POČETNAArhivaGrad Gospić
ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA
GRADSKA POTPORA PODUZETNICIMA
Obilježen 4. travanja - Dan gospićkih mučenika
VANJSKI ŠALTER
PONOVO PETAK
OSLOBAĐANJE OD LOKALNIH PLAĆANJA
ZATVORENE OSNOVNE ŠKOLE I VRTIĆ
DALJINSKI RAD
PREKID RADA VRTIĆA
ZELENI DNEVNI BORAVAK GOSPIĆA

Uz blagdan Uskrsa

ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. TRAVNJA 2020. U 10.15 SATI

Drage sugrađanke i sugrađani,

u ovim teškim vremenima sve većih strahova, neizvjesnosti i očaja, Kristovo uskrsnuće daje nam nadu i vjeru da Bog pronalazi rješenja za sva iskušenja koja pred nas stavi.

Svaka ljudska kriza uz vjeru u Boga puno je lakša i daje nam smisao. Ne klonimo zato duhom, već hrabriji i razboritiji odolijevajmo izazovima i kako nas je učio Isus Krist, vjerujmo da će ovim trenutnim patnjama doći kraj.

Neka vam Uskrs donese mir i puno Božjeg blagoslova.

Gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima.

GRADSKA POTPORA PODUZETNICIMA

Danas je raspisan javni poziv za bespovratna sredstva.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2020. u 13 sati

GOSPIĆ - Na službenoj stranici Grada Gospića danas je objavljen
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora temeljem Odluke o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (COVID-19)

Predmet Javnog poziva je dodjela potpora obrtima i trgovačkim društvima na području grada Gospića koji su pogođeni zabranom rada: ugostiteljski objekti svih kategorija (uz izuzetak pripreme i dostave hrane), usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja; uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima kao što su frizerske radnje, kozmetičarske radnje, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, fitness i rekreacijski centri i slično i autoškole.

Cjeloviti tekst Odluke i obrazac zahtjeva nalaze se na poveznici
gospic.hr
ili
gospic.hr/javni-poziv-dodjelu-za-potpora-poslovnim-subjektima/

(LPS)

Obilježen 4. travanja - Dan gospićkih mučenika

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2020. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Od Ivana Vukića, predsjednika Podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika dobili smo prilog o današnjem Danu gospićkih mučenika:

- Gospić je osvanuo je sablasno prazan, ljudi nema na ulicama, a grobnu tišinu rijetko narušavaju zvuci automobila u prolazu. Dan je vedar, buran i hladan. Gospićani su se povukli u svoje stanove i domove, ne zbog hladnoće, već zbog nevidljivoga neprijatelja korona virusa.

Ovako sablasno stanje bilo je i kobnoga 4. travnja 1945. samo su tada gradom odjekivali pucnji iz svega oružja kojim su raspolagali povampireni partizani, krici mučenih i ubijanih Gospićana i orgijanje pomahnitalih pobjednika. U dvodnevnom jugopartizanskom pokolju mrtvi Gospićani i mnoštvo drugih, koji su bježali pred podivljalim jugoslavenskim partizanima, ležali su po ulicama, dvorištima, u kućama, na livadama i šumama oko Gospića. Jezivo mnoštveno stratište i grobište bilo je ispred Gradskog groblja Sv. Marije Magdalene. Tu leži pobijena gospićka mladež, školarci sa svojim profesorima i gradonačelnikom Josipom Josanom Kolakovićem.

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Podružnica Gospić uz pomoć domoljubnih Gospićana i domoljuba iz iseljene Hrvatske u znak sjećanja i dubokog pijeteta prema žrtvama postavili su na ogradnom zidu spomen ploču i raspelo.

Grad Gospić je za gradonačelnika gospodina Karla Starčevića preuzeo od Hrvatskoga društva političkih zatvorenika Podružnice Gospić organiziranje proslave te tužne obljetnice. I ove godine kada je zbog pandemije korona virusa zabranjeno okupljanje građana, Gospićani predvođeni svojim gradonačelnikom Karlom Starčevićem odali su počast svojim pobijenim sugrađanima paljenjem svijeća, polaganjem vijenca i molitvom za duše mučenika. Skroman čin vrijedan pažnje, u nadi da će se na ovome tužnom prostoru izgraditi Spomen obilježje mučenicima sa zahvalnošću Hrvatskoga društva političkih zatvorenika Podružnice Gospić.

Novost iz komunalnih poduzeća

VANJSKI ŠALTER

Novi šalter blagajne u Bužimskoj ulici je spreman za ponedjeljak
Novi šalter blagajne u Bužimskoj ulici je spreman za ponedjeljak
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. TRAVNJA 2020. U 18.30 SATI

GOSPIĆ
- Od ponedjeljka, 6.travnja korisnicima usluga Komunalca biti će omogućeno plaćanje računa na novootvorenom vanjskom šalteru blagajne u Bužimskoj ulici.
Blagajna će raditi svakog radnog dana od 8 do 13 sati, a moći će se platiti i računu Usluge. Posao će se odvijati po strogim kriterijima higijene i odstojanja. (LPS)

Obavijest iz Komunalca Gospić

PONOVO PETAK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ - U prošli petak silom prilika nije bio peta, odnosno nije bila tržnica ilti placa. U skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite tržnica će raditi sutra, u petak, 3. travnja, od 8 do 14 sati.

- Prodavači će biti isključivo u zatvorenom prostoru te će biti postavljeni dodatni kiosci.- kaže Milan MAtaija, direktor Komunalca koji upravlja Tržnicom u Gospiću.

Uz prodaju hrane, mesa, mliječnih proizvoda, jaja, voća i povrća osiguran je i rad ribarnice u kojoj će se prodavati slatkovodna i morska riba.

Rad tržnice će biti osiguran uz poštivanje strogih mjera socijalnog distanciranja s osiguranim punktovima sa dezinfekcijskim sredstvima za ruke te kontrolom ulaska i izlaska kupaca na prostor tržnice.

Molimo sve građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Akcije Grada Gospića u ratu s koronom

OSLOBAĐANJE OD LOKALNIH PLAĆANJA

S ciljem pomoći u borbi protiv gripe Grad Gospić je već donio više odluka.

Gradska konferencija za novinare na otvorenom
Gradska konferencija za novinare na otvorenom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2020. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa suradnicima održao je danas konferenciju novinare na ulazu u gradsku palaču u Budačkoj ulici 55.

- Ova situacija sve nas je stavila u neravnopravan položaj u odnosu na prirodu i pojave u prirodi. Vidimo da se borimo s nevidljivim neprijateljem i posljedice ovoga svega bit će dalekosežne. Donijeli smo niz mjera kojima ćemo rasteretiti svoje sugrađane. Za početak svim korisnicima usluga dječjeg vrtića želim reći da smo donijeli odluku da za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti neće plaćati cijenu vrtića, dakle dok god djeca ne krenu ponovno u vrtić. Oni koji su u ožujku platili pola cijene to će im se odbiti u onom mjesecu kada djeca krenu u vrtić. Donijeli smo odluku i za škole o obustavi plaćanja produženog boravka, dok god učenici ne krenu u školu. Isto tako obustavili smo i naplatu parkirališta. Takvu odluku donijeli su i drugi gradovi. Željeli smo rasteretiti građane.- rekao je Starčević i nastavio:

- Kao gradonačelnik i poduzetnik apsolutno sam svjestan da ćemo svi zajedno osjećati posljedice ovoga nereda kojeg nam je izazvao virus, te da ćemo morati pronaći način da, uz mjere Vlade RH, i mi kao jedinica lokalne samouprave podnesemo teret naših poduzetnika kojima su nastupila vrlo teška vremena. Već početkom ovog tjedan donijeli smo prvu u nizu mjera rasterećenja poduzetnika, odnosno donijeli smo Odluku o interventnim mjerama za pomoć gospodarstvu. Cilj donesenih mjera je suzbijanje i ublažavanje ekonomskih šteta uslijed epidemije COVID-19. Ovom Odlukom gospodarstvenici s područja Grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada (temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH) oslobođeni su plaćanja: zakupnine za zakup poslovnih prostora i zakupnine, odnosno naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta. Gospodarstvenici se oslobađaju plaćanja na vrijeme od tri mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020. godine. Gospodarstvenicima s područja grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada odgađa se i naplata komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine (4., 5. i 6. mjesec), a postoji i mogućnost produljenja. Stoga, sve Vas pravne i fizičke osobe (obrtnike), odnosno gospodarstvenike koji imaju zabranu rada, molimo da ne plate komunalnu naknadu za II. kvartal, a isto tako i spomeničku rentu. Grad Gospić pratit će i dalje stanje vezano uz korona virus te donositi odluke kojima će rasteretiti svoje gospodarstvenike i građane.

Novinarima se obratila i zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.
- Ja bih samo rekla da komunalne djelatnosti u gradu teku bez problema, Komunalac obavlja poslove koji su mu povjereni, odvoz smeća odvija se prema rasporedu, te im se ovim putem zahvaljujem. Naše gradske ustanove također su se prilagodile trenutnim uvjetima i dezinficiraju svoje prostore, prilagodili su i radno vrijeme. Grad ne radi sa strankama ali se svi zahtjevi za isplatu rodiljnih i bilo kojih drugih naknada odvijaju bez poteškoća, zaprimaju se zahtjevi mailom, telefonom i naši službenici su građanima na raspolaganju. Htjela bih pojasniti situaciju vezanu uz udruge. Dakle, potpisivanje ugovora prolongira se, kao što to čine i ministarstva i drugi gradovi, međutim ovdje želim reći da se aktivnosti udruga ionako ne odvijaju zbog zabrane okupljanja i održavanja aktivnosti i događaja, a vjerojatno će se u narednom razdoblju odgoditi i druge planirane manifestacije vezane uz ljetne programe, ali to ćemo tek vidjeti. Želim reći da ćemo sva neutrošena sredstva usmjeriti prema pomoći gospodarstvenicima s područja našeg grada. U ovom trenutku i teškim okolnostima poduzimamo sve što je moguće da svi zajedno lakše prebrodimo krizu. To ćemo činiti i dalje.

Direktor Komunalca Gospić, Milan Mataija, istaknuo je da komunalni radnici obavljaju posao i kako sve komunalne djelatnosti koje su im povjerene bez poteškoća, odvoz smeća odvija se nesmetano, Komulanac je nabavio zaštitnu opremu za zaposlenike, a spremni su i za dezinfekciju javnih površina ukoliko to bude potrebno.

Vlado Brkljačić, direktor Gradske organizacije Crvenog križa, istaknuo je kako ekipe svakodnevno opskrbljuje nemoćne i starije osobe i kako im se dostavlja sve što im je potrebno. Uz starije osobe volonteri i osobe koje su u samoizlaciji.

Zamjenik gradonačelnika, Ivica Tomljenović, ujedno je i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Gospića, podsjeća da su trenutno četiri trgovačka obrta s područja Gospića uključeni u dostavu potrepština kućanstvima po brojnim, udaljenim i raštrkanim selima. Pozvao je građane da u toj situaciji ne zovu trgovce samo zbog jednog artikla. Rekao je i da je grad do sada izdao 124 propusnice svojim građanima za kretanje izvan grada. (LPS)

Odluka gradskih vlasti Gospića

ZATVORENE OSNOVNE ŠKOLE I VRTIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Zbog novonastale situacije širenja korona virusa COVID - 19 prema Odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, u Gradu Gospiću provode se odluke o odgoju i obrazovanju.

U Dječjem vrtiću "Pahuljica" obustavljen je odgojno-obrazovni rad i trenutno se obavlja dezinfekcija objekta, a prema odluci resornog ministarstva obustavljena je i nastava u osnovnim školama kojima je Grad Gospić osnivač. Stoga je Grad Gospić donio Odluke o oslobođenju roditelja od plaćanja usluga Dječjeg vrtića "Pahuljica" i Programa produženog boravka u osnovnim školama.

Za usluge obavljene do 19. ožujka 2020. godine, odnosno do stupanja Odluka na snagu, račun će biti uredno ispostavljen.

- Ovim putem još jednom apeliram na sve da budemo staloženi i solidarni te da se nepotrebno ne izlažemo mogućnosti zaraze. Ovo je vrijeme kada moramo misliti jedni na druge i paziti da, iako smo zdravi, svojim ponašanjem ne ugrozimo druge. Među nama ima starijih osoba, kroničnih bolesnika i njihovo je zdravlje širenjem virusa sve ugroženije. Isto tako i svoje vlastito zdravlje više ne možemo uzimati zdravo za gotovo.- ističe gradonačelnik Karlo Starčević, i dodaje kako preporučujem da svi sugrađani, bez obzira na dob i trenutno zdravstveno stanje te na činjenicu da u Gospiću i našoj okolici još uvijek nema, slušaju i pridržavaju se uputa Nacionalnog stožera koji ulaže velike napore i radi vrlo stručan i kvalitetan posao kako bi nas sve zajedno zaštitio koliko god je moguće u ovim izazovnim i teškim vremenima. (LPS)

Novost iz Grada Gospića

DALJINSKI RAD

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave dobili smo slijedeće priopćenje gradonačelnika Karla Starčevića:

-Sukladno trenutnoj situaciji povezanoj sa širenjem koronavirusa, odlučili smo poduzeti određene preventivne mjere. Stoga, ovim putem obavještavamo javnost da Gradska uprava Grada Gospića od danas prekida rad sa strankama.

Građani sve potrebne informacije mogu dobiti telefonom broj 053/57 20 25. Kontakte svih gradskih upravnih odjela možete preuzeti na internetskoj stranici Grada Gospića www.gospic.hr ili na poveznici gospic.hr/kontakti.

Poštovani sugrađani, zahvaljujemo na razumijevanju i još jednom apeliramo da ne širite paniku, već da se ponašate odgovorno i u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ostalih stručnih službi kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje. (LPS)

Odluka gradonačelnika Gospića

PREKID RADA VRTIĆA

U Vrtić će samo djeca koja nemaju gdje biti dok roditelji rade.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2020. u 18 sati

GOSPIĆ- Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića je pšoradi zaštite od najnovijeg soja gripe koji hara svijetom donio odluku o privremenom zatvaranju na dva tjedna Dječjeg vrtića Pahuljica. Vrtić neće raditi od ponedjeljka 16. ožujka.

U odluci je previđen i izuzetak za djecu čiji roditelji imaju radnu obvezu, a ne mogu zbrinuti dijete Vrtić će organizirati boravak takve djece.

Starčević apelira na sugrađane da narednih dana nužno smanje dolazak u gradsku upravu i druge institucije i da tako olakšaju zaštitu u gradu u kojem još nije zabilježeno oboljenje. (LPS)

JASIKOVAC

ZELENI DNEVNI BORAVAK GOSPIĆA

Jasikovac čeka neke nove posjetitelje.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. OŽUJKA 2020.

GOSPIĆ - Grad čine ulice i trgovi, ali jednako tako i uređene zelene zone koje znatno utječu na kvalitetu života njegovih stanovnika. Grad Gospić napokon je dobio svoj zeleni dnevni boravak, kao rezultat provođenja projekta "Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac".

Danas je predstavljen projekt kojim je zapuštena šuma Jasikovac preobražena u mjesto koje nudi sadržaje za odmor i zabavu, ujedno vodeći brigu o zaštiti vrijedne flore i faune. Jasikovac je između ostalog stanište šumske šljuke koja je klasificirana kao strogo zaštićena i kritično ugrožena gnjezdarica. Jasikovac je područje značajno za vrste i stanišne tipove za ptice i odredište je prirodne baštine u sklopu ekološke mreže NATURA 2000.

Uređeni Jasikovac ima info centar, brojače posjetitelja, dječje igralište, pametne klupe za punjenje mobilnih uređaja, besplatni internetski hot-spot, promatračnice za ptice, pozornicu, poligon za pse, vježbalište sa spravama, umjetnu stijenu za penjanje, boćalište, informativno-orijentacijske ploče i sustav signalizacije prilagođen i slijepim i slabovidnim osobama, novouređene staze, klupe, sjenice, garderobu za posjetitelje. U svemu tome Gospićani i gosti mogu uživati i danju i noću, jer je u šumu po prvi put dovedena i javna rasvjeta.

Grad Gospić krenuo je u revitalizaciju Jasikovca 2017. na inicijativu Ličke ekološke akcije, uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Gospić te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Ličko-senjske županije. Ukupna vrijednost izvedenih radova je gotovo tri milijuna kuna od čega su dva milijuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Jasikovac je važan dio gospićke povijesti. Ime je dobio po zapovjedniku Prve ličke regimente, habsburškom generalu Jasyku koji je davne 1743. naredio da se to područje zasadi hrastovim žirom. Tu je 1900. izgrađeno prvo tenisko igralište u ovom dijelu Europe. Da je Jasikovac važan dio i gospićke sadašnjosti i budućnosti potvrđuje podatak da je znak park šume osmislila učenica Lea Stilinović, pod mentorstvom nastavnice Nede Čačić. (LPS)