POČETNAARHIVAŽUPANIJA
UČIONICA NA OTVORENOM
OTVORENA SENZORNA SOBA
ZA GOJTANOV DOM PREKO 1,5 MILIJUNA EURA
ŽUPAN PETRY ODAO POČAST ŽRTVAMA
PROSLAVA DANA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE
GOSPIĆANI KONTROLIRALI ZDRAVLJE
LIKA BEZ MINA ZA DVIJE GODINE
ŽUPAN PETRY PRIMIO IZASLANSTVO HCK
NOVI RAVNATELJ PROF. VIDMAR
PRIJEM KOD ŽUPANA PETRYJA
VJERNICIMA KOJI SLAVE PO JULIJANSKOM KALENDARU
SUSRET KATOLIČKE MLADEŽI
ŽUPANI DIJELILI SADNICE
SAJMA AGROTURIZMA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE
ŽUPANIJA NE GRADI TVORNICE, ALI POMAGAŽE
PRIPREME ZA TURISTIČKU SEZONU
NA PROSLAVI I IZASLANSTVO IZ GOSPIĆA
SREDSTVA ZA SENJSKO IGRALIŠTE
OBNOVLJENA SUDSKA ZGRADA
Čestitka ličko-senjskoj župana Petryja
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
MODERNIZACIJA CESTE OD UDBINE DO AUTOCESTE
MODERNIJA INFRASTRUKTURA
OTVORENA NOVA ZGRADA LUČKE UPRAVE
DRŽAVA POMAŽE RAZVOJ OTOKA
VIZIJA BUDUĆNOSTI LIKE I OKOLICE
STIŽE I POTREBNA OPREMA
PREDSTAVLJENA AKTIVNA POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA
ŽUPANIJSKA POTPORA ZA LUKU U METAJNI
ZA ŠKOLE ČETIRI MILIJUNA EURA
PRORADILA SOLARNA ELEKTRANA
CENTAR ĆE BITI KOD PRIKLJUČKA AUTOCESTI
USKORO LJEKARNA
USKORO DVIJE CISTERNE ZA PITKU VODU
NOVA OPREMA ZA POPRAVAK ZUBA
GOSPIĆ JE RASKOPAN I ZBOG ZEMNOG PLINA
DRUGO POSLJERATNO OTVARANJE POŠTE
I JASLICE U VRTIĆU
ULAGANJA U INFRASTRUKTURU
PREMIJER PLENKOVIĆ POSJETIO VATROGASCE

Uređenje Laudonova gaja na Krbavskom polju

UČIONICA NA OTVORENOM

Sudionici čišćenja Laudonovog gaja na Krbavi
Sudionici čišćenja Laudonovog gaja na Krbavi
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2024. u 19 sati

GOSPIĆ - Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije uspješno nastavlja s realizacijom svojih projekata, a dobra vijest ovaj put pristigla je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U okviru Javnog poziva za neposredno financiranje projekata koji doprinose održivosti posjetiteljske infrastrukture, osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 42.000 eura za izgradnju Učionice na otvorenom u posebnom rezervatu šumske vegetacije Laudonov gaj kraj Udbine.


Fond će sufinancirat projekt s iznosom od 33.000 eura, dok će preostali devet tisuća eura po prijedlogu župana Petryja biti osigurano iz proračunskih sredstava Ličko-senjske županije.

U Laudonovu gaju izgradit će se atraktivna drvena nadstrešnica za posjetitelje s 45 četvornih metara natkrivenog i 20 četvornih metara nenatkrivenog prostora. Tu će biti drvene klupe, stolovi i dva moderna interaktivna edukacijska elementa s istraživačkim stupom s lupom i geološkim stupom. Sukladno dobivenim dozvolama i projektno-tehničkoj dokumentaciji koju je izradila Javna ustanova ovo je tek prvi korak prema uređenju infrastrukture za posjetitelje u ovom prirodnom biseru.


Do sada je ova Javna ustanova u suradnji s Općinom Udbina, Hrvatskim šumama i drugim suradnicima provela više akcija čišćenja i zbrinjavanja otpada iz područja posebnog rezervata Laudonov gaj da bi se unaprijedi atraktivnost ove drevne ličke šume i prilagodi za prijem posjetitelja s naglaskom na edukaciju u prirodi djece školskog uzrasta.(LSŽ)

ZA ONE KOJI NEZNAJU PRENOSIMA IZ LIKAPEDIJE:

Današnji Laudonov gaj, na rubu Krbavskog polja nedaleko Bunića, je nasad bora i hrasta na živom pijesku. Godine 1746. kumpanijski zapovjednik u Buniću, a kasnije austrijski feldmaršal Laudon izdao je naredbu da se živi pijesci pošume kako ne bi nanosili štetu poljoprivredi. I kasnije, za Vojne uprave, nasadi su proširivani crnim borom, metlikom i bagremom. Laudonov gaj ima oko 700 ha površine. Od toga je pod crnim borom 310 ha, a hrastom 340 ha.
General Laudon, pravim imenom barun Laudon Gideon Ernest, rođen je 2. veljače 1716. u Tootzenu u Litvi u škotskoj plemićkoj obitelji. Umro je kao austrijski feldmaršal 14. srpnja 1790. u Nou Titscheinu u Moravskoj. U Bunić je stigao 1746. kao major u Ličkoj regimenti.

Drugi izvor kaže:
-Današnji Laudonov Gaj je nasad bora i hrasta uz selo Šalamunić kraj Bunića na tzv. živim pijescima. Pijesak vjetar pokreće zatrpavajući oranice i njive. Prvi nasad po Laudonovoj zamisli bio je proveden na takav način da je nasad izgledao u tlocrtu kao vojska u bojnom pokretu, ali se pijesak i dalje širio izvan nasada. Kasnije, za vojne uprave, osim hrasta se za vezanje živog pijeska upotrebljavao i crni bor i metlika, a također i bagrem. Pijesak je i dalje ugrožavao oko 2000 ha oranica i livada u Krbavskom polju.

Današnji Laudonov gaj ima 700 ha. Od toga pod crnim borom 310 ha i hrastom 340 i do pred kratko vrijeme pod živim pijescima oko 130 ha. Nakon Drugog svjetskog rata pošumljen je borom, hrastom i bagremom. Laudonov gaj od 1965. je rezervat šumske vegetacije. Na 33 ha su 584 stabla starog hrasta lužnjaka kojeg je oko 1920. posječeno na oko 100 ha. Ukupna površina gaja 1997. bila je 408 ha. Prema podacima Odjela za ekologiju Hrvatske uprave šuma u Gospiću 2003. na živim pijescima 1746. počelo je sađenje hrasta lužnjaka (Quercus robur). Ostaci te šume starih hrastova nalaze se u 16 odjelu gospodarske jedinice Laudonov gaj. Prema osnovi gospodarenja iz 1988. na površini od 33,23 ha nalazila su se 584 stabla hrasta lužnjaka. Izmjerom iz 2003. na toj se površini nalazi 518 stabala. Pronađeno je 36 suhih stabala koja se još nisu srušila. Srednja visina stabala iznosi 23 m, dosta je stabala prevršeno, odnosno slomljenog vrha, pa je visina manja. Ne može se govoriti o drvnoj masi jer je preko pola stabala vidno šupljo. Najveći izmjereni opseg u prsnoj visini je 480 cm. (MAČ)


Strukovna škola Gospić

OTVORENA SENZORNA SOBA

Soba, odnosno razred, namijenjen učenicima s teškoćama u razvoju.

Ravnateljica i župan otvaraju prvu senzornu školsku sobu
Ravnateljica i župan otvaraju prvu senzornu školsku sobu
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2024.

GOSPIĆ - Danas su Barbara Tomljenović-Jurković, ravnateljica Strukovne škole i Ernest Petry, ličko-senjski župan, presijecanjem vrpce označili početak rada Snozelen senzorne sobe prve na području Županije. Soba, odnosno razred, kako je istaknuto, uvelike će olakšati uključivanje učenika s teškoćama u razvoju i pomoći im u odgojno-obrazovnom procesu pružanjem podrške mentalnom zdravlju mladih na području cijele Ličko-senjske županije.

S obzirom na izloženost djece i mladih rizičnim utjecajima iz okruženja, u cilju njihove zaštite i poticanja na proaktivno ponašanje i zdrav psihofizički razvoj, pojavila se potreba za obogaćivanjem odgojno-obrazovnog rada odnosno opremanja senzorne sobe za što je osiguran iznos od preko 20 tisuća eura. Uz zaposlenike, učenike i izaaslanstvo Županije u kome je bila i zamjenica župana Jasna Orešković- Brkljačić bili su i predstavnici lokalnih ustanova.

Prigodna svečanost počela je državnom himnom koju je otpjevala učenica Karla Adamović, nakon čega se nazočnima obratio ličko-senjski župan Ernest Petry koji je istaknuo kako je Županija realizirala iznimno velika ulaganja u društvene, obrazovne i zdravstvene djelatnosti, a to se posebno odnosi i na Strukovnu školu koja je među brojnim aktivnostima uredila praktikum za ugostiteljsko posluživanje i kuharstvo, mijenjala kurikulume kako bi se učenici obrazovali u strukama shodno potrebama tržišta rada, na koji način su ujedno povećane i upisne kvote učenika u strukovnim usmjerenjima.

- Iskoristio bih prigodu i najavio skoro otvorenje novog visokoškolskog smjera pri Veleučilištu Nikole Tesle u Gospiću, odnosno smjera petog stupnja za izobrazbu magistara ekonomije, a također želim istaknuti kako je nedavno potpisan ugovor za energetsku obnovu zgrade Strukovne škole i Gimnazije u vrijednosti od oko dva milijuna eura bespovratnih sredstava, dok će Županija u naredne dvije godine iz proračuna osigurati još 600 tisuća eura.-istakao je župan Petry.

Snoezelen senzornu sobu predstavila je ravnateljica Škole istaknuvši iznimno zadovoljstvo i ponos što se u školi mogu činiti ovako veliki pomaci. Naglasila je kako Škola ima sedam sektora i 12 obrazovnih programa te da su suočeni s brojnim izazovima s kojima se svi vrlo uspješno nose, a inkluzivnost učenika s teškoćama u razvoju te prihvaćanje svih međusobnih razlika među učenicima ono je na što su svi zaposlenici i učenici škole osobito ponosni.

- U ovu školu integrirano je 31 dijete s teškoćama u razvoju, uslijed čega u Školi na ovakav način želimo djelovati i preventivno pružati adekvatnu pomoć svim učenicima Ličko-senjske županije kojima je pomoć potrebna u očuvanju mentalnog zdravlja. Ovaj projekt svakako će pozitivno djelovati na odgojno-obrazovne procese koji se u školi odvijaju.-naglasila je ravnateljica Tomljenović-Jurković.

Snoezelen senzorna soba predstavlja višeosjetilno okruženje u kojoj se uz pomoć stimulativnih podražaja, odnosno, raznih svjetlosnih efekata, boja, glazbe, zvukova i drugih stimulatora potiče rad osjetila i stvara umirujuće okruženje. Osobito je pogodna za rad s djecom i osobama koja imaju poteškoće s mentalnim zdravljem, cerebralnim oštećenjima, autizmom, slabovidnošću, problemima sa sluhom ili poteškoćama u razvoju, a tretmanima se potiče komunikacija, socijalna interakcija te istraživanje i učenje, a ista će se u moći koristiti kako za potrebe učenika škole, tako i za potrebe šire zajednice. (LSŽ)

Obnova velebitskog planinarskog doma na Visočici

ZA GOJTANOV DOM PREKO 1,5 MILIJUNA EURA

Dokumentarna fotografija Gojtanova doma prije prohujalih ratova
Dokumentarna fotografija Gojtanova doma prije prohujalih ratova
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2024. u 22 sata

GOSPIĆ - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli sredstava Parku prirode Velebit za sufinanciranje rekonstrukcije planinarskog doma "Gojtanov dom" na Visočici jer je od iznimnog interesa kako za građane Gospića, tako i za cijelu Ličko-senjsku županiju, i hrvatske planinare koji već Velebit obilaze preko stotinu godina.

Sredstva Fonda dodijeljena za rekonstrukciju Doma iznose gotovo milijun eura što je 80 % procijenjenih i opravdanih troškova investicije koji se odnose na izvođenje radova na rekonstrukciji Doma, dok će se ostatak od oko 250 tisuća eura osigurati iz zajedničkih sredstava Parkova Hrvatske, što sveukupno iznosi preko 1,5 milijuna eura. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava, koji će zaključiti Fond i Park prirode Velebit čija je uprava u Kaniži Gospićkoj. Ovom investicijom dodatno će se unaprijediti zaštita okoliša i prirode, a ujedno i veliki doprinos turističkoj ponudi i promidžbi kako Gospića tako i cijele Ličko-senjske županije.

Poznati gospićki odvjetnik Ivan Gojtan 1912. godine postao je predsjednik gospićke Podružnice planinarskog društva. Gojtan je već tada bio poznat kao graditelj planinarskih skloništa i kuća na Velebitu. Prije više od 100 godina, odnosno 1921. godine, donesena je odluka o izgradnji planinarskog doma na Visočici, koji je 1929. godine i službeno otvoren te nazvan "Gojtanov dom". Gojtan umro je 1939. godine, a godinu dana kasnije Dom na Visočici, koji nosi njegovo ime je zapaljen.
Skupština Planinarskog društva "Visočica" iz Gospića koje je bilo jedno od najstarijih hrvatskih planinarskih društava nakon Matice u Zagrebu, odlučila je 1961. da se Dom ponovno izgradi. Dvije godine kasnije on je ponovno otvoren te je sve do Domovinskog rata taj dio Velebita bio jako posjećivan, pogotovo često su gore stizali brojni Gospićani.

Uslijed ratnih zbivanja Dom je ponovno zapaljen 24. listopada 1991. godine i od tada nije u funkciji, ali zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Hrvatske odnosno resornog ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koja su osigurana Dom će nakon rekonstrukcije ponovno služiti kao jedno od glavnih okupljališta kako hrvatskih planinara.
Za očekivati je da će biti ovakvog razumijevanje i za neke druge napuštene i devastirane objekte na Hrvatskom Olimpu.(LSŽ)

Gojtanov životopis iz Likapedije:
GOJTAN, Zvonimir - Ivan, odvjetnik i planinar (Petrinja. 3. I. 1869. - Gospić, 19. II. 1939.). Rođen u obitelji liječnika Nikole i Karoline rođ. Bizum. Osnovnu školu polazio u Dalju i Osijeku, a Gimnaziju završio u Osijeku. Studirao pravo na bečkom Sveučilištu (1886), nastavio na zagrebačkom Sveučilištu (1888), gdje je diplomirao. Još za studija na prvoj godini počeo prevoditi Tolstoja za Vijenac. Radio u Zemaljskom statističkom uredu u Zagrebu do otkaza (1890), koji je dobio zbog uvoda što ga je napisao u Izvještaju o petogodišnjem djelovanju Trgovačko-obrtničke komore u Zagrebu. Bavio se novinarstvom i prevođenjem ruskih pisaca. Surađivao je Hrvatskoj, Obzoru, Narodnim novinama, Vijencu, Prosvjeti, Nadi, Hrvatskom planinaru i drugim redakcijama. Boravio u Rusiji kako bi ju bolje upoznao (1896) i šalje izvještaje za hrvatske redakcije Obzora i Vijenca, ali i za ruske Ruskoje slovo, Vjedomosti i Novoje vremja. Po povratku je jedno vrijeme bio sudac, ali je zbog političkih prilika prešao je u odvjetnike i od 1902. do smrti odvjetnik je i javni bilježnik u Gospiću. TAda je u Gospiću bilo deset odvjetničkih ureda, a njegov je godinama bio najveći jer je imao pet odvjetničkih pripravnika.
Postaje starješinom Hrvatskog sokola (1906), osniva Starčevićevu sokolsku župu i Starčevićev klub. Izdaje, uređuje i financira list Starčevićanac (1907) i Lički Hrvat. U književnosti se javio prijevodima i prikazima djela ruskih pisaca. Za Društvo sv. Jeronima preveo roman N. P. S. Wisemana Fabiola ili drevni kršćani, Zagreb 1893., a na molbu I. Kršnjavoga uređuje (1892 - 1896), prevodi s ruskog te piše basne i crtice za čitanke pučkih i šegrtskih škola (Čitanka za šegrtske škole, Zagreb 1896). Izabrao je, preveo i napisao priloge u slikovnici Po svijetu priče i pjesme taj put vrluda. Oj, podjite djeco, samo podjite tuda, Zagreb, 188?. Trajno se zauzimao za dobro poznavanje jezika, piše kritički osvrt na rječnik A. Suvorovljeva, Vienac (1896). Za HNK u Zagrebu preveo Ženidbu N. V. Gogolja, Medvjeda A. P. Čehova (1897), Moć tmine ili gdje dahne tu život sahne L. N. Tolstoja (1898), Ivan Ivanovič je kriv V. V. Bilibina (1899). Pisao lirske, krajolikom nadahnute pjesme: Primorska uspavanka, Vienac (1896); uglazbio V. Novak, Visočici, Vjerni drug (1919), Lici, Lički kalendar 1933. Uvodnike, feljtone, prikaze knjiga, crtice, basne, epigrame, publicističko-povijesne priloge i teme iz planinarstva objavljuje u listovima Obzor (1893), Vienac (1894, 1896 - 1897, 1913), Nada Sarajevo (1895), Narodne novine (1897), Hrvatski planinar (1914, 1933 - 1934), Hrvatska njiva (1917), Vjerni drug (1919-1920), Lički Hrvat (1922), Napredak kalendar (1930), Lička sloga (1935 - 1936) i dr. Uvršten je u antologiju Hrvatska planinarska književnost 1994). Potpisivao se šifrom I. Z. G. i Ivan Gojtan Velebitski.
Trajno radio na razvitku planinarstva u Lici. Potiče obnavljanje podružnice HPD Visočica (1912), kojemu je bio na čelu 25 godina; izvodi mnoge staze i markacije po Velebitu, a osobito je zaslužan za podizanje planinarskog doma na Visočici na 1460 m nm (1929) koji je nazvan njegovim imenom. Za početak razvoja planinarstva na Oštri (798 m) kraj Gospića izgradio je piramidu, odnosno vidikovac i stazu do vrha (1914) s kojeg je bio divan pogled na Velebit i Ličko polje. Razvio je planinarstvo na južnom Velebitu, tiskao i raspačao tisuće razglednica s motivom Velebita. Zaslužan je za razvitak planinarstva u Lici i izgradnju planinarskih kuća i domova. Od željeznice je kupio i dvije zgrade u Cerovcu kod Gračaca i poklonio ih društvu. U Cerovcu je dom otvoren 1925. uz tisućitu obljetnicu hrvatskog kraljevstva.
Za prvog svjetskog rata od Mađara je preuzeo ličku željeznicu i postao njenim upraviteljem. Bio je član mnogih društava te Braće Hrvatskog zmaja kao Zmaj Velebitski. U pustoj goleti u Dražici s južne strane Karlobaga izgradio je svoj tuskulum, poznatiji kao Gojtanova vila i pretvorio divlji krš u pitomo odmaralište koje je još u funkciji.U istočnom dijelu Gospića jedna ulicanosi njegovo ime.


79. godišnjica stradanja Hrvata 1945.

ŽUPAN PETRY ODAO POČAST ŽRTVAMA

Počast kod rekonstruirane uništene spomen-ploče iz 1990. godine
Počast kod rekonstruirane uništene spomen-ploče iz 1990. godine
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2024. u 9.40 sati

GOSPIĆ - U sklopu obilježavanja 79. godišnjice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, danas je ličko-senjski župan Ernest Petry odao počast i zapalio svijeću u spomen na nevine žrtve komunističkih zločina ispred spomen-ploče za hrvatske žrtve stradale nakon Drugog svjetskog rata, koja podignuta za Mandelinu 1990. godine, i odmah stučena, Ploča je na ogradi kod ulaza u glavnu aleju Gradskog groblja sv. Marije Magdalene. Tu je nedavno izvršena ekshumacija 253 posmrtna ostatka žrtava postratnih zločina.

Na Bleiburškom polju i u kolonama smrti dogodila su se stradanja desetaka tisuća nedužnih civila i razoružanih vojnika koji su se predali, nakon čega su bili zlostavljani i ubijani bez ikakvog prethodnog suđenja te pobacani u jame o kojima je bilo zabranjeno govoriti i pisati sve do pada komunizma i dolaska demokratskih promjena. Ta stradanja i zločini danas su simbol patnje hrvatskog naroda i svakako su jedan od najtužnijih događaja u ne tako davnoj prošlosti. (LSŽ)

DUBROVNIK

PROSLAVA DANA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Županijska skupština zasjedala je u kazalištu Marina Držića
Županijska skupština zasjedala je u kazalištu Marina Držića
Nebeski zaštitnik županije je sv. Leopold Mandić.
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2024. u 22.45 sati

DUBROVNIK - Povodom obilježavanja 31. godišnjice Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica županijske Skupštine na kojoj su prisustvovali brojni visoki uzvanici među kojima su nazočili domaćin župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Branko Bačić, gradonačelnik Grada Dubrovnika i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Franković, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Petar Čović, državni tajnici i mnogi drugi uzvanici.

Najsvečaniji dio Skupštine bila je dodjela priznanja ovogodišnjim laureatima, koja su uručili predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić i župan Nikola Dobroslavić. Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena profesoru Nikoli Miroševiću, koji je djelujući više od pet desetljeća, ostavio dubok trag u znanstvenom, nastavnom, stručnom i publicističkom radu o uzgoju vinove loze. (LSŽ)

Međunarodni dan sestrinstva

GOSPIĆANI KONTROLIRALI ZDRAVLJE

Nije se dugo čekalo na kontrolu tlaka
Nije se dugo čekalo na kontrolu tlaka
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2024. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Na ulazu u gospićku placu danas je kontrolom zdravlja sugrađana obilježen Međunarodni dan sestrinstva u suradnji Hrvatske komore medicinskih sestara Ličko-senjske županije, Opće bolnice, Doma zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i medicinskih sestara i tehničara Strukovne škole. NA kontroli tlaka i cukra bili su zdravstveni radnici, a pridružila im se i Jasna Orešković-Brkljačić, zamjenica ličko-senjskog župana.

Sestrinstvo se, s pravom, često naziva "srcem" zdravstvenog sustava. Medicinske sestre i tehničari pružaju ključnu podršku pacijentima, pogotovo u najtežim trenucima, te su neizostavni dio održivog i suosjećajnog zdravstvenog sustava. Njihova uloga se, s razvojem medicine, također značajno proširila. U Ličko-senjskoj županiji u posljednje se vrijeme može primijetiti značajan pomak u prepoznavanju važnosti ove profesije. Primjer tome je uvođenje medicinskog smjera u Strukovnoj školi Gospić, što odražava potrebu za većim brojem kvalificiranih medicinskih sestara i tehničara u regiji. Ova inicijativa ne samo da osigurava lokalnu radnu snagu, već također pridonosi održivosti i kvaliteti zdravstvene skrbi u ruralnim područjima. Gospićka Bolnica kao ključna medicinska ustanova u županiji prepoznaje važnost suradnje s obrazovnim institucijama i suradnja osigurava kontinuitet stručnog kadra i omogućuje stalno usavršavanje te prilagodbu medicinskih sestara i tehničara novim trendovima i tehnologijama. (LSŽ)

Konferencije o razminiranju minskih polja

LIKA BEZ MINA ZA DVIJE GODINE

Pod minama je 34 milijuna četovnih metara Hrvatskog teritorija.

Sudionici skupa o razminiranju hrvatskog tla
Sudionici skupa o razminiranju hrvatskog tla

www.licke-novine.hr
8. svibnja 2024. u 23.10 sati

GOSPIĆ - Danas predstavljen projekt Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom "Croatian safe steps CROSS" ukupne vrijednosti preko milijuna eura. Cilj projekta je razminiranje ukupno 34.515.087 četvornih metara šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području Ličko-senjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Provedbom projekta omogućit će se učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšati sigurnost građana i turista u Republici Hrvatskoj, doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, zaštiti okoliša te očuvanju imovine.

Korisnik projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova, a operativno ga provodi Ravnateljstvo civilne zaštite. Predstavljanju projekta nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predstavnica Europske komisije Aida Liha Matejiček, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić te brojni predstavnici policije i Civilne zaštite.

-Zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske koja je za potrebe razminiranja izdvajala nacionalna sredstva, a od 1998. razminiranje se sufinancira i europskim sredstvima. Na području Ličko-senjske županije cijelo vrijeme se vrši čišćenje prostora od minski sumnjivih područja. Nakon Domovinskog rata, veliki dio Ličko-senjske županije je ostao miniran stoga je proces bio neizbježan. Možemo reći kako je ličko područje, gledajući šume i brdsko-planinski dio jako zahtjevno za razminiranje, a kompletan proces razminiranja bit će završen za dvije godine. Većina poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije je deminirana kako bi ga stanovnici mogli koristiti za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom u cilju razvoja gospodarstva.-rekao je danas župan Petry
.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u obraćanju je naglasio da kada govorimo o minskim opasnostima poznato je da je opasnost i dalje prisutna, a u posljednjih nekoliko godina i dodatno naglašena.

- Sustavno razminiranje svugdje u svijetu je jedan od najdugotrajnijih i najopasnijih poslova i zahtjeva velika ulaganja. Za kompletno razminiranja ostale su nam još Ličko-senjska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Splitsko-dalmatinska županija koje su prema procjeni zagađene s približno 10.000 eksplozivnih ostataka rata, mina i neeksplodiranih vojnih sredstava. Nakon gotovo 30 godina sustavnog razminiranja cijelu Hrvatsku ćemo u naredne dvije godine osloboditi od mina.- rekao je ministar Božinović. (LSŽ)

Međunarodni dan Crvenoga križa

ŽUPAN PETRY PRIMIO IZASLANSTVO HCK

Čelnici Hrvatskog CK sa županom Petryjem/Snimio Marko Čuljat
Čelnici Hrvatskog CK sa županom Petryjem/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2024. u 12.10 sati

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana Crvenog križa, danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan primio izaslanstvo Županijske organizacije Hrvatskog crvenog križa.

-Sustavno povećavamo proračunska sredstva za vaš rad. Velike uspjehe postižete u prihvatu Ukrajinaca, u dobrovoljnom prikupljanju krvi i u brizi o starijim osobama na čemu vam uz čestitku povodom Međunarodnog dana CK upućujem zahvalnost. - rekao je Petry
O radu Hrvatskog Crvenog križa na području Ličko-senjske županije govorili su čelnici županijske organizacije Tihomir Šimunić i Vlado Brkljačić. Uglavnom na županijskom društvu je šest društava HCK koje su ostvarile dobru suradnju za lokalnim jedinicama u kojima djeluju. U tijeku je osnivanje Društva HCK u Novalji. (MAČ)

Srednja škola Otočac

NOVI RAVNATELJ PROF. VIDMAR

Prof. Ivan Vidmar, po treći put ravnatelj otočke srednje škole
Prof. Ivan Vidmar, po treći put ravnatelj otočke srednje škole
www.licke-novine.hr
8. SVIBNJA 2024. U 8 SATI

OTOČAC - Na jučerašnjoj sjednici Školskog odbora Srednje škole za novog ravnatelja izabran je profesor Ivan Vidmar, na koju dužnost stupa u lipnju ove godine. Profesor Vidmar je u odgojno-obrazovnom sustavu od 1988. godine te je u dva mandata bio ravnatelj Srednje škole (2000 - 2005 i 2014 - 2019). Školi je osnivač Ličko-senjska županija, a kao odgojno-obrazovna ustanova djeluje od 1946. U tih 78 godina i u njoj je kroz nju je prošao velik nastavnički kadar koji je odgajao brojne generacije mladića i djevojaka. (LSŽ

Uz Dan vatrogasaca

PRIJEM KOD ŽUPANA PETRYJA

Prijem ličko-senjskih vatrogasaca u Gospiću
Prijem ličko-senjskih vatrogasaca u Gospiću
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2024. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Nekada smo morali moliti da nas se primi povodom našeg Dana, a ovo su sada postali tradicionalni susreti. -rekao je Milan Jurković, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice, koji je i sam nekad bio ličko-senjski župan.

Današnji ličko-senjski župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić, koja je i predsjednica Županijskog stožera Civilne zaštite, danas su primili oveće izaslanstvo vatrogasaca iz cijele županije.
-Svake godine nastojimo povećati iznos sredstava za vaše potrebe i to ćemo i ubuduće raditi u proračunu. Nadam se da će nakon dvije cisterne za Udbinu i Lovinac biti još pomoći od Vlade. -rekao je Petry, a zamjenica Orešković-Brkljačić zahvalila je vatrogascima na uspješnom djelovanju u spašavanju imovine.

-Današnji prijem govori i o odnosu prema vatrogascima. Bilo je značajnih ulaganja u naše sredstva i u odnosu na poslijeratno stanje možemo biti zadovoljni.-rekao je predsjednik Jurković, dodajući zahvalnost svim vatrogascima na djelovanju.

Nakon zahvale na prijemu koji im puno znači i na potpori Zvonimir Lončarić, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice je istakao:
-Iz godine u godinu povećava se financijska potpora i bit ćemo stalno spremni spašavati imovinu na našem području. Zajednici su se pridružili i profesionalni vatrogasci Hrvatskih autocesta na našem području. Naše auto ceste stapaju među najsigurnije europske autoceste. Ovo je i Mjesec zaštite od požara.

Joso Vrkljan, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Gospića županu je uručio monografiju o povijesti vatrogastva u Gospiću. Nakon tog Petry je Lončariću uručio malu bistu dr. Ante Starčevića.

Županijska vatrogasna zajednice osnovana je 1993. nekoliko mjeseci nakon osnivanja Ličko-senjske županije i danas ima 62 profesionalna vatrogasca, 274 dobrovoljna vatrogasca i pridruženih 56 profesionalnih vatrogasaca s ličkog dijela autoceste. Prošle godine vatrogasci su imali 617 intervencija što je bilo nešto manje u odnosu na nekoliko posljednjih godina. (MaČ)

Uskrsna čestitka ličko-senjskog župana Ernesta Petryja

VJERNICIMA KOJI SLAVE PO JULIJANSKOM KALENDARU

 
 
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2024. u 16 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Ernest Petry čestitao je Uskrs vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru:
-U ime Ličko-senjske županije, kao i osobno, upućujem čestitku svim hrvatskim državljanima, žiteljima Ličko-senjske županije koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru, s iskrenim željama nade u vjeru i mir.

Iskrene čestitke povodom Uskrsa upućujem i svim ukrajinskim državljanima koji su svoj privremeni dom pronašli u našoj Ličko-senjskoj županiji.

GOSPIĆ

SUSRET KATOLIČKE MLADEŽI

Danas je u Gospiću bilo oko deset tisuća mladih vjernika.

Pozdrav biskupa i političara na Balinovcu
Pozdrav biskupa i političara na Balinovcu
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2024. u 23.15 sati

GOSPIĆ - Gospićko-senjske biskupije bila je danas domaćin 12. Susreta hrvatske katoličke mladeži i u najveći lički grad i Ličko-senjsku županiju stiglo je desetak tisuća mladih vjernica iz Hrvatske i iseljeništva. Susretu na stadionu na Balinovcu već desetljećima nije bilo toliko posjetitelja, a na Susret su stigli apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, zagrebački nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša, te još dvadesetak nadbiskupa i biskupa i brojni svećenici.

Među visokim uzvanicima susretu su nazočili ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić. Nakon okupljanja na Trgu Stjepana Radića u Gospiću formirana je procesija ulicama grada do stadiona gdje je održana sveta misa koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i donedavni biskup Gospićko-senjske biskupije mons. Zdenko Križić, dok je propovijed održao šibenski biskup i predsjednik Odbora za mlade HBK mons. Tomislav Rogić, koji je bio prvi kancelar Gospićko-senjske biskup inače rođeni Senjanin.

U organizaciju susreta uključene su sve službe i ustanove s područja Ličko-senjske županije, a na kraju susreta je najavljeno da će domaćin idućeg susreta 2026. godine bit Požeška biskupija. Susret je završio koncertom Božje pobjede na Trgu Stjepana Radića na kojem su mladi iz cijele Hrvatske zajedno pjevali i slavili Gospodina. (LSŽ)

Skradin povodom Praznika rada

ŽUPANI DIJELILI SADNICE

Uz grah posjetitelji Parka su dobivali sadnice lavande i lovor višnje.

Župani Petry i i Jelić djele grah u Skradinu
Župani Petry i i Jelić djele grah u Skradinu
www.licke-novine.hr
1.svibnja 2024. u 17.15 sati

SKRADIN - Povodom Praznika rada i blagdana sv. Josipa u Nacionalnom parku Krka u organizaciji Šibensko-kninske županije tradicionalno su podijeljene tisuće porcija graha i tisuću sadnica lavande i lovor višnje koje su osigurale Hrvatske šume. Druženju s tisućama posjetitelja i dijeljenju sadnica i graha nazočili su župan šibensko-kninski Marko Jelić, inače kako sam ističe lička korjenika, župan ličko-senjski Ernest Petry, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nedjeljko Dujić, gradonačelnik Grada Skradina Antonijo Brajković i ravnateljica NP Krka Nella Slavica. (LSŽ)

Ličko-senjska županija partner

SAJMA AGROTURIZMA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

Župan Petry među svojim izlagačima u Skradinu
Župan Petry među svojim izlagačima u Skradinu
www.licke-novine.hr
30. travnja 2024. u 23.15 sati

SKRADIN - U Kulturnom centru Grada Skradina svečano je otvoren ovogodišnji 13. Sajm agroturizma Šibensko-kninske županije, kojemu je ove godine partner Ličko-senjska županija. Uz domaćine župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića i gradonačelnika Grada Skradina Antonija Brajkovića, svečanosti su nazočili i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, izaslanik predsjednika Vlade RH Nediljko Duić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, poslovni tajnik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Šibenik Josip Laća, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik Joso Smolić te brojni gradonačelnici, načelnici općina, predstavnici turističkih zajednica i javnih poduzeća te drugi brojni uzvanici.

Gradonačelnik Brajković u pozdravnom govoru istaknuo je kako je ovaj Sajam biser u nizu izvrsnosti koje grad Skradin posjeduje kroz svoju dugu i bogatu povijest i da spaja zelenu proizvođačku s plavom turističkom Hrvatskom.

Župan Jelić u svom izlaganju posebne zahvale uputio je županu Petryju kao svom ovogodišnjem suorganizatoru sajma:
-Šibensko-kninska i Ličko-senjska županija regijski graniče jedna s drugom, a mogu istaknuti kako i ja posjedujem ličke korijene te s ponosom mogu nositi ličku kapu.

Prigodnim riječima obratio se i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry istaknuvši kako je Ličko-senjska županija sa zadovoljstvom prihvatila biti partner Sajma sa željom da predstavi svoje proizvode i turističke potencijale:
-Ujedno očekujem da će se na Sajmu realizirati razmjena znanja i iskustava te ugovaranje suradnje s proizvođačima s područja Šibensko-kninske županije, kao i iz drugih županija čiji izlagači imaju značajnu ulogu u poticanju razvoja poduzetništva i promociji kvalitete turističke ponude u ovom dijelu Republike Hrvatske. Očekujem i vaš dolazak na ovogodišnji 26. Jesen u Lici. (LSŽ)

XIX. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

ŽUPANIJA NE GRADI TVORNICE, ALI POMAGAŽE

Skupštinari su 37 točaka dnevnog reda među kojim su dominirala izvješća županijskih institucija.

Čelnici Županije tik početka sjednice/Snimio Marko Čuljat
Čelnici Županije tik početka sjednice/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
29. travnja 2024. u 15.45 sati

Pripremio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem predsjedavanjem Marijana Kustića danas je održana XIX. sjednica Županijske skupštine na čijem je dnevnom redu bilo čak 37 točaka, od kojih su većim dijelo bila izvješća županijskih institucija o rad u prošloj godini.

Kao rijetko dosad, nakon usvajanja dnevnog reda najprije je položio prisegu Karlo Starčević (HSP) koji je na izborima bio izabran u Skupštinu, ali kako je bio izabran i za gradonačelnika Gospića, u Skupštini ga je zamijenio Milan Mataija (HSP). Međutim nedavno je Starčević razriješen dužnosti gradonačelnika pa je podnio zahtjev za nastavak svog mandata, što je Skupština i prihvatila.

U sklopu uobičajenog aktualnog sata prvi je nekoliko pitanja s opsežnim komentarima postavio Tomislav Zrinski (SD) koga je zanimalo zašto se samo ulaže u društvene organizacije, a ne i u gospodarstvo. Zanimalo ga je kada će prestati izvoz ličke oblovine u Italiju, a domaći pilanari nemaju posla. Zatražio je da se pošta vrati i u Ličko Lešće, a zanimalo ga je što je sa sudskim procesom odgovornosti za smrt jednog nogometaša sudionika na županijskom natjecanju prije nekoliko godina i kako će odšteta utjecati na Županiju.
Margareta Škunca-Čepulo pitala je o organizaciji domova zdravklja, Tomislava Biondića zanimala je aglomeracija Plitvice, a Ivicu Radoševića sudjelovanje Županije na skorom susretu katoličke mladeži u Gospiću.

Na sva je pitanja odgovorio župan Ernest Petry pa se čulo da Županija ne može otvarati proizvodne pogone, ali da mogu podržavati investitore kojih je sve više i više. Uskoro će se u Gospiću graditi tvornica autobaterija. Založit će se i za otvaranje pošta u drugim mjestima. Optužni prijedlog podignut je protiv Zajednice sportova Ličko-senjske županije koja ima 18 udruženja i 118 udruga, a u Županiju nije došla nikakva dokumentacija o optužbi. Što se tiče domova zdravlja u planu je integracija svih domova u jednu instituciju i izdvajanje ljekarničke djelatnosti u posebnu instituciju. Program aglomeracije Plitvice započet je 2017, a sa susret mladaih vjernika u Gospiću Biskupiji je već uplaćena potpora od 13 tisuća eura.

69. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

PRIPREME ZA TURISTIČKU SEZONU

Detalj sudionika sjednice u Ribniku
Detalj sudionika sjednice u Ribniku
www.licke-novine.hr
26. travnja 2024. u 22.15 sati

RIBNIK - Danas je u ovoj općini Karlovačkoj županiji održana 69. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Na sjednici su bili župani i županice iz cijele Hrvatske, a među kojima i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić. Na sjednici se raspravljalo o mnogobrojnim aktualnim temama, a između ostalog i o provedbi novog Zakona u upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, o važnosti školovanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, naknadama šteta izazvanih prirodnim nepogodama te o pripremi za turističku sezonu.

Predstavljen je projekt "Dobri ljudi - djeci Hrvatske", Zaklade Hrvatskih pošta, osmišljen da se djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi od trenutka napuštanja doma omogući početak samostalnog života do prvog zaposlenja. Na inicijativu Dubrovačko-neretvanske, Istarske i Zadarske županije osnovana je radna skupina za turizam, a bilo je riječi i o ostvarivanju Strategije razvoja digitalne Hrvatske do 2030. godine.

Domaćin susreta bila je županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, dok su predsjedali predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i potpredsjednik Zajednice i Koprivničko-križevački župan Darko Koren. (LSŽ)

Dan Karlovačke županije

NA PROSLAVI I IZASLANSTVO IZ GOSPIĆA

Na svečanoj sjednici bilo je i izaslanstvo Ličko-senjske županije.

 
 
www.licke-novine.hr
25. travnja 2025. u 22.15 sati

KARLOVAC - Povodom Dana Karlovačke županije u Gradskom kazalištu Zorin dom održana svečana sjednica Županijske skupštine Karlovačke županije. U prisustvu mnogobrojnih visokih uzvanika među kojima su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sjednici su nazočili brojni župani, gradonačelnici i načelnici općina među kojima su bili i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Uvodnim riječima sve nazočne pozdravio je predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Vlado Jelkovac. Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin istaknula je: "Naš posao je da stvaramo brz, učinkovit i kvalitetan javni servis koji ljudima omogućava bolji život na svakom koraku, u svakoj potrebi i u svakom izazovu" te je iskoristila prigodu da Vladi RH predvođenoj premijerom Plenkovićem čestita na sjajno odrađenom poslu odnosno nabavi borbenih zrakoplova Rafala, koji su danas stigli u Hrvatsku.

Premijer Plenković pohvalio je rad Karlovačke županije, ocijenivši ih sjajnim i dodao da mu je drago da je Vlada RH mogla pomoći u brojnim projektima. Objasnio je da svih osam godina, koliko je na dužnosti predsjednika Vlade RH svjedoči napretku Karlovačke županije.

Svečana sjednica završila je dodjelom nagrada i priznanja najzaslužnijim građanima, a "Nagrada Karlovačke županije za životno djelo" posthumno je dodijeljena generalu Petru Stipetiću. Nakon sjednice sudionici su posjetili Obrtnički sajam. (LSŽ)

Ministarstvo turizma i sporta

SREDSTVA ZA SENJSKO IGRALIŠTE

Ličko-senjskoj županiji uručen ugovor za adaptaciju i opremanje vanjskog sportskog igrališta Osnovne škole S. S. Kranjčevića u Senju.

Preuzimanje ugovora za senjsko školsko igralište
Preuzimanje ugovora za senjsko školsko igralište
www.licke-novine.hr
24. travnja 2024. u 10.30 sati

ZAGREB - Nakon javnih poziva za iskaz interesa za sufinanciranje međunarodnih sportskih natjecanja i za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u ovoj godini te donesenih odluka o odabiru projekata ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je uručila ugovore u ukupnoj vrijednosti većoj od 15 milijuna eura. Tim eurima sufinancirat će se organizacija 25 velikih međunarodnih sportskih natjecanja u vrijednosti od preko pet milijuna eura, te 84 projekta sportske infrastrukture u vrijednosti od desetak milijuna eura i ti ugovori dodijeljeni su danas u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Ličko-senjska županija dobila je ugovor kojim je odobreno je 58.499,90 eura za sufinanciranje projekta Adaptacija i opremanje vanjskog sportskog igrališta Osnovne škole S. S. Kranjčevića u Senju koji je u ime županije preuzela Jasna Orešković-Brkljačić zamjenica župana.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 70 tisuća eura a sredstva su osigurana u županijskom proračunu uz suradnju s Gradom Senjem. Posao će trajati nešto manje od godinu dana. U Senju će se poboljšati uvjeti vanjskog igralište čime će se stvoriti bolji i kvalitetniji uvjeti za zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje odnosno rekreaciju, ali i za organizaciju novih sportskih aktivnosti za mlade s područja grada Senja te stvaranje povoljnijih uvjeta za odgoj i razvoj djece usmjerenih na razvoj fizičkih kvalitete pojedinca, promicanjem zdravog načina života i podržavanja brojnih sportova. (LSŽ)

Proslava Dana Grada Senja

OBNOVLJENA SUDSKA ZGRADA

Obnova je koštala preko milijun eura

Gosti i uzvanici u jednoj uređenoj senjskoj sudnici
Gosti i uzvanici u jednoj uređenoj senjskoj sudnici
www.licke-novine.hr
24. travnja 2024. u 21.35 sati

SENJ - U sklopu današnjeg obilježavanja Dana grada Senja i njegovog nebeskog zaštitnika sv. Jurja gosti i uzvanici proslave obišli su obnovljenu pravosudnu zgradu. Objekt u središtu grada pod Nehajem temeljito je uređen a nabavljen je i novi namještaj. Taj posao stajao je preko1,3 milijuna eura s udjelom sufinanciranja Grada Senja u 132.722 eura.
Svečanosti su uz domaćine gradonačelnika Grada Senja Juricu Tomljanovića i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Senja Željka Tomljanovića prisustvovali i brojni gosti, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sa suradnicima, državni tajnici Sanjin Rukavina i Juro Martinović, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup i predsjednica Općinskog suda u Crikvenici u čijem sastavu djeluje senjski sud Ines Smokrović Kurilić.
Ministar Malenica istaknuo je važnost ulaganja u pravosudnu infrastrukturu, ne samo kao ulaganje u samu zgradu, već kao ulaganje u cjelokupni pravosudni sustav i efikasnost pravosuđa. "Za nas u Ministarstvu pravosuđa i uprave, kvalitetnija infrastruktura dio je strateškog cilja - pravosuđa bližeg građanima. Stoga mi je drago da je Grad Senj prepoznao važnost ove investicije za lokalnu zajednicu", rekao je Malenica.


Svečanom sjednicom Gradskog vijeća održana je u kuli Nehaj. Svečanost su uveličali ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državni tajnik Darko Nekić, kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnici Juro Martinović i Sanjin Rukavina, saborski zastupnici Tomislav Klarić i Josip Borić, general Josip Lucić, župan ličko-senjski Ernest Petry, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup, predsjednica Općinskog suda u Crikvenici Ines Smokrović Kurilić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, načelnik PU ličko-senjske Zoran Zdunić i zamjenik načelnika PU ličko-senjske Stjepan Sabljić, načelnik PP Senj Emanuel Vesel, direktor regije Hrvatskih pošta Gento Ante Musa, a među čestitarima su bili i gradonačelnici Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, Crikvenice Ivona Matošić Gašparović, Kraljevice Dalibor Čandrlić, Jastrebarskog Zvonimir Novosel, Novalje Ivan Dabo, Otočca Goran Bukovac, kao i načelnici Vinodolske općine Daniel Grbić, Lovinca Ivan Miletić, Brinja Zlatko Fumić, Lopara Zdenko Jakuc i Dobrinja Neven Komadina, predsjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog i Otočca Neven Pavelić i Tino Ostović, župnici Svetog Jurja Silvio Milin, Krasna Stipe Zeba i Vratnika Juro Marčinković.

Uvodnim riječima, goste je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović. Gradonačelnik Senja, Jurica Tomljanović, istaknuo je niz uspješno realiziranih projekata te najavio nove, uključujući uređenje Trga Cimiter i završetak uređenja Ulice Potok. Posebno je naglasio projekt veteranskog centra u kaštelu Ožegovićianum te otvaranje nove zgrade suda uoči održavanja sjednice: "Želimo stvoriti bolje uvjete života građana Senja", zaključio je gradonačelnik Senja.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Klarić, prisjetio se odlazaka na ratište u Lici, i obaveznog zaustavljanja u Senju: "Tada ni sanjati nismo mogli da će se u EU parlamentu govoriti hrvatski, da će nebom letjeti Rafali, da ćemo voziti Pelješkim mostom. San Primoraca o autocesti Žuta Lokva - Križišće postaje realnost. Nikad se više nije gradilo, a pred nama je sveta dužnost, a to je naša mladost koju moramo vratiti u predivnu zemlju."

Župan ličko-senjski Ernest Petry nabrojao je projekte koje je Ličko-senjska županija aplicirala i realizirala u Senju: Park senjskih književnika, uvođenje pametne regulacije prometa odnosno osuvremenjivanje parkirališta, uređenje školskog igralište i energetska obnova osnovne škole, program cjelodnevne škole, kupnja mamografa, uređenje Luke Senj i rampe u Stinici, obnova zgrada suda, formiranje Centra za starije osobe u Senj, Veteranski centar i niz ulaganja u infrastrukturu od cestogradnje, vodoopskrbe do energetike...

Ministar Malenica je istaknuo da veliki projekti poput autoceste Žuta Lokva - Križišće i Veteranskog centra pokazuju da Vlada RH vodi računa o ravnomjernom razvoju, naglasivši: "Senj i Hrvatska se suočavaju s demografskim izazovima, radi čega treba prilagoditi lokalne politike u tom smjeru", poručio je ministar Malenica.

Sjednica je završila dodjelom nagrada i priznanja, među kojima je nagradu Grada Senja za životno djelo dobio je Marko Prpić za doprinos izgradnji igrališta NK Bunjevac Gavran i svih popratnih sadržaja, kao i angažmana u klubu te promicanje ugleda Bunjevaca u Podgorju i Virovitici.

Svečanu sjednicu vodio je Ivan Prpić Špika, a pjesmom je program osvježila ženska klapa Senjkinje. (LSŽ)


Uz Dan Grada Senja

Čestitka ličko-senjskoj župana Petryja

 
 
www.licke-novine.hr
23. travnja 2024. u 12 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana Grada Senja i blagdana njegovog zaštitnika sv. Jurja čestitke je uputio ličko-senjski župan Ernest Petry:

Drage Senjkinje i Senjani,
upućujem vam iskrene čestitke povodom Dana grada Senja i blagdana njegovog zaštitnika svetog Jurja.
Hvala vam što svojim svakodnevnim radom unaprjeđujete kvalitetu života u gradu Senju te pridonosite očuvanju njegove bogate kulturno-povijesne baštine.
Svim mještanima grada Senja, ali i onima koji Senj nose u svojim srcima čestitam Dan grada. (LSŽ)

Uz Dan Općine Plitvička Jezera

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
www.licke-novine.hr
23. travnja 2024. u 11.30 sati

GOSPIĆ_ Povodom blagdana sv. Jurja i zaštitnika ove ličke općine, Ernest Petry, ličko-senjski župan uputio im je čestitku povodom Dana Općine:
Drage mještanke i mještani općine Plitvička Jezera,
općina Plitvička Jezera primjer je napredne sredine u kojoj se kroz brojne projekte i programske aktivno radi na podizanju kvalitete života mještana.
Ovim putem upućujem vam iskrene čestitke povodom Dana općine sa željom da zajedništvom i upornim radom i dalje radimo na unapređenju kvalitete života svih stanovnika općine Plitvička Jezera. (LSŽ)

Modernizacija ličkih cesta

MODERNIZACIJA CESTE OD UDBINE DO AUTOCESTE

Modernizaciju nekad zvane "brze ceste" između Udbine, odnosno Ličke magistrale DC1 i Gornje Ploče na autocesti.

Uzvanici na označavanju početka radova na brzoj cesti u Ploči
Uzvanici na označavanju početka radova na brzoj cesti u Ploči
www.licke-novine.hr
15. travnja 2024. u 21.15 sati

GORNJA PLOČA - Danas su započeli radovi na obnovi državne ceste DC522, koji obuhvaćaju dionicu od Gornje Ploče do Udbine, koja je modernizirana paralelno s gradnjom autoceste i zvana je brzom cestom jer je njena trasa preko Ličkog sredogorja puna zavoja i tom prilikom je "ispeglana". Investicija od 3,75 milijuna eura za bolju povezanost sjevera i juga Hrvatske, a osim toga to je pristupna ceste za jednodnevne turiste iz Dalmacije i juga do - Plitvica.

Uvođenju u radove prisustvovali su ličko-senjski župan Ernest Petry, načelnik Udbine Josip Seuček, načelnik Lovinca Ivan Miletić, kao i predstavnici Hrvatskih cesta David Milin i Dujo Došen, predstavnici izvođača radova tvrtke COLAS HRVATSKA iz Varaždina, i nadzornog tima iz tvrtke IN-STRIA iz Zagreba. Radovi će trajati sedam mjeseci, odnosno pred kraj ove godine. Projektom je obuhvaćena obnova 8,6 kilometara kolnika izgrađenog 2003. što uključuje većim dijelom rekonstrukciju asfaltnog sloja te manjim dijelom potpunu rekonstrukciju ceste. Osim toga, sanirat će se i pet objekata, uključujući mostove i podvožnjake koji se nalaze na toj dionici. Cesta DC522 je ključna prometnica koja spaja autocestu A1 s državnom cestom DC1 i služi kao glavni tranzitni pravac između sjevera i juga Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete prometne usluge i sigurnosti za sve sudionike u prometu. (LSŽ)

SENJ

MODERNIJA INFRASTRUKTURA

Radi se i revitalizacija povijesnih zidina.

Došli su na red za održavanje i senjski gradski bedemi
Došli su na red za održavanje i senjski gradski bedemi
www.licke-novine.hr
14. travnja 2024. u 10.30 sati

SENJ - Već duže vremena u tijeku je obnova dijela državne ceste DC8. Jučer su radove obišli župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović, predstavnik Hrvatskih cesta Dujo Došen i predstavnici izvođača radova, tvrtke Strabag iz Zagreba. Radovi su vrijedni gotovo dva milijuna eura, a obuhvatili su zamjenu vodoopskrbnog cjevovoda i kolektora otpadnih voda te izvanredno održavanje ceste. Predviđena je obnovu Ulice Stara cesta kroz grad Senj u duljini od 1340 metara, uključujući i dio od spoja s državnom cestom DC 23 i DC 8 do novog priključka na kružni tok na lokaciji Trbušnjak. Ukupna duljina obnove kolnika na državnoj cesti DC 8 iznosi 630 metara.

U sklopu obnove predviđena je i modernizacija prometne signalizacije, kao i obnova kolektorske oborinske odvodnje, što će riješiti problem plavljenja kolnika i izlijevanja vode s okolnih površina na kolnik Stare ceste. U planu je obnova i proširenje pješačke staze kako bi se povećala sigurnost pješaka i drugih sudionika u prometu. Osim ovih radova započeli su i radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda i kolektora otpadnih voda u sklopu izvanrednog održavanja državne ceste DC 23, istočni ulaz u grad Senj. Zahvat obuhvaća duljinu od 1,5 kilometra, s investicijom vrijednom preko 4 milijuna eura, a radovi bi trebali biti završeni do kraja 2024. godine.

Značajan dio obilaska bio je posvećen i gradskom bedemu uz Staru cestu, koji se proteže u duljini od 250 metara. Ovaj povijesni bedem uključuje tri drevne kule, koje već stoljećima dominiraju pejzažom. Cilj je osloboditi vizure bedema i naglasiti monumentalnost zidina, što će biti popraćeno modernom rasvjetom koja će omogućiti mijenjanje intenziteta osvjetljenja i scenografije u različitim bojama. Cijeli dio uz Staru cestu bit će pretvoren u šetnicu s info panelima koji će pružiti osnovne informacije o gradskim zidinama, nudeći posjetiteljima mjesto za odmor i uživanje u povijesnom okruženju. (LSŽ)

SENJ

OTVORENA NOVA ZGRADA LUČKE UPRAVE

Gradnja je stajala oko milijun eura.

Presjecanje vrpce na novoizgrađenoj Lučkoj upravi u Senju
Presjecanje vrpce na novoizgrađenoj Lučkoj upravi u Senju
www.licke-novine.hr
14. travnja 2024. u 9.45 sati

SENJ - Svečanim presijecanjem vrpce danas je otvorena nova zgrada Lučke uprave, smještena u senjskoj luci. Vrpcu su presjekli župan ličko-senjski Ernest Petry uz zamjenicu Jasnu Orešković-Brkljačić, ravnatelj Lučke uprave Ante Stipić, predsjednik Upravnog vijeća LU Senj Krunoslav Tomljanović i gradonačelnik Jurica Tomljanović. Svečanosti su prisustvovali i članovi Upravnog vijeća i zaposlenici Uprave, dok je božji blagoslov udijelio senjski župnik Richard Pavlić.

-U novu zgradu uloženo je oko milijun eura, a projekt je sa 60 tisuća eura sufinancirala i Ličko-senjska županija- rekao je ravnatelj Lučke uprave Ante Stipić. U poslovni prostor od 150 kvadrata useljavaju zaposlenici Lučke uprave Senj, koji će realizirati nove strateške projekte za grad Senj i županiju.

Ravnatelj Stipić je naglasio da Uprava provodi i druge važne projekte, uključujući ulaganja u luke Senj, Karlobag i Barić Dragu te je izrazio zahvalnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje će u ovoj godini s 1.140.000,00 € sufinancirati ulaganje u lučku infrastrukturu.

Gradonačelnik Tomljanović zahvalio je svima na doprinosu izgradnji zgrade te predložio izgradnju nove zgrade Lučke kapetanije i preuređenje postojećih prostora Lučke kapetanije u muzej.

Župan Ernest Petry izjavio je tijekom svečanosti da će Županija bezrezervno podržati novi projekt Grada Senja, uključujući i proširenje luke Senj, izražavajući nadu da će luka postati jedna od najljepših na Jadranu. Naglasio je da Ličko-senjska županija već daje značajan financijski doprinos projektima izvanrednog održavanja luka u županiji i da će nastaviti ulagati u pomorsko dobro. Također, župan je podržao prijedlog gradonačelnika o osnivanju muzeja u prostorijama Lučke kapetanije, što bi, prema njegovim riječima, obogatilo turističku ponudu grada. Dodao je da planira započeti rješavanje imovinskih odnosa i projektiranje nove zgrade za Lučku kapetaniju na zemljištu uz novootvorenu zgradu Lučke uprave.

Nakon svečanosti župan Petry i ravnatelj Stipić potpisali su sporazum o sufinanciranju radova na izvanrednom održavanju Luke Senj kojeg će sufinancirati Ličko-senjska županija u iznosu od 50 tisuća eura, čime je potvrđen kontinuirani razvoj i podrška pomorskom dobru regije. Tijekom boravka u gradu pod Nehejem ličko-senjski župan Petry, gradonačelnik Jurica Tomljanović i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina obišli su zgradu suda u Senju, za čiju adaptaciju i opremanje je Ministarstvo pravosuđa i uprave osiguralo približno milijun eura. (LSŽ)

DRŽAVA POMAŽE RAZVOJ OTOKA

Za Novalju 8,5 milijuna eura.

 
 
www.licke-novine.hr
12. travnja 2024. u 18.30 sati

ZADAR - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU podijelilo je sporazume o provedbi teritorijalnih strategija i ugovora iz Programa razvoja otoka, koje su uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar Šime Erlić. U ime Ličko-senjske županije svečanoj dodjeli Sporazuma nazočila je Zrinka Mraović, pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Ličko-senjske županije. Za područje Grada Novalje prihvaćena su tri projekta, ukupne vrijednosti 10,5 milijuna eura udio bespovratnih sredstava iznosi 8,5 milijuna. (LSŽ)

VIZIJA BUDUĆNOSTI LIKE I OKOLICE

Špica videa o Ličko-senjskoj županiji
Špica videa o Ličko-senjskoj županiji
www.licke-novine.hr
12. travnja 2024. u 18.15 sati

GOSPIĆ - U posljednje tri godine, Ličko-senjska županija prolazi kroz značajne promjene zahvaljujući nizu projekata koji su pokrenuti, realizirani ili su u tijeku. Video koji je u prilogu teksta prikazuje impresivan pregled projekata, obuhvaćajući područja općina, gradova, te školstvo, ceste, luke, plinofikaciju i druge. Video prikaz jasno pokazuje posvećenost i upornost u ostvarivanju napretka diljem Ličko-senjske županije, a na kojem radi župan Ernest Petry sa svojim suradnicima. Jedan od ključnih elemenata koji se ističe u ovom pregledu je suradnja s Vladom Republike Hrvatske. Kroz tu suradnju, svaki korak napretka je podržan, što je rezultiralo vidljivim pomacima na terenu. Ovo je jasan pokazatelj da je zajedničkim radom moguće postići značajne rezultate, posebice kada je riječ o unaprjeđenju kvalitete života građana ovog područja.

Video prezentacija pruža uvid u postignuća, ali isto tako najavljuje i buduće projekte koji stoje pred Ličko-senjskom županijom. Niz je aktualnih i budućih projekata, te potpuna revitalizacija ovog prekrasnog područja. Upravo je ova snažna vizija budućnosti ono što može inspirirati sve stanovnike Ličko-senjske županije. Kroz zajednički trud i predanost, moguće je ostvariti pozitivne promjene koje će imati dugoročne koristi za sve građane.

Video uredak pogledajte na poveznici:

www.youtube.com/watch?v=_BBgKBaLLIw

Uređenje Jadranskog informatičkog centra u Gospiću

STIŽE I POTREBNA OPREMA

 
 
www.licke-novine.hr
12. travnja 2024. u 17.45 sati

GOSPIĆ - U preuređenom prostoru nekadašnjeg vojnog doma u Budačkoj ulici stigao je potreban namještaj, a počela je stizati informatička, didaktička i robotička oprema za budući Jadranski regionalni centar. Cilj Centra je jačanje kapaciteta osnovnih škola kroz različite oblike obrazovanja poput edukacija, studijskih putovanja, ljetnih škola i smotri. Osim toga, projekt će unaprijediti STEM, IKT i poduzetničke vještine učenika i odgojnih djelatnika. Program realizira Ličko-senjska županija u suradnji s nositeljem projekta Splitsko-dalmatinskom županijom i ostalim partnerima na projektima. Prostor obuhvaća ukupnu površinu od 307 četvornih metara zatvorenog prostora i 25 "kvadrata" otvorenog prostora. Vrijednost radova premašuje 250 tisuća eura. (LSŽ)

Gospić

PREDSTAVLJENA AKTIVNA POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA

Sudionici predstavljanja politike zapošljavanja
Sudionici predstavljanja politike zapošljavanja
www.licke-novine.hr
11. travnja 2024. u 9.20 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Područnog ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje održana je prezentacija mjera aktivne politike zapošljavanja koja je okupila građane, predstavnike lokalnih poslodavaca i institucija. Cilj prezentacije bio je upoznati poslodavce s dostupnim programima i poticajima koje mogu iskoristiti za unapređenje svog poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta. Prezentaciji su prisustvovali župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Prezentaciju je otvorila v.d. predstojnica Ureda Ivona Drašić-Šarić zahvalivši se svima na prisustvu, s posebnim naglaskom na poslodavce i župana Ličko-senjske županije. Istaknula je kako se broj nezaposlenih osoba svakim danom smanjuje, te kako su spremni pomoći u rješavanju svih mogućih pitanja i problema s kojima se poslodavci suočavaju.

-Vlada RH i resorna ministarstva imaju niz mjera koje će biti prezentirane danas, a što se tiče Ličko-senjske županije trenutno bilježimo pozitivan trend u otvaranju novih radnih mjesta i osposobljavanju za pojedine struke. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prošle godine u Ličko-senjskoj županiji bilo je oko tisuću nezaposlenih, što je prvi put da je nezaposlenost tako niska. Kroz projekte koje ćemo provesti u narednom razdoblju, očekuje se povećana potreba za zapošljavanjima diljem županije. Nakon dugo vremena, Ličko-senjska županija je pokrenula stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjoškolskom obrazovanju, te provodi aktivne mjere stipendiranja studenata. Svi ovi pozitivni koraci koje poduzimamo diljem županije trebali bi rezultirati povratkom naših sugrađana koji su otišli u potrazi za poslom, budući da ulažemo intenzivne napore u stvaranje svih potrebnih uvjeta za to. - istakao je župan Petry.

Prezentaciju je vodila Valentina Pavelić, rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja. Danas prezentirane mjere uključuju subvencije za zapošljavanje, programe obuke i prekvalifikacije, te potpore za samozapošljavanje, s naglaskom na poticanje razvoja poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta. Sudionici skupa dobili su potrebne informacije o trenutno otvorenim pitanjima iz djelokruga rada Zavoda za zapošljavanje. Kroz ovakve inicijative Zavoda nastoji doprinijeti razvoju gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i boljoj prilagodbi tržišta rada potrebama poslodavaca i radne snage. Prezentacija u Gospiću pokazala je da postoji velik interes i spremnost na suradnju među svim dionicima, što je dobar znak za budućnost lokalnog gospodarstva Ličko-senjske županije. (LSŽ)

Novalja

ŽUPANIJSKA POTPORA ZA LUKU U METAJNI

Stisak ruke nakon potpisa Petryja i Kustića
Stisak ruke nakon potpisa Petryja i Kustića
www.licke-novine.hr
11. travnja 2024. u 20.30 sati

NOVALJA - Nakon provedenog javnog natječaja za sufinanciranje kapitalnih projekata na pomorskom dobru na području Ličko-senjske županije u ovoj godini Lučka uprava Novalja je danas potpisala ugovor o financiranju izgradnje luke Metajna u vrijednosti od 50.000,00 eura. Ugovor su potpisali župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i ravnatelj Lučke uprave Tomislav Kustić. Sredstva će se iskoristiti za izradu dokumentacije.

-Ovim putem želimo zahvaliti Ličko-senjskoj županiji koja svaki put prepozna važnost za ulaganje u kapitalne projekte naše Lučke uprave. Projekt izgradnje luke Metajna od velike je važnosti za lokalno stanovništvo jer će se realizacijom ovog projekta dobiti 50 stalnih komunalnih vezova, plus 15 tranzitnih vezova, sveukupno 65 vezova. Ukupna vrijednost ovog projekta je veća od 7.000.000 eura.- istaknuo je Kustić. (LSŽ)

Energetska obnova škola

ZA ŠKOLE ČETIRI MILIJUNA EURA

Obnovit će se škole u Gospiću, Senju, Novalji i Brinju.

Sudionici današnjeg sastanka u Županiji
Sudionici današnjeg sastanka u Županiji
www.licke-novine.hr
11. travnja 2024. u 18.40 sati

GOSPIĆ - Danas su se s Ernestom Petryjem, ličko-senjskim županom sastali gradonačelnici Senja i Novalje, Jurica Tomljanović i Ivan Dabo, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, te ravnateljice Strukovne škole i Gimnazije u Gospiću Barbara Tomljenović-Jurković i Anela Serdar-Pašalić. Na sastanku je bio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, koji je sudionicima uručio odluke vrijedne gotovo četiri milijuna eura.

-Čast mi je da su danas s nama ovdje predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj današnjeg sastanka je uručenje odluka o sufinanciranju projekata koji se odnose na energetsku učinkovitost na području tri grada, i četvrti je grad Gospić, odnosno škola - Strukovne i Gimnazije Gospić.- rekao je župan Petry

Značajna financijska sredstva odobrena su za projekte energetske obnove koja obuhvaćaju sportske dvorane u Senju i Novalji, sportsko-rekreacijski kompleks u Brinju, te značajne investicije za obnovu školskih zgrada u Gospiću, gdje će najveća suma, oko dva milijuna eura, biti uložena u Strukovnu školu i Gimnaziju koje su u istoj zgradi u Budačkoj ulici.

Gradonačelnici Senja i Novalje, Jurica Tomljenović i Ivan Dabo, zajedno s načelnikom Brinja, Zlatkom Fumićem, izrazili su zahvalnost za dodijeljena sredstva koja će bitno doprinijeti obnovi zgrada i time osigurati poboljšanje uvjeta za sve korisnike. Ravnateljice škola u Gospiću, Barbara Tomljenović- Jurković i Anele Serdar-Pašalić, posebno su naglasile značaj ovih projekata za obrazovni sektor, ističući kako će obnova školskih objekata pružiti bolje uvjete za učenike i osoblje. Posebna zahvala od svih sudionika sastanka je upućena županu Petryu i Županiji za podršku i prepoznavanje ovih projekata kao ključnih za razvoj cijele zajednice. (LSŽ)

Županijski razvojni centar Gospić

PRORADILA SOLARNA ELEKTRANA

Otvaranje prve solarne energane u Gospiću na zgradi Razvojnog centra
Otvaranje prve solarne energane u Gospiću na zgradi Razvojnog centra
www.licke-novine.hr
11. travnja 2024. u 14.20 sati

GOSPIĆ - U Razvojnom centru Ličko-senjske županije, u nekadašnjoj vojarni u Pazariškoj ulici od skladišta oružja i streljiva napravljen je i uređen prostor Razvojnog centra. Međutim, tamo se već nekoliko godina stalno nešto radi i dograđuje. Tako se na šufitu, u potkrovlju, priprema dvorana za sjednice Županijske skupštine, popunjeni su brojni uredi, tu je sjedište više privatnih poduzetnika koji će koristiti novu energiju.

Danas je u prisutnosti župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, zamjenice Jasne Orešković-Brkljačić, ravnatelja centra Milu Milkovića i vlasnika tvrtke Kroma d.o.o. Marijana Krmpotića, čija je tvrtka radila na postavljanju solarne elektrane, svečano puštena u rad solarna elektrana snage oko 54 kWh. Značajan je to iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije u ovome dijelu Hrvatske.
Gradnja je stajala oko 70 tisuća eura, a ostvaren je zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Ličko-senjske županije. Fond je sufinancirao elektranu sa 60 posto, a ostatak je osigurala Županija.

-Ovaj uspješan projekt solarne elektrane na Razvojnom centru, rezultat je suradnje Županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nastavit ćemo u ovom smjeru s ostalim ustanovama u Ličko-senjskoj županiji kako bismo maksimalno iskoristili obnovljive izvore energije. Puštanjem u rad ove elektrane, Razvojni centar ostvarit će značajne uštede u potrošnji električne energije koja se dosad nabavljala od HEP-a.- rekao je Petry. (LSŽ)

Centar za brdsko-planinski razvoj Hrvatske

CENTAR ĆE BITI KOD PRIKLJUČKA AUTOCESTI

Za prvu ruku županija osigurala 120 tisuća eura.

Animacija Centra na lokaciji sjevero-istočno od Gospića
Animacija Centra na lokaciji sjevero-istočno od Gospića
www.licke-novine.hr
11. travnja 2024. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija središte je brdsko-planinskog prostora (BPP) u Republici Hrvatskoj, što su specifična područja na kojima su otežani uvjeti življenja, koja su zbog svojih specifičnosti regulirana i posebnim Zakonom o brdsko-planinskim područjima, a protežu se na području 15 županija i 89 jedinica lokalne samouprave. Ličko-senjska županija u svojstvu nositelja projekta započela je realizaciju projekta Centra za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva, koji bi se nalazio na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, neposredno u blizini ulaza/izlaza s autoceste u Gospiću.
Centar će kreirati specifičnu infrastrukturu kojom se pruža podrška za industrijsku tranziciju poljoprivrede, stočarstva i srodnih sektora, a u konačnici i cjelokupnu tranziciju brdsko-planinskog područja kroz više modula: brdsko-planinska poljoprivreda - biljna proizvodnja; izvorne i ugrožene pasmine - animalna proizvodnja; pametna sela; kulinarstvo i gastronomija; logističko-distributivni centar; sajamski centar i obnovljivi izvori energije

Cilj Projekta je revitalizacija seoskog prostora i kreiranje preduvjeta za unaprjeđenje životnog standarda stanovništva na brdsko-planinskom području u RH s naglaskom na Jadransku Hrvatsku. Centar će imati veliki značaj u razvoju poljoprivrede za čiju se izgradnju i opremanje planira uložiti više od 15 milijuna eura. Nadalje, Centar će kreirati javnu infrastrukturu za pružanje podrške za transformaciju poljoprivrede, stočarstva, ali neizravno i drugih sektora poput turizma na brdsko-planinskim područjima, usmjerenog na sektor "digitalne transformacije". U planu je i osiguravanje digitalnih usluga i sadržaja za poljoprivredne i druge dionike, unaprijediti proizvodne procese u poljoprivredi i stočarstvu u brdsko-planinskim područjima, potaknuti poduzetnike na kreiranje proizvoda s dodanom vrijednošću te unaprijediti tržišni plasman i komercijalizaciju proizvoda. Do sada je izrađena projektna dokumentacija za modul Podcentar za izvorne i ugrožene pasmine.
Radi stvaranja preduvjeta za djelomično izdvajanje šume iz šumsko-gospodarske osnove i cijepanja čestice radi izmjene prostornog plana Grada Gospića, Ličko-senjska županija je izradila Parcelacijski elaborat, a priprema se projektna dokumentacija za proglašenje projekta strateškim projektom Republike Hrvatske. Za ove aktivnosti u proračunu je osigurano skoro 120 tisuća eura.
Županija je predložila ciljanu izmjenu Prostornog plana Grada Gospića radi stvaranja uvjeta za dobivanje građevinske dokumentacije, temeljem kojega je na sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića, održanoj 15. prosinca 2023. godine donesena Odluka o izradi IX. Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Gospića kojom je započeo proces izmjene Prostornog plana Grada Gospića radi stvaranja prostorno planskih preduvjeta za gradnju Centra. Donošenje IX. Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Gospića očekuje se u tijeku 2024. godine.

Video animaciju budućeg gospićkog centra pogledajte na poveznici:

www.youtube.com/watch?v=h39SS8JEMXQ&t=10s

Lovinac

USKORO LJEKARNA

LOvinčani su se okupili u centru mjesta kako bi vidjeli uređenu ljekarnu koja će uskoro početi raditi, a nalazise kod zdravstvene ambulante
LOvinčani su se okupili u centru mjesta kako bi vidjeli uređenu ljekarnu koja će uskoro početi raditi, a nalazise kod zdravstvene ambulante
www.licke-novine.hr
11. travnja 2024. u 12.30 sati

LOVINAC - Jučer je lovinački načelnik Ivan Miletić mještanima i gostima među kojima su bili župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, ravnateljica Doma zdravlja Gospić Dubravka Jakšetić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje Dubravka Rukavina predstavio je nove prostorije koje će uskoro početi radom ljekarna.

- Osjećam se iznimno radostan i još uvijek sam pod snažnim dojmom događaja koji smo proslavili u ponedjeljak, kada smo u otvorili jaslice. Ovo je velika novost za Lovinac jer smo u ponedjeljak riješili pitanje predškolskog odgoja. Mislim da o temi koja nas je danas ovdje okupila ne trebam puno govoriti. Trudimo se stvoriti sve uvjete koji čine život kvalitetnim, a ljekarnička djelatnost definitivno spada među njih. Došli smo do trenutka kada smo zahvaljujući financijskoj podršci Županije i sredstvima koja su se za to osigurala, kao i podršci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Vlade Republike Hrvatske uspjeli pokrenuti projekt uređenja zgrade za ljekarnu u Lovincu. Moram napomenuti da smo se suočili s problemom vlasništva zgrade. Bogu hvala, danas je zgrada u potpunom vlasništvu općine. Prošle godine smo obnovili vanjsku stolariju i fasadu, i uz pomoć Županije, Ministarstva i Vlade, došli do točke kada možemo reći da privodimo kraju realizaciju i ovoga projekta.- kazao je načelnik Miletić.
-Sve vas pozdravljam u ime Ličko-senjske županije. S načelnikom Miletićem, predsjednikom Vijeća Vrkljanom i svim ustanovama s područja Lovinca u ove tri godine imamo izvrsnu suradnju. Maksimalno smo radili kako bi osigurali opstojnost života na ovom području. Sve je ovo ostvareno uz pomoć Vlade RH i resornih ministarstava i uz pratnju Ličko-senjske županije. Na području Lovinca i Svetog Roka imamo i druge investicije i projekte za koje očekujemo da budu realizirani. Kao župan često sam ovdje u Lovincu, i mogu reći da sam radostan što sam danas s vama.- kazao je župan Petry.
Sredstva za uređenje ljekarne u ukupnom iznosu od oko 120 tisuća eura osigurala je Ličko-senjska županija. 63.500 eura osigurano je iz proračunskih sredstava županije, a ostatak od 55 tisuća eura osiguran je na temelju prijave Ličko-senjske županije za projekt obnove zgrade u svrhu pokretanja ljekarničke djelatnosti na području Općine Lovinac iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka. (LSŽ)

Nova pomoć Vlade

USKORO DVIJE CISTERNE ZA PITKU VODU

Ovakve cisterne trebaju doći polovinom godine u Lovinac i Udbinu
Ovakve cisterne trebaju doći polovinom godine u Lovinac i Udbinu
www.licke-novine.hr
10. travnja 2024. u 22 sata

GOSPIĆ - iz županijske uprave dobili smo priopćenje da je Vlada RH na današnjoj sjednici donijela odluku da će općine Lovinac i Udbina dobiti na korištenje višenamjenske autocisterne za prijevoz pitke vode kapaciteta 7000 litara. Vlada je donijela odluku na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Cisterne su vrijedne preko 600 tisuća eura, a stići će polovicom godine.
Višenamjenske autocisterne povećavaju spremnost pri vatrogasnim intervencijama kao i sigurnost građana i njihove imovine, a u doba suše služit će i za vodoopskrbu stanovništva u središnjem dijelu Like gdje jš nije trajno i kvalitetno riješena vodoopskrba. (LSŽ)

Perušić

NOVA OPREMA ZA POPRAVAK ZUBA

 
 
www.licke-novine.hr
10. TRAVNJA 2024. u 18.10 sati

PERUŠIĆ - U novouređenoj zubnoj ambulanti "doktoru" Ernestu Petryju prvi je pacijent danas bio načelnik Ivan Turić.
Otvaranju su bili nazočni brojni gosti uz župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja, zamjenicu Jasnu Orešković-Brkljačić i načelnika Općine Ivana Turića, bila je i ravnateljica Doma zdravlja Gospić Dubravka Jakšetić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje Dubravka Rukavina.
-Neke stvari koje još uvijek nedostaju, kao uređaj za snimanje zuba, riješit ćemo kao lokalna samouprava, odnosno Općina. Ova ambulanta ima svoju povijest, nekada je tu bilo puno ljudi i puno pacijenata. Ono što je bitno, je da smo danas ovdje, i da je rekonstrukcija ambulante završena i da ponovno imamo stomatologa. Mislim da će ljudi biti zadovoljni i sretni.- kazao je načelnik Turić.
Ravnateljica Doma zdravlja Gospić Dubravka Jakšetić izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta, koji je financijski podržala Ličko-senjska županija s iznosom od 49 tisuća eura.
-Drago mi je da sam danas ovdje. Kao županu čast mi je da sam mogao intervenirati i financijski pomoći uređenje ambulante ovdje u Perušiću, ali jednako tako i ulaganja u zdravstveni sustav na području cijele Ličko-senjske županije. Izuzetno sam sretan što je ambulanta u Perušiću napokon dobila zasluženo mjesto i kako bi ljudi ovdje imali adekvatnu uslugu. Naravno, uz dodatne usluge koje će se obavljati u ovoj ordinaciji, postojat će mogućnost da i ljudi iz Gospića i ostalih krajeva dođu ovdje i imaju uslugu kakvu zaslužuju. Svim zaposlenicima želim ugodan rad, a mi ćemo kao Županija i u sljedećim proračunskim sredstvima nastaviti pratiti aktivnosti i potrebe Doma zdravlja Gospić.- kazao je župan Petry. (LSŽ)

Uz plinofikaciju Like

GOSPIĆ JE RASKOPAN I ZBOG ZEMNOG PLINA

 
 
www.licke-novine.hr
10. travnja 2024. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Danas su se predstavnici EVN Croatia plina sastali sa županom Petryjem i bilo je razgovora o plinofikaciji najvećeg ličkog grada u kome se plinovod kopa već nekoliko mjeseci. EVN-a Croatia plin je dobio koncesiju Ličko-senjske županije za plinofikaciju na županijskom području. U izaslanstvu EVN Croatia plina bili su direktor Peter Zaruba, upravni direktor Stephan Blieweis te voditelj prodaje Tomislav Kera koji su kasnije razgovarali s čelnicima Opće bolnice nekim drugim budućim većim korisnicima. Ove godine očekuje se i priključivanje domaćinstava.

Na sastanku je obrazložena studija isplativosti priključenja na zemni plin za Bolnicu. Naglašena je ušteda na grijanju, koje bi na godišnjoj razini samo za gospićku bolnicu oko 200 tisuća eura godišnje, dok bi u kućanstvima cijene plina bile niže od ukapljenog plina, odnosno plina u bocama. Računu za zemni lin bili bi samo trećina od ukapljenog plina.

Župan Petry istaknuo je kako je zemni plin trenutno jedan od najjeftinijih energenata na tržištu koji će na području Ličko- senjske županije doprinijeti velikim financijskim uštedama kako kod fizičkih, tako i kod pravnih osoba, jer se u našoj županiji dugi period godine koristi grijanje prostorija, te se ujedno zahvalio predstavnicima EVN-a koji trenutno izvode radove na plinofikaciju grada Gospića.

Direktor EVN-a Peter Zauba istaknuo je kako se veseli suradnji s Ličko-senjskom županijom i plinofikaciji na području grada Gospića, među kojima je istaknuo i priključenje Bolnice naglašavajući da su u Dalmaciji već priključene sve bolnice.
EVN Croatia je tvrtka kćer austrijske korporacije EVN AG koja posluje u 21 europskoj državi i opskrbljuje preko 14 milijuna korisnika kroz različite projekte u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.
Ovih dana Gospićani su dobili letak s cijenama priključka koji bi stajao oko 600 eura plus nepoznati troškovi priključne kutije, regulatora i brojila. Navedena je i cijena plina od 0,0456 EUR/kWh s naknadom za distribuciju. Taj posao može se platiti u 12 rata. (LSŽ)

Lički Osik Naselje

DRUGO POSLJERATNO OTVARANJE POŠTE

Detalj otvaranja pošte u Ličkom Osiku
Detalj otvaranja pošte u Ličkom Osiku
www.licke-novine.hr
8. travnja 2024. u 19 sati

LIČKI OSIK - Po drugi put od Domovinskog rata u ovom jedinom projektiranom naselju u Lici ponovo je otvorena - pošta koje nema već cijelo desetljeće što je izazivalo nezadovoljstvo lokalnog stanovništva. Samo naselje ima dvije tisuće stanovnika koji su za plaćanje režija i ostala davanja morali putovati u deset kilometara udaljeni Gospić, a autobusne su linijeslabe.
Na svečanom otvorenju ovog ureda, župan Ernest Petry i predstavnici Hrvatske pošte zajedno su prisustvovali. Župan Petry je istaknuo zahvalnost Upravi Hrvatske pošte što je nakon deset godina odlučila ponovno ulagati i otvoriti ured na području Ličkog Osika. Župan Petry naglašava važnost ovog koraka u poboljšanju životnog standarda stanovnika ovog naselja.

- Zatvaranje poštanskog ureda sigurno je otežavalo život. Vlada RH kao i Županija na čijem sam čelu zadnje tri godine intenzivno ulažu u Lički Osik. U tijeku je energetska obnova 32 stambene zgrade, nažalost prije toga gotovo se ništa nije događalo u ovome naselju. Moram spomenuti i priče oko bankomata, jer su pojedini mediji to drugačije protumačili, treba uzeti u obzir da su žitelji Ličkog Osika bili primorani ići za Gospić kako bi podignuli 10, 20 EUR svog novca i time se izlagali dodatnom trošku putovanja. Stanovnici velikih gradova tome se čude jer iza svakog ugla imaju bankomat, dok u ovakvim mjestima to nije slučaj, odnosno najbliži bankomat je 10 kilometara udaljen.- zaključuje župan Petry.

Županove tvrdnje potvrđuju i žitelji Ličkog Osika, koji su prilikom izjave za medije ispred ureda iskoristili priliku i čestitali županu što je detektirao njihove goruće probleme i dao sve od sebe da ih čim prije riješi, naročito starije stanovništvo koje niti nema vozačku dozvolu, a koji ističu kako su uvijek morali moliti prijatelje i susjede da ih odvezu do Gospića kako bi podigli mirovinu i platili svoje komunalne račune što odsad pa nadalje neće biti slučaj. Očekuje se da će otvaranje poštanskog ureda doprinijeti povećanju kvalitete života stanovnika Ličkog Osika te olakšati njihove svakodnevne obveze. Otvorenje ovog poštanskog ureda predstavlja pozitivan korak prema poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva te pokazuje da se uz zajedničke napore lokalnih i nacionalnih institucija može postići pozitivan ishod za zajednicu. (LSŽ)

LOVINAC

I JASLICE U VRTIĆU

Ulaganje u budućnost: Općina Lovinac uz pomoć Vlade RH i Ličko-senjske županije proširila dječji vrtić i na jasličku dob.

Otvaranje lovinačkih jaslica u dječjem vrtiću
Otvaranje lovinačkih jaslica u dječjem vrtiću
www.licke-novine.hr
8. travnja 2024. u 18.30 sati

LOVINAC - U sklopu dječjeg vrtića "Mali medo" omogućena je i briga za najmlađe Lovinčane, Naime, danas je počeo radom jaslički program, pružajući tako obiteljima na ovom području kvalitetniju skrb za najmlađe uzraste. Svečanom otvorenju prisustvovali su visoki dužnosnici među kojima su bili državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, domaćin načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić te ostali djelatnici ustanove, općinski vijećnici, predstavnici lokalnih ustanova, roditelji, djeca i mještani.

Nakon presijecanja vrpce, fra Ivan Šimunac je blagoslovio novouređeni prostor gdje će boraviti mališani jasličke skupine.
-Ovo je danas poseban dan, a radi se malom prostoru, ali za naše potrebe sasvim dovoljnom. Državni ured za demografiju i mlade redovito pomaže Općini, a prije desetak dana smo se vratili iz Zagreba s novim Ugovorom od preko 20 tisuća eura koje smo dobili za veće dječje igralište koje ćemo tijekom ove godine urediti. - rekao je načelnik Miletić.

Župan Petry u svom govoru naglasio je kako će Ličko-senjska županija i dalje skrbiti i pomagati, naročito općini Lovinac i njezinim stanovnicima, koji zaslužuju pomoć zbog svega što su pretrpjeli tijekom Domovinskog rata, ali i zbog truda koji je uložen posljednjih godina u razvoje ove općine.
- Uvijek je lijepo doći ovdje kod vas u Lovinac i vidjeti velike pomake. Veliko zadovoljstvo mi je surađivati s načelnikom Općine Ivanom, kao i s državnom tajnicom Josić, koja je danas ovdje s nama na ovoj svečanosti otvorenja jaslica, koje puno znače za žitelje i mlade obitelji ove općine. - zaključuje župan Petry.

-Važnost je vrtića u lokalnoj zajednici, ne samo u financijskom i brojčanom smislu, već prije svega u kvaliteti skrbi za djecu, te kako su ulaganja u najmlađe temelj budućnosti društva. Mi smo tu da vam damo potporu. Kroz zadnjih par godina izdvojili smo 70.000 eura za ovaj vrtić i jaslice. Razvijajte se dalje, ulažite u ono što vam je najpotrebnije, želim puno sreće i veselja u ovom vrtiću. - poručila je tajnica Josić.
Po završetku svečanog otvorenja jaslica, župan Petry i zamjenica župana Orešković Brkljačić, zaputili su se u pratnji Marije Tonković, ravnateljice Osnovne škole "Milan Sekulić" Lovinac u obilazak školskih prostorija kojom prigodom su razgovarali o ulaganjima za poboljšanje kvalitete školstva u lovinačkoj školi. (LSŽ)

Karlobag

ULAGANJA U INFRASTRUKTURU

Medved, Petry i Smojver u obilasku baške rive
Medved, Petry i Smojver u obilasku baške rive
www.licke-novine.hr
6. travnja u 21.45 sati

KARLOBAG - Ernest Petrti, ličko-senjski župan i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja posjetili su podvelebitsko primorje. U njihovoj pratnji bila je Jasna Orešković-Brkljačić i domaćin Boris Smojver, općinski načelnik.

Gosti su bili na radilištu rekonstrukcije raskrižja ceste D25 s cestom za Baški Dolac gdje ase izvode radovi u vrijednosti 130.000 eura. Zatim je u Općini bilo potpisivanje ugovora između župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja i načelnika Općine Borisa Smojvera o sufinanciranju sanacija hotelske plaže u vrijednosti od 50.000 eura.
Načelnik Smojver je zahvalio županu i Ličko-senjskoj županiji koja zadnjih par godina prepoznaje potrebe Općine i njenih žitelja te intenzivno ulaže u infrastrukturu i turistički razvoj što je vidljivo na području cijele općine. Smojver ministru Medvedu uručio reljef ostataka crkve sv. Karla Boromejskog koju su saveznici bombardirali u Drugom svjetskom ratu, a još je dio srušen prije 53 godine kad je nastavljena izgradnja Jadranske magistrale. Za taj dio posla dovedeni su Srbijanci koji su "peglajući" cestu u more bacili i zemne ostatke legendarnog popa Marka Mesića, kome danas nema nikakvog traga u Bagu jer je s kuće u kojoj je svojedobno živio bačena spomen-ploča prije nekoliko godina.
Gosti su obišli dio rive gdje se trenutno provodi rekonstrukcija vrijedna 1,8 milijuna eura, a obišli su i glasovitu Gradsku plaću koja je obnovljena, a koju je izgradio general Molinari, koji je osim toga izgradio školsku zgradu i cestu do Jurjeva. Baški gosti obišli su i Barić Dragu, gdje su u tijeku radovi na sanaciji rive vrijedni 900.000 eura gdje će se uskoro riješiti i problem vodoopskrbe. (HDZ i MaČ)

Prerušić

PREMIJER PLENKOVIĆ POSJETIO VATROGASCE

Premijer je izrazio zadovoljstvom i razvojem turizma u Perušiću.

Dobrodošlica premijeru Plenkoviću u Perušiću
Dobrodošlica premijeru Plenkoviću u Perušiću
www.licke-novine.hr
6. travnja 2024. u 16.30 sati

PERUŠIĆ - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković jučer je posjetio općinu Perušić i s domaćinima obišao novoizgrađeni vatrogasni dom. U pratnji premijera bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborski zastupnik Mario Kapulica, a dočekali su ih Ernest Petry, ličko-senjski župan i Ivica Turić, načelnik Općine Perušić Ivica Turić.

Tijekom boravka u Perušiću načelnik Turić napomenuo je da je prije 21 godinu preuzeo dužnost načelnika te da je tada općinski proračun iznosio milijun kuna, da bi sada izvorni dio proračuna iznosio tri milijuna eura. Izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom s Ličko-senjskom županijom i ministarstvima te uspjesima u povlačenju sredstava iz fondova EU.
-Očekujem da ćemo 17. travnja pobijediti i feštati.- poručio Turić mislivši na skore parlamentarne izbore.

-Činite maksimalne napore za kvalitetan život. Vlada čini velike napore da posebnu pozornost posveti krajevima kojima je potrebna dodatna pomoć. Veliko mi je zadovoljstvo da se vidi napredak cijele Like, kako kontinentalnog, tako i obalnog dijela županije, a vidljivo je da se i tu razvija turizam. Podsjetio bih da smo lani u turizmu imali prihode od 14,6 milijardi eura, što je za 80 posto više nego 2016. godine kada smo započeli prvi mandat.- rekao je premijer Plenković. (LSŽ)