POČETNAARHIVA
ODUŠEVILA GOSPIĆANE
DOKUMENTARAC O USKRSU
"ODŠKRINIMO VRATA ZAPOŠLJAVANJU"
NOVA ZELENA ČISTKA
Kandidiranje Savjeta mladih
STIŽE U GOSPIĆ
NOVA LIKOVNA IZLOŽBA
DO POSLA PREKVALIFIKACIJOM
REPRIZA ŽENA U CRVENOM
SLIKE ZORANA HOMENA
MOLITVA ZA LIKVIDIRANE GOSPIĆANE
POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA PORAĆA
REPRIZA ŽENA U CRVENOM

TEČAJ ENGLESKOG JEZIKA

Karakaševa predstava

ODUŠEVILA GOSPIĆANE

Predstavu je večeras odgledao i autor DAmir KArakaš/Snimio Marko Čuljat Lika press
Predstavu je večeras odgledao i autor DAmir KArakaš/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2019. u 22 sata

GOSPIĆ - Zagrebačko kazalište Komedija u organizaciji Pučkog učilišta dalo je večeras predstavu Damira Karakaša Blue moon u režiji Borisa Liješevića. Već sam pojava autora u ličkoj metropoli plijenila je pozornost. Najprije se sastao s gimnazijalcima, a večeras, je naočigled pune dvorane bio više nego zadovoljan.

Glumci su večeras na gospićka daske prenijeli ludilo iz 80-ih godina prošlog stoljeća, a i Karakaš je sve pitko i natanane opisao o ratovima koji nikako da prestanu. Zorno je prikazao i sukob generacija na sporednim stvarčicama kao što je to za ta dobi moderna kokotica. Autorova je to posveta rockabilly sceni i poznatom Klubu Kulušić. Kazališni kritičari ovu predstavu svrstavaju u pet najboljih repertoarnih predstava u prošloj godini.

Britkim brinjskim humorom, Kakarak se ne libi ni uobičajenih vulgarizama u narodnom govoru. Glumci su morali uložiti dosta truda da savladaju dijaloge na brinjskoj čakavici koja je jedinstvena za taj kraj Like. I uspjelo im je, ka da su svi iz Glibodola ili Plašćice. Glumci su često puta izvlačili gromoglasan smijeh u pojedinim sekvencama ove laganini komedije. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG S PREDSTAVE

Velika akcija dječjih udruga

DOKUMENTARAC O USKRSU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2019.18:45 sati

GOSPIĆ - Iako su izrazito nepovoljni vremenski uvjeti utjecali na održavanje Uskrsnog sajma na glavnom gradskom trgu, dio aktivnosti ipak će se održati u ponedjeljak, 15. travnja na Trgu Stjepana Radića i u kinu Korzo.

Društvo "Naša djeca" Udruga "Pčelice" sa zadovoljstvom pozivaju sugrađane u ponedjeljak, a posebno najmlađe Gospićane u potragu za pisanicama. U 17:15 sati Uskrsni zeko označit će početak potrage te će pažljivo pratiti hoće li se sve pisanice pronaći i hoće li potraga uspješno završiti. Nakon potrage za pisanicama sugrađani će u kinu Korzo moći pogledati premijeru dječjeg filma "Tragom uskrsnih običaja u Lici" s početkom u 18:30 sati.

Učenici 2. c razreda pod vodstvom učiteljice Ane Nikšić i u suradnji s bakom Bebom Uzelac, te uz podršku roditelja učenika i tehničku podršku Udruge "Pčelice" uprizorili su priču o nekadašnjim običajima za blagdan Uskrsa u Lici.
- Nadamo se da ćemo malim glumcima upriličiti divnu premijeru jer iskren dječji osmijeh odagna i najtmurnije oblake kao i svakidašnje brige. Tijekom projekcije filma u predvorju kina izložit će se ukrasni predmeti izrađeni na radionicama udruga te će posjetitelji imati prilike odabrati predivne uskrsne ukrase i svojom donacijom pomoći rad Udruga DND grada Gospića i "Pčelice".- kažu organizatorice dodajući da je potraga za pisanicama i projekcija filma završetak petog po redu Uskrsnog sajma u organizaciji Udruga DND grada Gospića i "Pčelice" te iskrena zahvala svima koji su nam dali podršku u radu. (LPS)

Održana Početna konferencija u sklopu projekta

"ODŠKRINIMO VRATA ZAPOŠLJAVANJU"

Sudionici konferencije o  zapošljavanju u Gospiću
Sudionici konferencije o zapošljavanju u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića u četvrtak 11. travnja u KIC-u održana je Početna konferencija u sklopu projekta "Odškrinimo vrata zapošljavanju" financiranog iz Europskog socijalnog fonda u 100 % iznosu u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." na poziv "Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina".

Posjetitelje su dočekali promotivni materijali izrađeni u svrhu promidžbe i vidljivosti projekta (blok za pisanje, kemijska olovka, USB i privjesak za ključeve). Projekt je prijavljen u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem dr. Ante Starčevića, koje posjeduje stručno-iskustvenu pomoć u provedbi obrazovanja odraslih, te će provedbom ovog projekta dobiti dodatna iskustva i znanja u provođenju europskog projekta.

Na konferenciji su se nazočnima obratiti zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, u ime ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, kao suradnika u projektu, obratila se v. d. predstojnica Područnog ureda Gospić Milka Rukavina, tajnik Udruženja obrtnika Gospić Željko Mataija, dok je aktivnosti projekta predstavila voditeljica projekta Nikolina Tonković Čorak.

Voditeljica projekta je istaknula da je cilj dugotrajno nezaposlenim skupinama omogućiti dodatno jačanje znanja kroz obrazovanje i stjecanje vještina s ciljem lakše zapošljivosti. To podrazumijeva aktivne oblike podrške kroz unaprjeđenje profesionalnih vještina prema potrebama i zahtjevima tržišta ali i prema interesima i sposobnostima ciljne skupine. Vrlo važno je i posizanje svijesti o radnim sposobnostima nezaposlenih osoba. Pozvala je nezaposlene sugrađane ukoliko se žele educirati da ima još nepopunjenih mjesta, još je jedno upražnjeno mjesto za vrtlaricu odnosno vrtlara, sedam za rukovatelja kombiniranim građevinskim strojevima, šest za osposobljavanje rukovanja rokovokopačem i tri mjesta za poslove vizažista/ice.

Završetkom obrazovanja pripadnici će steći javnu ispravu o obrazovanju koji mogu upisati u e-radnu knjižicu. (LPS)

Proljetna akcija

NOVA ZELENA ČISTKA

Čistka je u subotu ako ne bude kiše.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić i mjesni odbori Ličkog Osika i Budaka u subotu 13. travnja od 9 do 14 sati provest će sedmu po redu ekološku akciju "Zelena čistka". Akcijom će se prikupiti nepropisno odbačeni otpada i to u osičkoj Kulskoj cesti i uz državnu prometnicu u Budaku. Ukoliko bude kiša akcija se odgađa. (LPS)

Javni poziv Grada Gospića

Kandidiranje Savjeta mladih

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 19 sati

GOSPIĆ - Danas je Jadranka Pejnović, predsjednica Odbora za izbor i imenovanja objavila javni poziv za isticanje kandidature za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Gospića.

Savjet mladih Grada Gospića je savjetodavno tijelo Grada Gospića koje se osniva u cilju promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini. Savjet ima sedam članova. U Savjet mladih Grada Gospića mogu biti birane osobe s prebivalištem ili boravištem na području grada Gospića, koje u trenutku podnošenja kandidature za članstvo u savjetu mladih imaju od navršenih 15 do navršenih 30 godina života. Mandat je tri godine.

Pravo isticanja kandidature imaju udruge, koje su sukladno svom statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća srednjih škola, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih.
Više na poveznici: gospic.hr/javni-poziv-kandidature-za-clanove-savjeta-mladih-grad-gospica
(LPS)

Nakon Pariza Damir Karakaš

STIŽE U GOSPIĆ

Zagrebačka Komedije daje njegovu predstavu Blu moon.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 13:55 SATI

Priredija Marko Čuljat

GOSPIĆ - Brinjčina, DAmir Karakaš, stižće nakon promocije u Parizu. Njega ka novinara nisu svaćali domaći izdajnici (urednici) u ednim rvackim novinama pa je od okupatora dobija nogu i snaša na ulicama Splita i Pariza di je bilo dosta Likota u neka dobra stara vrimena. Uprkos domaćim izdajicama u bivšoj redakciji, nakon nogiranja Damir je procvita na književnom polju tako da je sa svojim jednostavnim i brižljivo odabranim rečenicama na ličkoj čakavici postao popularan van balkanskog bureta baruta di vladaju kojekakvi blesani s diplomicama.

Damir, koji po drugi put stiže u ličku metropoli, prvi je put bija na ličkoj premijeri Matanićeva filma, jopet Likota iz Podlapca, Kino Lika koji je temeljen na ličkoj narodnoj izreci j... kozu u brzom vozu… a ovaj put radi se o prascu, s čime je kler bio frapiran i šokiran, a to je bresplatno doprinijelo njegovoj popularnosti u rvackoj javnosti.

Karakašev domaćin u ličkoj metropoli, na ovome zlonamjerno inzistiram, jerbo bi neki polumozgovići taj stoljetni pojam centra Like tili primistit u nekakvo područje di se gacka u blatu, je Pučko otvoreno učilište zna se dr. Ante Starčevića. Damir će stići kroz podne i svrnut će najprvo u u Gimnaziju, najstariju sridnješkolsku ustanovu u ovome dilu Hrvatske, kako bi porazgovara s gimnazijalcima, i navečer bija na ličkoj premijeri voje prekstave Blue moon. Koju daje zagrebački Kerempuh u 20 sati. Ulaznica je 40 kuna.

Muzej Like

NOVA LIKOVNA IZLOŽBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Sutra, četvrtak u 19 sati u Muzeju Like otvara se likovna izložba Boja izgubljena i pronađena. Slike su nastale kistovima gospićkih studenata na Odjelu za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru.
- Inicijalni poticaj za slikarsko istraživanje povodom ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu "Boja" studenti/ce četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i njihov mentor potražili su u Kleeovim "magičnim kvadratima" i u Rhotkovim "obojenim poljima".- napisao je u katalogu izložbe Marijan Richter. (MAČ)

Nova akcija zapošljavanja

DO POSLA PREKVALIFIKACIJOM

Sredstva su osigurana iz europskih fondova.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - U četvrtak će viti početnu konferenciju Projekta Odškrinimo vrata zapošljavanju u klopu čega je Gradu Gospiću odobreno gotovo pola milijuna bespovratnih kuna iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. ? 2020.

Projekt se provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem dr Ante Starčevića iz Gospića. Cilj projekta je kroz jačanjem stručnih znanja i vještina povećati mogućnost zapošljavanja 30 nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Gospića. Te osobe će polaziti posebne obrazovne programe za odrasle (andragogija) kako bi unaprijedili svoja znanja i kompetencije i postali konkurentniji na tržištu rada te na taj način umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva. Završetkom obrazovanja pripadnici ciljne skupine steći će javnu ispravu o obrazovanju ili osposobljenosti s mogućnosti upisa u e-radnu knjižicu. U tijeku je provođenje osposobljavanja za jednostavne poslove vrtlara, vizažiste (šminkera), rukovatelja kombiniranim građevinskim strojevima i rukovatelja rovokopačom (strojari).

Saznajemo da se do danas prijavilo samo 13 osoba od čega je osam žena. (LPS)

Iz djelovanja GAK-a

REPRIZA ŽENA U CRVENOM

Selektor Želimir Belić (u sredini u društvu domaćina/Snimio Marko Čuljat Lika press
Selektor Želimir Belić (u sredini u društvu domaćina/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2019. u 22:20 sati

GOSPIĆ - Večeras je Gospićko amatersko kazalište GAK repriziralo kazališnu predstavu Žene u crvenom. Repriza je upriličena kratko nakon premijere koja je oduševila Gospićane, a razlog je bila selekcija za nacionalnu smotru kazališnih amatera. Predstavu je zajedno s redateljicom Anelom Serdar-Pašalić i glumcem Krešom Tomljenovićem odgledao i selektor Želimir Belić. U konkurenciji je pet kazališta. (MaČ)

Nova izložba u organizaciji LU Lika

SLIKE ZORANA HOMENA

Gospićani su večeras imali priliku vidjeti izložbu križevačkog slikara Stvarnije od stvarnog.

Autor Zoran Homen i prof.Saša Živković, koji je večeras otvorio izložbu/Snimio Marko Čuljat Lika press
Autor Zoran Homen i prof.Saša Živković, koji je večeras otvorio izložbu/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2019. u 20:30 sati

GOSPIĆ - U podrumskom prostorijama u kojima su desetljećima propadale umjetnine Muzeja Like i knjige Gradske knjižnice, a koje su nedavno dane na uporabu Likovnoj udruzi Lika, večeras je bio izniman, ali slabo posjećen doživljaj. Naime, uz potporu Ministarstva kulture, čelnici Udruge Nikica Jelić i Saša Živković, priredili su izložbu umjetnika Zorana Homena (68) iz Križevaca znakovita naziva Stvarnije od stvarnog.

Homen slika mrtve prirode, pejzaže i portrete u maniri hiperrealizma, a službena kritika svrstava ga među naše respektabilne slikare toga stila. Ovo m u je 14 samostalna izložba a skupnih je imao gotovo stotinu. (MaČ)

Obilježen gospićki krvavi Uskrs

MOLITVA ZA LIKVIDIRANE GOSPIĆANE

Počast žrtvama gospićkog krvavog Uskrsa iz 1945./Snimio Marko Čuljat
Počast žrtvama gospićkog krvavog Uskrsa iz 1945./Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2019. u 14:40 sati, dopuna u 23 sata

GOSPIĆ
- Na današnji dan jake partizanske snage ušle su u glavni lički grad što im nikad nije uspjelo tijekom Drugog svjetskog rata. Partizani među kojim su bili i brojni četnici od ranog jutra po susnježici ubijali su na svakom koraku svakog muškarca bez obzira na godine. Nastavljeno je to i nekoliko godina nakon završetka rata. Brojne žrtve koje su naprosto likvidirane kod ograde gradskog groblja tu su u plitko pokopane u ostatke grobova talijanskih vojnika koji su ekshumirani krajem 1943. nakon pada Italije. Kada su tu mjesta popunjena nastalo je sahranjivane oko grade gimnazije pa i na neznanim mjestima na gradskoj periferiji.

Danas je tim nevinim žrtvama odana počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz počasnu stražu Gospićke gradske garde. Molitvu je predvodio župnim Mario Vazgeč. (MAČ)

Reakcija čitatelja Ivana Vukića:

Na današnji dan Gospićani i ne samo oni, trebali bi se u duhu sjediniti sa svojim mučenicima koje su partizani u svojoj pomahnitosti ubili bez suda i prava na obranu. Zločine su vršili od 4. travnja 1940. do 1952.
Do 2012. Hrvatsko društvo političkih zatvorenika podružnica Gospić organiziralo je obilježavanje te crne obljetnice, priređivane su tribine i služila se misa zadušnica. Dvorana Pučkog otvorenog učilišta, nekada i kina bile su pune štovatelja žrtava, a isto tako i katedrala za mise. Prije mise pohodili bi mnoštveno grobište na Tratini gdje su partizani strijeljali svećenika Dragutina Kukalja i brojne njegove sugrađane. Iza mise išlo se u povorki do groblja moliti ispred ploče U SPOMEN HRVATSKIM MUČENICIMA, pa na mali grob uz Senjske žrtve gdje su pokopani dijelovi kostiju mučenika koje je bager iskopao prilikom iskopa rova za polaganje električnog kabela preko mnoštvenog grobišta ispred groblja. Potom bi pohodili grob sestre milosrdnice Žarke Ivasić uz kapelicu Svete Marije Magdalene, koju je navodno po svojoj odluci strijeljala partizanka Šolaja. Kada smo mi članovi HDPZ podružnice Gospić ostrarjeli i razbolili se dano nam je obećanje da će obilježavanje toga crnoga spomen dana preuzeti Župa Gospić i Biskupija.
Danas je na groblju bila mala skupina Gospićana predvođena gradonašelnikom Karlom Starčevićem. Ni riječi o žrtvama. Molitvu je predvodio župnik Mario Vazgeč, kao i misu u katedrali na kojoj je bilo dvanaest vjernika. Tužno i sramotno.

Sutra je u Gospiću

POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA PORAĆA

Spomemnik nedužnim poratnim žrtvana na ogradai gradskog groblja
Spomemnik nedužnim poratnim žrtvana na ogradai gradskog groblja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Sutra je 4. travnja, dan kada su partizanske jedinice ušle u Grad i započele krvavi pir osvete na nedužnom civilnom stanovništvu, jer su vojnici bili na povlačenju. Tog dana za Gospić i okolicu bio je krvavi Uskrs, koji je potrajao mjesecima i godinama i nestale su tisuće nedužnih osoba.

Sutra u 11 sati u organizaciji gradske uprave upriličit će se komemoracijama tim žrtvama kod ograde Gradskog groblja sv. Marije Magdalene gdje su bile likvidacije i gdje su nedostojno pokopane žrtve čije se kosti nalaze ispod slojeva asfalta. (Mač)

GAK

REPRIZA ŽENA U CRVENOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2019. u 10:45 sati

GOSPIĆ - Repriza predstave Žene u crvenom Davora Špišića, u izvedbi GAK-a daje se u petak 5. travnja u 19.00 sati. Predstava je ujedno i selekcija za 59. festival hrvatskih kazališnih amatera - godišnje smotre najboljih amaterskih kazališta i amaterskih skupina. NA predstavi će biti i selektor Želimir Belić.
Ulaz je slobodan.

Danas sam radio

TURISTIČKA ZAJEDNICA GOSPIĆ

TEČAJ ENGLESKOG JEZIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.TRAVNJA 2019. U 20:30 SATI

GOSPIĆ
- U susret novoj turističkoj sezoni Turistička zajednica u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom za iznajmljivače soba pripremila je četverodnevni tečaj engleskog jezika specijaliziran za turizam. Tečaj uključuje komunikaciju s gostima, prezentaciju smještaja te kako informirati goste u svim zanimljivim sadržajima.Tečaj je besplatan za registrirane iznajmljivače, a održati će se u Gospiću od 08. do 11. travnja Veleučilištu Nikole Tesle svakim danom od 16 do 19 sati. (LPS)