POČETNAJDSDRUŠTVOGOSPODARSTVOCRKVALIKOVNI UMJETNICIARHIVA LN
TREĆA PROMOCIJA STUDENATA
NA RADOST MALIŠANA
PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA BAKU KATU IZ TRNOVCA
POMOĆ POTREBITIMA
DJECA ZA DJECU
NOVI LOGOTIP
LOVINAČKI SUVENIRI
POSEBNA OPREMA ZA OSNOVNOŠKOLCE
ASFALT NA PLACARSKE LOKVE
SAČUVAJMO PLANINE I ŠUME
SVETI NIKOLA POSJETIO DJECU U VRTIĆU
PRIMJER DOBRE OBNOVE PROČELJA
VIŠE MANDARINA NEG KRUMPIRA
I GOSPIĆKA BOLNICA U AKREDITACIJI
MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE INVALIDI OSLOBOĐENI CESTARINA
PRVA TRIBINA U VLASTITOM PROSTORU NA ŠALATI
POMOĆ VRŠNJACIMA U AFRICI
UNAPREĐIVANJE ŠKOLSKE NASTAVE, USKORO I TESLINA BANKA
ZELENO SVJETLO ZA TRASU
GOSPIĆ U VIDEO KONFERENCIJI O VUKOVARU
AKREDITACIJA BOLNICA
KARLOBAG PROSLAVIO
DA SE NE ZABORAVI
RAČUNALO NA GOSPIĆKOG UČENIKA
GOSPIĆU ENERGETSKA POVELJA
KONAČNO STIŽE JESEN
PRIJEDLOG ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA
DVA DESETLJEĆA OD MASAKRA KULJANA
LIČKO MORE NAJČIŠĆE
15. LISTOPADA OBILJEŽIT ĆE SE MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA
HRVATSKA MEĐU NAJBOLJIMA U SVIJETU
NOVI REKORD POSJETA TESLINOJ RODNOJ KUĆI
PRIJAM DJECE U GRADSKOJ UPRAVI GOSPIĆA
POJAŠNJENJE ZAKONA O DIVLJOJ GRADNJI
SVJETSKI DAN PALIJATIVNE SKRBI
MENSA TEST I U GOSPIĆU 1. LISTOPADA
SVJETLO U TAMI BIJELOG ŠTAPA
Deveti Eko Etno Hrvatska Europa Tour.
PONOSNA "GLASNA" MINUTA TIŠINE
PRUŽIMO RUKU ZA MATEU
ČUVAJTE SE TISE
TESTIRANJE OVAJ PUT I U GOSPIĆU 1. LISTOPADA
NOVA VELEBITSKA POUČNA STAZA
PREZENTACIJA CJELOŽIVOTNOG UČENJA
U GOSPIĆU I OKOLICI STOTINU PRVAČIĆA
PONOVNO ŠKOLA U ŠIROKOJ KULI
BIRANJE LOGOTIPA O LJUDSKIM PRAVIMA
LAKŠE DO KUĆE
BABY FITNESS
NAUČILI I GOLDIJA RONJENJU
KAKO PREŽIVJETI VRUĆINE
TOMISLAV KAIĆ TREBA POMOĆ I NAŠIH ČITATELJA
SREDNJOVJEKOVNE CRKVE
GOSPIĆU ZA ROĐENDAN OD PIPE
SLIKARI GRADU
SVAKO DIJETE JE ISTO

Veleučilište "Nikola Tesla" Gospić

TREĆA PROMOCIJA STUDENATA

Današnja promocija studenata u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
Današnja promocija studenata u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
23. prosinca 2011. u 14.45 sati

GOSPIĆ - Ličko veleučilište Nikole Tesle za pet godina svog postojanja danas je upriličilo već treću promociju stručnih prvostupnika. Svjedodžbe o završenom studiju i stečenom zvanju dobila su danas 73 studenta. Na promociji je o radu Veleučilišta govorio dekan Branislav Šutić, a bilisu prisutni brojni uzvanici te rodbina studenata.
U zvanje stručnog prvostupnika inženjera prometa promovirani su Josip Sekić, Antonija Pavelić, Katarina Pećina, Tomislav Živković, Ante Ukalović, Tomislav Fajdetić, Željko Stojčević, Maja Balenović, Tomislav Ćulumović, Ivan Biškupović, Ivica Mandić, Josip Buneta, Stipe Starčević, Iva Živković, Mario Devčić, Ante Šimunić, Marija Butorac i Josip Balenović.
U Zvanje stručnog prvostupnika javne uprave promovirati su Duška Ćopić, Srđana Deranja, Josipa Milinović, Stefana Lavrnja, Gordana Skočilić, Milan Babić, Vlatka Božić, Marija Pavelić, Mirna Brozičević, Anja MAtijašić, Pave Borovac, Tamara Ćaćić, Mihovil Bačić, Blaženka Perša, Teodor Ružić, Katarina Gomerčić i Ružica Maštrović.
U zvanje stručnog prvostupnika ekonomije promovirani su Vedrana Stilinović, Iva Tonković, Ivana Krizmanić, Jurica Rukavina, Marica Zorić, Anu Starčević, Ivona Miletić, Jasmina Pejnović, Orijeta Račić, Ivana Lulić, Katarina Burić, Željko Vujić, Marija Bagavac, Romana Duvnjak, Snježana Krpan, Antonio Jurišić, Helena Karić, Vanja Kalašević, Ivana Umiljenović, Tanja Bašić, Dejan Grivičić, Marko Pezelj, Stipe Vučetić, Kristina Šikić, Josip Dragičević, Marko Kasumović, Denis Pleša, Lana Cindirć, Marija Uzelac, Marijana Milinović, Kristina Ostović, Ruža Blažanin, Ivan Čorak, Josipa Dukovac, Anita Tomić, Darko Brkljačić, Ana Biškupić i Jasna Marković.

Usputnica iz ličke metropole

NA RADOST MALIŠANA

Gospićki mališani na igralištu/Foto MArko Čuljat, Lik@ press Gospić
Gospićki mališani na igralištu/Foto MArko Čuljat, Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
17. prosinca 2011. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Nakon nekoliko kišnih dana i noćašnjeg nevremena, jutros je granulo sunce. Kraći lijepi vremenski period iskoristili su gospićki mališani i njihovi očevi kako bi se nadisali ličkog zraka, a i poigrali se na novim igračkama na Trgu Stjepana Radića. Mali Ličani su bili oduševljeni gradskim poklonom za božićne blagdane. Trogodišnje vrsnice Matea i Marija pozdravile su nas kroz prozor kućice u kojoj su se već udomaćile.

Pogledajte i video zapis:


NAKON POLITIČARA NA PLACI CK

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA BAKU KATU IZ TRNOVCA

Mladež Crvenog križa na štandu s razgeldnicama
Mladež Crvenog križa na štandu s razgeldnicama
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
16. prosinca 2011. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Članovi Mladeži HCK iz Osnovne škole dr. Jure Turića danas su sa svojim učiteljem Damirom Mesićem imali štand na gospićkoj placi. Učenici su na štandu prodavali blagdanske čestitke. Nisu imale cijene, primali su se dobrovoljni prilozi, a prihod će idućeg tjedna odnijeti baki Kati Tomljenović (86) u Trnovac. Baka Kata živi bez ikakvih redovitih prihoda u staroj i trošnoj kućici. O njenom standardu, saznajemo, najbolje govore činjenice da nema struje, a pod joj je još uvijek od - zemlje. Čestoitke je radilo jedno dvadesetak članova mladeži i učenika škole a prodavale su se u smjenama u nekoliko grupa.

ZUMBA DJELUJE I U GOSPIĆU

POMOĆ POTREBITIMA

Plakat za humanitarnu akciju u Gospiću
Plakat za humanitarnu akciju u Gospiću

http://www.licke-novine.hr/
14. prosinca 2011. u 15.45 sati

GOSPIĆ - ZUMBA Rijeka koja djeluje kao društvo sportske rekreacije okuplja zaljubljenike u ples i rekreaciju uz latinoameričke ritmove. Zumba fitness je novi koncept rekreacije koji je stigao u Hrvatsku prije tri godine iz daleke Južne Amerike. Specifičan je po svojoj dinamičnosti i jednostavnosti. Tako polaznici treninga mogu naučiti nekoliko vrsta plesova ukomponiranih sa zabavnim koreografijama jednostavnih pokreta koji se lako uče i prate. Udruga ZUMBA Rijeka je prva pokrenula takav licencirani program na području Primorsko - goranske županije, a prije nešto manje od godinu dana i u Ličko - senjskoj županiji i to u Gospiću- ZUMBA Gospić.
Za članove se često organiziraju sportske, zabavne i humanitarne manifestacije kako bi se potaklo druženje te predstavila rekreacija kao dio svakodnevnice.
- Ove godine želja nam je bila napraviti događaj u suradnji sa ZUMBA GOSPIĆ kojim bi osim zabave i rekreacije napravili korisnu stvar za one kojima je pomoć potrebna. Tako smo 17. prosinca odlučili organizirati humanitarni Zumba fitness party na kojem će gostovati instruktori iz Rijeke, Gospića i okolice te će se naplaćivati ulaznice po cijeni od 30 kn za odrasle i 10 kn za djecu. Iznos sakupljen od ulaznica koji će ostati nakon pokrivanja troškova organizacije darovati ćemo dvjema obiteljima (Antonije Vučenović i Rahime Jurković) koje su u teškom financijskom stanju u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Gospić - kaže Matea Knez, predsjednik udruge u Rijeci.
Više informacija o eventu i o nama pogledajte na www.zumbarijeka.hr. Za ovaj projekt organizatori su dobili potporu Grada Gospića, Centra za socijalnu skrb te Pučkog otvorenog učilišta i nadaju se da će zajedničkim snagama napraviti dobro djelo i dvjema ličkim obiteljima obiteljima makar djelomično uljepšati nadolazeće blagdane.

Aktivnost udruge Pčelice Gospić

DJECA ZA DJECU

Dječja radionica u gospićkom KIC-u/Foto Lik@ press Gospić
Dječja radionica u gospićkom KIC-u/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
13. prosinca 2011. u 9.30 sati

GOSPIĆ- Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Pčelice organizirala je radionicu na kojoj su izrađivani prigodni pokloni za predstojeće blagdane. Udruzi se odazvala veća grupa djece i roditelja a na svu sreću bilo je i dosta teta iz Dječjeg vrtića Pahuljica koje su vodile cijeli posao.
Udruga je osnovana u prošle godine povodi ovakve akcije kako bi osigurala što više sredstava za rad. Proizvodi s ove radionice prodavat će se u petak 16. prosinca u Dječjem vrtiću, a 21. prosinca u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću.
Gospićka Udruga Pčelica ima svoj račun kod Privredne banke i svi dobri ljudi mogu uplatiti pomoć na njihov račun broj 2340009-1110455540.

Pogledajte i video zapis LTV-a:
">

Uz Dan ljudskih prava

NOVI LOGOTIP

Novi logotip Dana ljudskih prava
Novi logotip Dana ljudskih prava
www.licke-novine.hr
12. prosinca 2011. u 15.00 sati

ZAGREB/GOSPIĆ- Od njemačkog veleposlanstva u Zagrebu dobili smo novi logotip Dana ljudskih prava koji se inače obilježava 10. prosinca. Drago nam je da smo i mi, odnosno www.licke-novine.hr bili uključeni u izbor novog logotipa. Nakon provedenog međunarodnog natječaja odabrano je novo vizualno rješenje. Bez mnogo riječi želi se ukazati na Dan ljudskih prava.

Usputnica s gospićke place

LOVINAČKI SUVENIRI

Anđa Puljić na štandu suvenira u Gospiću
Anđa Puljić na štandu suvenira u Gospiću
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2011. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Na ulazu u gospićku placu danas je bio jedan novi, neobični štand. Na njemu smo zatekli jednu novu Svetoročanku, Anđu Puljić, koja tek nekoliko godina živi u tome ličkome selu. Kaže da je podrijetlom od Kiseljaka iz Bosne Srebrne. I ona se srijedom pridružuje grupi starijih osoba s područja općine Lovinac koji se druže u domu Dnevnog boravka i pomoći u kući u Svetom Roku koji se financira iz sredstava Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Na štandu je bilo preko dvije stotine raznih suvenira rađenih rukom Bilo je tu kućnih pletenih šlapa s ornamentima iz Bosne i Hercegovine, kapa šalova, ali i keramičkih figura i uporabnih predmeta koje se nakon izrade peku u specijalnoj peći koju su dobili kako bi im rad bio što uspješniji.
- U utorak smo bili na sajmu u Lovincu i dosta smo toga prodali - hvali se Anđa na rastanku.

Uz Međunarodni dan ljudskih prava

POSEBNA OPREMA ZA OSNOVNOŠKOLCE

Zajednički snimak u gospićkoj osnovnoj školi/Foto Lik@ press Gospić
Zajednički snimak u gospićkoj osnovnoj školi/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
9. PROSINCA 2011. U 13.30 SATI

GOSPIĆ - Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika danas je posjetila Osnovnu školu dr. Jure Turića i povodom nadolazećih blagdana i sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava darivala djecu u razrednom odjelu s posebnim potrebama. Taj odjel ima tri učenika, a za njihove potrebe Grad je nabavio dva radna stola i jednu stolicu ukupne vrijednosti - 15 tisuća kuna.
Odjel je otvoren početkom školske godine, zahvaljujući proširenju prostora gospićke osnovne škole, što je omogućilo da svi učenici dolaze na nastavu je jednoj smjeni, a stvoreni su po prvi puta uvjeti i za rad niže glazbene škole, te za produženi boravak onih u nižim razredima. Ravnatelj škole, Ivan Radošević, i danas je istakao da su stvoreni uvjeti da budu jedna od najboljih škola u cijeloj državi.
Pogledajte i video zapis iz gospićke škole:

">

Sutra je petak u Gospiću

ASFALT NA PLACARSKE LOKVE

Asfaltiranje gospićke place/Foto Lik@ press Gospić
Asfaltiranje gospićke place/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
8. PROSINCA 2011. U 15.30 SATI

GOSPIĆ - Danas su radnici i strojevi Lika cesta na račun komunalaca Usluge asfaltom prekrili brojna udubljenja na gospićkoj placi gdje se skupljala kišnica i ometala poslovanje place. Sutra će biti nešto povoljniji uvjeti za trgovanje, ali nažalost, na gospićkoj placi, uz velik broj birtija, nedostaje osno osnovno - javni WC koji je od rata zatvoren, a bio je u sastavu autobusnog kolodvora gdje se više ne koristi veći dio poslovnog prostora iako je njegova obnova počela još u Domovinskom ratu uz potporu Grada Rijeke, odnosno tadašnjeg gradonačelnika Slavka Linića, od milijun kuna. Ti novci su "utrošeni" u sanaciju kolodvora ???

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PLANINA

SAČUVAJMO PLANINE I ŠUME

Obilježavanje je u Krasnu u petak u 18 sati.

Pogled iz Gospića na srednji Velebit/Foto Lik@ press Gospić
Pogled iz Gospića na srednji Velebit/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
6. prosinca 2011. u 21.15 sati

KRASNO - Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je svakako doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima. Tom je prilikom 11. prosinca proglašen Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava deveti put. Svake godine obilježavanje Dana planina koncentrira se na određenu temu, a dosadašnje teme bile su: mir (2004), turizam (2005), bio raznolikost (2006), promjena klime (2007), hrana (2008), upravljanje rizikom od katastrofa (2009), autohtono stanovništvo (2010). Ove godine tema Dana planina je Planine i šume.
Tema je odabrana s ciljem podizanja svijesti o važnosti planinskih šuma i s naglaskom na ulogu koju imaju u zelenoj ekonomiji svijeta. Zdrave planinske šume od ključnog su značaja za ekološko zdravlje svijeta te su jedan od mehanizama prilagodbe klimatskim promjenama. One su zaštita velikog slivnog područja koji opskrbljuje pitkom vodom više od polovice svjetskog stanovništva, dom su brojnim životinjskim vrstama, osiguravaju hranu - kako za ljude tako i za životinje, važan su izvor gradivnog materijala, ali i ostalih proizvoda. Ipak, u mnogim dijelovima svijeta planinske šume su ugrožene kao nikad prije, a osobito se nevjerojatnim stopama kreće pustošenje i krčenje planinskih tropskih šuma. Zaštita šuma i osiguranje dobrog upravljanja šumama važni su koraci prema održivom razvoji planina.
S obzirom na rastuću ugroženost šuma u svijetu Skupština UN-a proglasila je 2011. godinu Međunarodnom godinom šuma. Obilježavajući i Međunarodni dan planina ovom temom želi se postići još jače fokusiranje međunarodne pažnje na problem nestajanja šuma.
Kako bi doprinijeli shvaćanju važnosti planinskih područja i šuma, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Lonjsko polje te lokalnom zajednicom u petak 9. prosinca u 18:00 sati u dvorani Društvenog doma - Krasno na organizira prigodni program. Prezentirat će se JU NP Sjeverni Velebit na temu Šume za život čovjeka, a zatim će biti predstavljen Park prirode Lonjsko polje - nizinske polavne šume i Tenina staza - poučna šumska staza. Nakon toga nastupit će ženska klapu "Senjkinje", a sve će završiti domaćim zimskim specijalitetima i zabavom do jutarnjih satu uz duo Rubini.

Danas je blagdan Svetog Nikole

SVETI NIKOLA POSJETIO DJECU U VRTIĆU

Sveti Nikola je u Gospiću obišao sedam mlađih grupa djece u vrtiću/Foto Lik@ press Gospić
Sveti Nikola je u Gospiću obišao sedam mlađih grupa djece u vrtiću/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
6. PROSINCA 2011. u 12.50 sati

GOSPIĆ - Jutros nakon doručka u Dječji vrtić Pahuljica banuo je Sveti Nikola i darovima za svu djecu. One manje je obilazio po sobama i dijelio ima darove. Zauzvrat djeca su i zapjevala prigodne pjesmice. Danas je Sveti Nikola obišao i djecu u vrtićima u Ličkom Osiku, Perušiću i Karlobagu. Sveukupno poklone je dobilo 312 -ero djece u vrtićima i 80 polaznika malih škola.
Gospićke starije grupe djece čekat će darovi nakon povratka s kazališne predstave Lutkarske priče Gdje su nestali pokloni Svetog Nikole u izvođenju Produkcije Z iz Splita.

Pogledajte i video zapis Ličke televizije (LTV-a):


">

Usputnica s Čardaka

PRIMJER DOBRE OBNOVE PROČELJA

Lidlov način uređenja pročelja u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
Lidlov način uređenja pročelja u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
3. PROSINCA 2011. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - Godinama zapušteni lokal na Čaradku u kome je nekada bio čak i studentski restoran proteklih desetak dana (pre)uređen je za potrebe Lidla koji će u njemu imati robu namijenjenu korisnicima Caritasa Gospićko-senjske biskupije.
Po svemu sudeći radovi su se otegli za nekoliko dana. Naime, nakon promjene bravarije na ogromnim svođenim izlozima i ulaznim vratima, i uređenju unutrašnjosti, otišlo se i korak dalje. Isti radnici su za dva dana odvezli smeće s jedne strane zgrade, iskopali temelje i izbetonirali dio staze oko kuće. Nakon toga su obili staru žbuku ispod koje je virio kamen i nanijeli novu, a drugi su majstori postavili skelu i nekoliko puta oličili donji dio pročelja na cijeloj zgradi tako da je veći dio pročelja iste boje.
Dobar je to primjer i drugim "obnoviteljima" u najvećem ličkom gradu ali i nadležnim službama. Za nadati se da se ubuduće gospićka pročelja neće sanirati nekakvim sanducima i koritima kako žbuka ne bi padala na glave prolaznicima ili provizornim drvenim ogradama koje su zauzele pločnike i pješake otjerale na ulicu.

Usputnica s gospićke place

VIŠE MANDARINA NEG KRUMPIRA

NA asvakom ćošku bilo je mandarina u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
NA asvakom ćošku bilo je mandarina u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2011. u 21.45 sati

GOSPIĆ - S obzorom na loše vrijeme i kišicu koja je rominjala placa i nije bila tako slaba. Nešto je Ličana stiglo i zbog stranačkih skupova koji se već tjednima održavaju na placi. Kratkom šetnjom preko place vidjeli smo da je ponuda zelenjave sve slabija, krpice rijetko tko kupuje, a na parkiralištu je bolja ponuda mandarina neg krumpira.
- Znaš, niko više i ne pita pošto j' kumpir - reče jedan trgovac pokrivajući traktorsku prikolicu ceradom.
Danas je bila dobra ponuda ribe. Bilo je one riječne, iz ribogojilišta u Sincu prodavala se ona domaća pastrva s crvenim točkicama. Morsku ribu danas su bili dovezli i dva ribara s Jadrana. Dosta se kupovalo.
Nešto niže, na kraju Smiljanske ulice je i stočno sajmište. Kada smo ga obišli u podne bilo je pusto osim dva kamiona s kojih se prodaje slavonski kukuruz.
- Bilo je dosta svinja, ako trebate koju, eno njih tu u birtiji - reče nam jedan trgovac kukuruza.

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI

I GOSPIĆKA BOLNICA U AKREDITACIJI

NAurološka ambulanta Opće bolnice Gospić/Foto Lik@ press Gospić
NAurološka ambulanta Opće bolnice Gospić/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
2. STUDENOGA. 2011. U 20.30 SATI

ZAGREB - U sklopu reforme zdravstva, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je po završenom postupku kategorizacije bolničkih zdravstvenih ustanova započelo i s postupkom akreditacije. Prvi natječaj završen je u listopadu 2011. godine, o čemu smo hrvatsku javnost već ranije obavijestili. Ministarstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, kako je bilo i najavljeno, objavilo je još jedan natječaj za akreditacijski postupak bolničkih zdravstvenih ustanova, u trajanju od deset dana i koji je završen.
Na ovaj natječaj mogle su se prijaviti i sve bolničke zdravstvene ustanove koje nisu prošle na prvom natječaju a koje su uz određenu nadopunu dokumentacije mogle zadovoljiti sve uvjete propisane natječajem, kao i ostale bolničke zdravstvene ustanove koje sustavno rade na unapređenju kvalitete bolničke zdravstvene zaštite. Između prijavljenih bolničkih zdravstvenih ustanova koje ispunjavaju uvjete, akreditacijski postupak provest će se u jednom (1) kliničkom bolničkom centru, jednoj (1) kliničkoj bolnici, jednoj (1) klinici i osam (8) općih bolnica.
Detaljnim pregledom pristigle natječajne dokumentacije, bolničke zdravstvene ustanove koje su zadovoljile sve uvjete natječaja, te u kojima će se provesti akreditacijski postupak su:
1) Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice
2) Klinička bolnica Sveti duh
3) Klinika za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević"
4) Opća bolnica "Hrvatski ponos" Knin
5) Opća bolnica Bjelovar
6) Opća bolnica Zabok
7) Županijska bolnica Čakovec
8) Opća bolnica "dr. Josip Benčević" Slavonski Brod
9) Opća bolnica Gospić
10) Opća bolnica Varaždin
11) Opća bolnica Virovitica

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE INVALIDI OSLOBOĐENI CESTARINA

Pravilnikom su određene kategorije invalide oslobođenje naknade za uporabu cesta i cestarina. Ova prava ne koriste mnogi invalidi.

www.licke-novine.hr
30. studenoga 2011. u 9.00 sati

ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 23. studenog je donijelo Pravilnik o postupku i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine. Njime se propisuju isprave kojima se dokazuje pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji osobnog automobila (u daljnjem tekstu: godišnja naknada) i cestarine za uporabu autocesta i objekata s naplatom, primjerice most, tunel, vijadukt i slično (u daljnjem tekstu: cestarina), postupak i način ostvarivanja tih prava te oblik i sadržaj potvrde/smart kartice ovlaštenika prava na oslobađanje plaćanja cestarine.
Pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade imaju osobe s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 posto ili više postotaka.
Pravo na oslobađanje plaćanja cestarine imaju osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80 posto ili više postotaka, HRVI sa 100 posto tjelesnog oštećenja te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto.
Osobe s invaliditetom pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade i/ili cestarine ostvaruju na temelju rješenja koje u upravnom postupku donosi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), na zahtjev osobe s invaliditetom.
Osobe s invaliditetom mogu ostvariti pravo na neplaćanje godišnje naknade i/ili cestarine samo za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu, odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu, u jednoj kalendarskoj godini.

Prenosimo ostale odredbe Pravilnika koga smo dobili od Županijske organizacije slijepih i slabovidnih osoba, s molbom za objavu kako bi što više ljudi saznalo svoja prava.

II. POSTUPAK IZDAVANJA RJEŠENJA MINISTARSTVA
Članak 4.
(1) Osobe s invaliditetom podnose Ministarstvu pisani zahtjev za izdavanje rješenja za oslobađanje plaćanja godišnje naknade i/ili cestarine.
(2) Zahtjevu iz stavka 1. ovoga članka prilaže se:
- preslika prometne dozvole i knjižice vozila (iznimno, ako je zahtjev podnesen prije registracije, osoba s invaliditetom prilaže dokaz o vlasništvu osobnog automobila),
- rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili
- rješenje nadležnog tijela po propisima o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ili
- rješenje nadležnog tijela po propisima o posebnoj zaštiti vojnih invalida i civilnih invalida rata.
(3) Ukoliko se iz rješenja iz stavka 2. podstavka 2., 3. i 4. ovoga članka ne može nedvojbeno utvrditi da se radi o tjelesnom oštećenju na temelju kojega se ostvaruje pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade i/ili cestarine, osoba s invaliditetom zahtjevu će priložiti:
- nalaz i mišljenje ovlaštenog vještaka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ili
- nalaz i mišljenje drugostupanjskoga liječničkog povjerenstva nadležnog za davanje nalaza i mišljenja po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ili po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata odnosno drugim propisima.
(4) Nakon provedenog postupka u kojem utvrđuje postojanje propisanih uvjeta, Ministarstvo donosi rješenje kojim rješava zahtjev osobe s invaliditetom o pravu na oslobađanje plaćanja godišnje naknade i/ili cestarine.

III. OSTVARIVANJE PRAVA NA OSLOBAĐANJE
PLAĆANJA GODIŠNJE NAKNADE

Članak 5.
(1) Tijelo koje sukladno posebnom propisu obavlja registraciju vozila, odnosno ovjerava produljenje valjanosti prometne dozvole, oslobodit će osobu s invaliditetom, na temelju rješenja iz članka 4. stavka 4. ovoga Pravilnika, obveze plaćanja godišnje naknade.
(2) Evidencija o postupcima u kojima je ostvareno pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade vodi se putem jedinstvenoga programskog rješenja za automatsku obradu podataka o tehničkim pregledima, registraciji vozila i ovjeri produljenja važenja prometne dozvole.

IV. OSTVARIVANJE PRAVA NA OSLOBAĐANJE PLAĆANJA CESTARINE
Članak 6.
(1) Osoba iz članka 2. stavka 2. ovoga Pravilnika može ostvariti pravo na oslobađanje plaćanja cestarine samo uz predočenje potvrde/smart kartice koju, na njen zahtjev, izdaju Hrvatske autoceste d.o.o. i to kada upravlja osobnim automobilom koji je u njenom vlasništvu ili ga koristi na temelju ugovora o leasingu, odnosno kada se nalazi u osobnom automobilu koji je u njenom vlasništvu ili ga koristi na temelju ugovora o leasingu.
(2) Zahtjevu za ostvarivanje prava na oslobađanje plaćanja cestarine prilažu se, uz rješenje Ministarstva iz članka 4. stavka 4. ovoga Pravilnika, fotografija i preslika osobne iskaznice.
(3) Osoba iz članka 2. stavka 2. ovoga Pravilnika plaća Hrvatskim autocestama d.o.o. cijenu izrade i izdavanja potvrde/smart kartice u iznosu od 20,00 kuna kada osobno preuzima potvrdu/smart karticu, odnosno u iznosu 37,50 kuna kod dostave potvrde/smart kartice putem pošte.
Članak 7.
(1) Potvrda/smart kartica iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika ima pravokutni oblik, dimenzija 85×55 mm i plave je boje.
(2) Prednja strana potvrde/smart kartice na gornjem dijelu ima upisan tekst "POTVRDA OSOBE S INVALIDITETOM". Na lijevoj strani otisnuta je fotografija osobe s invaliditetom dimenzije 2.5×3.0 cm, ime i prezime osobe s invaliditetom, registracijska oznaka osobnog automobila i jedinstveni broj potvrde/smart kartice. U donjem dijelu upisani su puni nazivi koncesionara.
(3) Na poleđini potvrde/smart kartice u sredini se nalazi međunarodni znak pristupačnosti, ispod kojeg je upisan tekst "Smart card", te serijski broj smart kartice, a u sva četiri kuta nalaze se simboli koncesionara.
(4) Potvrda/smart kartica jedinstvena je za cijelo područje Republike Hrvatske.
(5) Izgled i sadržaj potvrde/smart kartice prikazan je na crtežu koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio (Prilog 1).
Članak 8.
Hrvatske autoceste d.o.o. vode upisnik o izdanim potvrdama/smart karticama.
Članak 9.
(1) Potvrda/smart kartica vrijedi samo uz prometnu dozvolu.
(2) Na zahtjev ovlaštene osobe vozač je dužan dati na uvid potvrdu/smart karticu i prometnu dozvolu.
(3) Neispravne potvrde/smart kartice oduzet će se odmah na naplatnim postajama, a korisnik će snositi odgovornost sukladno posebnom propisu.


Medicinski fakultet Sveučilište u Zagrebu Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine-C E P A M E T

PRVA TRIBINA U VLASTITOM PROSTORU NA ŠALATI

Uređenje su mnogi pomogli.

 
 

www.licke-novine.hr
29. studenoga 2011. u 7.30 sati

ZAGREB - Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osnovan je 21.rujna 2010. odlukom Fakultetskog vijeća, a započeo je s radom u novoobnovljenim prostorijama na lokaciji Šalata 4, Zagreb.
- Centar je pripremio tribinu iz ciklusa Homo Homini na kojoj će predstaviti rezultate akcije "OSTANI UZ MENE" te zahvaliti pojedincima, pravnim osobama i udrugama građana koji su svojim doprinosom pomogli u opremanju CEPAMET-a - kaže predstojnik CEPAMET-a doc.dr.sc. Veljko Đorđević.
Tribina će se održati u ponedjeljak, 5.prosinca, 2011.godine u 12 sati u prostorijama CEPAMET-a, dvorana 1, Šalata 4, Zagreb.

Gospićki srednjoškolci u akciji

POMOĆ VRŠNJACIMA U AFRICI

Gospićki srednjoškolci u akciji/Foto Lik@ press Gospić
Gospićki srednjoškolci u akciji/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2011. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Danas je grupa učenika Strukovne škole bila u akciji prikupljanja pomoći za učenike u Africi. Na poticaj profesora Krešimira Goša učenici četvrtog razreda medicinske škole pokrenuli su svoje vršnjake u cijeloj Strukovnoj školi. Danas su na Trgu Stjepana Radića imali svoj štand na kome su prodavali domaće kolače, kuhali kavu, prodavali su i različite suvenire koje su sami napravili. Sve je završilo prigodnim predavanjem i priredbom na kojoj je o Africi govorila Jelena Aužina, koja je godinu dana provela u Tanzaniji.

Radio Vrhovine javlja

UNAPREĐIVANJE ŠKOLSKE NASTAVE, USKORO I TESLINA BANKA

Detalj s razgovora u vrhovljanskoj školi
Detalj s razgovora u vrhovljanskoj školi
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2011. u 22.30 sati

VRHOVINE - Mirko Marković, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske boravio je jučer u Vrhovinama.Radnom sastanku na temu kako dodatno unaprijediti osnovnoškolsko obrazovanje u Vrhovinama prisustvovali su ravnateljica Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac Lucija Sekula, tajnik škole Vlade Kostelac, voditelj područne škole u Vrhovinama Gajo Uzelac, te čelni ljudi općine Vrhovine Milorad Delić i Miroslav Mašić.
U konstruktivnom razgovoru sagledane su sve mogućnosti unaprjeđenja kvalitete školovanja za sve učenike u Vrhovinama. Nakon razgledanja i obilaska škole donesen je zajednički zaključak o potrebi obnove i uređenja gornjeg kata škole koji bi se koristio za dodatne vanškolske aktivnosti.
U Vrhovinama je prije mjesec dana krenula i dodatna nastava na srpskom jeziku za djecu koja su pripadnici ove nacionalne manjine, a ravnatelj Marković je sve sudionike sastanka upoznao s dodatnim mogućnostima koje se pružaju školama s ovim vidom nastave.

TESLA BANAKA
U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županije jučer je u Vrhovinama održana prezentacija Tesla banke. U direktnom razgovoru s građanima Vrhovina predstavili su kreditne linije ove investicijske banke. Kao što su naglasili, ova banka će imati drugačiji pristup od ostalih na tržištu, a pokrivati će i nabavku poljoprivredne mehanizacije, proširenju postojeće proizvodnje kao i pokrivanje novih proizvodnih djelatnosti na ovom području. Građanima su posebno zanimljivi bili povoljni krediti za poljoprivredu i turizam. Trenutno su u tijeku razgovori Tesla banke s općinom Vrhovine, nakon kojih bi građani općine Vrhovine trebali imati dostupne kredite za pokretanje proizvodnje pod izrazito povoljnim uvjetima. Najavljen je do kraja godine još jedan dolazak čelnih ljudi Tesla banke u Vrhovine, te početak izrade poslovnih planova za nekoliko konkretnih projekata.

PRIPREME ZA GRADNJU GOSPIĆKE OBILAZNICE

ZELENO SVJETLO ZA TRASU

Nadležno ministarstvo objavilo je rješenje o izgradnji gospićke obilaznice.

Trasa gospićke obilaznice
Trasa gospićke obilaznice
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2011. u 22.45 sati

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je i objavilo rješenje kojim prihvatljivim ocjenjuje zahvat, odnosno gradnju gospićke istočne cestovne obilaznice. Nositelj zahvata je tvrtka Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb. U rješenju nadležnog ministarstva se kaže da je zahvat prihvatljiv za okoliš i ekološku mrežu uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera ublažavanja utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže.
Potrebnu studiju za izgradnju obilaznice te studiju zaštite okoliša izradio je IGH iz Zagerba i sve je to bilo na javnoj raspravi u Gospiću. O toj obilaznice se već dugo priča kao nasušnoj potrebu kako bi se od tranzitnog, a posebno teretnog prometa, rasteretila lička metropola. Naime, i dan danas najužim središtem Gospića, koje je zaštićeno kao spomenička cjelina, tutnje teški kamioni i tegljači. Na pojedinim križanjima kamioni se teško mimoilaze i vozači se dovinjuju na razne načine. Na svu sreću do sada nije bilo nekih većih tragedija. Ne treba zaboraviti da se na samoj državnoj cesti D 50 nalazi i gospićka prvostolnica, te su vjernici na dva koraka od opasnosti prilikom ulaska ili izlaska iz katedrale. Po dolasku u Gospić na to je upozoravao i popularni don Kaćunko, preteći da će i sam leći na cestu kako bi stali kamioni.
Iz tehničkog sažetka projekta izvukli smo najbitnije činjenice ove nove gospićke ceste. Obilaznica će povezati spojnu cestu autoceste A1, od čvora Gospić do državne ceste D25 s državnom cestom D50. Ograničavajuci faktori su rijeke Novcica i Lika, te postojeća jednokolosiječna, a planirana dvokolosiječna pruga, kao i postojeće ceste koje treba preložiti odnosno osigurati im priključak na obilaznicu. Primarna funkcija obilaznice bi bila izmjestiti tranzitnig prometa iz grada, međutim obilaznica će poslužiti i za učinkovito servisiranje industrijskih i poslovnih zona planiranih prostorno-planskom dokumentacijom.
Prometnica je projektirana za brzinu od 80 km/h. Predviđena su dva prometna traka, svaki za po jedan prometni smjer. Širina kolnika je 2x3,80 mmetara. Trasa se proteže u smjeru od sjevera prema jugu. Počinje na postojećem raskrižju, zapadno od mosta Lika, gdje se sa spojne ceste odvaja cesta prema poljima. Dalje, skreće prema planiranoj poslovnoj zoni između Rajačice i Balinovca, prelazi rijeku Novčicu, i zaokreće na jug prema industrijsko-poslovnoj zoni Lipe, prelazi željezničku prugu Zagreb-Split, te prolazi uz postojeću industrijsko-poslovnu zonu Lipe. Nastavno, trasa skreće na jugoistok, ponovno prelazi željezničku prugu Zagreb - Split, nakon čega se uklapa na postojeću državnu cestu D50.
Ova ravničarska dionica pretežito je vođena u nasipu zbog prostornih prepreka koje mora prijeći, a to su rijeka Novčica i željeznička pruga na dva mjesta i državne ceste. Ukupna duljina obilaznice iznosi približno 6,4 kilometra. Na trasi su predviđena dva nadvožnjaka i most. To su: most Novčica duljine oko 200 metara,
nadvožnjak Zamošten duljine oko 130 m i nadvožnjak Barisovača duljine približno 85 m.

Sat povijesti u Gospiću

GOSPIĆ U VIDEO KONFERENCIJI O VUKOVARU

Čak 15 osnovnih škola iz devet hrvatskih gradova sudjelovalo je danas na satu povijesti posvećenom Vukovaru.

Gospićki učenici na video konferenciji/Foto Lik@ press Gospić
Gospićki učenici na video konferenciji/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
16. studenoga 2011. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Na Učiteljskom fakultetu danas je od 11 do 13 sati uz pomoć CarNeta održana druga video konferencija. Ovaj put bila je posvećena 20. obljetnici pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine s temom Koliko znam i učim o Domovinskom ratu.
Direktnom video vezom danas je u devet hrvatskih gradova: Vukovar, Dubrovnik, Split, Šibenik, Gospić, Mali Lošinj, Pula, Zagreb, Varaždin i Osijek bilo povezano 15 osnovnih škola. Domaćin je bila Osnovna škola akademika Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Sudionicima konferencije iz Gospića su se obratili Ivica Radošević ravnatelj i Lucijana Stilinović, učenica 8. c razreda Osnovne škole dr. Jure Turića, a konferenciji je nazočilo 25 učenika viših razreda.
- Zadovoljstvo je što vas sve možemo pozdraviti iz još jednog grada heroja, grada Gospića. Javljamo se iz grada koji je uz Vukovar također teško stradao u Domovinskom ratu - rekao je ravnatelj Radošević.

Pogledajte video zapis

">

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI

AKREDITACIJA BOLNICA

Nigdje na popisu nema ministrove bolnice, odnosno Opće bolnice Gospić koja nije prošla na natječaju. Da li će proći u drugom krugu????

Gospićka bonica je bez akreditracije ali zato ima parkiralište koje je stajalo nekoliko milijuna kuna/Foto Lik@ press Gospić
Gospićka bonica je bez akreditracije ali zato ima parkiralište koje je stajalo nekoliko milijuna kuna/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2011. u 13.120 sati

GOSPIĆ - U sklopu reforme zdravstva, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je po završenom postupku kategorizacije bolničkih zdravstvenih ustanova započelo i s postupkom akreditacije. Stoga je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u srpnju ove godine raspisala Javni natječaj za akreditacijski postupak 10 bolničkih zdravstvenih ustanova ("Narodne novine" broj 79/2007) za zdravstvene ustanove koje se prve prijave na natječaj, a pri tome zadovoljavaju uvjete natječaja. Akreditacijski postupak provodit će Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, dok će troškove akreditacijskog postupka snosit Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - kaže se u današnjem priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Natječaj je trajao čak tri mjeseca, te je završio u listopadu. Prijavile su se 22 bolničke zdravstvene ustanove, od čega tri klinička bolnička centra, tri kliničke bolnice i 15 općih bolnica, te jedna klinika. Između prijavljenih bolničkih zdravstvenih ustanova koje ispunjavaju uvjete, akreditacijski postupak provest će se u jednom kliničkom bolničkom centru, dvije kliničke bolnice i sedam općih bolnica.
- Detaljnim pregledom pristigle natječajne dokumentacije, bolničke zdravstvene ustanove koje su zadovoljile sve uvjete natječaja, te u kojima će se provesti akreditacijski postupak su: Klinički bolnički centar Zagreb, Klinička bolnica Dubrava Zagreb, Klinička bolnica Merkur Zagreb, Opća bolnica Zadar, Opća bolnica Karlovac, Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek" Koprivnica, Opća bolnica Dubrovnik, Opća bolnica Vukovar, Opća bolnica Pula i deseta je Opća bolnica Šibenik.
- Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, uskoro će objaviti još jedan natječaj za akreditacijski postupak bolničkih zdravstvenih ustanova, u trajanju od deset dana - kaže se u priopćenju Ministarstva zdravstva.
Na novi natječaj moći će se prijaviti i sve bolničke zdravstvene ustanove koje nisu prošle na ovom natječaju a koje će uz određenu nadopunu dokumentacije moći zadovoljiti sve uvjete propisane natječajem, kao i ostale bolničke zdravstvene ustanove koje sustavno rade na unapređenju kvalitete bolničke zdravstvene zaštite. Troškove akreditacijskog postupka bolničkih zdravstvenih ustanova novog natječaja također će snositi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, dok će akreditacijski postupak kao i kod prvog natječaja provoditi Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu.
Za očekivati je da će se u drugom krugu naći i ministrova bolnica, nemoćnica na kraju grada kako joj tepaju u ličkoj metropoli, odnosno Opća bolnica Gospić u kojoj su proteklih godina investirana ogromna sredstva u opremu.

KARLOBAG PROSLAVIO

Karlobažani su sinoć bili oduševljeni nastupima kudova/Foto H.J.
Karlobažani su sinoć bili oduševljeni nastupima kudova/Foto H.J.

www.licke-novine.hr
6. studenoga 2011. u 13.15 sati

KARLOBAG- Kako je bilo i planirano središnja proslava Dana općine Karlobag održana je sinoć pod velikim šatorom gdje se okupilo nekoliko stotina ljudi. Uz domaći KUD Sveti Karlo, pod šatorom u Karlobagu nastupili su još KUD-ovi iz Gospića, Otočca, Ličkog Osika te KUD Stijena iz Cazina koji je predstavio tradicije i običaje Bošnjaka. Obilježavanje Dana općine započelo je u četvrtak šahovskim turnirom u samostanu u Karlobagu, a nastavljeno je u petak polaganjem vijenaca na groblju Sv. Karlo Boromejski i svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj su podijeljene brojne nagrade i priznanja. (H.J.)

Akcije službe 112

DA SE NE ZABORAVI

DAnašnje podne u ličkoj metropoli/Foto Lik@ press Gospić
DAnašnje podne u ličkoj metropoli/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
5. studenoga 2011. u 14.10 sati

GOSPIĆ - Kao što je i najavljivala služba 112 danas u podne uz katedralna zvona zaurlikala je i vatrogasna sirena. Time se ispituje sustav uzbunjivanja, da ne kažemo zbunjivanja građana ličke metropole koji su se jedva riješili takvih zavijanja zbog četničkih napada tijekom Domovinskog rata. Kako poručuju iz službe 112, kako se ne bi zaboravio taj zvuk, bit će ponavljan svake prve subote u mjesecu i to točno u podne.
Imamo i video zapis o tome.

">

Nova akcija Društva slijepi i slabovidnih

RAČUNALO NA GOSPIĆKOG UČENIKA

www.licke-novine.hr
27. listopada 2011. u 21.00 sati

GOSPIĆ - Danas je Branko Ćujić, tajnik Društva slijepih i slabovidnih Ličko-senjske županije
predao računalo za Ivanu Tomaševiću, učeniku petog razreda osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću. Računalo je ovih dana donirao Grad Gospić na prijedlog Društva u prigodi Međunarodnog dana bijelog štapa.
Računalo je vrlo visoke kvalitete i zadovoljit će Ivanove godine još najmanje pet godina dok ne završi osnovnu školu. Društvo je za Ivana iz naručilo Engleske program za čitanje ekrana i uvećavanje slova na ekranu računala ili kod ispisa dokumenata. Softver se očekuje nakon carinske procedure.
Ivan se jako obradovao računalu jer će moći lakše učiti koristeći se internetom i drugim mogućnostima što mu pruža računalo.

GOSPIĆU ENERGETSKA POVELJA

Primopredaja energetske povelje/Foto Lik@ press Gospić
Primopredaja energetske povelje/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
19. listopada 2011. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Milan Kolić, gospićki gradonačelnik danas je preuzeo posebnu energetsku povelju UNDP-a, a prije toga je potpisao i pismo namjere o uključivanju u sustavno gospodarenje energijom.
- Cilj nam je postići visoku učinkovitost zaštite okoliša. Zato još od 2006. vršimo zamjenu javne rasvjete na našem području. Imamo i prvu energanu na biomasu u upravi Hrvatskih šuma iz koje toplinsku energiju dobiva nekoliko ustanova u okolici. U osnovnoj školi u Klancu postavljeno je plinsko grijanje - istakao je gradonačelnik Kolić.
Jelena Atlić McColgan, koordinatorica na projektu Regionalno provođenje SGE projekta, danas je prilikom predaje povelje istakla da je Gospić odličan primjer gospodarenja energijom.

U objektivu Ličkih novina

KONAČNO STIŽE JESEN

Čišćenje prvog jesenskog lišća/Foto Lik@ press Gospić
Čišćenje prvog jesenskog lišća/Foto Lik@ press Gospić

www.licke-novine.hr
17. listopada 2011. u 21.00 sati

GOSPIĆ - Kao što je to proteklih gotovo pola stoljeća i bilo uobičajeno, unatoč nekih dušebrižničkim najavama da se klima promijenila, jutros je svanulo s minus šest stupnjeva Celzija. Uobičajeno je da se već prvih dana druge polovice listopada u Lici jave prvi mrazevi. Nakon njih lišće intenzivno opada, ali u novim, jesenskim živopisnim bojama. Padanje lišća mobiliziralo je jake snage gospićke Ulsuge na njihovom skupljanju i odvoženju. Kroz podne su uslugari i ručno i strojno pokušali pokupiti lišće kestenja kod stare gimnazije u glavnoj ulici. Nedavno nabavljeni stroj, usisač za lišče, bio je nejačak i nije mogao progutati kestenovo lišće. Dalo se uočiti da je od njega i dva radnika koja rade s njim, bio drži jedan radnik s metlom i lopatom. Ubrzo je stigla ispomoć i u ženskoj radnoj snazi.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA

PRIJEDLOG ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA

Osnivat će se i referentni laboratoriji u Hrvatskoj.

www.licke-novine.hr
14. listopada 2011. u 18.40 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog Zakona o zaštiti zraka, kojeg je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te ga uputila u saborsku proceduru. Ovim se zakon uređuje područje zaštite zraka, područje zaštite ozonskog sloja te područje zaštite klime odnosno smanjenja emisija stakleničkih plinova i prilagodbe klimatskim promjenama.
Tijekom tri godine od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti zraka (koje su donesene 2008. godine), u Europskoj uniji doneseni su značajni pravni dokumenti iz područja zaštite klime, zaštite ozonskog sloja i postupanja sa fluoriranim stakleničkim plinovima koje zahtijevaju značajne izmjene Zakona. Također Republika Hrvatska je 27. travnja 2007. godine ratificirala Kyotski protokol uz Okvirnu konvenciju UN-a o promjeni klime, (Narodne novine - Međunarodni ugovori, br. 5/07), koji je u odnosu na Republiku Hrvatsku stupio na snagu 28. kolovoza 2007. Potvrđeni međunarodni ugovori iz područja zaštite klime, kojima su stvorene neposredne obveze za Republiku Hrvatsku, a čija provedba je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva su: Okvirna konvencija UN-a o promjeni klime), Kyotski protokol te obvezujuće odluke donesene na konferencijama stranaka kojima se detaljnije propisuju obveze prema ovim međunarodnim ugovorima.
Za provedbu Zakona o zaštiti zraka financijska sredstva osigurana su u Proračunu Republike Hrvatske, na pozicijama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Agencije za zaštitu okoliša. Zakonom se planira osnivanje referentnih laboratorija. Prijedlog zakona prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2011. Tekst konačnog prijedloga Zakona o zaštiti zraka možete pročitati na www.mzopu.hr

Događaji iz Domovinskog rata

DVA DESETLJEĆA OD MASAKRA KULJANA

Odavanje počasti kulskim žrtvama/Foto arhiva Lik@ pressa Gospić
Odavanje počasti kulskim žrtvama/Foto arhiva Lik@ pressa Gospić
www.licke-novine.hr
12. listopada 2011. u 16.30 sati

ŠIROKA KULA - Sutra, 13. listopada bit će obilježena dvadeseta godišnjica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinskom ratu. Središnja komemoracija je zakazana za 16.30 sati kod spomenika u središtu Široke Kule, a u 17 sati služit će se sveta misa u župnoj crkvi sv. Mateja apostola.
Godinama je Ivanka Vojvodić, kojoj su ubijeni roditelji u Š. Kuli, istraživala srpske i četničke zločine tijekom Domovinskog rata na okupiranom području grada Gospića i do 13. listopada 2005. napravila listu od 40 ubijenih i nestalih mještana Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice, Urija i Mušaluka koju je pročitala na svetoj misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli na 14. godišnjicu masakra. Tad se još nije znala sudbina 15 ljudi. Najmlađa žrtva Verica Nikšić imala je 13 godina na najstarija Ivan Orešković 95. U Širokoj Kuli ubijene su 33 osobe, 12 je nađeno u jami Golubnjači, a preko osam je zapaljeno u jednoj kući.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA

LIČKO MORE NAJČIŠĆE

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KAKVOĆE MORA ZA KUPANJE U 2011.

KArlobaške plaže spadaju među najčišće na Jadranu/Foto Lik@ press Gospić
KArlobaške plaže spadaju među najčišće na Jadranu/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
12. listopada 2011. u 11.20 sati

ZAGREB - Da je more jedan od najvažnijih resursa gospodarskog i socijalnog razvoja, kako obalnog područja, tako i cijele Republike Hrvatske pokazuje sve veći interes javnosti i interesnih skupina za preduvjete takvog razvoja odnosno za projekte koji u fokusu imaju zaštitu i očuvanje ekoloških karakteristika i prirodnih osobitosti hrvatskog dijela Jadranskog mora. U RH se provodi nekoliko programa praćenja stanja čitavog niza parametara i osobitosti morskih ekosustava, a program praćenja kakvoće mora za kupanje važan je zbog ostvarenja važnih ciljeva poput zaštite zdravlja kupača, poboljšanja kakvoće priobalnog mora, gospodarenja plažama s ciljem očuvanja njihovih prirodnih datosti za održivo korištenje, utvrđivanja izvora onečišćenja, praćenje rada postojećih sustava zbrinjavanja otpadnih voda, te turističke promidžbe iznimno atraktivnog, i izuzetno osjetljivog priobalnog područja.
U današnjem priopćenju Odjela za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kaže se da je ove godine ispitivanje kakvoće mora vršeno na 906 točaka od čega najviše u Primorsko-goranskoj (237), a najmanje u Ličko-senjskoj (46). Ispitivanja su trajala od 16. svibnja 2011. do 3. listopada 2011. i na svakoj je točki uzorkovano po deset puta u razmacima od 15 dana. Ukupno je uzeto 9144 uzoraka od čega je 96,15 % uzoraka ocijenjeno ocjenom izvrsno, 2,38 % uzoraka ocjenom dobro, 1,04 % uzoraka ocjenom zadovoljavajuće i 0,42% uzoraka ocjenom nezadovoljavajuće. Bilo je zabilježeno 12 kratkotrajnih onečišćenja, najviše na području Splitsko-dalmatinske županije, te 4 iznenadna onečišćenja. Po dojavi o onečišćenjima ovlaštenici (županijski zavodi za javno zdravstvo) uzimali su dodatne uzorke i obavještavali nadležne inspekcijske službe. U slučajevima ponavljano utvrđenog onečišćenja inspektori zaštite okoliša postavljali su table zabrane kupanja (Rijeka, kupalište Rekreacijskog centra 3 Maj i Kaštel Sučurac plaža Gojača).
I ove je godine javnost imala mogućnost praćenja rezultata kakvoće mora za kupanje u RH u realnom vremenu na dvojezičnom pregledniku na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva: www.mzopu.hr. Ovo se ispitivanje obavlja već 22 godine. U njega su uključene i sve plaže na području Ličko-senjske županije koje je uvijek bilo izvrsne kvalitete o čemu svjedoči i priložena karta.

U susret Danu bijelog štapa

15. LISTOPADA OBILJEŽIT ĆE SE MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA

Izaslanstvoi slijepih na jednom prijamu u Ličko-senjskoj županji/Foto arhiva Lik@ press Gospić
Izaslanstvoi slijepih na jednom prijamu u Ličko-senjskoj županji/Foto arhiva Lik@ press Gospić

www.licke-novine.hr
9. listopada 2011. u 14.00 sati
Piše Branko Ćujić, tajnik Županijskog saveza slabovidnih osoba

GOSPIĆ - 15. listopada prema odluci Hrvatskog sabora posvećen je bijelom štapu. Naime na taj dan obilježavamo međunarodni Dan bijelog štapa.
Što je bijeli štap? Za one koji ne znaju što je bijeli štap želim to malo pojasniti. Bijeli štap simbol je slijepih ljudi. Po bijelom štapu slijepe osobe koje se samostalno kreću prepoznatljive su u prometu na ulici i drugim javnim površinama kuda se kreću. Bijeli štap je temeljno i prvo pomagalo kojim se slijepi čovjek služi. Što ovo pomagalo pomaže slijepom čovjeku? Slijepi ljudi kažu da im je dugi bijeli štap oko koje gleda samo pola metra ispred njegovih nogu. Štap gleda i traži prepreke na koje bi slijepi čovjek mogao naići. Kad ih otkrije bijelim štapom tražit će prolaz kuda proći, a da se ne udari ili ne propadne u neku nepredviđenu rupu. Bijeli štap u prometu je prometni znak za kojeg bi trebao znati svatko tko položi vozački ispit. Kad slijepi čovjek želi preći preko ceste na kojoj se odvija promet vozač koji je prvi do njega zaustavit će vozilo i propustiti slijepog čovjeka da prijeđe preko ceste. Ima kod nas vozača koji to pravilo ne poštuju pa mnogi slijepi ljudi nastradaju u prometu. U SAD pravila su drugačija i kada slijepi čovjek s bijelim štapom želi preći preko prometnice prvi automobil koji se nađe do njega zaustavlja vozilo i vozač izlazi van i pomaže slijepom čovjeku da prijeđe preko ceste, zatim se vraća do svog vozila i nastavlja voziti dalje. Sve vrijeme drugi vozači čekaju da se prvi vozač pokrene s svojim vozilom.
Za mene je bijeli štap mnogo više nego što sam Vam ovdje izložio. Moj bijeli štap moj je križ kojeg nosim svakodnevno i veoma je težak. Ja ga osobno nosim s radošću ", jer kad se sjetim Križa Gospodina Našeg Isusa Krista onda shvaćam da je njegov križ bio kud i kamo teži i koji ga je nosio za iskupljenje naših grijeha. Bijeli štap prva je počela nositi jedna slijepa Francuskinja plemićke titule još u 19 stoljeću. Od tog vremena slijepi ljudi postali su prepoznatljivi na ulici i lakše su se kretali. Kako mnoga prava dolaze iz Amerike tako je i međunarodni Dan bijelog štapa započeo put iz Amerike. Nekoliko Udruga slijepih 1964 godine predložilo je Predsjedniku Džonsonu da proglasi Dan bijelog štapa. To je on učinio a Skupština Svjetskog saveza slijepih 1992. podnosi prijedlog Generalnoj skupštini UN da donese rezoluciji o proglašenju međunarodnog Dana bijelog štapa. Hrvatski Sabor prihvaća 1993. obilježavanje međunarodnog Dana bijelog štapa.
Ideja predlagača obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa bila je da na taj dan slijepi predlažu svoje probleme i način na koji ih riješiti vlastima kako na državnoj tako na lokalnoj razini. Na žalost danas slijepi u našoj domovini imaju mnogo problema koje uporno ističu svim mogućim demokratskim metodama ali nema povratnih informacija da će se problemi riješiti. Najveći naš problem je donošenje zakona o doplatku na sljepoću. Na lokalnoj razini u našoj Županiji nastojimo riješiti probleme koje poprilično dobro rješavamo uz pomoć lokalnih i regionalnih vlasti.U prigodi Dana bijelog štapa posjećujemo dječje vrtiće na prostoru županije i s djecom razgovaramo o slijepim ljudima i kako im pomoći na ulici i drugim javnim mjestima gdje ih sretnu, te kako slijepa djeca čitaju i pišu iako ne vide. Tako smo i ove godine posjetili sve dječje vrtiće u županiji i radovali se tom susretu i znanju naših najmlađih o slijepim ljudima. Njihove tete upoznavaju djecu i s problematikom slijepih i ostalih invalida.
Dragi čitaoče da li si i ti razmišljao kako slijepoj ili jako slabovidnoj osobi pomoći da lakše podnosi teret križa u tvom susjedstvu na ulici i drugim mjestima gdje možeš zateći slijepog čovjeka. Mi danas živimo jako teško, potrebita nam je pomoć šire zajednice i ljudi dobre volje. Da li ste se upitali da li je tim ljudima potrebna pomoć i kako je pružiti. Ovdje ću vam izreći jednu istinu. Pomoć našim slijepim ljudima i te kako je potrebita. Kako je pružiti? Dođite kod nas u naš ured i mi ćemo vam dati savjet. Evo Božića na vratima. Mnogi naši članovi žive sami bez sredstava za život. Poklonimo im mali dio onog što je nama suvišno. Oni će biti zadovoljni i osjetit će Kristovu ljubav iz vaših malih priloga, a oni koji mogu više doprinijeti da se i ovim ljudima omogući čestit Božić bit će im još više zahvalni. Pred oči mi izlazi slika iz Biblije gdje jedna sirota žena daje svoje posljednje dvije lepre za dobrobit drugih. Pokušajmo je malo slijediti, pokušajmo malo više čitati Bibliju i vidjet ćemo mnogo tekstova koji govore o ljubavi prema bližnjem u nevolji. Najveću ljubav prema ovim ljudima iskazivao je Gospodin Naš Isus Krist. Ako ga slijedimo, ako ga nosimo u srcima onda krenimo njegovim stopama.

UZ EUROPSKI DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA I TKIVA

HRVATSKA MEĐU NAJBOLJIMA U SVIJETU

Prema podacima Vijeća Europe Hrvatksa je vodeća u svijetu po transplatacijama bubrega i jetre.


www.licke-novine.hr

ZAGREB - Prema statističkom izvješću o broju donora i transplantacija u svijetu u 2010. što ga je objavilo Vijeće Europe u svojoj publikaciji Newsletter Transplant of the Council of Europe 2011., Republika Hrvatska u samom je svjetskom vrhu: prva je u svijetu po broju transplantaciju bubrega (na milijun stanovnika), po broju transplantacija jetri (na milijun stanovnika), a druga je u svijetu po broju darivatelja organa (na milijun stanovnika) i po broju transplantacija srca (na milijun stanovnika).
Hrvatska je do 3. listopada 2011. dosegnula rekordnih 113 darivatelja organa, porast u odnosu na prošlu godinu od 17,07 posto. Broj transplantacija je porastao u odnosu na prošlu godinu za 12,45 posto. Transplantirano je ukupno 317 organa te se u odnosu na prošlu godinu bilježi se porast ukupnog broja transplantiranih organa za gotovo deset posto. Zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (30) i jetre (96), gušterače (10) te bubrega (181). Liste čekanja smanjene su za 26 posto u odnosu na 2010.

Perom i kamerama u rodnoj kući NikoleTesle u Smiljanu

NOVI REKORD POSJETA TESLINOJ RODNOJ KUĆI

Do danas je Teslinu rodnu kuću vidjelo 21 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta što je tisuću posjeta više nego cijele prošle godine.

Ekskurzija iz Siska pred Teslinom rodnom Kućom u Smiljanu/Foto Lik@ press Gospić
Ekskurzija iz Siska pred Teslinom rodnom Kućom u Smiljanu/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
6. listopada 2011. u 14.40 sati

SMILJAN - Tijekom našeg današnjeg boravka u rodnoj kući znanstvenika Nikole Tesle autobusi su se smjenjivali jedan za drugim. Voditelji Memorijalnog centra su znalački prihvaćali đačke ekskurzije i vodili ih cijelim kompleksom. Teslin potok Vaganac je zbog suše potpuno suh, te je dobar za dječje ispitivanje. I trava oko kuće nije baš prekoviše zelena iako se redovito navodnjava. Pritisle su velike vrućine i suše. Na posebno uređenom dječjem igralištu često je cika. Tu se klinci i klinceze nakon višesatnog puta rado razgibavaju na pomno odabranim spravama koje pomalo asociraju na Tesline pronalaske.

Svoje zadovoljstvo brojem posjeta danas nije krio ni Mile Čorak, voditelj Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu, koji inače posluje u sastavu Muzeja Like iz Gospića, koji nam je i dao izjavu.

">

Uz Dječji tjedan

PRIJAM DJECE U GRADSKOJ UPRAVI GOSPIĆA

Skupna slika gradonačelnika Kolića i mališana/Foto Lik@ press Gospić
Skupna slika gradonačelnika Kolića i mališana/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
5. LISTOPADA 2011. U 13.40 SATI

GOSPIĆ - Povodom Dječjeg tjedna Danas je u gradskoj vijećnici gospićki gradonačelnik Milan Kolić sa suradnicima upriličio prigodni prijam za djecu i tete iz Dječjeg vrtića Pahuljica i učenike i učitelje Osnovne škole dr. Jure Turića. Dječja graja razlijegala se gradskom palačom te u vijećnici sve do dolaska gradonačelnika kada je sve utihnulo. Međutim, nastao je veoma zanimljiv kontakt Kolića i djece, a posebno one iz vrtića koja ne znaju što je sram i stid te su bila potpunoma otvorena i razdragana. Šestogodišnja Marta je znala gradonačelnikovo ime te je pobrala pljesak.
Uz uobičajenu galeriju slika pogledajte i poslušajte i video prikaz prijama koji smo jedini danas snimili samo za čitatelje Ličkih novina.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS:

">

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA

POJAŠNJENJE ZAKONA O DIVLJOJ GRADNJI

POJAŠNJENJE ODREDBI ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENU I GRADNJI I ZAKONA O POSTUPANJU S NEZAKONITO IZGRAĐENIM ZGRADAMA.

www.licke-novine.hr
4. LISTOPADA 2011. U 23.00 SATI

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa dostavilo je 3. listopada 2011. svim Općinskim sudovima u Hrvatskoj objašnjenje pojedinih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji te Zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim građevinama (NN 90/11) što ga je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Stupanjem na snagu ova dva Zakona pojavila su se u pojedinim zemljišno-knjižnim odjelima određena pitanja u vezi s upisom građevina u zemljišne knjige i uknjižbom prava vlasništva na zgradama. Kako ona proizlaze iz nerazumijevanja dijela zakonskih odredbi, Ministarstvo je temeljem zaključka sastanka održanog 22. rujna u Ministarstvu pravosuđa na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstva pravosuđa, Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zagrebu i Državne geodetske uprave izradilo pojašnjenje koje bi se trebalo koristiti prilikom donošenja odluka u zemljišnoknjižnom postupku.
Potpuno je krivo tumačenje da se odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji tj. njegovom najnovijom izmjenom iz kolovoza ove godine svaka građevina upisana u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe da je priložen akt za njezinu upotrebu smatra nezakonitom te da se suprotno mora dokazivati. Zabilježba u zemljišnoj knjizi da je za građevinu priložen akt za njezinu uporabu, kao niti postojanje samog akta za uporabu građevine, prema važećim zakonima nije uvjet za promet nekretnina (građevine i/ili zemljišta na kojemu je građevina izgrađena). Odredbe članka 268.a stavka 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji znače da je prilikom prometa zgrade za koju u zemljišnoj knjizi nije stavljena zabilježba o aktu za uporabu u svrhu uknjižbe prava vlasništva na temelju kupoprodajnog ugovora potrebno dokazati da je zgrada zakonita, a što se prema Zakonu o prostornom uređenju dokazuje predočenjem građevinske dozvole, drugog akta na temelju kojega je zgrada izgrađena, akta za uporabu zgrade, odnosno pozivanjem na odredbu zakona kojom je zgrada izgrađena bez akta za građenje izjednačena s zgradom izgrađenom na temelju zakona.
Ministarstvo vjeruje kako će ovo pojašnjenje osigurati ujednačenu provedbu predmetnih zakona na cijelom području Republike Hrvatske.

Centar za palijativnu medicinu … Zagreb

SVJETSKI DAN PALIJATIVNE SKRBI

 
 
www.licke-novine.hr
30. rujna 2011. u 14.00 sati

ZAGREB - Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu (HDPM) Hrvatskog liječničkog zbora i Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu prigodnom svečanošću obilježavaju Svjetski dan palijativne skrbi. Svečanost će biti u velikoj dvorani CEPAMET-a, Šalata 4, u Zagrebu, u četvrtak, 6. listopada 2011. godine u 12 sati.
Poziv Ličkim novinama i njihovim čitateljima potpisiju ni manje ni više nego: dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Davor Miličić, dekan Muzičke akademije prof. dr. sc. Mladen Janjanin, predstojnik CEPAMET-a doc.dr.sc. Veljko Đorđević i predsjednica HDPM/HLZ dr. sc. Marijana Braš.
Povodom Svjetskog dana palijativne medicine i ove će se godine u osamdeset zemalja širom svijeta održati više od tisuću različitih aktivnosti s ciljem proslave, podrške i podizanja svijesti o razvoju palijativne medicine i palijativne skrbi.
Središnja tema ove godine ima naziv "Brojne bolesti, brojni životi, brojni glasovi - palijativna skrb za nezarazne bolesti", s ciljem naglašavanja važnosti razvoja palijativne medicine za oboljele od kardiovaskularnih bolesti, onkoloških bolesti, kroničnih respiratornih bolesti i dijabetesa, kao uzročnika više od 60 posto smrti širom svijeta. Poseban naglasak je stavljen na razvoj palijativne medicine u zemljama u kojima je ista još uvijek nedostupna.
David Praill, voditelj Worldwide Palliative Care Alliance u svojoj poruci između ostalog: "Palijativna skrb je važno ljudsko pravo, iako i dalje milijuni ljudi umiru u bolovima i psihološkom distresu. Potrebno je učiniti puno više u poboljšanju prevencije i liječenja nezaraznih bolesti te osigurati palijativnu skrb kao fundamentalni dio pristupa oboljelima i članovima obitelji".
Ove će se godine zahtijevati i od vlada širom svijeta podrška zahtjevu Ujedinjenih naroda za poboljšanje palijativne skrbi oboljelima od nezaraznih bolesti.
Glasovi za hospicij (Voices for Hospices) je "val" koncerata i drugih umjetničkih događanja u svijetu koji se održava svake druge godine povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, s ciljem podrške razvoju palijativne skrbi u lokalnim sredinama i na globalnoj razini.

Dan inteligencije

MENSA TEST I U GOSPIĆU 1. LISTOPADA

Testiranje je u subotu na Veleučilištu u Gospiću.www.licke-novine.hr
27. rujna 2011. u 10.45 sati

Hrvatska Mensa po drugi puta sudjeluje u međunarodnom Danu inteligencije, u kome je prošle godine sudjelovalo 19 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj su tom prigodom testiranja inteligencije održana u 7 gradova. Ove godine očekuje se još veći odaziv svjetskih Mensi, a Dan inteligencije je samo jedan od niza događaja u okviru manifestacije Mensa Brilliant, kojom se obilježava 65. obljetnica od osnivanja svjetske udruge Mensa
Hrvatska Mensa započela je obilježavanje ovogodišnjeg Dana inteligencije testiranjima inteligencije koja će se cijeli tjedan provoditi u Zagrebu u sjedištu Udruge. U ostalim gradovima testiranja će se održati ove subote, 1. listopada, i to:
-Čakovec, Gimnazija Čakovec, Vladimira Nazora 34, prijave od 10:30 do 12:00
-Gospić, Veleučilište Nikola Tesla, Bana Ivana Karlovića 16, prijave od 13:30 do 15:00
-Ogulin, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, J.J. Strossmayera 2, prijave od 9:30 do 11:00
-Osijek, Elektrotehnički fakultet, Kneza Trpimira 2b, dvorana 2-14, prijave od 9:30 do 11:00
-Poreč, Srednja škola Mate Balote, Karla Huguesa 6, prijave od 10:30 do 12:00
-Sisak, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, prijave od 9:30 do 12:00
-Šibenik, Veleučilište u Šibeniku, Trg Andrije Hebranga 11, prijave od 10:30 do 13:00

Cijena testiranja za on-line prijave na www.mensa.hr je samo 70 kn, a za prijave i uplate na dan održavanja testiranja 80 kn.
Hrvatska Mensa je neprofitna udruga visoko inteligentnih osoba koja djeluje u Hrvatskoj od 1997. godine. Osnovna djelatnost Hrvatske Mense je provođenje testiranja građana i izdavanje međunarodno važećih certifikata, prepoznavanje i afirmacija inteligencije na dobrobit čovječanstva, podrška istraživanja inteligencije, njene prirode, značajki i uporabe te pružanje poticajne intelektualne i društvene sredine svojim članovima. Hrvatska Mensa punopravni je član međunarodne organizacije Mensa koja okuplja preko 100.000 članova u više od 100 zemalja u svijetu. Više informacija na web adresi: www.mensa.hr.

Društvo slijepi i slabovidnih Ličko-senjske županije

SVJETLO U TAMI BIJELOG ŠTAPA

Mnogi povjeruju tek kada Vide, Mi Vam vjerujemo iako Vas ne vidimo.

www.licke-novine.hr
25. rujna 2011. u 17.15 sati
Piše vlč. Jure Ladišić

Društvo slijepih i slabovidnih Ličko - senjske županije od srca zahvaljuje svima koji su pomogli radu Društva te se nadamo budućem uspješnom radu. Kako bi ste se što bolje informirali o našim aktivnostima i planovima za budućnost posjetite internetsku stranicu www.gospic.hr te pronađite svoje mjesto u društvu onih koji su svojim znanjem i zalaganjem unaprijedili kvalitetu života slijepih i slabovidnih osoba, i zapamtite: Svako Vaše dobročinstvo ispunjeno dobrotom svjetlo je u našoj tami snaga za novi korak.
Susret s bijelim štapom je čin kojim se ostvaruje komunikacije sa slijepim i slabovidnim osobama. Susret sa slijepim i slabovidnim osobama utemeljuje se prije svega u činu govora, u riječi. Samo govornim dodirom može se domoći izrazito unutrašnje stanje slijepih i slabovidnih osoba. U tom svijetlu komunikacije sa slijepim i slabovidnim osobama govor otkriva njihovu osobnost i stvara osobni odnos prema drugim. Riječju, čujnim govorom slijepe i slabovidne osobe dolaze do posebnih odnosa s osobom s kojom žive. Pomoću riječi posjeduju svoje misli, osjećaje i sposobnosti, snalaze se u svijetu. To upućuje da se ostvaruje dobra komunikacija sa slijepim i slabovidnim osobama ako ih izoštrenim sluhom i istančanim posluhom osluškujemo. Istina je da dajući njima riječ dajemo sebi, dajemo im riječ svoje ljubavi i dobrohotnosti. Svaki korak u životu slijepih osoba znači posezanje u neshvaćeno područje u dubine života koje prelaze granice naših razmišljanja. Naime, njihovi pogledima nedohvatljiv je raskošan svijet u svim datostima, ali u dubinama njihovih bića gdje im se teško može u tom približiti i prekriti njihovu osamu izvire snaga za nove korake u životu posebnostima stanja slijepih, o odnosu društva prema njihovoj stvarnosti povremeno nas izvješćuju sredstva javnog informiranja. Međutim postavlja se pitanje jesmo li kao društvo učinili sve potrebno da slijepe osobe budu ravnopravne s drugim članovima društva ili smo došli na početak potpunijeg rješavanja njihovih životnih pitanja i problema, njihove egzistencije. Solidarnost sa slijepim osobama u današnjem društvu ne smije biti apstraktna nego djelotvorna. To znači da stvarnost slijepih osoba treba shvatiti u širem društvenom horizontu, odnosno to znači ništa drugo nego ostvarivanje ono što one nose u sebi, a to je ostvarenje različitih mogućnosti djelovanja u društvu. To pretpostavlja suradnju najdubljim razumijevanjem i htijenjem koje bi ih potaknulo na ostvarenje njihovih životnih ciljeva. Analiza sadašnjeg stanja u društvu pokazuju da slijepe i slabovidne osobe nisu dostatno uključene u razna društva u onoj mjeri u kojoj bi trebale biti udomljeni u društvu i koristiti u ostvarivanju društvenih potreba. S obzirom da je izmijenjena bit ljudskog djelovanja pri ustroju novovjekog društva u kojem sve više prevladava tehnokratizam koji nadomještava modernom tehnikom rad čovjeka postavlja se pitanje aktivnijeg i svrsishodnijeg uključivanja slijepih osoba u proces rada i stvaranja boljih uvjeta života u sredinama u kojima žive. S obzirom da nove tehnologije donose velike promjene u društvu one mogu pružiti nove mogućnosti slijepim osobama, ali mogu stvoriti i velike prepreke u njihovu uključivanju u društvene djelatnosti.
Stoga društvene organizacije, institucije, udruge itd. Moraju slijepim osobama omogućiti pristup informacijama uključujući informatičku tehnologiju, ostvarivanje prava na posebno obrazovanje. Prava na tehnička pomagala u stambenim zgradama, vozilima itd. Život slijepih osoba u novim okolnostima zahtijeva nova prilagođavanja i nove pobude da bez stigmatizacije uspostavimo ravnotežu u društvu. Stoga je pravo i dužnost društvene zajednice da slijepim osobama omoguće ostvarivanje njihovih prava i zadovoljavanje njihovih specifičnih potreba. To znači da se slijepe osobe pusti u javni život da im se da više prostora u medijima, da se dopusti da se njihovi problemi rješavaju na pravedan način. Uključivanje slijepih u društvo pretpostavlja pomoć u organiziranju rada sa slijepim roditeljima, slijepom djecom, slijepim studentima, kulturnim priredbama kao na primjer: kazališne, glazbene i likovne priredbe, pjesničke večeri,osnivanje knjižnice za slijepe koje će obuhvaćati brajice i udžbenike i priručnike, sportske i druge rekreativne aktivnosti itd. Na kraju slijepe osobe trebaju i moraju biti uklopljene u stanovito zajedništvo i to raznovrsno: obiteljsko, prijateljsko, profesionalno, kulturno, regionalno i tako dalje. Stoga u svakoj vrsti zajedništva treba prepoznati vrijednost za razvitak i egzistenciju slijepe osobe. Zajedništvo sa slijepom osobom je ozračje osmišljenog života.

Deveti Eko Etno Hrvatska Europa Tour.

 
 

www.licke-novine.hr
20. rujna 2011. 13.10 sati

ZAGREB - Idućeg mjeseca, od 26. do 30. listopada održava se deveti Eko Etno Hrvatska Europa Tour. Izložba nastoji pratiti trendove i biti inovativna, pa su za ovu godinu uveli nove programe kojima želi vrhunsku eko i etno tradiciju i kulturu predstaviti na zanimljiv način te spajanjem urbanog i ruralnog pokazati koliko su ta dva segmenta zapravo u svojoj izvornosti neraskidivo povezana. Ove godine po prvi put će se održati Eko Etno modna platforma na kojoj će sudjelovati najbolji dizajneri regije, prezentacija povijesnih postrojbi, Eko Etno SPA zona i mnoge druge zanimljivosti.
Posebnost i značaj ovog projekta prepoznali su i u kompaniji Green gold, koja uskoro otvara Hotel Hilton Zagreb, te je ustupila svoj poslovno - trgovački centar koji će ovim događajem ujedno i započeti sa svojim radom. Pokrovitelj ovogodišnjeg Eko Etno Hrvatska Europa Tour 2011. je predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović.

PROGRAM

EKO ETNO HRVATSKA EUROPA TOUR
MEĐUNARODNI SAJAM PROIZVODA I USLUGA RURALNIH PODRUČJA
26. - 30. listopada 2011., Green Gold Centar, Zagreb
9. međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja EKO ETNO HRVATSKA
3. sajam proizvoda i usluga ruralnih područja Europe EKO ETNO EUROPA
3. sajam ruralnog turizma EKO ETNO TOUR

EKO ETNO HRVATSKA EUROPA TOUR
ove godine priprema bogat program i jedinstven način prezentacije eko etno tradicije Hrvatske i zemalja partnera
BAŠTINA
Revije tradicijskih nošnji, prezentacija tradicijskih manifestacija, prezentacija povijesnih postrojbi i tradicijskih udruga, prikaz starih obrta i zanata, tradicijska gastronomija, međunarodna godina šuma, prikaz nematerijalne kulturne baštine
GOSPODARSTVO
Eko etno poslovni susreti, poslovna edukacija, stručni skupovi, prezentacija dobitnika nagrade "Suncokret ruralnog turizma",Eko Etno tržnica, prezentacija nagrađenih Eko Etno proizvoda, CEI Konferencija "Marketing i brendiranje proizvoda i usluga ruralnih područja"
TURIZAM
Ponuda ruralnog turizma i tradicije (izložbeni prostor i prezentacije), Forum ruralnog turizma Hrvatske, Eko Etno SPA zona, nominacija za Suncokret ruralnog turizma, poslovne radionice
GASTRONOMIJA
Festival najboljih hrvatskih i regionalnih rakija, pjenušaca i sireva, Prezentacija projekta "Autohtona hrvatska kuhinja", tematske kuharske radionice, brendiranje sireva i ostalih tradicijskih proizvoda, tematski forumi, tradicijska gastronomija, autohtona kuhinja regije
OCJENJIVANJE I NAGRAĐIVANJE
Ocjenjivanje proizvoda po kategorijama, nagrade za izložbene prostore i Eko Etno proizvode
ZABAVA I REKREACIJA
Prva Eko Etno Modna platforma u Hrvatskoj, modne revije, tradicijske frizure na moderan način, radionice i igraonice, tematski događaji, Prvi Eko Etno Party
HUMANITARNA AKCIJA
Pomoć opožarenim područjima Brača

Hrvatski svjetski kongres

PONOSNA "GLASNA" MINUTA TIŠINE

www.licke-novine.hr
20. rujna 2011. u 12.55

Hrvatski svjetski kongres kao organizator velikog prosvjednog skupa u Den Haagu u znak potpore haaškim uznicima poziva cijelu Hrvatsku da se u subotu, 24. rujna s početkom u 14 sati priključi odlučnom suprotstavljanju nepravednoj prvostupanjskoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te ocjeni oslobodilačke vojne akcije Oluja "združenim zločinačkim pothvatom".
Neka u subotu, 24. rujna u 14 sati zazvone sva crkvena zvona, neka se oglase gradske sirene kao i sirene brodova i automobila u cijeloj Lijepoj našoj kao znak potpore istini, pravdi i domoljublju. Sudjelujte i Vi u ovoj povijesnoj akciji "glasne" minute tišine i dajte na simboličan način svoju potporu haaškom prosvjednom skupu.
Kada?
Subota, 24. rujna 2011., 14 sati
Gdje?
U cijeloj Hrvatskoj
Što?
Crkvena zvona, Gradske sirene, Sirene brodova i automobila
Zašto?
Za pravdu i istinu o Domovinskom ratu, Za potporu hrvatskim haaškim uznicima

KUD Kraljica Katarina Donji Lapac

PRUŽIMO RUKU ZA MATEU

KUD Kraljica Katarina na smotri u Otočcu
KUD Kraljica Katarina na smotri u Otočcu
www.licke-novine.hr
20. rujna 2011. u 12.45 sati

Javlja Miro Tomić

DONJI LAPAC - U subotu 24. rujna donjolapački KUD Kraljica Katarina po četvrti put organizira dobrotvorni koncert za bolesnu djecu. Ovoga puta organizira se dobrotvorna akcija za sugrađanku, koja je nastradala u prometnoj nesreći i od tada se bori za svoj mladi život. Naime Matea se trenutno nalazi na liječenju u Krapinskim Toplicama u komi je i situacija s oporavkom je teška, stoga humanitarnim darom svih potpomažemo njeno daljnje liječenje koje iziskuje velika financijska sredstva za Obitelj Romić. U organizaciju koncerta uključili su se i učenici OŠ Donji Lapac s profesorima, PP Donji Lapac, lovačka udruga Ozeblin, ugostiteljski obrt LIKA, pekarna Babić iz Korenice, te mnogi sugrađani općine Donji Lapac.
Pod nazivom "PRUŽIMO RUKU ZA MATEU" počastimo sebe i svoje najbolje dobrim dijelom i sudjelujmo u akciji pomoći. koncert počine u kino dvorani nastupom KUD i osnovno školske djece te na Trgu Ive Andrića uz prigodan zabavni program i lički čobanac kojeg donira lovačka udruga Ozeblin.

Usputnica iz ličke metropole

ČUVAJTE SE TISE

Unatoč suši tisa je ove jeseni dobro rodila.

Lička trišnja, tisa, je dobro rodila/Foto Lik@ press Gospić
Lička trišnja, tisa, je dobro rodila/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
17. rujna 2011. u 13.00 sati

GOSPIĆ - Prije koje desetljeće dva stabalca tise su jedva preživjela gradnji zgrade na Čardaku. Da nije bilo inženjera Jure Kosivića, tadašnjeg općinskog šumarskog inšpektora, vjerojatno bi završila na lomači kada se topio katran za izolaciju temelja. Međutim, nastradala su prije nekoliko godina kada u novi gradski oci zacrtali trasu kanalizacije za taj djelić ličke metropole i tu izgradili skepičku jamu. Jedan od gospićkih znanih lovaca bio je prisritan kada smo mu dojavili da je sasječena tisa na Čardaku i da ima furčića koji smetaju pri kopanju kanalizacije. Imat će podloga za kljove i srneće rogove do kraja života i njegovi praunuci, a ne samo un. Ka da je o ovoj krimi sječi obavješćen nadležni inspektor on je autoru ovih redaka ka iz puške izjavija - da ne zna da li je to drvo zaštićeno.
Međutim gle čuda, netko se sjetio prilikom uređenja Kolakovca da tamo zasadi tisu, koje je bilo samo ne kim gospićkim privatnim vrtovima, te dva komada na Trgu Alojzija Stepinca i jedan komad ispred gradske palače u Budačkoj. Ova tisa u privatnom dvorištu je ovih dana rodila ka luda. Crveni se ka trišnja od bogatih plodova na nikoliko stabala.
Naime, iako je ovo sušna godina tisa je dobro "rodila". Osjećamo potrebu da obavistimo svekoliko pučanstvo da je tisa (Taxus baccata) koja spada u porodicu zimzelenog grmlja i drveća, dakle ne opada ju joj listovi ka ni boru i jelki, zakonom zaštićeno drvo. Ko nju osiče napravija j' kazneno dilo ka da j', recimo ubija čovika, ili u njmanju ruku da j' ima zle namjere. Š njim i pulicija ima posla, a i sudovi u dobrom dilu svita. To drvo koje je u izumiranju u cilome svitu izuzetno dobro uspiva u Lici. Lovci ga noću kradu kako bi napravili podlogu za svoje lovačke trofeje. Drvo zna naresti i do 17 metara visine, more poživiti i iljadu i više godine. U Ingliškoj je edno staro iljadu i po godina i ima ednu granu od dvadesetak metara dužine koja se razresla po parku.
Stručnjaci pišu da su njeni cvitovi dvodomni te da su listovi i izdanci otrovni. Vele da od nje znaju crkavati i kunji nakon što su brstili to lipo stabalce koje se koristi i za izradu bukara.
Tisa izumire i zbog toga što se veoma teško razmnožava. Za klijanje joj treba nekoliko godina, voli osoj (hlad) i puno vode, a toga na ličkom kršu baš i nema.

Dan inteligencije

TESTIRANJE OVAJ PUT I U GOSPIĆU 1. LISTOPADA

Hrvatska Mensa uključuje se u veliku međunarodnu akciju. Prijavite se već danas te uz prigodni popust saznajte svoj IQ u jednom od osam hrvatskih gradova.

 
 
www.licke-novine.hr
16. rujna 2011. u 21.10 sati

Hrvatska Mensa po drugi puta sudjeluje u međunarodnom Danu inteligencije, u kome je prošle godine sudjelovalo 19 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj su tom prigodom testiranja inteligencije održana u sedam gradova. Ove godine očekuje se još veći odziv svjetskih Mensi, a Dan inteligencije će biti samo jedan od niza događaja u okviru manifestacije Mensa Brilliant, kojom će se obilježiti 65. obljetnica od osnivanja svjetske udruge Mensa. Budući da Hrvatska Mensa za Dan inteligencije nastoji održavati testiranja u gradovima u kojima dosad još nije održala testiranje te u gradovima u kojima rijetko održava testiranja, 1. listopada 2011. testiranja inteligencije će se održati u Čakovcu, Gospiću, Ogulinu, Osijeku, Poreču, Sisku i Šibeniku, a od 26. do 30. rujna testiranja će se održavati u Zagrebu. Kako bi se pristup testiranju omogućio što većem broju pristupnika, cijena testiranja za on-line prijave i uplate je samo 70 kn, a za prijave i uplate na dan održavanja testiranja 80 kn. Prijave za testiranja primaju se na web-stranicama Hrvatske Mense na www.mensa.hr.
__________________________________________________________________________
Hrvatska Mensa
Hrvatska Mensa je neprofitna udruga visoko inteligentnih osoba koja djeluje u Hrvatskoj od 1997. godine. Osnovna djelatnost Hrvatske Mense je provođenje testiranja građana i izdavanje međunarodno važećih certifikata, prepoznavanje i afirmacija inteligencije na dobrobit čovječanstva, podrška istraživanja inteligencije, njene prirode, značajki i uporabe te pružanje poticajne intelektualne i društvene sredine svojim članovima. Hrvatska Mensa punopravni je član međunarodne organizacije Mensa koja okuplja preko sto tisuća članova u više od sto zemalja u svijetu. Više informacija na web adresi: www.mensa.hr
ili na e-mail: press@mensa.hr
Web-stranice: www.mensa.hr i tel.: 01/55 77 555, fax.: 01/48 54 228

NP SJEVERNI VELEBIT KRASNO

NOVA VELEBITSKA POUČNA STAZA

Velebitski dom na Zavižanu/Foto arhiva Lik@pressa Gospić
Velebitski dom na Zavižanu/Foto arhiva Lik@pressa Gospić
www.licke-novine.hr
9. rujna 2011. u 13.00 sati

KRASNO - Idućeg petka na sjevernom Velebitu bit će otvorena nova velebitska poučna staza i predstavljena knjiga Vremenske ćudi Zavižana. Promocije je organizirana povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača. NP Sjeverni Velebit u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom postavit će na Zavižanu novu poučnu stazu posvećenu meteorologiji. Upravo je Zavižan najčešće posjećivani lokalitet ovog ličkog nacionalnog parka, a meteorološki krug smješten neposredno uz planinarski dom i meteorološku postaju sa svojim zanimljivim neobičnim instrumentima privlači pažnju posjetitelja.
Meteorološka postaja, smještena podno vrha Vučjak, najviša je planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 1594 metra. S radom je započela 1. listopada 1953. i od tada radi bez ijednog dana prekida unatoč surovim vremenskim uvjetima koji veći dio godine vladaju u planini. Meteorološki se podaci svakodnevno, pa čak i u vrijeme jakih olujnih vjetrova, visokih snježnih nanosa ili grmljavina, šalju u Državni hidrometeorološki zavod u Zagreb. Zbog specifične lokacije, zavižanska postaja ušla je u međunarodni registar meteoroloških postaja, te u sve međunarodne programe za praćenje tokova i promjena fizikalnog i kemijskog sastava atmosfere na području Europe i Sredozemlja.
Poučna meteorološka staza prva je takve vrste u Hrvatskoj. Dužina joj je 630 metara, a visinska razlika koju treba svladati je stotinjak metara. Staza povezuje parkiralište podno Vučjaka s planinarskim domom i meteorološkom postajom Zavižan, te vodi dalje na sam vrh Vučjak, odakle se za lijepa vremena pruža prekrasan pogled na Jadransko more i unutrašnjost. Na stazi je 17 poučnih ploča, a vrijeme potrebno za njen obilazak je oko pola sata. Poučne ploče su dvojezične, na hrvatskom i engleskom jeziku i obrađuju različite teme s područja meteorologije.

Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića u Gospiću

PREZENTACIJA CJELOŽIVOTNOG UČENJA

www.licke-novine.hr
7. rujna 2011. u 9.10 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja 5. Tjedna cjeloživotnog učenja koji se ove godine odvija od 8. do 15. rujna PUČKO OTVORENO UČILIŠTE " Dr. Ante Starčević" Gospić kao nositelj aktivnosti za Ličko senjsku županiju organizira 14. rujna 2011. Sajam cjeloživotnog učenja koji će se odvijati u vremenu od 10 do 14 sati u velikoj dvorani Učilišta. Pored brojnih gostiju na sajmu će se prezentirati i veći broj izlagača s područja naše županije. Pored toga, 15. rujna organizira Okrugli stol na temu Neformalno obrazovanje kao dio cjeloživotnog učenja.
Ovogodišnja manifestacija provodi se pod pokroviteljstvom Vlade RH uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Grada Gospića i Ličko senjske županije. Nositelj organizacijskih aktivnosti je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a akcija se financira sredstvima 4. komponente IPA projekta Europske Unije.

Počela je škola

U GOSPIĆU I OKOLICI STOTINU PRVAČIĆA

Prve razrede upisalo je stotinu klinaca i klinceza, a po prvi put u Gospiću je započelo radom i odjeljenje za djecu s posebnim potrebama.

Gospićki prvačići u školi/Foto Lik@ press Gospić
Gospićki prvačići u školi/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
5. rujna 2011. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Danas je i u ličkoj metropoli započela nastava u Osnovnoj školi dr. Jure Turića. Mi smo se odlučili malo družiti s učenicima koji su prvi put došli u školu. Na prilazu smo susreli malog Edija i njegovu majko kako su zaobilazili lokvice od noćašnje kiše. Pred ulazom je vladala velika gužva djece i roditelja. Činilo se da i roditelji ponovno idu u školu. Svoje miljenike pratile su majke ali i brojni očevi.
U holu škole opet smo naletjeli na poznanike. Mala Karla Butorac je u školu došla s majkom i ocem, a inače smo susjedi na Čardaku. Tu je i mala Ana Grgurić čija je majka aktivistica u roditeljskoj udruzi Pčelica Gospić. Nasmijala se kada smo ju slikali u njenim kolicima. Njih dvije će činiti polovicu novog razrednog odjela koji je otvoreno po prvi put u povijesti gospićkog školstva. Radi se o odjelu koji će raditi po posebnom programu, a realizirat će ga, za sada jedna učiteljica, kojoj će se uskoro pridružiti i asistent.
Bilo je lijepo vidjeti dojučerašnje vrtićare kako se lijepo ponašaju u velikoj i pravoj školi koju su se jedva dočepali. Učiteljice su im zamijenile tete iz vrtića ili bake i djedove kod kuća. Dobrodošlicu u školu zaželio im je ravnatelj Ivica Radošević, koji nije krio zadovoljstvo što ispred sebe vidi čak 97 prvačića. Još su tri učenika u područnim školama upisali prvi razred. On je i predstavio novim učenicima njihove razredne učiteljice, ali i učiteljice engleskog jezika i vjeronauka, te učitelja Vanju koji će s njima raditi u produženom boravku.
Nakon prozivke kojoj su se svi odazvali u društvu ravnatelja Radoševića posjetili smo novo razredno odjeljenje prvačića kakvo nikada do sada nije bilo u povijesti Gospića. U omanjem novouređenom razredu u starom dijelu školske zgrade bilo je više roditelja nego učenika. Na kraju je Mirko Bićanić, predstavnik Policijske uprave, za učenike predao prigodne poklone za sigurnije kretanje u prometu.
- Hvala Bogu da smo otvorili i ovo odjeljenje, sada će djeca biti bliže svojih obitelji - rako je ravnatelj Radošević pozdravljajući učenike polaznike posebnog odjeljenja.
Nakon toga zajedno smo obišli ostale razrede koji su smješteni u novom školskom krilu koje je opremljeno po suvremenim pedagoškim standardima. Inače, u Gospiću će nastava ove školske godine po prvi puta odvijati u jednoj smjeni, a radi i produženi boravak u kome su 24 učenika.
Nešto kasnije bili smo i na svetoj misi u gospićkoj prvostolnici koju je služio vlč. Mile Čančar, gospićki župnik. Crkva je bila prepuna, pa je čak djece bilo i na ulici.

Uz početak nove školske godine

PONOVNO ŠKOLA U ŠIROKOJ KULI

Otvarnje škole u Širokoj Kuli
Otvarnje škole u Širokoj Kuli
www.licke-novine.hr
5. rujna 2011. u 13.30 sati

ŠIROKA KULA - Nakon dvadesetak godina ponovno je započela nova školska godina u Područnoj školi Široka Kula pokraj Osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Ličkog Osika. Široka Kula je u Domovinskom ratu bila okupirana i opustjela. Nakon rata život se počeo vraćati i mlade obitelji doseljavati. Stvorili su se uvjeti za ponovno otvorenje Područne škole. Prigodnim programom danas je svečano je otvorena uz nazočnost učenika, učiteljice i brojnih prosvjetnih radnika. Svečani čin otvaranja blagoslovio je velečasni Luka Blažević, osički župnik. Program je nastupom uveličao Tamburaški orkestar Matične škole Lički Osik. Ove školske godine školu u Širokoj Kuli će pohađati tri učenika u prvom, trećem i četvrtom razredu. Idućih godina broj učenika će se povećavati. Pri uređenju učionice i ostalog prostora Područne škole te uljepšavanju okoliša sudjelovali su radnici osičke škole.


Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke

BIRANJE LOGOTIPA O LJUDSKIM PRAVIMA

Biranje najboljeg logotipa o ljudskim pravima putem interneta - do 17. rujna može se glasovati između deset najboljih prijedloga.

Od ovih logotipa treba izabrati najbolji koji odgovara za zaštitu ljudskih prava
Od ovih logotipa treba izabrati najbolji koji odgovara za zaštitu ljudskih prava
www.licke-novine.hr
1.RUJNA 2011. U 19.30 SATI

ZAGREB - Ukupno 15.375 prijedloga logotipa iz više od 190 zemalja - tako glasi rezultat globalnog natječaja preko interneta Logotip o ljudskim pravima. Od početka inicijative 3. svibnja 2011. ljudi iz cijelog svijeta sudjelovali su na dosad najopsežnijem međunarodnom natjecanju u vezi s prijedlozima logotipa, slali su svoje prijedloge i ocjenjivali tuđe ideje - kaže se u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova u vezi s glasanjem za najbolji logotip o ljudskim pravima.
Žiri je odabrao deset finalista za glasovanje! Od 27. kolovoza do 17. rujna 2011. svatko na stranici www.humanrightslogo.net može glasovati za svog favorita. Pozivamo sve ljude diljem svijeta da sudjeluju i odaberu svoj omiljeni logotip te tako u djelo provedu osnovnu ideju: stvaranje logotipa o ljudskim pravima - od ljudi za ljude. Pobjednički logotip bit će 23. rujna 2011. predstavljen u New Yorku, istovremeno s održavanjem Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Predstavljanje će se moći uživo pratiti preko interneta. Gotovo svatko zna: srce simbolizira ljubav, a bijela golubica mir. No, kako izgleda simbol za ljudska prava? Odgovor: takav logotip ne postoji! Na našem planetu živi 6,8 milijardi ljudi i svi su oni nositelji ljudskih prava. A ipak do sada nije pronađen način da se unatoč svim jezičnim barijerama simbolički prenese ta univerzalna poveznica.
Želimo ukloniti taj nedostatak i inicijativom Logotip o ljudskima pravima dati miran doprinos jačanju ljudskih prava. Tko podržava inicijativu? Žiri istaknutih i poznatih osoba. To su između ostalog visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navanethem Pillay (Južnoafrička Republika), petero dobitnika Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (Mianmar), Shirin Ebadi (Iran), Muhammad Yunus (Bangladeš), Mihail Gorbačov (Rusija), Jimmy Carter (SAD), Angelina Acheng Atyam (aktivistica za dječja prava, Uganda), Waris Dirie (top model i aktivistica za ženska prava, Somalija), Roland Emmerich (holivudski filmski redatelj i producent, Njemačka), Carolyn Gomes (aktivistica za ljudska prava, Jamajka), Juanes (pop zvijezda i mirovni aktivist, Kolumbija), Somaly Mam (aktivistica za ljudska prava, Kambodža), Paikiasothy Saravanamuttu (aktivist za ljudska prava, Šri
Lanka), Jimmy Wales (osnivač Wikipedije, SAD), međunarodno priznati dizajneri poput Ahmada Humeida (Jordan), Javiera Mariscala (Španjolska) i Erika Spiekermanna (Njemačka). Osim toga, ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Čilea, Njemačke, Kanade, Mauricijusa, Senegala, Singapura, Češke i Urugvaja preuzeli su inicijativu stvaranja platforme natječaja za logotip.
Opširnije informacije: www.humanrightslogo.net

Konačno stigao asfalt i u Lipovo Polje

LAKŠE DO KUĆE

Konačno je i u Lipovo Polje stigao asfalt/Snimio Branislav Javorina
Konačno je i u Lipovo Polje stigao asfalt/Snimio Branislav Javorina
www.licke-novine.hr
1.rujna 2011. u 12.10 sati

LIPOVO POLJE - Nakon desetljeća iščekivanja i posljednje kosinjsko selo - Lipovo Polje dobilo je asfalt. Kako nam javlja naš čitatelj i suradnik Branislav Javorina, iako nije do kraja završen, ostalo je neka dva kilometra, ljudi su presretni i zahvalni što je napokon i na njih došao red. Zahvalni su svima, a ponajviše Ivanu Turiću, perušićkom načelniku općine.

Novost u Gospiću

BABY FITNESS

Program za poticanje fiziološkog razvoja djece u suradnji s UNICEF-om.

www.licke-novine.hr
31. kolovoza 2011. u 0.55 sati

GOSPIĆ - Od doktorice Ksenije Komadina s dječjeg odjela gospićke bolnice saznajemo da će se tijekom rujna i listopada održati serija od sedam radionica Baby fitness programa u sklopu velikog UNICEF-ovog projekta Prve tri su najvažnije.Baby fitness program već je dobro poznat mladim roditeljima Senja i Otočca, gdje ga je, kao i u Gospiću, pokrenuo Obiteljski centar Ličko-senjske županije iz Senja.
U Gospiću radionicu vodi stručni tim kojega čine pedijatrica Ksenija Komadina, fizioterapeutkinja Dubravka Bilović, te psihologinja Ana Kovačevć. Radionice su predviđene za zdravu djecu od 3 do 12 mjeseci starosti, a odvijat će se od 15.30 do 17.30 sati svakog drugog četvrtka u prostorima Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice Gospić.
- Kako mu i ime govori, Baby fitness predstavlja kombinaciju dodira i vježbi koje provode fizioterapeut i roditelji pod stručnim nadzorom. Cilj je interakcija roditelja i djeteta, stvaranje ljubavi i dobivanje informacija neophodnih za shvaćanje djetetove osobnosti. Također, roditelji uče pravilno rukovanje djetetom, te se tako gube često prisutni nesigurnost i strah. Nadalje, ova vrsta gimnastike potiče pravilan psihomotorni razvoj i predstavlja prevenciju mogućih poremećaja djece kaže dr. Komadina.
U sklopu zadanih tematskih cjelina roditeljima će biti ponuđene i praktične informacije o njezi djeteta, prehrani te savjeti o prevenciji i liječenju najčešćih zdravstvenih problema rane dječje dobi. Radionice su zamišljene kao intimni prostor za dobivanje praktičnih informacija kroz kratka i neposredna predavanja pedijatra, psihologa i fizioterapeuta, uz želju organizatora i voditelja da postanu kontinuitet skrbi za djecu na području grada Gospića.

Usputnica iz okolice Gospića

NAUČILI I GOLDIJA RONJENJU

Kupači na plaži u ČAnić Gaju na Bogdanici, u pravom je planu Goldi/Foto Lik@ press Gospić
Kupači na plaži u ČAnić Gaju na Bogdanici, u pravom je planu Goldi/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2011. u 23.00 sati

ČANIĆ GAJ - Ovo naselje ugnijezdilo se između Kaniške ulice i rijeke Bogdanice kod Kaniškog mosta u Gospiću. Već poodavno na koju stotinu metara od ulaska nalazi se prilično dobro uređeno kupalište.
- Nemoj tu puštati Goldija, vidiš da je ovo već bara i da ne teče - oštro je prigovorio jedan momčina kada je pas Goldi skočio za klipicom u Bogdanicu s najveće stijene.
Brzo smo saznali o čemu se radi. Bogdanica ovih vrelih kolovoških dana korakom opada, a kako u gradski oci podigli za pola metra, ako ne i više, nivo benta kod mlina u Gospiću, tako je porastao i vodostaj Bogdanice, ali, nažalost, bent je usporio protok Bogdanice pa ona sve više i više smrdi na - baruštinu.
Josip se baškario u toploj vodi ponad jedne ploče, a s jedne stijene samo za Ličke novine skakali su dečki iz Kaniške, Čanić Gaja, ali i iz Bilajske. Ovaj nas je posljednji iznenadio tvrdeći da je ovo bolje kupalište nego na Maslaru na Lici u Ostrvici koje mu je znatno bliže.
Doživjeli smo veliko iznenađenje kada smo Goldija vidjeli kako hitro skače za klipicama bačenim daleko u Bogdanicu, a još više kada je za komadom keramike ili kamenom počeo - roniti.

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI

KAKO PREŽIVJETI VRUĆINE

Upozorenje s obzirom na val vrućina u Republici Hrvatskoj.

www.licke-novine.hr
23. KOLOVOZA 2011. U 12.15 sati

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović, dr.med., s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku, izdao je preporuke za građane, a posebice za rizične skupine kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi kronični bolesnici, te djeca kako bi se umanjio izraziti negativan meteorološki učinak. Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.
Izuzetno je važno redovito unašati dostatnu količinu vode i to do 2,5 l, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima. Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.
U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.
Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.
Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel za učestalijim kontaktima s osobama u riziku i za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

Podržimo liječenje malog Baranjca

TOMISLAV KAIĆ TREBA POMOĆ I NAŠIH ČITATELJA

TOMISLAV KAIĆ TREBA POMOĆ I NAŠIH ČITATELJA

Jedan dokument o Tomislavovoj bolesti
Jedan dokument o Tomislavovoj bolesti
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2011. u 8.00 sati

GOSPIĆ - NA našu adresu stiglo je pismo popraćeno fotografijama i kopijama bolničkih dokumenata iz Branje, iz Suze, gdje jednom dječaku treba omogućiti borbu za život. Naime, Mali Tomislav Kaić (6,5) teško je bolestan već nekoliko godina, a njegovi roditelji nemaju novaca za liječenje.
Prvi put se razbolio u proljeće 2007. i zbog bolova u nozi završio u KBC Osijek. Prvo su mislili da je cista, ali nakon opsežne obrade i CT-a, ustanovljeno da se radi o dobroćudnom tumoru bedrene kosti. Izvršena je operaciju i upućen je na daljnje liječenje na Kliniku za dječje bolesti Zagreb, gdje je dobio šest ciklusa kemo terapije i sedam zračenja. Nakon ponovne opsežne obrade i CT-a, ustanovili su da je pobijedio euzofilni granulom, ali je i dalje svakih devet mjeseci morao u Zagreb na kontrole. Ove godine u travnju na kontroli su otkrili čudne novotvorine na predjelima oba kuka. Čekaju ga dvije teške operacije koje će se izvršiti čim se tumor počne širiti, te zbog toga svaki mjesec mora na ultrazvuk, što njegovim roditeljima predstavlja veliki financijski problem, jer su 300 km udaljeni od Zagreba.
Tomislavovi roditelji žive od 2.100 kuna mjesečno, što im ne pokriva niti mjesečne troškove za lijekove koji su mu potrebni da bi tumor mirovao. Otac uz PTSP, liječi se na psihijatriji, te boluje i od teške povratne depresije koju je dobio kad mu se sin Tomislav prvi puta razbolio. Majci je stres nakon sinovog drugog oboljenja prouzročio dva manja srčana i jedan manji moždani udar, te šećernu bolest.
Zato pozivamo vašu savjest i dobru volju. Pokažite suosjećajnost i omogućim zajedno da Tomislav najesen zdrav krene u prvi razred. Pomognimo Tomislavu da jednom u klupu sam odnese svoju torbu, vozi bicikl ili zaigra nogomet.
Svaki prilog je dragocjen, a može se uplatiti na Tomislavov žiro-račun:

KAIĆ TOMISLAV
HIPO ALPE ADRIA BANKA
BROJ RACUNA 3221893895
Ul. Šandora Petefija 12
Suza 31308 ( Baranja)
E-mail: kaicbarbara9@gmail.com

Muzej Like istražuje i Smiljanu

SREDNJOVJEKOVNE CRKVE

Konzervatorski radovi na smiljanskoj srednjovjekovnoj crkvi
Konzervatorski radovi na smiljanskoj srednjovjekovnoj crkvi
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2011. u 17.00 sati

Fotografije iz arhive Muzeja Like Gospić

GOSPIĆ/ČOVINI - Nakon nekoliko sezona arheoloških istraživanja, od 2005. koja provodi Muzej Like na položaju Crikvine u Čovinima u Smiljanu otkriveni su ostaci dviju srednjovjekovnih crkava. Trenutno se provodi konzervacija arhitekture starije, manje crkve predromaničkih obilježja, koja se može dovesti u vezu s kamenim ulomcima ukrašenim pleterom, a datiraju u 10. stoljeće.
- Osim predromaničke i romaničke faze, postoji i gotička faza sakralnog objekta, odnosno 15. stoljeće, kada je crkva i razrušena, zasigurno u osmanlijskim prodorima. Unutar i okolo objekata nalazi se i groblje, zasigurno župskog karaktera, koje upućuje i na nedaleko naselje - kaže mr.sc. Tatjana Kolak, muzejska savjetnica u Muzeju Like i voditeljica Arheološkog odjela.
Istraživanje i konzervaciju financirali Ministarstvo kulture, te Grad Gospić i Ličko-senjska županija. Izvoditelj konzervatorskih radova je tvrtka KRŠEVAN iz Zadra kao jedna od rijetkih tvrtki koje se bave konzervacijom arheoloških lokaliteta. Zanimljivo je da je njen vlasnik Milan Mesić, podrijetlom iz Brinja.
Iako je za arheologa prvenstveno važno istraživanje, konzervacija hrvatske kulturne baštine je također važan segment očuvanja kulturnog dobra, kao i njegova revitalizacija na dobrobit sveukupne zajednice. Ovo je prvi arheološki lokalitet na području Gospića, čiji su ostaci konzervirani, za buduću prezentaciju i sadržajnu valorizaciju u okviru kulturnog turizma našeg grada.

Dan grada Gospića u objektivu iza koga stoji Goran Pavelić Pipo

GOSPIĆU ZA ROĐENDAN OD PIPE

Gospićka limena glazba u mimohodu za Dan grada/Snimio Goran Pevelić Pipo
Gospićka limena glazba u mimohodu za Dan grada/Snimio Goran Pevelić Pipo
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2011. u 21.00 sati

GOSPIĆ - U prebukiranom programu proslave Dana Gospića, prošli tjedan susreli smo se sa svojim fotoaparatima u foajeu KIC-a. Taman se pripremala promocija knjige o slavnoj 9. ličkoj gardijskoj brigadi HV-a Vukovima. Uspjeli smo razmijeniti samo nekoliko riječi nakon srdačnog pozdrava, prije i nekoliko poslije promocije.
Bio je to susret s Goranom Pavelićem Pipom, časnikom Hrvatske vojske iz Zagreba, inače korijenima u Mačkovu Selcu u Gospiću. Tko zna zna, a tko ne zna nije ni bitno di je to. Pipini korijeni po ocu Makicu duboko su u fotografiji. Taj Makica, odnosno Martin Pavelić, brat Gospićanima poznatijeg Blažića, radio je, kao fotograf profesionalac, razglednice Gospića i okolice, bar pola stoljeća. I njegova majka Marija bila je fotograf, ali je radila kao prodavač u tvrtki Foto Zagreb nedaleko Ilice i Ličanima slala materijale poštom.
Goran je, alijas Pipo, a ne Pipa po lički, bio pozvani gost na gradskoj proslavi, ali su ga svrbili prsti, nije krv voda, i morao si je dati oduška slikajući. Danas smo dobili rukovet njegovih fotografija s proslave koje odmah objavljujemo.

Obilježavanje Dana grada Gospića

SLIKARI GRADU

Mladi slikari okušavali su se na betonu/Foto Lik@ press Gospić
Mladi slikari okušavali su se na betonu/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2011. u 21.00 sati

GOSPIĆ - Večeras je lička metropola odisala slikarstvom. Najprije je u Muzeju Like dogradonačelnica Marta Grgurić otvorila izložbu Kontrast trojice mladih gospićkih umjetnika. Mjesec dana bit će izloženi radovi Ante Zorice (23), Marine Perković (24), studentice slikarstva u Splitu i Ivana Tomljenovića (24), geodet.
Istovremeno klinci i klinceze gradu za rođendan crtali su kredom razne slikarije na betonskim pločicama u Ulici Vile Velebita.

Akcija Udruge Pčelica

SVAKO DIJETE JE ISTO

Gospićki susret djeca/Foto Lik@ press Gospić
Gospićki susret djeca/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
18. SRPNJA 2011. U 14.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je KIC bio domaćin susreta djece s poteškoćama u razvoju koji su organizirali Udruga Pčelice uz pomoć teta iz Dječjeg vrtića Pahuljica.
- Naša Udruga je osnovana u studenom prošle godine i imamo jedanaest majki koje imaju djecu s poteškoćama u razvoju predškolske i školske dobi. Djeca su različitih dijagnoza pa tako imamo cerebralnu paralizu, downov sindrom, hirdocefalus, hipotoniju i slične druge bolesti - kaže VišnjaGrgurić, predsjednica Udruge Pčelice.
Boravili smo kratko vrijeme, kao jedini izvjestitelji sa susreta, među djecom u atriju KIC-a. Vrijeme je bilo prevrtljivo ali su djeca bila radosna i razdragana jer su se družili i igrali. Ne samo to, ona su i crtala, svirala …Tamara (3) je crtala vodenim bojicama, a kako je bila obučena u plavi kompletić pomislili smo da je dečko. S njom je u društvu plavu akverelu po hameru razlijevao i kistom razmazivao Karlo (7). Mala Ana (7) je u rukama držala udaraljke i svirala ksilofon i dok smo ju slikali lupila nas je po glavi pa je bilo i smijeha.
Gospićka Udruga Pčelica ima svoj račun kod Privredne banke i svi dobri ljudi mogu uplatiti pomoć na njihov račun broj 2340009-1110455540. Zahvaljujući pomoći biskupijskog Caritasa gospićki mališani će po drugi put u subotu otići put Velike Plane gdje se provodi terapija jahanjem.