POČETNAARHIVA
28. LIPNJA
POZIV LIČANKAMA
POSJET ŠPANJOLACA
PREDSJEDNICA PODRŽAVA LIČKE PLANOVE
STIŽE I PREDSJEDNICA HRVATSKE
KONAČNO ĆE SE ZEMLJA DODJELJIVATI LOKALNO
DANU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

VII. sjednica Županijske skupštine

28. LIPNJA

Na dnevnom su redu prošlogodišnji i ovogodišnji proračuni.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. lipnja 2018. u 21:30 sati

GOSPIĆ - Nada Marjanović, predsjednica Županijske skupštine zakazala je VII. sjednicu Županijske skupštine za četvrta, 28. lipnja. Za dnevni red je predložila uz akualni sati još 15 točaka.

Prve dvije odnose se na financiranje. Naime, vijećnici će raspraviti i donijeti zaključak o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna koji je ostvaren u iznosu od 130,5 milijuna kuna. O i plana za naredne dvije godine. Ovogodišnji proračun donijela je Skupština krajem godine u iznosu od 116,4 milijuna kuna, a sada je pred vijećnicima prijedlog prvih izmjena i njegovo povećanje na 184,3 milijuna kuna. Biti će riječi i o financiranju u naredne dvije godine.

Vijećnici će raspraviti i o radu Županijske uprave za ceste u prošloj godini i planovima u iduće dvije godine. (LpS)

POZIV LIČANKAMA

Detalj s prošlogodišnjeg izbora
Detalj s prošlogodišnjeg izbora
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2018. u 11:40 sati

GOSPIĆ - Udruga Uzorne hrvatske seoske žene već 19 godina organiziraju izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Na taj način se zalaže za promicanje vrijednosti seoskih žena i teži poboljšanju kvalitete življenja u seoskim sredinama.

Izbor se održava svake godine povodom Svjetskog dana seoske žene 15. listopada, a domaćin izbora je županija iz koje je proglašena najuzornija hrvatska seoska žena. Ove godine to je Zagrebačka županija.

Pozivaju se sve žene koje žive i rade na selu, čiji rad i trud često ostaje neprimijećen daleko od očiju javnosti da se do 30. lipnja prijave za izbor "Najuzornije hrvatske seoske žene" predsjednici udruge Katici Jerleković na slijedeću adresu:
Uzorne hrvatske seoske žene
Cekovići 26
10413 Krbavsko
Mob: 098/659-880

Iz Agencije Lira Gospić

POSJET ŠPANJOLACA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2018. u 19 sati

GOSPIĆ - Tridesetak španjolskih poduzetnika u sklopu europske inicijative za južna slabo naseljena područja danas je razgovaralo s predstavnicima Ličko-senjske županije i agencija LIRA i LAG Lika.

Ova europska inicijativa zamišljena po uzoru udruženja sjevernih slabo naseljenih područja koje je sastavljeno od slabo naseljenih područja Švedske, Finske i Norveške gdje su postignuti dobri rezultati. Nakon predstavljanja i razmjene iskustava predstavljen zajednički dokument koji će biti upućen Europskoj komisiji s analizom specifičnih razvojnih izazova u slabo naseljenim područjima te preporuke za razvoj posebnih mjera za ova područja. Delegacija je posjetila poduzetnike u Zoni poslovnih namjena "Smiljansko polje" i Pećinski park Grabovača. (LpS)

Proslava Dana županije

PREDSJEDNICA PODRŽAVA LIČKE PLANOVE

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine bila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i brojni uzvanici.

Pozdrav predsjednici države/Foto MArko Čuljat Lika press Gospić
Pozdrav predsjednici države/Foto MArko Čuljat Lika press Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2018. u 14:10 sati

GOSPIĆ - Danas je na svečanoj, 25-oj po redu, sjednici Županijske skupštine bila prisutna i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je burno dočekana u prepunome kinu Korzo za tu prigodu okićeno hrvatskim zastavama. Na sjednici su bili brojni gosti i uzvanici od primorsko goranskog župana Zlatka Komadine do nekoliko državnih tajnika i pomoćnika ministara, te izaslanici predsjednika Sabora i Vlade RH.

Pošto je podsjetila na misli dr. Ante Starčevića koji je rođen prije 195. godine u obližnjem Velikom Žitniku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila da još nemamo društvo blagostanja .

- Imamo državu, ali još ne radi na pravi način. Vidim da ste složni bez obzira na politička opredjeljenja i dajem vam potpunu podršku. Vremena više nema Hrvatska nestaje. Agrokor ne može biti izgovor za neprovođenje reforma. Kriza je iza nas, gospodarstvo raste protekla tri godine, ova godina mora biti godini reformi. - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, dodajući da se smanjuje zaduženost i da je trenutak da inicijativu preuzmu poduzetnici.

- Nezaposlenost na našem području nije nikad bila manja, pala je za 34 posto, a zaposlenost je niža za samo osam posto. Za godinu dana iz Gospića je iselilo oko 300 ljudi, a za to nije kriv gradonačelnik. S nestrpljenjem očekujemo najavljene demografske mjere i da počne naseljavanje ovog dijela Hrvatske. Naš je brutoprodukt osam tisuća eura, a republički je prosjek deset tisuća i na sredini smo ljestvice u Hrvatskoj, 11 je županija iza nas.- rekao je župan dr. Darko Milinović.
Milinović je istakao da su podmirena sva županijska dugovanja i da imaju dva zaposlenika manje te da su izrađeni planovi za investicije od osam milijardi kuna.

Tijekom sjednice na pozornici je bila počasna straža gospićkih Vukova i senjskih Uskoka. Tijekom sjednice nastupila je ženska klapa Senjkinje i perušićki folkloraši. Nasjednici su uručena i ovogodišnja županijska priznanja. (MaČ)

Proslava Dana Županije

STIŽE I PREDSJEDNICA HRVATSKE

Sutra po treći put stiže predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Županije 2015./Foto arhiva Lika pressa
Predsjednica Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Županije 2015./Foto arhiva Lika pressa
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. SVIBNJA 2018. U 19:20 SATI

GOSPIĆ - Danas kasno popodne dobili smo obavijest da na sutrašnju proslavu Dana Ličko-senjske županije stiže i predsjednika RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Iz županova kabineta pozivaju građane da se pridruže proslavi i svečanoj sjednici Županijske skupštine koju će svojom nazočnošću uveličati i predsjednica. Sjednica se održava sutra, 23. svibnja, s početkom u 11 sati u Kinu Korzo.

Ovo je već drugi put da predsjednica dolazi na svečanost Dana županije. Prvi je put bila prije tri godine, zatim je prošle jeseni u Gospić premjestila na nekoliko dana svoj ured, a u istoj dvorani bila je i tijekom izbora 2014. godine. (MaČ)

Zemlja i politika

KONAČNO ĆE SE ZEMLJA DODJELJIVATI LOKALNO

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2018. u 12:15 sati

GOSPIĆ - Danas je pod predsjedavanjem dožupana Vice Nekića, a bili su prisutni i predsjednica Županijske skupštine Nada Marjanović i dožupan Nikola Lalić, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, lokalne samouprave i nekih drugih ustanova

Tema sastanka je bilo je gospodarenje poljoprivrednim zemljištem nakon donošenja novog zakona. Naime, intencija je zakonodavca da odluke o korištenju, najmu, zakupu, a i po lički rečeno napolici, donosi lokalna samouprava, a ne kao proteklih nekoliko godina - država u Zagrebu. To je izazvalo rusvaj u cijeloj Lici gdje su stotine tisuća hektara nekorištene zemlje. Organi vlasti do sada nisu tražili suglasnost ili odobrenje stvarnog vlasnika zemlje, pa su izdavali rješenja za državne poljoprivredne poticaje "povratnicima" iz velikih gradova koji su otišli u pemzije i držali dvije kokoši.

Za očekivati je da će nadležna pravosudna tijela, unatoč todorićićima i sličnima, naći snage i volje pročešljati sve te dosadašnje poticaje s ciljem da državi vrate sredstva stečena prijevarom. Osim toga, za boga miloga, zar se na katastarskim kartama koje su javne ne bi moglo staviti i ime stvarnog vlasnika, a ne da on to u nekakvoj agenciji mora dokazivati izvatkom ne starijim od pola godine. Pitamo se kada će se takvim malverzacijama i ludostima već jednom stati na kraj. (MaČ)

Uz Dan županije

DANU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2018. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Svečana sjednica Županijske skupštine održati će se 23. svibnja s početkom u 11 sati u Kinu Korzo. Na ovoj sjednici biti će uručena ovogodišnja županijska priznanja.

Dan kada je rođen dr. Ante Starčević, 23. svibnja 1823. uzet je kao Dan županije. Dan prije, u utorak, u 10 sati biti će upriličen posjet spomen-domu Starčevića u Velikom Žitniku. Zatim će u 10:30 biti odavanje počasti kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. U 11 sati, u prvostolnici Navještenja Blažene Djevice Marije biskup gospićko-senjski Zdenko Križić služiti će svetu misu, a nakon mise odati će se počast prvom predsjedniku neovisne Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu. (LpS)