POČETNAARHIVA
JEDNOGLASNO ZA MARIJANA KUSTIĆA
PRKINUTA SJEDNICA, NASTAVAK U ČETVRTAK
PRIOPĆENJE
SVJETSKI DAN ZDRAVLJA
SJEDNICA 9. TRAVNJA
Nova podrška Milinoviću
Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja 2017.!
DOGOVOR MILINOVIĆA I STARČEVIĆA
HSP POLUČIO SLABIJI REZULTAT
OSTAJU VJERNI BIRAČIMA
ZAHVALA BIRAČIMA
PODZASTUPLJENOST NACIONALNE MANJINE
ZAHVALA BIRAČIMA
MILINOVIĆ PRIPREMA NOVI PRORAČUN
Iščekivanje rezultata
LIČANI POHITALI NA BIRALIŠTA
SAMO JE JEDAN HDZ
UZAVRELA PLACA
PROMJENE SU POČELE PRIJE TRI GODINE
MILINOVIĆ ŽELI MIJENJATI HRVATSKU IZ LIKE
POVEĆANE POTPORE
MILETIĆ OSTAJE U HDZ-U
OBILAZAK TERENA
VLADA SE MIJEŠA U LOKALNE IZBORE
Javna tribina mladeži
PLENKOVIĆ DOVEO PO VLADE
DOLAZI I ANDREJ PLENKOVIĆ
HSLS i HNS OČEKUJU NAJMANJE PET VIJEĆNIKA
DOKTOR DADO PREDAO LISTU NEZAVISNIH
IZBORI SU 10. OŽUJKA
ZBOG PRORAČUNA TEŠKO DO EURA
SASTANAK SA ŠKOLSKIM RAVNATELJIMA
ŽUPAN MILINOVIĆ PREDSTAVLJA NEPRIHVAĆENI PRORAČUN
PRORAČUN PAO ŽUPAN OSTAO
ODGOĐENA SJEDNICA
ČESTITKA ŽUPANA MILINOVIĆA
DOZNAKE LOVSTVU I TURIZMU
LOVCIMA 1,3 MILIJUNA KUNA
S ČELNICIMA DOMOVINSKIH UDRUGA
IZBJEGAVATI SENZACIONALIZAM U INFORMIRANJU
ČETIRI STIPENDIJE ZA UGOSTITELJE
USKORO RADIONICA O MINSKIM OPASNOSTIMA
FRANIĆ OBEĆAO PODRŠKU NOVOM PRORAČUNU
DOBRI EFEKTI PREVENTIVE
BESPLATNO KORIŠTENJE DVORANE
MILIJUNI ZA SENJSKU LUKU
POSEBNE NAGRADE
IDUĆEG VIKENDA HRVATSKA U GOSPIĆU
3,l milijun kuna
DOŽIVLJAVANJE LIKE I LIČANA
MODERNIZACIJA KIRURGIJE
BLAGI PORAST BROJA RADNIKA
JESEN POČINJE ŠLJIVAMA I KUMPIROM
OSTAVKA ŽUPANA MILINOVIĆA
JUBILARNA JESENSKA IZLOŽBA
SJEDNICA 27. RUJNA
KORAK ISKORAČIO I U LIKU
DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJU DVORANE
POZIV ZA JESEN U LICI
MILINOVIĆ ZAHVALIO GRAĐANIMA NA PODRŠCI
Snažni, zdravi, sigurni
PRIPREMA SE PROSLAVA ZNAČAJNE AKCIJE
SUSRET BISKUPA KRIŽIĆA I ŽUPANA MILINOVIĆA
PRVI FESTIVAL HODANJA
ČUVAJMO ŠUME OD POŽARA
SUSRET MINISTRA BRANITELJA S BRANITELJIMA
ŽUPANOVA ČESTITKA GOSPIĆANIMA
PODRŠKA RAZVOJU BICIKLIZMA

Nastavak gospićke sjednice je bio kratak

JEDNOGLASNO ZA MARIJANA KUSTIĆA

Po drugi put na čelu Ličko-senjske županije je Pažanin.

Današnji nastavak zasjedanja
Današnji nastavak zasjedanja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2019. u 19:45 sati

GOSPIĆ - Današnji nastavak prekinute sjednice Županijske skupštine bio je kratak i efikasan. Marijan Kustić, predsjedavajući sjednicom, je izvijestio o razgovoru sa svim strankama u Skupštini kada je postignut dogovor da se ne smije blokirati rad i razvoj ovoga dijela Hrvatske. Za to se s govornice založio i Ante Dabo, iz Bure promjena, ističući da tehnički treba deblokirati županiju i da drugi korak bude donošenje proračuna. Milan Mataija, HSP, istakao je kako će podržavati sve razvojne programe kako se ne bi zaostajalo.

Uslijedilo je javno glasovanje i za predsjednika je jednoglasno izabran Marijan Kustić, iz Novalje, zanimljivo je da je i prvi predsjednik Skupštine bio iz Paga Franči Palčić, dok će potpredsjednik biti izabran na slijedećoj sjednici kada se bude donosio proračun. Do kraja ove polu satne sjednice jednoglasno je prihvaćen i program prekogranične suradnje vrijedan 18 milijuna kuna u kome sudjeluju i talijanske regije. Sporazum je odobren sat prije krajnjeg isteka roka.

- Ovim je Županija deblokirana i sada se samo može ići naprijed, a nikako natrag. - rekao je s govornice župan Darko Milinović. (MAČ)

Konstituirajuća sjednica Skupštine Ličko-senjske županije

PRKINUTA SJEDNICA, NASTAVAK U ČETVRTAK

Župan je bio protiv tajnog glasovanja za predsjednika Skupštine.

Odavanje počasti domovini/Snimio Marko Čuljat Lika prtess Gospić
Odavanje počasti domovini/Snimio Marko Čuljat Lika prtess Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2019. u 15:15 sati

Priredio i snimio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Pokušaj opstrukcije današnjeg konstituiranja Županijske skupštine Darka Milinovića nije uspio. Naime, Dado i njegovi su se razišli oko načina glasovanja za predsjednika Skupštine s nezvaničnom ad hok stvorenom koalicijom kojom je u interesu boljitak društva, a ne pojedinaca. Na sjednici su prizočila sva 33 člana uključujući i dvojicu određenih prema zakonu o nacionalnim manjinama.

Nakon nekoliko uobičajenih stanka poradi provođenja zakonskih odredbi o konstituiranju Skupštine, Marijan Kustić, koji je predsjedavao sjednicom predložio je da glasovanje bude tajno. To je pogodilo u živac nekolicina nekih tzv. nezavisnih članova Skupštine jer je Kustić kasnio na nastavak sjednice sa pravašima i posumnjali su u mešetarenje oko izbora. Međurim, tijekom javnog izjašnjavanja za tajni izbor Kustić je dobio čak 17 glasova. To je izazvalo revolt nekih sudionika današnje sjednice na koji su se sjatili novinari i snimatelji sa svih strana Lijepe naše. Nije jasno što su oni očekivali, ali sjednica je tekla u punom demokratskom ozračju da svatko svakome skreše u lice što mu ima reći.

Prve provokacije tzv. nezavisnih u koje se uključio i Dado bile su nakon pet minuta kašnjenja Kustića na nastavak sjednice poradi kandidiranja predsjednika Skupštine. Dado je čak predlagao da Kustića idu tražiti po zahodima (????)!.

Dio prizočnih je glasno je i nekulturno ka u Saboru demonstrirao protiv tajnog izbora predsjednika, prvog s liste HDZ-a, jer su smatrali da se time trguje ispod žita. Konačno su govornici počeli izlaziti na govornicu da ih se čuje a dotada su se uzvikivali s mjesta i bez razumijevanja i vrijedi zabilježiti:

- Ovo ne nezabilježeno, podršku su HDZ-u osigurali SDSS i HSP, a građani naše županije pa i Hrvatske žele znati tko je danas većina, ali nema većine. Moja lista u tome neće sudjelovati.- rakao je Milinović.

-Konačno i SDSS postaje prepoznatljiv u ovoj Skupštini, pod krinkom demokracije ne smije se i dalje loše raditi. Nismo mi nikakvi maloumnici niti maloljetnici mi smo dio ove Skupštine. - naglasio je Nikola Lalić, dožupan i član SDSS-a.

Po svom autokratskom običaju, kojim je vladao ovim dijelom Hrvatske, polemiku je želio nastavi Dado, ali je to Kustić elegantno prekinuo u najavio glasovanje za 17 sati, a danaska su mu izostali i njegovi novinari i snimatelji vjerojatno uvjereni u njega kao gubitnika.
Sudionici današnje sjednice dobili su nekakve materijale ali ne i nlovinari, a mi ćemo se pšotruditi izvjestiti o izboru noivog predsjednik Skupštine.

NAkon nastavka zasjedanja u 17 sati Milinovićeva lista je napustila vijećnicu jer nisu htjeli javno glasovati, pa je zasjhedanje preinuto i bitgi će nastavljeno u 18 sati u četvrtak

Hrvatska stranka prava

PRIOPĆENJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. TRAVNJA 2019. U 14:55 SATI

GOSPIĆ - Danas, dan prije konstituiranja Županijske skupštine jedini se oglasio HSP svojim priopćenjem.
Karlo Starčević, predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i aktualni gradonačelnik Gospića danas je poslao priopćenje u svezi Skupštine Ličko-senjske županije:
- Od prijevremenih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije HSP nije postigao nikakav sporazum o suradnji ili koaliciji s drugim političkim opcijama, kako za konstituiranje Skupštine koja se održava sutra , tako i o budućem radu. Vijećnici HSP-a neće sudjelovati u konstituiranju skupštinskih odbora. (LPS)

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. TRAVNJA 2019. U 10:15 SATI

GOSPIĆ - U petak, 5. travnja je Svjetski dan zdravlja i tim povodom Županijski zavod za javnu zdravstvo organizira predavanje na temu Što je to PTSP i kako se s njim nositi o čemu će govoriti psihijatar Marko Kraljević. Predavanje je u 17 sati u KIC-u.

Ovaj se dan obilježava svake godine s ciljem promocije zdravlja te preventivnog djelovanja. U ovogodišnjem fokusu je dostupnost usluga za zaštitu općeg zdravlja stanovništva teritorijalnom i ekonomskom smislu.

- Želja nam je ovom javnozdravstvenom akcijom doprinijeti boljem razumijevanju i jačanju svijesti što to znači opća dostupnost zdravstvenih usluga - da bi usluge i podrška trebale biti svuda i svima jednako dostupne.- ističu u Zavodu i dodaju da stručnim predavanjem žele dati doprinos destigmatizaciji postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a) i to u kontekstu specifičnosti lokalne zajednice, koja je bila izravno izložena ratnim događajima što i danas ima implikacije na kvalitetu života naših sugrađana. (LpS)

KONSTITUIRANJE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

SJEDNICA 9. TRAVNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. ožujka 2019. u 14 sati

GOSPIĆ - Darko Banić, predstojnik Ureda državne uprave zakazao je održavanje konstituirajuće sjednice Županijske skupštine nakon provedenih prijevremenih izbora. Sjednica je zakazana za 9. travnja u 11 sati u vijećnici u Budačkoj ulici 55. (LPS)

Nova podrška Milinoviću


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujkja 2019. u 17:40 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz županova ureda danas su čelnici udruga proistekle iz Domovinskog rata podržale razgovor Milinovića i Starčevića u cilju što skorijeg donošenja proračuna kako bi putem javnog poziva mogli aplicirati na isti što sada nije moguće zbog privremenog financiranja. Milinović im je pojasnio vremenski okviri za donošenje novog proračuna.

Predstavnici udruga su izrazili uvjerenje, kao i prije nekoliko mjeseci, da će prevladati razum te da će proračun biti usvojen u što skorijem vremenu. Župan im se zahvalio na potpori te dao obećanje da će učiniti sve kako bi proračun bio donesen što je moguće prije. (LPS)

Pisma čitatelja

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja 2017.!

Raščlamba proteklih ličkih izbora te zbra u Ogulinu, Iloku, Iloku i Davoru.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2019. u 9:15 sati

PIŠE: Erih Lesjak

U svim medijima nakon ličko-senjskih izbora dominirali su te upravo i "vrištali" naslovi tipa "Plenković pobijedio Milinovića!". No, je li na prijevremenim mjesnim i područnim izborima koji su održani u nedjelju 10. ožujka predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pobijedio samo župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića, ili je ostvario i više izbornih "pobjeda" te jedan "neodlučen" rezultat ali to mediji ne percipiraju ili možda ipak percipiraju ali mu to ne će iz njima samo znanih razloga da priznaju?

Pa pođimo redom od Ličko-senjske županije, preko gradova Ogulina i Iloka do Općine Davor gdje su u nedjelju 10. ožujka 2019. održani prijevremeni izbori za odgovarajuća predstavnička tijela područne i mjesne samouprave, da se analizom numeričkih podataka o izbornom procesu i njegovu ishodu ustvrdi koga i što je Andrej Plenković pobijedio, "pobijedio" i izborio "neodlučen" ishod; te kako i zašto politički analitičari to ne prepoznaju a mediji ne objavljuju i ne slave?

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA: PODRUČNI IZBORI 2017. i 2019. GODINE
Na područnim izborima za vijećnike u Skupštini Ličko-senjske županije koji su održani 21. svibnja 2017.g. u popis birača bilo je upisano 44.696 birača (biračko tijelo), a glasovalo je 26.748 ili 59,84 posto birača. Kandidacijska lista HDZ-a kojoj je nositelj bio dr. Darko Milinović dobila je 14.045 glasova što je 55,30 posto od glasalih birača i 31,42 posto biračkoga tijela, i osvojila 18 od ukupno 31 vijećničko mjesto u Skupštini županije. Druga je bila Kandidacijska lista grupe birača (KLGB) kojoj je nositelj bio predsjednik Hrvatske stranke prava Karlo Starčević koja je dobila 5.803 glasova što je 22,84 posto od glasalih birača i 12,98 posto biračkoga tijela, i osvojila sedam vijećničkih mjesta. Treća je bila Kandidacijska lista SDP-a kojoj je nositelj bio Tomislav Zrinski koja je dobila 2.654 glasova što je 10,45 posto od glasalih birača i 5,93 posto biračkoga tijela, i osvojila tri vijećnička mjesta.
Na prijevremenim područnim izborima za vijećnike u Skupštini Ličko-senjske županije koji su održani 10. ožujka 2019. u popis birača bilo je upisano 43.217 birača, a glasovalo je 22.138 ili 51,23 posto birača. Kandidacijska lista izborne koalicije HDZ, HSU, HSP AS, HSS, HBS kojoj je nositelj bio Marijan Kustić dobila je 7.631 glasova što je 35,42 posto od glasalih birača i 17,65 posto biračkoga tijela, i osvojila 13 vijećničkih mjesta. Druga je bila KLGB nositelja liste dr. Darka Milinovića koja je dobila 4.402 glasova što je 20.43 posto od glasalih birača i 10,18 posto biračkoga tijela, i osvojila sedam vijećničkih mjesta. Treća je bila Kandidacijska lista HSP-a kojoj je nositelj bio Karlo Starčević koja je dobila 3.695 glasova što je 17,15 posto od glasalih birača i 8,54 posto biračkoga tijela, i osvojila šest vijećničkih mjesta.

GRAD OGULIN: MJESNI IZBORI 2017. i 2019. GODINE
Na mjesnim izborima za vijećnike u Gradskom vijeću Grada Ogulina koji su održani 21. svibnja 2017., u popis birača bilo je upisano 11.333 birača, a glasovalo je 5.953 ili 52,53 posto birača. Kandidacijska lista izborne koalicije HDZ, HSS, HSLS, HSU kojoj je nositelj bio Ivan Vučić dobila je 2.149 glasova što je 37,27 posto od glasalih birača i 18,96 posto biračkoga tijela, i osvojila osam od ukupno 17 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću. Druga je bila Kandidacijska lista izborne koalicije SDP, HNS LD kojoj je nositelj bio Dalibor Domitrović koja je dobila 1.401 glasova što je 24,30 posto od glasalih birača i 14 posto biračkoga tijela, i osvojila pet vijećničkih mjesta. Treća je bila KLGB nositelja Željka Stipetića koja je dobila 816 glasova što je 14,15 posto od glasalih birača i 8,16 posto biračkoga tijela, i osvojila tri vijećnička mjesta.
Na prijevremenim mjesnim izborima za vijećnike u Gradskom vijeću Grada Ogulina koji su održani 10. ožujka 2019., u popis birača bilo je upisano 11.099 birača, a glasovalo je 6.224 ili 56,08 posto birača. Kandidacijska lista SDP-a kojoj je nositelj bio Dalibor Domitrović dobila je 2.861 glasova što je 46,75 posto od glasalih birača i 25,77 posto biračkoga tijela, i osvojila devet vijećničkih mjesta. Druga je bila Kandidacijska lista izborne koalicije HDZ, HSLS, HSP, HSU nositelja Tomislava Lipoščaka koja je dobila 2.193 glasova što je 35,83 posto od glasalih birača i 19,75 posto biračkoga tijela, i osvojila šest vijećničkih mjesta. Treća je bila Kandidacijska lista DSS-a kojoj je nositelj bio Siniša Ljubojević koja je dobila 395 glasova što je 6,45 posto od glasalih birača i 3,55 posto biračkoga tijela, i osvojila jedno vijećničko mjesto.

GRAD ILOK: MJESNI IZBORI 2017. i 2019. GODINE
Na mjesnim izborima za vijećnike u Gradskom vijeću Grada Iloka koji su održani 21. svibnja 2017., u popis birača bilo je upisano 5.683 birača, a glasovalo je 2.787 ili 49,43 posto birača. Kandidacijska lista izborne koalicije HDZ, HSLS kojoj je nositelj bio Mladen Papak dobila je 800 glasova što je 29,64 posto od glasalih birača i 14,07 posto biračkoga tijela, i osvojila pet od ukupno 15 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću. Druga je bila KLGB nositeljice dr. Marine Budimir koja je dobila 787 glasova što je 29,15 posto od glasalih birača i 13,84 posto biračkoga tijela, i osvojila pet vijećničkih mjesta. Treća je bila Kandidacijska lista HSS-a kojoj je nositelj bio Zvonimir Dragun koja je dobila 504 glasova što je 18,67 posto od glasalih birača i 8,86 posto biračkoga tijela, i osvojila tri vijećnička mjesta.
Na prijevremenim mjesnim izborima za vijećnike u Gradskom vijeću Grada Iloka koji su održani 10. ožujka 2019., u popis birača bilo je upisano 5.383 birača, a glasovalo je 2.471 ili 50,92 posto. KLGB kojoj je nositeljica bila dr. Marina Budimir dobila je 1.408 glasova što je 52,09 posto od glasalih birača i 26,15 posto biračkoga tijela, i osvojila devet vijećničkih mjesta. Druga je bila Kandidacijska lista izborne koalicije HDZ, HSLS kojoj je nositeljica bila Zrinka Čobanković koja je dobila 663 glasova što je 24,52 posto od glasalih birača i 12,31 posto biračkoga tijela, i osvojila četiri vijećnička mjesta. Treća je bila Kandidacijska lista izborne koalicije HSS, HKS kojoj je nositelj bio Zvonimir Dragun koja je dobila 268 glasova što je 9,91 posto od glasalih birača i 4,97 posto biračkoga tijela, i osvojila jedno vijećničko mjesto.
OPĆINA DAVOR: MJESNI IZBORI 2017. I 2019. GODINE
Na mjesnim izborima za vijećnike u Općinskom vijeću Općine Davor koji su održani 21. svibnja 2017., u popis birača bilo je upisano 2.399 birača, a glasovalo je 1.082 ili 46,10 posto. Kandidacijska lista HDZ-a kojoj je nositelj bio Đuro Anđelković dobila je 566 glasova što je 54,26 posto od glasalih birača i 23,59 posto biračkoga tijela, i osvojila sedam od ukupno 13 vijećničkih mjesta u Općinskom vijeću. Preostalih šest vijećničkih mjesta osvojila je Kandidacijska lista izborne koalicije HSS, SDP kojoj je nositelj bio Mario Olić, koja je dobila 477 glasova što je 45,73 posto od glasalih birača i 19,88 posto biračkoga tijela.
Na prijevremenim mjesnim izborima za vijećnike u Općinskom vijeću Općine Davor koji su održani 10. ožujka 2019., u popis birača bilo je upisano 2.328 birača, a glasovalo je 1.394 ili 58,52 posto. Kandidacijska lista HDZ-a kojoj je nositeljica bila Jasna Butumović dobila je 808 glasova što je 50,01 posto od glasalih birača i 34,70 posto biračkoga tijela, i osvojila sedam vijećničkih mjesta. Druga je bila KLGB nositeljice Lidije Brlić koja je dobila 365 glasova što je 26,62 posto od glasalih birača i 15,67 posto biračkoga tijela, i osvojila tri vijećnička mjesta. Treća je bila Kandidacijska lista izborne koalicije HSS, SDP koja je dobila 306 glasova što je 22,46 posto od glasalih birača i 13,14 posto biračkog tijela, i osvojila tri vijećnička mjesta.

RAŠČLAMBA I INTERPRETACIJA REZULTATA IZBORA
Na prijevremenim izborima 2019. za vijećnike u Skupštini Ličko-senjske županije HDZ je dobio 6.414 glasova ili 45,66 posto manje i izgubio pet vijećničkih mjesta, u odnosu na izborne rezultate koje je postigao na redovitim izborima koji su održani u svibnju 2017.

Na prijevremenim izborima 2019.g. za vijećnike u Gradskom vijeću Grada Ogulina HDZ-ova izborna koalicija dobila je 44 ili 2,04 glasa više, ali je izgubila dva vijećnička mjesta u predstavničkom tijelu u odnosu na izborne rezultate koje je postigla na redovitim izborima u svibnju 2017. jer je SDP dobio 1.460 ili 51 posto glasova više i osvojio četiri vijećnička mjesta više u odnosu na izbore održane 2017.!
Na prijevremenim izborima 2019.g. za vijećnike u Gradskom vijeću Grada Iloka HDZ-ova izborna koalicija dobila je 137 ili 17,12 posto glasova manje i izgubila jedno vijećničko mjesto, u odnosu na izborne rezultate koje je postigla na redovitim izborima u svibnju 2017. godine.
Na prijevremenim izborima 2019.g. za vijećnike u Općinskom vijeću Općine Davor HDZ je dobio 808 ili 242 odnosno 42,75 posto glasova više, ali je osvojio jednaku brojku od sedam vijećničkih mjesta kao i na redovitim izborima u svibnju 2017. godine.

Političkom strategijom predsjednika Andreja Plenkovića HDZ je izravno i neizravno neizglasavanjem proračunâ izazvao zakonski obvezno raspuštanje redovitog saziva predstavničkog tijela navedenih jedinica područne i mjesne samouprave, i raspisivanje prijevremenih izbora. U vrijednosnoj analizi te i takve političke strategije predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića; valjan, značajan i pouzdan pokazatelj je usporedba s rezultatima koje je HDZ postigao na redovitim izborima u svibnju 2017. Komparacijom tih izbornih pokazatelja odnosno rezultata, vidi se da je HDZ predsjednika Andreja Plenkovića poražen u omjeru 0:3 od HDZ-a iz svibnja 2017. kada on nije bio njegov predsjednik!
Naime, u Skupštini Ličko-senjske županije i gradskim vijećima gradova Ogulina i Iloka HDZ je izgubio ukupno osam vijećničkih mjesta u odnosu na ukupnu brojku vijećničkih mjesta u tim predstavničkim tijelima koju je bio osvojio na izborima u svibnju 2017., dok je na izborima za Općinsko vijeće Općine Davor rezultat "neodlučen" jer je HDZ osvojio jednaku brojku vijećničkih mjesta kao i na izborima u svibnju 2017. U te četiri izborne jedinice zajedno HDZ je na izborima u svibnju 2017. dobio ukupno 17.560 glasova birača, a na izborima 10. ožujka 2019. dobio je u sve te četiri izborne jedinice ukupno 11.295 glasova birača što znači da je izgubio 6.265 ili 35,56 posto glasova, te je izgubio ukupno i osam vijećničkih mjesta u tim predstavničkim tijelima! Koliko su pak kuna izgubili državni proračun odnosno porezni obveznici za troškove provedbe tih s motrišta demokracije suvišnih i nepotrebnih izbora moći će se točno izračunati a sigurno je to najmanje dva milijuna kuna, dok se stvarni, a ne samo prijavljeni troškovi izborne kampanje ne će nikada ni saznati! No, potpuno je razvidno da su se ti izbori Andreju Plenkoviću i HDZ-u koji su ih isprovocirali, vratili i "razbili" o glavu kao politički bumerang.
K tome, iz prethodno navedenih izbornih rezultata razvidno je da su u tom apsolutno neravnopravnom izbornom nadmetanju Andrej Plenković, HDZ i država udruženim "pothvatom" pobijedili dr. Darka Milinovića, ali su u usporedbi s rezultatima koje je HDZ postigao na izborima koji su održani u svibnju 2017. Andrej Plenković i njegov HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi od strane birača!
Kada bi HDZ bio demokratska politička stranka, a Republika Hrvatska demokratska država, u Stranci bi se po univerzalno prihvaćenim demokratskim standardima tražila politička odgovornost predsjednika Andreja Plenkovića za nepotrebne prijevremene izbore i troškove poreznim obveznicima, izborni poraz i političku blamažu; a u javnosti bi se za to znalo i u medijima slobodno analiziralo, raspravljalo i kritiziralo!

Postizborni dogovor u Gospiću

DOGOVOR MILINOVIĆA I STARČEVIĆA

Pozivaju se i ostali na suradnju kako bi se nastavili započeti projekti.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2019. u 15:35 sati

GOSPIĆ - Na današnjem sastanku između predstavnika Nezavisne liste dr. Darka Milinovića i predsjednika Hrvatske stranke prava Karla Starčevića razgovaralo se o mogućnostima suradnje na razini Ličko - senjske županije.
Milinović i Starčević suglasni su da je usvajanje županijskog proračuna za ovu godinu od krucijalnog interesa za Ličko - senjsku županiju kako bi se nastavio rad na realizaciji započetih projekata.
Usuglašeno je da će se proračun županije, u dogovoru sa županom dr. Milinovićem, i ostalim političkim čimbenicima, modificirati s obzirom na trenutnu političku situaciju. Ovim sastankom dogovoreno je i pozivaju se svi politički subjekti kojima je u interesu stabilizacija Ličko - senjske županije i donošenje proračuna da se očituju o ovom stavu te isto tako da će se pregovori o suradnji nastaviti i u narednom razdoblju. (LpS)

Pisma čitatelja

HSP POLUČIO SLABIJI REZULTAT

U odnosu na izbore 2017. pravaši su dobili 35 posto glasova manje.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2019. u 8:45 sati

GOSPIĆ - Jutros smo od čitatelja Eriha Lesjaka dobili pismo HSP izgubila 2.108 ili 35 posto glasova i jedan mandat u odnosu na izbore 2017.

U nedjelju 10. ožujka 2019. poslije završetka prijevremenih područnih izbora za vijećnike u Skupštini Ličko-senjske županije, predsjednik HSP-a i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević među inim izjavio je za medije da je: "Vrlo zadovoljan izbornim rezultatom sa 17 posto osvojenih glasova". Na službenoj pak međumrežnoj stranici Hrvatske stranke prava objavljeno je i sljedeće: "Povijesni uspjeh HSP i predsjednika Starčevića u Ličko senjskoj županiji! HSP je treća snaga! HSP je ostvarila povijesni rezultat".

Analizom numeričkih podataka o aktualnim izborima, i potom njihovom usporedbom s rezultatima koje je HSP postigla na redovitim područnim izborima za vijećnike Skupštine Ličko-senjske županije koji su održani 21. svibnja 2017., moći će se otkriti i ustvrditi s čim je to predsjednik HSP-a Karlo Starčević "vrlo zadovoljan", te što su to "povijesni uspjeh", "treća snaga" i "povijesni rezultat" koje su HSP i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević postigli na upravo završenim prijevremenim područnim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije.

Na prijevremenim područnim izborima 10. ožujka u birački popis bilo je upisano 43.217 birača i oni čine biračko tijelo, a glasovalo je njih 22.133 ili 51,223 posto. Izborna lista HSP-a i njezin nositelj Karlo Starčević dobili su 3695 glasova što je 17,15 posto birača koji su glasovali, i 8,54 posto biračkoga tijela. HSP-ova izborna lista osvojila je šest vijećničkih mandata, i u redoslijedu po broju osvojenih vijećničkih mandata je "treća snaga" na izborima iza izborne liste HDZ-a i KLGB dr. Darka Milinovića.

Na redovitim područnim izborima za vijećnike Skupštine Ličko-senjske županije koji su održani 21. svibnja 2017. u birački popis bilo je upisano 44.696 birača i oni čine biračko tijelo, a glasovalo je njih 26.748 ili 59,84 posto. Hrvatska stranka prava na izbore je izašla s Kandidacijskom listom grupe birača (KLGB) kojoj je nositelj bio predsjednik HSP-a Karlo Starčević. KLGB HSP-a i njezin nositelj Karlo Starčević dobili su 5803 glasova što je 22,84 posto birača koji su glasovali ili 13 posto biračkoga tijela. Osvojeno je sedam vijećničkih mandata, i po tome je HSP bila "druga snaga" na izborima tj. odmah iza HDZ-a.Usporedbom brojki dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata Hrvatske stranke prava na redovitim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije koji su održani 2017., s brojkama dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata na prijevremenim izborima koji su održani 10. ožujka dolazi se do sljedećih rezultata:
Na upravo završenim prijevremenim izborima HSP i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević dobili su 2108 ili 34,86 posto glasova manje i jedan vijećnički mandat manje u usporedbi s izborima koji su održani u svibnju 2017.! Također su se spustili za jedno mjesto u redoslijedu stranaka po brojki osvojenih vijećničkih mandata, pa su sada "treća snaga" iza HDZ-a i KLGB dr. Darka Milinovića.

S čim, po čemu, kako i zašto je predsjednik HSP-a Karlo Starčević "vrlo zadovoljan" tim i takvim rezultatima izbora, a HSP te iste izborne rezultate kvalificira i atribuira kao "povijesni uspjeh"; znaju samo oni. Kako može biti ne samo "povijesni" nego i "običan" uspjeh ako stranka na izborima izgubi čak 2108 ili gotovo 35 posto glasova birača koji su joj dali svoj glas i političku potporu na prethodnim izborima, kao i jedan vijećnički mandat? Može li općenito bilo koji gubitak biti - dobitak? Može li se općenito nakon gubitka biti - dobitnikom? Može i to, ali samo ako ste u džepu imali zmiju pa je putem izgubili jer ste imali sreću da na džepu bude rupa. No, kad u izbornom programu imate "rupu" pa zbog toga na izborima masovno izgubite birače i njihove glasove, onda nikako i nipošto ne možete biti "vrlo zadovoljan" dobitnik nego samo i jedino izborni - gubitnik! No, kao što se to može vidjeti iz citiranih postizbornih priopćenja Karla Starčevića i HSP-a, i nakon masovnog gubitka glasova te političkog povjerenja i potpore birača, navodno se može biti - dobitnik i to čak povijesni! Ali, svakome je jasno da to može biti samo i jedino u mimikriji, vulgarnoj stranačkoj propagandi, zlouporabi povjerenja stranačkog članstva te varanju i obmanjivanju demokratske javnost!

Osjećaj zadovoljstva je subjektivna pojavnost i velikim dijelom ovisi o osobnom kapacitetu za introspekciju, samokritičnost i objektivnost; pa stoga predsjednik HSP-a i nositelj njezine izborne liste Karlo Starčević i može biti "vrlo zadovoljan" rezultatima izbora, ali to ovdje nije bitno za demokratsko okončanje postizbornog procesa. U demokratskim strankama za demokratsko okončanje postizbornog procesa primarno je i bitno što o rezultatima izbora misle te i "osjećaju" članovi stranke. Čini li njih masovni gubitak od čak 35 posto glasova i birača "vrlo zadovoljnim"; ili imaju samopoštovanje, demokratsku kulturu i političko znanje pa ne će dopustiti da ih predsjednik Karlo Starčević i vodstvo HSP-a varaju i obmanjuju lažnim izbornim uspjehom? Nego će postupiti politički logično te prema sebi i Stranci odgovorno kao što je to postizborno uobičajeno u svim demokratskim strankama i državama širom svijeta; te zatražiti da izborni gubitnici predsjednik Karlo Starčević i vodstvo HSP-a podnesu neopozive - ostavke na njihove stranačke položaje i dužnosti!


Priopćenje Milinovićeve izborne liste

OSTAJU VJERNI BIRAČIMA

Reagiranje na izjavu Andreja Plenkovića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2019. u 16:50 sati

GOSPIĆ - Od Kandidacijske liste nositelja dr. Darka Milinovića na izjavu Andreja Plenkovića dobili smo nepotpisano priopćenje koje glasi:

- Primorani smo reagirati na izjavu predsjednika HDZ - a Andreja Plenkovića u kojoj je konstatirao da su birači koji su glasali za našu listu, birači centra i desnog centra te da će se vratiti u birački korpus HDZ-a.To su prije svega razočarani birači centra, desnog centra i desnice koji traže alternativu. Održali smo sastanak svih kandidata s liste i donijeli smo zaključak kako se ne slažemo sa izjavom Plenkovića. Naime, naše birače sigurno nećemo iznevjeriti i po tom pitanju ćemo ostati ponosni. Oduzimamo pravo bilo kome da nad njima ima posebnu ekskluzivnost. Ako ih itko može vjerodostojno zastupati to je isključivo lista koju predvodi dr. Darko Milinović.
Napominjemo da ćemo kroz naš politički rad usmjeravati biračko tijelo Ličko-senjske županije, a poglavito ono koje nam je dalo podršku te ćemo biti uključeni u sve izborne procese koji su ispred nas. Jednako tako pozivamo sve političke aktere u Ličko-senjskoj županiji, a prije svega Hrvatsku demokratsku zajednicu da sa svojim partnerima što prije formira većinu kako bi Ličko-senjska županija nastavila sa zadanim projektima.
Donijeli smo jednoglasan zaključak da nas dr.Darko Milinović zastupa u svim pregovorima u narednom periodu te ostajemo dosljedni našem sloganu Ja sam na te ponosan! (LPS)

Hrvatska stranka prava

ZAHVALA BIRAČIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. OŽUJKA 2019. U 20:10 sati

GOSPIĆ - Karlo Starčević, predsjednik Hrvatske stranke prava i nositelj stranačke liste na netom završenim županijskim izborima poslao je večeras slijedeće priopćenje:

- Izuzetno smo zadovoljni rezultatima prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu. Prije raspuštanja Skupštine imali smo dva, a u novom sazivu Skupštine sudjelovat ćemo sa šest mandata, po čemu smo u ovom trenutku treća politička opcija u Ličko-senjskoj županiji.

Posebno nas raduje odličan rezultat na području grada Gospića gdje smo potvrdili poziciju najjače političke opcije.Taj rezultat doživljavamo i kao svojevrsnu ocjenu našeg rada u proteklom vremenu od početka obnašanja mandata. Kao što smo i isticali tijekom kapanje, naš način rada u gradu Gospiću, želimo prenijeti i na upravljanje Ličko-senjskom županijom za koju želimo preuzeti dio odgovornosti koji nam dopušta naš izborni rezultat. Uz odličan rezultat u Gospiću posebno smo ponosni na podršku iz cijele županije, gradova Otočca, Novalje i Senja te općina Perušić, Brinje, Lovinac i Karlobag gdje smo ostvarili značajne rezultate.

Nakon razgovora sa svim političkim akterima donest ćemo odluku koja u ovom trenutku jamči stabilizaciju odnosa, razvoj, novi smjer, nove politike i razvoj gospodarstva te u konačnici mjere i projekte koji će otvarati radna mjesta, zaustaviti raseljavanje i poboljšati životne uvjete svim građanima.


Postfestum izbora

PODZASTUPLJENOST NACIONALNE MANJINE

ŽIP je odredio još dva člana Županijske skupštine iz redova srpske nacionalne manjine.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2019. u 21:40 sati

GOSPIĆ - Temeljen zakonskih odredbi ŽIP je donio odluku o dopunjavanju utvrđenih i objavljenih rezultata izbora za članove Županijske skupštine Ličko-senjske.

Temeljem članka 107. stavka 1. u svezi članka 103. stavka 1. i 2. Zakona i članka 20. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ("Narodne novine", broj 155/02, 47/10, 80/10 i 93/11), utvrđuje se da na provedenim izborima u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, te se broj članova Županijske skupštine Ličko-senjske županije povećava za 2 mjesta.

Na osnovi tog članka pravo na dodatne članove u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije ostvaruju:
1. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - nositelj liste: DARKO MILINOVIĆ, dr. med., ostvarila je pravo na jedno mjesto te je s te liste izabran BOŠKO STAPAR.

2. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA-HDZ, HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA-HSU, HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ-HSP AS, HRVATSKA SELJAČKA STRANKA-HSS, HRVATSKA BUNJEVAČKA STRANKA-HBS, nositelj liste: MARIJAN KUSTIĆ, ostvarila je pravo na jedno mjesto te je s te liste izabrana DANICA JANJATOVIĆ. (LPS)

PRIOPĆENJE IZ HDZ-a

ZAHVALA BIRAČIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2019. u 21:20 sati

GOSPIĆ - Povjerenstvo GO HDZ-a poslalo je večeras priopćenje zahvale biračima:
- Od srca zahvaljujemo svim članovima Hrvatske demokratske zajednice, simpatizerima i građanima našega grada Gospića na jučerašnjem izlasku na izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije.
Hvala vam što ste nam poklonili vaše povjerenje, prepoznali novu snagu i zanos, a sve za dobrobit našega grada, duh zajedništva, vjere i optimizma. Snagom s obje strane Velebita, stvarajmo uspješniju, jaču i moderniju Ličko-senjsku županiju i grad Gospić!

Posfestum izbora

MILINOVIĆ PRIPREMA NOVI PRORAČUN

i nada se da će biti usvojen.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2019. u 14:50 sati

GOSPIĆ - Dan poslije izbora Darko Milinović, ličko-senjski župan koji je izgubio jučerašnje izbore za Županijsku skupštinu održao je konferenciju za novinare i najavio skoru izradu novog modificiranog prijedloga županijskog proračuna za koji se nada da će biti usvojen jer će biti velikih nesagledivih posljedica, a spremnost za to izrazili su i neki druge čelnici izbornih lista koji su ušli u Skupštinu. Milinović se zahvalio biračima na povjerenju kojim je postao druga stranka u županiji.

- Ovakvu današnju situaciju imali smo i prije pada proračuna, i tada se trebalo razgovarati. Brojke su neumoljive HDZ sa pet koalicijskih partnera dobio znatno manje glasova od oporbenih stranaka koje su sudjelovale na izborima, ukupno je 64 posto birača izrazilo nepovjerenje HDZ-u. Ponosan sam ponosan i sretan rezultatom kao druga politička opcija. - rekao je Milinović priznajući da je očekivao koji mandat više, naglašavajući potrebu da se Skupština konstituira što prije što ovisi od HDZ-a i dogovora sa strankama.

Milinović se pohvalio da iz prošle godine prenose u ovu suficit od sedam milijuna kuna, a da će više od milijun kuna otići za netom završene izbore za koje su se mogli nabaviti udžbenici za sve učenike.

Izbori za Županijsku skupštinu u Lici

Iščekivanje rezultata

Improvozirani TV studio u Stožeru Milinovića/Snimio Marko Čuljat Lika press
Improvozirani TV studio u Stožeru Milinovića/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. OŽUJKA 2019. U 21 SAT, dopuna u 22:10 sati, druga dopuna u 22:25 sati

GOSPIĆ - Večeras je lička metropola po prvi put u svojoj povijesti dobila TV studio. Naime, jedna TV kuća ju u prostoru Stožera Kandidacijske liste grupe birača Darka Milinovića došla s reporterskim kolima i postavila improvizirani studio. Došle su i druge novinarske ekipe. Državno izborno povjerenstvo je večeras u 20:25 objavilo privremene neslužbene rezultate glasovanja sa 57 biračkih mjesta od njih 116.

Prema tome izvješću na glasovanje je izašlo 14.297 birača što je bilo 44,71 posto od 43.164 birača (na prošlim izborima 2017. bila su 39.263 birača, a glasovalo je ukupno 48,12 posto).

Evo i rezuttala glasovanja: Stranka rada i solidarnosti dobila je 164 glasa (2,64 posto), Kandidacijska lista grupe birača - Ante Dabo 560 (9,03), HDZ, HSU,HSP AS, HSS i HBS 2114 (35,70), HSLS, HNS 129 (2,08), HSP 567 (9,14), Kandidacijska lista grupe birača - Darko Milinović 1194 (19,25), SDSS 747 (12,04), SDP 379 (6,11) i Živi zid 246 (3,96).

XXXXX
Prema podacima DIP-a od 21:25 sati kada su obrađena 102 od 116 biračkih mjesta koalicija HDZ, HSU, HSP AS, HSS i HBS uvjerljivi je pobjednik županijskih izbora s 5984 glasa ili 37,26 posto.
Kandidacijska lista Darka Milinovića dobila je 3050 ili 18,99 glasova, a zatim slijede Kandidacijska lista Ante Dabe 2036 ili 12,67 posto glasova i HSP 1857 ili 11,56 posto.
Ostale liste: SRS, 317 ili 1,97 posto, HSLS, HNS 419 ili 2,60 posto, SDSS 1142 ili 7,11 posto, SDP 708 ili 4,40 posto i Živi zid 545 ili 3,39 posto. (MAČ)

XXX
Konačno se po prvi puta oglasio i ŽIP i predsjednica Milka Vraneš:
Kod ŽIP LSŽ do dana 10. ožujka 2019. do 19:00 sati zaprimljene su 3 (tri) prijave za povredu izborne šutnje iz čl. 35. st. 3. Zakona o lokalnim izborima, s tim da je prijavu ovom Povjerenstvu podnijela politička stranka HSP protiv kandidacijske liste grupe birača Darka Milinovića, zatim građanin I. M. protiv sadržaja članka na internetskom portalu i kandidacijska lista grupe birača, nositelja liste Darka Milinovića, protiv objave na društvenoj mreži kandidatkinje na listi HSP-a. Ukoliko ŽIP LSŽ utvrdi postojanje povrede izborne šutnje, o istom će podnijeti posebnu obavijest nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, s tim da su Zakonom o lokalnim izborima za takve vrste prekršaja propisane novčane kazne.

Na dan izbora 10. ožujka 2019. nije bilo incidenata na biralištima, odnosno nije bilo evidentirano niti jedno remećenje javnog reda i mira, te još nije zaprimljen niti jedan prigovor u postupku zaštite izbornog prava od strane izbornih sudionika na izborni postupak, koji prigovor su u mogućnosti podnijeti prigovor u roku od 48 sati od kada je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor. Nadležno izborno povjerenstvo dužno je donijeti rješenje o prigovoru u roku od 48 sati od kada je prigovor dostavljen, odnosno od dana kada su dostavljeni izborni materijali na koje se prigovor odnosi.


U iščekivanju rezultata glasovanja

LIČANI POHITALI NA BIRALIŠTA

Zahvaljujući novinarima, povećan je interes za današnje lokalne izbore.

Današnje glasovanje u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Današnje glasovanje u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2019. u 13 sati, dopuna u 16 sati, dopuna u 17:45 sati

GOSPIĆ - Proteklih dana, a posebice u petak, lička metropola bila je i hrvatska po broju stranačkih čelnika i novinara koji se sjatili sa svih strana. Izvanredni izbori za Županijsku skupštinu koji su uslijedili nakon oštrog obračuna unutar HDZ-a i neizglasavanja županijskog proračuna izazvali su nezapamćen interes u hrvatskoj svekolikoj javnosti. Dabome, to se moralo odraziti i na izlaznost građana koji su neuobičajeno senzibilirani za glasovanje.

Na našem glasačkom mjestu, u Domu zdravlja, kao nikad do sada bila je velika grupa promatrača. Čak osam, što je rekord nad rekordima svih dosadašnjih izbora. Posao se odvijao dostojanstveno uz obvezatnu provjeru identiteta. Sukladno pričama o lošim popisima birača, osobno smo napravili provjeru. Naime, stjecajem okolnosti u nepunih pola godine u policiji sam čak dva puta promijenio adresu. Bila je točno upisana što me je iznenadilo o ažurnosti državnih službenika.

Izbore su uz promatrače danas pratili i brojni novinari.

XXXX
Službeni podaci Državnog izbornog povjerenstva o izlaznosti na prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije:
Do 11:30 sati izlaznost od ukupno 43.164 birača na današnjem glasovanju bilo ih je 7261 birač što je 16,82 posto i što je u odnosu na lokalne izbore manje za 5,12 posto ili 2276 birača.
Današnja najveća izlaznost od 22,28 posto bila je na Udbini, a najmanja u Brinju od 8,88 posto. U Gospiću je izlaznost bila 18,94 posto, Otočcu i Novalji 15,19, a u Senju 21,52 posto.

XXXX
Do 16:30 sati na birališta su izašla 17.424 ili 40,37 posto što je u odnosu na zadnje izbore manje 7,75 posto.

(M Čuljat)

Završni predizborni skup HDZ-a u Gospiću

SAMO JE JEDAN HDZ

S Andrejem Plenkovićem stigao je predsjednik Hrvatskog sabora i više ministara.

Razdragani hadezeovci na večerašnjem završnom skupu prije nedjeljnog glasovanja/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Razdragani hadezeovci na večerašnjem završnom skupu prije nedjeljnog glasovanja/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2019. u 20:40 sati

GOSPIĆ - Završni predizborni skup HDZ-a održan je večeras u punoj Gradskoj sportskoj dvorani, a iz Zagreba je stigao predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, više ministara te Vladimir Šeks.

- Stigli smo dati vam potporu jer su ovo važni izbori za budućnost Ličko-senjske županije. Vaša je obveza da gledate u budućnost i to je vaša odgovornost. Uz vas smo od prvog dana. Vlada će pomagati svim hrvatskim područjima a ne samo Lici. Za Liku smo vezani srcem jer nema čvrste Hrvatske bez čvrste Like. Marijan Kustić HDZ vodi u pobjedu u nedjelju.- rekao je Plenković.

Razdraganome mnoštvu Jandroković je poručio da je samo jedan HDZ, a Šeks da je HDZ ondje gdje ga je vidio i želio i dr. Franjo Tuđman. (M. Čuljat)

U susret nedjeljnim izborima

UZAVRELA PLACA

Danas je bila velika gužva na placi jer su se za glasove natjecale brojne stranke.

Gužva na gospićkoj placi/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Gužva na gospićkoj placi/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2019. u 12:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Današnji Međunarodni dan žena neobično je kao nikad do sada višestranački obilježen na gospićkoj placi koja se održava svakog petka već 273 godine o čemu je odluku donijela carica i kraljica Marija Terezija.

Naime, u susret nedjeljnim lokalnim izborima stranke su na ulazu u placu u Smiljanskoj ulici postavile svoje štandove i Gospićane nudile suvenirima, ali i prženim srdelicama i raznim pićima. Najranije su startali crveni, SDP-ovci, kojima je stigli i čelni ljudi Davor Bernardić i Fred Matić. Oni su dijelili crvene ruže prolaznicima i davali izjave novinarima koji su se ponovo sjatili sa svih strana kao nikada do sada. Na plavom štandu HDZ-a bili su članovi liste za Županijsku skupštinu, a čelnike večeras očekuju u sportskoj dvorani. Bio je u Smiljanskoj i štand HSP-a gdje se moglo popiti i pivo Ličanke i stranačkog čelnika Karla Starčevića. Bio je i žuti štand Živog zida koji je ukrašavao Ivan Vilibor Sinčić. Uz rakiju nudili su i žute maćuhice. Nešto kasnije komunalci su odnijeli i štand Nezavisne liste dr. Darka Milinovića. Bio je i štand Bure promjena koja je u ovim izborima ostala bez čelnog čovjeka.

Začudo, stranački čelnici malobrojne glasače, a ne birače u Ličko-senjskoj županiji, uvjeravaju da su oni jedini izbor za budućnost nerazvijene umjetne tvorevine imena Ličko-senjska županija u kojoj se sve slabije i slabije živi od nekih drugih dijelova Lijepe naše, primjerice Istre ili Dalmacije. Novinari su se sjatili i oko Jose Mraovića koji priželjkuje da Dado bude svrgnut i reče da se s njim neće rukovati.

Od svih čelnika koji su doprašili danas u ličku metropolu jedino je Bernardić smatrao za shodno da se malo umiješa u raju i glasače i birače. Bez ikakve pratnje gorila koje su uobičajene kod političara kafdaa dolaze u Gospić on je obišao više placara i placarki i rado razmijenio po nekoliko rečenica. Na naš nagovor zastao je na štandu OPG-a Mesić iz Mušaluka, koji jedini u Lici ima ličke lubenice i to od preko 20 kilograma. Čuo je Bernardić za Mesiće, i ponosno reče da i on ima ličke korijene, jedna mu je baka od Obućina iz Kose kod Perušića.
U toj vrevi netko je danas ostao i bez zubne proteze koja je završila ispod jednog automobila kod pekare..

NA današnjem paradiranju jedino je izostao pompozno najavljivani Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik koji hoće i u Lici stvoriti oporbu u tvrđavi HDZ-a. Bilo je jedino za primjetiti bivšu atletičarku Ivanu Brkljačić, koja je prozujala Smiljanskom, a možda je bila kod rođaka u ulici.

Predizborni skup pravaša

PROMJENE SU POČELE PRIJE TRI GODINE

HSP je pokazao da može unijeti promjene u politiku.

Starčević je nakon izlaska na govornicu burno pozdravljen/snimio Marko Čuljat Lika press
Starčević je nakon izlaska na govornicu burno pozdravljen/snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. ožujka 2019. u 21:15 sati

GOSPIĆ - Predizborni skup HSP-a, čiji je nacionalni predsjednik aktualni gospićki gradonačelnik Karlo Starčević i nositelj liste broj 5 za nedjeljne izbore u Ličko-senjskoj županiji privukao je veli broj građana. Velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića bila je puna.

- Zaveli smo reda u Gradu, a od ponedjeljka počet ćemo zavoditi red i u Ličko-senjskoj županiji. S našim lavicama i skolovima s liste. Vrijeme je da se sudjeluje u proimjenama jer nam inače povijest neće oprostiti. Naše veliko bogatstvo od čakavice do štokavice nije sre znalo iskoristiti. Gospić više nije u grču, vratili smo mu slobodu i radost, želimo da naša mladost živi s nama a ne da iseljava. Jedina smo zelena pustinja u Europi.- rekao je Karlo Starčević praćen burnim aplauzom i ustajanjem građana.

Na skupu su tamburali narodne pjesme Patrioti, a skup je pozdravilo nekoliko gostiju i to potpredsjednik HSP-a Ivan Žuljević, Ivica Granić i general Marko Lukić, koji je istakao da je u Gospiću prije tri godine počelo rušenje krive politike jer je došao čovjek koji je zatvorio ventile. (M. Čuljat)

Predizborni skup Nezavisne liste dr. Darka Milinovića

MILINOVIĆ ŽELI MIJENJATI HRVATSKU IZ LIKE

Poručio je članovima svoje bivše stranke da bi bilo bolje da se dosele u Liku a ne da samo dolaze na skupove.

Dadi je podrška bila i uža obitelj/SNimio Marko Čuljat Lika press
Dadi je podrška bila i uža obitelj/SNimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. ožujka 2019. u 21:20 sati

GOSPIĆ - Završni predizborni skup Nezavisne liste dr. Darka Milinovića održan je večeras u prepunom kinu Korzu. Milinović je u dvorani dočekan gromoglasnim aplauzom i pjesmom Dinamico benda.

Pošto je zapitao Andeja Plenkovića da li mu je žao što je iz HDZ-a izbacio ponosnog Hrvata, Milinović je nastavio:
- U nedjelju na izborima počinjemo mijenjati Hrvatsku odavde iz Gospića i Like. Ovo je pokret koji nitko zaustaviti ne može i već smo pobijedili. Neće mi nitko lomiti kičmu zahvaljujući vašoj podršci. Osjetio sam kost u grlu kada su me izbacili. Ucijenili su me prije izbacivanja, ali sam izabrao vas, moju obitelj. Ovih dana je najezda ministara, bilo bi dobro kada bi izbori bili svaki mjesec nešto bi i donijeli. Na ovim izborima HDZ će imati najlošiji rezultat do sada.- istakao je Milinović, i dodao da je u petak nova najezda ministara i da autobusima na skup dolazi tisuću članova HDZ-a izvan Like.

Osvrćući se na izvanredne izbore koje je isprovocirao HDZ u koaliciji sa SDSS-om Milinovi reče da je županija izgubila 90 milijuna kuna i da njegovi kandidati ne moraju ništa raditi jer HDZ mnogo griješi. Poručio je da se u nedjelju bira obitelj a ne istambulska konvencija.

Za govornicu je izašlo i nekoliko kandidata, a iznenađenje i prvi javni nastup imao je mladi gospićki poduzetnik Ivica Kovačević - Ico i poručio sugrađanima da u nedjelju ne ostaju kod kuće i da se uključe u glasovanje. (M. ČULJAT)

Potpora države za stambeno zbrinjavanje

POVEĆANE POTPORE

Ove godine potpore će iznositi preko 12 milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. ožujka 2019. u 17:50 sati

PERUŠIĆ - Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar danas se sastao s čelnicima općina Lovinac, Udbina i Donji Lapac.
Mažar je govorio o novostima i pogodnostima koje donosi novi zakon, te o ulaganju koje je do sad izvršeno na području Ličko-senjske županije.

Ove godine će na području Ličko-senjske županije biti investirano više od 12 milijuna kuna.
Pet milijuna će biti namijenjeno za građevinski materijal za izgradnju 40 kuća, četiri milijuna za obnovu državnih kuća i 3,5 milijuna za sanaciju i adaptaciju praznih stanova za ljude koji čekaju na listi prvenstva.

Novi Zakon donio je niz pogodnosti: dosadašnja dodjela novčanih naknada nakon izgradnje kuće u projektu stambenog zbrinjavanja koja je iznosila od 10.000 do 15.000 kuna povećana je za četvrtinu bruto vrijednosti dodijeljenog građevinskog materijala. Tako primjerice, za materijal u bruto vrijednosti od 160.000 kuna, obitelj nakon izgradnje kuće će dobiti 40.000 kuna gotovine. Visina najamnine za kuće u prvoj i drugoj skupini potpomognutih područja iznositi će kunu mjesečno bez obzira na veličinu i kvadraturu, te za sve državne stanove u prvoj skupini potpomognutih područja najam će iznositi 20 posrto od minimalne zaštićene najamnine.

Godine 2016. dodijeljeno je 20 stanova i devet kompleta građevinskog materijala ukupne vrijednosti 2,3milijuna kuna, a 2018. dodijeljena su 34 stana i 47 kompleta građevinskog materijala u vrijednosti 7,1 milijun kuna. Povećanje od 200 posto, odnosno u financijskom smislu pet milijuna kuna.
Općinski predstavnici iznijeli su probleme s kojima se susreću. Državni tajnik i njegovi suradnici su ponudili rješenja za određene probleme te naglasili da zajedničkom suradnjom velika većina tih problema može biti riješena. (A. Miletić)

Priopćenje lovinačkog načelnika

MILETIĆ OSTAJE U HDZ-U

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. OŽUJKA 2019. U 14:30 SATI

LOVINAC - Danas je u našu redakciju stiglo priopćenje Ivana Miletića, načelnika Općine u kome se kaže:

- Ponukan člankom objavljenog 1. ožujka u regionalnim glasilima, prilikom posjeta župana dr. Milinovića Lovincu, osjećam se dužnim obratiti se javnosti, ponajprije stanovnicima općine Lovinac. Naime, na temelju izjave koju je dr. Milinović dao, a koja glasi, citiram: "Ovdje ću pobijediti Kustića. Zahvaljujem se načelniku Miletiću na odličnoj suradnji koja će se nastaviti na dobrobit svih", proizlazi zaključak kako župan ima moju podršku na ovim predstojećim izborima što je izazvalo zbunjenost kod stanovnika pćine Lovinac. Kao načelnik ne osporavam dosadašnju dobru suradnju s dr. Milinovićem, međutim, član sam HDZ-a i čvrsto stojim iza našeg nositelja liste, gospodina Maria Kustića, kao i iza svih osoba na listi, a posebno iza našeg predstavnika, gospodina Josipa Vrkljana. Stoga molim sve naše stanovnike, da ih ovakve izjave ne zbunjuju i da izađu na izbore 10. ožujka. Također, moram naglasiti, da smo kao Općina ostvarili izvrsnu suradnju s gospodinom Mariom Kustićem kao i s velikim brojem naših ministara, što će, siguran sam, donijeti napredak našoj općini. (LPS)

Predizborna kampanja HDZ-a i koalicije

OBILAZAK TERENA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2019. u 14 sati

GOSPIĆ - Kandidati s izborne liste za Skupštinu Ličko-senjske županije obišli su okolicu Gospića. Družili su se s mještanima Smiljana, Bužima, Trnovca i ostalih susjednih mjesta.Bili su i u Brušanima i Ličkom Novom.

U uvodnom obraćanju nazočnima se obratila Katica Prpić koja je uz riječi dobrodošlice i zahvale svima koji su se okupili istaknula kako je ponosna jer druženje kreće iz Smiljana, iz mjesta u kojemu je Marijan Kustić na unutarstranačkim izborima za predsjednika ŽO dobio najviše glasova.

Ivica Radošević, povjerenik GO HDZ-a Gospića, predstavio je kandidate na listi s područja grada Gospića. Naglasio je važnost ovih izbora, postojanost samo jednog HDZ-a, potporu vrha stranke i premijera Plenkovića. Zalagat će za zaustavljanje iseljavanja mladih, razvijanje gospodarskih potencijala i ravnomjeran razvoj Županije.

Nositelj liste Marijan Kustić istaknuo je da nema podjele ljudi na vaše ni naše, što je postalo razarajuće i ne smije se dopustiti. Ponosan je na listu HDZ-a i koalicijskih partnera. HDZ je samo jedan, poveznica s Vladom je najveća podrška, jamac, za budućnost i kvalitetu života svim žiteljima županije, a posebno mladima kojima treba radno mjesto i potpora. U sportskom žargonu jedinstvenosti i poticaja pozvao je sve nazočne neka izađu na izbore 10. ožujka i daju povjerenje HDZ-u i koalicijskim partnerima jer je to put u bolju budućnost.

Nositelj liste HDZ-a i koalicijskih partnera Marijan Kustić i kandidati s liste i bili su na druženje s mještanima Bilaja i okolnih mjesta. U ugodnom ozračju Kustić je predstavio program za boljitak Ličko -senjske županije i smjernice rada. Pozvao je prisutne neka izađu na izbore povjerenje poklone pobjedničkoj listi. (LPS)

Konferencija za novinare HSLS-a i HNS-a

VLADA SE MIJEŠA U LOKALNE IZBORE

Čelnici "male" koalicije zamjeraju hrvatskoj vladi što je preselila u Liku.

Tomljanović i Franić s ličkim novinarima
Tomljanović i Franić s ličkim novinarima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. ožujka 2019. u 16:15 sati, video dopuna u 20:15 sati

GOSPIĆ - U županijskoj palači danas popodne konferenciju za novinare održali su čelnici "male" koalicije HSLS-a i HNS-a Ante Franić i Krunoslav Tomljanović. Istakli su da se vlada RH nije smjela tako mnogo angažirati oko lokalnih izbora i davati velika obećanja koja će uskoro biti zaboravljena. Iako su njihove stranke u koaliciji sa HDZ-om na nacionalnoj razini, njihovi ministri ne emisare po Lici i okolici poput hadezeovskih ministara pa i samog premijera Plenkovića. Istaknuto je da je HDZ preko emisara jučer proglasio bankrot Ličko-senjske županije u kojoj je već desetljećima sve manje i manje ljudi zvani Ličani. Zbog toga su prozvani ostali lokalni čelnici, a u prvom redu gradonačelnici i načelnici, da se izjasne o stvarnom stanju u ovome dijelu hrvatske države. Franić kje naglasio da nisu svi branitleji uz Milinovića, i on sam je iz obitelji koja je dala četiri hrvatska branitelja a već se godinama ne slaže s politikom HDZ-a pa ni sada, posebno je naglasio zadovoljstvo medijskim praćenjem njihovog rada. (MaČ)

VIDEO IZVJEŠĆE:

">

www.youtube.com/watch?v=nXpSKXQiB-Q

https://www.youtube.com/watch?v=nXpSKXQiB-Q

Izbori u Ličko-senjskoj županiji

Javna tribina mladeži

I večeras je u Gospiću bilo dosta funkcionara iz Zagreba.

Večerašnja javmna tribina mladeži HDZ-a
Večerašnja javmna tribina mladeži HDZ-a
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27- veljače 2019. u 19:45 sati

GOSPIĆ - Županijska organizacija mladeži HDZ-a večeras je u susret skorim županijskim izborima organizirala javnu tribinu. Na njoj su sudjelovali Ivan Vidiš,predsjednik nacionalne organizacije mladeži HDZ-a, Marijan Kustić, predsjednik županijske organizacija HDZ-a, te ministri Tomislav Ćorić i Marko Pavić. Tribinu je vodila Nada Marjanović, dosadašnja predsjednica Županijske liste.

Večeras su u glavni lički grad došli članovi mladeži iz cijele županije, a stigli su i autobusi iz Rijeke, Karlovca i Zadra s kojima je stigao i bivši ministar Božidar Kalmeta. Naskupu je bilo i više državnih tajnika, savjetnika i pomoćnika Vlade iz Zagreba.

Prije tribine govorio je Mario Kapulica, predsjednik utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" koji je naglasio da su se večeras sastali sokolovi na čijim će krilima HDZ odnijeti novu pobjedu koja će značiti boljitak ne samo Like. (LPS)

Predizborni skup HDZ-a u Gospiću

PLENKOVIĆ DOVEO PO VLADE

Hadezeovci su kao u stara dobra vremena popunili kino Korzo u Gospiću, a neki su bili podbočili i šank.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković/Snimio M. Čuljat Lik@ press Gospić
Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković/Snimio M. Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2019. u 17 sati

GOSPIĆ - Ovi izbori trebaju malo urediti odnose unutar Ličko-senjske županije nakon čudnih poteža što je u redu na stranačkom putu kojim se jača država i eurospki put promjena i razvitka, zato treba revizija i osveženi HDZ.- istakao je danas na prvom stgranačkom skupi Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i ahrvatski premijer koji je stigao nakon skupa u Ogulinu, a stigao je s gotovo pola vlade.

Plenković je pohvalio program ličkog HFDZ-a koji je na skupu predstavio Marijan Kustić, novi predsjednik ŽO HDZ-a, rekavši da je točno pogodio u bit problema jer treba zaustaviti daljnje raseljavanje područja Like i okolice koje čini deset posto područja Hrvatske.

Vlada RH je za 10. ožujka raspisala prijevremene izbore za Županijsku skupštinu nakon što je središnjica HDZ-a istjerala iz stranke starog predsjednika dr. Darka Milinovića i nakon pada županijskog proračuna što je uzrok brojnim teškoćama u ovome dijelu Hrvatske.
Danas je gospićko kino Korzo bilo dupške puno, pa su čake neki bili podbočili i šank.(MAČ)

Prvi predizborni skup ima HDZ i koalicija

DOLAZI I ANDREJ PLENKOVIĆ

Sutra na predizborni skup HDZ-a dolazi predsjednik stranke.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i novi predsjednik ličkog HDZ-a Marij Kustić na jednom skupu u Gospiću/Arhiva Lika pressa Gospić snimio Marko ČULJAT
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i novi predsjednik ličkog HDZ-a Marij Kustić na jednom skupu u Gospiću/Arhiva Lika pressa Gospić snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2019. u 13:55 sati

GOSPIĆ - Ovih dana u punom su jeku stranačke pripreme za predstojeće izvanredne lokalne izbore vijećnika Županijske skupštine. Do izbora je došlo zbog pada proračuna posljednjeg dana Stare godine i nove je Vlada zakazala za 10. ožujka, a sinoć u ponoć završena je kandidatura deset lista sa po deset kandidata. U našu redakciji dobili smo sam dvije obavijesti o podnošenju kandidature Povjerenstvu. Osim toga, nešto ranije raspuštena je kompletna organizacija HDZ-a na čelu s dr. Darkom Milinovićem koji je izbačen iz stranke i stranački povjerenici proveli su stranačke izbore.

Danas smo ipak od HDZ-a Senja dobili obavijest za sutrašnji prvi stranački skup koji će se održati sutra u Kinu Korzo s početkom u 14 sati koji je ujedno i konferencija za novinare. Prema toj pozivnici sutra će na konferenciji koja je otvorena i za građane biti nazočan i Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer. Sutra će biti predstavljeni i kandidati za Županijsku skupštinu koalicije HDZ, HSS, HSU, HSP AS i HBS. S Plenkovićem će doći i članovi predsjedništva stranke. (MAČ)

Nova županijska koaliciji

HSLS i HNS OČEKUJU NAJMANJE PET VIJEĆNIKA

Koaliciji je spremna ne samo za ove izbore.

Čelnica HNS-a i HSLS-a Krunoslav Tomljanović i Ante Franić/Snimio Marko Čuljat Lika press
Čelnica HNS-a i HSLS-a Krunoslav Tomljanović i Ante Franić/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. veljače 2019. u 18:15 sati, video dopuna u 19 sati

GOSPIĆ - Nova koalicija HSLS-HNS predala je danas kandidatsku listu za izvanredne izbore Skupštine Ličko-senjske županije. Predsjednik Županijske organizacije i potpredsjednik nacionalne organizacije HSLS-a Ante Franić dao je prije predaje liste izjavu novinarima. Nova koalicija očekuje najmanje pet vijećnik u novom sazivu, a Franić je istakao kako se ide u izbore samo poradi razračuna unutar HDZ-a i da su spremni i za još jedne izbore ako to bude potrebito. U Posljednjem sazivu vijećnik je bio samo Ante Franić, dok su kandidati HNS-a nestali u stranačkim transformacijama. (MAČ)

IZJAVA ANTE FRANIĆA:


Prekordeni županijski izbori u Gospiću

DOKTOR DADO PREDAO LISTU NEZAVISNIH

Dado je siguran u pobjedu i novi korak u budućnost Like i okolice.

Dado na čelu svojih kandidata za Županiju/Snimio Marko Čuljat Lika press
Dado na čelu svojih kandidata za Županiju/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2019. u 21:30 sati,video dopuna u 22:30 sati

GOSPIĆ - Dan prije zakonskog roka, večeras je dr. Darko Milinović predao popis kandidata svoje Nezavisne liste za izbore, prekoredne, Skupštine Ličko-senjske županije koji su zakazani za 10. ožujka.

U županijsku palaču večeras je stigao 31 kandidat da bi i na taj način iskazali podršku Milinoviću, koji je grupno predao preko dvije tisuće potpisa podrške njegovoj kandidaturi. U sali, koja je inače otvorena za sve stranke tijekom cijele godine, Milinović je dao i izjavu na nekolicinu novinara koji su se odazvali pozivu.

-Predao sam pobjedničku listu i pozivan sve građane naše županije da izađu na izbore. Na listi je 55 posto djevojaka i žena te 70 posto članova HDZ-a. - rekao je Milinović, koji je prije kratkog vremena izbačen iz stranke, dodajući da su garancija za snažnu Ličko-senjsku županiju, a time i za snažnu Hrvatsku.

Milinović je na kraju pozvao protukandidate da ne vrše pritiske na njegovu pobjedničku listu koja će biti nova platforma koja će pobijediti na izborima. ZAhvalio se svima na podršci da gradi Novu Ličko-senjsku županiju. (M. Čuljat)

PRVI LIČKI VLOG O DADINOJ LISTI ZA ŽUPANIJU
U susret županijskim izborima

IZBORI SU 10. OŽUJKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. veljače 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 7. veljače 2019. raspisani su prijevremeni izbori za članove Županijske skupštine Ličko-senjske županije koji će se održati dana 10. ožujka 2019.

Prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova Županijske skupštine Ličko-senjske moraju biti zaprimljeni u Županijsko izborno povjerenstvo Ličko-senjske županije sa sjedištem u zgradi Ličko-senjske županije, Ulica dr. Franje Tuđmana 4, soba 51, u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle do 21. veljače 2019. do 24:00 sata.
Kontakti Povjerenstva su: telefon/fax 588-292, mail: zip.licko-senjska@izbori.hr i mobitel. 099 460 8717, a radno vrijeme je 16. veljače od 10 do 14 sati, 18. veljače i 19. veljače od 9:00 do 15:00 sati, 20. i 21 veljače od 08:00 do 24:00 sata. (LpS)

FINANCIJSKE KOMPLIKACIJE LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

ZBOG PRORAČUNA TEŠKO DO EURA

Da bi se povukli euri potrebno je i vlastito učešće koga nema jer nema ni proračuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2019. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Nakon radnog vremena iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje o komplikacijama radi neusvajanja županijskog proračuna, koje prenosimo u cijelosti i bez komentara uz neophodno novinarsko uređivanje:

Šokantni novi detalji ne usvajanja proračuna Ličko-senjske županije
Župan Milinović zatražio hitan sastanak sa Premijerom

- Župan Darko Milinović danas je održao niz sastanaka, a između ostalog i s ravnateljima i predsjednicima upravnih vijeća i školskih odbora županijskih institucija koje su aplicirale na natječaje EU fondova te zbog ne donošenja proračuna dolaze u određene probleme. Želimo posebno istaknuti: -Sukladno zakonu ravnatelji moraju zatražiti obustavu projekata. Oni koji su prošli na natječaju moraju zatražiti odgodu potpisivanja ugovora do donošenja proračuna. Ravnatelji moraju zatražiti obustavu projekata, a to znači obustavu povlačenja EU sredstava. Druga razina problema onih koji su prošli na natječaju je da moraju tražiti odgodu potpisivanja ugovora što naravno komplicira situaciju budući se ne zna kada će novi proračun biti donesen. Slijede natječaji u veljači na koje bi Županija mogla aplicirati, ali ni to nije moguće jer se do donošenja proračuna ne mogu uvrstiti vlastita sredstva koja je potrebno izdvojiti u proračunu. Zbog toga ćemo izgubiti 250 milijuna kuna, a sljedeći natječaji za 2 -3 godine.
Osnovnoj školi Korenica prijeti blokada iako je završila projekt i može doći u blokadu od dva milijuna kuna samo je jedan primjer posljedica nedonošenja proračuna. Zbog svega navedenoga župan Darko Milinović zatražio je hitan sastanak s premijerom kako bi pokušali naći izlaz iz ove situacije ukoliko je moguće. (LpS)

Župan Milinović i dalje u akciji

SASTANAK SA ŠKOLSKIM RAVNATELJIMA

ZA škole je na raspolaganju 2,5 milijuna kuna koje treba potrošiti.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. SIJEČNJA 2019. U 17 SATI

GOSPIĆ - Nov im statutima škola trebaju ravnateljima i školskim odborima više ovlasti kojih do sada nisu imali kako bi ravnatelji pokazali svoje sposobnosti upravljanja u odgoju i obrazovanju. - naglasio je danas ličko-senjski župan Darko Milinović, na sastanku sa školskim ravnateljima i predsjednicima školskih odbora.

Milinović ih je upoznao sa predloženim i neprihvaćenim proračunom ta ovu godinu. Izrazio je uvjerenje, bez obzira na poteškoće zbog neprihvaćanja proračuna, da će ipak zajedno napraviti sve kako bi u drugoj polovici godine realizirali neke projekte, ali je izrazio i bojazan da se neki projekti neće ostvariti. Upozorio ravnatelje da ima nepotrošenih 2,5 milijuna kuna te ih zamolio da iskoriste taj financijski potencijal što će biti jedan od elemenata u ocjenjivanju rada ravnatelja. (LpS)

ŽUPAN MILINOVIĆ PREDSTAVLJA NEPRIHVAĆENI PRORAČUN

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. SIJEČNJA 2019. U 19:45 SATI

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan Darko Milinović održao radni sastanak s dijelom gospodarstvenika na kojem je prezentirao proračun Ličko-senjske županije koji nije prošao na Županijskoj skupštini posljednjeg dana prošle godine.
Prezentirao je i moguće posljedice neusvajanja proračuna i probleme povlačenja EU sredstava, ali i s isplatom plaća proračunskim korisnicima koji sredstva dobivaju po programima i natječaju.

Milinović je naglasio da će nastaviti predstavljanjem proračuna sve do novih izbora jer smatra da je ovo dobar proračun i želi ga predstaviti apsolutno svima kako bi dobio eventualno sugestije do predstavljanja novog proračuna nakon konstituiranja Županijske skupštine. Nakon proračuna uslijedila je rasprava te poziv Milinovića da će se ponovno sastati sa svima zainteresiranima nakon izbora kako bi novi proračun bio potpuno transparentan i dostupan svima. Župan Milinović nastaviti će s ostalim gospodarstvenicima, ali i svim ostalima razgovarati o proračunu. (LPS)

XI. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

PRORAČUN PAO ŽUPAN OSTAO

Nakon žustre i na trenutke mučne rasprave pao je prijedlog proračuna za iduću godinu. Na redu izvanredni izbori.

Glasovanje za novi proračun u Gospiću
Glasovanje za novi proračun u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. prosinca 2018. u 16:15 sati

GOSPIĆ - Na staru godinu, kao nikad do sada održana je XI. sjednica Županijske skupštine koje je bila odgađana nekoliko puta. U središtu pozornosti skupštinara bio je prijedlog proračuna za narednu godinu koji je težak preko 300 milijuna kuna.

Ličko-senjski župan Darko Milinović, je već prije sjednice slao zadovoljni smiješak, jer, kako je započeo izlaganje o proračunu, koji su napravile stručne službe, a ne on, bio je uvjeren da neće proći. I obistinila su se njegova očekivanja. Sav život korisnika proračun, a ima ih na tisuće diljem Županije, po svemu sudeći idu u hladni pogon sve do kolovoza naredne godine. Pojedini skupštinari su ga prozivali i pozivali na odgovornost, ukazivali na skretanje rasprave u političke vode, ali nije bilo pomoći. Neki su čak izjavili da im ništa nije jasno nakon raspada HDZ-a i pojave sedmorice veličanstvenih, odnosno prebjega iz HDZ-a k Milinoviću.

Na kraju rasprave za proračun je bilo samo 11 ruku, 14 je bilo suzdržanih, a za proračun je trebalo 17 glasova. Treba istaknuti da na današnjoj sjednici nisu bila dva skupštinara iz srpske nacionalne manjine, članovi SDSS-a. Jedan je zatražio stanje mirovanja mandata. Radi se o Mirku Zagorcu iz Metka koji se u studenom teško razbolio i imenovan mu je Milorad Delić iz Vrhovina za zamjenika ali ni on nije došao. Nažalost, danas na sjednici nije bio niti jedan dožupan od njih troje što se također oa 1993. godine po prvi put dogodilo. O nedoličnoj atmosferi najbolje govori i činjenica da su skupštinari Ante Franić i Berislav Gržinić zaradili, kao nikad do sada, čak dvije javne opomene predsjednice Nade MArijanović. (M. Čuljat)

Skupština Ličko-senjske županije

ODGOĐENA SJEDNICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. prosinca 2018. u 8:15 sati

GOSPIĆ - Nada Marijanović, mag. ing. silv., predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije poslala je mail iz koga je vidljivo da današnju sjednicu odgodila za ponedjeljak 31. prosinca u 11 sati.

Marijanović navodi da je odgodila sjednicu zato što neće biti nazočan dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, a nije odredio zamjenika koji bi odgovarao na pitanja tijekom rasprave prijedloga županijskog proračuna za narednu godinu.

Jutros je iz Tajništva Ličko-senjske županije stigla i službena obavijest o odgodi sjednice za ponedjeljak. (LpS)

ČESTITKA ŽUPANA MILINOVIĆA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2018. u 13:30 sati

Danas je iz županova ureda u našu redakciju stigla čestitka:

Dragi stanovnici Ličko-senjske županije,
neka blagdan Božića Vama i Vašim obiteljima
donese mir,sreću i blagostanje.
Pregršt poslovnih i osobnih uspjeha u 2019.godini
želi Vam

Župan
mr.Darko Milinović, dr.med.

Županija ispunjava obveze

DOZNAKE LOVSTVU I TURIZMU

Gospićkih je biciklista sve više/Foto arhiva Lika pressa
Gospićkih je biciklista sve više/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2018. u 14:15 sati

GOSPIĆ - Jučer je sukladno dogovoru župana dr. darka Milinovića s lovcima Ličko-senjska županije, i prije dogovoren og roka, doznačila 570 tisuća kuna za unapređenje lovstva. Iu županova ureda priopćavaju da se time pokazuje financijska stabilnost Županije.

Da napomenemo da su zbog financijskih dubioza Ličko-senjske županije lovci imali poteškoća prilikom obavljanja rutinskih djelatnosti u realizaciji programa. Ukupno je do jučer lovcima doznačeno preko 1,3 milijuna kuna. Pokazatelj financijske stabilnosti Ličko-senjske županije je i podmirivanje cjelokupne preuzete financijske obveze za projekte "Razvoja cikloturizma u Ličko-senjskoj županiji" čime je osigurana provedba projekata ukupne vrijednosti od 631 tisuća kuna. Time su stvorenu preduvjeti za nastavak projekta cikloturizma i u 2019. godini i osigurani uvjeti za daljnji razvoj turizma i produženje turističke sezone na području Ličko-senjske županije. (LpS)

LOVCIMA 1,3 MILIJUNA KUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2018. u 15 sati

GOSPIĆ - Na današnjem sastanku sa lovozakupcima potpisani su Ugovori u vrijednosti od 570 tisuća kuna čime Županija podupire razvoj lovstva u ovome dijelu Hrvatske. Tijekom ove godine Županija je podmirila dug od 740 tisuća kuna što znači da je ukupno za lovstvo u ovoj godini isplaćeno preko 1,3 milijuna kuna.

Lovačka društva i predsjednici lovačkih društava izrazili su zadovoljstvo budući je Županija u mnogome pomogla razvoju lovstva. U ime svih lovaca Mile Ugarković, tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije koji je izrazio nadu da će se lovstvo uspješno razvijati čime će se upotpuniti turistička ponuda..

Lovozakupci su istaknuli da župan Darko Milinović uživa njihovu punu potporu u dosadašnjem kao i budućem radu. (LpS)

Susret župana Milinovića s

S ČELNICIMA DOMOVINSKIH UDRUGA

 
 


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2018.

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Darko Milinović održao je sastanak s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata koje djeluju na županijskoj razini te im prezentirao proračun, a poglavito dio koji je vezan za njihovo financiranje.

Predstavnici udruga iskazali su zadovoljstvo predloženim proračunom, zahvalili županu Milinoviću na podršci koju u imaju, te pozvali na donošenje proračuna jer bi im u suprotnom bio otežan rad.

Milinović se zahvalio na potpori i razumijevanju koje su mu iskazali te obećao daljnju potporu i ukoliko bude potrebno iznalaženje dodatnih sredstava za njihovo financiranje i programe. Udruge su suglasne sa predloženim proračunom te poručuju da nitko ne treba podnositi amandmane budući su sve usuglasili sa županom Milinovićem. Na sastanku su nazočili predstavnici slijedećih Udruga: Udruga ratnih veterana 9.GBR "Vukovi", Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruga specijalaca Domovinskog rata "Tigar", Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Stožer Ličko-senjske županije za obranu digniteta Domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 1990.-1991. i Zajednica Županijskih udruga HVIDR - e. (LPS)

Za život bez mina

IZBJEGAVATI SENZACIONALIZAM U INFORMIRANJU

Ante Glibo govori o senzacionalističkom informiranju u Hrvatskoj
Ante Glibo govori o senzacionalističkom informiranju u Hrvatskoj
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2018. u 14 sati

GOSPIĆ - U cilju povećavanja sigurnosti kretanja zbog moguće minske opasnosti na području Ličko-senjske županije danas je održan sastanak čelnika turističkih i drugih društvenih organizacija na kome su bili predstavnici HCR-a iz Siska, Ministarstva graditeljstva i Udruge Hrvatska pomaže.

Ovo je prvi ovakav sastanak u državi, a razlog su brojne mine koje se još uvijek nalaze na ratom zahvaćenom području Like. Kako je istakao Mladen Crnković, iz HCR-a, do sada su od mina očišćenju svi koridori krupne infrastrukture, a mine su još u šumskim predjelima gdje se mora raditi ručno što je i skup.

- Trebamo dati odgovor kako očuvati razvoj seoskog turizma što nije u interesu konkurencije pa ima i pojava psihološkog rata. Tome doprinose i senzacionalistički naslovi u sredstvima informiranja. Ima čaj pojava i prikrivanja istine i onda se objavljuju laži- i stakao je Ante Gugo, iz Ministarstva gospodarstva, dodajući da analize pokazuju kako od deset čitatelja novina čak osmero čita samo naslove. (MaČ)

Nove županijske stipendije

ČETIRI STIPENDIJE ZA UGOSTITELJE

SOkolić i Milinović nakon potpisa ugovora/Foto LSŽ
SOkolić i Milinović nakon potpisa ugovora/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2018. u 18:40 sati

GOSPIĆ - Sukladno dogovorenoj suradnji na zajedničkom rješavanju problema deficitarnih kadrova u obrtništvu i malom poduzetništvu na području Ličko-senjske županije, župan Darko Milinović i predsjednik Obrtničke komore (HOK) Ličko-senjske županije Marko Sokolić zaključili su danas Sporazum o stipendiranju učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u školskoj godini 2018./2019. godine.

Stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja jedna je od mjera Programa povezivanja gospodarskih subjekata i studenata te učenika srednjih škola na području Ličko-senjske županije, kojoj je cilj poticanje učenika na školovanje za rad u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Ovakav model stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja odvija se kontinuirano od 2011. godine. Ovim Sporazumom osigurava se fond od ukupno godišnje 24 tisuće kuna za stipendije u iznosu od 600 kuna po učeniku mjesečno (za 4 učenika), a kriterije za odabir stipendista i njihov konačan odabir utvrditi će Obrtnička komora Ličko-senjske županije.

Sokolić i Milinović izrazili su zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom suradnjom Ličko-senjske županije i HOK-a na provedbi svih mjera Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Ličko-senjske županije. Posebno je istaknuta uspješna suradnja na provedbi programa kreditiranja razvoja poduzetništva, programa edukacija za ulazak u svijet poduzetništva, za unaprjeđenje poslovanja, poticanje korištenja sredstava europske unije za razvoj gospodarskih subjekata i slično. (LPS)

U Ličko-senjskoj županiji mine i dalje prijete

USKORO RADIONICA O MINSKIM OPASNOSTIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. STUDENOGA 2018. U 17 SATI

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Darko Milinović održao je danas radni sastanak na temu povećanja sigurnosti kretanja zbog moguće minske opasnosti na području Ličko-senjske županije.

Radnom sastanku nazočila je predsjednica Udruge Hrvatska pomaže Đurđa Adlešić, voditelj odsjeka za edukaciju Hrvatskog centra za razminiranje i član Udruge Mladen Crnković, Josip Dujmović, voditelj službe policije u PU ličko-senjskoj, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ana Rukavina-Stilinović.

Dogovoreno je da će Ličko-senjska županija u suradnji s Turističkom zajednicom i Udrugom Hrvatska pomaže početkom prosinca organizirati edukativnu radionicu na kojoj će se turističke djelatnike, lovce, vatrogasce i predstavnike osnovnih škola educirati na temu sigurnog kretanja zbog moguće minske opasnosti. Projekt financira Hrvatska turistička zajednica, a provodi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Udrugom Hrvatska pomaže i Hrvatskim centrom za razminiranje. (LpS)

Razgovor Milinović-Franić

FRANIĆ OBEĆAO PODRŠKU NOVOM PRORAČUNU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. STDENOGA 2018. U 21:35 SATI

GOSPIĆ - Danas su nastavljeni razgovori župana dr. Darka Milinovića s političkim čimbenicima s područja Ličko-senjske županije. Milinović je danas županijski proračun prezentiran predsjedniku HSLS-aa Anti Franiću.

Župan je kao što je i obećao, a što je protekle godine tražio Ante Franić, osigurao sredstva za rad Antikorupcijskog povjerenstva kroz Odjel Tajništva županije. Osigurana su i određena sredstva za razvojne projekte. Temeljem prezentiranog proračuna i financijske stabilnosti ovogodišnjeg proračuna Ante Franić izrazio je zadovoljstvo i podržati će Proračun Ličko-senjske županije za 2019.godinu.

Stožer Civilne zaštite

DOBRI EFEKTI PREVENTIVE

Čišćenje Kolakovca u Gospiću/>Snimio Marko ČULJAT Lika press
Čišćenje Kolakovca u Gospiću/>Snimio Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. studenoga 2018. u 14:50 sati

GOSPIĆ - U ponedjeljak je, pod predsjedavanjem dožupana Vice Nekića, održana redovna sjednica Stožera Civilne zaštite Ličko-senjske županije, na kojoj su razmotrene pripreme za predstojeću zimsku sezonu, te ovogodišnji rad i plan za iduću godinu.

Na temu stanja i ocjene spremnosti nadležnih službi i redovnih snaga sustava civilne zaštite za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta za zimski period 2018./2019. godinu izvješće su podnijeli članovi Stožera, predstavnici operativnih snaga Civilne zaštite i žurnih službi s područja županije: Županijski vatrogasni zapovjednik, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Županije, ravnateljice Opće bolnice Gospić i Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske, ravnatelj Društva Crvenog križa Ličko-senjske županije, pročelnik HGSS Stanice Gospić, zapovjednik specijalističke postrojbe za logistiku, voditelj HV,VGO Rijeka-VGI "Lika, Podvelebitsko primorje i otoci", voditelj Hrvatskih ceste d.o.o. Ispostava Gospić, predstavnik Županijske uprava za ceste Ličko-senjske županije, kapetan Lučke kapetanije Senj, predstavnici HEP- ODS d.o.o. Elektrolika Gospić te Hrvatskih šuma d.o.o.UŠP Gospić.

Članovi Stožera istaknuli su spremnost u provođenju redovnih aktivnosti za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta sukladno svojim planovima djelovanja, dok su analizirajući proteklu požarnu i turističku sezonu, zaključili da je uspješno okončana, zahvaljujući prije svega preventivnim i planskim aktivnostima, pojačanim timovima i drugim mjerama, s ciljem što kvalitetnije sigurnosti građana i turista za vrijeme turističke, odnosno požarne sezone.

Danas ne u kontinentalnom dijelu županije osvanulo nekoliko centimetara snijega koji je u jutarnjim satima polijevala kiša i stvarao se led. Međutim, jučer s prvim sumrakom na teren su krenule ralice i posipači zimske službe te su umnogome olakšali današnje čišćenje kolnika. U policiji saznajemo da je promet kamionima zabranjen na cestama iz Gospića preko Velebita za Karlobag, gdje ima jake bure, i preko Ljubova za Korenicu. Gradske su ulice bile korektono očišćene. Čak je ponovo angažirana mala ralica za pločnike, a za čišćenje staza po parkovima nabavljena je mala samohodna freza. (LpS)

Otvorena županijska vrata

BESPLATNO KORIŠTENJE DVORANE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2018. u 19:45 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović, odlučio da će se u sjedištu Županije besplatno moći koristiti sala za sastanke koja može primiti 40 osoba. Sala je do sada korištena isključivo za županijske potrebe. U ranijim sazivima tu su se održavale i sjednice Županijskog poglavarstva.

Ovom odlukom izaći će se u susret upitima pravnih i fizičkih osoba te političkih stranaka o mogućnosti korištenja dvorane za održavanje radnih sastanaka, konferencije za medije i ostalog. Zainteresirani za prostor trebaju se unaprijed pismeno obratiti za korištenje. (LPS)

Nova pomorska investicija

MILIJUNI ZA SENJSKU LUKU

Nekadašnji izgled senjske rive/Arhiva Lika pressa
Nekadašnji izgled senjske rive/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. listopada 2018. u 13 sati

GOSPIĆ - Sutra će u Senju Lučka uprava i tvrtka Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice nakon provedenog javnog natječaja potpisati ugovor o građenju za izvođenje radova izvanrednog održavanja luke Senj. Ugovorena cijena izvođenja radova je 3.1 milijun kuna, a rok izvođenja radova je 70 dana.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture projekt financira gotovo u cijelosti. Potpisivanje ugovora će biti u nazočnosti župana dr. Darka Milinovića, predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Grada Senja. (LPS)

Post festum JUL-a

POSEBNE NAGRADE

Na jubilarnoj izložbi Jesen u Lici dodijeljena su posebna priznanja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2018. u 10 sati

GOSPIĆ - Na netom završenoj jubilarnoj 20. Jeseni u Lici dodijeljena su i posebna priznanja utemeljiteljima: Karlo Posavec, Gospić, Ana Brkljačić, Gospić, i Ivana Laginja, Zagreb.

Priznanja su dobili i najvjerniji izlagači: Ana Ilić Panjković, Sombor, Dragica Rogić, Otočac, Ružica Dujmović, Otočac, Ivan Golac, Gospić, Mirko Milković, Gospić, Vladimir Tomaić, Krasno, Božo Biondić, Kuterevo, Ivan Vlainić, Prvan Selo, Nikola Baričević, Gospić, Ivan Crnković ? Pavenka, Kuterevo i OPG Šimunić, Senj.

Priznanja partnera dobili su: Dječji vrtić Pahuljica Gospić, Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića Gospić, Hrvatske šume, Uprava šuma Gospić, Turistička zajednica grada Gospić i Grad Gospić. (LPS)

20. izložba Jesen u Lici

IDUĆEG VIKENDA HRVATSKA U GOSPIĆU

Idućeg vikenda održava se tradicionalna izložba domaćih proizvoda. Izlagači iz 19 hrvatskih županija.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2018. u 15:10 sati

GOSPIĆ - Na nasu tradicionalnu i jubilarnu 20. izložbu Jesen u Lici stiže do 27o izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih država Slovenije, BIH i Vojvodine. Zahvaljujem se inicijatorima koji su organizirali prvu izložbu kao i mojim prethodnicima županima koji su izložbu prihvatili i razvijali je.- istakao je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan koji je sa suradnicima održao kratku konferenciju za novinare.

Ovogodišnja izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Gračar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a pokrovitelji su i ministarstva poljoprivrede, gospodarstva i turizma. Uz Ličko-senjsku županiju suorganizator je Grad Gospić, a partneri su turističke zajednice te Hrvatska obrtnička komora i Hrvatske šume. Po prvi put ove godine županije partneri su Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija.

- Idući vikend k nama dolazi čitava Hrvatske. Najviše je domaćih izlagača koji će zauzeti 97 štandova, ali i iz Zagreba zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika Bandića dolazi 21 izlagač.- naglasio ja župan Milinović, dodajući da će izlagači biti iz 19 hrvatskih županija.

Idućeg vikenda biti će pojačane autobusne linije iz Zagreba i Zadra. (MaČ)

Za prijevoz srednjoškolaca

3,l milijun kuna

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2018. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, s tri autoprijevoznika potpisao ugovor o prijevozu srednjoškolaca. Ugovor vrijedan 3,1 milijunu potpisali su prijevoznici Autotrans Rijeka, Knežević Mukinje i Sabljak Rakovica. Ova su sredstva 75 posto troškova a ostatak će osigurati gradovi i općine. Milinović je istakao dobru dosadašnju suradnju i kvalitetu prijevoza srednjoškolaca. Ovim ugovorima od 1200 učenika besplatan prijevoz do škole imati će njih 434. (MaČ)

20. Jesen u Lici

DOŽIVLJAVANJE LIKE I LIČANA

Jubilarna izložba plodova Like svake godine sve bogatija. Objavljujemo službeni program manifestacije.

NA Jeseni nastupaju i brojni kudovi/Foto arhiva Lika pressa
NA Jeseni nastupaju i brojni kudovi/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2018. u 13:20 sati

GOSPIĆ - Prije dva desetljeća nitko nije znao u što će se razviti inicijativa ekološke udruge da se na jednom mjestu prezentiraju lički proizvodi. Iz godine u godinu broj sudionika se povećavao, pa je na kraju izložba JUL dobila i službenu državnu potporu u vidu pokroviteljstava čak i šefova hrvatske samostalne države. Kud bolja pohvala za inicijatore koji su već postali anonimni.

Inicijator je bila Ekološka udruga Kap života iz Gospića i ZOE - Centar za očuvanje ruralnog naslijeđa iz Zagreba. Prva izložba bila je 2. listopada 1999. Na izložbi u Pučkom otvorenom učilištu bilo je samo 16 izlagača iz Gospića, Kosinja, Ličkog Lešća, Otočca, Švice i Gračaca.

5. listopada 2018. godine (petak)

10.00 Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici
10.00 Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića
/Trg Stjepana Radića/
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta"
Organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić
/Glavni šator/
11.00 Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici
/Glavni šator/
13.00 Nastup Folklornog ansambla "Dr. Ante Starčević" Gospić
/Glavni šator/
17.00 Nastup KUD-a "Gacka" Ličko Lešće
/Glavni šator/
18.00 Nastup HKUD-a "Lika" Lički Osik
/Glavni šator/
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe
/Glavni šator/

6. listopada 2018. godine (subota)
10.00 Početak drugog dana Izložbe
10.00 Otvorenje 9. Izložbe ovaca Ličko-senjske županije i
3. Izložbe buša Ličko-senjske županije
Organizatori: Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca
Lika - Gospić i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta"
Organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić
/Glavni šator/
10.45 Ocjenjivanje izložbenih grla ličke pramenke i buše
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
11.00 Demonstracija pečenja pekmeza od šljiva,
- podjela gotovog pekmeza posjetiteljima
/Glavni šator/
11.00 Nastup SKD "Prosvjeta" Pododbor Udbina
/Glavni šator/
11.30 Kup mladih uzgajivača buše s područja Like
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
Proglašenje najbolje ocjenjenih grla na 9. izložbi ovaca Ličko-senjske županije
i 3. Izložbi buša Ličko-senjske županije
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
12.00 Nastup KUD-a Eugen Kumičić Križišće
/Glavni šator/
13.00 Rezultati 16. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada
Rezultati 12. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada
Rezultati 10. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada
/Glavni šator/
13.30 Nastup Ansambla "Prijatelji s Une" Bihać
/Glavni šator/
15.00 Nastup HKUD-a "Široka Kula" Široka Kula
/Glavni šator/
16.00 Nastup KUD -a "Carza" Poličnik
/Glavni šator/
17.00 Nastup HKUD- a Perušić
/Glavni šator/
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe
20.30 Svečano večernje događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na
izložbi Jesen u Lici 2018., dodjela posebnih priznanja povodom jubilarne 20.
manifestacije Jesen u Lici i dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet,
modna revija "Etno butika Mara", /Kino Korzo, Gospić/

7. listopada 2018. godine (nedjelja)
10.00 Početak trećeg dana Izložbe
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta"
Organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić
/Glavni šator/
11.00 Nastup FS Đerđef Cazin
/Glavni šator/
13.00 Nastup HKUD Korenica
/Glavni šator/
14.00 Nastup KUD -a Gospa Lurdska Poljica
/Glavni šator/
15.00 Nastup FS Đerđef Cazin
/Glavni šator/
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
19.00 Zatvaranje Izložbe

9. listopada 2018. godine (utorak)
10.00 Otvorenje konferencije Regionalni dani EU fondova - Gospić
10.20 Panel diskusija: "Razvoj Ličko-senjske županije korištenjem EU
fondova za poticanje investicija"
11.30 Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj
14.0 Zatvaranje konferencije
15.0
OSTALA DOGAĐANJA:
01.10. - 07.10. "TJEDAN ŠLJIVA, GLJIVA I KRUMPIRA - ODLIČNO JE, IZ LIKE JE!"
/organizator TZ Grada Gospića u suradnji s ugostiteljima s područja Grada Gospića/

DEMONSTRACIJE: pečenje pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje, izrada suvenira od drveta

MOGUĆNOST IZLETA :
- MC Nikola Tesla - Smiljan,
- Pećinski Park Grabovača - Perušić
- Rizvan City, Rizvanuša

Nove investicije u gospićkoj bolnici

MODERNIZACIJA KIRURGIJE

Iduće godine proradit će i dnevna bolnica.

Početak modernizacije gospićke bolnice
Početak modernizacije gospićke bolnice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2018. u 13:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovaj novi program čija realizacija počinje danas odjeknut će u cijeloj Hrvatskoj. Htjeli su ukinuti gospićku bolnicu, htjeli su ukinuti hemodijalizu ali smo osigurali potporu i gospićka je bolnica jedna od rijetkih koja već dvije godine ne bilježi gubitke u poslovanju.- istakao je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, označavajući početak radova na modernizaciji i proširenju operacionog trakta i na proširenju bolnice.

Brojne goste i uzvanike, među kojima su bili i predstavnici ministarstva i agencije za provedbu projekta SAFU iz Zagreba, te radnike bolnice s novom investicijom od gotovo 21 milijun kuna upoznala je dr. Sandra Čubelić, ravnateljice Opće bolnice Gospić. Sredstva za ovu investiciju osigurana su u potpunosti iz europskih fondova, a posao će nakon provedenog javnog natječaja izvršiti slovenska tvrtka Solida.
- Počeci bolničkog liječenja datiraju iz 1885 godine, a prva operacija je izvršena 1932. Ovim radovima želimo modernizirati i proširite operacioni trakt, a biti će izgrađen i novi prostor za dnevnu bolnicu s deset kreveta. Time želimo unaprijediti naše usluge i uključiti se u svjetske trendove. Program su podržala i nadležna ministarstva. - istakla je ravnateljica Čubelić.

- Ministarstvo će i dalje biti podrška jer je ovo značajna bolnica i želimo bolju zdravstvenu zaštitu i na ovome području.- istakao je Gordan Žanić, pomoćnik ministra zdravstva.

Na kraju je radove i radnike blagoslovio vlč. MArinko Miličević.

Prošlogodišnje poslovanje gospodarstva

BLAGI PORAST BROJA RADNIKA

Prošle godine izvoz ja povećan za preko 50 posto.

Pred početak jučerašnje sjednice
Pred početak jučerašnje sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2018. u 14:20 sati

GOSPIĆ - Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine na dnevnom redu bilo je prošlogodišnje poslovanje gospodarstva. Tako je vidljivo da je na krajem godine bilo u Ličko-senjskoj županiji bilo sveukupno zaposleno 13.450 radnika što je bilo povećanje za 538 radnika ili za oko četiri posto.

Prošle godine djelovala su 832 poduzetnika u kojima je bilo preko četiri tisuće radnika 2,2 milijarde ukupnog prihoda i nešto manje rashode te je dobit iznosila 130, a gubitak 93 milijuna kuna. Prema broju zaposlenih najveće su Likaceste iz Gospića sa 201 radnikom, a prema ukupnom prihodu najveći je Calcit Lika Gospić sa 211 milijuna kuna zarađenih od barlećanskog kamena. Zbog zakonskih propisa nepoznato je poslovanje NP Plitvička jezera koja je prošle godine posjetilo više od 1,7 milijuna posjetitelja koji su kupili isto toliko ulaznica i još ponešto potrošili. Naime, Plitvice su izuzete od poreza na dobit jer imaju proračunsko računovodstvo i ne obuhvaća ih FINA.

Značajan je i podatak da je za preko 50 posto povećan izvoz roba i usluga i iznosio je preko 46 milijuna eura, a preklani je bio 30 milijuna. Istovremeno, porastao je i uvoz za oko 40 posto i iznosio je 20 milijuna eura,. (MaČ)

Počinje Jesen

JESEN POČINJE ŠLJIVAMA I KUMPIROM

Plakat za Tjedan specijaliteta
Plakat za Tjedan specijaliteta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Pripreme za ovogodišnju, jubilarnu, 20. izložbu Jesen u Lici privode se kraju. Dan as je na Trgu Stjepana Radića započela montaža velikog šatora, a Turistička zajednica Gospića priredila je Tjedan degustacija proizvoda od šljiva i krumpira pod nazivom Odlično je iz Like je.

Degustacija će početi 1. listopada i traje do 10. listopada u restoranima Kod Martina na Trgu Stjepana Radića, od 9 do 20 sati, Bistro & wine bar Travel;Smiljanska ulica 32 radnim danom od 10 do 23 sata a vikendom od 12 do 23 sata; Hotel Ana, Zagrebačka 18, od 8 do 24 sati i Restoran Maki od 7 do 21:30 sati. (LPS)

Zahtjev SDP-a na Županijskoj skupštini

OSTAVKA ŽUPANA MILINOVIĆA

Tomislav Zrinski zatražio je da ostavku podnese ličko-senjski župan Darko Milinović.

Tomislav Zrinski traži ostavku župana Milinovića
Tomislav Zrinski traži ostavku župana Milinovića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. rujna 2018. u 13:45 sati

GOSPIĆ - Na kraju aktualnog sata današnje 8. sjednice Županijske skupštine skupštinar Tomislav Zrinki (SDP), nakon konstatacije da izvršna vlast ne radi, da dožupanica ne dolazi na posao iz da je župan Milinović izbačen iz HDZ-a i da nema većinu, zatražio je da župan podnese ostavku i da se raspišu izbori.

- Dobio sam izbore i na ime i prezime a ne samo od stranaka u koaliciji. Sad razmišljam što nakon moga isključenja iz HDZ-a. Dao sam rok da su odgovoriti do kraja godine. Je li pošteno ići na nove izbore i potrošiti nekoliko stotina tisuća kuna, a ja ću se kandidirati ili neću - rekao je Milinović. (MaČ)

20. izložba Jesen u Lici

JUBILARNA JESENSKA IZLOŽBA

Nastavlja se dobra tradicija ove međunarodne izložbe hrane i drugih roba. Stiže gotovo 300 izlagača.

Mušalučanin dr. Joso Štimac, sa svojim bušama na prošlogodišnjoj izložbi/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Mušalučanin dr. Joso Štimac, sa svojim bušama na prošlogodišnjoj izložbi/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2018. u 13:30 sati

GOSPIĆ - Na jubilarnoj 20.-oj izložbi Jesen u Lici od 5 do 7. listopada od 10 do 19 sati izlagati će svoje proizvode OPG-i, obrti, trgovačka društva, zadruge, udruge, javne ustanove koje skrbe o zaštićenim područjima i škole. Izložba se održava na Trgu Stjepana Radići i na okolnim prostorima.

Jubilarna izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar -Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gorana Jandrokovića, a pokrovitelji su i ministarstva turizma, poljoprivrede i gospodarstva. Izložbu organiziraju Ličko-senjska županija, Razvojna agencija Lira, a suorganizator je Grad Gospić.

Jesen u Lici najveća je izložbeno - prodajna i tradicijska manifestacija u Ličko-senjskoj županiji i u široj regiji, na kojoj izlagači predstavljaju isključivo svoje proizvode. Prilika je to i za razmjenu znanja i iskustava i ugovaranje međusobne suradnje. Izlažu se brojni autohtoni poljoprivredni, prehrambeni, uporabni i ukrasni proizvodi visoke kvalitete koje proizvode mala poljoprivredna gospodarstva i mali poduzetnici sa primorskog i ličkog dijela Ličko-senjske županije te ruralnih prostora gotovo svih hrvatskih županija i susjednih područja (Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Vojvodine). Stoga Izložba ima i međunarodni karakter. Na ovogodišnjoj jubilarnoj 20. Jeseni u Lici predstavit će se oko 270 izlagača, a u tri dana održavanja Izložbe očekujemo posjetu preko 20.000 posjetitelja. Iz Zagreba se stiže autobusima i vlakovima. Nekoliko posljednjih godina sastavni dio Izložbe je izložba ličke pramenke, te izložba autohtonog ličkog goveda - ličke buše, na kojoj će se predstaviti najuspješniji uzgajivači o pramenke i buša s područja Ličko-senjske županije sa svojim najboljim grlima.

Tradicija je da Izložbu obogaćuju nastupima brojni plesači, svirači i pjevači iz Like i okolice. Ne treba zaboraviti da se tijekom izložbe svakodnevno prije kupnje mogu i kušati proizvodi. Osim toga, proglasiti će se i najbolji proizvođači rakije, meda i sira u Ličko-senjskoj županiji. (LpS)

Sazvana Županijska skupština

SJEDNICA 27. RUJNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2018. u 20:45 sati

GOSPIĆ - Predsjednica Skupštine Ličko-senjske-županije Nada Marjanović sazvala je VIII. Sjednicu za 27. rujna. Uz aktualni sat preloženo je još 16 točaka dnevnog reda.

Na početku sjednice raspravit će se županovo izvješće o radu, te polugodišnje izvršenje proračuna. Na dnevnom redu su i druge ovogodišnje izmjene proračuna te više izvješća o radu županijskih institucija i gospodarstva. (MaČ)

Novo u Lici i okolici

KORAK ISKORAČIO I U LIKU

Karlovačke aktivistice
Karlovačke aktivistice "Koraka" s Ličankama u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2018. U 13:15 SATI

GOSPIĆ - Danas je Ženska grupa "Korak" iz Karlovca zakoračila i na područje Ličko-senjske županije. "Korak" je umrežen u podršku i suradnju za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Program se provodi do kraja 2020., a u njemu sudjeluje kao nositelj programa Ženska soba - Centar za seksualna prava uz financijsku podršku Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, a provodi se u suradnji s deset organizacija civilnog društva.

Aktivistice koraka, kojim su se danas pridružile izaslanice Ličko-senjske županije i Policijske uprave, ostaju u Gospiću i sutra u akciji borbe protiv nasilja nad ženama. (MaČ)

Osnovna škola Perušić

DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJU DVORANE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2018. u 14:45 sati

PERUŠIĆ - Danas su dr. Darko Milinović, župan ličko-senjski i Ivica Turić, načelnik Općine Perušić potpisali Sporazum o međusobnim pravima i obvezama sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju školske sportske dvorane uz Osnovnu školu Perušić.
Izradom projektne dokumentacije započinje realizacija stvaranja jednakih mogućnosti obrazovanja za sve učenike na području Ličko-senjske županije. Vrijednost projekta je 15 tisuća eura, od čega Općina Perušić financira deset tisuća, a Ličko - senjska županija pet tisuća eura. Projektom se predviđa polivalentna školska športska dvorana sa oko 600 sjedećih mjesta, a površini od 800 četvornih metara.

Načelnik Turić je izrazio zadovoljstvo na odličnoj suradnjom sa županom Milinovićem te je uvjeren u nastavak suradnje u provedbi svih projekata. (LSŽ/LPS)

Upravni odjel za gospodarstvo

POZIV ZA JESEN U LICI

Upućen je javni poziv za sudjelovanje u ocjenjivanju proizvoda.

Detalj s lanjske izložbe
Detalj s lanjske izložbe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Iz Upravnog odjela za gospodarstvo danas je upućen poziv za sudjelovanjem u ocjenjivanju meda, sira i voćnih rakija s područja Ličko-senjske županije koje se održava u sastavu priprema za Jesen u Lici koja će biti ove godine dvadeseta po redu.

Pozivaju se proizvođači meda s područja Ličko-senjske županije za sudjelovanjem u 16. ocjenjivanju meda proizvedenog na području Ličko-senjske županije. Ocjenjivanje tradicionalno vrši Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju. Zainteresirani pčelari trebaju dostaviti po jednu staklenku tekućeg meda od 900 grama i jednu staklenku tekućeg meda od 450 grama za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.

Pozivaju se i proizvođači voćnih rakija s područja Ličko-senjske županije da sudjeluju u 10. ocjenjivanju rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, koje će ove godine obaviti Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Ocjenjivanje voćnih rakija uključuje organoleptičku i fizikalno-kemijsku analizu uzoraka, analizu boje prema CIE lab sustavu i analizu biološki aktivnih spojeva. Svi proizvođači koji žele sudjelovati u ocjenjivanju trebaju dostaviti po jednu litru rakije za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.

Uzorci meda i voćnih rakija prikupljaju se do 11. rujna 2018. godine u prostorima Ličko-senjske županije, Upravni odjel za gospodarstvo, soba broj 19, kontakt osoba Snježana Došen.

Ocjenjivanje sira Ličko-senjska županija provodi u suradnji s Udrugom malih sirara Lički škripavac, koja će obaviti prikupljanje uzoraka, a ocjenjivanje prikupljenih uzoraka sira i ove godine provesti će Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo.

Predstavljanje najbolje ocjenjenih uzoraka meda, sira i voćnih rakija obaviti će se dana 6. listopada 2018. prigodom održavanja drugog dana izložbe Jesen u Lici, a kojom prigodom će se uručiti i diplome proizvođačima.

Pozivaju se proizvođači da u što većem broju sudjeluju u ocjenjivanju kvalitete meda, sira i voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, i na taj način dokažu neospornu kvalitetu svojih proizvoda. Postupkom ocjenjivanja proizvođači će ujedno dobiti i upute kako upravljati kvalitetom svojih proizvoda, a sve s ciljem ujednačavanja razine vrhunske kakvoće meda, sira i voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije i stvaranja uvjeta za lakši i prepoznatljiv nastup na zahtjevnom europskom tržištu i posebno vrednovanje proizvoda.

Priopćenje ličkog župana

MILINOVIĆ ZAHVALIO GRAĐANIMA NA PODRŠCI

NAjavljena i konferencija za novinare.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2018. u 15:30 sati

GOSPIĆ - Krajem današnjeg radnog dana, a nakon izbacivanja iz HDZ-a, iz ureda župana dobili smo priopćenje dr. Darka Milinovića, ličko-senjskog župana u kome se kaže:

Cijenjeni članovi Hrvatske demokratske zajednice kako ste vjerojatno i čuli od danas više nisam član Hrvatske demokratske zajednice odlukom Suda časti za koju smatram da je duboko nedemokratska i nepravedna. Jedini razlog tome je što sam zajedno s vama tražio odgovore zašto se odgađaju već treći put za redom izbori u gradu Gospiću i Ličko-senjskoj županiji. To je jedini moj "krimen". Usprkos ovome nikad vas neću izdati i dalje ću se zajedno sa vama, članovima i svim ostalima građanima Ličko-senjske županije boriti za njene interese.

Zahvaljujem vam na povjerenju koje ste mi ukazali na svim izborima. Posebno se želim zahvaliti braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata i svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata što su u meni prepoznali jednog od onih koji je zajedno sa vama stvarao hrvatsku domovinu. Vaša potpora mi je uvijek davala novi elan i novu snagu kao što je to i danas. Budite sigurni da vas neću iznevjeriti.

Osim toga poslano je i priopćenje novinarima u kome kaže:
Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obaviještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije.
Svojoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici želim sve najbolje. (LpS)

Županijski projekt

Snažni, zdravi, sigurni

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2018. u 16 30 sati

GOSPIĆ - Na završnoj konferenciji projekta Snažni, zdravi sigurni koja predstavljeni su rezultati i zaključci projekta kojeg je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije kao nositelj od rujna prošle godine provodio u partnerstvu s Udrugom za pomoć ovisnicima Vida Rijeka i Klubom liječenih alkoholičara Otočac.

Konferencija je bila namijenjena svim dionicima uključenima u zaštitu djece i mladih na cijelom županijskom području. Nakon uvodnog pozdrava prisutnima je voditeljica projekta, psihologinja Kristina Manestar s Odsjeka za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo predstavila je partnere, ciljeve i aktivnosti projekta. O iskustvima i rezultatima projektnih aktivnosti govorili su predstavnici partnerskih organizacija - psiholozi Sanja Filipović, predsjednica Udruge Vida i Viktor Božičević, stručni suradnik Kluba u Otočcu.

Projekt je kreiran kao odgovor na uočenu potrebu za razvojem modela osnaživanja kapaciteta lokalne zajednice za prepoznavanje i prevenciju rizičnih ponašanja mladih i zlouporabu sredstava ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji. Njegova je svrha bila doprinijeti poboljšanju zaštite zdravlja djece i mladih kroz osnaživanje njihovog okruženja informiranjem, edukacijom i osposobljavanjem, savjetovanjem i poticanjem na primjenu novostečenih znanja. Provedba projektnih aktivnosti i ostvarenje ciljeva koncipirani su kroz tri modula kojima se željelo dotaknuti što širi spektar okolnosti i rizičnih faktora zaslužnih za razvoj ili održavanje ovisničkih ponašanja kod djece i mladih i faktora koji povećavaju rizik za njihovo zdravlje.

Na predstavljanje rezultata odazvalo se tridesetak sudionika, predstavnika ustanova iz sustava zdravstva i obrazovanja, a nazočili su i predstavnici lokalne i županijske samouprave, policije i civilnog sektora. Od predstavljenih sadržaja posebno je za izdvojiti izlaganje psihologa Viktora Božičevića, koji je prikazao na koji je način uveden novi model probiranja mentalnog zdravlja djece i mladih te istaknuo koristi od ovakvog načina pristupanja prevenciji i ranoj intervenciji. Predsjednica Udruge Vida prikazujući projektne aktivnosti na plaži Zrće, ističe da su nalazi na terenu ohrabrujući i da je utvrđeno kako organizatori noćnih zabava skrbe na zadovoljavajući način o osnovnim sigurnosnim čimbenicima i spremni su na suradnju u poboljšanju sigurnosnih uvjeta za svoje posjetitelje. Stečeni uvidi u mogućnosti poboljšanja sigurnosti posjetitelja Zrća te testirani model provedbe intervencija redukcije štete primjenjiv je u narednom razdoblju pri kontaktu s mladima u noćnim izlascima u ostatku Ličko-senjske županije. Provedbu projekta u iznosu od 140 tisuća kuna platilo je Ministarstvo zdravstva. (LPS)

U susret 25. obljetnici Medačkog džepa

PRIPREMA SE PROSLAVA ZNAČAJNE AKCIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2018. u 14 sati

GOSPIĆ - Iz ureda župana dobili smo priopćenje da je danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan sastanak na za pripremu dostojanstvenog obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Medački džep.

Uz ministra Tomu Medveda, sastanku su nazočili dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića te predstavnici Udruga proizašlih iz domovinskog rata, Udruge veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" i Udruge specijalne policije. Slijedeći sastanak koordinacije za obilježavanje 25.obljetnice Medačkog džepa održati će se u petak u 10,00 sati u Gospiću u Ličko-senjskoj županiji.

Akcija je bila 9. rujna 1993. godine i njome su iz pobunjenog Divosela i susjedni sela odbačeni pobunjeni Srbi i četnici koji su svakodnevno i danonoćno granatirali Gospić. Nakon te akcije, koja je bila kratka i učinkovita u Gospiću se lakše disalo. (LPS)

GOSPIĆ

SUSRET BISKUPA KRIŽIĆA I ŽUPANA MILINOVIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. KOLOVOZA 2018. U 14:45 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili zajedničko priopćenje Gospićko-senjske biskupije i Ličko-senjske županije u kome se navodi da su se danas sastali biskup mons. Zdenko Križić i župan dr. Darko Milinović, i razgovarali o sadašnjosti i budućnosti Ličko-senjske županije, te je biskup još jednom zahvalio Milinoviću zbog njegova stava oko Istanbulske konvencije, što je smatra on i stav većine hrvatske naroda.

Zadržali su se na sastanku više od sat vremena gdje se razgovaralo o položaju i opstojnosti Ličko-senjske županije, demografskim pitanjima, projektima od bitnog značaja za Ličko-senjsku županiju te o nizu drugih otvorenih pitanja. Biskup Križić je posebno istaknuo značenje Caritasa i potrebite pomoći najsiromašnijima i istaknuo bitnu ulogu županije u tim procesima. Biskup mons. Zdenko Križić i župan Milinović izrazili su obostrano zadovoljstvo suradnjom te nastojanju župana da Ličko-senjska županija da pravi jače iskorake na sveukupnom razvoju ovog područja i tako, ne samo zadrži ljude na ovom teritoriju, nego omogući i povratak mnogima koji su iz iz ekonomskih razloga napustili. Dotakli su se i položaja Hrvata iz BiH te se i tom prigodom biskup zahvalio dr. Milinoviću na brizi koju pruža Hrvatima iz BiH koji su na najgori mogući način osjetili strahote Domovinskog rata i svoj dom našli u Hrvatskoj. (LpS)

Županijska turistička zajednica Gospić organizira

PRVI FESTIVAL HODANJA

Gospićane uskoro očekuje još jedno hodanje/Foto arhiva Lika pressa
Gospićane uskoro očekuje još jedno hodanje/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2018. u 17:45 sati

GOSPIĆ - Turistička zajednica Ličko senjske županije organizira početkom rujna Prvi hrvatski festival hodanja koji će biti dva dana u Gospiću i Otočcu. Prvi dan Festivala u Gospiću je 1. rujna s početkom u 10 sati., a drugi dan u Otočcu 2. rujna s početkom u 9 sati.

Kategorije hodanja:
- duge staze 2 dana (Gospić Tesla 30 km i Otočac Gacka 34 km),
- kratke staze 2 dana (Gospić Tesla 22 km i Otočac Gacka 18km),
- duge staze 1 dan (Gospić Tesla 30 km ili Otočac Gacka 34 km),
- kratke staze 1 dan ( Gospić Tesla 22 km ili Otočac Gacka 18km)

Organizatori su mislili na sve pa Vas tako očekuju službene majice, startni brojevi, voda, voće pa čak i prijevoz između dva grada (za kotizacije za dva dana).

Rok prijave: online prijave traju do 26.8.2018. na poveznici:
http://www.croatiawalk.com

APEL SLUŽBE 112

ČUVAJMO ŠUME OD POŽARA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. SRPNJA 2018. U 10 SATI

GOSPIĆ - Pri zahvaćanju površina trave, makije i niskog raslinja požari prouzroče velike materijalne štete na biljnom pokrovu, a kao takvi predstavljaju potencijalnu opasnost za šumska bogatstva, imovinu i ljudske živote. Za gašenje takvih požara potrebno angažiranje značajnih vatrogasnih snaga.

U vremenskom razdoblju u koje smo već zakoračili pa sve do kraja rujna na području Ličko-senjske županije velika je opasnost od požara na otvorenom prostoru i zabranjeno je svako paljenje vatre.
Iz službe 112 apeliraju da se poštuje županijska odluku o zabrani paljenja vatre otvorenom prostoru. Za nepridržavanje odluke propisane su novčane kazne koje se kreću od 500,00 do 10.000,00 kuna.

Ukoliko bi zbog nepridržavanja zabrane nastale štetne posljedice po život ili imovinu većih razmjera to je kazneno djelo za što je previđena kazna zatvora i do deset godina. Sve informacije o neovlaštenom paljenju potrebno je prijaviti na telefonski broj 192 ili 112. (LPS)

Danas je u Gospiću bio

SUSRET MINISTRA BRANITELJA S BRANITELJIMA

Sastanak župana i ministra s čelnicima braniteljskih udruga
Sastanak župana i ministra s čelnicima braniteljskih udruga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - na obilježavanje Dana Grada Gospića danas je stigao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u društvu sa saborskim zastupnikom Marijanom Kustićem, i prije svečane sjednice Gradskoh vijeća održao je kratki sastanak sa županom dr. Darkom Milinovićem, njegovim savjetnikom za branitelje Milanom Kolićem i čelnicima domovinskih udruga, odnosno branitelja.

- Zadovoljan sam odnosom Županije i udruga i podržavam takav partnerski odnos uz podršku i razumijevanje do samog Ministarstva.- izjavio je ministar Medved, upućujući čestitke građanima povodom Dana Grada Gospića. (MaČ)

ŽUPANOVA ČESTITKA GOSPIĆANIMA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2018. u 12:10 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan uputio čestitku Gospićanima:
Poštovane građanke i građani Grada Gospića, poštovane Gospićanke i Gospićani,
čestitam vam 22. srpnja, Dan Grada Gospića i blagdan sv Marije Magdalene.

Nove turističke ponude

PODRŠKA RAZVOJU BICIKLIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2018. u 14:10 sati

GOSPIĆ - Danas je Vice Nekić, ličko-senjski dožupan, sa suradnicima, predstavio program razvoja biciklističkog turizma u Ličko-senjskoj županija.

S Ministarstvom turizma u je nedavno potpisan ugovor o sufinanciranju izrade projekta biciklističkih staza u ovome dijelu Hrvatske ukupne vrijednosti blizu milijun kuna. Županijsko učešće je 364 tisuće kune koje će se osigurati u suradnji s Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije.

Cilj Projekta razvoja biciklističkog turizma na području je unaprjeđenje turističke kvalitete i sadržaja na ovome područje te poticanje rasta turističke potrošnje i povećanje zadovoljstva gostiju ponudom na destinaciji. (MaČ)