POČETNA
GLAZBENICI ZA JOSIPA
UZ PISMU I DOKUMENTARAC
DOGRADNJOM I ADAPTACIJOM DO VIŠE PROSTORA
STIŽU GOSTI I FILM IZ DUGOPOLJA
VELIK INTERES ZA OBILAZAK
NOĆ MUZEJA U GOSPIĆU I SMILJANU
VEČER GITARE I PJESME
KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Pučko učilište Gospić

GLAZBENICI ZA JOSIPA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. veljače 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - Puhački orkestar grada Gospića i Tamburaški sastav Pučkog otvorenog učilišta daju zajednički koncert Josipu s ljubavlju. Koncert je u dvorani Pučkog u petak, 14. veljače s početkom u 19 sati. Ulaznica je 30 kuna. (LPS)

Dugopoljke u Gospiću

UZ PISMU I DOKUMENTARAC

Večeras su u kinu Korzo nastupile pjevačice iz Dugopolja.

Pjevačice iz Dugopolja
Pjevačice iz Dugopolja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2020. u 21 sat

GOSPIĆ - Zahvaljujući dobroj višegodišnjoj suradnji Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića i Vokalno-instrumentalne skupine Šušanj iz Dugopolja, Dugopoljke su večeras nastupile u kinu Korzo.

Nakon pjevanja spleta pjesama Dalmatinske zagore projiciran je dokumentarno-igrani film Kako živi narod. Film je nastao temeljem istoimene knjige Rudolfa Bićanića koja je objavljena 1936. u kojoj je i zapis iz Dugopolja. U filmu nastupa čak 85 glumaca, snimalo se 18 mjeseci u svim godišnjim dobima od 2012. do 2013. godine. Sijalo se i sadilo one kulture koje se više ne uzgajaju samo da bi se prikazalo u filmu. Jedna je kuća pokrivena ševarom, a druga je zapaljena kako bi se zorno prikazala tragedija obitelji u pasivnom kraju. Svi su dijalozi bili na dugopoljskoj ikavici koja je srodna onoj u Lici. (MAČ)

Planovi Muzeja Like Gospić

DOGRADNJOM I ADAPTACIJOM DO VIŠE PROSTORA

Gotovi planovi za muzej 21 stoljeća.

Ovako će izgledati Muzej nakon rekonstrukcije i obnove/ 3D skica Ivo Vojnović
Ovako će izgledati Muzej nakon rekonstrukcije i obnove/ 3D skica Ivo Vojnović
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. veljače 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - U nedavnoj Noći muzeja predstavljeni su i planovi bliske budućnosti Muzeja Like koji je osnovan prije 62 godine i 1964. je iz palače pravde preselio u današnji prostor, a u njihov prostor uselila je gruntovnica. Stara je to zgrada izgrađena za Vojne krajine i oštećena je 1971. u požaru i šteta je sanirana. U jednom dijelu objekta bila je Šumarija koja je nakon požara iselila. Zgrada je obnovljena 1985. Sanacija ratne štete nastale tijekom Domovinskog rata završena je 1997.

Današnji Muzej Like obuhvaća glavnu zgradu koja je izgrađena još 1798. godine za potrebe zapovjednika Ličke pukovnije. Tu je živio i veliki ličko-krbavski župan Budislav Budusavljević, pl. Prijedorski (1889 - 1900) koji je bio drugi župan i došao je na vlastiti zahtjev nakon smrti prvog velikog župana Marka Kasumovića.

- U toj zgradi je danas većina izložbenog i uredski prostor. Njemu pripada i otvoreni (dvorišni) prostor u kojem je smještena tzv. Lička drvena kuća i pomoćni objekti poput čuvaonice muzejske građe i radionice te kotlovnica.- kaže dr. sc. Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja.

Budući projekt uređenja i dogradnje Muzeja obuhvaća cjelovit pristup muzejskom kompleksu kako bi u konačnici riješio nekoliko problemskih pitanja muzejske infrastrukture - nedostatak izložbenog prostora, nedostatak čuvaonica jer muzeji jesu mjesta čuvanja kulturne baštine, a muzejska građa nije statična kategorija, već se s godinama povećava. Nedostatak radnog prostora za zaposlene, kao i nužne preparatorske radionice. Projekt ujedno omogućava i posjet Muzeju osobama s poteškoćama u kretanju, jer danas mogu jedino pristupiti Lapidariju u prizemlju. Rekonstrukcijom bi se ostvarila i energetska učinkovitost, statički sanirala zgrada kulturnog dobra koja već 50 godina pomalo tone na zapadnom pročelju, ali i omogućio otvoreni pristup kroz glavni ulaz i uvijek otvorena muzejska vrata posjetiteljima.

Idejni projekt je izradio arhitekt Ivo Vojnović iz Splita. Projekt će se realizirati kroz tri faze. Prva faza je građevinska sanacija i uređenje glavne zgrade iz 18. stoljeća uključujući i muzejske stalne postave. Druga faza je izgradnja nove multifunkcionalne dvorane, povezane s glavnom zgradom toplim mostom na razini prvog kata te uređenje otvorenog lapidarija u prizemlju pod njom.

Treća faza je izgradnja novog objekta na položaju postojeće dvorišne zgrade, ali s novim arhitektonskim izgledom i adekvatnim uređenjem čuvaonica i radionica te preseljenje ambijentalne rekonstrukcije tradicijske ličke arhitekture s etnografskim postavom na položaj današnje kotlovnice.

Projektno je najzahtjevnija rekonstrukcija glavne zgrade u kojoj će se aktivirati i prostor potkrovlja koji je do danas neiskorišten, a služio bi kao prostor za zaposlenike. Cjelokupni prostor prizemlja i kata, ali i dio podruma stavlja se u funkciju izložbeno - prezentacijskog prostora s novim muzeološkim koncepcijama postava, od arheološkog, kulturno-povijesnog, galerijskog, povijesti Gospića i Like te Domovinskog rata.

U Splitu je izrađen i glavni projekt adaptacije glavne zgrade i dogradnje muzejskog kompleks i podnijet je zahtjev za građevinske dozvole. Osim toga, ove godine izradit će se dokumentacija za potrebe prijave projekta na EU fondove jer je projekt i financijski iznimno zahtjevan.

Nakon realizacije ovako velikog i kapitalnog projekta usmjerenog dugoročnom rješenju, koji i Gospić i Lika itekako zaslužuju, moći će se reći da imamo Muzej za 21. stoljeće.

Pučko učilište Gospić

STIŽU GOSTI I FILM IZ DUGOPOLJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. veljače 2020. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište u kinu Korzo u petak 7. veljače ugostit će Vokalno-instrumentalnu skupinu"Šušanj" iz Dugopolja koja će predstaviti i dokumentarno igrani film "Kako živi narod". Program počinje u 19 sati a ulaz je besplatan.

Istoimenu knjigu prof. dr. Rudold Bićanić (Bjelovar 1905- Zagreb, 1968) izdaje u Zagrebu 1936. godine. U Likapediji pronalazimo da mu je otac bio iz Brinja, te da je završio školovanje u Francuskoj i da je doktorirao pravo u Zagrebu. Pješice je prošao sve pasivne krajeve u kojima žive Hrvati, nastojeći se na licu mjesta upoznati s njihovim životom i problemima. Tako je i nastalo njegovo prvo značajno djelo pod naslovom Kako živi narod - život u pasivnim krajevima (1936). Iako je to djelo trebalo biti tek prikaz stanja u tim područjima, iz prikupljenog gradiva uspio je izraditi veoma uspjelu ekonomsku i sociološku analizu životnih prilika hrvatskog življa u Lici, Dalmatinskoj Zagori, zapadnoj Bosni te u Hercegovini kao najsiromašnijim područjima.

U knjizi je između ostalih radova raznih autora i zapis o životu Dugopolja mlade književnice iz Bjelovara, Zlate Perlić. Upravo je tih 15-tak stranica teksta postalo temeljnim okvirom ideje o stvaranju igrano-dokumentarnog filma o životu u selu i okolici tog dijela Dalmatinske Zagore toga vremena. Film je temeljen i na knjizi don Frane Ivaniševića "Poljica - narodni život i običaji", još jednom važnom djelu hrvatske etnografije s početka 20. stoljeća. (LPS)

15. Noć hrvatskih muzeja

VELIK INTERES ZA OBILAZAK

Gospićani su s velikim interesom bili večeras u Muzej Liku.

Večerašnji izgled Muzeja Like/Snimio Marko ČULJAT
Večerašnji izgled Muzeja Like/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. siječnja 2020. u 21.55 sati

GOSPIĆ - Kao što se i očekivalo na iskustvu iz prijašnjih Noći otvorenih vrata Muzeja Like u obilazak su pohrlili brojni Gospićani. U prizemlju ih je čekalo iznenađenje. Naime, etnologinja Tara Pivac-Krpanić, samo za nekoliko mjeseci rada u Gospiću priredila je izložbu o Mijatu Sabljaru, muzealcem i sakupljačem umjetnina u Hrvatskoj.

Ovaj Dubičanin nakon završene vojne akademije u Bečkome Novom Mjestu bio je građevinski inženjer u austrijskoj vojsci. Za službovanja u Lici započeo je skupljati starine i predmete za prirodoslovne zbirke. Nakon umirovljenja (1840) nastanio se u Zagrebu, gdje se posvetio skupljanju i popisivanju starina i umjetnina. Kako je bio vojnik naučio je crtati što mu je dobro došlo i u arheologiji. Na izložbi je bilo i više njegovih originalnih crteža o njegovim arheološkim pronalascima.

Ostali kustosi Muzeja dočekivali su u pojedinim izložbama i upoznali sugrađane s mehaničkim automatom za glazbu, dijelom bogate zbirke umjetnina koja je nastala zahvaljujući Ličkom likovnom analu koji je prvi organiziran prije 54 godine. U prostoriji gdje je starinski namještaj čak je bilo i malo svirke na klaviru…

Poseban program priređen je u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu. (MaČ)

15. Noć muzeja

NOĆ MUZEJA U GOSPIĆU I SMILJANU

31. siječnja noćnim radom biti će obilježena Noć muzeja u Muzeju Like u Gospiću i Mamorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu.

 
 


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. siječnja 2020. u 10.45 sat

GOSPIĆ - U 15. Noći muzeja koja će biti 31. siječnja, u Muzeju Like Gospić organizirana su tri predavanja na temu Muzejska arhitektura i infrastruktura, Odnos muzeja i lokalne zajednice te Muzeji kao mjesta novih znanja. Hommage - muzejski velikani - izložba o djelovanju Mijata Sabljara kao jednog od prvih sakupljača starina na području Like.

19.00 - 00.00 MIJAT SABLJAR - SPAŠAVANJE LIČKE KULTURNE BAŠTINE U 19. STOLJEĆU - Mijat Sabljar je bio profesionalni vojnik, putopisac i istraživač koji je život posvetio sistematičnom prikupljanju i dokumentiranju hrvatske prirodne i kulturne baštine. Želja nam je ovdje prikazati bogati životni rad Sabljara i koliko je u tom radu lički kraj poslužio kao inspiracija istraživanja bez kojih bi naše poznavanje prošlosti bilo bitno siromašnije. Autorica: Tara Pivac Krpanić

19.00 - 20.00 VODSTVO KROZ STALNI POSTAV - Stručno vodstvo kroz stalne postave Muzeja - arheološki, etnografski, kulturno-povijesni i galerijski.
20.00 - 21.00 VODSTVO KROZ STALNI POSTAV - Stručno vodstvo kroz stalne postave Muzeja - arheološki, etnografski, kulturno-povijesni i galerijski.
21.00 - 21.45 MUZEJ LIKE GOSPIĆ ZA 21. STOLJEĆE - Predavanje ima za cilj predočiti Glavnu zgradu Muzeja kao kulturnog dobra u kontekstu planirane adaptacije, kao i sveukupne adaptacije i dogradnje muzejskog kompleksa u smislu nužnosti poboljšanja kvalitete muzejske djelatnosti i zaštite kulturne baštine u cjelini. Predavač je projektant Ivo Vojnović, d. i. a.
21.45 - 22.15 ODNOS MUZEJA I LOKALNE ZAJEDNICE - Predavanje o odnosu lokalne zajednice i muzeja donijet će nam potrebne argumente zašto su muzeji nužnost i nadogradnja društva, a ujedno što lokalna zajednica misli i kako vidi svoj muzej te što bi željeli promijeniti. Metoda istraživanja: anketa. Analiza ankete će nam pomoći da usmjerimo naše javno djelovanje prema posjetiteljima, unaprijedimo aktivnosti Muzeja. Autorica: M. Rukavina Vranić
22.30 - 23.00 ŠTO IMA NOVO? - Terenska istraživanja su jedan od segmenata muzejske djelatnosti i uvijek donose nove spoznaje. No i obrada muzejskog fundusa je istraživačko putovanje u kome uvijek saznajemo nešto novo, a to želimo podijeliti s našim posjetiteljima. Predavanje o novim spoznajama o arheološkoj baštini Like održat će dr. sc.Tatjana Kolak.
23.00 - 00.00 VODSTVO KROZ STALNI POSTAV - Stručno vodstvo kroz stalne postave Muzeja - arheološki, etnografski, kulturno-povijesni i galerijski.

"Nikola Tesla" Smiljan
Upoznat ćemo se s Teslinom zavojnicom i prijenosom bežične energije u kontekstu znanstveno-fantastične pentalogije Peta dimenzija. Muzej kao destinacija kulturnog turizma u kontekstu promocije kulture, znanosti i autentičnosti kroz predavanje iz ugla turističkog sektora.
18.00 - 23.00 TESLA U DRUŠTVU - Premda poznat kao samotnjak, u životu genija su američki i hrvatski intelektualci ostavili trag. U Noći muzeja posjetitelji će susresti Westinghousea, Edisona, Twaina, Johnson i Meštrovića te se u atraktivnoj prezentaciji i fotografirati u dobrom društvu. Ovisno o vremenskim prilikama, postav će biti eksterni.
18.30 - 19.15 MISAO JE NAJSNAŽNIJA ENERGIJA - Promocija pentalogije Peta dimenzija, autora Tomislava Beronića. Tema u SF književnom opusu autora posvećena je prijenosu bežične energije kao jednom od najvećih Teslinih dostignuća, no na vrlo popularan način, promovirajući različite svjetske kulture, religije i civilizacije.
19.30 - 20.00 MEMORIJALNI CENTAR "NIKOLA TESLA" KAO DESTINACIJA KULTURNOG TURIZMA - Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Kristina Nuić Prka održat će predavanje o korelaciji turizma i kulture, referirajući se podjednako na pozitivne i negativne primjere u praksi, kao i na očekivane rezultate zajedničkog djelovanja u promociji kulturne baštine.
18.00 - 18.30 VODSTVO KROZ STALNI POSTAV - Stručno vodstvo uključuje razgledavanje i upoznavanje Teslinog djetinjstva, ali i postignuća tijekom života. Od autentičnosti samog rodnog mjesta do suvremenog izložbenog postava s replikama izuma unutar rodne kuće do rekonstrukcije ispitne stanice s prezentacijom bežičnog prijenosa energije pomoću Tesline zavojnice.
20.00 - 20.30 VODSTVO KROZ STALNI POSTAV
21.30 - 22.00 VODSTVO KROZ STALNI POSTAV (LPS)

Pučko učilište Gospić

VEČER GITARE I PJESME

Koncert su večeras održali Tvrtko Sartić, gitara i Ivana Rukavina, kontraalt.

  Detalj s večerašnjeg gospićkog koncerta
Detalj s večerašnjeg gospićkog koncerta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2020. u 22.20, video dopuna u 23.45 sati

GOSPIĆ - Ugodno glazbeno veče priredilo je večeras Pučko otvoreno učilište. Na pozornici su bili Tvrtko Sarić, gitara i Ivana Rukavina, kontraalt. I ovaj put klasična je glazba iz topluh domova izvukla brojnu, posebice, mlađu publiku koja je očito uživala u glazbi dvoje umjetnika. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG S KONCERTA

youtu.be/SR-sqYDeB-k

Pučko Gospić

KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Nastupaju gitarist Trtko Sarić i pjevačica Ivana Rukavina.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2020. u 10 sati

GOSPIĆ - U ponedjeljak 13. siječnja s početkom u 20 Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića organizira koncert klasične glazbe u izvedbi Gospićkih umjetnika Tvrtka Sarića, gitara i Ivane Rukavina, kontraalt. Cijena ulaznice je 35 kuna, a za studente, đake i umirovljenike 20 kuna.

Na programu su djela: Castelnuovo- Tedesco; Britten; Papandopulo; Rodrigo; Hatze; Krajcar-Percan i praizvedba "U samoći" Ive Josipovića (praizvedba).

Ivana Rukavina je završila školovanje u rodnom gradu gdje radi kao nastavnica. Osnovnu glazbenu školu, temeljni predmet klavir, završila je u Senju, područna škola Gospić, u klasi nastavnika Zvonimira Kosa. Diplomirala je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru. Prvi pjevački nastup imala je s deset godina na glazbenom festivalu Prvi pljesak 1999. na kojem je osvojila prvu nagradu. Održala je više samostalnih koncerata u suradnji s istaknutim glazbenicima, gitaristom Tvrtkom Sarićem i sopranisticom Darijom Hreljanović. Dosadašnjim nastupima najviše se predstavila gospićkoj publici, ali je ostvarila više koncerata u Zadru, u suradnji sa Zadarskim Sveučilištem, te u Zagrebu (dvorana HGZ-a). Njen repertoar obuhvaća glazbene epohe od baroka, preko romantizma, pa sve do 20. stoljeća. U suradnji s Tvrtkom Sarićem 2018. praizvela je " Četiri bosanske" za glas i gitaru, Borisa Papandopula. Pjevanje usavršava radeći s vokalnim pedagozima, Darijom Hreljanović i Natašom Antoniazzo. Jedna je od inicijatora osnivanja, i članica od osnutka, pjevačkog zbora Degenija (zbor Odjela za nastavničke studije u Gospiću), s kojim i solistički nastupa. Zaposlena je na OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik, na mjestu učitelja Glazbene kulture.

Tvrtko Sarić nakon školovanja u rodnom gradu glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Römera. Diplomirao je u klasi prof. Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije, usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima. (V. Dešpalj, M. L. Saomarcos, A. Carlevaro). Koncertirao je u Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist, nastupao je s Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj, te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015.godine bio je član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. Od 2016. godine nastupa u kvartetu gitara (Zoran Dukić, Petrit Ceku i Maroje Brčić). S Kvartetom je 2017. na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama dobio nagradu Orlando (nagradu dodjeljuje HRT za najbolji koncert). Snima za diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji. Dobitnik je nagrade Porin (autorski nosač zvuka Berislava Šipuša, "Zajedno", Cantus, 2018.). Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. U zvanju višeg predavača zaposlen je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, te na Glazbenim školama u Črnomlju i Gospiću. Na gospićkom odjelu 2012. osnovao je pjevački zbor "Degenija". Za izvrsna postignuća u umjetničkom radu i vođenju Zbora nagrađen je, 2017. Rektorovom nagradom. (LPS)