POČETNAARHIVAGrad Gospić
PRODULJEN ROK PRIJAVE DO 22. RUJNA
UKLANJANJE SMEĆE IZ OKOLIŠA
UDŽBENICI ZA OSNOVNOŠKOLCE
POČINJE TEMELJITA REKONSTRUKCIJA
KOMEMORACIJE ŽRTVAMA RATA I PORAĆA
VRIJEDAN GRADSKI POKLON
NOVA ULAGANJA ZA PROŠIRENJE VRTIĆA
NOVI GRADSKI PROJEKTI DOBILI POTPORU
KONSTITUIRAN SAVJET MLADIH
MIMOHOD I SMOTRA POVIJESNIH POSTROJBI
DVODNEVNE MANIFESTACIJE
POHVALNICE NAJ UČENICIMA I STUDENTIMA
SUFINANCIRANJE STANOVANJA
KONSTITUIRANO VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE
NASTAVLJENA OBNOVA ZGRADA
SPOMEN HRVATSKIM VITEZOVIMA
POTPORA ZA DVA NOVA PROJEKTA
GOSPIĆ SPREMAN ZA INTEGRIRANA ULAGANJA
GOSPIĆU I BUŽIMU
ANDRIJA TOMIĆ - SENIORSKI PRVAK HRVATSKE
MILENIJSKA FOTOGRAFIJA S TRGA
REDOVIT ODVOZ OTPADA
POZIV IZ RASTOKE
VELEBITSKOM USTANKU
PLANULE GRACKE RIBICE
ČAŠĆENJE RIBICAMA NA PLACI
BIO JE TO ZLOČINAČKI OBRAČUN
POZIV POLJOPRIVREDNICIMA
BESPLATNA PODUKA VOĆARA
POTREBNO PROŠIRENJE
USPJEŠNA PRVA AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI
KONAČNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE
GRADSKE STIPENDIJE
GRADONAČELNIČKA PLAĆA STUDENTIMA
GROM RASKOLIO STABLO U SRED GOSPIĆA
POTPORA HCK, HGSS-U I VATROGASCIMA
DOČEK U PUČKOM
PITANJA SAMO DVOJE VIJEĆNIKA
ULAGANJE U VODOOPSKRBU
Čestitka gradonačelnika Starčevića
ADVENTSKA ČITAONICA POČINJE U 19 SATI POSLIJE UTAKMICE
KONAČNO PRESTALO ISELJAVANJE
SRAMOTA ZA PEDALJ KANALIĆA
S ULOMCIMA ORAŠARA
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE
PET DNEVNIH BORAVAKA ZE ŠEST MILIJUNA KUNA
SJEĆANJE NA POKOJNE HUMANISTE
NAJAM DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA
PRIJAM U GRADU
SUTRA OBEĆANI LET BALONOM
BILAJSKE KOMEMORACIJE I MISA
31. GODIŠNJICA NAPADA NA GOSPIĆ
MISA I PREDAVANJE
POČAST GOSPIĆKIM ŽRTVAMA
OD LISTOPADA IDUĆE GODINE
USKORO NOVA TVORNICA
KOMEMORACIJA NA LJUBOVU
POČAST I PRIZNANJA
SJEDNICA 18. SRPNJA
ZAJEDNICA SPORTA LOŠE POSLUJE
ODGOĐEN UZLET BALONOM
SRPANJ U GOSPIĆU
NEMA BLOKADE PRORAČUNA
POSKUPLJENJE VRTIĆA
NOVA POTPORA UMIROVLJENICIMA
RUKOMETAŠI PONOS GOSPIĆA
PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
ZBOG POSLA VEĆINA BI MLADIH OTIŠLA
KONTROLA CUKRA I TLAKA
POMOĆ PENZIONERIMA
BESPLATNA OPTIČKA MREŽA
GRADSKA USKRSNA JAUŽNA
NEVIĐEN POKOLJ HRVATA
PONOVO U LICI

Izgradnja brzog interneta u dijelu Like

PRODULJEN ROK PRIJAVE DO 22. RUJNA

Spajanje svjetlovoda na Čardaku bilo je jošte poroplitos/ Snimio Marko ČULJAT
Spajanje svjetlovoda na Čardaku bilo je jošte poroplitos/ Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 20232. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Zbog brojnih upita građana vezano za rok dostave suglasnosti za priključak na svjetlovodnu mrežu koja se gradi u sklopu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za područje gradova Gospića i Otočca i općine Plitvička Jezera gradska uprava obavještava da je rok produžen do 22. rujna ove godine.

U slučaju da na vašu adresu nije dostavljen letak za dostavu suglasnosti možete ga preuzeti na mrežnoj stranici tesla-net.hr/upload_data/editor/files/Letak%20finalni.pdf

Molimo da popunjeni tekst suglasnosti dostavite na jedan od sljedećih načina:
skeniran ili fotografiran elektroničkom poštom na adresu sirokopojasna.mreza@gospic.hr ili
običnom poštom na adresu Grad Gospić, Budačka 55, 53000 Gospić.

Za dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte na telefon broj 053/333421. (GG)

Komunalni problemi

UKLANJANJE SMEĆE IZ OKOLIŠA

Divlji deponij nedaleko park šume Jasikovac/Foto arhiva Lika pressa snimio Marko Čuljat
Divlji deponij nedaleko park šume Jasikovac/Foto arhiva Lika pressa snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. rujna 2023. u 18 sati

GOSPIĆ - Gradu Gospiću dodijeljeno je više od 83 tisuće eura za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš koje narod nazva divljim deponijima. Grad se prijavio se na Javni poziv za neposredno su/financiranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s ciljem uklanjanja divljih odlagališta na dvije lokacije.

Ukupna vrijednost projekta premašuje stotinu tisuća eura od čega 80 posto sufinancira FZOEU, a ostatak Grad Gospić vlastitim sredstvima. Dodijeljenim sredstvima sanirati će se dio divljih odlagališta. Projektom će se izvesti radovi na sanaciji divljih odlagališta, odnosno uklanjanju otpada odbačenog u okoliš na katastarskim česticama 606/48 i 606/49, k.o. Divoselo te poduzimanje mjera za sprječavanje ponovnog odbacivanja otpada na tim lokacijama. Naime u planu je postavljanje oznaka ali i ograđivanje saniranih čestica. Na česticama koje su u obuhvatu projekta planirana je izgradnja pretovarne stanice i reciklažnog dvorišta za građevinski otpad.

- Pozivam sugrađane na veću odgovornost, da na primjeren način odlažu otpad tamo gdje mu je i mjesto te koriste besplatno reciklažno dvorište. Žalosno je što novac kojeg smo mogli puno bolje uložiti moramo ulagati u sanaciju divljih odlagališta zbog nekolicine neodgovornih građana. Štetu koju ovakvim ponašanjem neodgovorni pojedinci čine, čine cijeloj zajednici, a time i sebi samima - izjavila je Kristina Prša, zamjenica gospićkog gradonačelnika.(GG)

Uz početak nove školske godine

UDŽBENICI ZA OSNOVNOŠKOLCE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2023. u 12,15 sati

GOSPIĆ - Nakon ljetnih praznika učenici s područja grada Gospića kao i u ostatku Hrvatske vraćaju se u školske klupe. U osnovne škole s područja Grada Gospića ove je godine ukupno u klupe sjelo 939 učenika.

Grad Gospić je za osnovnoškolce sa svog područja i ove godine osigurao sredstva za obrazovni materijal za sve učenike: radne bilježnice za prve razrede, likovne mape, te tehničke kutije za učenike od petog do osmog razreda. Kako bi se rasteretili roditelji i kako bi se obiteljima s gradskog područja financijski olakšalo obrazovanje djece Grad Gospić već nekoliko godina financira drugi obrazovni materijal, odnosno, nabavu školskog pribora za koju je za školsku godinu 2023./2024. utrošeno 22.154,90 eura.

- Sav materijal kojeg smo ranije pripremili s našim osnovnim školama učenike je dočekao na školskim klupama, zajedno sa udžbenicima. Obzirom da su sredstva za nabavu školskih udžbenika za učenike osnovnih škola već osigurana u državnom proračunu, ovu gestu Grada Gospića smatram dodatnim doprinosom kojim rasterećujemo roditelje velikih troškova obrazovanja i tako ćemo raditi i u budućnosti. - istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i svim učenicima poželjela sretnu i uspješnu školsku godinu. (GG)

Vodoopskrba u Gospiću

POČINJE TEMELJITA REKONSTRUKCIJA

Za najzad dvije godine proraditi će novi vodoopskrbni ustav.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2023. u 15 sati

GOSPIĆ - Danas su Usluga i Monter - strojarske montaže potpisali ugovor o rekonstrukciji gospićkog vodoopskrbnog sustava u vrijednosti od oko četiri milijuna eura.

Realizacijom ugovorenog projekta značajno će se povećati vodoopskrbe, obzirom da će na skoro osam kilometara distributivne mreže, ali i oko pet kilometara priključnih cjevovoda koji se rekonstruiraju, biti otklonjeni mnogi kvarovi koji su detektirani, a koji generiraju značajan udio trenutnih gubitaka na mreži.

Projekt izravno utječe na pet tisuća priključaka koji će imati uskoro imati bolju vodoopskrbi, a posredno će utjecati i na sve priključene stanovnike kojih ima 14.500 jer će doći do smanjenja gubitaka vode.
Uvođenje u posao bit će u ponedjeljak 4. rujna kada počinje teći i rok od 18 mjeseci kada radovi trebaju biti završeni. Projekt je financiran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, sredstvima Hrvatskih voda te sredstvima Usluge.

Direktor Usluge Dario Radošević, dipl. ing. građ. zadovoljan je dogovorenim poslom koji će poboljšati vodoopskrbu na cijelome gradskom području.
- Molim građane da imaju razumijevanja i strpljenja za vrijeme izvođenja radova, obzirom da se svi radovi izvode u centru grada pa je za očekivati i povremene zastoje u prometu te da se strpe prilikom izvođenja radova zbog buke i prašine. Na nekim dionicama cjevovod je star čak 130 godina - rekao je Radošević.

Ovim radovima Gospić se pridružuje i drugoj lokalnoj samoupravi u kojoj su u tijeku ili će uskoro započeti ovakvi opsežni radovi uz državne potpore. Problemi u vodoopskrbi Gospića osjećaju se već nekoliko desetljeća zbog velikih gubitaka u slabim cjevovodima, ali i u presišivanju nekih izvorišta kao što je Trnovac ili povremeno zagađivanje Ričine. (GG i Mač)

KOMEMORACIJE ŽRTVAMA RATA I PORAĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22.KOLOVOZA 2023. U 13.15 SATI

GOSPIĆ - Povodom Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima sutra će na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene s početkom u 9.30 sati biti polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva kos spomen-kosturnice ekshumiranih žrtava iz rata i poraća Drugog svjetskog rata koje su počinili partizani.

Nakon toga počast će se odati i kod spomen ploča s vanjske strane zida groblja koje su podignute u znak sjećanja na pobijene Hrvate čije se kosti još uvijek nalaza ispod asfalta prilazne ceste. (MaČ)

Dječji vrtić Gospić

VRIJEDAN GRADSKI POKLON

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. kolovoza 2023. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Danas je u gospićki dječji vrtić i u vrtić u Ličkom osiku stiglo dvadesetak paketa s oko tisuću igračaka i nastavnih pomagala. To je u susret novoj pedagoškoj godini za oko 16 tisuća eura Grad Gospić nabavio za oko 16 tisuća eura. U paketima su stigle 44 vrste različitih igračaka kojih je 968 komada.

U poklonu je i po 110 setova za likovni odgoj, omota kolaž papira, ljepilo te 220 crtaćih blokova, 22 seta tempera, vodenih i drvenih bojica te flomastera, pastela, 132 bojanke, 220 pakovanja plastelina, 110 omota papira A4 za crtanje, te razni potrošni materijal.

Za potrebe opremanja Područnog vrtića Lički Osik nabavljen je pribor za jelo za nove odgojno-obrazovne skupine i 32 komada didaktičkih igračaka.

Gradski poklon danas je predala Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika u pratnji nekoliko suradnica iz gradske uprave. Prša je naglasila da će od iduće jeseni nešto gospićke djece biti smješteno u privatne vrtiće, tako da će svi predškolci bizi adekvatno zbruinuti dok im roditelji rade. (MaČ)

Dječji vrtić "Pahuljica" Gospić

NOVA ULAGANJA ZA PROŠIRENJE VRTIĆA

Uskoro počinje izgradnja novog krila gospićkog vrtića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2023. u 22 sata

GOSPIĆ - Dječji vrtić "Pahuljica" javno je objavio listu djece koja nisu upisana. Za upis u novo pedagošku godinu u Vrtić je stiglo čak 120 molbi. Iako se posljednjih godina suočava s nedostatkom kapaciteta, ove je godine dodatna otežavajuća okolnost novi Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u kojemu propisano da prednost pri upisu u vrtić kojemu je osnivač lokalna samouprava maju djeca koja do 1. travnja tekuće godine napune četiri godine života. Takva zakonska odredba omogućila je direktan upis, bez drugih kriterija za bodovanje djeci u dobi od četiri godine, ali je neminovno smanjila mogućnost upisa djece jasličke dobi i to zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

Upravo zbog nedostatka smještajnih kapaciteta Grad Gospić izradio je projektnu dokumentaciju i prijavio se na natječaj koji se financira i ove godine potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za dogradnju Vrtića. Novo krilo gradit će se uz postojeći objekt u Žabičkoj ulici gdje je inače 14.500 četvornih metara zemlje namjenjeno vrtićarima.

Dogradnja će omogućiti prihvat još pet odgojnih skupina, odnosno tri vrtićke i dvije jasličke skupine sa svim pripadajućim prostorijama i otvorenim prostorom sukladno pedagoškim standardima. Očekuje se da će proširenje biti završeno e0 2026. godine

Kako bi se premostilo krizno razdoblje do završetka radova na novom objektu ulaganjem velikih napora; proširenjem kapaciteta, uređenjem i opremanjem novih vrtićkih prostorija iz pomoć Grada uspjelo se osigurati upis za još 45 djece. Za to je su osigurana proračunska sredstva tako da će na kraju biti neupisano samo 14-ero djece.

- Uložili smo velike napore kako bismo stvorili uvjete za upis djece i kako bi što manje sugrađana ostao bez usluge smještaja djece vrtić. U prvoj varijanti 59 djece u Gospiću i Ličkom Osiku bilo je na popisu neupisanih, što smo smatrali velikim brojem za naš grad, te smo intenzivno pronalazili načine kojima bismo osigurali djeci mjesto u vrtićkim skupinama. Vlastitim sredstvima uredit ćemo dodatne prostorije za djecu u Ličkom Osiku, osigurati dodatna zaposlenja odgojitelja i pomoćnih odgojitelja. Osim uređenja novih skupina i dodatnih zaposlenja, s početkom pedagoške godine Grad Gospić će kroz projekt Sretni mališani igračkama opremiti sve odgojne skupine za što je uloženo 12 500 eura, a što sa ukupnim ulaganjima za iduću pedagošku godinu iznosi oko 50 tisuća eura. Zahvaljujem zaista svima na suradnji, posebno odgojiteljicama, a moram istaknuti kako se kraju privode i kolektivni pregovori i kako će s novom pedagoškom godinom na snagu stupiti i novi Kolektivni ugovor za zaposlenike koji će imati znatno bolje uvjete od dosadašnjih.- istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

I na kraju, za neupisane mališane Grad Gospić će sufinancirat čuvanje djece u registriranim obrtima za čuvanje djece kako smo to bilo i protekle pedagoške godine.(GG)

NOVI GRADSKI PROJEKTI DOBILI POTPORU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2023. u 19 sati

GOSPIĆ - Nastavlja se s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojom će se realizirati nova tri projekta iz područja održivog razvoja i učinkovitog gospodarenja otpadom i to kroz tri ugovora koje je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša danas potpisala u ukupnom iznosu od gotovo sto tisuća eura.

Gradske su službe izradile projektne prijave, a već dokazni projektni tim Gradskog upravnog odjela za samoupravu i upravu, Odsjeka za gospodarstvo i ruralni razvoj čine voditeljica odsjeka Nikolina Tonković-Čorak, Marko Bošnjak, Nikolina Baburić-Brkljačić, Tomislav Rogić i Ivana Grgurić. Oni su izradili projektnu dokumentaciju koja je Gradu Gospiću za provedbu projektnih aktivnosti ovaj put donijela preko 90 tisuća eura, od čega Fond sufinancira 75.500,00 eura, a ostatak Grad Gospić.

Prema riječima voditeljice odsjeka Nikoline Tonković-Čorak svrha svih projekata je podizanje svijesti građana o važnosti sprječavanja nastanka otpada, odvojenog sakupljanja komunalnog otpada te recikliranja, a sve sa ciljem promicanja procesa kružnoga gospodarstva i poticanja održive potrošnje. Izobrazno-informativne aktivnosti koje će se provoditi odnose se na kompletnu produkciju predstava za školsku djecu, tisak slikovnice za djecu, spotovi i oglasi, tisak letaka i plakata, a sve u cilju obrazovanja građana kako bi se smanjile količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na Rakitovac u istočnom dijelu grada. Od posebnog značaja za građane je i ugovor kojim će se nabaviti ukupno 18 otpadomjera koji služe za mjerenje količine odvojeno prikupljenog otpada.

SECAP predstavlja ključni dokument koji na bazi izvješća o stanju okoliša ocjenjuje utjecaj rizika na klimatske promjene i identificira prioritetne mjere ublažavanja klimatskih promjena poput energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije, te mjere prilagodbe klimatskim promjenama. SECAP je podloga i jasno uporište koje je Gradu Gospiću potrebno za prijave na sve naredne javne pozive za sufinanciranje projekata iz nacionalnih i EU fondova.

- Svim aktivnostima koje će se provoditi u svakom od ova tri projekta, Grad čini pozitivne pomake prema kružnom gospodarstvu. Bilo da se radi o edukaciji naših sugrađana počevši od najmlađih pa do starijih, ulaganjem u nabavu opreme i uređaja za odvojeno prikupljanje otpada, ulaganjem u izradu strateških dokumenata ili ulaganjem u infrastrukturu za održivo gospodarenje otpadom. Na nama je da iskoristimo sve mogućnosti koje nam Europska unija i naša država nude, a ovakve prilike ne propuštamo.- izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša. (GG)

Grad Gospić

KONSTITUIRAN SAVJET MLADIH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2023. u 7.45 sati

GOSPIĆ - U Gradskoj vijećnici jučer je održana konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Gospića. Na sjednici su bili predsjednica Gradskog vijeća Ana-Marija Zdunić, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, tajnik Slaven Stilinović te članovi Savjeta mladih od kojih je šestero članova Mladež HDZ-a Gospić

Za predsjednika Savjeta mladih jednoglasno je izabran Luka Krmpotić, član mladeži HDZ-a Gospića, a za zamjenika jednoglasno je izabrana Antonija Vujnović, članica mladeži HDZ-a Gospić. Izabrani čelnici Savjeta zahvalili su na ukazanom povjerenju te istaknuli kako će uvijek stajati na raspolaganju mladima s područja grada Gospića. (MGG)

Uz Dan grada Gospića

MIMOHOD I SMOTRA POVIJESNIH POSTROJBI

Povijesne postrojbe iz redakcijske arhive/Snimio Marko ČULJAT
Povijesne postrojbe iz redakcijske arhive/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
20. srpnja 2023. u 23.10 sati

GOSPIĆ - Već je postala tradicija da se za Dan grada i blagdan njegove zaštitnice sv. Marije Magdalene sastanu povijesne postrojbe 22. srpnja. Gospićka povijesna postrojba Ličke pukovnija u suradnji s Gradom u subotu na sam Dan organizira mimohod i postrojavanje dvadesetak povijesnih postrojbi hrvatske vojske.

Postrojavanje će biti na Trgu Stjepana Radića, a mimohod kreće u 19 sati ispred Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića, zatim će nastaviti Kaniškom i Karlovićevom do Trga.
Posebna atrakcija u mimohodu biti će povijesna postrojba "Ženska konjička garda Vrbovec" čije će predstavnice u mimohodu jahati na prekrasnim hrvatskim hladnokrvnjacima. Na Trgu zapovjednik povijesnih postroji predat će prijavak gradonačelniku Karlu Starčeviću i ličko-senjskom županu Ernestu Petriju.

Na Trgu e biti uprizorenjem borbe osmanlija i hrvatskih vojnika. Boj uprizoruju povijesna postrojba hrvatske vojske Vitezovi Vranski. Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija sačinjena od entuzijasta, hrvatskih domoljuba, vjernika koji vole svoju Hrvatsku domovinu i svoj zavičaj. Svrha postojanja povijesne postrojbe Ličke pukovnije Gospić su paradne uloge pri svečanostima, obredima i dočecima uzvanika. (J. V.)

Proslava Dana Grada Gospića

DVODNEVNE MANIFESTACIJE

licke-novine@licke-novine.hr
19. srpnja 2022. u 22.15 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana grada Gospića i blagdana sv. Marije Magdalene, u petak 21. srpnja u atriju Kulturno informativnog centru u Gospiću, Budačka 12 s početkom u 19:00 sati, održat će se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića. Na sjednici će se rezimirati rezultati rada od lanjske proslave, a očekuje se veći broj uzvanika i gostiju.

U subotu 22. srpnja u 9:30 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene položiti će se vijenci i zapaliti svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Nakon toga u procesiji će se krenuti do gospićke prvostolnice gdje će biti sveta misa. (GG)

Uz Dan Grada Gospića

POHVALNICE NAJ UČENICIMA I STUDENTIMA

Pohvalnice je dobilo 37 učenika i studenata.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
19. srpnja 2022. u 19.15 sati

GOSPIĆ - U Gradskoj vijećnici povodom Dana Grada danas su ponajbolju učenici i studenti dobili pohvalnice Karla Starčevića, gradonačelnika Grada Gospića. Priznanje je to za netom završenom školskom i akademskom godinom. Nagrade je uručio osobno gradonačelnik Starčević i zahvalio se ravnateljima škola, pročelnici i dekanici visokoškolskih ustanova, djelatnicima, roditeljima, a ponajviše učenicima koji su ostvarili iznimne rezultate tijekom protekle školske godine. Pohvalnice je dobilo 37 učenika i studenata.(GG)

SUFINANCIRANJE STANOVANJA

Iz državnih sredstava bit će jednogodišnja potpora za stanovanje mladih oibitelji.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
12. srpnja 2023. u 12 sati

GOSPIĆ - Jučer je u Zagrebu državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić uručila ugovore gradovima i općinama koji su se prijavili na pilot projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Iz Ličko-senjske županije ugovor je primila samo Kristina Prša, zamjenica gospićkog gradonačelnika. Radi se o pilot projektu koji se odnosi na financiranje troškova stanovanja mladih obitelji i mladima u ovoj godini. Gradu Gospiću odobreno je gotovo 20 tisuća eura. Grad Gospić će odobriti deset potpora za mlade obitelji i/ili mlade osobe s prebivalištem na području grada Gospića najmanje godinu dana prije podnošenja prijave, a koji imaju ugovor o najmu stana. Sufinancirat će se ugovori o najmu koji su sklopljeni najmanje za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine.

Mjesečna financijska potpora po korisniku za mladu obitelj s djecom će biti 180 eura, za mladu osobu i mladu obitelj bez djece 120eura. Najviši iznos koji može biti odobren pojedinačnom korisniku u trajanju od 12 mjeseci je 2.160 eura za mlade obitelji s djecom, odnosno 1.440 eura za mladu osobu i mladu obitelj bez djece.

- Ovo je prva mjera iz nacionalnih sredstava kojom se sufinancira trošak stanovanja mladim obiteljima i mi smo je spremno dočekali, uspješno odradili projekt, za sada smo prvi i jedini u našoj županiji koji su iskoristili ovu mogućnost kako bi dostupnim nacionalnim sredstvima pomogli našim sugrađanima smanjiti trošak stanovanja.- istaknula je zamjenica Kristina Prša te potvrdila da će Grad Gospić vrlo brzo raspisati javni poziv. (GG)

Grad Gospić

KONSTITUIRANO VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
19. lipnja 2023. u 16.15 sati

GOSPIĆ - Nakon svibanjskih izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Gradu Gospiću, u prostorijama Gradske vijećnice održana je konstituirajuća sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine. Za novu predsjednicu izabrana je gospođa Radmila Pavleković, a za njezinu zamjenicu gospođa Anka Milojević.

Sjednicu je sazvala i otvorila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i članovima čestitala na izboru i zaželjela uspješan i kvalitetan rad na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednica Vijeća gospođa Radmila Pavleković zahvalila se svima na ukazanom povjerenju te dodala da će dužnost obnašati odgovorno i na korist čitave zajednice. Ostali članovi Vijeća srpske nacionalne manjine, prema Odluci o konačnim rezultatima izbora su:
Dušan Borić, Milorad Krajnović, Branko Maljković, Mirko Zagorac, Jelica Čalić, Valentino Kuprešanin, Duško Novković, Milka Oklobdžija, Božo Čubrić, Dušanka Krajnović i Jovanka Prkić.

Pripadnici nacionalnih manjina će s izabranim članovima Vijeća sudjelovati u javnom životu s ciljem unaprjeđivanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu.

Konstituiranju Vijeća prisustvovao je i zamjenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac koje se čestitao izabranoj predsjednici i potpredsjednici te se osvrnuo na rezultate dosadašnjeg rada Vijeća srpske nacionalne manjine. (GG)

Obnova Novog Ličkog Osika

NASTAVLJENA OBNOVA ZGRADA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
17. lipnja 2022. u 9.15 sati

LIČKI OSIK - Veći dio od 660 stanova u Naselju čeka obnovu koja je započela još 1995. odmah poslije Oluje i oslobađanja od srpskih pobunjenika. Proljetos su osigurana državna sredstva za nastavak obnove osičkih zgrada koje će dobiti i nova energetski učinkovita pročelja. Ova obnova značajan je posao od koga se očekuje da će doprinijeti da prestane raseljavanje Naselja.

Debelo Brdo

SPOMEN HRVATSKIM VITEZOVIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
16. lipnja 2023. u 21.30 sati

DEBELO BRDO - Danas je nakon svete mise koju je predvodio vlč. Nikola Turkalj uz koncelebraciju vlč. Tomislava Šporčića, pored kapelice Srca Isusova otkrivena spomen-ploča hrvatskim vitezovima poginulim u Domovinskom ratu, na kojoj su u trajnu sjetu upisana imena Ivana Rukavine, Luke Pavelića i Ante Jelinića. Među rodbinom poginulih hrvatskih braniteljima te mnogobrojnih mještana nazočili su ličko-senjski župan Ernest Petry u pratnji pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje Dubravke Rukavine kao i zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristine Prša. Na spomen-ploču je položen vijenac i zapaljene su svijeće kako se njihova žrtva ne bi nikada zaboravila kao i nevino stradale žrtve drugog svjetskog rata i poraća. U ime mještana sudionike je pozdravio Zdravko Pavelić. (LSŽ)

POTPORA ZA DVA NOVA PROJEKTA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
20. svibnja 2023. u 19.45

GOSPIĆ - Na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije" u okviru Nacionalnog plana opravka i otpornosti 2021. - 2026. Grad Gospić prijavio je dva projekta.

Jedan je projekt Izgradnja i opremanje Centra za zaštitu i spašavanje Grada Gospića, a drugi
Uređenje i izgradnja biciklističke infrastrukture na području grada Gospića. Projektne prijavu izradile su gradske stručne službe. Ukupna vrijednost odobrenih projekta je gotovo 260 tisuća eura od čega će 90 posto sufinancirati MRRFEU iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a deset posto Grad Gospić. Odobrena sredstva za pripremu projektno-tehničke dokumentacije Centra za zaštitu i spašavanje Grada Gospića iznose gotovo stotinu tisuća eura, a za projekt uređenja i izgradnje biciklističke infrastrukture gotovo 140 tisuća eura.

- Kako bi uspješno odgovorili na sve učestalije i zahtjevnije klimatske i ne klimatske ugroze, od iznimne je važnosti osiguravanje zadovoljavajućih infrastrukturnih uvjeta za kvalitetno funkcioniranje sustava Civilne zaštite, što u ovom trenutku nije slučaj. Javna vatrogasna postrojba Gospić, koja redovito i prva izlazi na intervencije, smještena je u prostoru koji funkcionalno ne zadovoljava njihove potrebe. Kroz planirani projekt osigurali bi se infrastrukturni uvjeti za smještaj JVP Gospić, kao i prostor za čuvanje opreme ostalih operativnih snaga gospićke Civilne zaštite čime će se omogućiti brži izlazak na intervenciju prilikom pojave katastrofa. U pripremi projekta pridružio nam se i zapovjednik JVP Gospić Marko Popović koji je pomogao svojim stručnim savjetima.- izjavila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Sredstvima drugog projekta bit će izrađena projektno-tehnička dokumentacija za uređenje i izgradnju 100,97 kilometara biciklističkih staza. (GG)

GOSPIĆ SPREMAN ZA INTEGRIRANA ULAGANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
17. srpnja 2023. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša primila je u ime Grada Gospića kao sjedišta Urbanog područja Gospić odluku o provođenju integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU). Dobivanjem odluke Grad Gospić sa sastavnicama općinama Perušić i Udbina spreman je za integrirana ulaganja u urbano područje.

Na jučerašnjoj konferenciji "ITU urbana agenda za RH do 2030." ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavnicima 22 hrvatska grada dodijelio je odluke o provođenju ITU mehanizma. Mehanizam integriranog teritorijalnog ulaganja je poseban financijski mehanizam osmišljen za gradove, odnosno urbana područja koja pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje. Na području Urbanog područja Gospić provodit će se projekti usmjereni na povećanje kvalitete života građana.

U razdoblju 2014. - 2020. godine ITU mehanizam je koristilo osam gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula i Karlovac, a u novom programskom razdoblju 2021. - 2027. uključeno je novih 14 gradova: Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Gospić, Krapina i Pazin. Urbano područje Gospić čine tri jedinice lokalne samouprave: Grad Gospić, Općina Perušić i Općina Udbina.

Sve je započelo u prosincu 2021. potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Grada Gospića, općina Perušić i Udbina. Nakon toga, uspješno su odrađene pripremne faze, izrađen je nacrt Strategije razvoja urbanog područja Gospić, a održan je i prvi sektorski dijalog sa predstavnicima MRRFEU-a.

- Odlukom MRRFEU-a, za Urbano područje Gospić osigurano je 13,5 milijuna eura prema kriteriju broja stanovnika. Pa su tako iste iznose dobila urbana područja Pazin i Krapina, dok je najveći iznos od 80,5 milijuna eura dobio Grad Zagreb. Od osiguranog iznosa 70 posto se odnosi na projekte Gospića, a 30 posto na Perušić i Udbinu. Kroz ovaj mehanizam Grad Gospić priprema projekte uspostave javnog prijevoza nabavom električnih vozila te projekte kojima će se dodatno valorizirati spomen na jednog od najpoznatijih svjetskih izumitelja i ojačati vidljivost područja kao rodnoga kraja Nikole Tesle.
Općine Perušić i Udbina pripremaju projekte kojima će predstaviti kulturnu baštinu svog područja te time obogatiti turističku ponudu. - izjavila ja zamjenica Prša. (GG)

Prekidi struje u

GOSPIĆU I BUŽIMU

licke-novine@licke-novine.hr
17. svibnja 2023. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Obavještavamo korisnike s područja Gospića da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom u Ulici 118. brigade HV-a za kbr. 22/1, 22/2, 22, 24, 26, 28 i 30. Prekid je predviđen za 19. svibnja od 8.30 do 14 sati.

Istog dana i Bužim će biti bez struje u periodu od 9 do 13 sati.

Iznenađenje iz Gospića

ANDRIJA TOMIĆ - SENIORSKI PRVAK HRVATSKE

Unatoč nepostojanja atletskog kluba čiji su tragovi zatrti u drugoj polovici sedamdesetih godina prošlog stoljeća lička metropola dobila je nacionalnog prvaka u boksu.

Današnji prijam kod Starčevića
Današnji prijam kod Starčevića
licke-novine@licke-novine.hr
12. svibnja 2023. u 14.10 sati

GOSPIĆ - Karlo Starčević, gradonačelnik i Kristina Prša, zamjenica priredili su prijam za seniorskog prvaka Hrvatske u boksu Andriju Tomića i njegovog oca Andriju koji mu je i - trener.

Gradonačelnik je zahvalio Andriji što na ovako lijep način, kroz trud i uspjeh pronosi ime svoga grada diljem Hrvatske. Uz riječi zahvale i podrške u budućem radu u ime Grada Tomići su dobili nagradu od 500 eura, bar za dio troškova u ovom iznenađujućem poslu i velikom rezultatu.

- Ovaj rezultat koji sam ostvario, dugoročan je i mukotrpan proces gdje smo se pripremali u dosta lošim uvjetima i trudili se izvući najbolje iz toga kako bi postigli što bolji rezultat. Nije bilo lagano, morali smo raditi nekada i kod kuće, kad bi bilo lijepo vrijeme i vani, trener je tu odradio veliki dio posla i dobro me pripremio za to natjecanje. Ja sam izašao na njega što sam spremniji mogao biti u uvjetima u kakvima radimo i eto, ostvario sam odličan uspjeh u jako teškom meču. - izjavio je nacionalni prvak Andrija.

Andrijin otac Antonijo istaknuo je kako je ovaj uspjeh gospićki boks postavio na kartu Hrvatske, a ujedno je najavio i neke od budućih planova i priprema za nova natjecanja, koja će za Andriju biti drukčija nego do sada, s obzirom da će se boriti s pozicije prvaka Hrvatske.

Gradonačelnik i njegova zamjenica poželjeli su Andriji, njegovu treneru ali i boksačkom klubu puno uspjeha u budućim natjecanjima. (GS)

Uz 200. obljetnicu rođenja Oca Domovine

MILENIJSKA FOTOGRAFIJA S TRGA

licke-novine@licke-novine.hr
4. travnja 2023. u 7.30

GOSPIĆ - Grad Gospić je u sklopu obilježavanja 200. obljetnice a rođenja dr. Ante Starčevića, u obližnjem Velikom Žitniku pozvao je fotografa Šimu Strikomana da snimi milenijsku fotografiju. Snimanje je sutra, petak, u 11 sati na Trgu Stjepana Radića uz pomoć učenika gospićke osnovne i srednjih škola koji će od svojih tijela napraviti portret Oca Domovine. (Gs)

Komunalac

REDOVIT ODVOZ OTPADA

licke-novine@licke-novine.hr
28. travnja 20223 u 12.40 sati

GOSPIĆ - Kroz podne smo od Komunalca dobili obavijest za građane da će u ponedjeljak, 1. svibnja, na praznik Prvog maja, biti redovit odvoz miješanog kućnog otpada iz 21 ulice u Gospića kako je to inače uvriježena praksa ponedjeljkom. (Ln)

POZIV IZ RASTOKE

licke-novine@licke-novine.hr
26. travnja 2023. u 17.15 sati

RASTOKA - Udruga za promicanje, razvitak i unapređenje uvjeta života u selu Rastoka, kraj Gospića i nedaleko Smiljana organizira druženje u subotu, 29. travnja s početkom u 11 sati. Rastočka Udruga organizira Drugi susret prijatelja naselja i sela "Pričom, pjesmom i plesom kroz naselja i sela naše Like". Svi su dobro došli.
Okupljanje je kod centralnog križa.

Konačno knjiga o

VELEBITSKOM USTANKU

licke-novine@licke-novine.hr
25. travnja 2023. u 8.15 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić i Institut društvenih znanosti Ivan Pilar Područni centar Gospić, u petak 28. travnja s početkom u 18 sati u KIC-u predstavljaju zbornik radova Velebitski ustanak koji je bio u Brušanima 1932.. U promociji će sudjelovati prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ive Pilara, Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, Ernest Petry, mag. iur. Ličko-senjski župan te prof. dr. sc. Ante Bežen i dr. sc. Ivan Brlić, urednici zbornika. (GG)

U susret Uskrsu

PLANULE GRACKE RIBICE

NA placu su stiglči brojni Ličani da probaju gracke ribice/Snimio Marko Čuljat
NA placu su stiglči brojni Ličani da probaju gracke ribice/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
7. travnja 2023. u 19 sati

Slika i piše: Marko Čuljat


GOSPIĆ - Danas, na Veliki petak, po uobičajenom običaju Grad Gospić častio je građane pečenim ribicama i kuhanim vinom. Mnogi su se okupili i za desetak minuta ribice su - planule. Na gospićke ribice su stigli i, recimo, Perušićani, koji su jučer imali placu i Šiškov dan, ali tamo nije bilo ribice ali tamo nije nikome palo na pamet da sugrađane bilo čim počasti u znak Uskrsa????

Inače ovih burnih i studenih dana primorski ribari nisu ni izlazili u ribolov, a gospoda iz Sinca i ribogojilišta stigli su s uobičajene dvije kašete pastrve. Sramota. To je odnos tzv. Gačana i Otočačana prema Ličanima koje u novoj Hrvatskoj podržava aktualna politika u gradu iz blata, odnosno Otočca. Ti ljudi iz blata postali su secesionisti kao i Srbi iz Knina 1991. Uni nisu priznavali Zajednicu općina Gospić, s danas se smatraju regijom u Ličko-senjskoj županiji. Koja glupost dok se stanovnici većeg dijela Gorskog kotara priznaju - Ličanima, a među njima i ministar Tomo Medved.

NA VELIKI PETAK

ČAŠĆENJE RIBICAMA NA PLACI

 
 
6. travnja 2023. u 5.40 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić će sutra, na Veliki petak, 7. travnja s početkom u 10 sati na ulazu u Gracku placu građanje čestiti prženim ribicama, a očekuje se kao uvijek do sada i nešto kuvanog vina. Bit će to ponovo ugodno druženje koje se zna nastaviti i nakon što nestane ricica ili vina.

Spomen Gospićanima koje su pobili partizani

BIO JE TO ZLOČINAČKI OBRAČUN

Za obračun nakon zauzimanja Gospića i okolice nikad nitko nije odgovarao, a i neće.

Današnji sudionici odavanja počasti žrtvama partizanskog zločina/Snimio Marko ČULJAT
Današnji sudionici odavanja počasti žrtvama partizanskog zločina/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
4. travnja 2023. u 16 sati

Pripremio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je uobičajeno skromno obilježena 78. godišnjica pada oli-ti oslobađanja ustaškog grada, koji je trebao biti uporište ustaškim vlastima za emigriranje u Italiju, mjesec dana prije pada Berlina - kratka je novinarska konstatacija bezbrojnih činjenica i događaja krajem Drugog svjetskog rata i događanja u poraću.

Kao i prije 78 godina i danas je sniježilo. Bilo je puno ladno i bura je derala mam iz Sibira, ali mala grupica Gospićana, među kojima su bila gradska i županijska izaslanstva i čelnici domovinskih udruga i malobrojna rodbina pobijenih, odali su počast tisućama žrtava koje zbog političkih ubjeđivanja još nemaju svoj vječni pokoj već im se kosti nalaza ispod asfalta na kojem su današnji sudionici stajali ili su u brojnim lauf grabama oko Grada. Žalosno je što nitko ne iskazuje preveliki interes da se dostojno obilježi ova tragedija hrvatskog naroda.

Danas je počast žrtvama odana kod improviziranih spomen-ploča koje je rodbina i Podružnica Hrvatskog društva političkih zatvorenika iz Gospića podigla na ogradi Gradskog groblja sv. Marije Magdalene, te kon više nego bijedne spomen-kosturnice na južnom ulazu u Groblje. Te žrtve zaslužile su dostojniji spomenik, mišljenja je autor ovih redaka.

Gospić je bio težak problem partizanima tijekom Drugog svjetskog rata. On nikad nije pao, nikad nije promijenio hrvatsku vlast za razliku od svih ostalih većih ličkih naselja. Gospić je bio nesavladiv bedem za partizane. Obrana oe talijana, ustaša i domobrana bila je više nego čvrsta. Ustaški časnik Delko Bogdanić, čija je obitelj iz Ličkog Lešća i Otočca doselila u glavni grad Like neposredno pred Drugi svjetski rat, jednom prilikom izvršio je proboj preko Divosela i Velebita i u Lukovu Šugarju zarobio englesku pomoć poslanu - partizanima.

Uoči napada na Gospić u Počitelju su se sastali Mićun Šakić i Šime Balen, zapovjednik i komesar dalmatinskih partizana s izvjesnim smiljanskim udbašem Antićem Uzelcom. Treba reći da je Šakić bio gospićki preparandist, i da su mu ustaše početkom rata na Udbini zaklali ženu u kćerku, a Balen je bio gospićki zet od opančara Bevandića, čijeg su mlađeg sina Nikolu ubili četnički žandari u Senju 1937. Njih dvojica su se zalagali za tolerantan odnos spram civila, a Antić je inzistirao da se mora likvidirati i - hrvatska mačka. Tom stavu se već prvog dana ulaska u Grad pridružio i drugi Smiljančanin Jakov Blažević, koji je čak dao uhapsiti prof. Milana Japunčića-Japu, koji je bija direktor Gimnazije kad Jakov bija gimnazijalac. Stari Japa, čiji je sin bio sudionik Brušanskog ustanka 1932. je brzo umro od tifusa …

U Gospićkom-spomen zborniku stoji podatak da su iz toga doba u Gospiću i okolici bile 1754 žrtve za koje nitko nikada nije odgovarao, a i neće jer ih više nema živih. Žalosno je što se zemni ostaci pobijenih ljudi ne mogu ni dan danas dostojno sahraniti. Nad njihovim kostima je izgrađen zahod, cesta i parkiralište kod sportskog centra prilikom čije gradnje su iskopane kosti po nalogu nadzornog inženjera odvožene na smetlište u Razbojištu kraj Perušića.

POZIV POLJOPRIVREDNICIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

30. ožujka 2023. u 21.45 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića u srijedu, 5. travnja s početkom u 11,00 sati u prostorijama KIC-a na adresi Budačka 12, održat će se radionica na kojoj će biti predstavljen Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike RH kao i mogućnosti ostvarivanja potpora kroz Eko sheme.

Cilj radionice je predstaviti novosti u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici s naglaskom na Eko sheme i Eko mjere te da poljoprivrednici shvate novi način prijave potpora i da ih se upozna s mogućnošću ostvarivanja potpora kroz različite mjere. Radionica je otvorenog tipa, besplatna za sve zainteresirane poljoprivrednike s područja Gospića.

Glavni predavač je Domagoj Horvat, mag. ing. agr. koji radi na poslovima ekološke kontrole i certifikacije više od deset godina iz Zadruge Agribiocert.

U organizacija gradske uprave

BESPLATNA PODUKA VOĆARA

Obrezivanje sadnice za kupca
Obrezivanje sadnice za kupca
licke-novine@licke-novine.hr

21. ožujka 2023. u 10.20 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić poziva sve zainteresirane građane s gradskog područja na besplatnu radionicu poduku proljetnog obrezivanja voćaka. Radionica je zakazana za četvrtak 23. ožujka u 10:00 sati u voćnjaku, šljivaru, OPG-a Dragana Šopa u Budaku.

Voditelj radionice je izv. prof. dr. sc. Goran Fruk, sa Agronomskog fakulteta Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu Zavod za voćarstvo Sveučilišta u Zagrebu.

Za sve one koji ne znaju kako do voćnjaka okupljanje je u 9:45 sati ispred zgrade Grada Gospića, Budačka 55 i kreće se zajedno put voćnjaka. Koji je uz glavnu cestu za Lički Osik s lijeve strane. Potrebno je ponijeti svoje škare za obrezivanje.

Zainteresirani se mole da dolazak najave na telefon 053/333-545 ili na mail: ivana.grguric@gospic.hr .

Dječji vrtić Pahuljica

POTREBNO PROŠIRENJE

Za tri godine bit će izgrađena još jedna zgrada vrtića.

Detalj nove zgrade iz projektne dokumentacije
Detalj nove zgrade iz projektne dokumentacije
licke-novine@licke-novine.hr

20. ožujka 2023. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Još od početka 1995. godine prostor dječjeg vrtića, koji je počeo radom u jesen 1974., u najvećem ličkom gradu nije mogao zadovoljiti sve potrebe mladih roditelja. Krajem prošlog stoljeća nedovršena zgrada za rehabilitaciju doma invalida na početku Žabičke ulice prenijeta je u vlasništvo područne udruge ratnih invalida Domovinskog rata, zatim je ponovo prenamijenjena za potrebe predškolskog odgoja.

Danas je u gradskoj upravi potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od preko 800 tisuća eura za dogradnju gospićkog vrtića. Ministarstva znanosti i obrazovanja u okviru mehanizma za oporavak i otpornost odobrilo je potrebna sredstva.

Novom objektu biti će mjesta za tri vrtićke i dvije jasličke grupe najmlađih Gospićana i okolice. Bit će to moderna samoodrživa građevina sa solarnim napajanjem koja će s postojećom zgradom biti spojena toplim mostom. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija, dobivena je građevinska dozvola, a u tijeku je objava natječaja za gradnju koja bi trebala biti završena za tri godine.

- Ovaj projekt od iznimnog je značaja za Grad Gospić, a posebno za sve obitelji s područja grada. Realizacijom će se riješiti problem nedovoljnih smještajnih kapaciteta za naredno desetljeće te poboljšati kvaliteta ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ovo je jedan od najvećih gradskih infrastrukturnih projekata. Radi se o projektu vrijednom 17 milijuna kuna, od čega će Grad Gospić osigurati 11 milijuna. - istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša te dodala da je ovo još jedna potvrda kvalitetnog rada i stručnosti gradskog projektnog tima. (GG)

Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa

USPJEŠNA PRVA AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI

Jučer je krv dalo 116 darivatelja.

Za darovanje krvi danas se u Gospiću čekalo u redu u kome su bili i hrvatski vojnici/Snimio Marko ČULJAT
Za darovanje krvi danas se u Gospiću čekalo u redu u kome su bili i hrvatski vojnici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr

14. ožujka 2023. u 13.45 sati, dopuna 15. ožujka u 8.15 sati

GOSPIĆ - Za prva četiri sata prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi krv je poklonilo 70 darivatelja. Tim rezultatom zadovoljni su i organizatori jer je nastavljena višedesetljetna tradicija uspješnog prikupljanja krvi koja je nezamjenjiv lijek bilo kakvom kemijom. Akciju je organiziralo Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa u suradnji s KBC-om iz Rijeke.

Jučer je do kraja akcije prikupljeno 116 doza krvi. (MaČ)

Zbrinjavanje smeće u Gospiću

KONAČNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
3. ožujka 2023. u 22 sata

GOSPIĆ - Na lijevoj obali novčice između staračkog doma i groblja nakon desetak godine gradnje i razgradnje, gdje je prije 40 godina počela gradnja pročistača otpadnih voda, odnosno kanalizacije, koji je tri puta građen, jednom prije rata i dva puta poslije rata, pušteno je u rad reciklažno dvorište za komunalno smeće, odnosno, kako se po novim propisima to po hrvatski zove - otpad, što je zamjenica za smeće koje ljudima smeta u kući i oko kuće.

Izgradnja "dvorišta" za smeće sufinancirala je Europa bespovratnim sredstvima preko nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Investicija je vrijedna gotovo 600 tisuća eura od čega je veći dio bespovratan - čak gotovo pola milijuna eura.

Današnjoj svečanosti u "dvorištu" uz predsjednicu Gradskog vijeća Ana-Mariju Zdunić, gradske vijećnike gradonačelnik Karlo Starčević, zamjenicu Kristina Prša, nazočili su župan Ernest Petry, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, direktor Komunalca Milan Mataija u čijoj će nadležnosti biti "dvorište" te izvođača radova firmi GS Gradnja i ELKRO.

Starčević je istaknuo je značaj projekta jer se desetljećima kontinuirano ulaže u građevine komunalno-servisne namjene s ciljem što održivijeg i učinkovitijeg gospodarenja otpadom i dodao:
- Otvaranjem reciklažnog dvorišta, osim smanjenja količina odloženog otpada na odlagalištu Rakitovac i broja divljih odlagališta te količine otpada bačenog u okoliš, svakako će se pozitivno utjecati i na razvoj svijesti građana o važnosti brige za naš zajednički okoliš i dakako da će to i smanjiti troškove zbrinjavanja otpada. Upravo je to naša zadaća - osigurati adekvatan način zbrinjavanja i razvrstavanja miješanog komunalnog otpada kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš i održala visoka razina održivog razvoja i gospodarenja otpadom. Nastavno na ovaj projekt i dalje radimo na projektu pretovarne stanice i odlagalištu građevinskog otpada, a nismo zaboravili niti sortirnicu otpada.

Nazočnima se u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obratila i voditeljica službe zaštite okoliša u posredničkom tijelu Nataša Dankić-Sliepčević, govoreći o značaju i vrijednosti ovog projekta.

Svi građani grada Gospića od idućeg tjedna, o svom trošku prijevoza moći pravilno zbrinjavati više od 20 vrsta otpada/smeća u brojne kontejnere. (LN)

GRADSKE STIPENDIJE

Stipendije će dobivati 32 učenika i studenta.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr

1. ožujka 2023. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević jučer temeljem kriterija za dodjelu stipendija (opći uspjeh, sudjelovanje na natjecanjima, osvojene nagrade, postignuti rezultati, objavljeni radovi, deficitarna zanimanja, socijalni i zdravstveni status, ekonomski status i sudjelovanje roditelja u Domovinskom ratu), te utvrđene konačne liste potpisao ukupno 32 ugovora o stipendiranju 12 učenika i 20 studenata s područja grada Gospića za školsku i akademsku godinu 2022./2023. Stipendije za učenike srednjih škola iznose 53,09 €, a za studente 79,63 €.

Ovo je već šesta godina za redom da Grad Gospić stipendira učenike i studente sa svog područja. Gradonačelnik Karlo Starčević ovom prigodom zahvalio je učenicima i studentima na dolasku, te im poželio puno uspjeha i ostvarenih rezultata u daljnjem obrazovanju, ali i u privatnom životu, sa željom da se po završetku studija vrate u svoj grad. (GG)

Jedinstven primjer u Hrvatskoj

GRADONAČELNIČKA PLAĆA STUDENTIMA

Karlo Starčević, svoju gradsku plaću daje za stipendije studentima od prvog dana mandata.

Karlo se Starčević pozdravlja sa svojim stipendistima/Snimio Marko ČULJAT
Karlo se Starčević pozdravlja sa svojim stipendistima/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
24. veljače 2022. u 20 sati

GOSPIĆ - Prije 26 godina iz Njemačke se vratio Karlo Starčeić i na djedovini u Pazarištu, na ledini, izgradio pivovaru Ličanka, koja je postigla zavidan uspjeh u kvaliteti i plasmanu na tržištu.

Kada je prije pet godina po prvi put izabran za gradonačelnika Gospića odlučio je da će svoju plaću dodjeljivati studentima i do sada su financijsku potporu za studij dobila 32 studenta i studentice.

Starčević je danas potpisao je nove ugovore o stipendiranju sa osam studenata s područja grada Gospića. Stipendije dodjeljuje u svrhu podizanja znanja i sposobnosti građana s gradskog područja, zadovoljavanja potreba na području Grada Gospića u obrazovanju stručnjaka, te radi potpore i poticanja na daljnje školovanje studenata koji su tijekom dosadašnjeg školovanja ostvarili visoke rezultate.

Sredstva za isplatu stipendija osiguravaju se iz njegove gradske plaće u visini od 80 do 170 € i određena je visinom ostvarenog mjesta na konačnoj listi prvenstva. Najvišu stipendiju ima studentica s najboljim uspjehom. Lista prvenstva utvrđuje se temeljem kriterija: uspjeha u prethodnoj studijskoj godini, godini studija, sudjelovanje na natjecanjima i plasmanu na tim natjecanjima prethodne studijske godine, objavljenim radovima, osvojenim nagradama, socijalno-materijalnim stanjem i deficitarnima zanimanjem.

U ovoj akademskoj godini gradonačelnikove stipendije dobivat će osmero studenata: Blaženka Maras, Karlo Stilinović, Dora Šahbazović, Naomy Ojurović Čačić, Ivan Jakov Župan, Mario Marković, Matej Martinović i Ana Starčević. (LN)

Zimsko (ne)vrijeme

GROM RASKOLIO STABLO U SRED GOSPIĆA

Panj stabla koje je danas oštetio grom/Snimila Martha Miletić
Panj stabla koje je danas oštetio grom/Snimila Martha Miletić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2022. u 19.15 sati

Piše Marko Čuljat
Snimila: Martha Miletić


GOSPIĆ - Neuobičajeno zimsko (ne)vrijeme već danima izaziva brojne teškoće na području grada. Tako svako malo porastu vodotoci Novčice i njenih pritoka te se do nekih sela i ne može jer su ceste po nekoliko dana pod vodom.

Prema podacima HDMZ noćas je u Gospiću palo 49,9 milimetara kiše na četvorni metar, odnosno gotovo pedeset litara. Obilne padaline pratila je i grmljavina i tijekom dana. Danas je grom na Trgu žitničkih žrtava u Ulici dr. Franje Tuđmana, ispod Kina Korzo, raskolio jedno pola stoljeća, ako ne i više, staro crnogorično stablo.

Od jednog čitatelja smo saznali da je posla bilo i za gospićke profesionalne vatrogasce, a kada smo stigli na mjesto događaja na djelu su bili gradski komunalci.Oni su uklanjali ostatke stabla s ceste nešto na kamion, a nešto na Trg da ne smete prometu jer je tu nekakav kružni tok.

Prava je sreća što je bio loš dan, jer špica stabla je pala na jednu klupu. Grom je stablo koje je u panju šire od pola metra, raskolio na tri dijela i vjerojatno će završiti u nekakvoj sječki za koju energanu. Međutim, na zapadnoj strani Trga i dalje prijeti polugnjili kalemljeni kanadski jasen od koga je prošle godine otpao jedan gnjili debeli ogranak. Dešava se to zbog neznalačkog održavanja gospićkog zelenila. Osim toga, treba ponovo podsjetiti na gnjili kesten kod Stare gimnazije koji već dugo nema grana i čeka svoju žrtvu među studentima ili bolesnicima koji idu u Pablovu ljekarnu.


Prvi gradski ugovori u eurima

POTPORA HCK, HGSS-U I VATROGASCIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2022. u 19.20 sati

GOSPIĆ - Danas je gradonačelnik Karlo Starčević potpisao tri ugovori o doznaci financijskih sredstava iz gradskog proračuna.

Prve potpore u eurima dobit će Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa, HGSS stanica i Gradska vatrogasnu zajednicu. Realizacijom potpisanih ugovora HCK će dobiti
Nešto više od 80 eura, HGSS 9,2 tisuće eura, a Vatrogasna zajednici 6.6 tisuća eura. Sva sredstva namijenjena su za redovnu vatrogasnu i spasilačku djelatnost, te za redovnu djelatnost Crvenog križa koja je usmjerena na pomoć starijem i nemoćnom stanovništvu, službu traženja, zaštitu i promociju zdravlja, dobrovoljno darivanje krvi.

Gradonačelnik Starčević zahvalio se svima na iznimnoj suradnji prethodnih godina i istaknuo želju da se suradnja i dobra praksa nastave i u ovoj godini, što je potpisivanjem ovih ugovora već i započeto. (GG)

Obavijest iz gradske uprave

DOČEK U PUČKOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2022. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Zbog lošeg vremena dječji doček Nove godine umjesto na Trgu Stjepana Radića, održat će se u dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića. Doček počinje u 18 sati uz prigodni glazbeni program a najmlađe Gospićane zabavljat će vilenjak Balonko i mađioničar! (gg)

19. sjednica Gradskog vijeća u Gospiću

PITANJA SAMO DVOJE VIJEĆNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. prosinca 2022. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Ana-Marije Zdunić, danas je održana 19. sjednica Gradskog vijeća na čijem je dnevnom redu bilo čak 29 točaka. Sjednica je počela kratkim aktualnim satom. Pitanja je postavilo samo dvoje vijećnika i, zamislite, odnosila su se na - sport: zašto nije bilo zimskih sportskih liga, jer se čelnici hvale da imaju ljude i resurse za sve; što je se presudom iz Rijeke o financiranju sporta, a drugi dio jednog pitanja odnosio se na (ne)rad Pučkog učilišta.

Odgovorila je Kristina prša, zamjenica gradonačelnika, koji i nije bio na sjednici. Uglavnom Pučko je u totalnom rasulu posljednjih godina i kako reče, razlog je osipanje mladih članova koji Gospić napuštaju zbog nastavka školovanja već poslije osnovne škole. Naglasila je da zimske lige organiziraju klubovi a ove godine nitko se nije ni javio za financijsku potporu koji bi svakako bili dobili. Za sudsku presudu o financiranju sporta je istakla kako nije ni došla u gradsku upravu i zatraženo je novi sudski proces.

Veći dio dnevnog reda odnosio se na razne dopune i izmjene u gradskoj nadležnosti. (MaČ)

Nova potpora države

ULAGANJE U VODOOPSKRBU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. prosinca 2022. u 13.30 sati

GOSPIĆ - U sklopu realizacije Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za Grad Gospić osigurano je 27 milijuna kuna za vodoopskrbu.

Realizacijom projekta za kojega je Ugovor s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama potpisao direktor Usluge Dario Radošević poboljšat će se dostupnost pitke vode iz sustava javne vodoopskrbe, odnosno priključenje na sustave javne vodoopskrbe stanovništva koje živi u seoskom području. Prihvaćena su dva projekta jedan je rekonstrukcija i dogradnja upravljanja i rekonstrukcija vodoopskrbe južnog i sjevernog dijela centra i periferije Gospića. Ovim će se smanjiti gubici vode koji su danas gotovo 70 posto.

Planira se rekonstrukcija osam kilometara vodoopskrbne mreže u naselju Gospić. Projekt izravno utječe na 5000 priključenih stanovnika u Gospiću koji će imati pristup boljoj vodoopskrbi, a posredno će utjecati i na sve priključene stanovnike kojih je 14. 500 jer će se smanjiti gubici vode.

Ovo jew druga veća investicija u vodoopskrbu. Prva je bila krajem rata kada je za četiri milijuna dolara u Budačkoj izgrađen novi dupli cjevovodi s obje strane ulice.

U susret božićnim blagdanima

Čestitka gradonačelnika Starčevića

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2022. u 15.15 sati

Drage Gospićanke i dragi Gospićani!

Vrijeme Došašća, pokore i iščekivanja rođenja Isusa Krista je vrijeme u godini kada nas obuzima posebna radost i veselje. Božić je simbol nade i mira, simbol zajedništva, obitelji i novoga života. Zato molimo Gospodina da nam u ovo blagdansko vrijeme donese mir i blagoslov i neka nam svjetlo Božića i Isusovo rođenje bude vodilja i snaga u svim izazovima koje Gospodin Bog pred nas stavlja.
Svima Vama, dragi sugrađani, od srca želim čestit i blagoslovljen Božić te da puni vjere i nade krenemo ususret vedrijoj, radosnijoj i uspješnijoj 2023. godini.

Gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima

ADVENTSKA ČITAONICA POČINJE U 19 SATI POSLIJE UTAKMICE

Pričaonica očekuje slušače adventskih priča
Pričaonica očekuje slušače adventskih priča
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. PROSINCA 2022. U 21.15 SATI, dopuna 17. prosinca 2022. u 13 sati
GOSPIĆ - Adventska kućica priča je program pripovijedanja namijenjen djeci i odraslima. Zamišljen je kao večer pripovijedanja kroz koju će publiku prigodnim pričama voditi pripovjedačice. Pet zadarskih pripovjedačica ispripovijedat će pet priča s porukama mira, zajedništva, ljubavi…
Pridruže se u kućici na Trgu Stjepana Radića u subotu 17. prosinca s početkom u 17:30. (GG)

Poradi utakmice termin je pomaknuz na 19 sati.

Blagdanski prijem Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića

KONAČNO PRESTALO ISELJAVANJE

Blagdanski prijem u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Blagdanski prijem u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - U susret božićnim blagdanima gradonačelnik Karlo Starčević priredio je tradicionalni božićni prijem koji se organizira od 1993. godine i ustroja lokalne vlasti. Njegovu pozivu odazvali su se mnogi i bio je to ugodan domjenak. NA prijem su stigli msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup i njegov kancelar Mišel Grgurić, Ernest Petry, ličko-senjski župan i domaći uglednici među kojima su bili i hrvatski branitelji.

- Obično se krajem godine zbrajaju rezultati. Unatoč problemima što lokalnim što globalnim u Gospiću se radi i realiziraju se programi i zaustavlja iseljavanje ne samo iz Gospića već i iz Like.- rekao je gradonačelnik Starčević čestitajući sudionicima domjenka božićne blagdane i sretnu novu 2023. godinu. (MaČ)

Ličke novine su pozvane u Dubokolje

SRAMOTA ZA PEDALJ KANALIĆA

Današnji vodostaj u Dubokolju snimljen oko 14 sati/Snmija Marko Čuljat
Današnji vodostaj u Dubokolju snimljen oko 14 sati/Snmija Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. prosinca 2022. u 16 sati, video dopuna u 19.30 sati

Priredija Marko ČULJAT

GOSPIĆ/DUBOKOLJE - Proviravajući što je to potpetak na muškim lačama kod prijateljice i šnjajderice Ivke Pezelj, saznadoh sve, al o tome drugi puta, što vas briga štoj to.

Na njenu molbu privatija sam sugestiju da odem do Dubokolja zaselka sjeverno od bužimske crkve. S menom je poša i njen gazda Jakov Pezelj, ka vodič. Cesta je bila okidana od sniga i bilo j' nešto autina. Skrećemo jošte užom cesticom prema Dubokolju. Nakon prelaska priko nikog brda ugledašmo vodotopinu. Jučer je bila jošte veće neg danas. Al ni danas nismo mogli do kuća u kojima, žive samo četiri duše. Edna žene i ne dolazi kući vengo spava kod rodbine u Gospiću di i radi samo da ne bi izgubila posa.

Sramaota od vlastodržaca ma gdje bili, a svi beru nagrade i honorare za ovo i ono planirajući bezvezne stvari. Al seljaka niko da posluša, a konačno i nema više seljaka to su nikakvi ruralci što ja bidan i ne svaćam što to znači. El to srbizam il' rusizam il' balkanizam ali je privaćeno.

Uglavonom svinjarija j' što ti tzv. vodoprivrednjaci kojima svim masno plaćamo vodu i vodne poreze i prireze i doprinose, neće u Dubokolju da prokopaju edno dva metra dug i po noge dubok kanal da voda otiče u edan od dva ponora, i da se polje što prije osuši. Voda j' zavagnula na zera trave i zemlje.

Nikoga nije briga za te ruralne, seljačke, dilove ma gdje uni bili. U tom istom selu Bužimci se sprdaju s obitelji legendarne braće Miškulin čija bi dica tila na djedovini napravit kuću. Ne daju da se popravi stari prilazni put, a to ne ušaju ni gracke vlasti već nikolke godine. Za te bidnike samo edan podatak: Tri Miškulina su bili brušanski ustanici 1932. i robijali su u Zenici. Nek reču ko je njijov tada bija ustanik!!

PRVI LIČKI VLOG IZ DUBOKOLJA:
youtu.be/VbNtwyVrcaw

Ukrajinski balet gostuje u Gospiću

S ULOMCIMA ORAŠARA

Skena iz ukrajinskog Orašara, popularnog baleta Čajkovskog
Skena iz ukrajinskog Orašara, popularnog baleta Čajkovskog
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2022. u 2l.45 sati

GOSPIĆ - Za advent stiže i Ukrajinski balet s izvedbom Božićne baletne bajke i izvest će ulomke iz Orašara u sklopu gospićkog adventa koji počinje baletnom bajkom poznate međunarodne trupe Ukrajinskog klasičnog baleta (Ukrainian Classical Ballet).

Posjetitelji će uživati u najprepoznatljivijim odabranim plesnim točkama iz svjetski poznatog baleta Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog i tako zakoračiti u toliko očekivane blagdane uz valcer pahuljica, španjolski, arapski i kineski ples, valcer cvijeća te završni pas de deux Princa i Klare u začaranom svijetu četiri kraljevstva. To su samo neke od mnogobrojnih baletnih slika, koje će se izmjenjivati, uz atraktivne scenske dekoracije, 14. prosinca u dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića. Dvadesetak balerina i baletana baletne trupe Ukrainian Classical Ballet, zaslužni su umjetnici Ukrajine te dobitnici brojnih baletnih nagrada i priznanja, a svi su članovi ukrajinskih i europskih nacionalnih kazališta.

Sve ljubitelje klizanja razveselit će ledena ploha, koja se ovih dana otvara ispred shopping centra, a najavili su i pravi ledeni disko na klizaljkama. Maleni će doći na svoje 17. prosinca u gospićkoj Adventskoj kućici priča, koja izgleda toliko bajkovito da djeca u njoj jako vole boraviti, a još kad im stignu zadarske pripovjedačice, članice Društva hrvatskih pripovjedača i pripovjedačica, doživljaj će biti potpun, a sreća najveća.

Konac godine vrijeme je za nove želje i snove. Nebo iznad Gospića prekrit će 23. prosinca stotine lampiona dobrih želja, koji će se puštati s Trga Stjepana Radića od 19 sati, uz nastup mladih nada, Eni i Vjeke iz A strane. Postala je to tradicija u Gospiću i svake se godini okupi mnoštvo posjetitelja, dok uz kuhano vino i uštipke šalju svoje želje u nebo. Pošaljite i vi svoje želje, a uz toliko dobre energije i sjajnog raspoloženja vjerujemo da će se i ostvariti.

U ovom gradiću djeca ulaze u novu godinu dan ranije, da se mogu dulje veseliti, pa će se okupiti na glavnom trgu 30. prosinca od 18 sati, uz glazbeni program Marka Vukesa & Share Love benda i animatorski program.

Gospićani vole da im stara godina što prije ode, a nova dulje traje pa ispraćaju staru i ulaze u Novu već 31. prosinca u podne, uz uvijek dobro raspoloženu grupu Vigor.

Grad Gospić i Turistička zajednica pripremili su za svakoga posjetitelja ponešto, a jako su ponosni jer su turistički rezultati u Gospiću već premašili do sada najbolju turističku 2019. godinu. Trenutno vlada velika potražnja za smještajem tijekom blagdana i školskih praznika. Nadaju se i snježnim pahuljicama kako bi ugođaj bio što ljepši, obojen veselim smijehom ljudi velikih i malih nogu. (Ln)

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2022. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić će i ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
NA sam dan, 16. studenoga humanitarac i mirotvorac Marijan Gubina, koji je i sam tada kao jedanaestogodišnjak, bio 260 dana u zatočeništvu tijekom kojeg je bio izložen najokrutnijim oblicima nasilja, u osnovnim školama dr. Jure Turića u Gospić i dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku održati predavanje "Mirotvorac". Sljedećeg dana predavat će gimnazijalcima i učenicima Strukovne škole u Kinu Korzo. Nakon toga će u 18 sati u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić predstaviti će autobiografski roman "260 dana".

Nakon promocije ispred KIC-a na Trgu Nikole Tesle bviti paljenje svijeća i molitva. Grad je osigurao svijeće. Krasnoslovom poezije i proze odabranih tekstova gimnazijalci i članovi Amaterskog kazališta, podsjetit će dostojanstveno na sve žrtve Domovinskog rata u Hrvatskoj.

U petak 18. i u subotu 19. studenog u Kinu Korzo prikazivat će se film "Šesti autobus". (GG)

Uz pomoć eura

PET DNEVNIH BORAVAKA ZE ŠEST MILIJUNA KUNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - Grad je uspješno prijavio projekt i povukao šest milijuna kuna europskih sredstava za dogradnju i opremanje Dječjeg vrtića "Pahuljica". Projekt je prošao procjene u postupku dodjele bespovratnih sredstava. Iz ovih bespovratnih sredstava obaviti će se dogradnja i opremanje pet novih dnevnih boravka te riješiti problem neupisane djece na gradskom području.

- Vjerujemo da ćemo time olakšati roditeljima, i stvoriti bolje uvjete za razvoj djece kroz programe predškolskog odgoja i obrazovanja. Posebno nas raduje što je ovo još jedna potvrda da stručne službe Grada Gospića prate sve natječaje, pišu projektne prijave i povlače raspoloživa sredstva iz EU i nacionalnih fondova. -istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, i dodala da će Grad i dalje osmišljavati i provoditi projekte uz maksimalno korištenje EU fondova te konkurirati za natječaje koji doprinose razvoju cjelokupne zajednice. (gg)

Uz Dan darivatelja krvi Hrvatske

SJEĆANJE NA POKOJNE HUMANISTE

Grupa darivatelja krvi na ulazu u Dom kulture u Gospiću krajem 1994./Foto arhiva Marka Čuljata
Grupa darivatelja krvi na ulazu u Dom kulture u Gospiću krajem 1994./Foto arhiva Marka Čuljata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. listopada 2022. u 19 sati

GOSPIĆ - Izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa obišlo je danas grobove preminulih darivatelja krvi u Gospiću i okolici. Položili su buket cvijeća i zapalili svijeću na grobovima: Fabijana Rupčića, Zvonka Kovačića, Mate Fajdetića, Mile Hećimovića, Jose Kulaša, Mile Frkovića, Ante Zorice, Brane Zorice, Nikole Hećimovića, Nikola Kordića, Bože Milinkovića, Dragutina Beraka, Šandora Nađa, Nikole Šupera i Drage Devčića. (M. Čuljat)

Obavijest iz gradske uprave

NAJAM DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

Poziv gospićkim ratarima.

Ovaj komadić Ličkog polja kraj Gospića je kultiviran je prije kojih stotinu godina/Snimio Marko Čuljat
Ovaj komadić Ličkog polja kraj Gospića je kultiviran je prije kojih stotinu godina/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. LISTOPADA 2022. U 10.30 SATI

GOSPIĆ - Grad Gospić je danas objavio poziv za fizičke i pravne osobe koje su zainteresirane za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a žele se baviti proizvodnjom hrane - povrtlarstvom, ratarstvom, travnim i travnim smjesama i voćarstvom, da se prijave na e-maila poljoprivreda@gospic.hr .
Treba se prijaviti najzad do ovog petka, 28. listopada. U prijavi treba navesti podatke za kontakt: ime i prezime, broj telefona, vrsta proizvodnje, te potrebni hektari za proizvodnju.

Poziv je objavljen isključivo za svrhu konzultiranja i pripremanja Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, te nema utjecaj na rezultate provedbe Javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. (Ln)

Uz Dan darivatelja krvi

PRIJAM U GRADU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2022. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Uoči sutrašnjeg Dana dobrovoljnih darivatelja gradonačelnik Karlo Starčević, zamjenica Kristina Prša i pročelnica Ivana Kaleb-Asić primili su delegaciju dobrovoljnih darivatelja krvi s područja grada Gospića u pratnji ravnatelja Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa Gospić Vlade Brkljačića.
Gradonačelnik Starčević posebno se zahvalio darivateljima jer svojom nesebičnošću spašavaju ono najvrjednije, a to su ljudski životi. Zahvalio je također ravnatelju i kompletnom timu Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa na svim programima koje provode, a posebno na skrbi za starije i nemoćne sugrađane. Gradonačelnik je na kraju istaknuo da će Grad uvijek biti potpora Društvu.

Ravnatelj Brkljačić je zahvalio gradonačelniku na prijamu, ali i na potpori. Naglasio je zadovoljstvo jer je interes novih i mladih darivatelja svakom akcijom sve veći među kojima prednjače mlađe žene i djevojke. Na prijamu je bio i višestruki davatelji krvi Mate Krpan, iz Likpa, koji je do sada darivao krv 100 puta, njegov sin 60 puta i na kraju krv je počeo davati i unuk.
U radu se ističu i gospićki volonteri koji se uključuju u mnogobrojne aktivnosti i time doprinose da je Gradsko društvo od najorganiziranijih u Republici Hrvatskoj. Proteklog vikenda Interventni tim CK Gospić sudjelovao je na Međunarodnoj terenskoj vježbi timova za odgovor na krizne situacije u Koprivnici, gdje je posebno pohvaljen. (LN)

SUTRA OBEĆANI LET BALONOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. RUJNA 2022. U 14.15 SATI

GOSPIĆ - Let balonom nekoliko je puta odgađan iz Baloon kluba Zagreb javili su u gradsku upravu da sutra očekuju dobri uvjeti za dizanje balona. Zbog toga se pozivaju građani sutra, 6. rujna u 19 sati da dođu na stočnu placu u Smiljanskoj ulici u 19 sati, karata ima još u prodaji u turističkom uredu u Gospiću.

BILAJSKE KOMEMORACIJE I MISA

Počast Riječanima bila je pod pljuskom kiše
Počast Riječanima bila je pod pljuskom kiše
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2022. u 22 sata

BILAJ - U organizaciji Grada Gospića i Mjesnog odbora Bilaj u znak sjećanja na minobacački napad na Bilaj prije 31. godinu koji se dogodio 29. kolovoza 1991. godine, dok je jedan dan kasnije napadnut Gospić, danas su u Bilaju održane tri komemoracije na tri lokaliteta.

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima s riječkog područja održano je kod spomenika na lokaciji Krajnja glava. Svijeće su zapalili župan ličko-senjski Ernest Petry zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, predstavnici Grada Gospića predvođeni predsjednicom Gradskog vijeća Grada Gospića Anom Marijom Zdunić, predstavnici Mjesnog odbora Bilaj, izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvo HDZ-a grada Gospića. Potom je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima iz specijalne policije s područja Krapinsko-zagorske županije kod spomenika kod Područne škole u ime Grada Gospića počast odao gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. Sudionici komemoracija odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Bilaja i Gospića paljenjem svijeća kod centralnog križa na Mjesnom groblju u Bilaju.

Molitve kod spomenika i svetu misu u župnoj crkvi sv. Jakova predvodio je novi bilajski župnik o. Domagoj Jelača.

Podsjećanje

31. GODIŠNJICA NAPADA NA GOSPIĆ

Zapaljeni Gospić prvog dana rata/Foto filmot Marka Čuljata
Zapaljeni Gospić prvog dana rata/Foto filmot Marka Čuljata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2022. u 11.45 sati

GOSPIĆ - I ove godine u znak sjećanja na uspješnu obranu od prvog napada, na Bilaj i Gospić, 29. kolovoza 1991., Grad Gospić i Mjesni odbor Bilaj pripremili su obilježavanje tog događaja, ali i uspješne obrane.

U ponedjeljak, 29. kolovoza u 16.15 sati biti će odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima s riječkog područja kod spomenika u Krajnjoj glavi i krapinsko-zagorskim braniteljima kod škole u Bilaju. Počast će biti i kod središnjeg križa u mjesnom groblju u Bilaju, a u 17 sati je sveta misa kod pećine sv. Stjepana pokraj župne crkve sv. Jakova koja je uništena početkom Domovinskog rata. Ta pećina je u posljednja dva rata služila za sklanjanje naroda od neprijateljskih napada, a poslije Domovinskog rata je uređena kapelica. U slučaju kiše misa će biti u župnoj crkvi. (Ln)

31. godišnjica ZNG-a u Gospiću

MISA I PREDAVANJE

Smotra 118. brigade HV-a u gospićkoj vojarni 1993./Foto arhiva Marko Čuljat
Smotra 118. brigade HV-a u gospićkoj vojarni 1993./Foto arhiva Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. KOLOVOZA 2022. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Klub branitelja ZNG 118. brigade HV i Grada Gospić obilježit će 31. godišnjica ustroja ove brigade. U četvrtak, 25. kolovoza u 10 sati je sveta misa u katedrali nakon koje će biti odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu blaženog Alojzija Stepinca. U 11.15 sati u KIC-u, Trg Nikole Tesle b.b., biti će kratko predavanje i pozdravni govori. (Ln)

Gradsko groblje sv. Marije Magdalene

POČAST GOSPIĆKIM ŽRTVAMA

Prošlogodišnja sahrana zemnih ostataka mučenika koje su pobili partizani 1945.
Prošlogodišnja sahrana zemnih ostataka mučenika koje su pobili partizani 1945.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. KOLOVOZA 2022. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić priprema obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Komemoracija će biti u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u utorak, 23 kolovoza s početkom u 10 sati kod kosturnice na donjem ulazu u groblje. Tu će biti polaganje vijenca za 102 prošle godine ekshumirane žrtve s područja Ličkog Osika i Gospića. Nakon tog počast će se odati kod spomen-ploče hrvatskim mučenicima na ulasku u groblje. (Ln)

Prvi brzi priključak na net

OD LISTOPADA IDUĆE GODINE

Danas je u dijelu Like počela izgradnja svjetlovodne mreže na brzi internet.

O programu brzih veza govorio je gradonačelnik Starčević
O programu brzih veza govorio je gradonačelnik Starčević
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. kolovoza 2022. u 13 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas se okupilo malo društvance u nazočnosti nekolicine novinara kako bi nakon petogodišnje pripreme označili početak izgradnje priključka dijela Like na brzi net. Naime, otvaranjem šahta na jednom zdencu u Smiljanskoj ulici pokazane su slobodne dvije kanalizacijske cijevi, a za brzi net treba samo jedna. Investicije je "teška" 98 milijuna kuna. Od tog iznosa čak 75 milijuna kuna je bespovratno iz europskih fondova za tzv. bijela područja gdje nema internet mreže.

- Do danas je kompletan projekt završen i počinju radovi. Na cijelom području grada Gospića izgradit će se što zračnih što podzemnih oko 600 kilometara svjetlovoda. Praktično, svako naše domaćinstvo moći će se koristiti tom vezom ukoliko su se prijavi, a priključak je besplatan. Brzina će biti od gigabita u sekundi što je danas postojećim mrežama neostvarivo. Ova mreže dugoročno će zadovoljavati i potrebe gospodarstva. Nadam se da će to biti interesantno i za telekomunikacijske nomade i d će početi dolaziti i k nama.-rekao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića koji je nositelj cijelog projekta u koji je uključen Grad Otočac i Općina Plitvička Jezera.

Posao je povjeren tvrtki UNIS telekomunikacije iz Mostara čiji je predstavnik Krešimir Raguž izjavio novinarima da će sve biti završeno u previđenom roku. Goran Prskalo, voditelj izgradnje u Lici je rekao da će se radovi izvoditi na tri područja, da će se izgraditi i potrebni prateći objekti i da se nada da će već prvi priključci biti realizirani krajem ove godine.

U sklopu radova bit će izgrađeno oko 1600 kilometara mreže na čiji je priključak besplatan, a trošak će se plaćati provajderu. Izvođač radova je iznenađen da na području Gospića već ima gotovo 20 kilometara kanalizacije u koji se bez većih problema i brzo može provući svjetlovod, staklena žica gdje podaci zuje brzinom svjetlosti bez ikakvih smetnji i trokiranja. Prve cijevi u poštansku kanalizaciju postavljene su još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na ovome tzv. bijelom području Like nalazi se 14.060 adresa. Ova mreže će poslije izgradnje postati dio javne komunalne infrastrukture.
Značajan razvoj telekomunikacija u Lici počeo je još daleke 1989. godine kada je Pošta Gospić, prva u Hrvatskoj, a druga u Jugoslaviji nakon Banja Luke, kupila od Tesle Zagreb čvornu digitalnu centralu tzv. Aksa, odnosno AXE-10 koja se pokazala izvrsnom u Domovinskom ratu. U njenoj nabavci financijski je sudjelovao i NP Plitvička jezera.

Poslovna zona Smiljansko polje

USKORO NOVA TVORNICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2022. U 11.45 SATI

GOSPIĆ - Unatoč bajnim i sjajnim planovima i obećanjima političara u jedinoj gospićkoj poslovnoj zoni još ima mjesta, a na dobrom dijelu površina već ima i samonikle borove celuloze,

Danas je gradonačelnik Karlo Starčević potpisao ugovor kojim će se realizirati investicija u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje. Naime, tvrtka Buco sport d.o.o. nakon javnog natječaja kupila je građevinsko zemljište od oko 600 četvornih metara gdje će proizvoditi sigurnosne certificirane proizvode od plastike i sportsku opremu za igrališta.

Buco sport je obiteljska je tvrtka koja posluje u Republici Hrvatskoj već 15 godina. Ima sjedište u Zagrebu. Zastupa sportsku opremu renomiranih brendova. U posljednje četiri godine poslovanje temelji na inovativnosti i uvođenju najmodernijih načina održavanja, čišćenja i postavljanja sportskih terena, dječjih igrališta i javnih površina.

Već četiri godine zastupa talijansku tvrtku Codex koja proizvodi opremu za sigurnost u školama, vrtićima i sportskim igralištima. Proizvodi su testirani i certificirani prema najvišim standardima i EN normama.

Kako nam je kazala direktorica tvrtke Jasminka Lamza, koja je podrijetlom Gospićanka i želi svoju djelatnost preseliti u Gospić. Ukupna vrijednost investicije je četiri milijuna kuna. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2024, a proizvoditi će se dio asortimana zaštitnih plastificiranih obloga za radijatore namijenjenim školama, vrtićima, sportskim dvoranama i igraonicama. Tim proizvodima omogućava se veća sigurnost sportaša, učenika i djece. Planiraju zaposliti, uz postojećih pet, još pet novih radnika.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, prilikom potpisivanja Ugovora, istaknuo je kako je iznimno zadovoljan dolaskom novih investitora u grad, a osobito ga raduje činjenica da se radi o Gospićanima koji su prepoznali trenutak za povratak u Gospić. Još je jednom istaknuo ažurnost i dostupnost gradskih službi kada je riječ o suradnji s investitorima te poželio uspješnu provedbu poduzetničkog projekta tvrtki Buco sport. (Ln)

U susret Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

KOMEMORACIJA NA LJUBOVU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1, KOLOVOZA 2022. U 13.30 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

U četvrtak, 4. kolovoza je do 8.30 okupljanje na Autobusnom kolodvoru i u 9 sati polazak na Ljubovo gdje će u 10.00 sati biti sveta misa kod spomenika hrvatskim braniteljima u VRO "Oluja" Zbornog područja Gospić, a zatim je polaganje vijenaca.

Navečer u 21 sat je finale malonogometnog turnira "Lički Osik 2022." kod škole

U petak, 5. kolovoza na Trgu žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku u 20 sati je večer folklora u organizaciji HKUD.a "Lika" iz Ličkog Osika, a u 21 sat je koncert Ane Žagar i drvosječa.

Proslava Dana grada u Gospiću

POČAST I PRIZNANJA

POčast gradskog izaslanstva kod velikog križa/Snimio Marko ČULJAT
POčast gradskog izaslanstva kod velikog križa/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2022. u 11 sati, doipuna u 14.10 sati

GOSPIĆ - Danas na blagdan sv. Marije Magdalene održavaju se završne manifestacije ovogodišnje proslave Dana Grada. Jutros su najprije gradsko i županijsko izaslanstvo položili vijenac i zapali svijeće kod velikog križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. Počast su odala i izaslanstva domovinskih udruga.
Nakon toga sudionici su u procesiju otišli u katedralu gdje je bila sveta misa, a zatim je u podne održana i svečana sjednica Gradskog vijeća.
XXX
Danas točno u podne u Gradskom kinu, kultnom mjestu okupljanja već drugo stoljeće, okupilo se Gradsko vijeće i brojni gosti i uzvanici na svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Sudionike proslave prva je pozdravila Ana Marija Zdunić, predsjednica Gradskog vijeća i kratko se osvrnula na protekli period od izbora. Zahvalila se svim vijećnicima jer odluke donose konsenzusom naglašavajući da se samo tako može naprijed.

Nakon filmića o proteklih pet godina rada s govornice se obratio aktualni gradonačelnik Karlo Starčević počevši konstatacijom da je Gospić danas uređen i stabilan grad unatoč brojnim izazovima od pandemije do globalne ekonomske krize koji ima budućnost. Za govornicom je bio i župan Ernest Petry, koji je pohvalio ostvarenu suradnju s gradskom vlašću rekavši da se samo tako može naprijed i da zajednički lobiraju za gospićke projekte čija je realizacija već počela.

- Unatoč brojnim problemima ovdje se dobro radi i surađuje i zaslužujete čestitke za projekte. Dobro se koriste i europska sredstva, a posebno je dobro kada gradska i županijska vlast zastupaju iste programe to ubrzava njihovu realizaciju. U nastavku ekshumacija kod gradskog groblja pronađeni su još ostaci 153 žrtve partizanskog terora. Rekao je Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i osobni izaslanik ministra i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda.

Nakon toga dodijeljena su ovogodišnja gradska priznanja. Javno priznanje dobila je udruga "Lička pukovnija Gospić", nagradu za životno djelo dobili su posthumno stožerni brigadir Ivan Čanić-Baja, zapovjednik gospićke domobranske pukovnije koji je poginuo za Oluje oslobađajući Liku i okolicu i prof. Ana Lemić, dugogodišnja profesorica Gimnazije koje se i zahvalila na nagradama.

Ovo je bila 28 svečana sjednica Gradskog vijeća Gospića koju je popratio vaš izvjestitelj. Nikada do sada sudionici sjednice se nisu digli i žarko zapljeskali kao na prozivanje Bajine kćerke Nikoline da preuzme gradsko priznanje.

Predvečer je na Veleučilištu promovirana monografija "Lička pukovnija kroz povijest" autora dr. sc. Jose Vrkljana. (Ln)


Gradsko vijeće Gospić

SJEDNICA 18. SRPNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. SRPNJA 2022. U 9.15 SATI

GOSPIĆ - Ana-Marija Zdunić, predsjednica Gradskog vijeća sazvala je sjednicu za ponedjeljak, 18. srpnja u 11 sati. Nakon aktualnog sata predložila je još 12 točaka dnevnog reda. Na ovoj sjednici razmotrit će se i donijeti odluka o dodjeli javnog priznanja Grada Gospića za 2022. godinu. (Ln)

Novo priopćenje iz Grada Gospića

ZAJEDNICA SPORTA LOŠE POSLUJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2022. u 20 sati

GOSPIĆ - Danas popodne dobili smo i priopćenje gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića o stanju u gospićkom sportu koje u cijelosti prenosimo:

- Zbog plasiranja u javnosti niza dezinformacija i laži o financiranju sportskih klubova na području Grada Gospića i rada Zajednice sportova Grada Gospića te svjesne manipulacije pojedinaca koji takvim načinom nanose štetu institucijama Grada i meni osobno, iznosim sljedeće činjenice:

- U protekloj, a i ovoj godini, stručne službe Grada Gospića su u više navrata, u skladu sa svojim pravima i ovlastima, reagirale i upozoravale na niz nepravilnosti i protuzakonitih radnji Zajednice sportova Grada Gospića, od propuštanja imenovanja Nadzornog odbora do nezakonitog donošenja Analize financijskih potreba za 2022. godinu do ne donošenja Financijskog plana i Godišnjeg programa rada te ne dostavljanja financijskih izvješća o utrošku sredstava. Sve te radnje tj. nerad i ne poštivanje zakonskih odredbi od strane Zajednice sportova Grada Gospića dovele su do situacije da je od milijun kuna, koliko je osigurano u Proračunu Grada za sport, zbog obmane i manipulacije predsjednika Zajednice sportova Nikole Starčevića, manjina u Zajednici odbila 250.000 kuna osiguranih za stručni rad Zajednice i materijalne troškove.

Kako bi spasili rad sportskih klubova i osigurali im financijska sredstva za natjecanja u ovoj godini Grad Gospić je raspisao javni poziv za financiranje sportskih udruga. Na raspisani poziv, devet sportskih udruga koje su se javile, ostvarile su pravo na financiranje te su početkom lipnja sklopile ugovore o korištenju sredstava ukupne vrijednosti 700.000 kn te im je do sada isplaćeno već više od 50 posto dodijeljenih sredstva, odnosno 388.383,49 kn (HNK Gospić 91, HNK Croatia'92, HNK Velebit, RK Gospić, HK Gospić, KK Gospić, KK Visočica, ŽKK Gospić i Powerlifting klub Rux). Iz ovoga je jasno da klubovi funkcioniraju i da nisu, kao što to navode pojedinci, ostavljeni bez sredstava od strane Grada Gospića. Također je jasno da je isključivi i jedini krivac za ne doznačavanje sredstava Zajednici sportova činjenica da Skupština Zajednice sportova Grada Gospića nikada nije usvojila financijski plan i program za 2022.godinu te je isključiva odgovornost za to na predsjedniku Zajednice Nikoli Starčeviću, Izvršnom odboru i djelomično na članovima skupštine. Financiranje udruga iz gradskog proračuna se ne može vršiti na temelju poznanstva, prijateljstva, ucjena ili medijske harange već isključivo samo transparentno prema propisanoj proceduri i predloženim programima, odnosno projektima što su sve ostale udruge i napravile osim Zajednice sportova grada Gospića.

Osobno ne prihvaćam i nikada neću prihvatiti ničije ultimatume koji su mi upućivani proteklih mjeseci kako bi se netko okoristio proračunskim sredstvima ili ista dijelio netransparentno kao što je bio slučaj i s organizacijom malonogometne lige prošle godine gdje me se pokušalo dovesti u neugodnu situaciju tvrdeći da sam odgovoran za organizacijski neuspjeh lige, a do današnjeg dana stručnim službama Grada Gospića nije dostavljeno izvješće o utrošku namjenskih sredstava i sredstava kotizacije. Javno pozivam vodstvo Zajednice sportova da to izvješće dostavi, a preporučujem i javno objave.
Pozivam javno sve moje kritičare, kako iz Zajednice sportova tako i ostale manipulatore u javnom prostoru, da javno objave dokument kada je održana skupština Zajednice sportova Grada Gospića na kojoj je usvojen financijski plan i program za 2022.godinu, a vodstvu Zajednice sportova Grada Gospića upućujem još jednom javni poziv da stručnim službama dostave financijsko izviješće o utrošku sredstava što su po zakonu i bili dužni učiniti.
Pa neka javnost zaključi tko laže i manipulira.

I dalje odgovorno tvrdim da skupština Zajednice sportova Grada Gospića nikada nije usvojila niti dostavila Gradu Gospiću financijski plan i program za 2022.godinu. Onima koji koriste ovu situaciju u pokušaju hvatanja jeftinih političkih bodova i vođenju političke kampanje poručujem da je legitimno voditi političku kampanju, ali da se ne služe lažima i podmetanjima te da to ne rade preko leđa sportskih udruga i sportaša.
U prilogu dostavljam na uvid i dopis odvjetničkog društva koje je angažirao Grad Gospić i iz kojeg se detaljno vide sve nepravilnosti u radu Zajednice sportova.

Uz proslavu Dana Grada Gospića

ODGOĐEN UZLET BALONOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2022. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Danas je u redakciju iz gradske uprave stiglo priopćenje da se zbog nepovoljne vremenske prognoze za vikend odgađa uzlet balonom na vrući zrak. Dogovoren je novi uzlet za 17. srpnja s početkom u 19 sati i to na livadi ispred Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu gdje će biti dva balona. Stoga treba sačuvati karte. Ako kupcu karte ne odgovara termin kartu može vratiti u turistički ured i dobiti povrat novca. Sva ostala najavljena događanja, održat će se prema rasporedu.

U susret Danu Grada

SRPANJ U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2022. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Danas popodne u našu redakciju stigao je ovogodišnji program proslave Dana Grada Gospića koji objavljujemo u cijelosti:

SRPANJ U GOSPIĆU 2022.
2.srpnja 2022.godine (subota)
8.00 sati Pohod na Visočicu povodom 49.obljetnice PD-a Željezničar Gospić i 124. obljetnice prvog organiziranog uspona Gospićana na Visočicu
Okupljanje na kraju sela Rizvanuša kod izvora Pizdica
(kompletan program na www.pdzeljeznicargospic.hr)

GROCKS
22.00 sat Koncert Massimo
(Atrij KIC-a)

6.srpnja 2022.godine (srijeda)

19.00 sati Predstavljanje knjige Veljka Đorđevića
"Svitanja"
(Samostalna narodna knjižnica Gospić)

9.srpnja 2022.godine (subota)
Obilježavanje 166. obljetnice rođenja Nikole
Tesle
11.00 sati Okrugli stol "Hidrocentrala Teslinog doba danas"
(KIC, Budačka 12)

TESLA POWER OF LIGHTS
21.00 sat Interaktivna igra svjetla
(Trg Stjepana Radića)
22.00 sata HOUSE PARTY - ANDROLOGIC/ZD
(Atrij KIC-a)

10.srpnja 2022.godine (nedjelja)
Obilježavanje 166. obljetnice rođenja Nikole
Tesle
12.00 sati Izložba "Četiri godišnja doba Memorijalnog centra "Nikola Tesla" Smiljan
(MC "Nikola Tesla", Smiljan)

18.00 sati 3. Lika Night Run - Atletski klub Velebit
Koncert DC5
(park šuma Jasikovac)

19.45 sati Podizanje balonom na vrući zrak /panoramski
pogled na Gospić
(prodaja karata Turistička zajednica Grada Gospića, cijena 30.00 kn)

20.00 sati DJ HEĆ
21. 00 sat TESLA POWER OF LIGHT
(sve na Trgu Stjepana Radića)
13.srpnja godine (srijeda)

20.00 sati i 21.30 sati Državni arhiv u Gospiću - Revija dokumentarnog filma HISTORY
FILM FEST - Večeri nagrađenih filmova
(Dvorište Državnog arhiva u Gospiću - ulaz slobodan)

14.srpnja godine (četvrtak)

20.00 sati i 21.30 sati Državni arhiv u Gospiću - Revija dokumentarnog filma HISTORY
FILM FEST - Večeri nagrađenih filmova
(Dvorište Državnog arhiva u Gospiću - ulaz slobodan)

15.srpnja godine (petak)

19.00 sati Predstavljanje novog romana Zorana Žmirića
"Holel Wartburg"
(Park POU - a Gospić)

20.00 sati i 21.30 sati Državni arhiv u Gospiću - Revija dokumentarnog filma HISTORY
FILM FEST - Večeri nagrađenih filmova
(Dvorište Državnog arhiva u Gospiću - ulaz slobodan)

16.srpnja 2022.godine (subota)

20.00 sati Recital poezije, Udruga Hrvatska domovinska
lirika pod pokroviteljstvom Grada Gospića i Ogranka Matice hrvatske u Gospiću
(Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević)

21.00 sat GROCKS
Koncert OPĆA OPASNOST
Predgrupa ZVUKODLACI
(Atrij KIC-a)


18. srpnja 2022.godine (ponedjeljak)

20.00 sati Otvorenje izložbe " Gospić i Lika u objektivu
Frana Salaja "
(Mali salon Muzeja Like Gospić)


19. srpnja 2022.godine (utorak)

19.30 sati Predstavljanje knjige "Nogomet u Gospiću
NK Gospić ´91 - stoljeće Gospićkih plavih",
autora Ivana Brlića
(Atrij KIC-a)

20. srpnja 2022.godine (srijeda)

20.30 sati Svečano otvorenje petogodišnjeg umjetničkog
projekta Glumci u Gospiću
21.00 sat Kazališna predstava "Jel´ tako Zorane"
Kazalište Moruzgva
(Atrij KIC-a)

21.srpnja 2022.godine (četvrtak)

20.00 sati Kazališna predstava Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta Dr. Ante Starčević "Balon"

21.30 sati Glazbeno - poetski recital : Glas ljubavi -
Kostadinka Velkovska
/sve Atrij KIC-a/


Od 22 . do 24. srpnja 2022.godine 1. Susret povijesnih vozila "Nikola Tesla" &
Smiljan

22. srpnja 2022.godine (petak)

8.00 sati Budnica Puhačkog orkestra grada Gospića
ulicama grada


9.30 sati Polaganje vijenca i paljenje svijeća podno
Spomen križa na Gradskom groblju Svete
Marije Magdalene

Zajednički odlazak - procesija prema Katedrali
NBDM na Svetu misu


17.30 sati Predstavljanje knjige "Lička pukovnija kroz povijest"
autora Jose Vrkljana
(Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću)

19.30 sati Postrojavanje povijesnih postrojbi hrvatske vojske
(Trg Stjepana Radića)

20.00 sati Nastup Gradske limene glazbe i mažoretkinja grada Gospića

20.30 sati Nastup gradskog zbora Vila Velebita
(Trg Stjepana Radića)


21.00 sati Klapa RIŠPET
Gospić BIG BEND
(Trg Stjepana Radića)


23.srpnja 2022.godine (subota)
Od 10.00 sati Malonogometni turnir u kategoriji veterana Lički Osik
2022.
NK Croatia ´92, Lički Osik
(Nogometni stadion Marin Ćaćić na Ličkom Osiku)

20.00 sati Zajednički nastup FA "Dr. Ante Starčević", KUD
Široka Kula, KUD Lički Osik, FS" Degenija"

21.00 sat Večer tamburice
(Trg Stjepana Radića)


25.srpnja 2022.godine (ponedjeljak)

19.00 sati Izložba likovnih radova Dražena Mileusnića
(Samostalna narodna knjižnica Gospić)


28.srpnja 2022.godine (četvrtak)

21.00 sat Kazališna predstava "Dekorater", Kazalište Lektirum
(Atrij KIC-a)


29.srpnja 2022.godine (petak)

20.00 sati Koncert u sklopu LIKE LIKA festivala : Pjesme iz jednog kraljevstva - Ivana Galić (sopran), Darko Horvat (gitara), Mario Jagec (sopran saksofon), Ines Jagec (violina)
(Dvorište Muzeja Like )


30.srpnja 2022.godine (subota)
GROCKS
21.00 sat Koncert GS BIG BAND
TAJNO IME
(Atrij KIC-a)
Novo priopćenje iz Grada Gospića

NEMA BLOKADE PRORAČUNA

Najnovija rasvjeta u jednoh uličici/Snimio Marko ČULJAT
Najnovija rasvjeta u jednoh uličici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2022. u 19 sati


GOSPIĆ - U ovim godinama poslije rata nekoliko puta je mijenjana javna rasvjeta u ličkoj metropoli. Svaki pita kada su se mijenjali kandelabri ili rasvjetna tijela pričala se ista priča za javnost o uštedama. Nekada je taj posao obavljala Elektrolika i nije bilo frke i bilo je dosta svitla čak i u vrime redukcija struje.

Kako informiranje u ličkoj metropoli nikada nije bilo lošije nego što je danaska primat je zauzela Radio mileva, odnosno usmeno pričanje i prepričavanje svega i svačega i onda nastaju problemi. U Gospiću rijetko tko daje informacije o zbivanjima i događanjima, ila daje samo ponekoj redakciji, onda nastaje šarada.

Danaska je u našu reakciji stiglo priopćenje gradonačelnika Karla Starčevića na vijest Radio mileve koje čitavo pastiramo, pa sami zaključite o čemu se tuteka radi:
- Zbog interesa javnosti i plasiranja laži i neistina u javni prostor o blokadi gradskog proračuna zbog tobožnjih ovrha ističemo da gradski proračun u prošloj 2021. godini pa tako i u prvoj polovici ove godine, do današnjeg dana, nije bio blokiran niti je provedena bilo kakva ovrha.
Na temelju pravomoćne sudske presude od 15. prosinca 2021. godine tvrtki MILLEM-INŽENJERING d.o.o. putem Odvjetničkog društva Vukić i partneri iz Rijeke izvršena je uplata sredstava dana 14. siječnja 2022. godine u ukupnom iznosu od 1.461.918,74 kn od čega se 1.178.143,53 kn odnosi na glavnicu te 283.775,21 kn zateznih kamata te prema toj osnovi ne postoji više nikakva financijska obveza od strane Grada Gospića prema navedenoj tvrtki.
Podsjećamo, Grad Gospić je 2017. godine obustavio plaćanje računa tvrtki MILLEM-INŽENJERING d.o.o. za posao ugradnje energetski učinkovite javne rasvjete u Budačkoj ulici te je osporavao kvalitetu ugrađenih lampi s obzirom da je u 2017. godini čak 60 rasvjetnih tijela u potpunosti izgorjelo što nije u skladu s kvalitetom koja je bila određena za taj posao od strane Grada Gospića.
O kvaliteti ugrađenih lampi mogli su se uvjeriti i naši sugrađani koji su svjedočili učestalim kvarovima i teškoćama sa ugrađenim sustavom koji je vidljiv i danas.
Ističemo još jednom da od strane navedene tvrtke ne prijete nikakve ovrhe na račun Grada Gospića te da se proračunskim sredstvima upravlja transparentno, odgovorno i u maniri dobrog gospodara i da ne postoji niti jedan sudski spor s navedenom tvrtkom koji bi mogao u dogledno vrijeme uzrokovati financijsku štetu Gradu Gospiću.

Priopćenje iz Grada Gospića

POSKUPLJENJE VRTIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. LIPNJA 2022. U 17. 15 SATI

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju iz gradske uprave koje potpisuje gradonačelnik Karlo Starčević navodi se da eje Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici usvojilo Odluku o mjerilima za naplatu usluge Dječjeg vrtića "Pahuljica" od roditelja/skrbnika.

Novom odlukom došlo je do poskupljenja cijena vrtića u pravilu od 150 do 250 kuna za smješta jednog djeteta. Grad je pristupio povećanju cijena usluga smještaja djece u dječji vrtić zbog mnogih okolnosti koje su se dogodile u protekle dvije godine u gospodarskom i financijskom smislu i koje su prije svega posljedica epidemije korona virusa te nastupanja novih okolnosti vezanih uz poskupljenje energenata, a i zbog poskupljenja namirnica. U posljednjih pola godine došlo je do inflacije gotovo svih troškova vezanih uz pružanje usluga vrtića te je dosadašnja cijena smještaja bila nedostatna za održivo funkcioniranje Vrtića. (Ln)

Grad Gospić

NOVA POTPORA UMIROVLJENICIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. LIPNJA 2022. U 18.10 SATI

GOSPIĆ - Iz Gradske uprave dobili smo priopćenje o novoj potporu osobama s malim mirovinama. Naime, Grad će sufinancirati cijenu sakupljanja miješanog komunalnog otpada. Pravo na sufinanciranje imaju umirovljenici s prebivalištem na području grada Gospića koji imaju mirovine do dvije tisuće kuna i koji primaju račune od tvrtke Komunalac Gospić.

Da bi ostvarili ovo pravo uz zahtjev za sufinanciranje, potrebno je priložiti sljedeće:
dokaz o visini prihoda, potvrdu o visini dohotka i primitka za sve članove kućanstva od porezne uprave, potvrdu o isplati mirovinskih primanja od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sve članove kućanstva, preslike osobnih iskaznica članova kućanstva, preslik računa za odvoz otpada, a po potrebi i druge dokaze.
Za više naši čitatelji mogu se javiti na telefon 053/ 572-082. (Ln)

Prijem u Gradskoj vijećnici Gospića

RUKOMETAŠI PONOS GOSPIĆA

Najbolji osnovnoškolski rukometaši na trenutak su zaposjeli vijećničke klupe.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2022. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Protekli tjedan ostat će zapisan u analima grada Gospića - s državnog natjecanja 911 osnovnih škola vratile su se kući zlatne pobjednice. Prije njih došli su i zlatni dečki. S njima su na prijemu bili dr. Tomislav Rukavina predsjednik RK Gospić i trener i učitelj Vanja Antić gdje je sve započeo trenere Antić prijke nekoliko godina.

Za njih su danas prijem u Gradskoj vijećnici priredili gradonačelnik Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša. Oni su biranim riječima zahvalili mladom naraštaju na postignutim rezultatima ističući da su ponos grada Gospića.

Na prošlotjednom dočeku zlatnih rukometašica ravnatelj škole Ivica Radošević je istakao da su ovi sportaši i sportašice i odlični učenici. Time mogu poslužiti za primjer i ostalima. Članovi Rukometnog kluba Gospić ostvarili su zapažen uspjeha na Državnom prvenstvu Hrvatskog rukometnog saveza gdje su djevojčice osvojile drugo mjesto, te na Državnom prvenstvu u rukometu za učenike osnovnih škola u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza gdje su i dječaci i djevojčice u svojim kategorijama osvojili prva mjesta.

U bliskoj prošlosti ličke metropole najprije je zasjala rvačka zvijezda i medalja s Olimpijade u Minhenu 1972., zatim su zasjale medalje košarkašica koje su pokorile pola Europe. Za nadati se da će i rukometaši još koju godinu do studija timski raditi a takav način rada sačuvao ih je od međusobnog otuđenja zbog proklete pandemije, i usprkos svemu ih pripremio za ostatak života u timskom radu. (MaČ)

Brzi internet

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2022. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Nakon objavljivanja javnog poziva i distribucije letaka nešto se zatalasalo između Velebita i Kapele. Naime, lokalne vlasti pozvale su građane da se prijave i daju suglasnost za priključak na brzu Internet mrežu koja se treba graditi u ovome dijelu Hrvatske.

Zbog velikog interesa građana za dostavu suglasnosti za izvedbu priključaka svjetlovodne mreže u Projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera, rok za dostavu suglasnosti produžuje se do 31. srpnja.

Poveznica za letak suglasnosti:
tesla-net.hr/upload_data/editor/files/Letak%20finalni.pdf

Informacija o projektu može se pročitati poveznici tesla-net.hr

Pitanjima se građani mogu obratiti i na telefon 053/333-421

Srednjoškolci u Gradskoj vijećnici

ZBOG POSLA VEĆINA BI MLADIH OTIŠLA

Starčević u razgovoru sa srednjoškolcima
Starčević u razgovoru sa srednjoškolcima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2022. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Danas su u vijećničke klupe Gradske vijećnice na neko vrijeme zasjelo je dvadesetak učenika Strukovne škole. S njima je u iščekivanju suradnika najprije neformalno razgovarao gradonačelnik Karlo Starčević.

- Dobro je da dajete inicijative, ali nemamo mogućnosti za veća ulaganja. - rekao je Starčević, upućujući ih da se informiraju na službenim stranicama i da im stoje na raspolaganju za sva pitanja.

Nikolina Tonković-Čorak, koordinatorica projekta govorila je o provedenoj anketi među mladima koja je obuhvatila 264 učenika i studenta u Gospiću i okolici. U posljednje vrijeme, djeca su polovicu slobodnog vremena provodila u kući, ali su rekli da vole bicikliranje, trčanje, nogomet i glazbu. Smatraju da je u Gospiću život pozitivan, da je slaba trgovačka ponuda i da samo njih 55 posto želi nastaviti srednjoškolsko obrazovanje u Gospiću, a iz njega bi zbog posla otišlo čak 97 posto anketiranih. Žalosno je da nisu čuli za Jasikovac, a žale su se na slabo informiranje iako se na internetu vrti bezbroj portala.

Nekolicina učenika i učenica s vijećničke govornice postavilo je pitanja i prijedloge. Željeli bi ljetno kino, a postojeće kino zjapi prazno cijele godine i s malim brojem gledatelja, htjeli bi park za rekreaciju s podlogom (?), htjeli bi raditi grafite po fasadama zgrada, hjtjeli bi vodene sportove …. (MaČ)

Nova akcija gospićkog Crvenog križa

KONTROLA CUKRA I TLAKA

Gospićani su jedno dočekali lipo vrime i akciju Crvenog križa.

Prepoznatljici šator Crvenog križa u akciji/Snimio Marko Čuljat
Prepoznatljici šator Crvenog križa u akciji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2022. u 12.15 sati, dopuna u 10.10 sati

GOSPIĆ - Gradsko društvo HCK danas je uspješno provela kontroli cukra u krvi i tlaka kod svojih sugrađana. Naime, tradicionalna akcija, a prva nakon proklete korone izolacija i odmaka čovjeka po čovjeku, privukla je mnogobrojne Gospićane da na brzini, odnosno bez čekanja u zagušljivim ambulantama, kontroliraju dio svog zdravlja stanja. Tim Crvenog križa na čelu s dr. Ivankom Krmpotić, internisticom Opće bolnice, i nekoliko medicinskih sestara imao je pune ruke posla na lokaciji u Kaniškoj ulici gdje se inače provode slične akcije.

Akciji se odazvalo 76 građana. Otkriven su tri bolesnika od cukra, petero tlakaša, a loše reguliran tlak imalo je deset osoba. (MaČ)

Grad pokušava pomoći ugroženima

POMOĆ PENZIONERIMA

Za gracku potporu treba bezbroj potvrda poslati internetom.

Gracke kante su kramp u oku svakog čovjeka i u svakopm dvorištu/Snimio Marko Čuljat u svome dvorišću
Gracke kante su kramp u oku svakog čovjeka i u svakopm dvorištu/Snimio Marko Čuljat u svome dvorišću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 202. u 13.30 sati

GOSPIĆ - U svrhu provedbe Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Gospića donijeta je odluko o kriterijima za sufinanciranje cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, odnosno smeća na cijelome gbradskom području.
Pravo mogu ostvariti:
1 Jednočlana kućanstva, umirovljenici samci, u iznosu 50 posto cijene minimalne javne usluge, ukoliko isto ispunjava sljedeće uvjete:
- da je član kućanstva umirovljenik na kojeg glasi račun komunalnog trgovačkog društva, da je adresa potrošnog mjesta istovjetna adresi prebivališta, da imaju prebivalište na području grada Gospića i da su ukupna mjesečna primanja člana jednaka ili manja od 2.000,00 kuna.

2. Višečlana kućanstva u kojima žive samo umirovljenici, u iznosu od 30 posto cijene minimalne javne usluge, ukoliko isto ispunjava sljedeće uvjete:
- da su članovi kućanstva umirovljenici, račun komunalnog trgovačkog društva glasi na podnositelja zahtjeva, da je adresa potrošnog mjesta istovjetna adresi prebivališta, da imaju prebivalište na području grada Gospića, da ostvaruju ukupna mjesečna primanja po članu kućanstva jednaka ili manja od 2.000,00 kn.

Ova prava mogu ostvariti i osobe koje imaju nacionalnu naknadu za starije osobe.

Uz zahtjev za sufinanciranje, koji se preuzima u Gradskoj upravi Grada Gospića ili na web stranici Grada, potrebno je priložiti:
- Dokaz o visini prihoda:
- Potvrda o visini dohotka i primitka za sve članove kućanstva od Ministarstva financija,
Porezne uprave,
- Potvrda o isplati mirovinskih primanja od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sve članove kućanstva,
2. Preslika osobne iskaznice za sve članove kućanstva,
3. Presliku računa za odvoz otpada,
4. Po potrebi ostale dokaze.

Zahtjevi se predaju u lipnju s računom obračunate usluge odvoza komunalnog otpada za mjesec svibanj. Sufinanciranje se ne odnosi na račune ispostavljene za travanj 2022. godine. Nameće se pitanje koliko će zbrinjavanje smeća iz kuće oli ti doma stajati kada se uno bude vozilo u Zadar di je tur-retur mam 200 kilometara. a danaska je to nekoliko kilometara do nekadašaneg sela Počučića Brdo iza Paromlina.

Nažalost u Gradu su zaboravili i na drugi dio svog javnog poduzeća koje je diglo cijene kubika vode na fantastičnih 33,61 kunelicu. (GG)

Novost u telekomunikacijama

BESPLATNA OPTIČKA MREŽA

Telefonske žice odlaze u povijest.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2022. u 10 sati

GOSPIĆ - U sklopu Projekta izgradnje svjetlovodne (optičke, odnosno staklene) mreže Grad Gospić je poslao tiskane letke na adrese korisnika, radi prikupljanja suglasnosti za izvedbu priključaka svjetlovodne mreže. Izvedba priključaka u potpunosti je besplatna za sve koji dostave suglasnosti do 31. svibnja 2022.

Svjetlovodna mreža suvremena je komunikacijska infrastruktura koja će zamijeniti staru telefonsku mrežu građenu prije 30 i više godina. Svjetlovodna mreža nije dio nikakve bežične mobilne mreže (uključujući i 5G mreže) i ne proizvodi nikakvo elektromagnetsko zračenje. Svjetlovodna mreža korisnicima osigurava brže i kvalitetnije usluge pristupa internetu, u usporedbi sa starim telefonskim mrežama i u usporedbi s mobilnim mrežama (uključujući i 5G).

Svjetlovodna mreža u projektu bit će javna i dostupna pod jednakim uvjetima svim operatorima na tržištu. Usluge na novoj svjetlovodnoj mreži pružat će i postojeći operatori na tržištu. Tako će i svi korisnici s postojećim pretplatničkim ugovorima s operatorima moći prenijeti svoje ugovore na novu svjetlovodnu mrežu. Svi korisnici moći će sklopiti nove ugovore s bilo kojim operatorom prema svom izboru.

Priključak svjetlovodne mreže omogućava korisnicima da opreme svoje domove i poslovne prostore sa suvremenom komunikacijskom infrastrukturom, koja u današnjem društvu ima sličnu važnost kao što je nekad imao priključak električne energije.

Grad Gospić još jednom naglašava da je izvedba priključaka svjetlovodne mreže potpuno besplatna, i da dostava suglasnosti za izvedbu priključaka ne predstavlja bilo kakvu obvezu korisnika da naknadno sklope pretplatnički ugovor s bilo kojim operatorom. Grad Gospić poziva sve građane da dostave suglasnost na e-mail: sirokopojasna.mreza@gospic.hr

Više informacija kao i obrazac suglasnosti dostupni su na poveznicama:

tesla-net.hr/clanak/distribucija-letaka-radi-prikupljanja-suglasnosti-za-izvedbu-prikljucaka-svjetlovodne-mreze-7

tesla-net.hr/clanak/distribucija-letaka-radi-prikupljanja-suglasnosti-za-izvedbu-prikljucaka-svjetlovodne-mreze-7

Uskrsni tjedan

GRADSKA USKRSNA JAUŽNA

Prve su gošće došle se bakom
Prve su gošće došle se bakom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - Danas, na Veliki Petak, uskrsni blagdan. u organizaciji gradske uprave upriličena je na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića posna jaužna. Stigli smo na vrijeme, a već su tamo bile Đurđica i Ana-Marija iz gradske uprave. Nigdi nikoga ni blizu ponuđenih porcija ribica koje su se lagano ladile, a bilo je i Daninog crnjaka.

Kako je vrije odmicalo sunašce je sve žešće grijalo tako su se počeli i okupljati pučani i pučanke. Stigao je i gradonačelnik Starčević i zamjenica Prša, bio je i Mario Stilinović šef Hrvatskih šuma, Mandarić iz Mogorića…

Građani su se okupljali i guštali u prženim ribicama za jaužnu i crnjaku. Bilo je pripremljeno okruglo 300 porcija, al bome je na kraju prifalilo. Moglo je proć' jošte tolk'. To treba imati u vidu za drugu gracku jaužnu na grackom trgu, ka primirice za Masndelinu, Božić… (MaČ)

Uz ulazak partizana u Gospić 1945.

NEVIĐEN POKOLJ HRVATA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2022. u 16.10 sati

GOSPIĆ - Cijeli Drugi svjetski rat partizani nisu uspjeli pokoriti najveći lički grad, sve do današnjeg dana prije 77 godina. Bila je to zadnje ratno proljeće sa susnježicom 1945. Partizanske postrojbe su organizirano krenula ispod Velebita i s južne strane otpočele napad jakim snagama.

Prije napada na Gospić oznaši i političari su od zapovjednika postrojbi tražili "da se ubije i hrvatska mačka" nakon ulaska u grad. Tako je i bilo bio je to krvavi partizanski obračun nakon pet godina ratovanja. Ubijeno je nekoliko tisuća Gospića i vojnika iz nekoliko vojski. Nije im bio dovoljan taj pokolj 4. travnja 1945. već su nastavili s masakrima i narednih dana u susjednim naseljima, pa i nekoliko godina nakon rata, u poraću, znala je pasti po koja hrvatska glava. Za te zloćine nitko nikada nije odgovarao osim jednog partizana koljača iz Bilajske ulice koji je izgubio čin. Nove vlasti su čak zabranile da se te žrtve sahranjuju u groblje. Grobovi su im na bezbroj mjesta gdje su i ubijeni.

U sklopu prevrata 1990 podignuta je prva spomen ploča ovim žrtvama na ogradi katoličkog groblja sv. Marije Magdalene, jer su sahranjeni u talijanske grobove izvan groblja. Ploča je za nekoliko dana razbijena. Prije nekoliko godina gospićka Podružnica Hrvatskog društva političkih zatvorenika digla je spomen ploču i križ gdje je danas održana komemoracija. Na njoj su bili i vijenac položili Ernest Petry i Karlo Starčević, ličko-senjski župan i gradonačelnik Gospića sa suradnicima. Počast su odali i nekadašnji politički robijaši i članovi njihovih obitelji, te čelnici domovinskih udruga. Molitvu je predvodio gospićki župnik mons. Marinko Miličević. (LN)

Posjet branitelja iz Opatije

PONOVO U LICI

Opatijski veterani Domovinskog rata
Opatijski veterani Domovinskog rata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. TRAVNJA 2022. U 13.15 SATI

GOSPIĆ - Danas smo od gradskog protokola dobili najavu da u subotu 23. travnja ponovo dolaze hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz Opatije.

Po dolasku će najprije u 10.30 sati odati počast kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu alojzija Stepinca. Kako s njima dolazi i Puhački orkestar iz Lovrana koji su ih posjetili i tijekom rata oni će imati mimohod do Trga Stjepana Radića gdje će s početkom u 11 sati održati promenadni koncert.

Nakon koncerta odlazi se u Trnovac gdje će na kući Martina Brkljačića biti otkrivene dvije spomen-ploče. U toj kući je u Domovinskom ratu bilo Zapovjedništvo Opatijske postrojbe. Jesna je spomen-ploča Zapovjedništvu 4. bojne "Veli Jože" Opatija u sastavu 155. brigade HV-a, a druga je u spomen gostovanja bojišnici Puhačkog orkestra Lovran. (LN)