POČETNAARHIVAwww.gospicGALERIJA
VRTIĆARI ZOVU
4. KROS U JASIKOVCU
KREACIJE IZ DVORIŠTA
HODANJEM DO ZDRAVLJA
Goričke prisadnica za Ličane
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
POZIV ZA 2. LIPNJA
LAJKAJTE ZA LIČKI OSIK
NOVI PRISTUP - NOVA PUBLIKA
MULTIMEDIJALNI SKUP MLADIH AMBASADORA
NOVI DVOTJEDNI KAMP
SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!
GOSPIĆANI NA DRŽAVNOJ SMOTRI
U SUBOTU SE KREĆE NA KOMEMORACIJU
Stižu učeničke nagrade
GOSPIĆANI NAJBOLJI
NASTUP MLADIH GLAZBENIH SNAGA
NOVO/STARA REGULACIJA PROMETA
Skinut gornji sloj asfalta
JASIKOVAC PRIVUKAO MNOGE GOSPIĆANE
LUTKARSKA PREDSTAVA
OTKRIĆA KOJA MIJENJAJU POGLED NA SVIJET
POJAČANA PONUDA I POTRAŽNJA
POTPISANI UGOVORI ZA 24 GRADSKE STIPENDIJE
Nova Bogovićeva knjiga
PONOVO NA DRŽAVNOM FESTIVALU
OTKRIĆE LIKOVNOSTI …
FINIŠ IDUĆEG TJEDNA
ŠESTO UREĐENJE PARK ŠUME JASIKOVAC
"SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!"
SANACIJA STAROGADSKE JEZGRE
PITANJA JE POSTAVILO SEDAM VIJEĆNIKA

VRTIĆARI ZOVU

 
 

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. svibnja 2018. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Dječji vrtić Pahuljica sutra, u petak, 25. svibnja otvara izložbu dječjeg likovnog stvaralaštva pod nazivom "IZVAN OKVIRA" likovnost u vrtiću. Izložba se otvara u 19 sati u KIC-u. LPS)

Poziv mladima i starijima na

4. KROS U JASIKOVCU

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2018. u 21 sat

GOSPIĆ - U subotu 26. svibnja s početkom u 11:30 sati održati će se kros trka u parku Jasikovac. Organizator ove četvrte trke je Lička ekološka akcija (LEA) pod pokroviteljstvom Grada Gospića.

LEA ovom akcijom okuplja osnovnoškolce, srednjoškolce, seniore i veterane kako bi uživali u prirodnom okruženju nadomak grada. Nažalost, proteklih desetljeća ovaj prostor je nepravedno je zanemaren.

- Cilj nam je što više popularizirati temu zaštite i očuvanja Jasikovca za buduće generacije kao edukativno- rekreativnog prostora na raspolaganju stanovnicima i posjetiteljima Gospića. U naše aktivnosti uvijek nastojimo uključiti udruge, ustanove, institucije i stanovništvo. I ove godine program Krosa Jasikovac upotpunit će DND Gospić i Udruga Pčelice zabavnim sadržajima za djecu. - kaže Vedrana Tomašević, predsjednica Ličke ekološke akcije. (LPS)

Muzej Like

KREACIJE IZ DVORIŠTA

Jedna mladalačka instalacija iz muzejskog dvorišta
Jedna mladalačka instalacija iz muzejskog dvorišta
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2018. u 9:20 sati

GOSPIĆ - Muzejsko je dvorište dugi niz godina je omiljeno sastajalište mladih u poslijepodnevnim i večernjim satima. Tisućljetni kameni spomenici Lapidarija odlična su sjedeća garnitura, a voltani svod idealan zaklon od kiše. Kako čovjek od osvita civilizacije ima potrebu ostaviti svoj trag, sjetimo se samo pećinske umjetnosti, tako i naši mladi sugrađani imaju potrebu zabilježiti svaki emocionalni trenutak.- ističe Marije Rukavina Vranić, dokumentaristica Muzeja.

Stoga su svoju sreću, tugu, želje, stavove ili poruke ostavili na zapadnom pročelnom zidu, zapisane kemijskom olovkom ili garom, ali i ugrebane na drvenoj građi rekonstrukcije ličke tradicijske arhitekture. Street art poznat je već pola stoljeća, brojne izvedbe pripadaju iznimnim umjetničkim dosezima, ali je vrlo tanka linija između umjetnosti i huliganizma. Muzej je upravo želio skrenuti pozornost na potrebu mladih da se ekspresivno, umjetnički ili buntovnički izražavaju, ali da itekako budu svjesni neprimjerenog segmenta vlastitog izričaja ili nanošenja materijalne štete.

Fotografije "izložaka" snimljenih unatrag desetak godina, grafički je obradio Zvonimir Šuper i uobličio kao web izložbu na web stranici Muzeja.

HODANJEM DO ZDRAVLJA

Prošle su godine bila 162 hodača, organizatori se nadaju da će ih ove godine biti još više.

Dio lanjskih hodača prije starta
Dio lanjskih hodača prije starta
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2017. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Hrvatska liječnička komora Podružnica Ličko-senjske županije u suradnji s Općom bolnicom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Hrvatskom komorom medicinskih sestara Podružnica Ličko-senjske županije, Hrvatskim liječničkim zborom Podružnica Ličko senjske županije, Zajednica sportova grada Gospića te sportašima grada Gospića organizira akciju "Hodanjem do zdravlja".

Hodanje će biti 2. lipnja svibnja s početkom u 10 sati na Trgu Stjepana Radića. Akcija je zamišljena kao hodanje rutom od 9,7km (Trg S. Radića, Pazariška ulica, Ulica kralja Tomislava, Kaniža, Žabica, Trg S. Radića) pri čemu bi se građane uputilo na zdrave životne navike te mogućnost preventivnih pregleda kojima se smanjuje morbiditet i mortalitet stanovništva.

Stručnjaci su po pitanju hodanja jednoglasni-to je jedna od ključnih aktivnosti za održavanje dobrog zdravlja. Već nakon 30 min hoda umjerene brzine dolazi do značajnog poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja organizma. Redovito hodanje produžuje život za čak 3,7 godina i odgađa kardiovaskularne bolesti za 3,3 godine. Hodanje štiti od stresa,pozitivno utječe na višak kilograma i poboljšava sveukupno psihofizičko stanje čovjeka.

Zato se pozivaju građani grada Gospića i okolice da se pridruže. Prijave na broj telefona 053/572-028 (od 8-14h), faks Fax-053/572457 (grupe) HLK-podružnica Ličko senjske županije

Cilj " Hodanjem do zdravlja" je prije svega dobra zabava, a zatim podsjetiti sve nas koliko je bitno brinuti o svom zdravlju, javljati se na preventivne preglede, baviti se tjelovježbom, redovito posjećivati svoga liječnika obiteljske medicine i u konzultaciji s njim provoditi određene pretrage. Prošle godine je odaziv na akciju bio više nego odličan. Bila su 162 sudionika. Puno dobrog raspoloženja i smijeha. A znamo da je i dobro raspoloženje bitan čimbenik za opće zdravlje. Veliku pomoć su pružili ljekarna Pablo i DM. (LPS)

Crtica s place

Goričke prisadnica za Ličane

Josip Ćorluka na štandu sa svojim prisadnicama
Josip Ćorluka na štandu sa svojim prisadnicama
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2018. u 21:45 sati

GOSPIĆ - Već jedanaest punih godina Josip Ćorluka iz Lazine Čičke kod Velike Gorice dolazi na gospićku placu kako bi Ličanima prodao presadanice OPG-a Ćorluka. Danas je na njegovom štandu bila najveća gužva jer je bila i dobra ponuda prisada 38 vrsta povrća.

- Samo paradajza imam deset vrsta, a cijene su od jedne do pet kuna. Gospićani su mi dobri i pošteni kupci - sami biraju što hoće. - govori nam Josip u stankama između usluživanja kupaca.

Sa svojim presadnicama obilazi tržnice u Delnicama, Ogulinu, Brinju, Dražicama, a u neka mjesta dolazi samo povremeno. Petak je rezerviran za gospićku placu. (MaČ)

Muzej Like

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. SVIBNJA 2018. U 21:20 SATI, dopuna 19. svibnja u 10 sati

GOSPIĆ - Danas je Muzej Like povodom 38. Međunarodnog dana muzeja imao otvorena vrata za posjetitelje i besplatan obilazak. Osim toga u malom salonu predavanje na temu Osmanska kultura i povijest u Lici: intelektualno prožimanje i svakodnevnica održao je dr. sc. povjesničar Ivan Brlić.

- Više od pola tisućljeća ovaj prostor bio je poprište brojnih sukoba ali i susreta. Gotovo dva stoljeća turske vladavine u Lici ostavilo je traga na brojnim poljima od kulture, arheologija, etnologije, gastronomija, toponimije i jezikoslovlja. Iako je u kolektivnoj svijesti Ličana posebice zapamćena Krbavska bitka, često se ne govori o brojnim drugim susretima Istoka i Zapada na ovom graničnom području. Stoga je bila prilika da se nešto i kaže o brojnim materijalnim i nematerijalnim tragovima i utjecajima Turaka u Lici. - rekao je dr. Brlić i nastavio:

- Tako je u Lici zabilježeno pedesetak arholoških lokaliteta koji imaju i turski urbanitet, potom tu su i lička jela koja imaju djelomice i osmanski utjecaj. Posebna je važnost ovih prožimanja i u bogatstvu turskih riječi u ličkom govoru (prema vlasniku portala Marku Čuljatu riječ je o gotovo 800 riječi).

Naposljetku predavač je predstavio samo neke istaknute Ličane koji su imali utjecaja na tursku povijest i kulturu. Predavanje je završeno predstavljanjem turskih predmeta koji se nalaze u fundusu Muzeja Like Gospić, a to su: dio turske lule iz 16 stoljeća, ulomci groba Sulejmana Pašića iz 1831. godine, dva srebrna osmanska novčića iz 18 stoljeća te orden Turske zvijezde koju je sultan Abdul II Hamid darovao ličkom Samsonu, Marijanu Matijeviću.

Na internetskoj stranici muzejlike.hr/virtualna-izlozba može se pogledati virtualna izložba nastala u popodnevnim satima kada je muzej zatvoren a autori su mladi Gospićani. (MaČ)

Hodnja postaje tradicijom

POZIV ZA 2. LIPNJA

Detalj s prošlogodišnje hodnje u Gospiću/Arhiva Lika pressa
Detalj s prošlogodišnje hodnje u Gospiću/Arhiva Lika pressa
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2018. u 12:15 sati

GOSPIĆ - Već nekoliko godina zaredom Podružnica Hrvatske liječničke komore za ličko-senjsku županiju organizira Hodanjem do zdravlja za Gospićane i širu okolicu.
Ove godine, hodnja, kako marširanje danas zovu hrvatski vojnici, biti će 2. lipnja s polaskom s Trga Stjepana radića u 10 sati. Planirana je ruta od deset kilometara ulicama grada.

Prijave za hodnju mogu se izvršiti u Zajednici sportova grada Gospića na telefon 053/ 57 20 28 u vremenu od 8 do 14 sati ili preko FB grupe Hodanjem do zdravlja. U akciju će biti ukljkučena i gospićka ljekarna Pablo.

Slike koje objavljujemo snimljene u prošle godine. (LpS)

Obavijest i apel iz Grada Gospića

LAJKAJTE ZA LIČKI OSIK

Ličkoosički pješčanik u kome danas raste trava/Foto Časopis Meridijani
Ličkoosički pješčanik u kome danas raste trava/Foto Časopis Meridijani
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2018. u 10:40 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić se prijavio na Inin natječaj za opremanje dječjeg igrališta u naselju Lički Osik. Među pristiglim prijavama Grad Gospić je odabran kao potencijalni kandidat.

Kako bi dobili opremu za dječje igralište molimo sve građane s područja grada Gospića, pa i šire, recimo čitatelje Ličkih novina, da glasuju na Ininoj Facebook stranici prema sljedećim uputama:

1. Lajkajte Ininu Facebook stranicu na adresi www.facebook.com/INA.Hrvatska
2. U aplikaciji na adresi: goo.gl/LG2jHh glasujte za naš grad

Napomene:
- Osoba koja glasuje treba imati otvoren Facebook profil i moguće je preko jednog profila samo jednom glasovati.
- Glasovanje ce trajati do četvrtka 24. svibnja u 23:59 sati, pobjednik je grad s najviše lajkova

- Dragi sugrađani, lajkajmo svi na radost naših najmlađih!!! - poručuju iz gradske uprave u Gospiću.

Inače je taj dio Ličkog Osika nastanjen mladim bračnim parovima. U Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana je 176 učenika, a radi i dječji vrtić 27. A ima ih još i po stanovima. Treba znati da je Lički Osik (Novi) jedno od dva projektirana naselja u Hrvatskoj. Projektanti su bili ugledni i iskusni, stanovi su skromni ali funkcionalni. Nisu zaboravili izgradaiti niti pješčanike za klince i klinceze.

Znanja radi u konkurenciji su oistalasamo četiri hrvatska grada. Lajkajte preko naše poveznice. (LpS)

Muzej Like Gospić

NOVI PRISTUP - NOVA PUBLIKA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14, svibnja 2018. u 15:50 sati

GOSPIĆ - Povodom 18. svibnja Međunarodnog dan muzeja, Muzej Like će imati prigodne aktivnosti vezane uz ovogodišnju temu "Hiper - povezani muzeji: novi pristupi, nova publika".

Osim predavanja o osmanskoj kulturi koje će biti u podne 18. svibnja koje će održati dr. sc. Ivan Brlić, i njenoj ostavštini na ličkom tlu, sagledanoj i kroz građu u muzejskom Fundusu, na našoj web i facebook stranici bit će dostupna virtualna izložba "Mladi i Muzej se vole javno/tajno".

- Ovom smo se izložbom, kroz novi pristup i medij, općeprihvaćen i raširen i kod mlade populacije, željeli približiti novoj publici, dajući im priliku da sami stvaraju izložbu, a da toga nisu ni svjesni. Također, otvaramo vrata ovaj tjedan (kao uostalom i cijele godine) našim sugrađanima s pozivom da zajednički čuvamo kulturnu baštinu.- ističe dr. sc. Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja. (LpS)

Muzej Like Gospić besplatno otvara svoja vrata u petak, 18. svibnja 2018. od 9 do 19 sati te posjetitelji osim zanimljivog predavanja dr. sc. Ivana Brlića u 12 sati, tijekom dana mogu razgledati i stalni postav Muzeja.

POGLEDAJTE I NJIHOVE VIRTUALNE STRANICE:

Muzej Like Gospić besplatno otvara svoja vrata u petak, 18. svibnja 2018. od 9 – 19 sati te posjetitelji osim zanimljivog predavanja dr.sc. Ivana Brlića u 12 sati, tijekom dana mogu razgledati i stalni postav Muzeja.

www.facebook.com/muzejlikegs


muzejlike.hr/virtualna-izlozba/

Mladi u EU 2018.

MULTIMEDIJALNI SKUP MLADIH AMBASADORA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2018. u 12:15 sati

GOSPIĆ - Hrvatski ured Europskog parlament organizirao je skup mladih ambasadora Europskog parlamenta u petak, 11. svibnja 2018. godine u četiri grada u Hrvatskoj, koji su bili povezani video vezom.

Skup je održan u Zagrebu u kinu "Europa"; Splitu u kino "Karaman"; Centru mladih u Slavonskom Brodu i Gradskoj vijećnici na Krku. Skup je otvorila Violeta Staničić, predstojnica Ureda za Hrvatsku u Zagrebu. Skupu u Zagrebu bile su nazočne europarlamentarke Ivana Maletić i Marijana Petir, a Jozo Radoš u Slavonskom Brodu. Svi su im mladi ambasadori mogli postavljati pitanja.

Zatim je Tvrtko Barun, član isusovačke službe za izbjeglice govorio o migraciji; Aleksandra Dojčinović o kvaliteti života; Alen Nađsombat iz NK Osijeka o mobilnosti i Igor Stepić iz "Posejdona" o digitalnoj agendi.

U Zagrebu su bile nazočne: VII. gimnazija; II. gimnazija; gornjogradska gimnazija; 1. tehnička škola "Nikola Tesla"; Sportska gimnazija; Gimnazija Karlovac; Elektrostrojarska škola Varaždin; Srednja škola Krapina; Srednja škola Kutina; Ekonomska škola Sisak i Srednja škola Delnice.

U Splitu su bile: IV. gimnazija Split; Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split; Dubrovačka privatna gimnazija; Gimnazija Metković; Gimnazija Gospić; Gimnazija Zadar; Gimnazija Šibenik i Gimnazija Ogulin.

U Slavonskom Brodu: Gimnazija Slavonski Brod; Isusovačka klasična gimnazija Osijek; Gimnazija Vukovar. U gradu Krku: Srednja škola Krk; Hotelijersko-turistička škola Opatija i Ekonomska škola Rijeka.

Iz Gimnazije Gospić sudjelovalo je 11 učenika, voditelj Josip Galešić i ravnatelj Milan Štimac. Kroz program su vodili: Iva Šulentić, Marijana Batinić, Ivan Vukušić i Frano Ridjan. (LPS)

Veliki Žitnik

NOVI DVOTJEDNI KAMP

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
123. svibnja 2018. u 16:30 sati

VELIKI ŽITNIK - Uiz financijsku potporu Europske komisije, kroz program Erasmus+ i Agenciju za mobilnosti i programe EU u Hrvatskoj uskoro biti novi proljetni kamp ćiiji će sudionici steći Youthpass certifikat Europske komisije.

Dvotjedni kamp pod nazivom "Lika Spring EVS" u sklopu Erasmus+ programa odvija se od 14. do 27. svibnja u žitničkom Outward Bound edukacijskom centru. Projekt okuplja 16 mladih u dobi od 19 do 29 godina iz Italije, Makedonije, Grčke i Rumunjske koji će provesti dva tjedna volontirajući u Velikom Žitniku. Volonterski projekti u sklopu Erasmus+ programa usmjereni su na razvijanje kompetencija kod mladih, interkulturnu razmjenu i društveno koristan rad koje mlade treba potaknuti na aktivno sudjelovanje u društvu na europskoj i lokalnoj razini.

U sklopu projekta, volonteri će pomagati u radovima u Edukacijskom centru Outward Bounda kao i u permakulturnom vrtu Kulturno-informativnog centra u Gospiću u suradnji s LAG-om Lika. Kroz kreativne radionice i timski rad, te aktivnosti u prirodi mladi će se upoznati s različitim kulturama i razviti solidarnost i međusobno razumijevanje. (LpS)


SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!

Angažirani mladi za solidarnost i društveno uključivanje mladih.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. svibnja 2018. 22:15 sati

GOSPIĆ - U zagrebačkoj Dubravi na događaju "Solo ili solidarno" društveno angažirani srednjoškolci iz Zagreba i Gospića predstavili su različite aktivnosti društvenog i humanitarnog djelovanja.

Okupilo se stotinjak srednjoškolaca iz Poljoprivredne škole, XII. gimnazije, Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, Prehrambeno-tehnološke iz Zagreba škole te Gimnazije Gospić kako bi međusobno razmijenili i predstavili aktivnosti koje provode u sklopu preventivnih programa "Moj zdravi stil" i "Sunčana stana ulice". Događaj je glazbenim nastupom otvorio Krunosav Čučuk, učenik Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Učenici iz Poljoprivredne škole u Zagrebu: Krešimir Uroić, Mihela Šaško, Katarina Dorojković, Lucija Vdović, Antonela Ereš, Rebeka Pejić i Željka Bosanac mag. pedagogije i andragoije osmislili su dramske scene pod nazivom "Mogu li bez....? uz stručno vođenje mladog kazališnog redatelja Lovre Krsnika ukazavši zašto je važno oduprijeti konzumerizmu i pasivnom stilu života zalažući se za zdrave stilove života i prevenciju ovisnosti. Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava: Maja Pleša, Laura Soče, Dimateo Čulinović otvoreno i hrabro su govorili o preprekama i teškoćama s kojima se sreću tijekom svojeg odrastanja, ali i o načinima na koji su ih prevladali. Uz vrlo snažne poruke koji su proizašle iz njihovih životnih priča važno je da i dalje glasno propitujemo koliko društvena zajednica pomaže mladima s invaliditetom i kroničnim bolestima, a koliko im odmaže i što je još važno poduzeti da bismo mogli reći da živimo u društvenoj zajednici koja brine o najranjivijim skupinama mladih.

Hela i Lara Radović, učenice Gimnazije Gospić, zajedno sa voditeljem Josipom Durdovim, mag. primarne edukacije, svojim zanimljivim nastupom potaknuli su veliki dio publike na aktivno sudjelovanje. Interaktvna prezentacija održana u obliku skeča, najviše je zaintrigirala muški dio publike, budući da su Hela i Lara uspješno odglumile "šikaniranje" Josipa tijekom izvođenja prezentacije. Mladi Gospićani medijskim nastupom potiču vršnjake na solidarnost i prihvaćanje vršnjaka koji su po bilo čemu "drugačiji od drugih", ukazuju na važnost kvalitetne međusobne komunikacije i aktivnog pristupa u rješavanju društvenih problema.

Tatjana Stilinović i Leon Mihalinec, učenici XII. gimnazije, predstavili su aktivnosti volonterskog kluba svoje škole kojima su na različite načine i u nekoliko navrata pripomogli djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a priče o odrastanju ispričale su nam Lorena Vlaović, Veronika Penava i Leonarda Cvitković iz Prehrambeno-tehnološke škole.

Događaj je moderirala Klara Borda učenica I. Gimnazije u Zagrebu - ambasadorica za humanitarno djelovanje i društveno uključivanje mladih.

Odrastati, sazrijevati, graditi autentični osobni identitet u formativnim godinama, a uz to graditi solidarnu i humanitarnu zajednicu velik je zadatak za mlade. Međutim, mladi iz zagrebačke Dubrave i Gospića umjesto soliranja, radije su odabrali put solidarnosti! (LpS)

Bijela vijest iz Pučkog

GOSPIĆANI NA DRŽAVNOJ SMOTRI

Gospićko amatersko kazalište (GAK) ide na nacionalnu smotri ponajboljih hrvatskih družina.

Puna sala nekadašnjeg Doma kulture u Gospiću/Foto arhiv Lika pressa
Puna sala nekadašnjeg Doma kulture u Gospiću/Foto arhiv Lika pressa
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2018. u 22:40 sati

Na dojavu iz GAK-a piše i komentira Marko Čuljat

GOSPIĆ - U Pazinu, u srcu hrvatske Istre ovaj vikend počinje 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera, a za dva tjedna se nastavlja u Vodicama. U šestodnevnom festivalskom programu nastupit će samo 23 ponajbolje najbolje hrvatske amaterske kazališne družine koje su, od ukupno 167 prijavljenih, stručnim odabirom izborile nastup na ovogodišnjem FHKA-u.

Pazin i Vodice bit će mjesto susreta brojnih zaljubljenika u kazališne daske pa će na pozornice pazinskog Spomen-doma sjedinjenja Istre s maticom zemlje i vodičkog Kulturnog centra stati više od 400 glumaca iz Zagreba, Rijeke, Novigrada, Vodica, Sv. Filipa i Jakova, Hvara, Omiša, Dubrovnika, Gospića, Karlovca, Pakraca, Petrinje, Zeline, Bjelovara, Koprivnice, Čakovca, Novog Marofa, Zaboka, Peteranca, Šibovca, Slavonskoga Broda i Županje.

Festivalu su prethodile županijske smotre ili pojedinačne selekcije na kojima su tijekom ožujka i travnja odigrane predstave prijavljene za Festival na kome su gospićku glumci i režiseri dobivali i zlatne nagrade za prva mjesta (Matković, Marković, Mileusnić). Županijske smotre pratili su eminentni hrvatski kazališni znalci - izbornici 58. FHKA. i izabrali one najbolje za nastup na državom nivou.

Gospićani imaju veliki interes za kulturna zbivanja. To dokazuju i današnji glumci amateri koji svoje role potpuno profesionalno izvode, a i "tehnička" ekipa od scenografa preko ispicijenata do režisera - profesorice Anela Serdar-Pašalić. O tome govori i slika iz arhive Lika pressa. Osim toga, Šimi Šimatoviću, dugogodišnjem direktoru Hrvatskog centa u Zagrebu, inače Perušićaninu, nije bilo jasno, kada je njegova supruga Mira Files, s kolegicom iz Moskve, održala koncert na klaviru, da je bila puna sada Doma kulture, koji se tako više ne smije ni zvati. Tu je i akademik Dubravko Jelčić u ratu imao promociju knjige.Dvorana je bila dupke puna. To nije mogao shvatili. Moja malenkost mu je tom prigodom rekla da su Gospićani jedva dočekali da se zbog nečega izvuku iz konoba.

I u Ličkom Osiku, novom hrvatskom projektiranom naselju, bila je izvrsna kino i kazališna sala. Treća dvorana projektirana i za kazališne predstave bila je u Domu JNA, odnosno po novom nekakvom KIC-u - kulturnom centru u kojoj je nadoziđana knjižnica koja izgleda poput hale u nekakvoj lošoj tvornici di na promociju ne može doći nego dvadesetak ljubitelja knjige, a ostali moraju sjediti na stepenicama koje su "savladale" visinsku prepreku nekadašnje bine… Sve tri dvorane imale su mušku i žensku svlačionicu, šminkeraj, dva zahoda, šaptaonici …

Za nadati se da će netko u ličkoj metropoli shvatiti i ove kulturne potrebe Gospićana, a i drugih Ličana, i da će se izgraditi Ličko hrvatsko narodno kazalište. Za to, ja kao autor ovih redaka, i jedan od članova bivšeg AKOM-a - prevedeno na hrvatski i lički: Amaterskog kazališta Orešković Marko, predlažem i parcelu za gradnju koja je u grackom vlasništvu, a ona je kod Novog mosta na desnoj obali gdje su nekadašnji gracki šefovi namjeravali praviti hotel za talijanske lovce koji više i ne dolaze u Gospić i okolicu.

Ne treba smetnuti s uma da su gracke vlasti uz pomoć Ministarstva kulture digitalizirale i gracki kinio koji je jedini preostao u cijeloj Lici i gdje na predstave dolaze klinci i klinceze iz ostalih dijelova Like, a mogli bi dolaziti i na posebne predstava kazališta i to iz cijele Ličko-senjske županije pa i šire. Osim toga ja kao učitelj, i akademski građanin Gospića odgovorno tvrdim da bi kazalište s nekoliko profesionalaca doprinijelo napretku ovog dijela Hrvatske jer za boga miloga zar svi momci i curke moraju biti konobari, kuhari, mehaničari i - gimnazijalci. Kazalište bi omogućilo veći izbor zanimanja, a odgovorno tvrdim da bi to privuklo i režisera filmova i da bi Gospićko amatersko kazalište (GAK) bilo veliki kotač intelektualnog razvoja koji je posljednjih godina zanemaren. Samo da spomenem poznate ličke kazalištarce i ine radnike: Rade Šerbedžija koji postate Likotom iz nacionalističkih razloga, Ana Karić, rođena Gospićanka Slavica Knežević, Slavko Štimac, Ilija Ivezić, Ivo Serdar…. pa zatim režiseri Matanić i Rukavina. Osim rtoga ne treba zanemariti ni činjenicu da je francusko-austrijski general Maštrović prije 134 godine u Otočcu osnovao kazalište…

Komemoracija u Blajburgu

U SUBOTU SE KREĆE NA KOMEMORACIJU

Prijevoz je besplatan.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2018. u 11:20 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić povodom 73. godišnjice Bleiburške tragedije organizira odlazak na komemoraciju u Bleiburg .

Inače, 15. svibnja obilježava se Dan sjećanja na Bleiburške žrtve koje su stradale u zločinu kojeg je počinila Jugoslavenska armija. Središnja komemoracija u povodu 73. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta održat će se u subotu, 12. svibnja 2018.godine, na Bleiburškom polju u Austriji.

Grad Gospić i ove godine organizira odlazak u Bleiburg. Voditelj puta je predsjednik Mjesnog odbora Donje Pazarište Ante Ćaćić kojemu se svi zainteresirani mogu javiti na kontakt broj 098/489 - 080. Polazak je organiziran s autobusnog kolodvora u Gospiću u subotu u 2 sata ujutro, a povratak je planiran u večernjim satima. Prijevoz je besplatan što financira Grad. (LpS)

STRUKOVNA ŠKOLA GOSPIĆ

Stižu učeničke nagrade

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. SVIBNJA 2018. U 20:15 SATI

GOSPIĆ - Pod mentorstvom nastavnika Ivana Gaćine učenici Strukovne škole nagrađeni su na nizu natječaja diljem Hrvatske u protekle dvije školske godine, a raduje činjenica da su među nagrađenima sve više učenici iz trogodišnjih strukovnih zanimanja.

Naime, na literarnom natječaju za haiku poeziju na temu "Portal", koji je raspisao Aikido klub "Hohoemi" iz Oroslavja, u kategoriji učenika srednjih škola učenici iz Strukovne škole Gospić osvojili su po tri nagrade i pohvale. Nagrađeni su Luka Grgurić (3. F razred, 1. nagrada), Danijel Katić (1. A razred, 2. nagrada), Josip Žarković (1. A razred, 3. nagrada), Antonio Grgurić (1 A razred, pohvala), Ivan Asić (3. F razred, pohvala) i Mario Štimac (3. F razred, pohvala). Uz to, u brošuru s pobjedničkim haiku radovima uvršteni su Vlatko Perković (1. A razred), Josip Jurković (2. F razred) i Lucijan Štimac (3. F razred).

Nastavnik Ivan Gaćina postigao je sličan uspjeh s učenicima Strukovne škole Gospić i lani kad su na haiku natječaju na temu "Orao" učenici iz Strukovne škole Gospić dobili prvu i treću nagradu uz tri pohvale, dok je druga nagrada otišla u Srednju školu Gračac također pod mentorstvom imenovanog nastavnika.

Uz ovaj veliki uspjeh, učenici su ostvarili iznimne rezultate na literarnom i foto natječaju u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH (DUZS). Naime, učenik Marko Mraović iz 2. A razreda (smjer elektromehaničar) svojim literarnim radom "Čuvajmo zeleno zlato" osvojio je izvrsnu 2. nagradu. Zanimljivo je da je rad Marka Mraovića osvojio 3. mjesto na županijskoj razini gdje je njegov razredni kolega Mario Lulić osvojio 1. mjesto, a 2. mjesto učenik Marin Brigadir iz 1. F razreda, ali nakon ocjene državnog žirija Mraović ih je preskočio u ukupnom plasmanu na državnom nivou.

Na foto natječaju učenik Ivan Majetić iz 2. F razreda osvojio je sa svoje dvije fotografije 1. i 2. mjesto na županijskoj razini, a njegov razredni kolega Filip Knežević 3. mjesto, ali na državnoj razini nisu postigli pobjednički rezultat. Treba znati da su uredi primili preko 5000 radova, a nakon odabira na županijskoj razini središnjica DUZS u Zagrebu zaprimila je ukupno 404 rada. Odabir najkvalitetnijih radova omogućila je ovogodišnja suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom iz Zagreba.

Škola poziva učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje, nastavnike i sve ostale na Dan otvorenih vrata u četvrtak, 10. svibnja 2018. godine s početkom u 11 sati gdje će biti predstavljeno šest obrazovnih sektora i deset zanimanja. (LpS)

Natjecanje mladih modelara

GOSPIĆANI NAJBOLJI

Modelari nakon natjecanja u Ličkom Osiku
Modelari nakon natjecanja u Ličkom Osiku
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2018. u 20 sati

LIČKI OSIK - Jučer je održana je 3. Modelarska liga u Ličko-senjskoj županiji uz sudjelovanje osam ekipa iz sedam osnovnih škola i ekipe Zajednice tehničke kulture (ZTK) iz Gospića. Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola u modelarstvu i maketarstvu, a organizator je ZTK Ličko-senjske županije, a suorganizator Osnovna škola dr. Franjo Tuđmana kao domaćin.

Cilj Modelarske lige je potaknuti razvoj tehničkih znanja i vještina, razvoj motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva. Ekipu su činila dva natjecatelja, a natjecanje je trajalo tri sata. Ekipe su izrađivale zadanu tehničku tvorevinu, a prema službenim elementima vrednovanja - organizacija radnog mjesta, pravilna uporaba alata i strojeva, preciznost i urednost izrade pozicija uratka, te spajanja pozicija, funkcionalnost te inovativnost i dizajn dovršenog uratka.

Ocjenjivačko povjerenstvo je odabralo tri najbolje ekipe:
1. mjesto ekipa Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić,mentor Željko Uzelac, učenici 8. razreda Mateo Serdar i Kristijan Devčić
2. mjesto ekipa OŠ Gospić, mentor Željko Uzelac, učenici 6. razreda Ivan Župan i Filip Jelinić
3. mjesto ekipa Oekipa domaćina, mentor Darko Stolac, učenici 6. razreda Marko Ribić i Ivan Perković.

Samom činu proglašenja prisustvovali su predsjednik Zajednice tehničke kulture TK ličko-senjske županije Ljubomir Čanić i tajnik Mirko Starčević. Za najbolje tri ekipe pripremljene su prigodne nagrade koje je osigurala Zajednica.

Sudionici natjecanja bile su osnovne škole iz Ličkog Osika, Lovinca, Klanca, Brinja, Senja, Donjeg Lapca i dva predstavnika gospićke zajednice.

Gospićka osnovnoškolska ekipa ide na državno natjecanje koje će od 25. do 27. svibnja u biti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. (LpS)

Večer glazbe u Pučkom

NASTUP MLADIH GLAZBENIH SNAGA

Večeras je održan koncert klasične glazbe.

Detalj s početka večerašnjeg koncerta u Gospiću
Detalj s početka večerašnjeg koncerta u Gospiću
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2018. u 21:30 sati

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište bilo je večeras domaćin koncerta Na krilima glazbe koji je organizirao Gospićki glazbeni centar. Koncert su otvorile osnovnoškolke Marija Vrkljan i Katja Vukelić svirajući klavir četveroručno. Zatim je klavir svirao Roko Jagar, maturant srednje glazbene škole u Rijeci, inače gospićki učenik.

Harmoniku je večeras svirao Zvonimir Kos, voditelj Centra, a još je nastupila i Katarina Nera Biondić, gošća iz Rijeke.

U publici je bila i edna crljenkapa. To je iz Svetog Roka na koncert večeraska potega Frane Krpan Brusin, jebo mu je nastupija kum Roko Jagar. Inače, Brusa je već nikolke godine redovit sudionik Jeseni u Lici, a ovaj put nije doša s gumenjakom. (MaČ)

Završio proljetni glanc centra

NOVO/STARA REGULACIJA PROMETA

Izraada položene signalizacije u centru
Izraada položene signalizacije u centru
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. TRAVNJA 2018. U 20:20 SATI

GOSPIĆ - Radnici Lika cesta danas su priveli kraju opsežne poslove na uređenju kolnika u starogradskoj jezgri. Novi sloj asfalta postavljen je u samome središtu Grada, u ulicama dr. Franje Tuđmana i Ante Starčevića.

Osim što je poravnan asfalt promijenjena je i prometna signalizacija. Kako se da zaključiti po našim fotografijama u Starčevićevoj je vraćen dvosmjerni promet. (MaČ)

Proljetno pospremanje Grada

Skinut gornji sloj asfalta

Sutra će biti preusmjeren promet cijeli dan.

Čišćenje kolnika u Starčevićevoj ulici
Čišćenje kolnika u Starčevićevoj ulici
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2018. u 14:45z sati

GOSPIĆ - Danas su strojevi i radnici poduzeća Lika ceste nastavili s finiširanjem proljetnog uređenja glavnih ulica u Gradu. Prije podne je promet bio preusmjeren zbog frezana prva četiri centimetra asfalta.

Sutra, utorak, cijeli će dan biti preusmjeravanje prometa mimo starogradske jezgre jer će se završiti frezanje i polit će se bitumen, kako bi u srijedu bio postavljen novi sloj asfalta i nova položena signalizacija. (MaČ)

VLOG:


">

Čišćenje najvećeg gospićkog parka

JASIKOVAC PRIVUKAO MNOGE GOSPIĆANE

Danas je šesta akcija čišćenja i uređenja Park šume Jasikovac.

Ni najmlađima nije bilo teško ustati i doći u Jasikovac/Foto LEA
Ni najmlađima nije bilo teško ustati i doći u Jasikovac/Foto LEA
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2018. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Kako je i bilo oglašeno jutros u 9 sati započelo je čišćenje i uređenje Park šume Jasikovac na južnoj periferiji Grada. U ovoj šestoj akciji sudjeluje preko stotinu osoba i bit će mnogo toga urađeno.

U akciji sudjeluje Lička ekološka akcija Lea, Komunalac, Lika ceste, HGSS, Crveni kri, Komunalni odjel gradske uprave, radnici iz javnih radova Profesionalne vatrogasne postrojbe, Rukometni klub, Memorijalni centar Nikole Tesle, Paragliding klub Fenix i Lokalni volonterski centar. Na akciji je bio i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Danas su radnici Komunalca demonstrirali rad i probali stroj za pravkljenje sječke od grana koji je nabavljen u sklopu rješavanja otpada. Iza podneva Grad sve sudionike na proplanku u Jasikovcu gdje je nekada bio restoran Grad je častio grahom, a gradonačelnik pivom. Najmlađima se nije išlo kući s potoka. (V. Šulentić)

ŠTO JE TO JASIKOVAC?
Evo što pronalazimo u knjizi Lika iz bloka jednog novinara:

Kraj Gospića se nalazi jedan od najvećih parkova u našoj zemlji. Njegova ukupna površina iznosi 209 ha. Stari dio parka koji se prostire na površini od 80 ha, zove se Jasikovac, a zasađen je pretežno hrastom još za austrijskog cara Josipa II. - oko 1780. Kako se priča u Gospiću, park je dobio ime po poljskom generalu Jasiku. Novi dio parka, koji se prostire na površini od 129 ha zove se Vujnović Brdo konji se još zove Mala i Velika imovina. Zasađivan je postepeno od 1891. do 1924. crnim i bijelim borom.

Godine 1953. prokrčeno je 100.000 m2 šume u nacionalnom parku u Jasikovcu kod Gospića. Ujedno je na krčevinama zasađeno s busom 850 komada borova, 900 komada topola i 600 komada javora. Površina čitavog parka iznosi 79 ha većinom hrastove šume i hektar livade (koja je vlasništvo privatnika). Uređenjem putova, postavljanjem klupa i ogradom, koja će omogućiti uzgoj plemenite divljači ovaj park će predstavljati ugodno izletište građana. (?)

Park šuma Jasikovac je zaštićeni objekt prirode, obuhvaća 80,11 ha zemljišta jugoistočno od Gospića. Postanak jasikovačke šume počinje u prvom dijelu 18. st. kada je 1729. Gospić postao sjedište generalabrigadira Gospićke i Otočke pukovnije i štabsko mjesto I. ličke pukovnije. U to vrijeme počinju i prve organizirane aktivnosti kultiviranja zapuštenih i opustošenih poljoprivrednih i šumskih prostora u Lici.
Prvih 30 ha šume u Jasikovcu nastalo je 1743. sadnjom hrastovog žira na podvodnim livadama pokraj Gospića. Odabir hrasta lužnjaka i kitnjaka na ovom prostoru ne treba čuditi jer su u to vrijeme u okolici Gospića postojale stare hrastove šume iz predturskih vremena kao na primjer u Gaju Kovačevića kraj Bužima. Ostaci tih šuma nalaze se i danas u pojedinačnim hrastovim stablima prema Ivčević Kosi. (Kuriozitet predstavlja i posljednje takvo stablo u središtu Gospića koje je srušeno 2006. u naselju Brioni, bilješka autora).

Jasikovac je proširen 1790. i kasnije na 79 hektara sadnjom hrasta, te običnog (bijelog) i crnog bora i ariša. Krajem osamdesetih godina 20. st. tu je bilo 14.793 m3 hrasta, 1807 m3 bora i 166 m3 ariša, ukupno 16.766 m3 stojeće drvne mase. Po starosnoj strukturi najviše je bilo šume starije od 121 godinu i to 16.776 m3 dakle nalazi se u sedmom dobnom razredu.
Prvobitna stara hrastova stabla sada pokazuju jaka obilježja biološke degradacije i sušenja.

Zbog blizine grada Jasikovac je uvijek bio zanimljiv za mnoge aktivnosti. Bilo je tu još 1768. logorovanje I ličke pukovnije i vježbe za topničke i precizne strijelce. Tu su u II. svjetskom ratu bili pješački rovovi kao vanjski obrambeni pojas Gospića. Nakon rata napravljena je vojna streljana između Žabice i Jasikovca, a 2001. LD Lika iz Gospića izradilo je streljanu za glinene golubove. U Žabici je tik uz Jasikovac izgrađeno nogometno igralište Trupinovac. Blizu glavnog ulaza nalazi se pravoslavno groblje, a kroz šumu je izgrađen tvrdi put dužine 1,1 km koji je vodio do šumarskog restorana gdje je bio i kaptiran izvor. Na livadama je u prvoj polovici 20. st. bilo tenis igralište.

Polovicom 20. stoljeća u Jasikovac su na jednodnevne izlete u proljeće obvezatno išli osnovnoškolci iz obadvije škole. Šumari su uz restoran imali i mali zoološki vrt s vukovima, medvjedima i lisicama. Tu su se organizirali i veliki koncerti zabavne i narodne glazbe. Zapadnom granicom parka do ceste za Divoselo desetljećima je bila zabranjena svaka gradnja, a nakon početka gradnje mnogi su vlasnici kuća devastirali dio Jasikovca i djelomično ga uzurpirali.

Dužina Jasikovca u pravcu sjever - jug je 1.180 m, a najveća širina pravcu istok - zapad je 900 m. Prema katastarskom izvodu od 16. 12. 1986. površina Jasikovca iznosi 87 ha 88 ari i 16 m2.Veći dio površine je državno vlasništvo, manji je u vlasništvu osam privatnika i to samo nešto više od pet hektara što je samo šest posto površine. Pod šumom je 79 ha, 67 ari i 61 m2. Najviša točka je na 568 m.n.v., a najniža na 565 m. Botaničar Ljudevit Rossi je 17. srpnja 1896. zabilježio cca 55 biljnih vrsta.

Među listačama prvo mjesto zauzima hrast lužnjak pa hrast kitnjak, zatim čekinjare najviše crni bor, zatim ariš i obični bor. Od grmlja ima dosta lijeske i gloga. Raste i bujad. Drvna masa za hrast iznosi 271m3/ha, a za bor 272 m3/ha. Radi komparacije drvna masa u Šumskom gospodarstvu Gospić je 175 m3/ha. U ovom lokalitetu mogu se zateći srna, jelen, divlja svinja, mrki medvjed, vuk, lisica, jazavac, lasica, zec, vjeverica, jastreb kokošar, golub grivnjaš, grlica, golub dupljaš i djetao.

Jasikovac je, kako pripovijedaju, zasadio pred kojih 100 godina šumar KOLUMBUS i natporučnik JASIKA, po kome je Jasikovac i prozvan. Zavod za zaštitu prirode Zagreb rješenjem broj 158/2-1961. godine proglasio je Jasikovac kao prirodnu vrijednost i proglašen je kao zaštićena šuma.

PRVI LIČKI VLOG U JASIKOVCUFestival znanosti

LUTKARSKA PREDSTAVA

Crvenkapica je oduševila osnovnoškolce.

Gimnazijalci u studentskoj knjižnici/Snimio Marko ČULJAT
Gimnazijalci u studentskoj knjižnici/Snimio Marko ČULJAT
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. travnja 2018. u 19:40 sati

GOSPIĆ - Ovogodišnji Festival znanosti predavača i studenata gospićkog Odjela nastavničkog studija Sveučilišta u Zadru počeo je u ponedjeljak 16. travnja, a potrajat će još koji dan idućeg tjedna. Sinoć je održano dvosatno druženje osnovnoškolaca i studenata na temu psihologije i njenog utjecaja na svijet koje je oduševilo mlade Gospićane.

Danas, nešto prije podne s našim kamerama bilo smo u Staroj gimnaziji gdje djeluje Odjel. Održana je lutkarska predstava i radionica Tko se vuka boji još? Koju su sa studentima pripremile njihove nastavnice Sanja Vrcić-Mataija, Vesna Grahovac-Pražić i Jadranka Brkić-Vejmelka prema tekstu BAkica Crvenkapica Sanje Lovrenčić- Na predstavi je bio po jedan razred iz osnovne škole i Gimnazije. Gimnazijalci su najprije svratili u knjižnicu da bi se upoznali i s likovnim radovima studenata.

Lutkarska je predstava je zainteresirala mališane u čemu je bila uspješna jedna studentica koja je prepričavala svoj "razgovor" s vukom koji je znao sve pa čak i to da su njegovi ime nosili hrvatski vitezovi u Gospiću i da se nalazi i u grbu Grada Gospića …
Salve smijeha izazvali su glumci i lutke koji su im predstavili neku novu verziju Crvenkapice u kojoj baka dok bere jagode za gladne unučice vuku za svoj život nudi svoju unuku. Humorna drama odvijala na dobro osmišljenoj i postavljenoj sceni uz dobru glumu kako bake tako i vuka, ali i ostatka ekipe. Sve je bilo popraćeno i prikladnom glazbom na gitari i pjesmom, rasvjetom… Bilo bi dobro kada bi ovu predstavu vidio veći broj mladih Gospićana. (M. Čuljat)

PRVI LIČKI VLOG O LUTKARSKOJ PREDSTAVI

">

Festival znanosti u Gospiću

OTKRIĆA KOJA MIJENJAJU POGLED NA SVIJET

Studenti u društvu učenika
Studenti u društvu učenika
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. TRAVNJA 2018. U 13:35 SATI

GOSPIĆ - Povodom Festivala znanosti 2018. (16. ? 21. travnja) na temu Otkrića Odjel za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru i Osnovna škola dr. Jure Turića organizirali su Noć psihologije: 10 top otkrića u psihologiji.

Studenti prve godine pod mentorstvom doc. dr. sc. Anele Nikčević-Milković i Zvonimira Šimića, mag. psych učenike šestih, sedmih i osmih razreda vodili su kroz radionice i demonstracije upoznali su ih s nekim znanstvenim otkrićima u psihologiji koji su postali klasici psihologije i tako promijenili pogled na svijet.

Deset otkrića su:
1) Što su obrambeni mehanizmi i kako ih koristimo? 2) Tko sam ja? - crte ličnosti; 3) Što je kreativnost? 4) Ženski mozak - muški mozak; 5) Psihologija samopoštovanja; 6) Kako učimo? 7) "Mladi Luther" - kriza identiteta; 8) Emocionalna inteligencija - je li korisnija od IQ? 9) Samoregulacija učenja i 10) Kako razviti učinkovito mišljenje. (LpS)

Ljudikanje s gospićke place

POJAČANA PONUDA I POTRAŽNJA

Štand OPG-a Matak s prisadom
Štand OPG-a Matak s prisadom
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. travnja 2018. u 12: 35 sati

Priredija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Današnji lip i sunčan dan izvuka je i dovuka do place i piljare i kupce. Pomalo se ljudikalo, pozdravljalo, odzdravljalo. Bilo je više domaće rane neg one od Šoladije, mislim Dalmoša priko Velebita.

Trećim okom, ne onim na čelu, vengo objektivom malo sam prošvrlja. Najprvo sam kupija dvi sinačke pirgaste, znači domaće, pastrvice. Unda sam zasta prid prisadom OPG-a Matak iz gospićke Budačke ulice 281. Imaju barem stotinjak vrsta raznih prisada od žute ripe odnosno korabe, koju je i moja mate stavljala u juvu, kupusa i drugog povrća do cvića pa i unog u petnjacima, koje se vabe lončanice umisto petnjačice, bilo bi lipše i po domaći. Prid nikolke godine na placi sam trevija Ivicu Crnića, malo smo proljudikali o mladalačkim danima i pošli u kupovinu. Kod Golubice j' kupija kulen, krmenadlina, al' sam se iznenadija kad smo na ednom štandu kupovali korabu.
- Znaš to sam naučio jesti kad smo bili u Gospiću, to je i moja majka stavljala u juhu. - sića se Crnković, koji je parnjak s Valentićem, mislim Nikicom, a bijaj i ministar pravosuđa, a sada je advokat i edini dobija parnicu s Mamićem iz Dinama. Nji dva skupa mlađa su od mene četre godine, svaki po dvi.

Nakon nikoliko opegejki iz okolnih sela di sam uzeja par svižih mešnjača, opazija sam najprvo poznatu sidu brčinu. Nisam moga virovat d j' taj nejveći brk iz Raduča i svekolike okolice na placi. Est bome, bijaj to Josip Petanović, umirovljeni hrvatski policijot i branioc. Ljudi moj un vam se vratija u svoju Liku, ali nije moga u Podlapac otkud mu je did oša trbuvom za kruvom i završija u blatnjavoj Slavoniji. Joso j' stalno mislija kako će se rišit tog dosadnog blata. Poradi toga je nakon Oluje 1996. godine doša u Liku i savija gnizdo u Raduču. Š njim je došla i žena Marija i ćer' Livija te sin Robert. Dica su se udala i oženila i žive u Gospiću. Ćer je flizerka a sin profesionalni vojnik. Marija mi je ednom rekla da voli Liku njen kamen i snig.

Najprvo su bili u tuđoj kući, da bi Joso kupija nešto zemlje i izgradija novu kuću. Drži raznih domaćih životinja i oko 70 kokoša. Kokoši su u štali s ostalim blagom, pasu travu po okolnim njivama, a edino im Joso jošte da kuruze da zoblju i eto pravi lički ekološki jaja za kajganu i kolače. Tri put je kriča da i' ne rani koncentratom. Morat ću ih provat s medviđim lukom koji mi dobavlja Briks, da se očistim ka medvid u proliće.

Dođite i vi na placu idućeg petka, i nemojte zabopravit da je petak u Otočcu u sridu, a u Lovinjcu utorkom.

Konačno i stipendije

POTPISANI UGOVORI ZA 24 GRADSKE STIPENDIJE

S gradonačelnikom Karlom Starčevićem ugovore je potpisalo 24-ro učenika i studenta.

Učenici i studenti s gradonačelnikom Starčevićem
Učenici i studenti s gradonačelnikom Starčevićem
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. travnja 2018. u 11 sati

GOSPIĆ - Od vas očekujem da kada završite školovanje da se vratite u svoj grada i da svojim znanjem doprinesete njegovoj obnovi i ubrzanom razvoju. Samo na taj način zaustavit će se iseljavanje i osigurati povratak. Nama nedostaje liječnika, ali i inženjera tehničkih struka kako bi se revitalizirala proizvodnja. Očekujem da ćete doprinijeti da Gospić bude poželjno mjesto za život jer se nalazi u središtu Hrvatske i da će biti uređen po vašoj mjeri i željama. - poručio je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević učenicima i studentima koji su danas potpisali ugovore o prvim stipendijama nakon dugo godina.

Danas su 24-ri učenika i studenta ili roditelja i staratelja potpisali ugovore za 400 kuna mjesečne stipendije za srednjoškolce i 600 kuna za studente. Ovo je u stvari druga tura dodjele stipendija, jer je prva bila krajem prošle godine od sredstava gradonačelnikove plaće koje se odrekao u njihovu korist kada je potpisano 12 ugovora. (M. Čuljat)

Nova Bogovićeva knjiga

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2018. u 20:00 sati

GOSPIĆ - Idućeg tjedna, 26. travnja s početkom u 18:30 sati u Kinu Korzo biti će predstavljanje najnovije knjige msgr. Dr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti.

Predstavljanje organiziraju Matica hrvatska Ogranak Gospić i Nakladnička kuća Alfa iz Zagreba, a knjigu će predstaviti Ana Lemić, Božidar Petrač, Ivica Mataija, dr. Ante Bežen i autor dr. Mile Bogović. (LpS

Amaterko kazalište Gospić

PONOVO NA DRŽAVNOM FESTIVALU

Gospićki glumci za pet godina rada četvrti put nastupaju na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

Scena iz Žetvenog plesa/Foto Pučko
Scena iz Žetvenog plesa/Foto Pučko
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2018. u 11:25 sati

GOSPIĆ - Županijska selekcija za 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera održana (FHKA) je u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića 10. travnja. Nastupilo je Amatersko kazalište Gospić s predstavom Žetveni ples.

- Na selekciji za 58. FHKA nastupili smo s predstavom Žetveni ples, nastaloj prema tekstu irskog dramatičara B. Friela. Topla, obiteljska drama koja govori o životima sestara Mundy, u irskom, malom mjestu. Skroman život, na granici sna i jave osvješćuju svakodnevna razmišljanja, poteškoće i maštanja sestara. Briga o djetetu i borba za egzistenciju stalno je žarište životnih preokupacija. Jedno će im ljeto, zasigurno promijeniti život.-izjavila je za Ličke novine voditeljica Kazališta prof. Anela Serdar-Pašalić.

Naglasila je veliko zadovoljstvo izvješćem selektora Igora Ružića, kazališnog kritičara Igora Ružića u kome Ružić kaže:

- Poetika irskog dramatičara Briana Friela, koji je obilježio drugu polovinu 20. stoljeća ne samo irske i britanske dramske produkcije, iako naizgled jednostavna, ipak u postupku jest i postmoderna. U Žetvenom plesu on autorski poseže za Čehovljevim Trima sestrama, dok im istodobno daje lokalne boje i sentimenta toliko da obradu pretvara u autentično umjetničko djelo, koje podsjeća na klasik, ali tu poveznicu učinkom anulira. Na sličan način, i gotovo s istim namjerama, Frielovim suvremenim klasikom bavi se i ekipa Amaterskog kazališta Gospić, shvativši da od ruske provincije s kraja pretprošlog stoljeća danas ostaje samo lektirna sjena, dok se s tridesetak godina starim "prepjevom" Čehova u sredinu tridesetih prošlog, pa još u ruralnoj Irskoj, već može nešto napraviti. Pogotovo zato što kontekst Like, nažalost i današnji, višestruko korespondira s Frielovom autorskom parafrazom.

U razradi materijala, prema povremeno i previše doslovnom prijevodu Ksenije Horvat, redateljice Anela Serdar-Pašalić i Dragica Uzelac zastupaju pristup doslovnosti, pa odmaka u smislu domestifikacije i lokalizacije nema. U skladu je to s poetikom nekoliko posljednjih produkcija iste skupine, koja svoje uspješnice bira po principu dramskih tekstova koji su višestruko kazališno provjereni, a onda i filmski ovjereni, što jest jedan od mogućih putova ka kazališnoj izvrsnosti. Jednostavno, dostupnost različitih inačica pomaže pri kvalitetnoj rekreaciji.

Problem koji se pritom pojavljuje očekivan je: periferija preuzima primat, pa razrada scenografske, kostimografske i zvučne pozadine nadglašava izvornu scensku dinamiku, kao i pomniju karakterizaciju. Drugim riječima, predstave takvog tipa tjeraju gledatelja da povjeruje u sliku ili ilustraciju zbivanja, a ne u zbivanje samo. Stoga svakom od dramskih karaktera najprije treba povjerovati zbog onoga što izgovara, nego zbog toga kako to čini. Idealu spoja najbliže dolazi Maja Brozičević igrajući središnji lik Kate, što je potvrđuje kao izvođačicu koja iz produkcije u produkciju produbljuje svoj emocionalni registar i sposobnost prilagodbe srastanja s ulogom. Kvalitetni kontrapunkt daje joj Marija Šaban, ali one su u prednosti nad ostalim izvođačima po zrelosti i iskustvu. Među mlađima, pored funkcionalne ali i dalje ponešto sputane Naomi Ojurović Čačić, kao potencijal ovdje debitiraju Paulina Uremović i Tea Šimunović, te posebno Davor Rukavina, koji se pohvalno ni na trenutak ne gubi na skliskoj podlozi igranja ostarjelog i onemoćalog Jacka.

Sveukupno, Žetveni ples je predstava visokih ambicija s kojima izlazi na kraj želeći stalno biti bolja od onoga što može. Atmosfera i poruka joj prelaze rampu, dok poneki prizor dostiže vrhunce uvjerljivosti i zanesenosti, među izvođačima i gledateljima jednako. Problemi u dinamici i ritmu usklađuju se igranjem, kao i provjerom pred možda i zahtjevnijom publikom. U svakom slučaju, i ova predstava Amaterskog kazališta Gospić zaslužuje preporuku.

Zaključak
Za predstavnika Ličko-senjske županije na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera odabrao sam predstavu Žetveni ples Amaterskog kazališta Gospić.

Inače, 17.travnja Amatersko kazalište obilježilo je pet godina plodonosnog djelovanja.
- U petogodišnjem razdoblju postavili smo osam žanrovski različitih predstava, četiri puta sudjelovali na Festivalima hrvatskih kazališnih amatera među 20 najboljih amaterskih skupina u zemlji. Kroz kazalište je prošlo 50-ak ljudi različitih dobnih i profesionalnih usmjerenja; ostvarili smo niz zanimljivih gostovanja, među kojima posebno ističem ona gostovanja na koja nas je preporučila kazališna struka. Sve je to rezultat ozbiljnog i predanog rada svih članica i članova kazališta koji će na tragu vlastitih ambicija i ostvarenih rezultata i dalje razvijati i njegovati kazališni život našega grada, i vjerne posjetitelje držati u iščekivanju svake nove predstave. To su predivni ljudi s kojima mi je čast raditi i od srca im i ovom prilikom čestitam. -zaključuje Serdar Pašalić.(MaČ)

Aktivnosti gospićkih studenata

OTKRIĆE LIKOVNOSTI …

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2018. 13:45 SATI

GOSPIĆ - Ovogodišnji Festival znanosti predavača i studenata gospićkog Odjela nastavničkog studija počeo je u prostorima stare gimnazije gdje se odvija nastava, a sinoć je u KIC-u otvorena likovna izložba i moći će se razgledati do kraja mjeseca. Izložba je nastala pod vodstvom mentora doc. dr. art. Marijana Richtera. Izložbu je otvorila gospićka zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Gospićki studenti napravili su slikarsko istraživanje pod naslovom Otkriće likovnosti u vizualnosti. Slikanju je prethodilo fotografiranje. Za izložbu je tiskan i katalog kome je predgovor napisao Marijan Richter:
- Na temelju vlastitih fotografija odabranih tekstura-površina iz njihove/naše najbliže okolice studentice su krenule u slikarsko interpretiranje prikupljenih vizualnih materijala. Naglasak je na artikuliranju likovne sintakse u sinergiji standardnih slikarskih materijala koji se koriste u nastavi i slikarske reciklaže nađenih i odbačenih materijala. Cilj je izoštravanje likovnog sluha i razvijanje osjetljivosti za likovnu kvalitetu površine, za materičnost, teksturu, fakturu. Do krajnosti smo nastojali reducirati bilo kakvu figurativnu asocijativnost. Tim putem približili smo se tradiciji slikarstva XX st. od apstrakcije Kandinskog i Maljeviča preko enformela Tapiesa i Kiefera do raznih inačica primarnog i analitičkog slikarstva. Također smo u korelaciji s glazbom evocirali eksperimente sa zvukom Johna Cagea, 'bijeli šum' Ligetija i tradiciju suvremene glazbe zagrebačkog Muzičkog biennalea. Vizualni zvuk i likovni govor slikarske materije posljedica je procesa u kojem estetska potencija vizualne površine zamijećene kroz objektiv fotoaparata prerasta u likovnu aktualizaciju u radu sa slikarskim i 'neslikarskim' materijalom. Istraživali smo kako u likovnom izričaju govor materijala može biti i sadržaj i tema. Da bi to osvijestili, u ovom istraživanju eliminirali smo figuru, formu, narativnost, ilustrativnost. Stečeno iskustvo 'čistog slikarstva' studentima će koristiti u budućem kreativnom radu s učenicima i u pripremanju nastavnih jedinica, bez obzira o kojem se vizualnom i/ili likovnom problemu radi. U demokraciji vizualnosti uvijek ima mjesta za aristokraciju likovnosti. (LpS)


Uređenje gradskih ulica

FINIŠ IDUĆEG TJEDNA

Današnji detalj iz Glavne ulice
Današnji detalj iz Glavne ulice
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2018. u 13 sati

GOSPIĆ - Kako smo jučer javili radnici Lika cesta započeli su sa sanacijom ivičnjaka u Ulici dr. Franje Tuđmana. Međutim, kako je dosta pripremnog posla prije postavljanja novog sloja asfalta, pripremni su radovi nastavljeni i danas. A kako se primiče i placa, finiširanje će biti idućeg tjedna, a uskoro će biti i nova regulacija prometa. (LpS)

Nova ekološka akcija

ŠESTO UREĐENJE PARK ŠUME JASIKOVAC

U Jasikovcu ima i  terenske naastave/Foto arhiva Lika pressa
U Jasikovcu ima i terenske naastave/Foto arhiva Lika pressa
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 20:40 sati

GOSPIĆ - Lička ekološka akcija LEA, Lokalni volonterski centar i Grad Gospić u subotu 21. travnja 2018. godine, provest će šestu po redu ekološku akciju "Zelena čistka" čišćenjem park šume Jasikovac. Okupljanje je na ulasku u park šumu Jasikovac u 9.00 sati. (LpS)

Gimnazija Gospić

"SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!"

Mladi aktivisti iz Gospića poručuju: - Pomaganjem drugima pomažemo sebi!

Sudionici gimnazijske tribine
Sudionici gimnazijske tribine
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 18.45 sati

Pripremio Josip Durdov

GOSPIĆ - U Gimnaziji je danas održana tribina "SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!" koja se izvodi u sklopu programa "Sunčana strana ulice" u partnerstvu Likovne Udruga Lika i Ambidekster kluba iz Zagreba.

Na tribini "SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!" mladi aktivisti, učenici Gimnazije založili su za informiranje vršnjaka o važnosti solidarnosti i utjecaja njihovog ponašanja na druge oko sebe. Informativnim i zabavnim sadržajem prezentirali su učenicima u školi kako bi trebali više poticati jedni druge na suradnju, prihvaćati jedni druge, te što manje izdvajati nekoga iz društva ako se po bilo čemu razlikuje od svojih vršnjaka. Tribinom su potakli debatu s kojom su sudionike naveli na raspravu i iskazivanje mišljenja i stavova o stanju u društvu na temu solidarnosti i aktiviranja mladih u društvenoj zajednici.

U pozadini zbivanja odigrao se osmišljeni scenarij. Jedan izvoditelj tribine bio je posebno "tretiran". Naime, ostali sudionici mu nisu dozvolili da dođe do riječi. Na taj način je na samoj tribini predstavljen primjer nepoželjnog ophođenja koji se često događa u različitim situacijama i različitim društvenim okružjima, s tim da često izostane primjerena reakcija. Završno se razvila diskusija na temu skrivenog scenarija. Sudionicima tribine postavilo se pitanje bi li voljeli da se prema njima neko tako ponaša i kako bi se osjećali u takvoj situaciji, na što su dali odgovore kako je to neprimjereno i ružno ponašanje, da bi svakoj osobi trebali prići i pomoći, pa i onim osobama koje "ne žele" da im se pomogne jer i oni žele pomoć, samo je ta pomoć potrebna na drugačiji način ili pristup. Zaključak tribine je da mladi imaju želje da pomažu jedni drugima.

Sunčana strana ulice trogodišnji je program za pospješivanje otpornosti i društveno uključivanje mladih s "problemima u ponašanju", usmjeren u pružanje inovativnih, alternativnih usluga psihosocijalne podrške za djecu, mlade i obitelji, kao i razvoju ovih usluga na području gdje nisu razvijene. Prioritet programa je prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika.

U četvrtak 19. travnja u 10:20 sati na Radio Gospiću predstaviti će se aktivnosti programa Sunčana strana ulice s ciljem poticanja šire javnosti na razmišljanje o solidarnosti u društvu.

Tragom vijećničkog pitanja

SANACIJA STAROGADSKE JEZGRE

Sanacija ivičnjaka kod Muzeja Like
Sanacija ivičnjaka kod Muzeja Like
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 13:45 sati

GOSPIĆ - Na jučerašnjoj popodnevnoj sjednici postavljeno je pitanje uređenja i sanacije ulica u starogadskoj jezgri. Gradonačelnik Starčević je rekao da je dogovoren posao na sanaciji oštećenja i novoj regulaciji prometa u ulicama dr. Ante Starčevića i dr. Franje Tuđmana u što su uključene i Hrvatske ceste jer se radi o državnom pravcu.

I odista danas prije podne grupa radnika Lika cesta počela je sa zamjenom oštećenih rubnjaka, ivičnjaka, koji najviše stradaju poradi čišćenja snijega i leda. Saznali smo da to nije sve.
- Sutra počinjemo sa skidanjem gornjeg sloja asfalta i postavljanjem novog.-izjavio je za Ličke novine Željko Devčić, direktor Lika cesta iz Gospića.

Za očekivati je da se iz toga dijela Grada nestati i lokve koje ostaju nakon kiše.

8. sjednica Gradskog vijeća

PITANJA JE POSTAVILO SEDAM VIJEĆNIKA

Konačno ekshumacija žrtava poraća.

Okupljanje vijećnika
Okupljanje vijećnika
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2018. u 18:20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Osma redovna sjednica Gradskog vijeća održana je danas popodne. Na prijedlog predsjednika Petra Radoševića vijećnici su prihvatili predloženi dnevni red od 25 točaka. Sjednica je počela izvlačenjem redoslijeda postavljanja pitana na aktualnom satu.

Prvo je pitanje postavio Petar Krmpotić, odnosilo se na poništavanje natječaja u Muzeju Like i u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi. Vijećnici Nadu Alić zanimala je regulacija gradskog prometa i prometa u stajanju, a Ivana Bronzovića izbor ravnatelja osičke škole. Jedranku Pejnović zanimao je početak odvajanja otpada, Ana Šikić Rosandić je pitala što je s obnovom Gojtanovog doma na Visočici i s javnom rasvjetom u selima. Vlatku Devčić zanimalo je poništavanje javnog natječaja za financiranje udruga. Najviše je pitanja, i to retrogradno, postavio Marijan Brkljačić, na kraju pitajući kada će se već početi rješavati problemi na koje oni ukazuju kao što je problem ekshumacije žrtava poraća u Gospiću i okolici.

Najviše je odgovora dao gradonačelnik Karlo Starčević, a bilo je posla i za njegove zamjenike Kristinu Prša i Ivana Tomljenovića. Što se tiče natječaja u Muzeju Like grešku je napravilo Upravno vijeće jer je raspisalo natječaj neusklađen s normativnim aktima, a dio radnika je preraspoređen iz gradske uprave u Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Kod vatrogasaca prvi je natječaj ponovljen, a drugi je objavljen s greškom i odgođena je realizacija do osiguranja sredstava za plaću vozača.

- Do sada nije bilo uvjeta za uređivanje prometa kroz središte grada jer se čekalo toplije vrijeme. U međuvremenu je postignut dogovor s Hrvatskim cestama i kroz središte će biti postavljen novi sloj asfalta kako se ne bi trebala premazivati postojeća horizontalna signalizacija plave i bijele boje.- odgovorio je Starčević, koji je za izbor ravnatelja Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku rekao da je prepušteno na volju Školskom odboru koji je izabrao dosadašnjeg ravnatelja. Starčević je rako da je izrađen projekt za Gojtanov dom ali je skuplji od osiguranih sredstava, pa će na reviziju.
Za javnu rasvjetu u selima stvaraju se tehnički uvjeti u čak 11 trafostanica koje nisu imale mjerne uređaje, a nije plaćen ni priključak. U svezi prikupljanja otpada Grad se prijavio nadležnom ministarstvu koje će odrediti koliko će spremnika doći na gospićko područje, a dio sredstava je osiguran i u gradskom proračunu. Na natječaj javile su se 43 udruge, a kod polovice dokumentacija nije bila zadovoljavajuća, pa se išlo na novi raspis kako ne bi zastao rad udruga.

- Ima dosta toga što treba poboljšati. Prošle zime nismo imali dovoljno visoki kran za skidanje leda s krovova pa je nabavljen novi visine 18 metara. U dogovoru s nadležnim ministarstvom prije ljeta počet će ekshumacija šest grobišta partizanskih žrtava.- rekao je Starčević.