POČETNAARHIVAŽUPANIJA
REKONSTRUKCIJA LOKALNIH I ŽUPANIJSKIH CESTA
KOMEMORACIJA ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA
NOVI PROJEKTI MIJENJAJU ŽIVOT
OBILJEŽAVANJE JE BILO KOD JURJEVSKIH STIJENA
ZAVRŠAVAJU SE DVA OBJEKTA
POZIV POLJOPRIVREDNICIMA
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
RAZGOVOR NA TV-u
OTVORENO IGRALIŠTE
DRŽAVNA POTPORA ZA CENTAR MLADIH
NOVA POTPORA LUKAMA
POČAST USTANICIMA
NIZ MANIFESTACIJA
POZIV STUDENTIMA
NOVA POTPORA DRŽAVE
RAZVOJNOM CENTRU SUNČEVA ENERGIJA
POČAST POGINULIM ZAGORCIMA
UREĐUJE SE PROČELJE NAJLJEPŠE ZGRADE
PROSLAVA 9. RUJNA
POSJET AUSTRIJSKOG VELEPOSLANIKA
PRIJEVOZ ZA OSNOVNOŠKOLCE
POSTROJAVANJE 25. SATNIJE ZNG-A
REALIZIRANO 60 NATJEČAJA
USKORO GRADNJA NOVOG VODOVODA
POČAST ŽRTVAMA RATA I PORAĆA
ASFALT ZA POLJANU
ZNAČAJNA POTPORA VLADE
PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE
Glazba i moda oživjele Karlobag
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
PROSLAVLJEN DAN OPĆINE
KONAČNO FESTIVAL LIČKE PJESME
NAGRADA AGROVELEBITU
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
GOSPIĆ I SENJ
USKORO ĆE POČETI SANACIJA PROČELJA
PRIJAVILE SE ŠKOLE IZ SENJA I LOVINCA
POSJET ŽUPANA PETRYJA
OBNOVA PARKA KNJIŽEVNIKA
GRADNJA IGRALIŠTA PRI KRAJU
ORGANIZIRANO LJETOVANJE ZA 35-ERO DJECE
IZDAŠNA POTPORA IZ NACIONALNOG PROGRAMA
PONOVO IZBOR ŽUPANIJSKE MISS
KAKVE SU NAMJERE MILINOVIĆA?
JAVNI POZIV UGOSTITELJIMA
SVE VIŠE IZLAGAČA
POTPORA ZA LOVNI TURIZAM
SREBRNA JESEN U LICI
ZDRAVKA BUŠIĆ POSJETILA IZBJEGLICE
POTPISAN NOVI UGOVOR
SPOMENIK PETORICI VITEZOVA
SREBRNA IZLOŽBA JUL-a
POTPISANO 29 UGOVORA ZA KULTURNU DJELATNOST
MEĐUNARODNA SURADNJA
ZAVRŠNI RADOVI
POSJET NAJPAMETNIJEG DJEČAKA NA SVIJETU
UREĐENO PROČELJE SUDSKE ZGRADE
POSTAVLJEN ASFALT
KONAČNO UREĐENA GRADSKA PLAŽA
ADAPTIRAN PROSTOR ZA BOLESNIKE
POBOLJŠANJE CESTA U KOSINJU I SMOLJANCU
VJEŠTINE ZA STARIJE UČENIKE
SASTANAK S RESLEROM
Županijsko izaslanstvo u Brislu
UREĐENA GRADSKA PLAŽA

Županijska uprava za ceste Gospić

REKONSTRUKCIJA LOKALNIH I ŽUPANIJSKIH CESTA

U rekonstrukjciju cesta ulaže se gotovo pola milijuna eura.

Održavanje ceste na području Udbine/Foto ŽUC
Održavanje ceste na području Udbine/Foto ŽUC
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2023. u 14.15 sati dopuna slika u 15.15 sati

GOSPIĆ - U tijeku su radovi na rekonstrukciji i sanaciji prometno kritičnih i građevinski oštećenih dionica županijskih i lokalnih cesta na području Ličko-senjske županije.

Konkretno radi se na rekonstrukciji 500 metara cesta za Lukovo na području grada Senja u vrijednosti radova od 191 tisuću eura, rekonstrukciji 300 metara ceste u Smoljancu na Plitvičkim jezerima u vrijednosti od preko 160 tisuća eura te na radovima obnove kolnika i sustava odvodnje duljine 500 metara na cesti Udbina-Podudbina u vrijednosti od preko stotinu tisuća eura.
Radovi se financiraju izvornim prihodima Županijske uprave za ceste Ličko-senjske županije, te prihodima iz državnog proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Rok za izvođenje svih radova je idući mjesec.

Osim toga, ugovoreni su i radovi obnove završnog asfaltnog sloja na oštećenim dionicama županijskih i lokalnih cesta, koji se planiraju izvesti do kraja godine na području cijele županije, ukupne duljine preko 13 kilometara.

Rekonstrukcijom su obuhvaćeni radovi proširenja kolničke konstrukcije postojećih dionica cesta, poboljšanja sustava odvodnje ugradnjom novih cestovnih rubnjaka, ojačanja kolničke konstrukcije u svrhu povećanja nosivosti i kvalitete vožnje, asfaltiranja cijeloga kolnika, te po potrebi ugradnji nove vertikalne prometne signalizacije i opreme ceste. Na dionicama gdje se izvode radovi promet se odvija prema privremenoj regulaciji, te se mole sudionici prometa da poštuju privremenu regulaciju. (ŽUC)

EGELJAC

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA

Polaganje vijenaca na spomenik u Egeljcu
Polaganje vijenaca na spomenik u Egeljcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2023. u 21 sat

SVETI ROK - Komemoracijom kod spomen obilježja u Egeljcu kraj Svetog Roka na početku uspona na Velebit danas su brojni mještani općine Lovinac i njihovi gosti u povodu obilježavanja Dana progonstva lovinačkog kraja, odali dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata, među kojima je devetero poginulih hrvatskih branitelja i 38 ubijenih civila.

Tako su načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić i predsjednik Općinskog vijeća Općine Lovinac Josip Vrkljan kod spomen obilježja položili cvijeće i zapalili svijeće. U ime Ličko-senjske županije na komemoraciji je nazočio i ličko-senjski župan Ernest Petry koji je također kod spomen obilježja položio vijenac i zapalio svijeću. Posebno dragi gosti lovinačkog kraja danas su bili i članovi Udruge 100 % ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine koji su nazočili komemoraciji i na svetoj misi održanoj nakon komemoracije u župnoj crkvi u Svetom Roku, koju je predvodio župni kapelan fra Kristijan Radas.

U sklopu programa obilježavanja Dana stradanja mještana lovinačkog kraja sinoć je u maloj dvorani KIC-a u Lovincu održana i promocija nove knjige Tihomira Dujmovića "Hrvatske povijesne istine", koji događaj su s velikim zanimanjem popratili mnogobrojni stanovnici općine Lovinac. (LSŽ)

NOVI PROJEKTI MIJENJAJU ŽIVOT

Investicije za budućnost prati zaplotnjačka i birtijaška kritika.

Novouređeno gradsko kupalište u Karlobagu
Novouređeno gradsko kupalište u Karlobagu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 2023. u 18.45 sati

GOSPIĆ - U posljednjih nekoliko mjeseci Ličko-senjska županija svjedoči velikom napretku na više strana, posebice na projektima od velikog značaja za razvoj mladih odnosno odgoja i obrazovanja.

U današnjem priopćenju koje je u našu redakciju stiglo iz Županije kaže se:
- Nažalost, dok većina građana pozdravlja ovakve inicijative i napredak, uvijek postoje pojedinci koji iz sjene - ili iz birtija - koriste društvene mreže za kritiku i samopromociju. Kritika je uvijek dobrodošla kada je konstruktivna i kada pridonosi napretku. Ali kada kritika služi samo kao sredstvo za samopromociju i političko pozicioniranje, vrijeme je da se kritičari zapitaju čiji interesi stoje iza njihovih riječi. Ili možda da krenu konkretno pridonositi zajednici, umjesto da koriste društvene mreže kao svoje megafone.

Svjesni smo da napredak nije uvijek lak i brz proces, ali konkretna djela i stvarni pomaci su ono što našu zajednicu čini jačom i otpornijom. Dok neki biraju da svoj glas koriste za negativne komentare i kritiku koja ne pridonosi ničemu, lokalna zajednica i njezine institucije ostaju fokusirane na stvaranju uvjeta koji će poboljšati kvalitetu života svih građana. To je moguće samo ako svi dionici, od lokalnih vlasti do državnih institucija, rade u koordinaciji i harmoniji.

U tom kontekstu, valja istaknuti kako je suradnja između Ličko-senjske županije, Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava nikada nije bila na višem nivou. To ne samo da ubrzava realizaciju projekata i olakšava navigaciju kroz administrativne labirinte, već i otvara vrata za nove mogućnosti i inicijative. Ključna komponenta svih ovih napora je jasna i otvorena komunikacija. Jer, bez komunikacije, bez razmjene informacija i ideja, bez uzajamnog razumijevanja i poštovanja, teško je očekivati pravi i održivi napredak. Stoga, dok se birtijaški kritičari bave površnim ocjenama i političkim manevrima, a u životu nisu ništa napravili za javni interes, osim komentiranja tuđeg rada, ostatak zajednice radi na stvaranju bolje budućnosti. (LSŽ)

360. obljetnica pobjede nad osmanlijama

OBILJEŽAVANJE JE BILO KOD JURJEVSKIH STIJENA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2023. u 21.15 sati

OTOČAC - Danas je obilježen povijesni događaj i sjećanje na 360. obljetnicu slavodobitne bitke hrvatske vojske kod Jurjevih stijena, koju je predvodio hrvatski grof Petar Zrinski u boju protiv četiri puta brojnije osmanlijske vojske kojom je zapovijedao Ali-paša Čengić, sandžak-beg Bosanskog pašaluka.

Udruga slijepih Ličko-senjske županije na inicijativu i ideju predsjednika vel. Jure Ladišića, organizirala je ovaj poseban događaj pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije te u suradnji s gradonačelnikom Grada Otočca Goranom Bukovcem, načelnikom Općine Vrhovine Miloradom Delićem te umirovljenim časnikom HV-a Davorom Peitlom. Bitka se odvila 16. listopada 1663. godine pod zapovjedništvom velikih hrvatskih vojskovođe bana grofa Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana.

Na današnjoj svečanosti prisustvovala je zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković-Brkljačić, te gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac, načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić i mnogobrojni građani s područja Otočca i Vrhovina.
U prigodi obilježavanja događaja znanstvenik prof. dr. sc. Željko Holjevac, održao je predavanje o ovom povijesnoj bici o kojoj se premalo u javnosti zna.

Na Jurjevim stijenama u čast i sjetu na ovu povijesnu bitku svečano je otkriven reljef Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kojeg je izradio akademski kipar Marko Gašparić po originalu akademskog kipara Gabriela Gottolia. U komemoraciji i uprizorenju Jurjevske bitke sudjelovale se povijesne postrojbe Karlovački husari, Zrinski-Čakovec, Otočki graničari, vidjeli smo i KUD-ove iz Korenice, Sinca, Otočca i Kutereva, a Elvisa Francetića i ulozi Baši bega, dok su znatnu pomoć i potporu cijelom događaju dale Katarina Rupčić, Olgica Begović i Zdenka Počinak iz Udruge slijepih i slabovidnih Ličko-senjske županije. Na današnjoj manifestaciji nastupili su Klapu Sv. Juraj HRM, DVD Otočac, pjesnikinje Jelenu Benčić i Marinu Majnarić. (LSŽ)

Investicije u Gospiću i Senju

ZAVRŠAVAJU SE DVA OBJEKTA

Ministarstvo pravosuđa i uprave planira i gradnju novog zatvora.

U jednoj od brojnih prostorija buduće državne gruntovnica u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
U jednoj od brojnih prostorija buduće državne gruntovnica u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2023. u 15.15 sati

PRIPREMIO: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave kroz podne sa suradnicima i u pratnju Ernesta Petryja, ličko-senjskog župana obišao gradilište zgrade središnje pismohrane zemljišnih, odnosno gruntovnih knjiga, za cijelu Republiku Hrvatsku.

Gradilište se nalazi kod Opće bolnice gdje je sve do nedavno bilo vojno skladište sanitetskog materijala koje je tijekom Domovinskog rata bilo skladište donacija, a nekoliko posljednjih godina bilo skladište materijala Gradskog Crvenog križa. To skladište je do temelja srušeno i izgrađen je novi objekt od armiranog betona i bez prozora.

Ovih dana u tijeku u objektu koji ima nekoliko etaža, u tijeku su završni, odnosno obrtnički radovi. Tu se vrzmaju brojni instalateri kojekakvih kabela raznih boja, u pojedinim prostorijama već su postavljene obloge od gipsanih ploča, proradila je rasvjeta… po hodnicima su postavljene pločice pa i po stubištima na kojima jedino nedostaju gelenderi. Sve to izgleda impresivno. U okolišu objekta u tijeku su zemljani radovi u zemlju su položeni komunalni priključci, a u taj dio grada već je stigao i svjetlovod i plinovod…

Na kraju obilaska objekta ministar Malenica i župan Petry dali su izjavu za novinare. Čulo se da je to investicija vrijedna četiri milijuna eura koja će biti u funkciji od početka iduće godine. U međuvremenu će se primiti 15 službenika koji će proći posebnu obuku za rad na čuvanju papirnatih, analognih, zemljišnih knjiga iz cijele države. U međuvremenu u svim gruntovnicama koje su sastavni dio hrvatskog pravosuđa završava se digitalizacija tih knjiga koje potječu još iz doba kraljice i carice Terezije Terezije. Nekim novinarima nije bilo jasno zašto objekt nema prozora što ih je začuđavalo, a drugi su opet pitali što je s plaća vakmana u cijeloj državi.

Novinari su saznali da se u Senju završava uređivanja tamošnje pravosudne zgrade, a i da se vrše pripreme za gradnju i trećeg objekta - zatvora na sjeverno-istočnoj periferiji Gospića. Gospićki zatvor, ili Žuta kuća kako su je nakon gradnja prozvali Gospićani zbog monarhijske žute boje izgrađena je po knjigama 1877., a na jedan kantun na ulazu u Žutu kuću uklesana je 1878. godine. Zgrada izgrađena gotovo prije 150 godina teško da može zadovoljite uvjete boravka kažnjenika u njoj.
Kako je naglasio ministar Malenica očekuje se da bi gradnja nove kaznionice mogla započeti za dvije godine uz korištenje europske potpore i bit će posla za novi dvjestotinjak radnika raznih struka i zanimanja.

Gospićka kaznionica bila je na zlu glasu u obadvije Jugoslavije u njoj je od ljeta 1941. godine bio početak zloglasnog ustaškog logora Jadovno koji je imao "pogon" Slano na Pagu gdje je likvidiran velik broj ljudi. U drugoj Jugi u Gospić su dolazili robijati ljudi iz cijele zemlje, a tijekom gušenja pobune na Kosovu tu su deportirani Kosovari…

Najbolji opis nekadašnje monarhijske kaznionice dao je Ivan Nep. Jemeršić u svojoj putopisnoj knjizi "Kopnom i morem na Plitvička jezera koju je u vlastitoj nakladi izdao u Zagrebu 1904. godine:
- U Gospiću vriedno je da čovjek posjetiti i kolosalnu zgradu zemaljske kaznione, što je sagrađena 1878. … dozvolom ravnatelja a u pratnji tamničara g. Oreškovića mogao sam pogledati znamenitije i zanimljivije partije u kaznionskoj zgradi.
Kako sam zamijetio od svega obrta kaznenici se najviše bave tkanjem platna i damasta... radili su tu kažnjenici do kraja života …., crna slika živih mrtvaca duboko mi se kosnula do srca…

Kažnjenici koji služe u Gospiću već se desetljećima bave poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom u okolici Gospića. Imali su ovčarsku farmu na Ljubovu koju su ljeti 1991. zbog četničkih napada preselili u nekadašnji udbaški logor u Zablatama kraj Smiljana …

POZIV POLJOPRIVREDNICIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2023. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Ličko senjska županija uputila je poziv na obvezatnu izobrazbu poljoprivrednika - korisnika potpore za eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP), IAKS mjere i mlade poljoprivrednike iz Strateškog plana ZPP RH 2023. - 2027.

Obavještavaju se sva poljoprivredna gospodarstva koja su prilikom podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu u ovoj godini zatražili plaćanje za eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP), IAKS mjere i mlade poljoprivrednike da su ujedno preuzeli i obvezu pohađanja izobrazbe, a sve sukladno odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera seoskog razvoja za ovu godinu (NN 25/23, 52/23 i 56/23), kao jednog od uvjeta za ostvarenje potpore, za što je potrebno dostaviti dokaz o završenoj izobrazbi.

Korisnici plaćanja za eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP) i IAKS mjere, sukladno navedenom obvezni su svake godine završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti u trajanju od najmanje 6 sati.

Napomena: Izobrazbe, individualna savjetovanja i demonstracijske aktivnosti koje obavljaju javni i privatni savjetnici za korisnike su besplatne.

Pozivamo sve zainteresirane da na mrežnoj stranici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede www.savjetodavna.hr prate objave o održavanju tečajeva s naglaskom na održavanje na području Ličko-senjske županije te da se prijave za sudjelovanje na izobrazbi, uživo ili putem webinara.

Nepoštivanje obveza propisanih za korisnike pojedinih intervencija dovodi do primjene administrativnih kazni od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Uz Dan općine Perušić

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2023. u 17 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan povodom blagdana sv. Križa i Dana Općine Perušić:

Poštovane mještanke i mještani općine Perušić,
u ime Ličko-senjske županije kao i osobno, čestitam vam Dan općine Perušić sa željom da u nadolazećim vremenima zajedništvom učinimo općinu Perušić mjestom ugodna življenja, a ujedno koristim prigodu da svim vjernicima čestitam i blagdan Uzvišenja Svetog Križa - Križevo.

Župan Ličko-senjske županije
Ernest Petry, mag. iur.

U susret Jeseni u Lici

RAZGOVOR NA TV-u

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2023. u 14 sati

GOSPIĆ - Današnji nastup Ernesta Petryja, ličko-senjskog župana i Ane Rukavine-Stilinović, pročelnice za gospodarstvo o jubilarnoj, srebrnoj, 25. Jeseni u Lici bio je na Diadora TV možete pogledati na poveznici www.youtube.com/watch?v=q_GF_9ZlvW8 .(LSŽ)


Švica

OTVORENO IGRALIŠTE

Pogled na završeno švičko igralište
Pogled na završeno švičko igralište
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2023. u 17.45 sati

ŠVICA - Danas ovo selo dobilo višenamjensko školsko igrališta uz Područnu školu Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca. Ličko-senjska županija bila je nositelj projekta i u županijskom proračunu osigurala je gotovo 70 tisuća eura.

Nadležno Ministarstvo turizma i sporta osiguralo još toliko sredstava , a u planu je i izgradnja rasvjete i drugo potrebnu opremu. Prema najavama župana Petryja, Županija će uz mnogobrojne druge razvojne projekte, nastaviti s daljnjim ulaganjima u slične programe, a sve kako bi se djeci na području cijele županije omogućili uvjeti za bavljenje sportom u cilju psihofizičkog razvoja i prevencije na zdravlja.

Nazočne je najprije pozdravila ravnateljica Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Jasminka Devčić koja je pozdravila državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tomislava Družaka, predsjednika Županijske skupštine i predsjednika HNS-a Marijana Kustića koji je noćas stigao iz Armenije i donije je nogometne lopte, župana ličko-senjskog Ernesta Pertyja, njegovu zamjenicu Jasnu Orešković-Brkljačić i predsjednika Gradskog vijeća Tina Ostovića.

Zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić zahvalila se svima koji su pomogli da Područna škola u Švici dobije kvalitetan sadržaj neophodan za razvoj djece. Marijan Kustić je naglasio važnost ovog sportskog sadržaja rekavši kako jedva čeka da na novom igralištu "baci koju loptu". Državni tajnik Tomislav Družak istaknuo je veliko zadovoljstvo još jednom graditeljskom pobjedom na lokalnoj razini i rekao:
- Vaš župan je s ogromnim zanosom nastojao da se ovo igralište završi. Uskoro će biti objavljena dva natječaja i sasvim sigurno je da će se Ličko-senjska županija ponovo javiti. Veselim se što će se na ovome igralištu uskoro radovati djeca. Koliko je to važno vidimo iz podatka da su naši sportaši najveći promotori Hrvatske jer mnoge ljude iz EU i svijeta zanima gdje su to odrasli i sportski startali ljudi kakav je jedan Luka Modrić.

- U zadnje vrijeme smo cijelu Ličko-senjsku županiju pretvorili u veliko gradilište. Pri tome se vrlo organizirano i disperzivno ponašamo. Igralište je vrijedno oko 138 tisuća eura. Trenutno imamo spremno i pripremljeno preko 180 različitih projekata, a ovo je primjer da svojim planovima ulazimo i u mjesne odbore. Uskoro kreće i jedna slična aktivnost vezana za izgradnju igrališta u sklopu škole u Sincu. Puno je uloženo u Dom zdravlja Otočac, a sve to vršimo uz snažnu podršku Vlade RH. - rekao je župan Petry, dodajući da je punu potporu projektu dala zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić iz Otočca i gospođa Nada Rogić.

Petry je posebno naglasio da ovakvim i sličnim projektima ne želi dizati političke spomenike jer je cilj posvuda pružiti što bolje uvjete za školovanje djece i život građana i da jedva čeka da se završi službeni protokol pa da stane na gol jer nema dovoljno visine za košarku.

Igralište su blagoslovili don Anđelko Kaćunko i novi otočki župnik don Goran Antunović koji je spomenuo kako bi župan Petry s obzirom na angažman, projekte i izgradnju treba svakako biti napadač, a nikako golman.

Na novom igralištu prvi je na gol stao župan Petry koji je brzo primio gol iz penala od Davida Barkovića, učenika 8. razreda ove škole. Poslije su malo "haklali" župan Petry i predsjednik Skupštine Marijan Kustić. (LSŽ)

DRŽAVNA POTPORA ZA CENTAR MLADIH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 2023. u 20.30 sati

ZAGREB - Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić i župan ličko-senjski Ernest Petry potpisali su ugovor o osnivanju i opremanju centra za mlade u Gradu Gospiću. Ličko-senjska županija ostvarila je pravo na financijsku podršku u iznosu od preko 53 tisuće eura u svrhu osnivanja i opremanja centara za mlade.

Pilot projekt javnog poziva Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji i gradovima u ovim dvjema županijama za osnivanje i opremanje centara za mlade u postojećim objektima i prostorima dio je Nacionalnog programa za mlade u naredne dvije godine. Jedno od šest prioritetnih područja Nacionalnog programa za mlade su mladi u seoskim područjima, gdje se predviđa sufinanciranje centara za mlade u iznosu od preko 130 tisuća eura do 2025.

Financijsku potporu ostvario je i Grad Novska iz Sisačko-moslavačke županije u iznosu od preko 53 tisuće eura. (LSŽ)

Korištenje županijskog proračuna

NOVA POTPORA LUKAMA

Odobrena su nova sredstva za obnovu morskih luka.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 2023. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan potpisao ugovore na iznos od preko 220 tisuća eura o sufinanciranju ulaganja na pomorskom dobru u ovoj godini. Ugovore je potpisao s predstavnicima gradova Novalje i Senja te Lučke uprave Senj.

Radi se o ulaganjima u luke i pomorska dobra na području Ličko-senjske županije, kroz investicije koje su predložili gradovi i općine, odnosno gradovi Senj i Novalja te Općina Karlobag.

- Na temelju Programa sufinanciranja projekata uređenja, izgradnje i održavanja pomorskog dobra na području Ličko-senjske županije za ovu godinu javni poziv sam raspisao 8. ožujka za podnošenje prijava za sufinanciranje kapitalnih projekata na pomorskom dobru. Prihvatljivi korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave i lučke uprave kojima je osnivač Županija, a koje provode projekte razvoja javne infrastrukture na pomorskom dobru, sanaciju pomorskog dobra ili projekte uređenja pomorskog dobra. - rekao je župan Petry.

Županija je zaprimila pet prihvatljivih prijava koje je obradilo Povjerenstvo za odabir projekata, te je na njihov prijedlog župan donio odluku o sufinanciranju realizacije svih pet prijavljenih projekta. Danas su potpisani ugovori, a ranije su potpisani ugovori s Lučkom upravom Novalja i Općinom Karlobag. Kroz dosadašnja ulaganja je za tu namjenu uloženo ke oko 60 tisuća eura za potrebe Lučke uprave Novalja, jednako toliko uloženo je i za potrebe uređenja plaža u općini Karlobag. Za potrebe Lučke uprave Senj osigurano je preko 40 tisuća eura, dok je za gradove Senj i Novalju pojedinačno osigurano 30 tisuća eura, odnosno 35 tisuća. Tako su danas zaključeni ugovori ukupne vrijednosti oko 107 tisuća eura, a prije toga u oko 120 tisuća eura, što zajedno iznosi više od 220 tisuća eura.

- Grad Novalje će dobiti 35 tisuća eura, a 60 tisuća eura je dobila prethodno, Lučka uprava Senj je već dobila 41.497 tisuća eura i Grad Senj 30 tisuća, a Općina Karlobag je dobila u prethodnom ugovoru 60 tisuća eura.-istakao je župan Petry.

Pročelnica županijskog odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović dodatno je definirala detalje ovih ugovora i značaj novih ulaganja. U ime Grada Senja na pomoći za nova ulaganja zahvalio se gradonačelnik Jure Tomljanović, zatim ravnatelj Lučke uprave Senj Ante Stipić i pročelnica Upravnog odjela Grada Novalje Silvija Hodak Tauzer. (LSŽ)

Uz 91. godišnjicu Velebitskog ustanka

POČAST USTANICIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2023. u 15.40sati

JADOVNO - Paljenjem svijeće ispred križa Stjepanu Došenu, jednom od sudionika Velebitskog ustanka u Brušanima 1932. ličko-senjski župan Ernest Petry odao počast povodom 91. godišnjice od Velebitskog ustanka.

Prije 91 godinu hrvatski domoljubi najavili su potpuno drukčiji odnos prema uznapredovaloj velikosrpskoj hegemoniji. Ono o čemu su do tada tajno govorili mnogi građani i političke opcije diljem Hrvatske i šire, u djelo su proveli domoljubi s područja Like i primorja. Tako se 6. rujna 1932. godine dogodio Velebitski ustanak. (LSŽ)

30. obljetnica Medačkog džepa

NIZ MANIFESTACIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2023. u 14 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz Ličko-senjske županije, u subotu, 9. rujna u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Koordinacija udruga hrvatskih branitelja upriličiti svečanost obilježavanja 30. obljetnice VRA "Medački džep". Svečanost će obuhvatiti polaganje vijenaca, mimohod sudionika s vojnim zastavama i postrojavanje postrojbi, među ostalim aktivnostima. Ličko-senjski župan Ernest Petry dodijeliti će Zahvalnice župana za 25 postrojbi koje su sudjelovale u ovoj operaciji. Također, akrobatska grupa Krila Oluje izvest će akrobatski let iznad Trga Stjepana Radića, a bit će izložena i vojna i policijska oprema i vozila. (LSŽ)

Uz skoru Jesen u Lici

POZIV STUDENTIMA

Uživancija na prošlogodišnjoj Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT
Uživancija na prošlogodišnjoj Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2023. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija uputila je poziv studentima da se pridruže organizacijskom timu za manifestaciju "Jesen u Lici", koja će se održati od 29. rujna do 1. listopada 2023. Studenti koji se prijave imaju priliku raditi na info pultu ili sudjelovati u drugim pratećim aktivnostima. Za sve one studente koji se odluče na suradnju, bit će sklopljen ugovor posredovanjem studentskog centra, a naknada iznosi neto pet eura po satu. Prijave se primaju najkasnije do 15. rujna na e-mail jesen@licko-senjska.hr .

Jesen u Lici - JUL, godinama donosi mnoštvo zanimljivih sadržaja u Gospić iz cijele Hrvatske i nekih susjednih država. Osim izložbe poljoprivrednih strojeva i državne smotre ugroženih pasmina na stočnom sajmištu u Smiljanskoj ulici u Gospiću, odnosno na početku Smiljana, posjetitelji će moći uživati u raznim izvornim proizvodima i kulturnim događanjima. Na programu su revija konjskih zaprega, kušanje svježe skuhanog pekmeza od šljive i mnogi drugi okusi i mirisi izvornih ličkih proizvoda. Veliki broj kulturno-umjetničkih društava s područja Ličko-senjske županije i iz susjednih krajeva predstavit će kulturnu baštinu svojih krajeva kroz tradicionalne pjesme i plesove.

Za studente je ovo izvrsna prilika za stjecanje novih iskustava, upoznavanje s kulturnom i prirodnom baštinom Like, te doprinos zajednici i razvoju turizma. Očekuje se velik odziv i nestrpljivo se čeka ovogodišnja manifestacija koja obećava bogat program i mnoge zanimljive sadržaje. (LSŽ)

Modernizacija cesta na lovinačkom području

NOVA POTPORA DRŽAVE

Moderniziraju se nerazvrstane ceste

Asfaltiranje lovinačkih nerazvrstasnih cesta
Asfaltiranje lovinačkih nerazvrstasnih cesta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. rujna 2023. u 17.30 sati

LOVINAC - Prijavom na poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema Programu podrške brdsko planinskim područjima Ministarstva regionalnog razvoja za prošlu godinu i prijavom na poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice za ovu godinu Općina Lovinac osigurala je sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja iz Programa podrške brdsko planinskim područjima iznos od 26.5 tisuća eura, a te po Programu održivog razvoja lokalne zajednice 25 tisuća eura. .Tim sredstvima i sredstvima iz općinskog proračuna sufinancirat će se obnova i modernizacija dijela nerazvrstanih cesta na širem području lovinačke općine.

Kako se na području općine Lovinac nalazi dosta nerazvrstanih cesta od kojih je jedan dio izgrađen od kamena, prtene ceste, modernizacijom, odnosno površinskom obradom uporabom emulzije u cestogradnji obnovit će se i modernizirati pet novih cesta u zaseocima; Vagan u naselju Lovinac, Peršići u naselju Ričice te Katalinići - Župani, Gaj Miletić - Polje i Draga Krpanska u naselju Sveti Rok.

Na ovaj će se način stanovnicima navedenih zaseoka koji koriste obnovljene ceste osigurati lakši i sigurniji pristup njihovim kućama dok će i općini biti smanjena potreba za stalnim nasipavanjem i ravnanjem makadamskih cesta koje se poslije zimskih razdoblja, prolaska ralica te poslije većih kišnih oborina i vodenih bujica moralo gotovo svake godine iznova nasipavati i ravnati.

Stoga, Općina Lovinac zahvaljuje Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije odnosno Vladi Republike Hrvatske na odobrenih sredstvima koja će olakšati realizaciju ovih projekata koji će pridonijeti daljnjim nastojanjima da se zadrži stanovništvo na ovim područjima i da se potakne mogući povratak i novo naseljavanje na ova područja koje je teško i zamisliti bez dobre infrastrukture, a to su u prvom redu dobre pristupne ceste. (LSŽ)

Novi zeleni iskorak

RAZVOJNOM CENTRU SUNČEVA ENERGIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. RUJNA 2023. U 16.45 SATI

GOSPIĆ - Danas je potpisan ugovor za izgradnju foto-naponske elektrane na krovu Razvojnog centra Ličko-senjske županije. U ime osnivača ustanove i važnosti projekta te novoj strategiji odnosa prema energetskim uštedama govorio je župan Ernest Petry.

- S nama su ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije Mile Milković i odabrani izvođač radova temeljem Javnog natječaja "Kroma" iz Gospića i njezin direktor Marijan Krmpotić. Mogu najaviti kako ćemo na brojnim ustanovama kojima je osnivač Ličko-senjska županija ugrađivati opremu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Tako smo i na zgradi Županije započeli s radovima za ugradnju dizalica topline. Obnovit ćemo i županijski automobilski vozni park. Na zgradu Osnovne škole u Otočcu, kojoj je također Županija osnivač, ugrađeni su solarni panele. Zato čestitam ravnatelju našeg Razvojnog centra Mili Milkoviću, kao i direktoru tvrtke "Kroma" koji je dio svojih kapaciteta preusmjerio za dobivanje električne energije iz solara. - rekao je župan Petry.

- Dio naših kapaciteta od ukupno 40-ak zaposlenih preusmjerili smo u rad na projektiranju, razvoju i ugradnji foto-naponskih elektrana, u cilju proizvodnje električne energije za korisnike te puštanja iste u elektro-mrežu. Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i korektno provedenom Javnom natječaju gdje smo mi izabrani kao izvođači radova. - rekao je direktor Krmpotić.

-Mi smo projekt prošle godine prijavili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jer sami ne bismo mogli financirati ugradnju solarnih panela koji su preko 67 tisuća eura. Fond će pri sufinanciranju sudjelovati sa 60 posto iznosa, dok je razliku od 40 posto sredstava osigurala Ličko-senjska županija. Rekao je na potpisivanju ravnatelj Milković i dodao da će ovaj posao biti gotovo još ove jeseni. (LSŽ)

Bilaj

POČAST POGINULIM ZAGORCIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2023. u 14 sati

BILAJ - U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije "Barun", jučer je ispred bilajske škole kod spomenika poginulim zagorskim braniteljima iz Krapinsko-zagorske županije, odana počast povodom 32. godišnjice njihove pogibije.

Spomenik je podignut prošle godine u sjetu na trojicu poginulih pripadnika MUP-a RH Nikolu Markovinu, Danijela Puheka i Tomislava Stubičara, vitezova koji su položili svoje živote na oltar domovine 1991. godine na području Bilaja i Ličko-senjske županije, boreći se na prvoj crti bojišnice.

Komemoraciji su prisustvovali članovi obitelji poginulih branitelja, župan ličko-senjski Ernest Petry i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Ana Marija Zdunić, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Policijske uprave krapinsko-zagorske "Barun" Milan Jakobović sa suborcima, mještani Bilaja i domaći bilajski branitelji.

Nazočnima su se kratkim i prigodnim riječima obratili predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Policijske uprave krapinsko-zagorske "Barun" Milan Jakobović te ličko-senjski župan Ernest Petry, dok je riječi molitve predvodio svećenik o. Domagoj Jelača.

Nakon službenog dijela odavanja počasti Milan Jakobović je crkvi i Gradu Gospiću poklonio tri fotografije bilajske crkve, od kojih je jedna u trenutku kada je crkva od četničkog granatiranja bila u plamenu, drugu na kojoj se nalazi izgorena crkva te treću na kojoj se vidi obnovljena bilajska crkva. (LSŽ)

Počelo novo uređenje županijske palače

UREĐUJE SE PROČELJE NAJLJEPŠE ZGRADE

Po treći put u tridesetak godina uređuje se pročelje županijske palače.

Današnji ulaz u županijsku palaču u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Današnji ulaz u županijsku palaču u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. rujna 2023. u 19 sati

GOSPIĆ - Ovih dana otpočela je obnova i uređenje upravne zgrade i okoliša Ličko-senjske županije u starogradskoj jezgri. Uz mnogobrojna investicijska ulaganja kojih je nositelj ili partner u realizaciji Ličko-senjska županija, ovih dana i sama županijska zgrada postala je veliko gradilište.

Pročelje te zgrade, u kojoj je desetljećima bio đački dom, uređena je neposredno pred Domovinski rat, a pročelje je radio osječko specijalizirano poduzeće "Ukras", čiji su radnici u pauzama ili vikendom plastikama "dotjerali" još nekoliko pročelja na privatnim kućama koje su uništene tijekom rata. Nakon rata ponovo je kompletno uređena i preuređena za smještaj županijske uprave. Ali, dugo godina nije održavana pa je prokišnjavala, sanitarni čvorovi nisu radili, barem muški - pisoari su bili zalijepljeni… u nekoliko ureda bilo je zidnih fresaka, odnosno velikih šarenih fleka od prokišnjavanja.

- Njeno novo pročelje definitivno će promijeniti vizuru najuže gradske jezgre grada. Očito je da se do dolaska nove županijske vlasti, nažalost, nije vodila briga o mnogim stvarima, ali ni o infrastrukturi same Županije, a samim time ni o ugledu Županije, što potkrepljuju i žalosne činjenice da su u vrijeme padalina oborinske vode godinama prokišnjavale u županijske urede. - kaže Ernest Petry, ličko-senjski župan, dodajući da je objekt pod zaštitom države kao spomenik kulture u čijem dvorištu će se urediti i parkiralište.

Paralelno se izvode i radovi na polaganju novih elektroenergetskih i plinovodnih instalacija te pripremni radovi za ugradnju dizalica topline koji će se izvoditi u unutarnjem dijelu zgrade. Vjerojatno će se pročelja nestati i nekoliko klima uređaja.

- Prolaskom toplih ljetnih dana na terenu je vidljivo da je cijela Ličko-senjska županija veliko gradilište, što je rezultat koordiniranog i pomno planiranog sustava upravljanja i suradnje između Ličko-senjske županije, gradova i općina s Vladom Republike Hrvatske, ministarstvima te državnim i privatnim poduzećima kao i javnim ustanovama. Prema do sada javno zaključenim ugovorima za očekivati je da će se intenzitet investicijskih ulaganja na području cijele županije pojačavati, što će u konačnici rezultirati jednom sasvim drugačijom i razvijenijom županijom kao i perspektivnijom poduzetničkom klimom, tim više jer od osnutka županije do današnjih dana nikada nije bilo više investicijskih ulaganja u razvoj i izgradnju javne infrastrukture, što u konačnici doprinosi opstojnosti života na ovim područjima i ostvarivanju preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. - ustvrdio je župan Petry. (LSŽ I LN)

U susret 30. obljetnici akcije "Medački džep"

PROSLAVA 9. RUJNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. rujna 2023. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju koje je stiglo iz Ličko-senjske županija u iduću subotu, 9. rujna biti će središnja svečanost povodom 30. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Medački džep" koja je na taj datum uspješno započela 1993.

Organizatori su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, Ličko-senjska županija, Grad Gospić i Koordinacija udruga hrvatskih branitelja. Planiran je niz svečanosti kako bi se dostojanstveno obilježila 30. obljetnica akcije. Vijenci će biti položeni i svijeće zapaljene u čast poginulih branitelja na nekoliko lokacija i to u vojarni, na spomenik specijalcima u Rizvanuši, te na spomenik hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata i na bistu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu Alojzija Stepinca u središtu grada.
Nakon toga, održat će se sveta misa u katedrali, a zatim će uslijediti mimohod sudionika akcije s vojnim zastavama koji će krenuti ispred katedrale do Trga Stjepana Radića, gdje će se održati svečano obilježavanje.

Program će uključivati postrojavanje postrojbi i sudionika operacije, kao i prisustvo brojnih vojnih, policijskih i državnih dužnosnika. Akrobatska aero grupa "Krila Oluje" izvest će akrobatski let iznad Trga na koji će se spustiti padobranac. Također će biti izložena vojna i policijska oprema i vozila, uključujući tešku borbenu mehanizaciju.

Ličko-senjski župan Ernest Petry dodijelit će Zahvalnice župana za 24 postrojbe koje su sudjelovale u ovoj operaciji. Za sve prisutne bit će skuhan vojnički grah, a očekuje se veliki broj sudionika operacije i građana.

U sklopu obilježavanja, 8. rujna na Trgu Stjepana Radića bit će koncert na kojem će nastupiti bendovi "Opća opasnost", Tiho Orlić, "Croatica" i vojna Klapa "Sveti Juraj". Koncert su organizirali Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi kojima je predsjednik Siniša Troha u koordinaciji s Ličko-senjskom županijom.

Povijesni značaj operacije "Medački džep"
Operacija Medački džep, izvedena je između 9. i 11. rujna 1993., bila je ključna napadna operacija koju su hrvatske vojno-redarstvene snage izvele protiv paravojnih postrojbi tzv. rsk. Ova operacija imala je ogromnu važnost za Gospić i okolicu, koji su do tada bili pod stalnim topničkim udarima iz okupiranog dijela grada gdje su bili ukopani pobunjenici. Iz tog tzv. medačkog džepa bio je izvor stalnih diverzantskih i topničkih djelovanja koji su destabilizirali život u Gospiću i onemogućavali povratak prognanika i izbjeglica. Operacija je bila usmjerena prema seoskom podvelebitskom području koje se prostiralo četiri do pet kilometara u širinu i pet do šest kilometara u dužinu, obuhvaćajući sela: Divoselo, Čitluk i dio Počitelja. Ovo područje bilo je vitalno za kontrolu ključnih komunikacijskih linija između Zagreba, Splita i Rijeke.

Uspješnom realizacijom ove akcije hrvatske su snage postigle dvostruki cilj. Prvo, neutralizirane su neprijateljske snage koje su kontinuirano ugrožavale Gospić. Drugo, strateški važno područje za Hrvatsku vraćeno je pod kontrolu, osiguravajući time bolje uvjete za normalizaciju života u Gospiću i okolici. Tako je ova akcija bila od presudne važnosti ne samo za vojni aspekt Domovinskog rata, već i za povratak normalnog života u jedno od najteže pogođenih područja rata.

Postrojbe koje su učestvovale u VRA "Medački džep# su: 9. gardijska brigada "Vukovi", Domobranska bojna Lovinac, Domobranska bojna Gospić, 111. brigada Hrvatske vojske #Zmajevi", 71. bojna Vojne policije, 263. Izviđačko-diverzantska satnija Zapovjedništvo Zbornog područja Gospić, Antiteroristička jedinica Lučko, Specijalna jedinica policije "Alfa" Zagreb, Specijalna jedinica policije "Grom" Karlovac, Specijalna jedinica policije "Ajkula" Rijeka, Specijalna jedinica policije "Rode" Varaždin, Specijalna jedinica policije "Ris" Kutina, Specijalna jedinica policije "Tigar" Gospić, Specijalna jedinica policije "Poskok" Zadar, Specijalna jedinica policije "Bak" Pula, Specijalna jedinica policije "Osa" Sisak, Specijalna jedinica policije "Grof" Dubrovnik, Specijalna jedinica policije "Trenk" Požega, Specijalna jedinica policije "Batt" Split, Specijalna jedinica policije "Delta" Županja, Specijalna jedinica policije "Jastrebovi" Šibenik, Specijalna jedinica policije "Krpelj" Vinkovci, Specijalna jedinica policije "Omega" Bjelovar i Specijalna jedinica policije "Orao" Osijek. (LSŽ)

Međunarodni odnosi

POSJET AUSTRIJSKOG VELEPOSLANIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. kolovoza 2023. u 19 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan ugostio je danas veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Josefa Markusa Wuketicha. Sastanak, na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević bio je usmjeren na potencijalne investicije austrijskih investitora na području Ličko-senjske županije.

Tijekom sastanka, razgovaralo se o mogućnostima za ulaganje na području županije.
- Usuglašeno je da će se u uskoro održati novi susret na kojem će biti prisutni i austrijski investitori.- izjavio je župan Petry.

Sastanak je pružio priliku za prezentaciju investicijskog potencijala Ličko-senjske županije, a obje strane izrazile su optimizam u pogledu buduće suradnje. (LSŽ)

Briga o mladim generacijama

PRIJEVOZ ZA OSNOVNOŠKOLCE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. kolovoza 2023. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je potpisao tri ugovor za prijevoz učenika na županijskom području čija vrijednost premašuje 1,3 milijuna eura, a odnose se na iduću školsku godinu-


Tim ugovorima "Autotran" iz Cresa pokriva se prijevoz učenika na području Karlobaga, Senja i Novalje, prijevoz na području Plitvičkih Jezera koji će obavljati obrtnik Josip Knežević iz Mukinja, treći današnji ugovor obuhvatio je prijevoz na području Kosinja koji će izvršavati obrt Knežević i Velebit tours iz Donjeg Kosinja za područja Perušića, Brinja, Kosinja, Otočca i Lovinca.

- Kao Županija sretni što smo što smo učenicima osigurali školski prijevoz. Još smo u pregovorima s resornim Ministarstvom za potrebna sredstva cjelodnevne škole u Senje i Lovincu- istakao je danas žuopan Petry. (LN)

Sjećanje na prve dragovoljce Gospića

POSTROJAVANJE 25. SATNIJE ZNG-A

Postrojavanje je bilo prije 32 godine na stočnoj placi bez nazočnosti novinara.

Odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima u Gospiću
Odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2023. u 20 sati

GOSPIĆ - Na današnji dan 1991. godine na stočnoj placi na zapadnoj periferiji Grada u šarolikim odorama postrojeni su prvi dragovoljci legendarne 25. satnije Zbora narodne garde. Bili su naoružani uglavnom vlastitim lovačkim puškama i pištoljima, tek su rijetki imali vojničke puške. Sve to nije im smetalo da nakon postrojavanja krenu na položaje u obranu Gospića jer je već tada postojala realna opasnost od napada pobunjenih Srba na grad.

Bila je to prva vojna formacije na ovome području i još su živa sjećanja na taj događaj koji je danas obilježen okupljanjem brojnih branitelja i iz drugih postrojbi. U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa, a potom su položeni vijenci zapaljene svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Vijenac je položilo izaslanstvo Ličko-senjske županije predvođeno županom Ernestom Petryjem, izaslanstvo Grada Gospića predvođeno gradonačelnikom Karlom Starčevićem, zatim policije, braniteljske udruge, kao i Udruge proistekle iz Domovinskog rata. Nakon toga kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana odana mu je počast. Molitve je predvodio je gospićki župnik o. Anto Knežević.

Osim istinskih hrvatskih branitelja današnjim komemoracijama bili su nazočni mlađi ljudi koji su u ono vrijeme bili djeca, kao i neki koji su, iako tada punoljetni, naknadno izmišljali svoje nepostojeće ratne zasluge. Srećom je i danas bilo dovoljno sudionika ovoga prvog postrojavanja koji jako dobro pamte istinske heroje Gospića i okolice. (LSŽ)

Iz rada LAG-a Lika Gospić

REALIZIRANO 60 NATJEČAJA

Deset je godina djelovanja LAG-a.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2023. u 7.45 sati

GOSPIĆ - Jučer je LAG Lika dodijelio odluka o odabiru projekata na natječaj Lokalne akcijske grupe Lika za Mjeru 7.4.1. vezanu uz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Lika za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Svečanost se uklopila u 10. obljetnicu rada LAG-a čiji je predsjednik Danijel Tušak iznio neke detalje djelovanja ove ustanove.

- Znamo da je Europska unija još 1992. zaključila kako je većina njezinog prostora ruralna, s oko 150 stanovnika na četvorni kilometar. Kod nas je taj prosjek neusporedivo manji i iznosi osam stanovnika. Posvuda u svijetu je trend iseljavanje stanovnika iz velikih gradova u ruralne sredine. Zato se s primjenom takvih programa nastojalo stvoriti što bolje uvjete za život u ruralnim područjima, a slijedom tih nastojanja tih godina su se i u Hrvatskoj počeli osnivati prvi LAG-ovi. LAG Lika djeluje na području 12 općina i gradova. Našim posredovanjem realizirano je mnogo natječaja, javnih poziva i projekata, a do konca ove godine očekuje nas još mnogo posla. Ponosan sam što je našim posredovanjem realizirano 60 natječaja, pri čemu je iskazan veliki interes od mladih poljoprivrednika i OPG-ova - rekao je Tušak, inače uspješan gospićki poduzetnik.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević zahvalio se LAG-u Lika na tri zadnja projekta i na uloženim sredstvima za poboljšanje kvalitete života u sredinama u okolici grada Gospića. LAG Lika uspješno djeluje na području triju županija, a osim Ličko-senjske pokriva i dijelove Karlovačke i Zadarske županije. Na to se osvrnuo župan ličko-senjski Ernest Petry.

-Ovaj LAG se prostire i na općine Rakovica i Gračac, dakle na dvije jedinice lokalne samouprave koje su vrlo važne za nas u strateškom djelovanju. Ne treba robovati teritorijalnom ustroju Županija, već koristiti sinergiju ljudi koji žive na tim prostorima. Kao župan moram naglasiti vrlo dobru suradnju s LAG-om Lika, predsjednikom Tušakom, kao i sa svim jedinicama lokalne samouprave.
Zajedno pregledavamo sve projekte, surađujemo sa strukom, s voditeljima resursa za preradu poljoprivrednih proizvoda. Na taj način smo omogućili mnogim OPG-ima pohranjivanje i preradu voća i povrća. Mogu najaviti priredbu "Jesen u Lici" koja će održati od 29. rujna do 1. listopada. Ove godine je to 25. "Jesen u Lici" sa sudjelovanjem preko 300 izlagača, s novim sadržajima i dolaskom preko 30 tisuća ljudi. U večernjim satima održat će se glazbeni 1. Lika Fest. "Jesen u Lici" će značajno pomoći u distribuciji proizvoda naših OPG-ova, ali i znatno pospješiti turističku ponudu ovog dijela Hrvatske.
S treće strane mogu pohvaliti sve općine i gradove s prostora Ličko-senjske županije gdje zajednički razvijamo i plasiramo brojne projekte kroz Županiju i različite ustanove i agencije tako da smo ovih dana premašili brojku od 175 pripremljenih i apliciranih projekata. U konačnici sam uvjeren da ćemo zaustaviti iseljavanje, unaprijediti Liku, zadržati mlađe generacije i osigurati uvjete za povratak naših ljudi, rekao je župan Petry i dodao kako se na Zavodu za zapošljavanje Ličko-senjske županije trenutno nalazi prijavljeno manje od tisuću ljudi, što je po prvi puta od postojanja Ličko-senjske županije.
Kako je napomenula v.d. ravnateljica LAG-a Lika Marija Čačić riječ je dodjeli Odluka za općine Rakovica, Brinje, Vrhovine, Donji Lapac i Karlobag, kao i za grad Gospić. Ukupna vrijednost projekata je gotovo 240 tisuća eura, sredstvima dodijeljenim Lokalnoj razvojnoj strategiji za razvoj i ulaganje u infrastrukturu, kao i poboljšavanje proizvodnih kapaciteta. (LSŽ)

Vodoopskrba u općini Lovinac

USKORO GRADNJA NOVOG VODOVODA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. KOLOVOZA 2023. U 17.45 SATI

LOVINAC - Danas su direktor lovinačkog vodovodnog poduzeća Kaplja Siniša Radulović i direktor poduzeća Energoprojekt 88 iz Zagreba Mario Šajn potpisali ugovor o javnim radovima za izgradnju vodoopskrbnog cjevovoda. Ugovorena je vrijednost radova od gotovo 900 tisuća eura od čega će se 80 posto financirati iz Mehanizma za oporavak i otpornost te po deset posto iz sredstava Hrvatskih voda i općinskog proračuna.

Potpisivanju ugovora nazočili su i direktor komunalnog poduzeća Vrilo d.o.o. iz Lovinca Igor Rosandić i načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić koji nije krio zadovoljstvo ugovorom budući će izgradnjom ovog vodovoda omogućiti opstanak ali i i povratak stanovništva na ovo ličko rasapučeno područje.

Vodovod će se graditi uz županijsku cestu Lovinac - Gornja Ploča čime će se stvoriti uvjeti za izgradnju vodovodne mreže za Polje, Piplicu, Parčiće, Sekuliće, Račiće, Kik sve do spoja sa cjevovodom u Vraniku odnosno u Gornjoj Ploči. Kako bi nastavili i izgradnju vodovodne mreže radi se na pripremi projektne dokumentacije i potrebnih dozvola i za ostale pravce odnosno i za druga naselja koja nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu kako bi u skorijoj budućnosti cijelo područje općine Lovinac bilo pokriveno vodovodnom mrežom što je jedan od prioriteta u daljnjim planovima.

Načelnik Miletić zahvaljuje Hrvatskim vodama koje su sufinancirale i izradu projektnu dokumentacije za ovaj vodovod te Ministarstvu gospodarstva i hrvatskoj Vladi na osiguranim sredstvima kroz Mehanizam za oporavak i otpornost kroz koji općina Lovinac uz projekt vodoopskrbnog cjevovoda Vranik koji je već završen krajem 2021. godine te projekte izrade projektno tehničke dokumentacije za energetsku obnovu javnih zgrada i javne infrastrukture na općinskom području sada financira i ovaj treći i ujedno po ugovorenoj vrijednosti najskuplji projekt. (LSŽ)

Gospićka komemoracija

POČAST ŽRTVAMA RATA I PORAĆA

Više nego skromna spomen-kosturnica rad nepoznatog autora
Više nego skromna spomen-kosturnica rad nepoznatog autora
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2023. u14 sati

GOSPIĆ - Na današnji europski Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene održana je komemoracija žrtvama Drugog svjetskog rata i nekoliko godina poraća.
Bezbrojnih žrtvama o kojim se tek u ovoj državi počelo voditi račune kod spomen-kosturnice župan ličko-senjski Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Anamarija Zdunić, predstavnici Udruga Domovinskog rata, izaslanstvo PU ličko-senjske i građani Gospića odali su počast žrtvama. Počast je odana i žrtvama čije su kosti od 1945 godine ispod asfalta na prilaznoj cesti ka groblju gdje je niz spomen ploča likvidiranih osoba i spomen ploča Hrvatskog društva političkih zatvorenika čije je postavljanje prije desetak godina izazvalo aferu koja je rezultirala početkom ekshumacije hrvatskih žrtava u Gospiću i okolici, a koja će po svemu sudeći trajati godinama jer treba istražiti na tisuće grobova.

Riječi molitve danas je predvodio je župni vikar o. Marko Maglić.

-c Na današnji dan obilježavamo Dan totalitarnih i autoritarnih režima, dan koji obilježava cijela Europa. Dani poraća Drugog svjetskog rata bili su krvavi posvuda u Hrvatskoj, a poglavito na području Ličko-senjske županije i grada Gospića gdje je u poraću stradalo mnoštvo ljudi, uglavnom civila i nedužnih građana Gospića i okolice. Te su žrtve ubijane na širem području Gospića, bez dokazane krivnje i procesa suđenja, uslijed čega i na ovaj način odajemo pijetet nedužno stradalim žrtvama. Nikada ne smijemo zaboraviti da je među ubijenima bilo mnoštvo potpuno nedužnih staraca, žena i djece - izjavio je župan

Modernizacija seoskih cesta u općini Lovinac

ASFALT ZA POLJANU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2023. u 18.15 sati

LOVINAC - Općina Lovinac prijavila se krajem prošle godine na javni poziv Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Lovinčani su prijavili projekt asfaltiranja općinske nerazvrstane ceste NC CR-28 u naselju Ličko Cerje odnosno u zaseoku Poljana za koje je Središnji državni ured odobrio sredstva u iznosu od 53.097,42 eura ili 400.000,00 kuna.

Nakon toga Općina je ugovorila je radove asfaltiranja te ceste s tvrtkom Rudar d.o.o. iz Rijeke čiji su radnici nakon pripremnih radova danas izvršili asfaltiranje. Ovo je jedan u nizu javnih poziva na koje se Općina Lovinac prijavila i tako osigurala financijska sredstva potrebna za infrastrukturne i druge projekte kojima se osigurava bolja kvaliteta života građana na području 1općinskom području.

Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić se zahvalio Ministarstvu graditeljstva odnosno Vladi Republike Hrvatske na odobrenim sredstvima bez kojih bi teško mogli sami modernizirati navedenu cestu s obzirom na male proračunske mogućnosti. (LSŽ)

Gradnja Centa za starije osobe u Senju

ZNAČAJNA POTPORA VLADE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2023. u 15.45 sati

GOSPIĆ - Iz priopćenja koje je u našu redakciju stiglo iu županijske uprave vidljivo je kako je Vlada na jučerašnjoj sjednici odobrena su dodatna sredstva za izgradnja i opremanje centara za starije osobe u iznosu od 10,8 milijuna eura od čega je 6,1 milijun bespovratnih sredstava.

Nositelj projekta je Grad Senj, dok je partner u projektu Ličko-senjska županija. Gradonačelnik Senja, Jurica Tomljanović, izrazio je zadovoljstvo jer će Senj konačno dobiti potrebnu ustanovu za skrb o starijima. Ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio se Vladi RH i resornom Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ističući važnost ovog projekta ne samo zbog skrbi za stariju populaciju s područja Senja, već i zbog otvaranja nekoliko desetaka novih radnih mjesta za mlađu populaciju s područja Senja. Također je dodao da je ovakva ustanova bila dio predizbornog programa na lokalnim izborima, kao i da je početak realizacije ovog i mnogobrojnih drugih projekata diljem Ličko-senjske županije pokazatelj da će se u suradnji s Vladom RH ostvariti svi projekte koji su bili programski zacrtani, ali ujedno i mnogobrojni drugi projekti koji se razvijaju sukladno raspisanim mjerama te raspoloživim državnim i EU sredstvima.

Glavni cilj ovog pothvata je poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe kroz unapređenje socijalne infrastrukture, tj. kroz izgradnju i opremanje centra. Ovaj projekt će značajno doprinijeti kvaliteti života starijih građana Senja i okolice. (LSŽ)

PAG

PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2023.

PAG - U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu jučer je proslavljen blagdan Velike Gospe. Svečano koncelebrirano slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Marijina započelo je u 19 sati a predvodio ga je mons. Milan Zgrablić, nadbiskup zadarski. Među brojnim vjernicima i uglednicima koji su prisustvovali svetoj misi bili su i ličko-senjski župan Ernest Petry, predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić te gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

KARLOBAG

Glazba i moda oživjele Karlobag

Publika uživala u zvukovima Ane Rucner i modnoj reviji Snježane Schillinger

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. KOLOVOZA 2023. U 18.30 SATI

KARLOBAG - U slikovitom ambijentu tvrđave Fortica u povijesnoj jezgri Karlobaga održan je spektakularan event koji je spojio modu i glazbu u jedinstvenom umjetničkom doživljaju.

Virtuozna čelistica Ana Rucner otvorila je večer izvedbama koje su je svrstale u sami vrh glazbenog stila. Nakon njezine popularne izvedbe dubrovačkog Linđe, uslijedila je serija poznatih arija hrvatskih opernih skladatelja, sve kao poklon Sinju i njegovoj tradiciji. Bethowenova "Oda radosti" postavila je savršenu pozornicu za modni segment večeri.

Kreatorica Snježana Schillinger predstavila je svoju reviju Duchess, gdje su manekenke, spuštajući se kamenitim stepenicama niz utvrdu iz 13. stoljeća, izgledale kao da dolaze iz drugog svijeta. Izvanredni modeli i prekrasne manekenke izazvali su uzdahe divljenja među publikom.

Osim domaćih ljubitelja mode i glazbe, Karlobag je ovih dana privukao i brojne strane goste koji su bili očarani večerašnjim događajem. Snježana Schillinger bila je vidno sretna s odazivom i reakcijama na njezinu reviju.

Event nije bio moguć bez podrške Turističke zajednice općine Karlobag i Općine Karlobag. Načelnik Boris Smojver primio je zahvale od zvijezda za njegovu pomoć i susretljivost. Također, župan ličko-senjski Ernest Petry čestitao je Snježani Schillinger i Ani Rucner na uspješnom glazbeno-modnom događaju. (LSŽ)

Uz Dan Općine Brinje

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. kolovoza 2023. u 9 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana općine Brinje Ernest Petry, ličko-senjski župan uputio je čestitku:

Drage mještanke i mještani općine Brinje,
u osobno ime, kao i u ime zaposlenika Ličko-senjske županije svim mještanima općine Brinje čestitamo Dan Općine sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo općinu Brinje mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi.

Uz Dan Općine Brinje

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2023. u 18.15 sati

BRINJE - Polaganjem vijenaca jučer je počelo obilježavanje Dana Općine Brinje i proslava blagdana Velike Gospe. Načelnik Općine Brinje, Zlatko Fumić, zajedno sa svojim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća, Ivanom Perkovićem, i vijećnicima te s predstavnicima policije i udruga Općine Brinje, odali su počast kod Centralnog križa na groblju u Brinju. U sklopu ceremonije, svijeće su upaljene kao simbol sjećanja i zahvalnosti.

Ova svečanost bila je prilika da se svi prisjete i izraze zahvalnost svim Brinjacima koji su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske, kao i svima onima koji su preminuli s područja Općine Brinje.

Nakon komemoracije proslava je nastavljena svečanom sjednice Općinskog vijeća. Uz domaćine, sjednici su prisustvovali brojni ugledni gosti, među kojima su bili župan ličko-senjski Ernest Petry, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkivića, predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije Marijan Kustić, saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, državni tajnik Sanjin Rukavina, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec te gradonačelnici i načelnici iz okolnih općina. Također, među prisutnima su bili i predstavnici policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni drugi uzvanici.

Jedna od centralnih tema svečane sjednice bila je prezentacija postignuća i napretka Općine Brinje u proteklom periodu. Izneseni su detalji o brojnim projektima koji su uspješno realizirani, kao i oni koji su planirani za budućnost, čime se potvrdila ambicija i vizija o stalnom razvoju i napretku ove općine. (LSŽ)

U susret Jeseni u Lici

KONAČNO FESTIVAL LIČKE PJESME

Biti će izvedeno dvadeset skladbi, a ima i kantautora.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2023. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Već nekoliko godina u određenim glazbenim krugovima raspravljalo se o potrebi i (ne)mogućnosti održavanja festivala ličke pjesme. I danas u našu redakciju iz Ličko-senjske županije stiže priopćenje o organiziranju "Lika festa 2023." U sastavu ovogodišnje Jeseni u Lici.

U priopćenju je popis pjesama koje će obilježiti prvo izdanje Festivala. U periodu od 1. lipnja do 15. srpnja, natječaj je privukao mnogo talentiranih izvođača, a sada su najbolji od njih predstavljeni javnosti. Ličko-senjski župan Ernest Petry imenovao je Stručno ocjenjivačko Povjerenstvo Festivala koje je imalo zadaću pregledati i poslušati sve prispjele skladbe i na temelju njihove kvalitete odabrati one koje će biti izvedene.

Evo popisa 20 odabranih skladbi koje će biti izvedene na "LIKA FEST 2023." u organizaciji Ličko-senjske županije:

Aoj Liko - Tamburaški sastav Slavonski dukati; Neka pjesma dobre ljude miri - Divne godine, Volimo se Slavonijo jako - TS Zvona, Vraćam ti se majko Liko - Voljen Grbac, Joso Butorac i klapa Tić, Pjesme stare - Cure iz centra, Stare Like nema više - Dražen Žanko, Duša zagorski - Andrija Kos, Liko moja - Ivan Štimac-Hans uz pratnju TS Zvona, Nigdje nije kao doma - Muška vokalna skupina HKUD Sv. Marko Vionica, Greška - Ivan Štivić, Hoće, pa hoće - TS Velebit Gospić, Tvoja ljubav čuva tajnu moje sreće - Nikola Frković, Kako li je prijatelju - Stjepan Jeršek-Štef, Likote - Lički tamburaši, Na potoku malenom - Stjepan Milinković, Tamburaši - TS "Prijatelji tambure" Bihać, Divna - Slaven Stilinović, Sokilica -Meri Miljković, Kralj planina - Ante Prkačin i Moja Ličanka - Milijan Knežević.

Posebno iznenađenje Festivala bit će ukrajinska umjetnica Marianna Ilkiv, koja će izvesti svoju skladbu "IMAŠ CIJELI SVIJET OKO SEBE".

Ovo će biti povijesni trenutak za Gospić, koji će prvi puta biti domaćin ovako prestižnog glazbenog događaja. S obzirom na izvanredan glazbeni program, očekuje se nezaboravna atmosfera i velik broj posjetitelja na "LIKA FEST 2023.". Svima koji se zateknu na festivali, ovo će biti izvanredna prilika za uživanje u glazbi u srcu Like. (LSŽ)

Dan općine Lovinac

NAGRADA AGROVELEBITU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. kolovoza 2023. u 8.30 sati

LOVINAC - Jučer je proslava Dana općine počela svetom misom u crkvi sv. Mihovila koju je predvodio župni kapelan fra Marko Đerek. Zatim su izaslanstva Općine Lovinac, Ličko-senjske županije i Policijske uprava položila vijence i zapalila svijeće kod biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Svečana sjednice Općinskog vijeća održana je u KIC-u na kojoj su se uz predsjednika Općinskog vijeća Josipa Vrkljana prigodnim riječima obratili načelnik Općine Ivan Miletić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i glavni konzervator u ministarstvu kulture i medija Davor Trupković.

Na sjednici je uručena ovogodišnja nagrada Općine Lovinac domaćem poduzeću Agrovelebit d.o.o., koju je preuzeo direktor Nikola Vidaković. Nagrada je dodijeljena za uspješan desetogodišnji rad i sve bolje poslovne rezultate.

Po završetku svečane sjednice blagoslovljen je i otvoren novouređeni prostor u potkrovlju zgrade KIC-a u Lovincu koji je uređen uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija.

Svečanu sjednicu glazbenim nastupom obogatio je glazbeni sastav VIS "Svijetlo", dok je tijekom večeri okupljene stanovnike i goste Lovinca zabavljao glazbeni sastav "Vista" iz Zadra. (LSŽ)

Uz današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4, KOLOVOZA 2023. U 7,45 SATI

GOSPIĆ - U našu redakciju stiglo je priopćenje o čestitki ličko-senjskog župana Ernesta Petryja povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja:

Vojno-redarstvena operacija "Oluja" predstavlja povijesni događaj koji baštinimo u našim domovima, dan kada se s dubokim poštovanjem prisjećamo svih onih koji su svojom hrabrošću i žrtvom omogućili teritorijalno oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske domovine.

5. kolovoza obilježavamo kao državni blagdan odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, dan kada se s posebnim pietetom prisjećamo hrvatskih branitelja koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske državnosti, dan koji trebamo prenositi na mlađe generacije kako bi shvatile povijesnu važnost VRO Oluja koja je bila jedna od ključnih točaka današnjeg slobodnog i europskog puta Republike Hrvatske.

Prisjetimo se dolaska prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na kninsku tvrđavu i trenutka kada je poljubio hrvatsku zastavu te s tim činom simbolički označio kraj Domovinskog rata, prisjetimo se osjećaja ponosa, svehrvatskog zajedništva, snage i nepokolebljivosti hrvatskih branitelja, a takve vrijednosti trebaju biti uzdanica za našu bolju budućnost.

Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna. Njezin viši smisao dobiva na značenju protekom vremena.
Svim žiteljima Ličko-senjske županije čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. (LSŽ

Uz Dan općine Lovinac

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2023. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Iz ureda ličko-senjskog župana Ernesta Petryja dobili smo priopćenje s foto montažom:

Drage mještanke i mještani općine Lovinac,
u osobno ime, kao i u ime zaposlenika Ličko-senjske županije svim mještanima općine Lovinac čestitamo Dan Općine sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo općinu Lovinac mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi.

Potpora Hrvatskih voda za

GOSPIĆ I SENJ

Za uređenje Novčice u Gospiću i senjski vodovod osigurano 1,6 milijuna eura.

Sudionici potpisivanja ugovora s Hrvatskim vodama
Sudionici potpisivanja ugovora s Hrvatskim vodama
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2023. u 9 sati

GOSPIĆ - Na inicijativu ličko-senjskog župana Ernesta Petryja jučer su u Županiji potpisani ugovori kojima su Grad Senj i Grad Gospić od Hrvatskih voda dobivaju znatna sredstva za uređenje vodne infrastrukture na svojim područjima. Grad Senj će dobiti 520.000 eura za izgradnju vodovoda i odvodnje, a Grad Gospić 1.080.000 eura za uređenje obale rijeke Novčice odnosno budućeg šetališta uz rijeku.

Potpisivanje izvršeno u nazočnosti županove zamjenicu Jasne Orešković-Brkljačić, direktora Uprave Hrvatskih voda Zorana Đurokovića sa suradnicima, te voditeljice sliva Hrvatskih voda za ovaj dio Hrvatske Lidije Pernar i gradonačelnike Karla Starčevića i Juricu Tomljanovića,

- Iznimno sam zadovoljan suradnjom s Hrvatskim vodama, a danas potpisanim ugovorima i sporazumima građani Gospića napokon će kroz staru gradsku jezgru kojom teče rijeka Novčica dobiti kvalitetan prostor za šetnju, druženje i rekreaciju, a ujedno će se kroz projekt izgraditi i pješački most u blizini Murkovićeva mlina i benta. Očekuje se da bi radovi na uređenju šetnice trebali početi najkasnije u prvoj polovini iduće godine. - rekao je Petry izražavajući i zadovoljstvo investicijom u vodoopskrbu i odvodnju na području priobalja i grada Senja.

Direktor uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković nije dvojio kako je ovo tek početak kontinuiranih ulaganja u Ličko-senjsku županiju:
-Hrvatske vode su često na području ove županije gdje sudjelujemo i koordiniramo brojne aktivnosti vezane uz vodotoke i infrastrukturu. Jedan od razloga je rekonstrukcija stare ceste u Senju, s ciljem da se rekonstrukcija i kopanje ne izvodi dva puta, ali i ujedno da se riješi vodno-komunalna infrastruktura. Na radovima u Gradu Senju ćemo zbirno utrošiti oko 720 tisuća eura. Na želju i inicijativu gradonačelnika Starčevića kao i župana Petryja da budemo aktivni i u Gospiću, da privučemo ljude bliže rijeci Novčici kako bi se bavili sportom i rekreacijom, osigurali smo dodatnih 1.080.000 eura za uređenje šetnice uz obalu rijeke Novčice.
Do sada je od Hrvatskih voda već odobreno približno osam milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razinu Gospića i Ličko-senjske županije, dok je u različitim fazama aplikacija još deset milijuna eura. Zato sam uvjeren da ćete svi vi kao sve jedinice lokalne samouprave s područja Ličko-senjske županije dobiti dodatna sredstva preko Vlade RH za izgradnju i sanaciju komunalne infrastrukture. Grad Senj će za izgradnju nove vodovodne mreže u priobalju dobiti nova sredstva kako bi se nadogradila vodovodna infrastruktura prema otocima. Hrvatske vode grade na kontinentu i na moru.

Zahvaljujući na sredstvima gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević napomenuo je kako je Grad i do sada ulagao znatna sredstva na uređenju šetnice i obale rijeke Novčice. Kako je pri tome ustvrdio cilj je dodatno pospješiti kompletno uređenje u koje se podrazumijeva izgradnja kupališta i prijelaza u blizini benta kod Murkovićeva mlina.

Sredstva koja je dobio Grad Senj će se prema riječima gradonačelnika Jurice Tomljenovića utrošiti prigodom sanacije dijela državne ceste, za vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu kako se ne bi dva puta vršili radovi na tome dijelu grada. Osim toga u Senju je potrebno realizirati novi i kvalitetniji pristup gradu, tim više jer su zadnje oborine svojim intenzitetom poplavile dio prometnica i objekata. (LSŽ)

Novo ruho županijske palače u Gospiću

USKORO ĆE POČETI SANACIJA PROČELJA

Potpisivanje ugovora za uređenje pročelja županijske palače u Gospiću
Potpisivanje ugovora za uređenje pročelja županijske palače u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2023. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Nakon provedenog postupka javne nabave, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i direktor poduzeća Buba M d.o.o. Marijan Marković, danas su potpisali Ugovor o radovima na sanaciji uličnog pročelja zgrade Ličko-senjske županije u Gospiću, odnosno pročelja u Ulici dr. Franje Tuđmana. Iako je pročelje u zadnja četiri desetljeća dva puta uređivano, prije i poslije Domovinskog rata, u ratu je znatno oštećeno i sada prijeti prolaznicima.

Zgrada Županije, koja je jedna od najljepših i najvećih zgrada u kojoj su bile školske institucije, nalazi se u starogradskoj zaštićenoj jezgri kao kulturno dobro RH te je upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ova sanacija pročelja u potpunosti će uljepšati i promijeniti vizura uže gradske jezgre.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi je nešto preko 75 tisuća eura od čega je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske osiguralo 53 tisuće, a ostatak će biti osiguran u županijskom proračunu. Cjelokupno izvođenje radova provodit će se pod kontrolom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a završetak će biti još ove jeseni. (LSŽ)

Prvi korak ka cjelodnevnoj osnovnoj školi

PRIJAVILE SE ŠKOLE IZ SENJA I LOVINCA

Eksperimentalni četverogodišnji program trajat će četiri godine u u 62 škole.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. kolovoza 2023. u 12.45 sati

Pripremio MARKO ČULJAT

GOSPIĆ - Škole su same podnijela prijave što je bila dobra i čestita odluka.Za ove dvije škole nadležno ministarstvo osiguralo je oko 600 tisuća eura za pripreme, obnovu i proširenje kako bi se nastava mogla izvoditi u jednoj smjeni. Tijekom eksperimentalnog rada utvrdit će se najbolji način odgoja i obrazovanja djece.- rekao je danas Ernest Petry, na potpisivanju ugovora za sredstva, dodavši da je Županija osnivač 12 škola, da će plaže biti povećane za pet posto i da će biti novog zapošljavanja.

Detalje o cijelom procesu iznijela je Valentina Zdunić, pročelnica za društvene djelatnosti. Istakla je kako će u školama biti povećan prostor za dnevni boravak i učenje pod nadzorom učitelja te da će za učenike biti osiguran i topli obrok.

Prije samog čina potpisa o cjelodnevnoj školi govorile su ravnateljice Rosanda Bilović, Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića i Marija Tonković, Osnovna škola Milana Sekulića iz Lovinca. Obadvije su zahvalile županu na velikoj podršci na osnaživanju i osuvremenjivanju nastave.

U državnom proračun osigurano je preko 18 milijuna eura za ulaganje u 62 osnovne škole za provođenje eksperimenta cjelodnevne škole. Senjska škola kao velika škola dobit će nešto više od 400 tisuća eura, a lovinačka kao mala škola 176 tisuća eura. TA sredstva omogućit se osuvremenjivanje nastave za svu djecu. Kako istakoše ravnateljice, u početku je bilo otpora, ali sada su svi nastavnici prihvatili eksperiment su su shvatili da će sve na kraju biti dobro i da će imati nešto veće - plaće. U cjelodnevnoj školi bit će raznih odgojno-obrazovnih sadržaja pa i izvana nastavnik i slobodnih aktivnosti po želi i svakog pojedinog učenika.

Na kraju, u Likapediji, na 650 stranici pronalazimo podatak da je početkom prošlog stoljeća cjelodnevna nastava bila u pučkoj školi u Ličkome Cerju kraj Ričica. Prema izjavi Kate Ivanušić rođ. Vrkljan (Ličko Cerje, 1903 - Ričice, 1992), ona je pošla u školu 1910. iako je bila žensko dijete čije školovanje nije bilo obvezatno, i teke i knjige su joj bile u školi gdje je nakon nastave imala ručak i poslije ručka učila i pisala zadaću s s učiteljem.Kući je išla na večeru i spavanje, a prije škole je u kući doručkovala. Bila je to baka autora ovog izvještaja koja je voljele čitati novine i slušati radio. Bili su joj omiljeni tjednici koje je kupovala kod poštara koji je na biciklu dolazio dva puta tjedno u Ričice s pismima, penzijama, manjim paketima …

Lovinac

POSJET ŽUPANA PETRYJA

Uskoro će biti otvorena i ljekarna. Obnavljaju se lokalne ceste.

Uređenje poslovnog prostora za lovinačku ljekarnu
Uređenje poslovnog prostora za lovinačku ljekarnu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2023. u 19 sati

GOSPIĆ/LOVINAC - Danas je Lovinac posjetio ličko-senjski župan Ernest Petry, kojom prigodom je održao sastanak u prostorijama Općine s načelnikom Ivanom Miletićem i suradnicima. Nakon sastanka župan Petry, načelnik Miletić te Igor Rosandić, direktor Komunalnog poduzeća "Vrilo" iz Lovinca, obišli su prostorije u kojima će se temeljem dobivenih suglasnosti i završenih javnih nadmetanja uskoro započeti uređenje prostorija i kadrovskog stana za lovinačku ljekarnu. Ljekarna će djelovati u sastavu Doma zdravlja Gospić i time će stanovnicima općine Lovinac biti poboljšana zdravstvena skrb.

Sredstva za uređenje ljekarne u ukupnom iznosu od 118.500 eura osigurala je Ličko-senjska. Iz proračunskih sredstava osigurano je preko 63 tisuće eura, a temeljem prijave Ličko-senjske županije za projekt obnove zgrade u svrhu pokretanja ljekarničke djelatnosti na ovom području Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka osiguran dodatno još 55 tisuća eura.

Nakon obilaska prostorija buduće ljekarne, župan Petry, načelnik Ivan Miletić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Ličko-senjske županije Luka Matijević, obišli su radove na održavanju cesta u ovome dijelu Like. Prema razvrstavanju javnih cesta, cestovna mreža županijskih i lokalnih cesta na području Ličko-senjske županije ima 984 kilometra kategoriziranih cesta od čega se na području općine Lovinac nalaze 82,5 kilometra. Ove godine u planu je realizacija radova na županijskim i lokalnim cestama kojima upravlja Županijska uprava za ceste u vrijednosti preko 400 tisuća eura. U planu je obnova kolničkog asfaltnog zastora na cesti Lovinac-Gornja Ploča-Mogorić-Vrebac u duljini odoko 1,5 kilometar u vrijednosti od preko 100 tisuća eura. Poboljšati će se i odvodnja, dogradnja kolničke konstrukcije i modernizacija makadamske dionice ceste Lovinac-Sedlo-Smokrić u od oko dva kilometra što će stajati 180 tisuća eura. ZA redovno održavanje tijekom godine utrošit će se ne lovinačkim cestama još oko 120 tisuća eura.

U tijeku su pripreme tehničke dokumentacije za daljnje radove i projekata za obnovi kolnika i rekonstrukciji dionica cesta, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dobivanju lokacijskih i građevinskih dozvola, te uknjižba javnih cesta. Jedan od projekta za koji je izrađena tehnička dokumentacija je projekt obnove mosta u Lovincu na cesti za Smokrić, za koji zahvat je procijenjena vrijednosti ulaganja u oko 300 tisuća eura.

Šteta je što načelnik Lovinca goste iz Gospića nije odve do Josetina mosta preko Ričice u Ričicama koji je Josip Tomičić (87) do sada sam gradio dva puta, a prijeti mu urušavanje od uzvodno srušenih vrba koje su se ustavile na njegovom mostu prilikom nedavnih velikih kiša. Joseta se boji da će prve veće kiše odnijeti naplavinu skupa s njegovim mostom u akumulacijsko jezero u Štikadi. Na njegove javno objavljene apele za pomoć proteklih mjesec dana nitko nije reagirao.

SENJ

OBNOVA PARKA KNJIŽEVNIKA

Državna potpora od 350 tisuća eura.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2023. u 18.30 sat

GOSPIĆ - Temeljem Javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina Ličko-senjska županija u suradnji s Gradom Senjem kao partnerom prijavila je projekt "Obnova Parka senjskih književnika".

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je pomoć za sufinanciranje ovog projekta u iznosu od 350.000 eura što čini gotovo 60 posto investicije. U planu je obnova, uređene i opremanje Parka senjskih književnika, čime će se ujedno i doprinijeti provedbi mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Ukupna vrijednost investicije je 600 tisuća eura
te će za razliku do tog iznosa Grad Senj aplicirati na Program gospodarske i društvene revitalizacije Like, a sve kako bi se projekt realizirao sa što manjim udjelom vlastitog financiranja.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović, zahvalili su Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na čelu s ravnateljem Lukom Balenom, što su prepoznali projekt kojim će doprinijeti i svekolikoj vizuri grada pod Nehajem.

Petry je naglasio je da je cilj Ličko-senjske županije da se sva četiri grada i svih osam općina s područja županije razvijaju ravnomjerno i jednakim intenzitetom neophodno potrebnih ulaganja, što je moguće realizirati s upravo ovakvim kvalitetnim projektima. (LSŽ)

Švica

GRADNJA IGRALIŠTA PRI KRAJU

Kao rijetko tko Švica dobiva tartan (gumeno) igralište
Kao rijetko tko Švica dobiva tartan (gumeno) igralište
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2023. u 21.15 sati

ŠVICA - Nakon zahtjevnih i opsežnih građevinskih radova od pripreme terena postepeno se privode kraju radovi na izgradnji višenamjenskog školskog igrališta za potrebe Područne škole Švica Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca.

Započeli su i radovi na postavljanju tartan, gumene podloge igrališta te se može očekivati da će uskoro u uporabu. U novoj školskoj godini mali Švičani napokon će imati neophodno sportsko igralište čime će se omogućiti redovna nastava tjelesne i zdravstvene kulture, nekad zvanog fiskultura. Na ovom polivalentnom sportskom terenu osim nastave moći će se obavljati i vannastavne aktivnosti od malog nogometa pa do košarke i rukometa.

Ličko-senjska županija kao nositelj projekta izgradnje igrališta za izgradnju je u ovogodišnjem proračunu osigurala skoro 70 tisuća, a Ministarstvo turizma i još nešto više od toga iznosa. Prema najavama župana Petryja, Županija će uz mnogobrojne druge razvojne projekte, nastaviti s daljnjim ulaganjima u slične programe, a sve kako bi se djeci na području cijele županije omogućili uvjeti za bavljenje sportom u cilju kvalitetnog psihofizičkog razvoja i prevencije zdravlje mladih stanovnika. (LSŽ)

Ukrajinska djeca u Otočcu

ORGANIZIRANO LJETOVANJE ZA 35-ERO DJECE

Ukrajinska djeca smještena su u srednjoškolskom domu, a biti će kupanja u moru i izleta u okolicu.

Ukrajinska djeca s domaćinima na ulazu u Dom
Ukrajinska djeca s domaćinima na ulazu u Dom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2023. u 19.45 sati

OTOČAC - Ovih dana u Otočac je stigao autobus s 35-ero djece iz ratne ukrajinske Donjecke oblasti. Smješteni su u srednjoškolskom domu koji je prilagođen za njihovo ljetovanje do 15. kolovoza i povratka kući.

Mlade Ukrajince danas je obišao Ernest Petri, ličko-senjski župan Ernest Petry sa suradnicima i Goran Bukovac, otočki gradonačelnik. Jasno, po starom ličkom običaju, Petry nije došao praznih ruku.

Djeca su zahvalila na svemu, zadovoljna su smještajem i hranom, a posebno ih veseli što će ići na kupanja u Jadranskom moru. Osim toga obići će i NP Plitvička jezera i Memorijalni centar Nikole Tesle. Neka od djece će ovom prigodom po prvi put u životu vidjeti more.

Za mlade Ukrajince pripremljene su radionice i drugi izleti, a sve kako bi im boravak u Hrvatskoj ostao u što ljepšem sjećanju te kako bi makar na 15-ak dana zaboravili svakodnevne strahote rata u svojoj domovini. (LSŽ)

Potpisani novi ugovori

IZDAŠNA POTPORA IZ NACIONALNOG PROGRAMA

Za područje Ličko-senjske županije bit će osigurano gotovo milijarda eura.

Razgovor po velikim potrebama za ravnomjeran razvoj/Snimio MArko ČULJAT
Razgovor po velikim potrebama za ravnomjeran razvoj/Snimio MArko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2023. u 1430 sati

GOSPIĆ - Danas Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU u uredu Ernesta Petryja, ličko-senjskog župan potpisao više ugovora s predstavnicima lokalne samouprave o korištenju sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026. u kome je osigurano gotovo deset milijardi eura za ulaganja i investicije. Današnji potpisani ugovori "teški su" preko 600 tisuća eura, a s već odobrenim iznosima cifra se penje na gotovo milijardu eura.

Danas su potpisani ugovori za obnova zgrade u svrhu pokretanja ljekarničke djelatnosti (ljekarne) na području općine Lovinac 55.000,00 €; rekonstrukcija vodovoda na području općine Vrhovine 38.000,00 €; saanacija nerazvrstanih cesta na području općine Brinje u naseljima Stajnica i Hobari 34.000,00 €; rekonstrukcija nerazvrstane ceste u naselju Dnopolje kraj D. Lapca 25.000,00 €; površinska obnova nerazvrstanih cesta u naseljima Smokrić i Sveti Rok 25.000,00 €; Grad Otočac, izgradnja skloništa za napuštene životinje (pse) 30.000,00 €; Općina Perušić izgradnja parkirališta 27.000,00 €; Ličko-senjska županija, Obrazovanje jednakih mogućnosti III 6.613,84 €; Strukovna škola Gospić i Gimnazija Gospić - Ličko-senjska županija - Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić za izradu projektno-tehničke dokumentacije 64.458,49 €; Opća bolnica Gospić, Ličko-senjska županija izgradnja građevine javne i društvene namjene (zdravstvena ustanova i podzemna garaža), a sve za potrebe bolnice u cilju izrade projektno-tehničke dokumentacije 246.223,37 €; Grad Gospić usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju biciklističke infrastrukture na području Gospića 137.330,78 €; Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Ličko-senjske županije Planinski centar "Bijeli Potoci" Natura 2000 tematski park 85.974,52 €; Ličko-senjska županija digitalna županija za poslovne subjekte - Otklanjanje administrativnih prepreka u poslovanju 82.635,87 €; Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac - Ličko-senjska županija izrada projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu i rekonstrukciju te dogradnju zgrade Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac 107.563,33 €; Grad Gospić - Priprema projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Centra za zaštitu i spašavanje Grada Gospića 96.560,82 € i energetski učinkovita obnova javne infrastrukture na području općine Lovinac 60.979,48 €. (MAČ)

PONOVO IZBOR ŽUPANIJSKE MISS

Prvi je izbor bio 1995. godine u KArlobagu.

Završnica izbora županijske miss u KArlobagu u lipnju 1995/Snimio Marko Čuljat/Večernji list
Završnica izbora županijske miss u KArlobagu u lipnju 1995/Snimio Marko Čuljat/Večernji list
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2023. u 8.15 sati

GOSPIĆ - Ove godine slavi se svečana trideseta obljetnica najstarijeg izbora ljepote u Hrvatskoj koji se nakon stanke prouzrokovane svjetskom pandemijom vraća na velika vrata. Miss Hrvatske za ovu godinu, birat će se kroz organizirane izbore u 20 županija, a svoje mjesto u finalu zaslužit će i Miss dijaspore. Neke od aktualnih predstavnica drugih županija već se spremaju za veliko finale koje će se održati 27. studenog u Zagrebu.

- Jako sam sretna što se nakon tri godine pauze vraća i izbor za Miss Ličko-senjske županije i to u okviru manifestacije pod kojom je uvijek i bio "Jesen u Lici". Izbor će se održati 30. rujna na gradskom Trgu Stjepana Radića s početkom u 20.00 sati. reklaje vlasnica licence i direktorica izbora Miss Hrvatske za Miss svijeta Iva Loparić Kontek.

Zainteresirane djevojke koje žele sudjelovati na izboru za Miss Ličko-senjske županije moraju biti hrvatske državljanke, neudane i bez djece u dobi od 17 do 27 godina. Potrebno je ispuniti prijavnicu na službenoj web stranici izbora miss.hr/prijavnica najkasnije do 17. rujna.

U plitvičkom hotelu PALCHICH PLITVICE LAKES u Čatrnji 166 , 17. rujna s početkom u 18.00 sati, održat će se i službeni casting na kojem će biti izabrano 10 finalistica, koje će se boriti za titulu Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske 2023. Više informacija o izboru za Miss Ličko-senjske županije možete saznati na poveznici miss.hr

Sudjelovanje ličko-senjskih cura u natjecanju za mis počelo je u Karlobagu 1995.

XV. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

KAKVE SU NAMJERE MILINOVIĆA?

Milinović je opet namjeravao dominirati današnjim zasjedanjem.

Pogled na Gradsku vijećnicu, u zadanjem planu je
Pogled na Gradsku vijećnicu, u zadanjem planu je "krletka" za RTV novinare/SNimio MArko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2023. u 18 sati

Pripremio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Da su neka druga vremena i druge prilike ove bih godine mogao obilježiti punih 55 godina kako sam objavio prvi članak u Ličkim novinama. Sačuvao sam ga, a bilo ih je i u Gimnaziji. Ostao sam šokiran na današnjoj XV. sjednici Županijske skupštine, ali sam se suzdržao da na samoj sjednici reagiram na objede skupštinara Darka Milinovića.

Naime, na aktualnom satu postavljano je pet unaprijed dostavljenih pitanja i pripremljeni su odgovori koji su upućeni ponajviše županu Ernestu Petryju. Prvo je pitanje uputio Zlatko Fumić, ne samo skupštinar već i načelnik Općine Brinje jer mu stari županijski prostorni plan čini problema u realizaciji njihovog novog prostornog plana. Župan Petry ga je podsjetio da je i sam bio sudionik nekih sastanaka oko županijskog prostornog plana za koji je stiglo preko 200 prijedloga i da će najesen biti gotov.

Drugo pitanje je postavio Milinović iznoseći tvrdnju da je i u bivšoj državi vlast htjela izgraditi novi i veći zatvor, odnosno žutu kuću, kako Gospićani nazivaju zatvor, ali da se uzbunilo pučanstvo i da se odustalo od gradnje, a sada se ponovo obnavlja taj stari plan. Milinović se čak dva puta pozvao na ime vašeg izvjestitelja, koji o toj njegovoj tvrdnji i objedi prvi put čuje u životu. Kao novinar nikad nije imao priliku pisati o takvim planovima. Milinović se čak ironično odnosio prema aktualnoj vlasti koja planira dislocirati zgradu zatvora, u kojoj je još u prošloj državi u pola prostora smještena milicija, danas Policijska uprava. Prijetio je vikend izlascima iz zatvora razno raznih robijaša i silovatelja tako da mlade Gospićanke neće biti sigurne … i zaprijetio je da će organizirati referendum protiv toga plana dodajući da se nada da vlast ne planira i odlagalište radioaktivnog otpada u Lici.

Župan Petry mu je odgovorio s govornice da nadležno ministarstvo gradi novi objekt izvan grada i da će u toj instituciji umjesto sadašnjih stotinu biti 270 zaposlenih radnika i da je to put da se vrati u Gospić Županijski sud koji je ukinut u njegovom mandatu župana, kao i niži sudovi u općinama i gradovima. Investicija će biti u iznosu od 72 milijuna eura.

Milinović je drugo pitanje uputio dožupanu Milanu Uzelcu (SDS) da li vojno-redarstvenu operaciju "Oluja 95." Priznaje kao oslobodilačku operaciju. Na to provokativno pitanje Uzelac je dostojanstveno odgovorio da će povodom te operacije 3. kolovoza odati počast polaganjem vijenaca kod spomenika u Doljanima kraj Otočca i na spomenik hrvatskim braniteljima u središtu Otočca. Time je Milinović bio nezadovoljan pitajući ga zašto to ne rade 5. kolovoza, i tražio je pismeni odgovor. Treba reći da je Milinović upadicama nastojao omesti dožupana Uzelca, pa ga je Marijan Kustić, predsjednik Skupštine čak dva puta opomenuo. Možda ga je trebao čak i izbaciti sa sjednice kao što to čine i u Saboru kada neko ometa zasjedanje.(?)

Ostalih nekoliko pitanja nisu uopće bila zanimljiva jer je vidljivo da ti skupštinari ne prate nikakva sredstva javnog informiranja i da žive u nekakvom svom polusvijetu bez interesa za životnu sredinu. Inače, za današnju sjednicu bilo je pripremljeno čak 58 točaka dnevnog reda, a kako su to bili dobrim dijelom izvješća o radu u protekloj godini, nedostajalo je sjedećih mjesta. Novinari su kao fikusi stajali sa strane, a korpulentniji skupštinari su se mjestoljili na uskim sjedalicama koje su napravljena po mjerama vrtićara. Osim toga, na dnu Gradske vijećnice koja je danas "glumila" Županijsku vijećnicu nalazi se nekakav otpad i nekakav kavez sa staklenom stjenkom prema dvorani koja je, navodno, trebala poslužiti kao kabina za direktni radijski ili televizijski prijenos. Koja glupost i trošenje novaca, a moglo je biti još barem 230 sjedalica…

U susret Jeseni u Lici

JAVNI POZIV UGOSTITELJIMA

Rok prijave je 1. rujna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. SRPNJA 2023. U 12 SATI

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija objavila je danas Javni poziv za zakup površine za ugostiteljske djelatnosti tijekom manifestacije "Jesen u Lici 2023." Poziv je otvoren je za sve zainteresirane ugostitelje koji žele biti dio ove velike manifestacije! Ugostiteljima se nudi zatvoreni ugostiteljski prostor za zakup, djelomično opremljen. Dostupni su natkriveni prostori do 800 četvornih metara u Gospiću na Trgu Stjepana Radića i na prostoru Stočnog sajmišta u Smiljanskoj ulici, kao i otvoreni prostor do 400 četvornih metara na Stočnom sajmištu.

Ovi prostori mogu biti opremljeni sa do 30 pivskih kompleta, a ponuditelji s najpovoljnijim ponudama imat će priliku zakupiti prostore. Važno je naglasiti da ponuda mora uključivati i ponudu jela i pića, a svaki ponuditelj mora osigurati ugostiteljsku opremu u vlastitoj organizaciji. Minimalna početna cijena zakupa varira ovisno o tipu prostora, krećući se od 2 do 5 eura po četvornom metru, a režijski troškovi bit će uključeni u cijenu zakupa.

Ponuditelji s većim ponudama ili dodatnim sadržajima bit će posebno uzeti u obzir ukoliko njihova ponuda značajno pridonosi raznolikosti i zanimljivosti manifestacije. U slučaju jednakih ponuda, prednost će biti dana ponudi koja je vremenski ranije pristigla. Kao dodatni poticaj lokalnom razvoju, pravo prvenstva pri odabiru najboljih ponuditelja dat će se ugostiteljima s područja Ličko-senjske županije.

Ponude se mogu poslati najkasnije do 1. rujna 2023. godine na adresu Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet, ili putem e-maila gospodarstvo@licko-senjska.hr .

Nakon odabira najpovoljnijih ponuda, Ugovor o zakupu poslovnog prostora bit će sklopljen s odabranim ponuditeljima. Sve dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj telefona 053/588-248/287, a javni poziv dostupan je na sljedećem linku: jesenulici.hr/dokumenti .

U susret 25. Jeseni u Lici

SVE VIŠE IZLAGAČA

Ovogodišnji plakat Jeseni u Lici
Ovogodišnji plakat Jeseni u Lici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. srpnja 2023. u 21.45 sati

GOSPIĆ - Pokrovitelj tradicionalne srebrne 24. Jeseni u Lici kako smo već javljali je Vlada RH. Posljednjeg vikenda u rujni i početkom listopada svi će putovi voditi u ličku metropolu. Procjenjuje se da će stići preko trideset tisuća posjetitelja. Po prvi put bit će i festival ličkih pjesama za koji se primaju prijave.

O svemu više pročitajte na poveznicama:

jesenulici.hr

likafest.licko-senjska.hr

Potpora iz županijskog proračuna

POTPORA ZA LOVNI TURIZAM

Za lovačke društva osigurano je 126 tisuća eura.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
24. srpnja 2023. u 12.15 sati

GOSPIĆ - Danas su u županijsku palaču stigli čelni ljudi lovačkih udruga iz cijele Ličko-senjske županije. Kako je z ovogodišnjem proračunu za sufinanciranje njihovog rada osigurano 126 tisuća eura sa Ernestom Petryjem, ličko-senjskim županom potpisali su ugovore. Ugovore su potpisali i Županijski lovački savez i četiri trgovačka društva koja imaju u zakupu/koncesiji lovišta na županijskom području.

- Nećemo se miješati u vaš rad, ali ćemo poticati izradu programa s ciljem razvoj lovnog turizma što se uklapa u već izgrađenih 150 programa razvoja i zapošljavanja na cijelom županijskom području, a dio kojih je već i u realizaciji.- istakao je župan Petry.

Županijska potpora će se koristiti za izgradnju i adaptaciju lovno-tehničkih i lovno-gospodarskih objekata; povećanje broja i vrsta divljači; razvoj lovnog turizma i izgradnju i opremanje lovačkih domova i streljana. (MaČ)

SREBRNA JESEN U LICI

Pokrovitelj izložbe je Vlada RH.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
18. srpnja 2023. u 18030 sati

GOSPIĆ Ove jeseni Ličko-senjska županija organizira najveću gospodarsku manifestaciju u županiji i široj regiji, srebrnu 25. "Jesen u Lici" koja će biti od 29. rujna do 1. listopada na nekoliko lokacija u Gospiću.

Ovogodišnja manifestacija obilježit će značajno priznanje - Vlada RH prvi put u 25 godina postojanja izložbe prihvatila je pokroviteljstvo ove manifestacije. Uz Vladu pokroviteljstvo su prihvatili Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo poljoprivrede.

Suorganizatori manifestacije su Grad Gospić, Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA, Razvojni centar Ličko-senjske županije i HOK Obrtnička komora Ličko-senjske županije. Partner u organizaciji je Turistička zajednica Ličko-senjske županije. Brojni su sponzori. Manifestacija je prepoznata diljem Hrvatske i izvan njenih granica. Namjera je organizatora promovirati Ličko-senjsku županiju kao vodeću regiju koja brine o specifičnostima brdsko-planinskog područja, te manifestaciju repozicionirati u središnju manifestaciju podrške i promocije visoke kvalitete proizvoda s brdsko planinskih područja.

Očekuje se da će ove godine biti preko 350 izlagača iz Hrvatske i susjednih država, koji će predstaviti obilje proizvoda visoke kvalitete karakterističnih za područje iz kojeg dolaze. Nadalje, organizatori očekuju rekordnu posjećenost manifestacije, s preko 30.000 posjetitelja. (LSŽ)

Sinac

ZDRAVKA BUŠIĆ POSJETILA IZBJEGLICE

Saborska zastupnica posjetila je jednu Ukrajinsku obitelj.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
17. srpnja 2023. u 17.30 sati

SINAC - Saborska zastupnica Zdravka Bušić, voditeljica grupe prijateljstva Hrvatska-Ukrajina Hrvatskog sabora, jučer je posjetila peteročlanu ukrajinsku obitelj koja je svoj mir i utočište našla u pitoresknom selu na obalama rijeke Gacke. Sinčerani su ih prihvatili prijateljski i s puno razumijevanja.

U srdačnom i ugodnom razgovoru zastupnica Bušić ih je upoznala što sve poduzimaju Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor na međunarodnom planu i o nastojanjima kako bi nametnuti brutalni rat, odnosno agresija Rusije na Ukrajinu, što prije završio.Na rastanku s ovom simpatičnom ukrajinskom obitelji, izražena je obostrana želja za ponovnim susretom.

Uz zastupnicu Bušić na susretu s Ukrajincima bili su i potpredsjednica udruge Ličana "Vila Velebita" Zagreb, Katarina Kolaković te predsjednik Mjesnog odbora Sinac, Domagoj Matasić. (LSŽ)

Sufinanciranje prijevoza željeznicom

POTPISAN NOVI UGOVOR

Lani su umirovljenici besplatno putovali 559 puta.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
17. srpnja 2023. u 13 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Prošle godine Ličko-senjska županija bila je prva u državi koja je sa Hrvatskim željeznicama potpisala ugovor i sufinancirala troškove neograničenog broj prijevoza vlakom umirovljenika s ovog područja.

Danas su potpisom novog jednogodišnjeg ugovora produžene povlastice umirovljenica, a ugovor su potpisali ličko-senjski župan Ernest Petry i član Uprave HŽ-a putnički prijevoz d.o.o. Mario Zubak. U ovogodišnjem županijskom proračunu za ovu subvenciju do 1. kolovoza iduće godine osigurano je 5.600 eura.

Na sastanku se čulo da je željeznički prijevoz do sada koristilo preko 200 umirovljenika koji su putovali 559 puta i da sve troškove prijevoza u Hrvatskoj pokriva samo Ličko-senjska županija, dok druge pokrivaju samo djelomični trošak. Prijevoz vlakom u Hrvatskoj koristi i 135 tisuća učenika i studenata, a istaknuto je da preko polovice stanovnika Like putuje - vlakom.

Sve informacije i potrebna dokumentacija oko ostvarivanja prava bit će objavljene na web stranicama Ličko-senjske županije kao i do sada te u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje, dr. Franje Tuđmana 4, Gospić.

Naše je mišljenje da je ovaj penzionerski popust više nego simboličan. Nime, vlakovi staju na svega nekoliko stajališta u Lici, pa bi trebalo porazmisliti da se nešto slično napravi i s prijevozom autobusom, ako ne 100 posto onda barem 30 posto. Kako su uz pomoć vlastodržaca nove države propali Croatiatrans u Gospiću i Autoprevoz u Otočcu, trebalo bi kontaktirati Velebit turs jedino ličko autobusno poduzeće ili Kneževića na Mukinjama ako ima međugradske linije. Tako bi jeftiniji prijevoz bio dostupan ogromnom broju stanovnika Brinja, Otočca, Korenice, Udbine. aplitvica pa možda i Lapca ...gdje pruga nikada neće doći ni za milijardu godina.....

SINAC

SPOMENIK PETORICI VITEZOVA

Spomenik su dobili Sinčerani: Mate Laškarin, Zoran Dubravčić, Milan Mravinac, Božo Tonković i Zvonko Dubravčić.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
16. srpnja 2023. u 8.45 sati

SINAC - Jučer je održana komemoracija i otkriven je spomenik petorici poginulih hrvatskih branitelja rad kipara Ivana Pavića-Mrguda. U župnoj crkvi sv. Ilije služena je sveta misa zadušnica za poginule branitelje. Na misi su bili ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, župan ličko-senjski Ernest Petry, saborska zastupnica Zdravka Bušić, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac i brojna izaslanstva udruga Domovinskog rata. U crkvi i kasnije tijekom komemoracije pjevala je klapa "Sveti Juraj" HRM-a.

U obrani Sinca i ovoga dijela Hrvatske poginulo je petero Sinčerana: Mate Laškarin, Zoran Dubravčić, Milan Mravinac, Božo Tonković i Zvonko Dubravčić. Sudbina je htjela da je svaki od ovih heroja položio život u svakoj godini agresije na Hrvatsku. O toj potresnoj simbolici govorio je predsjednik Mjesnog odbora Sinac Domagoj Matasić, a nastavio župan ličko-senjski Ernest Petry:
- Danas ćemo otkriti spomenik petorici heroja Domovinskog rata, Sinčerana na koje će nas vječno podsjećati ovaj spomenik, s dva uzdignuta prsta i krunicom oko vrata. Tako smo započeli obranu Hrvatske, s domoljubljem i vjerom da istina i pravda moraju pobijediti. Sinac je još 1925. godine kao hrvatsko mjesto postavio spomen ploču kao podsjetnik o tisuću godina krunidbe Kralja Tomislava. Nedavno smo u znak poštovanja promijenili ime osnovne škole u ime vojskovođe Stjepana Sarkotića, velikana rođenog u Sincu koji je cijeli svoj život posvetio borbi za hrvatske ideale. Umro je u Beču 1939. godine, a kako nije moga biti sahranjen u domovini, zadnja želja bila mu je da se njegov grob pospe zemljom iz Hrvatske. Ponosne značajke cijeloga mjesta, a posebice crkva sv. Ilije, povijesnog zdenca i zgrade osnovne škole na simboličan način pripadaju poginulim braniteljima. Dok sam ja na čelu ove županije nikada nećemo zaboraviti žrtve Domovinskog rata, kako sa ovih prostora, tako i sa cijele bojišnice, cijele okosnice RH. Također ćemo voditi brigu o novim generacijama i zadržati opstojnost života na ovim prostorima, kako bi mladi ostali i živjeti ovdje. Na taj način neće biti uzaludne žrtve naših hrvatskih heroja. Uskoro ćemo u dvorištu ovdašnje osnovne škole sagraditi novo školalo igralište kako bi djeca dobila svoj prostor za igru. Znajte da će Ličko-senjska županiju uvijek skrbiti o cijelom prostoru svih osam općina i sva četiri grada.

- Ovo je spomen obilježje podignuto u čast pet poginulih hrvatskih branitelja iz Sinca. Mate, Božo, Milan, Zoran i Zvonko potječu iz Sinca, naselja na izvoru prelijepe rijeke Gacke. Po rijeci je nazvano i ovo polje. Danas odajemo počast ovim braniteljima, ali i svima koji su prepoznali to povijesno vrijeme 1991. godine i čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke. Pripadam generaciji koja je imala povijesnu priliku sudjelovati u ostvarenju tisućljetnog sna o ostvarenju slobodne i neovisne Domovine. Mi smo stvarali povijest, ali niti danas ne zaboravljamo naše drage prijatelje koji su na tome putu pali i svoje živote položili na oltar Domovine. Drago mi je reći da su nam naše žrtve, hrabrost i borba i dalje inspiracija i nadahnuće u donošenju svih teških odluka kakvih je, nažalost, u ovih proteklih nekoliko godina bilo mnogo: korona, požari, poplave, potresi i kriza s kojima se suočavamo. To su izazovi, ali su samo odlučni i odgovorni ljudi sposobni odgovoriti na velike izazove i služenju svome narodu. Pri tome nam je žrtva naših branitelja i dalekovidnost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana najbolja vodilja.- rekao je ministar Medved i s članovima obitelji poginulih Sinčerana spomenik. (LSŽ)

U susret Jeseni u Lici

SREBRNA IZLOŽBA JUL-a

Na jubilarnoj izložbi očekuje se bar tricet iljada posjetitelja u Gospiću.

Ivici Franicu, nažalost pokojnom, učitelju iz Smiljana smijali su se kad je poslije Oluje oša po prvi par buša na istok Like i kupija od Srba/Snimio MArko Čuljat 2021. na stočnoj placi u Smiljanu
Ivici Franicu, nažalost pokojnom, učitelju iz Smiljana smijali su se kad je poslije Oluje oša po prvi par buša na istok Like i kupija od Srba/Snimio MArko Čuljat 2021. na stočnoj placi u Smiljanu
licke-novine@licke-novine.hr
14. srpnja 2023. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija i ove godine u razdoblju od 29. rujna do 1. listopada u organizira 25. po redu najveću, srebrnu, gospodarsku manifestaciju "Jesen u Lici" (JUL). Namjera je Županije i njenih institucija prezentirati posebnosti i bogatstva ličkog kraja, Podgorja i otoka Paga, kao središnjeg brdsko-planinskog prostora u Republici Hrvatskoj te promovirati, kvalitetu i raznolikost izvornih i tradicionalnih proizvoda cijelog brdsko-planinskog područja Republike Hrvatske.

Očekuje se da će biti preko 350 izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih država, koji će predstaviti brojne proizvoda visoke kvalitete karakterističnih za područje iz kojeg dolaze, a ujedno se očekuje i rekordna posjećenost manifestacije od preko 30.000 posjetitelja.

U kabinetu župana Ličko-senjske županije danas je potpisan Sporazum o suradnji na organizaciji manifestacije sa županijskim ustanovama: Razvojnom agencijom LIRA i Razvojnim centrom koji su time preuzeli dio brojnih aktivnosti u organizaciji manifestacije. Bit će organizirano ocjenjivanje kvalitete raznih prehrambenih proizvoda kao što su sira i druge mliječne prerađevine, pekmeza, meda i domaćih rakija. Manifestaciju svake godine upotpunjava trodnevna smotra izvornih i pasmina goveda, izložbe ličke pramenke, autohtone buše i bušaka te konja hrvatskog hladnokrvnjaka i posavac, poljoprivredne mehanizacije…

Razvojni će centar prvi put preuzeti aktivnosti ocjenjivanja kvalitete pekmeza proizvedenih na županijskom području zahvaljujući vlastitim stručnjacima i suradnji s drugim institucijama. U sklopu manifestacije prvi put će biti glazbeni prvi "Lika fest(ival)" na kojemu će nastupiti renomirani pjevači i svirači, dok će drugu večer biti organiziran i županijski izbor za Miss Hrvatske.

Vrijednost ove manifestacije prepoznata je i priznata diljem Hrvatske i izvan njenih granica. Namjera je organizatora da promovira Ličko-senjsku županiju kao vodeću regiju koja brine o specifičnostima brdsko-planinskog područja, a manifestaciju pozicionira u središnju manifestaciju podrške i promocije visoke kvalitete proizvoda s hrvatskih brdsko planinskih područja. (LSŽ)

Poticanje kulturnog stvaralaštva

POTPISANO 29 UGOVORA ZA KULTURNU DJELATNOST

Po prvi put Županija je objavila javni poziv za kulturne programe.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2023. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Prilikom izrade ovogodišnjeg proračuna vodilo se računa i o potporama za kulturnu djelatnost pa je po prvi put u 30 godina postojanja Ličko-senjske županija objavljen javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u ovoj godini. Danas je ličko-senjski župan Ernest Petry potpisao s 26 korisnika- udruga, ustanova i pojedinaca 29 ugovora o (su)financiranju očuvanja i razvoja kulture vrijedne 27.300 eura.

- Mi smo prošle godine za ovu namjenu izdvojili nešto više od deset tisuća eura, a budući smo ove godine za ove namjene uvrstili ustanove koje djeluju u kulturi taj se iznos povećao na 27.300 eura. Cilj našeg javnog poziva bio je poticanje raznovrsnosti i proširenje kulturne ponude, kao i ravnomjernost razvoja kulturnih djelatnosti u cijeloj Županiji. Zato se iskreno zahvaljujem svima vama jer držite "na okupu" našu tradiciju, kulturno stvaralaštvo i naslijeđe. Kako se na državnoj razini čuva kulturni identitet, tako ga čuvamo i mi na ovim prostorima, najviše zahvaljujući vama. - poručio je Petry, dodajući da je svima u interesu očuvati vlastitu kulturnu baštinu, bilo kroz pisanu riječ, različite manifestacije ili kroz prezentaciju projekata.

- Na taj će način Ličko-senjska županija kao brdsko-planinsko područje ostati prepoznatljiva u svim segmentima. Zahvaljujući vama, Vladi RH i našem ukupnom trudu, Županija je odavno prepoznata i izvan svojih granica. Prepoznati smo kao "zelena regija" koja treba ostati zelena. Mi smo doživjeli demografski krah, ali poticanjem gospodarstva činimo sve kako bi se taj negativni trend obuzdao. To činimo na brojne načine, a jedan od njih je da kroz izmjenu školskog kurikuluma nastojimo obrazovati mlade da budu konkurentni na tržištu rada. Trenutno je u izradi 150 novih projekata kojima ćemo otvoriti nova radna mjesta i tako zadržati i vratiti mlade ljude koji će ovdje naći posao i zasnovati obitelj. - naglasio je Petry.

Župan je zatim govorio manifestaciji "Jesen u Lici" koje će ove godine biti bogatija i raznovrsnija. Lani smo zabilježili oko 20 tisuća posjetitelja, a ove godine očekujemo najmanje 30 tisuća. Pripadajući gradovi i općine također imaju neke svoje prepoznatljive manifestacije koje pomaže Županija. Na ovogodišnjoj Jeseni već prvog dana bit će glazbena manifestacija "Lika Fest" jer se i u tome treba pozicionirati kao što to čine "Vinkovačke jeseni". Prijave za ovu manifestacije su u tijeku. Ove godine će biti i izbor za Miss svijeta i Miss Universe, a hrvatska kandidatkinja je podrijetlom Ličanka i ovih je dana okončano snimanje promotivnog filma na više lokacija u Županiji. Na tom spotu će se vidjeti Plitvička jezera, MC Nikole Tesle, Velebit, Majerovo vrilo, Novalja i Lunjski maslinici, što će svakako doprinijeti prepoznatljivosti Županije.

Za iduću godinu ove jeseni biti će raspisan novi javni poziv za kulturne djelatnosti, a očekuje se još više sredstava. (LSŽ)

MEĐUNARODNA SURADNJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
12. srpnja 2023. u 10.15

GOSPIĆ - Jučer je potpisano pismo namjere, odnosno okvirni sporazum o potencijalnoj suradnji između Ličko-senjske županije i Stichting Belt and Road Mediation iz Nizozemske te Flying red dragon d.o.o. u svojstvu projekt menadžera.

Sporazume su potpisali župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te predstavnici Flying red dragon d.o.o. Tomislav Sočković i Pong Hing i pravni zastupnik u ime nizozemskog poduzeća Stichting Belt and Road Mediation - Centra za posredovanje, Wei Zong.

Cilj suradnje je istraživanje potencijalnih potreba i mogućnosti suradnje u razvoju gospodarstva na području Ličko-senjske županije kroz integraciju međunarodnih resursa iz Kine i Europe. Potpisnici sporazuma će uskoro razmijenit iskustva i razmotriti potencijalne potrebe u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i ulaganjima zasnovanim u dosadašnjoj praksi i primjerima investicijskih ulaganja u drugim državama, bilo da se radi o razvoju poljoprivrede, ribarstva, turizma, proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, akvakulturi, mliječnoj industriji, stočarstvu, ratarstvu, trgovini, izgradnji prodajnih salona električnih vozila, ulaganjima u razvoj biomedicine, kao i u mnogobrojnim drugim segmentima potencijalnih ulaganja u gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Ujedno je usuglašeno da će se obaviti niz sastanaka između stručnih timova, ovisno o interesu, planovima i potrebama jedinica lokalne samouprave s područja Ličko-senjske županije s potencijalno zainteresiranim poduzetnicima i investitorima, a sve u cilju razmjene iskustava i realnih potreba. Također, koristit će se i dosadašnja stečena znanja te ljudski resursi s dugogodišnjim radnim iskustvima u razvoju gospodarstva odnosno ulaganjima u znanstvenom i tehnološkom segmentu, a sve u cilju razvoja realno održivog gospodarstva na području Ličko-senjske županije. (LSŽ)

Gradnja državne gruntovnice u Gospiću

ZAVRŠNI RADOVI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
10. srpnja 2023. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Prošle godine započeli su građevinski radovi za Središnju pismohranu zemljišnih knjiga Republike Hrvatske. Investicija je vrijedna oko četiri milijuna eura. Investitor je Ministarstvo pravosuđa i uprave, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda.

U okviru digitalizacije zemljišnih knjiga, u pismohrani će biti skenirano oko 17 dužnih kilometara arhivske građe koje će tu biti pohranjene i bit će to središte zemljišnih knjiga za cijelu Republiku Hrvatsku.

Najprije je kraj Opće bolnice srušene nekadašnje vojno skladište sanitetskog materijala i u tijeku su završni radovi na novom objektu i priključenju infrastrukture. Ovom investicijom trajno će se zaštititi arhivska građa na jednom mjestu jer je objekt izgrađen prema standardima čuvanja arhivske građe, bilo da se radi o protupožarnoj ili o zaštiti od prodora vode u zgradu. Tako će ručno vođene zemljišne knjige biti zaštićene od propadanje, a veći dio ih je izrađen još za vladavine Austro-Ugarske.

Zbirke isprava zemljišnih knjiga će se po zaprimljenim zahtjevima skenirati i dostavljati nadležnim općinskim sudovima, što će osloboditi dodatne prostore u mnogobrojnim sudovima diljem Republike Hrvatske, a ujedno će se riješiti i višegodišnji problem čuvanja arhivske građe. (Lsž)

Uz 167. rođeni dan Nikole Tesle

POSJET NAJPAMETNIJEG DJEČAKA NA SVIJETU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
9. srpnja 2023. u 21 sat

SMILJAN - Uoči sutrašnjeg 167. rođendana Nikole Tesle njegovu rodnu kuću danas je posjetio Laurent Simons (13) iz Belgije koji slovi kao najpametniji dječak na svijetu. U Hrvatsku i u Liku je stigao, što mu je bila velika želja, u organizaciji Udruge Nikola Tesla Network.

Laurenta su dočekali ličko-senjski župan Ernest Petry i direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević koji je u ime Udruge Nikola Tesla Network s Dubravkom Davidović organizirao dolazak malog genijalca. Prigodom posjeta župan Petry je Laurentu uručio skulpturu Velebitske degenije, rad akademskog kipara Petra Dolića koji je školovanje započeo u Gospiću, a koja je zaštitni znak na grbu Ličko-senjske županije te značku s grbom županije koju je Laurent s oduševljenjem stavio na ovratnik.

Mladom Belgijancu životni je uzor Nikola Tesla, radi čega mu je jedna od želja bila posjetiti Hrvatsku. Njega u cijelom svijetu nazivaju Malim Einsteinom, rođen je u gradu Ostendu, osnovnu školu završio je sa šest godina, a s devet je krenuo na studij. Diplomirao je s 11 godina, nakon čega je s 12 završio master studij na Sveučilištu Antwerp, dok trenutno pohađa doktorat iz kvantne fizike. Naime, ovaj školarac je u dobi od samo 9 godina na testu inteligencije koji provodi Mensa ostvario rezultat IQ 145, a osim toga on ima fotografsko pamćenje, radi čega slovi kao najpametniji dječak na svijetu. Svi uspjesi osigurali su mu titulu dječaka koji je budućnost svjetske znanosti, a njegovo ime poznato je diljem svijeta.

Obilazak Hrvatske nastavlja zajedno sa svojim roditeljima i domaćinima iz Udruge Nikola Tesla Network. (LSŽ)

Senj

UREĐENO PROČELJE SUDSKE ZGRADE

Unutarnje uređene tek najesen.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
8. srpnja 2023. u 19.45 sati

SENJ - Zahvaljujući Vladi RH, odnosno Ministarstvu pravosuđa i uprave obnavlja se zgrada Stalne službe suda u Senju. Kako se radi o zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture i jedna od najljepših zgrada u strogoj gradskoj jezgri, obnova je iznimno zahtjevna.

Ovih dana, uoči početka turističke sezone na zadovoljstvo gradonačelnika Jurice Tomljanovića i Senjana završeni su vanjski radovi, odnosno radovi na obnovi i uređenju pročelja zgrade, dok će se nakon turističke sezone nastaviti s unutarnjim radovima.

U uređenje senjske ljepotice uložit će se oko milijun eura od čega je Vlada RH, odnosno resorno ministarstvo, osiguralo 90 posto sredstava, dok je Grad Senj osigurao ostatak.

Ovim kao i mnogobrojnim drugim ulaganjima na području cijele Ličko-senjske, još jednom se potvrđuje iznimno uspješna suradnja Vlade RH s Ličko-senjskom županijom, kao i pripadajućom lokalnom samoupravom što je prema riječima župana Petryja nezaobilazna pretpostavka za investicijski ciklus koji je u tijeku, a sve u cilju razvoja županije u svim segmentima. (Lsž)

Izgradnja igrališta u Švici

POSTAVLJEN ASFALT

Završni radovi na igralištu u Švici
Završni radovi na igralištu u Švici
licke-novine@licke-novine.hr
8. svibnja 2023. 8.15 sati

ŠVICA - Jučer su izvršeni radovi asfaltiranja višenamjenskog školskog igrališta Područne škole. Time je napravljen još jedan iskorak kako bi uskoro ovo naselje kraj Otočca imalo potrebne uvjete za sportske aktivnosti kako učenika tako i mještana. U izgradnju igrališta
Uloženo je preko 140 tisuća eura ili u kunama preko milijuna. Sredstva je osigurala Vlade RH odnosno Ministarstva turizma i sporta te Ličko-senjske županije kao nositelja projekta. (Lsž)

Karlobag/Bag

KONAČNO UREĐENA GRADSKA PLAŽA

Uz goste i političare bilo je nešto i kupača
Uz goste i političare bilo je nešto i kupača
licke-novine@licke-novine.hr
7. srpnja 2023. u 18.10 sati

KARLOBAG - Danas je svečano otvorena novouređena gradska plaža koja predstavlja važan korak za turizam i lokalnu zajednicu. Svečanom otvorenju plaže uz brojne goste i domaćina načelnika Općine Karlobag Borisa Smojvera nazočio je i župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić. Uređenje baške plaže koštalo je 1,8 milijuna kuna,

- Svi koji se ovdje kupate znate u kakvom derutnom stanju je bila ova plaža i na što je ličila. Uspjeli smo napraviti reprezentativnu plažu na kojoj se sada nitko neće bojati da će slomiti nogu ili se na bilo koji način ozlijediti. Kao jedno malo mjesto sada se imamo čime ponositi, jer naše mjesto je zasnovano na turističkoj djelatnosti, a ogledalo svakog mjesta je i njegova plaža i sva infrastruktura. Ova plaža je samo jedna od plaža koje je nakon što su izašle iz koncesija potrebno renovirati, sanirati i staviti u funkciju kako je Karlobag i zaslužio kao staro primorsko mjesto koje svoj gospodarski razvoj zasniva na turizmu. Osim toga, svima nama je ova gradska plaža prirasla srcu, mnoge su generacije ovdje svoje prve plivačke korake napravile na plaži. Ova plaža je osim starog sjaja prilagođena i osobama s invaliditetom, tu je rampa uz pomoć koje se invalidi mogu spustiti na nju, kao i aqualifter kojim se osobe s invaliditetom mogu spustiti u more. Moram se još jednom zahvaliti ministru Butkoviću, državnom tajniku Bilaveru, i županu Petryju i drugima. Idemo i dalje u projekte, u nova naselja, na jesen će se započeti sanacija plaže u Cesarici, isto tako radimo projekt sanacije plaže ispod hotela Zagreb, nekad popularne Plantaže, te se nadamo da će i ona uskoro zasjati u punom sjaju.- kazao je načelnik Smojver.

- Dragi moji Bažani, ovdje sam više kao kod kuće. Sve ovo što je načelnik Smojver rekao je jedan od načina na koji županija disperzivno ulaže po cijeloj Ličko-senjskoj županiji, u sva četiri grada i svih osam općina. U pripremi je puno projekata koje ćemo realizirati u ovoj općini, od Barić Drage, Lukova Šugarja, samog Karlobaga, Ribarice, Cesarice i svih mjesta u priobalnom dijelu, a jednako tako pratimo i Velebitski dio, točnije područje Baških Oštarije, gdje smo također kroz zelenu i digitalnu tranziciju nominirali pojedine projekte kako bi se potakao razvoj turizma na području općine Karlobag u cjelogodišnjem razdoblju. Možemo kazati da smo svi iz Gospića odrasli uz ovu plažu, i jako smo vezani uz ovaj kraj. Ovo je jedan od primjera kako zajedničkom suradnjom treba realizirati projekte. Ponosni smo da je Karlobag dobio i aqualift, prilagođen invalidima, a sve će to donijeti jednoj boljoj turističkoj ponudi na ovome području.- kazao je župan Petry.

"Vrata" gradske plaže kupačima i brojnim gostima otvorili su župan ličko-senjski Ernest Petry i načelnik Općine Karlobag Boris Smojver. (LSŽ)

Dom zdravlja Otočac

ADAPTIRAN PROSTOR ZA BOLESNIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
7. srpnja 2023. u 17.30 sati

OTOČAC - Završeni su radovi na adaptaciji dijela prostora Doma zdravlja za obavljanje zdravstvene djelatnosti u stacionaru u što je Ličko-senjska županija investirala preko 127 tisuća eura. Stručni nadzor također je platila Županija u iznosu 6.650 eura što ukupno za navedeni projekt iznosi 126.887,24 eura. Radove je izvršila tvrtka "Rebako" iz Zagreba i okončani su prije ugovorenog roka. Na prigodnoj svečanosti otvaranja uređenih sadržaja bilo je izaslanstvo Opće bolnice iz Gospića, a nazočne je pozdravio ravnatelj Doma zdravlja Ivan Furlan.

- Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ove adaptacije. Prvenstveno zahvaljujem županu ličko-senjskom Ernestu Petryju i njegovim suradnicima koji su učinili sve da se ovaj posao realizira. Izvršene su i neke preinake prostora, izmjena stolarije i uređen je sanitarni prostor. Rekao je Furlan.

- Sretan sam da su realizirani radovi završeni izvedeni kvalitetno i profesionalno, bez "fušarenja" i u skladu s projektom. Sa svim učinjenim jako smo zadovoljni i nastaviti ćemo ulagati u ovaj Dom zdravlja, kao i u ostale zdravstvene ustanove na našem području. Hvala svima što ste se odazvali da bismo podijelili sreću i zadovoljstvo realizacijom ovoga posla.- rekao je ličko-senjski župan Ernest Petry.

Stacionar će osigurati komforne uvjete za liječenje pacijenata s područja grada Otočca, te općina Brinje i Vrhovine i provoditi palijativnu skrb o starijim osobama. U sklopu radova uređen je prostor za 11 kreveta, adaptirani su kupatilo, dnevni boravak, sobe za medicinsko osoblje te prostor za medicinski materijal. Zamijenjena je električna instalacija i uspostavljena internetska veza.

Županija planira da će osigurati još 30 tisuća eura za medicinsku opremu u Otočcu. Nastavit će se investiranje i u druge ustanove. U planu je adaptacija ambulante u Domu zdravlja u Korenici i Donjem Lapcu, opremanje odjela DDD za ZZJZ LSŽ, nabava UZV uređaja za DZ dr. I. Pehovac Novalja te u OB Gospić. Za realizaciju navedenoga već su stavljeni prijedlozi u II. izmjene Proračuna Ličko-senjske županije. (LSŽ)

Županijska uprava za ceste Gospić

POBOLJŠANJE CESTA U KOSINJU I SMOLJANCU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
7. srpnja 2023. u 8 sati

GOSPIĆ - Prestankom obilnim kiša Županijska uprava za ceste intenzivirala je poslove među kojima su i radovi na obnovi završnog asfaltnog sloja kolnika u Donjem Kosinju. Dionica ima 1200 metara za što je osiguran iznos od 78.000 eura.

Paralelno s ovim projektom, počeli su radovi i u Smoljancu na rekonstrukciji 300 metara ceste. Poboljšat će se geometrija ceste, ojačati kolnik kako bi nakon obnove bila povećana nosivost ceste i sigurnija vožnja. Osim toga, bit će postavljen i novi završni sloj asfalta. Vrijednost radova je preko 160 tisuća eura.

Za ove projekte osigurano je više od 240.000 eura, a važan su korak u unapređenju prometne infrastrukture u Ličko-senjskoj županiji, što je ključno za razvoj regije, ali ujedno utječu i na poboljšanje prometne sigurnosti i kvaliteti putovanja za sve sudionike u prometu.

Iz Županijske uprave za ceste na čijem je čelu Luka Matijević naglašavaju kako će se radovi odvijati uz minimalno ometanje prometa, a najavljuju i radove na drugim županijskim cestama. (LSŽ)

VJEŠTINE ZA STARIJE UČENIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
6. srpnja 2027. u 23.10 sati

GOSPIĆ - U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje predstavljen je program Vještina za adolescenciju u Ličko-senjskoj županiji, namijenjen učiteljima predmetne nastave, razrednicima te stručnim suradnicima u osnovnim školama. Program je predstavila viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić. Radi se o znanstveno utemeljenom programu prevencije za adolescente u dobi od 11 do 14 godina koji provode razrednici, a usmjeren je razvijanju socijalnih i emocionalnih vještina. U cilju primjene programa su predavanja u Osnovnoj školi Plitvička Jezera, a drugi dio je krajem tjedna u Karlobagu.

Voditeljica Ureda ujedinjenih naroda za prevenciju droga i kriminaliteta za jugoistočnu Europu, Žana Glavendekić, upoznala je prisutne s primjenom znanstveno utemeljenih preventivnih programa u Hrvatskoj, a s iskustvima primjene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji govorili su Martina Dumančić Vranješ i Milorad Sanić, voditelj Lions Kluba Hrvatska, koji je prisutne upoznao o ulozi Kluba, koji u ovom programu sudjeluju u tiskanju priručnika i radnih bilježnica za sve učenike i učitelje. Predstavljanju programa nazočila je i Marianne Jansson Fredriksson, starija trenerica iz Švedske u kojoj se ovaj program provodi već 30 godina. Cilj edukacija je da se osposobe dvije trenerice iz Ličko-senjske županije, kako bi se stvorili uvjeti za održivost programa. (LSŽ)

Županijsko izaslanstvo u Brislu

SASTANAK S RESLEROM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
6. srpnja 2022. u 17 sati

BRISL - Boravak Županijskog izaslanstva u središtu EU organizirala je Europska pučka stranka kao najveća politička grupacija u Europskom parlamentu, čijoj obitelji pripada i četvero europarlamentaraca iz redova HDZ-a predvođenih Karlom Resslerom, izaslanstvo Ličko-senjske županije u Bruxellesu su činili predstavnici Županije te gradonačelnici i načelnici općina iz redova HDZ-a, koji su direktno uključeni u realizaciju projekata financiranih iz EU fondova.

Program je započeo otvorenjem izložbe "Deset godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji", na kojemu su uz mnogobrojne dužnosnike nazočili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, prvi ministar vanjskih poslova u Vladi RH Mate Granić, predstavnici ostalih županija te hrvatski europarlamentarci Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Željana Zovko predvođeni domaćinom događaja europarlamentarcem Karlom Resslerom koji se uvodno obratio svima nazočnima naglasivši iznimnu bitnost članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, čijim sredstvima se realiziraju mnogobrojni investicijski projekti na području cijele Republike Hrvatske.

Održano je i predavanje o radu Europskog parlamenta, nakon kojega je održan radni sastanak europarlamentarca Karla Resslera s izaslanstvom Ličko-senjske na temu dosadašnjeg korištenja EU sredstava na području Ličko-senjske županije, kao i planovi korištenja sredstava iz Europskih fondova u idućem razdoblju, a sve u cilju regionalnog razvoja i što učinkovitijeg provođenja kohezijske politike Europske unije za razdoblje do 2027. godine. Nakon sastanka je u Europskom parlamentu organizirano predstavljanje knjige "Diplomatska oluja", autora Mate Granića, bivšeg ministra vanjskih poslova u Vladi RH u razdoblju predsjednika Tuđmana te premijerno projekcija istoimenog dokumentarnog filma. (LSŽ)

Uz 10. obljetnicu Hrvatske u Europskoj uniji

Županijsko izaslanstvo u Brislu

Županijsko izaslanstvo letjelo je s domaćim zrakoplovom sa županijskim grbom
Županijsko izaslanstvo letjelo je s domaćim zrakoplovom sa županijskim grbom
licke-novine@licke-novine.hr
4. srpnja 2023. u 22.30 sati

BRISL - U organizaciji hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera, HDZ, Europske pučke stranke i Europskog parlamenta, u Bruxellesu je svečano obilježeno 10. obljeticu članstva Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Delegaciju Ličko-senjske županije u dvodnevnom posjetu Bruxellesu predstavljaju ličko-senjski župan Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Brkljačić-Orešković, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović, gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo-Đono, načelnik Općine Perušić Ivan Turić, načelnik Općine Karlobag Boris Smojver, načelnik Općine Udbina Josip Seuček, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina-Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Ana Milinković-Rukavina i tajnik Županijskog HDZ-a Ivica Radošević.

Dvodnevni program započeo je otvaranjem izložbe "Ten years of Croatia's European membership" na kojem su nazočili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, prvi ministar vanjskih poslova RH Mate Granić, predstavnici ostalih županija, hrvatski europarlamentarci Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Željana Zovko te domaćin događaja europarlamentarac Karlo Ressler. (LSŽ)

U susret turističkoj sezoni u Karlobagu

UREĐENA GRADSKA PLAŽA

Otvaranje u petak, 7. srpnja u 13 sati.

Nedjeljni kupači na Gradskoj plaži/Snimio Ivan Miletić
Nedjeljni kupači na Gradskoj plaži/Snimio Ivan Miletić
licke-novine@licke-novine.hr
1. srpnja 2023. u 8.30 sati, dopuna 2. srpnja 2023. u 19.45 sati

KARLOBAG - Ovaj podvelebitski primorski gradić početak nove turističke sezone dočekuje uređenom starom gradskom plažom ispod župne crkve sv. Karla Boromejskog uzgrađenoj 1767. koja je teško oštećena avionskim bombardiranjem, a dio je srušen pedesetih godina kada se pravila Jadranska magistrala kroz gradić i sačuvan je samo zvonik.

Za uređenje plaže desetljećima zapuštane plaze s kabinama utrošeno je 1,8 milijuna kuna zahvaljujući suradnji Ličko-senjske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Općine Karlobag. Ovim poslom Karlobag ulazi u višu razinu hrvatskog morskog turizma. Uz inovativne sadržaje poput vodenog lifta, koji omogućuje osobama s invaliditetom i slabije pokretnima lagan pristup u more i rasvjetu za noćno kupanje kada je more najtoplije, šalje se poruka kako je Bag spreman zadovoljiti potrebe svih svojih posjetitelja pa i onih najizbirljivijih. Ne treba zaboraviti da je ova plaza jedna od najstarijih na cijelome Jadranu čija je gradnja započela dvadesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući inicijativi baških poduzetnika.

Ličko-senjski župan Ernest Petry ne krije zadovoljstvo realizacijom projekta u suradnji s načelnikom Općine Karlobag Borisom Smojverom kao osobom koja je dala maksimalan trud u realizaciji projekta.

- Uređenje plaže samo je jedan od mnogobrojnih projekata koji se provode po cijeloj Ličko-senjskoj županiji s ciljem poticanja razvoja turizma.- kaže Petry dodajući zahvalnost Vladi Republike Hrvatske i resornim ministarstvima za podršku u realizaciji ovog i brojnih drugih projekata. (LSZ)