POČETNAARHIVAwww ŽUPANIJA
KOMEMORACIJA NEDUŽNOJ MLADOSTI
POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA

Obilježena 87. godišnjica Senjskih žrtava

KOMEMORACIJA NEDUŽNOJ MLADOSTI

Zajednička grobnica Hrvata koje su pobili u Lici žandari u staroj Jugi
Zajednička grobnica Hrvata koje su pobili u Lici žandari u staroj Jugi
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2024. u 14.40 sati

GOSPIĆ - Na današnji dan obilježava se masakr koji se dogodio 9. svibnja 1937. godine u sred grada Senja, kada su jugoslavenski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih golorukih Gospićana, Kuljana, Primiraca… koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj. Po nalogu vođa četničke organizacije iz Gospića Zeca i Maksimovića senjski srbijanski žandari iz zasjede su pucali na otvoreni kamion na kome je bila mladež iz Like i okolice. Tada je ubijeno ili je od posljedica ranjavanja šest mladića i jedna djevojka.

Tada se slavila obljetnica HSS-a i u Senju je nastupio KUD "Prosvjeta" iz Sarajeva, a gospićki Građanski prekinuo je utakmicu s ekipom Nehaja iz Senja jer je Ivan Murković, vođa HSS-a u Gospiću, primijeto da žandari nešto spremaju. Među nogometašima bio je i Nikola Bevandić-Šoro, koji je bio komunist i igrao je nogomet za Građanski. S njim je bila i njegova zaručnica Mandica Tonković, čiji je, indijanski rečeno, skalp, metak iz žandarskog mitraljeza otkinuo s kosom i zalijepio u visini kata susjedne zgrade gdje je izveden zločin.

U zasjedi u Ulici Potok poginuli su Tome Nikšić, Nikola Bevandić i njegova zaručnica Katica Tonković, Marko Smolčić i Frane Jelača, dok su istoga dana podlegli ranama Jakov Milković i Pere Frković. Nakon dva dana nedužne Senjske žrtve pokopane su u grobove u nizu na gospićkom groblju sv. Marije Magdalene. Od počinitelja i naredbodavaca ovoga okrutnog zločina nitko nikada nije procesuiran niti je odgovarao.

Povodom 87. godišnjice u spomen na Senjske žrtve danas je kod njihove grobnice, i grobnice žandarskih žrtava iz Žitnika i Udbine odana počast tim nevinim žrtvama. Na komemoraciji su bili čelnici lokalne i regionalne samouprave, javnih poduzeća, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani Gospića. Vijenac je u ime Ličko-senjske županije položila je zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, kao i izaslanstvo Grada Gospića te predstavnici domovinskih udruga. Riječi molitve za nedužne žrtve uputio je o. Marko Maglić. (LSŽ i MaČ)

Da se nikada ne zaboravi

POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA

Kolaž portreta Senjskih žrtava raad gospićkog fotografa Versona, arhiva Lika pressa
Kolaž portreta Senjskih žrtava raad gospićkog fotografa Versona, arhiva Lika pressa
www.licke-novine.hr
7. svibnja 2024. u 12.30 sati

GOSPIĆ - U četvrtak, 9. svibnja s početkom u 10 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene bit će komemoracija i odavanje počasti Senjskim žrtvama. Čelnici Županije i grada i domovinskih udruga odat će dužnu počast nevinim mladićima i jednoj djevojci koji su masakrirani u Senju u Ulici Potok kada su se organizirano počeli vraćati kućama u Liku prije 87 godina.

Tog 9. svibnja 1937. u Senju su žandari kojima su zapovijedali kapetan Jovo Koprivica i podnarednik Maksim Besedić, pucali u hrvatsku mladež iz Gospića koja je bila na proslavi HSS-a. U Ulici Potok ubijeno je pet ljudi. Navodno je na žandare pucano sa jednog gospićkog kamiona. Živote su izgubili: Katica Tonković (24) iz Sinca i njen zaručnik Nikola Bevandić (24) iz Gospića, Marko Smolčić (20) iz Cesarice, Tomo Nikšić (23) iz Široke Kule i Frane Jelača (20) iz Gospića. Od zadobivenih rana podlegli su Petar Frković (21) iz Ličkog Novog i Jakov Milković (23) iz Lukova Šugarja. Žandari su teško ranili Vladimira Adžiju (17) iz Lipa, Zlatka Vlahinića (21) iz Gospića, Milu Biljana (27) iz Mušaluka, Tomu Došena (19) iz Smiljana, te Branka Milinkovića (26) i Božu Markovića (35) iz Gospića.

Iz iskaza 65 preslušanih očevidaca, među njima aktivnih državnih činovnika, časnika, svećenika, stranih državljana itd., jasno se vidi s jedne strane potpuna nedužnost poubijanih hrvatskih omladinaca, a s druge strane unaprijed smišljena osnova za pokolj nedužnih ljudi. Najsnažnija i najdjelotvornija četnička organizacija na velebitskom području u ono doba bila je u Gospiću, jer joj je duša i glavni vojvoda bio dr. Petar Zec, direktor Opće bolnice "Marton" u Gospiću, senator i zamjenik hrvatskog bana Ivana Perovića u Kraljevskom Namjesničkom Vijeću koje je Jugoslavijom upravljalo nakon pogibije kralja Aleksandra Karađorđevića. Zec je u suradnji s izvjesnim Maksimovićem, srpskim špijunom, iz Gospića poslao telegram u Senj s nalogom da se izvrši atentat.

Uzetim iskazima u Senju nepobitno je dokazano da nije postojao nikakav povod, da je zločin unaprijed pripremljen i organiziran i da kod ranjenih i ubijenih nije pronađeno nikakvo oružje. Tadašnja vlast je nastojala opravdati zločin pripadnošću ubijenih ili njihovih najbližih frankovcima ili komunistima. Navečer 10. svibnja kad je cestom preko Krasnog Polja dovezena pobijena gospićka mladež, Gospićem je vladala velika žalost. Šest pokojnika je idući dan iz kapelice sv. Ivana Nepomuka veličanstveno ispraćeno na vječni počinak na gospićko Gradsko groblje sv. Marije Magdalene. Pokopani su jedan uz drugoga, onako kako su i zajednički pali od žandarskih plotuna, u istom dijelu groblja uz grobove Jose Markovića i Martina Starčevića iz Klanca i Žitnika, koje su žandari ubili u Gospiću prilikom izbora 1935. Zaručnici Nikola Bevnadić i Katica Tonković sahranjeni u grobnici obitelji Bevandić.

Grobovi senjskih žrtava bili su godinama neuređeni, ograđeni niskom drvenom ogradom i s drvenim križevima. Tek 1961. prof. Nikica Bićanić je na nagovor tetke uredio prvi grob senjskih žrtava, grob tetkinog brata Marka Smolčića. Za to je angažirao gospićkog zidara Andriju Špoljarića koji je izradio betonsku ploču. Kasnije su uređeni i ostali grobovi. Prve javne komemoracije u Gospiću i Senju održane su 1991. i nakon tog održavaju se redovito svake godine. U Gospiću i Senju podignute su spomen-poče. Na 60. obljetnicu Senjskih žrtava, 1997. podignut je novi spomenik u Gradskom groblju u Gospiću. Na spomeniku su imena Jose Markovića i Martina Starčevića, iz Klanca i Pazarišta ubijenih 1935. na početku Pazariške ulice. (MaČ)