POČETNAARHIVA
PRESJEK OPUSA VILIMA SVEČNJAKA
STVARALAŠTVO VILIMA SVEČNJAKA
DODJELJENE I PRVE MEDALJE AUTORIMA
KNJIŽEVNIKA ARSENA DIKLIĆA
IZLOŽBA:MIR ZA MENE I TEBE
SLIKE VILIMA SVEČNJAKA
KRONIKA ŽUPE PODLAPAC/PODLAPAČA
ZLATNA POVELJA LIČKOJ PUKOVNIJI
NOVI BROJ LIKAMVSA
ŽUPA SV. JURJA MUČENIKA
ZNANSTVENICI ZAINTERESIRANI ZA KOSINJ
IZLOŽBA SLIKARICE ANE BARBIĆ-KATIČIĆ
UMJETNIČKO VIĐENJE BURE
PREDSTAVLJANJE NA FESTIVALU KNJIGA
UKRAJINSKA VREMENA
TESLA I U STRIPU
NOVO/STARA PREDSJEDNICA ANA LEMIĆ
"RITINA ŠKOLA"
NOVA KNJIGA O LIČKOJ PUKOVNIJI
IZLOŽBA MALIH UKRAJINACA I GOSPIĆANA
HUMANITARNA IZLOŽBA
MILANA RUPČIĆA
VREMEPLOV FRANA SALAJA
LIKE LIKA FESTIVAL
SINOVI SMO VELEBITA
IZLOŽBA DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE FRANA SALAJA
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
PROSLAVA 166. GODIŠNJICE ROĐENJA TESLE
PROMOCIJE DVIJU KNJIGA JOSIPA FAJDIĆA
8. FOLKLORNA VEČER
NIZ LJETNIH GOSTOVANJA
PROMOCIJA FAJDIĆEVIH KNJIGA
ZABORAVLJENA PROŠLOST
ŠETNJA MLIJEČNOM STAZOM
OKUS ŽIVOTA PROFESIONALNOG FOTOGRAFA
ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE
IZ ŽIVOTNE TORBE JEDNE NASTAVNICE
FOTOGRAFIJE GOSPIĆKOG PROFESORA IVANA RUBČIĆA
GOSPIĆANINA POHVALE ZA USPJEŠAN RAD
TREĆA RATNA GODINA U GOSPIĆU
IZLOŽBA LIČKE ČIPKE
GOSPIĆANI PONOVO NASTUPAJU
SINOVI SMO VELEBITA
LIČKA ČIPKA
GOSPIĆANI PONOVO NA FESTIVALU
LIČKE POETESE MARIJANE RUKAVINA-JERKIĆ
SUSRET SLIKARA I STUDENATA
DOBRE VIBRACIJE ZA FOTOGRAFIJE
PJESNIK LIČKIH KORIJENA
UŽIVANCIJA POD RAJČEVICOM
TESLA I U PUZLAMA

Uz 57. Lički likovni anale

PRESJEK OPUSA VILIMA SVEČNJAKA

Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca.

Detalj postava Svečnjakova slikarstva/Snimio Marko ČULJAT
Detalj postava Svečnjakova slikarstva/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2022. u 22.45 sati

Piše Vesna Bunčić, muzejska savjetnica povijesti umjetnosti

GOSPIĆ - Svečnjakov umjetnički opus, obiman i raznovrstan, teško je sagledati u cjelini. Utoliko teže što je umjetnik tijekom svog dugog rada, u trajanju od šest desetljeća, skoro s podjednakom pažnjom, radio djela likovne i primijenjene umjetnosti.

Bavio se slikanjem, crtanjem, tapiserijom, oblikovanjem uporabnih predmeta, grafičkim dizajnom, bio je grafički urednik Enciklopedije, scenograf, muzeolog pa i oštar kritičar. Uz sve to, njegova mnogobrojna ostvarenja (slike, crteži, grafika, keramika, primijenjeni nacrti) predstavljaju svojevrsnu simbiozu europskog umjetničkog nasljeđa, od klasike do naših dana.

Svečnjakovo slikarsko djelo ne može se eksplicite definirati jezikom poznatih poetika i teško ga je svrstati u već oformljena sazviježđa jer svaka od njegovih, nazovimo ih uvjetno "faza" u sebi sadrži karakteristike i prethodnog i potonjeg rada, kao retardaciju ili anticipaciju. Usvojio je francuski impresionizam i gestualnost nordijskog ekspresionizma, logički nadogradio forme kubističkih konstrukcija i nadrealističkih iskaza te prihvatio ugođaj poetskog realizma da bi, ukriživanjem elemenata tako različitog porijekla ostvario neobičan, samo njemu svojstven izraz. U takvom višeglasju on je poput majstora fuge izgrađivao svoju temu istine sa senzibilitetom novih umjetničkih sloboda i nikada neugašenim osjećajem za kolorističko bogatstvo ekspresije čistih boja.

Izložba nam otkriva Svečnjakov širok tematski krug, satkan od portreta, aktova, mrtvih priroda do pejzaža u kojima se isprepliću različitih ciklusi, kao ciklus iz Mitrovice, kasnije iz Braile na Crnom moru, makedonski ciklus, a potom slijede ciklusi iz Bola, Krapine, Zagorja ili Zagreba. Najpoetičniju potku čini ciklus bolskih krajolika s otoka Brača. U njima će slikarev krvotok jače otkucavati. Radeći temperamentnije, u duhu kolorizma boja će, kako kaže Branka Arh u Svečnjakovoj Monografiji, "dirigirati svim instrumentima na slici". Uloga boje i njezine primjene od presudnog su značenja. Ona prati podlogu crteža i oživotvoruje plohu. Boja je u jednom trenutku čista - sasvim mirna, tiha i mukla, a onda se zgusne, postaje toplija, dublja, zvučnija pa i užarenija. Provodeći određenu sintezu bojom, Svečnjak je potencirao i subjektivno stanje različitog raspoloženja - od ekspresivnosti nabijene neurozom, preko impresija do intimnih poetskih meditacija.

Zasebno mjesto na izložbi ima i pejzaž Stara Lika iz muzejskog fundusa Likovne zbirke, nastao 1989. kada je, po prepričavanju Višnje Stopar-Poljančić, njezin ujak Vilim dolazio u Liku (u društvu s filmskim redateljem i scenaristom, Perušićaninom Šimom Šimatovićem) kako bi uistinu u uživao u netaknutoj prirodi, ljepotama rijeke Gacke i ribičima na njoj.

U njegovom umjetničkom opusu crtež zauzima centralno mjesto. Poštuje crtež i smatra ga vrlo važnim u grafičkom i slikarskom postupku. Shvaćajući ga kao integralnu disciplinu ili kao sastavni dio veće cjeline - slike, kada čini njen kostur, njegov crtež je osmišljen i precizan. U crtežu koji je potpuno, završeno djelo, on je tehniku crtanja doveo do perfekcije. Posebnu skupinu čine crteži - skice, studije, krokiji - najčešće nastali na istrgnutim listovima iz bloka za skiciranje koji su svjedočanstvo njegove svakodnevne spremnosti da "uhvati" trenutak, da ga zabilježi ad hoc u momentu inspiracije, brzo, sjajno, nadahnuto.

I na kraju mogli bismo reći da je Svečnjak, tražeći ljepotu u svemu, pomirio čistu umjetničku inspiraciju i praktičnu primjenu umjetničkog djela idejom da umjetnost nije sama sebi cilj, već da je sastavni dio velike cjeline - životnog ambijenta.

Otvoren je 57. Likanale

STVARALAŠTVO VILIMA SVEČNJAKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. studenoga 2022. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Likanala je počeo kao izložba ličkih slikara. Za 57 godina na njemu su izlagali svi ugledni umjetnici i u našem gradu bio je izložen velik broj umjetnina koje su ostavile traga u ovoj sredini.- rekao je večeras Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik otvarajući 57. izložbu Ličkog likovnog anala.

Na izložbi je 39 umjetnina Vilima Svečnjaka, rođenog Zagrepčanina, koje je za Likanale ustupila iz obiteljske ostavštine njegova nećakinja Višnja Stopar-Pavljančić. Slikama je predstavljen Svećnjakov veliku umjetnički opus, i kako je rekla Vesna Bunčić, muzejska savjetnica, za 60 godina stvaranja napravio je brojne slike, crteže, skice, tapiserije, grafičke dizajne i druga ostvarenja. Prihvaćao je moderna stremljena u europskom slikarstvu, ali je izgradio i svoj prepoznatljiv izraz. (MaČ)

17. Fotosofija Zagreb

DODJELJENE I PRVE MEDALJE AUTORIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. studenoga 2022. u 17.30 sati

ZAGREB - U prepunoj Galeriji Arheološkog muzeja otvorena je izložba radova polaznika sedamnaeste Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju pod vodstvom umjetničkog direktora, fotografa Damira Hoyke. Svaki od petnaest seminarista predstavio se s mini serijom od tri rada snimljena na temu 'Art'.

- Seminar je koncipiran tako da sudionici osjete s kojim se sve izazovima fotografi susreću u stvarnim situacijama. Njihove fotografije poznatih objavljuju se u medijima koji prate celebrity scenu, modne u medijima koji prate modu, a fotografije snimljene na temu 'Art' izlažu se u galeriji. Veselim se ovoj gužvi na otvorenju jer moji seminaristi - od kojih neki prvi puta izlažu svoje radove - imaju prilike osjetiti prekrasnu energiju publike.-rekao je Hoyka koji je tom prigodom polaznicima podijelio diplome o uspješno završenom seminaru.

I ovaj put kreativna energija Fotosofije privukla je talente iz raznih država, a ne samo Hrvatske. Tako su na otvorenje svoje izložbe u Zagreb došli fotografi iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. Na kraju svečanosti, Fotosofe - kako se diplomanti Fotosofije nazivaju - dočekalo je iznenađenje - medalje čiji su sponzori tvrtke 'Grawe' i 'Telemach'. Pokrovitelji izložbe nagradili su autore serije koja ih se najviše dojmila, pa je tako Grawe odličje pripalo Domagoju Koloniću iz Varaždina, a Telemach medalja Petri Franjić iz Novog Travnika.

- Iznenađen sam, ali mi je i drago što je time prepoznata moja velika volja! Fotosofia je bila svojevrsni test na kojem sam ispitao svoje fotografske sposobnosti - i ovo me definitivno motiviralo za daljnje bavljenje fotografijom. -rekao je Domagoj Kolonić. Njegovo oduševljenje dijeli i druga dobitnica medalje Petra Franjić koja je na otvorenje izložbe doputovala iz BiH.

-Dan kada sam izabrana u uži krug za Fotosofiu 17 za mene je bio jedan od najuzbudljivijih. A na seminaru sam upoznala kvalitetne ljude koji su mi ubrzo postali jedni od srcu najdražih. Medalja je samo zapečatila već ogromnu ljubav prema fotografiji jer se ona nakon seminara ustostručila. -rekla je Petra Franjić.

Među brojnim uzvanicima otvorenje izložbe nije propustila ni Antonia Ćosić, novinarka i TV voditeljica emisije Vijesti iz kulture, koja je ove godine bila model polaznicima Fotosofije na temu celebrity portret.

- Mnogo puta sam čula od stručnjaka ili vidjela rezultate istraživanja koji govore na koje sve načine umjetnost može biti blagotvorna, smirivati ili pozitivno utjecati na kvalitetu života. Izložba Fotosofia mi se svidjela zbog divnih fotografija i inspirativnih motiva, ali više od toga svidio mi se koncept. Mladi ljudi su dobili vjetar u leđa od vrhunskog stručnjaka i priliku da se pokažu svijetu i zablistaju. Gurati mlade u prvi plan odlika je velikih i stoga pohvale Hoyki i svima njima ponaosob što su dobili priliku, a zatim je i iskoristili te s nama podijelili svoju jedinstvenu umjetnost.-rekla je Antonia Ćosić.

Na otvorenju je bio i glumac Filip Vidović, također jedan od modela za celebrity portret, koji već najavljuje da bi i iduće godine volio sudjelovati na Fotosofiji.
- Ovo je jako važan, kreativan i kvalitetan projekt, i ono što je najvažnije spaja ljude koji se možda ne bi profesionalno susreli. Hoyka i ekipa mladih fotografa rade s velikim entuzijazmom i izuzetno mi je drago što sam dio njihove priče. Oduševilo me što rade opušteno i kreativno te stvaraju razigrani odnos sa svojim modelima. -kaže Filip Vidović.
Ulaz na izložbu otvorenu do 17. studenog je slobodan, a informacije o načinu prijava na sljedeći seminar planiran za lipanj 2023. zainteresirani će moći pratiti na www.fotosofia.info i Instagram profilu Fotosofiahoyka. (Ln)

U susret stotoj obljetnici rođenja

KNJIŽEVNIKA ARSENA DIKLIĆA

Kao klinac odrastao je uz vodu rijeke Gacke koju je u srcu nosio cijeli život, i na kraju zamijenio ju Dunavom.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2022. u 23 sata

GOSPIĆ - Kada smo se ljetos u Otočcu raspitivali da li će i kako obilježiti prvo stoljeće od rođenja književnika, scenariste, pjesnika .. Arsena Diklića, u neladašnjem Spomen-domu zasjedanja ZAVNOH_a gdje stoluje lokalno Učilište nismo dobili nikakav odgovor.

Zbog toga nekoliko dana ranije od rođendana Arsena Diklića iz Likapedije objavljujemo njegov životopis s kratkim autorskim komentarima:

DIKLIĆ, Arsen, književnik, novinar, filmski i TV scenarist (Staro Selo kraj Otočca, 14. XI. 1922. - Beograd, 5.VII. 1995.). Osnovnu i četverogodišnju Nižerazrednu gimnaziju pohađao je u Otočcu. Više razrede Gimnazije završio je u Sarajevu. Književnim radom počeo se baviti u partizanima, više iz prijeke potrebe, nego zbog pjesničkog nadahnuća.
S književnikom Vojom Carićem uređivao je jedan partizanski list u sjevernom Banatu. List je imao i pionirsku stranu. Za tu stranu su prepisivali druge listove ili su morali sami pisati tekstove. Tako je u ratnom vihoru, neočekivano i nenamjerno, izniknuo književnik. U oslobođenom Beogradu Branko Ćopić je pratio i vojvođanske omladinske listove i uočio je Diklića i njegove tekstove i odlučio da ga prebaci k sebi u Beograd (1945). Ćopić, inače podrijetlom isto Ličanin iz Gornje Suvaje nedaleko izvora rijeke Une kod Srba, djed pričalica je iselio u Bosnu kada su protjerane osmanlije i kupio je jedno begovo imanje, jer nije ima' zemlje u rodnoj Gornjoj Suvaji koja je bila puna sunca za razliku od Donje Suvaje koja je često u magli i ti suvajčani su se ranili ribom iz Une.
Diklić mu je dobar učenik u redakciji Pionira gdje je ostao sedam godina. Čak su zajedno i stanovali, Branko i supruga su ga posinili jer nisu imali svoje djece. Postupno je s novinarskih radova prelazio na druge forme pisanja, a posebno za djecu objavljujući romane, pripovijetke i poeziju. a istovremeno je studirao povijest umjetnosti.
Profesionalni pisac i scenarist je od 1953. Scenaristikom se bavio od 1955. Mada je prvo službeno priznanje stekao Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli za scenarij filma Radopolje S. Jankovića (1963), osobito se istakao scenarijima za dječje filmove zagrebačkog profgesora na Fyilmskoj akademiji Branka Bauera Milioni na otoku (1955), Ne okreći se, sine (1956), koscenarist s redateljem prema vlastitom roman, te kasnije, Zimovanje u Jakobsfeldu (1975) i Salaš u Malom Ritu (1976) za koji je nagrađen Zlatnom i Srebrnom arenom u Puli.

OSTALI FILMOVI: Samo ljudi (B. Bauer, 1957); Diližansa snova (S. Jovanović, 1960); Muški izlet (W. Staudte, 1964, koscenarist W. J. Lüdeckeom); Marš na Drinu (Ž. Mitrović, 1964, koscenarist s redateljem); Sunce tuđeg neba (M. Kosovac, 1968, koscenarist sa B. Jovanovićem); Užička republika (Ž. Mitrović 1974., koscenarist s redateljem i A. M. Car); Hajdučka vremena (V. Tadej, 1977, koscenarist s redateljem i V. Radovanovićem).

DJELA: Kiša. Zagreb 1953. - Čika s bradom i druge dunavske balade. Zagreb 1959. - Dunavske balade. Beograd 1987. - La fattoria del canneto piccolo. Rijeka 1953. - A kisreti szallas. 1974. - Ne okreći se, sine. Sarajevo 1964., Sarajevo 21966., Zagreb 31968., Skoplje 41973., Zagreb 51980., Zagreb 61981., Sarajevo 71984., Beograd 81984., Zagreb 91984., Zagreb 101985., Sarajevo 111986., Zagreb 1219871., Beograd 131988., Sarajevo 141989., Novi Sad 151989., Zagreb 161989., Sarajevo 171990. Skoplje 181990. - Salaš u Malom Ritu. Sarajevo 1964. i 21966., Zagreb 31983., Beograd 41987., Sarajevo 51987. - Plavi kit. Beograd 2006. - Plava ajkula. Beograd 2008.

LIT.: Diklić, Arsen: Ne okreći se sine. 107. str. - Majstorović, Božo: Lika je znamenita. Lički kalendar 1976. Gospić 1975. Ur. Čuljat. M. 193-197. str. - http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=235.0 (pristupljeno 15. V. 2018.). - http://www.yugopapir.com/2012/11/majstori-pripovedaci-arsen-diklic.html (pristupljeno 16. V. 2018.).

Evo i poveznice na filmsku verziju Salaša u Malom Ritu u kome glumi Slavko Štimac:
www.youtube.com/watch?v=5fOq_9Enmns


Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Korenica

IZLOŽBA:MIR ZA MENE I TEBE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8.STUDENOGA 2022. U 19.35 SATI

Piše: Iva Štefanac, učitelj mentor, prof. likovne kulture i voditeljica projekta i likovnih radionica

KORENICA - Izložba likovnih radova "Mir za mene i tebe" rodila se u okviru projekta "Integracija učenika iz Ukrajine", koji je Osnovna škola dr. Franje Tuđmana pokrenula s ciljem poticanja suradnje, mira, nenasilja i prihvaćanja različitosti.

Budući da je škola od travnja 2022. godine upisala najveći broj učenika iz Ukrajine u Hrvatskoj, odmah je pokrenula volonterski ciklus likovnih radionica za učenike i roditelje iz Ukrajine, kako bi im kroz kreativno stvaralaštvo pomogla opustiti se od trauma rata i uključiti se u novu životnu zajednicu. Učenici i njihovi članovi obitelji vrijedno su stvarali čudesne radove u kojima je brzo postalo vidljivo mnoštvo skrivenih talenata koji leže u njihovim rukama.

U periodu trajanja radionica za učenike i roditelje iz Ukrajine, učenici sedmih razreda Osnovne škole Plitvička Jezera na Plitvičkim Jezerima i Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Korenici dobili su zadatak izraditi plakate s temom mira za Ukrajinu. Učenici su time na jednostavan način pokazali svojim prijateljima iz Ukrajine suosjećanje i razumijevanje za njihovu brigu i patnju.

Izložba se sastoji od dva dijela. Prvi dio sadrži 14 likovnih radova učenika domaćina iz Osnovne škole dr. Franje Tuđmana i Osnovne škole Plitvička Jezera s motivom mira za Ukrajinu. Drugi dio izložbe sadrži 36 likovnih radova koji su izradili učenici iz Ukrajine i njihovi roditelji na likovnim radionicama. Radovi s radionica ističu se motivima prirodnih krajolika Korenice i Hrvatske, kao zahvale za srdačno gostoprimstvo domaćina te zadivljenost krajem u kojem su privremeno smješteni, kao i motivima Ukrajine koju autori nježno nose u svojim srcima.
Propitujući lokalne i univerzalne vrijednosti, svi su sudionici bili ponukani prepoznati i uvažiti raznolikosti ljepote nacionalnih kulturnih baština i identiteta, kao neprocjenjivih vrijednosti u suvremenim procesima. U tom kontekstu vjerujemo da će ova izložba doprinijeti poticanju kulture raznolikosti, suradnje i nenasilja u obrazovnom sustavu i javnosti te ovom prilikom zahvaljujemo Općini Plitvička jezera na iskrenoj potpori u realizaciji izložbe.

U susret Likanalu

SLIKE VILIMA SVEČNJAKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. studenoga 2022. u 19.15 sati

GOSPIĆ - U Muzeju Like u četvrtak, 10. studenoga u 18 sati biti će otvorena ovogodišnja 57. izložba Ličkog likovnog anala. Ovaj put posvećena je stvaralaštvu zagrebačkog slikara Vilima Svečnjaka (1906 - 1993) iz njegove obiteljske ostavštine.

Nakon osnovne škole u Čabru maturirao je Drugu realnu gimnaziju u Zagrebu i upisuje kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu ali nakon dvije godine prelazi na slikarstvo koje je i diplomirao 1933. u klasi V. Becić i M. Tartaglia. Nakon Akademije, studijski je boravio u Parizu (1934.) i istovremeno izlagao sa skupinom Zemlja koje je postao i član (1934. - 1935.). Godine 1939. realizirao svoju prvu samostalnu izložbu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.
U jeku ratnih neprilika, smrtne osude i zdravstvenih poteškoća, zatekao se u Assisiju, Italija (1943.). Nakon povratka u domovinu (1945.), našao se u Rijeci i intenzivno djelovao na kulturnoj obnovi i uzdizanju grada; pokrenuo je osnivanje podružnice ULUH-a u Rijeci (danas HDLU) i postao njezin prvi predsjednik (1945. - 1950.), predavao likovni odgoj u Gimnaziji na Sušaku (1945./1946.) te postavio i osposobio Galeriju likovnih umjetnosti u Rijeci (danas MMSU) kojom je rukovodio od 1947. do 1951. Iste godine, na poziv Miroslava Krleže stigao u Zagreb gdje je preuzeo dužnost glavnog urednika za ilustracije i opremu enciklopedijskih izdanja Jugoslavenskog leksikografskog zavoda.

Bio je predsjednik LIKUM-a od 1955. do 1957., član skupine Mart (1957.), utemeljitelj skupine Ars (1962.), član Europskog društva za kulturu (1966.) te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1988. (ranije JAZU). Izlagao je od 1934. do kraja života na preko tristo skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo (1977). Darovnim ugovorom Marta i Vilim Svečnjak darovali su 842 djela Gradu Zagrebu (1990)

Zanimljivo je da je bio podstanar kod dr.Andrije Štampara u njegovoj kući na Gvozdu sve dok se nije oženio. Tada je nastao i jedan Štamparov portret. (MaČ)

Gospićka promocija knjige Đure Mesića

KRONIKA ŽUPE PODLAPAC/PODLAPAČA

Navršeno je 320. godina od osnivanje ove ličke katoličke župe.

Gospićka promocije Mesićeve knjige o Podlapači/Snimio Marko Čuljat
Gospićka promocije Mesićeve knjige o Podlapači/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2022. u 22 sata

Piše: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Nakon promocije knjige Župa sv. Jurja mučenika Podlapac/Podlapača 1702.-2022. Đure Mesića u Udbini i u župnoj crkvi u Podlapcu, večeras je bila promocija u Samostalnoj narodnoj knjižnici. Autora je predstavio Milan Šarić, ravnatelj Knjižnice.

Knjigu je izdao Ogranak MAtice hrvatske u Požegi, urednica je Danijela Žignić. Knjiga ima 156 strana i bogato je ilustrirana, a tisak je u koloru.

Na promociji je najprije svoja sjećanja evocirao vlč. Stipe Zeba pod dolasku u Gospić 1986. bio punih 15 godina župnik u Podlapači, odnosno Podlapcu, kako se selo zvalo prije dolaska komunističke vlasti.
- To mi je bio najduži mandat u jednoj župi. Lika mi je postala drugi rodni kraj, a tako se osjećam i danas u Krasnu, za kojeg kažu da nije Lika. Kad sam došao u ovoj župi je bilo 300 stanovnika. U Podlapac sam odlazio od kasnog proljeća do jeseni zbog loših puteva i snijega. Čujem da je tamo danas samo pedesetak stanovnika, plašim se da će takva biti cijela Lika jer se Ličani ne trude. Nadam se da će Podlapača zaživjeti kao i prije i da će ispred crkve biti ponovo duplo kolo. - rekao je Zeba, napominjući da je s hrvatskim braniteljima za Oluje 1995. ušao u selo da ohrabri Podlapčane i uz obnovu crkve počeo i obnovu sela u čemu je imao i pomoć Hrvatske vojske iz Gospića.

- Da nije bilo svećenika ne bi ni imali zapisa iz naše prošlosti. Povijest nas je selila, ali i vraćala. Uvijek smo opstali. Ova je knjiga slika za povijesni mozaik. Zahvaljujući tome što je autor tvrdoglav stvorio je osnovu za podstrek drugima. Tragovi iz prošlosti moraju ostati. - rekao je Stipo Bilić, korektor knjige.

- Počeo sam pisati po odlasku u mirovinu negdje 2005. kada sam istraživao korijene supruge koji su me odveli u Podlapaču prvi put 2008. i za pet godina našao sam njene korijene. Ali nisam mogao stati, a imao sam i prilično dobru pomoć u pretraživanju arhiva. Nisam čuo da ovakvu knjigu ima neka druga župa. -rekao je Mesić, dodajući da je ovo treća njegova knjiga o ovome ličkom selu i sveukupno deveta.

Na promociju je svirao Tamburaški sastav Velebit iz Gospića.

Mesićeve knjige možete po povolnoj cijeni kupiti na slijedećoj poveznici:
www.zavicaji.net

Matica hrvatska Zagreb

ZLATNA POVELJA LIČKOJ PUKOVNIJI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2022. u 13.30

GOSPIĆ - U subotu je u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana Glavna skupština Matice hrvatske na kojoj su dodijeljene nagrade za izdavačku djelatnost. U koinkurenciji 11 ogranaka Ogranak Matice hrvatske u Gospiću dobio je Zlatnu povelju za monografiju autora i urednika dr. sc. Jose Vrkljana "Lička pukovnija kroz povijest" čiji je sunakladnik gospićko Veleučilište Nikole Tesle. Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran Zlatnu je povelju uručio predsjednici Ogranka Matice hrvatske u Gospiću prof. Ani Lemić. (Mh)

Muzej Like Gospić

NOVI BROJ LIKAMVSA

Izašao je četvrti broj muzejskog časopisa.

 
 


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. listopada 2022. u 18.30 sati

GOSPIĆ - U Muzeju Like sinoć je predstavljen broj muzejskog časopisa Likamvs. U Muzeju Like ističu zadovoljstvo što se održala dinamika izlaska časopisa, usprkos svim recentnim okolnostima i činjenici da je riječ o časopisu koji se sam financira, pa je publici predstavljen četvrti broj. Kao i u prethodnim izdanjima, autori članaka su muzejski zaposlenici i vanjski suradnici iz ostalih hrvatskih institucija ili pojedinci.

O izdanju je govorila Marija Rukavina Vranić, muzejska dokumentaristica i glavna urednica časopisa. Kulturna baština Like nepresušan je izvor tema, stoga se i u novom broju može pronaći serija iznimno zanimljivih radova, poput najstarijeg novca u Lici, srednjovjekovnog ukopnog kaleža, svetačkih medaljica, intimne prepiske iz Prvog svjetskog rata ili animalizma u stvaralaštvu Gustava Hauesiea Likana. Nezaobilazan dio je i posveta starijim istraživačima, ovaj put o Josipu Poljaku kroz velebitske fotografije i zapise u dnevnicima. U drugom dijelu se nalaze članci o Teslinim godinama provedenim na školovanju u Karlovcu i posljednjim godinama provedenim u hotelu New Yorker. Sastavni dio je i osvrt na muzejske godišnje manifestacije.

Muzealci su se sinoć oprostili od kolege Zvonimira Šupera, te poznatog šumara i slikara Karla Posavca koji su preminuli ove godine. (ML)

Nova knjiga Đure Mesića

ŽUPA SV. JURJA MUČENIKA

Knjiga izlazi povodom 320. obljetnice ove ličke katoličke župe.

Podlapački učenici 1950.
Podlapački učenici 1950.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2022. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Povodom 320 obljetnice osnivanja župe sv. Jurja Đuro Mesić se potrudio i tim povodom objavio monografiju Župa sv. Jurja mučenika Podlapac/Podlapača 1702.-2022.

O Podlapači kroz povijest postoje zapisi i nema se njima što dodati ili izmisliti. Osim njegovih knjiga Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapače i Rodoslovlja obitelji Pišača/Krbave i Tolića postoji Monografija Podlapac Jure Karakaša. U Mesićevim ranijim knjigama obrađena su rodoslovlja obitelji, a u ovoj je povijest mjesta i župe. Za nju pronašao još neobjavljenih članaka i zapisao, a sve je povezano s njegovim ranijimn knjigama.

- Posebnost ove knjige su nova saznanja o župi i mjestu Podlapac/Podlapača s pripadajućim selima Breštane, Jagodnje, Mekinjar, Pišač/Krbava i Tolić. Novosti o školi i crkvi kao i o prirodnom okruženju krbavskog i podlapačkog polja još od pred i post turskog vremena. U njoj su specijalne karte mjesta s ucrtanim svim kućama prije 150 i 40 godina kao usporedba izgradnje i razvoja. Tu je i do sada nepoznati popis mještana iz Matičnih knjiga koje su kod nekih obitelji povezive s prijašnjim rodoslovljima kao njihovi najstariji meni poznati predci. -kaže Mesić i dodaje da su posebnost podatci o svim prošlim ratovima posebno od Prvog svjetskog rata s popisom 34 poginula i 114 sudionika (ranjeni ili bolesni i gdje) poimence.

U knjizi je i poglavlje Poznati Podlapčani ili nasljednici diljem svijeta je početak stvaranja liste, kao i liste najstarijih, ma gdje su živjeli. Tu je i popis časnih sestara. Sva poglavlja su protkana starim fotografijama.

Plan promocija:
Udbina, 21. listopada u 18,30 sati, KIC Nikola Tesla, Katedralska 3
Podlapača, 23. listopada, u crkvi na kraju svete mise
Gospić, 24. listopada u 18,30 sati, SN knjižnica, Budačka 12
Vinkovci, 15 studenog u 19,00 sati, Ogranak MH, Jurja Dalmatinca 22
Slavonski Brod, 16. studenog u 18,00 sati, Gradska knjižnica, Trg Stjepana Miletića 12 i
Velika Gorica, 1. prosinaca u 18 sati, Gradska knjižnica, Zagrebačka 37

Skup o Kosinjskoj dolini

ZNANSTVENICI ZAINTERESIRANI ZA KOSINJ

Danas je održan prvi skup o Kosinju u Kosinju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2022. u 23 sata

GORNJI KOSINJ - U Osnovnoj školi Anža Frankopana danas je održan Znanstveno-stručni skup Kosinjska dolina - jučer, danas i sutra, prvi je to skup održan u Kosinju i o Kosinju.

Organizator skupa je bio Institut društvenih znanosti Ive Pilara, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te Odjelom za nastavničke studije, Državnim arhivom i Muzejom Like iz Gospića i Znanstvenim i kulturnim društvom Kosinj. Pokrovitelji skupa bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ličko-senjska županija i Gospićko-senjska biskupija.

Skup je organiziran s ciljem izrade kritički provjerene javne slike o Kosinjskoj dolini s baštinskim uporištima i razvojnom perspektivom. Pokazan je veliki interes znanstvene javnosti za teme koje se odnose na Kosinj, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost te je na skupu sudjelovalo četrdesetak znanstvenika koji su pripremili 36 izlaganja iz različitih područja: povijesti, glagoljaštva, jezikoslovlja, etnologije, sociologije, geologije, geodezije, hidrologije, agronomije, arheologije i drugih. Znanstveno provjerenim i utemeljenim činjenicama iznesenim u 36 izlaganja dan je značajan doprinos valoriziranju kosinjskih prirodnih, društvenih, gospodarskih i kulturnih značajki, a zbornik radova koji će iz njih nastati predstavljat će kvalitetan temelj za bolje poznavanje i razumijevanje Kosinja te nezaobilazno polazište za sva buduća istraživanja.

Planirana izgradnja Hidroenergetskog sustava Kosinj - Senj i, s tim u vezi, planirano potapanje značajnog dijela Kosinjske doline ne ostavlja puno vremena za brojna potrebna istraživanja, prije svega istraživanja važnih arheoloških lokaliteta, pri čemu je od posebne važnosti lokalitet Mlakvena greda / Banj Dvor, kao moguće sjedište najstarijih hrvatskih banova, a time na određeni način i hrvatske državnosti.

Tijekom boravka u Kosinju sudionici skupa imali su priliku posjetiti dio bogate kosinjske kulturne i prirodne baštine: od nekoliko kosinjskih crkava i arheoloških lokaliteta do Kosinjskoga mosta i meandra rijeke Like te uživati u čistom zraku i jedinstvenim krajobrazima.
Na skupu je iznesen prijedlog da bi se sljedeći znanstveno-stručni skup mogao organizirati za četiri godine - 2026. godine, o 200. obljetnici postojanja javnog školstva na području Kosinja. (Ln)

Muzej Like Gospić

IZLOŽBA SLIKARICE ANE BARBIĆ-KATIČIĆ

Autorica u gospićkoj galeriji/Snimio Marko Čuljat
Autorica u gospićkoj galeriji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2022. u 19 sati

GOSPIĆ - Večeras je u Galeriji Muzeja Like u suradnji s gospićkim Zmajskim stolom Družbe Braće hrvatskog zmaja otvorena izložba akademske slikarice Ane-Barbić-Katičić "Bura" s motivima Velebita i znamenite bure koja puše duž svih njegovih 120 kilometara dužine o Senja do Obrovca i Zrmanje.

- Maksimalno se trudimo da ovdje za svakog ima mjesta za stvaralaštvo i rad. Zato organiziramo brojne manifestacije i otvaramo gradilišta.-rekao je prilikom otvaranje izložbe Ernest Petry, ličko-senjski župan. Autorica je Zagrepčanka koja je diplomirala pravo, a nakon toga i Akademiju likovnih umjetnosti. Posljednjih dvadesetak godina kontinuirano izlaže u Hrvatskoj te u Francuskoj, Finskoj, Izraelu, Belgiji … Do sada je imala 30 samostalnih izložbi. Autorica je izradila i seriju razglednica. Izložba će biti otvorena mjesec dana. (MaČ)

Muzej Like

UMJETNIČKO VIĐENJE BURE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2022. U 10.30 SATI

GOSPIĆ - Muzeju Like u suradnji s gospićkim Zmajskim stolom Družbe #Brače hrvatskog zmaja" subotu 24. rujna 2022. u 18.00 sati biti će otvorena izložba Ane Barbić Katičić, akademska slikarica i pravnica. Autorica je već izlagala na Likanali, a do sada je imala preko 20 skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te murale u stalnim postavima u Krapini i Kninu. Autorica je idejnog rješenja nagrade "The Best FIFA Football Awards" koja se svake godine dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta. Ovog puta, tematski se okrenula buri, tom vjetru "pročišćenja", što je i naziv izložbe. (Ln)

Matica hrvatska Gospić

PREDSTAVLJANJE NA FESTIVALU KNJIGA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2022. u 10 sati

GOSPIĆ - U povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske, najstarije kulturne institucije u Hrvata, u Zagrebu je organiziran četverodnevni Prvi festival knjige pod sloganom "Matica dobrih knjiga".

Festival je organiziran sa željom da se pokaže bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u svih svojih 28 ogranaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te u šest srodnih izdavača, a to su: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Tih dana Matica je bila dom vrhunske pisane riječi, afirmirana je hrvatska knjiga i potvrdilo se zajedništvo svih kojima je stalo do hrvatske kulture i hrvatskog identiteta. Predstavljeno je 40-ak novih izdanja knjiga, a posjetitelji su mogli uživati u raznim koncertima i izložbama. Zadnjeg dana Festivala, u nedjelju 18. rujna i Ogranak Matice hrvatske u Gospiću. Pošto se svaki ogranak mogao predstaviti samo s jednom knjigom Predsjedništvo Ogranka odlučilo je da gospićki ogranak predstavi dr. sc. Joso Vrkljan sa svojom knjigom "Lička pukovnija kroz povijest". Promociju knjige gospićkog ogranka moderirala je Tamara Džebić-Šaljan voditeljica Vijesti iz kulture na HRT-u. (Ln)

Nova knjiga Milana Rupčića

UKRAJINSKA VREMENA

Malo je hrvatskih pisaca koji su objavili svoje dvojezično djelo.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2022. u 21.45 sati

GOSPIĆ - Ne lezi vraže, pri niki dan aman taman u najvećoj mojoj gužvi zbivanja oko podivljale corone i covida i ostali mutanata koji šikaniraju majčicu Zemlju i podivljalih Rusa koji se ne moru pomirit da nisu najveći narod na toj istoj Zemlji pa taru jadne Ukrajince kojima tobože svi pomažu.

Sve me stra da će u interesu dvaju suparničkih blokova nagrajsati uni treći, a to smo mi koji smo izmed njih. Nadam se da jošte nema luđaka koji će stisnut puce i tako označiti kraj sadašnje civilizacije u ovome dijelu kosmosa oli ti svemira.

S tim i takizim, ljuđačkim zbivanjima, oko Ukrajine koja je tekar zakoracila u demokraciju ka i mi sami, ne miri se ni spisatelj Milan Rupčić. To vam na unaj dečkić koji je prije dosta godina ditinjstvo provodija kod dida u Rastoci od koje se ne mere rastat, al koja mu je i inspiracija.

Pošćar mi je nikidan na klupici ostavija ednu odebelu žutu kuvertu. Bila je unutra najnovija Rupčićeva knjiga na 107 stranica. Pazidere sada naziva te najnovije Rupčićeve knjige: "Ukrajinska vremena - Ukrajinski časi" s podnaslovom Prijateljstvo Hrvatska-Ukrajina.

U uvodniku Muze i topovi citira poznatu izreku da muze šute kada topovi divljaju s nekim novim dalekometnim pi brzim granatama, ali kako napisa Rupčić o toj bijedi duha i glavama zakrvavljenih očiju ka kod vukodlaka, nećemo dati predaha. Treba ih tući i uznemiravati sonetima, vinjetama i haiku slikama…

Autor je sam preveo svoje misli na ukrajinski jezik i objavio zajedno u istoj knjizi, koja je vjerojatno jedinstvena ne samo u Hrvatskoj već i na cijelom svijetu. Haiku stihovima on ne ubija, naprotiv - on snaži i krijepi duh: na ruševini/lutka čeka izdaleka/ svoju djevojčicu.; zbunjene ptice/ nema krova ni dimnjaka/ laste i rode; kremaljski toranj/zlokobni gavran grakće/ svijetu jeza.

Žitna polja/preoravaju tenkovi/ i smrt siju;-pauk mračnu/ mrežu plete/sav se zapleo ….

Rupčić se potrudio i u drugom dijelu knjige predstavio ukrajinsko stvaralaštvo, narodne pjesme potrudio se i posudio fotografije ukrajinskih nošnji i glazbenih instrumenata. (MaČ)

Nova Teslina radionica

TESLA I U STRIPU

Detalj table Lare Prajdić, 5. R
Detalj table Lare Prajdić, 5. R
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2022. u 20 sati

SMILJAN - U Memorijalnom centru Nikole Tesle održana je još jedna u nizu uspješnih radionica namijenjenih djeci, a koje osmišljava i provodi Josipa Starčević-Prpić, koordinatorica za promotivne aktivnosti.

Ovog puta Teslu smo pronašli u stripu jer je 15 polaznika iz Gospića i okolice te Zagreba sudjelovalo u izradi stripa pod budnim okom i crtačkom rukom poznatog strip ilustratora Tihomira Tikulina-Tica. Veličinu i postignuća Nikole Tesle djeci su približena kroz suvremeni likovni izraz, odnosno strip umjetnost. U veseloj i kreativnoj atmosferi spojeni su znanost i umjetnost, osebujno, kako je i sam genije stvarao i živio. (Ln)

Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Gospiću

NOVO/STARA PREDSJEDNICA ANA LEMIĆ

Sudionici Izborne skupštine Matice hrvatske
Sudionici Izborne skupštine Matice hrvatske
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. kolovoza 2022. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Jučer je održana Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske na kojoj je izabrano novo rukovodstvo za naredno četverogodišnje razdoblje.

Za predsjednicu je ponovno izabrana prof. Ana Lemić, za dopredsjednika je izabran dr. sc. Joso Vrkljan, a za tajnicu Tihana Štimac. Osim toga u Predsjedništvo doc. dr. sc. Ivan Brlić i Mario Jurjević. Za blagajnicu je izabrana Vera Popravak. U Nadzorni odbor izabrani su izv. prof. dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić, prof. Marijana Musić-Mašić i prof. Ivan Orešković.

Matica je u najvećem ličkom gradu osnovana daleke 1843. Nakon Drugog svjetskog rata Ogranak je obnovljen 27. studenoga 1966. i djelovao je do 31. prosinca 1971., kada je i većina ogranaka Matice hrvatske u Hrvatskoj ugašena. Neki od članova su bili politički proganjani. Rad je obnovljen 13. svibnja 1990. i uspješno djeluje u kulturnim događanjima na području Like, a njegovi članovi s ponosom šire i promiču hrvatsku kulturu i hrvatski identitet. (Mh)

Pučko učilište Gospić

"RITINA ŠKOLA"

Što se sve događa kod mlade frizerke?

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 202. u 14.30 sati

GOSPIĆ -U ponedjeljak, 22. kolovoza s početkom z 20.30 sati u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića gostuje kazalište Planet Art komedijom "Ritina škola". Cijela ulaznice je 50 kuna.

Rita je inteligentna, pametna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti… "Ritina škola" jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja - "želi znati, želi shvatit, želi skužit…!!"

Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos. . .U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz "Ritine škole" gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.

Ulogu šarmantne Rite glumi Vanda Winter. Predstavu je režirao Marko Torjanac koji i igra rezigniranog profesora Pravdana kojemu frizerka Rita mijenja život. (Ln)

Bibliografski izlog

NOVA KNJIGA O LIČKOJ PUKOVNIJI

Joso Vrkljan napisao je monografiju o Ličkoj pukovnija koja je stolovala u Gospiču.

Detalj s promocije monografije, autor je u odori/Snimio Marko ČULJAT
Detalj s promocije monografije, autor je u odori/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2022. u 18 sati

GOSPIĆ - U sklopu proslava Dana Grada Gospića u zajedničkom izdanju Matice Hrvatske i Veleučilišta Nikole Tesle promovirana je nova knjiga dr. sc. Jose Vrkljana, monografija, "Lička pukovnija kroz povijest".

Knjiga sadrži nakon uvoda sadrži još deset poglavlja:
Osnivanje i ustroj Ličke krajiške pukovnije u Vojnoj krajini, Vojno djelovanje Ličke pukovnije, Značaj Ličke pukovnije za razvoj Gospića, Obrtništvo u Ličkoj pukovniji, Značaj Ličke pukovnije za cestogradnju toga vremena, Ukinuće Vojne krajine i Ličke pukovnije, Obnavljanje Ličke pukovnije - Gospićka garda Vukovi, Povijesna postrojba Hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić i Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

- U nastajanju ovoga djela korištena je zavidna količina literature, kombinirajući i komparirajući sve relevantne podatke o Ličkoj pukovniji tijekom njenog postojanja. Bogatstvo fotografija, slika i zemljovida u knjizi obrađenih kroz vremensko razdoblje daje punoću ovom djelu i čini ga privlačnim čitatelju, a ujedno i vodi od začetaka Ličke pukovnije do povijesne postrojbe danas.kaže Vrkljan, i dodaje da su u knjizi imenovani brojni civili, vojnici, dočasnici i časnici kroz cijelo vremensko razdoblje njenog djelovanja te zapovjednici Ličke pukovnije.

Gospićka garda Vukovi osnovana je 2005. i slijedi povijesnu tradiciju Ličke pukovnije, a koja je 2019. godine promijenila ime u Lička pukovnija Gospić. U knjizi s može pratiti i razvoj udruge, koja je stasala u respektabilnu organizaciju, od svojih skromnih početaka, problema s nabavkom povijesnih odora, odlazaka na nastupe u druge gradove, osiguravanje financiranja, pa sve do organiziranja i održavanja susreta povijesnih postrojbi u Gospiću.

Bogata vojna povijest Like prikazana je u kontinuitetu, dajući tako Ličkoj pukovniji povijesnu važnost, ali ističući i njezinu ulogu u današnjem prezentiranju Ličko-senjske županije. (Ln)

Muzej Like Gospić

IZLOŽBA MALIH UKRAJINACA I GOSPIĆANA

Otvaranje ukrajinsko-hrvatske izložbe dječjih slika u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Otvaranje ukrajinsko-hrvatske izložbe dječjih slika u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2- kolovoza 2022. u 21.30 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Nacionalnog muzeja Ukrajine iz Kijeva i udruge "Zdorova Ukraina" večeras je Anamarija Zdunić, predsjednica Gradskog vijeća u Muzeju Like otvorila izložbu slika djece iz Ukrajine, prognane djece iz Ukrajine koja su smještena u Gospiću i gospićkih mališana.

U Muzeju Like na otvaranju izložbe bili su čelnici ukrajinske udruge Stanislav Lypovskyi i Oksana Bychek. Lzpovskyi je zahvalio Muzeju i hrvatskom narodu na prijemu prognanih Ukrajinaca nakon početka rata.

Izloženo je pedesetak slika. Gotovo polovica je nastala u Ukrajini na temu rata i mira, a dopunjena je današnjim zajedničkim radovima djece u Gospiću.
Izložba će samo sutra biti u Gospiću, a zatim sve slike odlaze u Dubrobnik. (MaČ)

Ukrajina u Lici

HUMANITARNA IZLOŽBA

U Muzeju Like sutra navečer možete razgledati novu izložbu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. kolovoza 2022. u 20 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija bez dvoumice je brzo prihvatile prve izbjeglice iz ratom Zahvaćene Ukrajine. Najprije je prihvatni centar Civilne zaštite bio u gospićkoj sportskoj dvorani dok se Ličani nisu snašli i temeljem osobnog iskustva mnogo toga napravili, te su mali Ukrajinci nastavili školovanje, a bilo je i zapošljavanja odraslih izbjeglih žena.

Sutra, utorak, u 20 sati u Muzeju Like biti će otvaranje humanitarne izložbe "Peaceful Sky of Ukraine" u suradnji sa Sveukrajinskom javnom organizacijom mladih "Ozdravimo Ukrajinu" i Umjetničkom galerijom Nacionalnog muzeja u Kijevu.

- Pridružite nam se kako bismo s našim ukrajinskim prijateljima napravili nebeski most mira iznad Ukrajine i Hrvatske. - poručuju iz Muzeja Like. (Ln)

13. knjiga pisca

MILANA RUPČIĆA

Rupčić je korjenika iz Rastoke zatvara trolist Rupčića.

Rusi i demokracija
Rusi i demokracija
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - Ovizi dana 'edva sam preživija tropske vrućine u srcu Like, a brte si ga moj zaredale kojekakve manifestacije za Mandelinu, kada inače zna sunce pržit'. Edva sam stiga' pokrit manji dio zbivanja, a bilo i' je na sve strane ka u doba Rimljana. Bija sam mam na dvi promocije, ili prekstsavljanja, knjiga. Prva je bila o prvom stoljeću nogometa u Gospiću, koju je napisa mladi znanstvenik Ivan Brlić, gospićka korjenika unuk od dida Nidžana iz Smiljanske ulice. Skup je bija u nekadašnoj bašči nekadašnjeg Doma JNA u Budačkoj ulicim fala Bogu ulica ima staro ime, pa me na po promocija ufatilo cigansko veselje. Naime, oša sam samo u košuljetku pa mi je bilo ladno kada je sunce zašlo pa j' u bašči nasta propuv, a tekar kod kuće me ufatila drkćavica da sam edva napisa koji redak o knjizi.

Bija sam na jošte ednu promociju oša. Bila j' to monografija drugog znanstvenika Jose Vrkljana o Ličkoj pukovniji u Gospiću iz vrimena velike Vojne krajine. Bila j' zakazana popodne na Veleučilištu, a u dvoranicu se stiskalo barem stotinu uglednika, a ždraka ni od kuda, a sunce upeklo kroz pendžere. Nisam izdura ni pet minuta kad me pčela faćat pramglavica pa sam uteka vanka.

Na niednoj promocijama, ka što j' to običaj, nisam dobija knjige da zerka virnem u nji', da ih provrlezam i da izvadim ponešto zanimljivog ter da nešto suvislo napišem. Ali zato me tizi dana kod kuće čekala nova knjiga, petnaesta po redu, Milana Rupčića, pisca, književnika, aforističara, pisnika, nije mu stran ni haiku ni bome limerick.

Počeja j' pozno pisati, tekar prije ednog cenera kada mu ja izašla prva knjiga, ali ju je iduće godine ponova izda. Št b' naš narod reka' - Nikad nije kasno, pa ni za Milana taj početak nije bio kasno. Naime, do sada je izdao 13 knjiga, nažalost, u vlastitoj nakladi jer taka je situacija u državi da pisanu rič niko ne šljivi. Pojava ovog Rupčića u hrvatzskoj javnosti svakako je upotpunila trolist Ručića.

Prvi je bija Luka Rupčić, kome je stric bija direktor, pazi sada, Vrapča u Zagrebu, pa ga je potlje osnovne škole u Smiljanu uzeja k sebi pa je završija Petu gimnaziju, pa Mudroslovni fakultet pa je na toj istoj Petoj gimnaziji bija profešur francuskog divana, pa je od francuske vlade dobija jednogodišnju stipendiju da, ni manje ni više nego na Sorboni, usavrši svoj francuski i nakon godinu dane nije se vratija samo profešur francuskog vengo i odličan rvacki slikar. Naime, u Parizu je u slobodno vrime dangubija s Milivojem Uzelcem i ostalim ličko-hrvatskim slikarima koji su tamo boravili i pošlo mu je i slikarstvo za rukom.

Drugi Rupčić je Grga ili Grgo Rupčić, profesor hrvatskoga, poznati lički književnik i pjesnik čije su pjesme završavale io u školskim čitankama. Izdao je dvadesetak knjiga. Bija j' i vrsan kritičar u novinskim kolumnama u Novom i Večernjem listu u ratu i poraću.

No da se vrnem na Milana, Miislim Rupčića. Poslije ove litnje gužve kada je inače novinarska sezona kiselih krastavaca, a meni je bila ljute paprike, stigla mi je njegova najnovija knjiga koja je čekala reda na stoliću da ju provrlezam i nešto nakljucam za portal. Relativno kasno se ovaj Rupčić javio svojim pisanje. Bilo je to 2012. godine kada je objavija knjigu "Sjećanje pod hrastom", koji je morao doštampati iduće godine. Što b' naš narod reka nikad nije kasno. Ova zadnja, nadam se ne i posljednje, knjiga "Skraja pameti, pamet na rubu" zbirka je aforizama i humora na 155 strana. Ovaj član splitske Udruge hrvatskih aforista i humorista odadra j' i po Rusima koji svojim raketama mira pokušavaju zavesti svoj poredak u nezavisnoj, samostalnoj i demokratskoj državi koja se zove Ukrajina, a ugrožavaju cili vasbogovetni svit. Nije odolija na domaćoj temi meke kohabitacije koji je isto ilustrirao…

Rupčić piše:
Aforizam ne mora biti duhovit, ali mora imati duha.
Obećavao djevojci maglu… poslije je odmaglio.
Pliva crni labud preko Save /Nosi pismo na vrh glave/ U tom pismu piše/ Mandata nema više.
Dok sam bio mlad i poželjan, imao sam puno prijateljica.Sad imam samo - facebook.
Političarima se ostvaruju svi naši snovi…

Muzej Like Gospić

VREMEPLOV FRANA SALAJA

Fotografije stare 90 godina oslikavaju težak život u Lici.

Detalj postava Salajevih fotografija u Gospiću/Snimio Maro Čuljat
Detalj postava Salajevih fotografija u Gospiću/Snimio Maro Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2022. u 20.45 sati

Priredio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras je u Muzeju Like otvorena izložba dokumentarno-umjetničke fotografije agronoma Frana Salaja. O njemu i njegovim fotografijama govorili su Tatjana Kolak i Ivan Kovač, ravnateljica i kustos Muzeja.

Ovaj podravac dijete učitelja rano je upoznao zbog premještanja oca Hrvatsku i njene predjele, a posebice nakon završetka agronomije. Tako ga je zapalo da službuje i u Gospiću 0d 1917. do 1939. Kako je bio vičan fotografiranju ostavio je neprocjenjivu vrijednost na svojim fotografijama. Na izložbi se nalazi 248 fotografija i dba originalna autorska albuma što je izbor iz fundusa od 800 fotografija.

Salajaeve fotografije krasi istančan osjećaj za kompoziciju i fotografske planove. Posebno je upečatljiva veduta Vrhovljanskog polja, izgleda popu pejzaža Van Goga… Dobar dio su izvrsne dokumentarne fotografije. Kao recimo putujući kovač, seminar za pčelare, izložba goveda u Lici… Trudio se na sve načine bar donekle olakšati seljački život u ovome dijelu Hravstke. Surađivao je s Andrijom Štamparom i njegovom Narodnom školom podižući svijest pučanstva o potrebama održavanja higijene …

Za Liku je bio i obiteljski povezan. Naime, bio je zet dr. Luke Trgovčevića, profesora i ravnatelja Kraljevske gimnazije u Gospiću. Poslije drugog svjetskog rata postao je nepodoban novim vlastima jer je bio protiv kolektivizacije smatrajući da seljak treba bit gazda na svojoj zemlji, pa je prerano umirovljen, što je iskoristio za pisanje doktorske disertacije. Radio je i na monografiji Like, ali ga je smrt pretekla tako da ju nije uspio završiti.
Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.

LIKE LIKA FESTIVAL

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2022. u 9.30 sati

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae kreće u realizaciju 2. izdanja Like Lika Festivala u Ličko-senjskoj županiji od 23.do 31.srpnja. Festival će se održati u Perušiću, Gornjem Kosinju, Gospiću, Brinju i u Senju. Festival je prilika da otkrijete čari predivne kulturne i prirodne baštine Ličko-senjske županije koje će uglazbiti vrhunski glazbenici koncertima koje jednostavno ne smijete propustiti. Ulaz na koncerte je besplatan. Ukoliko ipak propustite neki dio Festivala ne trebate brinuti jer na YouTube kanalu Festival Like Lika možete pratiti live prijenos i uživati u koncertima.

Pod vodstvom umjetničke ravnateljice i producentice Valentine Badanjak Pintarić, u ovogodišnjoj festivalskoj sezoni realizirala je već tri festivala. U partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem dr. Ante Starčevića u Gospiću najavljuje svoj četvrti ovogodišnji projekt - drugo izdanje Like Lika Festivala suvremene i ozbiljne glazbe.

Ovogodišnje izdanje Like Lika Festivala kreće u subotu, 23. srpnja u 21 sat u Perušiću. Točna lokacija koncerta otvorenja je Stari grad Perušić, čiji se lokalitet spominje još 1071. godine. Utvrdu su izgradili Frankopani, a od nje je ostala tek kamena Kula koja predstavlja jednu od najočuvanijih obrambenih utvrda u Lici. Ispred Kule nastupit će Kvartet tuba XL - prvi ovakav komorni sastav na našim prostorima.
Idući dan, u nedjelju 24. srpnja Like Lika Festival gostuje u Gornjem Kosinju - slavnom mjestu prve hrvatske tiskare u kojoj su u 15. stoljeću tiskani Misali i Brevijari na glagoljici i na hrvatskom jeziku. Cijeli je Kosinjski kraj vrijedan arheološki i povijesni lokalitet na kojem smo nekada imali čak sedam crkava, samostan sv. Pavla i dva srednjovjekovna burga - Ribnik i Bočaj. Crkva sv. Antuna Padovanskog izgrađena je u 17. stoljeću na temeljima srednjovjekovne crkve. Za prvo izdanje Like Lika Festivala u kosinjskoj su crkvi uređene i prezentirane orgulje Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća koje ćemo slušati i na ovogodišnjem koncert koji će održati tri vrhunske glazbenice Nikolina Pinko Behrends (sopran), Ana Kirchmayer Wonnemann (violina) i Eva Kirchmayer Bilić (orgulje).

U sklopu proslave Dana grada Gospića, u petak, 29. srpnja Like Lika Festival seli u dvorište Muzeja Lika, a nastupit će Ivana Galić (sopran), Klementina Vodušek (sopran), Ines Jagec (violina), Mario Jagec (saksofon) i Darko Horvat (gitara) popularnim programom Pjesme iz jednog kraljevstva.

Predzadnja lokacija ovogodišnjeg izdanja Like Lika Festivala je općina Brinje u kojoj je lani otvoren festival. No, ove će godine Like Lika uglazbiti Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije koncertom puhačkog ansambla limenih puhača Balkan Connection Brass (BC Brass) koji se sastoji od dvije trube, tube te roga i trombona. Riječ je o glazbenicima s dugogodišnjim iskustvom u komornom i solističkom muziciranju i na vodećim pozicijama u orkestrima: Marko Ilić, solist Slovenske filharmonije na trombonu; Mladen Đorđević, solist Beogradske filharmonije i redovni profesor trube na Muzičkoj akademiji u Beogradu; Marin Zokić, solist Zagrebačke filharmonije i docent trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Viktor Kirčenkov, solist na rogu u Zagrebačkoj filharmoniji i Krunoslav Babić, tubist Zagrebačke filharmonije. Župna crkva Uznesenja Marijina u Brinju prvi put se spominje 1388. godine kao crkva Sv. Marije sa samostanom augustinaca. U crkvi je 1476. godine pokopan Bartol Frankopan, a nadgrobna mu je ploča postavljena pred oltarom Sv. Bartolomeja. Crkva je u više navrata uništavana kroz povijest: Turci su je spalili skupa sa samostanom u 16. stoljeću, a na temeljima stare crkve u 18. stoljeću je izgrađena nova crkva koja je do današnjih dana nekoliko puta gorila, da bi u Drugom svjetskom ratu bila uništena bombardiranjem nakon kojeg je obnovljena '60-tih godina prošlog stoljeća. U crkvi se danas čuva ulomak jedne kamene ploče s početka 16. stoljeća s glagoljskim natpisom.

Ovogodišnje izdanje Like Lika festivala zaključit će Luka Ivir (marimba), finalist ovogodišnjeg Međunarodnog udaraljkaškog natjecanja Rythm-o-phonia, koji će nastupiti u nedjelju 31. srpnja u Senju, u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Senjska katedrala sagrađena je 1169. godine kao jednobrodna romanička bazilika, a zatim paleokršćanskog objekta iz 4. ili 5. stoljeća. Smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika Gospićko-senjske biskupije. /LIKa/

Nova pjesma Branimira Mikića

SINOVI SMO VELEBITA

Štef i Tule na snimanju u Širokoj Kuli/Snimio Marko ČULJAT
Štef i Tule na snimanju u Širokoj Kuli/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2022. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Ovih dana završeno je snimanje i uređivanje najnovije pjesme slavonskog ličkog šumara Branimira Mikića. Radi se o njegovom najnovijem uratku "Sinovi smo Velebita" u izvođenju Stjepana Jeršeka-Štefa, s glazbom Zvonimira Tonkovića i Darka Čuvidića. Aranžman su napravili Željko Nikolin, Zvonimir Tonković i Darko Čuvidić.

Video snimanje osim na nekoliko lokacija u Lici izvršeno je u studiju Željka Nikolina u Osijeku u režiji i video produkciji Maria Šulina, Produkcija Nova Đakovo, snimatelji su Mario Šulina, Roko Gurdon i s dronom Davor Županić.

U spotu svira: TS"Velebit" Gospić i prijatelj sastava - Branimir Mikić na dangubici, a pjevali su i glumili članovi Folklornogh ansambla dr. Ante Starčević iz Gospića i Junak iz Like Tomo Jagodić-Tule iz Ličkog Lešća.

Spot je sniman na autentičnim lokacijama Like: rijeka Gacka u Prozoru, Memorijalni centaru u Širokoj Kuli, na starom mlinu u Brušanima, snimljeni su spomenici Anere i Vile Velebita u Svetom Roku rad akademskog kipara Miličevića, te kod crkve sv. Ante u Lovincu i u svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

- Zahvalan sam svima koji su potpomogli projekt i svojom prisutnošću oplemenili spot: općinama Lovinac i Udbina, FA-u dr.Ante Starčević, TS "Velebit", Tomi Jagodiću Tuli, vlč.Luki Blaževiću, te obiteljima; Orešković, Abramović, Starčević i Kulaš, a posebna zahvala "kumu" pjesme Anti Pocrniću i njegovoj obitelji, kao najvećim financijskim i moralnim nositeljima cijeloga projekta "Sinovi smo Velebita". - kaže Mikić.

SINOVI SMO VELEBITA
Vječni nam Soko
ličku Kapu nosi,
dok leti visoko
njome se ponosi.

A Junak iz Like
Vilu svoju voli,
i kad mu je teško
nikoga ne moli.

Ref.
Sinovi smo Velebita
i od stare majke Like,
mi volimo svoju zemlju
Ličanke su naše dike.

Zeleni se Kapela
a cure garavije,
bećar noću traži
srcu najmilije.

Bistre rijeke zelene
Plitvica i Gacke,
Ličko polje - Krbava
srce je Hrvatske.

POGLEDAJTE I VIDEO URADAK:
youtu.be/oaIAqpb0gNo

Muzej Like Gospić

IZLOŽBA DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE FRANA SALAJA

Rakari, lovci na rakove, Gospić 1. svibnja 1938/Snimio Fran Salaj
Rakari, lovci na rakove, Gospić 1. svibnja 1938/Snimio Fran Salaj
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. SRPNJA 2022. U 19 SATI

GOSPIĆ - Povodom 22. srpnja Dana grada Gospića Muzej Like priredio je izložbu dokumentarne fotografije "Lika i Gospić u objektivu Frana Salaja". Izložba će biti otvorena u Malom salonu ponedjeljak, 18. srpnja u 20 sati.

Fran Salaj rođen je 1897. u podravskim Hlebinama, uz rijeku Dravu. Kako je njegov otac bio učitelj, često je premještan po školama tadašnje Austro-Ugarske. Stoga je mladi Fran upoznao razne dijelove Hrvatske još u svom djetinjstvu. Gimnaziju je završio na Sušaku, nakon čega odlazi u Beč studirati poljoprivredu te diplomira 1924. na bečkom "Hochschule für Bodenkultur".

Prvo radno mjesto mu je u Virovitici, na tada novoosnovanom mjestu kotarskog poljoprivrednog referenta, a nakon toga obnaša isti posao u Koprivnici, Velikoj Gorici i Gospiću. U Banovini Hrvatskoj radi na Odjelu za seljačko gospodarstvo u Zagrebu gdje se nalazi i tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata i formiranjem SFRJ radi na ekonomijama Direkcije državnih željeznica Zagreb. Poslije toga je premješten na mjesto poljoprivrednog referenta na kvarnerskim otocima i živi na Malom Lošinju gdje je 1952. dočekao ranu mirovinu. Nastavlja se baviti znanstvenim radom i 1959. obranom rada "Der Kleinbauer Kroatiens als Markterzeuger" stječe titulu doktora poljoprivrednih znanosti na bečkom "Hochschule für Bodenkultur".
Prijevremenu mirovinu "zaslužio" je svojim protivljenjem kolektivizaciji i ukidanju seoskih gospodarstava čime postaje politički nepodoban. U mirovini, a posebno nakon obrane svoje doktorske disertacije, posvećuje se pisanju monografije "Poljoprivreda Like" čije tiskanje sprječava državna cenzura. Iako je Fran Salaj na kraju uspio dobiti dozvolu od državnih vlasti za objavu svoje monografije, prerana smrt nije dozvolila da svoj rad dovrši i tiska u Radovima tadašnje JAZU. Preminuo je 1962. u Zagrebu.

Fran Salaj je bio izrazito aktivan pisac stručnih članaka i njegovo se ime često pojavljuje u "Agronomskom glasniku", najstarijoj i najuglednijoj publikaciji agronomske struke. Nekoliko svojih članaka tiska u knjižici "Prilog reorganizaciji poljoprivredne službe u Savskoj banovini" gdje definira probleme struke kao i potencijalna rješenja. Na Kongresu Udruženja jugoslavenskih agronoma, održanom 1931. u Zagrebu ima izlaganje "Rad sreskog agronoma u narodu". Naslov teme ponajbolje oslikava Salajevo određenje stručnog djelovanja.

Za vrijeme svog službovanja kao poljoprivredni referent uvijek se bavio ključnim problemima područja u kojem je djelovao, pa se tako u Lici, između ostalog, bavio problemima i rješenjima vezanim uz česte poplave, ali i suše.

Svoj terenski rad, uz velik broj stručnih članaka, Salaj je dokumentirao s iznimnim brojem fotografija. One su, razumljivo vezane uz poljoprivredu, gospodarstvo i tradicijski način života ličkog sela, fokusirajući se na zatečeno stanje, kao i na pokušaje poboljšanja uvjeta rada seljaštva putem provedbe edukacije, kao što su to bili tečajevi o pčelarstvu ili projekt izgradnje "silo jama" kako bi se priskrbilo i osiguralo dovoljno stočnog krmiva za potrebe cijele godine. Predano je dokumentirao i loš urod i štete na usjevima, kao i izvanredne rezultate na pojedinim poljoprivrednim kulturama ili u rodnim godinama. Sudjelovao je u projektima Banovine orijentiranim povećanju ličkog stočnog fonda ili uvođenju novih pasmina poput merino ovaca, što i nije svaki put dalo pozitivan rezultat.

Kao zaljubljenik u prirodnu i kulturnu baštinu, s ličkog je područja zabilježio spomenike u to vrijeme in situ, a danas se nalaze u Muzeju Like Gospić, poput spomen ploče posjeta cara Franje I i supruge Karoline Udbini 1818. Očarala su ga podjednako Plitvička jezera, rijeka Una i Velebit, što su sve lokacije nekih izletničkih destinacija, kako obitelji Salaj, tako i njihovih prijatelja.

Mali dio tih fotografija 1940. otkupila je Banska vlast u svrhu stvaranje albuma i nikad realizirane izložbe "Lički život u slikama". Stoga Muzej Like ovom izložbom ispravlja propust nastao prije toliko desetljeća. (Ln)

Uz Današnji rođendan Nikole Tesle

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2022. u 15.30 sati

SMILJAN - NA današnji dan rođen je znanstvenik Nikola Tesla. Povodom njegovog 166 rođendana priređeno je više manifestacija u cijeloj državi. U njegovom rodno Smiljanu do podneva je bilo preko 500 posjetitelja, a tada je i o
tvorena izložba fotografija Josipa Durdova "Četiri godišnja doba Memorijalnog centra Nikole Tesle". Ulaz je danas besplatan i Centar će raditi do 20 sati. (Ln)

Memorijalni centar Nikole Tesle Smiljan

PROSLAVA 166. GODIŠNJICE ROĐENJA TESLE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2022. u 13.45 sati

SMILJAN/GOSPIĆ - Obilježavanje 166. godišnjice rođenja Nikole Tesle i 16. godišnjice otvorenja Memorijalnog centra Nikole Tesle, koji djeluje u sastavu Muzeja Like Gospić, koje se navršavaju u nedjelju 10. srpnja biti će u Smiljanu i Gospiću.

Dan ranije, u subotu, s početkom u 11 sati u gospićkom KIC-u biti će Okrugli stol na temu "Hidrocentrala Teslinog doba danas".Temu "Minijaturna hidrocentrala na Plitvičkim jezerima" iznijet će Jurica Cindrić iz Odsjek kulturne baštine NP Plitvička jezera, a hidroelektrani na rijeci Krki govorit će mr. sc. Gordana Goreta, stručna voditeljica Nacionalni park Krka". Na okruglom stolu, između ostalog, iznijet će se i teme o korištenju vode rijeke Kupe u Karlovcu te o vjetroelektranama.

U Memorijalnom centru u Smiljanu u podne će biti otvorena izložba "Četiri godišnja doba Memorijalnog centra Nikole Tesle. (Ln)

GOSPIĆ:

PROMOCIJE DVIJU KNJIGA JOSIPA FAJDIĆA

Fajdić. MAtaija i Brlić na promociji/Snimio Marko ČULJAT
Fajdić. MAtaija i Brlić na promociji/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2022. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Predvečer je u Pučkom održana promocije dviju novih knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića iz Požege: "Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice" i "Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti. Na promociji su bili uz malobrojne građane Ernest Petry, ličko-senjski župan, Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića i vlč. Marinko Miličević, donedavno gospićki župnik.

O knjigama su govorili doc. dr. Ivan Brlić, djelatnik Instituta Ive Pilara u Gospić i dr. sc. Ivica Mataija, direktor Državnog arhiva u Gospiću. Oni su istakli veliku povezanost dviju hrvatskih regija Like i Slavonije u prošlosti i sadašnjosti što je i tema obadviju knjiga o čemu je Fajdić već objavio nekoliko knjiga. Migracije stanovništva ne prestaju ni danas. U svjetskom procesu globalizacije ojačava proces učvršćivanja zavičajnosti i čuvanja identiteta zavičaja. Fajdić je predstavio i 25 godina rada Zavičajne udruge "Vila Velebita" u Požegi kojoj je predsjednik od utemeljenja.

Na promociji na klaviru je svirala Mihaela Ivšinović, učenica V. razreda osnovne škole u Gospiću. (MaČ)

HKUD Korenica

8. FOLKLORNA VEČER

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2022. u 21.15 sat

KORENICA - U subotu, 25. lipnja s početkom u 19 sati na Trgu sv. Jurja ispred općinske zgrade održati će se 8. Folklorna večer u organizaciji HKUD-a Korenica. Iz materijala koji je večeras stigao u našu redakciju, a koji potpisuje Vlatka Krznarić, predsjednica HKUD-a, saznajemo da će nastupiti i KUD-ovi iz Široke Kule, Slunja i Donjeg Lapca. Večer će završiti svirkom grupe Narodni dar. (Ln)

Amatersko kazalište Gospić

NIZ LJETNIH GOSTOVANJA

Okupoljanje je počelo oko 20 sati i bilo je veselo drušenje s pošalicama/Snimio Marko ČULJAT
Okupoljanje je počelo oko 20 sati i bilo je veselo drušenje s pošalicama/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. LIPNJA 2021. U 16.15 SATI

GOSPIĆ - Nakon zapažene izvedbe nove kazališne predstave Balon na 61. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, gospićki kazalištarci nastavljaju kako kažu svoju " ljetnu turneju". U ugodnom druženju na sinoćnjoj probi AK, u dvorištu Muzeja Like, negdje oko 21 sat i pri ugodnoj temperaturi nakon zalaska sunca, saznajemo kako će nove kazališne izvedbe započeti u srpnju.
- U srpnju kreću naša gostovanja prema dogovorenom rasporedu. Nakon premijere, selekcije i izvedbe na FHKA, predstava Balon koja je iznimno lijepo vrednovana, nastavlja dalje. Tako ćemo već 1. srpnja gostovati u Bribiru u sklopu višednevne svetkovine mjesnog blagdana, svetih Petra i Pavla apostola. Gostovanja nastavljamo 8. srpnja u KIC-u Lovinac, 16. srpnja u Mediteranskom vrtu "Kava" u Karlobagu kod naših dragih prijatelja obitelji Mihić. Srpanj ćemo završiti još jednom izvedbom koju ćemo na vrijeme najaviti. - izjavila je voditeljica kazališta Anela Serdar-Pašalić, prof. (MaČ)

Bibliografski izlog

PROMOCIJA FAJDIĆEVIH KNJIGA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2022. u 22 sata

GOSPIĆ - U gospićkom Pučkom učilištu u petak, 24. lipnja s početkom u 19 sati biti će promocije dvije knjige prof. dr. sc. Josipa Fajdića iz Požege. Jedna knjiga nosi naslov " Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti" i objavljena je ove godine, a druga je "Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice", koja je objavljena prije dvije godine. Knjige će uz autora predstaviti prof. dr. sc. Ante Bežen, stručni konzultant i recenzenti doc. dr. sc. Ivan Brlić i dr. sc. Ivica Mataija. Nastupit će i MPZ "Vila Velebita". (Ln)

Perom i kamerom po centru Gospića

ZABORAVLJENA PROŠLOST

Ove je godine stotinu godina od rođenja književnice Cvijete Grospić.

Kuća obitelji Grospić je na prodaju, a spomenik je kulture/Snimio Marko Čuljat
Kuća obitelji Grospić je na prodaju, a spomenik je kulture/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2022. u 19.45 sati
Piše i slika Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jutroska sam sabajle uranija da za rose u apateki kupim kalcij koji moram žderati svaki vasbogovetni dan već 18 godina. Preračuna sam se. Već sam zakasnija na parking jerbo j' i misto za invalida bilo zauzeto, a u apateci već red. Edva sam izdura stajati u redu jer sam bija četvrtik, a bilo me i stra' jerbo sam nikoga blokira mojom autinom kod stare robne kuće.

Kad sam se domča misečne zalihe kalcija, snimija sam zgradu apateke umotanu u raznobojnu jutu. Sazna sam da se to uređuje pročelje i da će biti metnuta i spomen ploča, jer ljudi moji, tuteka j' odrasta niki Nikola Tesla, klapac iz Smiljana…

Odma do te kućerine na kat jošte je edna katnica, ali s nikakvim drvenim koritom iznad prizemnih prozora jer š nje otpada žbuka, a u žlibu na krovu naresla je edna briza.

- Što to sad slikavaš?. - priupita me Jelenko u prolazu.
- Slikam kući dr. Ferdinanda Grospića, ak s' čuja za nj' - otpovrnem ja i počnem pričati.

A priča o tim Grospićima teče otprilike 'vako: Prvi Ferdo je bija jedan jedini doktur na području nekadašnje županije. Njegov sin, isto Ferdinand bijaj u Zagrebu kirurg i ortoped i svitski poznat po operaciji kolena, odnosno meniskusa. Njegova sestra Cvita Grospić, koja se kašnje zvala i Flora Dosen, bila je prijateljica s Krležom i još ponekim 'rvackim književnikom. Una je živila u Italiji i pisala na 'rvackom, talijanskom i francuskom divanu.

Tu je u blizini i nekadašnji dućan braće Miškulin iz Bužima koji su bili ustanici 1932. godine u Brušanima, on se sada obnavlja....

Više o Cviti pogledajte na poveznici na našem Leksikonu:
www.licke-novine.hr/vremeplov/vremeplov.htm#cvijeta

Nova knjiga pjesama Milana Rupčića

ŠETNJA MLIJEČNOM STAZOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2022. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Ovih dana u našu redakciju svoju petnaestu knjigu poslao je književnika i pjesnika Milana Rupčića (74), čiji su korijeni u obližnjoj Rastoci gdje je s nekoliko stotina svojih poklonjenih knjiga podržao novoosnovanu seosku udrugu.

U ovoj zbirni haiku pjesama Šetnja mliječnom stazom na stotinu stranica ima i pjesama o njegovu zavičaju i na ikavici. Knjigu je kao i do sada izdao u vlastitoj nakladi.

- Kratka je forma haikua odgovarala mojem pjesničkom izričaju ali i mentalnoj, psihičkoj osobnosti. Kratka forma, kraća rečenica ali koncentrat misli i sadržaja - napisao je autor u Predgovoru zbirci.

Evo i nekoliko stihova:
Na sprudu
Mokar kamen
Pčela pije

S planine
Otešicom plovi
Borova iglica

U oko
Napuštenog bunara
Upao listopad

Bos u potoku
Znatiželjan pior
Gricka

U sjeni vrbe
lagano leluja
Klen ….

Fotosofija 17.

OKUS ŽIVOTA PROFESIONALNOG FOTOGRAFA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2022. u 22.30 sati

Snimio: Igor Glavaš

ZAGREB - Kako izgleda život profesionalnog fotografa ovih su dana doznali polaznici seminara Fotosofia, koji su pod umjetničkim vodstvom fotografa Damira Hoyke u inspirativnom prostoru zagrebačkog hotela Sheraton snimali modni editorijal.

- Mnogim fotografima je modna fotografija poseban izazov, no rijetki imaju priliku iskušati svoj talent uz pomoć profesionalnog modnog tima. Stoga smo jedan od seminarskih dana posvetili snimanju na kojem im to omogućujemo. Taj dan sve pršti od uzbuđenja i dobre energije koja se na setu razvije između seminarista, modela, make up artista, hair stylista i modnih dizajnera.- reče nam Hoyka koji već 17 godina vodi besplatni seminar za naprednu fotografiju i dodao: - A najljepše je što iz njihove igre nastanu odlični radovi za njihove bookove, jednako kao i profesionalne veze koje traju i nakon Fotosofije.'

Tijekom snimanja modne fotografije, u hotelu koji je dio Maistra Hospitality Grupe, polaznike je mentorirao nekadašnji polaznik Fotosofije Denis Butorac, jedan od vodećih fotografa nove generacije, a modeli su nosili kolekcije koje su kreirale mlade snage s diplomskog smjera modnog dizajna zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Odabrane kolekcije radovi su modnih dizajnerica Alison Ivašić, Marte Jurčić, Antonele Kutleša i Ane Majdandžić, a nastale su pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić.

Elu Ban, Anju Jurilj i Anu Koželj, modele Relatum Model Managementa šminkale su i kosu im stilizirale Iva Rukavina, Larisa Jukić i Željka Juričić iz Callegari-talijanske škole mode i dizajna.

Ivana Zelić, voditeljica škole Callegari iz Splita je istaknula: - Iznimno nam je zadovoljstvo i čast biti dio uspješne Fotosofia priče, čijem su ovogodišnjem izdanju kroz izradu frizura i make up-a doprinijele i naše polaznice. Veseli nas što je Hoyka za ovako veliko događanje u nama prepoznao ozbiljnog i kreativnog suradnika, uvijek spremnog na nove izazove. S nestrpljenjem očekujemo fotografije i buduće suradnje.'

O kolekcijama
Alison Ivašić u kolekciji istražuje kubističke i poliperspektivne forme koje pretvara u mekane odjevne siluete izraženih asimetrija. Kolekcija obiluje odjevnim oblicima koji poput kubističke skulpture pozivaju da ih se promatra sa svih strana nudeći stalno nove vizualne senzacije. Dizajnerica naglasak stavlja na nove mogućnosti oblikovanja krojne slike, a odabirom zemljane palete boja postignuti sklad oblika ničim nije ometen.

Marta Jurčić u svojim radovima pokazuje izraziti senzibilitet za skulpturalnost odjevne forme koja nerijetko izgledom podsjeća na neprobojni oklop. Dizajnerica je paletom vjerna crnom tonalitetu kojem s minimalnim udjelom bijele pridodaje notu op-art estetike. U tome joj pomažu materijali kao što su gume, metali, trake koji dodatno naglašavaju stožaste i voluminozne odjevne siluete.

Antonela Kutleša u produkciji odjeće koristi alate 3D ispisa i laserskog tretiranja tekstilije spretno ih koristeći za interpretacije modnih koncepata koji tematiziraju pitanja religije i povijesti odijevanja. U smjelom odabiru palete boja koje dolaze u jakom komplementarnom kontrastu crvene i zelene dizajnerica odabranim tekstilijama daje sasvim novi karakter laserski ih pretvarajući u osuvremenjenu inačicu čipke.

Ana Majdandžić koncept kolekcije zasniva na propitivanju izgradnje i istovremenog gubitka identiteta pojedinca. Činjenicom zastiranja lica dodatno "briše" prepoznatljivost vanjske pojavnosti pojedinca naglašavajući psihološki i sociološki spektar mogućnosti njegova prikazivanja. Kolekcija je inspirirana izborom autoportreta i portreta umjetnika Paula Kleea i Pabla Picassa te dovodi u pitanje naše identitete iskrivljujući granice između stvarnosti i fikcije.

Poznata lica u neočekivanim ulogama
Još otkačenije, još zanimljivije i još kreativnije - tako bi se u par riječi mogli sažeti dojmovi sa snimanja portreta domaćih zvijezda koji su nastali na 17. Celebrity Dayu, u sklopu seminara Fotosofia.. Cjelodnevnu zabavu u klubu Super Super u Studiju Katran otvorio je domaćin, komičar Mario Petreković koji je nakratko obiteljske obaveze zamijenio poziranjem na setu. Uvijek kreativni Petreković isprobao je rekvizite iz kluba - prvo je zaigrao fliper pa je isprobao staru Singericu da bi na kraju zajahao golemog kita koji se nekim čudom nasukao u dvorištu.
Osim Petrekovića na snimanju su bili glumci Rene Bitorajac, Goran Grgić i Zuhra, inače stalni gosti Fotosofije, ali i neka nova lica koja su se izvrsno snašla u ulozi modela. Uz TV voditeljice i novinarke Uršulu Tolj i Antoniju Ćosić, fotografima su pozirali i glumci Dora Fišter, Filip Vidović i Belma Salkunić koja je na Fotosofiju stigla iz Sarajeva, pijanist Zvjezdan Ružić, te naša najbolja skijašica i olimpijka Leona Popović koja je na set, za svaki slučaj ponijela i skije.

- Jedino što mi je važno jest biti okružen ljudima koji strastveno žive i jednako tako strastveno rade svoj posao. Čim sam došao u Katran, osjetio sam pozitivnu energiju jer su seminaristi s mnogo žara pristupili stvaranju svake fotografije. Upoznao sam divne i kreativne ljude koji su me oduševili kao ljudi, ali i kao umjetnici: Domagoj, Tara i Raisa... Jedva čekam vidjeti finalne fotografije, i već se unaprijed prijavljujem na natječaj za iduću Fotosofiju - radionicu kao stvorenu za sve umjetničke duše željne novih perspektiva i istraživanja sebe, a time i svog pogleda na svijet. - opisao je Zvjezdan Ružić.

Izvrsno se zabavila i Antonija Blaće, voditeljica nedavno završenog maskiranog TV showa kojoj se najviše svidjela uloga boksačice, no kako kaže nije joj bilo mrsko ni ležati u kamenom koritu s maskom i dihalicom.

- Prvi put sam bila gošća na Fotosofiji i bilo mi je jako cool i zabavno. Bilo je to potpuno drugačije fotografiranje od onog što obično odrađujem. Ponijela me pozitivna energija i kreativnost mladih fotografa pa sam se s povjerenjem prepustila njihovim idejama i ništa mi nije bio problem. -otkrila je Antonija Blaće.

Umjetnički voditelj seminara Damir Hoyka i sam uvijek iznova iznenadi koliko su domaće zvijezde spremne na suradnju i poziranje izvan svoje vlastite zone komfora.

-Fascinira me koliko se novih ideja svake godine rodi na setu u prilično kratkom vremenu, što govori o tome kakav rezultat možeš dobiti kada se kreativci nađu ispred i iza kamere. Beskrajno mi je drago što ovaj projekt ujedinjuje ljude - s jedne strane fotografe kojima je zadatak snimiti poznatu osobu u zadanom roku, a s druge zvijezde koje nam uvijek pokažu neko svoje novo, ponekad neočekivano, lice. -rekao je Hoyka i kao veliku pomoć u realizaciji celebrity snimanja istaknuo mlade snage iz Callegari-talijanske škole mode i dizajna - Larisu Jukić i Željku Juričić - koje su maštovitim make-upom i frizurama dale svoj doprinos novom valu kreativnosti. (Ln)

Plješivica

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

Japodska keramika s Plješivice
Japodska keramika s Plješivice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. LIPNJA 2022. U 19.45 SATI

GOSPIĆ - Radnici Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije su tijekom terenskog obilaska speleološkog objekta na Ličkoj Plješivici otkrili ostatke prapovijesne keramike.

Novo arheološko nalazište je špilja jamskog tipa s relativno strmim hodnikom. Na površini dna viđeni su ulomci keramičkog posuđa i nekoliko metara dalje ostaci životinjskih kostiju. Preliminarnim pregledom je pretpostavljeno da se radi o arheološki značajnom nalazu. Trinaest ulomaka keramike i nekoliko koštanih fragmenata su prikupljeni, izneseni iz speleološkog objekta i ostavljeni da se osuše na zraku.

Ulomci keramike i ostaci kostiju su pokazani ravnateljici Muzeja Like Gospić dr. sc. Tanji Kolak, koja je potvrdila da se radi o prapovijesnom nalazu iz kasnog brončanog doba odnosno razdoblja japodske kulture. Ovaj arheološki nalaz je vrijedna potvrda o nastanjenosti Ličke Plješivice od prapovijesnih vremena.

Pronalazak je prijavljen Konzervatorskom odjelu u Gospiću, a ulomci keramike s katalogom i fragmenti životinjskih kostiju su predani na skrb Muzeju Like u Gospiću. Prema uputama Konzervatorskog odjela ulaz u špilju je zaštićen metalnim rešetkastim vratima. (Ln)

Bibliografski izlog

IZ ŽIVOTNE TORBE JEDNE NASTAVNICE

Gospićka učiteljica i nastavnica Marija Vukić-Perković nakon diplomiranja počela je raditi u dalmatinskim selima.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2022. u 13.30 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovih dana u našu je redakciju stigla nova knjiga naše čitateljice i povremene suradnice, Gospićanke Marije Vukić-Perković. Naime, u izdanju Ogranka Matice Hrvatske u Zadru izašla je njena peta knjiga, poetsko-prozno djelo, "Iz životne torbe jedne nastavnice". Knjiga je izašla uz potporu Zadarske županije, Grada Zadra, Općine Ražanac i kolegica iz Učiteljske škole: Marice Kolić (Kole) i Anke Lovrečki.

Autorica je rođena u Žabičkoj ulici, a u rodnom gradu je završila svoje školovanje. Nakon Učiteljske škole diplomirala je i Pedagošku akademiju i dobila posao u Dalmaciji. Najprije je radila u okolici Zadra u Ljubaču, Ražanmcu i Crnom, a zatim kraj karijere dočekala u samome Zadru.

U Proslovu knjizi, koja ima 154 stranice, između ostalog napisala je:
- Otvaram vam moju torbu satkanu od mojih životnih niti u kojoj su zapisi sjećanja i događaja od 1949. do 2021. godine, dugo vrijeme, pomalo povijesno. Neki će vas iznenaditi, neki nasmijati, a neki začuditi.

I u Proslovu i u Životopisu naglasila je kako je otrgnuta od svog rodnog grada i voljene Like i da je zavoljela Zadar i on je za se "priveza" zlatnim lancem. Naime, u Zadru je osnovala obitelj tako da danas ima i praunučadi.

U knjizi je i poglavlje s 13 dokumentarnih fotografija iz autoričinog života i rada.

U knjizi od pedesetak nasalova, pjessama i kratkih priča, čak su dva pogovora.

U prvom "U Marijinu srcu ? tisuće je drugih" s. Mirjam Gadža, prof. ističe da su posebno dojmljive stranice knjige posvećene njenom profesionalnom usmjerenju i formaciji
- S koliko samo ljubavi govori o svojim učiteljima, profesorima koji su svojim primjerom utkali u nju ne samo znanje potrebno za prenijeti ga djeci i mladima već puno više… jer
Ne predaje učitelj ono što želi/ ne predaje učitelj ono što zna, /učitelj predaje ono što jest.
- napisala je s. Mirijam.

U dugom pogovoru "Torba puna snova" Elvira Katić, prof. napisala je između ostalog:
- Njezina životna torba puna je kao "šipak košpica". Zove nas da zajedno s njom, prošećemo od njenog rodnog Gospića do seoca, u kojima je odrađivala svoj prvi učiteljski staž… Ne razbacujući se riječima, kazivanje Marije Perković je krajnje iskreno i spontano, neposredno i jednostavno. U toj svojoj jednostavnosti ona je velika, na estetskom i doživljajnom nivou intenzivna, sugestivna…, budi nam vlastiti senzibilitet.

Pripremajući se za čitanje nisam očekivao da ću susresti i neke moje učitelje u njenoj knjizi. Znam sudbinu njenog brata Ivana, koji je nešto stariji, i koji je mjesto studija otišao na "studij" (čitaj: robiju) dug čak šest godina u Staroj Gradišci. I zbog njega je imala problema.

Ali, nikuda bez ovoga ali ima uvijek dobrih ljudi. Jedan od njih je svakako prof. Branko Stanić, dugogodišnji direktor Gimnazije i Učiteljske škole u Gospiću. Za njega kaže da je bio ČOVJEK i da je stao iza nje. Njega sam znao od ranog djetinjstva jer je bio dobar s mojim ćakanom. Bio je i direktor Pedagoške gimnazije kada me je iz I a razreda s još jednim momkom prebacio u I b gdje je bilo manje učenika. Jednostavno je rekao: - Makica idi i Ti! A sjećao sam ga se i kao direktora Učiteljske škole jer sam ja išao prvih sedam razreda II. osnovne škole u Gospiću u vježbaonicu te škole, pa je i nama vjerojatno, bio direktor.

Druga osoba koja mi je posebno draga, je moja drugarica učiteljica Marija Frković-Šikonja. Ona me je naučila čitati, pisati i računati. Naučila me da su mi teke i knjige uredne i čiste, naučila me je da volim knjigu. Četiri godine mi je bila učiteljica i u razred su skoro svaki dan dolazili budući učitelji držati praktična predavanja koja su posjećivali i ostali budući učitelji. U petom razredu mi je bila razrednica, a za vrijeme studija razredne nastave na Pedagoškoj akademiji predavala je metodiku muzičkog odgoja. Ima još imena u knjizi s kojima sam se susretao kao učenik i kao student. S autoricom knjige se slažem da su to sve bili stručnjaci i odlični pedagozi i metodičari u prenošenju znanja od čovjeka do čovjeka, odnosno učenika, ili u mom slučaju do - čitatelja.

Prenosimo izložbu Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba

FOTOGRAFIJE GOSPIĆKOG PROFESORA IVANA RUBČIĆA

Ovaj profesor bio je i ljubitelj fotografije te je ostavio brojne dokumente svog vremena.

Ruččićev portret desno i njegova fotografija kuće popa Marka Mesića u Mušaluku 196. godine
Ruččićev portret desno i njegova fotografija kuće popa Marka Mesića u Mušaluku 196. godine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2022. u 19 sati

GOSPIĆ - U novom izdanju Likapedije između 130 novih biografija priredili smo i životopis prof. Ivana Rubčića koji je rođeni Gospićanin. Inače u ovom dijelu Like ima dosta prezimena Rupčić, i gotovo su svi iz Rastoke. Evo naše natuknice iz rukopisa knjige:

RUBČIĆ, Ivan, profesor i fotograf (Gospić, 22. XII. 1886. - Sisak, 2. XII. 1940.). U rodnom gradu polazio pučku školu i maturirao Gimnaziju (1904). Studirao je zemljopis i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Grazu, a profesorski ispit položio je u Zagrebu (1912). Radio je kao profesor u Petrinji, Gospiću, Iloku, Kragujevcu, Velikom Bečkereku, Leskovcu i Sisku gdje je uz profesorsku službu u tri reizborna razdoblja bio i ravnatelj. Bio je iznimno obrazovana osoba, koja je svoje znanje i interese nadograđivala i širila tijekom čitavog života. Osim što je besprijekorno govorio njemački jezik i što se korektno služio talijanskim, još u mladim danima solidno je ovladao i fotografskim zanatom. Prosvjetni poziv nadopunjavao je arheološkim interesima, blisko surađujući sa stručnjacima zagrebačkoga Arheološkog muzeja. Svoja arheološka zapažanja objavljivao je u dnevnom tisku, a bio je i strastveni numizmatičar te vlasnik pozamašne zbirke rimskog novca. Fotografska ostavština sačuvana je u konzervatorskoj Fototeci govori u prilog činjenici da je fotografiju koristio u stručno-operativne svrhe, međutim na temelju međuratnog popularnog tiska i ostalih pisanih izvora saznajemo da se fotografskom mediju jednako uspješno priklanjao i u umjetničkom stvaralaštvu te je na tom području polučio više nagrada i priznanja.

LIT.: Grković, Sanja: Ivan Rubčić. http://www.fototeka.min-kulture.hr/hr/Autori/Ivan%20Rub%C4%8Di%C4%87 (posjećeno 15. ožujka 2021.)

Na Radio Zagrebu danas je bila posebna emisija o ovome izvrsnom fotografu i izložbi njegovih dokumentarnih fotografija koju je organizirao Hrvatski školski muzej iz Zagreba. Kontaktirali smo ih telefonom i dobili privolu da i za naše čitatelje objavimo poveznicu na tu izložbu - Motivi zavičaja, pa ju malo pregledajte dok ne dođe u Gospić.

www.hsmuzej.hr/hr/aktualnosti/motivi-zavicaja-ivan-rubcic-1886-1940-ucitelj-i-fotograf

AMATERSKO KAZALIŠTE GOSPIĆ NA SVEČANOJ ZAVRŠNICI 62. FHKA U VODICAMA

GOSPIĆANINA POHVALE ZA USPJEŠAN RAD

Rad gospićkih kazalištaraca mogao bit biti i tema stručnog skupa.

Uspon stepenicama kina-kazališta u Vodicama/Foto AKG
Uspon stepenicama kina-kazališta u Vodicama/Foto AKG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2022. u 13.45 sati

VODICE - Proglašenjem festivalskih nominacija i nagrada jučer je završeno 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice.

Tijekom šest festivalskih dana, dva svibanjska vikenda (20. - 22. 5. te 27. - 29. 5.) vodička je publika imala priliku pogledati predstave različitih žanrova, poetika, tema i poruka te uživati u radosti igre najboljih hrvatskih amaterskih kazališnih skupina na daskama Kulturnog centra Vodice. Već sam ulazak na repertoar Festivala, temeljem županijskih smotri i video selekcija, dokaz su izvrsnosti i kvalitete svih 20 predstava odigranih u konkurenciji za nagrade, no najbolji od najboljih s Festivala se vraćaju s osvojenim nagradama u osam kategorija te Posebnim pohvalama Povjerenstva.

I gospićko je kazalište koje već dugi niz godina uspješno sudjeluje na festivalima, ostvarilo zapažen nastup i uspjeh o čemu najbolje govori nominacija Krešimira Tomljenovića za najbolju mušku ulogu - uloga Šacka u predstavi Balon Mate Matišića i režiji Anele Serdar-Pašalić. Gospićko Kazalište dobilo je pohvalu za najmlađeg tehničara na Festivalu, Bruna Pašalića (14).

O kvaliteti, zanimljivosti i izvrsnoj glumačkoj izvedbi riječi hvale uputili su i članovi prosudbenog povjerenstva: dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, Gordana Ostović i Igor Ružić. Kako dugi niz godina prate rad Amaterskog kazališta Gospić o predstavi Balon, glumačkoj izvedbi, režiji i svim popratnim elementima uistinu su izrekli riječi pohvale, naglasivši kako bi rad Kazališta s obzirom na različitost žanrova, izvedbi i odabira "snažnih tekstova" bio izvrstan primjer stručnog skupa o kazališnom amaterizmu.

Uz pohvale cijelom timu za izvrstan rad, življenje kazališne umjetnosti, zajedništvo i nepresušni entuzijazam, posebne pohvale otišle su Krešimiru Tomljenoviću koji je dobio i nominaciju za najbolju mušku ulogu. Posebne pohvale povjerenstva upućene su i mladom Davoru Rukavini i iskusnim i vrijednim glumicama Maji Brozičević i Mariji Šaban i svi skupa zavrjeđuju iskrene čestitke za uspješan višegodišnji rad.(Ln)

Nova knjiga Biblioteke Lykos Gospić

TREĆA RATNA GODINA U GOSPIĆU

Detalj iz netom objavljene knjige o ratu u Gospiću
Detalj iz netom objavljene knjige o ratu u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. svibnja 2022. u 17.45 sati

GOSPIĆ - U vlastitoj nakladi i uz pomoć donatora ovih dana izašla je iz tiskare nova knjiga Marka Čuljata "Svjedok vremena novinarski zapisi Gospić 1993." Knjiga je to novinarskih zapisa koji su objavljeni u Večernjem Listi, Novom listu i Vili Velebita tijekom treće ratne godine u Gospiću i okolici. Četvrta je to knjiga Biblioteke Lykos Gospić, a druga iz ratne serije.

Format knjige je 16,5 x 24 cm, ima 408 stranica, 368 slika i ilustracija i 708 naslova. U njoj je prikaz ratnih zbivanja u Gospiću i okolici te rad civilne vlasti i ustroj nove vlasti na području bivše općine Gospić. U knjizi su izvještaji o radu poduzeća, i njihovim problemima u poslovanju, o kontroli prometa, zimskom čišćenju cesta, te o proizvodnji sadnica i pošumljavanju, otežanoj vodoopskrbi zbog suše, reportaže sa dna jezera Kruščica u Kosinju i iz Takalica o zastoju prometa zbog snijega i tegljača punog - čokolade.

Cijena knjige je s porezom 400,00 kuna. Može se nabaviti u knjižari Veretusa na gospićkom Trgu Stjepana Radića i kod autora. (Mač)

Muzej Like Gospić

IZLOŽBA LIČKE ČIPKE

Detalj s otvaranja izložbe o ličkoj čipki/Foto MLG
Detalj s otvaranja izložbe o ličkoj čipki/Foto MLG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2022. u 19.10 sati

GOSPIĆ - Sinoć je u Malom salonu Muzeja Like otvorena izložba "Lička čipka - ljepota natikača", autorice Tare Pivac-Krpanić, kustosice etnologinje. Time je proslavljen 18. svibanj - Međunarodni dan muzeja s ovogodišnjom temom "Moć muzeja". Muzejska moć skriva se u fundusu, u bogatstvu kulturne baštine, a jedan segment ličke tradicijske nošnje, posjetitelji mogu otkriti do konca lipnja.

Izloženo je 20 pari muških i ženskih natikača, škrinja za dotu, lička nošnja te ispričana priča o njihovoj povijesti, izradi i tehnikama, materijalima i simbolici. Naglašen je i njihov nestanak te pokušaji revitalizacije ovog nekadašnjeg odjevnog predmeta.

Sudeći po velikom broju posjetitelja, možda je najveća moć upravo u gospićkoj publici koja muzejska događanja već desetljećima prati i podržava. Samo otvorenje bilo je pomalo neuobičajeno jer su to napravili snažnim i grlenim glasovima muški članovi KUD-a Široka Kula pjesmom Tri djevojke zbor zborile. (Ln)

62. Festival hrvatskih dramskih kazališnih amatera

GOSPIĆANI PONOVO NASTUPAJU

Gospićko kazalište među 20 najboljih kazališnih hrvatskih družba.

Poziuv na Festivala DAH u Vodice
Poziuv na Festivala DAH u Vodice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. SVIBNJA 2022. U 12.30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Hrvatskog sabora kulture sutra u Vodicama kraj Šibenika počinje ovogodišnji 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera. Tijekom dva svibanjska vikenda, 20. - 22. i 27. - 29. na daskama Kulturnog centra Vodice predstavit će se najbolje amaterske kazališne skupine iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Festivalski program nudi čak 20 izvrsnih, stručno odabranih, predstava različitih poetika i žanrova (komedije i vodvilji, mjuzikli, opereta, dječje predstave, poetske drame, predstave koje progovaraju o aktualnim temama i društvenim zbivanjima te pučke predstave). Čast da otvore 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera pripala je domaćinima - Dramskoj amaterskoj družini Vodice s monodramom PENELOPA ILI TKO TO TKA nastaloj prema autobiografskoj prozi Vesne Parun Moj život u četrdeset vreća.

Sve festivalske predstave budno će pratiti Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: glumica, redateljica i teatrologinja dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović i kazališni kritičar Igor Ružić, a u završnici Festivala, 29. svibnja proglasit će nominacije i nagrade u 9 kategorija. laz na sve predstave je besplatan.

U ovu nedjelju 22. svibnja u 12.30 sati na vodičkim daskama koje život znače nastupa Amatersko kazalište iz Gospića, predstavom Balon Mate Matišića.

Treba napomenuti da gospićki kazalištarci već desetljećima nastupaju na ovome Festivalu i da je ovo sada po redu negdje treća garnitura glumaca i glumica od daleke 1950. godine. (MAČ)

Nova pjesma Branimira Mikića

SINOVI SMO VELEBITA

Slavonac počeo pisati i pjesme o Lici.

Pripreme za snimanje spota u Širokoj Koli/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Pripreme za snimanje spota u Širokoj Koli/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2022. u 14 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovih dana na nekoliko lokacija u Lici bilo je video snimanje za potrebe pjesme Sinovi smo Velebita, Slavonca inače ličkog šumara Branimira Mikića, koji već nekoliko godina sa svojim pjesmama uspješno nastupa na festivalima.

Mikić je kao mladi magistar šumarstva sa suprugom ekonomisticom Sandrom stigao u Liku gdje se udomaćio. Momentalno je šef Šumarije u Svetom Roku, jedne od najstarijih šumarija u ovome dijelu Hrvatske. Nemirna je istraživačkog duha, pjesnička duša koju inspirira svakodnevni život u Lici i okolici. Nedavno je napisao novu pjesmu Sinovi smo Velebita i poduzeo se da se ona i video snimi što je izvršeno ovih dana na nekoliko lokacija u Lici.

U zadnjoj varijanti koju će objaviti i naš portal pjesmu će pjevati Stjepan Jeršek - Štef iz Slavonije, a u pratnji je popularni Tome Jagodić-Tule iz Ličkog Lešća i KUD Pučkog učilišta iz Gospića. Snimalo se na izvorima rijeke Gacke, u Širokoj Kuli, Brušanima, Udbini …

Cijeli posao obavlja se u produkciji tvrtke Nova Maria Šuline iz Đakova. Glazbu je komponirao Zvonimir Tonković iz Otočca, a aranžman su učinili Željko Nikolin i Darko Čuvidić iz Osijeka.

U bivšoj državi bila su čak dva autora ličkih pjesama i pjevača koji su isključivo pjevali narodne, odnosno vlastite, cajke. Za nadati se da će Mikić potaknuti i ostale stihoklepce da napišu nešto zgodno i pijevno o najljepšem dijelu Lijepe naše. Da podsjetimo nešto iz Likapedije - od 20. do 26. kolovoza 1956. na Plitvičkim jezerima održan je Plitvički festival poezije u organizaciji Lykosa. Ovaj put to može biti Lika press ako vlastodršci ponovo ne butu suprotivni.

Evo i Mikićeve pjesme, koju u pjevanoj verziji ne možemo objaviti iz tehnoloških razloga, barem ju pročitajte i guštajte:

SINOVI SMO VELEBITA
Vječni nam Soko
ličku Kapu nosi,
dok leti visoko
njome se ponosi.

A Junak iz Like
Vilu svoju voli,
i kad mu je teško
nikoga ne moli.
Ref.
Sinovi smo Velebita
i od stare majke Like,
mi volimo svoju zemlju
Ličanke su naše dike.

Zeleni se Kapela
a cure garavije,
bećar noću traži
srcu najmilije.

Bistre rijeke zelene
Plitvica i Gacke,
Ličko polje - Krbava
srce je Hrvatske.
(Lički Osik, 22.11.2020.)

Muzej Like Gospić

LIČKA ČIPKA

Detalj natikača sa izložbe u Muzeju Like
Detalj natikača sa izložbe u Muzeju Like
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. SVIBNJA 2022. U 14.45 SATI

GOSPIĆ - U tradicionalnoj nošnji Like, natikači su element koji se ističu svojom neupadljivošću, ali i ljepotom izrade. U ženskoj varijanti su niske i ukrašene srmom (srebrom) i bogatim vezivom, a u muškoj s posebnim gornjim dijelom (grljak) izrađenim bodom obameta u fine heklane motive nalik čipki.

Cilj ovogodišnje izložbe i autorice Tare Pivac-Krpanić je prikazati temeljitu etnografiju ličkih natikača s posebnim naglaskom na ukrase na muškim primjercima, kao manje naglašenom elementu ličke narodne nošnje kojima valja posvetiti više pažnje. Predstaviti će se proces izrade materijala tkanine, odabir kolorita, inventar i simbolika heklanog ukrasa, geografska rasprostranjenost ovog ukrasnog motiva te njegove moguće analogije ili nedostatak u drugim krajevima. Poseban interes posvetiti će se razlikama muških i ženskih primjeraka nošnje kao odrazu različitih povijesnih, društvenih ili statusnih uloga.

Tijekom 2022. u službi daljnje promocije ličkih natikača, organizirat će se radionice ukrašavanja natikača u suradnji s lokalnim ženama upoznatima s originalnim tehnikama izrade narodne umjetnosti zbog daljnje popularizacije ovog tradicionalnog predmeta među mladima.

Izložba je otvorena do konca lipnja. (Ln)

Hrvatski sabora kulture

GOSPIĆANI PONOVO NA FESTIVALU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2022. u 20 sati

GOSPIĆ - Ovogodišnji 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera biti će dva vikenda za redom u Vodicama. Nakon uspješne premijerne izvedbe, nove kazališne predstave Balon, gospićki su kazalištarci odradili i selekciju za Festival.

- I ove su godine izborili smo sudjelovanje i to među dvadeset najboljih kazališta u RH. Amatersko kazalište Gospić na vodičkim će daskama odigrati predstavu Balon, u nedjelju 22. svibnja u 12.30 minuta. Svakako je to još jedno veliko priznanje našem kazalištu, glumicama i glumcima koji dugi niz godina aktivno rade, promišljaju i usavršavaju se. Na jubilarnom 60. Festivalu nagrađeni smo za kolektivnu igru, a ovogodišnju izvedbu pred festivalskim stručnim povjerenstvom izvest ćemo kako mi to najbolje znamo. -izjavila je voditeljica Kazališta i redateljica predstave Anela Serdar-Pašalić. (AK)

Uz povratak na pjesničku scenu

LIČKE POETESE MARIJANE RUKAVINA-JERKIĆ

Konačno, nakon nekoliko desetljeća uredničkih poslova…

Poetesa Marijana sa svojom profesoricom francuskog Micom Zdunić, bili smo n kavi te 2018. godine
Poetesa Marijana sa svojom profesoricom francuskog Micom Zdunić, bili smo n kavi te 2018. godine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2022. u 22 sata

Pripisuje sam od sebe: Marko Čuljat-Makica

GOSPIĆ/ZAGREB - O damama i godinama, a nekada o drugaricama, nije se javno objavljivao podatak. U mojoj novinarskoj praksi poneke se nisu čak htjele niti slikati za portret da ih ne bi urekao i da ne ostanu frajlicama…

Bilo mi je drago,sa zakašnjenjem od pola dana vidjeti večeraska na unome vfatrijem Fejsu da je Marjana Rukavina udana Jerkić, ponovo na hrvatskoj pjesničkoj sceni. To sam spazija na mobitelcu i nama lajka i podilija i livo i desno, a zatim pravo u niku moju knjižurinu koju neće niko da čita a zove se Likapedija. Zamislite ta je knjiga nepodobna za gospićku knjižnicu, a i za neke bivše političare iako ima 800 stranica i iljadu i po natuknica. Nude, rankane dosta seruckanja o sebi, lati se ličke poetese.

Marijana vam je ljudi moji Klančanka i Pazarištanka i po ćaći i po materi. Rođena je u Perušiću u obitelji strica Karla i Anke koji su izrodili jošte četvoricu sinova. Osnovnu je školu završila u Gospiću (1967), a Gimnaziju (1971). U Zagrebu je diplomirala Pravni fakultet (1975). Okarakterizirana je kao pjesnikinja off-izričaja. Pjesme je objavljivala u zagrebačkim časopisima, Ličkom kalendaru (1976. i 1996), Ličkim novinama i Dodirima u Gospiću. Piše modernu poeziju slojevite i zgusnute metaforike. Jedno vrijeme radila kao pravnica u HZZZ, a zatim godinama urednica u izdavačkom poduzeću Stajergraf u Zagrebu.

Priredila za tisak Izabrana djela Dalibora Cvitana; Izbor iz djela Milka Valenta (poezija i proza ); knjigu Cvjetka Milanje Hrvatsko pjesništvo 1900.-1950.; Monografiju o Petru Šegedinu; knjige pjesama S. Begovića, V. Parun, M. Mačešića, S. Sorela i dr.

Nagrađivana za poeziju: Goranovo proljeće (1973) i Omladinske novine. Objavljivala u svim najvažnijim književnim novinama i časopisima: Republika, Stvaranje, Književne novine, Oko, Omladinske novine, Student, Književna reč, Rukoveti, Studentski list i Polet. Objavljene su joj pjesme u zbornicima: Zbornik mladih hrvatskih pjesnika (1973 i 1974). te u Zborniku Off poezije. Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih pisaca i PEN-a.

DJELA: Detalji iz povratka.Lički kalendar 1976. Gospić 1975. Ur. Čuljat, Marko, 205 str. - Dodiri. Časopis za suvremenu poeziju. Gospić 1988. 10-14 str. - Unutrašnja geografija. Zagreb 1990. - Memorija. Zagreb 1994. - Vlati vremena. Zagreb 1996. - 100 pjesama 10 gospićkih pjesama. Gospić 1996. Ur. Šimić, Ranko. 17 str.

LIT.: Pjesnikinja of izričaja. Lički kalendar 1996. Gospić 1995. Ur. Čuljat, Marko. 328-332 str.- Dodiri. Časopis za suvremenu poeziju. Gospić 1988. 61 str.

EVO I EDNE PISME IZ LIKAPEDIJE:

(ZA MAJKU)
Izdrži Anka još malo, uz padinu, uz brijeg
Izdrži Anka još malo, uskoro će snijeg
Cvijeće male Ivke zaboravljeno vene
Ponesi herbarij, mekano na stijene

Osloni kralježnicu i mahovinu
Stavi na bolno oko i ovu ličku stinu
Sve boli će proći i tako mlada
Lako ćeš doći na uzvisinu

Tamo već stoji treće oko i budua djeca,
I did i baba, Oteš je procvjetao, Otešica buja
Lika je dahtala pred slikom sveca
Šumskog i skromnog što odleluja

Pijan od slika teških novorođenčadi
Što liježu u drijenak već jako stari
I u zalog pretpotopnoj gladi
Troše svoj ekvinocij…

Tako ćeš ostati i vječno cvati
Tvojim ću imenom bujad zvati
I mladu paprat, šipak i lijeske
I izgubljene u srcu vrijeske…

Djeca će ostati vjeno mlada
I uvijek će biti ovdje i sada
Ti to možeš i ti to znaš
Molim te nauči nas.

Marijana Rukavina Jerkić
Gospić, srpnja 2007.

SUSRET SLIKARA I STUDENATA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2022. u 16.40 sati

GOSPIĆ - Danas je grupa studenata učiteljskog fakulteta s izvan. prof. dr. sc. Jasminkom Brala-Mudrovčić posjetila atelje akademskog slikara Sergija Mihića. U omalenom prostoru Sergije sa suprugom Marinom, na početku Ulice popa Fvrana Biničkog. priređuje tematske izložbe. Posljednja je bila posvećena poetesi Vesni Parun i njenoj stogodišnjici rođenja i još se uvijek može razgledati u njihovom Otvorenom atelijeru: mjestu poticajnog druženja. (MaČ)

FOTOSOFIA 17

DOBRE VIBRACIJE ZA FOTOGRAFIJE

Nova škola fotografije Damira Hoyke.

Pozic za novu Fotosofiju/Snimio Krune Ivanesaki
Pozic za novu Fotosofiju/Snimio Krune Ivanesaki
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. TRAVNJA 2022. u 16.45 sati

ZAGREB - Fotosofia, besplatni seminar i workshop za naprednu fotografiju pod vodstvom i umjetničkom direkcijom fotografa Damira Hoyke održat će se u Zagrebu u hotelima Maistra Hospitality Grupe od 6. do 12. lipnja. I ovaj put Hoyka će odabrati petnaestero polaznika kojima će kroz intenzivnu šesto dnevnu radionicu otkriti kako da usavrše i nadograde svoja fotografska znanja. Većina tema koje se snimaju tijekom Fotosofije objavljuju se u medijima, tako da će se snimanja portreta celebrityja, mode, reklamne i art fotografije odvijati u realnim situacijama.

- Kad sam 2006. godine pokretao ovaj seminar, želio sam stvoriti snažan događaj koji će optimizmom i dobrim vibracijama osvojiti čak i one koji se ne bave fotografijom. Polaznici i asistenti seminara, publika, pokrovitelji i kolege iz medija koji nas pratite zaslužni ste što je moj san postao - stvarnost. Na tome vam zahvaljujem i pozivam vas da nam se ove godine, napokon bez maski i mjera, pridružite na izložbi radova polaznika seminara. -pozivajući Hoyka je dodao kako će informacije o seminaru biti objavljivane na Fotosofia web stranici i Instagram profilu.

Prijave na izbor za polaznike seminara otvorene su do 12. svibnja 2022. , a kako se prijaviti, pročitajte na www.fotosofia.info (Ln)

Uz stotu obljetnicu rođenja Borivoja Pavlovića-Bore

PJESNIK LIČKIH KORIJENA

Malo pomalo složio sam mozaik za biografiju jošte edne ugledne ličke korjenike.

Lička brvnara i Pavlovićev portret: snimio Aleksandar Kukec, a portret na prvoj stranici snimio je Milan Pavić
Lička brvnara i Pavlovićev portret: snimio Aleksandar Kukec, a portret na prvoj stranici snimio je Milan Pavić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2022. 19.15 sati

PRIPREMIJA: Marko ČULJAT - Makica

GOSPIĆ - Kopajući, ali za sada ne lopatom i krampom, kako je znao govoriti pokojni biskup Mile, za povijest Like, iz dana u dan nailazim na nove podatke i činjenice o ljudima iz našeg kraja. Ko bi reko da pisnik Boro-Borivoj Pavlović ima ličke korijene. Rođen je 27. travnja daleke 1922. godine u tada Slavonskoj Požegi, a danaska vam je to samo Požega. Preminuo je 7. rujna 2001. u Zagrebu.

Nu, ajmode rankane od njegovi' pređa. početaka. Njegov did po majci bijaj glavom i bradom Mate Starčević-Mateša, stric unoga Ante kojeg zovu i Ocem Domovine. Mateša je živija u Gospiću di je ima, pazite sada - bijaja birtaš, obrtniki, sapunar i posjednik. A vi sad gruntajte što j' to sve skupa.. Matešin sin Mate Vene Starčević, bijaj pravnik i sudac al' bome i gradonačelnik Zagreba, a sin mu je bija kipoar Ante Starčević, dakle Borin bratić po majci Milki koja j' prije udaje bila učiteljica u Ličkom Osiku. Borin ćakan Ivan Pavlović bijaj iz Otočca s korjenima u obližnjem Kompolju.

Mali Boro dosta je vrimena ka' klapac proveja kod Matešine bake Ane u staroj ličkoj brvnari u Smiljanskoj ulici. Priču prenosim u cijelosti, a za njegove pjesme malo se potrudite ako ih niste do sada čitali.
Pavlović je najprvo diplomirao na Pravnome fakultetu u Zagrebu (1944), a doktorirao (1946), potom je diplomirao i na Filozofskome fakultetu (1949), a osim toga studirao je i tehniku, arhitekturu i medicinu.
Pjesme je počeo objavljivati u Savremeniku (1940). Izbor iz početnih triju pjesničkih knjiga, nastalih za vrijeme rata, čini okosnicu prve njegove značajnije zbirke Poezija (1945). Kao jedan od najproduktivnijih hrvatskih poslijeratnih pjesnika zacrtao je projekt Enciklopedija poetika, koji je trebao u trideset zbirki pjesnički prikazati različite društvene sfere. U plodnu i raznovrsnu opusu mijenjao je poetička polazišta, naginjući povremeno nadrealizmu i automatskomu pisanju ili pak konstruktivizmu i ikoničnosti stihovnoga znaka, a s druge je strane takvu praksu nerijetko spajao s idejom o potrošivosti poezije u modernom vremenu te se služio i nepoetskim žargonom, humorom, popularnim izričajem pa i rječnikom promidžbe. Zbirku Novina (1954) tiskao je u formi novinskog izdanja. Kritika ga nerijetko povezuje s Ujevićevim zrelim pjesništvom ili Ivšićevim nadrealizmom, premda mu najaktivnije razdoblje s čak dvadesetak objavljenih zbirki i poema Mrav (1952); Traktor (1952), Vreva (1953); Srce (1954); Velesajam (1955); Jutro u travnju (1955); Portreti (1956)… korespondira s pojavom časopisa Krugovi. Unatoč recentnim izdanjima ranih pjesama Nepoznate: rane pjesme: /1940-43/, 1997. i njegove esejistike Ugodna pripovijest: neobuhvatljivi esej (2003); Album vedrine (2005) njegovo književno djelo nije dovoljno valorizirano. Bio je razigrani, ponekad i opori pjesnički virtuoz nevina pogleda i toplih emocija. Pjesme su mu prevođene na strane jezike i uglazbljivane. Krajnja jednostavnost i zaigranost jezikom učinila ga je značajnim izvorom postmodernističkih strujanja. Između ostalog on je i autor Veterinarske himne na latinskom jeziku koju je uglazbio akademik Anđelko Klobučar. Napisao je preko 30 djela. Prirediteljem je prve poratne hrvatske antologije poratnog hrvatskog pjesništva Poslijeratna mlada hrvatska lirika (1953). Neka njegova djela u svojoj antologiji Zywe zradla (1996) s hrvatskog na poljski prevela je poljska književnica i prevoditeljica Łucja Danielewska.
Obavljao je različite poslove u časopisu Arhitektura, u Interpublicu, Saponiji, Zagrebačkim mljekarama i Savezu arhitekata Hrvatske. Nakon osnivanja Ličkih novina u Zagrebu (1953) bio im je suradnikom pišući eseje o ličkim slikarima i književnicima. Zastupljen je u antologijama hrvatske poezije XX. stoljeća. U akademijinu časopisu Forum (1990) objavio je priču Naša stara kuća u Smiljanskoj ulici: iz predratnog Gospića.
Dobitnik je povelje Visoka žuta žita na Pjesničkim susretima u Drenovcima. Nalazi se u antologiji hrvatskog pjesništva druge polovice XX. st. priređivača prof. dr. Stijepe Mijovića-Kočana Skupljena baština. Hrvatski književnik Vladimir Rem je napisao knjigu o Bori Pavloviću Boro P. i drugi (2004.).

NAŠA STARA KUĆA U SMILJANSKOJ ULICI
(iz predratnog Gospića)
(prenijeto iz knjige Boro Pavlović: Jedan čovjek traži svoj zavičaj/putopisi članci - izbor djela, Stajergraf Zagreb, 2020. ur. Marijana Rukavina-Jerkić)

Budite tihi, budite dobrostivi, budite milostivi, molim vas - kada joj prilazite - toj našoj staroj i dragoj kući u Smiljanskoj ulici u predratnome Gospiću. Oh, da znadete koliko je preživjela i kako je osjetljiva i ćudljiva, koliko bura i mećava još huji u njezinim križima i plećima. I koliko bremena leži na njenim leđima.
Onako oniska, ta stara prizemnica, uska i odugačka, dobrano se protegnula uz dotrajali, davno taracani nogostup, malko podalje od kolnika. Čuva se od buke i prašine koju podižu prosta seljačka kola kada se oko podneva u povorkama vraćaju sa sajmišta, osobito subotom i petkom. Protutnjaju - i najednom se izgube u smjeru Ličkog Osika, Klanca i Trnovca.
Uvijek me čeka ta drevna arka i korablja. Sklonila se ispod divljih kestena i onih visokih jablana, skutrila iza taraba. Uvukla se u sjenu svojih streha.
Bog zna što razmišlja?
Stoji ta stara hiža na tome raskršću i raspuću već stotinjak godina. Ovdje, na onom prvom zavoju gdje širok sokak (a možda još od turskih zemana) najednom naglo zaokreće u Smiljan. Tu je prije rata prestajala ne samo glavna ulica toga tipičnog trgovišta i središta nekadašnje Ličke županije - nego je i bila stvarna granica tog ubavog gradića. - a Davno prije tu je stajala jedna od predstraža vojnog uporišta.
E, moji dragi, dugo se razvojačavala ta ukleta Vojna krajina. Pripovijedalo se i još se priča kako u temeljima leži stražarnica, stražara oružarnica kao prethodnica i predšasnica. Nazire se iz pršljena kako je nastala i kako se nastavljala i narastala i raščlanjivala.
Zapravo, ta je hiža samonikla. Kao prava planinska i šumska biljka, sama je iz sebe ponikla, iz potrebe, nužde i brige. Tu, gdje se razilaze putovi, prečaci i staze u naša polja, livade, borike i dubrave, sama ju je priroda rukama graničara stvorila i oblikovala. Iz ove se posne zemlje i krša s ljutom zimom kao s kurjakom borila, dok nije sebi izborila mjesto pod suncem. Iz ponikava i škrapa iz svojih se temelja i korijena probila.
Ona je i kamenjara i drvenjara i zidanica. Krupna su se hrastova brvna, koliko su mogla, srodila i stopila s opekom, kamenom i malterom, a onda su žega, i dažd, i tuča, i snijeg, i led sve to grubo poravnali i uglačali za ove puste vrištine i velebitske vjetrometine.
Ne boji se ona munja ni gromova. Zericu se i uleknula od udara, ali se nije pognula ni zgurila. Još odolijeva i ne da se.
Istina je da joj je šindra temeljito prošarala krovište. Tavanice su već potamnjele i gotovo pocrnjele, kao da ih čađa prelila. U tamnosmeđe hrastove daščice i crvenkaste bukove pločice ubacuju se svijetle, svježe jelove letvice.
Na zahrđalom limu rubova krova stali su se hvatati prvi buseni mahovine sa svojim čudnim preljevom zelene patine. Popustile su badže. Okna kamarice na potkrovlju više ne vide: one zure uprazno kao sljepačke naočari.
Znači li to da nitko za njih ne mari?
Jest! To kaže da stara kuća sve brže i brže stari.
Na zabatu strše klipovi kukuruza s junačkim brkovima od komušine, kao da su maloprije prošli žutozeleni austrougarski žandari. Vise čuperci raži, ječma, prosa, zobi i plemenite pšenice. Slama se raščupala na sloju raževine.
Što to znači?
Ništa! Znači da na žljebovima i njihovim koljenima, naročito ondje gdje su sastavci, rado vršljaju grlice i golubice. Ali ne s ulice! Pred večer se zalete i lastavice i ciče da će biti kiše. To znaju već sivi vrapci.
A dimnjaci, što se i zimi i ljeti dime, i o Ivanju, i Petrovu i Ilinju, i Velikoj i Maloj gospojni?
Što znači, kakvi su to znaci?
To će reći da tu ljudi još uvijek žive i da su slobodnjaci. I da sami prema sebi nisu ravnodušni nego velikodušni. Pa naravno da se puši, kada je vjetar skoro uvijek svakome pri ruci?
Da li se to koga tiče?
Ne! To se nikog ne tiče!
To samo zrači korablja svoj profil, svoj trup, svoj duh. Ukratko, svoje biće.
Jer ta priprosta i prostodušna kuća nije samo tvar.
I dom je ljudska duša.
I naša kolijevka.
Ta dragocjena trajna svetinja našeg djetinjstva.

My home my castle

Vjetrokaz na krunici limenoga pjetlića opet se naherio i prijeti da će uskoro pasti. Njiše se, njiše. Zato pazite kad se približavate glavnoj kućnoj kapiji. Cimer je odavna nestao: naprosto je istrulio. Ostao je tek suh batrljak koji se miče.
Kvaka je zahrđala i izlizala se pa škrguće i kašlje, ali nikoga ne pušta u kuću. Isprepleli se zupci i jezičci, pomiješali se utaci i istaci, pa se uzalud trudite. Možda su dveri zamandaljene zasunom i pojačane lancima.
Radije koristite zvekir, spustite alku, pozvonite. Ponovite, još jednom. Zovnite domaćicu, svejedno koju. Baku, Seku ili Anku. Upitajte naglas: Hej, ima li koga' Ta, javite se, zaboga?
Ako nema nikoga drugog, baka je sigurno u kući. Pa gdje bi bila? Prislonite uho na vrata i osluhnite. Čut ćete kako u tišini u pravilnim razmacima iz vodovodne slavine kapne kap po kap na dno žabice. To nikom ne smeta jer u pustom, prostranom predvorju, gdje je nekada bila prodavaonica dida Matešinih paprenjaka, ukrasnih svijeća, djedova domaćega bermeta - sad je samo prazan hodnik što dijeli i spaja stariji i novi dio kuće pa ćete tu malo koga sresti.
Čim su njena djeca počela odlaziti u svijet, stara se majka povukla u najstariji kutak svoga doma. S njom i Seka, njena najmlađa kći. Anka stanuje tako reći preko puta. A Milka (sa svojim jedincem Rankom) stalno seljaka za mužem Ivom, koga jadnog premještaju amo-tamo - boravi često u maloj gostinjskoj vrtnoj i pomalo izdvojenoj sobi.
Tako je baka povazdan unaokolo kružila po svom dvoru i dvorištu i pjevuckala Ranko moj, Rankane moj, janko moj, junače moj, viteže moj - da bi najednom izronila iz zavjesa i stakla na vratima kao iznenađenje.
Lako ju je prepoznati. Malešna, lagana u onoj tamnoj, mekanoj i glatkoj odjeći, gotovo nečujno je klizila na crnim, pustenim papučama kao da lebdi. Gdje se je samo naučila tako sitnim, uvijek jednolikim koracima? S onom malom glavicom, s onim rumenilom na jabučicama, sa snježno bijelom kosom, žurila bi da svakome otvori vrata i prozbori svoju uobičajenu dobrodošlicu: - Proslidite, izvolite! Koje vas dobro nosi?
Nikoga nije ostavljala u hodniku. Sve je vodila u svoju sobu. Pristupala bi svakome bez ikakve sumnje i bojazni. Vjerovala je u ljude. Nekim svojim unutarnjim zrenjem ona je umjela naslutiti iz držanja, izgleda i intonacije glasa što želite i tražite. Jeste li došli kao vjerni i odani prijatelj ili kakav putnik namjernik? Jeste li službenik posjetnik ili puki slučajnik. Donosite li ili odnosite vijesti o njenoj djeci.
Znali su za to i prvi i drugi susjedi, pa joj dovodili na divan i ljudevanje svoje goste i rođake. Mnoge su se težačke žene tu odmorile i otpočinule. Tu su odsjedale Pazarištanke, tu znale prenoćiti Trnovčanke. Nikada nisu ništa uzele, a kamoli ukrale, nego su donosile poslije i sitne kakve milošte kao neke vrste predujma za ono kasnije. Zvale su je i kuma i teta i ujna, ali su je i dalje, iz štovanja, kako se je štimalo, oslovljavale u drugom licu množine. Kako su je oslovljavale i njena djeca. Tu bi nešto čalabrknule i prilegle da se zagriju. Hvalile su je i uzdizale u nebo.
U dubokim, zamršenim džepovima njezine duge crne suknje što joj je prelazila preko gležnja, zvoncao je omašan svežanj svakojakih ključeva (ta, mogu nam možda zatrebati!) što su otvarali sve brave od pivnice ispod prizemna poda i nekadašnje didove radionice pa do onih komarica u potkrovlju, gdje su nekoć prebivali naši đaci. A da se o ormarima i ne govori. U njenoj kecelji našli bi se redovito i kakvi manji krajcari za milodare. Nevoljnici i stradalnici, pak i pogorelci, bili su rado gledani, moglo bi se reći abonirani. Kad bi koji duže izostali ili da čitav tjedan prođe a da se nikoga od njih ne vidi, bilo bi nekako prazno. Za boga miloga, oni nas opominju na razmišljanje i milosrđe! Pri ruci su vaik bili slatkiši za dičake u kući oko kuće i s ulice, a one najsitnije cukrice čuvalo se brižno za njezine mezimice. - Ne smije se ne spomenuti da je bio zataknut za pas obligatni bijeli rupčić s crnim obrubom kao u svake časne i čestite udovice, i križić, a virila su i zrnca krunice.
Veselila se i vikala bi baka:
- Di su, di su, dica!
Smijala se ona dok su joj se držala skute kanda su poput pilića. Nudila im je i vabila ih i darivala s onim čega je bilo: nešto oraha, suhih šljiva, rozina i kuhanih kuruza, a čitave zime i proljeća toplih kumpirića. - Zanimala se kao prava matrona s unucima, pa su je manje tištile godine. Dapače, nije ih voljela ni spominjati.
Nije se tužila ni falila ni vajkala, jer od toga je mala fajda. Ni bacala ni rajtala, nego sabirala i šparala, plela, vezla, prala i čistila, ali najviše krpala. Cilu je kuću i dalje držala kao homerska ključarica i čuvarica kućnoga ognjišta.
Dosta se je i dopisivala. Pisala je i predstavljala se ovako:
Ona je, glavom, Ana, udova Starčević, pokojnoga Mateše, posjednica iz Gospića, zanimanjem kuće domaćica.
Prima, šalje i obligatno pisma dobiva - stalna adresa:
Smiljanska ulica, kuće broj dvadeset i sedam, prizemlje stan jedan kroz jedan.
Ne bi ona ni za živu glavu drugačije napisala.
Ne, nije ona nikakva sirotica! Ni kakva kukavica sinja. Ni napuštena, ni zapuštena starica.
Ma kakvi. Naprotiv! Pa, ona je gospodarica, majstorica, doma domaćica, kako je pravo i pravica. To joj pripada sve dok je živa, pa neka uživa i gotovo! Uživancija.
Nikada nije ona ni od koga ništa molila. I ne će, bogme, ni ubuduće. Da, da. Ni govora!
Ima ona dva sina, ako zatreba. Jednoga doktora, i to kirurga, čitav ga Split zna i ohoho. Pa drugog, on je peršona, sudac prisjednik Okružnog sudbenoga stola grada nam Zagreba. Milka je, ako ćemo reć, bila vrsna učiteljica - Seka je poštarica, amaha - šalila se baka sa svojim kćerima, ona vam je kod onih uputnica i za pošiljke i tumači to da, to ne.
Bog joj je dâo pet zetova, borami dosta, pitala se ona:
- Jesam li pogodila? Jednog instruktora i revizora onih pučkih štedionica; jednog inspektora financijske straže te jednog poštanskoga direktora, dva agronoma, kotarskoga poljoprivrednog izvjestitelja… Jesam li ih sve nabrojila? Sama sam ih udala!
Nego, davno je umro kuće domaćin. No, ne sasvim, ne posvema. Ona ga je štovala. Kao da ga nešto i ostalo tu. Na policama uza zidove stajale su bukare i buturice, dvolitrice i pljoske i one zgodne male bačvice. - Sve dobra, trajna kuterevska roba, čvrsta i tvrda, koja ne propada tako od šale. Višnjeva i hrastova dužica, a pogotovo ona od oraha, kao da traži da se misao ureže dlijetom, osobito kada je to poklon, spomen i uopće neki trofej.
Sprijeda je bila poruka - e da se slađe i tečnije pije. Unutar pleternog vijenca oko čaše kao središta išao je tekst:
Domaćine,
pij,
puši
i
sviri,
da ti se
vino
ne zamiri!
A na poleđu je urovašena atribuacija, katkad i povod darovanja, odnosno kakva doškočica, mudrolija ili aksiom:
Mate,
Mateša
ljubi
slogu!
Tako je, gajde mu ćaćine, valjda i bilo! Otkako se sjedenje na ličkim tronošcima preselilo od ognjišta ili kamina, momci, kalfe i gosti nisu prestali ljudikati. I da se koji put ne pokoškaju i poroškaju. Sve dok ih gazda ne bi poslao natrag u verkštat, iš na rad!
Nemojmo se varati, zanat je zanat.
To je fakat.
A tad je Lika bila široka i velika.
A kome nije ni to bilo dosta, tu mu je bila i Amerika.
Ta velika soba nije bila kao svaka druga.
Imala je tri prozora i troja vrata. Bila je niskoga stropa, uzana a dugačka, s mnogo uskih domaćih narodnih sagova iznad brodskoga poda i mnogo zavjesa. Čudan neki pogled nekamo unedogled.
Očito je to bila prava svečana soba. Blagovaonica u kojoj se zapravo nikad ne objeduje i ne večera, osim za Božić, Uskrs i Svisvete, dakle blagdanska i svetačka.
Usred dvorane sjedio je masivan hrastov stol, a oko njega tuce (zar baš dvanaest) visokih starinskih stolica s osloncima za leđa i sjedalima od fine, tanke pletene slame. Iza njih, uza zidove, stajala su dva plećata, rustična ormara i dva staklena kredenca. A postrance su se na pobočnim zidovima smjestila dva zidna ogledala, tako se njihovim međusobnim odrazima zatvorio snažan vizualni prostor.
Na onog tko prvi put ovamo bane ta dvorana djeluje šokom iznenađenja. Kao da je ušao u dvoranu obiteljskih vitezova oko nekog okrugloga stola (samo što je stol ovdje bio kvadratičan).
Kao da vas odnekle vrebaju tajanstveni pogledi? Okrenite se! Ustanovit ćete da u tjeme i zatiljak i u oči uporno gledaju zjenice sa znatno povećane obiteljske slike. - Jest, svi su tu. I Vene je tu. I Ante, I Katica i Milka, Ljuba i Seka, a tu su i snahe, i zetovi, i unučad. Svi su se sjatili.
Svi su se okupili oko pokojnoga dida, Mateše, sapunarskog, voštarskog i licitarskog obrtnika koji kao pravi začetnik i rodonačelnik sjedi u samom fokusu šatirane fotoreprodukcije. Ne manjka ni kajzerbart. Zlatni satni lanac pada s jedne na drugu stranu prsluka u širokome luku.
Ako je tu djed, koji je preminuo još davno u predraću, onda je sasvim prirodno da su nazočni i poginuli u prvom svjetskom ratu ili umrli od njegovih posljedica. Dva stasita, markantna brata, pokojni Nikola i Milan, dvije naše nade i dva naša barjaka, naši Kastor i Poluks, naše slomljene stjegonoše.
Stoji Nikola, jednogodišnji dobrovoljac (drage volje na silu i pod moraš!) u požutjelom vojnom mundiru, snimljen pred kamenim stubištem velike kasnobarokne karlovačke vojarne. Pred rigoroz na jusu iliti strogi državni ispit. - Oslonjen na manlihericu, pritisnut telećakom i pješačkim gunjem na plećima, tako reći tik pred sam odlazak na frontu sa svojim maršbataljonom. Bez obvezatne osnovne pješačke obuke bačen je pred konjska kopita, gurnut u štelung, šicengraben i šturm.
Sudeći po pogledu, već je u Karlovcu bio zdvojan. U paradnom maršu po granitnoj cesti čuo je totenmarš: to je napisao na posljednjoj kukmilitaerpost dopisnici. Umro je sam kao prst. Nastrijeljen je s leđa, zapravo strijeljan. Kao strogo nepovjerljiv i sumnjiv, gonjen i očerupan od crnožutog dvoglavog habsburškog orla negdje na Crnom vrhu na Ceru. Kao kanonefuter ubačen je naglavce u klaonicu u ranu jesen 1914. godine.
Sjedi Milan, radiotelegrafist na zapovjedničkom brodu prvog admirala ratne mornarice države Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba, našega zemljaka Janka Vukovića Potkapelskog, na palubi u pulskoj ratnoj luci.
U Svečanoj je marinerskoj odori. Viori mu na glavi crna vrpca na obodu mornarske kape, treperi Nelsonov rubac na plećima kao nelagodan navještaj. Samo su još dva-tri dana do potonuća golemog bojnog broda. Dva talijanska se fanatika već prikradaju floti da bace u zrak željeznu grdosiju. Listopad je: štite ih duge noći.
Za 48 sati finiš otpočinje. Telegram je otposlan, admiral se dao svezati uz jarbol s talijanskim diverzantima, Milan skače u bezdan valova što vrije kao uskovitlani ledeni pakao. Ipak je isplivao na obalu. Vukao se četiri pune godine po špitalima s blutdruhom u grudima da bi ga naposljetku posljednji val španjolske groznice pobrao s ovoga svijeta.
I Vene se kao časnički purš klatio od nemila do nedraga i natrag. Meo tužne, blatne i mračne dugačke vojarne pognute glave, da mu se ogadio život. Ante se bio istanjio kao prut, kao gola kost i koža, u strahu da ga ne najure iz gimnazijskih klupa i da spasi tu rusu glavu od ratnog stroja koji melje i ždere zdrave i mlade ljude.
Od sveg tog dizastra ostalo je od svih amblema i simbola austrougarske infanterije i Kriegmarine, od finih manira Kaiser und Koenig fortune tek nekoliko apsurdnih tintarnica od demontiranih željeznih dijelova grane s nešto nikla. Na mesingastoj pločici otčitavaju se neka Nomina i Numera, regimenata, baterija, kompanija i datuma i fatuma.
Kakva učtivost, kakva brižljivost! Iz osobne prtljage se uz puno priznanje vraćaju rastuženoj obitelji familijarni i intimni osobni predmeti, ter njihova korespondecija pomno složena u zamotuljke. Čvrsto vezana.
Ona se dopunja, razlistava se svitak po svitak i odlaže. Dokle će stići? Evo, dokle: dovle! Aranžirana s vrpcama trobojnica. Po tradiciji i uzancama, zaštićena. I ne dira ju nitko bar pola stoljeća.
Kada se kakvo teže vozilo provoza ispred naših prostora pa se trešnja proširi i na našu stranu, najednom se počinju javljati čudnovati šumovi. Neki predmeti kao da ožive. Kao da ih nešto potiče. To su doze, tabakere, nažigači, oglavci ukrasnih šetnih štapova, neseseri. I garniture pribora za jelo, pladnji, šalice, zdjele, neke utve i labudi, porculanske golubice i golubi. I amoreti. Postoje i druge skupine, male privatno-povijesne pojedinosti kao plaketice, povelje i značke, i ukrasi i uresi, pohvale i nastupi sveučilišnih i rodoljubnih društava Zvonimir i Krešimir, kao i spomenice građanskoga Kola i detalji sokolskih odora i medaljica.
Ima među njima i zanimljivih rijetkosti. Ovdje oni u miru nastavljaju svoje trajanje kao da se ništa nije dogodilo, pa se ponadaju da će se vratiti iz ove ormarske tame na obzorje života. Pojaviti se na stolu. Popeti se do revera, sjesti na rame, osjetiti ljudsku ruku, ostvariti svoju svrhu.
Sablasno je kad se uza zvučne fenomene javljaju i svjetlosni učinci. Kad sunce izlazi i zalazi, a i kad zasvijetle farovi vozila, čitava se jedna flota kojekakvih lađica i suvenira ljulja i plovi nekim pučinama u kolekcijama kredenca. Paradoksalno je da među tolikim hladnim, kovinskim i papirnatim predmetima, koji su u svojoj samoći utonuli u prazno krilo prošlosti, jedino duple svijeće s trobojkama povremeno isplivaju na bijele stolnjake i s jabukama božićnicama opet zatreptaju u punom svjetlu dana.

Portir
c'est mourir
un peu.
Mourir
c'est mourir.
Un peu?

Kako je strpljivo i smireno živjela, tako je naša baka lagano i preminula. Kao prava ugodnica Gospodnja. Spavajući je otputovala u vječnost. Otprhnula je, odletjela, kako kaže stari biblijski prorok - kao bijela golubica u snu. Tiho, krotko i lijepo. Možda čak i ljepše nego što se i sama nadala u svojim svesrdnim molitvama koje je tako žarko i često molila. Naprosto se nije ni usudila. Bila je toliko čedna i skromna.
Možda se je zato i tako dugo i tako dobro držala.
Prije svega imala je svoj mir, koji je toliko željela. I s drugim ga je rado dijelila. Za ničim drugim nije čeznula. - Nije bila nikada sama. Nikada se nije opterećivala suvišnim brigama. Ni iscrpljivala grubim težačkim poslovima, preteškim za njezina ljeta. Nikad nije bila potpuno dokona. Ništa nije trebala.
Samo se tih posljednjih svojih dana bila nekako pokunjila - što nam je poslije njenog eksitusa povjerila njena najmilija kćerka Anka, koja ju je zdušno i odano dvorila. Priznala je sirotica da se ne osjeća baš najbolje. No sve je to stavljala na te svoje poodmakle godine. Nije se složila da treba odmah pozvati liječnika.
- Čemu, moja Anka, slati baš sad po staroga gospodina Danu? Sigurno i on sam ima hitnijih, važnijih i pametnijih poslova. Što ću mu ja?
- Moja mama, Bože mi prosti, ima u ovom gradu i drugih doktora.
- Dobar je, dobar naš Dane kao kruh. Ne velim ja ništa. I čestit je i pouzdan prijatelj. Čast mu i hvala mu velika. Proći će to samo od sebe… A ti se, moja draga Anka, previše brineš i skrbiš…
- Ma, Bog budi s vama!
- Što se toga tiče - nastavila je skromna i iskusna starica - ja sam ti odavno u njegovim rukama. On me razumije.
Tako se vješto i uspješno i mudro branila. Koliko god je mogla, otklanjale je i odbijala sve prijedloge, savjete i nagovaranja. Bojala se izići iz kuće. U tili bi čas zaboravila sve. Barem se tako činilo.
Okrenula bi se i ustala. I ušutjela: pogledala bi prema vratima kao da nekog ili nešto važna očekuje. A onda bi rezignirano slegla ramenima. I kao da govori nesuvislo:
- Nisu još došli po mene, a ja sam se već bila spremila.
- Kako to? - upitala bi Anka sumnjičavo.
Ali baka bi šutjela kao zalivena. Samo bi se opet primakla stolu.
Sjela bi u svoju veliku katrigu. U njoj se osjećala sigurnijom: imala se tu na što nasloniti. Znala je naslijepo, bez gledanja osjetiti gdje je njen starinski čajnik. I, gdje je njena šalica i žličica. Između glavnih obroka voljela je usput srknuti svoj miješani čaj od sljeza, žalfije i kamilice sa žličicom domaćega lipova meda i zericom limune. Tek toliko da ovlaži i osvježi suhe usne i usta.
Iz pretinca u komodi bi izvadila kutijicu s torbicom. Iz nje bi pak vadila pa ponovno unutra stavljala neke čunjke, krpice, pa nožice za rezanje, a zatim dvije-tri pletaće igle. S onim svojim suhim, tananim, gotovo prozirnim nježnim prstima nešto je popravljala, poravnavala te spajala. - Ako nije bilo toga posla, onda bi gladila podvinute rubove i okrajke stolnjaka.
Trsila se i trudila ta savjesna i požrtvovna dušica ostati korisnom. Taj se stol pretvorio u njeno posljednje radno mjesto za koje se hrabro borila. Za obvezatne poslijepodnevne sijeste, tu bi dremuckala i pomalo kunjala i slušala novice od ukućana i domara. Pokazivala je zanimanja i dogovarala se glede kućnih, gospodarskih i poljskih poslova koje je nekoć rado vodila.
Pažnja je, naravno, postupno popuštala. Kada bi se zamorila, ona bi sama otabanala (ako je bilo moguće bez pomoći štapa), nešto bi opljevila, nešto pobrala i spremila, a i progovorila sa susjedicama i susjedima preko taraba. Sjela bi na koju preostalu klupčicu i čeznutljivo odande kružila pogledom. Neopazice pobjeglo bi joj vrijeme. Naša Mare već se vraćala s ispaše, živad se okupljala i veselila povratku. Baka je sve to posve tiho nadgledala. Katkada je primijetila da treba pomoći, jer, eto, ti mladi ljudi još koješta toga važna ne znaju.
Voćnjak s povrtnjakom bio je njen mali rajski vrt. Nagledala se ona prostranstava neba i krupnih krošanja, dubokog plavetnila i sočnog zelenila i večernjeg rumenila. Uživala je promatrati kako plove i plivaju labudovi oblaka.
A onda bi počinjao suton. Najednom bi se nebosklonom razlijegao angelus. Ne bez stanovite nostalgije, pa i melankolije. Ove su je harmonije blago podsjećale da je dan već na umoru i da se treba vratiti domu. Baka se s tihom tugom opraštala od vrta, voćaka i travka, od polja i živadi i od blaščeta. Njena Anka, Pero, pa i Milka čekali su je da skupa prošapću molitvu Anđeo Gospodnji navijestio Mariji… Pomolili bi se skupa uz već upaljenu svjetiljku, starinsku petrolejku, ali vrlo simpatičnu i komotnu (sa štitnikom, sjenilom i malim zrcalom) čiji bi se trak prosuo čitavom kućom i dvorištem. Tako bi prošao i smiraj, onaj rijetki trenutak kad ušute sve biljke, ptice i druge životinje, pa i čovjek. Dan je završio, sve se zaustavilo. I u istom trenu sve se iznova pokrenulo.
Lonac s hladnom kiselinom bio je na stolu. Baka bi nadrobila dosta kruha i palente. Blagujući u punom smislu te riječi zahvaljivala je u sebi što je, hvala Bogu, još uvijek na nogama.
Svi bismo se načas povukli dok baka ne prođe. A kad bi se vratila, bio bi ispred postelje raširen prenosivi paravan što se izvukao iza leđa ormara. Sporije nego nekad, ona bi ipak spretno i pažljivo zamijenila svoje danje crne haljine za dugačku bijelu noćnu košulju kakvih je par imala još uvijek spremljen u šifonjeru. S bijelom noćnom kapom na glavi izgledala je kao mjesečar ili nekakav somnambulni zvjezdoznanac.
Oprezno je sa stolčića podizala prvo jednu nogu na očito previsoku postelju, potom bi polako zakoraknula pa se zatim brže prebacila i drugom nogom, pošto je prethodno prenijela ondje i težište tijela. Taj je zahvat davno uvela i on je postao rutinski, samo je sad za svaki slučaj zahtijevao više asistencije.
Već desetak godina njeno je patuljasto tijelo bivalo sve lakše i postajalo kao perce. Gotovo da bi se jedva i čulo da je ušlo između pernice i jastučnice.
Baka je u svemu imala svoje ustaljene navike. Nauznak bi se okrenula i odmah s desne strane napipala krunicu. S onom smiješnom kapicom na glavi izgledala je kao lik koji je izišao sa stranica Grimmovih i Andersenovih sjevernjačkih priča.
Isprva se moglo razabrati riječi njenog ružarija: zazive, ponavljanje molitvenih blokova Očenaša, Zdravomarija i Slavaocu, refrene prastarih marijanskih lauretanskih litanija i njihovu namjenu za pomoć živima i pokoj pokojnima. Potom bi glas slabio i pomalo utihnuo; kadikad bi se čulo pucketanje i kucanje sitnih zrnaca s tankim i krhkim člancima prstiju.
Ukućani bi se obično povukli kada bi sve to prešlo u ujednačenu monotoniju izdaha i udaha, udisaja i izdisaja, čija jednolika sinusoida i sama djeluje umirujuće i uspavljujuće. Starica je time čislom iskupljivala svoju nenazočnost u bogoslužju i neodržavanja zavjeta posjeta Gospi Snježnoj u Smiljanu.
Ali nije to moljenje i predavanje na volju Božju bila tek navada. To je bila uz večernji i prednoćni dugi samorazgovor i svojevrsna ispovijed, praštanje i pomirenje. Kao oblik vraćanja iskonu pred sve bliži neumitni susret s vječnošću.
Tko bi izbrojio koliko je ona tih čisla prebrojila. I koliko se visoko popela na Jakovljevim svilenim ljestvama u nebo?
Jednom je od tih noćenja bilo suđeno da bude posljednje. Ona se ionako dugo spremala. I vjerojatno se dosta dobro pripremila.

Najednom se to dogodilo. Po zakonu vjerojatnosti po svoj se prilici odigralo nešto što se upravo moralo zbiti. Negdje u sitne sate odvojilo se umorno i zamoreno tijelo od njegove prave biti. Tko zna što je bilo, što se dogodilo. Možda se nešto prolilo i razlilo na moždanoj kori, možda je nešto popustilo u najfinijim nervnim nitima? Ili u sitnim, najsitnijim nakapnicama kapilara? Ili je nešto samo bljesnulo ili se utrnulo kao neka nevidljiva munja? Je li došlo do raspada sve do rasapa? Nije li srce naprosto popustilo pa zastalo, pa je sve stalo zauvijek.
Negdje, u sitnim satima one prohladne kasnokolovoške noći 1940. - također se nešto od života odronilo. U istom danu ili istoj noći - jedan se putnički zrakoplov zagubio, izgubio, krivo poletio i razbio se stravični krš nad Počiteljem na ovoj strani Velebita, takoreći nadohvat Gospića.
Ali i ovdje se jedna egzistencija (ili možda inteligencija) otkinula od svoga tijela i zaronila duboko u svemir koji je sav tišina i svemir.
Otplovila je, uzletjela, svejedno. Svakako se promijenila. Izmijenila.
Da! Sigurno.
Izmaknula je možda drugim zamkama koje nas čekaju, pa i vrebaju. Možda je izbjegla dugim čekanjima i patnjama i mukama onih koji predugo i tegobno umiru, jer se pod svaku cijenu bore da prežive u ovoj suznoj dolini.
Naša baka, izgleda, nije bila jedna od takvih osoba što svima dosađuju stalnim molbama i prosjačenjem, odnosno kako to netko drsko i nametljivo veli u gruboj šali - od onih napasnika koji ponekad dosade i samome Gospodinu. - Stara je majka bila nijema patnica. Vrlo je rano izgubila pola svojega poroda i najuže familije (troje nevine dječice ukrale su joj ili otele crne boginje i poslije toga muž preminuo u najboljim godinama, dva joj je najdraža sina posjekao Marsov mač) - Samohrana je dohranila i iškolala svojim malim rukama sedmoricu nejačadi. - Trepanirali su joj lubanju zbog truljenja ušne kosti a da nije ni pisnula. Bilo je to tako davno da se više nije ni pravo sjećala ni pamtila.
Smrt joj se smilovala i bila je, recimo, dobra i milosrdna, a ne tvrda srca. Je li bila blagotvorna? To neka kažu ružna usta cinika.
Smrt ju nije boljela. Mi znamo da je prije no što je zora zaplavila, već stigla u ono Daleko i Nepoznato.
Kuda i kamo - o tomu ništa ne znamo.
Sve je ostalo beznačajno.
Stara se mama inače prva budila; prozračila bi prostorije, prošvrljala dvorištem da otvori staju i probudi curu te baci pregršt zrnja pred kljun živadi; sada se nije javljala pa su to činili Anka i Pero. Čak su se možda i proveselili da dobro spava i da će se bolje odmoriti. Na neki način to su i pogodili.
Nježno su zakucali na vrata. Onda su ih otvorili.
Našli su je smirenu u istom položaju u kom su je napustili i u kom je obično snivala. Činilo se da nekako duboko spava. Zvali su je. Budili je. Uzalud.
Anka se snebila i sledila. Pero se snašao; što sad? Požurio je prvo u Općinu i odande telefonirao u bolnicu liječniku Dani Vukoviću. Ovaj je stigao za desetak minuta autom. Pogledao i shvatio: Exitus letalis. Sve je bilo gotovo. Ispunio je smrtovnicu.
Ututanj je bilo naricati, kukati, jadikovati. Ali što bi oni bili krivi. I zašto? Što su mogli ozbiljna učiniti?
Počelo je telegrafiranje od Splita do Zagreba. Sva su djeca i većina unuka žurili, želeći nadoknaditi to što je nisu stigli zateći u životu.
Međutim je stara mama već ležala mirno i spokojno na odru u velikoj sobi. U njenoj svečanoj crnoj haljini koju je sama zato bila odredila.
Iz Zagreba je došla čitava postava. Svu smo noć čamili pod onim slabim i neugodnim vagonskim svjetlom u ubrzanom vlaku, već prije rasprodanom. Vozio je vrlo sporo. Teško smo se probijali čitavu noć kroz postaje, gnjeli se i gurali s drugim pasadžerima. Teško pogođeni, putovali smo utučeni, mamurni i iscrpljeni, blijedi, bijeli, pozelenjeli i poplavjeli, iscrpljeni kao da smo se godinu dana kojekuda vucarali. Odrvenjelih nogu, istegnuta vrata i kralježnice, kao da nas je netko izudarao. Jedva smo dočekali da je naposljetku svanulo. Bilo nam je i iznutra i izvana hladno. Još nas je na Kapeli studen neugodno iznenadila. Živa je pala pred svitanje tako začudno nisko da se tu i tamo pojavio mraz. Kolodvorska zgrada Gospića ukazala nam se kao priviđenje.
Brzo smo protutnjali u starom, neudobnom i prašnjavom autobusu. Kao u magli. Došli smo k sebi tek kada smo stigli na Žabicu i prenuli se na mostu preko Novčice te ugledali one kameno-drvene hiže na škrapama pokraj obale. Šmugnuli smo uz sivu kamenu staru gimnaziju i dvije barokne crkve. Jedva smo ispali iz te krntije pred nekadašnjom zgradom Županije i odande oteturali s onim glomaznim kovčezima po Smiljanskoj ulici.
Baka nas je čekala. Dostojanstvena, okružena bijelim ružama. Ma gdje su ih tolike našli? Nisu se mogle primijetiti sjene kakvih trzaja na njezinu licu kao tragova predsmrtne borbe. Jedva da je na njemu bilo ikakve bore. Da nije bilo onog bijelog rupca oko glave što pridržava desni, mislio bih da će se uskoro probuditi.

Velika bakina štovateljica i prijateljica, također mamina prva učiteljica (a i njezinih sestara) familijarno zvana frajla Polda Badovinčeva, otvorila nam je svoj dom. Gostoljubiva domaćica - kako je bilo uvriježeno u takvim okolnostima - dala nam je na raspolaganje svoju veliku prostoriju u samom kutu kuće, sučelice našoj hiži. Otpakirali smo prtljag i otišli na zajednički objed. Ručali smo skupa, nas dvadesetak potomaka i svojte.
Osjetio sam potrebu da predahnem i da se nekako saberem i skupim. Ćutio sam da sam slab i prazan. I što je još gore, da sam sam. Sam kao nikad. A uz toliko njih. Stajao sam uza zid, rukovao se, predstavljao, razgovarao i u tili čas zaboravio s kime to razgovaram, pa se iznova upoznavao. Bilo me je sram. Kao da sam nestao, isplavio. Uzimao bih sve što mi se ponudi. Kao da sam hipnotiziran. Čašicu šljivovice, pa tursku kavu i čašu oporog, teškoga vina, jedno nadrugo. Sve se to služilo serijski, iz ruke u ruku. Nisam shvaćao jesam li kome na smetnju ili napomoć, pa ni to, osjećaju li i drugi isto. Nisam se mogao snaći. I jesam i nisam bio u društvu, pa sam na kraju rano poslijepodne onako "na englesku" izmakao kao da nekamo žurim i idem tobože nešto kupiti. A zapravo sam se vratio u hižu frajle Polde, otišao u "našu" sobu, raskopčao košulju, svukao odjeću, preko stolica rasprostro svoj plavi sako i tupo zurio prijeko u onu našu veliku sobu i onu drugu koju nazivaju malom gostinjskom, sve u kosom rakursu. Pričinjalo mi se da se naša hiša spušta i pomalo smanjuje.
Ondje se nastavljalo. Dolazili su ljudi, rukovali se, naklanjali se uzajamno, svi bi nešto promrmljali. Nije se ništa razumijevalo. Kao da je nijemi film. A onda se pojavila i slušna halucinacija. Načas mi se otkrilo da mi u ušnicama odjekuju glasovi s ulice. Kroz sve otvorene putove cirkulirali su neki dosta nejasno zvuci, a potom je iznova sve onijemjelo i ušutjelo.
Rastrojstvo se samo u sebe rasulo. Pitao sam se, što je sa starim psom koji se vukao za bakom. Sjetih se, da je nestao još prije njezine smrti. Prizivao sam u pamet divne bakine riječi, da su sva stvorenja Božji stvorovi i da im treba pomoći.
Shvatio sam da čovjek nije samo to što iskazuje nego i ono što zatomljuje. Čovjek je i ono što ga mori i tišti i što ga boli. Čovjek je i njegov osobni uvid i uviđaj. Sve što se zbiva iza zatvorenih vjeđa. Ona spontana punina i ona toplina koja ustraje i ostaje kao prkos i onda kad je sve naizgled obamrlo.

Vratio sam se u našu dragu staru hižu. Vene je stigao iz Općine pa raspravlja nešto s domaćima. Neki se nude da ostanu na čuvanju, ali - ionako je dosta nas samih. Ljudi se ne daju. Kad su već došli, htjeli bi biti pri ruci te pomoći. A opet dobro se držati svojih, kad su opet jednom tu. Anti, koji je odavno poznat kirurg, obraćaju se uglavnom već stariji s pitanjima o kamencima, bubrezima i žući, te čiru na dvanaestercu.
Pitaju od čega je zapravo umrla stara Matešinka.
- Od starosti, moji dobri ljudi. Ne može ubod kakve igle, namočen u kamfor ili kakav drugi preparat, vratiti ni život ni mladost.
Zvonku se najavljuju na očnoj klinici. U Frane i Jože zanimaju se za tuču, za osiguranje.
Prikriveno ali promišljeno odvajaju se muški od ženskinja, svatko nalazi u većim skupinama svoje mjesto i krug. Rakija i vino griju srce i oslobađaju jezik, približavaju ljude. Usput se nešto zagrize i pojede, pa i domaćima olakšavaju vrijeme iščekivanja.
Tek su se poslije ponoći počele prazniti sobe, ali susjedi još navraćaju. Stariji, već navikli, dolaze da smijene Lare i Penate. I da pripaze, kako se kaže, da se ne bi što odnilo. Otvaraju se svaki čas vrata i prozori pa postaje sve hladnije. Puno je, braj'ne, tuži se netko, da se još jedna noć probdije. Ljudi opet postadoše noćobdije.

Išli smo jedno po jedno, svrstani prema obiteljima, da po posljednji put vidimo baku. Krenuli smo i zastali, stali odru do nogu, opet zastali i šutjeli.
Mama se prva uputila. Sagnula se, nešto na jastuku popravila, primakla se bliže smrtnim ostacima te ih tiho poljubila, ustala se i poškropila ih graničicom ružmarina i svetom vodicom. Onda je produžila dalje. Otac je prišao s druge strane, bez zastajanja. U jednom jedinom pokretu hrabro se nadvio nad pokojnicu, dotaknuo je usnama nečujno i odjednom se izgubio.
Ostao sam potpuno sam i zatečen. Suočen licem u lice s tajnom smrti. Pričinjalo mi se da sam stupio u zrakoprazan prostor. Pokročio sam još korak bliže i našao se na koljenima. Prignuo sam se i spontano poljubio pokojnicu u čelo, sada sasvim blijedo, još uvijek lijepo i čisto. Bez mreškanja. Ali, bilo je tako hladno, tako mramorno. Taj me je dodir osupnuo, sav sam protrnuo. Pamtim dobro da se u tom trenutku rascvao jedan pupoljak i da je jako zamirisalo. Izišao sam van, ne znam kako, sav sapet i snebiven.

Pribrao sam se tek kada je krenuo sprovod. Sve se zbivalo podsvjesno. Povorka se začudo brzo oblikovala. Nad nama je nebo bilo sasvim sivo i sve se niže spuštalo. Ulica se otegla u neku čudnu perspektivu - a asimptotom prema crkvenom tornju kao orijentiru kuda zavija put prema groblju. Pročelja prizemnica i jednokatnica nešto su se povukla unatrag, kao da se malko uklanjaju. Tu i tamo, u okvirima otvorenih prozora, stajale su ljudske spodobe koje su nas nijemo gledale u mimohodu.
Baka se u lakiranim crnim kolima opraštala od susjeda. Tri svećenika su tiho molila i vodila žalobnu dugu povorku koja se nadaleko protegla.
Negdje među prvima za lijesom, iza Vene koji imponira svojom krepkom stasitošću i kiparski markantnom, oštro rezanom glavom i profilom, te Ante koji je produhovljen, otmjen i profinjen, s njihovim mladim i brižno njegovanim suprugama, stupa kao da je na čelu povorke, starosta naše kuće, sjajni i časni Ivo Pavišić, sa svojom jedinstvenom, tolstojevskom, snježnobijelom bradom kao i s očalama. Uz njega njegova vjerna Katica, prava građanska matrona, mekana lica i dostojnoga obujma. Za njima su kao bliska inačica Pero Mataja sa zafrknutim mustaćima i pod širokim šeširom, te njegova Anka, sva sitna, sva ispijena od svega što se odigrava pred njenim očima i na njenim rukama. Moj ćaća, Ive, stupa čvrsto, čitav od jednoga komada, makar već u godinama, a Milka je suzdržana kao i uvijek u svom crnom kostimu. Frane Gašparac, vitak i visok kao pravi Goranin, promišljen i sabran ulijeva osjećaj mira i sigurnosti, u sprezi sa svojom milom, tihom i dobroćudnom Sekom. I na kraju povorke parova žovijalni i dragi Joža Topličan s kratko rezanim brkom i svojom snažnom, srčanom i spretnom Ljubom.
Za njima koračaju unuci i unuke. Zvonko, najstariji, već tada ugledan oftalmolog, skladan, virtuoz i znanstvenik, s progrušanom kosom, prerano posijedjelom, te mladenačkim licem. Na drugoj strani je Josica, zgodan i bistar klapac, gimnazijalac, a u sredini moja malenkost. U drugom su redu mali đaci, Vesna, ljepuškasta i čarobna kao kakva mala kneginja, i njen bratac, Braco, anđeoskoga izgleda.
Glazba je svirala i svirala. Skrenuli smo uz župnu crkvu, spustili se uz staru Ratarnicu, uskim, zavinutim putem, a onda se polako dizali na uzvisinu, pred ulazak u drvored pun starih i novih, upravo popadalih listova i listića. Dio maloga groblja što podsjeća na Turgenjeva.
Što ćemo, baka je bila zadovoljna svime što se zbiva. I da je stigla do svoga cilja, uz Davidove psalme i birane riječi iz Ivanova Posljednjeg evanđelja.
Gledam nadgrobnu stelu. Tu gdje je napisano Meteša Starčević, obrtnik i posjednik, već je uklesano i Ana, njegova udovica.
Bila je, eto, i u nesreći - sretnica!

Prvi rastočki susreti

UŽIVANCIJA POD RAJČEVICOM

Rastočani su uspjeli zainteresirati brojne građane da se izvuku iz kuća.

Pivalo se uz dvi armunike/Snimio Marko ČULJAT
Pivalo se uz dvi armunike/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2022. u 11.30 sati

RASTOKA - Udruga sela Rastoka kraj Smiljana kratko djeluje ali je zatalasala mnoge stvari u tome sela koje se ako i cijela Lika našlo na ponoru izumiranja. Grupa posljednjih Rastočana u Rastoci i Rastočana iz Rastoke osnovala je Udrugu i zasukala rukave.

Udruga je za jučer organizirala prvi rastočki susret - Pričom, pjesmom i plesom kroz naselja i sela naše Like. Susret je bio na ulasku u selo pod brdom Rajčevica. Iz toplih domova unatoč rosulji uspjeli, Rastočani su iz čak 12 sela uspjeli izvući nekoliko stotina osoba. Svi su uživali na svježem zraku a i nebo se razbadrilo. Posebna uživancija bila je onim najmlađima. Toplo i dobro obučeni valjali su se po travi, vjerojatno od radosti i milinje misleći da j' to zeleni snig… Bilo je dosta narodnih nošnji među kojima su se isticali mali i veliki sinjski alkari i alkarići predstavnici Vučković dječje alke koji su i trčali sinjsku alku po prvi put u povijesti u Lici. Nekoliko gospićkih momaka kočoperilo se u šarenim odorama Ličke pukovnije iz Gospića iz doba Austrougarske Monarhije.

Oni nešto stariji držali su se velikog šatora iz uz čašicu pivali stare već zaboravljene ličke pisme i bećarce. (Ln)

Pogledajte i Prvi lički vlog iz Rastoke:

youtu.be/oa_KpI94Yp4

youtu.be/N-zSdvQ7PMc

youtu.be/8aHTtZvgrew

youtu.be/z_CutBUFNCE

Memorijalni centar Nikole Tesle

TESLA I U PUZLAMA

Sudionici smiljanske radionice kod Tesle
Sudionici smiljanske radionice kod Tesle
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2022. u 21.15 sati

SMILJAN - Idealna igračka za poticanje logičkih sposobnosti djece jesu upravo dobre stare puzzle. Slaganje puzzla pridonosi razvoju sposobnosti i emocionalnih vještina.

Potiče se fina motoriku, koordinacija ruka-oko, uče se oblici, rješava se problem, vježba se pamćenje, postavlja se cilj uz pomoć strpljenja i to se ostvaruje. Idealno mjesto za razvoj ovih sposobnosti kod najmlađih upravo je rodno selo čovjeka koji je uz pomoć svoje domišljatosti, upornosti, logike i instinkta promijenio svijet na bolje.

Danas je vodstvom Josipe Starčević-Prpić, koordinatorice promotivnih aktivnosti, održana prva radionica " Puzzle by Tesla". Bio je 21 sudionik iz Gospića, Zagreba i Zadra koji su proveli 90 minuta, odnosno dva školska sata, u kreativnom i upornom slaganju dijelova u smislenu cjelinu, naravno inspiriranu Nikolom Teslom. Slučajnim odabirom nagrađen je puzzlama jedan od sudionika radionice - Leon Vukelić iz Gospić. (LN)