POČETNAARHIVA
PERUŠIĆKI SAJAM I REGATA NA LICI
ŠKOLOVANJE VLASTITIH RADNIKA
ŠKOLOVANJE ZA POTREBE PLITVICA
ZELENI SAJAM I REGATA U ĆOJLUKU
SMOTRA KONJA I GOVEDA
NAJTRAŽENIJI VRTLARI
PRIJAVE ZA PERUŠIĆKU REGATU
UZ PARADAJZ BITI ĆE I KAKIJA
U GULJEVINE ĆE BITI I PARADAJZA S DRVETA
KAKVA JE BUDUĆNOST JADRANA?
MEDVJEDI U OBJEKTIVU
OČEKUJE SE POTICAJ POLJOPRIVREDE I TURIZMA
RASKORAK PONUDE I POTRAŽNJE

PERUŠIĆKI SAJAM I REGATA NA LICI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. lipnja 2018. u 20 sati

PERUŠIĆ - Sutra, u subotu 23. lipnja u podnje otvara se 1. Zeleni sajam i 15. Veslačka regata na obali rijeke Like u Ćojluku. Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera te se posjetiteljima ulaz ne naplaćuje, a pripremljeno je niz edukativnih okruglih stolova, predavanja, prezentacija, eko radionica za najmlađe te atraktivni kulturno-zabavnih i gastronomskih pratećih sadržaja. Ponudu će predstaviti pedesetak izlagača iz cijele Hrvatske.

Veslačka regata je jubilarna, 15. po redu. Kategorije za ovu utrku rekreativnog su karaktera: kanu - dvosjed i četverosjed; kajak - dvosjed i samac; mješovito - kajak i kanu. Kotizacija iznosi 100 kuna po osobi (startnina), a dužina staze za utrku ovisi o vodostaju (6 - 8 km). Prijaviti se možete i na dan utrke.

Osim toga, špilju Samograd u Pećinskom parku Grabovača moći će se obići po sniženim cijenama, kao i splavariti po rijeci Lici. Planinarsko društvo Željezničar Podružnica Perušić organizira tradicionalni ljetni uspon Kaluđerovac-Metlača-Sklopača.
Radno vrijeme:
Zeleni sajam: 12:00 h - 19:00 h,
Zelena tribina:12:30 h - 13:30 h,
Eko radionice za najmlađe - 14:00 h - 17:00 h,
15. Veslačka regata: 17:00 h - 19:00 h i
Zabavno- glazbeni program: 19:00 - 01:00 h.

Prvi korak do potrebnih radnika

ŠKOLOVANJE VLASTITIH RADNIKA

Potpis ugovora ravnatelji PAvlović i Kovačević i ministar Ćorić
Potpis ugovora ravnatelji PAvlović i Kovačević i ministar Ćorić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2018. u 22:15 sati

PLITVICE - Danas je potpisan sporazum o suradnji i stipendiranju učenika koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima. Sporazum su potpisali Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera i Šimo Pavlović, ravnatelj Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice. Potpisivanju je svjedočio i resorni ministar za turizam Tomislav Ćorić.

- Suradnja Nacionalnog parka s Ugostiteljsko-turističkom školom dobar je primjer kako javna ustanova brine o budućim kadrovima stoga apeliram na predstavnike drugih ustanova, kojima je to primjenjivo, da pokušaju na ovakav način osigurati dostupnost budućih kadrova. - istaknuo je ministar Ćorić.

Ravnatelj Kovačević je naglasio da ova suradnja predstavlja povezivanje obrazovanja s gospodarstvom i njegovim potrebama što će rad u turizmu učiniti dugoročno održivim. Stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima kao što su kuhar, konobar, slastičar i hotelijersko-turistički tehničar, rezultirati će selekcijom najboljih kandidata koji će nakon završene škole nastaviti s radom i usavršavanjem u Parku i njegovim ugostiteljskim objektima. Ravnatelj Pavlović istakao je da imaju tradiciju ugostiteljstvo.(NP/LPS)

Novi plitvički kadrovski vjetrovi

ŠKOLOVANJE ZA POTREBE PLITVICA

Plitvički lički pladanj dobro prolazi kod svih gostiju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Plitvički lički pladanj dobro prolazi kod svih gostiju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. LIPNJA 2018. U 20:45 SATI

Piše Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Naveliko iznenađenje,danas je po prvi put nakon desetak godina,ponovo došao službeni poziv iz NP Plitvička jezera u našu redakciju.

Pozvani smo na prigodnu svečanost potpisivanja sporazuma o suradnji između Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice. Sporazumom će biti utvrđene međusobne obveze i prava sa stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja u koja spadaju kuhar, konobar, slastičar, hotelijerski tehničar, a koji se kadrovi školuju u obližnjoj Korenici.

Potpisivanje je sutra popodne u hotelu Jezero. Sporazum će potpisati Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera i Šimo Pavlović, ravnatelj Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice, a potpisivanju sporazuma prisustvovat će dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Za nadati se da će ovo dugoročno biti dobar korak kako bi se riješili kvalitetni kadrovi za Plitvice i da se neće samo stati na nekoliko KV zanimanja, nego da će Plitvice inicirati i visoko obrazovanje za njih potrebnih šumara, zaštitara, ekonomista, pravnika. Ovo je dobar korak i primjer drugima kako treba surađivati u odgoju i obrazovanju mlade generacije za koju treba osigurati i pristojne plaće i mogućnost stručnog usavršavanja, da ne podsjećam na floskulu cjelogodišnjeg učenja.

Pišući ovaj tekst naviru mi sjećanja iz moje plitvičke "karijere" koja je podurala samo 24 radna dana. Bilo je to u proljeće 1973. godine kada je na Mukinjama radila i ugostiteljska školu u zgradi osnovne škole. Do tada su plitvički učenici polazili srednju ugostiteljsku školu u Opatiji. Nažalost, ja kao učitelj i direktor OOUR-a Srednjoškolski đački dom čija je gradnja bila počela godinu prije, nisam mogao podnijeti loše uvjete života, ne rada, nego života učenika i učenica kojih je bilo samo 180 pod mojom "komandom". Dobro smo se slagali. Ja sam se svakodnevno zalagao za njihove bolje životne uvjete jer su prezimili u depadansi Belvi hotela Plitvice, a za Prvi maj su preseljeni u barake ferijalnog saveza gdje je sada sportski centar hotela Jezero. Pipu su imali samoi na dvorištu. Nisam mogao nabaviti niti pišljive lavore da se mogu umivati i prati. Do generalnog Petra Vidakovića nisam mogao doći nego samo jednom, krv mi je pio amandmanac, savjetnik za tzv radničke amandmane 21. i 22. na državni ustav koji su ugrađeni 1974. On me je htio pod svaku cijenu zadržati na Plitvicama. Svađao sam se s Božom Končarom direktorom hotela Jezero tražeći da djeci dozvoli kupanje u radničkom kupatil, te da im dozvoli da uče u kino dvorani. Konačno je Božo jedini shvatio da će to sutra biti njegovi radnici i popustio je. Djeca su bila zadovoljna, ali ne i ja pa sam pokupio krpice iz Belvija i otiša u Gospić.

Akcija turističkih radnika Perušića

ZELENI SAJAM I REGATA U ĆOJLUKU

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2018. 10:20 sati

PERUŠIĆ - U subotu 23. lipnja prvi put u sklopu 15. Veslačke regate održati će se i sajam koji promovira ruralni turizam i ponudu domaćih kvalitetnih proizvoda - Zeleni sajam 2018.

Pripreme za sajam su u punom jeku a svoju ponudu posjetiteljima će predstaviti pedesetak izlagača iz svih dijelova Hrvatske. Izlagači će u direktnom kontaktu moći u prodaji posjetiteljima sajma prodati svoje visoko kvalitetne proizvode. Inicijative ove vrste od velikog su značaja za razvoj održivog turizma i života. Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera te se posjetiteljima ulaz ne naplaćuje, a priprema se i niz edukativnih okruglih stolova, predavanja, prezentacija, atraktivnih kulturno-zabavnih i gastronomskih pratećih sadržaja. (LPS)

PROGRAM DOGAĐANJA:

9:00 - 13:00 LJETNI USPON NA METLAČU (Kaluđerovac-Metlača-Sklopača-Ćojluk)
PD ŽELJEZNIČAR - PODRUŽNICA PERUŠIĆ

12:00 SVEČANO OTVARANJE SAJMA POZDRAVNI GOVOR I NASTUP HKUD-a PERUŠIĆ - djeca

12:30 - 13:30 ZELENA TRIBINA "KAKO NAPRAVITI USPJEŠNU TURISTIČKU PRIČU" PRIMJERI IZ PRAKSE: LAG LIKA, MALI PODUZETNICI U TURIZMU, USPJEŠNA OBITELJSKA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA (otvoreni tip predavanja)

14:00 - 17:00 EKO RADIONICE DJEČJE ANIMACIJE I IGRE NA OTVORENOM UDRUGA PČELICE, NARODNA KNJIŽNICA OPĆINE PERUŠIĆ, JU PEĆINSKI PARK GRABOVAČA

17:00 - 19:00 XV VESLAČKA REGATA NA RIJECI LICI NATJECATELJSKA DIONICA DO 8KM, KRAĆA DIONICA ZA SVE UZRASTE

19:00 ZATVARANJE SAJMA, DODJELA NAGRADA I NASTUP HKUD-a PERUŠIĆ - odrasli

19:30 - 2:00 ZABAVNO-GLAZBENI PROGRAM TAMBURAŠKI I POP-ROCK SASTAV


Krivi put

SMOTRA KONJA I GOVEDA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. LIPNJA 2018. U 19:30 SATI

KRIVI PUT - Održana je četvrta smotra konja i goveda u organizaciji Konjičkog kluba Ana iz Senja. I ovaj put pokroviteljica smotre je bila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović čiji je izaslanik bio Darsko Nekić. Pokrovitelj izložbe bilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Osim autohtone pasmine hrvatski konja hladnokrvnjak, bilo je i drugih autohtonih pasmina konja poput hrvatskog posavca te goveda lička buša.

Smotra se održala u subotu na stadionu NK Bunjevac. Cilj izložbe je razvoj konjogojstva i očuvanje autohtone pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak i ličke buše. Posjetiteljima smotre obratili su se i izaslanik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Elvis Macan, obnašatelj dužnosti predsjednika Gradskog Vijeća Senj Zeljko Tomljanovic i zamjenik ličko-senjskogh župana Vice Nekić te izaslanik predsjednice Darko Nekic. (LpS)


Lokalno tržište rada

NAJTRAŽENIJI VRTLARI

Traže se čak 83 vrtlara.

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2018. u 18:15 sati

GOSPIĆ - Prema podacima gospićkog Područnog ureda za zapošljavanje krajem svibnja na listi nezaposlenih bilo je 1797 nezaposlenih osoba, što predstavlja 313 osoba odnosno gotovo 15 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 764 osobe ili 30 manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Regionalni raspored nezaposlenosti - najveći broj nezaposlenih osoba u svibnju 2018. godine evidentiran je u ispostavama Gospić (Grad Gospić, Općine Karlobag, Lovinac i Perušić) - 550 ili 30,6% i Otočac (Grad Otočac, Općine Brinje i Vrhovine) - 534 ili 29,7%, nakon kojih slijede Senj (Grad Senj) - 268 ili 14,9%, Donji Lapac (Općina Donji Lapac) - 243 ili 13,5%, Korenica (Općine Plitvička Jezera i Udbina) - 120 ili 6,7% i Novalja (Grad Novalja) - 82 ili 4,6%. U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih u svim ispostavama i to: Korenica -31,8%, Novalja -26,8%, Senj -19,0%, Otočac -13,9%, Gospić -11,0% i D.Lapac -4,0%.

Tijekom svibnja poslodavci su prijavili 447 slobodnih radnih mjesta. Najviše prijavljenih potreba bilo je u sljedećim zanimanjima: vrtlarski radnik 83, prodavač 39, konobar 22, kuhar 21, radnik u održavanju 20, radnik na proizvodnoj liniji 17, medicinska sestra, pomoćni kuhar i pečenjar po 14, čistačica 11, radnik bez zanimanja i drvoprerađivački radnik po 10, utovarivač otpada 9, sobarica i komunalni redar po 7, čistač ulica 6 i doktor medicine 5.

Na drugoj listi bio je 241 korisnik novčane naknade što predstavlja 13,4% od ukupnog broja i smanjena je za 81 osobu. Nezaposlenima je isplaćeno preko 450 tisuća kuna što je bio prosjek nešto veći od 1800 kuna. U mjere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 38 nezaposlenih osoba. U prvih pet mjeseci ove godine uključeno je 170 osoba, dok je aktivnih korisnika kraju mjeseca bilo 424 -ro među koje su uključeni i korisnici iz prethodnog razdoblja. (LpS)

USKORO VESLAČKA REGATA NA LICI

PRIJAVE ZA PERUŠIĆKU REGATU

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. LIPNJA 2018. 21:45 sati

PERUŠIĆ - Prvi veslački klub organizira 23. lipnja 2018. jubilarnu, 15. po redu, veslačku regatu na rijeci Lici. Kategorije za ovu utrku rekreativnog karaktera su: kanu - dvosjed i četverosjed; kajak - dvosjed i samac; mješovito - kajak i kanu. Kotizacija iznosi 100kn po osobi (startnina) a dužina staze za utrku ovisi o vodostaju (6-8km). Prijave za utrku traju do 23. lipnja, a prijaviti se možete i na dan utrke. Kontakt za prijave je Mile Jurišić, predsjednik kluba 099/400-8778.

Tok rijeke Like vrijedan je divljenja jer teče među impresivnim klisurama i liticama. Osim regate, isti dan održat će se i Zeleni sajam kao popratni sadržaj u organizaciji Javne ustanove Pećinski park Grabovača i Turističke zajednice. Kao što smo već pisali, Zeleni sajam će na objediniti ponudu OPG-ova, smještajnih kapaciteta, pružatelja usluga u turizmu, zaštićenih područja Ličko-senjske županije, planinara, udruga i brojnih ostalih subjekata u turizmu. Dosad je prijavljen veliki broj izlagača. Oni najmlađi moći će sudjelovati u raznim radionicama i igrama, a svi željni informacija o radu u turizmu doći će na svoje na Zelenoj tribini gdje će uspješni primjeri iz svijeta turizma i OPG-a ispričati svoje početke. Osim toga, špilju Samograd u Pećinskom parku Grabovača moći ćete posjetiti po sniženim cijenama, kao i splavariti po rijeci Lici, a Planinarsko društvo Željezničar - podružnica Perušić organizira tradicionalni ljetni uspon Kaluđerovac-Metlača-Sklopača. U pripremi je i bogati zabavno-glazbeni program popraćen neizostavnom hranom i pićem. (LpS)

Susret u gospićkom vrtu

UZ PARADAJZ BITI ĆE I KAKIJA

Darko i Marica Majetić uzgajaju i egzotično voće.

Cvit Darkovog kakija/Snimio Marko ČULJAT
Cvit Darkovog kakija/Snimio Marko ČULJAT
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2018. u 12 sati

Pripremio susjed Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Već nekoliko godina s oduševljenjem pratim rad i rezultate bračnih drugova Darka i Marice Majetić. Neumorni su oni i maju posla cijele godine, iako se bave uzgojem voća i povrća. Nekome će se to činiti čudno, ali meni nije.

Naime, moj otac Mile je s nekolicinom radnika u siječnju i veljači, dakle kada je najžešća zima odlazija u ličke šume i šumetine da bi po snigu našli neki posebno veliku jelu, smreku ili bor i da bi s njega ubrali češere. Zatim bi u drugom dijelu zime te češere zagrijavali na nekih 60 Celzijusevaca u rasadničkoj trusnici kako bi se otvorili i ispustili malecke sjemenke. Nakon toga nekoliko mjeseci trajao je tretman sjemena u vlažnom botovcu… i svake godine isporučivali su za pošumljavanje stotine tisuća sadnica na području Like i radilo se o autohtonom sjemenu i sadnicama koje su aklimatizirane stoljećima za ovo naše nimalo ugodno podneblje.

Darko je u protekle dvije godine uspio uzgojiti sadnicu pitomog kakija, koji liči na paradajz, odnosno japanske jabuke koja liči na paradajz, ili po rvacki na rajčicu, odnosno rajsko povrće, i koja je ovih dana cvjetala, pa se nada i prvim plodovima ali i reznicama za već odnjegovani kakija koji će kalemiti iduće godine. Trebalo mu je samo tri godine da kaki procvjeta. Darko se nada da će u naredne dvije godine imati znatno više sadnica pitomog kakija koji, začudo, podnosi i temperaturu od minus 20 Celzijusevaca.

Dok smo snimali kaki Darko nije dangubio jer je samo smetao pri snimanju, latio se kante i nadolijevao je vodu u svoje sadnice paradajza na stablu koje navodnjava sustavom kap po kap iz - boca.

Susret u susjedstvu

U GULJEVINE ĆE BITI I PARADAJZA S DRVETA

Darko sa svojim paradajzima
Darko sa svojim paradajzima
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. lipnja 2018. u 15.50 sati

Biliži M. ČULJAT

GOSPIĆ - Danas sam malo prošeta do susjeda Darka Majetića - Guljevina. To vam je onaj vridni vozač autobusa i tenka koji ima bezbroj sadnica voća i povrća. Kad sam rupija u dvorište un je rukom melja neko sitno sime ka proso.
- Neću ti reć to j' tajna- odpovrne Darko na pitanje što to radi.
Potlje mi je reka da su un i planinka Marica bili jučer u Dalmaciji i ubrali plodove iod tri vrste murva i da će za koju godinu imati i te sadnice. Treba svakako reć, da su nedaleko mog i njegovog stana bile dvi murve, bila i crna, da su rađale barem dvista godina, i da su prid nikolke godine posičene iao nikome nisu smetale. Legenda kaže da su mjurve u Liku donili francuski vojnici vojskovođe Napoleona i martšama Marmonta koji hje iz šuba zauzeja Liku 1809.
Ne prestajući mišati sime murve da se u ladu osuši, reče mi da ima i ličko stablo. Mislio sam kog je vraga sad smislija. Ošli smo u vrta i na ednom kocu visilo je šest kanta i u svakoj je, akako on veli, edna vrsta paradajza. Baš me zanima kaki će biti ti plodovi ličkog drvta, jer vele da se Ličan ošuri da nastane bukov čaj. Uz to drvo počeja mu je cvitai i - kivano.

Podmornica koja prikazuje budućnost Jadrana uplovila u Poreč

KAKVA JE BUDUĆNOST JADRANA?

Mora su sve praznija, hoće li Jadran zadesiti ista sudbina?

Podmornica vračara u Poreču
Podmornica vračara u Poreču
29. SVIBNJA 2018. U 13:35 sATI

POREČ – U svrhu osvještavanja problema praznih mora, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF sagradila je podmornicu kroz koju se može vidjeti podmorje Jadrana kakvo nas očekuje za tridesetak godina ako ne krenemo putem održivog ribarstva. Podmornica je danas „uplovila“ u centar Poreča, u sklopu aMORE festivala, gdje su svi posjetitelji mogli ući i pogledati edukativni film o podmorju budućnosti sve do kasnih popodnevnih sati.

WWF već više godina provodi projekt osvještavanja ljudi o važnosti kakve proizvode iz ribarstva kupujemo, jer to direktno utječe na stanje ribljih stokova ne samo u Jadranskom, nego u svim morima svijeta. Osvještavanje građana krenulo je prije četiri godine kroz projekt Fish Forward, a trenutno se provodi nastavak, koji uključuje i zemlje u razvoju kao što su Indija, Južnoafrička republika, Filipini i Tunis. Europska Unija uvozi više od 50 posto ribe i proizvoda iz ribarstva, a polovica uvoza potječe iz zemalja u razvoju.

„Trenutno iz mora raznim mrežama i ostalim ribarskim alatima lovimo dva do tri puta više ribe nego što nam more može održivo osigurati. Tako se danas više od 90% svjetskih ribljih stokova iskorištava do maksimuma ili je već prelovljeno. Velika prepreka na putu prema održivom ribarstvu je ribolov bez kontrole te nezakonit ribolov. Veliki problem je i slučajan ulov neželjenih vrsta kao što su dupini i kitovi, koji dodatno ugrožava mora i morske ekosustave,“ rekao je Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u WWF Adriji.

Osim riba i ostalih “stanovnika” mora, ljudi koji ovise o moru kao izvoru hrane i prihoda također su direktno ugroženi. Pored toga što osiguravaju gospodarsko preživljavanje 800 milijuna ljudi, proizvodi iz ribarstva osiguravaju i prehranu za tri milijarde ljudi diljem svijeta. Riba i proizvodi iz ribarstva bitan su i pristupačan izvor proteina, posebno u zemljama u razvoju, a negdje iznose i do 50% unosa životinjskih proteina u ljudskoj prehrani.

Iako se na prvi pogled čini da su "obični" građani nemoćni po tom pitanju, to nije tako. Naime, odabirom održivih proizvoda iz ribarstva doprinosi se oporavku mnogih ribljih stokova i zaštiti morskih sisavaca poput dupina i kitova. Glavni cilj projekta Fish Forward upravo je educirati kupce kako birati održive proizvode iz ribarstva. Tako su svi posjetitelji WWF-ove podmornice dobili tiskan WWF-ov vodič po održivim proizvodima iz ribarstva, koji mogu ponijeti sa sobom u kupnju kako bi znali odabrati pravu ribu.

„Festival aMORE prvi je festival u potpunosti posvećen moru, koji je i ove godine pripremio `more` aktivnosti za najmlađe kako bi ih upoznao s očuvanjem mora na zabavan i uzrastu prilagođen način te osvijestio odgovornost koju imamo prema jednom od najvažnijih prirodnih resursa'', rekla je Petra Počanić, direktorica festivala aMORE.

Drugo izdanje aMORE festivala odvija se u Poreču i Zagrebu od 16. svibnja do 3. kolovoza. Za sve koji nisu imali priliku nazočiti događaju u Poreču, preporuke koju ribu kupiti, kao i recepte kako spremiti ribu na nov i zanimljiv način, mogu pronaći u on line verziji vodiča na www.kojuribukupiti.org. (Lps)


NP Sjeverni Velebit

MEDVJEDI U OBJEKTIVU

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2918. u 16:45 sati

KRASNO - Povodom Dana Nacionalnog parka Sj. Velebit uprava je organizira i u srijedu, 30. svibnja u Kući Velebita u 15:00 sati biti će otvaranje putujuće izložbe fotografija "Život s medvjedima" FINDing BEARings, međunarodni je foto natječaj posvećen očuvanju smeđeg medvjeda i suživotu medvjeda i čovjeka održan tijekom ožujka i travnja prošle godine. Na natječaju su sudjelovala 34 autora iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije, Poljske i Rumunjske s 86 fotografija. (LpS)

Perušićani pripremaju Zeleni sajam

OČEKUJE SE POTICAJ POLJOPRIVREDE I TURIZMA

Perušićki štand na Jeseni u Lici 2008./Foto arhiva Lika pressa
Perušićki štand na Jeseni u Lici 2008./Foto arhiva Lika pressa
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. SVIBNJA 2018. U 18 SATI

PERUŠIĆ - Općinska turistička zajednice obavlja pripreme za prvi Zeleni sajam i primaju se prijave OPG-a, te pružatelja usluga u turizmu. Sajam će biti 23. lipnja u Perušiću na manifestaciji koja će se održati uz obalu rijeke Like, u sklopu jubilarne, 15. Veslačke regate.

Turistička zajednica i Pećinski park Grabovača uz potporu Općine i Narodne knjižnice u suradnji s Klasterom Lika Destination, organizira sajam koji čiji je cilj stvaranje i uvrštavanje u nove turističke sadržaje. Ruralni turizam značajan je čimbenik u aktivaciji i održivom razvoju ruralnih, odnosno seoskih, područja koji pomaže očuvanju identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te pomaže razvoju.

Na Sajmu će biti prezentirana gastronomija, smještajni objekti i turistička ponuda. Organizirat će se javna tribina na kojoj će sudjelovati poduzetnici koji su već postigli uspjeh u poljoprivrednoj proizvodnji. Turizam i inovacijama. Perušićani se nadaju da će Sajam stvoriti temelje razvoj turizma i potaknuti stanovništvo na veće uključivanje u bavljenje turizmom i poljoprivredom. (LpS)

Tržište rada

RASKORAK PONUDE I POTRAŽNJE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2018. u 20:50 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje na listi nezaposlenih bilo je 2110 osoba, što predstavlja 408 osoba odnosno 16,2 % manje nego u prethodnom mjesecu i 769 osoba ili 26,7 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba evidentiran je u ispostavama Otočac (grad Otočac, općine Brinje i Vrhovine) - 620 ili 29,4 % i Gospić (grad Gospić, općine Karlobag, Lovinac i Perušić) - 618 ili 29,3 %, nakon kojih slijede Senj - 331 ili 15,7 %, Donji Lapac - 253 ili 12,0 %, Korenica (općine Plitvička Jezera i Udbina) - 176 ili 8,3 % i Novalja - 112 ili 5,3 %. U odnosu na ožujak mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih u svim ispostavama.

Istovremeno je prijavljeno 389 slobodnih radnih mjesta, što je za 54 radna mjesta ili 16,1 % više nego u ožujku. Najviše prijavljenih potreba bilo je za: konobare 42, prodavače 34, kuhare 19, čistačice 18, pomoćne kuhare 16, doktore medicine 15, medicinske sestra i pečenjara po 14, recepcionara 12, građevinski strojar 10. Tražilo se i devet radnika za održavanje, po osam mjesta bilo je za pomoć u kući i ekonomiste turizma i ugostiteljstva, po sedam radnih mjesta bilo je u poljoprivredi u turizmu, stražara pa slijedi sedam mjesta za diplomirane pravnike. Tražilo se i po šest pralja, slastičara i učitelja matematike. (LpS)