Ličke novine
Postavljeno 11. siječnja 2012.
Nikola Tesla potpis  


tesla
tesla

Konačno i Tesla na svojoj mreži

MREŽA NIKOLE TESLE

Potpisana je Povelja o inicijativi za utemeljenje Mreže Nikole Tesle, prve europske kulturne rute koja bi startala u Hrvatskoj.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2019. u 15 sati

SMILJAN – Početkom godine u Teslinom rodnom selu inicirano je osnivanje njegove kulturne rute koja bi se protezala cijelom Europom p i do Amerike gdje je smislio brojne izume od značaja za svekoliko čovječanstvo i budućnost. Danas je potpisana Povelja o suradnji na projektu Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla,

Projekt Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla, kandidat je za Europsku kulturnu rutu, a uz podršku Ministarstva turizma inicirale su ga udruge Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute Tur Kultur i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Ujedno to bi bila i prva europska kulturna ruta koja bi krenula iz Hrvatske.

- Nadamo se da ćemo u proljeće iduće godine ovdje popiti pjenušac nakon konačne odluke Europske komisije o Mreži Nikole Tesle. Za to nam treba podrška najmanje tri države članice EU, a Mreža će mnogo značiti u upoznavanju djela Nikole Tesle. – rekao je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma koji je i predsjednik Radne skupine za Mrežu Nikole Tesle.

Dobrodošlicu za pedesetak sudionika današnje svečanosti poželio je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

 

tesla
Logotip Tesline mreže za ostatak svijeta

tesla
Državni tajnik turizma Frano Matušić

tesla
Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević

POVELJA

Uoči sutrašnjeg rođendana Nikole Tesle, Povelju o suradnji na projektu - koji obuhvaća sve dijelove Hrvatske u kojima je ovaj znanstvenik ostavio trag – uz spomenute udruge potpisali su Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo kulture, Ličko-senjska županija, Karlovačka županija, Šibensko-kninska županija, gradovi Gospić, Karlovac, Ozalj, Skradin i Šibenik, turističke zajednice navedenih područja te više znanstvenih i stručnih institucija, muzeja…(MAČ)

 

Povratak Tesle u Gospić uz pomoć filmova u subotu u Korzu

tesla

Bista Nikole Tesle rad J. Banića za 100 obljetnicu rođenja/Foto arhiva Lika pressa

FILMOVI O TESLI U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. veljače 2018. u 19:20 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića u subotu, 17. veljače u Kinu Korzo s početkom u 12,00 sati održat će se besplatna projekcija selekcije deset kratkih igranih dokumentarnih i animiranih filmova o Nikoli Tesli raznih autora iz cijelog svijeta. Projekcija traje sat vremena.

Filmovi su namijenjeni učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola, studentima, ali i svim našim zainteresiranim sugrađanima.

Nakon projekcije filma sudionici Projekta „Nikola Tesla- Mind from the Future“ autorica i kustosica izložbe „ Nikola Tesla – Mind from the Future“ Helena Bulaja Madunić i njeni španjolski kolege koustosi Miguel Delgada i Marie Santoyo posjetit će Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu.

Inače, Maria Santoyo i Miguel Delgada su iznimno cijenjeni i uspješni španjolski kustosi i autori s golemim iskustvom u promoviranju Nikole Tesle u cijelom svijetu o čemu svjedoči i činjenica da su 2014. godine u Madridu postavili najveću biografsku izložbu o Nikoli Tesli.
Treba se nadati da su filmovi prvi korak povratka Nikole Tesle u Gospić. (LpS)

 
 

Usputnica iz DAG-a

ličke novine

MIJENJAJU SE DRŽAVE I SISTEMI, ISTI PROBLEMI OPSTAJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2015. u 21:45 sati

Piše i komentira Marko Čuljat

GOSPIĆ - Lička metropola ima dva groblja, jedno katoličko, a drugo pravoslavno i nalaze se na suprotnim dijelovima grada.

Katoličko Gradsko groblje sv. Marije Magdalene sustavno se već godinama održava, čak ima javnu rasvjetu kao da je to korzo (?) dok je ono pravoslavno, za koje ni autor redaka ne zna naziv, gotovo prepušteno zaboravu. Nije problem u tome nego u tome što nitko od tzv. zaštitara kulturne baštine, a nažalost ni od lokalnih vlasti već desetljećima ne vodi brigu o kulturnom spomeniku ne prve, vengo najprvije kategorije - spomeniku roditelja ličkog znanstvenika Nikole Tesle, čiji je ćaća bio prvi prota (župnik) u Gospiću nakon službovanja u Senju iz koga je sa trudnom suprugom došao u Smiljan gdje se rodio mali Nikola i gdje je nekoliko godina išao u pučku školu.

            O tome ima i dokumentacije na našem portalu u posebnom podlisku posvećenom Nikoli Tesli koji svaki dan netko prelistava i pregledava.

U Državnom arhivu u Gospiću pronašli smo staru sliku i vijest o tim spomenicima. Nadamo se da ćete moći pročitati tekst, a fotografija je prilično slaba, sukladno tadašnjoj tehnici tiska u Gospiću, ali spomenici su (zlo)namjerno zaboravljeni i zapušteni isto kao i danas.

Vijest je objavljena u papirnatim Ličkim novinama 22. studenoga 1969. godine i zbog kontinuiteta nepažnje ju prenosimo jer nitko nije reagirao na naš napis prije nekoliko godina da postoji gravitacijska mogućnost da se spomenici uruše. Osobno je autor redaka razgovarao o tome s domaćim čelnicima i zaštitarima iz tzv. Ministarstva kulture ali niko nije trzao, Tesla je jednostavno u Gospiću - otpisan i izbrisan.

Nažalost brdo iznad Tesline kuće još ni dan danas nije u potpunosti očišćeno od mina. O tim minama autor redaka je uz pomoć jednog stradalnika iz Smiljana pisao 2005. u Večernjaku pa su ga demantirali u drugim novinama, a pred početak "uređenja" Tesline rodne kuće, na okućnici je od mine poginuo jedan pirotehničar.

Teslin spomenik, četvrti reprint kipara Frana Kršinića, original je u Beogradu ispred Teslina muzeja-mauzoleja (tu je i Teslin pepeo), drugi je postavljena u Americi u Gradu Nijagara Fals s kojim je Gospić bio bratimljen 1981. godine, kada je u ličkoj metropoli postavljen treći reprint čime završava serija kiparskih originala, i koji već 11 godina skuplja prašinu u depou Likovne akademije u Zagrebu. Naime, još uvijek za Teslu nema mjesta u Gospiću i to od 1991. kada je Teslin spomenik ručno miniran i raznesen. Kod jednog mog poznanika koji je imao stan u blizini spomenika završio jedan Teslin prst.

Koju godinu poslije nekakav riječki "kipar" napravio je instalaciju (?)od ostataka spomenika na ulazu u riječki KBC i pobrao hvalospjeve novinara, umjesto da završi u zatvoru i da se utvrdi ko je to, ne minirao, nego ukrao zlata vrijednu broncu Teslina spomenika u Gospiću i prodao u Rijeci "kiparu".

Čitateljica Ivana Barić je prva reagirala na našu objavu u spomenicima Teslinih roditelja:

Lipo je vidit da sein netko konacno brine.
Ali nije lipo da u takvim pobrinjavanju cesto stvari nestaju u tuzu korist...il sehr zaboravi vratit na misto
...
Dali je netko povukao pitanje di su se "izgubili" cetvrtasti lanci s Teslinog grobe und Jasikovcu?

U velikoj nadi u vas novinare i da je "restaracija lanca duze trajala, da klesar nije "zaboravija" die je povrga ich nadje vrimena vratit na misto.

Sve drugo bi bilo jos veca sramota neg kolko su propadali!

 

tesla
U iščekivanju obilaska

Perom i kamerom u Smiljanu

tesla
Na početku obilaska u Smiljanu

DIPLOMATI ZNAJU ŠTO JE I TKO JE NIKOLA TESLA

Svjetske diplomate zanimali su detalji iz Teslina života u Smiljanu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. rujna 2017. u 11:30 sati

Priredio Marko ČULJAT, Lika press Gospić

SMILJAN - U sklopu manifestacije Kušajmo Hrvatsku danas je u Smiljan stigla poveća kolona automobila plavih registracija stranih diplomanata.

Nikola Tesla je u Smiljanu kod svoje rodne kuće danas okupio pedesetak šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacije. Bio je užitak vidjeti predstavnike cijelog svijeta pod nadstrešnicom na ulasku u Memorijalni centar Nikole Tesle gdje su s njima bili i lokalni čelnici. Naime, bila je očepila je ledena lička jesenska kiša.

Ni loše vrijeme nije nimalo smetalo svjetskih diplomatima u obilasku Memorijalnog centra. Tijekom obilaska Centra diplomati su se posebno zanimali za manje poznate detalje iz Nikolina života u ovome pitoresknom ličkom i hrvatskom podvelebitskom Selu gdje je on u najranije djetinjstvu stekao mnoge spoznaje o svijetu koji ga okružuje i gdje je napravio svoje prve eksperimenta od skoka s kišobranom do, vrtilice s kebrima i vodenice nakon čega je u zrelijim godinama ostvario gotovo tisuću patenata i zbog altruizma bio gotovo siromah prije smrt. Ali unatoč svemu Tesla ostaje zapamćen za vijeke vjekova, a bez njegovih izuma današnji život bi bio mnogo teži.

PRVI LIČKI VLOG JAVLJA IZ SMILJANA:

 tesla
Teslin daljinar iz Smiljana izazvao je pozornost
ntc sveti rok
Djeca na putu za Krpane/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
ntc sveti rok
Poslije šetnje osvježenje dobro dođe
smiljan

Posjet Nikola Tesla kampu u Svetom Roku

ntc sveti rok
Improvizirano ognjište

DANAS SU DJECA UŽIVALA U LIČKOJ PRIRODI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2017. u 20:20 sati, dopuna 30. kolovoza u 13:15 sati

Pripremio Marko Čuljat

SVETI ROK - Hostel Sveti Rok ovih dana ugostio je drugu grupu od četrdesetak polaznika Nikola tesla kampa koji radi po programu prof. dr. sc. Ranka Rajovića, s Pedagoškog fakulteta u Kopru, a molile su ga majke da nešto uradi za njihovu djecu.
Danas smo djecu i voditeljice kampa zatekli ispred Hostela s naprtnjačama u kojoj je pribora za pisanje i crtane, ali i bočice s vodom i sokovima. Krenuli su do susjednog svetoročkog zaselka Krpani koji se nalazi u blizini autoceste. Kolona djece je lagane šetuckala asfalnom cestom i svako malo zastajkivala da bi ponešto pozornije razgledali. Uputili su se do jedne obitelji Krpana koji uređuju okoliš kuće pa tu ima svega i svačega.            
Djeca su izvlačila posječene grane, netko je pio sok, a jedna grupica sjedila je uz improvizirano ognjište. Na sve strane čula se cika i graja djece koja je uživala.            
U planu je i obilazak rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu.

smiljan
Posjet Teslinoj rodnoj kući

ntc sveti rok
Laganice do Krpana
smiljan

tesla
Rad učenika Jakova Čerine iz Zadra/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić

tesla
Slasni lički doručak

tesla
Izleti iz Svetog Roka

lovinac
PRedavanje u Lovincu

Ličke novine su posjetile NTC-U

tesla
Podjela diploma u Svetom roku

KAMP NIKOLE TESLE ZA NADARENE UČENIKE

U Hostelu Sveti Rok danas je bila smjena grupa pametne djece iz cijelog područja Hrvatske!


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2017. u 13:00 sati

PRIREDIJA MARKO ČULJAT, LIKA PRESS GOSPIĆ uz pomoć Željke Šikić

SVETI ROK - Nikidan mi je stigla poruka od prijatelja Igora Čupahina, koga sam upozna u Lovinjcu prije dosta godinica kada je za Općinu radija program razvoja turizma i Svetog Brda o kome je raspravlja i amerikanski kongres, ali nažalost ništa nije realizirano jer se politikanti ne mogu složiti i dogovoriti.

            - Znaš, kod nas ti kamp drži prof. Ranko Rajović, dođi i napiši nešto.- bija j' kratak Igor.

Jutroska sam podranija da bi iza osam uri uvatija toga profešura Rajovića, koji je doktur internista i doktor znanosti iz neurofiziologije. Momentalno radi u Kopru na ondašnjem Pedagoškom fakultetu. U Hostelu Sveti Rok već je bila gužva. Taman je počeja doručak dice iz cile Rvacke od Dubrovnika priko Splita, Šibenika i Zadra do Varaždina. Bila mi je milina vidit klince i klinceze kako s ličkog stola koji je pripremljen za doručak uzimaju hrenovke, kajganu, kruv, pekmez koji je po europski zove džem, a bome kakao i sokove da se potkože za naporan dan povratka kućama nakon šestodnevnog boravka u Svetom Rokudi su bili bez roditelja koji su jutroska došli o nji.

Danaska u Sveti Rok u NTC - Nikola Tesla kamp, dolazi nova grupa od 40-ero dice iz Rvacke kako bi dobili poduku o zaključivanju, razmišljanju i zaključivanju što je propušteno u postojećem promašenom, to je mišljenje autora teksta, osnovnoškolskom obrazovanja koje dica završavaju da ne znaju razmišljati i donositi samostalne zaključke o bilo čemu, a čak ne mogu savladati ni tablicu množenja. Autor se pita kaka nam je budućnost kada svi žele biti - političari koji ništa ne rade, a imaju debele plaće i pemzije.

            S rvackom dicom u Roku rade učitelji, odgajatelji, pedagozi i drugi stručnjaci, ima ih mam osmero. Danaska su svi polaznici dobili diplome, zahvalnice i pohvale. Svakako treba reći da su jučer obišli i rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu.

Danas kroz podne je profešur RAjović održa pridavanje za roditelje u lovinjačkom Domu kulture.

tesla
Neko je jeo neko raspravlja o nečem
PRVI LIČKI VLOG U NTC-U

tesla
Profesor Ranko Rajović


Dica su imala i ličke varenike

lovinac

Očuvanje svjetske, hrvatske, ličke i gospićke kulturne baštine

Tesla
Spomenici prije obnove snimljeni 2012.

HRVATSKA SRAMOITA: MILODARIMA OBNOVLJEN SPOMENIK TESLINIH RODITELJA

Izradu spomenika platio je osobno Nikola Tesla koji je još nepodoban u Gospiću.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. SRPNJA 2017. U 12:30 SATI

Pripremio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Gotovo ilegalno obnovljeni su spomenici roditelja velikana i znanstvenika Nikole Tesle koje je on podignuo u pravoslavnom groblju Jasikovac u Gospiću koje je inače desetljećima zapušteno i ne održava se.

O problemu propadanja i mogućnosti urušavanja spomenika u nekoliko smo navrata pisali smo na našim stranicama, jer jedan pulski portal od Domovinskog rata tvrdi da su gospićke ustaše srušile te spomenike. O tome najbolje svjedoči fotografija iz arhive Lika presa koju prvu objavljujemo. a snimljena je 2012. godine i vidi se da su spomenici na u zgoru i da ustaše nisu rušile nadgrobne spomenike.

Na naše pisanje i usmena upozorenja o starosnoj derutnosti spomenika nitko nije htio reagirati ni Grad, ni Županija, a nažalost niti plaćenici nekakvog ministarstva za takve stvari. Zato su stvar u svoje ruke uzeli pojedinci i milodarima skupili sredstva da se obnovi spomenik. A kako je "obnovljen" nismo kompetetni to komentirati ali - autoru ovih redaka se ne sviđa jer se poznaju tragovi brusilice od poliranja, a nisu vraćeni niti stari četvrtasti lanci.

tesla
Teslina posveta ocu Milutinu na pozadini spomenika

tesla
Obnovljeni spomenici Teslinih roditelja koje je on podigao

tesla
Detalj spšomenika Teslinih roditelja u Gospiću

tesla
Teslina posveta ocu

Uz rođendan Nikole Tesle

REPLINT TESLINE TEKE S KOJOM JE IŠAO U ŠKOLU


Sutra se navršava 161. godina od rođenja Nikole Tesle.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2017. u 11:00 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Povodom sutrašnjeg 161. rođendana Nikole Tesle Muzej Like u čijem sastavu djeluje i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu priredio je dvije manifestacija. Prva je izložba ličkih torba, a među njima je najznačajniji replint teke koju je Nikola Tesla nosio u školu u Smiljanu i Gospiću.

            - U suradnji s Muzejom Nikole Tesle u Beogradu dobili smo dozvolu za izradu replinta torbe koju je istkala Teslina Majka Đuka.-rekala je za Ličke novine Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja Like.

            Uz Teslinu teku u Smiljanu će sutra s početkom u 11 sati biti će izloženo još desetak torba iz kolekcije Otočanke Dragice Rogić, koja u Gospiću i Otočcu uspješno već godinama vodi radionice obnove starih vještina.

U Ričniku ličke ikavice nalaze se dvije riječi za torbu: torba i teka. U ovom slučaju Tesline torbe radi se o teki koju su muškarci i žene nosili na jednom ramenu, ili prebačenu preko vrata, a druga je torba, znatno veća, prtila na ramena i zaprimala polučak. (???!!!)

Navečer u 19 sati u Smiljanu je književna večer.

Svakako treba naglasiti da je sutra ulazak u Memorijalni centar - besplatan.

telina teka
Replint Tesline teke
tesla
Estonski eksperiment

Festival nauke/čista desetka/10

beograd
Francuski eksperiment

TESLINA MUNJA - OD METALICE DO FESTIVALA U BEOGRADU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2016. u 12:00 sati

BEOGRAD - Effektschmiede, nemački kolektiv koji je gigantske Tesline zavojnice kreirao specijalno za turneju benda Metallica, po Kanadi i Meksiku 2013. godine, dolazi na jubilarni Festival znanosti.

Effektschmiede se uz pomoć fizičkih fenomena igra vatrom i vodom, voltažom i energijom, populariziraju Tesline eksperimente, a na jubilarni Festival znanosti dolaze s postavkom koja se bavi indukcijom i frekvencijom, pa će posjetioci dobiti jedinstvenu priliku da se poigraju s indukcijom, zasviraju na čuvenoj Teslinoj zavojnici, ili pak izmjere koliko struje imaju u sebi.

Effektschmiede su samo jedni od fantastičnih gostiju koji će uljepšati jubilej koji Festivala znanosti ove godine slavi i to zabavnim postavkama, šou-programima i eksperimentima u toku četiri festivalska dana od 15. do 18. prosinca u halama 3, 3A i 11, na Beogradskom sajmu.

Iako vatru prati glas da se sa njom ne treba igrati, ekipa naučnog AHHAA Centra iz Estonije prelazi sve granice i idu korak dalje izvodeći svoje nevjerovatne, vatrene eksperimente za čistu desetku! Znanstveno-fantastična bina Festivala nauke posljednjih godina donosi u Beograd spektakularne šou programe koji na jedinstven, zanimljiv i nerijetko eksplozivan način objašnjavaju znanstvene procese, reakcije i izazove. Posebne simpatije publike pobrao je AHHAA teatar, koji se ove godine vraća na festival s novom postavkom dostojnom jubilarnog Festivala nauke pod nazivom „Kemija vatre“. Pored eksperimenata s plamenima različitih boja, kako sami kažu, samo jedan eksperiment koji zovu „kiša vatre“, čini da ljudi zanijeme pred ljepotom vatre!

- Mnogo mi nedostaje burek i jedva čekam da ga smažem ponovo.-kaže kroz osmjeh Fabien Dekamp, član francuskog tima „Les Atomes Crochus“ koji stiže u Beograd. Kako najprostije napraviti raketu, od materijala koje svako od nas može priuštiti? Odgovor, na krilima znanosti, pravo stiže iz Francuske. U Beograd dolaze Slovenci s Hišom eksperimentov, vraća se iz Austrije Cirkus Luminesenz s novim, nezaboravnim zvučnim i svjetlosnim instalacijama, a dolaze i mnogi drugi. Prošle godine Festival je posjetilo 28.00 ljudi i najveći je u jugoistočnoj Europi.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na djelu”, podržava aktivnosti i inicijative usmjerene na razvoj i primjenu novih tehnologija i inovacija. Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut. Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Beogradski sajam i Grafix. (MaČ)

tesla
Švedski laser
tesla
Akademik Paar s fizičarima u posjeti Smiljanu 2007./© Arhiva Lika pressa Gospić
tesla
Sudionici Informatičke olimpijade u Smiljanu 2007.

tesla
tesla
Zima u Smiljanu

Uz 160. obljetnicu Nikole Tesle

PRVO DESETLJEĆE TESLINOG CENTRA

U čast Tesle prije deset godina u Smiljanu je izgrađen Memorijalni centar.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2016. u 19:00 sati

GOSPIĆ - U prošlom i ovom stoljeću u tri navrata je obnavljanja, restaurirana i sanirana rodne kuće genija s ličkog kamenjara - Nikole Tesele.

- Njemu u čast, prije deset godina, a povodom 150. obljetnice rođenja, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, izgrađen je i otvoren 10. srpnja 2006. godine Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan. Izgradnja Centra trajala je rekordnih 55 dana, a po završetku radova Grad Gospić daje novosnovani Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan na upravu Muzeju Like Gospić.- kaže Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja Like u Gospiću.

Teslin centar kao zaštićeno kulturno dobro, na površini od 13.674 četvornih metara, sastoji se od prvotnih sadržaja: Rodne kuće Nikole Tesle s pripadajućim gospodarskim objektom, crkve sv. Petra i Pavla u kojoj je Teslin otac Milutin vršio parohijsku službu, zatim kamenih spomenika i klupa (autor idejnog rješenja Zdenko Kolacio, autor izvedbe Vladimir Herljević). U novosagrađeni kompleks (iz 2006.) pripadaju: trijem, replike Tesline ispitne stanice i turbine, Teslin brod na daljinsko upravljanje, spomenik Nikoli Tesli autora Mile Blaževića, multimedijalni objekt, vanjski auditorij, most/platforma i dječje igralište čiji elementi svojim dizajnom asociraju na strojeve, a pored svoje primarne funkcije – igre, uz razvijanje motoričkih i didaktičkih sposobnosti, mogu se objasniti i neke teme iz fizike.

- Memorijalni centar je zamišljen da objedinjuje više disciplina: znanost, umjetnost, turizam te okuplja razne tipove korisnika, kao djecu predškolskog uzrasta, školsku djecu, studente, umirovljenike, turiste, lokalno stanovništvo, Tesline fanove, znanstvenike i medijske umjetnike. Dakle, Centar svojom ponudom i sadržajem može zadovoljiti potrebe posjetitelja svih dobnih skupina i profila.- naglašava ravnateljica Bunčić.

Unutar Memorijalnog centra posebnu pažnju plijeni rodna kuća u kojoj je, u novom dinamičnom multimedijalnom postavu predstavljen, na suvremen način, život i djelo nenadmašnog genija Nikole Tesle.

Nadalje, ravnateljica Bunčić ističe:
- Najbitnija zadaća Centra je da prenosi ovoj i svim budućim generacijama važnost i djelo ovog velikog čovjeka. Uz interpretaciju Teslina života prezentira se i zavičaj s kojim se Tesla poistovjetio i iz kojeg je potekao, odnosno gdje je proživio rano djetinjstvo i započeo svoje dječačke inspiracije koje su pokrenule i promijenile svijet. Iako je ostavio dubok trag u velikim gradovima Europe i Amerike, možemo ponosno istaknuti da je njegovo rodno mjesto Smiljan - mjesto s kojeg je učinio prve korake prema jednom od svojih najvećih dostignuća – rasvjetljenje svijeta. A poznata je i izreka Tesla je čovjek koji je osvijetlio svijet.

U svom dosadašnjem djelovanju Centar je, proslavljajući obljetnice tradicionalno iz godine u godinu, realizirao mnoge aktivnosti kao što su pedagoško-edukacijske radionice s djecom predškolskog i školskog uzrasta, zatim stručna predavanja i skupovi, izložbe likovnih kolonija i umjetnika pojedinaca, kazališne predstave, glazbene nastupe, snimanje turističkih emisija do sudjelovanja u obilježavanju nacionalne manifestacije „Noći muzeja“, koja je prošle 2015. bila i tematski posvećena Nikoli Tesli.

U proteklom desetljeću od izgradnje Centra u Smiljanu su bile brojne manifestacije i događanja. Prilikom otvaranja Centra nazočili su mnogobrojni predstavnici političkog života; od vrha hrvatske Vlade i Sabora, predstavnika zemalja u okruženju do predstavnika diplomatskog kora, a te godine održan je i promotivno-edukacijski skup za mnogobrojne turističke agencije.
Iduće godine u Smiljanu je ugošćeno više stotina mladih informatičara, sudionika Informatičke olimpijade iz cijelog svijeta.

-Kazališna predstava „Planine“ u izvođenju Kazališta lutaka Zadar izvedena je 2008., a te godine je muzejska pedagoginja zadarskog Arheološkog muzeja Cvita Raspović održala radionicu s polaznicima dječjeg vrtića iz Gospića. Centar su u sklopu Europskog tjedna sa županom Ličko-senjske županije Milanom Jurkovićem i gospićkim gradonačelnikom Milanom Kolićem obišli britanski veleposlanik John Ramsden, slovački Jan Banas i David Hudson, zamjenik šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj. Centar su posjetili i o njemu pisali i američki novinari. - govori Bunčić i nastavlja:

-2009. Uz radionicu za djecu predškolskog uzrasta gospićkog Dječjeg vrtića “Pahuljica“ održan je i nagradni natječaj „Mladi izumitelji“na kojem su natjecatelji – učenici iz nekoliko srednjih škola na području RH prikazali svoje radove  na temu Model jednog Teslinog izuma. Te godine smo održali i koncert sestara Husar uz klavirsku pratnju Matije Dedića.

2010. smo, uz već tradicionalne radionice, izradili u suradnji s kustosicom Gradskog muzeja Korčula Sani Sadrelić i slikovnicu „Nikola Tesla – izumitelj budućnosti“ u čijoj su izradi sudjelovala i djeca iz Smiljana. Održana je i predstava „Radio Tesla“ u izvedbi Tvornice Kazališta lutaka Zagreb

2011. Snimili smo s poznatim fotografom Šimom Strikomanom nesvakidašnju promotivnu fotografiju MC, tzv. milenijsku fotografiju na kojoj su građani Gospića i okolice te brojni domaći i strani posjetitelji na tratini ispred Tesline rodne kuće svojim tijelima oblikovali lik Nikole Tesle i logo natpis s njegovim imenom, te smo održali gitaristički koncert Tvrtka Sarića, prof. Sveučilišta u Zadru Odjela za nastavničke studije u Gospiću. Kako su turizam i promocija važan segment u radu Centra,  u suradnji s Turističkom zajednicom grada Gospića postavili smo informativne panoe na autocesti Zagreb – Split i time privukli turiste na dolazak u Smiljan s te vrlo frekventne i najznačajnije hrvatske prometnice.

2012. MC je počeo sudjelovati u obilježavanju manifestacije „Noć muzeja“ i odmah privukao pažnju brojnih posjetitelja za noćni obilazak Centra. Te godine smo organizirali i veliku izložbu Pere Jelisića koji je posvetio veliki opus upravo skulpturama ovog velikog vizionara. Predstavljen je i reprint tesline omiljene knjige „Abafi“ Mikloša Josike. I sam Tesla zahvaljuje što mu je ovaj roman došao u ruke i ojačao mu snagu volje da se odupre i uspostavi kontrolu nad svojim porivima i povrati samopoštovanje.

2013. smo imali harmonikaški koncert orkestra Udruge gospićki glazbeni centar pod ravnanjem profesora Zvonimira Kosa. U suradnji s Dragicom Husanović Pejnović, prof. Sveučilišta u Zadru Odjela za nastavničke studije u Gospiću smo izdali priručnik „Nikola Tesla – od igre do izuma“. Održali smo i izložbu poštanskih markica s prikazom lika Nikole Tesle autora Gordana Turudije iz Zagreba.

2014. je u Smiljan došao i relly automobila na električni pogon te je postavljena punionica el. auta, jedna od prvih u ovom djelu Hrvatske. Održan je performans o životu N.T. u izvođenju kazališta Tvornica lutaka u Zagrebu.

Iste godine, kako bi prezentacija bila kvalitetnija, zbog turista smo uveli i audio vodiče koji olakšavaju posjet Centru približujući sadržaj Centra posjetiteljima na njihovom materinjem jeziku. Broj jezika dostupnih na audio vodičima nastojimo svako malo proširiti, ovisno o financijskim mogućnostima i ukazanim potrebama, tako da danas Centar možete obići uz vodstvo na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom ili ruskom jeziku

2015. smo imali, kao nositelj programa „Noći muzeja“ mnoštvo događanja: od glazbenog nastupa studentskog Pjevačkog zbora „Degenija“ pod ravnanjem prof. Tvrtka Sarića, koncerta na laser harfi umjetnice Doris Karamatić, zatim književne večeri, znanstveno predavanje o Tesli u KIC-u prof. dr. sc. Tomislava Petkovića, preko prikaza crtica iz Teslinog života u Gospiću na originalnim lokacijama do rekonstrukcije često spominjanog Teslinog skoka s kišobrana s krova staje u rodnom Smiljanu. Na obljetnicu rođenja otvorena je izložba „Pogled, pokret, dodir, stisak“ i predstavljen 3D portret Nikole Tesle u suradnji s Moto Clubom Crazy Wolf¨s i Likovne udruge „Lika“ iz Gospića.

Bunčić napominje da su Centar posjetili i to u više navrata predsjednici RH Stjepan Mesić (2006. i 2008.), Ivo Josipović (2010. i 2012.) i Kolinda Grabar Kitarović (2015.).

            - Ukratko, od otvorenja do danas radili smo na unapređivanju i pozicioniranju Centra. U svrhu promocije ne samo Centra, nego i lika i djela ovog velikog vizionara, ostvarili smo suradnju s mnogim institucijama – od dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola preko turističkih agencija, nacionalnih parkova, muzeja do znanstvenih ustanova. Spomenuvši znanstvene ustanove, tu s ponosom mogu istaknuti da je MLG i MCNT sklopio 6. srpnja višegodišnji Sporazum o suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koji je proizašao iz zajedničke organizacije današnje proslave.-kaže ravnateljica Bunčić.

.          
U 10 godina postojanja, MC bio je hvaljen, ponekad kritiziran, ali i nagrađivan. Dobivši za cjelokupan rad značajne nagrade, priznanja i zahvale a među njima „Zeleni cvijet“ Turističke zajednice Ličko-senjske županije u kategoriji uređenosti okoliša, diplomu „Zeleni cvijet“ Hrvatske turističke zajednice u kategoriji originalne turističke ponude, zatim javno priznanje Ličko-senjske županije za doprinos u kulturi i turizmu te priznanje „Doživi Hrvatsku“ Hrvatske turističke zajednice u kategoriji kulturna ustanova.

- Perspektiva Centra je nadogradnja i proširenje, ostvarivanje suradnje s ostalim muzejima i udruženjima koji se djelomično ili u potpunosti bave Teslinim životom i djelom. No još je potrebno uložiti puno znanja i truda u imidž Centra. Na nama je da se potrudimo, a neka budućnost procjeni svakog od nas prema njegovom radu da tako parafraziram ovu poznatu Teslinu izreku. - kaže Bunčić i nastavlja:

- Danas je Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan zbog svojih specifičnosti, koje ga u mnogome čine jedinstvenim u Republici Hrvatskoj, postao u javnosti nezaobilazna i omiljena destinacija za građane Gospića i okolice te turiste iz zemlje i svijeta, koju je posjetilo preko 250.000 posjetitelja od otvorenja do danas, a u ovoj polovini godine preko 20.000. Time Centar tumači nacionalni identitet da služi kao izvor saznanja i aktivno središte učenja u zajednici i okruženju. Drugim riječima, fenomen koji traje kao snažni kohezijski faktor zajednice posebno senzibiliziran za čuvanje i predstavljanje prirodne i kulturne baštine kao važne grane kulturnog turizma, važno mjesto komunikacije i izvor saznanja, otvoren, dinamičan i pristupačan – jest Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan. (MaČ)

tesla
Posjet 2008.

tesla
Radionica iz 2013. godine

tesla
RAdionica iz 2009. godine


UZ 160. obljetnicu rođenja Nikole Tesle

tesla
Teslina rodna kuća danas u Smiljanu/© Marko Čuljat Lika press Gospić

SKROMNA PROSLAVA

Danas je međunarodnim simpozijem obilježeno rođenje genija s ličkog kamenjara Nikole Tesle.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2016. u 13:30 sati, video dopuna u 22:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT


SMILJAN - Na današnji dan prije 160. godina u ovom ličkom seocetu rođen je velikan svjetske znanosti Nikola Tesla. Ovaj značajni jubilej skromno je obilježen međunarodnim simpozijem u polupraznoj dvorani.

Na svu sreću u obilježavanje jubileje uključio se zagrebački FER i grupa radio amatera koji od petka uspostavljaju veze s cijelim svijetom i razmjenjivat će QSL kartice i potvrđivati smiljanske veze idućih nekoliko dana.           
Danas, kada je bio besplatan ulazak u Memorijalni centar, bilo je za očekivati navalu posjetitelja, ali njih gotovo da i nije bilo. Nije bilo gužve niti na parkiralištu, a jedino je nešto dječice uživalo na igračkama u dječjem vrtu. Bilo je nekoliko TV ekipa, ali nije bilo za vidjeti izvjestitelje državne dalekovidnice i katedrale hrvatskog duha - HTV-a. I njima je izgleda, još uvijek Nikola Tesla i nepodobni da bi snimili koju minuticu priloga o znanstveniku svjetskog glasa čije patente i danas primjenjujemo u svakodnevnom životu.
Skup je pozdravio Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik, čije dijelove govora prenosimo na vlogu.

VLOG IZ SMILJANA


REAKCIJE S FEJSA:
Milan Ladisic Iza kuce je brdo Bogdanic a lijevo stala sa koje je mali Nikola skakao kisobranom i pao na glavu..... Krov je od razene slame a stavljali su ga Slovenci kod obnove.
Sviđa mi seOdgovorPorukaJučer u 16:38
Blanka Mudrinić Ponos Celoga svijeta.Ponos Like,koja vise ne postoji,kao nekada.Sada tamo zive neki drugi ljudi ali je pusta.
Frane Rupcic Sretan rođendan Nikola
Sonja Goss A pola Like jos bez ulične rasvjete...
Nikola Maras Iz godine u godinu tražimo i čekamo povratak spomenika Nikole Tesle u Gospiću zato se nadajmo da će za 161 rođendan biti u Gospiću

tesla
Prazne stolice na simpoziju u Smiljanu

tesla
Radio-amateri na djelu

tesla
Prije početka simpozija o Tesli
tesla
Sudionici simpozija u Smiljanu
tesla
tesla
Jedan od današnjih posjetitelja Smiljana
tesla
Popis institucija koje nose Teslino ime je veoma kratak u Hrvatskoj 

MUZEJ LIKE GOSPIĆ

tesla

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, privremeni ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, prof. Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja Like i prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva


SURADNJA MUZEJA I FAKULTETA


Potpisan je srednjoročni ugovom sa FER-om.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2016. u 14:30

GOSPIĆ - Memorijalni centar Nikole Tesle koji djelkuje u sastavu Muzeja Like i Inovacijski centar Nikola Tesla(ICENT) te Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba (FER) potpisali su sporazum o petogodišnjoj, srednjoročnoj, suradnji na pet godina.

Inicijativa za sporazum krenula je iz zajedničke organizacije obilježavanja 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle u Smiljanu. Prigodom obilježavanja 160. obljetnice rođenja ovog velikana održat će se međunarodni simpozij Teslino djelo u prostoru i vremenu u ličkom kraju.
Sporazum omogućuje da u idućih pet godina organiziraju neko događanje koje bi doprinijelo širenju svijesti o značaju lika i djela velikog ličkog znanstvenika Nikole Tesle.

Sporazum su potpisali ravnateljica Muzeja Like Gospić prof. Vesna Bunčić, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te voditelj ICENT-a prof. dr. sc. Nedjeljko Perić. Sporazumom su otvorene nove mogućnosti suradnje s jednom od najpriznatijih znanstvenih ustanova iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj i inozemstvu. (MaČ)

 
 

Uz 160. obljetnicu Nikole Tesle

dubrovnik

DUBROVČANI PJEVAJU O TESLI


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2016. u 12.00 sati

Pripremila Vesna Militar

DUBROVNIK - Grupa Atlantida je povodom 160. obljetnice rođenja jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih genija, pripremila novi singl s nadolazećeg albuma posvećuje upravo njemu - velikanu Tesli iz ličkog Smiljana.

Novi singl donosi prepoznatljivi zvučni pečat Atlantide, obogaćen elektronskim zvukovima, što poklonike ovoga banda i neće iznenaditi budući su navikli na široki spektar njihovog izričaja. Elektronski udari će, kažu, biti sveprisutni na cijelom novom albumu.

Ono što će zasigurno zaintrigirati slušatelje je tekst, koji će dobro zagrijati moždane vijuge i natjerati slušatelje na razmišljanje. „Ja sam Tesla“ pjesma je kojom Atlantida apelira na pojedinca i podsjeća kako svatko od nas u trenutku može zavrtiti svijet, ako uspije ono što nam je ponekad najteže: „upaliti svjetlo svome mraku“. Na pitanje tko je ugasio ili upalio svjetlo, odgovor je uvijek isti - „JA“!

Jednako tako ovo je i svojevrstan hommage velikom umu koji je, između ostalog, direktno ili indirektno zaslužan za razvoj radiofonije, te bežične tehnologije bez koje ne možemo ni zamisliti suvremenu glazbenu industriju. Autor glazbe je Alan Lasić, stihova Marija Laptalo, a produkciju, kao i na prethodnom studijskom albumu potpisuje Miroslav Lesić – Lesique.

Podsjećamo, Atlantida je nakon vrlo hvaljenog albuma „Premalo za san“, s hit singlovima „Lađe“, „Dodir u Bojama“ i „Lutam pod oblacima“, novi materijal otvorila prošlogodišnjim singlom „Samo tren“. Za pjesmu „Ja sam Tesla“ u tijeku je snimanje video spota, čija se premijera očekuje ovih dana.

Do tada uživajte uz lyrics video:
https://youtu.be/QAyH7V5tDR0
i zapamtite samo vi možete upaliti ili ugasiti svjetlo!

 

 

 
tesla u opatiji
Sudionici Teslinog relija u Opatiji
Tesla u Puli
Tesle ispred arena u Puli

logo relija tesla

Nakon Trećeg Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016.

ZNAČAJAN DOGAĐAJ GODINE

Teslin reli je najveći i najvažniji događaj godine na području e-mobilnosti u Hrvatskoj i regiji.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

9. lipnja 2016. u 19.30 sati

Pripremila za Ličke novine: Dejana Čorak

ZAGREB/GOSPIĆ - Prvih pet dana lipnja kroz Hrvatsku se vozio najljepši reli na svijetu kako je za Nikola Tesla EV Rally rekao LA Times. Stotinjak sudionika iz čitave Europe vozilo se rutom dugačkom oko 1200 kilometara kroz Hrvatsku, s ciljem promocije e-mobilnosti, zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Vlasnici tvrtke E.v.a. Blue iz Zagreba, koja je i organizator relija ponosni su što su na reliju sudjelovali hrvatske tvrtke Rimac Automobili s Concept One  i Concept S, i Dok-ing s Loox vozilom, te preko 40 vozila Tesla Model S.

Specifičnost relija je što je to prvi reli isključivo električnih vozila održan u ovom dijelu Europe te jedini na svijetu tog tipa. Rutom dugačkom 1200 kilometara i s više od stotinu gostiju iz Francuske preko Finske, Belgije, Nizozemske, Austrije i Njemačke, Kanade, Amerike i Južnoafričke Republike imali su priliku upoznati Istru, nacionalne parkove Paklenicu, Krku i Plitvička jezera, vidjeti poznati zadarski pozdrav suncu, prošetati starom jezgrom grada Šibenika, posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, te završiti svoje putovanje na glavnom zagrebačkom trgu Trgu bana Jelačića.

Zanimljivo je što su na reliju sudjelovali i osobno Mate Rimac, prva tri dana, Vjekoslav Majetić vlasnik tvrtke Dok-ing te Krešmir Macan, ugledni hrvatski PR stručnjak i vlasnik tvrtke Manjgura kojemu je ovo bilo prvo iskustvo vožnje Tesla vozila, no zasigurno ne i posljednje.

Ruta relija je ujedno i “Zelena električna turistička magistrala”, jer glavne su odrednice projekta promocija hrvatske turističke ponude i postavljanje punionica na turistički atraktivnim lokacijama, prethodno reliju, u svibnju postavljene su još dvije za Valamar Rivijeru d. d.

- Ponosni smo što imamo priliku kroz ovaj inovativni koncept pokazati Hrvatsku kao turističku zemlju koja posjeduje golemi potencijal upravo u privlačenju ovakve vrste turista, ekološki osviještenih te više platežne moći, te otvaramo prostor kvalitetnim gostima kakve hrvatski turizam priželjkuje.- izjavili su Tina i Igor Kolovrat, organizatori relija koji najavljuju nove ekstenzije relija koje će predstaviti u iduća dva mjeseca

Više info na: www.nikolateslaevrally.com.hr

kolovrat tesla
Tina i Igor Kolovrat, organizatori relija u Smiljanu


tesla
Merkanje Rimca u Smiljanu


SUDIONICI IZ CIJELOG SVIJETA

Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016. Ruta obilazi najzanimljivije lokacije od kojih nijedna nije slučajno odabrana. Ruta relija je ujedno i “Zelena električna turistička magistrala”, jer većina sudionika relija su gosti iz europskih i nekih prekomorskih zemalja, domaći i strani e-mobilisti, poduzetnici, globetrotteri i turisti. Hrvatska turistička ponuda i postavljanje punionica na turistički atraktivnim lokacijama, glavne su odrednice projekta koji je postao zaseban turistički proizvod i brand. Za Nikola Tesla Ev Rally zna cijela svjetska e-mobility zajednica. Prijave stižu iz Kanade, Finske, Belgije, Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije….

Veći dio sudionika relija osztao je nekoliko tjedana na odmoru u Hrvatskoj.


tesla

Rezime Teslinog relija strujnih kola

tesla
Dokoni vozači u Smiljanu dok pune akumulatore/© Marko Čuljat Lika press Gospić

RAĐANJE ZELENE MAGISTRALE

Prvih pet dana lipnja održan je Treći Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2016. u 23.30 sati

SMILJAN - Od prošle godine rodna kuća Nikole Tesle, oca električne struje, cilj je međunarodnog relija električnih vozila Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016.

Ovogodišnji, treći po redu reli  održavao se prvih pet dana lipnja. Ruta obilazi najzanimljivije lokacije od kojih nijedna nije slučajno odabrana. Ruta relija je ujedno i “Zelena električna turistička magistrala” jer većina sudionika relija su gosti iz europskih i nekih prekomorskih zemalja, domaći i strani e-mobilisti, poduzetnici, globetrotteri i turisti.

Hrvatska turistička ponuda i postavljanje punionica na turistički atraktivnim lokacijama, glavne su odrednice projekta koji je postao zaseban turistički proizvod i brand. Za Nikola Tesla Ev Rally zna cijela svjetska e-mobility zajednica. Prijave stižu iz Kanade, Finske, Belgije, Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije….

Ovo je prvi rally isključivo električnih vozila održan u ovom dijelu Europe, te jedini na svijetu tog tipa. Jedini koji postavlja infrastrukturu i povezuje turizam i ekologiju u pomno osmišljeni projekt. Projekt je prepoznat u svijetu od strane uglednih medija kao što su LA Times, Chicago Tribune, RTL, BBC i drugi koji redovno objavljuju pozitivne priloge, a sve zainteresirane pozivamo da se prijave i sami uvjere je li to istina!

Više detalja pronađite na našoj web stranici: www.niklateslaevrally.com.hr
Pratite nas na FB www.facebook.com/www.nikolateslaevrally.com.hr  i Instagram profilu: nikolateslaevrallycroatia

Rally je startao 1. lipnja u Istri, u Rovinju u hotelu Lone, te nastavio prema Puli i NP Brijuni. Službeni natjecateljski dio relija počinje počeo je drugog dana ispitom spretnosti u Poreču i prolaskom kroz centralnu Istru obilazeći Hum, Motovun, Kringu, Dvigrad i druga atraktivna odredišta u centralnoj Istri te dolazi do Opatije.

Iz Opatije 3. lipnja kreće prema NP Paklenica i Šibeniku. Iz Šibenika u NP Krka, gdje se obilazi prvi cjeloviti hidroenergetski sustav na svijetu, nastao po nacrtima Nikole Tesle. Istoga dana se dolazi u Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu gdje su organizatori, Tina i Igor Kolovrat, u svibnju 2014. ispred rodne kuće Nikole Tesle, postavili i punionicu električnih vozila. Iako su ih mnogi “stručnjaci” u čudu gledali, saznajemo da se na toj punionicu tijekom turističke sezone, u jednome danu zna pojaviti i osam električnih vozila na punjenju. Dok se vozila pune, njihovi vlasnici razgledavaju rodno mjesto Nikole Tesle.

Poslije Smiljana, predzadnji je dan bio rezerviran za posjet NP Plitvička jezera, a u nedjelju 5. lipnja bio je finiš na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje je bila ceremonija proglašenja pobjednika i uručenje nagrada te zanimljiv program s Teslinom zavojnicom kao ciljnim portalom, ispitom spretnosti i utrkom električnih skutera čime je obilježena i 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle.

Ovo je prvi rally iskljućivo električnih vozila održan u ovom dijelu Europe, te jedini na svijetu tog tipa. Jedini koji postavlja infrastrukturu i povezuje turizam i ekologiju u pomno osmišljeni projekt u koji su uključeni i skoro dvije stotine električnih skutera i drugih vozila za turizam.

Mi nismo samo rally već je event zapravo platforma za predstavljanje i plasiranje raznih električnih vozila i punionica, između ostalog i solarne punionice “Sunčica” s energy storage-om, wi-fi i drugim dodacima.- ističu organizatori. (MaČ)

tesla
Punjenje akumulatora u Smiljanu

teslatesla
Električna kola kod Tesline kuće u Smiljanu/© Marko ČULJAT Lik@ press Gospić
tesla
Nema relija bez lijepih žena
tesla
Prijava vremena vožnje u Smiljanu

Ljudikanje uz 160. obljetnicu rođenja Smiljančanina Nikole Tesle

RELI ELEKTRO-AUTOMOBILA U ČAST TESLE

Pedesetak kola, ne zaprežnih, s pogonom na lektriku bilo je danas kod Tesline rodne kuće.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2016. u 16.20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

tesla
Današnji izletnici u Smiljanu


SMILJAN - Da me edan prijatelj nije obavistije unim vratrijim mailom, da se danaska održava nikakvi reli ne bi ni zna da bi triba bit kod Tesline kuće.


Posla mi je i link na organizatora i brzo smo se čuli moja malenkost i izvisni Igor Kolovrat, direktur relija. Bija j' u gužvi negdi u Šibeniku otkuda su sperali kolima do Smiljana pa na Plitvice. Bija sam dosadan zva sam ga nikolka puta, a vi čitatelji i čitalice procinite esam li dobro uradija il sam ga triba pušćat s mirom. Ali, kako bi ja unda bija novinar kad ne bi bija navrzan i dosadan.?            

Vist mi je dojavija Ivo Nekić, gospićki vićnik, i to unaj oporbeni, oću reći da ne šljivi une iz HDZ-eja jerbo vajik ima svoj stav protivan njijovim. I njemu sam javija da relijaši k Tesli dolaze oko dvi ure, a ručak sam zbrzije samo da stignem u Smiljane kako bi rekli rvacki spikeri i spikerice i njijovi (ne)pismeni urednici koji se sprdaju vazda s ovim dilom Rvacke, a ima je na svim kartama barem po dva pedlja.             Već na semaforu u Žabičkoj vidija sam neki auto s nalipnicom relija al nisam virova da ću se ubacit u njijovu kolonu iz Šibenika, a po svemu sudeći vozili su starim dobrim cestama izbigavajući cestarinu. Kroz Smiljansku sam zera doda gasa, nadajuć' se da nema ni radara ni travima …kako bi uspija snimit dolazak relija, i uspija sam. Ljudi moji koja j' to bila milina kada su počele stizati na Teslinu kapiju autine švapske, austrijske, slovenske, francuske … registracije, a maom s američkim znakom Tesle.             Na Teslinu ulazu je edan strujni punjač s dva priključka, to su poklonili jošte lani organizatori relija jerbo su planirali doć ponovo. Bila j' gužva, svak je vuka svoje kabele. Kada se priključije edan Slovenac, suvozačica, morda žena, morda ljubavnica, sridnji godina, al jošte bome dobra, priupita me, valjda zbog moji aparata što su visili na meni ka na višalici, di bi ona mogla trbuv napuniti dok se auto puni.             - Bome nigli, ovdi je zabranito točiti piće, vodu i diliti i ne daj bože prodavati ranu štovateljima Tesle.- opalim ja ka' iz topa na što se slatko nasmijala njena muška polovica dodajući da je tako i kod njih u Sloveniji.

Strujni auta bivalo je svakog trena sve više i više. U reliju i' je mam 50 autina i autića, a koliko će i' biti iduće godine to sam Bog zna. Među američkim Teslama je i rvaci Doking koji ima volan na srid kabine, a na kraju je doprašija i onaj planetarno popularni Rimac najbrži strujni auto na svitu.            

Ne mogu vam reći, drage čitalice i čitatelji, di je danaska bila veća gužva kod Tesline kuće oliti kod Tesline pošte koja je bila zatvorena. Kod kuće je bilo nikolko autobusa rvacki osnovnoškolaca koji su bili na izletu. Busovi su imali imotske i zadarske regsitracije. Kod Tesline pošte di se inače nalaze osobne stvari smiljanskog genijalca bijaj ' velički kamion s agregatima di se odednom punilo barem desetak električni kola.

Direktor relija Igor Kolovrat, u prolasku nam reče da imaju velike planove u Smiljanu, ali da nemaju podršku lokalnih vlastodržaca.

PRVI LIČKI VLOG IZ SMILJANArimac i tesla
Rimčev auto kod Tesline spomen-pošte u Smiljanu
tesla
Punjenje akumulatora kod Tesline spomen-pošte u Smiljanu

 

Uz 160. obljetnicu rođenja Nikole Tesle

tesla bošnjak

TESLA MEĐU UČITELJIMA


Odnedavno je skulptura akademskog kipara Krune Bošnjaka među učiteljskim studentima u Gospiću.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. veljače 2016. u 13.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Prošli tjedan zatrefio sam se u Staroj gimnaziji u Gospiću kako bi se knjižničarki i pročelnici povalio e-knjigama koje objavljujem na Ličkim novinama.

            Kad sam došao pred ured pročelnice gospićkog odjela zadarskog sveučilišta doc. dr. sc. Vesne Grahovac-Pražić, iznenadio sam se novim detaljem u hodniku. Bila je tu skulptura Nikole Tesle visoka edno po metra.

            - To nam je prošle godine poklonio Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, pa smo izradili postament i skulpturu izložili u hodniku.- izjavila je za Ličke novine Grahovac-Pražić.

Skulptura je rad akademskog kipara i profesora na Likovnoj akademiji u Zagrebu Krune Bošnjaka, koji je izradio i spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Gospiću, na kome mu je pomagao tada student kiparstva Petar Dolić koji je odrastao u Gospiću.

            - Za tu sam skulpturu bio 2006. godine dobio prvu nagradu za spomenik Nikoli Tesli u Smiljanu, pa sam na kraju spao na treću nagradu.- izjavio nam je danas kipar Bošnjak, koji je bio ne samo đak Kršinićev, već i suradnik i prijatelj, a Kršinić je napravio spomenik Nikoli Tesli koji se nekad nalazio na gospićkom središnjem trgu.

- Imam ja još Nikola Tesla izrađenih u terakoti. Najbolje bi bilo da dođete k meni na razgovor pa ću vam sve ispričati.- pozvao nas je kipar Bošnjak.

Nikola Tesla rad akademskog kipara Petra Dolića nalazi se već nekoliko godina na stubišu veleučilišta u Gospiću koje nosi Teslino ime.

Inače u Gospiću na svoj povratak u Teslin zavičaj čekaju bista Nikole Tesle rad najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića koja je bila u parku Gimnazije koja je ponosno nosila njegovo ime, i Tesla Frana Kršinića koji je u ratu miniran i koji je ponovo odliven 2006. godine i nalazi se u depou Likovne akademije u Zagrebu i čeka povratak u - Gospić. Takav spomenik nalazi se u Beogradu ispred Teslina muzeja/mauzoleja i u Americi u gradu Nijagara Falsu gdje je izgrađena prva Teslina hidrocentrala za izmjeničnu struju.

tesla
Detalj Bošnjakova Tesle
 

10. NOĆ MUZEJA U GOSPIĆU I OKOLICI
tesla

TESLA SRUŠIO REKORD


U noći muzeja muzeje u Gospiću i Smiljanu posjetilo je 1599 osoba.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2015. u ponoć

GOSPIĆ - U petak je preko dvjesta hrvatskih muzeja veći dio noći držao otvorena vrata kako bi građanima mogli besplatno obići te institucije.
Akciju Noć muzeja prije deset godina pokrenulo je Hrvatsko muzejsko društvo u kome su i ove godine iznenađeni i oduševljeni velikom posjetom muzejima. Ove godine u svim muzejima tema je bio lički znanstvenik, Smiljančanin, Nikola Tesla.
Muzejski radnici u Gospiću i Smiljanu uz pomoć brojnih kulturnih radnika organizirali su brojne prigodne manifestacije koje su unatoč lošem vremenu, susnježici i snijegu, u svoje prostore privukli 1599 posjetitelja iz Gospića i okolice jer ne treba zaboraviti bio je organiziran besplatan prijevoz.
- Lani smo imali 579 posjetitelja, a ove godine bilo ih je tri puta više. - rekla je za Ličke novine, prof. Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja Like u Gospiću u čijem je sastavu i Teslina rodna kuća u Smiljanu.
Možda bi dio programa trebalo reprizirati na Teslin rođendan kada barem neće biti snijega. (MaČ)

 

liVlog

 

Prvi lički vlog (2)

KRMPOTIĆ O TESLI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2014. u 21.00 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Nakon jučerašnjeg boravka ministra Jovanovića u Gospiću i Smiljanu danas su konferenciju za novinare održali župan Milan Kolić i gradonačelnik Petar Krmpotić.
Pogledajte Prvi lički vlog kako bi saznali što Krmpotić misli o Tesli i povratku spomenika.
Na kraju konferencije saznao sam da Kršinićev unuk, unuk akademskog kipara koji je napravio Teslin spomenik, predlaže da se postavi u park vi za vi Županije u Tuđmanovoj ulici di je nekada bila Poglajnova pivnica i slastičarnica.

 

Reakcije s Fejsa do 17. travnja u 13.00 sati

https://www.facebook.com/marko.culjat/posts/814370038592164?comment_id=8066029&offset=0&total_comments=1

Tihomir Crnković, Ante Franić i 2 ostalih se ovo sviđa.
Nikola Maras Naučili su samo lagati u životu i piti rakiju i za Memorijalni centar Nikola Tesla ih se moralo natjerati i za spomenik. O dvostrukoj plaći svome drugu Šutiću koju je potpisao Krmpotić ne treba ni govoriti, ali to nije kraj. Mogu se sakriti u mišiju rupu a ne tu pijani trkeljati....

https://www.facebook.com/ricice/posts/724756600908945?comment_id=6916966&offset=0&total_comments=1

Nikola Maras A nije mu smetalo kada je drugu Šutiću potpisao dvostruku punu plaću, kako ih nije sram tolike godine lagati
 


MINISTAR JOVANOVIĆ KOD TESLE

16. TRAVNJA 2014. U 0.09 SATI

Objavljujemo u povijesti ličkog novinarstva i okolice prvi Lički VLOG, to vam je ka unaj vratriji BLOG, samo se sada ne piše vengo se snima. Iskoristija sam danaska priliku bit koji trenutak s ministrom znanosti i obrazovanja Željkom Jovanovićem kada je bija u rodnoj kuči Nikole Tesle.
I zamislite bez pardona j' prista dat' izjavu za Ličke novine, naglašavam samo za Ličke, jerbo u Teslinu tavanu di se un izjasnija o Tesli i oko Tesle, bijaše samo ja s kamerom koja j' gle čuda izgleda dobro snimila pa pogledajte taj vratriji VLOG, i ne znam kako ga triba pisat, dal' s malim ili velekim slovim.
Vaš izvistitelj iz Smiljana j' bija Marko, ka obično. Ovim vlogom osvižavam stranicu Nikole Tesle, a volija bi ga zvat Nikoletinom, jerbo je puno toga učinija za cili svit, a niki se š njim bome i šprdaju. Njima na čast i diku.

 

©Marko Čuljat Lik@ press Gospić

 

Osvrt Ličkih novina

TESLA I DALJE (NE)PODOBAN

Punih sedam desetljeća nakon smrti Tesla je i dalje nepodoban u vlastitom zavičaju
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. siječnja 2012. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Danas je navršena 70. obljetnica smrti ličkog genija koji je rođen u obližnjem Smiljanu. Njegov memorijalni centar, na žalost njegovih poštovatelja, danas nije radio jer je službenicima ponedjeljak neradni dan umjesto nedjelje kojom rade.
To je gospićki patent. Nema se dosta novaca za cjelotjedni rad Centra koji radi u sastavu Muzeja Like iz Gospića čiji je vlasnik, čitaj financijer, Grad Gospić. Naime, tijekom pregovora za proslavu 160. obljetnice rođenja Tesle lokalni čelnici su velikodušno srpskoj pravoslavnoj crkvi ponudili basnoslovnih 30 posto od cijene ulaznice čime je bio šokiran čak i njihov odvjetnik koji je pregovarao o cijelome biznisu u Smiljanu, ta provizija onemogućava pozitivno poslovanje Centra koji posjeti samo oko 25 tisuća posjetitelja koliko ih obiđe i medvjeđe utočište u nedalekom Kuterevu gdje rade sami volonteri.
O tome po tome.
Jadni Tesla, koji se ipak trebao roditi u Senju, a ne u Smiljanu, kriv je za mnogo čega što mu se stavlja u teret. Za gospićku i ličku javnost najveći mu je teret što je Srbin i to pravoslavac. A što bi on mogao biti ako mu je ćaća bio pravoslavni pop u Smiljanu i Gospiću? Da je rođen u Senju, gdje je začet, vjerojatno bi imao bolju budućnost u sadašnjosti nego u oporoj Lici i među Ličanima iako je podrijetlom pravi pravcati Likota: ćaća iz Raduča, a mama iz Tomingaja.
Danas se Tesle Gospić nije sjetio što dokazuju i naše fotografije zgrade gimnazije koju je polazio u Gospiću i kuća u kojoj je odrastao. Zgrada je to u samom središtu ličke metropole koja je nekada pripadala pravoslavnoj crkvi i u kojoj je živjela obitelj gospićkog prote. U toj zgradi je od 1946. godine radio jedan od čak tri đačka doma, a jedan od njegovih korisnika tada je bio i književnik prof. Grga Rupčić, koji je za života nerado pričao o (ne)zgodama s protom jer selska dica nisu znala koristiti kućnih zahod.
Ta kuća, Teslina kuća, mogla je biti jedna od turističkih znamenitosti, ili kako vole kazati političari koji jedva da znaju hrvatski, a ne engleski, brand, kako hrvatski tako i lički pa onda najzad i gospićki. Međutim kuća je uspješno pretvorena u privatno vlasništvo bez ijednog znaka da je u njoj Tesla proveo djetinjstvo.
Već punih šest godine izliveni spomenik Nikole Tesle čeka povratak u Gospić i skuplja prašinu u depou zagrebačke likovne akademije dok gospićki čelnici razmišljaju da li će dozvoliti i kada njegov povratak u Gospić.
Na staroj gimnaziji, Teslinom gimnasiumu, nalazi se obnovljena spomen - ploča, koja je umjesto bijele postala crna, ali Zadarsko sveučilište koje ima "pogon" za učitelje u toj zgradi nije smatralo da bi danas trebalo položiti vijenac na tome mjestu. Brzo su se uklopili u lički bojkot Tesle.
Kad već pišemo o smrti, sjetili smo se i grobova Teslinih roditelja. Jedina utješna informacije je od Milana Devčića, direktora Usluge Gospić, koji nam reče da su ti grobovi u pravoslavnom groblju u Jsikovcu, kao i grobovi senjskih žrtava, u zaštićenoj kategoriji i da se neće - prekopati jer o njima nitko ne skrbi, naime ne plaća grobarinu.
Jedini trag Tesle našli smo u knjižari Školskih novina u Starčevićevoj ulici gdje su izložene čak tri knjige u ovome velikanu.
Slična tragikomedija igrana je i u bivšoj državi. Jedna od dvije gospićke gimnazije koje su imale oko 1500 učenika nosila je Teslino ime, ali nije slavila Dan škole. Naime, Tesla je rođen u srpnju kada su ferije, a umro je na pravoslavni Božić pe je sve bilo nepodobrno i nepogodno za obilježavanje. (MAČ)

fejs

https://www.facebook.com/marko.culjat

Ivan Nekić Svaka čast, Marko! Iako mislim da bi i obilježavanje vijencem bilo daleko premalo. Trebala bi biti bar kakva svečana akademija, npr. promocija diplomanata na Nikolinu veleučilištu, besplatan ulaz u MC u Smiljanu, kakva prigodna izložba ili sl. Usput, što je s onom spomen-poštom u Smiljanu?

Toni Dasovic Ja ne znam niti jednu politički korektnu riječ/rečenicu koja može opisati situaciju oko ovog čovjeka. Znamo koje je rješenje i znamo što možemo napraviti da na veličanju tog čovjeka zaradimo... neću pisati o poštivanje tako velikog čovjeka.

Toni Dasovic A ovo što je Marko Čuljat napisao: "Već punih šest godine izliveni spomenik Nikole Tesle čeka povratak u Gospić i skuplja prašinu u depou zagrebačke likovne akademije dok gospićki čelnici razmišljaju da li će dozvoliti i kada njegov povratak u Gospić."
E, za to postoji politički korektna riječ ... da jedna... hrpa, i baš se ne mogu odlučiti za onu pravu, mnoge mi trebaju da u nabrajanju uopće opišem svoje iznenađenje i nevjericu da je to istina.

Anka Pavičić Župan
Zaista jel Nikola nema spomen u SMILJANU A I SVEUČILIŠTE NOSI NJEGOVO IME. Imamo mi i drugih velikana osim Nikole.

Anka Pavičić Župan
Ima spomenik i u NIAGARA FALLS.A sad od kad smo pronašli da je Tesla iz hrvatskog plemena ,jel ga itko spominje?

Toni Dasovic Mi imamo puno velikana, ali se doista malo zna o njima. Zavjet šutnje nad svima njima samo ovaj čovjek uporno probija,i podsjeti nas koliko sve zanemarujemo.

 


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=493997553984852&set=a.204007519650525.71360.203760166341927&type=1&comment_id=1802797

Smiljka Vuckovic Tesla Zalosno sta dozivi veliki naucnik.
Slavko Devčić prostor moga djetinjstva....

DRUGI O TESLI DANAS:

https://www.facebook.com/events/124640321035204/permalink/126686557497247


REAKCIJE S FEJSA 9. travnja 2014.

https://www.facebook.com/ricice/posts/718634371521168?comment_id=6892887&offset=0&total_comments=2

George Zdunic Jucer sam ga posjetio u Nijagari bilo lipo suncano kao u Smiljanu .
Alida Frković Jadni smo mi Hrvati,cijeli svijet ga priznaje i hvali...samo ga se mi sramimo! .... Jadno i žalosno!

tesla Zgrada gimnazije barem ima spomen ploču, što je izostalo na kući gdje je Tesla odrastao/
Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić

tesla

tesladolic
Lijevo je bista Nikole Tesle koju je 1956 izradio kipar Ivan Meštrović. Bila je na Plitvicama ali je ipak završila u parku ispred njegove gimnazije u Gospiću otkud je početkom Domovinskog rata uklonjena. Jedno je vrijeme bila u njegovoj rodnoj kući gdje je postala nepodobna i završila je u muzejskom depou u Gospićugdje je i snimljena 2009. godine.
Desno je reljef Nikole Tesle rad kipara Petra Dolića koji je nastao prije nekoliko godina i nalazi se u uskom i preuskom stubištu gospićkog veleučilišta čije ime nosi.

PRIČA O ELEKTRICITETU

Priču objavljujemo povodom današnje 70. obljetnice smrti genija s ličkog kamenjara 1943. u Americi.


ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. siječnja 2012. u 10.sati

Napisao Nikola Tesla, 1895. godine


Preuzeto s portala:
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CDEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.zdravkoboric.com%2Fnikola-tesla%2F52-pria-o-elektricitetu.pdf&ei=DIbqUNSkMYKl4AT91IHgAQ&usg=AFQjCNFcrW_L7r801xPwS-R4_Kw4sLRH4w&sig2=_wpjzPZukod5uf1E7wLatQ&bvm=bv.1355534169,d.Yms

Priča koja prikazuje širinu i svestranost Nikole Tesle. Priča je iz 1895. godine, a ne zna se da li je ikada objavljena u nekoj od tiskovina. Priča je namijenjena učenicima prvih razreda
elektrotehničara bez obzira na struku. Ovo neka bude moj prilog početku nastavne godine
2009./2010. godine.

PRIČA O ELEKTRICITETU

 

Tko želi pravo shvatiti svu veličinu našeg vremena, mora upoznati povijest nauke o elektricitetu. Tu će naći priču kojoj nema ravne ni među bajkama iz tisuću i jedne noći.
Priča počinje mnogo prije nove ere, u doba kad su Tales, Teofrast i Plinije govorili o magičnim svojstvima „elektrona“ (jantara), te dragocjene tvari što je nastala iz suza Helijada, sestara nesretnog mladića Faetona koji je pokušao vladati Febovim kolima i gotovo zapalio čitavu Zemlju. Tu je misterioznu pojavu bujna mašta starih Grka, naravno, pripisala nadzemaljskim uzrocima i jantaru udahnula život i dušu. Da li je to bilo stvarno vjerovanje ili više pjesničko tumačenje – otvoreno je pitanje. No još i danas ima obrazovanih ljudi koji misle da je biser živ i da u dodiru s toplim ljudskim tijelom postaje sve ljepši i sjajniji. Mnogi učenjaci misle da je i kristal živo biće. Takvo se mišljenje još više proširilo otkako je Jagodis Chunder Bose nizom eksperimenata pokazao da i tzv. Neživa materija odgovara na vanjske utjecaje posve slično kao što reagira biljno ili životinjsko tkivo.
To praznovjerje starih Grka, znači, ako je uopće i postojalo, ne može se uzeti kao dokaz o neznanju, pa se o njihovom poznavanju elektriciteta samo može nagađati. Zanimljivo je da su oni ribe drhtulje upotrebljavali za neku vrstu elektroterapije. Na nekim primjercima staroga novca nalazimo dvostruke zvjezdice, nalik na iskre koje proizvodi galvanska baterija. A i neki drugi podaci, mada vrlo oskudni, govore u prilog tomu da su neki „izabrani“ ljudi dublje poznavali prirodu pojave zapažene kod jantara. Tako je npr. Mojsije nesumnjivo mnogo vještije koristio elektricitet nego itko u njegovo vrijeme. Biblija na jednome mjestu s velikom preciznošću potanko opisuje uređaj u kome s elektricitet stvarao trenjem zraka o svileni zastor i gomilao u kutiji izgrađenoj kao kondenzator. Aronove je sinove vrlo vjerojatno usmrtila struja visokog napona.
I Vestalska vatra kod Rimljana bila je električne prirode. Inženjerima toga vremena morao je biti poznat pogon s remenjem i može se pretpostaviti da nisu zapazili veliko razvijanje statičkog elektriciteta. Uz pogodne atmosferske uvjete remen može postati pravi dinamički generator koji može izazvati vrlo zanimljiva djelovanja. Palio sam električne žarulje, pokretao motore i izvodio druge manje zanimljive eksperimente – sve pomoću elektriciteta dobivenog remenjem i nagomilanog u limene kutije.
Sa sigurnošću se može zaključiti da su starim filozofima bile poznate mnoge stvari o ovoj neshvatljivoj sili i začuđujuće je što su morale proći dvije tisuće godina do pojave prve znanstvene rasprave o elektricitetu i magnetizmu, do čuvenog Gilbertova djela, objavljenog 1600. godine. Tako dugo razdoblje neaktivnosti ipak se može objasniti.
Nauka je bila povlastica izabranih koji su svako novo saznanje ljubomorno čuvali u svome krugu. Komuniciranje je bilo teško pa je teško dolazilo do suradnje između geografski udaljenih istraživača. Uzrok tome bila je donekle i sklonost ljudi tih vremena da zapostavljaju praktične probleme, dok su se živo borili za apstraktne principe – dogme, predanja i ideale.
U Gilbertovo se vrijeme čovječanstvo još mnogo nije promijenilo, no njegova su jasna učenja snažno djelovala na učene duhove. Ubrzo su se, jedan za drugim, počeli pojavljivati različiti strojevi, pa je rastao i broj eksperimenata i promatranja. Praznovjeran strah postupno je ustupio mjesto znanstvenoj pronicljivosti te je svijet s uzbuđenjem 1745. primio vijest da su Kleist i Leyden u jednu kutiju uspjeli uhvatiti neku misterioznu supstancu koja je zatim pokazala svoju razornu snagu, oslobodivši se uz snažan prasak. Tako je nastao kondenzator, možda najveći izum u povijesti razvoja nauke o elektricitetu.
U narednih četrdeset godina čovječanstvo je učinilo dva velika skoka naprijed: Franklin je pokazao identičnost one blage jantarove duše i stravičnog Jupitereva prstena, a Galvani i Volta su pronašli kemijski izvor struje iz koga se magični fluid mogao dobiti u neograničenim
količinama. Zatim je u daljih četrdeset godina postignut još krupniji uspjeh: Oersted je električnom strujom uspio utjecati na magnetsku iglu, Arago je izumio elektromagnet, Seebeck termostup, a Faraday je 1831. sve ove izume okrunio izjavom da je iz magneta dobio elektricitet. Time je zapravo otkrio princip čudesnog stroja – dinama – i otvorio novo poglavlje ne samo znanstvenog istraživanja, nego i praktične primjene elektriciteta. Tada su pronalasci neprocjenjive vrijednosti slijedili vrtoglavom brzinom: Telegraf, telefon, fonograf, žarulja, indukcioni motor, oscilografski transformator, rendgenske zrake, radij i radio. Sve je to, uz mnoge druge revolucionarne pronalaske, duboko izmijenilo životne uvijete čovječanstva.
Za osamdeset četiri godine ona neshvatljiva supstanca iz živog jantara i magnetskog kamena pretvorena je u divovsku snagu koja sve brže i brže okreće kotače napretka.
To je ukratko priča o elektricitetu – od Talesa do danas.
Dogodilo se nemoguće. Nadmašeni su i najluđi snovi, a začuđeni svijet pita: ŠTO JE SAD NAREDU?“
 

Tesla u vrtiću gospić

tesla gospić

Tesla među mališanima Gospića


ON NAM ŠALJE SVJETLO I MUNJUTo je jedna od rečenica o Nikoli Tesli koji smo vidjeli na zidu u Dječjem vrtiću Pahuljica u Gospiću.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr/
7. veljače 2012. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Već nekoliko godina u Dječjem vrtiću Pahuljica skulptura je znanstvenika Nikole Tesle. Uče djeca o njemu i posjećuju njegovu kuću u obližnjem Smiljanu.
Evo nekoliko citata njihovih misli o Tesli koji su izvješeni na zidu u hodniku vrtića kod starije grupe:

  • U dubokoj šumi u srcu Velebita rodia se čoek kojen je to centar svita.
  • On šalje signal na radiju i TV, on šalje svjetlo i munju.
  • Rodio se u Smiljanu, gdje je muzej.

Po svemu sudeći nove gospićke generacije neće zaboraviti Teslu.

gospić tesla

 

 

tesla

tesla

Tragom naljepnice iz Gospića

ZA POVRATAK TESLE U GOSPIĆ


Nova akcija za povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić.mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/

12. SIJEČNJA 2012. U 0.30 SATI

GOSPIĆ - Naljepnice koje se nalaze uokolo Gospića sa natpisom - Spomenik Nikole Tesle - je suvremeni umjetnički rad, prostorna intervencija. Velik broj naljepnica nalazi se na predmetima i stvarima vezanim za pronalaske znanstvenika Nikole Tesle.
Tražili smo i pronašli autora te intervencije, ali prije toga smo porazgovarali s nekolicinom sugrađana. Naljepnice je rijetko tko primijetio. Samo smo uspjeli pronaći jednu osoba koja je vidjela jednog momka kako nešto lijepi na stup na Trgu Stjepana Radića, koji je nekada nosio Teslino ime i gdje je do kraj 1991. i bio spomenik Tesle rad kipara Frana Kršinića.

Jedan vremešniji sugrađanin je primijetio naljepnicu baš na Trgu. Njega je to asociralo na 1971. godinu kada je iz školskih čitanka letio Stjepan Radić.
- Zar će se ponovno mijenjati ime trga, baš me zanima da li je ta osoba Hrvat ili Srbin- raspričao se taj bivši profesor.
Naljepnice su na stupovima gradske rasvjete, na trafostanicama i sličnim mjestima vezanim za ime Tesle.
- Nisam to vidio pa to je sitno što nije napravio veće. Slobodno smo društvo može svak raditi što hoće - reče jedan drugi znatno mlađi sugovornik.
- Samo mene nemoj ni slikati ni spominjati. Ništa ne znam. Ne bavim se politikom. Neki hoće kruha bez motike - reklo je čak dvoje sugrađana Tesle.
Naljepnice nakon dva mjeseca stajanja na svjetlu polagano blijede, a nadamo se, s njima ne blijedi sjećanje na Teslu.
Pronašli smo i autora naljepnica, u čemu nam je pomogao njegov otac koji je sa smiješkom rekao što je njegov sin uradio.
- Ovaj rad se može kvalificirati kao smjer street arta, ali ono je puno više od toga. Jer se može iskoristiti i u zatvorenom prostoru izvan javnosti, a da zadrži svoju gestu. Naljepnice se referiraju na izmjeničnu struju, koja se nalazi na svim električnim aparatima i s tim služe kao podsjetnik, na to da ne bi mogli živjeti danas kako živimo u dvadeset prvom stoljeću. Svaki električni aparat, je, zapravo spomenik Nikole Tesle. Što znači da on sam, je stvorio svoj globalni spomenik, ne samo u granicama Gospića. Budući da naš Tesla nema spomenik u vlastitom gradu, odlučio sam na ovaj dosjetljiv način ukazat na taj nedostatak - kaže Anton Svetić (26) rođeni Gospićanin.
Stjecajem ratnih okolnosti završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, pa je studij započeo na Akademiju likovnih umjetnosti također u Zagrebu. Na Akademiji, gdje inače završi malo i Gospićana i Ličana, završio je pred diplomski Animirani film i novi medije i sad je na post diplomskom na smjeru Novih medija. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada. Dobio je i kolektivnu nagradu za sudjelovanje u montažnom timu Animiranog filma i Novih medija. Za 340 godišnjicu osnivanja umjetničkih akademija u Zagrebu u multi medijalnom projektu- Ivan Grozni- 2010, te nagrade za sudjelovanje, co-produciranje i co-scenariski rad na nezavisnom studentskom filmu Etida- 2011. godine.

Gradonačelnik Gospića o Nikoli Tesli


kolić

TESLA SE SIGURNO VRAĆA U GOSPIĆ


Tesla nije izgubio mjesto u ličkoj metropoli.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/

11. siječnja 2012.

GOSPIĆ - Lička metropola je bez Teslina spomenika od jeseni 1991. U počecima se o tome stidljivo govorilo sve do 2006. godine kada je obilježena 150. obljetnica njegovog rođenja. Onda je Vlada RH stala iza programa proslave i izgradnje tematskog parka i mnogo je stvari brže krenulo što se tiče Tesle. Iz posla nije bila isključena ni srpska pravoslavna crkva na čijem je zemljištu i napravljen tematski park.
Iste godine krenula je inicijativa da se vrati spomenik u Gospić. Ministarstva kulture Hrvatske i Srbije brzo su se dogovorila i napravljen je kalup od spomenika Nikoli Tesli u Beogradu koji je izradio hrvatski kipar Fran Kršinić. Spomenik je izliven u bronci i nalazi se u Likovnoj akademiji u Zagrebu i tamo ga je, na svoje iznenađenje vidio i Anton Svetić, što mu je dalo ideju za prvi korak.
Pripremajući ovu temu kontaktirali smo i gradonačelnika Gospića Milana Kolića.
- Za povratak spomenika postoje brojne inicijative i interesi s raznih strana. Pitanja postavljaju i gradski vijećnici te srpske stranke i srpska pravoslavna crkva. Tesla se sigurno vraća u Gospić - decidiran je gradonačelnik Kolić.
U početku je bila ideja da se spomenik podigne na praznom prostoru uz staru gospićku gimnaziju koju je Tesla pohađao. Međutim, s time se snije složila srpska pravoslavna crkva jer je tu nekada bila pravoslavna crkva.
- Možda bi dobro mjesto za spomenik bilo i na parkiralištu kod semafora u Kaniškoj ulici vi za vi Učilišta koje ponosno nosi Teslino ime, pitamo gradonačelnika?
- Nemam ništa protiv, ali tamo nisu riješeni imovinsko pravni odnosi. Zato i razmišljamo da se spomenik podigne u parku ispred KIC-a u Budačkoj ulici. To je naša glavna ulica kojom se dolazi u grad i spomenik će biti svima vidljiv - naglašava Kolić, dodajući da očekuje da se i Ličke novine uključe u ovaj posao provođenjem ankete među građanima.
Možda će i KIC dobiti Teslino ime nakon svega toga!?

 

 

 


NIKOLA TESLA


10. VII. 1856. – U Smiljanu rođen znanstvenik Nikola Tesla, umro 7. siječnja 1943. u New Yorku.
Otkrio rotirajuće magnetsko polje i usavršio konstrukciju indukcijskih motora. Uveo višefazne sustave za prijenos
električne energije, eksperimentirao s visokonaponskim i visokofrekventnim strujama, okruglim munjama.
Njemu u čast 1956. uvedena međunarodna jedinica magnetske indukcije Tesla (T - tesla).
U Smiljanu završio 1862. prvi razred pučke škole, a od 1862. do 1870. školovao se u Gospiću gdje je završio nižu
realnu gimnaziju (1866.-1870.). Veliku realnu je maturirao 1873. u Rakovcu. Od 1875. do 1878. studira
u Gracu na Visokoj tehničkoj školi. Za počasnog člana JAZU-a izabran 1896., dobio je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.


Tesla je gimnaziju maturirao u Rakovcu kod Karlovca 24. srpnja 1873. pred povjerenstvom od 12 članova,
a jedan je bio i prof. Martin Sekulić iz Lovinca.
Istraživač i izumitelj na polju elektrotehnike i radio-tehnike, proslavio se izumima koji su omogućili upotrebu izmjenične
struje (sinkoroni i asinkroni motori), pronalaskom visokofrekventnih struja visokog napona koje se upotrebljavaju u
terapijske i druge svrhe i mnogim drugim epohalnim otkrićima.
Njegov rodni Smiljan struju je dobio 1956. a i njegova rodna kuća koja je bila razrušena tijekom Drugog svjetskog rata.
Spomenik u Gospiću je podignut 1981. za 130. godišnjicu rođenja. Spomenik je rad akademskog kipara Frana Kršinića.
Original se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, prvi reprint na Nijagari u Americi i ovoj je bio drugi reprint.


Tadašnje čelnike općine Gospić Kršinić je za autorski honorar tražio ličku šljivovicu i pršut i izjavio je da je original trebao
biti u Gospiću ili Smiljanu a ne u Beogradu. Uz otvaranje spomenika Tesli uređen je današnji Trg Stjepana Radića na kome
su do tada bili placa i autobusni kolodvor. Na otvaranju su svirala i pjevala iseljenička djeca iz Hrvatske bratske
zajednice iz Pitzburga u SAD-u.


Teslino ime sve do Domovinskog rata nosila je Gospića gimnazija koja sad nema nikakvog imena, a ispred nje je bila
bista Nikole Tessle koja je danas u skladištu Muzeja Like u Gospiću.

Video zapis: <iframe width="960" height="720" src="//www.youtube.com/embed/yfYmZT3aGDg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>)


Tesla Gospić

Spomenik Nikole Tesle u Gospiću u proljeće 1987./Copirayt Marko Čuljat Gospić

tesla spomenik gospić

Lokacija s Teslin spomenik u Budačkoj ulici ispred KIC-a/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press Gospić

Tesla GospićTEsla gospić

Moguće lokacije za Teslin spomenik u Gospiću u Kaniškoj ulici i kod Stare gimnazije u Starčevićevoj ulici