POČETNAARHIVA
POPUNJAVANJE DOMAĆIM KADROVIMA
SASTALI SE PEDIJATRI TRI REGIJE
DOMAĆIN PEDIJATRIJSKOG SIMPOZIJA
TRAŽE SE VOLONTERI
ZNAČAJNA POTPORA VLADE RH
DRŽAVNA POTPORA ZA VRTIĆ
OTOČANI KUĆI DONIJELI SREBRO
PREGLEDANA 272 GOSPIĆANINA
VELIKA POMOĆ ŽUPANIJE
SPASITE SVOJU KOŽU
I strukovnjaci u Erasmus+
ČESTITKE MEDICINSKIM SESTRAMA I TEHNIČARIMA
KONTROLA ZDRAVLJA
PAZARIŠKIH VATROGASACA
ZNANSTVENO O DEMOGRAFSKOJ SLICI ZADRA
PREDSTAVLJENA NOVA ZNANOST O UMU
Mali doprinos za veliki utjecaj!
MINDFULNESS ZA DJECU
NA SUNCE DANAS IZVUKLE POLA GRADA
DJEČJI USKRSNI SAJAM
DOPREDSJEDNIK JOSO VRKLJAN IZ GOSPIĆA
DAN OTVORENIH VRATA U GOSPIĆU
SENZORSKA SOBA ZA DJECU
PONOVO PREGLEDI BRANITELJA
USPJEŠNA VJEŽBA
UČILI KAKO UČITI
16.TJEDAN PSIHOLOGIJE U GOSPIĆU
LIČANI PONAJBOLJI ROBOTIČARI
ROTARYJANCI POSJETILI STARAČKI

GOSTI SA SVIH STRANA

Opća bolnica Gospić

POPUNJAVANJE DOMAĆIM KADROVIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2023. u 20 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz Opće bolnice unatoč brojnim problemima koji opterećuju zdravstveni sustav, potrebno ih je timski rješavati uz puno stručnog znanja, dobre volje i entuzijazma.
Zadnja tri mjeseca u Općoj bolnici zaposleno je 25 zdravstvenih djelatnika, od kojih je desetak bivših učenika medicinskog usmjerenja gospićke Strukovne škole. Ovako veliki val zapošljavanja ne pamte ni najstariji zaposlenici, a rezultat je zajedničkog truda i sinergije osnivača Ličko-senjske županije na čelu sa županom Ernestom Petryem, Ministarstvom zdravstva na čelu sa ministrom Vilijem Berošem i ravnateljicom Bolnice mr. Sandrom Čubelić, dr. med.

U novonastalim uvjetima Bolnica ima 255 stalno zaposlenih, a uz 50 vanjskih suradnika i 20 djelatnika iz outsourcinga ostat će i dalje jedan od najvećih poslodavaca u Ličko-senjskoj županiji i mjesto gdje svi građani Ličko-senjske županije i Republike Hrvatske, pa i turisti, mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. (LN)

Regionalni sastanak pedijatara u Gospiću

SASTALI SE PEDIJATRI TRI REGIJE

Pedijatri iz Istre, Primorja i Like ovog vikenda u Gospiću i okolici.

Detalj susreta regionalnih pedijatara/Snimio Marko Čuljat
Detalj susreta regionalnih pedijatara/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2023. u 19 sati

GOSPIĆ - Opća bolnica, odnosno Dječji odjel bio je danas domaćin 46. regionalnog sastanka pedijatara Primorja, Istre i Like. Prvog dana iznijeto je 13 stručnih predavanja, drugog dana, sutra, u subotu, bit će okrugli stol, a susret će završiti u obližnjem Trnovcu uz degustaciju ila i pila te demonstraciju zaboravljenih ličkih starih sportskih igara.

- Samo je šest pedijatara na pet tisuća četvornih kilometara Like, ali svoj posao obavljamo najbolje što možemo i znamo. K nama je došao veliki broj kolega s kojima često surađujemo iz Dječje klinike Kantrida KBC-a Rijeka. Među njima je i doktor Čače s kojim dugi niz godina surađujemo a bio je i jedan od ratnih liječnika koji je radio i u Gospiću, a došlo ih je još danas koji su u ratu bili ovdje. Kad imamo nerješiv problem u našoj bolnici gdje se godišnje rodi oko 300 djece, ponekima treba intenzivna njega koje mi nemamo i tada ih šaljemo u KBC u Rijeku. Nadam se da ćemo ovu suradnju u liječenju djece nastaviti i dalje.- rekla je na početku skupa mr. Sandra Čubelić, ravnateljica gospićke bolnice.

Danas su pred pedesetak pedijatara nastupili članovi TS Degenija Osnovne škole dr. Jure Turića i izazvali oduševljenje. (MaČ)

Opća bolnica Gospić

DOMAĆIN PEDIJATRIJSKOG SIMPOZIJA

Ovaj vikend stiže pedesetak pedijatara iz Istre, Primora i Like.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2023. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Opća bolnica i njen Dječji odjel domaćini su 8. i 9. rujna 46. Regionalnog sastanka pedijatara Primorja, Istre i Like. Organizaciju simpozija pomogli su Ličko-senjska županija na čelu sa županom Ernestom Petryjem i Grad Gospić na čelu s gradonačelnikom Karlom Starčevićem, te nekoliko farmaceutskih firmi.

Očekuje se dolazak pedesetak sudionika iz ove tri hrvatske županije. U Ličko-senjskoj županiji djeluje šest pedijatara Općoj bolnici i domovima zdravlja u Gospiću, Otočcu i Senju.

Kako nam je rekla

Ravnateljica i pedijatrica Opće bolnice mr. Sandra Čubelić, dr. med. i voditeljica odjela Linda Hibravi-Kosić, dr. med. uz radni petak od 11 sati biti će izloženo 20 stručnih predavanja, a drugog dana simpozija i susreta pedijatara ići će se u obilazak ličkih sela u što će biti uključena i degustacija ličkih domaćih jela. Na kraju će se okušati i u ličkim narodnim sportovima. Treba reći da se prasičanje igra u Lici i u Istri, gdje djeluje i posebna udruga koja njeguje tu narodni igru koja sliči na hokej na travi. (LN)

Apel gospićkih "Pčelica"

TRAŽE SE VOLONTERI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2023. u 10.10 sati

GOSPIĆ - U našu redakciju stigao je apel udruge roditelja "Pčelice" koji u cijelosti prenosimo:

Dragi naši sugrađani,
"Pčelice" su u potrazi za volonterima.
PRIJAVA: forms.gle/saRp4jgEPQZPAiTd6

Trenutno provodimo niz aktivnosti s djecom s teškoćama u razvoju, a uskoro kreću i projektne aktivnosti za koje su nam također bitni i potrebni volonteri. Stoga pozivamo sugrađane da se aktivno uključe u aktivnosti i volontiraju u i s Pčelicama.

Javite nam se. Trebaju nam volonteri koji će redovito pružati podršku djeci s teškoćama u razvoju tijekom različitih aktivnosti poput tzk-a ili različitih radionica na kojima će djeca stjecati osnovne komunikacijske, matematičke, IKT i druge vještine. Sudjelovanjem u vođenim aktivnostima od strane naših izvoditelja te u radu s korisnicima, volonteri stječu dragocjena iskustva i vještine, ali i razbijaju osobne predrasude. Bitno je shvatiti da djeca s teškoćama u razvoju imaju svoj put razvoja koji se redovito ostvaruje, ali u nekim područjima možda malo sporije nego kod djece urednog razvoja. Ono čime nas naši korisnici osvajaju jest otvorenost, ljubav, povjerenje i podrška koju međusobno pružaju jedni drugima, ali i svima koji ih vode kroz aktivnosti i daju im podršku. Kako se povećava opseg rada s korisnicima doista nam je neophodna pomoć i podrška volontera. Ukoliko želite kroz volontiranje dati svoje dragocjeno vrijeme i znanje korisnicima "Pčelica", ispunite prijavnicu na poveznici na početku tekst.

S volonterima sklapamo te svojim radom i aktivnošću dobivaju potvrdu o volontiranju i stečenim kompetencijama. Uvijek cijenimo vrijeme, znanje i ljubav koje nam nesebično daju naši volonteri, a koji su bitan dio cijele priče o "Pčelicama".

Zato vas pozivamo da nam se pridružite kako bismo svi zajedno stvarali podržavajuće, empatično i altruistično okruženje u našem gradu.

Opća bolnica Gospić

ZNAČAJNA POTPORA VLADE RH

Vladinim sredstvima dug je gotovo prepolovljen, i nikad nije bio manji.

Detalj objekata gospićke bolnice/Snimio Marko ČULJAT
Detalj objekata gospićke bolnice/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
19. lipnja 2023. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Odlukom Vlade Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, sanirat će se dio dugova bolničkih zdravstvenih ustanova prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Kriterij je ročnost, a za županijske bolnice namijenjeno je 25,5 milijuna eura.

Ove godine je Ličko-senjskoj županiji na čelu sa županom Ernestom Petryjem, doznačeno je gotovo pola milijuna eura za podmirenja dijela dospjelih obveza dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog materijala Opće bolnice Gospić.

- Na današnji dan Bolnica ima dug prema dobavljačima lijekova i potrošnog materijala u iznosu preko 1,2 milijuna eura te će ova financijska pomoć Vlade Republike Hrvatske, gotovo prepoloviti dug što će u zadnjih deset godina biti najniža svota dospjelog dugovanja naše ustanove koja je najveća zdravstvena ustanova u Ličko-senjskoj županiji, koja uz vanjske suradnike zapošljava oko 300 ljudi. - izjavila je ravnateljica Bolnice mr. Sandra Čubelić, dr. med. dodajući zahvalu premijeru i župani.

Potporom Vlade RH nagrađen je trud svih radnika Bolnice, kao prve akreditirane bolnice u javno-zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Želja za napretkom ustanove očituje se u konstantnom timskom radu koji se projicira kroz dva prijavljena EU projekta. Jedan se odnosi na energetsku efikasnost bolnice, što bi značilo novu ovojnicu uz izmjenu energenta, dok se drugi odnosi na izgradnju podzemne garaže, konferencijske dvorane, te dodatnih zdravstvenih sadržaja za čiju su projektnu dokumentaciju već odobrena sredstva. (Ln)

LOVINAC

DRŽAVNA POTPORA ZA VRTIĆ

 
 
icke-novine@licke-novine.hr
15. lipnja 2023. u 21.30 sati

LOVINAC - Središnji državni ured za demografiju i mlade kroz Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima odobrio je za sufinanciranje Općini Lovinac 24 tisuće eura za izgradnju nadstrešnice koja će vrtićare štititi za boravka na zraku, a bit će i za nabavu igračaka. Ugovor je u Zagrebu jučer preuzeo načelnik Ivan Miletić. (LSŽ)

Europsko natjecanje mladih robotičara u Varaždini

OTOČANI KUĆI DONIJELI SREBRO

Mladi otočki robotičari pod mentorstvom Igora Naprte ponovo postigli senzacionalan rezultat.

Otočki robotičari među najboljima u Europi
Otočki robotičari među najboljima u Europi
licke-novine@licke-novine.hr
10. lipnja 2023. u 18 sati

VARAŽDIN
- Najveće ovogodišnje natjecanje mladih robotičara održano je u Varaždina. S njega se mladi Otočani vraćaju sa srebrnom medaljom s natjecanja u najvećoj europskoj konkurenciji.

Na ovome 4. European RoboCup Junior 2023. natjecanju mladih robotičara Europe, robotičari iz Otočca osvojili su srebrnu medalju i to nakon natjecanja u kategoriji Rescue Line Entry akipa GACKA ROBOTICS u sastavu: Darijo RUBČIĆ i Adam CVITKOVIĆ pod vodstvom svog mentora Igora Naprte.

Inače Hrvatska je na ovom natjecanju osvojila 1 zlatnu, 1 srebrnu i 5 brončanih medalja. Varaždin i Hrvatska bili su po prvi put domaćin najvećeg robotičkog natjecanja u Europi. U 15 kategorija natjecala su se 162 natjecateljska tima i 513 natjecatelja, uz koje je bilo 211 mentora i mentorica. Osim robotičara iz Austrije, Turske, Švicarske, Švedske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Portugala, Nizozemske, Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Gruzije, na natjecanju u Varaždinu sudjelovali su i gosti iz Egipta, Izraela i Južne Koreje. (Ln)

SPASITE SVOJU KOŽU:

PREGLEDANA 272 GOSPIĆANINA

Gospić je treći od pet gradova u sklopu kampanje #SaveYourSkin, a po broju pregleda u jednom danu premašio je i Zagreb i Pazin. Samo jedan sumnjiv madež.

Kontrola madeža izvukla je mnoge iz kuća
Kontrola madeža izvukla je mnoge iz kuća
licke-novine@licke-novine.hr
29. svibnja 2023. u 16.15 sati

GOSPIĆ - U petak, kada je tradicionalni sajmeni dan u najvećem ličkom gradu, a Trgu stjepana Radića osvanulo je nekoliko specijalnih vozila u kojima su obavljena čak 272 besplatna pregleda madeža te je otkriven samo jedan suspektni sa sumnjom melanoma.

Tako je Gospić po broju pregleda u jednom danu premašio i Zagreb i Pazin, a upravo je u Gospiću otkriven i najmanji broj suspektnih madeža. U ukupnom zbroju, zasad je tijekom kampanje #SaveYourSkin obavljeno 833 besplatnih pregleda madeža te je otkriveno 19 suspektnih. Hvalevrijedan projekt koji organiziraju La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora u hrvatske gradove dovodi dermatologe koji besplatno pregledavaju madeže, s ciljem da se suspektni otkriju na vrijeme kako bi se mogli liječiti. Ove godine prvi je na rasporedu bio Zagreb, u kojemu su tijekom dva dana obavljena 372 besplatna pregleda, Pazin u kojemu je obavljeno 189 pregleda u jednom danu, a ovaj tjedan kampanja se nastavlja u Imotskom i Vukovaru.

Cilj projekta je edukacija građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani su imali priliku dobiti i iznimno vrijedne, stručne savjete dermatologa.

Dermatolozi ističu da je, prema podatcima Registra za rak Republike Hrvatske, incidencija melanoma u stalnom porastu. Govoreći o zloćudnim tumorima kože, melanom, ako se ne otkrije na vrijeme, ima najzloćudniji tijek i najlošiju prognozu.

- Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože (stopa incidencije 18,6/100.000), dok je prema podacima o mortalitetu u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba (stopa mortaliteta 5,9/100.000). U 2020. godini, kao posljedica COVID-19 pandemije, broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma znatno je manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina; prosječan broj novih slučajeva melanoma u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. - 2019.) je 852, u 2019. su bila 923 nova slučaja prema stanju Registra za rak prilikom izrade Biltena za 2020. godinu (studeni 2022.).- rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju, ističući podatak da je više ljudi u svijetu umrlo od melanoma jer su koristili solarij nego onih koji su umrli od karcinoma pluća jer su pušili.

Javnozdravstvena kampanja #SaveYourSkin nastavlja se preventivnim pregledima u Imotskom (2. lipnja u Ulici Ante Starčevića) i u Vukovaru (4. lipnja na Trgu Republike Hrvatske). Pregledi će se obavljati od 9 do 20 sati, a prednost imaju građani koji su se naručili putem web obrasca.

- Jedan od ciljeva našeg brenda La Roche-Posay je podizanje razine svijesti javnosti o važnosti pravilne zaštite kože od sunca i rane prevencije raka kože. Stoga smo prošle godine s partnerima pokrenuli ovaj projekt u Hrvatskoj te obavili 811 pregleda madeža, od kojih se njih 25 pokazalo suspektnim na melanom. Veselimo se da projekt nastavljamo i ove godine te nam je cilj pregledati još veći broj građana, posebice u onim sredinama gdje građani nemaju pristup dermatolozima. - izjavila je Svjetlana Arh, Medical direktorica L'Oreal Dermatological Beauty divizije kompanije L'Oreal.

La Roche-Posay je dermokozmetički brend za njegu kože broj jedan u svijetu*, koji preporučuju vodeći dermatolozi. Uz pomoć svojih inovativnih proizvoda brend La Roche-Posay godinama predano radi na osvještavanju o važnosti prevencije raka kože. Inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, redovne besplatne preglede madeža, redovitu i učinkovitu zaštitu od sunca pomoću krema sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa. Dugogodišnjim nastojanjem da promjeni percepciju i navike društva u zaštiti zdravlja kože, La Roche-Posay pomaže smanjenju poražavajućih statistika vezanih uz rak kože te dodatno ukazuje na potrebu brige o zdravlju kože i potiče što veći broj ljudi na redovite preglede i samopreglede kože. (Ln)

* Studija provedena na dermokozmetičkom tržištu od strane AplusA i drugih partnera između siječnja 2022. i svibnja 2022. među dermatolozima u 32 zemlje koje predstavljaju više od 80% svjetskog BDP-a.

Obilježen Dan Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac

VELIKA POMOĆ ŽUPANIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
27. svibnja 2023. u 8.15 sati

OTOČAC - Jučer je Osnovna škole Zrinskih i Frankopana proslavila Dan škole. Svečanosti su ovom prigodom nazočili ličko-senjski župan Ernest Petry u pratnji zamjenice Jasne Orešković-Brkljačić, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Tina Ostovića, mons. Marinko Miličević, mnogobrojni učenici i njihovi učitelji te ostali djelatnici škole kao i članovi školskog odbora i roditelji.

Ravnateljica škole Jasminka Devčić pozdravila je sve prisutne te pojasnila razvoj škole kroz prošlost sve od davne 1727. do 1995. godine kada škola dobiva svoj sadašnji naziv Zrinskih i Frankopana.

- Našu Školu pohađa 610 učenika, uključujući matičnu školu s 414 i 196 učenika u deset područnih škola. Imamo 131 zaposlenika i to: 86 učitelja razredne i predmetne nastave, pet stručnih suradnika, 28 administrativno-tehničkog osoblja i 11 pomoćnika u nastavi kroz projekt. Ove školske godine u suradnji s osnivačem, Ličko-senjskom županijom i nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja organiziran je produženi boravak u dvije odgojno-obrazovne skupine s ukupno 56 učenika korisnika. U ime Škole i roditelja zahvaljujem Županiji i Gradu Otočcu na osiguranim financijskim sredstvima za dvije učiteljice i prehranu učenika korisnika.- istakla je ravnateljica Devčić.

Ravnateljica je istakla kako u tjednu obilježavanja Dana Ličko-senjske županije, Dana državnosti i Dana škole, Područna škola Sinac, na inicijativu Družbe Braća hrvatskog zmaja i ličko-senjskog župana, dobiva naziv po Stjepanu barunu Sarkotiću koji je rođen u Sincu 4. listopada 1858., hrvatskom generalu za vrijeme Austro-Ugarske, posljednjem poglavaru Bosne i Hercegovine te vojnom upravitelju Dalmacije i Crne Gore, koji je svoju dužnost obnašao do 1918., boreći se za interes Hrvata u Hrvatskoj i BiH.

Otočki osnovnoškolci bili su sudionici na županijskim, državnim sportskim natjecanjima te poželjela da i u budućnosti ostvaruju zavidne rezultate.

Župan Petry uputio je riječi zahvale svim školskim djelatnicima koji skrbe za brigu o učenicima te istaknuo zadovoljstvo s mnoštvom pokrenutih projekata kako bi se upravo djeci s područja Otočca i okolnih mjesta omogućilo kvalitetnije obrazovanje, a naglasio je izradu projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu i rekonstrukciju te dogradnju Osnovne škole u Otočcu u vrijednosti od preko sto tisuća eura, korištenje obnovljivih izvora energije, izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za potrebe škole u vrijednosti od preko 50 tisuča eura, izgradnju školskog igrališta za potrebe Područne škole u Švica vrijednosti 140 tisuća eura, izgradnju i uređenje školskog igrališta za potrebe Područne škole Sinac u vrijednost preko 26 tisuća eura.

Projektom "Obrazovanje jednakih mogućnosti III" u koji je uključeno 11 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju - vrijednost: 252.528 eura, projekt "Školska shema 2022./2023." kroz koji se učenicima omogućuje dodatni obrok svježeg voća i povrća - vrijednost: 24.031 eura, projekt "Obrok za sve 3" kroz koji je donedavno bila osigurana prehrana za 150 socijalno ugroženih učenika - vrijednost: 57.198 eura, dok je od 1. siječnja 2023. zahvaljujući Vladi RH za sve učenike osiguran besplatan obrok. Podsjetio je i na nedavno organiziran školski izlet učenika iz Otočca koji su posjetili Pleternicu, a sve u cilju kako bi djeca upoznala kulturu i baštinu Slavonije i posjetila Muzej bećarca u Pleternici.
Zaključio je kako se unatrag dvije godine jako puno radilo i ulagalo u segment gospodarstva, zdravstva itd., spomenuvši investiciju HEP-a i Končara vezano za izgradnji mini hidroelektrane Otočac u vrijednosti od 92 milijuna kuna odnosno preko 12 milijuna eura na kojoj su radovi trenutno u tijeku, izgradnju parkirališta kod Doma zdravlja u Otočcu te radove na uređenju Stacionara Doma zdravlja koji trenutno traju.

- Djeca su naša budućnost i sve što radimo, radimo zbog njih. Želja nam je da naša djeca i nakon školovanja ostanu živjeti na ovim prostorima i zato je bitno da im za to stvorimo što bolje preduvjete. Što se tiče pomoći Ličko-senjske županije, mi ćemo vam uvijek biti na raspolaganju, a i kroz naš dvogodišnji rad je uočljivo da nastojimo biti dostupni za sve. Svima vam od srca želim sretan Dan Osnovne škole Otočac! - rekao je župan Petry.

Tijekom obilježavanja Dana škole, nazočnima se obratio te ih kratko pozdravio i gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac, zaželjevši svim nazočnima sretan Dan škole, a učenicima uspješan završetak i nastavak školovanja.

Obilježavanje Dana škole prošao je uz dodjelu Županijskih priznanja učenicima i djelatnicima škole te mnoštvo zabavnih sadržaja koje su izveli učenici škole.

Poslije proslave čelnici županije obišli su radilište stacionara u Otočcu i igralište u Švici. (LSŽ)

Javno zdravstvena kampanja

SPASITE SVOJU KOŽU

Besplatni pregled u Gospiću 26. svibnja

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
17. svibnja 2023. u 9.15 sati

ZAGREB - La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ove godine u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin organiziraju besplatne preventivne preglede madeža u Zagrebu, Pazinu, Gospiću, Imotskom i Vukovaru.

Naime, među europskim zemljama Hrvatska je na vrlo visokom, četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma, a stručnjaci ističu kako rak kože, ako se otkrije na vrijeme, u 99 posto slučajeva može biti izlječiv. Cilj projekta je edukacija građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani će dobiti i iznimno vrijedne, stručne savjete dermatologa.
- Prema Registru za rak Republike Hrvatske incidencija melanoma u Hrvatskoj je u stalnom porastu. U posljednjih 20 godina bilježimo prosječan godišnji porast oboljelih od melanoma za 3,5 posto. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože (stopa incidencije 18,6/100.000), dok je prema podacima o mortalitetu u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba (stopa mortaliteta 5,9/100.000). U 2020. godini, kao posljedica COVID-19 pandemije, broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma znatno je manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina; prosječan broj novih slučajeva melanoma u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. - 2019.) je 852, u 2019. su bila 923 nova slučaja prema stanju Registra za rak prilikom izrade Biltena za 2020. godinu (studeni 2022.). - rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

Ova javno zdravstvena kampanja u Gospiću je 26. svibnja na Trgu Stjepana Radića u periodu od 9 do 20 sati.

Više informacija o javnozdravstvenom projektu #SaveYourSkin potražite na internetskim stranicama brenda La Roche-Posay. (LN)

Strukovna škola Gospić

I strukovnjaci u Erasmus+

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
16. svibnja 2022. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Strukovnoj školi odobren projekt "GrowyourSkills" u iznosu od preko 68 tisuća eura a provodi se u sastavu Erasmus+. Proghram će se provoditi godinu dana s partner tvrtkom Vitalis Betreuungsgesellschaftfür Modellprojekte GmbH.

U sklopu projekta, učenici obrazovnih programa: ekonomist, tehničar za računalstvo, turističko - hotelijerski komercijalist i medicinska sestra/tehničar opće njege imaju priliku ići na stručnu praksu u tvrtku Vitalis u grad Schkeuditz u blizini Leipzigaa u njemačkoj.
U projektu će moći sudjelovati učenici koji se prijave na interni natječaj koji će biti raspisan na početku iduće školske godine. (LSŽ)

Uz Međunarodni dan sestrinstva

ČESTITKE MEDICINSKIM SESTRAMA I TEHNIČARIMA

Gospićki tim liječnika i sestara/tehničara
Gospićki tim liječnika i sestara/tehničara
licke-novine@licke-novine.hr
12. SVIBNJA 2023. U 12 SATI

GOSPIĆ - Na današnji dan obilježava se od 1974. godine Međunarodni dan sestrinstva, odnosno Dan medicinskih sestara i tehničara. Tog datum je rođena čuvena Florence Nightingale (1820-1910), utemeljiteljica modernog sestrinstva, a koja je "sestrinsku slavu" stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata (1853-56).

Povodom Dana sestrinstva, svim sestrama i tehničarima u Općoj bolnici iskrene čestitke su uputili ravnateljica Sandra Čubelić, šefovi odjela i glavne sestre:

- Nekad ne zaboravite koliko ste važan stup zdravstva i s koliko ste ljubavi prema čovjeku odabrali ovo plemenito zanimanje! Mi smo tim bili i bit ćemo!
Hvala Vam sto postojite! (OB)

U Gospiću je organizirana akcija mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka koju su podržali ličko-senjski župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković- Brkljačić.

- Svim medicinskim sestrama i tehničarima na području Republike Hrvatske, a posebno našim medicinskim sestrama i tehničarima koji rade u zdravstvenim ustanovama na području Ličko-senjske od srca hvala. Nikad ne zaboravite koliko ste važan stup zdravstva i s koliko ste ljubavi prema čovjeku odabrali ovo plemenito zanimanje- istaknuo je Petry.

Danas je u Gospiću boravio predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić koji je održao sastanak sa zamjenicom župana Jasnom Orešković-Brkljačić.Akcija gospićke Bolnice i Rebra protiv Tihog ubojice

KONTROLA ZDRAVLJA

Iz Zagreba će dva dana u Gospiću boraviti poseban zdravstveni tim i pregledavati građane koji se prijave.

Jutrošnji tlak nakon terapije
Jutrošnji tlak nakon terapije
licke-novine@licke-novine.hr
9. svibnja 2023. u 17.45 sati, dopuna 11. svibnja u 13.15 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćene iz Uprave Opće bolnice:
- Hrvatska liga za hipertenziju i Opća bolnica Gospić na čelu sa ravnateljicom mr. Sandrom Čubelić, dr. med. i voditeljem Internog odjel dr. Ivanom Sesarom s ciljem podizanja svijesti o opasnostima koje nosi povišeni krvni tlak ili arterijska hipertenzija organiziraju preventivnu akciju za oko 200 žitelja Ličko-senjske županije s ciljem ukazivanja na rizične čimbenike, pravilno mjerenje tlaka, važnost suradljivosti i ustrajnosti uzimanja lijekova ali pridržavanja zdravih životnih navika.

Obzirom da je povišeni krvni tlak i njegove posljedice na ljudski organizam ubojica već desetljećima, te da mnogi ljudi godinama žive s povišenim krvnim tlakom, a da to ne znaju zovemo ga i Tihi ubojica. Ovu akciju pravovremenog otkrivanja i liječenja povišenog krvnog tlaka nazvali smo Lov na tihog ubojicu.

Akcija će se provoditi 19. i 20. svibnja u Općoj bolnici (zgrada nove poliklinike) prema rasporedu narudžbi. Tim liječnika, medicinskih sestara i tehničara, učenika srednjih medicinskih škola, ljekarnika i nutricionista dolazi u Bolnicu, kako bi stanovnicima ovog dijela domovine pružili sve što je ranije stručnu pomoć.

U sklopu pregleda radit će se: mjerenje krvnog tlaka, mjerenje centralnog tlaka, mjerenje krutosti velikih krvnih žila, vaganje na metaboličkoj vagi, kompletna krvna slika, analiza 24 satnog urina, snimanje EKG-a, ultrazvuk štitnjače i laboratorijsko određivanje svih čimbenika rizika (šećera, masnoće, mokraćne kiseline, pretraga urina i pokazatelj oštećenja ciljnih organa. Kako bi rezultati pregleda bili valjani potrebno je da na mjerenja doći natašte.

Nalazi pregleda, sudionicima će biti dostupni u Općoj bolnici Gospić, nakon što budu obrađeni u KBC Zagreb (Rebro).

Pozivamo građane da se do 17. svibnja jave u Ured ravnatelja Opće bolnice Gospić radi dobivanja termina na broj 053/572-917 gđa Marijana. (Ln)

U ravnateljstvu Bolnice, danas, četvrtak, 11. sviubnja, saznajemo da je još jutros popunjena predviđena kvota prijava za specijalističke preglede idućeg tjedna u suradnji s KBC Rebrom iz Zagreba. (Mač).

20. obljetnica

PAZARIŠKIH VATROGASACA

Smotra pazariških vatrogasaca u Aleksinici/Snimio Marko ČULJAT
Smotra pazariških vatrogasaca u Aleksinici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
6. svibnja 2023. u 16.20 sati

ALEKSINICA - Danas je u središtu ovog pazariškog sela održana prigodna svečanost povodom 20. obljetnice mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Izvršena je smotra pazariških vatrogasaca čiji su pripadnici stigli iz okolnih mjesta, a imaju pazariške korijene.

Na smotri vatrogasaca i vatrogasica bio je Milan Jurković, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice te izaslanstvo grada Gospića u kome je bio i gradonačelnik Karlo Starčević jedan od inicijatora i utemeljitelja DVD-a za spašavanje imovine u raznim nepogodama. Bili su i tamo i pripadnici legendarne Ličke pukovnije iz doba carice i kraljice Marije Terezije.

DVD Pazarište smješteno je u dvije trećine nekadašnjeg seoskog doma kulture koji su se masovno gradili poslije Drugoga svjetskog rata. Oni tu imaju radne prostorije i garaže za cisterne i interventna vozila, i time ih spasili od totalnog propadanja. U tome dijelu Doma sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila je zdravstvena ambulanta Doma zdravlja iz Gospića gdje je dolazio ordinirati popularni i legendarni dr. Krešimir Petrović iz Perušića.

U sklopu proslave na lastavicu zgrade postavljen je kip sv. Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca koji je blagoslovio mjesni župnik. Odana je počast hrvatskim poginulim braniteljima s ovog područja Like, a promovirana je i knjiga o radu i djelovanju pazariških vatrogasaca čiji je autor dr. sc. Joso Vrkljan iz Gospića. (Mač)

Gospićki znanstvenik gostuje u Zadru

ZNANSTVENO O DEMOGRAFSKOJ SLICI ZADRA

Predavanje u srijedu drži dr. sc. Nikola Šimunić.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
5. svibnja 2023. u 9.40 sati

GOSPIĆ - Na poziv Hrvatskog geografskog društva - Zadar i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, javno predavanje na temu Zadarska županija u europskom demografskom mozaiku predavanje će održati Gospićanin dr. sc. Nikola Šimunić, ravnatelj Zavod za prostorno uređenje Ličko-senjske županije, a inače zadarski diplomac i doktorand.

Predavanje će biti u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu, Ulica dr. Franje Tuđmana 24i, u srijedu, 10. svibnja u 18:30 sati. Ulaskom Hrvatske u EU (2013.), hrvatski prostor je postao dio europskoga regionalnog mozaika koji se sastoji od većeg broja regija razvrstanih u četiri razine prostorne raščlambe. Hrvatske županije smatraju se NUTS regijama 3. razine, kojih u EU ima 1166 (sukladno posljednjoj varijanti NUTS klasifikacije iz 2021. godine). Takav referentni statistički okvir daje mogućnosti demografske analize odabranih indikatora koji potkrepljuju svakodnevna upozorenja znanstvenika (napose demografa) o demografskom slomu, ne samo Hrvatske, već i velikog dijela EU. Ideja predavanja je ukratko se osvrnuti na temeljnu problematiku demografske dinamike (depopulacija, selektivna emigracija) i strukturnih promjena (starenje) stanovništva Hrvatske, s naglaskom na Zadarsku županiju. Na predavanju će biti prezentiran prostorni uvid u europski demografski regionalni mozaik kroz prizmu odabranih demografskih obilježja Zadarske županije.

Nikola Šimunić (37) je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu, a preddiplomski studij (2008) i diplomski (2010) studij primijenjene geografije na Sveučilištu u Zadru, gdje je i doktorirao (2017). Bio je zaposlen u gospićkom Područnom centru Instituta društvenih znanosti Ive Pilara (2012 - 2021), izabran je u zvanje znanstvenog suradnika (2018). Nakon Instituta od 2021. ravnatelj je županijskog Zavoda.
Izvodio je povremeno nastavu kao vanjski suradnik na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru. U svom znanstvenom radu objavio je više radova i sudjelovao na više znanstvenih skupova. Temeljna znanstvena područja interesa su mu demografija i geografski-informacijski sustavi (GIS), a u užem smislu bavi se istraživanjem demografskih obilježja (dinamičkih i strukturnih) pojedinih područja, te analizama i kartiranjima u GIS (CAD) okruženju. Član je Hrvatskog geografskog društva, te Hrvatske gorske službe spašavanja. (Ln)

Festival znanosti

PREDSTAVLJENA NOVA ZNANOST O UMU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
28. travnja 2023. u 12.30 sati

Piše: izv. prof. dr. sc. Anela Nikčević-Milkov

GOSPIĆ - U okviru Festivala znanosti na temu "Priroda i društvo" sinoć je u Samostalnoj narodnoj knjižnici održano predavanje pod naslovom "Evolucijska psihologija: nova znanost o umu" te glazbeni nastup studenata Odjela za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru.

Predavanje su održale izv. prof. dr. sc. Anela Nikčević-Milković i Emma Majerić, studentica 3. godine, a glazbeni nastup Dora Kabalin, studentica 4. godine i Karlo Mladić, student 3. godine pod mentorstvom doc. dr. sc. Ines Cvitković-Kalanjoš.

Evolucijska znanost interdisciplinarno je područje kojim se bavi biologija, psihologija, antropologija, demografija, a evolucijska psihologija nastoji objasniti što je preostalo u ljudskom ponašanju tijekom evolucije, odnosno što je ostalo zapisano u genima te direktno i indirektno pokreće u obliku adaptivnih ponašanja. U predavanju su objašnjene tri teme: Izbor spolnog partnera i konflikt među spolovima, Izazovi roditeljstva i srodstva te Problemi života u grupi.

Osim Gospićana, studenata i nastavnika Odjela za nastavničke studije u publici je bilo i puno gimnazijalaca koji su čuli kako se ovakve teme interdisciplinarno proučavaju te su naučili nešto o udvaranju, ljubavi, izboru partnera, brizi o potomstvu, roditeljstvu, ali i ratovanju, agresiji, ugledu i statusu u grupi. Predavanje je izazvalo raspravu u publici, a nakon predavanja glazbeni nastup nastavio se i u obližnjem kafiću.

Hrvatska volontira 2023.

Mali doprinos za veliki utjecaj!

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i partneri organiziraju trinaestu manifestaciju Hrvatska volontira te pozivaju organizatore volontiranja na prijavu aktivnosti!

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
27. travnja 2023. u 18 45 sati

ZAGREB - Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom za beskućnike i ODRAZ-om - Održivi razvoj zajednice, organiziraju trinaestu kampanju Hrvatska volontira kako bi istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem, kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Ove godine naglasak stavljamo na UN-ovih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Održavanjem manifestacije Hrvatska volontira želimo istaknuti značaj volontiranja kojim se postižu ciljevi održivog razvoja i kojim oživljavamo najplemenitije težnje čovječanstva - težnju za mirom, slobodom, mogućnostima, sigurnošću i pravdom. Ovogodišnjom kampanjom žele podsjetiti da je volontiranje izvor snage zajednice, otpornosti, solidarnosti i društvene kohezije koji donosi pozitivne društvene promjene poticanjem poštivanja različitosti, jednakosti i sudjelovanja svih slojeva društva. Upravo su volonteri promicatelji promjena u načinu razmišljanja podizanjem svijesti ili zagovaranjem tih promjena i inspiriranjem drugih te su prepoznati kao ključni dionici za postizanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Stoga je ovogodišnji slogan kampanje: - Mali doprinos za veliki utjecaj.

Kampanja Hrvatska volontira ove će se godine održati od 17. do 20. svibnja. Na sudjelovanje u manifestaciji pozvane su sve neprofitne organizacije - organizatori volontiranja, da organiziraju volonterske aktivnosti koje će donijeti dobrobit za zajednicu u kojoj djeluju.

Svoje volonterske aktivnosti organizatori volontiranja mogu upisati u online aplikaciju: www.volonteka.hr do petka, 12. svibnja 2023. godine. (DND)

Akcija Rotary kluba Gospić

MINDFULNESS ZA DJECU

Vježbe pažnje i koncentracije, kontrole osjećaja i ponašanja, odnosa prema sebi i drugima.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
20. travnja 2023. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Ovdašnji Rotary klub još jednom akcijom potaknuo je brigu o mladima. U suradnji s gospićkim psihologom, vlasnikom obrta "PS Savjetovanje" Zvonimirom Šimićem, klub je sudjelovao u sufinanciranju programa Mindfulnessa za djecu, koji je proveden u trećim razredima osnovne škole.

Program je trajao dva mjeseca.Mindfulness (eng. Mindfulness-Based stress reduction - MBSR) se jednostavno prevodi kao usredotočena svjesnost, odnosno doživljaj situacije sada-i - ovdje kroz usmjeravanje pažnje na misli, emocije ili osjete koji prate sadašnji trenutak. Na taj način djeca se potiču na prepoznavanje i uvažavanje vlastitih doživljaja kao temelja prakticiranja odgovornosti nasuprot puke reaktivnosti. Tako se uče upravljati životom umjesto da događanja upravljaju njima.

Znanstvena istraživanja provedena prije dvije godine pokazuju da su najčešći psihosocijalni problemi s kojima se djeca nose pojačana iritabilnost, depresija, anksioznost i teškoće pažnje. Ovi simptomi imaju podlogu u teškoćama prilagodbe na stres. Adekvatno nošenje sa stresom temeljna je vještina koju mindfulness podupire u osobnom razvoju djeteta. I prije same pandemije, obzirom na značajne izazove koje obrazovanje nosi, razni oblici mindful prakse ulaze u školske kurikulume te se utvrđuju dokazi pozitivnog utjecaja na psihosocijalno zdravlje djece. Stoga je dvomjesečni program u ritmu od dva školska sata radionice tjedno donio korist svakom učeniku koji je imao želju naučiti poboljšati pažnju i koncentraciju, smiriti misli, razumjeti emocije i bolje kontrolirati ponašanje.

Gospićki rotaryjanci organizirali su niz humanitarnih akcija, a u planu je i rad s nadarenu djecu na gospićkom području. (RK)

Gospićke udruge za djecu

NA SUNCE DANAS IZVUKLE POLA GRADA

Štandovi su privukli brojne Gospićane svih generacija/Snimio Marko Čuljat
Štandovi su privukli brojne Gospićane svih generacija/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
8. travnja 2023. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Udruge Društvo naša djeca i Pečlice danas su veoma uspješno organizirale višesatno druženje gotovo pola grada na Trgu Stjepana Radića. Priredile su sajam prigodnih uskrsnih suvenira koje su izradili njihovi volonteri koje su i financijski podržavali sponzori i pokrovitelji. Radila je škola crtanja, tražila su se sakrivena jaja po Trgu, a bilo je i natjecanje u nošenju jajeta u žlici. Često puta Trgom je odzvanjao slatki smijeh i pljesak. Negdje sa strane bili su najstariji Gospićani koji su sve to znatiželjno promatrali tražeći među djecom nekog od svojih rođaka. (MaČ)

DJEČJI USKRSNI SAJAM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
5. travnja 2023. u 7.30 sati

GOSPIĆ - U subotu 8. travnja u KIC-u s početkom u 10 sati biti će Uskrsni sajam koji pripremaju Društvo "Naša djeca" i Udruga "Plečice".

Sajam će trajati do 13 sati, a osim štandova na kojima će udruge izložiti svoje radove, pripremljene su zanimljive igre za djecu, potragu za pisanicama, te kreativna uskrsna obiteljska radionica. Udruge će prikupljati donacije, a građani će za svoju donaciju moći odabrati ukrase izložene na štandovima. (DND)

Skupština Povijesnih postrojbi

DOPREDSJEDNIK JOSO VRKLJAN IZ GOSPIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

28. ožujka 2023. u 9.30 sati

BJELOVAR - Proteklog vikenda održana je Izborna skupština Saveza Povijesnih postrojbi hrvatske vojske na kojoj je za predsjednika izabran Emil Črne iz povijesne postrojbe hrvatske vojske Karlovačke građanske garde, a za dopredsjednike Milan Flegar iz povijesne postrojbe hrvatske vojske Kostelske pištole - Keglevićeve straže Kostel i dr. sc. Joso Vrkljan iz povijesne postrojbe hrvatske vojske Ličke pukovnije Gospić.

Izbor predsjednika Povijesne postrojbe hrvatske vojske Ličke pukovnije Gospić dr.sc. Jose Vrkljana za časnu funkciju dopredsjednika Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske potvrda je uspješnog djelovanja povijesne postrojbe Hrvatske vojske Ličke pukovnije u zaštiti i promociji gospićke, ličke i Hrvatske povijesti i kulture, odnosno nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske udruženje je povijesnih, počasnih, viteških, husarskih i drugih postrojbi hrvatske vojske. Savez ima za ciljeve zaštitu i promociju povijesne, kulturne i vojničke ostavštine Republike Hrvatske, očuvanje i njegovanje sjećanja na postojanje povijesnih postrojbi i njihov značaj u stvaranju i obrani hrvatskih krajeva u Hrvatskoj i inozemstvu. U Savezu je 25 redovitih članica povijesnih postrojbi hrvatske vojske i tri podupiruće članice. (LP)

Uz Dan sveučilišta u Zadru

DAN OTVORENIH VRATA U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

18. ožujka 2023. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana Sveučilišta u Zadru njihov Odjel za nastavničke studije organizira 21. ožujka u vremenu od 10 do 14 sati Dan otvorenih vrata Odjela. Na početku će u fakultetsku zgradu stići gospićki maturanti koji će biti upoznati s mogućnošću studija u svome gradu. Pripremljene su brojne demonstracije i prezentacija raznih projekata, a bit će i zabavni dio programa. (LN)

Opća bolnica Gospić

SENZORSKA SOBA ZA DJECU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

17. ožujka 20223. u 14.30 sati

GOSPIĆ - U drugoj poliklinici gospićke Opće bolnice danas je svečano otvorena senzorska soba namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju. Na svečanosti su bili lokalni i županijski čelnici i zdravstveni djelatnici te predstavnici UNICEF-a koji sufinancira ovakve programe.Soba će dobro doći za terapiju gospićke udruge Pčelica.

Svečanosti su prisustvovali ličko-senjski župan Ernestia Petry i zamjenice Jasni Orešković- Brkljačić, voditeljice odjela za rani razvoj djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković.

Župan Petry je naglasio da je soba od iznimne važnosti jer će se djeci i njihovim roditeljima omogućiti terapija u mjestu stanovanja i da je ponosan činjenicom da smo prva županija i bolnica koja iz UNICEF-ovog programa danas otvara senzornu sobu te omogućavaju poticanje ranog razvoja djece kojoj je senzorna integracija potrebna. Ovo je još jedan sadržaj u Općoj bolnici Gospić koji je na korist najmlađim korisnicima."

- Raduje nas što će terapija senzorne integracije sada biti dostupna i djeci koja žive na području Ličko-senjske županije. Za djecu s teškoćama, kvalitetna stručna podrška od najranije dobi znači razliku između mogućnosti da ispune svoj puni potencijal i života na margini društva. Uz senzornu sobu u Općoj bolnici Gospić, UNICEF je osigurao potrebnu opremu i edukaciju za provođenje senzorne integracije u još šest županija gdje je takva vrsta terapije do sada djeci bila nedostupna. To ne bi bilo moguće bez podrške naših donatora kojima se iskreno zahvaljujemo. - kazala je prilikom otvorenja senzorne sobe Đurđica Ivković, voditeljica odjela za rani razvoj djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.

Senzorna soba je projekt UNICEF-a namijenjen djeci sa smetnjama razvoja u dobi do sedme godine života. UNICEF je sredstva za ovu namjenu u iznosu od 152.205,19 € prikupio zahvaljujući donacijama građana i tvrtki, a utrošene su u šest županija, među kojima je i Ličko-senjska. U Općoj bolnici Gospić je na edukaciju stručnog tima i opremu utrošeno ukupno 19.764,62 €.

VIŠE POGLEDAJTE NA POVEZNICI:

www.unicef.org/croatia/mediji/otvorena-senzorna-soba-u-opcoj-bolnici-gospic

Opća bolnica Gospić

PONOVO PREGLEDI BRANITELJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

8. ožujka 2023. u 16 sati

GOSPIĆ - Ravnateljica Opće bolnice mr. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar u Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisala novi Ugovor za sistematske preglede hrvatskih branitelja uz novost da će ove godine imati i pravo na sistematski pregled i njegovatelji 100 postotnih HRVI.

Sistematski pregled hrvatskih branitelja u Općoj bolnici obavlja se uspješno od 2017. uz napomenu da je Bolnica svoj Ugovor poštivala u potpunosti. Tijekom 2019. pregledan je najveći broj branitelja, njih 1000, a tijekom COVID-a su također nastavljeni sistematski pregledi hrvatskih branitelja. Prema navodima bolničke koordinatorice sr. Mare Stilinović, branitelji se rado odazivaju na preglede, a to je izuzetno bitno obzirom da je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved objavio podatke da je samo osam posto branitelja tijekom pregleda imalo potpuno uredne nalaze dok je više od 50 posto ljudi zbog maligne ili kronične - nezarazne bolesti zahtijevalo daljnje liječenje i obradu.

Prvi termini za sistematske preglede su 11. i 18. ožujka. (Ln)

Civilna zaštita Novalja

USPJEŠNA VJEŽBA

Najmlađi su znatiželjno rezgledavali vatrogasni kamion zagrebačke registracije
Najmlađi su znatiželjno rezgledavali vatrogasni kamion zagrebačke registracije
licke-novine@licke-novine.hr

4. ožujka 2023. u 8.15 sati

NOVALJA - Vježbom "Novalja 2023" obilježen je 1. ožujka Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan civilne zaštite. U zgradi gradske uprave održana je pokazna vježba koju je organizirao Grad Novalja i Gradski stožer Civilne zaštite u suradnji sa Službom Civilne zaštite Gospić.

U provedbu mjera civilne zaštite (evakuacija, gašenje požara, sigurnost, hitna pomoć) uz pomoć Županijskog centra 112 u Gospiću bili su uključeni DVD Novalja, Vatrogasna zajednica Grada Novalje, Policijska postaja Novalja, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, HGSS Stanica Gospić i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka

Cilj vježbe bila je provjera sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga sustava Civilne zaštite za pružanje pomoći ugroženima te praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u zgradi Grada Novalje, prvenstveno osoba određenih za rukovođenje evakuacijom zaposlenika te njihovu sposobnost donošenja odluka u specifičnim okolnostima koje mogu nastati djelovanjem iznenadnog događaja opasnog po život i zdravlje prisutnih. Za učenike Osnovne škole A. G. Matoša i Dječjega vrtića Carić organizirana je prezentacija opreme operativnih snaga civilne zaštite.

Vježbom je dokazana je brzina i spremnost svih sudionika što je pokazatelj sinergije operativnih snaga Civilne zaštite na području grada Novalje i Ličko-senjske županije. (CZ)

16.TJEDAN PSIHOLOGIJE U GOSPIĆU

UČILI KAKO UČITI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

4. ožujka 2023. u 7.45 sati

GOSPIĆ - U okviru 16. Tjedna psihologije 1. i 3. ožujka studenti II. godine Odjela za nastavničke studije u okviru kolegija "Psihologija učenja" pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Anele Nikčević-Milković proveli su radionice s učenicima 5. i 7. razreda Osnovne škole dr. Jure Turića. Koordinatorica u osnovnoj školi je bila Antonija Prpić, mag. psych., stručna suradnica psihologinja. Tema radionica je "Učiti kako učiti", čija je svrha učenike naučiti strategije i tehnike učenja, mnemotehnike, osvijestiti im procese učenja, pamćenja, zaboravljanja te im tako učenje i pamćenje učiniti efikasnijim, a njih samoreguliranim učenicima. (Ln)

16.TJEDAN PSIHOLOGIJE U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

1. ožujka 2023. u 17 sati

GOSPIĆ - Odjel za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru i Osnovna škola dr. Jure Turića organiziraju 16. Tjedan psihologije.
1. i 3. ožujka studenti II. godine Odjela za nastavničke studije u okviru kolegija "Psihologija učenja" pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Anele Nikčević-Milković provesti će radionice s učenicima 5. i 7. razreda Osnovne škole. Koordinatorica u osnovnoj školi je Antonija Prpić, mag. psych., stručna suradnica psihologinja.

Tema radionica je "Učiti kako učiti", čija je svrha učenike naučiti strategije i tehnike učenja, mnemotehnike, osvijestiti im procese učenja, pamćenja, zaboravljanja te im tako učenje i pamćenje učiniti efikasnijim, a njih samoreguliranim učenicima. (Ln)

Posljednja vijest

LIČANI PONAJBOLJI ROBOTIČARI

Zlatna i srebrna medalje otišlje u Vrhovine i Ličko Lešće.

Osvajači zlatne medalje
Osvajači zlatne medalje
licke-novine@licke-novine.hr
25. veljače 20223. u 21.30

ZAGREB - U zagrebačkoj školi Mate Lovraka dva su dana održavana natjecanja najboljih mladih robotičara pod nazivom ROBOCUP JUNIOR ZAGREB 2023.

Za natjecanje je bilo prijavljeno 85 ekipa u 14 kategorija, a nastupilo je 220 učenika uzrasta od 6 do 19 godina iz svih krajeva Hrvatske. U kategoriji Rescue Line nastupila je i ekipa iz Otočca pod nazivom Robo Otočac&Vrhovine u sastavu Gabrijel Janjatović i Marko Gabrić iz Područne škole Vrhovine, koja je pod mentorstvom Igora Naprte osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju.

A jučer, prvog dana natjecanja Gacka Robotics osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju u disciplini Rescue Line Entry i plasirala se na natjecanje Robocup Junior Euro 2023. koje će se održati u Varaždinu u lipnju. Ekipu čine učenici Područne škole Ličko Lešće Adam Cvitković i Darijo Rubčić. Mentor je i njima bio Igor Naprta. (MAČ)

ROTARYJANCI POSJETILI STARAČKI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
25. veljače 2023. u 18 sati

GOSPIĆ - Rotary zajednica 23. veljače slavi svoj rođendan. Prošlo je 118 godina od kada je osnovan prvi Klub u svijetu, onaj u Chicagu, SAD. Rotary klubovi diljem svijeta u prijateljskom djelovanju i suradnji povezuje ljude svih rasa, vjeroispovijesti i različitih političkih uvjerenja pod geslom "Najviše dobiva onaj tko najbolje služi".

U tome smislu rotarijanci širom svijeta već više od stoljeća predano rade na iskorjenjivanju siromaštva, gladi, nepismenosti, zaraznih bolesti i drugim projektima na korist zajednicama u kojima služe. Članovi lokalnog Rotary kluba taj datum su obilježili odlaskom u Dom za starije osobe u Gospiću. Kako Rotarijanci nikad ne dolaze praznih ruku, tako smo i ovaj put, u suradnji s Eurospin trgovačkim lancem i Pekarom Tušak korisnicima Doma donirali voće i pekarske proizvode te proveli ugodno vrijeme uz razgovor. (RK)


Zagrebačka Lička večer

GOSTI SA SVIH STRANA

Uzvanici Ličke večeri u društvu generala Norca ratnog zapovjednika Vukova (u sredini)
Uzvanici Ličke večeri u društvu generala Norca ratnog zapovjednika Vukova (u sredini)
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. veljače 2023. u 23 sata

ZAGREB - U organizaciji Udruge Ličana "Vila Velebita" u prostorijama renomiranog restorana Stil event održana je tradicionalna 26. Lička večer. Bili su prisutni mnogi ugledni Ličani, poduzetnici, liječnici, umjetnici i njihovi gosti iz javnog i političkog života druženje je započelo u pravom ličkom raspoloženju i veselju.

Gost Vile Velebita bio je i ličko-senjski župan Ernest Petry te lički gradonačelnici i načelnici općina među kojima su bili gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, kao i brojni uglednici te članovi Vlade i Sabora RH, a događaju je nazočio i ratni zapovjednik 9. gardijske brigade "Vukovi" general Mirko Norac.

Na početku druženja goste su pozdravili kratkim govorom predsjednik Udruge "Vile Velebita" Josip Milinković, poduzetnik iz Zagreba, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković, kojom prigodom su poželjeli gostima ugodno druženje, dok se u kasnijem dijelu večeri nazočnima obratio i ličko-senjski župan Ernest Petry.

Tijekom večeri predstavljen je i novi broj časopisa Vila Velebita čiji je glavni urednik posljednjih 18 godina Milan Vrkljan, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i saborski zastupnik. Uz veliki izbor izvornih ličkih jela i bogatu tombolu za dobru atmosferu pobrinuli su se brojni izvođači među kojima su nastupili "Bonus band" iz Samobora koji je bio zadužen za glazbenu atmosferu, dok je dio ličkog etnosa predstavilo HKUD "Degenija" iz Gospića..Gotovo 400 uzvanika i gostiju uživali su u cjelovečernjem programu koji je priredila Udruga pod budnom palicom voditelja programa Drage Asića i Miljenka Cvitkovića. Posebna gošća bila je mlada pjevačica ličkih korijena Karla Krmpotić, dok je modnu reviju predstavila dizajnerica Slavice Čorak. (Ln)