POČETNAARHIVAwww.gospic
KANDIDATI HDZ-a PREDALI POTPISE
POČELO KANDIDIRANJE
SANACIJA DIJELA KRALJEVIĆEVE
SUFINANCIRANJE URBANOG PODRUČJA
POTPORA ZA ATLETSKU STAZU NA BALINOVCU
ZBOG PRORAČUNA NA IZBORE

Prijevremeni izbori za gospićkog gradonačelnika

KANDIDATI HDZ-a PREDALI POTPISE

Kandidat za novog gradonačelnika je Joso Vrkljan, a za zamjenicu Kristina Prša.

 
 
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2025. u 23.15 sati

GOSPIĆ - Skupa HDZ-a na kojem je nazočio i predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH i nositelj HDZ-ove liste za izbor članova u Europski parlament Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te brojni dužnosnici, članovi i simpatizeri HDZ-a iz Gospića, kandidati HDZ-a za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića Joso Vrkljan i Kristina Prša predali su kandidature uz poruku "Gospić - snažan i važan", koji će se održati 9. lipnja ove godine.

Joso Vrkljan kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika nakon predaje kandidature uz prikupljenih preko 2000 potpisa podrške građana zahvalio je građanima na ukazanoj potpori te dodao da sigurno ono što njegovoj kandidaturi daje poseban značaj jest stranka - Hrvatska demokratska zajednica kao i njegova zamjenica Kristina Prša.
-Naša je temeljna zadaća, s obzirom da je riječ o mandatu u trajanju kraćem od godinu dana, preokrenuti sve negativne trendove i usmjeriti se na razvoj grada za što je potreban odvažan i stručan tim. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske i Ličko-senjske županije, državnih ustanova i poduzeća naš program i ciljevi su realno ostvarivi. Kao što je poznato cijeli svoj radni vijek sam proveo u poduzeću Lika ceste na različitim poslovima, a položaj direktora usmjerio me na suradnju s Gradom Gospićem, a posebno sa zamjenicom Kristinom Prša s kojom sam zadnjih nekoliko godina ostvario odličnu suradnju. U tom pravcu, veseli me i buduća suradnja i novi izazovi. Gospić ima mnoštvo vidljivih problema, a o smjernicama i prioritetima više ću govoriti u programu koji je realan i ostvariv. Na tragu profesionalnog djelovanja, iskustvenog rada, osobito ću skrbiti o cestovnoj infrastrukturi u smislu poboljšanja sigurnosti prometovanja i kvaliteti života kao i svim ostalim područjima koji će u doglednoj budućnosti naš grad učiniti prepoznatljivim i konkurentnim. Sinergijom znanja i iskustava, možemo jamčiti nesmetani razvoj našega grada, na dobrobit svih nas, a posebice mladih koji su naša budućnost. Vodit ću kampanju prepoznatljivosti, usmjerenosti, dijaloga, čestito i profesionalno".

Kristina Prša kao nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a za zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića dodala je da je proteklih sedam godina s pozicije zamjenice gradonačelnika vodila gradske projekte, od planiranja, apliciranja do njihove konačne provedbe.
-Nažalost, svjedoci smo da je proteklih pola godine došlo do stagnacije, zaustavljanja svih projekata, kao i nemogućnosti prijavljivanja novih projekata na različite Europske i nacionalne mjere. Naša je dužnost da se u kriznim vremenima, svi koji možemo pomoći svojim znanjem, aktiviramo i stavimo na raspolaganje, sebe i svoja znanja za dobrobit zajednice. Tako sam i ja stavila svoju struku i znanje na raspolaganje na području gdje mogu najviše doprinijeti i podržala kandidaturu Josu Vrkljana, stručnjaka za cestogradnju i obrtnika. Ističem kako se radi o čovjeku s kojim sam izvrsno surađivala u proteklom razdoblju, dok sam bila zamjenica i koji se pokazao kao čovjek od riječi i vrlo operativnim. Sigurna sam da ćemo zajedno postići sve što je potrebno za vraćanje grada na prave staze, jer znamo točno što i kako ćemo raditi, koji su naši prvi potezi i na koji način ćemo to postići. Nalazimo se u situaciji koja zahtjeva predan rad vodstva grada i ne možemo si dozvoliti gubitak niti jednog dana kako bi postigli cilj. Svi koji me poznaju znaju da sam oduvijek predano radila i da neću dozvoliti da ono što smo prethodne dvije godine pripremali ostane nedovršeno. Zajedno, našim znanjem koje imamo, taj cilj ćemo postići. Imamo potporu cijelog niza stručnjaka u našem timu, a sada tražimo i potporu naših sugrađana, za ostvarenje cilja koji se zove GOSPIĆ- snažan i važan".

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ernest Petry zahvalio je svim građankama i građanima grada Gospića koji su svojim potpisom podržali kandidaturu Jose Vrkljana i Kristine Prša te dodao, da stranku broj prikupljenih potpisa, kao i izvrstan rezultat HDZ-a na parlamentarnim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor od 58 posto, osnažuje i ohrabruje, ali isto tako i obvezuju na daljnji rad za dobrobit građana Gospića, Ličko-senjske županije i Republike Hrvatske. (LN)

IZBORI NOVOG GRADONAČELNIKA

POČELO KANDIDIRANJE

Prva je prijava stranke LiPO.

Predaja kandidature stranke LiPO/Snimio Marko Čuljat, Lika press
Predaja kandidature stranke LiPO/Snimio Marko Čuljat, Lika press
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2024. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Poradi nedonošenja gradskog proračuna Vlada RH je donijela odluku o smjeni gradonačelnika i pripremaju se novi izvanredni izbori za gradonačelnika koji su zakazani za 9. lipnja.

Izbornom povjerenstvu koje koristi jedan ured u Županiji danas je kroz podne predana prva prijava. Radi se o kandidaturi stranke LiPO koja je donijela preko tisuću potpisa za njihove kandidate liječnika Darka Milinovića, za gradonačelnika i poduzetnika Icu Kovačevića, za zamjenika pod motom "5 do 12". Nakon toga Milinović je dao izjavu za novinare.
-Mislim da je došlo vrijeme da ovaj grad promijeni trend. Ovaj grad treba odlučne ljude, one koji donose odluke, a uvjeren sam da smo nas dva ti koji donose brze odluke. Ovaj grad treba čišće parkove i ulice, treba dosta mjesta u vrtićima. Ovaj grad treba neovisne kandidate a to smo nas dva i to je bio jedan od motiva naše kandidature.-istakao je Milinović.

Predaju kandidature najavio je i HDZ koja će biti 23. svibnja u 18 sati nakon proslave Dana županije. (MaČ)

Gradsko groblje sv. Marije Magdalene Gospić

SANACIJA DIJELA KRALJEVIĆEVE

Sanira se prekopani dio Kraljevićeve prilikom ekshumacije hrvatskih žrtava iz 1945. godine.

Sanacija grobišta iz 1945. godine u dijelu Kraljevićeve ulice
Sanacija grobišta iz 1945. godine u dijelu Kraljevićeve ulice
www.licke-novine.hr
29. travnja 2024. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Nakon provedene ekshumacije i nedavne sahrane posmrtnih ostataka žrtava partizanskih i komunističkih zločina, danas su započeli radovi na privremenoj sanaciji ceste na lokalitetu kod gospićkog groblja da se građanima omogući pristup grobovima predaka i da se neometano na obližnjem nogometnom igralištu održi 12. Susret hrvatske katoličke mladeži kojemu je domaćin Gospićko-senjska biskupija ovog vikenda.

Ulicu Miroslava Kraljevića saniraju radnici i strojevi tvrtke Lika ceste, a danas su ih obišli ličko-senjski župan Ernest Petry i direktor Lika cesta Joso Vrkljan. Ispred gospićkog groblja, odnosno ispod prometnice, tijekom ekshumacije koju je provodilo Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji S Ministarstvom unutarnjih poslova, Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem, pronađeni su posmrtni ostatci nasilno ubijene 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima 249 muškaraca i četiri žene osobe u dobi od 20 do 50 godina, dok su kod gotovo polovice žrtava utvrđene prostrijelne ili traumatske ozljede lubanje te prijelomi kostiju, što ukazuje na nasilnu smrt. Žrtve su pobili partizani nakon zauzimanja Grada 4. travnja 1945. i još nekoliko godine poslije.
Župan Petry je i ovom prigodom naglasio da se u idućem razdoblju treba trajno obilježiti mjesto stradavanja žrtava i na tom lokalitetu izgradi dostojanstveno spomen-područje kao sjet na stradale žrtve. (LN)

SUFINANCIRANJE URBANOG PODRUČJA

 
 
www.licke-novine.hr
26. travnja 2024. u 18 sati

GOSPIĆ - Povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Gospića Josip Brozičević potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Sufinanciranje izrade Strategije razvoja Urbanog područja Gospić za razdoblje 2021.- 2027. godine u vrijednosti od 32. 771, 66 eura. Urbano područje Gospić čine tri jedinice lokalne samouprave: Grad Gospić, Općina Perušić i Općina Udbina.

Sve je započelo u prosincu 2021. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Grada i općina nakon čega su uspješno odrađene pripremne faze i izrađena je Strategije razvoja urbanog područja Gospić, koja je u veljači 2024. usvojena na sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića. Način na koji su pripremani projekti osigurava integraciju područja prilikom ulaganja u razne sektore - od obnove kulturnih prostora do povezivanja sadržaja i mobilnosti stanovništva. Strategijom su definirani prioriteti, a to je prvenstveno teritorijalna integracija i mobilnost lokalnog stanovništva, ali i posjetitelja i turista obzirom da Lika doživljava i turistički uzlet, te je nužno povećati turističko-prezentacijske kapacitete ovog dijela Hrvatske.

Tako će kroz ovaj mehanizam Grad pripremati projekte uspostave javnog prijevoza nabavom električnih vozila te projekte kojima će se dodatno valorizirati spomen na jednog od najpoznatijih svjetskih izumitelja i ojačati vidljivost područja kao rodnoga kraja Nikole Tesle. Općine pripremaju projekte kojima će predstaviti svoju kulturnu baštinu i time obogatiti turističku ponudu. (GG)

Ministarstvo turizma i sporta

POTPORA ZA ATLETSKU STAZU NA BALINOVCU

 
 
www.licke-novine.hr
25. travnja 2024. u 12 sati

GOSPIĆ - Ministarstvo turizma i sporta ove će godine sufinancirati sportske objekte. Jučer su u Ministarstvu uručena 84 ugovora a jedan se odnosi na obnovu i opremanje postojeće atletske staze na nogometnom stadionu Balinovac za kojeg je povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Gospića Josip Brozičević potpisao i preuzeo Ugovor o sufinanciranju u vrijednosti od preko 260 tisuća eura. Cilj projekta je doprinijeti zadovoljavanju javnih potreba u sportu na području Gospića kroz osiguravanje preduvjeta za kvalitetno bavljenje sportskim aktivnostima ulaganjem u sportsku infrastrukturu. Ovo je završnu fazu ulaganja u atletsku stazu budući su do sada u prvoj fazi već izvedeni pripremni radovi i radovi asfaltiranja podloge. U sklopu projekta će se izgraditi zaštitna ograda i postaviti završne obloge na stazi i popratna borilišta kao i nabaviti i kao nabaviti i postaviti sprave i oprema potrebna za punu funkcionalnost atletske staze. (GG)

Priopćene iz gradske uprave Gospića

ZBOG PRORAČUNA NA IZBORE

Gradonačelnik Karlo Starčević, povukao je proračun za ovu godinu.

Gradsko vijeće Grada Gospića
Gradsko vijeće Grada Gospića
www.licke-novine.hr

4. siječnja 2024. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Danas kasno popodne dobili priopćenje koje je potpisala Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika Gospića:

Dragi sugrađani, poštovani suradnici, cijenjeni poslovni partneri,
s obzirom da je gradonačelnik gospodin Karlo Starčević povukao proračun, uskoro će Odlukom Vlade RH biti imenovan povjerenik kojemu će zadaća, između ostalog, biti i organizirati i provesti izbore za gradonačelnika Grada Gospića.

Time će i službeno prestati moj mandat zamjenice gradonačelnika kojega sam sa osobitim zadovoljstvom obnašala od 2017. godine. Ovdje moj politički put zauvijek i u svakom obliku prestaje.

Za mene je ovaj posao, a kojim sam na neki način služila Gradu Gospiću i njegovim stanovnicima, bio veliki izazov. Puno toga sam naučila, ostvarila mnoga poznanstva i ta iskustva zauvijek će ostati urezana u moja sjećanja. Unatoč tome što je bilo teških dana, pamtit ću samo lijepe jer ih je nedvojbeno bilo više. Osim što mi je bilo veliko zadovoljstvo raditi u interesu grada, moram reći da mi je bila i velika čast, a koju su mi ukazali Gospićani i na tome sam zaista zahvalna.

U posljednjih šest i pol godina mnogo je projekata koje smo napravili i kojih ću se sjetiti kada budem prolazila ulicama grada. Svaki od njih proveo se uz trud i zalaganje, posebno zaposlenika gradske uprave kojima se ovim putem posebno zahvaljujem na profesionalnosti, odgovornosti, suradljivosti i svim drugim osobinama koje su u kolektivu pokazali, a koje su uvelike pridonijele da se projekti uspješno i provedu.

Svima i dalje želim uspješan rad, a novom gradonačelniku od srca želim da nastavi tamo gdje smo stali te da provede sve projekte za koje smo pripremili teren, a također želim puno uspjeha u mnogim drugim projektima koji će donijeti prosperitet i razvoj Gospiću kako to ovaj grad i zaslužuje.

Svima se još jednom zahvaljujem na vremenu provedenom u zajedničkom radu.