POČETNAARHIVA
PILJEVINA ZA NASTOR BLAGU
POZIV MLJEKARIMA U VEDRINE
1174 NEZAPOSLENA
POZIV LIČANIMA
BILO JE ZAUZETO 50 ŠTANDOVA
KONAČNO KORIST OD VUNE
"ZLATNE RUKE" JOSI VRKLJANU
POLAZNICI ĆE UČITI SPREMANJE LOKALNIH JELA
BORJE PONOVO OTVORENO
LAKŠE KROZ OTOČAC
PICA S MEDVJEĐIM LUKOM
VELIKA PONUDA RADNIH MJESTA
REKONSTRUKCIJA SKLADIŠTA KRUMPIRA
ZA SUNCOKRET ŠEST LIČKIH PRIJAVA

Novost u ličkoj poljoprivredi

PILJEVINA ZA NASTOR BLAGU

Farma muznih krva u Vedrinama kojim se strere piljevina/Snimio Marko Čuljat
Farma muznih krva u Vedrinama kojim se strere piljevina/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2023. u 17.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

VEDIRINE
- Danas prije podne savjetnici Ministarstva poljoprivrede bili su na Eko farmi Vedrine vlasništvo Dominika Zeke. On na svojoj farmi drži Jersey (Dersi) krave britanske pasmine malih mliječnih goveda iz Jerseya, na Britanskom kanalskom otočju koja je kao naša lička buša.

Po dolasku na zemljište koje je desetljećima bilo zapušteno i obraslo svim svačim bilo je potrebno zasukati rukave. Nakon toga ja nabavio stado krava čije visokokvalitetno mlijeko i prerađuje na farmi u Breziku, istočno od Gospića.

Za nastor, odnosno stjelju koristi piljevinu iz ličkih pilana, reče nam da je najbolja jelova. U staji se ispod krava stavlja piljevina, umjesto tradicionalnog nastora u Lici a tosu bujad, šušanj ili slame od žitarica, stavlja piljevinu u nekoliko slojeva. Piljevina se s balegom miješa i odlaže u kompostanu gdje se freza i poboljšava njena kvaliteta kako bi bila upotrebljena u ekološkoj proizvodnji u poljoprivredi. Vlasnik nam se požali da piljevinu teško nabavlja jer su mnogobrojne ličke pilane i DIP-.ovu upropašteni i zatvoreni ili nemaju sirovine za rad. U zadnje vrije odlazi u čak gotovo 150 kilometara udaljenu pilanu u - Jezeranima pod kapelom.

Na vedrinama je bila samo nekolicina proizvođača mlijeka jer im ovo vrijeme baš i nije odgovaralo jer je puna sezona branja krumpira, a za sutra je najavljena kiša.

Ministarstvo poljoprivrede

POZIV MLJEKARIMA U VEDRINE

Demonstracija aktivnosti za mljekare na ličkoj farmi.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2023. u 20.30 sati

ZAGREB - Danas smo primili priopćenje iz Ministarstva poljoprivrede da će njihovi savjetnici održat u srijedu, 20. rujna s početkom u 10 sati na PG-u EKO VEDRINE u Breziku 38 koji je kraj Metka i istočno od Gospića demonstracijsku aktivnost pod nazivom "Prikaz modela kompostne lauf staje za uzgoj mliječnih krava"

Kroz demonstracijsku aktivnost prikazat će se uzgoj mliječnih krava u kompostnoj staji i držanje mliječnih krava na dubokoj stelji, točnije piljevini koja se svakodnevno dodaje pod krave i vrši se miješanje površinskog sloja kako bi se upio višak vlage na površini stelje. Prikazat će se učinak na higijenu držanja krava, higijenu mužnje te broj mikroorganizama u mlijeku. Obratit će se pozornost sudionicima na bolesti kod mliječnih krava koje se pojavljuju u načinu držanja na tvrdoj podlozi te koje su prednosti držanja krava u kompostnoj staji uz korištenje stelje.

Očekivano trajanje demonstracije je približno četiri sata, a prijave su moguće na stranici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ili telefonski na 091/4882-797.

Lokalno tržište rada

1174 NEZAPOSLENA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2023. u 7.15 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u evidenciji nezaposlenih radnika bilo su 1174 nezaposlene osobe. Mjesečno je to povećanje za 70 osoba, a u odnosu na prošlu godinu za 134 osobe. Tijekom mjeseca Zavodu su se prijavile 162 nove nezaposlene osobe što je smanjenje za 38 osoba u odnosu na srpanj, ali je za 64 osobe veći u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Na biro su se prijavila 132 radnika koji su dobili otkaz, 15 školaraca, a bilo je i devet sporazumnih otkaza. Istovremeno poslodavci su prijavili 183 slobodna radna mjesta.
Škole so zbog početka nove školske godine tražile čak 70 učitelja djece s razvojnim teškoćama, nudio se posao za 15 čistačica, te za nešto konobara, kuhara, medicinska sestra i nešto metalaca. (LN)

Prijave za 5. Crospirit

POZIV LIČANIMA

Detalj iz Pavelićeve destilerije u Mušaluku/Snimio Marko Čuljat
Detalj iz Pavelićeve destilerije u Mušaluku/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2023. u 17.20 sati

ZAGREB - U organizaciji Gospodarskog lista, a u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno - biotehnološkim fakultetom u Zagrebu , međunarodno ocjenjivanje žestokih pića počelo je prijavljivanje proizvođača rakija za 5. jubilarno međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova, a od ove godine pod nazivom Crospirit.

Kako već nekoliko godina naše dvije redakcije surađuju. Tako se obitelj Pavelić iz Mušaluka, odnosno Gospića, nakon našeg članka javila se na natječaj i dobili su nagradu za svoju kruškovaču Jesenku. Lički i ostali proizvođači rakije uzorke trebaju dostaviti u periodo od 1. do 15. rujna.

Prijaviti se može i preko nove mrežne stranice crospirit.hr tu su i uvjeti ocjenjivanja, galerije i pobjednici iz proteklih godina kao i sve novosti koje će biti objavljivane vezano za ovogodišnje natjecanje.

Proglašenje pobjednika održat će se u okviru ZGRAPPA - međunarodnog festivala rakija, likera i ostalih spirita, koji se održava 13. i 14. listopada u Boćarskom domu u Zagrebu za koji će nagrađeni dobiti jednu besplatnu ulaznicu kako bi mogli prisustvovati dodjeli.

Kontakt možete ostvariti i na poveznici crospirit.hr/kontakt

19. Eto-etno Gacka

BILO JE ZAUZETO 50 ŠTANDOVA

Gužva u gradskom parku u Otočcu
Gužva u gradskom parku u Otočcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2023.

OTOČAC - JUčer, drugoga dana manifestacije "Eko-etno Gacka" štandove je izložilo 50-ak OPG-ova i obrta, dok se u natjecanju u spremanju lovačkih kotlića natjecalo 40 ekipa. Ovogodišnja 19. po redu manifestacija priređuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, financijsku potporu Ličko - senjske županije, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Ličko - senjske županije. Izložbu su obišla i djeca iz Ukrajine koja su na ljetovanju u otočkom učeničkom domu.

Ova dvodnevna etno-gastro manifestacija je izložbeno - prodajnog i natjecateljskog karaktera, a najveća je i najposjećenija manifestacija na području grada Otočca koja svake godine okuplja nekoliko tisuća posjetitelja i izlagača. Među timovima kuhara lovačkog kotlića bili su osim lokalnih ekipa iz Otočca i ekipe s Visa, Imotskog, Siska i Gospića. Izvan konkurencije nastupili su i dva kulinarska tima iz Županije predvođeni županom Ernestom Petryjem i njegovom zamjenicom Jasnom Orešković-Brkljačić. Oni se, kako kažu, ne natječu u kompletnom natjecanju s ostalim ekipama već jedni protiv drugih. Jučerašnju manifestaciju otvorio je župan Petry.
- Sretni smo i zadovoljni što se ova manifestacija održava po 19. puta. Rekordan je i broj ekipa koje spremaju kotliće. Ličko-senjska županija natjecala se s dvije ekipe izvan konkurencije tako da bismo izbjegli eventualne prigovore o plasmanu tih ekipa. Bila mi je izuzetna čast da sam se u uvodu obratio izlagačima i posjetiteljima. Sa mnom su bili direktorica TZ grada Otočca gospođa Rogić i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac. Otočac i ovaj dio Hrvatske doista imaju što za ponuditi.

Kako bi digli moral majstorima koji su kuhali kotliće sve ih je obišla maskirana skupina Gala koje je predvodio njihov druid. Kuharima su davali savjete i nutkali ih čarobnim napitkom kako bi im podigli snagu i raspoloženje. Posvuda gdje su se pojavili izazivali su salve smijeha. Na štandovima se moglo naći mnoštvo proizvoda prepoznatljivih za Gacku dolinu: coklje, torbe, platna i brojne rukotvorine, brojne vrste meda i pčelinjih proizvoda, pekmezi i džemovi spravljeni po starinskoj recepturi i bez uporabe šećera, sokovi, kao i mnoštvo modernijih predmeta i proizvoda načinjenih na tradicijski način i od prirodnih sirovina. Posebno su bili zapaženi štandovi Učeničkih zadruga "Vodarica Marta" iz Gospića i "Ričina" iz Klanca. Za dobar štimung pobrinula se Maja Šuput uz prateći bend. (LSŽ)

Nova tvornica u Otočcu

KONAČNO KORIST OD VUNE

Tisućljećima se koristila vuna za opstanak, a posljednjih desetljeća zagađuje okolinu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
20. srpnja 2023. u 15.15 sati

OTOČAC - Simboličnim presijecanjem vrpce novu tvornicu su otvorili Ernest Petry, župan ličko-senjski i Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca koji su istakli važnost proizvodnih projekata jer su znak napretka i novih radnih mjesta. Zato su od početka davali podršku njegovom razvitku, jer počeci, osobito kad je riječ o inovaciji nikad nisu laki.

Naime, otvorena je prva tvornica organskog gnojiva od sirove ovčje vune u Hrvatskoj i regiji "Eko Lika Grennovation" u vlasništvu splitske obitelji Jerkov. Predstavljen je inovativni projekt koji je već dobio pet vrijednih priznanja jer doprinosi održivom razvoju krškog kraja RH, a proizvodnju temelji isključivo na ekološkim principima.

- Našim projektom, na kojem se radilo dvije i pol godine rješavamo dugogodišnji problem zbrinjavanja ovčje vune. Korištenjem vune kao resursa za proizvodnju organskog gnojiva i repelenta, a ne kao otpada, rješavamo ekološki problem koji je u Lici ugrožavao nacionalne parkove i parkove prirode. Godišnje se u Lici odbaci u prirodu između 200 i 300 tona ovčje vune. Mi smo taj problem pretvorili u vrijedan proizvod, WOOLEE vunene pelete, čijom primjenom se čini novi iskorak u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane na dobro svih nas i prirode.- kazala je Dragica Jerkov.

Vuneni peleti sad kreću na tržište i predstavljaju novi iskorak u poljoprivredi, osobito u proizvodnji zdrave hrane, a Dragica Jerkov, zajedno s inovatorima i stručnjacima Agronomoskog fakulteta u Zagrebu nastavlja razradu proizvoda kako bi njegov otpad bio nula te kako bi se mogao, osim u Lici, razvijati i u drugim krajevima Lijepe naše u kojima postoji ovčarstvo i poljoprivreda. (GO)

Uz Dan Hrvatske obrtničke komore

"ZLATNE RUKE" JOSI VRKLJANU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
8. srpnja 2023. u 8.45 sati

GOSPIĆ - U srijedu je Hrvatska obrtnička komora održala je svečanu akademiju povodom Dana Hrvatske obrtničke komore. Bila je to prilika da se javnost upozna s problemima obrtništva, čuju se mišljenja uglednih gostiju, ali i ono najvažnije, da se dodijele nagrade zaslužnim i uzornim obrtnicima.
Akademija je održana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske uz prisutnost brojnih visokih uzvanika, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika saborskog Odbora za gospodarstvo Žarka Tušeka, potpredsjednika Hrvatskog sabora Davorka Vidovića te potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković između ostaloga je naglasio da iznimno cijeni rad hrvatskih obrtnika kojih je danas više od 106 tisuća, te da su obrtnici temelj hrvatskog napretka i važna sastavnica hrvatskog gospodarstva. U razdoblju od sedam godina mandata Vlade Andreja Plenkovića broj aktivnih obrta porastao je za 43 posto, što je pokazatelj da kontinuirano potiče i ulaže u obrtništvo.

Jedna od najvažnijih nagrada Hrvatske obrtničke komore Plaketa "Zlatne ruke" ove godine je na svečanoj skademiji HOK-a uručena gospićkom obrtniku Josi Vrkljanu, vlasniku ugostiteljskog obrta "Barbara", caffe bara "Fortuna" koji radi već dva desetljeća. To je šesti put da obrtnici s područja Ličko-senjske županije dobivaju ovo vrijedno priznanje. Plaketu "Zlatne ruke" do sada su dobili Marko Sokolić i Ana Šerić-Konjikovac iz Gospića, Pavao Štimac iz Perušića, Mladen Cvitković iz Otočca i Željko Orešković iz Korenice.(OK)

Obnovljen hotel Ablana u Jablancu

POLAZNICI ĆE UČITI SPREMANJE LOKALNIH JELA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
2. lipnja 2023. u 17.30 sati

JABLANAC - Danas je otvoren obnovljeni hotel Kul IN Ablana u kojemu će se ujedno izučavati i budući kulinarski chefovi na otvaranju su bili Ernest Petry i Jasna Orešković-Brkljačić, ličko-senjski župan i zamjenica i Željko Tomljanović, predsjednik Gradskog vijeća Senj. Uz hotel je izgrađen i kampus koji su vlasništvo Darka Matta Sertića.

Uz prvi Kulinarski institut Kul IN koji je 2011. otvoren u Sisku, posljednjih nešto više od godinu dana u malom pitoresknom mjestu na obali, u Jablancu, 40-ak kilometara udaljenom od Senja i približno toliko od Karlobaga, za investiciju se odlučio gospodin Sertić, Amerikanac hrvatskog podrijetla koji je preuredio dugo napušteni hotel Ablana u kulinarski institut. Jablancu nedostaje turističkih sadržaja, to je vijest koja se brzo proširila među mještanima i vikendašima koji se kupaju ispod hotela na popularnoj 'banji', koju ujedno krase starinske kamene kabine.

Uz mnogobrojne goste i uzvanike, otvorenje je ujedno povezalo polaznike, alumnije, partnere, suradnike i prijatelje Kulinarskog Instituta Kul IN koji su uveličali prigodu i proslaviti otvorenje nove lokacije Kul IN-a. Kul IN Ablana je hotel koji ima restoran s jelovnikom inspiriranim lokalnim namirnicama, klimom i eko-okruženjem. Hotel se nalazi u mirnom gradiću Jablancu, pravoj mediteranskoj zajednici i odličnoj polaznoj točki za istraživanje gastro tajni hrvatskih otoka i planinskih krajeva. Hotel je osmišljen s ciljem promicanja i očuvanja hrvatske gastronomije i lokalnih namirnica kroz turizam i edukaciju.

Kulinarski institut Kul IN prva je privatna međunarodna kulinarska škola u Hrvatskoj. Okupili su tim kulinarskih stručnjaka i osmislili programe školovanja za kuhare i slastičare te danas obrazuju lidere u gastronomiji i ugostiteljstvu i školuju kuhare iz preko 40 zemalja svijeta.
Po završetku programa izobrazbe, mnogi od njih ostvare karijere u Michelin restoranima i osvajaju svjetske nagrade struke. Danas je Kul IN škola na dvije lokacije, mjesto u kojem svi polaznici programa postanu dio Kul IN priče koja objedinjuje praksu, teoriju i iskustvo. Polaznici imaju priliku stažirati i školovati se u isto vrijeme te se povezati s ostalim stručnjacima iz gastronomije i ugostiteljstva koji su dio Kul IN mreže. (LSŽ)

Konačno obnovljen motel Borje

BORJE PONOVO OTVORENO

Od domovinskog rata danas je po drugi put otvoreno Borje kraj Korenice.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
15. svibnja 2023. u 22.30 sati

BORJE - Nakon trogodišnje pauze zbog pandemijom plitvički motel "Borje" ponovo je nakon obnove otvorio vrata za goste u tranzitu ali i za plitvičke posjetitelje koji su tu rado svraćali na dobro jelo ali i - kolače koji su autobusima slani i u Zagreb. Objekt je značajno devastiran u Domovinskom ratu iako je du bio smješten UNPROFOR.

Građevinsko poduzeće "Tempo" iz Zagreba motel je izgradilo za samo 90 dana 1977. godine, a u njegovu sastavu je bilo auto-kamp s plitvičkim brvnaricama, te skijalište i sanjkalište. Dnevno je tu pauziralo i po nekoliko stotina autobusa. Objekt je radio 24 sata na dan 365 dana u godini. Ugostiteljski dio objekta danas čine a la carte i samoposlužni restoran koji zajedno s prostranim i udobnim lounge barom te vanjskom terasom dosežu kapacitet od gotovo 300 sjedećih mjesta.

Na današnjem otvaranju goste je pozdravio Tomislav Kovačević, aktualni ravnatelj NP Plitvička jezera . Istakao je da je obnova stajala preko 800 tisuća eura. Današnjim gostima na otvaranju obratio se i Ernest Petry, ličko-senjski župan naglasivši da je ovo područje motor razvoja kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije. (lsž)

LAKŠE KROZ OTOČAC

Priprema za novi sloj asfalta u Otočcu u Zvonimirovoj ulici
Priprema za novi sloj asfalta u Otočcu u Zvonimirovoj ulici
licke-novine@licke-novine.hr
11. svibnja 2025. u 9.15 sati

OTOČAC - Radnici Lika cesta iz Gospić u sklopu godišnjeg plana održavanja državnih cesta za što sredstva osiguravaju Hrvatske ceste, saniraju oštećenja na kolnicima državnih cesta. U tijeku je sanacija kolnika na državnoj cesti D50 koja prolazi središtem grada. (LSŽ)

Probali smo ličku picu

PICA S MEDVJEĐIM LUKOM

Među desetak vrsta pica koje se pripremaju vikendom je i sezonska lička pica kod Briksa.

Bračni par Baričević imaju svaki dan pune ruke posla/Snimio Marko Čuljat
Bračni par Baričević imaju svaki dan pune ruke posla/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
8. svibnja 2023. u 23.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Za Nikolu Baričevića, obiteljskog nadimka Pargan, poznatijeg kao Briks, što mu je nadimak iz djetinjstva znaju mnogi u Hrvatskoj. Dugogodišnji je to sportaš: atletičar, karatisi i atletičar.

Vlasnik je poduzeća Lička štrudla Briks d.o.o. i već 15 godina snabdijeva hrvatske trgovačke lance tijekom tjedna ličkim palačinkama i štrudlinima od jabuka ili sira. Redovit je i na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici gdje peče svoje palačinke i maže domaćim različitim nadjevima. Kako je Briks i posljednji lički grnčar izlaže i više vrsta grnčarija, a ponekad zna i demonstrirati izradu glinenih proizvoda kao što su peke, petnjaci, hladionik za piće u boci, rukatke i slično. Na njegovom štandu more se provat i kiselina iz ćupa.

Šteta što nije mogao osigurati sredstva za još jedan specijalitet, od preko stotinu vrsta ličkih jela koja su u široj javnosti nepoznata - kosinjsku povaticu, odnosno savijaču, s kapulom koja je bila odlično primljena na nekoliko degustacija i bila bi poslastica ne samo za vegane. Vruća se smoči s ladnom kiselinom, odnosno jogurtom pomiješan s vrhnjem. Nekad se spremala dijelom umišenog kruva, ali je lipša od lisnatog tista.

Desetak vrsta pica kod Briksa priprema se samo vikendom: petak, subota i nedjelja od 14 do 22 sata. Nema kućne dostave, a naručuju se na telefon 099/ 334 89 34. Vikendom su u ponidi i drugi proizvodi: lički štrudlini i palačinke, ali i domaće baklave i kremnšnite i nekoliko vrsta prirodnog sladoleda.

Ovih dana, kako je narastao medvjeđi luk, spremaju specijalnu sezonsku vrstu ličke pice. Ta pica u dva navrata peče se samo četiri minute kako bi poznati i ljekoviti medvjeđi luk, koji je dobar za čišćenje organizma, zadržao svoja prirodna svojstva i ostao mekan. U pici je posebna vrsta pancete i svježi sir, poput škripavca koji se kratko razvlači kad se režu zalogaji… Svi su se okusi i arome sljubili u jedinstven doživljaj. Pravi pravcati gušt je osjetiti nekoliko različitih okusa istovremeno - sušenu mesnatu, šarenu, slaninu, meki sir i medvjeđi luk koji je dobio ime zbog medvjeda koji nakon zimskog sna još bunovni i razdražljiv izlaze iz brloga i traže po mirisu lišće luka koji je već niknuo. Jedu ga kako bi nakon hibernacije što kvalitetnije i brže očistili organizam i nastavili normalan život.

Sastojci ove pice su dobro sljubljeni s izvrsnim tistom čija je priprema priča za sebe a njegova priprema traje čak pet sati i uspio je postići da tisto zadrži mekoću i nakon pečenja, što rijetko tko uspijeva. Osim toga tanko se razvlači što omogućava kratko pečenje uz pomoć lopara.

Burza rada

VELIKA PONUDA RADNIH MJESTA

licke-novine@licke-novine.hr
22. veljače 2023. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Krajem siječnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 1587 nezaposlenih osoba, što je 127 osoba odnosno gotovo devet posto više nego u lanjskom prosincu. Tijekom siječnja 728 slobodnih radnih mjesta, što je mjesečno povećanje za 573 radna mjesta ili gotovo četiri puta. Najviše su se tražili: konobari 102, kuhari 58, oglašivači 48, čistačice 47, pomoć u kući 42, recepcionar 33, prodavač 31, čuvar 27, kuhinjski radnik 24, sobarica 22, pralja i mornar 20, vrtlarski radnik 19, pečenjar 15, vozač taksija i odgojitelj predškolske djece 14, radnik na održavanju 13, …..

Novost iz Agro Velebita Lovinac

REKONSTRUKCIJA SKLADIŠTA KRUMPIRA

U rekonstrukciju skladišta starog 37 godina uloženo je 1,6 milijuna eura.

Gosti i uzvanici u novom dijelu skladišta/Snimio Marko Čuljat
Gosti i uzvanici u novom dijelu skladišta/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2023. u 15.30 sati

Pripremio: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Želja je Vlade Republike Hrvatske je da Lika dostigne razvoj ostatka države.- naglasio je danas Oleg Butković, potpredsjednik Vlade prilikom otvaranja rekonstruiranog i novouređenog skladišta za krumpir nekadašnjeg PPK "Velebita" koje je izgrađeno daleke 1986. u industrijskoj zoni u sklopu kompleksa klaonice, hladnjača za tisuću tona mesa i voća i povrća i s pročistačem otpadnih voda planiranim i za potrebe prve ličke mljekare u tome istočnom dijelu Grada.

Na današnjoj svečanosti koju je povodom završetka rekonstrukcije organizirala tvrtka Agro Velebit iz Lovinca koja je to skladište otkupila od austrijske tvrtke "Bramburi" kojoj su ga svojevremeno gotovo poklonili lokalni vlastodršci kao i njive u Ornicama gdje su pokušali proizvodnju krumpira, ali je sve propalo za godinu dana. Na svu sreću tadašnji načelnik Lovinca Hrvoje Račić imao je petlju i viziju i podržao program ustroja nove tvrtke nakon velikih problema u Poljoprivrednoj zadruzi. Taj njegov hrabar korak danas mu je priznao uz Nikolu Vidakovića, agronoma, direktora Agro Velebita i današnji načelnik Lovinca Ivan Miletić.

Nakon izvođenja Lijepe naše, glazbenici su otpjevali i dvije pjesme svetoročkog doktora Pavla Šulentića posvećene Lici i zavičaju koje su posebno dignule atmosferu tim umijećem udioničara lovinačke tvrtke koji je uz nekolicinu zemljaka i financijski stao iz Agro Velebita. Kako ističe direktor Vidaković njihov program ličkog krumpira prepoznalo je i financijski podržalo nadležno Ministarstvo poljoprivrede i u modernizaciju skladišta uloženo je 1,6 milijuna eura i time su stvoreni uvjeti za kvalitetniju i veću proizvodnju krumpira u Lici i Hrvatskoj.

- Ovakav poduhvat i uspješan projekt Općine Lovinac s udioničarima treba poslužiti cijeloj Hrvatskoj kao dobar primjer, ne treba samo gledati profit. Hrvatska Vlada će i dalje podržavati ovakve projekte jer to je zdrava politika. - rekao je potpredsjednik Butković.

- U Lici je pet tisuća poljoprivrednika i 17 posto je malih što je više ne samo od hrvatskog već i od europskog prosjeka što je dobar znak odabira mladih za egzistenciju. Plenkovićeva Vlada je do sada u ovaj kraj uložila preko 250 milijuna eura. Poljoprivrednicima su isplaćene potpore od 143 milijuna eura. - rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede odajući zahvalnost inicijatorima i poduzetnicima na uspješnoj tvrtki koja proizvodi tisuću tona krumpira godišnje.

- Zahvaljujem se Vladi na financiranju ovog projekta i ministrici Vučković što je ove godine spasila potporama ličke proizvođače mlijeka. U toku je milijarda kuna investicija u brojne projekte u Ličko-senjskoj županiji. Za realizaciju je pripremljeno 120 raznih projekata. - reko je Ernest Petry, ličko-senjski župan.
Skladište ima ukupnu površini od 2100 četvornih metara, zbog nedostatka prostora u Industrijskoj zoni koja je većinom pripala slovenskim mlinarima barletskog kamena, morali su srušiti 800 četvornih metara, umjesto do prošire skladište, kako bi osigurali kvalitetno održavanje i pripremu krumpira za tržište. NAime, slovonskoj tvrtki je dan i prostor klaonice i hladnjače PPK Velebita.

Klub članova Selo

ZA SUNCOKRET ŠEST LIČKIH PRIJAVA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2023. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", ove godine obilježava 25. obljetnicu uspješnog djelovanja i na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam.

Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u seoskom turizmu može brojiti u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u seoskim prostorima, seoski turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od 130 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.

Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom neće biti jednostavan zadatak. Komisija projekta Suncokret seoskog turizma Hrvatske obišla je kandidate Ličko-senjske županije: OPG Zdeno Ramljak i Mrzlin Grad iz Korenice, Ličku kuću Plitvičkih jezera, Javnu ustanovu Park prirode Velebit, Pustolovno izletnički centar Rizvan City u Rizvanuši i program aktivnog turizma - Avantura na dohvat ruke iz Otočca. (Ln)