POČETNAARHIVAŽUPANIJA
BAKA ZORKA PROSLAVILA STOTU
ŽUPAN I ZAMJENICA - NEGATIVNI
RAZVOJ ZAHVALJUJUĆI TURIZMU
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
RASPISAN NATJEČAJ ZA DOKUMENTACIJU
MILIJUN EURA ZA GOSPIĆKE DOMOVE
IZGRAĐENO 11 KILOMETARA PLINOVODA

GOSPIĆ

BAKA ZORKA PROSLAVILA STOTU

Zorka Lončar iz Brinja proslavila u Gospiću 100. rođendan

Brinjkinja baka Zorsa i župan Petry u gospićkom domu
Brinjkinja baka Zorsa i župan Petry u gospićkom domu
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2024. u 17.30 sat

GOSPIĆ - U Domu za starije osobe danas je održano veliko slavlje povodom 100. rođendana bake Zorke Lončar, rođene u Brinju, koja je svojim optimizmom i energijom zarazila sve prisutne. Veliki broj prijatelja, rodbine iz svih krajeva Hrvatske te štićenika Doma okupio se kako bi zajedno proslavili ovaj izuzetan jubilej.

Prizor u dvorani bio je dirljiv. Prvo pitanje bake Zorke okupljenima i novinarima bilo je "Jel mi došao župan Ernest?" , s kojim se nakon što ga je ugledala među gostima srdačno izljubila. Uz župana Petryja, stoti rođendan baki Zorki došli su čestitati njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić i načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, koji su ju darovali prigodnim poklonima. Unatoč teškom životu i izazovima kroz koje je prošla, posebice tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, baka Zorka je zadržala svoju vedrinu i ljubav prema životu. Posljednjih 14 godina provodi u Domu za starije u Gospiću, gdje je omiljena među štićenicima i osobljem.

Tijekom slavlja, župan Petry je u čast bake Zorke upalio svijeće na rođendanskoj torti, a baka nije skrivala svoje oduševljenje. Cijelo vrijeme je pjevala ličke pjesme, a vrhunac slavlja bio je kada je zajedno sa županom otpjevala "Ličkog sokola", što je izmamilo aplauze i osmijehe svih prisutnih. Ovo stoljetno slavlje bilo je prilika da se prisjetimo koliko život može biti bogat i kako svaka godina nosi svoje posebne priče i uspomene. Baka Zorka svojim primjerom pokazuje da, bez obzira na sve prepreke, život treba slaviti sa smijehom, pjesmom i ljubavlju. (LSŽ)

Prvo testiranje na droge

ŽUPAN I ZAMJENICA - NEGATIVNI

Zamjenica i župan ispred Zavoda s negativnim nalazom testiranja na droge
Zamjenica i župan ispred Zavoda s negativnim nalazom testiranja na droge
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2024. u 17 sati

GOSPIĆ - Nakon što je portal Lika online inicirao testiranje kandidata za gradonačelnika i zamjenika u Gradu Gospiću , kako iz stranaka LiPO, tako i iz HDZ-a, ličko-senjski župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić postali su primjer drugima u lokalnoj zajednici te su se danas podvrgnuli testiranju na prisutnost droga u organizmu.

Odzivajući se pozivu da postave standard u transparentnosti političkog djelovanja, župan Petry i zamjenica Orešković-Brkljačić odmah su se odazvali i u susjednom Zavodu za javno zdravstvo obavili testiranje. Rezultati testiranja, koji su bili dostupni za nekoliko minuta, pokazali su da su župan Petry i zamjenica Orešković-Brkljačić negativni na bilo koju od testiranih supstanci. Ovaj potez uslijedio je nakon najave kandidata za gradonačelnika Gospića, Darka Milinovića (LiPO) i Jose Vrkljana (HDZ), te njihovih zamjenika Kristine Prša i Ivice Kovačevića-Ice, koji su potvrdili kako će se sutra podvrgnuti istom testu.

Inicijativa nije usmjerena na izazivanje ili provociranje političkih aktera, već predstavlja sveobuhvatni "ispit" pred javnosti. Cilj je omogućiti građanima potpuni uvid u etičnost i integritet onih koji se natječu za vodeće pozicije u lokalnoj upravi. Ovakav pristup jača vjeru u politički sistem i povećava odgovornost predstavnika vlasti prema zajednici koju predstavljaju. (LSŽ)

Proslava Dana Grada Novalje i blagdana sv. Antuna Padovanskog u Novalji

RAZVOJ ZAHVALJUJUĆI TURIZMU

Ove je godine zabilježen rast turizma za preko 20 posto.

Počast domovini na početku svečane sjednice u Novalji
Počast domovini na početku svečane sjednice u Novalji
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2024. u 9.45 sati

NOVALJA - Povodom obilježavanja Dana Grada Novalje jučer je u Kulturnom centru Gozdenica održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novalje. Među brojnim uzvanicima na svečanoj sjednici nazočili su: izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Ivan Malenica, izaslanik premijera Plenkovića i državni tajnik Josip Bilaver, župan ličko-senjski Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, kao i izaslanici brojnih ministarstava i agencija.

- Zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom uveličali našu proslavu, a našim sugrađanima čestitam njihov Dan. - rekao je Matej Guščić, predsjednik Gradskog vijeća, upućujući čestitke dobitnicima nagrada i ističući kako stabilna većina HDZ-a i HSS-a u Gradskom vijeću dozvoljava brzo djelovanje i donošenje odluka u korist svih građana Novalje.

- Na blagdan Svetog Antona, zaštitnika našega grada, posebno zahvaljujem dragim prijateljima koji su doputovali kako bi s nama podijelili svečane trenutke. Prošle godine obilježili smo 30. obljetnicu utemeljenja naše jedinice lokalne samouprave, a pandemija COVID-19 pokazala nam je koliko smo krhki i koliko je važno globalno zdravlje i suradnja. Važno je da smo ujedinjena i zdrava zajednica. Moja misija je jasna, želim da Novalja postane mjesto gdje će svatko imati priliku ostvariti svoje snove i ambicije, mjesto gdje će djeca imati najbolju moguću edukaciju, gdje će naši stariji sugrađani biti zbrinuti s poštovanjem, gdje će mladi imati prilike za zapošljavanje i napredak, a gospodarstvo i turizam napredovati.- rekao je Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje.
Dabo je istaknuo i pozitivne turističke brojke na području grada Novalje, među kojima je i ona da je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno 30.195 dolazaka turista u komercijalnom smještaju, što je za 22 posto više u odnosu na prošlu godinu.

-Politika bez ideja i strasti samo je borba za moć lišena bilo kakve vrijednosti i značaja. Kada se osvrnem na proteklu godinu, s ponosom mogu reći da su ipak dominirale ideje o tome kako ovaj grad učiniti još kvalitetnijim za njegove stanovnike. U sklopu te politike realizirani su brojni kapitalni razvojni projekti, među kojima su sanacija i dogradnja luke Žigljen, sanacija i uređenje Ribarske luke, uređenje Primorske ulice, otvaranje vodospreme Komorovac i puštanje u rad aglomeracije Novalja.- kazao je Dabo.

-Uz sve što je gradonačelnik Dabo nabrojao, postoji još mnogo projekata koje razvijamo ne samo u Novalji, već i u Gospiću, Otočcu, Senju, Karlobagu i ostalim dijelovima županije. Drage moje Novaljke i Novaljci, u ove tri godine otkako sam izabran za župana, a gospodin Dabo reizabran za gradonačelnika mogu kazati da smo zasukali rukave, a to se vidi i kroz rezultate. Veliku podršku u našim naporima pružila je Vlada Republike Hrvatske, sva resorna ministarstva, a jednako tako i sam premijer Plenković. Želim zahvaliti i ravnateljima državnih ustanova i poduzeća - kao župan, izražavam duboku zahvalnost svima vama koji sudjelujete i podržavate naše projekte. Sve što je pred nama je dobro vrijeme koje ćemo ostaviti nadolazećim generacijama, svima onima koji će ostati živjeti kako u Novalji tako i u cjelokupnoj Ličko-senjskoj županiji i Republici Hrvatskoj. U ime Ličko-senjske županije još jednom vam čestitam vaš Dan Grada, koristeći prihodu da i svim Antonijama, Tonijima. Tonkama i Antama čestitam imendan. -kazao je župan Petry.

Nazočnima su se također prigodnim riječima povodom Dana Grada obratili i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Ivan Malenica te izaslanik premijera Plenkovića i državni tajnik Josip Bilaver. Tijekom svečane sjednice gradonačelnik Novalje Dabo i gradonačelnica češkog grada Mikulova, Jitka Sobotkova potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji između gradova. Na kraju svečanosti dodijeljene su nagrade i plakete zaslužnim pojedincima.

Program obilježavanja Dana Grada Novalje nastavlja se cijeli tjedan, a obuhvaća koncerte, sportska natjecanja i kulturne prezentacije, uključujući nastupe klape "Kaše", Ansambla "Lado" i Glazbene škole Iva Kuprešak, te turnire u odbojci na pijesku, boćanju i kartanju. (LSŽ)

Dan Grada Novalje

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

Nebeski zaštitnik je sv. Antun PAdovanski i blagdan seslavi 13. lipnja.

 
 
www.licke-novine.hr
12. LIPNJA 2024. U 9 SATI

GOSPIĆ - Povodom Dana Grada Novalje čestitku je uputio Ernest Petry, ličko-senjski župan:

Drage Novaljke i Novaljci,
hvala vam što svojim svakodnevnim radom unaprjeđujete kvalitetu života u gradu Novalji, koja je zajedničkom suradnjom gradske, županijske i državne vlasti postala sredina u kojoj se realiziraju mnogobrojni projekti na zadovoljstvo i dobrobit građana i turista. Upućujem vam iskrene čestitke povodom Dana Grada Novalje i blagdana vašeg zaštitnika sv. Antuna Padovanskog sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo grad Novalju mjestom zadovoljnih ljudi.
Ujedno koristim prigodu čestitati imendan svim Antonijama, Tonkama, Antonijima, Antunima, Tonijima…

Gradnja Memorijalnog centra u Gospiću

RASPISAN NATJEČAJ ZA DOKUMENTACIJU

Objavljujemo ispravnu poveznicu za natječaj.

Na zračnoj slici označena je parcela Memorijalnog centra Domovinskog rata u Pazariškoj ulici
Na zračnoj slici označena je parcela Memorijalnog centra Domovinskog rata u Pazariškoj ulici
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2024. u 13.50, dopuna u 19.40 sati

Ispravna poveznica za natječaj je:

licko-senjska.hr/novosti/detaljnije/arhitektonsko-urbanisticko-krajobrazni-projektni-natjecaj-za-izradu-memorij

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje da je Ličko- senjska županija raspisala je natječaj za projekt izgradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije koji će se graditi u suradnji s Ministarstvom hrvatski branitelja s ciljem odavanja počasti hrvatskim braniteljima i bilježenja uspomene na Domovinski rat. Prema projektnom zadatku planirane su i namjene koje mu daju dodanu vrijednosti kao što je interpretacija povijesti Like i istraživački centar čime bi se stvorio novi javni prostor od velikog značaja za grad i županiju.

Lokacija Centra je u Pazariškoj ulici na dnu nekadašnje vojarne u kojoj su dvije novoizgrađene stambene zgrade i u adaptiranom skladištu Razvojni centar.

Jučer je u Elektroničkom oglasniku javne nabave raspisan Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Memorijalnog centra Ličko-senjske županije koji organizira i provodi Društvo arhitekata Zadra (ZDA). Svi uvjeti natječaja i natječajna dokumentacija dostupni su u Elektroničkom oglasniku javne nabave, a tekst natječaja nalazi se na web stranici Ličko-senjske županije na sljedećoj poveznici: licko-senjska.hr koja je tek sada proradila i pronađite natječaj mi ga nismo mogli pronaći koliko je dobro napravljena županijska stranica.

Rok za predaju natječajnih radova je 26. kolovoza ove godine. Za natječajne radove osiguran je nagradni fond u iznosu od 48.682,00 eura.

Energetska obnova kuća

MILIJUN EURA ZA GOSPIĆKE DOMOVE

Gotovo tri milijuna će biti potrebno za energetsku obnovu srednjoškolske zgrade.

 
 
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2024. u 16.15 sati

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju kaže se da je Ličko-senjsku županiju posjetio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen i održao sastanak u prostorijama Županije s ličko-senjskim županom Ernestom Petryijem i pročelnicom Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinkom Mraović.

Na sastanku je prezentirana energetska učinkovitost obiteljskih kuća, pri čemu je Ličko-senjska županija sufinancirala izradu dokumentacije kako bi građani mogli sudjelovati u natječaju za energetsku obnovu svojih domova.

-Sufinancirali smo dokumentaciju za 111 obiteljskih kuća, za što je izdvojeno preko 40 tisuća eura. Županija je sudjelovala i u pripremi dokumentacije, na čemu je radila Zrinka Mraović, pročelnica UO za regionalni razvoj i fondove EU.- rekao je župan Petry i zahvalio se Balenu na pomoći.

Direktor Balen na početku prezentiranja projekata koje fond provodi zahvalio je županu Petryiju i suradnicima na odličnoj suradnji i istakao kako mu je zadovoljstvo biti u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji i rekao:
-Što se tiče natječaja energetske obnove obiteljskih kuća, to je dosad najveći paket od 120 milijuna eura koji je Vlada RH omogućila Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a provedbeno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurala za naše građane. Odziv je izvrstan, imamo gotovo 12 tisuća prijava, s područja grada Gospića imamo trenutno nešto više od 80 prijava što pokazuje veliki interes, a u ovome trenutku radi se o iznosu oko milijun eura koji ćemo osigurati za obiteljske kuće građana Gospića.


Uz natječaj energetske obnove obiteljskih kuća uspješno je proveden i natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada na području cijele RH, a Ličko-senjska županija je u tome aktivno sudjelovala te je odobreno preko četiri milijuna eura za energetsku obnovu javih zgrada na području Ličko-senjske županije, od čega se su dva milijuna za energetsku obnovu zgrade Gimnazije i Strukovne škole u Gospiću. Za provođenje projekta obnove srednjoškolske zgrade, na kojoj je ratna šteta sanirana u proljeće 1995., Županija je osigurala 800 tisuća eura te će ukupna vrijednost radova biti bliže tri milijuna eura.

Zrinka Mraović, pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU izrazila je zadovoljstvo ovim projektom te se zahvalila županu na inicijativi ovim projektom te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na čijem je čelu Gospićanin Luka Balen i rekla:
-Županija je u samom startu osigurala 20 tisuća eura za sufinanciranje projekte dokumentacije građanima, međutim kasnijim rebalansom proračuna osigurano je preko 40 tisuća eura kako bi se svim prijavljenim građanima omogućilo sufinanciranje.


Posjet direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luke Balena, Ličko-senjskoj županiji i gradu Gospiću označio je važan korak u poticanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Suradnja između župana Ernesta Petryija, pročelnice Zrinke Mraović i direktora Luke Balena rezultirala je značajnim financijskim ulaganjima i podrškom za obnovu domova građana. Inicijativa nije samo doprinijela unaprjeđenju kvalitete života lokalnog stanovništva, već je također odigrala ključnu ulogu u očuvanju okoliša i smanjenju energetske potrošnje na širem području.

Izgradnja infrastrukture

IZGRAĐENO 11 KILOMETARA PLINOVODA

Smanjen gubitak vode za trećinu.

Ministar Butković na razgovoru u Županiji/Snimio Marko Čuljat
Ministar Butković na razgovoru u Županiji/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2024. u 13 sati, dopuna u 17 sati

GOSPIĆ - Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je imao razgovor sa županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem i suradnicima na temu investiranja u krupnu komunalnu infrastrukturu. Na razgovoru su bili čelni ljudi investitora, ali i izvođača radova.

-Do sada je suradnja s ministarstvima i Vladom bila veoma dobra, i u protekle tri godine mnogo je toga učinjeno, a nadam se da će tako biti i u novom mandatu a će se riješiti ceste u Gospiću i okolici, pa plitvička obilaznica, kao i cesta Donji Lapac Udbina. Gospić i Ličko-senjska županija su jedno veliko gradilište. -rekao je župan Petry, podsjećajući na velike investicije u ličku infrastrukturu koja je bila zapuštena.

-Kontinuiranom smo u kontaktu. U infrastrukturu Ličko-senjske županije uloženo je 2,4 milijuna eura i ona je najzastupljenija jer ima velike potrebe. Kad se završe sadašnji radovi infrastrukture sve ćemo prometnice sanirati i razmotriti nove potrebe. Bit će i rekonstrukcije cesta, a Gospić će dobiti dvije obilaznice za teretni promet. Imali smo dobru suradnju sa ŽUC-om i do sada je posao dobro obavljan. Čestitam županu. Kako je povećan promet autocestama tako su stvorene financijske mogućnosti vlastitog ulaganja u nove autoceste bez zaduživanja. Raspisan je natječaj za prvu dionicu autoceste do Žute Lokve. Moramo pomoći najvećoj hrvatskoj županiji koja ima i najviše cesta.-rekao je ministar Butković.

Na sastanku se čulo kako je već u zemlju položeno 11 kilometara plinovoda i da su stigli do najbitnijih potrošača. Sad se očekuju prijave građana za priključke. U kanal u kome je plinovod polažu se na istoj visini ali s razmakom i nove vodovodne cijevi u dužini od osam kilometara.

Ovaj put zamijenjene su i stare cijevi iz 1893. s kaptiranog izvora Košna voda u Brušanima. Tako je s učinjenim poslovima u Smiljanskoj, Kaniškoj i sada Bilajskoj ulici već smanjen gubitak vode za 17 posto, odnosno za trećinu, jer je iznosio oko 60 posto zahvaćene vode na izvorištima. Radnici Lika cesta počeli su po završetku kopanja kanalazavršnom sanacijom kolnika na pojedinim dionicama. (MaČ)

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih cesta David Milin i Dujo Došen, direktor Elektrolike Gospić Božo Marković, direktor Usluge Gospić Dario Radošević, voditelj projekta plinofikacije EVN-a Ante Torlak, direktor poduzeća Lika Ceste Joso Vrkljan, predstavnik ŽUC-a Ličko-senjske županije Stipe Serdar i predsjednik nadzornog odbora Lika cesta Ivica Radošević.

Na samom uvodu župan Petry pozdravio je sve prisutne, izrazio zadovoljstvo po pitanju tijeka radova na području Gospića i zahvalio ministru na dolasku.
- "Ovim putem iskoristit ću prigodu da zahvaliti ministru Butkoviću, ali i cijeloj Vladi Republike Hrvatske na nedavno dodijeljenim dodatnim sredstvima u proračun Županijske uprave za ceste u iznosu od 1,4 milijuna eura kako bi se nekadašnje nerazvrstane ceste na području grada Gospića obnovile i asfaltirale.

Gospić će zasigurno, kako uži dio grada tako i širi, nakon ovoga dobiti novi sjaj. Također želim naglasiti da je u tijeku i izrada projektne dokumentacije za istočnu i zapadnu obilaznicu. Zapadna obilaznica je prilaz poslovnoj zoni Smiljansko Polje, dok je istočna obilaznica spoj Bilajske i Budačke ulice, a sve kako bi se rasteretio tranzit kroz uži centar grada Gospića. To su veliki projekti na kojima također želim zahvaliti ministru Butkoviću i cijeloj Vladi RH predvođenoj premijerom Plenkovićem", zaključuje župan Petry.

Ministar je podsjetio da je lani ŽUC-u Ličko-senjske županije dodijeljeno redovnih 2,4 milijuna eura, a s dodatnih 1,4 milijuna omogućilo se da se u gradu Gospiću urede ceste koje su u lošem stanju.
- "Istaknut ću još i pogled u budućnost, a to je izmještanje države ceste 50, istočna i zapadna obilaznica grada Gospića, to su veliki projekti za koje Hrvatske ceste rade kompletnu dokumentaciju, tako da nakon ovog investicijskog ciklusa kreće novi, a to pokazuje odličnu i kontinuiranu suradnju Ličko-senjske županije na čelu sa županom Petryjem koji najviše lobira za sve infrastrukturne projekte za boljitak građana diljem Ličko-senjske županije, ističe ministar Butković. Sagledat ćemo daljnje potrebe te, ako bude trebalo, osigurati još novca da se završi investicijski ciklus", poručio je Butković.

U Gospiću se ulaže u vodoopskrbnu, plinovodnu i elektrodistribucijsku infrastrukturu. Direktor Elektrolike Božo Marković kaže da je dosad uloženo oko milijun eura za povećanje sigurnosti u napajanje električnom energijom.

Voditelj projekta plinofikacije, Ante Torlak iz tvrtke EVN Croatia plin, upoznao je nazočne da je dosad izgrađeno više od 11 kilometara mreže.

Direktor poduzeća Usluga Gospić Dario Radošević, izvijestio je nazočne kako je do sada rekonstruirano sedam od planiranih osam kilometara vodoopskrbnog cjevovoda, a ostaje za izvesti radove na više od 500 priključaka.
Ustvrdio je kako se "hidraulička slika" Gospića značajno poboljšala pa će gubici u distribuciji vode biti smanjeni za približno 20 %.

U ime izvođača radova nazočnima se obratio direktor poduzeća Lika Ceste Joso Vrkljan koji je istaknuo kako svaki tjedan izvođači radova imaju koordinacije te da oni u procesu izvođenja radova dolaze zadnji nakon što se polože struja, plin i voda, odnosno da nakon završene dionice slijedi asfaltiranje. -"Trenutno radimo državnu cestu D25, a kao čovjeku koji je čitav život u cestarskoj branši, zadovoljstvo mi je kada vidim da resorno ministarstvo ulaže znatna sredstva u naše dionice, a sve kako bi se poboljšale naše gradske i okolne prometnice. Iskoristio bih ovu priliku i još jednom zahvalio ministru Butkoviću na odličnoj suradnji i prepoznavanju naše problematike."

Nakon izlaganja direktora Lika cesta Vrkljana, ministar je iskoristio priliku da pohvali rad poduzeća Lika ceste sa njim na čelu na obavljanju kvalitetnog i operativnog posla u svim dijelovima Ličko-senjske županije.

Nakon održanog radnog sastanka, svi nazočni zajedno su obišli radove u gradu Gospiću na dijelu Budačke ulice gdje se upravo ovih dana odvija sanacija kolnika.

Ovaj investicijski ciklus predstavlja važan korak prema unaprjeđenju života žitelja grada i cijele Ličko-senjske županije.(LSŽ)