POČETNAARHIVALS ŽUPANIJA
NA DNEVNIM REDU 33 TOČKE
Okupljeni izaslanici mladih iz cijele države
NOVO SANITETSKO VOZILO
NOVO-STARE AKCIJE
PRVI URED OPTIMIZMA
POTPISANI PRVI UGOVORI
BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
OBNOVITI SURADNJU BIHAĆA I GOSPIĆA
POSJET MNOGOČLANOJ OBITELJI I PRIJAM PRVAKA
ŽUPANOVA ČESTITKA
DO RAZVOJA UZ POMOĆ EUROPE
Prijami u Županiji
POTPORE PODUZETNICIMA I SPORTU
ŽUPAN PETRY U STRASBOURGU
MLADE TREBA UČITI HRVATSKOJ POVIJESTI
STAMBENA PROBLEMATIKA U DIJELU LIKE
Seminar o sukobu interesa
REZULTATI OCJENJIVANJA
STIGAO PREMIJER I TRI MINISTRA
PRVIH STO DANA ŽUPANA PETRYJA
ENERGETSKA OBNOVA KUĆA
U SENJU, OTOČCU i LOVINCU
POTPORE GOTOVO MILIJUN KUNA
ENERGETSKOJ OBNOVI DOMOVA
ŽUPAN PETRY U LAPCU
PETRY: POČELE SU INVESTICIJE
ŽUPANOVA ČESTITKA PERUŠIĆANIMA
NOVI UGOVOR ZA POMOĆNIKE U NASTAVI
NOVE INVESTICIJE
VELIKI TURISTIČKI USPJEH

Zakazana sjednica Županijske skupštine

NA DNEVNIM REDU 33 TOČKE

Navršilo se točno 135 godina od osnivanje Ličko-krbaske županije.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. prosinca 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Marijan Kustić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije sazvao je četvrtu sjednicu za četvrtak 9. prosinca s početkom u podne. Za dnevni red pored tradicionalnog aktualnog sata predložio je čak 33 točke dnevnog reda. Za razliku od nekoliko posljednjih virtualnih sjednica ova će biti u dvorani Pučkog. Dobar dio rada skupštinari će potrošiti na izvješća o radu zdravstvenih ustanova, a biti će riječi i o poslovanju gospodarstva u ovome dijelu Hrvatske.

Ovo je dobra prilike da naše čitatelja podsjetimo i na neke povijesni događaje, koji su znatno stariji od dvadesetak "povijesnih" godina nečega i nekoga, kako to danas govore svi političari i ne znajući kakve gluposti valjaju iz svojih usta.

Evo o čemu se radi. U Likapediji su povijesne činjenice:
- Ove godine je navršeno točno 135 godina kako je u Gospiću održana prva Županijska skupština Ličko-krbavske županije 22. studenoga 1886. godine. Tada je županija obuhvaćala i primorsko područje današnje županije s gradovima Bagom i Senjom. Tada je za prvog kraljevskog velikog župana izabran Marko Kasumović. Njegova je županija uskoro bila jedna od najbolje upravljanih, a posebnu pozornost posvećivao je školstvu i gospodarstvu. U razvoju gospodarstva bio je veliki pobornik uzgoja i zaštite ličkih krških šuma pa je osnivao i posebnu zakladu za pošumljavanje, ali je njen rad zabranila Zemaljska vlada. Ta sredstva je 1903. godine iskoristio inženjer Bogoslav Kosović da bi u Gospiću osnovao Kasumovićevo biljevište. (MaČ)

Skup mladih u Gospiću

Okupljeni izaslanici mladih iz cijele države

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. prosinca 2021. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Tri dana Ličko-senjska županija je domaćin izaslanicima županijskih savjeta mladih iz svih dijelova Hrvatske. Naime, u Gospiću se održava 14. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske.

Okupljene predstavnike pozdravili su državna tajnica za demografiju i mlade dr. Željka Josić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te domaćin, predsjednik Savjeta mladih Ličko-senjske županije, Petar Butorac. Petry je izrazio dobrodošlicu predstavnicima mladih i istakao ulaganja u ovom dijelu Hrvatske i mogućnosti za život mladih. dr. Josić mladima se obratila video porukom i pozvala ih na međusobnu suradnju, a naglasak je stavila na nadolazeće izmjene i dopune Zakona o savjeta mladih.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske (okuplja savjete mladih gradova, općina i županija), predsjednik Ante Grabić i glavni tajnik Marko Martinčević.

- Drago mi je da ćemo raspravljati o aktualnim pitanjima i izazovima s kojima se mladi susreću u lokalnim i regionalnim zajednicama. Ova sjednica posebna je po tome što smo uspjeli okupiti dva nacionalna koordinativna tijela savjeta mladih, koja zajedno okupljaju više od 60 savjeta mladih u Republici Hrvatskoj.- rekao je dr. sc. Josip Jagodar, glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih i predsjednik Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Županijskog savjeta mladih u Gospiću Petar Butorac predstavio je dosadašnje aktivnosti te najavio projekte za dogodine u što je uključen Sajam stipendija i suradnja s poslodavcima u regiji. Tijekom trodnevnog boravka u Lici, predstavnici mladih će posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu i Nacionalni park Plitvička jezera. (Ln)

Dom zdravlja Korenica

NOVO SANITETSKO VOZILO

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2021. u 18.30 sati

KORENICA - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan Ivici Furlanu, ravnatelju Doma zdravlja predao ključ novog sanitetsko automobila koje je nabavljeno za gotovo pola milijuna decentraliziranih sredstva. Radi se o terenskom sanitetskom automobilu s pogonom na sve kotače pogodnom za intervencije tijekom cijele godine. Slično vozilo zadnji je put nabavljeno prije 13 godina i otpisano je. (ln)

NOVO-STARE AKCIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. PROSINCA 2021. U 9.10 SATI

GOSPIĆ - U sklopu akcije "Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji" potpisano je deset ugovora sa ženama iz općina Plitvička Jezera i Karlobag. Vrijednost projekta je gotovo 900 tisuća kuna. Zaposlene žene pružat će potporu i podršku za 60 krajnjih korisnika, odnosno starijih i nemoćnih osoba.

Udruga ruralnog turizma nastavlja održavanje edukativnih terenskih radionica "Moj-seoski" o važnosti i promociji seoskog turizma. Radionice se održavaju u Gospiću, Šibeniku, Karlovcu i Zadru. Zainteresirani se mogu prijaviti na web stranici Udruge ruralnog turizma Hrvatske. (Ln)

OTOČAC

PRVI URED OPTIMIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. studenoga 2021. u 23.15 sati

OTOČAC - Večeras je u Gackom pučkom otvorenom učilištu u suorganizaciji Grada Otočca održana prezentacija povodom Dana optimizma i otvorenja prvog Ureda optimizma u Hrvatskoj. Nakon prezentacije Siniše Cmrka, na skupu su govorili ličko-senjski župan, Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Otičca Goran Bukovac, ambasadori optimizma iz braniteljskih i drugih populacija te hrvatski olimpijac u hrvanju Božo Starčević. (Ln)

Županijska razvojna agencija Gospić

POTPISANI PRVI UGOVORI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. studenoga 2021. u 18 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana otvorenih vrata EU projekata danas su u jedinom razvojnom centru u nekadašnjoj vojarni u Pazariškoj ulici u čiju je izgradnju uloženo preko 20 milijuna kuna potpisani ugovori o korištenju prostora.

U Centru su bili čelni ljudi tvrtki koje će ubuduće djelovati iz jednog sjedišta. Prigodnu čestitku uputio im je Ernest Petry, ličko-senjsku župan ističući da će narednih godina imati poticaj i beneficije za rad i da će im Županija biti potpora u radu.

Ugovore su s Milom Milkovićen, direktorom Razvojnog centra Ličko-senjske županije potpisale slijedeće tvrtke:
- Geoplan d.o.o (geodetska tvrtka) kojoj je glavni cilj glavni ciljevi povećanje zaposlenih u iduće tri godine i uvođenje novih usluga.
- Laudon travel obrt za turizam planira povećanje zaposlenih i proširenje usluge.
- Lika bau obrt za građevinske usluge koja planiranje više zaposlenih.
- Libro Lika d.o.o., računovodstvena tvrtka.
- Lagosta d.o.o., lov i turizam.
- Fema d.o.o., eko proizvodnja peleta od vune koja danas zagađuje okoliš.
I na kraju tu će svoje mjesto u županijskom prostoru imati i Razvojna agencija Lika koja godinama radi u iznajmljenim uredima. (MaČ)

BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. studenoga 2021. u 22 sata

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je održan okrugli stol na tu temu. Bila je nazočna i Margareta Mađerić, državna tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sudionice su bile i saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, predstavnice Udruge žena "Nit" iz Korenice, Ženske udruge "Korak" iz Karlovca, kao i predstavnice Centra za socijalnu skrb Gospić, Policijske uprave pravosuđa.

- Ličko-senjska županija će se još više uključiti u aktivnosti u borbi protiv nasilja nad ženama u čemu ću kao župan dati svoj dodatni angažman. -rekao je župan Ernest Petry. (Ln)

Pogranična suradnja u Lici

OBNOVITI SURADNJU BIHAĆA I GOSPIĆA

Plodnu prijeratnu suradnju prekinuo je Domovinski rat, a obnova ide presporo.

Slapovi Une u Martin Brodu/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
Slapovi Une u Martin Brodu/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2021. u 23 sata

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas se Ernest Petry, ličko-senjski župan sastao s Franjom Jurićem, savjetnikom gradonačelnika Grada Bihaća. -Razgovaralo se o obnovi suradnje-kaže se u današnjem priopćenju za javnost županijske uprave.

Na dnevnom redu bile su teme od aktualne migrantske krize do poboljšanja odnosa u prekograničnoj suradnji u gospodarstvu u čemu se mogu koristiti i europski fondovi.. Na bihaćkom području danas živi oko tri tisuće Hrvata koji su stoljećima naseljeni u Vedrom Polju, Žegaru, Križu, Kralji, Vrkašiću, Kalini, Dobrenica, Golubiću te u podplješevičkim selima Vučjak, Zavalje, Međudražje, Mali i Veliki Skočaj, koja su do polovice prošlog stoljeća pripadala Lici. U ovim ličkim selima djeluju dvije katoličke župe koje pripadaju Gospićko-senjskoj biskupiji. Razgovori o suradnji nastavit će se u prosincu u Bihaću. Za nadati se da razgiovori neće biti prekinuti kao nekoliko puta proteklih godina, ali nitko ne zna zbog čega je odbijana suradnja s Bihaćom.

Prije Domovinskog rata bihaćka i gospićka regija imale su dobru višestruku suradnju ne samo u pograničnom području što se ticalo dnevne migracije radne snage na obadvije strane današnje državne granice. Bilo je i nešto gospodarske suradnje, a Likanale se sve do rata održavao i u Bihaću, gdje je bio prihvaćen kao tradicionalna manifestacija. Brojni Bišćani i danas imaju vikendice na moru do kojih su dolazili cestama preko Užljebića, Lapca i Srba, što rade i danas.
U Gospiću je između dva posljednja rata radio ugledni Bišćanin prof. Stipo Josipović, bišćanski gimnazijalac s kojim su u Gimnaziju išli i brojni Ličani orijentirani prema Bihaću. Najpoznatiji bišćanski đak svakako je Branko Ćopić, bosanski književnik s ličkim korijenima iz Gornje Suvaje na rijeci Uni. Josipović je Prije drugog svjetskog rata dobio stipendiju Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva i otišao u Zagreb na studij prirodoslovlja koji je završio 1943. U Zagrebu je upoznao i suprugu Slavicu Kolaković iz Priboja kraj Plitvica, i sticajem okolnosti završili su u Gospiću gdje su dobili i dva sina. Josipović je bio dugogodišnji, ne samo profesor, već i direktor Gimnazije Nikole Tesle, pa zatim direktor Pedagoške akademije, prve visokoškolske ustanove u Lici i dok je on bio direktor bila je to samostalna institucija samo zahvaljujući njegovome radu koji je znao osigurati potrebne uvjete za profesore ali i za studente koji su se bavili brojnim vannastavnik aktivnostima uz njegovu podršku.

Trnavčanin Braco Vlaisavljević, koji je diplomirao i muzičku akademiju, bio je godinama u Bihaću direktor BINA-e - Bihaćke industrije namještaja i svojim zemljacima odobravao je popuste. Tog namještaja i dan danas ima po uredima u cijeloj Lici.

Međutim u poslijeratnim godinama Bihać se značajno razvio za razliku od Like koje je sve raspučenija i pustija. Oni su uvijek korak ispred Like posljednjih desetljeća. Autor ovih redaka imao je koju godinu poslije Oluje priliku posjetiti Martin Brod - ostao je iznenađen brojem stranaca iz cijele Europe koji su stigli u ribolov na pastrvu i na tradicionalnu Unsku regatu. I ne samo to, Bišćani su svoj dio Une, jer njom danas ide osim vode i državna granica, proglasili nacionalnim parkom, a naša strana je divlja i zarasla u draču na čije obale rijetko tko dolazi. Ponekad neko zaluta do Štrbačkog buka uz pomoć navigacije. Na inicijativu koncesionara Udne iz Bihaća koju sam osobno prenio tadašnjem načelniku u Donjem Laopcu Milanu Đukiću, on se samo podrugljivo nasmijao. Shvatio sam to koju godinu kasnije kada sam se osvjedočio da ništa nije kadar napraviti za svoj zavičaj.

Prije rata na Akademiji u Gospiću bilo i nešto studenata iz toga dijela Bosne, danas ih više nema, ali zato medicinari, sestre i tehničari iz Gospića, studiraju bišćanski fakultet u sklopu njihovog kantonalnog sveučilišta.

U prekograničnoj suradnji svakako bi trebalo iskoristiti vojni podzemni aerodrom u Plješevici koji je djelomično oštećen prilikom povlačenja vojske iz njega. Nije uništen. Čak je prije toćno pet godina godina u Korenici bila promocija programa nazvanog Mali princ. Grupa mladih arhitekata, projektanata i sličnih entuzijasta izradila je fantastičan program korištena podzemnih tunela u ekonomsko-turističke svrhe. Taj se program se jedino i može realizirati u prekograničnoj suradnji jer se neki objekti nalaze u Bosni, a ne dolazi u obzir obnova za potrebe vojske jer je po međunarodnim standardima preblizu državne granice. Mladi projektanti će izgleda i ostariti dok se taj program počne realizirati. Smislili su moderan način gotovo besplatne rasvjete s pomoću svjetlovoda i sunčeve svjetlosti s Plješevice… Slični aerodromi u nekoliko europskih država imaju turističku funkciju, a Kinizi u jednom svom imaju izloženo pet tisuća različitih tipova aviona i naplaćuju masne ulaznice. Sada je posljednji trenutak da se krene u realizaciju Malog princa jer se Hrvatska za koju godinu mora riješiti starih MIG-ova koji su i bili u ovoj ličkoj rupi, kako je zvana ta vojna baza.

Osim toga dio objekata mogao bi se privesti svrsi civilnih čarter letova vlasnika zrakoplova kojima se dopada ideja da dan-dva predahnu, a na svježem zraku, u dolasku ili u povratku s mora. Dopada im se ideja da noge protegnu na plitvičkim stazama, a može se samo zamisliti oduševljenje Malim princom.

Osim toga, to područje kod Ličkog Petrovog sela i Željave s naše strane i Vedrog Polja s bosanske strane među svjetskim jedriličarima je poznato kao najbolje letjelište u Europi pa i oni čekaju svoj trenutak. Puno skromnijih i opasnih neuređenih letjelišta ima u bližoj i daljoj okolici Plješevice koja se koriste već desetljećima. Poslije rata letjelo se i preko minskih polja a bome bilo je i spuštanja među mine kako na Bjelopoljskom polju tko i na Ličkom polju kod Čitluka.

Ovakva atraktivna ponuda svjetskom turističkom tržištu Malog princa imala bi i pozitivan učinak na produženje boravka turista u Plitvicama i okolici, a stizala bi i neka nova vrsta zračnih avanturista dubokog džepa.

Više o Malom princu pogledajte na poveznici:

pogledaj.to/arhitektura/mali-princ-europski-centar-za-kulturu-leta/

Aktivnosti župana Ernesta Petryja

POSJET MNOGOČLANOJ OBITELJI I PRIJAM PRVAKA

Posjet obitelji Šop/Foto LSŽ
Posjet obitelji Šop/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. STUDENOGA 2021. u 22.15 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje o dnevnim aktivnostima ličko-senjskog župana Ernesta Petrya. Župan je posjetio obitelj Šop u Gospiću koja je nedavno dobila sedmo dijete. Županijsko izaslanstvo u stanu je dočekala mama Mirela, a otac je pripadnik međunarodnih snaga na Kosovu. Tom prigodom Petry je donio prigodne poklone, ali i ček na pet tisuća kuna.

Tijekom današnjeg dana Petry je primio Rina Mašića (17) koji je juniorski je prvak Europe u obaranju ruku. Iz Mađarske se vratio okićen zlatom u nekoliko kategorija ovog sporta. (Ln)

Uz Dan Općine Karlobag

ŽUPANOVA ČESTITKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. STUDENOGA 2021. U 9 SATI

Drage mještanke i mještani Općine Karlobag,
čestitam vam Dan Općine Karlobag sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo općinu Karlobag mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi.
Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

DO RAZVOJA UZ POMOĆ EUROPE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. studenoga 2021. u 9 sati

GOSPIĆ - Jučer je Ličko-senjskoj županiji održan sastanak na kojem su uz župana Ernestta Petryja nazočili predstavnici gradova i općina, LIRA-e, LAG-a Lika, nacionalnih i parkova prirode, Zavoda za prostorno uređenje i udruga poljoprivrednih proizvođača s područja Ličko-senjske županije na temu prezentacije projekta Centar za razvoj brdsko planinske poljoprivrede/stočarstva na kršu sa sjedištem u Ličko-senjskoj županiji.
Sudionicima je prezentiran cilj i plan razvoja i priprema projekta za financiranje iz raspoloživih EU fondova. Rezultati projekta nakon realizacije primijenit će se na krškom području jadranskih županija. Svi dionici će uskoro dobiti priliku prijaviti svoje projektne ideje čija realizacija može doprinijeti uspješnijoj razradi i rezultatima projekta. (Ln)

Prijami u Županiji

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2021. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je u svom uredu priredio prijam za predstavnike Udruge slijepih i slabovidnih osoba Ličko-senjske županije. Izaslanstvo je predvodio don Jure Ladišić. Osim toga primio je i predstavnike Udruge veterana Vojne policije na kojemu su nazočili predsjednik Županijske podružnice Nikica Kovačević i potpredsjednik Joso Rukavina. Na sastancima su izneseni prijedlozi u cilju učinkovitije suradnje s Ličko-senjskom županijom. (Ln)

Novi ugovori Ličko-senjske županije

POTPORE PODUZETNICIMA I SPORTU

Župan Ernest Petry, danas je potpisao ugovore za nove potpore poduzetnicima
Župan Ernest Petry, danas je potpisao ugovore za nove potpore poduzetnicima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. LISTOPADA 2021. U 17.45 SATI

GOSPIĆ - Danas je Ernest Pertry, ličko-senjski župan potpisa ugovore za Projekt školska shema 2021./2022. u ukupnom iznosu od 152.000 kuna, kojima je obuhvaćeno 16 osnovnih i srednjih škola na području Ličko-senjske županije. Njima se sufinancira školska prehrana u cilju promoviranja zdrave prehrane i stvaranja kvalitetnih prehrambenih navika djece. Učenicima će biti omogućeni posebni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda.

Od danas je Zajednica sportova Ličko-senjske županije, zajedno sa sportskim klubovima i djelatnicima iz Novalje, Otočca, Senja, Korenice i Gospića bogatija za sportske semafore. Dodijeljena oprema osigurana je kroz program Hrvatskog olimpijskog odbora "Od športske škole do Olimpijskih igara" na koji način se sportskim udrugama osigurala potrebna sportska oprema i rekviziti.

Osim toga bio je još jedan skup na kome su po prvi put potpisani ugovori o financiranju prijava nakon javnog natječaja Ličko-senjske županije za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima za razvoj malog gospodarstva. Za ovu godinu potpore iznose 358 tisuća kuna. Idući tjedan potpisati će se novi ugovori u vrijednosti 141 tisuću kuna za nabavu osnovne imovine za obavljanje djelatnosti, za potporu u kupovini strojeva, alata, uređenja radnih prostorija te nabavu računalne opreme. (Ln)

ŽUPAN PETRY U STRASBOURGU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2021. u 17.40 sati

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje da je Ernest Petry, ličko-senjski župan, kao jedan od predstavnika Hrvatske zajednice županija sudjeluje na sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Sjednica se održava u Strasbourgu, Francuska, do četvrtka. Po prvi put Ličko-senjska županija ima svog predstavnika koji je izabran u nacionalno izaslanstvo za Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe 2021. - 2026. To je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti 47 zemalja članica Vijeća Europe. Jedna od najvažnijih zadaća je promicanje lokalne i regionalne demokracije i jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi, te se bavi svim političkim pitanjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti, posebice pitanjima lokalne i regionalne autonomije, urbanizma i prostornog uređenja, zaštite okoliša, kulture, prosvjete, socijalnih službi i zdravstva.

- Da Ličko-senjska županija ima svoga predstavnika pri tijelima Vijeća Europe ujedno predstavlja veliku čast i još veće priznanje i svim našim građanima. Posebno to dolazi do značaja kada znamo da u RH ima 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave u kojima postoji velik broj kvalitetnih župana, gradonačelnika i načelnika. S ponosom ću predstavljati i prezentirati, kako Ličko-senjsku županiju, tako i našu jedinu domovinu Hrvatsku. Ovo tijelo osnovano je još 1957. godine, a meni je iznimna čast što su me izabrale kolege iz Hrvatske zajednice županija. Tako ću zastupati Hrvatsku u vremenu od 2021. do 2026. godine. Također po prvi puta težište ovih aktivnosti je usmjereno na nove projekte iz planinskih područja, gdje Ličko-senjska županija ima zasebno mjesto. U tome kontekstu svakako ću se zalagati za brojne kapitalne projekte.- izjavio je Petry.(Ln)

Uz početak ekshumacije u Gospiću

MLADE TREBA UČITI HRVATSKOJ POVIJESTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2021. u 19.45 sati

Piše: Ernest Petry, ličko-senjski župan

GOSPIĆ - Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja, započela je s terenskim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta, između Gradskog groblja sv. Marije Magdalene i današnjeg stadiona Balinovac.

Uvod je to u mračnu i zastrašujuću sliku bivanja i djelovanja u Gospiću u poslijeratnom razdoblju. Povijest i autentičnost danas živućih svjedoka najbolji su dokazi užasa koje je nažalost i hrvatski narod doživio i proživio u Domovinskom ratu. Aktualna iskapanja i ekshumacije potvrđuju i danas pomračenost ljudskoga uma koji prelazi granice humanosti i pokazuje blasfemičnost čina nad nevinim pukom. U dvodnevnom jugopartizanskom pokolju davne 1945., gradom su odjekivali zvuci povampirenih ljudi koji su iz sveg raspoloživog oružja, ubijali sve pred sobom.

Na današnjoj lokaciji Gradskog groblja sv. Marije Magdalene jest stratište i grobište u kojima leži pobijena, žicom vezana gospićka mladež, učenici sa svojim učiteljima kao i brojni poznati Gospićani - hrvatski domoljubi. Oni su nevine žrtve koje su tadašnji zločinci s petokrakom na čelu, u ime nekog tzv. oslobodilačkog antifašizma, javno i potajno vješali, klali i strijeljali po unaprijed osmišljenom planu. Žalosti me uopće nagađati koliko je još neistraženih stratišta, koliko je još žrtava u okolici Gospića, po cijeloj Ličko-senjskoj županiji i domovini Hrvatskoj.

Zahvaljujem Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što su započeli s ekshumacijom posmrtnih ostataka kako bi sve žrtve, nakon proteka dužeg od 76 godina, napokon imale dostojanstven ispraćaj, vječni mir i počivalište. Naše mlade učit ćemo o hrvatskoj povijesti, pri tome njegujući načelo domoljublja i zavičajnosti, da budu svjesni tragedije hrvatskoga naroda i povampirene komunističke prošlosti koja je bila pokretač ovoga i sličnih genocidnih pokolja.

Zato moramo cijeniti sigurnost današnje Hrvatske države, poštovati sve koji su sudjelovali u njenom stvaranju i obrani, kao i sve koji pridonose jačanju i izgradnji naše Domovine!

"Navik on živi, ki zgine pošteno!"

STAMBENA PROBLEMATIKA U DIJELU LIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2021. u 22 sata

GOSPIĆ
- Danas je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje sa suradnicima održao je sastanak sa Ernestom Petryjem, ličko-senjskim županom, Karlom Starčevićem gradonačelnikom Gospića, načelnicima općina u Perušiću, Udbini i Lovincu: Ivicom Turićem, Josipom Seučekom i Ivanom Miletićem. Analizirana je problematika stambenog zbrinjavanja na dijelu lokalne samouprave u Lici. Dogovorene su aktivnosti koje do kraja ove godine, a cilj je i rješavanja demografske obnove te ostanka mladih obitelji na ovom hrvatskom prostoru. (LN)

GOSPIĆ

Seminar o sukobu interesa

Sudionici današnjeg seminara o sukobu interesa
Sudionici današnjeg seminara o sukobu interesa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. LISTOPADA 2021. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, sa suradnicima danas je održala seminar za lokalne dužnosnike. Na seminaru je bila Jasna Orešković-Brkljačić, zamjenika ličko-senjskog župana i gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz Ličko-senjske županije. Bilo je riječi o odredbama zakona o sprječavanju sukoba interesa čije su promjena danas bile na dnevno redu Sabora RH.

- Ovakve edukacije su vrlo bitne kako bi se mi dužnosnici što bolje upoznali sa sukobima interesa. - rekla je dožupanica Orešković-Brkljačić, na početku seminara.

- Dužnost Povjerenstva je da educira dužnosnike s odredbama zakona. -rekla je predsjednica Novaković.

Uglavnom, kod nedoumice da li se ulazi u sukob interesa službenog i privatnog, najbolje je obratiti se Povjerenstvu koje će brzo poslati odgovor. (MaČ)

23. Jesen u Lici

REZULTATI OCJENJIVANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2021. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda tijekom održavanja 23. Jeseni u Lici proglašeni su rezultati ocjenjivanja meda, sira i rakije.

Ocjenjivanje meda provodi se već 19 godina, a zlatna odličja osvojili su medari:
Mirko Bronzović iz Otočca za kaduljin i cvjetni med,
Marko Knežević iz Ričica za medun, vriskov med, cvjetni i med od krkavine,
Dragan Bukovac iz Otočca za Medun,
Božo Vukšić iz Aleksinice za cvjetni med i
Luka Kasdumović OPG Kasumović iz Perušića za medun.

Održano je i 13. ocjenjivanje voćnih rakija, a zlatne diplome dobili su:
Destilacija Nebljusi kraj Donjeg Lapca za dunjevaču,
OPG Momčilović Slavko iz Udbine za kruškovaču,
Antonija Dujmović iz Otočca za kruškovaču,
OPG Ivan Vlainić iz Prvan Sela za višnjevaču i
Dario Prpić iz Gospića za šljivovicu.

Ocjenjivanje sira i drugih mliječnih proizvoda provedeno je po 15. put, a šampionska i zlatna odličja osvojili su:
Sirana Kolačević šampion je kvalitete za sir škripavac,
OPG Miškulin Matina, šampion je kvalitete za basu.
Zlatna odličja dobili su:
Sirana Kolačević za skutu, lički kravlji polutvrdi sir i basu, a
Sirana Vegium za basu, vrhnje i sir škripavac. (Ln)

Otvorena Jeseni u Lici

STIGAO PREMIJER I TRI MINISTRA

Uzvinaci na današnjem otvaranju JUL-a u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Uzvinaci na današnjem otvaranju JUL-a u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2021. u 13 sati

GOSPIĆ - Danas je ponovo u glavni lički grad stigao premijer Andrej Plenković u društvu troje ministara, nekoliko državnih tajnika, a bio je i Marijan Kustić, izaslanik pokrovitelja Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

Političari su se najprvo sastali u županijskoj palači i kasnili su na otvaranje dvadesetak minuta. Međutim, nitko nije bio nervozan sem Sandre Bagarić koja je slabo odjevena zebla na svježem ličkom zraku i vježbala intonaciju okrenuta prema živici. Nakon okupljanja ispred niske pozornice počelo je otvaranje odavanjem počasti domovini i poginulima i umrlima, a zatim su uslijedile govorancije političara.

Rijetki Gospićani su obilazili ovaj puit 210 štandova i odmahivali glavom nezadovoljni previsokim cijenama koje nisu za ličke novčanike. Program će potrajati sve do prekosutra predveče. (MaČ)

PRVIH STO DANA ŽUPANA PETRYJA

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2021. u 17 sati

GOSPIĆ - Iz ureda župana Ernesta Petryja danas smo dobili poveznicu na njegov razgovor o prvih sto dana na toj funkciji:

objektivno.hr/ekskluzivni-intervju-ernest-petry-hdz-ov-licko-senjski-zupan-nasa-zupanija-vise-ne-smije-gubiti-mlade-ali-ni-bilo-koju-drugu-dobnu-populaciju-uvodenjem-sustavnih-poticajnih-mjera-sinergijom-i-p-108402

ENERGETSKA OBNOVA KUĆA

Od 14. listopada novi natječaj za obnovu kuća.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. RUJNA 2021. U 16.30 SATI

GOSPIĆ - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15. rujna je objavio poziv za energetsku obnovu kuća i stigle su brojne prijave. Danas je održana radionica u Pučkom učilištu za obnovu kuća koja kreće 14. listopada točno u 9 sati sustavom on-line prijave.

Današnjoj radionici bio je prisutan u ličko-senjski župan Ernest Petry i naglasio da su građani županije iznimno zainteresirani za program i mogućnost ostvarivanja sufinanciranja do čak 60 posto za cjelovitu energetsku obnovu kuća. Dodao je da će Županija i dalje raditi na edukaciji svojih građana kada su u pitanju ovakve mjere kojima se ostvaruju značajne uštede energije i novca uz podizanje kvalitete života.

Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda Maja Rajčić istaknula je da je za program osigurao 300 milijuna kuna kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštitne ovojnice, zamjenu stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane.
Zainteresirani građani trebaju registrirati korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli prijaviti i ispuniti prijavni obrazac te učitati dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput izvješća o energetskom pregledu i energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu. (Ln)

Ernest Petry, ličko-senjski župan

U SENJU, OTOČCU i LOVINCU

Na svetoj misi zadušnici u Senju..
Na svetoj misi zadušnici u Senju..
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2021. u 19.15 sati

SENJ/ OTOČAC/ LOVINAC - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je u senjskoj katedrali Uznesenja BDM u Senju prisustvovao svetoj misi zadušnici povodom 16. memorijalnog rukometnog turnira Roberta Barbića - Belog koji je bio hrvatski branitelj koji je 4. kolovoza 1995. položio život na oltar domovine kao kao pripadnik 133. brigade HV-a.

Nakon toga, u Otočcu je povodom 30. obljetnice ustroja 133. brigade HV-a, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogobrojnih građana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike 133. brigade HV-a kod Spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Otočcu.

Nakon toga u Lovincu je bio na tradicionalnoj manifestaciji Dan sira i ličkog krumpira u organizacija Općine Lovinac i poduzeća Agrovelebit. Sajam je privukao je mnoštvo ljubitelja krumpira, izletnika i znatiželjnika, ponajviše iz Like i Zadra. Na mnogobrojnim štandovima mogli su se okusiti razni gastronomski specijaliteti lovinačkog kraja od krumpira, sira, mlijeka, šljiva, meda, vrganja i ostalih plodova zemlje. Ljubitelji žestice mogli su sve ovo zaliti pravom ličkom šljivovicom i kruškovačom. (Ln)

Potpore poljoprivrednicima

POTPORE GOTOVO MILIJUN KUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan potpisao ugovore za potporu u poljoprivredi za ovu godinu.Potpore su nabavku strojeva i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, za 15 proizvođača hrane ud iznosu od preko 180 tisuća kuna, za sufinanciranje troškova pokretanja i modernizacije primarne poljoprivredne proizvodnje mladim za 20 korisnika u ukupnom iznosu od preko 400 tisuća kuna i potpore za sufinanciranje troškova prelaska na ekološku poljoprivrednu proizvodnju za četiri korisnika u iznosu od sedam tisuća kuna. Ukupni iznos potpora je preko 600 tisuća kuna.m Ove je godine odobreno nešto manje od milijun kuna koliko je i planirano županijskim proračunom. (Ln)

Radionica u Gospiću o

ENERGETSKOJ OBNOVI DOMOVA

Radionica je uz prijavu besplatna.

Starački dom nakon energetske obnove
Starački dom nakon energetske obnove
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2021. u 13.45

GOSPIĆ - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ličko-senjska županija održavaju besplatnu radionicu za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Radionica se održava u Gospiću, u Pučkom učilištu u centru grada s početkom u 10 sati. Na radionici će radnici Fonda pojasniti uvjete i način prijave na javni poziv i odgovarati na pitanja građana.Radionica se organizira sukladno epidemiološkim mjerama. Ovo svakako treba iskoristiti jer za komad papira neki drugovi i gospoda uzimaju i po nekoliko iljada kunelica, a posebice Srbima povratnicima. Ka recimo za legalizaciju garaže 25 iljada kuna.

Prijava na radionicu na poveznici forms.gle/bvc5Jzhsvp96fng6A (Ln)

ŽUPAN PETRY U LAPCU

Ispred Domna kulture u Donjem Lapcu
Ispred Domna kulture u Donjem Lapcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2021. u 18.30 sati

DONJI LAPAC - U Kulturnom domu Kraljice Katarine danas su se sastali Ernest Petry, ličko-senjski župan, zamjenik Milan Uzelac i Luka Matijević, direktor Županijske uprave za ceste s Mirom Tomićem, zamjenikom načelnika Općine i Verom Majdančić, podpredsjednicom Općinskog vijeća. Bilo je razgovora o uređenju zdravstvene ambulante, radu s predškolskom djecom, te sanaciji malonogometnog i košarkaškog igrališta, izgradnji cesta i drugome. (Ln)

Drugi kolegij kod ličko-senjskog župana

PETRY: POČELE SU INVESTICIJE

Na drugom kolegiju razmatrani su planovi razvoja ovog dijela Hrvatske.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2021. u 15 sati

GOSPIĆ - Jutros je u županijskoj palači održan drugi kolegij župana Ernesta Petryja s gradonačelnicima i načelnicima pripadajućih gradova i općina. Čelnici lokalne samouprave vodili su raspravo o razvojnim programima na svome području, a već je počela realizacija nekoliko značajnih programa. Među njima je nakon izgradnje RHE Velebit u Obrovcu, koja je zadnji hidro-energetski projekt u bivšoj državi, a sada se pripremi i prvi na području Kosinja. O tome je novinarima izjavu dao ličko-senjski župan Ernest Petry:

- Želimo ulagati na svim dijelovima Ličko-senjske županije kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj. Nadam će se će ovdje biti veliko gradilište. Očekujemo dolazak više resornih ministara. Na ovogodišnju Jesen u Lici dolaze proizvođači iz devet hrvatskih županija i Izložba postaje značaj razvojni faktor. Radi se i na pripremama mega zelenih projekata temeljem prirodnih resursa. Ovo je drugi kolegij nakon tri mjeseca i razmotrili smo sve teme koje smo projekte realizirali i što je u pripremi od energetske obnove zgrada do kapitalnih investicija od izgradnje luka, cesta i drugoga. Jedna od bitnih tema je vodoopskrba područja o čemu se mi moramo dogovoriti. Izgradnja novih hidro-energetskih objekata je u srpnju proglašeno kapitalnim projektom Republike Hrvatske i u tijeku su radovi na izgradnji pristupnih cesta iz Studenaca do Selišta. Nakon toga će se graditi nova cesta za Kosinjski Bakovac, a zatim i drugih objekata. (MaČ)

ŽUPANOVA ČESTITKA PERUŠIĆANIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2021. u 21.35 sati

GOSPIĆ - Ernest Petri, mag. iur. Ličko senjski-župan uputio je čestitku povodom Dana Općine Perušić:

Drage mještanke i mještani općine Perušić,
čestitam vam blagdan Svetog Križa i Dan Općine Perušić sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo općinu Perušić mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. (Ln)

Potpora školstvu

NOVI UGOVOR ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

Potpisan je ugovor o financiranju 42 pomoćnika u osnovnim i srednjim školama Ličko-senjske županije.

Udbinska osnovna škola/Foto arihv Lika pressa Gospić
Udbinska osnovna škola/Foto arihv Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2021. u 18 sati

GOSPIĆ - Od prvog dana nove školske godine u osnovnim i srednjim školama u vlasništvu Ličko-senjske županije angažirano je 36 pomoćnika u nastavi za 36 učenika, a tri se osobe još osposobljavaju i njihovo uključivanje u očekuje se početkom treće dekade. Sredstva za pomoćnike osigurana su projektom "Obrazovanje jednakih mogućnosti II" pružanje potpore učenicima s teškoćama u razvoju osiguravanjem pomoćnika u nastavi.

Ugovor o bespovratnim sredstvima ličko-senjski župan Ernest Petry, potpisao je drugog dana početka nastave s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za strukovno obrazovanje odraslih. Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju 42 učenika s teškoćama u razvoju i angažiranje njihovih pomoćnika kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje obrazovnih mogućnosti učenika, stjecanja znanja i vještina, a radi uspješnije socijalizacije i integracije. Vrijednost projekta je gotovo dva milijuna kuna od čega je bespovratno 1,8 milijuna s udjelom Županije od pet posto ili nešto više od 95 tisuća kuna. Time su osigurana sredstva za plaće pomoćnika do 16. kolovoza iduće godine.

Partneri u projektu je 13 osnovnih škola u: Karlobagu, Korenici, Otočcu, Perušiću, Brinju, Udbini; Donjem Lapcu, Novalii, Senju, Korenici. Korisnici su i: Strukovna škola Gospić, Srednja škola Korenica i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića u Senju.

Župan Petry u posjeti Udbini

NOVE INVESTICIJE

Udbina i okolica polagano ali sigurno koroče u bolju budućnost.

Razgovor u udbinskoj Općiinii
Razgovor u udbinskoj Općiinii
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. rujna 2021. u 22.15 sati

UDBINA - Općina Udbina jedan je od pozitivnih primjera kako se zajedničkim snagama u maloj sredini puno toga može realizirati. Radni sastanak je bio s Josipom Seučekom, načelnikom Udbine.

- Nakon konstruktivnog sastanka održanog s čelnicima Općine obišli smo dionicu ceste koja do sada nije bila asfaltirana i koja povezuje Breštane kraj Podlapca i susjedni Mekinjar u duljini 1,5 kilometar što je Županijsku upravu za ceste stajalo 570 tisuća kuna.- izjavio je za Ličke novine Ernest Petry, ličko senjski župan ,nakon današnjeg obilaska te ličke općine koja je nekada bila industrijski centar bez nezaposlenih radnika i u široj okolici.

Danas su na Udbini i u Breštanima sa županom Petryjem bili njegov zamjenik koji je bio i domaćin Milan Uzelac i Luka Matijević, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Skupa su obišli Breštane i novi asfalt, a posjetili su i Lovački dom gdje im je domaćin bio Boban, hrvatski branitelj iz Breštana. Nakon toga u Podudbini su obišli pilanu nekadašnjeg DIP-a koji je nedavno preuzeo Branko Samaržija, poduzetnik iz Krasna ne Velebitu kome je to treća pilana uz one u Krasni i Žutoj Lokvi i u koju ulaže desetak milijuna kuna. Obišli su gradilište Vatrogasnog doma gdje je u tijeku investicija od pet milijuna kuna, mjesno groblje u kojemu se grade staze, te gradilište vodovodne mreže u južnom dijelu Udbine čija je vrijednost oko šest milijuna kuna. (Ln)

Turistička koordinacija u Novalji

VELIKI TURISTIČKI USPJEH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2021. u 22.45 sati

NOVALJA - Danas je održana koordinacija Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije. Na sastanku su bili
Kristjan Staničić, direktor HTZ-a i Ernest Petry, ličko-senjski župan.

- Dosadašnja sezona, usprkos prisutnoj epidemiji, polučio je odlične rezultate koji su iznad svih očekivanja, a za što su uz Vladu RH, resorno ministarstvo i HTZ iznimno zaslužni i turistički djelatnici na čemu im se u ime Ličko-senjske županije i ovim pužem zahvaljujem", istaknuo je župan Petry.(Ln)