POČETNAARHIVA
KLANAČKI OSNOVNOŠKOLCI DOBILI NAGRADU
PISMO ZA ODGOJ DJETETA
STUDIJ PODUZETNIŠTVA U TURIZMU
DAN OTVORENIH VRATA ŠKOLA
DAN OTVORENIH VRATA
BEZUVJETNO MIŠLJENJE DRŽAVNE REVIZIJE
PALIJATIVNA SKRB U OTOČCU
MJESTO GARAŽA PARKIRALIŠTE
IZOBRAZBA PROFESIONALNIH VOZAČA
NOVI PROGRAM ERASMUSA+
VJEŽBAMA DO MANJE ŽRTAVA I ŠTETE
EDUKACIJA UČITELJA
ZAGREBAČKI EVENT
PETRY S VRTIČKIM MAŠKARAMA

11. eko akcija "Zeleni korak" dm-a

KLANAČKI OSNOVNOŠKOLCI DOBILI NAGRADU

Za uspjeh u sakupljanju starog papira u Klanac je stigla nagrada.

Razdragani učenici i nastavnici u Klancu
Razdragani učenici i nastavnici u Klancu
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2024. u13.15 sati

KLANAC - Učenici Osnovne škole dr. Ante Starčevića koja djeluje u Klancu i Pazarištima među najboljim su mladim ekolozima u Hrvatskoj, a tu su titulu zaslužili svojim zalaganjem u "Zelenom koraku", dm-ovoj akciji prikupljanja i recikliranja starog papira. Učenici su prikupili 930 kilograma starog papira, za što ih je dm nagradio s 1.350 eura za doprinos zaštiti okoliša. Nagrada je danas uručena baš na blagdan sv. Antuna Padovanskog po kome je ime dobio i Ante Starčević, iz obližnjeg Velikog Žitnika, čije ime nosi škola.

-Status Eko-škole stekli smo još 2016., a ove smo godine potvrdili Srebrni status što je rezultat dugogodišnjeg upornog, odgovornog i timskog rada učenika i djelatnika škole. Kao Eko-škola imamo razvijenu svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša u kojem boravimo, prirode i planeta Zemlje. Sudjelovanje u akciji "Zeleni korak", kao i nagrada koju smo dobili zahvaljujući angažmanu naših učenika i učenica, svakako će nam biti dodatan poticaj da nastavimo odgajati i obrazovati mlade generacije razvijajući kod njih ljubav i odgovoran odnos prema okolišu i prirodi.- izjavila je Jasminka Rukavina, eko koordinatorica.
Uspjeh učenika Klanca i Pazarišta još je impresivniji, kada se uzme u obzir da je u ovogodišnjoj akciji sudjelovalo više od 14.700 osnovnoškolaca iz 100 škola diljem Hrvatske, koji su prikupili više od 100 tona starog papira za recikliranje.
-"Zelenim korakom" želimo pokazati da svatko od nas može dati doprinos zaštiti okoliša i pozitivno utjecati na zajednicu. Zato smo posebno zahvalni učenicima Osnovne škole dr. Ante Starčevića koji su nam pomogli da i ove godine ostvarimo taj cilj. Uime dm-a zahvaljujem svim učenicima i djelatnicima škole što su nam se pridružili u akciji te se nadamo da će sudjelovati u budućim našim eko akcijama.- izjavila je Ivana Škulj, predstavnica dm-a.
Uz ove ličke učenike nagradu za doprinos zaštiti okoliša zaslužili su učenici Područne škole Zbjegovača (Banova Jaruga), PŠ Divoševci (Donji Andrijevci), PŠ Češko Selo (Petrinja). PŠ Glavina Donja (Imotski) i PŠ Veliki Raven (Križevci) te učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja Nova Gradiška, OŠ Jurja Dobrile (Rovinj), OŠ Vela Luka i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin. Svaku od deset škola čiji su učenici prikupili najviše papira dm je nagradio s 1.350 eura.
Zeleni korak jedna je od najdugovječnijih akcija dm-a u kojoj je od 2012. godine više od 235.000 osnovnoškolaca prikupilo čak 3100 tona starog papira, čijim je recikliranjem spašeno više od 53.000 stabala. (dm)

Udruga "Pčelice" Gospić

PISMO ZA ODGOJ DJETETA

Promocije knjige "Budi mi roditelj kakvog trebam"

 
 
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2024. u 11.45 sati

Drage mame i tate, djedovi i bake, učiteljice i učitelji, odgojiteljice i odgojitelji i svi koji ste bitni u životu jednog djeteta!

U današnje vrijeme jedan od najvažnijih izazova svakako je roditeljstvo. Kako biti kvalitetan roditelj, kako postaviti granice i obveze, kako se nositi s emocijama, kako razvijati kreativnost (djetetovu, ali i svoju) kako biti prava podrška svom djetetu i na taj mu način pružiti sve što je potrebno za njegovo cjelovito odrastanje?

Odgovore na ova i slična pitanja dat će vam sam autor knjige "Budi mi roditelj kakvog trebam" Darka Kobetića. U kratkom predavanju autor će se osvrnuti na brojne izazove s kojima se suočavaju roditelji, ali i djeca.

Knjiga je nastala kao želja da se roditeljima pruži podrška u najbitnijoj, ali i najzahtjevnijoj ulozi u životu.

Sam autor je otac troje vesele djece koji mu zadaju najveće i najbitnije izazove te je kroz svoj osobni, ali i profesionalni život posvećen odgoju djece. U svom stručnom radu, autor pruža podršku roditeljima na njihovom roditeljskom putu, djeci na putu odrastanja i stručnjacima u njihovim nedoumicama kojim putem krenuti.

Čast nam je pozvati vas u srijedu, 19. lipnja u dvoranu Kulturnog informativnog centra u Gospiću gdje će s početkom u 17 sati biti kratko predavanje, ugodno druženje i predstavljanje knjige.
Vaše "Pčelice"

Veleučilište Nikole Tesle u Gospiću

STUDIJ PODUZETNIŠTVA U TURIZMU

 
 
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2024. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Veleučilište Nikole Tesle od jeseni uvodi diplomski studij Poduzetništvo u turizmu, nakon kojeg će studenti steći akademski naziv magistar ekonomije. Tim povodom u prostorijama Veleučilišta danas je održano predstavljanje ovog specijalističkog programa.

Prezentaciji su, uz domaćine dekanicu Veleučilišta dr. sc. Vlatku Ružić, te profesore i predavače dr. sc. Branislava Šutića i dr. sc. Josu Vrkljana, nazočili i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković-Brkljačić, ravnateljica Gimnazije Anela Serdar- Pašalić, ravnateljica Strukovne škole Barbara Tomljenović-Jurković i ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića Ivica Radošević.

Istaknuto je kako je ovaj studij biti jedinstven u Hrvatskoj jer se ističe fokusom na konkretne, praktične vještine i znanja, razvijen prema zahtjevima tržišta i poslodavaca. Svaki kolegij sadrži primjenjivu komponentu i goste predavače iz prakse, s ciljem da studenti postanu izravno korisni zaposlenici.

- Ovo je vrlo značajno ne samo za Veleučilište kao instituciju, već i cijeli kraj, Gospić i Ličko-senjsku županiju. Tehnički, mi sada s ovim studijem možemo obrazovati studente da u Gospiću dobiju visoku stručnu spremu, što su do sad mogli isključivo negdje izvan Like. Završenim obrazovanjem studenti će stjecati akademski naziv magistar ekonomije (mag. oec.), a trajanje studija je dva semestra i iznosi 125 ECTS bodova.- kazala je dekanica Ružić.

- Mogu potvrditi da je uložen veliki trud i od strane dekanice Ružić i profesora Šutića, jednako tako i Vlade RH predvođene Andrejom Plenkovićem kao premijerom i predsjednikom HDZ-a. Sve ovo moramo gledati na način da bez Vlade RH definitivno ne bi uspjeli realizirati zacrtane ciljeve. Ovim putem jednako tako zahvaljujem i resornom ministarstvu predvođenim ministrom Fuchsom, kod kojeg smo lobirali i u konačnici došli do jednog od ciljeva. Kako je dekanica i rekla, Veleučilište treba biti "živo tkivo" koje će se prilagođavati potrebama tržišta, rada i edukacije. Zahvaljujem i svojoj zamjenici Jasni Orešković-Brkljačić koja je angažirana u području društvenih djelatnosti i većinom koordinira sa zdravstvenim i školskim ustanovama na području županije. S nama je ovdje prisutan dr. sc. Joso Vrkljan, jedan od predavača na Veleučilištu, koji je sa mnom dogovarao i koordinirao zajednički u suradnji s Veleučilištem izgradnju novog studentskog doma, ali i jako puno drugih projekata - na tome mu zahvaljujem, kazao je župan Petry.

Program studija Poduzetništvo u turizmu osmišljen je kako bi diplomirani studenti imali kratak put do samozapošljavanja kao poduzetnici u turizmu ili postali izravno korisni zaposlenici turističkih subjekata. Studij traje dvije godine, a ove akademske godine mogu se upisati osobe sa završenim prijediplomskim studijem iz ekonomije ili srodnih znanosti, uz polaganje razlikovnih ispita. Upisi na studij počinju 1. srpnja i traju do 3. listopada, nakon čega će prva generacija studenata započeti s nastavom. (LSŽ)


Srednjoškolsko obrazovanje u Gospiću

DAN OTVORENIH VRATA ŠKOLA

Strukovnjaci uz model oto motora
Strukovnjaci uz model oto motora
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2024. u 15.40 sati

GOSPIĆ - Strukovna škola i Gimnazija zajednički su obilježile Dan otvorenih vrata, pružajući učenicima završnih razreda osnovnih škola uvid u znanja, vještine i aktivnosti njihovih učenika.

Strukovna škola, za iduću školsku godinu 2024./2025., planira upisati 144 učenika u sedam obrazovnih sektora. Važna novost je povratak smjera ekonomist, dok neće biti obrazovnog programa turističko-hotelijerski komercijalist. Uz to, istaknuto je potpuno usklađivanje obrazovne politike s potrebama tržišta rada za novu školsku godinu.

Učenici Gimnazije ponosno su predstavili svoja postignuća na raznim natjecanjima diljem Hrvatske, ali i na europskim projektima na kojima sudjeluju, što je izazvalo oduševljenje među svima.

Uz ravnateljicu Gimnazije, Anelu Serdar Pašalić, ravnateljicu Strukovne škole Barbaru Tomljenović Jurković, ravnatelja OŠ dr. Jure Turića, Ivicu Radoševića, Dan otvorenih vrata svojom nazočnošću uveličala je i zamjenica župana Ličko-senjske županije, Jasna Orešković Brkljačić.

Kroz Dan otvorenih vrata, učenici su imali priliku bolje upoznati ponudu obrazovnih programa, talentu i predanosti mladih generacija. Svi prisutni su složni u ocjeni da je ulaganje u obrazovanje mladih ključno za stvaranje prosperitetne budućnosti za Ličko-senjsku županiju i šire. (GSŠ)

Srednjoškolsko obrazovanje u Gospiću

DAN OTVORENIH VRATA

Detalj gospićke srednjoškolske zgrade/Foto arhiva Lika pressa, Snimio Marko Čuljat
Detalj gospićke srednjoškolske zgrade/Foto arhiva Lika pressa, Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2024. u 12.15 sati

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigla obavijest i pozivnica povodom Dana otvorenih vrata Strukovne škole i Gimnazije koje su u istoj zgradi u gospićkoj Budačkoj ulici 24, kod semafora sa Zagrebačkom ulicom. U potpisu su ravnateljice Strukovne škole Barbara Tomljenović Jurković, univ. spec. oec. i Gimnazije ravnateljica Strukovne škole Gospić.

Vrata škola će biti otvorena 16. svibnja od 11 sati, a pozivaju se učenice i učenici, roditelji, ravnatelji osnovnih škola u Ličko - senjskoj županiji i razrednici osmih razreda,

Aktivnosti u školama će započeti prigodnim riječima dobrodošlice s prigodnim programom, a potom će biti obilazak školskih kabineta i radionica u pratnji učenika i nastavnika.
-Drage učenice i učenici, svjesni novih izazova pred kojima se nalazite, otvaramo vam vrata naših škola kako biste bili sigurniji u izboru srednjoškolskog obrazovanja, a sve u želji uspješnog, radosnog i željenog učenja i usavršavanja. Veselimo se susretu s vama.- poručuju gospićke ravnateljica (GIMGOS)

Opća bolnica Gospić

BEZUVJETNO MIŠLJENJE DRŽAVNE REVIZIJE

U sredini je ravnateljica mr. sc. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar, desno je Mara Stilinović, glavna sestra bolnice, a lijevo Marija Rendulić, pomoćnica za financijske poslove
U sredini je ravnateljica mr. sc. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar, desno je Mara Stilinović, glavna sestra bolnice, a lijevo Marija Rendulić, pomoćnica za financijske poslove
www.licke-novine.hr
5. travnja 2024. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Državna revizija je u prošloj godini provodila redovnu reviziju svih bolničkih ustanova u RH za 2022.godinu i obavljena je financijska revizija Opće bolnice. Osim godišnjih financijski izvještaja predmet revizije bila je javna nabava i usklađenost poslovanja Bolnice sa zakonima i drugim propisima i unutarnjim aktima ustanove. Revizija je obavljena na način i prema postupcima utvrđenim Okvirom profesionalnih načela standarda i smjernica Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija (INTOSAI) i kodeksom državnih revizora.
-O financijskim izvještajima, javnoj nabavi i usklađenosti poslovanja izraženo je bezuvjetno mišljenje. Dakle, laički rečeno, najveća zdravstvena ustanova u Ličko-senjskoj županiji dobila je ocjenu izvrstan po pitanju financijskog poslovanja, javne nabave i usklađenosti sa zakonima i ostalim propisima.- izjavila je ravnateljica Bolnice mr. sc. Sanda Čubelić, dr. med. spec. pedijatar.
Gospićka Bolnica jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova s bezuvjetnim mišljenjem državne revizije obzirom da se radi o javno dostupnim podatcima.
U Bolnici ističu da su i tijekom prošle godine zahvaljujući Vladi RH na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem u nekoliko navrata dobili izdašnu financijsku pomoć zbog čega je ovo financijski stabilna ustanova koja je prošle godine zaposlila tridesetak mladih radnika, većinom žitelja Ličko- senjske županije te danas zapošljava 250 djelatnika uz 30-ak djelatnika kroz outsourcing i oko 30-ak vanjskih suradnika.
-Dočekali smo i povratak nekoliko liječnika specijalista sa specijalizacije iz različitih područja koji su najveća vrijednost ustanove i koji su bitno pridonijeli kvaliteti rada Bolnice, a to su Kristina Rukavina-Živković, internista; Marija Stojsavljević, neurolog; Sonja Ilijevski-Stanić, radiolog, Anela Ibradžić, anestezilog i uskoro se očekuje dolazak Zrinke Ćustić, otorinolaringologa.-kaže ravnateljica Čubelić.
Obzirom da su županijske bolnice tijekom ove godine promijenile osnivača te su od županijskog prešle u državno vlasništvo , ravnateljica Čubelić ističe da je Opća bolnica predana kao prva akreditirana bolnica u javnozdravstvenom sustavu Republike Hrvatske s bezuvjetnim mišljenjem Državne revizije, financijski stabilna s jednom od najmanjih listi čekanja i spremna na nove izazove u sklopu reforme zdravstvenog sustava te promjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. (OB)

Ministarstvo zdravstva

PALIJATIVNA SKRB U OTOČCU

Odobren je rad odjela za palijativnu skrb Doma zdravlja u Otočcu.

Palijativa će biti u otočkoj bolnici koja je izgrađene početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća
Palijativa će biti u otočkoj bolnici koja je izgrađene početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2024. u 17.15 sati

OTOČAC - Dom zdravlja dobio je odobrenje za pružanje palijativne skrbi u stacionaru. Rješenjem Ministarstva zdravstva utvrđeno je da su ispunjeni svi uvjeti potrebni za rad te vrlo važne zdravstvene službe. Prema Rješenju Ministarstva zdravstva, dozvolu za pružanje palijativne skrbi Dom zdravlja ima od 11. ožujka nakon što su detaljno pregledani prostorni kapaciteti, kvalifikacije radnika, kao i dostupnost potrebne medicinsko-tehničke opreme. Ovaj potez predstavlja ključni korak naprijed u pružanju podrške osobama s teškim i neizlječivim bolestima u Ličko-senjskoj županiji.
Ivan Furlan, ravnatelj Doma zdravlja zahvalan je Ličko-senjskoj županiji i županu Ernestu Petryju na predanosti i suradnji u realizaciji projekta te istaknuo kako je otvaranje odjela za palijativnu skrb postavilo snažne temelje za daljnji razvoj ove humane i neophodne djelatnosti.

Rješenje Ministarstva zdravstva, koje potvrđuje početak rada odjela, dolazi kao potvrda truda i ulaganja u unaprjeđenje zdravstvenih usluga u županiji. Ovaj projekt je veliki korak za zajednicu, a omogućit će pristup visokokvalitetnoj skrbi najpotrebnijima. S rastućim potrebama za palijativnom skrbi, ova usluga će biti ključna u olakšavanju patnje i pružanju dostojanstva pacijentima u završnim fazama života. (LSŽ)

Dom zdravlja Gospić

MJESTO GARAŽA PARKIRALIŠTE

U Gospić konačno stiže digitalni zubarski rentgen.

 
 
www.licke-novine.hr
23. ožujka 2024. u 22.45 sati

GOSPIĆ - U dvorištu Doma zdravlja ruše se garaže za sanitetska vozila koje su bile derutne. Na zgradi Doma obavljena je energetska obnova. U Dom će biti još financijskih ulaganja za potrebe učinkovitijeg funkcioniranja i učinkovitijeg pružanja zdravstvene zaštite pacijentima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Za uređenje parkirališta Ličko-senjske županija osigurala je 13 tisuća eura a osigurati će se sredstva i za uređenje dvorišta. Ove godine u planu su i radovi na uređenju i adaptaciji interijera Doma kako bi se adaptirao rad modernog zubnog digitalnog rentgena za što je Ličko-senjska županija iz decentraliziranih sredstava osigurala iznos od 70 tisuća eura. Planira se i uređenje prostora primarne zdravstvene zaštite za koji je posao u županijskom proračunu osigurano 50 tisuća eura. Ova sredstva će su uložiti u uređenje jedne privatne otkupljene kuće u dvorištu Doma, na samoj obali Novčice što je stajalo 50 tisuća eura. (LSŽ)

Strukovna škola Gospić

IZOBRAZBA PROFESIONALNIH VOZAČA

Strukovna škola Gospić od sada nudi i periodičnu izobrazbu za KOD 95 - oznaku koja potvrđuje stručnu osposobljenost profesionalnih vozača za prijevoz tereta, odnosno putnika

 
 
www.licke-novine.hr
20. ožujka 2024. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Zahvaljujući Ličko-senjskoj županiji kao osnivaču Strukovne škole Gospić, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Rješenje kojim se Strukovnoj školi Gospić dodjeljuje status ispitnog centra za osposobljavanje vozača za kategorije C vozila, na koji način je profesionalnim vozačima omogućena obnova KODA 95 i u gradu Gospiću.

Ulaskom u Europsku uniju utvrđena je obveza da svaka članica odredi KOD zajednice (COD 95), kojim se obilježava svaki vozač koji posjeduje Certificateof Professional Competence, čime se dokazuje njegova početna kvalifikacija i periodička izobrazba. Dakle, vozači državljani država članica EU i vozači državljani trećih država koji su zaposleni u pravnim osobama i obrtima sa sjedištem u državi članici EU ili koji za njih rade i obavljaju cestovni prijevoz javnim cestama, moraju steći početnu kvalifikaciju i redovito se osposobljavati kroz periodičnu izobrazbu ako upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorija C1, C1E, C ili CE ili vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE, iz čega proizlazi da profesionalni vozači moraju biti stručno osposobljeni. KOD 95 je oznaka koja potvrđuje stručnu osposobljenost profesionalnih vozača za prijevoz tereta odnosno putnika, a vozači svakih pet godina moraju prolaziti periodičku izobrazbu.

Strukovnoj školi Gospić, uz postojeće programe obrazovanja odraslih u sektoru Promet i logistika, odobrena je provedba periodične izobrazbe, početnih kvalifikacija i ubrzanih kvalifikacija za osposobljavanje vozača. Periodična izobrazba traje 35 nastavnih sati, a mogu joj pristupiti vozači koji su položili C kategoriju izobrazba osigurava dopunu stečenih znanja potrebnih za rad profesionalnih vozača s ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu, primjene načela defenzivne vožnje, racionalizacije potrošnje goriva i smanjenju onečišćenja okoliša. (LSŽ)

ŠKOLSTVO

NOVI PROGRAM ERASMUSA+

Sudionici današnjeg Erazmus+ programa u Gospiću
Sudionici današnjeg Erazmus+ programa u Gospiću
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2024. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Danas je otvorena mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom "Empowering digital literacy for tomorrow". Projekt će trajati dvije godine, a partneri su škole iz Njemačke (koordinatori), Turske i Litve. U planu je sudjelovanje 25 učenika u dobi od 14 do 17 godina, a svi troškovi projekta su pokriveni sredstvima Europske unije. Ovaj Erasmus plus projekt predstavlja izuzetnu priliku za mlade učenike da steknu nova znanja i vještine te da se upoznaju s različitim kulturama i jezicima. Inicijative poput ove doprinose razvoju digitalne pismenosti i otvaraju vrata novim mogućnostima za buduće generacije.

Glavni cilj projekta je osigurati digitalnu transformaciju kroz razvoj digitalne spremnosti za 21. stoljeće, što uključuje unapređenje kreativnosti, kritičkog razmišljanja te promociju multikulturalnosti i multilingvalnosti.
Svečanom otvorenju prisustvovala je ravnateljica Gimnazije Gospić, prof. Anela Serdar-Pašalić, koja je pozdravila nazočne. Na otvorenju je prisustvovala i višegodišnja koordinatorica projekta Erasmus+ za Gimnaziju Gospić prof. Edita Klobučar, te profesori Gimnazije Gospić koji su uključeni u projekt, Zvonimir Knežević, Ivana Tomljenović i drugi.

Među uzvanicima su bili župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Brkljačić -Orešković, ravnatelj OŠ dr. Jure Turića iz Gospića Ivica Radošević, ravnateljica Strukovne škole Gospić prof. Barbara Tomljenović-Jurković, te profesori, učenici i studenti iz Litve, Njemačke i Turske. Skup je počeo nastupom KUD-a Degenija.Nakon uvodnog zabavnog programa koji je pripremio HKUD "Degenija",
župan Petry se obratio prisutnima ističući važnost ovakvih projekata za upoznavanje s kulturama drugih zemalja te mogućnostima obrazovanja u Ličko-senjskoj županiji. Posebno je naglasio ulaganje županije u obrazovanje kako bi se postigli najviši europski standardi.
-Čast mi je da vas mogu danas pozdraviti, želim vam dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku i našu Ličko-senjsku županiju. Vjerujem da će vas domaćini kroz projekt Erasmus+ upoznati bolje s našim gradovima, županijom, cijelom Republikom Hrvatskom kao i mogućnostima školovanja na području naše županije. U posljednje vrijeme mnogo ulažemo u školstvo kako bi postigli najbolje europske standarde. U ovome prostoru gdje sad boravimo, uskoro će završiti radovi za projekt "Poboljšanje STEM vještina u osnovnim školama" čime dokazujemo da radimo sve kako bi pružili što bolje školstvo i uvjete za naše mlade.-istakao je župan Petry. (LSŽ)

Uz dan Civilne zaštite

VJEŽBAMA DO MANJE ŽRTAVA I ŠTETE

Detalj s današnje vježbe u Senju
Detalj s današnje vježbe u Senju
www.licke-novine.hr

29. VELJAČE 2024. U 18.45 SATI

SENJ - U Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića održana je pokazna vježba Civilne zaštite "Senj 2024." koju je u suradnji sa Službom Civilne zaštite Gospić, organizirao Grad Senj i Stožer Civilne zaštite Grada Senja. Vježbom je obilježen 1. ožujka -Dan civile zaštite u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan civilne zaštite.
U provedbu mjera civilne zaštite (evakuacija u slučaju potresa, sigurnost, hitna pomoć) bili su uključeni Stožer civilne zaštite Grada Senja, Služba civilne zaštite Gospić, Javna vatrogasna postrojba Senj, Dobrovoljno vatrogasno društvo Senj, Vatrogasna zajednica Grada Senja, Policijska uprava ličko-senjska Policijska postaja Senj, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, HGSS Stanica Gospić, gradska društva Crvenog križa Senja i Gospića. Prije početka vježbe održana je sjednica Stožera Civilne zaštite Grada Senja i učenicima nižih razreda osnovne škole predavanje su održali pripadnici Hrvatskog Crvenog križa i Službe Civilne zaštite iz Gospića.
Cilj vježbe je bila provjera sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite za pružanje pomoći ugroženima te praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u zgradi Osnovne škole "S.S. Kranjčevića", prvenstveno osoba određenih za rukovođenje evakuacijom zaposlenika i učenika te njihovu sposobnost donošenja odluka u specifičnim okolnostima koje mogu nastati djelovanjem izvanrednog događaja.
I ovom vježbom je dokazana brzina i spremnost svih sudionika što je pokazatelj koordinacije svih operativnih snaga civilne zaštite na području Grada Senja i Ličko-senjske županije. Što se tiče aktivnosti Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda civilne zaštite Rijeka i Službe civilne zaštite Gospić zbog nepogodnih vremenskih uvjeta prošle godine reakcija sustava Civilne zaštite bila promptna i profesionalna, osobito u dijelu od ranog uzbunjivanja, prije samog nastanka nepovoljnih vremenskih uvjeta, pa sve do pripravnosti i odgovora na nastanak izvanrednih događaja, poduzimajući mjere i aktivnosti u cilju zaštite života stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara.
LANJSKE AKTIVNOSTI
U veljači 2023. zbog obilnih snježnih padalina organiziran prihvat u Gospiću za zbrinjavanje vozača i putnika kojima je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta onemogućen nastavak putovanja, ekstremne količine oborina u svibnju uzrokovale su izlijevanje rijeke Korane te obranu od poplave koja je uspješno izvršena u Korana Selo. T su sudjelovali Stožer civilne zaštite Općine Plitvička jezera, JVP Plitvička Jezera, DVD Plitvička Jezera, Komunalno poduzeće i Hrvatske vode, 20. svibnja 2023. uspješno odrađena potraga za nestalim malim zrakoplovom ''Cirrus 20'', na Maloj Kapeli
EDUKACIJE, OSPOSOBLJAVANJA, VJEŽBE
Edukacija je bila ključna u podizanju svijesti o rizicima i pravilnom postupanju u kriznim situacijama. Provedene su brojne edukacije o minskoj opasnosti, civilnoj zaštiti te edukativne kampanje, obuhvativši tisuće ljudi diljem Hrvatske. Provedeno je 15 edukacija u osnovnim i srednjim školama i Veleučilištu u Gospiću koje su obuhvatile 506 učenika i studenata. Vježbe su unaprijedile pripravnost, brzu reakciju i koordinaciju sustava. Vježbe su sustavno i učinkovito provođene, a kroz simulacije različitih scenarija, stečeno je iskustvo i osnažene sposobnosti reagiranja u stvarnim situacijama čime se jača i otpornost zajednice na izazove prirodnih katastrofa i drugih nepredviđenih događaja.
U Novalju je održana vježba 4. ožujka evakuacije i spašavanja u slučaju potresa u poslovnoj zgradi Grada Novalje. U provedbu mjera civilne zaštite (evakuacija, gašenje požara, sigurnost, hitna pomoć) uz pomoć Županijskog centra 112 Gospić bili su uključeni Dobrovoljno vatrogasno društvo Novalja, Vatrogasna zajednica Grada Novalje, Policijska uprava ličko-senjska Policijska postaja Novalja, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, HGSS Stanica Gospić i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka.
Pokazna vježba Lika 2023, bila je 27. lipnja na rijeci Lici, gdje su predstavljene oprema i tehnike spašavanja. Cilj vježbe bio je prezentirati pripravnost i djelovanje sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite te opremu i provedbu mjera i aktivnosti civilne zaštite. Predstavljena oprema u vrijednosti većoj od 220.000 eura, nabavljena kroz projekt STREAM, uključuje sredstva za spašavanje, evakuaciju i zbrinjavanje ugroženih osoba te zaštitu materijalnih dobara u poplavom ugroženim područjima. Kroz projekat STREAM za operativne snage civilne zaštite Grada Gospića i Općine Perušić nabavljeno pet čamaca i oprema za spašavanje na vodi.
Vježba "Kosinj 2023." u kojoj je sudjelovala Osnovna škola Anža Frankopana, u suradnji sa Službom civilne zaštite Gospić i operativnim snagama Općine Perušić, 24. listopada organizirala je i provela vježbu s ciljem uvježbavanja procedura i zajedničkog djelovanja. Scenarijem vježbe simuliran je potres umjerene jačine u školskoj zgradi. Prije same simulacije vježbe i evakuacije, djelatnici Službe civilne zaštite Gospić i Gradskog društva Crvenog križa Gospić učenicima su održali predavanje, a školi je uručena edukativna igra "Zemlja rizika".
Vježba "Karlobag 2023." održana je povodom 30 godina Općine Karlobag. Na poziv Osnovne škole i Stožera civilne zaštite Općine, organizirana je vježba evakuacije učenika u slučaju potresa. Prije same simulacije vježbe i evakuacije djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Gospić i Službe civilne zaštite Gospić učenicima su održale prigodno predavanje.
Vježba "Veleučilište 2023." bila je u organizaciji Veleučilišta Nikole Tesle i Službe civilne zaštite Gospić, 21. studenog i to za zaposlenike i studente. Provedena je vježba evakuacije u slučaju potresa. Prije vježbe održano je predavanje o ulozi i funkciji žurnih službi. Kroz vježbu, studenti i zaposlenici Veleučilišta dobili praktično iskustvo i znanje o postupcima evakuacije u slučaju potresa. Cilj vježbe bila je provjera efikasnosti reagiranja i koordiniranja operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Gospića u slučaju izvanrednog događaja uzrokovanog potresom.
Vježba "Željava 2023" bila je dvodnevna vježba na temu potresa i spašavanja na vodi na kojoj je prikazan rad i mogućnosti operativnih snaga sustava CZ Ličko-senjske županije i susjednog Unsko-sanskog kantona u pružanju pomoći te spašavanju ugroženog stanovništva i materijalnih dobara na području RH i BiH,
ŽUPANIJSKI CENTAR I SRUUK
Županijski centar 112 Gospić u prošloj godini zaprimio je 30.000 poziva od čega je gotovo 70 posto bilo namjenskih, što svjedoči o važnosti ovog sustava u pružanju pomoći građanima u hitnim situacijama i bilo je 8577 događaja. Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama testiran je i pokazao se uspješnim, omogućavajući brzu reakciju na potencijalne prijetnje. Kroz različite kanale komunikacije, građani su na vrijeme obavješteni o opasnostima i uputama za postupanje te su poslane SRUUK poruke građanima na ugroženim područjima što je dodatno doprinijelo sigurnosti i zaštiti života i imovine.
SRUUK je korišten u siječnju ove godine temeljem Odluke DHMZ-a, kada su poruke poslane građanima u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom dijelu Karlovačke i Ličko-senjskoj županije zbog najave obilnog snijega, olujnog vjetra i zapuha.
INSPEKCIJSKI NADZORI
Inspektori Odjela inspekcije Službe civilne zaštite Gospić proveli su 255 inspekcijska nadzora iz nadležnosti inspekcije zaštite od požara, eksploziva i oružja, privatne zaštite i detektivskih poslova, i inspekcije civilne zaštite. Prihvatni centar Gospić za raseljene iz Ukrajine od 5. ožujka 2022. do ovih dana zbrinuo je 2000 raseljenih Ukrajinaca. (112)

Udruga Pčelice Gospić

EDUKACIJA UČITELJA

Edukacija za provedbu preventivnog programa - Rescur: Na valovima otpornosti

 
 
www.licke-novine.hr

16. veljače 2024. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stiglo priopćenje Udruge "Pčelice" kojim pozivaju sve zainteresirane učitelje razredne nastave i stručne suradnike osnovnih škola na području Ličko-senjske županije na dvodnevnu edukaciju za provedbu preventivnog programa RESCUR: Na valovima otpornosti.
Edukacija će se održati u Osnovnoj školi dr. Jure Turića, a počinje u ponedjeljak, 19. veljače u 10 sati. Provodit će ju Katarina Sikirić-Lukić, mag. paed. soc., Jelena Petković, mag. paed. soc., Mattea Radoslović, mag. paed. soc. i Marija Zdunić, dipl. soc. pedagog, trenerice za preventivni program RESCUR-a. Za sada je slobodno još 20 mjesta, a prijave za edukaciju vrše se putem stranice Agencije za odgoj i obrazovanje za stručna usavršavanja ettaedu.azoo.hr.
Nakon edukacije učitelji razredne nastave i stručni suradnici steći će vještine i kompetencije za provedbu znanstveno utemeljenog preventivnog programa s učenicima osnovne škole. Ovim se programom njeguju socijalno-emocionalne vještine i osnažuju postojeći resursi i snage djeteta za suočavanje s nedaćama i poteškoćama. Uz to, nastoji se potaknuti pozitivno mentalno zdravlje djece te prosocijalno ponašanje uz jačanje školskog ozračja otpornosti i jačanja motivacije djece.

Svi znamo koliko su učitelji, uz roditelje, uzor za djecu koju poučavaju i kako imaju jednu od ključnih uloga u razvoju djeteta. Pružanjem podrške emocionalnom razvoju djeteta, stvaranjem podržavajuće atmosfere u razredu i poticajnog okruženja uz rad na razvoju socijalnih vještina učenika, učitelji pozitivno utječu na cjelokupan razvoj svakog učenika. Stručni suradnici i učitelji će po uspješno završenom programu edukacije moći definirati otpornost kao višedimenzionalni koncept sposobnosti osobe da se uspješno prilagodi i kompetentno funkcionira, unatoč stresnim, neugodnim i drugim nepovoljnim životnim okolnostima.
Edukacija je besplatna za sve sudionike kao i materijali koje će polaznici koristiti u provedbi kurikuluma sa svojim učenicima. Edukacija je jedna od aktivnosti programa Put ka sreći - Neovisan i sretan! koji provodi Udruga "Pčelice". Davatelj sredstava je Ministarstvo zdravstva uz čiju se financijsku potporu provode programske aktivnosti. Partneri na programu su Osnovna škola dr. Jure Turića, Ličko-senjska županija, Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured, Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije i CeZaM Zaprešić.

Ovom prilikom zahvaljujemo se partneru na programu, Osnovnoj školi dr. Jure Turića, koja je osigurala prostor i materijalne uvjete za provedbu edukacije, ali i ručak za sudionike. (LN)

U susret izboru Miss svijeta

ZAGREBAČKI EVENT

 
 
www.licke-novine.hr

12. VELJAČE 2024. U 20.15 SATI, dopuna u 22.50 sati

ZAGREB - Danas je u hotelu Antunović organiziran event povodom odlaska hrvatske predstavnice Lucije Begić na izbor Miss svijeta, koji se ove godine održava u Indiji. Na eventu pod nazivom "Goodbye party" predstavljen je hrvatski nacionalni kostim, glavna haljina dizajnera Ivana Alduka te službena video razglednica s kojom će se Lucija predstaviti na svjetskom izboru za Miss svijeta, kojoj su pokrovitelji Ličko-senjska županija i NP Plitvička jezera.

Miss World ili Miss svijeta najstariji je međunarodni izbor ljepote, koji se održava od 1951. godine, a ove godine natjecanje u izboru ljepote će se održati u Indiji od 18. veljače do 9. ožujka kada će biti veliko finale 71. Miss World. Goodbye partyju je uz vlasnicu licence i direktoricu Ivu Loparić-Kontek i dizajnericu branda Daniella Maleza, koja je opremila Luciju za svjetski izbor, prisustvovala i aktualna Miss Hrvatske 2023. Tomislava Dukić, koja će biti hrvatska predstavnica na 72. Miss World iduće godine.

Uz mnoštvo uzvanika eventu je prisustvovao i indijski veleposlanik u RH, Njegova Ekselencija Raj Kumar Srivastava. Gospićanku Luciju Begić također su ispratili i zaželjeli joj uspjeh u daljnjem tijeku natjecanja na izboru za Miss svijeta i ličko-senjski župan Ernest Petry te ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević. (LN)

Lucija odlazi na izbor 71.Miss Svijeta , ispratio ju je i indijski ambasador, u koferima nosi odjeću hrvatskih dizajnera

FOTO: Boris Mataković
Javlja: Ivana Delač


71. izbor Miss Svijeta će se održati u Indiji od 18.2 do 9.3. kada se sprema veliko finale u New Delhiju. Hrvatska predstavnica Lucija Begić već se mjesecima priprema za ovo veliko natjecanje na kojem se osim ljepote i osobnosti missice iz svih krajeva svijeta boduju u važnim kategorijama sport, talent , top model, Head to head challenge, a s posebnom pozornošću prati se i segment pod nazivom ''Beauty with a purpose'' , odnosno ljepota s razlogom kao okosnica samog natjecanja. Samo jedna od 120 predstavnica postat će nova Miss Svijeta i naslijediti Karolinu Bielawsku iz Poljske.
"Lucija na 71.izbor Miss Svijeta u Indiju putuje punih kovčega i u potpunosti je spremna predstaviti sebe i našu zemlju te će u svakoj od kategorija pokušati skupiti bodove ili izboriti pobjedu. Sve su kategorije jednako važne i za sve je kategorije Lucija spremna no najviše nade polažemo u sport s obzirom na njezinu stručnu spremu i obrazovanje, top model i humanitarni projekt Beauty with purpose te Head to head challenge odnosno intervju'', izjavila je Iva Loparić Kontek, vlasnica licence Miss Hrvatske za Miss Svijeta.
Velike nade za uspjeh polažu se i u dizajnersku haljinu u kojoj će se Lucija predstaviti na velikom finalu pred milijunskim auditorijem čiji je autor naš poznati i cijenjeni dizajner Ivan Alduk, koji je uz prekrasnu haljinu Luciji pripremio i haljinu za kategoriju top model. "Obje haljine koje smo dizajnirali i u našem atelieru pomno izradili za izbor Miss svijeta su u posebno efektnom plavom tonu. Smatram da je to mudra odluka jer ćemo našu Luciju automatski istaknuti među ostalim djevojkama. Haljina u kojoj se natječe u kategoriji top model je optočena sitnim perlicama, dugih je rukava s bodijem te prati liniju tijela, otkriva skoro sve, a opet pokriva sve i izuzetno je decentna. Naglasak je na otvorenim leđima, a dizajn stavlja fokus na Luciju, njeno vitko tijelo i prirodnu ljepotu. Smatram da je to izvrstan omjer za ovu kategoriju'' ističe Alduk. Glavna haljina u kojoj će Luciju vidjeti cijeli svijet je posebno osmišljena. Haute couture haljinu ručno smo radili preko 100 sati, u tonovima je plave boje i u dizajnu je negdje "između mora i neba" kako nam objašnjava dizajner. ''S obzirom da je Lucija iz Senja, poznatog po buri, a da Hrvatsku svi vežu uz predivno more mi smo odlučili da je ''manje više'' te smo dizajnirali model inspiriran morem, burom i nebom. U raznim tonovima plave boje, haljina je optočena posebnim perlicama koje imitiraju valove, a pri dnu smo posebnom tehnikom stvorili tamniji ton, teksturu valova i nemirnog mora. Kroj haljine ističe sve tjelesne atribute, ali suptilno, dok efektni plaštevi dodaju dramatičan moment vjetra, pokreta. Vjerujem da će ova haljina, pa čak bi bilo bolje nazvati je kostim, biti izuzetno primijećena na izboru Miss Svijeta. Ideja je da Lucija u haljini izgleda kao da je izašla iz mora, sva osunčana, sjajne kože, mokre kose, wet make-upa , ma bit će izvrsna", pojašnjava Ivan Alduk.

Lucija će se u nacionalnim plesovima svijeta ''Dances of the World'' predstaviti u vrlo atraktivnoj posavskoj narodnoj nošnji, koju krasi bogata ogrlica od koralja. Za humanitarnu aukciju u sklopu organizacije Beauty with a purpose, koju je prije 50 godina osnovala direktorica Miss World Julia Morley, Lucija će ponijeti sa sobom umjetničku sliku rad našeg cijenjenog umjetnika Dimitrija Popovića. Hrvatska predstavnica se marljivo s trenericom Gabrijelom Kvesić pripremala i za kategoriju talent, u kojoj će se predstaviti mažoret plesom.
Kolekciju odjeće, za svaki dan boravka u Indiji za razna događanja, kreirala je dizajnerica Daniella Maleza koja joj je pripremila osam odjevnih kombinacija. "Kreirala sam za Luciju kolekciju koja će komplementarno istaknuti njezinu osobnost, karakterne vrijednosti, inteligenciju, autentičnost i snagu žene koja suvereno vlada svakim prostorom u koji kroči, vizualno, energetski i komunikacijski", istaknula je Daniella Maleza, hrvatska modna dizajnerica. Sve odjevne kombinacije odišu elegancijom, profinjenošću i luksuzom jer dizajnerica njeguje "old money fashion" stil čime odiše i cijela kolekcija koju je pripremila za Luciju. Daniella je dizajnirala i kostim za talent nastup, kojem je inspiracija bogata hrvatska tradicija i kultura te specifičnost samog nastupa naše predstavnice. "Prilikom izrade korišteno je izvorno pamučno platno za izradu hrvatskih narodnih nošnji te elementi zlatoveza, a sama konstrukcija kostima omogućuje neograničeno kretanje što je u skladu s Lucijinim nastupom u kategoriji talent", govori Daniella.
Da Lucija na izbor Miss Svijeta putuje punih kovčega pobrinula se i poznata dizajnerica Katarina Mamić, koja joj je za ovu priliku kreirala pet prekrasnih haljina te Marina Matić, koja je izradila dva unikatna kupaća kostima sa pratećim kaftanima. Iz Vjenčanica Nikolina pripremili su glamurozne večernje haljine, a Prahir fine jewellery je za svaku odjevnu kombinaciju pripremio set luksuznog nakita. Da bi Lucija zasjala u najljepšem svjetlu pobrinuli su se poliklinika Sara, institut za ljepotu Dharma i Studio Marcela, koji su joj kroz niz radionica pokazali styling kose.
''Moram se posebno zahvaliti veleposlaniku Indije u Hrvatskoj Njegovoj Ekselenciji Raju Kumaru Srivastavi na svesrdnoj pomoći i savjetima te Ličko-senjskoj županiji i županu Ernestu Petryu, Nacionalnom parku Plitvička jezera i ravnatelju Tomislavu Kovačeviću koji su pokrovitelji promotivnog videa s kojim Lucija predstavlja Hrvatsku'', rekla nam je direktorica Direkcije Iva Loparić Kontek.
Video naše atraktivne ljepotice koji će biti prikazan i na Miss Svijeta, a koji vam ekskluzivno donosimo možete pronaći na poveznici:
u.pcloud.link/publink/show?code=XZL4h50ZV6DdrP4oUduRwG6x0AAkS8aPWuz7

Luciji je prije puta u Indiju sreću poželjela aktualna Miss Hrvatske 2023. Tomislava Dukić, koja će Hrvatsku predstavljati na 72.Miss Svijeta sljedeće godine. Indijski veleposlanik u RH , Njegova Ekselencija Raj Kumar Srivastava, također je prisustvovao eventu povodom Lucijinog odlaska , a kako bi se približila indijska kultura tijekom eventa serviran je poseban indijski čaj s mlijekom.


Brinje

PETRY S VRTIČKIM MAŠKARAMA

Načelnik župan i zamjenica s mališanima u maškarama
Načelnik župan i zamjenica s mališanima u maškarama
www.licke-novine.hr

13. veljače 2024. u 18.30 sati

BRINJE - Povodom dječjeg maskenbala u organizaciji Dječjeg Vrtića Tratinčica pod budnim okom ravnateljice Vrtića Ružice Perković, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry u pratnji zamjenice Jasne Orešković-Brkljačić susreo s načelnikom Općine Brinje Zlatkom Fumićem i zajedno su dočekali maskembalnu povorku i djecu darovali slatkišima. Mališani su povodom skorog Dana zaljubljenih - Valentinova bili maskirani u srca, a poruka koja se istaknula na jednoj od maski kao citat iz poznatog romana glasila je: "Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo." (LSŽ)