POČETNAARHIVAGrad Gospić
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE
PET DNEVNIH BORAVAKA ZE ŠEST MILIJUNA KUNA
SJEĆANJE NA POKOJNE HUMANISTE
NAJAM DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA
PRIJAM U GRADU
SUTRA OBEĆANI LET BALONOM
BILAJSKE KOMEMORACIJE I MISA
31. GODIŠNJICA NAPADA NA GOSPIĆ
MISA I PREDAVANJE
POČAST GOSPIĆKIM ŽRTVAMA
OD LISTOPADA IDUĆE GODINE
USKORO NOVA TVORNICA
KOMEMORACIJA NA LJUBOVU
POČAST I PRIZNANJA
SJEDNICA 18. SRPNJA
ZAJEDNICA SPORTA LOŠE POSLUJE
ODGOĐEN UZLET BALONOM
SRPANJ U GOSPIĆU
NEMA BLOKADE PRORAČUNA
POSKUPLJENJE VRTIĆA
NOVA POTPORA UMIROVLJENICIMA
RUKOMETAŠI PONOS GOSPIĆA
PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
ZBOG POSLA VEĆINA BI MLADIH OTIŠLA
KONTROLA CUKRA I TLAKA
POMOĆ PENZIONERIMA
BESPLATNA OPTIČKA MREŽA
GRADSKA USKRSNA JAUŽNA
NEVIĐEN POKOLJ HRVATA
PONOVO U LICI

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2022. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić će i ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
NA sam dan, 16. studenoga humanitarac i mirotvorac Marijan Gubina, koji je i sam tada kao jedanaestogodišnjak, bio 260 dana u zatočeništvu tijekom kojeg je bio izložen najokrutnijim oblicima nasilja, u osnovnim školama dr. Jure Turića u Gospić i dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku održati predavanje "Mirotvorac". Sljedećeg dana predavat će gimnazijalcima i učenicima Strukovne škole u Kinu Korzo. Nakon toga će u 18 sati u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić predstaviti će autobiografski roman "260 dana".

Nakon promocije ispred KIC-a na Trgu Nikole Tesle bviti paljenje svijeća i molitva. Grad je osigurao svijeće. Krasnoslovom poezije i proze odabranih tekstova gimnazijalci i članovi Amaterskog kazališta, podsjetit će dostojanstveno na sve žrtve Domovinskog rata u Hrvatskoj.

U petak 18. i u subotu 19. studenog u Kinu Korzo prikazivat će se film "Šesti autobus". (GG)

Uz pomoć eura

PET DNEVNIH BORAVAKA ZE ŠEST MILIJUNA KUNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - Grad je uspješno prijavio projekt i povukao šest milijuna kuna europskih sredstava za dogradnju i opremanje Dječjeg vrtića "Pahuljica". Projekt je prošao procjene u postupku dodjele bespovratnih sredstava. Iz ovih bespovratnih sredstava obaviti će se dogradnja i opremanje pet novih dnevnih boravka te riješiti problem neupisane djece na gradskom području.

- Vjerujemo da ćemo time olakšati roditeljima, i stvoriti bolje uvjete za razvoj djece kroz programe predškolskog odgoja i obrazovanja. Posebno nas raduje što je ovo još jedna potvrda da stručne službe Grada Gospića prate sve natječaje, pišu projektne prijave i povlače raspoloživa sredstva iz EU i nacionalnih fondova. -istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, i dodala da će Grad i dalje osmišljavati i provoditi projekte uz maksimalno korištenje EU fondova te konkurirati za natječaje koji doprinose razvoju cjelokupne zajednice. (gg)

Uz Dan darivatelja krvi Hrvatske

SJEĆANJE NA POKOJNE HUMANISTE

Grupa darivatelja krvi na ulazu u Dom kulture u Gospiću krajem 1994./Foto arhiva Marka Čuljata
Grupa darivatelja krvi na ulazu u Dom kulture u Gospiću krajem 1994./Foto arhiva Marka Čuljata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. listopada 2022. u 19 sati

GOSPIĆ - Izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa obišlo je danas grobove preminulih darivatelja krvi u Gospiću i okolici. Položili su buket cvijeća i zapalili svijeću na grobovima: Fabijana Rupčića, Zvonka Kovačića, Mate Fajdetića, Mile Hećimovića, Jose Kulaša, Mile Frkovića, Ante Zorice, Brane Zorice, Nikole Hećimovića, Nikola Kordića, Bože Milinkovića, Dragutina Beraka, Šandora Nađa, Nikole Šupera i Drage Devčića. (M. Čuljat)

Obavijest iz gradske uprave

NAJAM DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

Poziv gospićkim ratarima.

Ovaj komadić Ličkog polja kraj Gospića je kultiviran je prije kojih stotinu godina/Snimio Marko Čuljat
Ovaj komadić Ličkog polja kraj Gospića je kultiviran je prije kojih stotinu godina/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. LISTOPADA 2022. U 10.30 SATI

GOSPIĆ - Grad Gospić je danas objavio poziv za fizičke i pravne osobe koje su zainteresirane za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a žele se baviti proizvodnjom hrane - povrtlarstvom, ratarstvom, travnim i travnim smjesama i voćarstvom, da se prijave na e-maila poljoprivreda@gospic.hr .
Treba se prijaviti najzad do ovog petka, 28. listopada. U prijavi treba navesti podatke za kontakt: ime i prezime, broj telefona, vrsta proizvodnje, te potrebni hektari za proizvodnju.

Poziv je objavljen isključivo za svrhu konzultiranja i pripremanja Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, te nema utjecaj na rezultate provedbe Javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. (Ln)

Uz Dan darivatelja krvi

PRIJAM U GRADU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2022. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Uoči sutrašnjeg Dana dobrovoljnih darivatelja gradonačelnik Karlo Starčević, zamjenica Kristina Prša i pročelnica Ivana Kaleb-Asić primili su delegaciju dobrovoljnih darivatelja krvi s područja grada Gospića u pratnji ravnatelja Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa Gospić Vlade Brkljačića.
Gradonačelnik Starčević posebno se zahvalio darivateljima jer svojom nesebičnošću spašavaju ono najvrjednije, a to su ljudski životi. Zahvalio je također ravnatelju i kompletnom timu Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa na svim programima koje provode, a posebno na skrbi za starije i nemoćne sugrađane. Gradonačelnik je na kraju istaknuo da će Grad uvijek biti potpora Društvu.

Ravnatelj Brkljačić je zahvalio gradonačelniku na prijamu, ali i na potpori. Naglasio je zadovoljstvo jer je interes novih i mladih darivatelja svakom akcijom sve veći među kojima prednjače mlađe žene i djevojke. Na prijamu je bio i višestruki davatelji krvi Mate Krpan, iz Likpa, koji je do sada darivao krv 100 puta, njegov sin 60 puta i na kraju krv je počeo davati i unuk.
U radu se ističu i gospićki volonteri koji se uključuju u mnogobrojne aktivnosti i time doprinose da je Gradsko društvo od najorganiziranijih u Republici Hrvatskoj. Proteklog vikenda Interventni tim CK Gospić sudjelovao je na Međunarodnoj terenskoj vježbi timova za odgovor na krizne situacije u Koprivnici, gdje je posebno pohvaljen. (LN)

SUTRA OBEĆANI LET BALONOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. RUJNA 2022. U 14.15 SATI

GOSPIĆ - Let balonom nekoliko je puta odgađan iz Baloon kluba Zagreb javili su u gradsku upravu da sutra očekuju dobri uvjeti za dizanje balona. Zbog toga se pozivaju građani sutra, 6. rujna u 19 sati da dođu na stočnu placu u Smiljanskoj ulici u 19 sati, karata ima još u prodaji u turističkom uredu u Gospiću.

BILAJSKE KOMEMORACIJE I MISA

Počast Riječanima bila je pod pljuskom kiše
Počast Riječanima bila je pod pljuskom kiše
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2022. u 22 sata

BILAJ - U organizaciji Grada Gospića i Mjesnog odbora Bilaj u znak sjećanja na minobacački napad na Bilaj prije 31. godinu koji se dogodio 29. kolovoza 1991. godine, dok je jedan dan kasnije napadnut Gospić, danas su u Bilaju održane tri komemoracije na tri lokaliteta.

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima s riječkog područja održano je kod spomenika na lokaciji Krajnja glava. Svijeće su zapalili župan ličko-senjski Ernest Petry zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, predstavnici Grada Gospića predvođeni predsjednicom Gradskog vijeća Grada Gospića Anom Marijom Zdunić, predstavnici Mjesnog odbora Bilaj, izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvo HDZ-a grada Gospića. Potom je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima iz specijalne policije s područja Krapinsko-zagorske županije kod spomenika kod Područne škole u ime Grada Gospića počast odao gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. Sudionici komemoracija odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Bilaja i Gospića paljenjem svijeća kod centralnog križa na Mjesnom groblju u Bilaju.

Molitve kod spomenika i svetu misu u župnoj crkvi sv. Jakova predvodio je novi bilajski župnik o. Domagoj Jelača.

Podsjećanje

31. GODIŠNJICA NAPADA NA GOSPIĆ

Zapaljeni Gospić prvog dana rata/Foto filmot Marka Čuljata
Zapaljeni Gospić prvog dana rata/Foto filmot Marka Čuljata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2022. u 11.45 sati

GOSPIĆ - I ove godine u znak sjećanja na uspješnu obranu od prvog napada, na Bilaj i Gospić, 29. kolovoza 1991., Grad Gospić i Mjesni odbor Bilaj pripremili su obilježavanje tog događaja, ali i uspješne obrane.

U ponedjeljak, 29. kolovoza u 16.15 sati biti će odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima s riječkog područja kod spomenika u Krajnjoj glavi i krapinsko-zagorskim braniteljima kod škole u Bilaju. Počast će biti i kod središnjeg križa u mjesnom groblju u Bilaju, a u 17 sati je sveta misa kod pećine sv. Stjepana pokraj župne crkve sv. Jakova koja je uništena početkom Domovinskog rata. Ta pećina je u posljednja dva rata služila za sklanjanje naroda od neprijateljskih napada, a poslije Domovinskog rata je uređena kapelica. U slučaju kiše misa će biti u župnoj crkvi. (Ln)

31. godišnjica ZNG-a u Gospiću

MISA I PREDAVANJE

Smotra 118. brigade HV-a u gospićkoj vojarni 1993./Foto arhiva Marko Čuljat
Smotra 118. brigade HV-a u gospićkoj vojarni 1993./Foto arhiva Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. KOLOVOZA 2022. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Klub branitelja ZNG 118. brigade HV i Grada Gospić obilježit će 31. godišnjica ustroja ove brigade. U četvrtak, 25. kolovoza u 10 sati je sveta misa u katedrali nakon koje će biti odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu blaženog Alojzija Stepinca. U 11.15 sati u KIC-u, Trg Nikole Tesle b.b., biti će kratko predavanje i pozdravni govori. (Ln)

Gradsko groblje sv. Marije Magdalene

POČAST GOSPIĆKIM ŽRTVAMA

Prošlogodišnja sahrana zemnih ostataka mučenika koje su pobili partizani 1945.
Prošlogodišnja sahrana zemnih ostataka mučenika koje su pobili partizani 1945.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. KOLOVOZA 2022. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić priprema obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Komemoracija će biti u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u utorak, 23 kolovoza s početkom u 10 sati kod kosturnice na donjem ulazu u groblje. Tu će biti polaganje vijenca za 102 prošle godine ekshumirane žrtve s područja Ličkog Osika i Gospića. Nakon tog počast će se odati kod spomen-ploče hrvatskim mučenicima na ulasku u groblje. (Ln)

Prvi brzi priključak na net

OD LISTOPADA IDUĆE GODINE

Danas je u dijelu Like počela izgradnja svjetlovodne mreže na brzi internet.

O programu brzih veza govorio je gradonačelnik Starčević
O programu brzih veza govorio je gradonačelnik Starčević
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. kolovoza 2022. u 13 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas se okupilo malo društvance u nazočnosti nekolicine novinara kako bi nakon petogodišnje pripreme označili početak izgradnje priključka dijela Like na brzi net. Naime, otvaranjem šahta na jednom zdencu u Smiljanskoj ulici pokazane su slobodne dvije kanalizacijske cijevi, a za brzi net treba samo jedna. Investicije je "teška" 98 milijuna kuna. Od tog iznosa čak 75 milijuna kuna je bespovratno iz europskih fondova za tzv. bijela područja gdje nema internet mreže.

- Do danas je kompletan projekt završen i počinju radovi. Na cijelom području grada Gospića izgradit će se što zračnih što podzemnih oko 600 kilometara svjetlovoda. Praktično, svako naše domaćinstvo moći će se koristiti tom vezom ukoliko su se prijavi, a priključak je besplatan. Brzina će biti od gigabita u sekundi što je danas postojećim mrežama neostvarivo. Ova mreže dugoročno će zadovoljavati i potrebe gospodarstva. Nadam se da će to biti interesantno i za telekomunikacijske nomade i d će početi dolaziti i k nama.-rekao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića koji je nositelj cijelog projekta u koji je uključen Grad Otočac i Općina Plitvička Jezera.

Posao je povjeren tvrtki UNIS telekomunikacije iz Mostara čiji je predstavnik Krešimir Raguž izjavio novinarima da će sve biti završeno u previđenom roku. Goran Prskalo, voditelj izgradnje u Lici je rekao da će se radovi izvoditi na tri područja, da će se izgraditi i potrebni prateći objekti i da se nada da će već prvi priključci biti realizirani krajem ove godine.

U sklopu radova bit će izgrađeno oko 1600 kilometara mreže na čiji je priključak besplatan, a trošak će se plaćati provajderu. Izvođač radova je iznenađen da na području Gospića već ima gotovo 20 kilometara kanalizacije u koji se bez većih problema i brzo može provući svjetlovod, staklena žica gdje podaci zuje brzinom svjetlosti bez ikakvih smetnji i trokiranja. Prve cijevi u poštansku kanalizaciju postavljene su još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na ovome tzv. bijelom području Like nalazi se 14.060 adresa. Ova mreže će poslije izgradnje postati dio javne komunalne infrastrukture.
Značajan razvoj telekomunikacija u Lici počeo je još daleke 1989. godine kada je Pošta Gospić, prva u Hrvatskoj, a druga u Jugoslaviji nakon Banja Luke, kupila od Tesle Zagreb čvornu digitalnu centralu tzv. Aksa, odnosno AXE-10 koja se pokazala izvrsnom u Domovinskom ratu. U njenoj nabavci financijski je sudjelovao i NP Plitvička jezera.

Poslovna zona Smiljansko polje

USKORO NOVA TVORNICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2022. U 11.45 SATI

GOSPIĆ - Unatoč bajnim i sjajnim planovima i obećanjima političara u jedinoj gospićkoj poslovnoj zoni još ima mjesta, a na dobrom dijelu površina već ima i samonikle borove celuloze,

Danas je gradonačelnik Karlo Starčević potpisao ugovor kojim će se realizirati investicija u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje. Naime, tvrtka Buco sport d.o.o. nakon javnog natječaja kupila je građevinsko zemljište od oko 600 četvornih metara gdje će proizvoditi sigurnosne certificirane proizvode od plastike i sportsku opremu za igrališta.

Buco sport je obiteljska je tvrtka koja posluje u Republici Hrvatskoj već 15 godina. Ima sjedište u Zagrebu. Zastupa sportsku opremu renomiranih brendova. U posljednje četiri godine poslovanje temelji na inovativnosti i uvođenju najmodernijih načina održavanja, čišćenja i postavljanja sportskih terena, dječjih igrališta i javnih površina.

Već četiri godine zastupa talijansku tvrtku Codex koja proizvodi opremu za sigurnost u školama, vrtićima i sportskim igralištima. Proizvodi su testirani i certificirani prema najvišim standardima i EN normama.

Kako nam je kazala direktorica tvrtke Jasminka Lamza, koja je podrijetlom Gospićanka i želi svoju djelatnost preseliti u Gospić. Ukupna vrijednost investicije je četiri milijuna kuna. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2024, a proizvoditi će se dio asortimana zaštitnih plastificiranih obloga za radijatore namijenjenim školama, vrtićima, sportskim dvoranama i igraonicama. Tim proizvodima omogućava se veća sigurnost sportaša, učenika i djece. Planiraju zaposliti, uz postojećih pet, još pet novih radnika.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, prilikom potpisivanja Ugovora, istaknuo je kako je iznimno zadovoljan dolaskom novih investitora u grad, a osobito ga raduje činjenica da se radi o Gospićanima koji su prepoznali trenutak za povratak u Gospić. Još je jednom istaknuo ažurnost i dostupnost gradskih službi kada je riječ o suradnji s investitorima te poželio uspješnu provedbu poduzetničkog projekta tvrtki Buco sport. (Ln)

U susret Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

KOMEMORACIJA NA LJUBOVU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1, KOLOVOZA 2022. U 13.30 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

U četvrtak, 4. kolovoza je do 8.30 okupljanje na Autobusnom kolodvoru i u 9 sati polazak na Ljubovo gdje će u 10.00 sati biti sveta misa kod spomenika hrvatskim braniteljima u VRO "Oluja" Zbornog područja Gospić, a zatim je polaganje vijenaca.

Navečer u 21 sat je finale malonogometnog turnira "Lički Osik 2022." kod škole

U petak, 5. kolovoza na Trgu žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku u 20 sati je večer folklora u organizaciji HKUD.a "Lika" iz Ličkog Osika, a u 21 sat je koncert Ane Žagar i drvosječa.

Proslava Dana grada u Gospiću

POČAST I PRIZNANJA

POčast gradskog izaslanstva kod velikog križa/Snimio Marko ČULJAT
POčast gradskog izaslanstva kod velikog križa/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2022. u 11 sati, doipuna u 14.10 sati

GOSPIĆ - Danas na blagdan sv. Marije Magdalene održavaju se završne manifestacije ovogodišnje proslave Dana Grada. Jutros su najprije gradsko i županijsko izaslanstvo položili vijenac i zapali svijeće kod velikog križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. Počast su odala i izaslanstva domovinskih udruga.
Nakon toga sudionici su u procesiju otišli u katedralu gdje je bila sveta misa, a zatim je u podne održana i svečana sjednica Gradskog vijeća.
XXX
Danas točno u podne u Gradskom kinu, kultnom mjestu okupljanja već drugo stoljeće, okupilo se Gradsko vijeće i brojni gosti i uzvanici na svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Sudionike proslave prva je pozdravila Ana Marija Zdunić, predsjednica Gradskog vijeća i kratko se osvrnula na protekli period od izbora. Zahvalila se svim vijećnicima jer odluke donose konsenzusom naglašavajući da se samo tako može naprijed.

Nakon filmića o proteklih pet godina rada s govornice se obratio aktualni gradonačelnik Karlo Starčević počevši konstatacijom da je Gospić danas uređen i stabilan grad unatoč brojnim izazovima od pandemije do globalne ekonomske krize koji ima budućnost. Za govornicom je bio i župan Ernest Petry, koji je pohvalio ostvarenu suradnju s gradskom vlašću rekavši da se samo tako može naprijed i da zajednički lobiraju za gospićke projekte čija je realizacija već počela.

- Unatoč brojnim problemima ovdje se dobro radi i surađuje i zaslužujete čestitke za projekte. Dobro se koriste i europska sredstva, a posebno je dobro kada gradska i županijska vlast zastupaju iste programe to ubrzava njihovu realizaciju. U nastavku ekshumacija kod gradskog groblja pronađeni su još ostaci 153 žrtve partizanskog terora. Rekao je Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i osobni izaslanik ministra i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda.

Nakon toga dodijeljena su ovogodišnja gradska priznanja. Javno priznanje dobila je udruga "Lička pukovnija Gospić", nagradu za životno djelo dobili su posthumno stožerni brigadir Ivan Čanić-Baja, zapovjednik gospićke domobranske pukovnije koji je poginuo za Oluje oslobađajući Liku i okolicu i prof. Ana Lemić, dugogodišnja profesorica Gimnazije koje se i zahvalila na nagradama.

Ovo je bila 28 svečana sjednica Gradskog vijeća Gospića koju je popratio vaš izvjestitelj. Nikada do sada sudionici sjednice se nisu digli i žarko zapljeskali kao na prozivanje Bajine kćerke Nikoline da preuzme gradsko priznanje.

Predvečer je na Veleučilištu promovirana monografija "Lička pukovnija kroz povijest" autora dr. sc. Jose Vrkljana. (Ln)


Gradsko vijeće Gospić

SJEDNICA 18. SRPNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. SRPNJA 2022. U 9.15 SATI

GOSPIĆ - Ana-Marija Zdunić, predsjednica Gradskog vijeća sazvala je sjednicu za ponedjeljak, 18. srpnja u 11 sati. Nakon aktualnog sata predložila je još 12 točaka dnevnog reda. Na ovoj sjednici razmotrit će se i donijeti odluka o dodjeli javnog priznanja Grada Gospića za 2022. godinu. (Ln)

Novo priopćenje iz Grada Gospića

ZAJEDNICA SPORTA LOŠE POSLUJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2022. u 20 sati

GOSPIĆ - Danas popodne dobili smo i priopćenje gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića o stanju u gospićkom sportu koje u cijelosti prenosimo:

- Zbog plasiranja u javnosti niza dezinformacija i laži o financiranju sportskih klubova na području Grada Gospića i rada Zajednice sportova Grada Gospića te svjesne manipulacije pojedinaca koji takvim načinom nanose štetu institucijama Grada i meni osobno, iznosim sljedeće činjenice:

- U protekloj, a i ovoj godini, stručne službe Grada Gospića su u više navrata, u skladu sa svojim pravima i ovlastima, reagirale i upozoravale na niz nepravilnosti i protuzakonitih radnji Zajednice sportova Grada Gospića, od propuštanja imenovanja Nadzornog odbora do nezakonitog donošenja Analize financijskih potreba za 2022. godinu do ne donošenja Financijskog plana i Godišnjeg programa rada te ne dostavljanja financijskih izvješća o utrošku sredstava. Sve te radnje tj. nerad i ne poštivanje zakonskih odredbi od strane Zajednice sportova Grada Gospića dovele su do situacije da je od milijun kuna, koliko je osigurano u Proračunu Grada za sport, zbog obmane i manipulacije predsjednika Zajednice sportova Nikole Starčevića, manjina u Zajednici odbila 250.000 kuna osiguranih za stručni rad Zajednice i materijalne troškove.

Kako bi spasili rad sportskih klubova i osigurali im financijska sredstva za natjecanja u ovoj godini Grad Gospić je raspisao javni poziv za financiranje sportskih udruga. Na raspisani poziv, devet sportskih udruga koje su se javile, ostvarile su pravo na financiranje te su početkom lipnja sklopile ugovore o korištenju sredstava ukupne vrijednosti 700.000 kn te im je do sada isplaćeno već više od 50 posto dodijeljenih sredstva, odnosno 388.383,49 kn (HNK Gospić 91, HNK Croatia'92, HNK Velebit, RK Gospić, HK Gospić, KK Gospić, KK Visočica, ŽKK Gospić i Powerlifting klub Rux). Iz ovoga je jasno da klubovi funkcioniraju i da nisu, kao što to navode pojedinci, ostavljeni bez sredstava od strane Grada Gospića. Također je jasno da je isključivi i jedini krivac za ne doznačavanje sredstava Zajednici sportova činjenica da Skupština Zajednice sportova Grada Gospića nikada nije usvojila financijski plan i program za 2022.godinu te je isključiva odgovornost za to na predsjedniku Zajednice Nikoli Starčeviću, Izvršnom odboru i djelomično na članovima skupštine. Financiranje udruga iz gradskog proračuna se ne može vršiti na temelju poznanstva, prijateljstva, ucjena ili medijske harange već isključivo samo transparentno prema propisanoj proceduri i predloženim programima, odnosno projektima što su sve ostale udruge i napravile osim Zajednice sportova grada Gospića.

Osobno ne prihvaćam i nikada neću prihvatiti ničije ultimatume koji su mi upućivani proteklih mjeseci kako bi se netko okoristio proračunskim sredstvima ili ista dijelio netransparentno kao što je bio slučaj i s organizacijom malonogometne lige prošle godine gdje me se pokušalo dovesti u neugodnu situaciju tvrdeći da sam odgovoran za organizacijski neuspjeh lige, a do današnjeg dana stručnim službama Grada Gospića nije dostavljeno izvješće o utrošku namjenskih sredstava i sredstava kotizacije. Javno pozivam vodstvo Zajednice sportova da to izvješće dostavi, a preporučujem i javno objave.
Pozivam javno sve moje kritičare, kako iz Zajednice sportova tako i ostale manipulatore u javnom prostoru, da javno objave dokument kada je održana skupština Zajednice sportova Grada Gospića na kojoj je usvojen financijski plan i program za 2022.godinu, a vodstvu Zajednice sportova Grada Gospića upućujem još jednom javni poziv da stručnim službama dostave financijsko izviješće o utrošku sredstava što su po zakonu i bili dužni učiniti.
Pa neka javnost zaključi tko laže i manipulira.

I dalje odgovorno tvrdim da skupština Zajednice sportova Grada Gospića nikada nije usvojila niti dostavila Gradu Gospiću financijski plan i program za 2022.godinu. Onima koji koriste ovu situaciju u pokušaju hvatanja jeftinih političkih bodova i vođenju političke kampanje poručujem da je legitimno voditi političku kampanju, ali da se ne služe lažima i podmetanjima te da to ne rade preko leđa sportskih udruga i sportaša.
U prilogu dostavljam na uvid i dopis odvjetničkog društva koje je angažirao Grad Gospić i iz kojeg se detaljno vide sve nepravilnosti u radu Zajednice sportova.

Uz proslavu Dana Grada Gospića

ODGOĐEN UZLET BALONOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2022. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Danas je u redakciju iz gradske uprave stiglo priopćenje da se zbog nepovoljne vremenske prognoze za vikend odgađa uzlet balonom na vrući zrak. Dogovoren je novi uzlet za 17. srpnja s početkom u 19 sati i to na livadi ispred Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu gdje će biti dva balona. Stoga treba sačuvati karte. Ako kupcu karte ne odgovara termin kartu može vratiti u turistički ured i dobiti povrat novca. Sva ostala najavljena događanja, održat će se prema rasporedu.

U susret Danu Grada

SRPANJ U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2022. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Danas popodne u našu redakciju stigao je ovogodišnji program proslave Dana Grada Gospića koji objavljujemo u cijelosti:

SRPANJ U GOSPIĆU 2022.
2.srpnja 2022.godine (subota)
8.00 sati Pohod na Visočicu povodom 49.obljetnice PD-a Željezničar Gospić i 124. obljetnice prvog organiziranog uspona Gospićana na Visočicu
Okupljanje na kraju sela Rizvanuša kod izvora Pizdica
(kompletan program na www.pdzeljeznicargospic.hr)

GROCKS
22.00 sat Koncert Massimo
(Atrij KIC-a)

6.srpnja 2022.godine (srijeda)

19.00 sati Predstavljanje knjige Veljka Đorđevića
"Svitanja"
(Samostalna narodna knjižnica Gospić)

9.srpnja 2022.godine (subota)
Obilježavanje 166. obljetnice rođenja Nikole
Tesle
11.00 sati Okrugli stol "Hidrocentrala Teslinog doba danas"
(KIC, Budačka 12)

TESLA POWER OF LIGHTS
21.00 sat Interaktivna igra svjetla
(Trg Stjepana Radića)
22.00 sata HOUSE PARTY - ANDROLOGIC/ZD
(Atrij KIC-a)

10.srpnja 2022.godine (nedjelja)
Obilježavanje 166. obljetnice rođenja Nikole
Tesle
12.00 sati Izložba "Četiri godišnja doba Memorijalnog centra "Nikola Tesla" Smiljan
(MC "Nikola Tesla", Smiljan)

18.00 sati 3. Lika Night Run - Atletski klub Velebit
Koncert DC5
(park šuma Jasikovac)

19.45 sati Podizanje balonom na vrući zrak /panoramski
pogled na Gospić
(prodaja karata Turistička zajednica Grada Gospića, cijena 30.00 kn)

20.00 sati DJ HEĆ
21. 00 sat TESLA POWER OF LIGHT
(sve na Trgu Stjepana Radića)
13.srpnja godine (srijeda)

20.00 sati i 21.30 sati Državni arhiv u Gospiću - Revija dokumentarnog filma HISTORY
FILM FEST - Večeri nagrađenih filmova
(Dvorište Državnog arhiva u Gospiću - ulaz slobodan)

14.srpnja godine (četvrtak)

20.00 sati i 21.30 sati Državni arhiv u Gospiću - Revija dokumentarnog filma HISTORY
FILM FEST - Večeri nagrađenih filmova
(Dvorište Državnog arhiva u Gospiću - ulaz slobodan)

15.srpnja godine (petak)

19.00 sati Predstavljanje novog romana Zorana Žmirića
"Holel Wartburg"
(Park POU - a Gospić)

20.00 sati i 21.30 sati Državni arhiv u Gospiću - Revija dokumentarnog filma HISTORY
FILM FEST - Večeri nagrađenih filmova
(Dvorište Državnog arhiva u Gospiću - ulaz slobodan)

16.srpnja 2022.godine (subota)

20.00 sati Recital poezije, Udruga Hrvatska domovinska
lirika pod pokroviteljstvom Grada Gospića i Ogranka Matice hrvatske u Gospiću
(Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević)

21.00 sat GROCKS
Koncert OPĆA OPASNOST
Predgrupa ZVUKODLACI
(Atrij KIC-a)


18. srpnja 2022.godine (ponedjeljak)

20.00 sati Otvorenje izložbe " Gospić i Lika u objektivu
Frana Salaja "
(Mali salon Muzeja Like Gospić)


19. srpnja 2022.godine (utorak)

19.30 sati Predstavljanje knjige "Nogomet u Gospiću
NK Gospić ´91 - stoljeće Gospićkih plavih",
autora Ivana Brlića
(Atrij KIC-a)

20. srpnja 2022.godine (srijeda)

20.30 sati Svečano otvorenje petogodišnjeg umjetničkog
projekta Glumci u Gospiću
21.00 sat Kazališna predstava "Jel´ tako Zorane"
Kazalište Moruzgva
(Atrij KIC-a)

21.srpnja 2022.godine (četvrtak)

20.00 sati Kazališna predstava Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta Dr. Ante Starčević "Balon"

21.30 sati Glazbeno - poetski recital : Glas ljubavi -
Kostadinka Velkovska
/sve Atrij KIC-a/


Od 22 . do 24. srpnja 2022.godine 1. Susret povijesnih vozila "Nikola Tesla" &
Smiljan

22. srpnja 2022.godine (petak)

8.00 sati Budnica Puhačkog orkestra grada Gospića
ulicama grada


9.30 sati Polaganje vijenca i paljenje svijeća podno
Spomen križa na Gradskom groblju Svete
Marije Magdalene

Zajednički odlazak - procesija prema Katedrali
NBDM na Svetu misu


17.30 sati Predstavljanje knjige "Lička pukovnija kroz povijest"
autora Jose Vrkljana
(Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću)

19.30 sati Postrojavanje povijesnih postrojbi hrvatske vojske
(Trg Stjepana Radića)

20.00 sati Nastup Gradske limene glazbe i mažoretkinja grada Gospića

20.30 sati Nastup gradskog zbora Vila Velebita
(Trg Stjepana Radića)


21.00 sati Klapa RIŠPET
Gospić BIG BEND
(Trg Stjepana Radića)


23.srpnja 2022.godine (subota)
Od 10.00 sati Malonogometni turnir u kategoriji veterana Lički Osik
2022.
NK Croatia ´92, Lički Osik
(Nogometni stadion Marin Ćaćić na Ličkom Osiku)

20.00 sati Zajednički nastup FA "Dr. Ante Starčević", KUD
Široka Kula, KUD Lički Osik, FS" Degenija"

21.00 sat Večer tamburice
(Trg Stjepana Radića)


25.srpnja 2022.godine (ponedjeljak)

19.00 sati Izložba likovnih radova Dražena Mileusnića
(Samostalna narodna knjižnica Gospić)


28.srpnja 2022.godine (četvrtak)

21.00 sat Kazališna predstava "Dekorater", Kazalište Lektirum
(Atrij KIC-a)


29.srpnja 2022.godine (petak)

20.00 sati Koncert u sklopu LIKE LIKA festivala : Pjesme iz jednog kraljevstva - Ivana Galić (sopran), Darko Horvat (gitara), Mario Jagec (sopran saksofon), Ines Jagec (violina)
(Dvorište Muzeja Like )


30.srpnja 2022.godine (subota)
GROCKS
21.00 sat Koncert GS BIG BAND
TAJNO IME
(Atrij KIC-a)
Novo priopćenje iz Grada Gospića

NEMA BLOKADE PRORAČUNA

Najnovija rasvjeta u jednoh uličici/Snimio Marko ČULJAT
Najnovija rasvjeta u jednoh uličici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2022. u 19 sati


GOSPIĆ - U ovim godinama poslije rata nekoliko puta je mijenjana javna rasvjeta u ličkoj metropoli. Svaki pita kada su se mijenjali kandelabri ili rasvjetna tijela pričala se ista priča za javnost o uštedama. Nekada je taj posao obavljala Elektrolika i nije bilo frke i bilo je dosta svitla čak i u vrime redukcija struje.

Kako informiranje u ličkoj metropoli nikada nije bilo lošije nego što je danaska primat je zauzela Radio mileva, odnosno usmeno pričanje i prepričavanje svega i svačega i onda nastaju problemi. U Gospiću rijetko tko daje informacije o zbivanjima i događanjima, ila daje samo ponekoj redakciji, onda nastaje šarada.

Danaska je u našu reakciji stiglo priopćenje gradonačelnika Karla Starčevića na vijest Radio mileve koje čitavo pastiramo, pa sami zaključite o čemu se tuteka radi:
- Zbog interesa javnosti i plasiranja laži i neistina u javni prostor o blokadi gradskog proračuna zbog tobožnjih ovrha ističemo da gradski proračun u prošloj 2021. godini pa tako i u prvoj polovici ove godine, do današnjeg dana, nije bio blokiran niti je provedena bilo kakva ovrha.
Na temelju pravomoćne sudske presude od 15. prosinca 2021. godine tvrtki MILLEM-INŽENJERING d.o.o. putem Odvjetničkog društva Vukić i partneri iz Rijeke izvršena je uplata sredstava dana 14. siječnja 2022. godine u ukupnom iznosu od 1.461.918,74 kn od čega se 1.178.143,53 kn odnosi na glavnicu te 283.775,21 kn zateznih kamata te prema toj osnovi ne postoji više nikakva financijska obveza od strane Grada Gospića prema navedenoj tvrtki.
Podsjećamo, Grad Gospić je 2017. godine obustavio plaćanje računa tvrtki MILLEM-INŽENJERING d.o.o. za posao ugradnje energetski učinkovite javne rasvjete u Budačkoj ulici te je osporavao kvalitetu ugrađenih lampi s obzirom da je u 2017. godini čak 60 rasvjetnih tijela u potpunosti izgorjelo što nije u skladu s kvalitetom koja je bila određena za taj posao od strane Grada Gospića.
O kvaliteti ugrađenih lampi mogli su se uvjeriti i naši sugrađani koji su svjedočili učestalim kvarovima i teškoćama sa ugrađenim sustavom koji je vidljiv i danas.
Ističemo još jednom da od strane navedene tvrtke ne prijete nikakve ovrhe na račun Grada Gospića te da se proračunskim sredstvima upravlja transparentno, odgovorno i u maniri dobrog gospodara i da ne postoji niti jedan sudski spor s navedenom tvrtkom koji bi mogao u dogledno vrijeme uzrokovati financijsku štetu Gradu Gospiću.

Priopćenje iz Grada Gospića

POSKUPLJENJE VRTIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. LIPNJA 2022. U 17. 15 SATI

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju iz gradske uprave koje potpisuje gradonačelnik Karlo Starčević navodi se da eje Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici usvojilo Odluku o mjerilima za naplatu usluge Dječjeg vrtića "Pahuljica" od roditelja/skrbnika.

Novom odlukom došlo je do poskupljenja cijena vrtića u pravilu od 150 do 250 kuna za smješta jednog djeteta. Grad je pristupio povećanju cijena usluga smještaja djece u dječji vrtić zbog mnogih okolnosti koje su se dogodile u protekle dvije godine u gospodarskom i financijskom smislu i koje su prije svega posljedica epidemije korona virusa te nastupanja novih okolnosti vezanih uz poskupljenje energenata, a i zbog poskupljenja namirnica. U posljednjih pola godine došlo je do inflacije gotovo svih troškova vezanih uz pružanje usluga vrtića te je dosadašnja cijena smještaja bila nedostatna za održivo funkcioniranje Vrtića. (Ln)

Grad Gospić

NOVA POTPORA UMIROVLJENICIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. LIPNJA 2022. U 18.10 SATI

GOSPIĆ - Iz Gradske uprave dobili smo priopćenje o novoj potporu osobama s malim mirovinama. Naime, Grad će sufinancirati cijenu sakupljanja miješanog komunalnog otpada. Pravo na sufinanciranje imaju umirovljenici s prebivalištem na području grada Gospića koji imaju mirovine do dvije tisuće kuna i koji primaju račune od tvrtke Komunalac Gospić.

Da bi ostvarili ovo pravo uz zahtjev za sufinanciranje, potrebno je priložiti sljedeće:
dokaz o visini prihoda, potvrdu o visini dohotka i primitka za sve članove kućanstva od porezne uprave, potvrdu o isplati mirovinskih primanja od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sve članove kućanstva, preslike osobnih iskaznica članova kućanstva, preslik računa za odvoz otpada, a po potrebi i druge dokaze.
Za više naši čitatelji mogu se javiti na telefon 053/ 572-082. (Ln)

Prijem u Gradskoj vijećnici Gospića

RUKOMETAŠI PONOS GOSPIĆA

Najbolji osnovnoškolski rukometaši na trenutak su zaposjeli vijećničke klupe.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2022. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Protekli tjedan ostat će zapisan u analima grada Gospića - s državnog natjecanja 911 osnovnih škola vratile su se kući zlatne pobjednice. Prije njih došli su i zlatni dečki. S njima su na prijemu bili dr. Tomislav Rukavina predsjednik RK Gospić i trener i učitelj Vanja Antić gdje je sve započeo trenere Antić prijke nekoliko godina.

Za njih su danas prijem u Gradskoj vijećnici priredili gradonačelnik Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša. Oni su biranim riječima zahvalili mladom naraštaju na postignutim rezultatima ističući da su ponos grada Gospića.

Na prošlotjednom dočeku zlatnih rukometašica ravnatelj škole Ivica Radošević je istakao da su ovi sportaši i sportašice i odlični učenici. Time mogu poslužiti za primjer i ostalima. Članovi Rukometnog kluba Gospić ostvarili su zapažen uspjeha na Državnom prvenstvu Hrvatskog rukometnog saveza gdje su djevojčice osvojile drugo mjesto, te na Državnom prvenstvu u rukometu za učenike osnovnih škola u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza gdje su i dječaci i djevojčice u svojim kategorijama osvojili prva mjesta.

U bliskoj prošlosti ličke metropole najprije je zasjala rvačka zvijezda i medalja s Olimpijade u Minhenu 1972., zatim su zasjale medalje košarkašica koje su pokorile pola Europe. Za nadati se da će i rukometaši još koju godinu do studija timski raditi a takav način rada sačuvao ih je od međusobnog otuđenja zbog proklete pandemije, i usprkos svemu ih pripremio za ostatak života u timskom radu. (MaČ)

Brzi internet

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2022. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Nakon objavljivanja javnog poziva i distribucije letaka nešto se zatalasalo između Velebita i Kapele. Naime, lokalne vlasti pozvale su građane da se prijave i daju suglasnost za priključak na brzu Internet mrežu koja se treba graditi u ovome dijelu Hrvatske.

Zbog velikog interesa građana za dostavu suglasnosti za izvedbu priključaka svjetlovodne mreže u Projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera, rok za dostavu suglasnosti produžuje se do 31. srpnja.

Poveznica za letak suglasnosti:
tesla-net.hr/upload_data/editor/files/Letak%20finalni.pdf

Informacija o projektu može se pročitati poveznici tesla-net.hr

Pitanjima se građani mogu obratiti i na telefon 053/333-421

Srednjoškolci u Gradskoj vijećnici

ZBOG POSLA VEĆINA BI MLADIH OTIŠLA

Starčević u razgovoru sa srednjoškolcima
Starčević u razgovoru sa srednjoškolcima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2022. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Danas su u vijećničke klupe Gradske vijećnice na neko vrijeme zasjelo je dvadesetak učenika Strukovne škole. S njima je u iščekivanju suradnika najprije neformalno razgovarao gradonačelnik Karlo Starčević.

- Dobro je da dajete inicijative, ali nemamo mogućnosti za veća ulaganja. - rekao je Starčević, upućujući ih da se informiraju na službenim stranicama i da im stoje na raspolaganju za sva pitanja.

Nikolina Tonković-Čorak, koordinatorica projekta govorila je o provedenoj anketi među mladima koja je obuhvatila 264 učenika i studenta u Gospiću i okolici. U posljednje vrijeme, djeca su polovicu slobodnog vremena provodila u kući, ali su rekli da vole bicikliranje, trčanje, nogomet i glazbu. Smatraju da je u Gospiću život pozitivan, da je slaba trgovačka ponuda i da samo njih 55 posto želi nastaviti srednjoškolsko obrazovanje u Gospiću, a iz njega bi zbog posla otišlo čak 97 posto anketiranih. Žalosno je da nisu čuli za Jasikovac, a žale su se na slabo informiranje iako se na internetu vrti bezbroj portala.

Nekolicina učenika i učenica s vijećničke govornice postavilo je pitanja i prijedloge. Željeli bi ljetno kino, a postojeće kino zjapi prazno cijele godine i s malim brojem gledatelja, htjeli bi park za rekreaciju s podlogom (?), htjeli bi raditi grafite po fasadama zgrada, hjtjeli bi vodene sportove …. (MaČ)

Nova akcija gospićkog Crvenog križa

KONTROLA CUKRA I TLAKA

Gospićani su jedno dočekali lipo vrime i akciju Crvenog križa.

Prepoznatljici šator Crvenog križa u akciji/Snimio Marko Čuljat
Prepoznatljici šator Crvenog križa u akciji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2022. u 12.15 sati, dopuna u 10.10 sati

GOSPIĆ - Gradsko društvo HCK danas je uspješno provela kontroli cukra u krvi i tlaka kod svojih sugrađana. Naime, tradicionalna akcija, a prva nakon proklete korone izolacija i odmaka čovjeka po čovjeku, privukla je mnogobrojne Gospićane da na brzini, odnosno bez čekanja u zagušljivim ambulantama, kontroliraju dio svog zdravlja stanja. Tim Crvenog križa na čelu s dr. Ivankom Krmpotić, internisticom Opće bolnice, i nekoliko medicinskih sestara imao je pune ruke posla na lokaciji u Kaniškoj ulici gdje se inače provode slične akcije.

Akciji se odazvalo 76 građana. Otkriven su tri bolesnika od cukra, petero tlakaša, a loše reguliran tlak imalo je deset osoba. (MaČ)

Grad pokušava pomoći ugroženima

POMOĆ PENZIONERIMA

Za gracku potporu treba bezbroj potvrda poslati internetom.

Gracke kante su kramp u oku svakog čovjeka i u svakopm dvorištu/Snimio Marko Čuljat u svome dvorišću
Gracke kante su kramp u oku svakog čovjeka i u svakopm dvorištu/Snimio Marko Čuljat u svome dvorišću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 202. u 13.30 sati

GOSPIĆ - U svrhu provedbe Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Gospića donijeta je odluko o kriterijima za sufinanciranje cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, odnosno smeća na cijelome gbradskom području.
Pravo mogu ostvariti:
1 Jednočlana kućanstva, umirovljenici samci, u iznosu 50 posto cijene minimalne javne usluge, ukoliko isto ispunjava sljedeće uvjete:
- da je član kućanstva umirovljenik na kojeg glasi račun komunalnog trgovačkog društva, da je adresa potrošnog mjesta istovjetna adresi prebivališta, da imaju prebivalište na području grada Gospića i da su ukupna mjesečna primanja člana jednaka ili manja od 2.000,00 kuna.

2. Višečlana kućanstva u kojima žive samo umirovljenici, u iznosu od 30 posto cijene minimalne javne usluge, ukoliko isto ispunjava sljedeće uvjete:
- da su članovi kućanstva umirovljenici, račun komunalnog trgovačkog društva glasi na podnositelja zahtjeva, da je adresa potrošnog mjesta istovjetna adresi prebivališta, da imaju prebivalište na području grada Gospića, da ostvaruju ukupna mjesečna primanja po članu kućanstva jednaka ili manja od 2.000,00 kn.

Ova prava mogu ostvariti i osobe koje imaju nacionalnu naknadu za starije osobe.

Uz zahtjev za sufinanciranje, koji se preuzima u Gradskoj upravi Grada Gospića ili na web stranici Grada, potrebno je priložiti:
- Dokaz o visini prihoda:
- Potvrda o visini dohotka i primitka za sve članove kućanstva od Ministarstva financija,
Porezne uprave,
- Potvrda o isplati mirovinskih primanja od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sve članove kućanstva,
2. Preslika osobne iskaznice za sve članove kućanstva,
3. Presliku računa za odvoz otpada,
4. Po potrebi ostale dokaze.

Zahtjevi se predaju u lipnju s računom obračunate usluge odvoza komunalnog otpada za mjesec svibanj. Sufinanciranje se ne odnosi na račune ispostavljene za travanj 2022. godine. Nameće se pitanje koliko će zbrinjavanje smeća iz kuće oli ti doma stajati kada se uno bude vozilo u Zadar di je tur-retur mam 200 kilometara. a danaska je to nekoliko kilometara do nekadašaneg sela Počučića Brdo iza Paromlina.

Nažalost u Gradu su zaboravili i na drugi dio svog javnog poduzeća koje je diglo cijene kubika vode na fantastičnih 33,61 kunelicu. (GG)

Novost u telekomunikacijama

BESPLATNA OPTIČKA MREŽA

Telefonske žice odlaze u povijest.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2022. u 10 sati

GOSPIĆ - U sklopu Projekta izgradnje svjetlovodne (optičke, odnosno staklene) mreže Grad Gospić je poslao tiskane letke na adrese korisnika, radi prikupljanja suglasnosti za izvedbu priključaka svjetlovodne mreže. Izvedba priključaka u potpunosti je besplatna za sve koji dostave suglasnosti do 31. svibnja 2022.

Svjetlovodna mreža suvremena je komunikacijska infrastruktura koja će zamijeniti staru telefonsku mrežu građenu prije 30 i više godina. Svjetlovodna mreža nije dio nikakve bežične mobilne mreže (uključujući i 5G mreže) i ne proizvodi nikakvo elektromagnetsko zračenje. Svjetlovodna mreža korisnicima osigurava brže i kvalitetnije usluge pristupa internetu, u usporedbi sa starim telefonskim mrežama i u usporedbi s mobilnim mrežama (uključujući i 5G).

Svjetlovodna mreža u projektu bit će javna i dostupna pod jednakim uvjetima svim operatorima na tržištu. Usluge na novoj svjetlovodnoj mreži pružat će i postojeći operatori na tržištu. Tako će i svi korisnici s postojećim pretplatničkim ugovorima s operatorima moći prenijeti svoje ugovore na novu svjetlovodnu mrežu. Svi korisnici moći će sklopiti nove ugovore s bilo kojim operatorom prema svom izboru.

Priključak svjetlovodne mreže omogućava korisnicima da opreme svoje domove i poslovne prostore sa suvremenom komunikacijskom infrastrukturom, koja u današnjem društvu ima sličnu važnost kao što je nekad imao priključak električne energije.

Grad Gospić još jednom naglašava da je izvedba priključaka svjetlovodne mreže potpuno besplatna, i da dostava suglasnosti za izvedbu priključaka ne predstavlja bilo kakvu obvezu korisnika da naknadno sklope pretplatnički ugovor s bilo kojim operatorom. Grad Gospić poziva sve građane da dostave suglasnost na e-mail: sirokopojasna.mreza@gospic.hr

Više informacija kao i obrazac suglasnosti dostupni su na poveznicama:

tesla-net.hr/clanak/distribucija-letaka-radi-prikupljanja-suglasnosti-za-izvedbu-prikljucaka-svjetlovodne-mreze-7

tesla-net.hr/clanak/distribucija-letaka-radi-prikupljanja-suglasnosti-za-izvedbu-prikljucaka-svjetlovodne-mreze-7

Uskrsni tjedan

GRADSKA USKRSNA JAUŽNA

Prve su gošće došle se bakom
Prve su gošće došle se bakom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - Danas, na Veliki Petak, uskrsni blagdan. u organizaciji gradske uprave upriličena je na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića posna jaužna. Stigli smo na vrijeme, a već su tamo bile Đurđica i Ana-Marija iz gradske uprave. Nigdi nikoga ni blizu ponuđenih porcija ribica koje su se lagano ladile, a bilo je i Daninog crnjaka.

Kako je vrije odmicalo sunašce je sve žešće grijalo tako su se počeli i okupljati pučani i pučanke. Stigao je i gradonačelnik Starčević i zamjenica Prša, bio je i Mario Stilinović šef Hrvatskih šuma, Mandarić iz Mogorića…

Građani su se okupljali i guštali u prženim ribicama za jaužnu i crnjaku. Bilo je pripremljeno okruglo 300 porcija, al bome je na kraju prifalilo. Moglo je proć' jošte tolk'. To treba imati u vidu za drugu gracku jaužnu na grackom trgu, ka primirice za Masndelinu, Božić… (MaČ)

Uz ulazak partizana u Gospić 1945.

NEVIĐEN POKOLJ HRVATA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2022. u 16.10 sati

GOSPIĆ - Cijeli Drugi svjetski rat partizani nisu uspjeli pokoriti najveći lički grad, sve do današnjeg dana prije 77 godina. Bila je to zadnje ratno proljeće sa susnježicom 1945. Partizanske postrojbe su organizirano krenula ispod Velebita i s južne strane otpočele napad jakim snagama.

Prije napada na Gospić oznaši i političari su od zapovjednika postrojbi tražili "da se ubije i hrvatska mačka" nakon ulaska u grad. Tako je i bilo bio je to krvavi partizanski obračun nakon pet godina ratovanja. Ubijeno je nekoliko tisuća Gospića i vojnika iz nekoliko vojski. Nije im bio dovoljan taj pokolj 4. travnja 1945. već su nastavili s masakrima i narednih dana u susjednim naseljima, pa i nekoliko godina nakon rata, u poraću, znala je pasti po koja hrvatska glava. Za te zloćine nitko nikada nije odgovarao osim jednog partizana koljača iz Bilajske ulice koji je izgubio čin. Nove vlasti su čak zabranile da se te žrtve sahranjuju u groblje. Grobovi su im na bezbroj mjesta gdje su i ubijeni.

U sklopu prevrata 1990 podignuta je prva spomen ploča ovim žrtvama na ogradi katoličkog groblja sv. Marije Magdalene, jer su sahranjeni u talijanske grobove izvan groblja. Ploča je za nekoliko dana razbijena. Prije nekoliko godina gospićka Podružnica Hrvatskog društva političkih zatvorenika digla je spomen ploču i križ gdje je danas održana komemoracija. Na njoj su bili i vijenac položili Ernest Petry i Karlo Starčević, ličko-senjski župan i gradonačelnik Gospića sa suradnicima. Počast su odali i nekadašnji politički robijaši i članovi njihovih obitelji, te čelnici domovinskih udruga. Molitvu je predvodio gospićki župnik mons. Marinko Miličević. (LN)

Posjet branitelja iz Opatije

PONOVO U LICI

Opatijski veterani Domovinskog rata
Opatijski veterani Domovinskog rata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. TRAVNJA 2022. U 13.15 SATI

GOSPIĆ - Danas smo od gradskog protokola dobili najavu da u subotu 23. travnja ponovo dolaze hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz Opatije.

Po dolasku će najprije u 10.30 sati odati počast kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu alojzija Stepinca. Kako s njima dolazi i Puhački orkestar iz Lovrana koji su ih posjetili i tijekom rata oni će imati mimohod do Trga Stjepana Radića gdje će s početkom u 11 sati održati promenadni koncert.

Nakon koncerta odlazi se u Trnovac gdje će na kući Martina Brkljačića biti otkrivene dvije spomen-ploče. U toj kući je u Domovinskom ratu bilo Zapovjedništvo Opatijske postrojbe. Jesna je spomen-ploča Zapovjedništvu 4. bojne "Veli Jože" Opatija u sastavu 155. brigade HV-a, a druga je u spomen gostovanja bojišnici Puhačkog orkestra Lovran. (LN)