POČETNAARHIVAwww.LSŽ
ŽUPAN PETRY S ČELNICIMA HOK-A
PROBLEME ČINI NESTAŠICA, ALI I VIŠAK VODE
PRVI CERTIfIKAT ŽUPANIJI
KRIZA NAKON 53 GODINE POSTOJANJA
U susret gradnji veteranskih centara
STIPENDIJA ZA KNJIŽEVNOST
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
FINANCIRANJE DIJELA JAVNIH POTREBA
POTPORA ZA INFRASTRUKTURU
ŽUPAN PETRY POSJETIO PRVU OVOGODIŠNJU BEBU

ŽUPAN PETRY S ČELNICIMA HOK-A

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. veljače 2023. u 18 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Ernest Petry primio danas je imao sastanak s novim predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Daliborom Kratohvilom. Sastanku su prisustvovali glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić, predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županije Joso Vrkljan i tajnica Obrtničke komore Ličko-senjske županije Ankica Šubarić.

Sastanak je održan u cilju još kvalitetnije suradnje između HOK-a i Ličko-senjske županije koja je i do sada bila iznimno korektna. Zaključci su da se i dalje potiče što veći broj lokalnih obrtnika u realizaciji planiranih investicijskih aktivnosti na području županije. Također su usuglašeni i preliminarni dogovori kako bi se HOK još više uključio u pripremu organizacije ovogodišnje 25. izložbeno sajamske-manifestacije Jesen u Lici, kao i suradnju u svim drugim poljima koja se tiču obrtništva. Također treba napomenuti da je nedavno Ličko-senjska županija osigurala financijska sredstva kako bi u suradnji s Obrtničkom komorom Ličko-senjske županije financirala osam učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja u obrtništvu za školsku ovu školsku godinu s područja Gospića, Otočca, Senja i Novalje. (LSŽ)

Rješavanje vodenog problema

PROBLEME ČINI NESTAŠICA, ALI I VIŠAK VODE

Desetljećima se problem održavanja vodotoka i vodoopskrbe pogoršava.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. siječnja 2023. u 17,15 sati

GOSPIĆ - Danas je na sastanku u Županiji bio Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda s brojnim suradnicima za pojedina područja kako bi sa Ernestom Petryjem, ličko-senjskim županom i čelnicima lokalne samouprave u ovome dijelu Hrvatske porazgovarao o problemima poplava i vodoopskrbe.

Na ovom cijelom području desetljećima se vodni problemi guraju pod tepih, plavi se dio Gospića da ne plavi Otočac kad je vodotopina u Kosinju. Od 1966. HEP i njegovi prethodnici nisu uspjeli shvatiti prirodu u krševitoj Lici, a ne shvaćaju je niti u Hrvatskim vodama, pa zadnjih desetljeća ima sve više problema s poplavama zbog građenja brana umjesto bentova i suhim cijevima.

Plitvice za vodoopskrbu crpe vodu iz jezera Kozjak što ne smiju raditi, a kanalizacija iz završava u upojnoj jami, odnosno podzemlju i zagađuje vodu u Prijedoru… kanalizacija iz Korenice zagađuje vodu u bihaćkom izvorištu Klokok… gospićka kanalizacija, mislim na tisuće septičkih jama i gnojnica koje su propusne, još uvijek većim dijelom završava u Novčici koja se pije u Primorju i otocima…

Dio tih problema nitko nije danas ni spomenuo jer i ne zna za njih. Uglavnom Đureković i njegovi suradnici hvalili su se ogromnim sredstvima, o čak 460 milijuna kuna koje će biti utrošena na području Ličko-senjske županije. Veći dio tih sredstava, čak 80 posto su iz europskih fondova, a ostatak mora osigurati država i lokalna samouprava. Načelnik Općine Brinje dobio je garanciju da će do ljeta na njegovom području biti riješena vodoopskrba gdje je izdašnost izvora spala sa 80 na 15 litara vode u sekundi, a imaju jedan stogodišnji cjevovod. Nešto tih sredstava biti će uloženo u sanaciju gubitka vode u prastarim salonitnim cjevovodima. Tako, recimo, u Gospiću, vode do pipe u kući stigne samo 44 posto količine koja se upumpava, a tako je ako ne i gore na udbinskom i lapačkom području.

Primorci su istaknuli potrebnu za ogromnu investiciju u izgradnju paralelnog, novog, cjevovoda za Rab i Pag dužine čak 200 kilometara, kako bi se za turiste osigurala lička voda iz sustave hidroelektrane Senj. Ovaj put riješila bi se i vodoopskrba senjskih južnih podvelebitskih sela. Plitvice će se riješiti u sastavu rješavanja susjedne Rakovice u Karlovačkoj županiji

PRVI CERTIfIKAT ŽUPANIJI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. SIJEČNJA 2023. U 20.15 SATI

GOSPIĆ - Željko Pehara, direktor certifikacijske kuće Bureau Veritas Certification za Hrvatsku dodijelio je prvi međunarodni certifikat upravljanja kvalitetom ličko-senjskom županu Ernestu Petryju i zamjenici župana Jasni Orešković-Brkljačić.

Direktor Pehar naglasio je da se to odnosi isključivo na korisnike usluga Ličko-senjske županije kao i na stalno poboljšanje radnih procesa dodajući da je dobivanje certifikata dug postupak u kojem se analiziraju procesi koji garantiraju najveću kvalitetu za dobrobit korisnika.

Ujedno treba naglasiti da je prestižni certifikat sustava upravljanja kvalitetom koji je na temelju privedenih aktivnosti dodijeljen Ličko-senjskoj županiji poželjan dokument tookom prijavljivanja projekata za sredstva iz EU fondova. (LSŽ)

Problemi Doma za starije osobe

KRIZA NAKON 53 GODINE POSTOJANJA

Prva dva objekta nekadašnjeg staračkog doma u Gospiću otvorena su 6. lipnja 1970.

Ravnateljica Ivanka Stilinović i predsjednica Upravnog vijeća  Anela Serdar-Pašalić/Snimio Marko Čuljat
Ravnateljica Ivanka Stilinović i predsjednica Upravnog vijeća Anela Serdar-Pašalić/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. siječnja 2023. u 19.30sati

Pripremio: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Uz pomoć engleske fundacije Suzane Rayder prije 53 godine izgrađena su na nekadašnjim gredicama Poljoprivrednog tehnikuma na obali rijeke Novčice, nizvodno od Starog mosta, prva dva objekta za smještat stotinu starijih osoba.

Vrijeme je prolazilo Dom se širio i prihvaćao starije osobe iz raznih hrvatskih krajeva. Početkom rata četničke granate nisu ih poštedjele. Čak je prva četničke granate u Domu bila - Srpkinja, pa su korisnici na jedno vrijeme bili izmješteni na Rab.

Poslije rata izgrađen je novi veliki i ljepši paviljon, a stari objekti su sanirani još tijekom rata a nedavno su dobili i novo pročelje i stolariju kako bi zadovoljili suvremene energetske zahtjeve. Sukladno zakonskim propisima djelatnost ustanova za brigu o starijima u podružnicama u Gospiću, Udbini i Otočcu je objedinjena.

Međutim, prošle godine pukla je ružna priča. Ravnatelj je smijenjen, a imenovano je i novo Upravno vijeće. Brzo je bilo posla i za nadležne državne institucije jer je Dom grcao u ogromnim dugovima, kapaciteti nisu bili popunjeni, dobavljači su izvršavali ovrhe, pričalo se o slaboj i lošoj prehrani korisnika…

O tim i drugim problemima danas su novinarima govorile Anela Serdar-Pašalić, predsjednica Upravnog vijeća i nova ravnateljica Ivanka Stilinović. Uglavnom ukupni prihod je nešto preko 15 milijuna kuna, a obveze prema dobavljačima gotovo pet milijuna kuna, što je dovelo u pitanje uopće opstanak ove institucije. Nakon inspekcijskog nalaza nadležnog ministarstva smijenjen je ravnatelj Ivica Bronzović, koji je čak u svojoj molbi priložio sudsku potvrdu da nije kažnjavan, a bio je osuđen za neko kazneno djelo… kršio je uredne o poslovanju Doma, nije vođena dokumentacija ni kontrola kvalitete usluga.

- Još uvijek radimo na sanaciji problema. Oštećen je i županijski proračun jer sredstva nisu namjenski korištena dugi niz godina.- istakla je predsjednica Serdar-Pašalić, dodajući da je ravnatelj imenovan temeljem lažne dokumentacije 2017. i da se neće dozvoliti stvaranje loše klime protiv nove ravnateljice i Ličko-senjske županije.

U proteklu godinu dana otkriveno je još niz kaznenih djela, a novinarima je rečeno da se ove godine očekuje stabilizacija poslovanja. Naime, konačno je popunjen kapacitet svih objekata u kojima je danas smješteno u Gospiću 190 korisnika, Udbini 78 i u Otočcu 105 ili ukupno 375 osoba. Osim toga, ponovo je otvorena lista čekanja za smještaj na kojoj je trenutno deset imena. Mnogo je učinjeno na poboljšanju ishrane i usluga koje se pružaju na svim lokacijama.

Zbog ovrha radnici će plaću za prosinac dobiti tek ovih dana. Popunjavanje kapaciteta donosi mjesečno 300 tisuća kuna, a cijena smještaja je povećana samo za 93 korisnika koji dolaze preko centara za socijalnu skrb. Problem je u nedostatku stručnog medicinskog osoblja koji se osjeća u cijeloj državi, ali nade polažu u mlade generacije iz gospićkog medicinskog usmjerenja Strukovne škole.

I Dom muči aktualno poskupljenje energenata zato planiraju na obnovljenim objektima u Gospiću i Udbini korištenje sunčeve energije kako bi smanjili te troškove. U Gospiću je zastario i kotao centralnog grijanja, pa se i o tome vodi računa

K tome svemu treba dodati i lošu gradnju najnovijeg objekta u Gospiću koji se iako su zime blage doslovno počeo raspadati.

U susret gradnji veteranskih centara

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. siječnja 2023. u 17.45 sati

GOSPIĆ - General Josip Lucić, ravnatelj ustanove Veteranski centar, ličko-senjski župan Ernest Petry, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada Siniša Troha, predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" Antonio Šebalj i predsjednik Kluba branitelja ZNG-a 118. brigade HV-a Pajo Brkljačić susreli su se danas.

Na sastanku su prezentirane usluge koje Veteranski centri pružaju hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Kroz centre će se pružati rehabilitacija branitelja fiijatrijskom terapijom i kineziološkim radom kao što su vježbanje o treninzi. Bit će i elektrostimulacije slabim visokofrekfentnim, tretmanom u bazenima i ručnom masažom. O psihološkim i sociološkim sadržajima govorio je Nikola Starčević u ime Veteranskog centra.

Uspostavu i izgradnju veteranskih centara pokrenuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a financiraju se i europskim sredstvima u iznosu od 85 posto. Tonom iznosu za što je osigurano preko 38 milijuna eura 15 posto sredstava osigurano je u državnom, proračunu u iznosu od preko 6,7 milijuna eura..

Na sastanku je usuglašeno da će se za sve zainteresirane hrvatske branitelje uskoro održati javna prezentacija usluga koje se pružaju kroz Veteranske centre, a moći će ih koristiti i branitelji s područja Ličko-senjske županije.

Župan Petry zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga pozdravio je i pohvalio rad ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda koji je kroz ovu ustanovu odlučio pomoći svim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, što je posebno značajno za Liku u kojoj su se odvijale jedne od najtežih bitaka u obrani domovine, a samim time je za veliki broj branitelja s ovog područja potrebna dodatna rehabilitacija.

Prvi Veteranski centar je otvoren u Šibeniku prije šest mjeseci, dok se 28. siječnja otvara podružnica u Sinju. Do konca ove godine otvorit će se veteranski centri u Petrinji i Daruvaru, a u planu je izgradnja još tri centra. Ovi su objekti stajali od 50 do 75 milijuna kuna.

Također, treba napomenuti da je u usluge koje pružaju veteranski centri uključen besplatni smještaj s punim pansionom, vježbanje, kineziterapija, psihološke radionice i izleti odnosno posjete kulturnim znamenitostima te razni drugi sadržaji čime će se na godišnjoj razini omogućiti korištenje za osam do 12 tisuća osoba, odnosno hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. (LSŽ)

HAZU ZAGREB

STIPENDIJA ZA KNJIŽEVNOST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. siječnja 2022. u 1010 sati

GOSPIĆ - Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti objavila je javni natječaj zs jednu stipendiju studija književnosti za jednog studenta s područja Ličko-senjske županije.

Upravni odbor Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavio je Javni natječaj temeljem kojega će se iz posebnog fonda Nagrada Dragutina Tadijanovića dodijeliti jedna studentska stipendija u iznosu od 663,61 € (5.000,00 kuna) ponajboljem studentu književnosti iz Ličko-senjske županije.
Cijeli tekst objavljen je na internetskoj stranici Ličko-senjske županije, www.licko-senjska.hr .

Uz međunarodno priznanja Republike Hrvatske

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. siječnja 2022. u 6 sati

GOSPIĆ - Danas se obilježavaju za hrvatsku državnost dva bitna datuma, odnosno Spomen-dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji se obilježava kao Dan sjećanja na 15. siječnja 1998. kada je završen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Tim povodom Ernest Petry, ličko-senjski župan stanovnicima županije uputio je čestitku:
- U posljednjiu 31 godinu ostvarili smo sve bitne strateške ciljeve i pozicioniranje relativno mlade hrvatske države, od punopravnog članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, pa do nedavnog ulaska u eurozonu i Schengen na koji način se Hrvatska smjestila među 15 država koje su ispunile sve potrebne. (LSŽ)

Prve potpore iz županijskog proračuna u e urima

FINANCIRANJE DIJELA JAVNIH POTREBA

Udruge i društva dobit će 250.000 €.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. siječnja 2022. u 21 sat

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan potpisao ugovora o financiranje dijela javnih potreba u ovoj godini u ukupnoj vrijednosti od 250.000 €. Ugovore su potpisali čelni ljudi Županijske vatrogasne zajednice, Županijskog Hrvatskog Crvenog križa, Gorske službe spašavanja, Županijske sportske zajednice i Zajednice tehničke kulture.

Župan Ernest Petry zahvalio se na dobroj suradnji s udrugama koje postižu dobre rezultate i obećao tijekom godine još potpora za njihov rad. U ime potpisnika zahvalio se Vlado Brkljačić, iz Hrvatskog Crvenog križa ističući da je dobro jer su potpore povećanem, a od prošle godine povećan je i obim rada ubog ukrajinskih izbjeglica smještenih u Ličko-senjskoj županiji. (LSŽ)

POTPORA ZA INFRASTRUKTURU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2023. u 20.15 sati

ZAGREB - Danas je odrađen dobar posao za gradove i općine u Ličko-senjskoj županiji jer ćemo uskoro dobiti mogućnost dodatnog i ciljanog korištenja europskih sredstava samo za područje JLS koje se nalazi u našoj županiji.- izjavio je Ernest Petry, ličko-senjski župan, nakon sastanka u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Program gospodarske i društvene revitalizacije 16 jedinica lokalne samouprave na području Ličko-senjske županije, te dijelovima Karlovačke i Zadarske županije. Izvršit će se značajna ulaganja u infrastrukturu čime će se ojačati konkurentnost ovog dijela Hrvatske. (LSŽ)

Opća bolnica Gospić

ŽUPAN PETRY POSJETIO PRVU OVOGODIŠNJU BEBU

Župan Petry u gospićkom rodilištu
Župan Petry u gospićkom rodilištu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. siječnja 2022. u 16.30 sati

GOSPIĆ - U Općoj bolnici Gospić jučer u 15.05 sati rođena je prva beba u Ličko-senjskoj županiji. Bebini roditelji su iz Perušića, novorođeni Mario je tešak je 4050 grama i dugačak 52 centimetara.

Mario je zdravo rođeno dijete, na ponos oca i majke Magdalene Hećimović-Rukavine. Prvog Ličana i njegovu majku danas je posjetio ličko-senjski župan Ernest Petry, kojom prigodom je uz cvijeće za majku, bebi darovao ček od 500 eura, a malom Mariju i njegovoj majci zaželio puno veselja i zdravlja te svako dobro u ovoj godini.

Ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić izrazila je zadovoljstvo rođenjem bebe naglasivši da prigodom poroda nije bilo komplikacija, te je ujedno iznijela podatak da je prošle godine u Bolnici bilo 257 poroda. Nakon posjeta, župan je obišao i novouređeni prostor prilagođen za dnevni odmor rodilja. (LSŽ)