POČETNAARHIVA
OSAM STIPENDIJA UČENICIMA
PRIJEM SLIJEPIH I PODUZETNIKA
PRIZNANJA NAJBOLJIMA
LIKA JE SREDIŠTE HRVATSKE
BROJNA DOGAĐANJA

Potpora mladima

OSAM STIPENDIJA UČENICIMA

Na sastanku su bili učenici i roditelji
Na sastanku su bili učenici i roditelji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2020. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko milinović potpisao ugovora s Markom Sokolićem, predsjednikom Županijske obrtničke komore o stipendiranju novih osam učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u iznosu od 600 kuna mjesečno. Županija je do sada davala 56 stipendija u ukupnom iznosu od 140 tisuća kuna. (Ln)

Susreti u Županiji

PRIJEM SLIJEPIH I PODUZETNIKA

Čelnice Udruge slijepih sa županom Milinovićem
Čelnice Udruge slijepih sa županom Milinovićem
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. LISTOPADA 2020. U 12.45 SATI

GOSPIĆ - U atmosferi kojom dirigira korona, danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan održao dva kratka prijema.

Povodom Dana bijelog štapa primio je izaslanstvo Udruge saveza slijepih i slabovidnih osoba koja danas ima 133 člana, a na ovome području Hrvatske prvo društvo osnovano je prije 65 godina u Gospiću (1955).

- Senzibilirani smo na vaše probleme i uvijek smo pomagali vaš rad. Ove godine u proračunu smo za vaš rad osigurali 66 tisuća kuna što je bilo povećanje za 40 posto, a i naas ćemo vas darivati s pet tisuća kuna. - rekao je župan Milinović.

Marija Došen, koja je vid izgubila još u djetinjstvu govorila je pohvalno o odnosu u Općoj bolnici prema njoj, a zaposlena je na odjelu fizikalne terapije.

- Zahvaljujem se na velikoj županijskoj podršci. Danas se nalazimo u biološkom ratu koji opterećuje ljude a osobito one koji su bolesni. Na terenu nailazimo na nove probleme naših članova.- rekao je vlč. Jure Ladišić, predsjednik Udruge, a na povećanoj potpori zahvalila se i tajnica Katarina Rupčić.

- Član sam od 1988. i stalno nam obećavaju dodatak na primanja ali nikad ništa nije učinjeno na nivou države, uvijek imamo iste probleme i mala primanja koja ne pokrivaju niti režije.- rekao je Milan Prpić iz Senja.

Drugi sastanak je bio s devetero poduzetnika koji su dobili potporu za svoj posao. Milinović je tom prilikom istakao da preko 80 posto svih investiciji na području županije dolazi iz europskih fondova i istakao:
- Čestitam vam na hrabrosti i ulasku u poduzetničke vode. Naše je da pomognemo zapošljavanje. Naše poduzetništvo ima veći rast od republičkog prosjeka, a po BDP smo na devetom mjestu. Danas potpisujete ugovore od gotovo pola milijuna kuna. Uskoro ćemo davati i do 30 posto bespovratnih sredstava za nabavku strojeva, a pripremaju se i beskamatni krediti.

Županijska Razvojna agencija LIRA zajedno s projektnim partnerima Ličko-senjskom županijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Gospić, Hrvatskom gospodarskom komorom i Obrtnička komora LSŽ provodi projekt "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko-senjske županije" kojemu je jedan od ciljeva poticanje poduzetništva, odnosno povećanje zapošljavanja nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina u Ličko-senjskoj županiji na način da se dodjeljuju potpore male vrijednosti u pojedinačnom iznosu do 50.000 kuna za pokretanje poduzetničkih ideja. Projekt koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. (LN)

22. izložba Jesen u Lici

PRIZNANJA NAJBOLJIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. LISTOPADA 2020. U 21.45 SATI

GOSPIĆ - I na ovogodišnjoj Jeseni u Lici ocjenjivani su ponajbolji proizvodi izlagača, kojih je ove godine bilo 170.

Najbolje ocjenjeni proizvođači meda na 18. ocjenjivanju meda proizvedenog na području Ličko-senjske županije su:
1. Milan Starčević, Plitvička Jezera, livadni med, zlatna medalja,
2. Marijan Brkljačić, Gospić, lipov med, zlatna medalja,
3. Mirko Milković, Gospić, cvjetni med, zlatna medalja i
4. Božo Vukšić, Gospić, cvjetni med, zlatna medalja.
Ocjenjivanje meda izvršio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Najbolje ocjenjeni proizvođači voćnih rakija na 12. ocjenjivanju voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije su:
1. Josip Kovačević, Gospić, rakija od šljive, zlatna medalja,
2. PYRUS Destilerija, vl. Pavao Pavelić, Mušaluk, rakija od dunje, zlatna medalja i
3. OPG Ivan Vlainić, rakija od jabuke, zlatna medalja.
Ocjenjivanje voćnih rakija izvršio je Prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku u suradnji sa HGK, Županijska komora Osijek

Najbolje ocjenjeni proizvođači sira i mliječnih proizvoda na 14. senzorskom ocjenjivanju sira i mliječnih proizvoda proizvedenih na području Ličko-senjske županije su:
1. Vegium d.o.o., Baške Oštarije 31, Karlobag, skuta, šampion kvalitete; za proizvode: sir škripavac, svježi sir i vrhnje, zlatna medalja,
2. Sirana Kolačević, Kalinovača 46, Gospić, sir škripavac i skuta, zlatna medalja,
3. OPG Ana Todorić, Sirana Vedrine, Medak 87A, Gospić, voćni jogurt od marelice, zlatna medalja,
4. OPG Bogdanović, Gornji Babin Potok 35, domaći lički sir, kuhani, zlatna medalja i
5. Ivan Lisac, Mušaluk, basa i sir škripavac, zlatna medalja.
Ocjenjivanje sira i drugih mliječnih proizvoda izvršio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


Počela je 22. izložba Jesen u Lici

LIKA JE SREDIŠTE HRVATSKE

Izložbu je otvorio njen pokrovitelj predsjednik RH Zoran Milanović.

Gosti i uzvanici na otvaranju Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT
Gosti i uzvanici na otvaranju Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2020. u 15 sati, video dopune u 20.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Vidno dobro raspoložen predsjednik RH Zoran Milanović obratio se okupljenom mnoštvu na Trgu Stjepana Radića da bi otvorio ovogodišnju 22. po redu tradicionalnu izložbu Jesen u Lici koja će trajati do nedjelje popodne.

- Teško mogu biti objektivan zbog svog porijekla, ali kako smo mi mala zemlja, ovo je u stvari srce Hrvatske. Krenem biciklom iz Zagreba i dođem do Josipdola i ja sam tu, i blizu je i nije prazno. - rekao je predsjednik Milanović otkrivajući svoje ličke korijene po djedu, noni iz Senja, a po baki iz Krasna iz Glavaša. Za bombardiranja Senja u Drugom svjetskom ratu nono je poginuo, a ima rodiine na izvoru Gacke u Sincu i slušao je priče o vojničkom životu svojih predaka.

- Ovaj kraj ne treba ničiju pomoć i milost, imate krasnu zemlju, ima vas 50 tisuća što nije nikakva drama i poziv na uzbunu i strah, ovdje je nevjerojatno vrijedan i lijep resurs od kojeg mogu dobro i kvalitetno živjeti. Vaš krumpir je vrhunski proizvod i premalo je tržišno valoriziran trebao bi biti skuplji. To nije jedini primjer, za to treba pameti, treba agresivnosti, drskosti i tvrdoglavosti- rekao je Milanović otvarajući izložbu.

- Sv je počelo skromno u Gospiću na ovome istom trgu. Izložba je do sada postala prepoznatljiva manifestacija. Ni korona nas nije mogla zaustaviti. Izložba potiče mlade ljude da se bave poljoprivredom i da od nje pristojno žive i u Lici. Takvima su naša vrata stalno otvorena - rekao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

Pošto je Jesen u Lici svrstao uz bog najvećih hrvatskih manifestacija kao što je Sinjska alka Darko Milinović, ličko-senjski župan je rekao da treba dići glas za razvoj Ličko-senjske županije.
- Jesen u lici je mali grad u velikom gradu Gospiću koji je dao Antu Starčevića i Nikolu Teslu. Danas je ovdje 170 izlagača iz pet hrvatskih županija i grada Zagreba. Na našem području je 60 posto nacionalnih parkova i tražit ćemo da se dio poreza na ulaznice vrati natrag. Moramo biti tvrdoglavi u ovim ciljevima. - rekao je Milinović.

Na karju je sudionike izložbe i njihove proizvode blagoslovio gospićko-senjskei biskup mons. Zdenko Križić.

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG S JUL-a:

youtu.be/j502SWe2G40

22. izložba Jeseni u Lici 2.-4. listopada 2020.

BROJNA DOGAĐANJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2020. u 9 sati

PROGRAM DOGAĐANJA
Izložba se održava na Trgu Stjepana Radića u Gospiću

2. listopada 2020. godine (petak)
10.00 Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici
Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića
11.00 Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici
14.00 Otvorenje izložbe Fotografija "Volim svoju županiju" /Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe

3. listopada 2020. godine (subota)
10.00 Otvaranje drugog dana Izložbe
11.00 Nastup FA dr. Ante Starčević, Gospić
12.00 Nastup HKUD Široka Kula
13.00 Rezultati 18. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada
Rezultati 14. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada
Rezultati 12. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada
16.00 Svečano događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2020 i dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet,
17.00 Nastup KUD Lipa Sinac
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe

4. listopada 2020. godine (nedjelja)
10.00 Početak trećeg dana Izložbe
12.00 Revija konjskih zaprega Ulica popa Marka Mesića - Ulica bana Josipa Jelačića - Ulica Karla Brkljačića - Smiljanska ulica - Trg Stjepana Radića /Organizator: Konjogojska udruga Dorat - Gospić /
13.00 Nastup Zavičajno društvo Sinac - Zagreb
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
19.00 Zatvaranje Izložbe

OSTALA DOGAĐANJA:
PRIKAZ uzgojno valjanih grla buše - parkiralište HAK-a, Ulica popa Marka Mesića

DEMONSTRACIJE pečenja pekmeza od šljiva, izrade uporabnih proizvoda od gline, tokarenja, izrade suvenira od drveta, kovanja metala

MOGUĆNOST IZLETA :
- MC Nikola Tesla - Smiljan,
- Pećinski Park Grabovača - Perušić
- Rizvan City, Rizvanuša