POČETNAARHIVA
LIČANI POMAŽU
POMAŽE MLADE OBITELJI
POMAŽU STRADALNICIMA OD POTRESA
POSLA NA SVE STRANE
POMOĆ NAKON POTRESA
UZ POTRES I POPLAVA
OBRTNICI ZA POSTRADALE OD POTRESA
POMOĆ IZ LIKE
ISPRAĆEN BISKUP MILE
SUĆUT GOSPIĆKOG GRADONAČELNIKA
IZABRANO RUKOVODSTVO
BILA JE TO POVIJESNA ODLUKA CRKVE
UMRO JE IVAN PEŠUT
UKOP I SVETA MISA U UTORAK
MSGR. MILE BOGOVIĆ (1939 - 2020)
ONLINE SJEDNICA
BUDIMO BOLJI KAO LJUDI I KRŠĆANI
TRAŽE SE DOKTORI ZNANOSTI, NASTAVNICI …
OSNOVANO LiPO
AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI
POGORŠANO STANJE BISKUPA BOGOVIĆA
POČAST PRVOM PREDSJEDNIKU RH
UTEMELJENJE NOVE STRANKE
KOJA JE OVO OBITELJ NA FOTOGRAFIJI
ZALEĐEN SNIJEG
ZABIJELIO GOSPIĆ I OKOLICA
KUSTIĆ OSTAO PREDSJEDNIK
U NEDJELJU IZBORI
ISPRAĆAJ KIĆE U GOSPIĆU
ISPRAĆAJ I U GOSPIĆU
GOSPIĆ ZA VUKOVAR I ŠKABRNJU
NA DVA MJESTA JA SAM
PJEŠICE DO KNINA
OD UDBINA DO KNINA
POČAST HRVATSKIM VITEZOVIMA
CRNE BERETKE NAKON OBUKE
PROSLAVA 28. GODIŠNJICE USTROJA
OSNIVANJE LOKALNE STRANKE
DOMOVINSKI POKRET I U GOSPIĆU
PREZENTACIJA BORBENOG VOZILA

Crveni križ Gospić

LIČANI POMAŽU

Podjela humanitarne pomoći negdje na Banovini /Foto CK GS
Podjela humanitarne pomoći negdje na Banovini /Foto CK GS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2021. u 13.40 sati

BANOVINA - Volonteri Crvenog križa Gospić i dalje pomažu stanovnicima pogođenim potresom. Tijekom dana razvoze hranu, higijenske potrepštine, pokrivače i grijalice te sudjeluju u sortiranju hrane, robe i ostalih potrepština u skladištu. Također na terenu su i volonteri Crvenog križa Plitvička Jezera te svi daju doprinos da pomognu stanovništvu.
Objavljujemo njihove fotografije s Fejsa.

Općina Lovinac

POMAŽE MLADE OBITELJI

Isplaćena je prva ovogodišnja potpora za novorođenče.

Ivan Miletić, načelnik Lovinca  sa svojim najmlađim stanovnikom iz Štikade
Ivan Miletić, načelnik Lovinca sa svojim najmlađim stanovnikom iz Štikade
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. siječnja 2021. u 19.20 sati

LOVINAC - Općina Lovinac na svom području provodi više demografskih mjera koje se očituju kroz povoljne cijene dječjeg vrtića, financiranje radnih bilježnica i drugih školskih potrepština koje nisu obuhvaćene financiranjem Vlade Republike Hrvatske. Općina sufinanciranja školsku prehranu, pomaže kupnju udžbenika za srednjoškolce, sufinancira prijevoza učenika, sufinancira smještaj u učeničke domove, i daje financijske pomoći redovnim i izvanrednim studentima i dr.

Imajući u vidu da su financijski poticaji koji se osiguravaju za mlade obitelji jedan od čimbenika koji obitelji mogu potaknuti kod donošenja odluka vezanih za roditeljstvo, Općina je tijekom prošle godine donijela je odluku o povećanju naknade za novorođenčad. Odlučeno da se prilikom rođenja svakog djeteta roditeljima isplati iznos od 10.000,00 kuna. Tako je tijekom 2020. godine isplaćeno šest naknada za novorođenu djecu dok je prvo novorođeno dijete za koje će Općina isplatiti naknadu u ovoj godini mali Emanuel Miskić, prvo dijete u obitelji Marine i Eldina Miskić iz naselja Štikada, koji je rođen 24. prosinca 2020. godine.

Općina Lovinac nastavlja i dalje u okviru svojih mogućnosti pomagati mladim obiteljima kroz nove demografske mjere koje su u planu. Jedna od njih je i povećanje novorođenačku naknadu sa svakim slijedećim djetetom u obitelji. Isto tako, ove godine planira se pokrenuti i druge demografske mjere koje bi se odnosile na nepovratne financijske potpore mladim obiteljima koje se odluče za izgradnju/adaptaciju ili kupovinu nekretnina za stanovanje na području općine, te jednokratne financijske potpore kojima bi se pomoglo kod otvaranja i početka rada obrtničkih djelatnosti čime bi se pored financijske podrške, potaklo i zapošljavanje mladih ljudi.

Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa

POMAŽU STRADALNICIMA OD POTRESA

Na Baniju je otišao i lički krumpir.

Gospićki volonteri na Banovini u obilasku domaćinstava
Gospićki volonteri na Banovini u obilasku domaćinstava
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2021. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Od kako je u potresu stradala Banovina volonteri Gradskog društva Hrvatskog Crvenog kriza stalno su tamo. Naime, svakih pet dana na teren odlazi peteročlani tim i svakodnevno pomaže stradalnicima.

- I danas je otišao novi tim, a jučer je iz Gospića otišao kamion s 2,t tona ličkog krumpira koji su dali Mjesni odbor Bilaj i OPG-ovi Rosandić i Ćaćić, a otišlo je i 50 paketa hrane i higijenskih potrepština. Izjavio je za Ličke novine Vlado Brkljačić, ravnatelj Gradskog društva CK, dodajući da su Domu za starije i nemoćne osobe u Gospiću isporučili odjevne predmete za 50 korisnika koji su stigli s potresom zahvaćenog područja.

Volonteri po selima dijele kruh, prehrambene i higijenske pakete, odjeću, deke, pomognu im kad treba u kućanskim poslovima...

- Tu smo za njih do kraja. -napisali su volonteri na Fejsu otkuda su i preuzete fotografije. (Ln)

Iz rada HGSS-a Gospića

POSLA NA SVE STRANE

SAnacija krovišta na BAnovini/Foto GSS Gospić
SAnacija krovišta na BAnovini/Foto GSS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. siječnja 2020. u 22.45 sati

GOSPIĆ - Volonteri gospićke stanice HGSS-a već tjedan dana ima mnogo posla na sve strane države.

U prošli utorak u Novigradu je počela potraga za jednom staricom (83). HGSS Stanica Zadar započela je odmah potragu. Po riječima rodbine radilo se o vitalnoj osobi navikloj na pješačenja po dalmatinskom kamenjaru. Dan kasnije u potragu je uključeno sedam timova, vodič i pas, iz cijele Hrvatske.

Među njima bila su i dva potražna tima Stanice Gospić od kojih jedan tim ubrzo nakon započete potrage na vrlo teško prohodnom terenu pronašla staricu koja je bila pothlađena i iscrpljena. Sudionici pretrage terena brzo su zbrinuli staricu i brzo je bila u zadarskoj Općoj bolnici.

Drugi tim spašavatelja iz Gospića je danas intervenirao na poplavljenom području Kosinja gdje je zajedno s timom HMP iz Gospića i postrojbom Civilne zaštite općine Perušić, čamcem transportirao jednu staricu (92) u Opću bolnicu.

Pored ovih intervencija timovi HGSS Stanice Gospić ovih dana djelovali su i na potresom pogođenom području gdje su obavljali visinske radove na oštećenim objektima kao i distribuciju hrane, vode i lijekova. (LN)

UNICEF PONOVO POMAŽE

POMOĆ NAKON POTRESA

Stiglo je 13,5 tona zaštitnih cerada.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2021. u 22 sata

ZAGREB - U tijeku je distribucija zaštitne opreme koju je UNICEF žurno nabavio kako bi odgovorio na trenutnu krizu izazvanu razornim potresima koji su pogodili središnju Hrvatsku. Iz UNICEF-ovog skladišta u Kopenhagenu u Logistički centar u Jastrebarskom dostavljeno je 13,5 tona zaštitnih cerada, točnije 2300 cerada dimenzija 4x5 metara te 100 cerada dimenzija 4x50 metara, koje Ravnateljstvo civilne zaštite raspoređuje sukladno potrebama na najzahvaćenijim područjima.

- Donirana oprema pomoći će obiteljima da zaštite neophodnu imovinu koja je dragocjena svima, a posebno obiteljima s oskudnim resursima. Zahvalni smo UNICEF-u na brzoj reakciji i adekvatnom odgovoru na trenutne potrebe s terena. Posebno cijenimo donaciju specijalnih vodootpornih pokrivnih materijala koji nisu lako dostupni na našem tržištu u vrijeme blagdana kad je teško nabaviti neophodnu opremu, što potvrđuje UNICEF-ovu predanost djeci.- kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut.

Zahvaljujući hitnoj donaciji UNICEF-a, na područja najviše pogođena potresima, stigle su zaštitne cerade namijenjene obiteljskim kućama, ali i javnim ustanovama oštećenima u potresu kako bi se zaštitila imovina od daljnjeg uništavanja uslijed vremenskih neprilika.

- Naše misli su uz svu djecu i njihove obitelji koje su pogodili razorni potresi, odnijevši ljudske živote, uzrokujući dugotrajne traume i materijalnu štetu. Zahvaljujući našim redovitim donatorima, "Čuvarima djetinjstva", i međunarodnim sredstvima koje UNICEF na globalnoj razini ima u pripravnosti za humanitarnu pomoć, možemo brzo reagirati i osigurati prvi val podrške. Tako smo hitno osigurali ovu pošiljku koja će omogućiti obiteljima čije su kuće pogođene potresima da zaštite imovinu od kiše i snijega. No, svjesni smo da će potrebe djece biti dugoročne. Mi, kao UNICEF, planiramo biti uz njih i pomoći im da prebrode traume osiguravajući im psihosocijalnu podršku, vraćajući im radost kroz igru u njima prilagođenim prostorima i druge intervencije. Podržat ćemo i napore Vlade RH i lokalnih vlasti u osiguravanju kvalitetnog nastavka obrazovanja za djecu. U ime UNICEF-a, pozivam partnere, medije, tvrtke i građane da nam se pridruže i podrže nas u nastojanima da vratimo nadu djeci iz Petrinje, Gline, Siska i ostalih mjesta pogođenih potresima.- izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

UNICEF svakodnevno prikuplja informacije s terena o trenutnom stanju i priprema adekvatan humanitarni odgovor, uzimajući u obzir specifične potrebe djece i obitelji s djecom. S obzirom na dugoročan učinak koji će ova kriza imati, UNICEF će u koordinaciji s nadležnim službama provoditi aktivnosti te nastaviti s prikupljanjem dodatnih sredstava za dugoročnu podršku u oporavku. Ovisno o stanju na najviše pogođenim područjima, UNICEF će prilagođavati svoj odgovor na krizu, ne samo u prvim tjednima, nego i dugoročno.

Donacije djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima pomažu osigurati:
- higijenske potrepštine i zaštitnu opremu
- psihosocijalnu pomoć za djecu i roditelje
- podršku vrtićima i školama
- podršku zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Donirati se može na web stranici
www.unicef.hr/pomozite-djeci-pogodjenoj-potresima

i na UNICEF-ov broj računa: HR1723600001501092524, poziv na broj: 2068-98.

Aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa

UZ POTRES I POPLAVA

Zbog velikih oborina narastao je vodostaj Like i njenih pritoka.

Gospićki volonteri u selu kod Petrinje/Foto GD CK Gospić
Gospićki volonteri u selu kod Petrinje/Foto GD CK Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2021. u 15.15 sati, video dopuna u 17.45 sati

GOSPIĆ - U sklopu pomoći za potresom zahvaćeno područje Banovine iz Like je otišao tim volontera Hrvatskog Crvenog križa. Inače pomoć se skuplja u svim ličkim organizacijama CK i promptno šalje na postradalo područje. Kako nam reče Vlado Brkljačić, ravnatelj Gradskog društva CK Gospić i Županijskog društva, vode rijeke Like počele su poplavljivati neke ceste na kosinjskom području pa će njihovi volonteri i tamo imati redovni zimski pisao koji obavljaju već desetljećima spašavajući imovinu. (mač)

POGLEDAJTE I VLOG S IZJAVOM RAVNATELJA BRKLJAČIĆA:

youtu.be/PDTVDghrO08

Humanitarna akcija Hrvatske obrtničke komore

OBRTNICI ZA POSTRADALE OD POTRESA

Hrvatska obrtnička komora donirala 50 agregata za struju, otvoren i žiro račun na koji će se prikupljati sredstva za potrebe stradalih u potresu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. prosinca 2020. u 19.45 sati

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec s kolegama obrtnicima posjetio je područja stradala u potresu. Mnogi obrtnici ostali su bez prostorija za rad, ali i vlastitih domova, materijalna šteta je velika te je pitanje kada će uopće moći ponovno pokrenuti poslovanje.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore donesena je odluka o otvaranju posebnog žiro-računa i pokretanju humanitarne akcije naziva "Obrtnici za stradale od potresa" koja ima za cilj prikupljanje novčanih sredstava za pomoć stradalima od potresa. Obrtnici iz cijele Hrvatske, kao i kolege obrtnici iz drugih zemalja pokazali su ogroman interes za pomoć stradalim područjima, pa ih pozivamo da se uključe i uplate sredstva na žiro račun otvoren za donacije. Prikupljena sredstva bit će namjenski raspoređena tamo gdje je pomoć najpotrebnija.

Broj žiro-računa na koji se mogu uplatiti donacije je HR29 2340 0091 5111 1052 1, s pozivom na broj HR00 OIB uplatitelja.
Za uplate iz inozemstva potrebno je navesti swift adresu: PBZGHR2X

Hrvatska obrtnička komora donirala je 50 agregata od 2 kW, 28 tisuća četvornih metara plastične folije za pokrivanje uništenih krovišta te organizirala dostavu 200 kilograma kruha dnevno u Petrinju. Pomoć je to koja je potrebna trenutno, jer je puno ljudi ostalo bez svojih domova, a pojedina mjesta još uvijek nemaju struju, s obzirom da će uklanjanje kvarova na mrežama potrajati.

Ceh ugostitelja HOK-a i Udruženja ugostitelja Grada Zagreba pripremaju dnevno 300 toplih obroka koji se razvoze stradalima u koordinaciji s Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i Udruženjem obrtnika Sisak. Pomoć u saniranju štete uzrokovane potresima na ovom području bit će potrebna kroz duže vrijeme, stoga svi oni koji su na bilo koji način oštećeni, moraju znati da nisu prepušteni sami sebi. (Ln)

Nakon razornog potresa

POMOĆ IZ LIKE

Pomoć hrvatskih policajaca iz Like brzo je krenula na put/Foto PULS
Pomoć hrvatskih policajaca iz Like brzo je krenula na put/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. prosinca 2020. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Iz PULS-a smo dobili izvanrednu vijest:
- da su se lički interventni, granični i temeljni policajci i kolege iz Policijskih uprava šibensko-kninske, varaždinske i dubrovačko-neretvanske koji su na ispomoći u Lici na zaštiti državne granice odrekli svojih pakiranih obroka za vrijeme 12 satne smjene i pun kombi poslali iz Donjeg Lapca u Petrinju.

Gotovo istovremeno dobili smo i priopćenje Gradske organizacije HDZ-a Gospića da su u kontaktu s Crvenim križem i ostalim službenim institucijama RH te će se uključiti u organizaciju prikupljanja pomoći za stanovništvo u potresu stradalim područjima Petrinje, Gline, Siska kao i ostalih mjesta. (Ln)

GOSPIĆ:

ISPRAĆEN BISKUP MILE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. prosinca 2020. u 13.45 sati

Fotografija TV Laudato

GOSPIĆ - Svetom misom koju je predvodio msgr. kardinal Josip Bozanić u nazočnosti rodbine i crkvenih velikodostojnika iz cijele Hrvatske danas je u katedrali Navještenja blažene Djevice Marije sahranjen blagopokojni msgr. Mile Bogović, prvi gospićko-senjski biskup.

Od biskupa su se na kraju svete mise biranim riječima oprostili msgr. njegova ekscelencija Giorgio Luinga, apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup riječki msgr. Ivan Devčić, msgr. Tomislav Rogić, biskup šibenski i prvi kancelar Gospićko-senjske biskupije u Gospiću i msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup ordinarij. (MaČ)

SUĆUT GOSPIĆKOG GRADONAČELNIKA

Čelnici Grada Gospića s biskupom Milom na lanjskom božićnom domjenku/Snimio Marko ČULJAT
Čelnici Grada Gospića s biskupom Milom na lanjskom božićnom domjenku/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. prosinca 2020. u 9.15 sati

GOSPIĆ- Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića uputio je izraze sućuti msgr. Zdenku Križiću, gospićko-senjskom biskupu, povodom smrti msgr. Mile Bogovića, prvog gospićko-senjskog biskupa:

- S velikom tugom primio sam vijest o smrti oca biskupa Mile Bogovića. U ovim teškim vremenima svaka vijest o smrti naših sugrađana duboko nas pogađa, a teško je primiti vijest o odlasku onih čiji je doprinos našoj zajednici velik, značajan i nemjerljiv.

Biskup u miru Mile Bogović ostavio je neizbrisiv trag na našu društvenu zajednicu i uvelike je zaslužan što je papa Ivan Pavao II. ustanovio Gospićko-senjsku biskupiju. Bio je njen prvi biskup i dugogodišnji pastir svojih vjernika. Njegov doprinos izniman je na svim razinama vjerskog, duhovnog, svjetovnog, povijesnog i kulturnog djelovanja. Biskup Mile Bogović najzaslužniji je za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Svoje znanje biskup dr. Mile Bogović nesebično je dijelio s generacijama mladih s kojima se često susretao. Poglavito je volio govoriti o bogatoj ali bremenitoj povijesti Hrvata, Like i Hrvatske domovine koju je iznad svega volio.

Nikada nije zatajio stradanja i mučeništvo svoga naroda i o tome je kroz godine svoga rada jasno i nedvosmisleno govorio.

Bio je intelektualac visokih moralnih i duhovnih vrijednosti koje je za života njegovao i na tome smo mu beskrajno zahvalni.

Preuzvišeni oče biskupe Vama, svećenicima, redovnicima i svim vjernicima Gospićko-senjske biskupije, u svoje osobno i u ime svih svojih suradnika, izražavam duboku i iskrenu sućut. (Ln)

Konstituiranje GO HDZ-a GOSPIĆ

IZABRANO RUKOVODSTVO

Radno predsjedništvo na večerašnjoj sjednici/Foto HDZ
Radno predsjedništvo na večerašnjoj sjednici/Foto HDZ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2020. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Večeras je održana konstituirajuća sjednica Gradskog odbora HDZ-a. Nazočnima se obratio predsjednik GO HDZ-a Mario Stilinović, dipl.ing. i pozvao nazočne da minutom šutnje odaju počast prvom hrvatskom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima kao i dragim prijateljima i članovima koji su neodavna preminuli.

Predsjednik Stilinović dao iscrpno izvješće o provedenim unutarstranačkim izborima, istaknuvši složenost i zahtjevnost u ovim pandemijskim uvjetima. Prva faza izbora bili su kandidacijski postupci i izbori u devet temeljnih ogranaka HDZ-a. Pri tom su izabrani predsjednici i potpredsjednici TO, članovi izvršnih odbora i 55 izaslanika za Skupštinu GO HDZ-a. Nadalje su uslijedili izbori kada su birani predsjednici i potpredsjednici ŽO, predsjednici i potpredsjednici gradskih i općinskih organizacija, članovi gradskih i općih odbora kao i izaslanici za Skupštinu ŽO.

U GO za predsjednika je izabran Mario Stilinović, dipl. ing i tri potpredsjednika: saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, profesorica i gradska vijećnica Anela Serdar-Pašalić i ravnatelj OŠ u Gospiću Ivica Radošević, dipl.učitelj. Izabrana su i 23 člana GO i 44 izaslanika za Županijsku skupštinu.

Večeras je za tajnika organizacije jednoglasno je izabran Ernest Petry, a za rizničara Joso Vrkljan. Također je u GO kooptirano pet članova.

Predsjednik Stilinović je u konačnici naglasio zadovoljstvo učinjenim, GO čine kvalitetni ljudi od utemeljitelja, mladeži, saborskih zastupnika, liječnika, profesora, branitelja i inih drugih ljudi koji su kvaliteta i jamac za buduće stranačko djelovanje. Svakako je zadaća svih izabranih i nazočnih pripremiti se za lokalne izbore i tako zajedničkim snagama iznjedriti one najbolje koji će slijeći programska načela središnjice stranke voditi Grad Gospić i Ličko-senjsku županiju u narednim i izazovnim vremenima. (Ln)

In memoriam iz pera jednog novinara

BILA JE TO POVIJESNA ODLUKA CRKVE

Uspostava nove biskupije s kontinentalne strane Velebita ima dalekosežan značaj.

Čitanje odluke Svete Stolice u Gospiću 25. svibnja 2000./Snimio Marko Čuljat/Lika press Gospić
Čitanje odluke Svete Stolice u Gospiću 25. svibnja 2000./Snimio Marko Čuljat/Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2020. u 20.40 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Osupnulo me priopćenje Mišela Grgurića, kancelara Gospićko-senjske biskupije, da je od korone obolio i msgr. dr. sc. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Umjesto da poživi i uživa još godinama u poslu s knjigama koje je naprosto obožavao, jer kako je naglašavao, one ostavljaju dugotrajan trag, opaka bolest ga je strefila i prekinula u još neizvršenim idejama i poslovima.

Posljednji put smo se čuli u listopadu ove godine kada me telefonom zamolio da dođem presnimiti nekoliko slika koje mu trebaju za jednu knjigu. Brzo sam bio u njegovome domu na ulasku u Kolakovac gdje se smjestio nakon umirovljenja 2016. i gdje je uz pomoć zadarskog Sveučilišta uredio Zavičajnu knjižnicu čije naslove možete pregledati na poveznici:

gospicko-senjska-biskupija.hr/o-nama/popis-knjizne-grade# ,

jednu od više tisuća knjiga i mi smo objavili u e-ličkoj knjizi. Radi se o knjiz o gradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koju je ideju inicirao msgr. Bogović. Knjigu prolistajte na poveznici:
www.licke-novine.hr/e_knjiga/e-knjiga.html

Odluka Svete Stolice o osnivanju Gospićko-senjske biskupije istovremeno je pročitana u Vatikanu i u Gospiću 25. svibnja 2000. u podne. Tom odlukom za prvog gospićko-senjskog biskupa imenovan je msgr. Mile Bogović, koji je za Svetu Stolicu i istraživao mogućnosti ustanovljenja nove biskupije, a inače je povjesničar koji dobro poznaje hrvatsku svekoliku povijest, a posebice crkvenu.

Biskup Mile, kako su ga neslužbeno nazivali njegovi poštovatelji, brezo se uključio u cjelokupni život na području Biskupije koja ima pet dekanata. Obavljao je odgovorne poslove ustroja Biskupije, obnavljao i ordinarijat ali i 18 uništenih i oštećenih crkava na biskupskom području.

U svome poslu rado je posvećivao pozornost novinarima i njihovim potrebama informiranja. Imao je čak i napisane homilije, rado je pristajao na intervjue. Imao je vremena da skokne u Rijeku, Zadar, Požegu ili Zagreb na jedan dan na promociju neke svoje knjige. Bilo ga je teško pratiti u njegovom svakodnevnom radu. Bez njega na ovome području Like mnoge stvari bile bi drugačije bez njegovog utjecaja.

Više detalja o njegovom bogatom životopisu pročitajte na poveznici:
www.licke-novine.hr/vremeplov/vremeplov.htm#bogovic

Priopćenje Županijskog HDZ-a Gospić

UMRO JE IVAN PEŠUT

Msgr. Bogović i Ivan Pešut
Msgr. Bogović i Ivan Pešut
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - U ime Županijske organizacije HDZ-a te svih gradskih i općinskih organizacija Hrvatske demokratske zajednice s područja Ličko-senjske županije, svih njezinih članica i članova, naših zajednica i u osobno ime, izražavamo duboko žaljenje zbog iznenadne smrti našega dragog prijatelja Ivana Pešuta.- stoji u priopćenju koje potpisuje Marijan Kustić, i dodaje:
- Napustio nas je i gospodin Ivan Pešut, dugogodišnji načelnik Općine Udbina i jedan od utemeljitelja HDZ-a u Udbini, čovjek velikoga iskustva, znanja i nesebičnoga davanja. Svojom pojavom ulijevao je snagu zajedništva, političkog djelovanja i uvijek je hrlio prema naprijed, ne mireći se s nekim površnim rješenjima.
Poveznica preminulog monsinjora Mile Bogovića i gospodina Ivana Pešuta je svakako hrvatska Udbina kao simbol nesalomljivog hrvatstva i vjere u hrvatskoga čovjeka. Crkva hrvatskih mučenika je projekt njihova uzajamnog zalaganja i djelovanja kao simbol svehrvatskog zajedništva.
Zauvijek će nam ostati u sjećanju i Ivanove riječi s kojima se često znao našaliti govoreći da biskup Mile Bogović, biskup u miru, a da je on načelnik Udbine u miru.
Dragi naš Ivane počivao u miru Božjem!

SPROVODNI OBRED I UKOP MSGR. MILE BOGOVIĆA

UKOP I SVETA MISA U UTORAK

22. prosinca s početkom u 11 biti će sprovodni obred u gospićkoj katedrali.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2020. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Biskupski ordinarijat u Gospiću obavještava javnost da će sprovodni obred s ukopom i sveta misa zadušnica za blagopokojnog gospićko-senjskog biskupa u miru služiti se u utorak 22. prosinca 2020. u gospićkoj katedrali Navještenja BDM s početkom u 11 sati.

Poštujući aktualne epidemiološke mjere u vezi sa sprječavanjem širenja zaraze korona virusa sveta misa i obred ukopa biti će u užem krugu crkvenih velikodostojnika i uže rodbine blagopokojnog biskupa.

Stoga Ordinarijat poštujući upute mjerodavnih institucija i službi poziva sve vjernike da ne dolaze u Katedralu na svetu misu i ukop biskupa mons. Mile Bogovića, jer će vjernici moći sudjelovati preko video prijenosa na Facebook stranici Gospićko-senjske biskupije i na TV Laudato.

Blagopokojni biskup Mile proživio je bogati svećenički život koji je bio ispunjen zauzetim pastoralnim djelovanjem, proučavanjem i spašavanjem povijesti, predavanjem na fakultetima i odgovornim službama u Riječko-senjskoj nadbiskupiji. Njegovim zauzimanjem 2000. godine uspostavljena je naša Gospićko-senjska biskupija kojoj je upravo biskup Mile bio prvi dijecezanski biskup. Rado je bio prisutan u društvu biskupa, svećenika, svećeničkih kandidata, ali i svakog malog čovjeka.

Svjesni smo da bi mnogi vjernici i svećenici htjeli sudjelovati na sprovodnoj misi i ukopu našeg prvog biskupa, ali naša odgovornost u ovim teškim vremenima mora se pokazati kao znak kršćanske zrelosti i brige za očuvanjem tuđeg i vlastitog zdravlja.

Neka Gospodin nagradi biskupa Milu vječnim životom u svome Kraljevstvu. Počivao u miru Božjem!

In memoriam

MSGR. MILE BOGOVIĆ (1939 - 2020)

Opaki virus odnio je prvog gospićko-senjskog biskupa.

Msgr. na svetoj misi kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini 16. X. 2010./Snimio Marko Čuljat, Lika press
Msgr. na svetoj misi kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini 16. X. 2010./Snimio Marko Čuljat, Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2020. u 10 sati, dopuna u 12 sati i 17.30 sat

GOSPIĆ - Sinoć kasno vlč. Mišel Grgurić, kancelar u Biskupskom ordinarijatu poslao je priopćenje kojim obavještava javnost da je jučer 19. prosinca u 19 sati u Respiracijskom centru KBC Rijeka preminuo prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović.

Mons. Mile Bogović rođen je 7. kolovoza 1939. u Cerovcu, župa Slunj, od oca Mije i majke Mande rođene Piršić. Osnovnu školu pohađao je u Slunju, a Klasičnu gimnaziju u sjemeništu u Pazinu. Teološki studij započeo je u Pazinu, a završio u Zagrebu. Od 1966. do 1971. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i postigao doktorat iz crkvene povijesti. Za svećenika Riječko-senjske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1964., nakon čega je obavljao sljedeće dužnosti: bio je tajnikom nadbiskupa Viktora Burića, rektorom na Riječkoj teologiji, župnikom u Praputnjaku, generalnim vikarom Riječko-senjske nadbiskupije, voditeljem Sakralne baštine u Senju te profesorom crkvene povijesti na Riječkoj teologiji.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 4. lipnja 1999. pomoćnim biskupom Riječko-senjske nadbiskupije i dodijelio mu titulu naslovnoga biskupa Tamate. Za sjedište mu je određen Gospić. Biskupsko ređenje mons. Bogovića slavljeno je 29. lipnja 1999. godine u riječkoj katedrali Sv. Vida, a njegov glavni posvetitelj bio je mons. Antun Tamarut, nadbiskup riječko-senjski.

Podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije, 25. svibnja 2000., papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću, koja je dobila ime Gospićko-senjska biskupija i ušla u sastav Riječke crkvene pokrajine kao sufraganska biskupija. Ivan Pavao II. istodobno je imenovao mons. Milu Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije, a ustoličenje je proslavljeno 25. srpnja 2000. godine u Gospiću.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službe: predsjednik Komisije HBK i BKBiH za hrvatski martirologij; član Biskupske komisije HBK za odnose s državom; član Biskupske komisije za dijalog sa SPC: član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas; član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica.

Papa Franjo prihvatio je 4. travnja 2016. odreknuće od službe zbog starosne dobi biskupa Mile Bogovića i za novoga gospićko-senjskog biskupa imenovao o. Zdenka Križića. Ujedno je mons. Bogovića imenovao apostolskim administratorom Gospićko-senjske biskupije do dana biskupskog ređenja mons. Križića 25. svibnja 2016.

Nakon što je biskup Bogović osjetio znakove povišene tjelesne temperature obavio je u četvrtak 3. prosinca testiranje nakon čega je dobio pozitivan nalaz na koronavirus. U nedjelju 6. prosinca biskup Bogović je sanitetskim prijevozom Doma zdravlja Gospić odvezen u Opću bolnicu Gospić na dodatne preglede te je zbog rizičnosti koja je povezana sa starosnom dobi hospitaliziran na odjelu Opće bolnice Gospić. Cijelo vrijeme liječenja u Općoj bolnici Gospić biskup Bogović je bio stabilnog stanja. U četvrtak 10. prosinca stanje mu se naglo pogoršalo zbog hipoksije - smanjenja razine kisika u tijelu, te je hitno prevezen vozilom Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije u KBC Rijeka u Respiratorni centar.

Biskup mons. dr. Mile Bogović blago je u Gospodinu preminuo u subotu 19. prosinca 2020. u 19 sati u Respiracijskom centru KBC Rijeka.

O sprovodnom obredu i svetoj misi Biskupski ordinarijat će javnost obavijestiti naknadno.

Pokoj vječni darovao mu Gospodin. Počivao u miru Božjem!

IZRAZI SUĆUTI

PRIOPĆENJE ŽUPANA MILINOVIĆA

Od ličko-senjskog župana dr. Darka Milinovića dobili smo slijedeće priopćenje:
- S tugom sam primio vijest da nas je napustio naš biskup u miru mons. dr. Mile Bogović. U prvim godinama njegovog rada imao sam tu čast sudjelovati u povijesnom projektu izgradnje Crkve hrvatskih mučenika koja ponosno i neizbrisivo stoji kao simbol stradanja hrvatskog naroda.

Ali jednako tako imao sam, slobodno ću reći, i privilegij biti svjedokom njegovih zadnjih dana boravka u gospićkoj bolnici kada sam biskupu kao i ostalim pacijentima pokazivao vježbe koje je potrebno raditi u takvim situacijama. Prvog dana boravka u bolnici bio je vedar, pun humora kao što je bio cijeli svoj život. Krenuo sam hodnikom pitajući sestre u kojoj je sobi biskup Bogović, čuo je to i odgovorio ponovno u šali: " Župane ne traži zdravoga među bolesnima." I te riječi oslikavaju njegov optimizam i nadu i u tim trenucima.

U svoje ime i u ime Ličko-senjske županije izražavam sućut obitelji, biskupu mons. mr. Zdenku Križiću, svim crkvenim službenicima i velikodostojnicima i neka nam naš biskup počiva u miru u svojoj Hrvatskoj koju je toliko volio.

PRIOPĆENJE MARJANA KUSTIĆA, predsjednik ŽO HDZ-a:

- U ime Županijske organizacije HDZ-a te svih gradskih i općinskih organizacija Hrvatske demokratske zajednice s područja Ličko-senjske županije, svih njezinih članica i članova, naših zajednica i u osobno ime, izražavamo duboko žaljenje zbog iznenadne smrti našega prvog Gospićko-senjskog biskupa, monsinjora dr. sc., gospodina Mile Bogovića.
25. svibnja 2000., papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću, koja je dobila ime Gospićko-senjska biskupija.

Papa Ivan Pavao II. istodobno je imenovao mons. Milu Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije, a ustoličenje je proslavljeno 25. srpnja 2000. godine u Gospiću.
Lik i djelo monsinjora Bogovića ostat će zapamćeno ne samo na našim prostorima, već i izvan granica Lijepe naše.

Od vremena stvaranja Gospićko-senjske biskupije 1999. godine pa do današnjih dana osobnost biskupa Bogovića kao moralne vertikale u našoj županiji, sveprisutna je, bilo kao jedinstvenoga biskupa koji privlači narod svojom jednostavnošću i porukama koje ulijevaju nadu.

Kao crkveni povjesničar koji svojim znanstvenim uradcima pokazuje raznolikost, a upućuje opet na baštinu hrvatskoga glagoljaštva kao i povijest biskupija Senjske i Modruške. Vrijedno je istaknuti Udbinu i Crkvu hrvatskih mučenika, kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskoga naroda do stvaranja samostalne i slobodne Hrvatske države, a cijeli projekt je ugledao svjetlost dana praćen budnim okom idejnog začetnika monsinjora Bogovića.

Uspostavljanje Gospićko-senjske biskupije i dolazak monsinjora u Gospić svakako nam je dao jedan moralni, duhovni, kulturni i znanstveni zamah, a monsinjor Bogović svojim velikim znanjem, duhovnim autoritetom, pravom kritikom i umjesnim savjetima za prosperitet našega kraja, živio je i nesebično djelovao.

Otvaranjem zavičajne biblioteke u kući u kojoj je boravio, javnim nastupima, suradnjom s našim znanstvenicima s područja Like, ostavio je neizbrisiv trag.

Neka mu je laka hrvatska zemlja, počivao u miru božjem!

Izraze sućuti poslali su Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade

Konstituirana Županijska organizacija HDZ-a

ONLINE SJEDNICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. PROSINCA 2020. U 8.45 SATI

GOSPIĆ - Jučer popodne pod predsjedanjem Marijana Kustića, predsjednika ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije održana je konstituirajuća online sjednica koja broji 49 članova.

Konstituirajućoj sjednici nazočio je i Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a, koji je pozdravio sve nazočne i izrazio uvjerenje da će HDZ na predstojećim lokalnim izborima zasigurno ostvariti pobjedničke rezultate kako u Ličko-senjskoj županiji, tako i u većini gradova i općina s područja Ličko-senjske županije.

Na konstituirajućoj sjednici za tajnika Županijske organizacije jednoglasno je izabran Ernest Petry, koji se nazočnima zahvalio na ukazanom povjerenju, a ujedno su na sjednici za članove Županijske organizacije kooptirani Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Tomislav Užarević, predsjednik OO HDZ-a općine Plitvička Jezera te Ivan Pešut, predsjednik OO HDZ-a općine Udbina.

Nazočnima su se kratko obratili i nedavno izabrani potpredsjednici ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije odnosno Branislav Šutić iz Otočca, Mario Stilinović iz Gospića, Sanjin Rukavina iz Senja koji je ujedno od nedavno imenovan i za državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave, te Ivan Turić iz Perušića. (Ln)

Božićna poruka msgra. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa

BUDIMO BOLJI KAO LJUDI I KRŠĆANI

Teške situacije izvlače iz nas ono najbolje ili ono najgore.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2020. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Danas je msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup uputio Božićnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

"Došao sam da život imaju, u izobilju da ga imaju." (Iv 10,10)
Glavne teme svih medija, gotovo tijekom cijele ove godine, bile su bolest i smrt prouzročene nepoznatim virusom nazvanim Covid-19. Slušali smo i još uvijek slušamo službena izvješća koliko je novih osoba zaraženih u jednom danu te koliko ih je od te zaraze preminulo tog istog dana.

Ove obavijesti Stožera civilne zaštite na početku su nas zbunjivale i brinule. Život je u jednom određenom vremenu bio skoro, posve paraliziran. Bili smo u nekom iščekivanju povoljnijih vijesti o završetku djelovanja tog zla i povratku redovitim životnim aktivnostima. Nadali smo se da će virus ljeti oslabjeti, pa i nestati, ali se to, nažalost, nije dogodilo.

S vremenom su mnogi, napose oni koji nisu na svojoj koži osjetili to zlo, niti je itko od njihovih bližnjih podlegao od te pošasti, počeli slušati obavijesti sve ravnodušniji i nezainteresirani. Sve veća pozornost bila je usmjerena na završetak stegovnih mjera koje je odredio Stožer, ponajprije na slobodu kretanja i aktivnosti, a sve manja prema zaraženim osobama u bolnicama i staračkim domovima ili preminulim od te pošasti. Svi bi nekako htjeli da se čim prije ukinu sva nametnuta ograničenja s uvjerenjem da to zlo neće pogoditi baš njih ili njihove bližnje. Najednom je nešto drugo postalo važnije i od zdravlja i samog života. Mnogi su postali srditi, pa i bijesni, na odgovorne iz Stožera civilne zaštite kao da nas oni više maltretiraju i muče negoli sama pandemija.

Nije zanemariv broj onih koji su u svemu vidjeli nešto izmišljeno, neku teoriju zavjere, nešto što je zapravo, proizvod nekih svjetskih moćnika i korporacija koji imaju za cilj rušenje određenih tradicionalnih vrijednosti, postojećih svjetskih sustava i izgradnju nekoga novog svjetskog poretka prema njihovim željama i interesima.

Neki su opet tu vidjeli svjesni i isplanirani udar na vjerske vrijednosti koje žele zamijeniti nekim drugim, prikladnijim tom novom poretku. Počelo se sve više prigovarati i odgovornima u Crkvi da su nasjeli na manipulacije i izdali vrijednosti evanđelja. Jednom riječju, bilo je uvjerenje kod određenog broja ljudi da se tu ne radi o nečem ozbiljnom, nego samo o igrama moćnika koji imaju neke svoje mračne ciljeve.

Jedni su u svemu vidjeli Božju kaznu za grješni svijet koji se ne želi obratiti. Čuvajmo se napasti da olako neke patnje proglašavao Božjim kaznama, jer naš Bog je Otac koji nas ljubi i kada smo zločesti, a ne tiranin koji uživa kada nas kažnjava. Ako nas netko kažnjava, onda to nije Bog, nego zlo koje sami činimo. A Bog, ako dopušta neku patnju, onda to daje, ponajprije, kao kušnju da nas tako prizove vrijednostima koje smo zanemarili ili da nam pomogne "odreći se bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živjeti u sadašnjem svijetu" (Tit 2,12). Tražimo stoga, u ovim patnjama Božje poruke i njegov zov da budemo bolji kao ljudi i kao kršćani. Najgore je ako olako uvjerimo sami sebe da ne pripadamo ovom grješnom svijetu i da ne snosimo nikakvu odgovornost za zlo koje je Bog pripustio.

Zbog svega ovoga lako se uočava kako nas je, kao narod i Crkvu, ovo zlo pandemije podijelilo i razjedinilo. Patnje redovito ljude zbliže i ujedine, učine ih sućutnijim i solidarnijim. Zar ovo nismo iskusili za vrijeme Domovinskog rata koji nam je donio daleko veće patnje nego li ova pandemija, ali smo iz njega izvukli puno dobroga. S pravom se kaže da teške situacije izvlače iz nas ono najbolje ili ono najgore. Hoćemo li i iz ovog zla znati izvući nešto dobroga? Hoćemo li postati malo bolji i plemenitiji ljudi? Ono što sigurno možemo promijeniti u ovome svijetu je, promijeniti sami sebe. Svaki naš mali korak prema boljemu čini ljepšim i cijeli naš svijet.

Dobro znamo da svi ljudi vole svoj život i spremni su potrošiti zadnju lipu za svoje zdravlje, ali prije nego se suoče s ozbiljnom prijetnjom za svoj život i zdravlje, uvjereni su kako je njihov život samo u njihovim rukama i da on zavisi, ponajprije, od njihovih sposobnosti i njihovih izbora. Često je to površan odnos prema životu gdje je sav naglasak stavljen na imati i posjedovati, a daleko manje na "biti" i živjeti život.

Čitamo u evanđelju kako Isusu pristupa jedan bogati čovjek i pita ga: "Što moram činiti da imam život?" (Lk 18.18). Radi se o čovjeku koji je, kako stoji u evanđelju, "bio veoma bogat", ali ga sve to bogatstvo u nutrini nije ispunilo i učinilo sretnim. Sličan je slučaj i sa Zakejem (Lk 19,1ss). Čovjek može postići puno toga u materijalnom smislu, ali ako je zanemario svoj život, ako je ostao prazne nutrine, praznina će mu život uništiti.

Isus je u ovaj svijet ušao siromašan, rođen u štali, ali je u sebi imao život. Bez obzira na uvjete u kojima se rodio, njegovo rođenje popratila je pjesma neba. Nebo se raduje ljudskom životu i želi da čovjek taj život u sebi nosi sve do prelaska u onaj vječni. Isus, govoreći o sebi kao pastiru, veli: "Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju" (Iv 10,10). To potvrđuje i slučaj siromašnih pastira. U susretu s djetetom Isusom, ti siromašni i obespravljeni pastiri, osjetiše se sretnim i radošću ispunjenima te se vraćaju svojim obvezama "slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli" (Lk 2,20). Mudraci s Istoka ostavljaju Isusu svoje skupocjene darove jer su osjetili kako su za uzvrat dobili puno više: dobili su ono što se ne može kupiti nikakvim zlatom ili draguljima, a to je život u izobilju, unutarnja punina.

Iz ovoga ne smijemo razumjeti kako je Isus došao da ljude pozove na siromaštvo i bijedu, na patnju i trpljenje, s naglaskom da će tako biti sretni. Ne. Isus prije svega, poziva na puninu života i puninu životne radosti, a to apsolutno ne zavisi od materijalnih dobara. On samo upozorava na opasnosti opsesije materijalnim dobrima, užicima i ugodama, jer su to istinske prijetnje osobi da je isprazne i osiromaše životom. Zato ponavlja učenicima: "To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna." (Iv 15,11). Isusove zapovijedi imaju baš taj cilj: da osoba bude nositelj radosna života.

Isus želi da čovjek može slaviti život, a ne neka postignuća koja često ostavljaju dojam uspjeha, a zapravo, osiromašuju život. Pogledajmo i naše vrijeme: je li čovjek, tijekom cijele svoje povijesti, ikada bolje živio nego danas kada su u pitanju materijalna dobra? Sigurno da nije! A je li danas sretniji nego jučer? Ne možemo primijetiti. Toliko kukanja i glasnog nezadovoljstva prije nije bilo. Ljudi su znali biti zadovoljni s malim. Obitelji su prije u bijedi i siromaštvu imale puno djece i uspjelo se živjeti i djecu podizati. Danas su obitelji s brojnom djecom velika iznimka. Uvijek se kao razlog tome navodi materijalna nesigurnost. Jesu li danas obitelji zbog toga sretnije i radosnije? Ne primjećujemo.

Božić slavimo kao blagdan života, a istovremeno bojimo se života i bježimo od njega. U tom smislu Božić je jaka poruka: život se može roditi u štali, u siromaštvu i bijedi te unatoč tomu postati veliki život, život koji se slavi. Bog je to pokazao rođenjem svoga Sina: rođen je u uvjetima bijede, ali se za njegovo rođenje govori da je "radosna vijest i veliko veselje za sav narod" (Lk 2,10). Gdje se rađa i raste život, tu se potiskuje tjeskoba i žalost. Samo je taj život koji se rodio potrebno podržavati i njegovati da dođe do punine zrelosti, da se iz tog života rodi uistinu čovjek (Iv 16,21). Stoga, na sam Božić, kada slavimo život, naše misli idu prema tolikoj djeci koja vape za životom, ali im "napredne" i "emancipirane" osobe našega vremena, nude smrt u ime nakaradne slobode izbora. Štoviše, to se proglašava dostignućem naše civilizacije.

Na ovu civilizaciju je skoro prije 2000 godina upozorila Knjiga Otkrivenja sa slikom žene koja rađa i Zmaja koji čeka da joj, "čim rodi, proždere dijete" (pog.12). Tom zmaju je naša "napredna" civilizacija dala danas, ne samo dozvolu boravka, nego ga se slavi kao simbol slobode i potpomaže mu se da nesmetano proždire našu djecu, i prije nego se rode te tako širi vidokrug smrti. Nažalost, broj suradnika Zmaja sve više raste i u našem narodu.

Ovome jadu treba dodati i toliku djecu koja su postala žrtve najrazličitijih oblika zlostavljanja od odraslih. Tu su još tolika djeca nasilno zavojačena i odgajana za mržnju i ubijanje u svojoj nevinoj dobi; potom djeca prisiljena, zbog nečijih interesa, na prostituciju i prosjačenje po ulicama i trgovima naših gradova; te djeca koju prodaju i preprodavaju, maltretiraju i ponižavaju.

Što je Božić za sve ove? Na koji ga način mogu slaviti? Zbog svega ovoga Božić je teška osuda za sve tlačitelje i ubojice malih života. U svoj ovoj djeci patnje i Dijete je iz Betlehema koje u njima plače i osuđuje nepravdu. Nažalost, mnogi u svijetu slave Božić, rođenje Sina Božjega, ali u njemu ne slave život jer kad bi bilo tako ne bi promicali kulturu smrti. Zato se samo od sebe nameće pitanje: slavi li se Božić danas više ili se više profanira?

No, ne smijemo se predati pesimizmu. Naša sadašnjost i budućnost su u Božjim rukama. Bez obzira na sve, Božić nas poziva na slavlje i trebamo ga slaviti i vjerovati u njegovu konačnu pobjedu. To je dan kada se "Život očitovao" (1Iv 1,2), i očitovao se ljudima kao svijetlo koje tama ne može obuzeti (Iv (1,4-5). U tom Životu očitovala se ljubav Božja "spasiteljica svih ljudi" (Tit 2,11).

Bog nas je pozvao da budemo dionici tog Života jer u njemu je jamstvo vječnosti. I zaključio bih s apostolom Ivanom koji veli: "Bog nam je dao život vječni, i taj je život u njegovu Sinu. Tko ima Sina ima život; tko nema Sina Božjega, nema života" (1Iv 5,11-12).

Neka bude svima vama, braćo i sestre, sretan i blagoslovljen blagdan Isusova rođenja kao i cijela nova 2021. godina, sa željom da Isusov život u vama raste i da ga imate u izobilju (Iv 10,10) te da Isusova radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11).

Božić 2020.
+ Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

MINISTARSTVO OBRANE REPUBLIKE HRVATSKE

TRAŽE SE DOKTORI ZNANOSTI, NASTAVNICI …

Bit će posla i za 20 namještenika u raznim mjestima.

 
 


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. prosinca 2020. u 18 sati

ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je danas javne natječaje za prijam u državnu službu u Ministarstvo obrane - Oružane snage Republike Hrvatske na neodređeno vrijeme i oglas za prijam namještenika na neodređeno vrijeme. Osim toga raspisan je javni natječaj i za prijam 20 namještenika na neodređeno vrijeme s mjestom rada u više gradova na području Republike Hrvatske.

Osim u oglasu navedenih stručnih uvjeta, kandidati moraju ispunjavati i opće uvjete za prijam u državnu službu koji su propisani odredbom članka 48. Zakona o državnim službenicima te uvjete propisane člankom 34. i 47. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Također, u Oružane snage Republike Hrvatske u statusu namještenika ne mogu biti primljene osobe za čiji prijam postoje zapreke iz članka 35. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske i članka 49. Zakona o državnim službenicima. Namještenici se primaju u službu uz obvezni probni rad od dva mjeseca.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se u roku od osam dana od dana objave oglasa u Narodnim novinama. Prijave se podnose prioritetno poštom ili neposredno na adresu: Ministarstvo obrane, Uprava za ljudske potencijale, Sektor za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, Stančićeva 6, 10000 Zagreb, s naznakom: "Za oglas za prijam namještenika u službu u Ministarstvo obrane - Oružane snage Republike Hrvatske".

Potpunom prijavom smatra se ona koja sadrži sve potrebne podatke i priloge navedene u oglasu te koja je vlastoručno potpisana.

Za prijam osam doktora znanosti i nastavnika u službu u Ministarstvo obrane - Oružane snage Republike Hrvatske raspisan je natječaj na neodređeno vrijeme s mjestom rada u Zagrebu i Splitu. Obvezni probni rad traje tri mjeseca, a natjecati se mogu i kandidati koji nemaju položen državni ispit odnosno državni ispit odgovarajuće razine uz obvezu polaganja navedenog ispita u zakonom propisanom roku. Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se prioritetno poštom ili neposredno u roku od 8 dana od objave javnog natječaja u Narodnim novinama, na adresu:

Ministarstvo obrane, Uprava za ljudske potencijale, Sektor za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, 10000 Zagreb, Stančićeva 6, s naznakom: "Za javni natječaj za prijam u državnu službu u Ministarstvo obrane - Oružane snage Republike Hrvatske".

O rezultatima javnog natječaja kandidati/kinje će biti obaviješteni/e objavom rješenja o prijmu u državnu službu izabranog kandidata/kinje na web stranici Ministarstva pravosuđa i uprave mpu.gov.hr i na web stranici Ministarstva obrane www.morh.hr . Dostava rješenja svim kandidatima smatra se obavljenom istekom osmoga dana od dana objave na web stranici Ministarstva pravosuđa i uprave mpu.gov.hr .

OSNOVANO LiPO

Osnovana je prva lička stranka.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. prosinca 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - U zgradi Ličko-senjske županije danas je održana konferencija za novinare nove lokalne stranke LiPO - Lika i Primorje i otok čija je utemeljiteljska skupština održana online u podne u šest dvorana. Predsjednik je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan koji je prije dvije godine izbačen iz HDZ-a. Zamjenik mu je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, također nekadašnji hadezeovac. Potpredsjednice su četiri žene: Sanja Stopić Rukavina, Sandra Samardžija, Ana Manjerović i Josipa Pavlović. LiPO se intenzivno priprema sa svojim kandidatima za predstojeće lokalne izložbe u svim lokalnim jedinicama Ličko-senjske županije. (Ln)

Poziv gospićkog Crvenog križa

AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI

Posljednja ovogodišnja akcija organizira se 15. i 16. prosinca

Detal jedne akcije darivanja krvi u Gospiću
Detal jedne akcije darivanja krvi u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Crveni križ Gospić organizira dobrovoljno darivanje krvi 15. i 16. prosinca u prostorijama KIC-a, Budačka 12, u vremenu od 9:00 do 16:30 sati.

Iz Gradskog društva mole darivatelje i sve one koji žele darovati krv da se odazovu na akciju zbog povećane potrebe za krvi. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju dobrovoljno darivanje krvi odvija se redovno.

Budite solidarni i darujte krv, te tako nekome spasite život ili pomognite u ozdravljenju

OBAVIJEST:
Osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti akciji ukoliko je prošlo 28 dana od izlječenja. (Ln)

POGORŠANO STANJE BISKUPA BOGOVIĆA

Msgr. Bogović na respiratoru u Rijeci

Početkom listopada msgr. Bogović radio je na jednoj svojoj novoj knjizi/Snimio Marko Čuljat Lika press
Početkom listopada msgr. Bogović radio je na jednoj svojoj novoj knjizi/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2020. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Od kancelara Gospićko-senjske biskupije Mišela Grgurića dobili smo jutros priopćenje o pogoršanom stanju msgra. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru:

- Biskupski ordinarijat u Gospiću obavještava javnost da se zdravstveno stanje gospićko-senjskog biskupa u miru mons. dr. Mile Bogovića pogoršalo te je sinoć nakon 23 sata vozilom Zavoda za hitnu medicinu ličko-senjske županije prevezen u KBC Rijeku u Respiratorni centar.

Pozivamo vjernike na molitvu za biskupa Milu kako bi se njegovo zdravstveno stanje popravilo. Također, još jednom pozivamo sve građane na odgovornost i poštovanje epidemioloških mjera u suzbijanju širenja koronavirusa.

Zahvalni smo zdravstvenim djelatnicima Opće bolnice Gospić koji su uložili puno truda kako bi se biskup Bogović kvalitetno liječio od zaraze korona virusa. (LN)

21. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana

POČAST PRVOM PREDSJEDNIKU RH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. PROSINCA 2020. U 20.20 SATI

GOSPIĆ - U organizaciji gradske organizacije HDZ-a obilježena je 21. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana, prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a. Počast ,mu je odana večeras kod njegove biste na Trgu Alojzija Stepinca u organizaciji izaslanstava GO HDZ-a grada Gospića, Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr.Franjo Tuđman", Mladeži HDZ-a grada Gospića i Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak". Položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred biste dr.Franje Tuđmana. (Ln)

UTEMELJENJE NOVE STRANKE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. prosinca 2020. u 20 sati

GOSPIĆ - Od Darka Milinovića a u ime Inicijativnog odbora nove stranke dobili smo večeras priopćenje:

- Nakon pripreme osnivanja nove političke stranke u Hrvatskoj, a prve regionalne stranke Ličko-senjske županije LiPO (Lika, primorje i otoci), koja je trajala gotovo deset mjeseci, obavještavamo vas da će se Osnivački sabor stranke LiPO održati 12. prosinca u 12 sati. Poštujući epidemiološke mjere, a znajući zakonske odredbe da je na Osnivačkom saboru potrebno imati najmanje 100 ljudi ,osigurali smo šest dvorana u kojima će biti po 25 ljudi povezanih video linkom te će se na taj način održati Osnivački sabor.

Od subote postajemo najjača regionalna stranka desnog centra u Hrvatskoj koja će brojiti gotovo 1500 članova. Žao nam je što svi oni zbog epidemioloških razloga neće nazočiti povijesnom datumu osnivanja prve regionalne stranke Ličko-senjske županije, stranke LiPO.

Tragom nove knjige

KOJA JE OVO OBITELJ NA FOTOGRAFIJI

Fotografija je snimljena 18. kolovoza 1990. dan poslije balvana u Kninu i okolici.

Tko je na ovoj staroj novinskoj fotografiji iz Ličkog vjesnika koja je snimljana 18. kolovoza 1990. u Gospiću?
Tko je na ovoj staroj novinskoj fotografiji iz Ličkog vjesnika koja je snimljana 18. kolovoza 1990. u Gospiću?
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2020. u 20.15 sati

Pripremio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Već duže vremena radim na rukopisu moje nove knjige zapisa od 1990. godine pa dalje. Tome su prethodile opsežne i duge priprema sređivanja i sistematiziranja materijala u nekoliko teka: hemeroteci, filmoteci i diateci.

Da ne duljim dalje stao sam kada sam prelomio preko 300 stranica knjige i obradio prve tri godine od demokratskih promjena. Dosta je to naporan rad iako sam imao obilje materijala, a i mnogo ga je ostalo neiskorištenog. Osim toga, dio događanja koje sam bio potisnuo u pamćenju ponovo sam preživljavao, a bilo je i grdih stvari. Dio fotografija sam povećavao i printao i pokazivao prijateljima i znancima. Pomogli su mi locirati poneki događaj ili identificirati osobe na fotografiji.

Ipak, ostala mi je neidentificirana jedna, meni draga fotografija - rekao bih da je to slika jedne obitelji, ali koje?

Slika je nastala u poslijepodnevnim satima 18. kolovoza 1990. godine na gradskom stadionu iza Gimnazije u Budačkoj ulici. Bio sam na bini među uzvanicima i slikao za Lički vjesnik gdje sam izvješće s fotografijama objavio tek 15. rujna, mjesec dana kasnije. To su vam lokalne novine. Evo dijela teksta koji sam te 1990. objavio:

- … bila je proslava Dana svehrvatske državnosti. Bila je to jedna od najvećih proslava, a organizirala ju je Hrvatska demokratska zajednica Ogranak Gospić. Na Gradskom stadionu bilo je živo još u ranim jutarnjim satima jer dan ranije započeli su poznati kninski događaji koji nisu mimoišli ni dio Like pa ni dio općine Gospić…

Na proslavi je bilo mnoštvo naroda a u prvim redovima uhvatio sam, rekao bih, ovu obitelj. Volio bih saznati koji su to ljudi, i koji su to momci ili cure ili momak i cura spavali u naručju roditelja uz pasku bake u crnini. Zato bih molio čitatelje za pomoć u njihovom prepoznavanju. Volio bih napraviti novu priču toliko godina poslije.

Zimske (ne)prilike

ZALEĐEN SNIJEG

Snijega je palo preko 20 centimetara, a kuša ga je okovala ledom.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. studenoga 2020. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Od jučer je u snijeg dosegao visinu od 23 centimetra, što je službeni podatak DHMZ-a, ali ga je okovala kiše koja je pala i zaledila se. To izaziva dodatne probleme. Rijetka je to pojava, ali ipak, eto dešava se, to meteorolozi kažu zbog temperaturne inverzije. Nekad zna biti i - katastrofalna na području Like.
Od Ernesta Petryja, direktora Elektrolike u Gospiću saznali smo da je zbog ledene kiše bilo i nekoliko prekida vodova električne energije, alu su bro otklonjeni. Naime, nekoliko vodova oštetila su stabla koja su pala zbog leda.

U dežurnoj službi PULS-a smo saznali da je na koreničkom dijelu Ličke magistrale zabranjen promet prikoličarima i tegljačima i da na cijelom ličkom području na vozilima treba zimska oprema. (MaČ)

Novi snijeg u Lici

ZABIJELIO GOSPIĆ I OKOLICA

Zimska veduta iz Gospića
Zimska veduta iz Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2020. u 11 sati, dopuna u 13.15 sati

GOSPIĆ U 10 sati Državni hidro meteorološki zavod objavio je visinu snijega od osam centimetara u Gospiću i Gračacu, a u drugim dijelovima Like je nešto manji. U dežurnoj službi PULs-a rekoše nam da su na svim državnim cestama proglašeni zimski uvjeti vožnje osim na autocesti. U Gospiću je počelo i čišćenje ulica.

U međuvremenu, barfem u Gradu, palo je još sniga, kako bi naši stari rekli, bar za po noge, odnosno dvadesetak centimetara. Zvao nas je i jedan čitatelj iz Žabičke ulice žačuđujeći nas pitajući kakva je to služba koja ne zna ni ralicama upravljati da su snijeg samo razbucali.

U međuvremenu i sam sam okida izlaz i prilaz do kuće, a bome i do drva, a autina je ostala zametena u šuflinu. (MaČ)

Izbori u HDZ-u

KUSTIĆ OSTAO PREDSJEDNIK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. studenoga 2020. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Na jučer provedenim unutarstranačkim izborima HDZ-a bio je dobar izlazak članstva. Za predsjednika Županijske organizacije ponovo je izabran Marijan Kustić, a potpredsjednici su Marijan Stilinović,Branislav Šutić, Sanjin Tukavina i Ivan Turić.

Za predsjednike gradskih odbora izabrani su: u Gospiću Mario Stilinović, u Otočcu Branislav Šutić, u Senju Jurica Tomljanović i u Novalji Ivan Dabo-Đono.

Za predsjednike općinskih odbora izabrani su: u Perušiću Ivan Turić, Plitvičkim Jezerima Tomislav Užarević, Karlobagu Ivan Tomljenović-Mima, Lovincu Ivan Miletić, Brinju Marija Vranić, Udbini Ivan Pešut, Vrhovine Renato Gomerčić i u Donjem Lapcu Miro Tomić. (Ln)

Povjerenstvo GO HDZ-a Grada Gospića

U NEDJELJU IZBORI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. STUDENOGA 2020. U 22.20 SATI

GOSPIĆ - Povjerenstvo Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića poziva članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice grada Gospića, i ovim putem da u nedjelju 22. studenog izađu i sudjeluju na redovitim unutarstranačkim izborima na kojima će se birati vodstvo Županijske organizacije HDZ-a ličko-senjske županije i Gradske organizacije HDZ-a grada Gospića.

Izbori će se održati u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice u Kaniškoj ulici br.6 u Gospiću (iznad ljekarne) u vremenu od 8.00 - 19.00 sati.

Molimo sve koji se odazovu da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje širenja epidemije Covid-19 virusa (održavanje distance, uporaba zaštitnih maski, preporuča se korištenje zaštitnih rukavica i vlastite kemijske olovke). (Ln)

ISPRAĆAJ KIĆE U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. STUDENOGA 2020. U 14 SATI, vidoe dopuna u 21.15 sati

GOSPIĆ - Danas u 12.40 sati u cijeloj Hrvatskoj glazbenici su ispred katedrala svirkom odali počast velikanu hrvatske glazbe Krunoslavu Kići Slabincu. Za tu prigodu skupilo se desetak ličkih glazbenika koji su otpjevali i odsvirali dvije skladbe. U središtu grada okupilo se i nešto građana, ali je nažalost promet ometao koncert koji je trajao manje od deset minuta.

Hrvatska glazbena unija emitirat će jedinstven zajednički video snimak hrvatskih koncerata posvećenih Kići povodom njegove današnje sahrane u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju. (MaČ)

VIDEO KIĆINOG ISPRAĆAJA U GOSPIĆU:

youtu.be/QX1-brEXpdA

GLAZBENI ISPRAĆAJ KRUNOSLAVA KIĆE SLABINCA

ISPRAĆAJ I U GOSPIĆU

Združeni orkestar Like odsvirat će dvije skladbe.

KIćin nastup na podnevnom dočeko Nove 2020. u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
KIćin nastup na podnevnom dočeko Nove 2020. u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2020.u 14.20 sati

GOSPIĆ - U prošli petak u Zagrebu je nakon teške ali kratke bolesti preminuo legendarni pjevać Krunoslav Slabinac-Kićo (77). Posljednji ispraćaj bit će sutra, četvrtak 19. studenog u 12.40 sati na Zagrebačkom krematoriju na Mirogoju, a biti će pokopan u Aleji velikana na Mirogoju. -stoji u priopćenju za medije.

Hrvatska glazbena unija priprema glazbeni ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca. Naime u vrijeme sahrane 12,40 sati ispred katedrala u svim gradovima Hrvatske, pa tako i u Gospiću, svitat će njegove skladbe tamburaši.

Tim povodom ispred gospićke katedrale Navještenja Blažene Djevice Marfije svirat će Združeni orkestar Like pod 12 glazbenika, otpjevati će i odsvirati dvije skladbe: Otiš'o je s mirisima jutra i Pjesmu rastanka.

Za orkestar će nastupiti:
Zvonimir Tonković - Prim, (Prozor),
Đani Findrik - Brač I, (Lički Osik),
Tomislav Jazvec - Brač I, (Gračac),
Ivan Matasić - Brač II, (Prozor),
Petar Rajković - Brač II, (Gračac),
Darko Kranjčević - Brač III, (Prozor),
Siniša Bogojević - Kontra, (Gospić),
Lovro Kranjčević - Kontra, (Prozor),
Dražen Ergotić - Kontra, (Lički Osik),
Josip Ergotić - Bass, (Lički Osik),
Goran Pezelj - Čelo, (Gospić) i
Mile Biljanić - Harmonika. (Gospić).

Kićo je bio omiljeni pjevač i zabavljač i u Lici. Posljednji je put bio u Gospiću na dnevnom dočeku, ove 2020. godine, i Trg Stjepana Radića bio je pu njegovih fanova svih godišta. Nitko se nije nadao da će to biti naš posljednji doček, jer smo se nadali još kojem koncertu bilo gdje u Lici. Perušićani će pamtiti njegov koncert kod njih, a kako je Kićo bio čovjek velikih moralnih kvaliteta bio je i na humanitarnoj nogometnoj utakmici koju je Caritas Gospićko-senjske biskupije, u suradnji s veteranima specijalne policije Tigrovi i gardistima Vukovima, organizirao za Udrugu Vila za Liku. (M. Čuljat)

GOSPIĆ ZA VUKOVAR I ŠKABRNJU

Molitva kod gospićkog spomenika/Snimio Marko Čuljat
Molitva kod gospićkog spomenika/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2020. u 20 sati

GOSPIĆ - Večeras je dan uoči novog hrvatskog praznika Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održana sveta misa nakon koje je kod spomenika hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata zapaljeno 500 svijeća. Svetu misu i molitvu predvodio je župnik Mario Vazgeč. (MaČ)
Pogledajte i vlog:

youtu.be/tYgo3YO4yck

Nova pjesma Branimira Mikića

NA DVA MJESTA JA SAM

Pjesma je posvećena Vukovaru i Škabrnji.

Autori pjesme kod križa u Škabrnji
Autori pjesme kod križa u Škabrnji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2020. u 15.15 sati

GOSPIĆ - U mjesecu smo odavanja pijeteta onima koji više nisu s nama, a sve je bliže i 18. studenoga Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Ovih dana spot pjesme ličkog šumara i Slavonca Branimira Mikića Na dva mjesta ja sam, na dva mjesta - Vukovaru i Škabrnji snimili su Stjepan Jeršek-Štef & Miomir Bubalo-Miško. Autor glazbe je Aleksandar Homoky, a aranžmana Željko Nikolin. Pjesmu je snimio studio Željko Nikolin iz Osijeka, a spot Mario Šulina iz Đakova.

Promocija spota biti će na HRT1 17. studenoga u emisiji Dobro jutro Hrvatska.


Imate priliku među prvima pogledati i poslušati pjesmu na donjoj poveznici:
youtu.be/YkRscppqDDU

Buduće vođe Hrvatske vojske

PJEŠICE DO KNINA

BUduće vođe HV-a propješačit će nekada privremeno okupirani dio Like i Dalmacije.

 
 

PJEŠICE DO KNINA
Pješačenje će trajati dva dana
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2020. u 22.35 sati

Foto: MORH/Čobanović

UDBINA - Polaznici 1. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa "Marko Babić" zajedno s djelatnicima Središta krenuli su u ponedjeljak danas u ranim jutarnjim satima iz vojarne "Josip Jović" u Udbini na dvodnevnu hodnju do Knina. Ova 36 satna hodnja pripadnika Hrvatske vojske predstavlja vrhunac njihove zahtjevne šestotjedne obuke koja je započela 28. rujna, a na trasi dugoj 88 kilometara polaznici Središta proći će područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Po dolasku u Gračac, nakon prijeđenih 35 kilometara, zapovjednik Središta za razvoj vođa "Marko Babić" brigadir Tomislav Kasumović kazao je kako je ova obuka još inovativnija i zahtjevnija od prethodnih te su na njoj psihofizička otpornost polaznika, borbene vještine te vještine vođenja podignute na još višu razinu.

- Ova je hodnja kruna obuke i motivacije ne nedostaje. Dolazak u Knin za sve je polaznike velika čast, na to smo svi zajedno ponosni, ali i ponizni u isto vrijeme. U Knin ne dolazi onaj tko mora nego onaj koji želi i zato ne sumnjam da će svi polaznici uspješno završiti hodnju. -istaknuo je brigadir Kasumović.

Prvi dočasnik Središta časnički namjesnik Mato Bjelovarac dodao je kako je ova obuka bila zahtjevnija i zbog loših vremenskih uvjeta no ni u jednom trenutku nije bilo popuštanja. Polaznica obuke poručnica Marija Bortek iz 1. mehanizirane satnije Gromovi kazala je kako je bilo naporno ali i vrlo zanimljivo tijekom obuke, te kako je ova hodnja vrhunac obuke koji će vjeruje uspješno provesti do kraja. Skupnik Stjepan Žuti pripadnik 2. mehanizirane bojne Gromovi kazao je kako je bilo teških trenutaka ali su puno naučili, podupirali su se međusobno i bodrili jedni druge da izdrže do kraja.
- Iako je bilo naporno ovu hodnju posvećujemo svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i u zahvalu za sve što su učinili za nas i sa tim saznanjem ništa nije teško. Poručuju budući zapovjednici u Hrvatskoj vojsci.

Završetak hodnje predviđen je sutra na Kninskoj tvrđavi kada će novim vođama Hrvatske vojske biti dodijeljene značke i diplome. (LN)

Hodnja novih vođa Hrvatske vojske

OD UDBINA DO KNINA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2020. u 10 sati

UDBINA - Jutros su rano iz Vojarne Josipa Jovića polaznici Središta za razvoj vođa "Marko Babić" krenuli na dvodnevnu hodnju dugu 88 kilometara od Udbine do Knina što predstavlja vrhunac njihove šestotjedne obuke koja je započela 28. rujna. Sudionici hodnje proći se područjem Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. (Ln)

Obilježena 28. obljetnica osnutka Vukova u Gospiću

POČAST HRVATSKIM VITEZOVIMA

Preč. Stjepan Zeba prvi vojni kapelan i danas je vodio misno slavlje/Snimio Marko Čuljat Lika press
Preč. Stjepan Zeba prvi vojni kapelan i danas je vodio misno slavlje/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. LISTOPADA 2020. U 17.45 SATI, video dopuna u 19.50 sati

GOSPIĆ - Obilježavanje 28. godišnjice ustroja 9. gardijske brigade Vukovi i godišnjice Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade počela je misnim slavljem u katedrali Blažene Djevice Marije u Gospiću. Svetu misu je predvodio preč. Stjepan Zeba, ratni kapelan 9. gardijske brigade. Ceremonija je nastavljena u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi kod spomenika 56-ci poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Vukova gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Svečanosti su uz, hrvatske branitelje, obitelji poginulih branitelja i ratne zapovjednike, nazočili izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OS direktor Glavnog stožera general-bojnik Ivica Olujić.

U današnjem priopćenju iz MORH-a dobili smo i podatke o jučerašnjoj svečanosti na Ljubovu:
- U sklopu obilježavanja godišnjice Vukova jučer je u čast 56 poginulih pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi pod punom vojnom opremom u dužini od oko 30 kilometara, iz vojarne u Gospiću do vrha planinskog prijevoja Ljubovo kod spomenika "Pobjednik" podignutom u čast svih hrvatskih branitelja poginulim na tome planinskom prijevoju, provedena je pješačka hodnja 27 novih pripadnika i četiri pripadnice motorizirane bojne Vukovi gdje su im dodijeljene crne beretke s ratnim znakovljem 9. gardijske brigade Vukovi.

Ceremoniju dodjele beretki predvodio je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler uz zapovjednika Motorizirane bojne Vukovi bojnika Antonia Tokića i prvog dočasnika Gardijske mehanizirane brigade stožernog narednika Krunoslava Lokasa te predsjednika Udruge ratnih veterana 9. gbr. Vukovi Antonija Šebalja.

- Drage pripadnice i pripadnici bojne Vukovi, vi ste ponosni nasljednici legendarne 9. gardijske brigade Hrvatske vojske. Čuvajte onaj pobjednički duh Vukova stvoren u Domovinskom ratu te nastavite, kao i do sada, časno i ponosno nositi to ime.- čestitka je ministra obrane Marija Banožića.

- Tradiciju Vukova nastavljaju mladi naraštaji Hrvatske vojske. Danas je motorizirana bojna Vukovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske sljednica 9. gbr., posvećena novim zadaćama i izazovima koje nosi 21. stoljeće. Vi, mladi Vukovi, svojim predanim radom i zalaganjem i svakodnevnom težnjom postignućima možete se odužiti svojim prethodnicima i zadužiti svoje nasljednike.- poručio im je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. (Ln)

PRVI LIČKI VLOG S PROSLAVE VUKOVA

youtu.be/lbqPxKTT0f4

Obilježavanje ustroja 9. gardijske brigade Vukovi

CRNE BERETKE NAKON OBUKE

Novim pripadnicima postrojbe svečano su uručene crne beretke.

Gardisti u hodnji na Ljubovu/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Gardisti u hodnji na Ljubovu/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. listopada 2020. u 17 sati

LJUBOVO - U susret 1. studenom i 28. godišnjici ustroja legendarne 9. gardijske brigade Vukovi, danas su kod spomenika na Ljubovu, prvi put novim pripadnicima postrojbe svečano uručene crne beretke postrojbe čije će tradicije širiti i njegovati. Mladi pripadnici i pripadnice postrojbe uz maskirano lice imali su i korona maske i dopješačili su do spomenika, gdje ih je dočekala rodbina i prijatelji i nešto uzvanika.

Obilježavanje se nastavlja i sutra svetom misom u katedrali u 10 sati i polaganjem vijenaca na spomenikeu u gradu i u vojarni. (MAČ)

Udruga veterana Devete gardijske brigade Vukovi

PROSLAVA 28. GODIŠNJICE USTROJA

Detalj spomenika poginulih gardista u gospićkoj vojarni
Detalj spomenika poginulih gardista u gospićkoj vojarni
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. listopada 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - Iz Udruge veterana 9. gardijske brigade Vukovi danas smo dobili priopćenje koje u cijelosti objavljujemo:

- Poštovani suborci i prijatelji 29. i 30. 10. obilježit ćemo 28. obljetnicu ustrojavanja legendarne 9.gardijske brigade "Vukovi" i obljetnicu MTB "Vukovi".
Sutra 29. 10. ispred spomenika poginulim Vukovima u Vojarni 9.GBR Vukovi u Gospiću krenut će u hodnju 28 pripadnika bojne koji su završili specijalističku obuku koja završava oko 14 sati na spomeniku poginulima u Oluji na Ljubovu gdje ćemo im svečano uručiti crne beretke sa grbom Vukova.

U petak 30. 10. započet će centralno obilježavanje obljetnice Vukova, svetom misom u Katedrali BDM u Gospiću u 10 sati.
Nakon mise u 11 sati bit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća i kratka svečanost ispred spomenika poginulim Vukovima u vojarni "9.GBR VUKOVI" u Gospiću.

U ova teška vremena kada se borimo sa virusom COVID 19 dužni smo se pridržavati odluka Stožera CZ RH i LSŽ te pozivamo sve suborce i prijatelje naše brigade da ne dolaze na obljetnicu jer je broj prisutnih ograničen na 50 ljudi.
Ceremoniji će prisustvovati samo izaslanici državnog vrha, vojske, policije, grada i županije te izaslanstva naše Udruge, udruga svih gardijskih brigada i lokalnih braniteljskih udruga u maksimalnom broju do 50 ljudi.

Ove godine neće biti ni tradicionalnog druženja uz hranu i piće i glazbu.
Nadamo se da ćemo iduće godine proslaviti još dostojanstvenije ovu našu časnu obljetnicu.
Zahvaljujemo Vam svima na razumijevanju, prilike su takve kakve jesu..."BUDIMO ODGOVORNI"

Na vidiku nova stranka

OSNIVANJE LOKALNE STRANKE

Stranka već ima dvije tisuće članova.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. listopada 2020. u 19.30 sati

GOSPIĆ - U nepotpisanom priopćenju Inicijativnog odbora kaže se da se poduzimaju završne radnje za utemeljenje nove političke stranke pod nazivom LiPO. Osnivački sabor stranke trebao se održati 5. studenoga ali zbog epidemiološke situacije sabor je odgođen.

Na čelu Inicijativnog odbora su župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, dipl. pravnik, gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, dipl. veterinar te ugledni hrvatski kardiokirurg prof. dr. Igor Medved iz Senja.

Stranka će djelovati, kaže se u ovome prvom priopćenju, na području Republike Hrvatske, ali s posebnim naglaskom na područje Ličko-senjske županije. Do sada je prikupljeno preko 2000 potpisa potpore novoj političkoj platformi, a predbilježba za članstvo broji više od tisuću ljudi. Budući da u domovini i iseljeništvu postoji veliki broj ljudi kojima korijeni potječu s područja Like i Ličko-senjske županije očekujemo da će neki od njih postati članovi stranke, a do sada ih se javilo na desetke. Sam naziv stranke karakterizira zapravo Ličko-senjsku županiju, Liku, primorje i otoke. Rekli bi kao što se i često i spominjalo - sve to ima zemlja ta Ličko-senjska županija.

Želimo postati nova politička opcija koja će biti regionalnog karaktera i ponuditi jednu novu modernu političku opciju te smo već sada po članstvu najmlađa politička opcija u Hrvatskoj. Želimo jednostavno biti stranka modernog demokršćanskog svjetonazora prihvatljiva što širem broju ljudi. Inicijativni odbor broji preko stotinu ljudi od čega je 40 posto žena, stručnjaka svih profila.
Pozivamo sve Ličanke i Ličane, otočanke i otočane, Primorke i Primorce s područja Ličko-senjske županije, u domovini i iseljeništvu da se priključe novoj političkoj opciji i svoje znanje stave na raspolaganje za dobrobit Ličko-senjske županije i Hrvatske. Zainteresirani se mogu javiti na e-mail: stranka.lipo@gmail.com te telefone 095/387 7758 i 098/239 227. (Ln)

DOMOVINSKI POKRET I U GOSPIĆU

Sudionici osnivačke skupštine Domovinskog pokreta u Gospiću
Sudionici osnivačke skupštine Domovinskog pokreta u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. LISTOPADA 2020. U 10.30 SATI

GOSPIĆ - Sinoć je osnovan četvrti ogranak Domovinskog pokreta Miroslava Škore u Ličko-senjskoj županiji. Uz poštivanje epidemioloških mjera okupilo se skoro 30 članova stranke koji su izabrali svoje vodstvo.

Za predsjednicu ogranka izabrana je Vinka Orešković , za dopredsjednike Darko Šop i Božo Grgurić, a za rizničarku Maja Župan. Za tajnika ogranka izabran je Đani Findrik.

Predsjednica Orešković je pozvala sve članove na aktivan rad za dobrobit Gospića i Ličko- senjske županije.

Okupljenima se obratio i prof. dr. Milan Vrkljan, rođeni Gospićanin, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore u Hrvatskom Saboru. Sastanku je nazočio i Dario Žepina, glavni organizacijski tajnik stranke.

Domovinski pokret Miroslava Škore kao najmlađa stranka u Hrvatskoj svaki dan širi svoje članstvo i osniva ogranke diljem zemlje. Gospić će biti upisan kao 86. ogranak Domovinskog pokreta Miroslava Škore. (Ln)

Vježba Hrvatske vojske na poligonu u Slunju

PREZENTACIJA BORBENOG VOZILA

Hrvatska vojska danas je pokazala visoku razinu profesionalnosti i obučenosti, poručio je ministar Banožić.

RAggledanje borbenog vozila Hrvatske vojske u Slunju/Foto MORH/T. Brandt
RAggledanje borbenog vozila Hrvatske vojske u Slunju/Foto MORH/T. Brandt
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. LISTOPADA 2020. U 14.45 SATI


Foto: MORH/T. Brandt

SLUNJ - U sklopu vojne vježbe "Spremnost 20" danas je na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" održana prezentacija paljbenih sposobnosti novog sustava borbeno oklopnih vozila BOV Patria CRO 30 L.

Prezentaciji su nazočili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor Ministarstva obrane general-pukovnik Drago Matanović, ravnatelj Vojno-sigurnosne agencije general-bojnik Ivica Kinder, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednici postrojbi HKoV-a i čelnici ustrojbenih cjelina MORH-a.

Prikaz sposobnosti novog sustava na BOV Patrijama i integraciju s pješaštvom demonstrirali su pripadnici 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" i 2. mehanizirane bojne "Gromovi" Gardijsko mehanizirane brigade u čijem sastavu se i nalaze ova sredstva. Nakon demonstracije paljbenih sposobnosti, ministar je u pratnji načelnika Glavnog stožera obišao taktičko-tehnički zbor na kojem su predstavljene sve inačice BOV Patrija koje su u sastavu ove gardijske brigade.

Ministar obrane Mario Banožić pohvalio je i čestitao svim sudionicima vježbe na ostvarenim rezultatima istaknuvši:
- Hrvatska vojska danas je pokazala visoku razinu profesionalnosti i obučenosti.

Ministar je naglasio kako je zadovoljan viđenom prezentacijom paljbenih sposobnosti novoopremljenih Patrija poručivši da je u pano još puno toga napraviti. Isporučene su tri Patrije a ostalih pet čekaju se posljednje provjere.

Admiral Robert Hranj naglasio je kako su ovim novim sustavom u operativnoj uporabi povećane sposobnosti Hrvatske vojske, nastavak su modernizacije Hrvatske kopnene vojske te ispunjavanje naših ciljeva koje smo preuzeli kao članica NATO-a. Načelnik je najavio i osnivanje u idućih nekoliko godina još jedne brigade koja bi bila dodatna udarna moć Oružanih snaga.

Zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić istaknuo je kako ovaj novi sustav uvelike povećava paljbene sposobnosti manevarskih postrojbi u sastavu Gardijsko mehanizirane brigade te kako je ovom prezentacijom ujedno završena vježba "Spremnost 20".

U vježbi je sudjelovalo 507 pripadnika OS RH, a zbog poštivanja epidemioloških mjera, vježba se odvijala na nekoliko vojnih poligona. Fokus vježbe je bio na ocjenjivanju deklariranih snaga za međunarodne misije i operacije te snaga u skladu s NATO ciljevima sposobnosti.

- Sve snage koje su se ocjenjivale na ovoj vježbi ocijenjene su 'combat ready' tj. 'mission capable.- kazao je na kraju general Šerić.

Daljinski upravljana oružna stanica UT30MK2 CRO kojom su opremljene BOV Patrije predstavlja trenutačno najbolji sustav te vrste koji ima potpuno integriran topnički sustav s protuoklopnim raketnim sustavom. Sustav čini kombinacija vatrene moći triju oružja: automatskog topa MK44S 30 mm, spregnute strojnice M204 kalibra 7,62 x 51, te dvocijevnog lansera izraelskog protuoklopnog raketnog sustava SPIKE. Osim moćnog naoružanja, BOV Patria UT30MK2 CRO je opremljena i najmodernijim sustavima upravljanja vatrom i zaštite. Sustav upravljanja vatrom omogućuje djelovanje po ciljevima na tlu i u zraku iz mjesta i u pokretu u svim vremenskim uvjetima. BOV Patrija ABG MK19 naoružana je automatskim bacačem granata MK19 kalibra 40x53 mm i osnovna namjena mu je uništenje neprijateljske žive sile i lako oklopljenih vozila. (MORH)