POČETNAARHIVAŽupanija
JAVNI POZIVI
SURADNJA S MOLDAVIJOM I EBRD-OM
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
OVA JE ŽUPANIJA SRCE HRVATSKE
ŽUPANOVA ČESTITKA
ČIŠĆENJE LAUDONOVOG GAJA
POVRATAK TUĐMANOVE SPOMEN-PLOČICE
PROSLAVA 23. SVIBNJA
ZAHVALA MEDICINSKIM SESTRAMA
BESPLATNA ŽELJEZNICA
PRIJEM I UGOVORI KORISNIKA
SUMSKU REGIJU U UKRAJINI
KONFERENCIJA O ENERGETSKOM RAZVOJU
KONAČNO LOKACIJSKA DOZVOLA
DOGOVORENA SURADNJA DVIJU ŽUPANIJA
PETRY ČESTITAO VATROGASCIMA
PRIZNANJE JESENI U LICI
ISTINA O RADU
AKTUALNI SAT OD 90 MINUTA
RIJEČANI ODUSTAJU OD OTKUPA
Zakazana VII. sjednica Županijske skupštine
POSJET ISTRI
ŽUPANIJSKA POTPORA KULTURI
SPORAZUM O ŠIROKOPOJASNOM INTERNETU
ARHIVA GRUNTOVNICA U GOSPIĆU
GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE
DVORANA VRAĆENA SPORTAŠIMA
PETRYJEVA ČESTITKA I ZAHVALA
JAVNA RASPRAVA U KRASNU
MLAĐ IZ LIČKOG LEŠĆA U UNI
U TRAJNIJEM SMJEŠTAJU 218 UKRAJINACA
POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA "LIČANKA"
SMJEŠTAJ U MOTELU GRABOVAC
PLITVIČKA POTPORA
STIGAO HAMAG BICRO
ČESTITKE ŽENAMA
OSIGURANA SREDSTVA ZA BOLI STANDARD ŠKOLSTVA
USUGLAŠENI PLANOVI I POTREBE
NOVI JE ZADATAK PRIHVAT UKRAJINACA
VELIK BROJ INTERVENCIJA
GRADNJA MUZEJA DOMOVINSKOG RATA I DOMA BRANITELJA
POČAST OCU DOMOVINE
POTREBAN JE SPECIJALISTIČKI STUDIJ
NOVA OBEĆANJA ZA VELIKE INVESTICIJE
EU POTPORA ZA BRDSKO PODRUČJE
UBRZATI OBNOVU OBJEKATA
ŽUPANIJSKI ČELNICI OBIŠLI BOLNICU
STIGAO MAMOGRAF
ŠTROK TRAŽI ŽUPANIJSKU POMOĆ
ZAJEDNICAMA 900 TISUĆA KUNA

Poticanje poljoprivrede

JAVNI POZIVI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. SVIBNJA 2022. U 18.10 SATI

GOSPIĆ - Danas je na osnovu Programa potpora poljoprivredi na području Ličko-senjske županije za razdoblje do 2025. godine objavljena su tri javna poziva.
- Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora održanju proizvodnje mlijeka na području Ličko-senjske županije u 2022. godini,
- Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora za manifestacije u 2022. godini i
- Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora osnaživanju konkurentnosti malih poljoprivrednih gospodarstava Ličko-senjske županije u 2022. godini.
Korisnik potpore mora imati sjedište ili prebivalište na području Županije i/ili se manifestacija mora odvijati na području Županije. Javni pozivi dostupni su na poveznici: licko-senjska.hr/natjecaji-i-pozivi/zupanija/javni-pozivi-lsz

Dva prijama župana Ernesta Petryja

SURADNJA S MOLDAVIJOM I EBRD-OM

Moldavija stiže i na Jesen u Lici.

Konzul Solenički i župan petry ....
Konzul Solenički i župan petry ....
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2022. u 18 sati

GOSPIĆ - Danas je Emil Solenički, počasni konzul Republike Moldavije posjetio Ernesta Petryja, a vođen je razgovor o poslovnoj suradnji i razmjene iskustava između Republike Moldavije i Ličko-senjske županije.
Razgovaralo o mogućnostima otvaranja tržišta i plasmana lokalnih proizvoda iz Ličko-senjske županije u Moldaviji, koja je poljoprivredna zemlja i prepoznatljivom proizvodnjom vina koje je važan proizvod moldavskoga gospodarstva te je u svijetu na približno 20. mjestu po proizvodnji vina. S proizvodnjom od 124.200 tona vina (od 2009.), Moldavija ima dobro ustrojenu vinsku industriju. Vinogradi su na površini od 148.500 hektara, od kojih je 107.800 za komercijalnu proizvodnju, dok preostalih 40.700 hektara čine vinogradi zasađeni u selima oko kuća. Zaključeno da će u posjet uskoro doći moldavski gospodarstvenici i poljoprivrednici, a osim toga na ovogodišnjoj Jeseni u Lici biti će prezentacije moldavskih proizvoda.

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku Victoria Zinchuk bila je danas na razgovoru sa županom Petryjem. Vođena je rasprava o kapitalnim investicijskim ulaganjima na području Ličko-senjske županije te o mogućnostima njihovog praćenja. Usuglašen je nastavak buduće suradnje u nadolazećem razdoblju. Nakon sastanka direktorica Zinchuk, koja je po nacionalnosti ukrajinska državljanka, u pratnji domaćina obišla je Prihvatni centar za zbrinjavanje ukrajinskih državljana u Gospiću. (LSŽ)

Uz Dan Državnosti

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. SVIBNJA 2022. U 12 SATI

GOSPIĆ - Iz kancelarije Ernesta Petryja, ličko-senjskog župana, dobili smo priopćenje s čestitkom za Dan državnosti:
- Dan državnosti, u povijesti hrvatskog naroda, predstavlja jedan od najvažnijih datuma. Spomen je to na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990., s posebnim naglaskom na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti kroz stoljeća.

U godini kada obilježavamo 100. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ovogodišnji Dan državnosti ima naglašenije i osvještenije značenje. Na tragu ideje o prvom hrvatskom predsjedniku kao najvećem državniku u našoj povijesti, zadaća je svih nas baštiniti i nastaviti razvijati Lijepu našu kao europsku prijestolnicu sa svim pripadajućim sadržajima.

Dan državnosti je prigoda za iskazivanje zahvalnosti i odavanje počasti svim onima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju. U mislima i molitvama za sve naše drage branitelje koji su vlastitom žrtvom otvorili put ka slobodi i suverenosti Hrvatske, nastavljamo svoj ponosni hod prema uvijek boljem i prosperitetnijem društvu. Tim povodom, u ime Ličko-senjske županije, u svoje ime, svim građankama i građanima Ličko-senjske županije i cijele Republike Hrvatske upućujem iskrene čestitke i želim sretan Dan državnosti.

Proslava Dana Ličko-senjske županije

OVA JE ŽUPANIJA SRCE HRVATSKE

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, danas je proglašen počasnim građaninom.

Predaje povelje počasnom građaninu Andreju Plenkoviću
Predaje povelje počasnom građaninu Andreju Plenkoviću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2023. u 13 sati

GOSPIĆ - Ovo je priznanje ne samo meni nego cijeloj Vladi za rad u proteklih šest godina - rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, primajući danas povelju o proglašenju počasnim građaninom Ličko-senjske županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine na kojoj su uz skupštinare danas prisustvovali i brojni gosti iz drugih dijelova Hrvatske te čelnici domovinskih udruga.

-Ova je županija srce Hrvatske i moramo joj svi pomoći jer je mnogo dala u Domovinskom ratu. U proteklom periodu za ovu županiju osigurali smo skoro dvostruko veći proračun, a najviše se očekuje od brojnih projekata u čemu će mnogo značiti suradnja. U doba protekle globalne krize ovdje je sačuvano pet tisuća radnih mjesta a državnu potporu primila su 1144 poslodavca. Nije bilo otkaza, a istovremeno se prišlo izradi brojnih razvojnih programa. - rekao je Plenković.

Prije svečane sjednice posjećen je Veliki Žitnik gdje je na današnji dan prije 197 godina rođen dr. Ante Starčević kako bi mu se odala počast, a zatim je počast odana kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. Svetu misu u gospićkoj prvostolnici za poginule hrvatske branitelje služio je don Anđelko Kaćunka, a zatim je odana počast kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata i kod biste dr. Franje Tuđmana.

- Svi iščekujemo preporod ovog prelijepog dijela naše domovine. Sada je ponovo vrijeme za kreativne osobe kako bi se razvojnim programima povećao broj stanovnika u čemu očekujemo potporu Vlade i europskih fondova.- rekao je Marijan Kustić, otvarajući večanu sjednicu Županijske skupštine.

- Počela je sanacija i uređenje više morskih luka, u planu je gradnja nekoliko cesta i vodovoda za južni dio Podvelebitskog primorja. Nikada nećemo zaboraviti naše branitelje koji su osigurali našu slobodu. Nakon proširenja rata u Ukrajini osigurali smo smještaj za 700 obitelji, a stotinjak učenika je u školskim klupama. Počelo je i njihovo zapošljavanje kako bi se integrirali u našu sredinu. - rekao je župan Ernest Petry.

- Došao sam u Gospić izraziti zahvalnost Hrvatskoj. Hrvatska puno duguje prvom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu, a Ukrajina duguje svojim braniteljima. Zahvaljujem se hrvatskom narodu Hrvatima i Hrvaticama koji su nas prihvatili, zahvaljujem se i hrvatskoj vladi. - rekao je Vasilj Kirilič.

Danas je Javnoa priznanje uručeno Tomi Medvedu, ministru hrvatskih branitelja, a
predane su i nagrade za životno djelo i to: Mati Čopu, posmrtno, za osobit doprinos u gospodarskom i društvenom razvitku Ličko-senjske županije.
Josi Starčeviću-Ćeli, posmrtno, za osobit doprinos u promicanju sporta te ostvarene rezultate trajnih vrijednosti u sportskom i društvenom razvitku Ličko-senjske županije.Marinu Ćaćiću, posmrtno, za osobit doprinos i ostvarene rezultate trajnih vrijednosti na području sporta Ličko-senjske županije i
Milanu Kranjčeviću za osobit doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine i afirmiranju čakavskog narječja na području Grada Otočca i Ličko-senjske županije.

Dobitinici Godišnjih nagrada su:
1. KLUB ZA OBARANJE RUKU "ARKTOS", za osobit doprinos i postignute rezultate na području sporta i promicanju Ličko-senjske županije.
2. RK "GOSPIĆ", za osobit doprinos i postignute rezultate na području sporta i promicanju Ličko-senjske županije.
3. MANJA KOSTELAC - GOMERČIĆ, za osobit doprinos na očuvanju kulturno-povijesne baštine na području Grada Otočca i Ličko-senjske županije.

ZAHVALE će dobiti:
1. UGOSTITELJSKI OBRT "MACOLA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
2. UGOSTITELJSKI OBRT "MAKI", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
3. UGOSTITELJSKI OBRT "PRAŠINA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
4. HOTEL "ANA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
5. HEP D.D. ZAGREB, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
6. JU "NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
7. DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
8. GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA GOSPIĆ, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
9. OPĆINSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA PLITVIČKA JEZERA, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
10. DVD SINAC, za osobit doprinos u protupožarnoj zaštiti, humanosti i požrtvovnosti u spašavanju ugrožene imovine i građana na području Ličko-senjske županije.
11. VLADO DASOVIĆ, za plemenitost i humanost te unaprjeđenje života građana Općine Brinje i općenito Ličko-senjske županije.
12. SINIŠA (ALDA) GRADIŠERA, za izuzetna dostignuća u klapskom pjevanju i osobit doprinos glazbeno amaterskoj promidžbi Grada Senja i Ličko-senjske županije.

Na svečanoj Skupštini nastupila je Klapa Senjkinje i grupa Ukrajinama koji su smješteni u Korenici. (MaČ)

Uz Dan Ličko-senjske županije

ŽUPANOVA ČESTITKA

Bista dr. Ante Starčevića rad akademskog kipara i rođaka Ante Starčevića iz Zagreba/Snimio Marko Čuljat Lika press
Bista dr. Ante Starčevića rad akademskog kipara i rođaka Ante Starčevića iz Zagreba/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22.svibnja 2022. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan povodom sutrašnjeg Dana Ličko-.senjske županije svim građanima uputio čestitku:
- U Velikom Žitniku 23. svibnja 1823. rođen je Otac Domovine, dr. Ante Starčević na čiji rođendan tradicionalno od 1993. godine io osnivanja Županije obilježavamo Dan Ličko-senjske županije. S posebnim pijetetom prisjećamo se našeg Ličanina iz Žitnika, istinskog Hrvata, političkog učitelja i hrvatskog ideologa, čovjeka koji je hrvatsku državotvornu misao izrazio najpotpunije, izražavajući ono što u bitnom određuje hrvatsku nacionalnu svijest. Na njegovom je učenju i dr. Franjo Tuđman temeljio svoj program uspostave suvremene hrvatske države. Usprkos izazovnim vremenima u kojima živimo, zadaća je svih nas skrbiti, razvijati i voditi stalnu brigu o našoj prelijepoj županiji i njezinim stanovnicima. (Ln)

ČIŠĆENJE LAUDONOVOG GAJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2022. u 10 sati

GOSPIĆ - Iz Uprave Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje o uređenju Laudonovog gaja na Krbavskom polju. Čišćenje su obavili radnici šumarija iz Udbine i Korenice i Općine Udbina.

Iz ovog posebnog rezervata šumske vegetacije uklonjeni su ostaci objekta srušenog u Domovinskom ratu. Sanirano područje je pripremljeno za radove postavljanja drvene sjenice za učionicu na otvorenom. Javna ustanova za zaštitu prirode izradila je idejni projekt uređenja poučno-rekreativne staze, a trenutno priprema vodiče za nastavnike, učenike i organizatore školskih izleta osnovnoškolce kako bi se prirodne vrijednosti ovog jedinstvenog područja na primjeren način približile učenicima i široj zainteresiranoj javnosti.

Iz Ustanove se zahvaljuju sudionicima akcije čišćenja a posebno Milanu Uzelcu, zamjeniku ličko-senjskog župana i načelniku Općine Udbina Josipu Seučeku koji su financijski podržali ali i osobno sudjelovali u čišćenju. (Ln)

Veliki Žitnik

POVRATAK TUĐMANOVE SPOMEN-PLOČICE

Ponovo će biti postavljena spomen-pločica iz 1998.

Skinuta spomen-pločica sa Starčevićeve kuće u Velikom Žitniku
Skinuta spomen-pločica sa Starčevićeve kuće u Velikom Žitniku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2022. u 8.15 sati

GOSPIĆ/VELIKI ŽITNIK - Nakon proteka gotovo dva desetljeća i vremena "detuđmanizacije" kada je sa spomen-kuće dr. Ante Starčevića u Žitniku uklonjena Tuđmanova spomen ploča, ove godine povodom Dana Ličko-senjske županije, u ponedjeljak, 23. svibnja, taj povijesni simbol koji je izradila tvrtka Tehničar birocom iz Zagreba biti vraćena na isto mjesto gdje je 23. svibnja 1998. godine bila i postavljena, kao sjeta na svečano otvorenje rodne kuće dr. Ante Starčevića.

Tog dana prije 24 godine kuću je svečano otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Spomen ploča je nakon dugog niza godina pronađena u prostorijama Ličko-senjske županije, a svečano će biti vraćena u dogovoru ličko-senjskog župana Ernesta Petrya i Državnog arhiva u Gospiću i ravnatelja dr. sc. Ivice Mataije.

Ovom gestom na prigodan način obilježit će se i 100 godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika. (Ln)

U susret danu Ličko-senjske županije

PROSLAVA 23. SVIBNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2022. u 22 sata

GOSPIĆ - U ponedjeljak, 23. svibnja, na 126. rođendan dr. Ante Starčevića, koji je od 1993. godine i ustroja Ličko-senjske županije Dan Županije, biti će svečano obilježen.

Najprije će u 8 sati biti obilazak Starčevićevu spomen-doma u rodnom Velikom Žitniku uz nastup Gradskog zbora "Vila Velebita" iz Gospića.

Nakon Žitnika u 8.30 sati je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću, pa u 9 sati slijedi sveta misa u katedrali, a zatim polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.rata na Trgu blaženika Alojzija Stepinca.

Svečana sjednica Županijske skupštine zakazana je za 10 sati u gospićkom kinu Korzo u Tuđmanovoj ulici na kojoj će biti uručena županijska javna priznanja uz kulturno umjetnički program Grupe iz Ukrajine i Ženske klape "Senjkinje iz Senja". (Ln)

NAGRADE
Na današnjoj Županijske skupštine Ličko-senjske županije donijete su odluke o javnim priznanjima.
Premijer Andrej Plenković, proglašen je počasnim građaninom za osobit doprinos u svekolikom razvoju i promicanju značaja i ugleda Ličko-senjske županije.
Javno priznanje će dobiti ministar hrvatskih branitelje Tomo Medved. za osobit doprinos u zaštiti i očuvanju digniteta hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata s područja Ličko-senjske županije.

Donijete su i odluke o nagradama za životno djelo i to:
Mati Čopu, posmrtno, za osobit doprinos u gospodarskom i društvenom razvitku Ličko-senjske županije.
Josi Starčeviću-Ćeli, posmrtno, za osobit doprinos u promicanju sporta te ostvarene rezultate trajnih vrijednosti u sportskom i društvenom razvitku Ličko-senjske županije.
Marinu Ćaćiću, posmrtno, za osobit doprinos i ostvarene rezultate trajnih vrijednosti na području sporta Ličko-senjske županije i
Milanu Kranjčeviću za osobit doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine i afirmiranju čakavskog narječja na području Grada Otočca i Ličko-senjske županije.

Dobitinici Godišnjih nagrada su:
1. KLUB ZA OBARANJE RUKU "ARKTOS", za osobit doprinos i postignute rezultate na području sporta i promicanju Ličko-senjske županije.
2. RK "GOSPIĆ", za osobit doprinos i postignute rezultate na području sporta i promicanju Ličko-senjske županije.
3. MANJA KOSTELAC - GOMERČIĆ, za osobit doprinos na očuvanju kulturno-povijesne baštine na području Grada Otočca i Ličko-senjske županije.

ZAHVALE će dobiti:
1. UGOSTITELJSKI OBRT "MACOLA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
2. UGOSTITELJSKI OBRT "MAKI", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
3. UGOSTITELJSKI OBRT "PRAŠINA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
4. HOTEL "ANA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
5. HEP D.D. ZAGREB, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
6. JU "NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA", za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
7. DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
8. GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA GOSPIĆ, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
9. OPĆINSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA PLITVIČKA JEZERA, za solidarnost i potporu raseljenim osobama iz Ukrajine te promicanje Ličko-senjske županije u zemlji i svijetu.
10. DVD SINAC, za osobit doprinos u protupožarnoj zaštiti, humanosti i požrtvovnosti u spašavanju ugrožene imovine i građana na području Ličko-senjske županije.
11. VLADO DASOVIĆ, za plemenitost i humanost te unaprjeđenje života građana Općine Brinje i općenito Ličko-senjske županije.
12. SINIŠA (ALDA) GRADIŠERA, za izuzetna dostignuća u klapskom pjevanju i osobit doprinos glazbeno amaterskoj promidžbi Grada Senja i Ličko-senjske županije.


PRIJAM U ŽUPANIJI

ZAHVALA MEDICINSKIM SESTRAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. svibnja 2022. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara organizirao prijam za glavne medicinske sestre iz zdravstvenih ustanova priredio je Ernest Petri, ličko-senjski župan. Uz čestitke i cvijeće Petry je istaknuo kako će Županija kroz proračuni i dalje skrbiti o svim medicinskim ustanovama kojima je osnivač.

- Znamo da neke medicinske ustanove imaju poteškoća s voznim parkom i modernizacijom informatičkog sustava. Nastavit ćemo pomagati i nabavljati nova vozila pa ćemo tako iza zgrade Doma zdravlja Gospić otkupiti zemljišnu česticu kako bi se načinila adekvatna površina za vozila hitne pomoći. Od europskih fondova nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva za što bolju opremljenost medicinskih ustanova, ali i nastaviti s edukacijom mlađih kadrova. Od Ministarstva zdravstva čekamo suglasnosti kako bi se priznala stručna sprema za dio medicinskog osoblja. Još jednom moje iskrene čestitke za vaš rad i pregalaštvo koje spašava ljudsko zdravlje i živote- rekao je Petry. (Ln)

Novost za studente

BESPLATNA ŽELJEZNICA

Putnički vlak u Gospiću se sve manje koristi
Putnički vlak u Gospiću se sve manje koristi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11- svibnja 2022. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan je s Hrvatskim željeznicama Putničkim prijevozom danas potpisao ugovor da se redovnim sa županijskog područja omogućuje besplatno putovanje vlakom. Prijevoz će Županija sufinancirati u iznosu pola vozne karte,m dok će ostatak pokriti HŽ.
Pozivaju se svi studenti koji imaju prebivalište na području Ličko-senjske županije i koji studiraju na području Republike Hrvatske te ostvare ovo pravo besplatnog putovanja od mjesta boravka do mjesta studija.

U tu svrhu na mrežnoj stranici www.licko-senjska.hr trebaju preuzmu objavljeni obrazac popune ga i dopune dokumentacijom i da ga dostave Ličko-senjskoj županiji u Upravni odjel za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet. Ličko-senjska županija izdavat će potvrde redovnim studentima temeljem kojih će ostvariti mogućnost kupnje pametne kartice kod HŽ s potrebnim profilom. Pametnom karticom studenti će pojedinačne karte kupovati na blagajnama kolodvora, a onima koji ju već posjeduju profil će biti dodijeljen na postojeću karticu. (LN)

Ličko-senjska županija

PRIJEM I UGOVORI KORISNIKA

Župan Petry s ličkim vatrogascima/Snimio Marko Čuljat
Župan Petry s ličkim vatrogascima/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. SVIBNJA 2022. U 15 SATI

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan povodom Međunarodnog dana vatrogasaca primio izaslanike Županijske vatrogasne zajednice. Na prijemu je bio Milan Jurković, predsjednik Zajednice, Zvonimir Lončarić. Zapovjednik Zajednice i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi s područja županije.

Župan je vatrogascima zahvalio na uspješnoj suradnji i požrtvovnosti te iznimnoj profesionalnosti koju pokazuju prilikom obavljanja zadaća te dodao kako Županija u kontinuitetu pruža snažnu podršku vatrogasnom sustavu.
Nakon toga u Županiji su uslijedila potpisivanja ovogodišnjih ugovora za korištenje županijske potpore za 12 udruga iz Domovinskog rata, deset iz područja zdravstva i socijalne skrbi i šest za institucionalnu podršku ma što to značilo. (Ln)

Apel Ličko-senjske županije - humanitarna akcija za

SUMSKU REGIJU U UKRAJINI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2022. u 12.15 sati

GOSPIĆ - Ličko - senjska županija u suradnji s gradovima i općinama pokreće humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih proizvoda te higijenskih potrepština stanovnike Sumske regije u Ukrajini.pod nazivom " Ličko - senjska županija za stanovnike narod Ukrajine".

Humanitarna akcija će trajati od danas do 16. svibnja, svakim danom od 9 do 16 sati.

Ličko-senjska županija poziva sve građane, ustanove i institucije koje su u mogućnosti da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji. Za detaljniju informaciju o vrsti i količini artikala pogledajte na poveznici te mjestu prikupljanja pogledajte na poveznici:

licko-senjska.hr/novosti/detaljnije/humanitarna-akcija-licko-senjska-zupanija-za-narod-ukrajine

Plitvička jezera

KONFERENCIJA O ENERGETSKOM RAZVOJU

Ličko-senjska županija ima nadprosječno velike resurse.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. svibnja 2022. u 9.30 sati

PLITVIČKA JEZERA - Jučer je u organizaciji tvrtke SixSigma te u suorganizaciji Hrvatske akademske zajednice i Ličko-senjske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske udruge za vodik, održana je konferencija pod nazivom "CroEnergo".

Raspravljalo se o energetskom razvoju u Hrvatskoj i viziji hrvatskih pametnih gradova posebno u kontekstu Europskog zelenog kontinenta. Sudionike je pozdravio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry koji je istaknuo da Ličko-senjska županija ima natprosječno velike resurse za ubrzanu energetsku tranziciju te da se uz već postojeće korištenje hidropotencijala uz dodatno korištenje energije vjetra, sunca i biomase mogu stvoriti preduvjeti energetske održivosti.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU gosp. Šime Erlić istaknuo je da će se s više od 30 % sredstava Kohezijske politike snažno poduprijeti zelena tranzicija gospodarstva i društva u cjelini, u čemu će gradovi imati važnu ulogu te da se pametnim upravljanjem i ulaganjem može najviše doprinijeti tranziciji.

Da je obnovljiva energija, posebno električna, glavni put i strategija Hrvatske smatra državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, koji je naglasio da je uvjeren da je taj cilj dostižan, da Hrvatska mora proizvoditi i izvoziti električnu energiju te je dodatno naglasio da je Ministarstvo spremno poduprijeti svaku dobru kvalitetnu i inovativnu ideju u smjeru obnovljivih izvora energije.

Na konferenciji su svoja iskustva razmijenili donosioci odluka (decision makeri) i industrija pa su u tom kontekstu predstavljena inovativna energetska rješenja uspješnih hrvatskih tvrtki. Filip Koprčina osnovao je svoju tvrtku Energy Swift Europe, odnosno platformu koja se temelji na tehnologiji blockchain za vlasništvo solarnih farmi. Preko ove platforme građani mogu zajednički investirati i/ili suposjedovati solarne farme pa na ovaj način tvrtka demokratizira vlasništvo nad obnovljivom energijom. Tvrtka je na putu da ostvari 10 milijuna dolara investicija u solarne farme do kraja godine. Koprčina, osnivač i direktor tvrtke Energy Swift Europe, izlistan je na Forbesovoj listi "30 ispod 30", najboljih poduzetnika u Europi mlađih od 30 godina.

Drugu tvrtku predstavio je Tomislav Uroda, direktor i vlasnik tvrtke iCAT. Tvrtka razvija inovativne, energetski učinkovite i ekološki prihvatljive projekte u pomorskom sektoru, primjenjujući tehnološki napredna, a ekonomski učinkovita rješenja. Električni pogon i solarna elektrana ključne su riječi kada se govori u katamaranima koje razvija iCAT, a koji već godinama plove na otoku Mljetu.

Posljednja je tvrtka koja je predstavila svoju inovaciju IndeLoop (donedavni Dok-Ing Energo) uz prezentaciju direktorice Danice Maljković. IndeLoop je tvrtka koja fokus stavlja na kružnu ekonomiju te iz otpada stvara nove vrijedne energente poput vodika. Na ovaj način zbrinjavaju velike količine otpada na ekološki način, smanjuju zagađenje i potrebe za odlagalištima, a umanjuju se opasnost koje proizlaze iz taloženja otpada, a uz sve to stvara se novi oblik energije za izravnu uporabu.

Plenarno izlaganje održao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, dok je prof. emer. dr. sc. Frano Barbir, predsjednik Hrvatske udruge za vodik, održao predavanje o energetskom sustavu budućnosti temeljenom na obnovljivim izvorima energije te ulozi vodika u tom sustavu.

U završnom dijelu konferencije održana je panel-rasprava o hrvatskim razvojnim energetskim projektima te laboratorij ideja o hrvatskim pametnim gradovima koji je moderirao izv. prof. dr. sc. Marko Periša na kojem su sudjelovali Ivo Čović, predsjednik Udruge obnovljivih izvora energije, Hrvatska gospodarska komora Energetika i zaštita okoliša, Dražen Jakšić, glavni izvršni direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar, Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivi izvori energije Hrvatska, Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Šime Erlić, državni tajnik u MRRFEU i Božo Cicvarić, potpredsjednik European Young Engineers Croatia. (LSŽ)

Vodoopskrba južnog dijela općine Karlobag

KONAČNO LOKACIJSKA DOZVOLA

Projekt je "težak" 120 milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2022. u 22 sata

GOSPIĆ - Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo Ličko-senjske županije izdao lokacijsku dozvolu za zahvat u prostoru infrastrukturne namjene vodno-gospodarskog sustava - vodoopskrbni podusustav "Podvelebitski pravac" na području Ličko-senjske županije, odnosno na južnom području općine Karlobag.

Lokacijskom dozvolom kao prvim dokumentom stvoren je temelj koji je jamac da će 600 kućanstava s područja Lukovog Šugarja i okolnih mjesta dosanjati san o vodovodu na svom području. To je jedno od rijetkih područja na Jadranu koje nema osiguranu opskrbu tekućom pitkom vodom. U planu je gradnja glavnog magistralnog cjevovoda od naselja Mandalina gdje je granica Zadarske županije do naselja Lukovo Šugarje, s pripadajućim sekundarnim cjevovodima koji će se položiti u zajednički rov s glavnim magistralnim cjevovodom, kao i izgradnja vodospremnika "Lukovo Šugarje" s pristupnom prometnicom i pripadajućim dovodno-odvodnim i ispusnim cjevovodom.

Namjena je opskrbljivanje potrošača pitkom vodom na području općine Karlobag. Predviđena je izgradnja u tri etape: U prvoj etapi od zaselka Kojići u Starigradu gradit će se glavni cjevovod do Mandaline u dužini od preko 16 kilometara do odvojka za vodospremnik u Lukovu koji će se graditi u drugoj etapi. Kapacitet spremnika biti će 400 kubičnih metara vode. Zatim će se graditi vodosprema i nakon toga odvojci do kraja Lukova.Trećom etapom u planu je glavni cjevovod od odvojka za vodospremnik "Lukovo Šugarje" do kraja naselja Lukovo Šugarje počinje iz sekcijskog okna (1. etapa), gdje počinje i dovodno-odvodni cjevovod za VS Lukovo Šugarje (2. etapa) te se proteže do kraja naselja Lukovo Šugarje, čime ujedno i završava trasa vodovoda. Ujedno će se u rov vodovoda postavljati i cijevi za optičke kabele koji su potrebni za nadzorno-upravljački sustav. Ukupna duljina projektiranih cjevovoda iznosi 2820 metara.

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi oko 120 milijuna kuna, a biti će osigurani učešćem Hrvatskih voda i EU fondova u iznosu od 80 posto dok bi 20 posto sredstava bilo financirano sredstvima Općine Karlobag.(Ln)

Posjet izaslanstva Varaždinske županija

DOGOVORENA SURADNJA DVIJU ŽUPANIJA

Najprije je odana počast pogionulim hrvatskim specijalcima kod spomenika u Rizvanuši rad akadaemskog kipara Petra Dolića
Najprije je odana počast pogionulim hrvatskim specijalcima kod spomenika u Rizvanuši rad akadaemskog kipara Petra Dolića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. SVIBNJA 2022. U 21.10 SATI

GOSPIĆ - Danas je Ličko-senjsku županiju posjetilo izaslanstvo Varaždinske županije predvođeno varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, dok su u pratnji bili zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, pomoćnik pročelnika za protokol i odnose s javnošću Tomislav Pajtlar, tajnik Udruge Specijalne jedinice policije Policijske uprave Varaždinske Ivo Lobec te umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović koji je prije 30 godina, preletom u veljači 1992. iz bivše JNA donio Republici Hrvatskoj prvi borbeni zrakoplov MIG 21.

Delegaciju Varaždinske županije primio je ličko-senjski župan Ernest Petry sa suradnicima, među kojima su bili zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt Ana Stilinović Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i javnu nabavu Mira Jurišić te zaposlenica kabineta župana Antonia Matić.

Izaslanstva županija najprije su odala počast poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima specijalne policije MUP-a RH kod spomenika Velebitskim junacima u Rizvanuši, kojom prigodom su položila vijence i zapalila svijeće ispred spomenika. Župan Stričak naglasio je da su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u akcijama na području Ličko-senjske županije život položila i tri pripadnika SJP PU Varaždinske.

Nakon toga u kabinetu župana Ličko-senjske županije održan je sastanak kojom prigodom su prezentirani projekti koji su u realizaciji i koji se planiraju realizirati, razmijenjena su pozitivna iskustva, a ujedno je dogovorena i buduća suradnja između ovih dviju županija. Poslije sastanka svi zajedno obišli su katedralu Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću kojom prigodom je vlč. Stanko Smiljanić gostima ukratko ispričao povijest o katedrali Gospićko-senjske biskupije.

Na kraju dana izaslanstvo Varaždinske županije posjetilo je Općinu Plitvička Jezera gdje su ih kao domaćini dočekali načelnik Općine Ante Kovač te predstavnici Udruge branitelja Domovinskog rata općine Plitvička Jezera predvođeni predsjednikom udruge Ivicom Jandrićem, kojom prigodom su zajedno obišli aerodrom u obližnjoj Željavi od kuda je umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović prije 30 godina, preletom u veljači 1992. iz bivše JNA doletio u Hrvatsku s prvim borbeni zrakoplov MIG 21. (LSŽ)

PETRY ČESTITAO VATROGASCIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2022. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje iz Županije:
- Svim članicama i članovima Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije, javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području Ličko-senjske županije, povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana sv. Florijana, upućujem iskrene čestitke.
Zahvaljujem svim vatrogascima naše županije na iznimnom zalaganju i na svakoj vašoj intervenciji i pomoći u teškim situacijama.
Ponosni smo na vašu profesionalnost i organiziranost koju iskazujete u svakoj situaciji, kao i na veliku požrtvovnost u obavljanju ove humane profesije.
Neka vas uvijek čuva i prati vaš nebeski zaštitnik sv. Florijan.

Župan Ličko-senjske županije
Ernest Petry

Međunarodni kongres u Cavtatu

PRIZNANJE JESENI U LICI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2022. u 10 sati

CAVTAT - Ovih dana u Cavtatu se održava 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu - 5th International Rural Turism Congress u sklopu kojega se svečano dodjeljuju godišnje nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske". Nagrada "SUNCOKRET ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award" dodjeljuje se svake godine u osam kategorija, a za nagrade u svim kategorijama ove je godine kandidirano ukupno 138 projekata iz 19 hrvatskih županija od kojih je 59 nagrađenih.

Jučer su za područje Ličko-senjske županije dodijeljene su dvije nagrade od kojih je Ličko-senjskoj županiji dodijeljeno posebno priznanje za afirmaciju tradicionalnih vrijednosti Like. Ova nagrada Ličko-senjskoj županiji dodijeljena je kao organizatoru najveće gospodarsko-tradicijske manifestacije u Lici i okolici "Jesen u Lici", koja se uspješno održava već 23 godine, a koja svake godine privlači sve više izlagača i posjetitelja iz svih krajeva Republike Hrvatske i šire, dok je u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru" brončana povelja dodijeljena turističkoj atrakciji "ZIP LINE PAZI MEDO" u Općini Vrhovine.

- Ponosan sam što manifestacija "Jesen u Lici" potvrđuje status najistaknutijeg primjera poticanja razvoja autohtone proizvodnje na ruralnom prostoru Hrvatske, a ima i značajnu ulogu u poticanju razvoja turizma na ovom turistički najatraktivnijem hrvatskom kontinentalnom prostoru, kao i da je turistička atrakcija "ZIP LINE" u Vrhovinama prepoznata kao dodatni sadržaj u turističkoj ponudi Ličko-senjske županije" - izjavio je župan Ernest Petry prilikom primanja nagrade. (Ln)

Reagiranja Ernesta Petryja, ličko-senjskog župana

ISTINA O RADU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. travnja 2022. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Nakon jučerašnje sjednice Skupštine Ličko-senjske županije danas je Ernest Petryi, ličko senjski župan na svome fejs profilu objavio priopćenje:

- Kao županu obveza i dužnost mi je raskrinkati laži i podmetanja protivnika razvoja Ličko-senjske županije koji su doslovno financijski oštetili Županiju i županijske ustanove. Radi se o osobama koje su sklone raznim manipulacijama i malverzacijama i tu su svoju sklonost pokazivale skoro dva desetljeća.

Nakon jučer održane Županijske skupštine ti su istrošeni pojedinci posegnuli za ispraznim floskulama pokušavajući dovesti u pitanje novi ustroj županijskih tijela. Taj će ustroj biti efikasniji i učinkovitiji za sve građane Ličko-senjske županije, a stanovnici imati kvalitetnije i brže usluge. Zato je važno postaviti si pitanje: zašto to nekome smeta i što takav novi ustroj remeti?

Da, istina je da mijenjamo ustroj Upravnih odjela Županije, istina je da će napokon i Ličko-senjska županija biti ustrojena po modelu kao i neke druge Županije, istina je da ustrojavamo novi Upravni odjel za regionalni razvoj i EU fondove, istina je da će kao zaseban Upravni odjel biti ustrojen ured za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt. Istina je da će djelatnosti iz poljoprivrede, turizma i pomorstva biti zasebni odjeli jer su do sada bili u sklopu gospodarstva, a istina je i da će se razdvojiti zdravstvo, socijalna skrb, demografija i stambeno zbrinjavanje od školstva, sporta i kulture jer su do sada npr. zdravstvo i školstvo bili u sklopu istog odjela.

Istina je i da će se na taj način povećati efikasnost i smanjiti broj ustrojenih odsjeka jer će poslove preuzeti novoformirani upravni odjeli. Naglašavam da novi ustroj neće imati utjecaj na dodatna opterećenja Proračuna Županije!

Istaknuo bih da je na Županijskoj skupštini bilo i tema vezanih uz naslijeđene višemilijunske dugove u ustanovama i poduzećima kojima je Županija osnivač, od Doma za stare i nemoćne LSŽ (- 6.637.000 kn) do Lika cesta d.o.o. (- 11.228.405 kn), itd. Sadašnji voditelji županijskih ustanova i poduzeća dužni su stabilizirati ustanove i poduzeća kako bi zaštitili radna mjesta, ali i da utvrde uzroke nastanka dugovanja ustanova, jesu li isti nastali nesposobnošću i neznanjem ili štetnim ugovorima i poslovanjima. Ti su postupci u tijeku.

Na kraju mogu napomenuti da u LSŽ imamo mnogo predivnih i vrijednih ljudi kojima i ovim putem zahvaljujem na trudu i radu koje se često u javnosti na prvi pogled i ne vidi, a u nadolazećem razdoblju bit ćemo još brži i efikasniji za sve građane naše županije, a koji su i meni i svima nama dali povjerenje da ih predstavljamo i da ispravimo sve što u prošlosti nije dobro funkcioniralo.

Dakle, dragi stanovnici LSŽ, ne brinite se! Ispunit ćemo ono za što ste nas birali. Uskoro će se vidjeti da su svi ustroji usmjereni u razvoj i realizaciju projekata i efikasnije korištenje sredstava iz EU fondova, a interesne skupine i krakovi potencijalnih kriminalnih aktivnosti bit će odsječeni.

Sjednica Županijske skupštine u Gospiću

AKTUALNI SAT OD 90 MINUTA

Nakon korone danas je bilo bezbroj pitanja i dobar dio vremena je uzaludno potraćen.

Župan Tetry u razgovoru sa skupštinarima prije početka rada/Snimio Marko ČULJAT
Župan Tetry u razgovoru sa skupštinarima prije početka rada/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2022. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Točno u podne kao rijetko kada, počela je Sedma sjednica Županijske skupštine s više od 30 točaka dnevnog reda. Već na početku se aktualni sat odužio na punih 90 minuta, a jedino su pozornosti vrijedne sanje minute pokušaja verbalnog obračuna bivšeg i sadašnjeg župana.

Na kraju aktualnog sata za govornicu je istupio bivši župan Darko Milinović i grlenim glasom vičući iz sve snage počeo prozivati i kritizirati novog župana, a ta trijada je završila konstatacijom da će biti upropaštena i Plitvička jezera skupa s ravnateljem koga je postavio HDZ. Najprije je počeo sporadičnom konstatacijom da zna da je župan Petry vjernik, ali da mu nije jasno zašto je promijenio registraciju na službenom auto. Kaže da je pomislio da je nabavljeno novo vozilo a radi se o BMW-ovoj limuzini. Nakon toga je pohvalio župana koji eto uspješno realizira programe koje je on započeo u svom mandatu, a da nije ni premio nijedan novi. Najzad ga je provocirao tvrdnjom da je bio loš student prava i da je zbog kriminala u HEP- i u Županiji pod istragom USKOK-a.

Na tu Milinovićevu kanonadu objeda Petry je hladnokrvno dao pristojne odgovore negirajući njegovo neutemeljeno prozivanje i prijetnje državnim organima.

Iz brojnih pitanja članova Skupštine vidljivo je da se uopće ne trude i da ne prate sredstva javnog informiranja, ili su se odnosila na osobne probleme. (MaČ)

Uzbuna među ličkim mljekarima

RIJEČANI ODUSTAJU OD OTKUPA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. travnja 2025. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Nakon najave PIK-a Rijeka da početkom svibnja prestaje s otkupom mlijeka na području Ličko-senjske županije danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan imao sastanak na kome su bili uz predstavnike PIK-a d.d. Rijeka, predstavnici drugih otkupljivača i to Dukata Zagreb, Vindije Varaždin, i CASEUS iz Ogulina i proizvođači mlijeka. Na sastanku su bili i Mato Čačić, načelnik sektora za stočarsku proizvodnju i Danijel Mulc, voditelj službe za govedarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom sastanka dogovoreno je da će Ličko-senjska županija i Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i potencijalnim otkupljivačima mlijeka poduzeti sve moguće aktivnosti kako bi svi postojeći proizvođači mlijeka na području županije imali osiguran otkup proizvedenog mlijeka uz stvaranje temelja za povećanje proizvodnje mlijeka. U tom cilju će Županija i Ministarstvo osigurati sredstva za smanjenje troškova prijevoza mlijeka. Dogovoreno je i da dok novi otkupljivači ne organiziraju i preuzmu otkup mlijeka od svih proizvođača riječki kombinat ne prekida s otkupom. Preuzimanje otkupa tržnih viškova mlijeka očekuje se polovicom idućeg mjeseca. (LN)

Ličko-senjska županija

Zakazana VII. sjednica Županijske skupštine

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja. 2022. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Marijan Kustić, predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije za 27. poslao je pozive za Sedmu sjednicu koja će biti 27. travnja u Gospiću u Gradskoj vijećnici u Gospiću.

Na dnevnom redu nakon aktualnog sata najprije je usvajanja zapisnika s protekle dvije sjednice, a za tim slijedi čak 29 točaka dnevnog reda. Između ostalog biti će raspravljeno izvješće o radu Županijske uprave za ceste u prošloj godini, o radu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode u Ličko-senjskoj županiji… (Ln)

Međužupanijska suradnja

POSJET ISTRI

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2022. u 22.45 sati

GOSPIĆ - Izaslanstvo Ličko-senjske županije na čelu sa županom Ernestom Petryem, bilo je danas u posjeti Istri. U Pazinu su se sastali s istarskim županom Borisom Miletićem. Na sastanku sudjelovali su i zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, pročelnik kabineta župana Ivan Glušac, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, pročelnica UO za gospodarstvo Ličko-senjske županije Ana Rukavina-Stilinović te predstavnici Udruge uzgajivača buše - predsjednik Marko Živković, dopredsjednik Bariša Dejanović i član Robert Čačić, vlasnik obrta za preradu i konzerviranje mesa Cesarica.Župan Miletić zaželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što će imati priliku razgovarati o primjerima dobre prakse Istarske županije na području poljoprivrede i stočarstva.

Župan Petry je predstavio Ličko-senjsku županiju naglasivši da je najveći izazov zaustavljanje negativnih demografskih trendova, na koje Županija želi odgovoriti nizom mjera. Županija, prema zadnjem popisu stanovništva, broji ispod 43 tisuća stanovnika. Jedan od prioriteta je razvoj brdsko-planinskog područja i to razvoj poljoprivrede, stočarstva, gastronomije i kulinarstva, zaštite ugroženih pasmina domaćih životinja te stvaranje pametnih sela.

- Upravo o tome -kazao Petry, želimo učiti od Istre, jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija.

- I Istra je osamdesetih i početkom devedesetih godina imala izražen trend depopulacije ruralnih sredina, a posebno su mladi ljudi napuštali sela i zato je Županija pokrenula konkretne projekte, koji su donijeli rezultate. Krenuli smo s programima poticanja sadnje vinove loze i maslina, sufinancirajući troškove sadnica, potom razvijali agroturizam, pokrenuli Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizama Istre i osnovali Agenciju za ruralni razvoj Istre, kojoj je primarna zadaća bila spašavanje boškarina od izumiranja. Naime, tada je bilo samo 30-ak grla ove autohtone pasmine, a sada imamo 2000 grla. Danas možemo reći da je to bio odličan smjer razvoja, a od Istre smo stvorili jak i prepoznatljiv brend., istaknuo je Miletić, dodajući da suvremeni turist traži izvornost, što je velika prednost i Ličko-senjske županije.

Raspravljalo se i o zelenoj tranziciji, odnosno kako odgovoriti na klimatske promjene, te okrenuti se obnovljivim izvorima energije. Župani su se dotakli i teme prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine. U Ličko-senjskoj županiji nalazi se jedan od prihvatnih centara u kojem je trenutno preko 600 ljudi, u osnovne škole upisano je 60 ukrajinskih učenika, kojima je omogućeno i učenje hrvatskog jezika s ciljem lakše prilagodbe novoj sredini. U Istarskoj županiji, rekao je Miletić, raseljene osobe se nalaze u privatnom aranžmanu, a trenutno ih je oko 1500, a oko šezdesetak djece pohađa osnovnu ili srednju školu.

Nakon radnog sastanka, obišlo se Edukacijski gastronomski centar i štale za istarska goveda, na Gortanovom brijegu, u Pazinu. Bilo je govora o radu AZRRI-ja, a predstavljeni su i programi stočarstva i prerade, EU projekti, te Banka gena. Pročelnik Pinzan se, pak, osvrnuo na Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Boravak delegacije je završen posjetom Mljekari Latus i kušaoni Istarskog sira, u Žminju.
Zbog povijesne činjenice treba navesti podatak da je u Istri osnovana prva zajednica općina u Hrvatskoj i to početkom 70 godina prošlog stoljeća, a druga je zajednica bila ona u Lici koji je jedan saborski zastupnik prozvao ZLO-m. I bio je u pravu nastala je politička otimačina za sjedište te volonterske organizacija koja je u Istri izvrsno profunkcionirala za razliku od ličke gdje su se nakon Ustava iz 1974. uhljebili isluženi i bezidejni lički kadrovi koji niti su znali niti su htjeli bilo što činiti na dobrobit ovog dijela Hrvatske.

Dobro je da je ponovo počela suradnja dviju regija, jer ne treba zaboraviti da su iz cijele istre dolazili dragovoljci u obranu Like, a time su prelazili Učku i branili i - Istru. To stanovnici i Istre i Like dobro znaju i treba razvijati što veću suradnju i lokalne samouprave i obnoviti pokidane veze iz rata i poraća. (LN/MaČ)

ŽUPANIJSKA POTPORA KULTURI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11- travnja 2022. u 18 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je potpisao ugovore o potpori kulturno- umjetničkim družinama i pojedincima. Kako je tom prigodom istakla Valentina Zdunić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, ove godine u županijskom proračunu za tu namjenu planirano je oko 80 tisuća kuna, a danas je potpisano sedam ugovora koji su "teški" gotovo 44 tisuće kuna.
Ugovore su potpisali čelni ljudi KUD-a Kraljice Katarine iz Donjeg Lapca, Gradskog zbora Vile Velebita iz Gospića, HKUD-a iz Široke Kule, Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo Baštinica iz Otočca, Likovne udruge Lika Gospić, te pojedinci Danko Ivšinović iz Gospića i Davor Peitel iz Otočca. (MaČ)

SPORAZUM O ŠIROKOPOJASNOM INTERNETU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. TRAVNJA 2022. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Danas su predstavnici dijela pripadajućih jedinica lokalne samouprave sastali kako bi potpisali sporazume o suradnji za razvoj širokopojasnog pristupa internetu na svome području. Sporazum su potpisali ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici osam jedinica lokalne samouprave.

O važnosti i dosegu ovog dogovora župan Petry je rekao kako su neke općine i gradovi u realizaciju krenuli zasebnim projektom.
-To su Općina Plitvička Jezera te gradovi Otočac i Gospić. Preostalo je devet jedinica, ali se u međuvremenu izdvojio Grad Novalja. Zato su danas ovdje predstavnici preostalih osam jedinica lokalne samouprave, a današnje potpisivanje je razlog što smo morali realizirati nove Sporazume zbog apliciranja sredstava za projekt. Širokopojasni Internet pospješiti će mrežnu djelatnost na cijelom području Ličko-senjske županije. S nama su danas predstavnici Grada Senja, kao i općina Perušić, Brinje, Udbina, Lovinac, Donji Lapac, Karlobag i Vrhovine. Mi ćemo kao županija poduzeti sve kako bi se ovaj postupak ubrzao.- naglasio je Petry. (Ln)

Adaptacija vojnog skladišta

ARHIVA GRUNTOVNICA U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. TRAVNJA 2022. U 23 SATA

GOSPIĆ - Započeli su radovi na uređivanju nekadašnjeg vojnog sanitetskog skladišta za potrebe Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske. U radove je planirano ulaganje od 28 milijuna kuna Nositelj projekta je Ministarstvo pravosuđa i uprave, a isti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Radilište su danas obišli ličko-senjski župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić. Ovom investicijom će se arhivska građa, kao što su ručno vođene zemljišne knjige, pohranjivati na jednom mjestu, u zgradi koja će biti uređena prema standardima čuvanja arhivske građe te će se na taj način trajno zaštititi zemljišne knjige od uništavanja kopiranjem i čuvanjem u neadekvatnim uvjetima. Osim toga na tim polovima biti će zaposleno nekoliko radnika.

Zbirke isprava će se, po zahtjevu, skenirati i dostavljati nadležnom općinskom sudu, što će osloboditi prostor u općinskim sudovima i riješiti višegodišnji problem čuvanja arhivske građe. (Ln)

Aktivnost sindikata

GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. TRAVNJA 2022. U 17.45 SATI

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan i ovlašteni predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata te ovlašteni predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca zaključili su Sporazum o osnivanju gospodarsko-socijalnog vijeća u Ličko-senjskoj županiji kao najvišeg oblika tripartitnog socijalnog dijaloga u Ličko-senjskoj županiji.

Time je osnovano novo Gospodarsko-socijalno vijeće radi uspostave i razvitka dijaloga s ciljem zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava i interesa radnika i poslodavaca, usklađenog vođenja gospodarske, socijalne i razvojne politike na području Županije te razmatranja ostalih pitanja od zajedničkog interesa Županije i sindikata i poslodavaca kao socijalnih partnera.

Za predsjednicu Vijeća na godinu dana izabrana je zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, a dopredsjednici su Nenad Seifert, HUP i Tomislav Užarević, SSSH. (LN)

Županijski stožer Civilne zaštite

DVORANA VRAĆENA SPORTAŠIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2022. u 15.30 sati

GOSPIĆ - U dogovoru s Ravnateljstvom Civilne zaštite MUP-a, prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Gradskoj školskoj sportskoj dvorani organizirat će se tako da svi sportaši koriste parket i tri svlačionice.

Dvorana će i dalje služiti za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, kao i za njihovo evidentiranje, osnovnu zdravstvenu zaštitu te daljnje upućivanje na trajni smještaj na području Ličko-senjske županije.

Učenici i studenti koriste dvoranu za izvođenje nastave kao i klubovi da će od ponedjeljka 11. travnja 2022. moći koristiti sportsku dvoranu za treninge i službene utakmice prema rasporedu i satnici koju su imali do 5. ožujka uz korištenje sporednih ulaza. Ograđeni dio parkirališta ispred dvorane koristiti će samo žurne. (LN)

Uz Svjetski dan zdravlja

PETRYJEVA ČESTITKA I ZAHVALA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - Povodom današnjeg Svjetskog dana zdravlja ličko-senjski župan Ernest Petry uputio je zahvalu medicinskim djelatnicima koji danonoćno brinu o zdravlju stanovnika:
- Zdravlje je nezamjenjivo i neprocjenjivo, u što smo se nažalost uvjerili i u vrijeme pandemije korona virusa COVID-19, kada su se zdravstveni radnici uz obavljanje redovnih zdravstvenih aktivnosti i uz nadljudske naporima brinuli o zdravlju pacijenata, za što im se u svoje osobno ime te u ime svih stanovnika Ličko-senjske županije još jednom javno zahvaljujem. (LN)

Državna geodetska uprava

JAVNA RASPRAVA U KRASNU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. TRAVNJA 2022. U 9.15 SATI

GOSPIĆ - Državna geodetska uprava (DGU) korisnik je bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020" (OPKK) Specifičnog cilja 6iii2 "Uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću, primarno ekološkom mrežom Natura 2000" kojim se financira projekt "Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima". Ugovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa DGU o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 23.01.2020.

Izazov učinkovitom i transparentnom upravljanju zaštićenim područjima RH predstavlja činjenica da njihove granice nisu prenesene na katastarske planove, što onemogućava evidentiranje zakonom predviđenih statusa i prava u službenim registrima (katastar i zemljišne knjige) kao ni predstavljanje transparentnih podataka o zaštićenim područjima široj javnosti. Provedbom projektnih aktivnosti izradit će se geodetsko-tehnička dokumentacija koja je neophodna za evidentiranje posebnog pravnog režima i preduvjet za upis prava prvokupa u službene registre unutar granica zaštićenih područja iz kategorije strogi rezervat, nacionalni park i park prirode te će se osigurati pristup informacijama i transparentnost podataka široj javnosti.

Specifični ciljevi projekta su:
1) Evidentiranje posebnog pravnog režima u katastarskom operatu u svim zaštićenim područjima (ujedno i područja ekološke mreže Natura 2000) iz kategorije SR, NP i PP.
2) Stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima (ujedno i područja ekološke mreže Natura 2000) iz kategorije NP.
3) Doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućivanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima i područjima EM

Kako bi na što otvoreniji način informirala zainteresiranu javnost o projektu EPPR Državna geodetska uprava će za zaštićena područja obuhvaćenih projektom organizirati javne tribine. Za geodetske podloge NP Sjeverni Velebit javna tribina će se održati 7. travnja na adresi Krasno, Krasno 96 (Uprava parka), s početkom u 11 sati.
Kalendar održavanja javnih tribina i sve relevantne informacije vezane uz projekt dostupne su na mrežnoj stranici eppr.dgu.hr

MLAĐ IZ LIČKOG LEŠĆA U UNI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2022. u 20.40 sati

NEBLJUSI - U nazočnosti ličko-senjskog župana Ernesta Pertyja, predsjednika Županijskog ribolovnog saveza Željka Mataije, direktora Nacionalnog parka Una iz Bihaća Amarilda Mulića, načelnika policijske postaje Stjepana Sabljića te Domagoja Bojke, inspektora ribarstva iz Zagreba, izvršeno je poribljavanje dijela rijeke Une, predio Loksun u Nebljusima kraj donjegh Lapca.

Prema riječima predsjednika Sportsko ribolovnog društva "Lipen" Vinka Selaka ubačeno je 600 potočnih pastrva u cilju održavanja riblje vrste odnosno autohtone pastrve koja je dopremljena iz Centra za uzgoj pastrve i rakova u Ličkom Lešću čime su bitno smanjeni nabavni troškovi i transport. Riba je zdrava i u odličnoj kondiciji, temperatura vode i vodostaj za poribljavanje su idealni što je dodatni razlog kako bi se ovo probno poribljavanje i suradnja mogli nastaviti.

- Iskreno rečeno impresioniran sam vašim radom i organizacijom, a vrata Ličko-senjske županije širom će vam i ubuduće biti otvorena. Ovo poribljavanje dokaz je da Una spaja, da je jedna jedina, ali i da traži našu pomoć kao i pomoć susjeda iz BIH u očuvanju vrste i okoliša. Pohvaljujem suradnju s Centrom za uzgoj pastrve iz Ličkog Lešća jer se krug proizvodnje i nabave zatvara u našoj županiji, a to je onaj segment za koji se zalažemo kroz proizvodnju, nabavu, distribuciju, razmjenu i sve drugo.-rekao je župan Petry.

Predsjednik Ribolovnog saveza Ličko-senjske županije Željko Mataija dodao je da odnedavno udruga ima još dva obučena ribočuvara koji će po ugovoru volontirati za SRD "Lipen", bilježi se porast broja članova, a suradnja s NP Una i rendžerima ima efekta i na obalama zbog razmjene informacija koje pomažu sprječavanju krivolova, ali i uništavanja oznaka ribolovnih zona o čemu je obaviještena i policija.

-Od naših ribolovaca koji su i vaši članovi doznajemo sve najbolje za njihova boravka u općini Donji Lapac kao i o korektnom postupku ribočuvara te granične policije što je dodatno jamstvo još bolje suradnje i uopće turističke razmjene. Nazočnost inspekcije je čin jamstva da se poribljavanje vrši sukladno zakonu i planu gospodarenja čega se i sami pridržavamo.-istakao je direktor bihaćkog NP Una Amarildo Mulić. (Ln)

Stožer CZ Ličko-senjske županije

U TRAJNIJEM SMJEŠTAJU 218 UKRAJINACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2022. u 20.10 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem načelnice Jasne Orešković-Brkljačić, održan je zajednički sastanak predstavnika Stožera CZ Ličko-senjske županije i Grada Gospića uz predstavnike Civilne Zaštite, Policijske uprave ličko-senjske županije, Crvenog križa Gospić, Doma zdravlja Gospić, Zavoda za zapošljavanje Područni ured Gospić, te Centra za socijalnu skrb Gospić.

Kako bi se izbjeglim ukrajinskim državljanima koji su privremeno smješteni na županijskom području pomoglo da se lakše i brže integriraju u sustav, donesen je akcijski plan u sklopu kojeg će biti izrađeni informativni letci na ukrajinskom jeziku sa svim relevantnim informacijama i aktivnostima koje se provode te o mogućnostima uklapanja u zajednicu s domicilnim stanovništvom na način da im se omogući kvalitetniji spektar zadovoljavanja svih životnih potreba, od obrazovanja i prava na rad i zdravstvene skrbi do uklapanja u zajednicu te sudjelovanja u aktivnostima u društvenom i ekonomskom smislu. Sve institucije bit će povezane kao sustav podrške koji će ukrajinskim obiteljima pružiti zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć koja će im omogućiti prilagodbu i suočavanje s traumama koje su proživjeli.

U trajnijem smještaju trenutno je 218 osoba i radio se o ženama i djeci. (Lp)

INICIJATIVE

POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA "LIČANKA"

Konferencija je u ponedjeljak u Gospiću.

Na domak ličke metropole mnogo je neobrađene zemlje/Snimio ovih dana Marko ČULJAT Lika press Gospić
Na domak ličke metropole mnogo je neobrađene zemlje/Snimio ovih dana Marko ČULJAT Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2022. u 19.45 sati, dopuna 23.45 sati, dopuna 17. ožujka u 14 sati

GOSPIĆ - Prvu konferencija o ličkoj poljoprivredi "Ličanka" biti će u utorak 22. ožujka u Kulturno - informativnom centru u Gospiću, Trg Nikole Tesle, s početkom u 8:30 sati. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Ličko - senjske županije, uz potporu Grada Gospića i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i u suorganizaciji Agencije Apriori World.

Konferencija ima četiri tematska sklopa: Strateške smjernice hrvatske poljoprivrede, Praktična rješenja za ličku poljoprivredu, Izvori financiranja i Poljoprivredni identitet Like. Očekuje se da će Konferenciju otvoriti ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković, a govorit će i državni tajnik Zdravko Tušek. Cilj ove Konferencije je govoriti o aktualnim poljoprivrednim smjernicama.

Prijava za sudjelovanje na Konferenciji preko platforme TEAMS može se izvršiti poveznicom: forms.gle/S54bxbGvyno9X7xUA do 21. ožujka 2022. godine u 12 sati.

Ukoliko želite pratiti Konferenciju uživo ili online prijavite se na poveznicu licanka.inspiriramo-poljoprivredu.com dodatne informacije možete dobito na mailu info@aprioriworld.com .

IDENTITET LIČKE POLJOPRIVREDE
Ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković u utorak će video vezom otvoriti Prvu poljoprivrednu konferenciju Ličanka i dati uvodno izlaganje o strateškim smjernicama hrvatske poljoprivrede.
Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ali i župana Ličko - senjske županije, gospodina Ernesta Petryja, koji je ususret ovoj konferenciji izjavio:
- Jačanje konkurentnosti i održivosti poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova jedan je osnovnih ciljeva Ličko-senjske županije utvrđenih Planom razvoja do 2027. Konferencija ima cilj promicati poljoprivredne vrijednosti brdsko-planinskog područja, a posebice teritorijalnog područja naše županije razmjenom iskustva, znanja i informacija te poticanja suradnje u kreiranju razvojnih projekata. U tom smislu predstaviti ćemo i strateški projekt Ličko-senjske županije koji je u pripremi, Centar brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva. Osim toga kroz aktualne teme Konferencije želimo potaknuti prelazak subjekata u poljoprivredi na okolišno prihvatljivije tehnologije i sustave poslovanja te naglasiti potrebu digitalizacije poslovanja i stvaranja veće dodane vrijednosti. Očekujem da će Konferencija rezultirati konkretnim učincima te biti početak tradicije okupljanja poljoprivrednika s područja naše županije.

Škripavac, lički krumpir i buša predstavljaju veliki potencijal, ne samo za poljoprivredni, već i za gurmanski identitet Like, čiji razvoj boljeg pozicioniranja i brendiranja tek predstoji. Zato će na ovogodišnjoj Konferenciji upravo o tome biti riječ kroz dva okrugla stola.

Prvi je panel pod nazivom ''Proizvodnja sira u Ličko - senjskoj županiji: potencijali i izazovi'', na kojem će uvodničar i moderator biti prof. dr. sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je po lici držao predavanja o proizvodnji sira, a sudionici će razgovarati o mogućnostima razvoja.
Drugi panel 'Potencijali i izazovi ličkog stočarstva', na kojem je uvodničar i moderator prof. dr. sc. Ante Ivanković, a na kojem sudjeluju državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Zdravko Tušek, Antun Vujić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. (Ln)Stižu izbjeglice iz Ukrajine

SMJEŠTAJ U MOTELU GRABOVAC

Jutros je u Gospić stiglo 36 majki i djece iz Ukrajine.

Okrijepa nakon dugog puta iz Ukrajine u Hrvatsku i u Liku/Foto LSŽ
Okrijepa nakon dugog puta iz Ukrajine u Hrvatsku i u Liku/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2022. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Jutros je ispred privremenog prihvatnog centra za izbjeglice iz Ukrajine koji je u sportskoj dvorani, došao autobus pun boli i tuge, autobus u kojemu se nalazilo 36 premorenih osoba odnosno majki s djecom koje su izbjegle od strahota rata u Ukrajini.

Putovanje iz ratom zahvaćene Ukrajine trajalo je nekoliko dana, a većina izbjeglih je iz ukrajinskog glavnog grada Kijeva i ratom stradalog Harkiva, gradovi koji su pod cjelodnevnim raketnim napadima ruskog agresora.
Ukrajince su spremno dočekali predstavnici interventnih službi angažiranih za prihvat izbjeglica, od Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i Grada Gospića, Policijske uprave, Civilne zaštite, Hrvatskog Crvenog križa, Doma zdravlja, Javne vatrogasne postrojbe Gospić, Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te članovi koordinacijskog tima privremenog prihvatnog centra Gospić.

Izmoreni ljudi dočekani su toplim riječima, odmah im je organizirana okrjepa, izvršena je evidencija, obavljeni su primarni zdravstveni pregledi, a izvršeno je i testiranje na Covid 19. Za djecu je u dijelu dvorane osiguran prostor u kojemu je smještena igraonica. Izbjegle ukrajinske državljane u jutarnjim satima obišao je župan ličko-senjski Ernest Petry te u svom obraćanju izrazio riječi suosjećanja i dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku i Ličko-senjsku županiju, naglasivši da im želi ugodan boravak u Republici Hrvatskoj koliko je to u ovim za njih teškim okolnostima moguće.

Župan je u svom obraćanju izbjeglim majkama s djecom zaželio što skoriji završetak rata kako bi se mogli vratiti svojim domovima i nastaviti živjeti zajedno sa svojim obiteljima, očevima i muževima, koji su trenutno na ratištu u obrani svoje domovine Ukrajine. Župan Petry je u svom govoru naglasio da će svim izbjeglim ukrajinskim državljanima dok god budu boravili u Republici Hrvatskoj biti osigurana puna zaštita te će im biti omogućena sva prava kao i svim ostalim hrvatskim državljanima, od prava na obrazovanje, korištenje dječjih vrtića do prava na zdravstvenu zaštitu, kao i mogućnost zapošljavanja i prava na rad na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Nakon zdravstvenih pregleda i kraćeg odmora izbjeglicama je organiziran prijevoz iz privremenog prihvatnog centra u Gospiću do Motela Grabovac koji je u sastavu NP Plitvička jezera, gdje će im biti organiziran dugotrajni smještaj. U narednom periodu očekuju se dolasci većeg broja ukrajinskih izbjeglica koji će biti smješteni na cijelom području Ličko-senjske županije, za što im je osiguran trajni smještaj i prehrana. Do danas je Županijski stožer CZ organizirao trajni smještaj za 60 ukrajinskih državljana od kojih se 24 osobe nalaze u Karlobagu, a 36 osoba od danas je u Grabovcu koji teritorijalno pripada Karlovačkoj županiji. (LN)

NP PLITVIČKA JEZERA

PLITVIČKA POTPORA

Dodjela priznanja za doprinos održivom razvoju, sportu i kulturi.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2022. u 21sat

PLITVIČKE JEZERA - Danas se u hotelu Jezero okupilo preko 70 predstavnika udruga na svečanosti dodjele priznanja za doprinos održivom razvoju, sportu i kulturi u NP Plitvička jezera. Ova javna ustanova zaključila je ugovore o dodjeli financijskih sredstava s 36 udruga i neprofitnih organizacija, čije aktivnosti doprinose zadovoljenju javnih potreba i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih strateškim i planskim dokumentima Ustanove, kojima su financijska sredstva potrebna radi provođenja aktivnosti u cilju poticanja zaštite prirode, održivog i ruralnog razvoja, te povećanje ekološke spoznaje, razvoja lokalne poljoprivrede i održivog turizma, unapređenja sigurnosti kretanja u prirodi, zaštiti i očuvanju nematerijalnih kulturnih dobara, razvoju sporta i sportskih aktivnosti te organizaciju sportskih manifestacija, a naročito za programe koji su usmjereni na razvoj Ustanove i šireg odredišta. Priznanja su uručili ravnatelj Parka Tomislav Kovačević i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry. (LN)

Razvojni centar Gospić

STIGAO HAMAG BICRO

Potpisivanje ugovora o dolasku HAmaga u Gospić/Snimio Marko Čuljat
Potpisivanje ugovora o dolasku HAmaga u Gospić/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2022. u 15.40sati

GOSPIĆ - U zgradi Županijskog razvojnog centra u obnovljenom i preuređenom skladištu u vojarni u Pazariškoj ulici, gdje su izgrađene i dvije stambene zgrade danas je potpisan ugovor o početku rada ureda Hamag bicroa za područje Ličko-senjske županije. Ugovor o korištenju ovog prostora koja je uređen državnim i europskim sredstvima potpisali su Ernest Petry, ličko-senjski župan i Vjeran Vrbanec, direktor Hamag bicroa. Ovo je njihov 12-ti ured u državi i planiraju pokriti i ostalih osam hrvatskih županija. NA potpisivanju su bili i brojni uzvanici te lokalni čelnici i gospodarstvenici.

- U proteklih sedam mjeseci intenzivirana je suradnja Županije s ministarstvima i očekujemo nove investicije n našem području.-rekao je Petry.

- Današnji ugovor je rezultat suradnje s Ličko-senjskom županijom. Danas u zajednici objedinjavamo stotinjak poduzetnika, a ovdje će lokalni i drugi poduzetnici dobiti potrebne podatke i informacije. Uvjeren sam da ćemo doprinijeti razvoju gospodarstva u ovome dijelu Hrvatske.-rekao je Vrbanec.

- Ovaj ugovor je sjajna stvar za Ličko-senjsku županiju i Grad Gospić jer će se moći dobiti konkretna pomoć. Hamag je u stvari naša produžena ruka u realizaciji programa. Želio bih da se što skorije poveća broj zaposlenika u njihovom uredu u Gospiću. - rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, koji je nakon toga imao razgovor s lokalnim čelnicima. (MaČ)

Uz 8. ožujka Međunarodni dan žena

ČESTITKE ŽENAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2022. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Međunarodni dan žena, kojim povodom se iskazuje zahvalnost i duboko poštovanje prema svim majkama, suprugama, sestrama, kćerkama i prijateljicama, dan kada se prisjećamo duge povijesti u borbi za ženska prava i za žensku ravnopravnost.

- Povodom Dana žena u svoje ime, kao i u ime svih svojih suradnika, svim ženama od srca čestitam 8. ožujka - Međunarodni dan žena.-izjavio je Ernest Petry, ličko-senjski župan na prijamu za žene u Županiji. (Ln)

Ministar Fucks u Gospiću

OSIGURANA SREDSTVA ZA BOLI STANDARD ŠKOLSTVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2022. u 20.30 sati

GOSPIĆ - I ove godine nastavljene su posjete hrvatskih ministara i dogovora s lokalnim čelnicima i ravnateljima školskih ustanova.. Tako je danas u Županiji boravio Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja. Bilo je riječi o organiziranju odgoja i obrazovanja u ovome dijelu Hrvatske.

-Danas smo zajedno s ravnateljima škola, gradonačelnicima i načelnicima sagledali probleme s kojima se susreću. Ovo činimo kako bismo školstvo prilagodili uz potrebe tržišta rada- istakao je domaćin sastanka Ernest Petry, ličko-senjski župan.

- Osigurana su značajna sredstva za područje obrazovanja čime će se znatno podignuti standard. Od ravnatelja škola očekujem s kakvim problemima se susreću pri organizaciji nastave u vrijeme ove covid-krize. Cijela Hrvatska je to stvarno dobro odradila i ponosan sam na podatke UN-a po kojima je Hrvatske država s najmanje sati online nastave. Nakon sastanka ćemo znati da Ličko-senjska županija ima priključak na sve najviše obrazovne standarde koji su aktualni jer svaka škola u Hrvatskoj mora imati jednake mogućnosti obrazovanja.-rekao je Fucks i dodao da neće biti zatvaranja škola.

Petry se osvrnuo i na prethodne podatke netom završenog popisa stanovništva i rekao da je na ovom području manje ispod 43 tisuće stanovnika.

- Uporno govorim da je opstojnost života na ovim prostorima usko povezana s razvojem gospodarstva jer bez toga nema demografske obnove. Sve treba pratiti školstvo. Mi smo izgubili oko 20 posto stanovništva pa su smanjeni i upisi u sve obrazovne ustanove. Podizanjem gospodarstva otvaranjem novih radnih mjesta, popravlja se demografska slika i podižu upisne kvote u svim obrazovnim ustanovama.-rekao je Petry. (LN)

Hrvatske ceste Zagreb

USUGLAŠENI PLANOVI I POTREBE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. ožujka 2022.

ZAGREB - Izaslanstva Ličko-senjske županije na čelu sa županom Ernestom Petryjem, jučer se sastalo s Josipom Škorićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta. Teme sastanka bila su ulaganja u cestovnu infrastrukturu u nadležnosti Hrvatskih cesta na području Ličko-senjske županije, a od kapitalnih investicija suglašene su aktivnosti za gospićke obilaznice kako se preusmjerio teretni promet iz središta Gospića.

Usuglašen je plan izgradnje plitvičke obilaznice i nogostupa kroz NP Plitvička jezera, izgradnja i uređenje cesta na području Senja s naglaskom na prilaz luci Stinica, izgradnja dijela Majstorske ceste na području općine Lovinac, uređenje pružnih prijelaza na području Perušića, uređenje i izgradnja nogostupa u Karlobagu i Brinju, te rekonstrukcija mosta u Jezeranima. U planu je i izgradnja južnog ulaza u Udbinu, ulaganja u spojnu cestu od Udbine do Donjeg Lapca, kao i drugi projekti koji se odnose na cestogradnju. (Ln)

Uz Međunarodni dan Civilne zaštite

NOVI JE ZADATAK PRIHVAT UKRAJINACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. ožujka 2022. u 9 sati

GOSPIĆ - Jučer je povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite održana svečana i radna sjednica Županijskog stožera. Ernest Petry, ličko-senjski župan, zahvalio je članovima Stožera i operativnim snagama koje na požrtvovnosti u radu, a zahvalio je i sudionicima koji su uključeni u organizaciju smještaja ratnih izbjeglica iz Ukrajine. Osim toga, upoznao je članove Stožera s aktivnostima i projektima koji su u pripremi ili provedbi.

Na svečanom djelu sjednice prikazan je kratki video film u kojem su sažete sve akcije i aktivnosti Civilne zaštite koje su obavljene zajedno s operativnim snagama Ličko-senjske županije, odnosno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim Crvenim križem i vatrogascima, policijom i volonterima.

Na radnom dijelu sastanka načelnica Stožera Jasna Orešković-Brkljačić zahvalila je operativnim snagama za djelovanje do sada, koje je nažalost, obilježila pandemija korona virusa, te je ujedno nazočne upoznala o pripremama za prihvat izbjeglog stanovništava iz Ukrajine. Na radnom dijelu sjednice usvojeni su dokumenti, analize i planovi Civilne zaštite.

O Planu operativne provedbe posebnih mjera zaštite od požara s ciljem smanjenja požara u ovoj godini govorio je Zvonimir Lončarić, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice. O poduzetim aktivnostima i pripremama u okvirima mjera civilne zaštite za sigurnost turista ovogodišnjoj izvijestio je Ivan Radošević, ravnatelj Županijske turističke zajednice. (Ln)

Prva obljetnica hitne medicine

VELIK BROJ INTERVENCIJA

Prošle godine obavljeno je 18.156 medicinskih zbrinjavanja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. ožujka 2022. u 21.30 sati

GOSPIĆ -Ličko-senjska županija donijela je odluku o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije koji je počeo radom 1. ožujka 2012. Tim povodom danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan sa suradnicima obišao djelatnike u Gospiću i čestitao im na prvoj obljetnici i poželio im puno uspjeha u radu i naglasio da će im Županija uvijek pomagati u poboljšanju rada.

- Zavod obavlja djelatnost izvanbolničke hitne medicine, dakle, zdravstvena je ustanova čiji timovi zbrinjavaju pacijente na terenu - na javnim površinama, u kućama, na cestama i dr., te je kao takva jedina u našoj županiji. Zavod djeluje kroz ispostave u Gospiću, Otočacu, Korenici, Senju, Novalji, Karlobagu i Lovincu, a punkt pripravnosti je u Donje Lapcu. - rekla je Martina Brmbolić, ravnateljica Zavoda dodajući da zapošljavaju 132 radnika, od kojih su 122 članovi timova hitne medicinske službe: liječnici, medicinske sestre/tehničari i vozači.

U Gospiću je, osim timova T1 i T2, smještena i Prijavno-dojavna jedinica koja zaprima i obrađuje pozive iz cijele županije te koordinira timovima i upućuje ih na intervencije. O važnosti Zavoda govori podatak da je prošle 2021. godine zaprimljeno 19.915 poziva i obavljeno je 18.156 medicinskih zbrinjavanja i intervencija.

U Zavodu se konstantno radi na podizanju kvalitete rada, prvenstveno kroz educiranje djelatnika. Također, u okviru obilježavanja obljetnice za stanovnike Ličko-senjske županije će se tijekom 2022. godine organizirati niz edukacija radi upoznavanja pružanja prve pomoći i oživljavanja kako bi mogli prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć životno ugroženim osobama do dolaska tima hitne medicinske službe. (Ln)

Ličko-senjski župan Ernest Petry s braniteljima

GRADNJA MUZEJA DOMOVINSKOG RATA I DOMA BRANITELJA

Objekti će se graditi u Gospiću i Otočcu

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. veljače 2022. u 19 sati

GOSPIĆ - Nakon prošlog tjedna održanog sastanka u Ministarstvu hrvatskih branitelja, danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je u Županiji održan sastanak župana Ernesta Petryja s ratnim zapovjednicima i braniteljskim udrugama s područja Ličko-senjske županije. Razgovaralo se o inicijativi gradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata na području grada Gospića, te izgradnje Ustanove za trajni smještaj hrvatskih branitelja koja bi se trebala izgraditi na području grada Otočca.

Na sastanku su predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata predstavljene inicijative za koje je i ministar Tomo Medved dao pozitivno mišljenje, a ujedno se raspravljalo i o lokalitetima na kojima bi se smjestile ustanove. Zaključeno je da je od općeg, interesa da se ustanove izgrade u Lici jer je bojišnica na području Ličko-senjske županije doslovno obranila hrvatsku državu od velikosrpske agresije, te će se i na ovaj način odati zahvala hrvatskim braniteljima za sve što su činili tijekom Domovinskog rata.

Na sastanku su bili Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, ratni zapovjednici, pukovnik Pajo Brkljačić, predsjednik Kluba branitelja ZNG-a i zapovjednik 1. bojne 118. brigade HV-a Gospić, Ivan Jurković, predsjednik HVIDR-e Ličko-senjske županije, Zoran Zdunić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske, Anita Pocrnić-Radošević, saborska zastupnica, Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića, Goran Bukovac, gradonačelnik Grada Otočca sa suradnicima Tinom Ostovićem, Nikolom Kostelcem i Draženom Kostelcem, Marica Suknaić, Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Miroslav Cindrić, predsjednik Udruge specijalne policije "Tigar" Gospić, Antonio Šebalj, predsjednik Udruge branitelja 9. gardijske brigade "Vukovi", Ivica Čačić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ličko-senjske županije 90./91., Josip Vrkljan, Udruga branitelja "Vila Velebita" iz Lovinca, Josip Dragičević, Udruga djece poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Mićo Bićanić i Juraj Kostelac, UVVPDR iz Otočca, Mijo Valinčić, Braniteljska zadruga iz Otočca, Milan Tomljanović, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja "Uskok" iz Senja, Mile Biondić, UHDDR iz Rijeke, Nikola Kovačević, UDVDR vojne policije, Ivica Alić, HVIDR-a Gospić, Milan Orešković u ime Inicijativnog odbora za izgradnju spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata u Širokoj Kuli, Damir Kranjčec-Dida, zapovjednik postrojbe HOS-a na gospićkoj bojišnici i Ivan Vukić, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika iz Gospića.

Na sastanku su jednoglasno podržana oba projekta, te je imenovana radna skupina koja će u suradnji sa svim udrugama proizišlim iz Domovinskog rata odraditi pripremne radnje u cilju provjere dokumentacije i odrađivanja lokaliteta na kojima bi se izgradili Memorijalni centar Domovinskog rata u Gospiću, te Ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja u Otočcu.

Na kraju sastanka župan Petry zahvalio je svim predstavnicima udruga na odzivu i izrazio zadovoljstvo da će se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, udrugama proizišlim iz Domovinskog rata, Ličko-senjskom županijom, te gradovima Gospićem i Otočcom napokon pristupiti realizaciji izgradnji dviju ustanova koje će ujedno biti i trajna zahvala i sjeta na sve hrvatske branitelje koji su sudjelovali u obrani i stvaranju jedine nam domovine Hrvatske. (Ln)

Veliki Žitnik

POČAST OCU DOMOVINE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. veljače 2022. u 18 sati

VELIKI ŽITNIK
- Povodom 126. godišnjice smrti dr. Ante Starčevića (Veliki Žitnik, 23. svibnja 1823. - Zagreb, 28. veljače 1896.) izaslanstvo Ličko-senjske županije u kojemu su bili župan Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić odalo je počast Ocu Domovine ispred spomenika koji se nalazi kod njegove spomen-rodne. Položen je vijenac i zapaljene su svijeće. Dan Ličko-senjske županije obilježava se na dan rođenja dr. Ante Starčevića, 23. svibnja.

Spomen-kuća je izgrađena inicijativom gospićkog HDZ-a i njegovog predsjednika Miroslava Petryja, a otvorio ju je 1998. godine prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Spomenik je izradio domaći akademski kipar Petar Dolić. (Ln)

Veleučilištarci u Gospiću

POTREBAN JE SPECIJALISTIČKI STUDIJ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. veljače 2025. u 18.15 sati

GOSPIĆ -Ernest Petry, ličko-senjski župan primio je danas Vijeće studenata hrvatskih veleučilišta i visokih škola koje predstavlja više od 45 tisuća studenata iz sustava visokog obrazovanja. Izaslanstvbo Vijeća predvodio je predsjednik Filip Marinović s Edward Bernays visoke škole u Zagrebu.

Na razgovoru je bilo riječi o promicanju visokoobrazovnog sustava s naglaskom na stručne studije fokusirajući se na područje Ličko-senjske županije, te suradnja Vijeća veleučilišta i visokih škola sa županijama i visokim učilištima.

- Kao župan Ličko-senjske županije zalagati ću se za opstanak veleučilišta u Gospiću kao autonomne obrazovne ustanove, a cilj u nadolazećem razdoblju je ustrojavanje specijalističkog studija. naglasio je Petry. (Ln)

Ministar Butković u Gospiću

NOVA OBEĆANJA ZA VELIKE INVESTICIJE

MInistar Butković i župan Petry na razgovoru u Gospiću
MInistar Butković i župan Petry na razgovoru u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. VELJAČE 2021. U 13.20 SATI

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Prije podne je na sastanak u Županiju stigao Oleg Butković, ministarmora, prometa i infrastrukture.

Razgovarao je s Ernestom Petriyem, ličko-senjskim županom i lokalnim čelnicima o izgradnji infrastrukture u ovome dijelu države gdje se desetljećima, osim auto-ceste, koja nije donijela ništa, nije ulaghala. Zapuštene su luke i lučice, obrušavaju se vile, ceste koje su izgrađena još za vrijeme Marije Terezije se ne održavaju, a kamo li da se moderniziraju i da se olakša život u selima koja iz dana u dan imaju sve manje stanovnika jer se iseljavaju ili - umiru. U nekim selima još su uvijek u uporabi cisterne Marije Terezije, i u vlaškim i u kranjskim. Već se desetljećima samo priča o nekakvim obilaznicama kritičnih točaka, a ništa se ne radi - Plitvice, Karlobag, Gospić. O potrebi plitvičke obilaznice od Grabovca preko Priboja autor ovih redaka sluša gluposti proteklih pola stoljeća. Tako je gospićka poslovna zona izgrađena još u ratu, ali nema prilazne ceste i brojne parcele su već obrasle borovom šumom umjesto da tamo radi koja tisuća mladih ljudi koji su s obiteljima ošli širom Evrope.

Kao što je običaj današnjih političara zbog nepovjerenja prema novinarima i njihovim svakodnevnim svinjarijama, sjednica je bila zatvorena, a Butković je prije istjerivanja novinara iz sale dao kraću izjavu tijekom koje su ga "veliki" novinari koji su se sjatili danas u Gospić provocirali o potresima u Vladi i njenom padu i novim izborima. To im je bio zadatak tobože hrvatskih urednika u nekakvim redakcijama.

_ Tema našeg današnjeg razgovora je ulaganje, prvenstveno, u cestovnu infrastrukturu budući da ovdje ima problema koje treba riješiti, a to je obilaznica Gospića, spoja autoceste i poslovne zone u Gospiću, obilaznica Plitvičkih jezera, Majstorska ceste i čitav niz svih kategorija cesta. Ulaganja u infrastrukturu su ogromna u posljednje vrijeme. Mi čak i ovdje provodimo nekoliko europskih projekata. To je luka Žigljen, Primorska ulica u Novalji te ulaganja u Senju i u Karlobagu. Mislim da lučke uprave na ovom području dobro rade svoj posao i da je ovdje veliki potencijal i za luke i turizam. Rekao je Butković

Ovo je prvi put da na svoje klempave uši čujem od nadležnog ministra, inače njegovi prethodnici, osim Kalmete, nikada nisu ni čuli za Majstorsku cestu. To vam je ljudi moji i žene naže una cesta koja iđe iz Svetoga Roka pa priko Halana/Alana i priko Maruna do Obrovca, i dalje je u stara doba vodila i do talijanskog Zadra koju su koristilči i gospićki kirijaši za trgovinu svim i svačim u Dalmaciji. A vraćali se s rakijom i vinom.

Ta je cesta i najbolja varijanta u slučaju kakve teške havarije u tunelima s obadvi strane Velebita je se njom more organizirati siguran provoz. Osim toga, nakon onih havarija u europskim tunelima niki su mi inžinjeri sugerirali, a ja sam pisa, da tom cesto priko Velebita triba pod policijskom pratnjom i rotirkama organizirati prijevoz opasnog tereta.

U Likapediji o ovoj cesti ima opširna natuknica koju vrijedi pročitati i pogledati:

Još u srednjem vijeku postojala je cesta koja je od Svetog Roka kod Lovinca vodila preko Velebita u Obrovac i dalje u Zadar. Ta se cesta zvala "Cesta crne kraljice", možda zato što je građena u vrijeme Barbare Celjske "Crne kraljice", žene Sigismunda. Krajiška uprava 1827. povjerila je kapetanu Knežiću da izgradi preko Velebita novu cestu. S velikom je vještinom Knežić pet godina gradio tu dvije milje (tj. 15 km) dugu cestu od Svetog Roka do granice dalmatinske. Graničari su morali "robotati", tj. lomiti kamen i zidati cestu koja se serpentinama vijala preko Malog Alana. Gradnja je dovršena i svečano otvaranje je bilo 1832. Cesta je duga 38,7 km, nazvana je Majstorskom cestom. Kako bi se skratio put do Dalmacije, 1819. godine odlučeno je da se izgradi transvelebitska prometnica na relaciji Sv. Rok - Mali Alan - Obrovac. Na toj cesti počela je i samostalna djelatnost poznatoga graditelja planinskih cesta, graničarskog satnika, kasnijeg majora, Josipa Kajetana Knežića. Od godine 1825. do 1827. gradila se 24 km duga dionica od Obrovca preko Podpraga, Praga i Kraljičinih vrata do Malog Alana, gdje je završavala tadašnja dalmatinska granica. Nakon toga je počela izgradnja 17 km duge ličke dionice od Malog Alana do Sv. Roka, gdje se kod tzv. Stare pošte spajala sa trasom Dalmatinske ceste.Gradnja te 41 km duge prometnice potpuno je završena 1832. godine kada je svečano puštena u promet pod nazivom Majstorska cesta. Naime, način na koji je Knežić proveo trasu po strmoj velebitskoj padini s brojnim serpentinama između klisura i kukova u to je vrijeme predstavljao veliki napredak u cestogradnji.

Maksimalni nagib ceste iznosio je do 5,5 % što je u skladu i sa suvremenim propisima za gradnju prometnica. Po toj novoj velebitskoj transverzali, osim trgovačkog, od početka se odvijao i poštanski promet između Beča i Zadra.

Ministarstvo kulture je u prosincu 2007.godine donijelo Rješenje kojim se utvrđuje da povijesna cesta Sv. Rok -Mali Alan-Obrovac (Majstorska cesta) ima svojstvo kulturnog dobra vezano uz Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Specijalizirana motociklistička stranica Motorcycle Diaries www.imdb.com/title/tt0318462 početkom 2017. dala je preporuku svojim čitateljima u kojoj navodi deset najboljih avanturističkih cesta u Europi. U uglednom društvu našla se i 41 km duga Majstorska cesta preko velebitskog prijelaza Mali Alan. Motorcycle Diaries velebitsku Majstorsku cestu stavlja uz bok recimo avanturističkim cestama kao što su francuske Combe Laval, Col Du Parpaillon i Col De L'Aubisque, glavnoj cesti preko Etne na Siciliji, španjolskom Bardenasu, grčkoj Route 38 koja povezuje Lamiu i Agrino, norveškoj Grotli Rv258.

Županijske uprave za ceste Gospića i Zadra izradile su projektnu dokumentaciju za modernizaciju ceste i nadležnom ministarstvu uputile zahtjev 2019. za prekategorizaciju iz županijske u državnu cestu kako bi se osigurala potreba sredstva. U procesu su sudjelovale i općine Lovinac i Jasenice, i cesta je dobila državni status.

Ministrica Tramišak u Gospiću

EU POTPORA ZA BRDSKO PODRUČJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. veljače 2022. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Seriju ministarskih posjeta nastavila je danas ministrica Regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i i državni tajnik Šime Erlić, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i načelnica Sektora za programe urbanog razvoja Darija Magaš.. Na razgovoru uz Ernesta Petryja, ličko-senjskog župana bili su i lokalni čelnici

- Održali smo koordinaciju kako bismo se bolje pripremili, kako za novi projekte, tako za naše nacionalne pozive i fondove Europske unije. Ovo je dio posla koji nas očekuje u razdoblju do 2027. godine. Mogućnosti za brdsko-planinska područja, kao i ona područja koja su slabije razvijena su vrlo velike. Sve ono što smo stavili u naše nove operativne programe za ovo novo razdoblje, lokalna uprava će se svakako moći prepoznati. Novi integrirani teritorijalni program posebno je posvećen razvoju brdsko-planinskih područja, s posebnim pozivima upravo za njih. Ukupni cilj ovih koraka je približiti građanima i lokalnoj samoupravi fondove EU-a. Upravo smo završili izradu našeg Nacionalnog programa za društvenu i gospodarsku revitalizaciju brdsko-planinskih područja i potpomognutih područja. Naš plan za brdsko-planinska područja za četiri godine ima indikativni iznos od 960 milijuna kuna i 3,5 milijardi kuna za potpomognuta područja. Vrijeme je da svi zajedno trebamo "zasukati rukave" i kreirati one projekte koji će donositi nova radna mjesta kako bi se uvažavale geomorfološke i klimatske prilike na ovakvim područjima.-zaključila je ministrica Tramišak.

Važnosti današnjeg kolegija i dolaska tima ministrice Nataše Tramišak župan Petry je naglasio kroz činjenice kako su u zadnje vrijeme zahvaljujući Vladi RH i resornim ministarstvima načinjeni značajni pomaci u revitalizaciji ličko-senjskog gospodarstva.

- Uočljivo je kako unatrag 7-8 mjeseci svi gradovi i općine u našoj županiji mogu uz suport Ličko-senjske županije povlačiti sredstva za razvoj gospodarstva, a s time i za demografsku obnovu. Već ste od ministrice Tramišak čuli kako su za brdsko-planinska područja osigurana znatna sredstva, a gdje se ubraja i Ličko-senjska županija. Tako ćemo moći sufinancirati poduzetnike s 50 posto iznosa. Pri tome će mali poduzetnici imati subvencioniranje 60-70 posto. Ujedno naglašavam da ćemo i dalje imati snažnu potporu svih resornih ministarstava i biti siguran suport svim našim poduzetnicima. Uskoro ćemo u našoj Županiji osnovati poseban odjel za EU fondove kroz koji ćemo stručno i kadrovski znatno olakšati našim poduzetnicima pristup sredstvima iz EU-fondova.- rekao je župan Petry. (Ln)

Ministar Hanžek u Gospiću

UBRZATI OBNOVU OBJEKATA

Osički hotel je smetlište i ograđen je farmerskom žicom i plastičnom jutom/Snimio Marko Čuljat
Osički hotel je smetlište i ograđen je farmerskom žicom i plastičnom jutom/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2022. u 18 sati

GOSPIĆ - Na današnjem sastanku lokalnih čelnika s Darkom Horvatom, ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Goranom Hanžekom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike bilo je riječi o imovinsko-pravnom rješavanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske. Neke od tih nekretnina potrebne su lokalnoj samoupravi za investicijske projekte. Bilo je riječi o obnova devastiranih objekata na području Ličko-senjske županije.

- Novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom riješit će se sporost i kompliciranost dosadašnjih propisa. Od preko 17 tisuća objekata dio otpada i na Ličko-senjsku županiju. Želio bih da osnujemo koordinaciju koja će definirati prioritete. I da ćemo dobiti i podršku od Ličko-senjske županije. - rekao je ministar Hanžek. (M.Č.)

Uz Svjetski dan bolesnika

ŽUPANIJSKI ČELNICI OBIŠLI BOLNICU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. VELJAČE 2022. U 22.15 sati

GOSPIĆ - Na današnji Svjetski dan bolesnika Ernest Petri, ličko-senjski župan i njegova zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić posjetili su Opću bolnicu gdje ih je dočekala ravnateljica bolnice Sandra Čubelić sa suradnicima.

- I na ovakav način izražavamo jednu humanu gestu povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika. Na ovaj dan ujedno se obilježava i Gospa Lurdska, a kojim povodom smo se odazvali pozivu ravnateljice te donijeli poklone kako bi najmlađim bolesnicima izmamili osmjehe na lice i zaželjeli im brz oporavak.- rekao je Petry, koji se susreo s radnicima Bolnice u bolničkim prostorijama. Tom prigodom bilo je razgovora o novim investicijama u zdravstveni sustav na području Ličko-senjske županije.

Svjetski dan bolesnika utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. (Ln)

Dom zdravlja Senj

STIGAO MAMOGRAF

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. veljače 2022. u 21.45 sati

SENJ - Danas je Ernest petri, ličko-senjski župan posjetio Dom zdravlja u društvu sa Željkom Tomljanovićem, predsjednikom Gradskog vijeća, a dočekala ih je Mira Nekić-Lopac, Ravnateljica Doma i Ines Žarković, predsjednica Upravnog vijeća, članovi Upravnog vijeća i radnici ustanove.

Razlog posjeta je nabava mamografa vrijednog gotovo milijun kuna koji je isporučen krajem prošle godine a nabavljen je uz pomoć Europske komisije.. Ovim uređajem kontrolirati će se zdravlje Senjanki, a stari je bio već otpisan. (Ln)

Zastala je gradnja prvog odmarališta u Lici

ŠTROK TRAŽI ŽUPANIJSKU POMOĆ

Goran Štrok, nekad automobilistički as, časkom je od Županije dobio građevinsku dozvolu, ali ne i sredstva za gradnju.

Bili su i čelnice Lovinca na današnjem razgovoru/Snimio Marko ČULJAT
Bili su i čelnice Lovinca na današnjem razgovoru/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. siječnja 2022. u 15 sati

Izvješćuje: Marko ČULJAT, fotografije su i iz arhive Lika pressa Gospić

GOSPIĆ - Prije četiri godine u Županiji je organizirana parada povodom dva metra visokih dokumenata i brzinskog izdavanja građevinske i inih dozvola za gradnju prvog odmarališta u Lici. Radi se o najvećoj privatnoj investiciji u Lici i okolici - o Goranu Štroku, nekadašnjem automobilističkom asu koji he sa Zapada stigao razvijati biznis u svojoj domovini.

Danas ga je primio i njegov program podržao Ernest Petry, ličko-senjski župan sa suradnicima. Štrok je došao tražiti pomoć za osiguravanje dodatnih desetak milijuna eura da završi gradnju odmarališta, ili kako on taj projekt naziva - resorta u gromoglasnoj tišini.

Nakon dobivanja dozvole gradnja je brzo počela na zemljanim radovima i injektiranju tekućeg betona za umjetno - jezero na čijim bi obalama trebale biti drvene ili platnene kuće za najbogatije goste u svijetu koji bi spavanje mogli platiti i tisuću eura. Predaleko je to og hrvatskog paradajz turizma i konzervi i gostiju koji kući nose i plastične boce poradi naknade.

Ideja je dobra. Lokacija je izvrsna u nekakvoj Rasoji koja se nalazi kraj Lovinca i uz srpsko selo Gnjatovići gdje je stanovništvo nestalo početkom Drugog svjetskog rata. Ali tko ih šiša glavno da je u blizini kako reče danas Štrok čak pet nacionalnih parkova s velikom mogućnostima jednodnevnih izleta. Osim toga ni plavi Jadran nije predaleko autocestom za samo po ure.

-Do sada sam postao Poluličanin, a do kraja ću postati i ličanin. Prebacili smo investiciju i podcijenili teren za gradnju. Do sada smo izvršili pola poslova na gradnji što je stajalo deset milijuna eura a počeli smo sa samo tri milijuna. - rekao je Štrok na današnjem sastanku u Županiji.

Veliku krivicu za zastoj u gradnji pripisuje porastu cijena svih građevinskih materijala i svezi čega nisu naišli na razumijevanje financijera te nedostaje još desetak milijuna eura. Ovakav smještaj u odmaralištima ima cijenu po jednoj noći od tisuću eura. U kući su na raspolaganje uz boravak po dvije spavaće sobe, dva kupatila, jakuzi a kuće su opremljene ručno rađenim nam,ještajem.

- Na svim emitivnim tržištima poslali smo poruku o našoj ekskluzivnoj lokaciji. Lika je na začelju po razvijenosti što nije zaslužila. Tražili smo kredit od HBOR-a ali nije prošlo.- naglasio je Štrok.

U odmaralištu će biti dva restorana. Jedan s ličkim jelima a drugi s japanskim i hrvatskim. Na svim objektima biti će solarni paneli kako bili pasivni objekti s vlastitom energijom. Po naselju će se voziti isključivo Teslini električni automobili.

Na kraju da zaključimo: o svemu tome je govorio prije nekih pola stoljeća generalni direktor Nacionalnog parka Plitvička jezera Petar Vidaković, koji je, gle slučajnosti rođen u susjednom Svetom Roku. Vidakovića nisu shvaćali, u prvom redu oni koji odlučuju o svemu i svačemu, i Lika nikada nije imala adekvatnu potporu za razvoj i napredak zato je i - raspučena umjesto da ima na desetine ovakvih turističkih naselja koja bi funkcionirala svih 365 dana godišnje, a ne nekih šezdesetak, što je uobičajeno u paradajz turizmu. Treba reći da je Vidakovićeva ideja bila i aerodrom na Udbini kako bi bogati gosti iz cijeloga svijeta mogli dolaziti svojim zrakoplovima na Plitvice, ali javili su se lički generali … Zato se može koristiti i poljetno sljetna staza na Špliniku kraj Otočca, a ako je Gospić u Drugom, svjetskom ratu imao čak tri "letjelišta za avije" treba se pitati zašto danas nema nijednog.

Korištenje županijskog proračuna

ZAJEDNICAMA 900 TISUĆA KUNA

Potpora će omogućiti i rad i razvoj sporta, tehnike i pomoći ugroženima.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2022. u 115.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan potpisao ugovore za korištenje dijela sredstava županijskog proračuna u ovoj godini. Tako su potpisani ugovori sa županijskim zajednicama Sportova, Tehničke kulture i Društvom crvenog križa. Ukupno će im biti tijekom ove godine doznačeno 902 tisuće kune što će omogućiti daljnji razvoj sporta, pomoći socijalno ugroženima a posebno tehničke kulture koja je u ovoj sredini godinama bila zanemarivana. (MaČ)