POČETNAARHIVA
PREDSJEDNIK POSTAO VITEZ
PROJEKT "LIČKA KAPA"
PREVENCIJA ZLOSTAVLJANJA DJECE
PRIDRUŽIO SE I BORNA ĆORIČ
U ZAVRŠNICI DVIJE TISUĆE SUDIONIKA
NAJVEĆA IZVIĐAČKA AVANTURA
DVIJE TISUĆE SUDIONIKA
NASTUP ŽUPANIJSKIH KUHARA
KNJIGA O PUKOVNIJI I MIMOHOD
39 MATURANATA
FESTIVAL VJEŠTINA ZA ŽIVOT
DOM GRCA U VELIKIM DUGOVIMA
INVESTIRANO 5,7 MILIJUNA KUNA
PRIKUPLJENE 92 DOZE KRVI
KADA JE OSNOVANA LIČKA ŽUPANIJA?
VELIKA POTRAŽNJA ZA STRUČNJACIMA
e-UPISI U VRTIĆE
HRVATSKA VOLONTIRA
SPAŠENA STARICA
RODILIŠTE PRIJATELJ DJETETA
MISLI SVOJOM GLAVOM
MEĐUŽUPANIJSKA SURADNJA
TJEDAN LIČKOG PROLJEĆA
STUDENTI DARIVALI DJEČJI ODJEL
DUŠAN PAVLOVIĆ-DULE
DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA
DESETLJEĆE NOVOG SUSTAVA
GOSPIĆ U OČIMA DJECE
OTKLIZALI U VRTAČU
GOSTI IZ PET DRŽAVA

Lička pukovnija Gospić

PREDSJEDNIK POSTAO VITEZ

Predsjednik Ličke pukovnije Gospić dr.sc. Joso Vrkljan imenovan vitezom

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2022. u 8.15 sati

PSZCZYNA/POLJSKA - Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske član je Europskog saveza povijesnih postrojbi (EGS) koji u svojim redovima ima preko milijun članova u odorama. Europski savez povijesnih postrojbi čiji je predsjednik belgijski princ Charles-Louis von Merode djeluje kroz pet regija, a Hrvatska je svrstana u petu regiju.

Skupština pete regije Europskog saveza povijesnih postrojbi održana je u subotu 5. studenoga nakon koje je bila i investitura, odnosno primanje novih članova u Viteški red Svetog Sebastijana u Europi koju je predvodio osobno belgijski princ Charles-Louis von Merode, a misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit Katowica Viktor Skworc.

Titula viteza dodijeljena je i trojici Hrvata, članovima povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, i to Milanu Flegaru iz povijesne postrojbe Kostelske pištole - Keglevićeve straže Kostel, Marijanu Žaji iz povijesne postrojbe Karlovačke građanske garde i Josi Vrkljanu iz povijesne postrojbe Ličke pukovnije Gospić. Do sada je ovu časnu titula viteza dobilo samo 12 Hrvata. Novi vitezovi dobili su blagoslovljene medaljice koje će nositi na svojim povijesnim odorama kao znak pripadnosti viteštvu i povelju o prijemu u Viteški red Svetog Sebastijana u Europi koju je osobno potpisao Karl von Habsburg, nadvojvoda i glava obitelji Habsburg.

Geslom Viteškog reda Svetog Sebastijana "Pro deo-pro europeae cristianae unitate -prov vita" vitezovi se zalažu "Za Boga - Za ujedinjenu kršćansku Europu - Za život". Viteškim redom Svetog Sebastijana nagrađuju se osobe koje su pridonijele i koje pridonose izuzetnom radu u promicanju povijesnih vrijednosti u kršćanstvu, koje svojim predanim radom u svojim sredinama, u svojim povijesnim postrojbama, savezima, kao i u savezu europskih postrojbi pridonose očuvanju povijesnih i kulturnih vrijednosti.

Drugog dana održano je i natjecanje u gađanju malokalibarskom puškom za "naj viteza", gdje su Hrvati postigli izuzetne rezultate. Emil Črne predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske osvojio je drugo mjesto za titulu najboljeg strijelca petog zapovjedništva Svetog Sebastijana u Europi. Vitezovi su se natjecali u gađanju malokalibarskom puškom i u disciplini "humanitarno streljaštvo" gdje je Marijan Žaja iz Karlovačke građanske garde osvojio treće mjesto, a Joso Vrkljan iz Ličke pukovnije Gospić prvo mjesto.

Prijem predsjednika Povijesne postrojbe hrvatske vojske Ličke pukovnije Gospić dr.sc. Jose Vrkljana u Viteški red Svetog Sebastijana je međunarodna potvrda uspješnog djelovanja povijesne postrojbe Hrvatske vojske Ličke pukovnije Gospić u zaštiti i promociji gospićke, ličke i Hrvatske povijesti i kulture, odnosno nematerijalne baštine. Ovim svečanim i časnim činom svakako su pozitivno promovirani Grad Gospić i Ličko-senjska županija.(LN)

PROJEKT "LIČKA KAPA"

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. RUJNA 2022. U 10.45 SATI

GOSPIĆ - Ovih dana predstavljen je projekt Lička kapa - jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, ukupne vrijednosti oko 450 tisuća kuna.

Nositelj projekta je GTF - inicijativa za održivi rast, a partneri su Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Pčelice" i Društvo "Naša djeca" grada Gospića. Projekt traje 15 mjeseci, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu oko 380 tisuća kuna što je 85 posto potrebnog iznosa, a ostatak iz državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu oko 68 tisuća kuna. Projekt je u ime nositelja predstavila Marry Ann Rukavina-Cipetić, predsjednica GTF - Inicijative za održivi rast naglasivši da je cilj projekta "Lička kapa" jačanje kapaciteta OCD-ova kako bi mogli funkcionirati u kriznim situacijama te provoditi aktivnosti koje su prilagođene lokalnim problemima.

- To će se postići kroz različite edukacije koje će usavršiti i nadograditi već postojeće znanje o tome kako provoditi projekte te razviti usluge i sadržaje kako bi mogli što učinkovitije djelovati za dobrobit lokalne zajednice. Ciljana skupina projekta su OCD-ovi, a krajnji korisnici članovi udruga, drugi lokalni OCD-ovi, volonteri udruga, djeca s posebnim potrebama i njihove obitelji te lokalna zajednica. -istaknula je Rukavina-Cipetić.

Tijekom projekta bit će uspostavljen centar "Lička kapa" za jačanje kapaciteta OCD-a na području Like, održano deset radionica na temu jačanja kapaciteta, jedna radionica na temu Volonteri - menadžment i upravljanje, osam radionica za djecu s ruralnih područja, osam radionica za djecu s posebnim potrebama, šest radionica za socijalno isključene osobe, dvije edukacije za javne nastupe te tri sastanka/okrugla stola za rješavanje potreba djece, posebice s posebnim potrebama.

- Drago nam je da smo partneri na ovom izuzetnom projektu. Radujemo se svim aktivnostima koje će se provesti u sklopu projekta "Lička kapa". Sam nam je naziv i zanimljiv i privlačan jer je njime naglašena naša tradicija, ali su bitni i ljudi koji žive na ovom našem području. Posebno nas raduje da ima dosta aktivnosti koje su prilagođene djeci s teškoćama u razvoju i osjetljivim skupinama, jer koliko god da se radi, uvijek dobro dođe još dodatnih aktivnosti, jačanja vještina, znanja i prenošenje informacija. Naravno, radujemo se i jačanju naših kapaciteta u udrugama. Koliko god radimo, koliko god stječemo iskustva, uvijek ima prostora za naučiti nešto novo i steći nova iskustva i nova znanja.- rekla je Željka Šikić, iz Udruge "Pčelica" u Gospiću.

- Drago nam je da smo partneri na ovako hvale vrijednom projektu. Mi u manjim sredinama imamo problem i funkcioniranja udruga, ali isto tako i kapaciteta, nekih dodatnih edukacija, tako da smo iznimno sretni što sudjelujemo u ovom projektu, što ćemo poboljšati svoj rad, a samim time i rad prema krajnjim korisnicima na svim edukacijama koje ćemo imati i kroz sva iskustva koje ćemo ovim projektom steći.- rekla je Sanja Puškarić-Delač iz Društva "Naša djeca". (Ln)

Aktivnost DND-a

PREVENCIJA ZLOSTAVLJANJA DJECE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2022. u 18.30 sati

GOSPIĆ - CAP je program primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi, a na ovome području raširio se zahvaljujući učiteljicama Lidiji Bregant-Jelić i Vesni Orešković, koje su rad započele još 2005. i rad se polagano širio na području Ličko-senjske županije.

Zahvaljujući projektima koje je Društvo "Naša djeca" grada Gospića apliciralo na natječaje Ličko -senjske županije u ovoj i prošloj godini omogućene su edukacije predškolskih odgojitelje. Gospić i Ličko-senjska županija završenom edukacijom Special Needs CAP programa sada ima educirane CAP pomagače iz svih kurikuluma CAP programa: Predškolskog, Osnovnog, Teen i Special Needs CAP-a.

Edukacija Special Needs CAP-a organizirana je zahvaljujući odobrenom projektu "Lika CAP ide dalje" i potpori Ličko- senjske županije te drugim dijelom Udruge Korak po korak i financijskim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Rijeke.

Ovih dana uz članove DND- a Gospić, educirane su učiteljice koje rade u Odjelima posebnog programa i njihovi pomoćnici i učitelji zainteresirani za rad u ovome programu. Omogućeno je tako da se osim Osnovnog i Teen CAP programa u osnovnim školama i Predškolski CAP u vrtićima, održava i program CAP za djecu s teškoćama i tako obuhvate sva djeca na području grada Gospića i šire. Na raspolaganju su tako dva tima koji će vještine stečene edukacijom dalje moći realizirati u radu.

- Zahvaljujemo se Udruzi roditelja Korak po korak, edukatoricama Dijani Toljanić, mag.paed. soc. i Tamari Dubrović edukacijskoj rehabilitatorici na prenesenom znanju i iskustvu te stručnosti u radu i izvođenju CAP edukacije. Također zahvaljujemo svim polaznicima na prijavi i sudjelovanju u edukaciji. Veselimo se vidjeti rezultate SN CAP radionica u budućnosti. - kaže se u današnjem priopćenju DND-a Gospić. (Ln)

UNICEF-OVA Mliječna staza

PRIDRUŽIO SE I BORNA ĆORIČ

Borna Ćorić: "Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružati!"

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2022. u 10 sati

ZAGREB - Do početka UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza koja se ove godine odvija za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama ostalo je još manje od mjesec dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je već gotovo 4000, pridružuju se i tenisač Borna Ćorić te paraolimpijci Nataša Sobočan i Deni Černi. Tijekom svojih sportskih karijera osvijestili su važnost podrške, a svoja iskustva dijele kako bi potakli razgovor o važnosti mentalnog zdravlja.

Mliječna staza održavat će se od 9. do 18. rujna, a za utrku se prijavilo gotovo 4.000 sudionika iz cijele Hrvatske

- U osnovnoj školi mi je bilo teško uskladiti teniske i školske obaveze. Podrška i razumijevanje koje sam tada dobio od svojih učitelja pomogli su mi da uspješno obavljam školske obaveze, a da pritom moj teniski razvoj ne pati. Podrška obitelji mi je bila izuzetno važna i dan danas je tako. Žrtva koju su moji roditelji podnijeli da bih se mogao baviti tenisom na najvišem svjetskom nivou bila je od nevjerojatnog značaja i vrlo sam zahvalan njima kao i svojoj sestri koji su mi svakodnevna podrška. Smatram da je važno pričati o temama koje se smatraju 'tabu sadržajem', a pogotovo kad je riječ o nečemu što odnosi ljudske živote. Bavim se individualnim sportom koji zahtjeva visoke mentalne i emocionalne napore i tim više sam svjestan koliko je mentalno zdravlje bitno za svaku osobu. Mladima želim poručiti da se mukotrpni trud i rad kad tad naplate. I sam sam nedavno prošao kroz težak period kad zbog teške ozljede ramena nisam znao hoću li ikad više moći igrati na najvišoj razini i to mi je bilo izuzetno teško jer je tenis moj život. Uz podršku ljudi oko sebe i veliki trud koji sam svakodnevno ulagao u povratak na teniske terene uspio sam to prebroditi. Mliječnu stazu podržavam zato što mislim da su djeca najveće blago svijeta i budućnost naše planete. Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružiti.- izjavio je tenisač Borna Ćorić, koji Mliječnu stazu podržava već treću godinu zaredom.

Paraolimpijac Deni Černi uključuje se u Mliječnu stazu drugi put zaredom, a o važnosti podrške mentalnom zdravlju rekao je: "Smatram da je mentalno zdravlje vrlo važno jer ono utječe na način na koji razmišljamo, osjećamo se i djelujemo. Iz vlastitog iskustva mogu posvjedočiti da mi je neizmjerno puno značila podrška obitelji, prijatelja i okoline u trenutcima kada mi je bilo teško ili kada sam se osjećao nesigurno. Zato je važno da govorimo o mentalnom zdravlju djece i mladih. Važno je da svatko dobije podršku, da se svatko osjeća prihvaćeno i sretno. Ponosan sam što opet imam priliku i zadovoljstvo pozvati sve da se uključe i podrže ovogodišnju UNICEF-ovu Mliječnu stazu - ove godine za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Podržite i vi mentalno zdravlje djece i mladih i sudjelujte u utrci!"

Mliječnu stazu već godinama podržava i UNICEF-ova prijateljica, paraolimpijka Nataša Sobočan, koja je također svjesna važnosti podrške koju obitelj i okolina mogu pružiti.

- Mentalno zdravlje je jako važno, posebno kod djece i mladih. Još se uvijek nedovoljno priča o tome. Mislim da djeca i mladi još uvijek ne znaju kome se mogu obratiti I kako si pomoći, mnoga djeca i mladi teško se odlučuju razgovarati o onome što ih muči zbog srama ili straha od reakcije okoline. S godinama se čovjek nauči bolje brinuti o sebi i naučiti mehanizme kako se nositi s nekim problemima pa sam tako i ja depresiju, uzrokovanu osobnim gubicima, uspješno prebrodila, smirenija sam, veselija. Kad se nađem u situacijama da osjećam da ne mogu dalje, pokušavam stati na loptu i sama sebi reći "stani, tu si bitna ti, najbitnije je tvoje fizičko i mentalno zdravlje, prošeći, napravi nešto za sebe". Nekad nisam bila takva, veliki sam živac, prije svega sam veliki emotivac, teško se nosim s nepravdom... No, potražila sam podršku i počela sam se baviti plivanjem i taj sport je za mene prije svega bio put rehabilitacije, a na kraju i zalječenja i u fizičkom i u mentalnom smislu.- rekla je Nataša i pozvala sve da se prijave za utrku.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika te će direktnu korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, a svake godine uključuje se i sve veći broj korporativnih partnera, među kojima se posebno ističu Kaufland Hrvatska koji podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od prvog izdanja 2017. godine te Privredna banka Zagreb i Auro Domus kao i Tisak koji osigurava da startni paketi stignu do sudionika Mliječne staze.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza www.mlijecnastaza.hr


Više informacija dostupno je i na unicef.hr gdje se mogu naći i savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjeni djeci, mladima i roditeljima.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza - postignuća u prvih 5 godina
Ove se godine Mliječna staza održava po šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj.

Uz podršku više od 20 tisuća sudionika, u prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

SENJSKI LJETNI KARNEVAL

U ZAVRŠNICI DVIJE TISUĆE SUDIONIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. kolovoza 2022. u 18 sati

SENJ - Prepuno šarenila, zvukova bubnjeva i zviždaljki, glazbe, alegorijskih kola, svjetlosti baklji i puno veselih i rasplesanih maškara subotnja je slika Senja u završnici 49. međunarodnog senjskog ljetnog karnevala.

Ovogodišnji trodnevni Senjski karneval ponudio je Senjanima i turistima dobru zabavu s nizom koncerata, zabavnih igara, plesa, pjena partya, oslikavanja lica… Samu završnicu označila je sinoćnja karnevalska povorka s 40-tak maškaranih skupina u kojima je bilo preko dvije tisuće maškara. Kretalo se od tvrđave Nehaj do centra grada, a duž trase bio je veliki broj oduševljeni gledatelja. Uz Gradsku glazbu i članice senjske Udruge Rožice koje su nosile karnevalsku zastavu, povorku su predvodili meštar karnevala Feralić i plesna skupina Sambastica Split, te direktor senjske Turističke zajednice Viktor Samaržija sa suradnicima, dok je gradsku svitu u karnevalskoj povorci predvodio predsjednik Gradskog vijeća Senja Željko Tomljanović-Beli. U publici su se mogli vidjeti ličko-senjski župan Ernest Petry, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović te mnogobrojni gosti i uzvanici.

Senjski karnevalski duh, zatvoren u bocu radi dvogodišnje korona pauze, doslovno je eksplodirao. -To je onaj pravi štimnug. Nigdir to ne moreš doživit nego u ovom našem gradu. I od Ria smo bolji. - prisluškujemo komentar starih Senjana.

Senjski ljetni karneval je vrhunac događanja u turističkoj sezoni i to još od početka 1967. Tadašnji senjski turistički djelatnici dobro su znali prepoznati potencijal stoljetnih senjskih mesopusnih običaja i povezati tradiciju s ljetnim turističkim sadržajima. Tad vjerojatno nisu ni slutili da će uz zimski mesopust i Ljetni karneval postati popularna i već pola stoljeća duga tradicija, te da će Senj svako ljeto iznova potvrđivati da s razlogom nosi atribut ljetne prijestolnice maškaranja.

U Senju je vladala epidemija, ali ne korona nego ona karnevalska, baš onakva kako je davne 1628. godine putopisac Valvasor opisao maškare u Senju riječima "krabulje se, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerale zle sile". Senjani su opet pokazali nakon gotovo 400 godina Valvasoru da može biti spokojan. Maškarana tradicija održana je stoljećima sve do danas, a maškare su silnom bukom i veseljem otjerale zle sile miljama daleko od grada podno Nehaja.

11. Smotra izviđača Hrvatske u Lovincu

NAJVEĆA IZVIĐAČKA AVANTURA

U Lovincu je bilo oko 2000 izviđača-

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2022. u 9.15 sati

LOVINAC - Najveće ovogodišnje višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj, 11. Smotra izviđača Hrvatske okupila je više od 2000 izviđača iz Hrvatske i svijeta, nakon dva tjedna i stotina provedenih aktivnosti, privedena je kraju, a uspomenu na ovaj spektakularni događaj pamtit će doživotno tisuće sudionika, ali i brojni mještani. Lika i izviđači na dva su tjedna postali jedno, a Lika je, barem za to vrijeme, postala središte mladosti. Pjesma, igra i smijeh odjekivali su Lovincem od jutra do mraka i nikada Lovinac do sada nije doživio toliko mladih i sretnih ljudi na jednom mjestu. Stoga ni ne čudi da su i stanovnici Lovinca bili oduševljeni svime što se događa.

- Bilo nam je krasno s vama, djeca su nas oduševila svojim ponašanjem. Čestitam organizatorima na svemu. - rekla je Đurđica Hrgetić iz Lovinca.

Najveća avantura uz stotine zanimljivih aktivnosti

Ovoliko zanimljivog programa i aktivnosti u prirodi nikada nitko još nije organizirao na jednom mjestu. Sve do sada kada su izviđači, uz pomoć brojnih partnera i suradnika iz Hrvatske i inozemstva, organizirali najveću izviđačku avanturu. Nemoguće je ovdje pobrojati sve programe i aktivnosti koje su bile na raspolaganju izviđačima i građanima, ali vrijedi navesti barem dio njih. Tako su mladi, u ukupno devet organiziranih centara znanja, imali na raspolaganju stotine radionica i aktivnosti. Gradile su se tako od drveta osmatračnice, penjališta, velike ljuljačke i klackalice pa čak i pravi katapulti. Učilo se praviti zaklone u šumi, paliti vatru bez šibica i upaljača, napraviti obrok od kopriva. Mladi su se natjecali u brzinskom postavljanju šatora, morseovoj abecedi, paljenju vatre, ali i sportskim aktivnostima poput izviđačima popularnom Scoutballu. Na jezeru Sveti Rok izrađivale su se splavi, ali i učile osnove veslanja i spašavanja u vodi. Organizirane su biciklističke radionice i biciklijade po Lici, promatralo noćno nebo i Sunce teleskopima, učilo kako pružiti prvu pomoć unesrećenima. Na arheološkom nalazištu na Cvituši arheolozi su mladima prikazivali osnove arheologije, tehnike iskapanja, organizirali radionice izrade glinenih posuda. Izviđači su učili i planinariti pa su tako zauzeli i najviše vrhove Velebita. Obilazile su se Cerovačke špilje, Nacionalni park Paklenica, Park prirode Velebit pa su mladi mogli iz prve ruke doživjeti prirodne ljepote Like. Uz izviđače iz Hrvatske, sudionici 11. Smotre bili su i izviđači iz Izraela, Francuske, Bugarske, ali i Ukrajine te volonteri iz Njemačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Velike Britanije. Svi su oni donijeli i dio svoje kulture u Liku, a oduševile su ih prirodne ljepote Hrvatske, sadržaj Smotre, a pogotovo ljudi. Sigurno će se mnogi opet vratiti u Hrvatsku nakon ovakvog iskustva.

- Ovakav spoj mladosti, entuzijazma i prekrasnih ljudi, kako iz Like tako i iz čitave Hrvatske, ali i svijeta, koji su se okupili u Lovincu, nitko od nas nije mogao ni sanjati prije nekih godinu, dvije. Sada kada je Smotra završila, svi smo presretni s učinjenim i time da smo ovim mladim ljudima pružili nezaboravnu avanturu, ali i približili im mnoge vještine za život. Mnogi od njih su plakali na odlasku jer im je bilo teško rastati se od Lovinca te novih i starih prijatelja. - izjavio je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Festival vještina za život

Baš kao da im nije bilo dovoljno organizirati ovoliko aktivnosti za svoje članove, u Savezu izviđača Hrvatske su odlučili u sklopu Smotre organizirati i prvi hrvatski Festival vještina za život koji je bio namijenjen i izviđačima i svim drugim zainteresiranim građanima. Tako su smotru i aktivnosti Festivala posjetili mnogi Ličani, ali i brojni roditelji iz raznih dijelova Hrvatske koji su došli s djecom na više dana u Lovinac. Tako su neki došli čak iz Slavonije, Dalmacije, Koprivnice, Zagreba. Digli su šatore koje su mogli donijeti sami ili posuditi od izviđača i pridružili se brojnim aktivnostima. Program Festivala bio je podijeljen tematski na četiri dana. Prvi dan organiziran je u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i brojnim nacionalnim savezima tehničke kulture koji su izviđačima i drugim građanima ponudili niz zanimljivih radionica i aktivnosti - od raketnog modelarstva, radio-amaterstva, astronomije i video radionica do izrade indijanskih kanua, svjetlećih znački, narukvica i drvenih privjesaka. Drugi dan organiziran je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim Crvenim križem i Ličko-senjskom županijom. Tako je taj dan organizirana prava pravcata vježba spašavanja u kojoj su sudjelovale sve žurne službe pod ravnanjem Damira Truta, ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, a vježbalo se spašavanje unesrećenih iz potresa i požara. Izviđači i građani tako su mogli pratiti pružanje prve pomoći, spašavanje s viših katova, spašavanje iz ruševina, gašenje požara, intervencije policije, vatrogasaca, hitne pomoći, spasilaca civilne zaštite i HGSS-a, a u akciji su sudjelovali čak i potražni psi. Uz vježbu, za prisutne su organizirane i brojne zanimljive radionice.
Treći dan Festivala posvećen je Europi te je obilježena Europska godina mladih, a dio programa organizirali su upravo izviđači iz stranih država kako bi hrvatskim izviđačima i građanima dočarali svoje običaje i kulturu. Smotru i Lovinac su posjetili i važni gosti - Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Katarina Brajdić iz Agencije za mobilnost i programe EU.
Posljednji dan Festivala posvećen je klimatskim promjenama. Tim povodom je organizirana panel rasprava "Dan za klimu" u kojoj su sudjelovali predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Nacionalnog parka Paklenica i ekološke udruge Tatavaka. O iskustvima koje Izrael ima u ublažavanju klimatskih promjena govorio je osobno veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, Nj.E. Illan Mor, koji je posjet iskoristio i da obiđe i razgovara s izraelskim izviđačima prisutnima na smotri. Posebno iskustvo bilo je dolazak i predavanje svjetski poznate ekologinje koja je u suradnji s veleposlanstvom SAD-a došla čak iz Amerike, profesorice s Colorado State University i stručnjakinje za klimu i utjecaj klimatskih promjena na okoliš, doktorice Gillian Bowser. Dr Bowser je tokom više dana održala radionice za mlade u kojima su učili o bioraznolikosti i utjecaju klimatskih promjena na biljni i životinjski svijet.

Izviđači u zajednici

Poseban dio programa koji su izviđači imali na Smotri bile su volonterske aktivnosti pomoći lokalnoj zajednici. To je nešto što izviđači i inače prakticiraju pa gdje god da dođu, uvijek će napraviti nešto korisno za zajednicu u kojoj borave. Tako su stotine izviđača u Lovincu organizirano uređivale okoliš, farbale su se klupe, vrata od crkve, ograde, uređivao pješčanik u dječjem vrtiću, krčile zarasle obale rječice Ričine, čistilo smeće. Izviđači su mještanima pomagali i piliti i slagati drva, čistiti šume, krčiti zarasle šikare. Posebno je napravljena akcija u kojoj su prikupljene donacijama nove igračke, školski pribor, društvene igre i slagalice za djecu iz dječjeg vrtića Mali medo iz Lovinca.

- Neizmjerno smo zahvalni svim stanovnicima Lovinca koji su nas prihvatili kao da smo njihovi oduvijek. Lovinac i izviđači zaista su disali kao jedno punih dva tjedna zajedničkog suživota. Želim naglasiti da ovo nije kraj, već tek početak jednog prekrasnog druženja jer Savez izviđača Hrvatske upravo u Lovincu planira napraviti Međunarodni skautski centar u kojemu će moći boraviti izviđači iz čitave Hrvatske, ali i cijelog svijeta. Centar planiramo financirati uz pomoć europskih fondova, a pružit će novi poticaj u dolasku mladih u ovaj prekrasan dio Hrvatske. - izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Za kraj, bitno je istaknuti i neke brojke vezano uz održavanje 11. Smotre izviđača Hrvatske.
11. Smotra izviđača Hrvatske najveće je višednevno okupljanje djece i mladih u ovoj godini, Europskoj godini mladih. Smotra je okupila preko 2000 djece i mladih u dvotjednoj izviđačkoj avanturi. Od toga sudjelovalo je preko 1800 sudionika iz Hrvatske te preko 200 sudionika iz sedam europskih zemalja i Izraela. U organizaciji Smotre sudjelovalo je preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja i oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija. Na smotri je sudjelovalo 50 izviđačkih udruga iz čitave Hrvatske na preko 30 terena - izviđačkih kampova smještenih širom općine Lovinac.

11. Smotra izviđača Hrvatske u Lovincu

DVIJE TISUĆE SUDIONIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2022. u 15 sati

LOVINAC - Danas je svečano otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske, najveće ovogodišnjef okupljanja djece i mladih s preko 2000 sudionika iz Hrvatske i svijeta. Organizatori su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite i Općina Lovinac.

Smotra se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića te Ličko-senjske županije, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Američke gospodarske komore, a u suradnji s više od 30 partnerskih organizacija i institucija. Na Smotri sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne, Slovenije i Crne Gore.

- U naredna dva tjedna Lovinac postaje naš novi dom. Pripremili smo više od stotinu raznolikih aktivnosti širom županije kroz koje će sudionici upoznati lovinački kraj i južnu Liku, od Cerovačkih pećina do najviših vrhova Velebita. U organizaciji sudjeluje preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja te oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija, a Smotru podržava više od 50 partnerskih organizacija i institucija, pokrovitelja i sponzora. Hvala od srca svima što su prepoznali važnost i veličinu ovakve izviđačke organizacije i što ćemo zajedno omogućiti našim mladima stjecanje novih vještina za život. - izjavio je Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske.

- Ovih sam dana više puta naišao na kolone izviđača, postrojene i uredne, ali svaki put spremne odgovoriti pozdravom i osmjehom. Srce mi je puno zbog toga. Lovinac je već sinoć bio kao jedan mali gradić. Lijepo, veselo, živo mjesto, puno mladosti. - rekao je Ivan Miletić lovinački načelnik.

- Mi smo u Ravnateljstvu Civilne zaštite odmah prepoznali značaj ove aktivnosti i kao suorganizator i partner podržali smo 11. Smotru i Festival vještina za život. Izviđači su naš stalni partner i članovi su Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite. U ova izazovna vremena važno je raspolagati vještinama za život jer kroz naše brojne zajedničke aktivnosti potičemo znanje, sposobnost i vještine potrebne kako bi se mogli snalaziti u nesrećama i katastrofama, ali i u svakodnevnom životu. Nadam se da ćemo kroz ove zajedničke aktivnosti dobiti i nove osposobljene spašavatelje i pripadnike postrojbi sustava Civilne zaštite.- rekoa je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite.

- Kao župan iskazujem ponos da smo suorganizator ovog hvale vrijednog susreta gdje vidim mladost koja pokazuje da je ova općina, koja je bila Ličko-senjski Vukovar, koja je bila porušena u Domovinskom ratu, kao Feniks koji se ponovno rađa iz pepela. Danas je dobila novo srce, novu mladost o kojoj ćemo skrbiti i kojoj ćemo vratiti život zahvaljujući vašim aktivnostima na području općine Lovinac.-rekao je župan Ernest Petry.
Okupljene je na kraju pozdravio Ante Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, saborskog pododbora,
- Kada se sjetimo svih projekata Saveza izviđača Hrvatske unazad nekoliko godina, nakon uspješne Boranke, Šumoboraca i Co2mpensating by planting, sada se uhvatiti u koštac sa vještinama za život učeći mlade istima nešto je što europske države i NATO tek sada razmišljaju uvesti, sada kada raspravljaju o povećanju proračuna za sigurnost, Savez izviđača Hrvatske je opet dva-tri koraka ispred države, ispred Europe i svijeta, na čemu vam čestitam.- rekao je Ante Bačić, izaslanik predsjednika Jandrokovića koji je zatim zajedno s Bojkom Kukićem, starješinom 11. Smotre, svečano otvorio Smotru. (Ln)

Eto-etno Gacka Otočac

NASTUP ŽUPANIJSKIH KUHARA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2022. u 8.30 sati

OTOČAC - Eko etno Gacka - prepoznatljiv je i hvale vrijedan događaj kojim se promoviraju ljepote i turistička ponuda grada Otočca, Gacke doline i cijele Ličko-senjske županije... Formula za čarobni napitak Ličko-senjske županije. Važno je pripravak dobro prokuhati, dodati tajni sastojak, a sve ostalo je u čaroliji dobrog ukusa.

U otočcu kotliće je spremalo 39 ekipa plus jedna, ona iz Ličko-senjske županije. Ekipa je bila predvođena županom Ernestom Petryjem, a nastupila je izvan konkurencije. Za recept kotlića pobrinuo se Ivan Rukavina Furcuz iz Gospića.

Uz Dan grada

KNJIGA O PUKOVNIJI I MIMOHOD

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2022. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Predstavljanje monografije "Lička pukovnija kroz povijest" autora dr. sc. Jose Vrkljana, u nakladi Veleučilišta "Nikola Tesla" i suradnji s Ogrankom Matice hrvatske bit će sutra, 22. srpnja s početkom u 17.30 sati u Veleučilištu Nikole Tesle, Ulica Ivana bana Karlovića 16.

Nakon predstavljanja knjige u 19 sati je postrojavanje povijesnih postrojbi hrvatske vojske u Ulici dr. Franje Tuđmana ispred Pučkog otvorenog i mimohod do Trga Stjepana Radića gdje će biti predan prijavak gradonačelniku Grada Gospića i županu Ličko-senjske županije. U mimohodu će sudjelovati 23 povijesne postrojbe, a posebna atrakcija bit će povijesna postrojba hrvatske vojske "Bjelovarski graničari-husari 1756." čiji će predstavnici u mimohodu jahati na prekrasnim konjima pasmine gidran. (Ln)

Gimnazija Gospić

39 MATURANATA

Gospićki gimnazijski maturanti/Snimio Marko ČULJAT
Gospićki gimnazijski maturanti/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2022. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Kroz podne je u prepunoj dvorani KIC-a bila prigodna svečanost dodjele maturalnih svjedodžba gospićkim gimnazijalcima. Svjedodžbe je dobilo 39 maturanata iz dva razreda razrednika Antonije Pavelić i Zvonimira Kneževića.

Na svečanosti su uz roditelje bili i uzvanici među kojima i msgr. Zvonko Križić, gospićko-senjski biskup i Ernest Petry, ličko-senjski župan koji je maturantima zaželio dobar uspjeh u daljnjem školovanju i da se vrate u svoj grad i da preuzmu njihova mjesta. Obećao je da će se potruditi da do njihove diplome za sve njih osiguraju i radna mjesta.

- Bio je to ispit vašeg znanja da bi mogli nastaviti školovanje on je potvrda roditeljima i profesorima da njihov trud nije bio uzaludan. Dokazali ste da idete dalje u osvajanje većih vrhunaca.- rekao je Josip Štampar, ravnatelj Gimnazije.

Svjedodžbe i crvenu ružu s ravnateljem maturantima su uručili razrednici. Na svečanosti su na klaviri svirale učenice prezimenjakinje Lucija i Nikolina Matić. (Mač)

Hrvatski izviđači dolaze u Lovinac

FESTIVAL VJEŠTINA ZA ŽIVOT

Neobični plakati pozivaju na Festival vještina za život koji će biti u Lovincu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2022. u 15 sati

ZAGREB - Ovih su se dana pojavili pomalo neobični plakati, a na njima - pravi sunčani sat koji pokazuje točno vrijeme, prava drvena kućica za ptice, prave penjalice, ali i osvijetljena karta nebeskih tijela. Svakoj od ovih instalacija zajednički je naziv - Festival vještina za život, a potpisuje ih Savez izviđača Hrvatske uz kreativnu ideju renomirane hrvatske marketinške agencije Imago Ogilvy.

O čemu se točno radi, kakav je to točno festival i što nas očekuje ovo ljeto u srcu Like u Lovincu rekli su nam organizatori kampanje iz Saveza izviđača Hrvatske.

"Ljudi su danas, možda više nego ikada, odvojeni od prirode, zajednice, jedni od drugih, a u konačnici i sami od sebe. Današnje društvo, koje se sve brže mijenja, nosi sve više izazova za nove generacije. Kako bi pojedinci mogli uspješno i ispunjeno živjeti i djelovati u takvom društvu, trebaju biti prilagodljivi i snalažljivi - moraju na vrijeme ovladati vještinama za život. Ovom kampanjom želimo pokazati zašto su vještine za život važne i zašto je bitno svladati ih na vrijeme jer funkcionalni pojedinci stvaraju funkcionalnije društvo. Središnje događanje kampanje "Vještine za život" je Festival vještina za život koji će se održati u Lovincu od 29. srpnja do 1. kolovoza. Svi su dobrodošli, ulaz je besplatan, a za djecu i mlade, zajedno s partnerima, pripremili smo gotovo stotinu raznih zanimljivih radionica i aktivnosti u prirodi kako bi izbrusili svoje vještine za život. - kaže Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Izviđači su u ovu kampanju uključili brojne partnere širom Hrvatske, a glavni partneri, koji će ujedno sudjelovati i u provedbi brojnih radionica i aktivnosti festivala, su Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sam festival podijeljen je tematski po danima pa je tako prvi dan posvećen tehničkoj kulturi i aktivnostima iz područja tehničke kulture - astronomija, modelarstvo, raketarstvo, kajak i kanu, cb radioamaterizam, fotografija i video.

Drugog dana festivala bit će organizirana pokazna vježba civilne zaštite te zanimljive prezentacije opreme i aktivnosti spašavanja. Uz to, Ravnateljstvo civilne zaštite, HGSS i Crveni križ, zajedno s izviđačima, pripremili su brojne radionice za djecu i mlade, svaki iz svog područja djelovanja.

Treći dan tema je Europa pa će većinu aktivnosti za mlade voditi izviđači iz raznih europskih zemalja gdje će pokazati igre, aktivnosti i radionice kakve su uobičajene u njihovim državama.

Zadnji dan festivala posvećen je klimatskim promjenama i zaštiti okoliša pa će, uz zanimljiva predavanja, biti organizirane i brojne radionice o klimi, lokalnoj flori i fauni, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, kompostiranju, zaštiti prirode i sl.

Uz sve ovo tijekom festivalskih dana za posjetitelje će biti organizirane i radionice iz arheologije, astronomije, snalaženja i preživljavanja u prirodi, biciklizma, planinarenja, izrade splavi, drvnih konstrukcija i još puno drugih.

- Svi su pozvani. Tko god želi, može se okušati u brojnim aktivnostima, doći na jedan ili više dana i besplatno uživati u programu, gradeći pritom svoje vještine za život, nova poznanstva i ljubav prema prirodi. Ovo je definitivno prvi ovakav festival i vjerujemo da će nam se mnogi pridružiti, a pogotovo djeca i mladi. Jer njima su vještine za život i najpotrebnije. - izjavio je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Festival vještina za život odvija se u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske na kojoj će sudjelovati preko 2000 izviđača iz Hrvatske i inozemstva što će biti i najveće višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj ove godine. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Svjetske organizacije izviđačkog pokreta (WOSM), a uz glavne partnere u provedbi programa sudjelovat će preko 30 partnerskih organizacija. (SI)

Iz rada Doma za starije osobe Ličko-senjske županije

DOM GRCA U VELIKIM DUGOVIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. LIPNJA 2022. U 20.40 SATI

GOSPIĆ - Popodne smo iz županijske uprave dobili priopćenje iz Doma za starije osobe u Gospiću koje potpisuje ravnateljica Ivanka Stilinović, iz koga prenosimo najznačajnije dijelove.

Dom za starije osobe Županije ličko-senjske sa sjedištem u Gospiću u svom sastavu ima tri podružnice i to u Otočcu, Udbini i u Senju koja je u izgradnji. Nakon smjene ravnatelja u drugoj polovici ožujka utvrđene su financijske nepravilnosti koje su uz loše upravljanje i dugogodišnju nebrigu doveli do neodrživog stanja i gubitka od 5,9 miliona kuna. Kako se duguje dobavljačima oni su ovrhama doveli Dom u nemogućnost funkcioniranja, i nisu još podmirene u cijelosti.

Trenutni prihodi Domova od korisnika centara za socijalnu skrb su milijun kuna mjesečno, a za plaće 135 radnika treba oko 1,2 milijuna.će mjesečno, a po zapisniku iz nadzora Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, malo je zaposlenike, treba ih još više.

Obveze prema dobavljačima pokušavaju se riješiti uz pomoć vlasnika, odnosno Ličko-senjske županije i župana Ernesta Petryja, a trajno rješenje je povećavanje decentraliziranih sredstava za financiranje Doma.

Dom ima još 18 praznih mjesta u Otočcu i 30 u Gospiću i do kraja godine trebalo bi se poslovati s punim kapacitetom. Energija se pokušava rješavati i solarnim panelima u Gospiću i na Udbini. Od subote nema tople vode jer nema goriva koje bi trebalo suda stići iako Ini duguju 700 tisuća kuna. (Ln)

Energetska obnova Osnovne škole S. S. Kranjčevića u Senju

INVESTIRANO 5,7 MILIJUNA KUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2022. u 14 sati

SENJ - Krajem školske godine, prema priopćenju iz Ličko-senjske županije, završena je i energetska obnova zgrade Osnovne škola S. S. Kranjčevića koja je koštala 5,7 milijuna kuna. Na završnoj konferenciji uz ravnateljicu škole Rosandu Bilović te nastavnike i učenike škole, konferenciji su prisustvovali i zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković-Brkljačić, predsjednik Gradskog vijeća Senja Željko Tomljanović, gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović, predstavnici Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA i Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije.

Sredstva su osigurana iz nekoliko izvora i to 2,5 milijuna kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kao, 1,5 milijun od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dok je iz proračuna Ličko-senjske županije osigurano 1,5 milijun kuna. Ovim radovima povećana je toplinske zaštite vanjskoga zida, krova prema grijanom prostoru, stropa prema negrijanom prostoru, zamjena stolarije i postojeće rasvjete energetski učinkovitijom slijedom čega je zgrada osnovne škole u Senju dobila novu ovojnicu, novu stolariju i energetski učinkovitiju rasvjetu, odvojeni su grijani od negrijanih prostora u zgradi, a do sada neiskorišten tavan pripremljen je za uređenje. Ovim radovima C razreda energetske učinkovitosti prešla u A+ razred to će već iduće školske godine donijeti uštede toplinske energije od gotovo 80 posto, a troškovi grijanja i hlađenja biti će prepolovljeni. (Ln)

HCK GOSPIĆ

PRIKUPLJENE 92 DOZE KRVI

Nikola Šimunić (prvi na slici) dao je jučer dozu svoje krvi i reče da će i dalje nastaviti davanjima
Nikola Šimunić (prvi na slici) dao je jučer dozu svoje krvi i reče da će i dalje nastaviti davanjima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2022. u 9.45 sati, dopuna 14. lipnja 2022. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Još danas u KIC-u do 16.30 sati Gradska organizacija Hrvatskog Crvenog križa organizirala je dobrovoljno davanje krvi. Krv za potrebe gospićke bolnice uzima ekipa transfuziologa KBC-a iz Rijeke. Jučer su prikupljene 92 doze krvi, a očekuje se da će ih i danas biti toliko ako ne i više. Jučer je krv dio i Nikola Šimunić, direktor Županijskog zavoda za plan i to mu je bilo četvrto davanje. Inače, gospićki darivatelji krvi poznati su po rekordnim davanjima po stotinu i više puta.

Drugog dana dobrovoljnog davanja krvi, bio je 81 davalac, a naša je kamera snimila dvojicu davatelja. Prvi je na slici mladi Josip Majetić, iz Donjeg Kosinja koji je došao po prvi put dati krv, a do njega je bio rekorder Petar Šarčević, Gospićanin, koji je koji je krv davao 46. put, a prvi je to put bilo u Rijeci 1989. Šarčević je stigao u Liku kao pripadnik riječke 111. brigade Zmajevi i nakon odlaska u mirovinu nastanio se u Gospiću i napravio kuću.

(MaČ)

Vremeplov iz Likapedije

KADA JE OSNOVANA LIČKA ŽUPANIJA?

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. LIPNJA 2022. U 20 SATI

GOSPIĆ - Naslov je pravo pitanje za kviz, a odgovor je dosta kompliciran jer lička županija prvi se put spominje prije 951. godinu.

Najstariji spomen Like nalazimo u djelu, što ga je oko godine 950. napisao bizantski car Konstantin Porfirogenet. Liku spominje hrvatski kralj Petar Krešimir, koji "ličku župu" (županiju) 1071. dodjeljuje biskupu u Rabu. To je rapskom biskupu godine 1111. potvrdio i ugarsko-hrvatski kralj Koloman. Ali, već godine 1185. polovica Like spada pod biskupiju u Ninu, a druga polovica krbavskoj biskupiji. Sredinom 13. vijeka došao je u Liku hrvatski ban Stjepan, da po nalogu kralja Bele IV. ispita neku tužbu. Tom je prigodom ban oko sebe sabrao 24 zaprisegnuta suca ličkih plemića. Godine 1263. spominje se lički župan Petar…., a 1345 lički župan Petar Držislavić… , 1439. lički župan Šimun Slavković čini kraljevski sud u ličkoj županiji…

Skupština Ličko-krbavske županije sastala se prvi put 22. studenoga 1886. u Gospiću i imenovala Marka Kasumovića za prvog kraljevskog župana Ličko-krbavske županije ter grada Baga i Senja. (MaČ)

Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb

VELIKA POTRAŽNJA ZA STRUČNJACIMA

Već 76 godina PMF radi u brojnim znanstvenim područjima.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. lipnja 2022.

ZAGREB - U srijedu 8. lipnja Prirodoslovno-matematički fakultet zagrebačkog sveučilišta obilježava 76 godina od osnivanja. Prigodom obilježavanja Dana fakulteta održat će se svečana sjednica, koja će, osim stručnjaka PMF-a okupiti i brojne uvažene uzvanike iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Gradskog poglavarstva, drugih fakulteta i instituta, predstavnike Gospodarskog vijeća fakulteta te druge uvažene uzvanike.

- Naš je fakultet izuzetno kompleksan jer radimo u brojnim znanstvenim područjima. Nakon dvije godine pandemije, potreba za motiviranim i stručnim kadrovima iz naših institucija nikada nije bila veća i jasnija. Zahvaljujući kolegama koji nastavljaju razvijati ovaj fakultet i hrvatsku znanost možemo ponosno reći da takve kadrove oblikujemo iz dana u dan i pritom ne zaostajemo za našim europskim i svjetskim kolegama. -rekao je prilikom najave sjednice prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a.
Istaknuo je i kako je, unatoč svim izazovima, prošla godina za fakultet bila izuzetno uspješna. Između ostalog, osigurano je 230 milijuna kuna za tri velika projekta, 170 milijuna kuna za obnovu zgrada koje su stradale u potresu, a odobren i prvi patent. Dekana posebno veseli vidjeti sinergiju različitih odsjeka ali i kako se nada da će u skoroj budućnosti PMF biti na okupu s obzirom da su lokacije odsjeka dislocirane po gradu. Naime PMF ima lokacijsku dozvolu za novu zgradu Biološkog, Geografskog i Geofizičkog odsjeka na zemljištu koje je Sveučilište dalo PMF-u za tu namjenu

S obzirom da svečanost obilježavanja ove važne obljetnice žele podijeliti i s građanima, za srijedu su posjetiteljima osigurali besplatan ulaz u Botanički vrt, ali i dvije vođene ture, koje će se održati u 16 i 18 sati. Za vođenu turu građani će se moći predbilježiti neposredno prije početka ture, pri čemu će grupe biti maksimalno do 15 osoba. Osim toga, u 17:30 sati će se ispred paviljona u Botaničkom vrtu održati i koncert Gospel zbora Sunce.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, koja će se održati u zgradi PMF-a na Horvatovcu 102 a s početkom u 11 sati, najbolji studenti će biti nagrađeni pohvalnicama, djelatnici umirovljeni u proteklih godinu dana zahvalnicama, a po prvi puta dodijelit će se i nagrade za znanstveni rad i to u tri kategorije: znanstvenicima, djelatnicima u suradničkim zvanjima te studentima. Međutim, nagrađeni će biti i profesori i asistenti svakog odsjeka i to tradicionalnom nagradom "BRDO", jedinstvenom na zagrebačkom sveučilištu. Naime, za nagradu BRDO profesore nominiraju i ocjenjuju isključivo studenti fakulteta.

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice uzvanicima će se predstaviti i Zagrebački kvartet te Zbor PMF-a, a nakon sjednice planiran je glazbeni program uz Borisa Rogoznicu.

POSEBNA POSTIGNUĆA PMF-a:
Kemijski odsjek
- kroz projekt CIUK (Centar izvrsnosti u kemiji) je u opremu za znanost na fronti istraživanja uloženo 71 milijuna kuna
- u tijeku su stručni projekti s Plivom i Xelliom, Horizon 2020 projekt i projekt suradnje s ETH (Zurich), koji financiraju zaklade za znanost Hrvatske i Švicarske.

Fizički odsjek
- kroz projekt CENIKS (Centar za napredna istraživanja kompleksnih sustava) osigurano 60 milijuna kuna za poboljšanje uvjeta za funkcioniranje procesa organizacijske strukture kao i za kvalitetnu suradnju s gospodarstvom
- u tijeku su dva ERC projekta (jedan iz biofizike, jedan iz fizike čvrstog stanja)

Geofizički odsjek
- projekt opremanja seizmoloških postaja diljem Hrvatske vrijedan 100 milijuna kuna
- projekt seizmoloških istraživanja potresom ugroženih područja financiran iz Norveškog fonda

Biološki odsjek
- odobren je prvi patent "Postupak za uklanjanje virusa i/ili fitoplazmi iz zaraženog sadnog materijala vinove loze". Vinogradari imaju priliku poslati zaražene sadnice vinove loze na fakultet, koje će biti tretirane posebnim postupkom i zdrave biti poslane natrag

Geografski odsjek
- dva znanstvena projekta koji utječu na društvo znanjem: Relativna promjena morske razine i klimatske promjene duž istočne obale Jadrana, SEALeveL i VODIME - vode Imotske krajine

Geološki odsjek
- Odsjek surađuje na projektu Beachrex koji je osmišljen kako bi pružio tehničku podršku za dugoročno dohranjivanje plaža kako bi se postigao održivi porast kapaciteta plaža i smanjio utjecaj klimatskih promjena
- Rade se geomorfološke i biogeomorfološke analize plaža i uvala na Jadranu

Matematički odsjek
- odsjeku je pokrenut interdisciplinarni diplomski studij BioMedMath na engleskom jeziku u kojem sudjeluju nastavnici s Biološkog i Matematičkog odsjeka uz nastavnike s Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković.

Projekt Geofizičkog i Biološkog odsjeka: Klima-4HR, koji uključuje detekciju i analizu iznimnog toplinskog opterećenja u gradovima, ekstremne meteorološke pojave, dugotrajne toplinske valove i sušna razdoblja te odgovor ciljnih slatkovodnih i morskih vrsta na stres uzrokovan klimatskim promjenama.

Podsjetimo, gotovo dvije godine nakon osnivanja Sveučilišta u Zagrebu 1876.godine započela je nastava iz grupe prirodoslovno i matematičkih predmeta na Prirodoslovno-matematičkom odjelu Mudroslovnog fakulteta. Današnji PMF u Zagrebu osnovan je uredbom Vlade NR Hrvatske 8. lipnja 1946. godine, zbog čega se taj dan obilježava kao dan PMF-a. (Ln)

Poziv mladim roditeljima

e-UPISI U VRTIĆE

Ovom uslugom bez čekanja izbjegava se i papirologija i ostvaruje ušteda

Današnja akcija u Gospiću
Današnja akcija u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2022. u 19.10 sati

GOSPIĆ - Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva održao je danas na Trgu Stjepana Radića, u sjeni jedne procvale lipe, promotivno javno događanje kako bi građane upoznao s novom uslugom e-Upisi.

Riječ je o projektu informatizacije procesa i uspostave cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove. Na portalu e-Građani dostupna je jedinstvena usluga e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove, a omogućuje brz i jednostavan upis u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu u Republici Hrvatskoj, od vrtića, srednjih i osnovnih škola, učeničkih domova do fakulteta. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET.

Na promotivnom događanju, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva građanima su pojasnili važnost usluge i dosada ostvarene rezultate.
- Elektronička usluga upisa građanima će omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u rješavanje zahtjeva.-izjavio je voditelj projekta e-Upisi mr. sc. Igor Ljubi i dodao kako će korištenje usluge doprinijeti smanjenju administrativnog tereta i troškova te povećanju učinkovitosti u radu javne uprave.

Predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva posjetili su i Dječji vrtić Pahuljica koji je uključen u informatizirani sustav za prijavu i upis djece u vrtić putem usluge e-Upisi.

Projekt "e-Upisi - Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove" je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt je ukupno vrijedan nešto preko 40 milijuna kuna od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15 posto sufinancira država. (Ln)

Đačka vannastavna aktivnost

HRVATSKA VOLONTIRA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2022. u 13 sati

GOSPIĆ - Manifestacija Hrvatska volontira - Snaga volontiranja za otpornost i održivu budućnost okupila je mnoštvo sudionika i preko 200 volonterskih aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj.
Manifestaciji su se pridružile i svoje aktivnosti prijavile osnovne škole s iz Gospića i Ličkog Osika. Provedene su akcije sadnje cvijeća i lavande i u školskim dvorištima, pripremili su i obojili poligone za igru na otvorenom. Osim što su osmislili i prijavili svoje aktivnosti u sustav manifestacije, ove dvije škole sudjeluju u projektu "Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva" kojemu je nositelj Društvo "Naša djeca" grada Gospića što Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira s gotovo 120 tisuća kuna. Projekt se bazira na odgoju volontera, održivom razvoju i vršnjačkoj podršci. Cilj je osnivanje dva školska volonterska kluba kao i postavljanje na aktivnu razinu. (Ln)

HGSS Gospić

SPAŠENA STARICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2022. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Jučer se jedna Vratničanka (83) u poslijepodnevnim satima udaljila od kuće svoje kuće u Vratniku. Nestanak je policiji javio suprug koji je bio s njom u šetnji ali su se razdvojili i nije ju više mogao pronaći pa su angažirani pripadnici Gorske službe spašavanja iz Gospića. Traženje je uspjelo nešto iza ponoći i osoba je pronađena u šumi nedaleko kuće, u dobrom stanju. (GSS)

Uz Dan primalja u Općoj bolnici Gospić

RODILIŠTE PRIJATELJ DJETETA

Obilježavanja Dana primalja bilo je bez prekidanja rada u dnevnoj bolnici na ginekologiji/Snimio Marko Čuljat
Obilježavanja Dana primalja bilo je bez prekidanja rada u dnevnoj bolnici na ginekologiji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2022. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava na današnji dan uOpćoj bolnici priređeno je obilježavanje 70.godišnjice ovog značajnog dana za zdravstveni sustav RH. Posao primalje je jednako plemenit koliko i stresan, obzirom da one zajedno sa liječnikom ginekologom brinu o dva života - majčinom i djetetovom prilikom rađanja.

Obilježavanju, koje je bilo u dnevnoj bolnici ginekologije, je uz primalje zaposlene u Bolnici kojih je 13 na čelu sa zamjenicom predsjednice Hrvatske komore primalja Područnog vijeća Ličko-senjske županije i glavne sestre Slavica Adžija, voditeljica Odjela dr. Mirjana Pećina i dr. Mirjana Vrkljan-Radošević, prisutne je pozdravila ravnateljica mr. Sandra Čubelić dr. med., koja je pritom naglasila važnost ovo plemenitog zanimanja, cijeneći trud vrijednih primalja zaposlenih u Bolnici u kojoj unazad deset godina nije zabilježen pad broja novorođene djece. Dapače 2021.godine iskazan je ukupno najveći broj novorođenčadi od Domovinskog rata - 277. godine 2020. bilo je 256 novorođenčadi, a 2019. bila su 252 novo rođena djeteta 252.

Evo i nekoliko statističkih podataka iz ovog bolničkog odjela:
Tijekom posljednjih pet godina bio je čak dva puta tzv baby boom, kada je istovremeno u rodilištu boravilo po 11 novorođenčadi. Tijekom 2021. donacijom Rotary cluba Gospić dobili smo tv. "Rajski plin", koji olakšava budućim majkama da se lakše nose sa teškoćama poroda. Odjel organizira mjesečni tečaj za trudnice, a također prateći suvremene smjernice omogućen je boravak oca pri porodu. Osim toga novorođenčad rođena u gospićkom rodilištu imaju omogućen probir sluha, probir na srčanu grešku kao i ultrazvučni probir mozga i razvojnog poremećaja kuka što Bolnicu stavlja među najsuvremenija rodilišta u Hrvatskoj. Osim toga ovo je rodilište "Rodilište prijatelj djeteta " od 2008. , a ta hvale vrijedna titula UNICEF zadržana je do današnjeg dana. (OB)

U SUSRET 5. DANIMA MEDIJSKE PISMENOSTI

MISLI SVOJOM GLAVOM

Veći dio pučanstva nema blage veze o pisanjima u javnom informativnom prostoru

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2022. u 13.30 sati

ZAGREB - Peti Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, biti će od 2. do 8. svibnja.

Slogan "Misli svojom glavom u medijskom labirintu" naglašava ovogodišnje teme u fokusu - važnost obrazovanja o medijima te razvoja vještine kritičkog razmišljanja, prepoznavanja dezinformacija, razumijevanja utjecaja influencera i prikrivenog oglašavanja, algoritama koji određuju koje informacije i sadržaj će doći do nas putem društvenih mreža i utjecati na našu sliku o svijetu oko nas, ključnim temama i događajima.
Istraživanje koje je za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije proveo Ipsos pokazalo je da je samo petina građana imalo priliku učiti o medijima, o tome kako mediji funkcioniraju, kako nastaju medijski sadržaji te kako analizirati i kritički promišljati o medijskim sadržajima i vijestima. Mlado je mladih imalo priliku učiti o medijima i o pisanju na mrežnim stranicama. Kako bi građani dobili priliku učiti o ovim važnim temama, u okviru Dana medijske pismenosti, u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama i ove će se godine biti organizirana brojna događanja.

- Sve što se događa u svijetu i oko nas, kao i konstantni razvoj novih medijskih i komunikacijskih platformi i njihov utjecaj na društvo i pojedince, pokazuje da smo bili u pravu kada smo prije pet godina pokrenuli Dane medijske pismenosti. Na taj način, zajedno s brojnim partnerima, ukazujemo na važnost medijske pismenosti, ali i ono najvažnije - stvaramo uvjete za medijsko obrazovanje i pružamo praktične prilike građanima, posebice mladima, da steknu potrebna znanja i vještine. Biti medijski pismen nikada nije bilo važnije, jer medijska pismenost je zapravo jedini način za siguran život i djelovanje u današnjem izuzetno složenom medijsko-komunikacijskom okruženju. Stoga, mislimo svojom glavom dok se krećemo medijskim labirintom i pomoću medijske pismenosti preuzmimo kontrolu u svoje u ruke.- kazao je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

- Svrha Dana medijske pismenosti je raditi na osnaživanju građana kako bi bili sposobni kritičkim očima i ušima analizirati informacije iz medija te zaštiti svoje mentalno zdravlje i dobrobit od bilo kakvih potencijalno štetnih utjecaja. Kroz obrazovne materijale koji učiteljima omogućuju učenje, a potom provedbu edukativnih radionica s djecom i mladima, Dani medijske pismenosti i portal medijskapismenost.hr nude odgovor na izazove koji proizlaze iz utjecaja različitih medija na život, sigurnost i mentalno zdravlje odraslih, djece i mladih. Odgojitelji, učitelji i nastavnici svakodnevno su s djecom i mladima te prepoznaju izazove koji dolaze s upotrebom medija, osobito digitalnih kao i snažan utjecaj koji medijski sadržaji imaju na razvoj djece i mladih, stoga ne čudi što rado koriste ove obrazovne materijale u vrtićima i školama. UNICEF je tu da pruži podršku djeci i mladima.- kazala je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. (Ln)

Briga o djeci

MEĐUŽUPANIJSKA SURADNJA

 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2022. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Održana je završna konferencija projekta Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju - KIDS koji je financirala Europska unija s 1,2 milijuna kuna. Voditelj projekta bio je Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke, a partneri su bili Udruga Pčelice iz Gospića, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Športski savez invalida grada Slavonski Brod.

Ostvarenim ciljevima i provedenim aktivnostima projekt je odgovorio na potrebe razvoja i ujednačavanja kapaciteta stručnjaka koji provode kineziterapiju, sportsko-rekreativnu i psihosocijalnu potporu djeci s teškoćama u ruralnim ili slabije razvijenim županijama. Provedbom sportsko-rekreativnih aktivnosti i aktivnosti psiho-socijalne podrške, projekt je doprinio unapređivanju socijalnog uključivanja djece s teškoćama u razvoju u dobi do 18 godina u četiri županije različitog stupnja razvijenosti. Sam projekt je vrlo uspješno implementiran u županijama partnerskih organizacija, urodio je izvrsnom suradnjom između organizacija različitih profila te unaprijedio njihov daljnji rad budući da će se stečena znanja i iskustva nastaviti provoditi u budućnosti. I korisnici i članovi jako su zadovoljni provedenim aktivnostima te se u svakom slučaju vidi određeni napredak u razvoju naših korisnika.

U daljnjem radu "Pčelica" nastojat će se osigurati nastavak aktivnosti projekta u radu s korisnicima, rado će se odazivati na slične inicijative u svrhu jačanja kapaciteta stručnjaka, kao i unapređenja psiho-fizičkog razvoja djece s teškoćama u razvoju radi poboljšanja stupnja njihove socijalne integracije. (Ln)

Proljetni školski praznici u Velikom Žitniku

TJEDAN LIČKOG PROLJEĆA

Polaznici avanturisti u njedrima Like
Polaznici avanturisti u njedrima Like
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2022- u 22 sata

VELIKI ŽITNIK - Ovaj tjedan u adaptacijom spašenoj napuštenoj školskoj zgradi u rodnom selu dr. Ante Starčevića gdje se nalazi Edukacijski centar Outward Bounda organizirane su proljetne pustolovine s 36 djece i mladih iz cijele Hrvatske.

Edukacijski programi iskustvenog učenja u prirodi u potpunosti su financirani za polaznike iz sustava socijalne skrbi (domovi za djecu, domovi za odgoj, udomiteljske obitelji) kroz trogodišnji projekt "Outward Bound u službi zajednice 2020 - 2023" uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Sudjelovanje dijela polaznika sufinancirano se projektom "Ostvari svoj potencijal!" uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Djeca i mladi provode izazovni tjedan tijekom proljetnih školskih praznika okušavajući se u raznim programima i ekspedicijama u prirodi postavljaju pred njih uz profesionalnu podršku iskusnih voditelja Outward Bound instruktora.

Hrvatska škola Outward Bound dio je međunarodne mreže Outward Bound i u Hrvatskoj postoji i djeluje od 2005. godine. Godišnje uključi više od tisuću polaznika u svoje programe iskustvenog učenja pomoću izazovnih aktivnosti u prirodi. Sudjelujući u programu djeca i mladi imaju priliku bolje upoznati sebe, razviti samopouzdanje, spremnost na preuzimanje odgovornosti, sposobnost suradnje i predvodništva i time ojačati svoj karakter za suočavanje s izazovima svakodnevnog života. (Ln)

Uz Svjetski dan čitanja

STUDENTI DARIVALI DJEČJI ODJEL

Gospićki studenti na Dječjem odjelu Opće bolnice
Gospićki studenti na Dječjem odjelu Opće bolnice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2022. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Lijep je ovo događaj za Odjel i Bolnicu, jako je poticajan da se ne zaboravlja na knjigu koja je dobra u odgoju djeteta.- rekla je mr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice tijekom boravka grupe studenata na Dječjem odjelu.

- Na našem Odjelu godinu dana djeluje Čitateljski klub i ove godine je odlučeno da se priredi poseban poklon za Dječji odjel.- rekla je prof. Mara Franić-Šimunić koja je stigla sa studentima završnih godina studija Odjela za nastavničke studije.

- Drago nam je da i vi volite raditi s djecom. Imamo dječju knjižnicu i naši pacijenti su oduševljeni čitanjem dok čekaju nalaze pregleda. - rekla je Linda Hibravi-Kosić, spec. pedijatar, voditelj Dječjeg odjela.

Među studentima članovima Čitalačkog kluba Iskra. ova je akcija provedena povodom Svjetskog dana čitanja koji je bio 2. veljače na rođendan danskog pisca Hansa Cristiana Andersena 1805. godine. Studenti su prikupili kašetu knjiga iz dječje književnosti. Stigla je ukoričena priča Mali princ Antoine de Saint Exuperyja ali i jedno ulje na platnu s Malim princom. (MaČ)

In memoriam

DUŠAN PAVLOVIĆ-DULE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2022. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Danas u 15 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene bit će ispraćen Kosinjanin iz Lipova Polja Dušan Pavlović-Dule (68). U ličku metropolu je došao još kao maloljetnik, i zasukao je rukave i mnogo toga htio raditi. Naučio je brojne vještine i umijeća i zasnovao obitelj. Bio je spomeničar (radio je na postavljanju nadgobrnih spomenika), umio je praviti sve vrste kulira i pločica, savladao je gletovanje i krečenje i još mnogo toga. Imao je zlatne ruke i htio je svakome pomoći i poučiti u radu.

Uz njega je vezana i zanimljivost koja je jedino zabilježena u Likapediji. Naime, Dule je u povijesti Gospića i okolice bio prvi i posljednji kolporter novina. Bilo je to sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je kao maloljetnik prodavao novine po gospićkim uredima. Još se 2015. sjećao kako je dnevno prodavao i preko 300 komada Večernjeg lista, a Ličkih novina i do stotinu komada dva puta mjesečno kako su i izlazile. (M. Čuljat)

DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2021.

GOSPIĆ - Svjetska zdravstvena organizacija alkoholizam definira kao bolest pojedinca koji prekomjerno i redovito pije alkoholna pića koja dovode do oštećenja psihičkog ili fizičkog zdravlja, ali i do problema u ekonomskom i socijalnom funkcioniranju.

Alkoholizam je najčešća bolest ovisnosti, a javlja kod ljudi u bilo kojoj životnoj dobi. Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Klub liječenih alkoholičara Gospić i Policijska uprava ličko-senjska organiziraju javnozdravstvenu akciju - informativno-edukativni štand. On će biti postavljen sutra, petak, 1. travnja, na ulazu u placu. U planu je da se na štandu radi od 9 do 13 sati, a ako bude loše vrijeme onda će se raditi od 10 do 12 sati.

Građani će na štandu dobiti edukativno-promotivne materijale o problemu alkoholizma i informacije o dostupnim oblicima pomoći i podrške u Ličko-senjskoj županiji. Zainteresirani će biti u mogućnosti postaviti pitanja organizatorima štanda. Posebno zanimljiva bit će demonstracija utjecaja alkoholiziranosti na sudionike u cestovnom prometu uz pomoć takozvanih "pijanih naočala". (Ln)

Opća bolnica Gospić

DESETLJEĆE NOVOG SUSTAVA

Novi informacijski sustav doprinosi kvaliteliteti liječenja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2022. u 14.45 sati

GOSPIĆ - U Općoj bolnici obilježena je deseta godišnjica primjene kliničkog informacijskog sustava (BIS) u nazočnosti predstavnice Ličko senjske županije Sanje Vladetić, predstavnici tvrtke Ericsson Tesla iz Zagreba koja je razvila i koja održava ovaj sustave, te
ravnateljica mr. Sandra Čubelić, dr.med i Milan Bašić voditelj IT odjela bolnice.

Bolnički informacijski sustav predstavlja sveobuhvatno informacijsko komunikacijsko rješenje namijenjeno integriranom upravljanju i korištenjem se podiže kvaliteta rada u ustanovi, kvaliteta skrbi, brži oporavak, sprečavaju se komplikacije te se povećava zadovoljstvo i sigurnost bolesnika.
Govoreći o značaju ove obljetnice ravnateljica OB Gospić, mr. Sandra Čubelić, dr.med je izjavila:
- Ponosni smo da smo bili jedna od prvih bolnica u Republici Hrvatskoj koja je uvođenjem suvremenih informacijsko komunikacijskih tehnologija digitalizirali svoje poslovne procese što je omogućilo ispunjavanje cjelokupnih medicinskih i administrativnih potreba naše bolnice te zahvaljujući tome povećali efikasnost. Drago mi je da su prednosti informatizacije poslovanja prepoznali i podržavaju i naši liječnici kao i ostalo medicinsko osoblje te naši pacijenti imaju kvalitetnu uslugu liječenja i medicinske skrbi i arhiviranja medicinskih podataka.-rekla je ravnateljica Čubelić.

Milan Bašić, voditelj IT odjela Bolnice prisjetio se ključnih događaja tijekom desetogodišnjeg rada na razvoju sustava pri čemu je istaknuo:
- Projekt pod nazivom "Integrirani bolnički informacijski sustav " započeo je 2011. godine, a u produkciju je pušten u siječnju 2012. godine. Tijekom godina kontinuirano smo nadograđivali Bolnički informacijski sustav, prateći sve zakonske izmjene i propise, poboljšavali procese uvođenjem novih funkcionalnosti koje su olakšavale rad, te povećavale učinkovitost same organizacije i zadovoljstvo pacijenata.

Damir Burić, rukovoditelj prodaje za Industriju i društvo u kompaniji Ericsson Nikola Tesla izrazio je zadovoljstvo uspješnom suradnjom i naglasio da ga veseli da su prepoznati kao pouzdan partner. (Ln)

Društvo Naša djeca Gospić

GOSPIĆ U OČIMA DJECE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. ožujka 2022. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Ovih dana dobismo jednu virtualnu pozivnicu, nažalost u PDF-u. Odmah zapinje u oči logo projekta "Gospić u očima djece" - Tesla, katedrala, Marta i dva smalića. Bravo za djecu, i treba očekivati da će to biti novi stereotipi o najvećem ličkom gradu i okolici.

Program je organiziran i proveden s djecom i volonterima Društva, a prezentacija je u četvrtak 24. ožujka u 17 sati u KIC-u na Trgu nikole Tesle b.b. u Budačkoj ulici.(MaČ)

HGSS u akciji na Plješevici

OTKLIZALI U VRTAČU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2022. u 17 sati

GOSPIĆ - Jučer popodne su gospićki gorski spasioci obaviješteni da su se u Vilenoj gredi na Plješevici u vrtaču otklizala dva momka. Na sreću prošli su bez ali zbog vrlo strmog i kliskog terena i i loše opreme nisu se mogli izvući van.

Sretna je okolnost da su s mobitelom poslati lokaciju što je olakšalo spašavanja. Pripadnici gospićke stanice HGSS-a njih 12 i za nešto više od sat vremena već su našli nemoćne momke. Uslijedilo je izvlačenja s dvije linije i za dvadesetak minuta bili na sigurnom tlu. Bili su veoma iscrpljeni i pothlađeni i nakon prve pomoći brzo su prebačeni u Korenicu. (Ln)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

GOSTI IZ PET DRŽAVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2022. u 22 sata

Piše: koordinatorica projekta Tajana Puškarić

LIČKI OSIK - Prošlog tjedna našu školu posjetili su partneri iz Španjolske, Grčke, Portugala, Rumunjske i Bugarske, u sklopu Erasmus+ projekta "Mijenjam škole, mijenjam živote".

Glavni cilj Projekta je prevencija ranog napuštanja školovanja, pomoću uvođenja dobre prakse u školi, putem raznih metoda, kao što su projektna nastava, problemska nastava, zajednice za učenje, kreativnost, učenje putem igre i višestruka inteligencija, čije metode razvija naša škola. Gosti iz Bugarske na susret su došli dan ranije, jer su sa sobom poveli i učenike iz svoje škole u svrhu razmjene, razvijanja komunikacijskih, organizacijskih i ostalih vještina. Šest učenika iz naše Škole također je sudjelovalo u Projektu, a izabrani su na osnovu znanja iz predmeta Engleski jezik.

Prvi dan naši gosti iz Bugarske i njihovi učenici, zajedno s našim timom i našim učenicima posjetili su Pećinski park "Grabovača", gdje smo s učenicima kroz obilazak i radionice razvijali nekoliko područja višestruke inteligencije. Tijekom posjeta, osoblje iz Parka nas je upoznalo i s mogućnošću volontiranja u parku, objasnili su nam svoj program Europskih snaga solidarnosti s naglaskom na mlade s manje mogućnosti, te nas poveli u obilazak novonastalog Malog vrta s hobitskom kućicom, koju su izradili upravo volonteri iz tog programa. Poslije obilaska Parka, otišli smo u PŠ Mušaluk gdje je održana još jedna radionica razvoja višestruke inteligencije, tijekom koje su učenici izradili komposter i dvije klupe za školski vrt, koje su ukrasili bojama, natpisima i simbolima koji predstavljaju naše zemlje.

Drugi dan posjetu su se pridružili i ostali partneri, visoki stručnjaci iz obrazovnog sustava. Početkom dana otišli smo u Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu, gdje smo iz prve ruke mogli vidjeti matematičko-logičku inteligenciju i potaknuti učenike na razvoj vlastitih ideja. Poslije obilaska u prostorijama Kulturno-informativnog centra Gospić održane su dvije radionice. Tijekom prve radionice učenici su intervjuirali sudionike Projekta i izrađivali plakate s podacima o njihovim zemljama. Druga radionica, bavila se razvojem logičko-matematičke inteligencije i tijekom nje učenici su izrađivali oblike od kartona, koje su onda potom spajali u razne forme. Dok su učenici bili na razvojnoj radionici, koordinatori iz svih zemalja imali su radni sastanak o daljnjim ciljevima i razvoju projekta.

Treći dan, goste smo poveli u obilazak Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Lički Osik, gdje su upoznati s radom Škole. Poslije smo posjetili Baške Oštarije, gdje je održana radionica razvoja nekoliko inteligencija. Kako je na Baškim Oštarijama bilo i snijega, to smo iskoristili i okušali se u sanjkanju. Također smo obišli i domaće životinje, koje su učenike potaknule na razvoj humanog identiteta, odnosno razvoj tzv. egzistencijalne inteligencije.

Četvrti dan posjetili smo Kuću Velebita, multimedijski centar u Krasnom Polju gdje su učenici uz pomoć vodiča, ali i samostalnog istraživanja, dodirivanja, promatranja, mirisanja, saznali sve o našem području, ali gdje smo također prikazali koliko učenje može biti zanimljivo, te istodobno razvijali sva područja inteligencije. U Kući Velebita održana je i glazbeno-plesna radionica, tijekom koje su sudionici naučili jedan tradicionalni ples, pjesmu i upoznali se s ličkom nošnjom. Poslije radionice, krenuli smo u Utočište za medvjede u Kuterevo. Tamo nas je dočekala njihova volonterka, koja nas je upoznala s čarima volonterstva, medvjedima, njihovim navikama i samim Utočištem. Potom smo obišli Majerovo vrilo na rijeke Gacke, gdje su se učenici upoznali s radom mlina.

Posljednji dan susreta, proveli smo u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Tijekom posjeta jezerima učenici su edukativnim šetnjama razvijali gotovo sve vrste inteligencija. Poslije izleta, imali smo svečanu podjelu certifikata svim sudionicima Projekta.

Ovim putem zahvaljujemo se svima na podršci za organizaciju ovog međunarodnog, visokoobrazovnog susreta. Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik, kojoj je ovo prvi Erasmus+ projekt u kojem je sudionik, pohvaljena je od strane drugih europskih koordinatora za dobru organizaciju, metodički pristup i provođenje dobre prakse u nastavi.