POČETNAGALERIJAARHIVAWWW. GOSPIĆ
KARTA ŽUPANIJE I GRADA NA PROČELJU ZGRADE
BUGARSKO HRVATSKA IZLOŽBA UMJETNINA
ZOVI VATROGASCE
OVOG TJEDNA NIZ MANIFESTACIJA
IMALI PETI NASTUP U KARLOBAŠKOJ KAVI
DONACIJA ZAKLADI ANA RUKAVINA
SJEDNICA 17. SRPNJA POPODNE
PREDAVANJE O PARKOVIMA
SANACIJA PLOČNIKA U CENTRU
POLA GODINE POSLA ZA 28 RADNIKA
BOGAT PROGRAM PROSLAVE DANA GRADA
ODAZVALA SE 44 DAVATELJA
TRADICIONALNE SRPANJSKE MANIFESTACIJE
U KORAK S VREMENOM
POLJARSKE MALINE I ZA PČELICE
NEDOSTAJE KRVI
MLADI PLICAJCI PONOVO NA GRADSKIM ULICAMA
POČAST KOD SPOMENIKU POGINULIMA I PRVOG PREDSJEDNIKA
ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA
ZA GRAD SA SMIJEŠKOM

Uz Dan Grada Gospića

KARTA ŽUPANIJE I GRADA NA PROČELJU ZGRADE

Kaarte na pročelju zgrade na početku Korza
Kaarte na pročelju zgrade na početku Korza
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - U petak će na pročelju jedne zgrade u Ulici Vile Velebita biti otkrivena topografska karta Ličko-senjske županije u mjerilu 1:25.000. Tu se nalazi i digitalna ortofoto karta područja grada Gospića u mjerilu 1:5000. Karte je izradila Državna geodetska uprava. (M.Č.)

Izložba povodom Dana Grada Gospića

BUGARSKO HRVATSKA IZLOŽBA UMJETNINA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2018. u 8:40 sati

GOSPIĆ - U sklopu ovogodišnje proslave Dana Grada Gospića, sutra, 19. srpnja u 20 sati, u Muzeju Like biti će otvorena likovna izložba Bugarska i Hrvatska mistika umjetnosti.

Izložbu je realizirao Muzej Like u suradnji s Otvorenim ateljeom iz Karlobaga koga vodi slikar Sergije Mihić. Bit će izloženi radovi šestero umjetnika iz Bugarske i Hrvatske. Četiri su autora iz Bugarske, jedan iz Hrvatske i jedan bugarski umjetnik Konstantin Kostov koji živi i radi u Hrvatskoj i restaurirao je dijelove u crkvama, a između ostalih, u Lovincu, Gornjem Kosinju i Senju. Djela su nastala proteklih godina na Međunarodnoj likovnoj koloniji u Karlobagu. (LpS)

Ako imaš problem …

ZOVI VATROGASCE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2018. u 21:40 sati

GOSPIĆ - Svako malo pripadnici Profesionalna vatrogasne postrojbe imaju poneki neobičan poziv za pomoć. Danas su došli na intervenciju u punoj pčelarskoj opremi. Da oni su i za to opremljeni. Pod krovom jedne kuće naselili su se opaki stršljeni i nekoliko ih je brzo umireno sa sprejem. (MaČ)

Uz dan Grada Gospića

OVOG TJEDNA NIZ MANIFESTACIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ - Nizom prigodnih manifestacija cijelog mjeseca obilježava se 22. srpnja Dan Grada Gospića i blagdan sv. Marije Magdalene, njegove nebeske zaštitnice. Finiš je ovih dana.

U četvrtak, 19. srpnja u 20 sati u Muzeju Like otvara se skupna izložba"Bugarska i Hrvatska, a u 21 sat u KIC-u je koncert "Oj ti Liko naša diko". U 21. 00 sat je u KIC-u koncert "Oj ti Liko, naša diko" u izvedbi tenora Opere HNK Zagreb, Božidara Brajkovića i gl. pratitelja na klaviru iz ansambla LADO Antuna Kotteka.

U petak, 20. srpnja s početkom 10 sati na zgradi na početku Ulice Vile velebita (nekadašnji komitet) biti otkrivanje kartozida Ličko-senjske županije i plana Grada Gospića. Zatim je u kinu Korzo s početkom u 11 sati svečana proširena sjednica Gradskog vijeća, na kojoj se očekuju brojni gosti i uzvanici i na kojoj će biti uručena ovogodišnja gradska javna priznanja.
Slijede i ostala događanja:
18.00 sati Hrvački susret Gospić i prijatelji vs Varaždin /Trg Stjepana Radića/

20.00 sati Ljetni malonogometni turnir grada Gospića FINALE i utakmica za 3. mjesto /vanjsko nogometno igralište Gradske sportske dvorane/

20.00 sati Svečano otvorenje Galerijskog prostora Likovne udruge Lika i Likovne kolonije Gospić /podrumski prostor POU dr. Ante Starčević/

21. srpnja 2018.godine /subota/
9.00 sati "Biciklijada GOSPIĆ 2018." Gospić - Mušaluk - Klanac- Žitnik - Smiljan - Gospić /okupljanje u 8.00 sati na Trgu Stjepana Radića/

9.00 sati Likovna kolonija Gospić /POU "Dr. Ante Starčević/

20.00 sati Promenadni koncert Puhačkog orkestra Grada Gospića i Mažoretkinja grada Gospića, s gostujućim orkestrom iz Zaboka

21.00 sat GOSPIĆ FEST 2018 /sve na Trgu Stjepan Radića/

22. srpnja 2018.godine /nedjelja/ 9.30 sati polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno Spomen križa na Gradskom groblju

Zajednički odlazak - procesija u Katedralu NBDM na Svetu misu

Nakon mise polaganje vijenca i paljenje svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i paljenje svijeća kod biste prvog predsjednika Franje Tuđmana na Trgu A. Stepinca

20.15 sati Nastup gradskog zbora " Vila Velebita"

20.30 sati Zajednički nastup kulturno umjetničkih društava "Lika" Lički Osik, "Široka Kula", Široka Kula i FA "Dr. Ante Starčević" i gostiju KUD-a Miljevci

21.30 sata Nastup tamburaškog sastava PATRIOTI

22.15 sati Nastup DANIJELE MARTINOVIĆ (sve na glavnom trgu) sve Trg Stjepana Radića/

Glumci Gospića

IMALI PETI NASTUP U KARLOBAŠKOJ KAVI

Scena iz karlobaške predstave
Scena iz karlobaške predstave
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2018. u 23:20 sati

GOSPIĆ/KARLOBAG - Amatersko kazalište koje djeluje pri Pučkom učilištu petu je godinu za redom dalo kazališnu predstavu u Karlobagu.

Predstave se izvode u Kavi, staroj utvrdi Baga u kojoj je mediteranski vrt. Izvedena je predstava Žetveni ples s kojim su Gospićani nastupili i na Festivalu kazališnih amatera Hrvatske.

U sklopu proslave Dana Grada Gospića, u ponedjeljak 16. srpnja u KIC-u 20 sati izvest će ponovo ovu predstavu. U suradnji s Art Asićem u KIC stiži i glumci Vinko Kraljević, Mia Begović, Mila Elegović i Kostadinka Velkovska. Cilj je Glumaca u Gospiću povezivanje gospićkih glumaca i profesionalaca i razmjena iskustava, kao i njegovanje kulturne i kazališne scene u Gospiću. (LpS)

Učenička zadruga Vodarica Marta Gospić

DONACIJA ZAKLADI ANA RUKAVINA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Učenička zadruga Vodarica Marta koja djeluje u Osnovnoj školi dr. Jure Turića očituje se u radu učenika i njihovih mentora, a ove godine se posebno istaknuo i humanitarni rad za Zakladu Ana Rukavina u Zagrebu.

Mjesec ožujak je bio posvećen radu za Zakladu. Nakon akcije darivanja uzorka krvi, organizirana je i humanitarna prodaja proizvoda koji nastaju vrijednim radom učenika. Prodaja je bila za uskrsnih blagdana i ostvaren je prihod od 2500 kuna. Odlukom Zadružnog odbora ta sredstva su donirana Zakladi Ana Rukavina uplatom na službeni račun Zaklade IBAN HR10 2340 0091 1102 6185 5.

Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, izrazila je zahvalnost Osnovnoj školi dr. Jure Turića i Učeničkoj zadruzi "Vodarica Marta":
- Zahvaljujemo od srca ravnatelju Osnovne škole dr. Jure Turića Ivici Radoševiću na podršci u izuzetno uspješnoj akciji upisa u Hrvatski registar koja je održana u Gospiću u ožujku ove godine, pedagoginji Anki Nikšić i učiteljici Debori Lukac, ujedno i predsjednici Učeničke zadruge Vodarica Marta, na inicijativi te svim učenicima koji su sudjelovali na Uskrsnom sajmu kako bi pomogli prikupiti sredstva za daljnje ostvarivanje ciljeva Zaklade Ana Rukavina. Ovom prilikom zahvaljujemo i roditeljima i učiteljima ove prekrasne djece koju su naučili da je pomaganje drugima najveći dar koji možeš dati i pri tome oplemeniti vlastito srce. Plemenita donacija pomoći će u daljnjem proširenju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bismo oboljelim osobama pružili novu priliku za život.

- Divno je pomagati i osjećati povezanost s ljudima kojima je iznimno potrebna pomoć i podrška. Nastavljamo svoj humanitarni rad i sljedeće godine. - poručuju iz Udruge. (LpS)

11. redovna sjednica Gradskog vijeća

SJEDNICA 17. SRPNJA POPODNE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2018. u 7:40 sati

GOSPIĆ - Predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević sazvao je za 18. srpnja 11. sjednicu Gradskog vijeća i predložio dnevni red od 12 točaka.

Nakon uobičajenog aktualnog sata i usvajanja zapisnika s 9. sjednice razmotrit će se izvješća o radu Pučkog otvorenog učilišta, Muzeja Like, Samostalne narodne knjižnice, Dječjeg vrtića, KIC-a i Javne vatrogasne postrojbe. Izvješća će podnijeti ravnatelji ustanova. Zatim će se raspraviti rad komunalnih društava Usluge i Komunalca.
Razmotrit će se i izvješća osnovnih škola iz Gospića, Ličkog Osika i Klanca i Pazarišta i Tutističke zajednice i Zajednice sportova. (LpS)

Uz proslavu Dana Grada Gospića

PREDAVANJE O PARKOVIMA

Predavanje će održati rođena Gospićanka Antonia Došen, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Detalj iz gospićkog parka Kolakovac/SNimio Marko Čuljat
Detalj iz gospićkog parka Kolakovac/SNimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2018. u 18:45 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana grada Gospića 23. srpnja (subota) u knjižnici u KIC-u biti će predavanje na temu urbanizma grada Gospića, točnije predavanje o nastanku i razvoju gospićkih trgova.

Tema će osim trgova obuhvatiti i druge javne prostore - parkove i mjesta za odmor Gospićana ( kao što je park Kolakovac, šetnica tzv. Korzo. - izjavila je za Ličke novine viša kustosica Antonia Došen, dipl. pov. Umj. Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu inače rođena Gospićanka.

Gospić se od polovine 18. stoljeća organizira u urbanu cjelinu koja, osim izgradnje vojnih i sakralnih građevina, uključuje i formiranje otvorenih prostora kao što su trgovi. Za razumijevanje razvitka naselja Gospić najviše informacija pružili su planovi koji se nalaze u institucijama kao što su Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Ratni arhiv u Beču, Uprava za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture u Zagrebu te Kartografska zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Analiza povijesnih trgova u Gospiću povezana je s njihovim reprezentativnim vojnim odnosno privrednim funkcijama tijekom 18. i 19. stoljeća. Takvi trgovi bili su Paradeplatz (paradni trg) i Marktplatz (sajmeni trg) koji su se ovisno o svojim funkcijama mogli okarakterizirati kao paradni trg s naglašenim udjelom nasada ili tržni trg za prodaju živežnih namirnica. Na najranijim planovima Gospića budući trgovi Paradeplatz i Marktplatz su tek sumarno naznačeni, bez jasnih obilježja trga, što se može opravdati činjenicom kako se uokolo njih tek trebaju podići građevine koje će im zadati njihov današnji izgled. Za razliku od vojnokrajiške arhitekture koja je okruživala i činila gabarite Paradeplatza, Marktplatz je oblikovan kao trg izrazito pravilnog pravokutnog tlocrta okružen manjim privatnim stambenim građevinama. U Gospiću su se tijekom vremena razvijali još neki javni prostori koji nikad na kartama nisu pojmovno određeni, te je dvojbeno je li riječ o trgovima (Čardak, Crkveni trg). Početkom 20. stoljeća južna strana Paradeplatza nazvana je Glavnom ulicom, a u njenom zapadnom produžetku bilo je šetalište Korzo. Formiranjem novih pješačkih zona i sve većeg broja automobila, dotadašnje ulice i trgovi dobivaju nove funkcije jer nude boravak umjesto prometnog raskrižja i slično.

Atribut trga danas nose tri javna prostora u gradu, od kojih su dva povijesna trga te jedan (Trg Zrinskih i Frankopana) nepotpunih urbanističkih odlika, no svojim prostorom funkcionira kao sajmište. Pod nazivom pseudotrgova mogu se ubrojiti još neki nepravilno oblikovani prostori u naselju, širi i kraći od ulica, no oni su takvu funkciju zadržali do danas i nikada nisu preuzeli veću ulogu u urbanom artikuliranju grada.

Antonia je Došen diplomirala je povijest umjetnosti, hrvatski jezik i književnost te bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Upisala je 2010. godine poslijediplomski doktorski studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru s temom Novus Atlas u zbirci tiskarstva i knjigoveštva MUO. Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojemu je napisala disertaciju s naslovom Urbanizam i arhitektura grada Gospića od 18. do 20. stoljeća. Radi kao viša kustosica u zbirci grafike Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Glavno područje istraživačkog interesa vezano joj je uz povijest arhitekture i skulpture (19. i 20. stoljeća, posebno na području Gospića), nizozemske kartografije 17. i 18. stoljeća te grafike i grafičke opreme u knjigama (od 17. do 19. stoljeća). Lektorirala je više od šezdeset knjiga, kataloga izložbi i dr., kao i diplomskih radova te doktorskih disertacija iz područja društveno-humanističkih znanosti. Objavila niz znanstvenih i stručnih radova.(LpS)

Za uređeniji Grad

SANACIJA PLOČNIKA U CENTRU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2018. u 13:45 sati

GOSPIĆ - Radnici Komunalca počeli su jučer sanaciju pločnika u Ulici dr. Franje 7uđmana kod zgrade Muzeja Like.

- Sanirat će se ukupno 250 četvornih metara pločnika, uklonit će se i postaviti novi izmješteni oglasni panoi i na tome mjestu se više parkirati. Osim toga, uredit će se i prilazi spomeniku hrvatskim jezikoslovcima. - izjavio je za Ličke novine Milan Mataija, direktor Komunalca.

Svakako ne mogu izdurati da ne rečem da se radi o Magarećem trgu iz mojih gimnazijskih dana. Na kamenom zidu bile su rastove štafle na kojim smo mi dečki predvečer sidili merkajući cure iz Đačkog doma. One su mu i dale ime. (M. Čuljat)

Od ponedjeljka počinju javni radovi

POLA GODINE POSLA ZA 28 RADNIKA

Nezaposleni će raditi na komunalnom uređenju.

Ozarena lica za polugodišnji rad sa stažom/Snimio Marko ČULJAT
Ozarena lica za polugodišnji rad sa stažom/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Pomalo neuobičajeno za političare, jutros u 8 sati gospićki gradonačelnik Karlo Starčević, sa suradnicama je potpisao je treću seriju od 28 ugovora s nezaposlenima koji će narednih pola godine biti angažirani na komunalnim radovima. Bilo se javilo još 30 osoba.

- Želim vam da doprinesete izgledu i ugledu naše životne sredine. Oprostite što smo vas za danas pozvali, ali smo ugovore dobili tek jučer. - rekao je gradonačelnik Starčević.

Na inicijativu Grada Gospića pod motom Uredimo naš Grad, potpisnici ugovora počinju radom u ponedjeljak i trebaju se javiti u gospićki Komunalac, gdje će dobiti opremu i upute za rad. Dobrodošlicu im je poželio i Milan Mataija, direktor Komunalca naglasivši da će biti posla ali da ne trebaju strahovati od njega.
Javni će se radovi odnositi na održavanje čistoće, zelenih površina i hortikulture. Posao će pretežno obavljati ručno, a između ostalog biti će plijevljenja cvijetnjaka, obrezivanja živica, razdvajanja i prikupljanja otpada, čišćenja okoliša zgrada ali i starih bunara na gradskom području. Radnici će imati bruto plaću od 4.031,45 kuna, naknadu za putne troškove od 92,40 kuna, sredstva će isplaćivati Grad nakon doznake Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. (M. Čuljat)

Konferencija za novinare Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića

BOGAT PROGRAM PROSLAVE DANA GRADA

Ovog mjeseca niz prigodnih kulturnih, društvenih i sportskih zbivanja.

Detalj s današnje konferencije za novinare Karla Starčevića i suradnica
Detalj s današnje konferencije za novinare Karla Starčevića i suradnica
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Povodom početka proslave Dana Grada Gospića i blagdana sv. Marije Magdalene 22. srpnja danas je Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik sa svojim suradnicama zamjenicom Kristinom Prša i pročelnicom Ivanom Kaleb-Asić održao konferenciju za novinare.

Gotovo cijeli srpanj odvijat će se brojne manifestacije u organizacija Grada i gradskih institucija. Bit će za svakoga po nešto, a ima i novosti. Održat će se sportska natjecanja u malom nogometu, ribolovu, šahu, održat će se već tradicionalna biciklijada i regata na Novčici. Bit će nekoliko kazališnih predstava, a po prvi put u sklopu programa GUG (Glumci u Gospiću) stiže i grupa zagrebačkih glumaca. Održat će se tradicionalni rok koncert, a dolaze i drugi pjevači bit će i nastupa KUD-ova i tamburaških sastava, priprema se likovna kolonija. NA jednom pročelju na početku Ulice Vile Velebit postaviti će se topografska karta Ličko-senjske županije veličine 7 x 4 metra.

- Svečana sjednica biti će 20. srpnja u 11 sati u Kinu Korzo, a na sam praznik i blagdan ujutro će biti budnica, zatim polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulima i sveta misa.- rekao je gradonačelnik Starčević.

Danas nam je stigao i poziv iz Smiljan gdje će se 10. srpnja obilježiti 162. godine rođenja znanstvenika Nikole Tesle. U njegovom memorijalnom centru u 10 sati će početi predavanje na temu Ekologija i održivi turizam. Govorit će Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera, dr.sc. Anita Bušljeta-Tonković, Institut Ivo Pilar Gospić, Timotej Kritovac, autor Tematskog parka MC Nikole Tesle u Smiljanu, Zvonimir Rudomino, autor replika Teslinih izuma i Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića. U Smiljanu će biti i prezentacija lokalnih proizvoda.

Predvečer, u 19 sati svoje znanje prikazat će posjetiteljima gospićki mladi robotičari koji djeluju pri Likovnoj udruzi Lika iz Gospića i u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Gospića. Oni će demonstrirati utrku robota pauka i robotsko igranje nogometa.

Nakon toga u 21 sat je perfomans Tesla - kad sam imao 16 u izvođenju Kazališta Tvornica lutaka. (LpS)

Akcija davanja krvi

ODAZVALA SE 44 DAVATELJA

Danas je krv dalo 38 Gospićana.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2018. u 20:30 sati

GOSPIĆ - Već desetljećima dobrovoljni darivatelji krvi u Gospiću i okolici osiguravaju dovoljne količine te dragocjene tekućine. Danas je bila ljetna izvanredna akcija kako bi se stvorile zalihe krvi i pripravaka za turističku sezonu. Apelu Gradskog društva Crvenog križa odazvala su se 44 Gospićanina i nakon kontrole krv je dalo njih 33-oje. Inače, gospićki davatelji su poznati kao višestruki davatelji tako da ih ima dosta koji su krv dali i preko stotinu puta. (LpS)

U susret Danu grada Gospića

TRADICIONALNE SRPANJSKE MANIFESTACIJE

Gradska veduta s novog mosta/Foto arhiva Lika pressa
Gradska veduta s novog mosta/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2018. u 17 sati

GOSPIĆ- Dan grada i blagdan sv. Marije Magdalene, 22. srpanj, i ove će godine biti obilježen i proslavljen bogatim manifestacijama Srpanj u Gospiću. Priređen je bogat kulturno umjetnički program ali i niz sportskih zbivanja. Na sam Dan biti će odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Povodom Dana Grada na svečanoj sjednici Gradskog vijeća biti će uručena i javna priznanja. Ove godine priznanja će dobiti dr. Marija Vrkljan-Ilijevski, pedijatrica i dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice, prof.Milan Štimac, dugogodišnji ravnatelj osnovne škole i Gimnazije te prof. Nikica Bićanić - Ćibe, za promicanje državotvorne ideje. Priznanje će dobiti i HNK Velebit iz Žabice. (LPS)

Program pogledajte na poveznici:

www.facebook.com/notes/grad-gospi%C4%87/srpanj-u-gospi%C4%87u-2018-pro%C4%8Ditajte-program-doga%C4%91anja/1154398568044960/

Novosti u radu gradske uprave

U KORAK S VREMENOM

Grad Gospić ima novu web stranicu, aktivan je na Facebooku, a ima i svoj hashtag.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2018. u 16 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave danas smo dobili priopćenje o novostima na mreži:
Grad Gospić, glavni grad Ličko-senjske županije i administrativno središte koje je od prošle godine u rukama Karla Starčevića, poznatog i uspješnog poduzetnika, sada je vrlo dobro unaprijedio kvalitetu komunikacije s građanima.

Posljednjih nekoliko mjesecu, uz mnoštvo aktivnosti nove gradske uprave Karla Starčevića, užurbano se radilo i na digitalnim kanalima. Tako je Grad Gospić napravio novu modernu web stranicu, pokrenuo je aktivnu Facebook stranicu, te pokrenuo prvu gradsku kampanju u povijesti "digitala" s hashtagom #VolimGospic.

Web stranica gospic.hr koja je danas puštena u javnost, ima novi responzivni dizajn prilagodljiv svim zaslonima i uređajima. Korisničko iskustvo ovom velikom promjenom, koju prošla stranica nije imala, biti će mnogo veće i kvalitetnije. URL struktura ostaje ista za sve uređaje, što će internetskim tražilicama omogućavati jednostavnije indeksiranje web stranice. Nova web stranica je i SEO optimizirana, što znači da su sve podstranice spremne za najbolje moguće pozicioniranje Gospića na webu.

Kalendar događanja sada je prikazan na naslovnici weba kao nekoliko nadolazećih, dok je na posebnom linku jasno istaknuto svako događanje po mjesecima u godini. Za ustanove u Gradu, odvojeni su posebni direktorij, zajedno s lokacijama na Google Karti.

Brinulo se i za osobe oštećenog vida, na način da je implementiran modul za pomoć osobama oštećenog vida koji prikazuje tekstualni sadržaj objava u visokom kontrastu što smanjuje naprezanje očiju prilikom čitanja. Kako bi sve bilo i u skladu s ekološkim težnjama i očuvanjem okoliša, na novu web stranicu Grada Gospića implementiran je i modul za ekološki prihvatljivo ispisivanje; pregled ispisa, mogućnosti trenutnog ispisa ili pohranjivanja u pdf. Ili doc. formatu.

Nova Facebook stranica "Grad Gospić"
Još u siječnju 2018.Grad Gospić pokrenuo je službenu Facebook stranicu Grada. Sve službene informacije iz gradske uprave te one građanima bitnije i zanimljivije iz gradskih ustanova, putem Facebook stranice "Grad Gospić" svakodnevno se dijele građanima. U nekoliko mjeseci Facebook stranica "Grad Gospić" prikupila je više od 1800 fanova koji prate zbivanja u Gradu, aktivnosti gradonačelnika Starčevića i njegovog tima, rad Gradskog vijeća, te sve važne dokumente i informacije iz gradske uprave. Facebook stranica pokazuje izvrsne rezultate klikova i lajkova, a uređenom lokacijom "Grad Gospić" po prvi put se mnoštvo građana i turista može "prijaviti" na službenoj lokaciji Grada. U tom smislu, u samo nekoliko mjeseci postojanja službene stranice, u Gospiću se "prijavilo" više od 750 korisnika Facebooka.

Na Facebooku Grad Gospić s građanima komunicira s prosječno više od 50 objava mjesečno, u što ulaze i najave aktualnih dnevnih i tjednih događanja, praćenja događanja uživo, i raznih drugih zanimljivosti.

Kampanja #VolimGospic
Pokretanjem Facebook stranice Grad Gospić, otvorio se i prostor za službeni hashtag grada. Kreativni koncept osmišljen od strane Grada Gospića je #VolimGospic - na Facebooku se promovira već nekoliko mjeseci i uspješno je zaživio na društvenim mrežama. Koristi se kod pozitivnih tema, uspjeha Grada i gradonačelnika, života građana u Gospiću, raznih aktivnosti gradske uprave i ustanova, i mnoštva drugih stvari.

POTPORA UČENICIMA
Na obnovljenoj gradskoj mrežnoj stranici pronašli smo i zanimljivu obavijest za potpore učenicima. Naime, određene kategorije obitelji moći će do početka nove školske godine ostvariti pomoć za nabavu školskih udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola.

Opširniju informaciju potražite na poveznici:

gospic.hr/pomoc-za-nabavu-skolskih-udzbenika-za-ucenike-osnovnih-i-srednjih-skola-za-2018-godinu


Report s place

POLJARSKE MALINE I ZA PČELICE

Štand malina OPG Špoljarić iz Smiljanskog Polja
Štand malina OPG Špoljarić iz Smiljanskog Polja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ - Na jučerašnjoj placi OPG Štajdohar iz Smiljanskog polja imao je štand s domaćim malinama po cijeni od 10 kuna za kutiju. Drugi štand poljarskih malina bio je na Trgu Stjepana Radića. Ove je maline poklonio OPG Štajdohar Udruzi Pčelice iz Gospića i prodaju onoliko koliko ih mnogu nabrati. Maline Pčelica nemaju cijene, građani su stavljali u škrablicu prilog za djecu. (LpS)

APEL CRVENOG KRIŽA

NEDOSTAJE KRVI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2018. u 18:40 sati

GOSPIĆ - Zbog nedostatka krvi i krvnih pripravaka, Gradsko društvo Crvenog križa u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Rijeka organizira izvanrednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

- Akcija će se održati dana 3. srpnja (utorak) u prostorijama KIC-a Gospić s predviđenim
trajanjem od 9:00 sati do 14:30 sati.- kaže Vlado Brkljačić, ravnatelj GD CK. (LpS)

VLOG SA ZADNJEG DAVANJA KRV I U GOSPIĆU:


Nastavljena tradicija mladih policajaca

MLADI PLICAJCI PONOVO NA GRADSKIM ULICAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Od početka idućeg mjeseca na gradskim ulicama ponovo će biti pripadnici Prometne jedinica mladeži Policijske postaje.

Danas je gradonačelnik Karlo Starčević potpisao ugovore o djelu s roditeljima pripadnika Prometne jedinica mladeži. Cure i momci u bijelome će tijekom srpanja i kolovoza pri Policijskoj postaji odrađivati poslove prometnih policajaca. Starčevim će tom prilikom istakao da će Grad i dalje financirati troškove rada mladih prometnih policajaca.

Načelnik Postaje Jadran Došen pozdravio je pripadnike prometnih jedinica mladeži i zahvalio Gradu Gospiću na suradnji.

Ova praksa u Gospić je počela još tijekom Domovinskog rata. Na ličkom području zabilježeno je nekoliko primjera odlaska mladih na Policijsku akademiju nakon prakse na cesti. (A.B.)

U susret Danu državnosti

POČAST KOD SPOMENIKU POGINULIMA I PRVOG PREDSJEDNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2018. u 12 sati

GOSPIĆ - U ponedjeljak, 25. lipnja na sam Dan državnosti Republike Hrvatske u 10 sati će izaslanstvo Grada položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Uz to odat će se i počast te paljenje svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana uz molitvu koju će predvoditi župnik. (LPS)

UZ DAN DRŽAVNOSTI

ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. lipnja 2018. u 21:45 sati


GOSPIĆ - 25. lipnja slavimo godišnjicu važnog povijesnog trenutka kada je Hrvatski sabor na ovaj dan 1991. godine donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. S ponosom se prisjećamo tih dana i izražavamo svoje poštovanje i zahvalnost prema svima koji su pridonijeli ostvarenju toga cilja.
Poštovane građanke i građani,
sa željom da svojim radom i zalaganjem stvorimo uvjete za bolje sutra, te da time jačamo državnost svoje domovine po mjeri i potrebi svih njenih građana, čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Grada Gospića
Karlo Starčević


Potpora Gospiću

ZA GRAD SA SMIJEŠKOM

Gospiću je odobreno 452 tisuće kuna za provedbu raznih aktivnosti o otpadu.

Gospićani već godinama razdvajaju otpad/Fotografije iz arhive Lika pressa
Gospićani već godinama razdvajaju otpad/Fotografije iz arhive Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2018. u 17:45 sati

GOSPIĆ - Gradu Gospiću dodijeljeno je nešto preko 452 kuna iz Kohezijskog fonda za projekt "Za grad sa smiješkom". Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 530 tisuća kuna. Prijavom na natječaj "Provedba Programa obrazovno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom" osigurano je sufinanciranje projekta od skoro 85 posto, dok Grad iz Proračuna osigurava nešto više od 15 posto ukupno prihvatljivih troškova.

Projektom će se informirati i educirati cjelokupno stanovništvo na području grada Gospića o održivom gospodarenju otpadom kroz provedbu jedanaest aktivnosti iz Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Svih jedanaest provedenih aktivnosti objavit će se na Portalu sprječavanja nastanka otpada. Time će se doprinijeti ispunjenju specifičnog cilja projekta informiranja i educiranja građana s posebnim naglaskom na četiri teme: sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovna uporaba predmeta. Provedbom aktivnosti građanima će se prenijeti ključne poruke kojima će biti upoznati s važnosti i koristima održivog gospodarenja otpadom.

Obavezne aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta: letci, vodiči i plakati o održivom gospodarenju otpadom. Zatim radijski edukativno-promotivni spotovi posvećeni gospodarenju otpadom; uspostavljanje mrežne stranice o gospodarenju otpadom; javne edukacijske tribine na temu održivog gospodarenja otpadom.

Preporučene aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta su radionice za djecu; kostimirani igrokazi i predstave za predškolsku djecu na temu održivog gospodarenja otpadom, edukativne slikovnice i/ili bojanke za djecu; banneri za objavu na internetskim portalima; letci za strane turiste s uputama za odgovorno postupanje otpadom. (LpS)