POČETNAJDSDRUŠTVOGOSPODARSTVOLIKOVNI UMJETNICIARHIVA LN
POŽAR NA PLITVIČKOJ LIČKOJ KUĆI
PRVO PRIOPĆENJE OD KARAMARKA
UBOJSTVO NA PLITVICAMA
OZLIJEĐEN MOPEDIST
TEŠKO POVRIJEĐENA ASUTRIJANKA
MILINOVIĆ MISLI DA IMA PRAVO BITI PREDSJEDNIK STRANKE
MATERIJALNA OSKUDICA ZA IZBORE U SRBIJI
RAZGRABLJENI SUBOTNJI BESPLATNI PREGLEDI
ČIJE SU KOSTI KOD VRHOVINA?
PEDIJATRIJA VIŠE ZATVORENE NEGO RADI
NESLAVNI REKORDI VOZAČA NA LIČANCI
PONOVNO DJEČJA BOLNICA U ZAGREBU, ALI NACIONALNA
SLETIO S CESTE I POGINUO
SNIJEG NA LJUBOVU
NOVALJA I ZRĆE DVA SVIJETA JEDNA BUDUĆNOST
500 BESPLATNIH PREGLEDA REUMATOLOGA
PRIPREMLJEN PRVI KONGRES U TROGIRU
KUKURUZOVIĆU POTVRĐEN MANDAT
NEZADOVOLJNI PRAVAŠI
TRIBINA "MLADI PETAK"
BIJELI USKRS
ŠESTA PODRUŽNICA U SENJU
SUDAR ZBOG ODUZIMANJA PRVENSTVA
PLANULA KUĆA U MOGORIĆU
DOGOVARANJE S DROGERIJAMA
GOSPIĆANIN PRODAVAO DROGU
OBNOVA ZAVJETA I POSVETA ULJA
MILINOVIĆ: SDP-U KLECAJU KOLJENA
KONAČNO KIŠA
OŠTRO PROTIV NOVIH NAMETA
TREND NARODNJAKA ODLAZI U PROŠLOST
GOSPIĆ U OKRUŽENJU POŽARA
Edukacija djelatnika hitne medicinske službe
SUSRET BISKUPA
PREVENCIJA RAKA PROSTATE
ZA BOLAGOVIJEST DOLAZE BISKUPI RIJEČKE METROPOLIJE
APEL VATROGASACA I ZAŠTITARA
PRIZNAT ELEKTRONIČKI MEDIJ U HRVATSKOJ
GRADNJA SPOMENIKA PLITVIČKIM DOMOLJUBIMA

Policija 192 javlja

POŽAR NA PLITVIČKOJ LIČKOJ KUĆI

Gori Lička kuća na Plitvicama

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. TRAVNJA 2012. U 9.10 SATI

GOSPIĆ - Prema kratkoj SMS poruci PULS-a, u jutarnjim satima došlo je do požara na poznatom plitvičkom restoranu Lička kuća. U gašenju požara sudjeluju uz plitvičke i korenički vatrogasci.
Lička kuća je najpoznatiji plitvički ugostiteljski objekt. Kuća je po ideji akademskog slikara Bude Budisavljevića Modrog izgrađena sedamdesetih godina prošlog stoljeća, odmah nakon izgradnje hotela Jezero. Zbog svojih atraktivnih sadržaja, poput etološkog muzeja, i dobre originalne ličke hrane brzo je postala planetarno popularna. Ličku janjetinu tu su rado jeli i Japanci. U godinama nakon rata dva je puta adaptirana, restaurirana proširivana i osuvremenjivana. Čak je i izolirana kako bi mogla raditi zimi. Ne znamo kakvih je razmjera požar, ali može se pretpostavljati da će šteta biti ogromna jer je objekt pretežito drvene konstrukcije zaštićen bojom i da vatrogasci imaju mnogo posla da bilo što spase.
Kako je požar početkom sezone to će negativno utjecati i na kompletno poslovanje Nacionalnog parka jer gotovo svi posjetitelji koji dolaze na Plitvice svrate u popularnu ličku kuću da se osvježe nakon puta ili prije povratka.

IZBORI U HDZ-U

PRVO PRIOPĆENJE OD KARAMARKA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. travnja 2012. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Od svih kandidata za šefa nacionalnog HDZ, večeras smo primili prvo priopćenje od Tomislava Karamarka. U priopćenju se navodi da je Karamarko napravio prvo video obraćanju koje se može pogled na njegovoj internet stranici www.tomislavkaramarko.hr gdje će redovito objavljivati svoja stajališta o različitim stranačkim, političkim i društvenim temama.
U prvom video obraćanju "HDZ prvo treba ozdraviti, a nakon toga ce pobijediti" govori o strategiji povratka HDZ-a na vlast.

Priopćenje iz 192 u Gospiću

UBOJSTVO NA PLITVICAMA

KAo nikada do sada na pLitvicama počinjeno ubojstvo.

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. travnja 2012. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju dobivenom SMS-om od Policijske uprave u Gospiću na pristaništu elektro brodova na jezeru Kozjak, gdje se nalazi i kafić, ubijen je jedan muškarac. Počinitelj je dočekao dolazak policije. Kako saznajemo radi se o državljanima RH. Očevid je u tijeku.
Ovo je prvi put u povijesti Plitvica da se na njihovom području dogodilo ubojstvo.

OTOČAC:

OZLIJEĐEN MOPEDIST

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. TRAVNJA 2012. U 13.00 SATI

GOSPIĆ - Prošle noći negdje oko 02,00 sata u Otočcu na križanju Senjaninove i Poljičke ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozač mopeda zadobio teške tjelesne ozljede. Nesreća se dogodila kada je maloljetni 17-godišnjak s područja Otočca upravljao mopedom Piaggio gospićke registracije. Dolaskom na križanje uslijed alkoholiziranosti, izgubio je nadzor nad mopedom i pao na kolnik. Mopedist je zadržan na liječenju u Gospiću. Očevid prometne nesreće obavili su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, te protiv 17-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenog prekršaja iz ZSPC-a.

Priopćenje ličke policije

TEŠKO POVRIJEĐENA ASUTRIJANKA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2012. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a danas kroz podne na državnoj cesti 106, na području Novalje dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede. Nesreća se dogodila kada je 68. godišnjakinja iz Velike Gorice upravljala osobnim automobilom marke Škoda zagrebačke registracije i u neposrednoj blizini raskrižja Novalja - Metajna pretjecala skupinu biciklista i skretala u desno. Oduzela je prednost biciklu kojim je upravljala 76. godišnja državljanka Austrije. Austrijanka je biciklom udarila u vozilo i pala na kolnik.
Austrijanka je zadobila teške tjelesne ozljede i zadržana na liječenju u Općoj bolnici Zadar. Očevid prometne nesreće obavili su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske.Protiv Goričanke podnijeta je kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela iz čl. 272. st. 1. Kaznenog zakona izazivanja prometne nesreće.

Izborna skupština Županijske organizacije HDZ-a Gospić

MILINOVIĆ MISLI DA IMA PRAVO BITI PREDSJEDNIK STRANKE

Prema Milinoviću demokršćansko zvono zvoni na uzbunu. Ličani nisu nikad napustili Tuđmana.

Sudionici večerašnje skupštine HDZ-a u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Sudionici večerašnje skupštine HDZ-a u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. travnja 2012. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Darka Milinovića večeras je održana Izborna skupština Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije. Nakon uobičajenog protokola odavanja počasti himni i poginulima i umrlima Milinović je podnio izvješće o četverogodišnjem radu.
- Bez vas danas ne bih mogao ponosno stajati ovdje. Naša županijska organizacija slovi kao najbolja i najorganiziranija, a to se najbolje ogleda kada na izborima stanemo pred birače. Prije četiri godine vratili smo nekoliko općina kao što su Lovinac, Udbina i Karlobag, a vratit ćemo i Brinje, krenuli smo s pobjedničkim ciljem, a taj duh moramo širiti Hrvatskom. Ponosan sam što sam ja vi, a vi ja - istakao je Milinović, dodajući da nijednu političku utakmicu u županiji nisu izgubili i da neće.
Milinović je zatim rekao kako je demokršćanska opcija danas druga snaga i da se s tim ne može pomiriti. Misli da ima pravo biti predsjednik stranke i da osjeća pobjedu već na idućim parlamentarnim izborima.
- Od nas se očekuje zajedništvo. Ovi izbori neće donijeti raskol u stranci. Hrvatska danas ponovno treba jak HDZ. Demokršćansko zvono zvoni na uzbunu, nakon izbora ćemo se okupiti i krenuti u nove pobjede. Ne mogu se pomiriti da Split i Zagreb nisu naši. Mi ovdje nikad nismo napustili Franju Tuđmana. Bili smo povlaštena generacija koja je provodila njegov program. Moramo biti spremni za izazove novog vremena i HDZ-a idućih desetak godina - rekao je Milinović.
U kraćoj raspravi sudjelovali su župan Milan Jurković, gradonačelnici Novalje Ivan Dabo i Darko Nekić, bivši gradonačelnik Senja Davorin Biondić i predsjednik mladeži Petar Radošević. Svi su oni bili bezrezervni u podršci Milinoviću u njegovoj kandidaturi za predsjednika stranke.
- Pred nama je izborni sabor i povijesni trenutak da lički sin dođe na čelo HDZ-a i na čelo države. Pravi put hrvatske države bez HDZ-a je upitan - istakao je Jurković.
- Milinović je najzaslužniji za pobjednički duh u našoj županiji, građani Novalje su mu zahvalni za dom zdravlja. Bit će premijer koji će mnogo doprinijeti Hrvatskoj ali i našoj županiji - rekao je Dabo.
- Kad demokršćanska opcija popusti pobijede lijevi i s manje glasova. Milinovićev program jamči da će HDZ 2005., a možda i ranije, formirati novu hrvatsku vladu. Tek sad kad nemamo naših u Vladi vidimo kako je teško doći i do informacija - rekao je Nekić.
- Ovdje sam posljednji put govorio prije 15 godina. U pitanju je svjetonazor, a ne ekonomija, u HDZ-u treba lustracija - rekao je Biondić.
- Nije u redu što je zabranjeno da na ovakve sjednice dolaze gosti, ali zato sam danas dobio brojne poruke podrške Milinoviću iz cijele Hrvatske da ustraje i da žele lidera iz naše izborne jedinice - rekao je Radošević

DEMOKRATSKA ZAJEDNICA HRVATA VOJVODINE SUBOTICA

MATERIJALNA OSKUDICA ZA IZBORE U SRBIJI

Svaki prilog dobro je došao kako bi i nacionalne manjine sudjelovale u ovogodišnjim izborima u Srbiji.

Stranačka zastava Hrvata u Vojvodini i Srbiji
Stranačka zastava Hrvata u Vojvodini i Srbiji
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2012. u 14.45 sati

SUBOTICA - Hrvati u Srbiji na predstojećim izborima izlaze 6. svibnja i kandidiraju se samostalno bez tutorstva i stega beogradskih dušebrižnika i stranaka, u širokoj koaliciji nacionalnih stranaka SVE ZAJEDNO:BDZ, GSM, DZH, DZVM i Slovačka Stranka, a građana pripadnika nacionalnih zajednica Mađara-Bošnjaka-Hrvata-Slovaka.
DZH u koaliciji SVE ZAJEDNO učestvuje na republičkim i pokrajinskim razinama izbora ove godine, a na lokalnoj razini za gradsku skupštinu u Subotici. Hrvati su nosioci koalicijske liste pod sljedećim nazivom: SVE ZAJEDNO:DZH, DZVM, BDZ, GSM Slovačka stranka - Đ.ČOVIĆ
Formirana koalicija nacionalnih zajednica SVE ZAJEDNO predstavlja pozitivno rješenje i mogućnost za značajniju ulogu predstavnika iz redova hrvatske zajednice i ostalih u parlamentima republike, pokrajine i lokalnim skupštinama kao i na mogućnost aktivnog sudjelovanja na političkoj sceni Republike Srbije. Hrvati i koalicija nacionalnih partija u predizbornu trku ulaze s izuzetno nepovoljne pozicije i velikim nedostatkom osnovnih materijalnih sredstava u odnosu na ostale parlamentarne i većinske stranke u Srbiji.
- U proteklih dvadesetak godina višestranačkog života u Srbiji nacionalne partije su bile sredstvom raznih mešetarenja i manipuliranja. Smatramo da je došlo vrijeme da je vrijeme kada se sa nama moglo manipulirati daleko za nama i nadamo se da ćemo to i potvrditi na sljedećim izborima - ističe se u priopćenju Demokratske zajednice Hrvata Vojvodie, i dodaje:
- Zajedništvo nacionalnih zajednica najbolji je odgovor da partije nacionalnih zajednica imaju snage i kapaciteta i da su dobro organizirane i da mogu odgovoriti na brojne izazove i mogućnosti koje se nalaze pred Hrvatima i ostalim nacionalnim zajednicama. Hrvati i Demokratska zajednica Hrvata u Republici Srbiji apeliraju na sve one koji imaju želju i mogućnosti da nam pomognu, da nam se jave posredstvom našeg sajta
www.dzhweb.org.rs
Demokratska zajednica Hrvata.

Velika akcija hrvatskih reumatologa i njihovih medicinskih sestara

RAZGRABLJENI SUBOTNJI BESPLATNI PREGLEDI

Mjesta ima samo u KBC Osijek.

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2012. u 2030 sati

ZAGREB - Obavještavamo Vas da su popunjena sva mjesta za besplatne preglede u Zagrebu, Rijeci i Opatiji koje su organizirali reumatolozi u sklopu akcije ranog otkrivanja artritisa pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Ostalo je samo 15 mjesta za preglede u KBC-u Osijek. Zbog velikog interesa javnosti, akciju ćemo sigurno ubrzo ponoviti - kaže se u današnjem priopćenju koje je potpisala prof dr Jadranka Morović-Vergles, koordinatorica Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova 2011-2020.
Hrvatski nacionalni odbor Desetljeća kostiju i zglobova organizirao je tu akciju kako bi pomogao pacijentima s problemima otečenih zglobova, jutarnje ukočenosti i onima koji do sada nisu bili kod stručnjaka budući da se na pregled reumatologa dulje čeka obzirom da ih ima samo 38 u cijeloj Hrvatskoj. Liječnici i medicinske sestre tu su akciju organizirali dobrovoljno.
Pregledi pacijenata će se održati u subotu 21. travnja od 9.00 do 13.00 sati u sedam ustanova: KB Dubrava, KBC Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice, Poliklinici dr Drago Čop u Zagrebu, KBC-u Osijek, KBC Rijeka te Thallasoterapiji Opatija.

ČIJE SU KOSTI KOD VRHOVINA?

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2012. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Danas je policija dobila obavijest o pronalasku ljudskih kostiju u šumskom predjelu između sela Gornji Babin Potok i Rudopolje kod Vrhovina. Na mjesto pronalaska izašli su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske koji su potvrdili dojavu i utvrdili da se radi o dijelovima kostiju ljudskog porijekla na kojima se nalaze i ostaci odjeće. Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu očevid će izvršiti policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, nakon čega će kosti biti prevezene na Zavod za sudsku medicinu u Zagreb radi identifikacije.

Gospićki pedijatrijski slučaj

PEDIJATRIJA VIŠE ZATVORENE NEGO RADI

Gospićka pedijatrijska ambulanta danima je zatvorena, a roditelji su izloženi enormnim troškovima.

Ulazna vrata ambulante u Domu zdravlja u Gospiću/SNimio © Marko Čuljat, Lik press Gospić
Ulazna vrata ambulante u Domu zdravlja u Gospiću/SNimio © Marko Čuljat, Lik press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2012. u 16.00 sati, dopuna 20. travnja 2012. u 8.45 sati

DOBRA VIJEST ZA GOSPIĆANE

- Od 30. travnja pedijatrijska ambulanta u Domu zdravlja počet će normalnim i stalnim radom i bez dosadašnjih subjektivnih problema, a na dobrobit djece i roditelja Gospića - izjavio je jutros ekskluzivno za Ličke novine Ivica Mataija, ličko-senjski dožupan. Madaija je dodao i činjenicu da je s dosadašnjom liječnicom raskinut koncesijski ugovor.


GOSPIĆ - Prije par dana objavili smo u rubrici Pisma čitatelja informaciju dobivenu od jednog našeg čitatelja da ne radi pedijatrijska ambulanta koja je smještena u podrumskim prostorijama Doma zdravlja u Gospiću. Prekjučer smo išli provjeriti tu informaciju. Nažalost, istinita je što nam je potvrdila jedna medicinska sestra, a neki tip u bijelom bio je osoran kako kakav drvosječa. Za taj naš neovlašteni korak u okviru Doma zdravlja saznala je i ravnateljica, od koje usput rečeno, informacije i podatke o radu očekujemo još od srpnja prošle godine, i preko tajnice priprijetila da ne smijemo ulaziti u tu javnu zgradu bez njenog znanja. Nazdravlje, demokracijo na gospićki način.
Jučer smo od našeg vjernog čitatelja primili novu informaciju. On je za svoje dijete podigao karton u gospićkoj ambulanti i odnio ga s djetetom čak u - Zadar. Naime, njegov nasljednik rođen je u siječnju i svakog mjeseca redovito treba primiti neku injekciju, a gospićka ambulanta, kako on kaže ne radi već punih 20 dana i rok je primakao.
I jutros smo zorom ranom bili u Domu zdravlja. Naletjeli smo na zaključana vrata ginekološko-pedijatrijske ambulante. Jedna osoba nam usput revoltirano reče da se to već danima događa i da bi danas pedijatrija trebala raditi popodne, ali da nema doktorice. Vele da je na bolovanju svakog mjeseca po nekoliko tjedana.
- Nažalost ta liječnica dobila je županijsku koncesiju i imamo problema s njenim radom. Poduzeli smo određene mjere. S gospićkom bolnicom dogovaramo da do trajnog rješenja ona preuzme brigu o gospićkoj djeci. Iduće godine sa specijalizacije dolazi gospićka liječnica - izjavio je ekskluzivno samo za Ličke novine Ivica Mataija, ličko-senjski dožupan zadužen za društvene djelatnosti.
I na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnik Nikola Maras (SDP) postavio je pitanje rada pedijatrijske ambulante nakon odlaska u mirovinu prvog pedijatra. Gradonačelnik Kolić izrazio je nadu da će problem biti brzo riješen.
Istražujući ovaj gospićki slučaj saznali smo da ta osoba koja je preuzela brigo u najmlađim Ličanima na ime "glavarine" od zdravstvenog fonda prima svakog mjeseca ni manje ni više nego 35 tisuća kuna bez obzira koliko djece pregleda ili ne pregleda, te da posla ima čak za dva pedijatra.
Evo i komentara s fejsa:

www.facebook.com/photo.php?fbid=368443429873599&set=a.204007519650525.71360.203760166341927&type=1

i još malo komentara

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=390617734291935&id=100000575255581¬if_t=share_comment

Pogledajte i video zapis Ličke televizije sa sjednice Gradskog vijeća u Gospiću gdje je bilo riječi o (ne)radu ambulante za djecu:

">

Prenosimo sa policijskog portala

NESLAVNI REKORDI VOZAČA NA LIČANCI

Rekord na Ličanci drži Konavljanin sa mam 258 kilometara.

Kontrola brzine s uređajem Fama Shot III na odmorištu Zir na Ličanci/Snimio © Marko Čuljat, arhiva Lik@ pressa Gospić
Kontrola brzine s uređajem Fama Shot III na odmorištu Zir na Ličanci/Snimio © Marko Čuljat, arhiva Lik@ pressa Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2012. u 22.45 sati

GOSPIĆ - Na portalu PULS-a na adresi

licko-senjska.policija.hr/MainPu.aspx?id=122938

nalazi se priopćenje o kontroli prometa koje u cijelosti prinosimo, što inače nerado radimo jer ispane da krademo što u bilome svitu na zapadu nikome ne pada na pamet ka kod nas:

- U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave ličko-senjske tijekom proteklog vikenda provedene su preventivno represivne akcije usmjerene na sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja. Tijekom provođenja akcija utvrđeno je ukupno 46 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom i 4 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.
Najveća utvrđena brzina kretanja od 247 km/h izmjerena je 14. travnja na autocesti A1, kod čvora Gornja Ploča, u smjeru Splita, na dijelu autoceste gdje je ograničenje prometnim znakom 100 km/h, kada je 26-godišnjak iz Vrankoveca, Općina Sveti Križ Začretje, upravljao osobnim vozilom marke "Audi A6", krapinskih registracijskih oznaka. Protiv njega je podnijet Optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.
Zbog očitih namjera da će nastaviti s kršenjem prometnih propisa, tijekom proteklog vikenda dvojici vozača koja su bila pod utjecajem alkohola, određeno je zadržavanje u prostorijama policije do otrežnjenja.

U knjizi Marka Čuljata, Lika iz bloka jednog novinara, ili Mali lički leksikon, čije deseto izdanje priprema, pronašli smo još podataka. Prvi rekord brzine na Ličanci gdje je inače dozvoljena brzina od 130 km/h, kod odmorišta Janjče policija je zabilježila 10. lipnja 2005. Policija je izmjerila dotad najveću brzinu automobila od 223 km/h. Bio je to vozač iz Đakova. Zatim su se redali novi rekordi. Neslavni rekord još uvijek drži Konavljanin koji je Ličankom pičija ni manje ni više neg 258 kilometara na sat. Bilo je to 20. travnja prošle godine. Prije njega samo deset dana rekorder je bija niki bidni Slovak koi je it na more bemvejem M5 brzinom od mam 248 kilometara.

Odmah nakon otvaranja te nove cestetine mnogi su se gospićki gelipteri naticali u ćaćinim autinama koji će od nji doći do Zadra za manje od sat vrimena. Na svu sriću, pristali su prije neg ne niko poginija.
Daklen, ovaj vikend nije oboren prošlogodišnji rekord Ličanke.
Poručujemo i priporučujemo svim našim čitateljima diljem Lipe naše, pa i šire, da ne piče Ličankom, a ni drugim cestetinama po Liki. Naime, odajemo malu slatku tajnu. Uni vam dobivaju najmodernije uređaje. Među prvima su u Rvackoj dobili prisritača koji ka od šale piči i 300 na sat. E njemu se ne mere uteć dok nekom ne otpane kotač. Mnogi su se Ličani već osvidočili i na geltašlinu ositili rad laserskog pištolja koji cilja ka iz topa. More uvatit samo ednu autinu čiju ludi vozač pretiče kolonu u zavoju i tome slično. Od 2006. imadu naši policijoti, oli ti policijski službenici kako se moradu službeno zvati i oslovljavati, i unu napravu što snima, a nema filma, ima s traga velikački ekran. Taj uređaj napravi i sličetinu u boju, a more snimit i vozača da ima sliku za putovnicu ili legtimaciju. Taj vam se uriđaj zove Fama Shot III. Imaju uni i unaj top koji zovedu multa nova. UIz te topine po vozačima pucaju ničim što mitri brzinu na milimetar. U nikom autini, al nećemo reć kome, jer nema službene neg obične boje i tablice, je travimo koji slika otprida i otpozadi…

Ministarstvo zdravlja

PONOVNO DJEČJA BOLNICA U ZAGREBU, ALI NACIONALNA

Dječja bolnica u Zagrebu trebala bi postati i nacionalni centar za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju čime će se unaprijediti dječja zaštita.

Detalj s dječjeg odjela gospićke opće bolnice/Foto arhiva © Lik@ pressa Gospić
Detalj s dječjeg odjela gospićke opće bolnice/Foto arhiva © Lik@ pressa Gospić

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2012. u 21.00 sati

ZAGREB - Od Ministarstva zdravlja dobilo smo priopćenje o odluci Upravnog vijeća KBC-a Sestara milosrdnica o izdvajanju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj iz sastava KBC-a, čime bi ona trebala ponovno postati samostalna ustanova, nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim spajanje zagrebačkih bolnica koje je 2010. proveo bivši ministar zdravstva Darko Milinović.
Prema prijedlogu koji će biti upućen Vladi, dječja klinika iz Klaićeve trebala bi se, nakon što se o tome obave razgovori i s Gradom Zagreb, spojiti u jednu nacionalnu dječju bolnicu s još tri ustanove koje se bave liječenjem i rehabilitacijom djece, a u vlasništvu su Grada Zagreba. Riječ je o Dječjoj bolnici Srebrnjak, Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj te Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak.
Takva objedinjena dječja bolnica trebala bi postati i nacionalni centar za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju o čemu je jučer na svojoj prvoj sjednici raspravljalo i istoimeno Povjerenstvo koje je osnovao ministar zdravlja Rajko Ostojić.
Zadaća Povjerenstva, u kojemu je sedam od ukupno 14 stručnjaka koji se u Hrvatskoj bave tim područjem medicine, jest izraditi kliničke smjernice i jedinstvene protokole liječenja za djecu s hematološkim i onkološkim bolestima. Povjerenstvo smatra da je liječenje te djece u Hrvatskoj visoko kvalitetno i na razini svjetskih klinika, ali da je nužno poboljšati stručnu i znanstvenu organizaciju rada te nadzor u provođenju zdravstvene zaštite kod te skupine bolesnika.
Odlučeno je i da se pri Hrvatskom liječničkom zboru osnuje Stručno društvo za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju koje će dalje usmjeravati rad stručnjaka i klinika.


SLETIO S CESTE I POGINUO


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2012. u 5.45 sati, nadopuna u 1340 sati

GOSPIĆ - Jutros je u Bilaju na cesti Gospić-Gračac s ceste sletjelo jedno kombi vozilo. Prema priopćenju policije jedna je osoba smrtno stradala.
Kasnije smo dobili i priopćenje PULS-a o jutrošnjoj bilajskoj tragediji koja se zbila iz četiri sata.
- Nesreća se dogodila kada je 59-godišnjak sa šireg područja Gospića, upravljajući teretnim vozilom marke Citroen Jumper, šibenskih registracijskih oznaka iz smjera Gračaca u smjeru Gospića, uslijed neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad upravljačem, sletio van kolnika na meki teren (1 m ispod razine kolnika), gdje se prevrnuo na desnu bočnu stranu. U prometnoj nesreći smrtno je stradao vozač teretnog vozila. Promet na ovoj dionici državne ceste za vrijeme vršenja očevida (5.50 do 7.10 sati) odvijao se jednom prometnom trakom - stoji u priopćenju Kristine Maoduš, glasnogovornice PULS-a u Gospiću.

(Ne)obično vrijeme u Lici

SNIJEG NA LJUBOVU

Današnja susnježica na Ličkom sredogorju i u Ljubovu/Snimio ©Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Današnja susnježica na Ličkom sredogorju i u Ljubovu/Snimio ©Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
17. travnja 2012. u 14.15 sati

GOSPIĆ/KORENICA - Samo zbog lika koga nema u Gospiću krenuli smo put Korenice, i jasno preko Ličkog sredogorja. Obistinila se jučerašnja prognoza. Nakon Široke Kule i Vukave na polovici uspona na Ljubovo započela je susnježica. Snijega nije bilo na cesti, malo je i auta. Usporavamo u Rakićima jer tu su i ničiji kunji koji prave svinjarije jer nemaju čobana, a ni pastira.
Taman smo jučer dobili nikolko slika ednog bliskog susrita ničije (čitaj: nečije) konjusine i tomobila. Zna se ko j', skoro reče, ali se ugrize za jezik jer pišen za novine i to ne bilo koje vengo ove Ličke. Uz slike je i kratko pisamce:
- Samo par dana nakon gosp.Željka Petrovića (o čemu su fala bogu Ličke već pisale, opaska urednika) izletio mi je konj na istom mjestu. Šteta je totalna da ne pričam o strahu koji sam prošla. Šaljem vam i slike da se uvjerite. Policija ne može naći vlasnika sto je apsurdno.nadam se da se to neće događati nikome vise. Marijana Čakarić
Eto vam ga sadare. Pa kada vozite priko Ljubova prije neg dođete na vr morate biti pažljivi, to svi znaju, tuteka je prekoviše konja, kako bi rekla moja prijateljica Marta, bež nadzora. A kad vas kunj zvizne unda mlatite kukom po vodi. Morete mislit samo kako je jadnim Podlapčanima kada im te konjusine požderu litinu. Niko ni anci da makne repom da zaštite te bidne seljake.
Nakon Rakića prolazimo i zatvorsku farmu i produžavamo uspon sve do spomenika rvatckim braniteljima koji su poginuli u borbi s nikim umiljatim četnicima u Oluji one slave 1995. E tu je skoro kijamet. Visina vam je to od okruglo 980 meteri ponad mora, a Oštarije su na 924 meteri, mislim one Baške Oštarije. To vam je ljudi naši njvišni cestovni pivoj oli ti prilaz priko brda u Rvackoj ako niste znali. Tu vazda dere niki vitar, a najčešće buretina. Ima jošte edna cestetina koja je višlja i nalazi se na 1045 metara iznad mora. To vam je una cesta koja iđe priko Velebita iz Svetog Roka pa priko Alana za nekadašnju Italiji, odnosno Zadar. Al tom cestom niko pametan ne iđe u ovo doba godine. Njome vam tandrkaju samo turisti i avanturisti, jer je to una bila cesta, makadamska.
Na vr Ljubova kod une šterne di je uno najvišklje danas je temperatura u podne bila mam edan stupanj Celzijevih. Brzo smo se vrnuli iz Korenice jer nije bilo gužve u njihovoj apateki i na provetku srili smo mam tri ralice Lika cesta koje već posipavaju jer se njiovi šefovi boje smrzavice i onda ti eto belaja u polovici travnja.
U 14.17 sati od dežurnog u PULS-u smo saznali da u Ličko-senjskoj županiji i danas bura dobro regulira promet na nekim cestama. Tako je Ličanka, odnosno autocesta oli ti autoput, zatvorena za promet još od čvorišta Svati Rok u pravcu juga. Na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga zabranjen je promet za prvu skupinu vozila, a između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene prometuju samo osobna vozila.
U puliciji smo saznali da ne plove ni trajekti.

Javna tribina o turizmu u Novalji

NOVALJA I ZRĆE DVA SVIJETA JEDNA BUDUĆNOST

U Novalji je večeras javna tribina koju organizira Klub vijećnika SDP-a i Nezavisna lista Budimira Peranića.

Detalj s novaljske plaže Zrce/Foto © Marko Čuljat arhiva Lik@ pressa Gospić
Detalj s novaljske plaže Zrce/Foto © Marko Čuljat arhiva Lik@ pressa Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2012. u 9.15.sati
NOVALJA - Neposredan povod za organiziranje ove javne tribine jest činjenica da Gradsko vijeće Novalje, na našu inicijativu, nije podržalo urbanistički plan uređenja Zrća, pa je stoga ova inicijativa kluba zastupnika SDP-a i Nezavisne liste, ali i zastupnika HSS-a i HDZ-a, koji su također podržali inicijativu neizglašavanja urbanističkog plana uređenja, logična, s obzirom na značaj i utjecaj plaže Zrće na ukupan turistički razvoj Novalje - kaže se u objšnjenju SDP-a Novalje prilikom sazivanja javne tribine Novalja i Zrće dva svijeta jedna budućnost.
Tribina se u organizaciji Kluba vijećnika SDP-a Novalje i Nezavisne liste Budimira Peranića održava večeras u 18 sati u hotelu Liburnija. Očekuje se dolazak i ministra turizma Veljka Ostojića.
- Želimo otvoriti javnu i široku raspravu da dobijemo mišljenje najšireg kruga zainteresiranih skupina, kao i mišljenje resornog Ministarstva ali i Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva graditeljstva i Ministarstva unutarnjih poslova, s obzirom na osjetljivost fenomena Zrća i s tog aspekta. S tako prikupljenim informacijama, prijedlozima i primjedbama te uvažavanjem najšireg kruga zainteresiranih želimo pokrenuti novu službenu proceduru za donošenje urbanističkog plana Zrća - ističu sdpeovci Novalje i dalje pišuu:
Činjenica je da je plaža Zrće sa svojom ponudom već dugi niz godina svojevrsni fenomen u hrvatskom turizmu. Isto tako svjedoci smo prilične medijske pažnje koju plaža Zrće zauzima u našem javnom i medijskom prostoru. Veliki broj mladih ljudi sa svih strana svijeta čuo je i dolazi rado na tu party destinaciju.
Krenulo je s otvaranjem kluba Kalypso davne 1987. godine. Kalypso je razvijao tzv Beach club koncept kroz devedesete, a naročito krajem devedesetih plaža Zrće postaje jedno od najpoznatijih mjesta za ljetnu zabavu na našoj obali. Na tako već pripremljenu situaciju, koja mora se i to reći, nije uvijek i u cijelosti nailazila na podršku lokalne administracije, 2002. dolaze dva već afirmirana zagrebačka kluba. Aquarius, kupuje u stečajnom postupku od lokalne tvrtke Turist stari ruševni klub i izgrađuje velebno zdanje na tom mjestu. Papaya pruzima neuspješni projekt aquagana i na tom mjestu počinje razvijati svoju klupsku politiku.
Mogli bi reći da u tom vremenu između 2002. i 2008. plaža živi dinamičnim životom i na neki način upotpunjuje novaljsku turističku ponudu, s laganom tendencijom zauzimanja i značajnijeg prostora.
U jednom se trenutku počinje raditi o gubitku turističkog integriteta koji lokalna samouprava nije znala uspostaviti niti obraniti, pa niti kontrolirati procese koji su se dešavali. Paralelno buja i apartmanizacija, nesmiljeno se rauba prostor, i tako cijeli taj jeftini koncept s plaže Zrće upotpunjen još jeftinijom apartmanskom publikom počinje dobivati jasnu fizionomiju.
Nakon 2008. ili otprilike u to vrijeme, počinje se razvijati još jedan koncept koji je najnegativniji, kada danas promišljamo o lošijoj strani utjecaja Zrća na budućnost turizma u Novalji, to je tzv. festivalski koncept. Klubovi koji počinju dovlačiti sve značajnija i sve skuplja svjetska imena iz te domene zabave tj. poznate svjetske D.J. izvođače, moraju za tako nešto izgraditi respektabilnu i svjetsku infrastrukturu, od pozornica, ozvučenja, rasvjete, VIP tretmana, medijske pratnje, ali i animirati veliki broj specifične festivalske publike itd. , tako da cijela ta priča počinje biti puno preskupa za svega nekoliko velikih izvođača. Tada nošeni tržišnom logikom, klubovi uz podršku sponzora počinju organizirati mnogobrojna gostovanja svjetskih izvođača ne bi li dali dodatnog financijskog smisla cijeloj toj infrastrukturi, i organiziraju brojne festivale.
Ti festivali donose sa sobom i festivalsku logiku i festivalske navike publike prema kojoj su se pretežito okrenuti, a festivalska publika i taj koncept u priličnom je nesrazmjeru s postojećom turističkom infrastrukturom u Novalji, i tu počinju brojne poteškoće. Iznajmljivači nisu niti navikli niti su opremljeni sa ugošćavanje festivalske publike, ugostiteljska ponuda se relativno brzo prilagodila tom "kebab" i "hostelskom" tipu gostiju, iznajmljivači dobivaju mizerne iznose za svoje usluge, od cijena ulaznica za festivale koji se kreću oko 1000 kuna, lokalna zajednica nema ništa, a pitanje dali itko drugi ima osim organizatora i izvođača, cjelodnevni party seli se i na gradske ulice i prostore, noći postaju potpuno nepodnošljive za neku drugu turističku publiku, potencijalni investitori destinaciju s pravom karakteriziraju jeftinom i neki seriozniji oblici turističkih investicija u ovom trenutku nas zaobilaze.
Uglavnom ljudi se prilagođavaju koliko mogu, rastezljivost ljudskog dostojanstva ponovno je na kušnji, jer ljudi prihvaćaju gotovo sve po logici bolje išta nego ništa. Poznato je iz svjetske turističke prakse da se ljetni festivali ne organiziraju na najljepšim plažama i turističkim draguljima, već na livadama i ledinama uz ljetne kampove i slično.
I tako dolazimo do ovog trenutka, u kojem je mislimo presudno važno staviti pod kontrolu cijeli taj koncept, preispitati sve njegove dobre i loše strane, uključiti u raspravu najširi krug zainteresiranih sudionika, čuti mišljenje struke i politike, i na tim temeljima početi promišljati našu turističku budućnost. Ovo je samo prvi korak, držimo ga jako važnim za razvoj Novalje, mislimo da živimo na jednom doista prelijepom komadiću Zemljine kugle, i htjeli bi svojoj djeci osigurati miran , stabilan i bogat život na prostorima svojih pradjedova.
Vjerujemo da je to moguće.
Ukratko to bi bili temeljni razlozi za preispitivanje i repozicioniranje koncepta i fenomena Zrća, a mogli bi ih svrstati u strateško - koncepcijske i sociološke razloge. Mogli bi tu temu još bitno proširiti i poduprijeti s konkretnim primjerima potrebu za redefiniranjem utjecaja Zrća na turizam u Novalji, ali držimo da se osnovni smisao da iščitati i iz navedenog. Osim te grupe razloga postoje još i cijeli niz razloga proceduralne, imovinsko pravne i tehničke naravi koji od nas iziskuju oprez kod rješavanja UPU Zrća.
Trenutno je spriječena želja i volja jedne interesne skupine na čelu s gradonačelnikom, da se donošenjem jednog važnog dokumenta osnaži i nastavi nekontrolirani utjecaj tog jeftinog koncepta na dugi niz godina, s potencijalno pogubnim efektima za razvoj turizma i ukupan život na ovim prostorima. Kada govorimo o ovim tzv. tehničkim razlozima, tada mislimo na neraščišćene imovinsko pravne odnose, na udio države u zemljištu koje je predmet obuhvata planova, kao i na zemljište koje je u procesu povrata vlasnicima, isto tako radi se o pomorskom dobru, kao i o preizgrađenosti prostora, radi se i o buci i ostalim elementima zagađenja koje treba istinski riješiti s novim planovima, a ne kozmetički i samo radi zadovoljenja forme, kako je bila praksa dosadašnje politike.
Dakle na kraju držimo da je pitanje Zrća u ovom trenutku prevažano sa stajališta razvoja i promišljanja turizma u Novalji, i moramo s punom osjetljivošću pristupiti rješavanju njegove budućnosti, a nikako te odluke prepustiti u ruke interesnim skupinama, koje ionako ne žive život otočana, već od našeg otoka u kratkom vremenu uzimaju najviše što mogu i odlaze. Na nama je da preuzmemo kontrolu nad svojom budućnošću i počnemo pokazivati zainteresiranost za procese koji se u našem gradu odvijaju.

Velika akcija hrvatskih reumatologa

500 BESPLATNIH PREGLEDA REUMATOLOGA

Samo u subotu besplatni pregledi na artritis.

 
 
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2012. u 16.10 sati

ZAGREB - Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, reumatolozi organiziraju akciju ranog otkrivanja artritisa tijekom koje će liječnici u sedam bolnica darovati 500 pregleda. Pacijenti koji žele biti pregledani u subotu 21. travnja 2012. u jednoj od sedam bolnica, moraju se prethodno naručiti na besplatnom telefonu 0800 11 17 - priopćila je danas prof. dr. Jadranka Morović-Vergles, Koordinatorica Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova 2011-2020.
Naime, Hrvatski nacionalni odbor Desetljeća kostiju i zglobova 2011-2020. organizira u subotu 21.travnja Dan ranog prepoznavanja artritisa tijekom kojeg će domaći reumatolozi darovati 500 besplatnih pregleda pacijentima. S obzirom na nedostatan broj reumatologa u našoj zemlji i da se na pregled reumatologa dulje čeka, liječnici-reumatolozi dobrovoljno su se uključili u tu akciju s ciljem čim ranijeg prepoznavanja artritisa.
Akcija ranog otkrivanja artitisa namijenjena je osobama koje imaju jutarnju ukočenost, bolne i otečene zglobove te do sada nisu bili kod liječnika zbog tih problema. Budući da je ograničen broj pregleda na 500 pacijenata, građani se trebaju naručiti putem besplatnog telefona 0800 11 17 od 16. do 20. travnja 2012. u vremenu od 8 do 14 sati.
U akciji 21. travnja od 9-15 sati sudjelovat će liječnici iz KB Dubrava, KBC Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice, dr Drago Čop u Zagrebu, KBC Osijek u Osijeku i KBC Rijeka te Thallasoterapiji Opatija koji će pregledati pacijente prema unaprijed dogovorenim terminima putem besplatnog telefona 0800 11 17.

O reumatoidnom artritisu

Reumatoidni artritis (RA) je kronična bolest kod koje dolazi do upale zglobova, njihovog otjecanja, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije. Stvarni uzroci nisu poznati. Prema najprihvatljivijoj teoriji "okidač" reumatoidnog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su poremećeni imuni odgovor, genetska predispozicija te virusna ili bakterijska infekcija. Karakterističan simptom RA je svakodnevna jutarnja ukočenost zglobova koja traje najmanje pola sata. Simptomi poput malaksalosti, gubitka tjelesne težine i groznice mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa. Iako se RA skoro redovito razvija u zglavcima i zglobovima prstiju, često zahvaća koljena i gležnjeve, zapravo mnoge zglobove ali i druge organske sustave. Bol je simetrična, ali može biti žešća na jednoj strani. Upaljeni zglobovi obično su natečeni i često se pri dodiru osjeća da su topli. Reumatoidni artritis se javlja u 1-3% populacije, tri puta je češća među ženama, a najčešće se javlja u radno aktivnoj dobi, odnosno u dobi od 30 do 60 godina. Rizik je povećan u obiteljima s povijesti RA.

O ankilozantnom spondilitisu

Ankilozantni spondilitis bolni je, progresivni oblik artritisa koji zahvaća kralježnicu. Simptom boli u leđima zbog upale često se prvi put javi u osoba prije 35. godine života. Bolest tipično počinje u kasnoj adolescenciji ili ranim dvadesetima, a u teškim slučajevima može rezultirati spajanjem kralježaka i prouzročiti strukturalna oštećenja kukova i drugih zglobova. Često se krivo dijagnosticira kao "samo križobolja" ili nediferencirani artritis. No, ankilozantni spondilitis sistemska je upalna bolest koja, osim kralježnice, može zahvatiti i unutarnje organe, periferne zglobove i oči. Procjenjuje se da je na europskom kontinentu pojavnost te bolesti od 0,2 do 1% u cijeloj populaciji.

Razvoj hitne medicine u Hrvatskoj

PRIPREMLJEN PRVI KONGRES U TROGIRU

Na kongresu će sudjelovati ekipa HMP iz Ličko-senjske županije koju predvodi dr. Nives Dabo iz Novalje.

Nedavna radionica HMP okupila je u Gospiću službe iz pet županija/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Nedavna radionica HMP okupila je u Gospiću službe iz pet županija/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2012. u 19.20 sati

ZAGREB - U Trogiru četvrtak, 19. travnja, počinje i trajat će do subote 21. travnja, 1. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem na kojem će izlagati i doktorica hitne medicinske službe iz Ličko - senjske županije Nives Dabo sa suradnicima. Veliki je to događaj u kratkome postojanju Županijskog zavoda za hitnu medicinu u Gospiću koji zapošljava oko 80 radnika i pokriva 5.500 "kvadratnih" kilometara Hrvatske na kome je dvije tisuće kilometara raznih prometnica, malo stanovnika, ali zato i nekoliko milijuna turista i tranzitnih putnika godišnje. Samo sa dobro razvijenom hitnom medicinskom službom ljudi će steći sigurnost boravka i prolaska kroz područje Ličko-senjske županije. Služba je do sada bila rascjepkana po domovima zdravlja i bakćala se uvijek s bezbroj problema počevši sa starim voznim parkom koji se u pravilu - raspadao.
Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za hitnu medicinu izdavači su netom tiskane knjige Smjernice za rad izvanbolničke hitne medicinske službe, a izradila ju je stručna radna skupina Ministarstva zdravlja po predlošku UK Ambulance Service Clinical Practice Guidelines. Smjernice su koristan alat za rad timova hitne medicinske službe budući da pokrivaju čitav raspon stanja s kojima se svakodnevno susreću na terenu te su dragocjeno edukacijsko sredstvo trajnog profesionalnog razvoja.
1. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem prati ciljeve reorganizacije hitne medicinske službe, čija se uspješnost očituje i u stalnom stručnom usavršavanju djelatnika hitne medicine, ključnom za njezino kvalitetno djelovanje. Kongres se sastoji od niza radionica i predavanja na kojima će zdravstveni radnici imati priliku razmjenjivati iskustva, nove ideje i tehnologije koje primjenjuju u svakodnevnoj praksi s ciljem unaprjeđenja kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Splitsko - dalmatinske županije, Kongres su organizirali Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za hitnu medicinu i Hrvatska udruga medicinskih sestara Društvo hitne medicinske pomoći. Kongresom hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem predsjedavat će dr. sc. Ingrid Bošan - Kilibarda, dr.med. i Damir Važanić, bacc. med. techn.

Izbori u koreničkom HDZ-u

KUKURUZOVIĆU POTVRĐEN MANDAT

Izborna skupština HDZ-a u Korenici/SNimio Sabit Gaši
Izborna skupština HDZ-a u Korenici/SNimio Sabit Gaši
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2012. u 23.35 sati

Izvještava Sabit Gaši

KORENICA - U Borju je održana redovita izborna skupština OO HDZ-a Plitvička Jezera. Novi mandat za vođenje stranke u trajanju od četiri godine dobio je dosadašnji predsjednik Ivica Kukuruzović.
-U protekle četiri godine broj članova se povećao za sto posto. Zadovoljstvo mi je istaknuti da su to mahom mladi koji su prepoznali našu stranku kao svoju političku opciju - kazao je Ivica Kukuruzović.
Skupštinu je u svoje i u ime predsjednika ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije i kandidata za predsjednika HDZ-a Darka Milinovića, pozdravio ličko-senjski župan Milan Jurković.

HSP dr. Ante Starčević Otočac

NEZADOVOLJNI PRAVAŠIObjavljujemo priopćenje otočkih pravaša - HSP AS, od koga se redakcija Ličkih novina u cijelosti ograđuje. Pročitajte ga pa ćete shvatiti zašto ovakvo nešto objavljujemo prvi, zadnji i posljednji put. Sadržaj je objavljen bez ikakvih uredničkih zahvata prostom tehnikom kopiranja.


13. travnja 2012. u 22.45 sati

OTOČAC - Kao predstavnik stranke koja jedina aktivno prati sva zbivanja u Ličko-senjskoj županiji, koja ima svoj stav u odnosu na sve što se događa i koja je već danas spremna reagirati na sve što negativno utječe na život u našoj županiji, želim prokomentirati situaciju u kojoj se grad nalazi - kaže se u priopćenju iz Otočca koje je potpisao Miro Matijević, koji u nastavku piše:
Usput, već spremamo timove koji će tražiti način da poboljšamo kvalitetu života, da spriječimo kriminal i da počnemo stvarati uvjete za ostanak stanovništva i povratak mladih koji su otišli na školovanje bez šanse da se vrate, s obzirom da lokalna vlast po Lici novac ulaže u neproizvodne objekte čija je jedina svrha pranje novca. O gradonačelniku, i njegovoj dvorskoj sviti je sve napisano u članku i tu se zaista nema što dodati. Želimo ukazati na još nešto što se događa u Otočcu, čega ljudi nisu svjesni. Kada sam kao predsjednik Udruge za zaštitu ljudskih prava počeo obilaziti Liku na pozive stanovništva prepuštenog na milost i nemilost ciganskih bandi, nisam ni slutio dokle će me ta priča dovesti. Župan je "lider" i mora imati svoju "viziju", pokušao mi je situaciju objasniti predsjednik županijske skupštine Petar Krmpotić, pobjegavši u stilu "Ptice trkačice" ne pojasnivši mi do kraja tu "viziju" s čijim rezultatima se svi svakodnevno susrećemo. Sve one koji se uz pivo tome naslađuju i Cigane doživljavaju kao saveznike moram razočarati. Najteža kaznena djela nasilja izvedena su nad Hrvatima, pokušaj ubojstva nad Borisom Šarlijom u Vrhovinama dok je najteže je pretučen branitelj i sjajan čovjek Ivan Štimac iz Široke Kule. To su samo neki rezultati "vizije" sa terena. Ovaj tekst nije usmjeren protiv Cigana jer oni samo sjajno koriste priliku koja im je ponuđena.
Ta "vizija" je pokriće za ogromnu pljačku koja se provodi širom Like, a direktno ugrožava hrvatske nacionalne interese čemu će se HSP A.S. beskompromisno suprotstaviti. Iznijet ću samo neke provjerene podatke koje sam uspio prikupiti za Otočac, a koji se tiču grada i situacije u kojoj se nalazi kao i uloge u "viziji" koja mu je namijenjena.
Razmislite svi koji sami sebe zavaravate da "vizija" ima hrvatski predznak. Naša Udruga je na području Otočca htjela osnovati Centar za resocijalizaciju izliječenih ovisnika, koje bi kroz rad vračali u normalan život. Župan je osobno pismeno zabranio da uzmemo u najam školsku zgradu u Ramljanima, zatim, i da svojim sredstvima devastiranu školu u Doljanima dovedemo u funkciju i uređenu vratimo školi za 8 godina. Zabranjuje se dovođenje Hrvata kojima u ovom trenutku treba pružiti ruku pomoći im, a u isto vrijeme se 4 kuće u državnom vlasništvu na istom području NEZAKONITO poklanjaju kriminalcima koji prema Hrvatima provode čisti rasizam. Dodijeljene su im pod određenim uvjetima na korištenje i točno se zna za koliko osoba. U samo dvije kuće koje smo provjerili prijavljeno je 14 osoba više nego što po ugovoru o korištenju i zakonu smije biti. Policiji ih je na tim adresama prijavila NEZAKONITO. Zašto je to načelnik Kranjčević učinio? Zašto to nije ispravio u skladu sa zakonom kada smo ga upozorili na to? Zašto načelnik PP u Otočcu, gospodin Kranjčević i gradonačelnik Barković idu po instrukcije Marku Jurkoviću, Ciganinu iz Zalužnice? Neka kažu po čijem nalogu. Grad stoji financijski loše, koliko profesionalnih glasača je župan Jurković smjestio u "Komunalcu" od kako je preuzeo vlast. Plaćaju ih građani Otočca. Znate li da Cigani ne plaćaju struju? Troši se, netko je plaća. Znate li da nijedan Ciganin u Otočcu ne plaća vodu i komunalije? Vi to plaćate Otočani. "Vizija" se naplaćuje iz vašeg džepa i državnog proračuna. Službeni podatak koji sam dobio iz Vlade, jer se u Lici skriva, u cijeloj Lici bez Otočca pet (5) ciganskih obitelji prima socijalnu pomoć. Samo u Otočcu 59 ciganskih obitelji tu pomoć prima. U brojkama, 6.000% se više socijalna pomoć dijeli Ciganima u Otočcu u odnosu na ostatak Like. Može li to biti slučajno? Sjećate se priče o 30 ciganskih obitelji koje trebaju doseliti u Otočac? Udbaški plan lidera i vizionara se u tišini realizira. A to nije kraj. Vjerujem da svaki čitatelj prosječne inteligencije može shvatiti kraj koji se već nazire. Ne preuzima li Otočac u toj "viziji" ulogu novog Perušića, ličke ciganske metropole. "Vizija" je savršena i predvidjela je sve osim da će se pojaviti, iskrena i istinska stranka prava HSP Dr. Ante Starčević, ili po novome HSP AS Nećemo dozvoliti da se Lika dijeli na podobne i obespravljene. Pridružite nam se, da zajedno već danas počnemo koristiti potencijale koje Lika ima. Da zajedno izgradimo novu Liku, ali na starim tradicionalnim vrijednostima. S tim u skladu stranka poručuje svim "vizionarima" da ćemo se ponašati biblijski: "Što god učiniste jednom od naše najmanje braće, nama učiniste!"

TRIBINA "MLADI PETAK"

Plakat za otočku tribinu u petak
Plakat za otočku tribinu u petak
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2012. u 16.30 sati

OTOČAC - Župa Presvetog Trojstva i Grad Otočac organiziraju tribinu pod naslovom LJUBAV I SEKSualnost u Božjem naumu. Gost tribine je don Damir Stojić studentski kapelan u Zagrebu.
Tribina se održava u Otočcu 13. travnja 2012. s početkom u 19,00 sati u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta.

Zapis iz Gospića i okolice

BIJELI USKRS

Ličani su danas doživjeli bijeli Uskrs. Tragedija na Ličanci kod tunela na Velebitu.

Uskršnji snijeg u Gospiću/SNimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Uskršnji snijeg u Gospiću/SNimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2012. 8.45 sati, izmjena u 10.30 sati, izmjena u 13.50 sati, izmjena u 16.10 sati

GOSPIĆ - temperatura 1 Co ,vlažnost 95 posto, tlak 1004.3 u porastu +1.8, umjeren snijeg - za početak vijesti kopirali smo podatke sa stranice Državnog hidrometeorološkog zavoda. Snijeg je već zabijelio. Gospićani, a i drugi Ličani imaju jedinstvenu priliku da dožive bijeli Uskrs. Snijeg u ovo doba godine nije rijetkost i elementarna nepogoda, nego redovna prirodna pojava sve još do kraja travnja i u dobrom komadu svibnja. Snijega i mraza će biti dok bude i balerine na Visočici.
Prije koju minutu stiga nam je i SMS od službe 192 - PULS-a u Gospiću. Dogodila se teška prometna nesrića na Ličanki, koju Dalmoši uporno nazivaju Dalmatinom - pa ljudi moji da li u Dalmatiji pada snig ka u Lici, i kuda una vodi k njima, pa vodi starom rimskom trasom za Salonu i priko Like, pa je Ličanka, a more bit i Ličkulja. Eto ti ga na ja jopet o pulitici, što mam nije dobro.
Pulicijoti velidu da je mam dvoje judi poginulo u prevrnutom tomobilu. Nesrića se dogodila nigdi oko 7.40 sati na A-1 u smjeru Dalmacije, na 208 kilometru. To vam je una uzbrdica dva kilometra prije tunela. Zir vam je na 200-tom kilometru. Pulicija veli da j' promet prikinut Ličankom.
Saznali smo da se promet u ciloj Lici odvija bez teškoća. Sve kuntamo da će danas u ličkim kućama ostati puno kuvanog pršuta, škanjole i kuvani jaja jer će una gladež koja j' stigla iz gradurina bižat ka luda prid snigom. Al, ne bi tribali bižat, pa ni sutra se ne radi.
Moj bože kako li je na Plitvicama. Otamo ni glasa ovije dana. A još su se direturi u unoj bivšoj državi falili za na konferenciji za novinare za svaki Uskrs s iljadama gostiju sa zapada koji su itali na uskršnja plitvička jaja i pršut. Njizi nije bilo sram priznat da lovu počinju brat za Uskrs kada je posljednjih pola stoljeća i počimala sezona na Plitvicama. To su znali i čelonje i ćate u koreničkoj općini. Pa su prva tri četiri miseca bili i brez plaća, nisu bome ni račune nikakve plaćali. O tome vam puno more pričan unaj Sava štoj bija za lovu zadužen, odnosno za korenički priračun. Tekar su plaćali kada je za gotovo iljadu Plitvičana od deviza, a najviše je bilo lira i to talijanski, plaćen porez i doprinosi za taj dio godine.
OoO
I na Plitvicama je zabijelilo kako nam javlja naš suradnik Sabit Gaši, što će svakako doprinijetu blagdanskom ugođaju među turistima koji u znali na Plitvicama ostati i po tjedan dana.
oOo
Na svetoj misi u gospićkoj prvostolnici koju je predvodio župnik vlč. Mile Čančar vjernici su napunili katedralu. Snijeg i kiša su se izmjenjivali na temperaturi nešto većoj od ništice. Grad je bio gotovo pust. Snimili smo jedan zanimljiv gospićki izlog te cvjetni aranžman Gospićana.
oOoo
Popodne smo od PULS-a dobili priopćenje u kome stoji da su živote izgubila dva mladića sa zagrebačkog područja, jedan od 21, a drugi od 24 godine. Nesreća se dogodila kada je, za sada neutvrđeni vozač, upravljao osobnim vozilom marke BMW X5 zadarske registracije. Vozilo je uslijed neprilagođene brzine stanju i uvjetima na kolniku, izgubio nadzor nad upravljačem, sletio u desno van kolnika i udario u zemljano uzvišenje, pri čemu se vozilo zarotiralo, a osobe ispale iz vozila i smrtno stradale.
Očevid prometne nesreće izvršili su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, a dodatna vještačenja izvršiti će se u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu, poradi utvrđivanja vozača koji je upravljao vozilom. Promet na toj dionici autoceste bio je u periodu od 7.45 do 11.39 sati.


Aktivnosti ličko-senjskih pravaša

ŠESTA PODRUŽNICA U SENJU

Šesta podružnica HSP dr. Ante Starčević Ličko-senjske županije osnovana je jučer u Senju.

Pravaši na skupštini u Senju
Pravaši na skupštini u Senju
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2012. u 20.15 sati

SENJ - Jučer je pod predsjedavanjem predsjednika ličko-senjskog županijskog vijeća HSP AS Mire Matijevića osnovana Podružnica Senj. U večerašnjem stranačkom priopćenju se kaže da je to šesta podružnica u Ličko-senjskoj županiji.
Koordinator za grad Senj Željko Prpić predstavio je listu kandidata. Dr. Ivan Kirin je pozdravio nazočne i u dužem govoru ih upoznao sa poviješću pravaštva i naukom Dr. Ante Starčevića, a nakon toga se prišlo glasovanju. Za predsjednika HSP AS Podružnice Senj izabran je Mile Šojat Moka, dopredsjednici su Željko Prpić i Josip Massarini. Tajnica je Marija Sučić, a razničar Josip Tomljanović.
Čestitajući izabranima, predsjednik županijskog vijeća Miro Matijević je naglasio da Veliki petak nije izabran slučajno za osnivanje podružnice već se tim danom htjelo naglasiti stanje u kojem se Lika i Hrvatska danas nalaze.
Patnja i poniženje koje mora završiti. Zbog toga, baš na današnji dan želimo označiti početak predizborne kampanje za lokalne izbore. Naša će stranka biti nositelj promjena istakao je Matijević, i dodao da ovaj put narod neće ponovo pogriješiti kao nekada davno, već da će znati izabrati između slobodnog života, prosperiteta, budućnosti i ljubavi prema domovini koji oni nude i baraba koji su narod prepustili na milost i nemilost korupciji i skupinama kriminalaca.
- Barabe su suspendirali hrvatski zakoni i Ustav, baraba u Lici uništavaju proizvodnju, a sav novac ulažu u objekte koji uglavnom ne služe ničemu već su samo paravan za pljačke - naglasio je Matijević.

U pravaškom priopćenju se nadalje kaže:

- Sve koji imalo sumnjaju, podsjetio je Matijević, da su u listopadu kada je preuzeo vođenje stranke, stranka na području Like imala tri člana, a sada već ima šest podružnica i u tijeku je osnivanje dviju novih. U odnosu na broj registriranih članova rekao je, članova ima barem četiri puta više, ali su prisiljeni biti u "ilegali" zbog straha od odmazde HDZ-ove vlasti i gubitka posla žena ili djece. Praksa koju će HSP AS iduće godine kada pobjedi na izborima prekinuti i uvesti u Liku je kriterij kvalitete i odgovornosti. Predstavio je nazočne članove iz Studentskog Zbora Gacke iz Otočca, te osnivača Zbora i bivšeg predsjednika Antu Fumića koji je procijenivši da domovina traži pomoć poštenih i samozatajnih, nakon višemjesečnih analiza kome vjerovati, odlučio pristupiti upravo stranci HSP AS. Naglašeno je da postoje indicije da se stranci pridružuje veći broj mladih ljudi koji je prepoznao priliku u stranci koja nudi priliku mladima, i sve ono što trenutno nemaju a trebali bi imati. Da sami uzmu budućnost u svoje ruke.
To, kao i desetak mladih koji su sinoć u Senju potpisali pristupnice označava da pravaštvom pušu svježi vjetrovi, da se na hrvatskoj desnici nešto događa. Mi pravaštvo nećemo koristiti prigodničarski ili kao opravdanje za primitivizam, već ću inzistirati da našim članovima uvijek aktualni nauk Ante Starčevića i pravaštvo moraju biti način života, završio je Miro Matijević."

PULS javlja

SUDAR ZBOG ODUZIMANJA PRVENSTVA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2012. u 19.50 sati

GOSPIĆ - Oko 10.50 sati na državnoj cesti broj 52, u mjestu Vrhovine, došlo je prometne nesreće s povrijeđenim osobama. Vrhovljanin (26) je upravljajući osobnim vozilom VW Passat, gospićke registracije, prilikom uključivana na državnu cestu nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom i svojim vozilom udario je u osobno vozilo marke Škoda riječke registracije kojim je upravljao 46- godišnjak iz Rijeke. Lakše tjelesne ozljede s mogućnošću prekvalifikacije zadobilo je jedno dijete, dok je 46-godišnjak iz Rijeke zadobio teške tjelessne ozljede. Vrhovljanin je lakše povrijeđen.

PULS javlja

PLANULA KUĆA U MOGORIĆU

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 21012. u 9.40 sati

GOSPIĆ - U petak popodne u Mogoriću, kod Gospića, došlo je do požara na starijoj obiteljskoj kući kombinirane zidane i drvene gradnje i drvenog dvorišnog objekta, što je u potpunosti izgorjelo, a daljnje širenje požara i gašenje ovoga izvršili su pripadnici JVP Gospić - stoji u priopćenju gospićke policije koje smo dobili prošle noći.
Tijekom požara, pod za sada točno neutvrđenim okolnostima, teške tjelesne ozljede u vidu opeklina na većem dijelu tijela, ali izvan životne opasnosti, zadobio je 73-godišnji vlasnik kuće, kojem je liječnička pomoć ukazana u Općoj bolnici Gospić, odakle je upućen na daljnje liječenje u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu.
Uzrok požara, materijalna šteta i druge činjenice utvrdit će se naknadno očevidom i kriminalističkim istraživanjem.

Ministarstvo zdravlja

DOGOVARANJE S DROGERIJAMA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. TRAVNJA 2012. U 17.45 SATI

ZAGREB - Na današnjem sastanku u Ministarstvu zdravlja usuglašeno je s predstavnicima veledrogerija da se dugovi zdravstvenih ustanova za lijekove, sanitetski materijal, krv i krvne pripravke duži od 365 dana plate tijekom druge polovice travnja, a što predstavlja prvu fazu financijske sanacije zdravstvenog sustava. Na sastanku su uz ministra zdravlja i njegove suradnike sudjelovali predstavnici Udruge veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Dogovoreno je da se slijedeći sastanak održi sredinom svibnja.

Priopćenje PULS-a

GOSPIĆANIN PRODAVAO DROGU

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2012. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Jučer su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom s područja Gospića, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je kazneno djelo počinio posjedovanjem i prodajom opojne droge marihuana, koju je tijekom mjeseca prosinca 2011. godine kupio od nepoznate muške osobe s područja Bosne i Hercegovine, nakon čega je drogu preprodavao osobama na području grada Gospića.
U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je i pretraga njegove obiteljske kuće, kojom prilikom je pronađeno 98 grama marihuane i digitalna vaga, koji su od njega privremeno oduzeti. Gospićanin je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava biti će dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

U susret blagdanu Uskrsa

OBNOVA ZAVJETA I POSVETA ULJA

Procesija prije svete mise u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Procesija prije svete mise u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2012. u 12.30 sati

GOSPIĆ - U prvostolnici je održana sveta misa posvete ulja koju je predvodio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Uz vjernike na misi je bio i 51 svećenik s biskupijskog područja, sedam bogoslova i jedan đakon, sjemeništarci, redovnice, te članovi crkvenih vijeća. Tijekom svete mise svećenici su pred biskupom obnovili svoje zavjete, obećanja, koje su nekoć dali.
- Ulje je potrebno svakom postrojenju da može raditi. Možda je slika stroja pregruba, ali ipak zorno prikazuje što ulje znači u jednome složenom organizmu. Slično može biti i u nekoj zajednici sa stručnjacima, ali ako nema zdravoga odnosa jednih prema drugima, onda dolazi do žuljanja, vrijeđanja, do unutarnjih napetosti i sve se može zaribati. Potrebno je razumijevanje i međusobno poštivanje, to je to ulje i onda će biti dobra suradnja i onda će svako zajedništvo raditi dobro - istakao je msgr. Bogović.

Video zapis LTVG-a Ličke televizije:
">

IZBORNA SKUPŠTINA GRADSKE ORGANIZACIJE HDZ-a GRADA GOSPIĆA

MILINOVIĆ: SDP-U KLECAJU KOLJENA

Milinović tvrdi da SDP-u od straha zbog njegove pobjede za predsjednika HDZ-a klecaju koljena.

Dolazak predsjedničkog kandidata Milinovića u Gospić/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Dolazak predsjedničkog kandidata Milinovića u Gospić/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

3. travnja 2012. u 20.30 sati, dopuna 4. travnja 2012. u 10.00 sati

GOSPIĆ - Tri tisuće članova HDZ-a na području grada Gospića koji su organizirani u 12 temeljnih ogranaka izabralo je 181 izaslanika za Izbornu skupštinu Gradske organizacije HDZ-a koja je večeras održana. Na skupštini je bio i Darko Milinović, zamjenik predsjednice HDZ-a i jedan od šest kandidata za novog predsjednika, te izaslanstva HSS-a i HSP-a s kojima je HDZ u Gospiću u koaliciji.
- Sve se crveni, samo smo se mi plavimo. Sasvim je izvjesno da će Darko Milinović biti predsjednik HDZ-a. Mi smo ponosni na Tebe, a Ti ćeš biti ponosan na nas jer ćemo biti najbolji na idućim lokalnim izborima - istakao je predsjednik GO HDZ-a Petar Krmpotić.
- Ovo su vrlo bitna vremena. HDZ je u demokratskom procesu. Pokušan je puč, ali mi imamo svoga čovjeka za predsjednika koji je najizgledniji izbor. Nitko nam nije kriv što HDZ više nije prva stranka - rekao je Milan Kolić, gradonačelnik Gospića.
- U našoj izbornoj jedinici smo pokazali kako se pobjeđuje koalicija, i taj pobjednički duh moramo širiti Hrvatskom, on se ponovno rađa u HDZ-u. Bit ćemo pobjednici već za godinu dana. Kao što je rekao Kolić, po prvi put nismo prva politička snaga nego je to SDP. HDZ je i do sada bio demokratski, pa on je i uveo demokraciju u Hrvatsku - rekao je Milinović na početku obraćanja stranačkim prijateljima, koji su ga često prekidali pljeskom.
Milinović je podsjetio da je u 9. izbornoj jedinici Jadranka Kosor jedino pobijedila kao kandidat za predsjednika Hrvatske, kao i Andrija Hebrang. Na primjedbu da podržava SDP Milinović je večeras rekao da treba znati povući državnički potez i zato je rekao da će nakon pobjede sjesti s Vladom i dogovoriti se o dva - tri ključna projekta i programa.
- Ne želim pakao u Saboru, ne želim pakao na ulici, ne želim Grčku u Hrvatskoj i zato sam spreman na konsenzus koji znači brži izlazak iz krize - naglasio je Milinović i pozvao mlade na bunt kao što je to bilo 1971. i 1991., dodajući da je Gospić utvrda demokracije i davanja mogućnosti mladima i ženama kojih je u Gospiću najveći postotak na funkcijama. Naglasio je da se neće umoriti i da je i danas prešao preko tisuću kilometara po Hrvatskoj, te da ga je zvao i trener svih trenera, Ćiro, rekavši da zna da će pobijediti.
Na kraju je Milinović pozvao sugrađane da glasuju za njega i da mu pomognu na putu do pobjede jer od straha od novog predsjednika HDZ-a i novog premijera SDP-i već klecaju koljena.

IZVJEŠĆE SA IZBORNE SKUPŠTINE GRADSKE ORGANIZACIJE HDZ-a GRADA GOSPIĆA

Nakon prvog dijela Skupštine novinari su napustili sjednicu koja je trajala do 23.30 sati, i jutros smo dobili rezultate glasovanja.
Za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a grada Gospića izabran je dosadašnji predsjednik PETAR KRMPOTIĆ.
Za članove Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića izabrani su Milan Kolić, Pajo Brkljačić, Ivan Biljan, Ana Mari Bašić, Anton Buneta, Marta Grgurić, Petar Radošević, Katica Prpić, Nikolina Tonković Čorak, Luka Matijević, Ivan Radošević, Stanko Šimunić, Josip Kovačević, Petar Đapić, Nevenka Jurčić i Marko Biljan.
Za članove Nadzornog odbora izabrani su Slavko Starčević, Mirjana Pećina, Luka Baburić, Zdravko Božić i Martina Milković.
Za izaslanike na Županijsku izbornu skupštinu birano je 67 izaslanika. Za izaslanika se kandidirao i zamjenik predsjednice dr. Darko Milinović i dobio je uvjerljivo najviše glasova 145.
Za izaslanika na XV. Opći sabor HDZ-a izabran je Anton Buneta.KONAČNO KIŠA

U Gospiću su konačno trebali kišobrani/Snimio Marko Čuljat
U Gospiću su konačno trebali kišobrani/Snimio Marko Čuljat

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2012. u 14.45 sati

GOSPIĆ - Danas je konačno počela rositi prva proljetna kiša. Ova slaba kiša dobro će doći mnogima u Lici. Neki vodotoci kao Balatin i Jadova još se nisu povrat ili od prošlogodišnje suše.
- Bar će malo ublažiti prašinu i dobra je za travu - reče jedan Gospićanin, koji je bio u gradu bez kišobrana.
Maloprije smo zvali i šumare.
- Fala Bogu, nigdje ne gori - kratka je izjava Marija Stilinovića, upravitelja Šumarije Gospić koji je ovih dana ka i drugi šumari leta zbog vatre.
Nešto vlage će dobro doći i netom posađenim krumpirima na suhim i ledenim krumpirištima. Izgleda da su se Ličani ugledali na Dalmatince i u travnju, umisto u svibnju počeli sadit krumpir. Samo da u svibnju ne bi bilo mraza s Velebita jer se još balerina dobro vidi na Visočici.

Konferencija za novinare gospićkog SDP-a

OŠTRO PROTIV NOVIH NAMETA

Konferencija za novinere gospićkog SDP-a Nikola Maras i Darko Banić
Konferencija za novinere gospićkog SDP-a Nikola Maras i Darko Banić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2012. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Čelnici lokalnog SDP-a Nikola Maras i Darko Banić, inače vijećnici Gradskog vijeća u Gospiću, održali su konferenciju za novinare na kojoj su se obrušili na HDZ i najnovije odluke o uvođenju prireza i poskupljenje dječjeg vrtića. Istakli su da lokalna vlast zbog loše politike udara na džep građana. Maras je istakao da gradonačelniku Koliću ne vjeruje i da govori neistine. SDP ima viziju i projekt razvoja Gospića na komparativnim prednostima kao što su turizam, poljoprivreda i spomenik Nikole Tesle. Navodno lobiraju za programe iz Ličko-senjske županije kod nove hrvatske vlasti.

LikaClubbing i anketa među mladina

TREND NARODNJAKA ODLAZI U PROŠLOST

Mladi su Ličani u svjetskom trendu glazbe, odmakli su se od folka s istoka.

 
 
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2012. u 23.45 sati

U prošla dva mjeseca preko facebook-a, na inicijativu LikaClubbinga provodila se anketa pod nazivom Koju vrstu glazbu slušate?. Anketa je imala osam ponuđenih odgovora; Pop, Rock, Rap, House, Folk, Klape, Tamburice i Ništa od navedenog. Cilj ove ankete bio je provjeriti koja je vrsta glazbe najviše zastupljena u Ličko-senjskoj županiji te vrijede li još uvijek predrasude o prevladavanju Folk glazbe, popularnih "narodnjaka" na našim područjima.
Ovo istraživanje u kojem je većinom sudjelovala mlađa populacija naše županije, pokazalo je djelomično neočekivane rezultate. Kao najzastupljenija glazba koja je dobila najviše glasova, pokazala se house glazba s čak 47 posto svih glasova. Nakon nje slijedi folk s 14 posto, rock s 13 posto, klape i tamburice s po sedam posto, pop šest posto, rap dva i ništa od navedenog četiri posto.
Rezultati ankete pokazali su da je stereotip o dominaciji folk glazbe u Ličko-senjskoj županiji prevladan, te da mlađa populacija naše županije sve više prati trendove velikog porasta popularnosti komercijalne svjetske glazbe posljednjih godina. Činjenica je kako velika ulaganja u glazbu, spotove i snimanja na ekskluzivnim lokacijama, mladima daju polet i šire vidike o svijetu u koji bi svi željeli ući. Trendovi, vjerojatno na sreću ličkih roditelja, pokazuju da polako ali sigurno odlazimo iz neobjašnjivih krajnosti slušanja i velike popularnosti "narodnjaka" baš na područjima koja su u Domovinskom ratu najviše stradala od srpskih agresora.
S druge strane, hrvatske tamburice i klape, koje zadnjih godina bilježe trendove rasta slušanosti u Hrvatskoj, s 14 posto pokazuju da se šire i našim krajevima. Rekli bismo da je pitanje dana kada će neku ličku dvoranu napuniti jedan kvalitetni koncert hrvatske klape ili nekog poznatog tamburaškog sastava. Rock populacija s 13 posto ima svoju "stalnu" publiku koja uživa u rock ritmovima, bez zadiranja u druge kategorije kao i problematičnosti ponašanja i "narušavanja javnog reda i mira" koji su karakteristični za neke druge vrste glazbe. Rap populacija u Ličko-senjskoj županiji postoji u tragovima, a to su pokazali i rezultati od samo dva posto mladih koji ju slušaju.
LikaClubbing zahvaljuje svim mladim sugrađanima u županiji na sudjelovanju u Anketi Koju vrstu glazbe slušate, kao i svima koji su pratili glasovanje, te portalu Lika Online koji je medijski obavještavao građane o anketi.

Ličko polje i dalje gori

GOSPIĆ U OKRUŽENJU POŽARA

Požar na Visokom Brdu kod Bilaja/ Snimio Marko Čuljat Lik@ press
Požar na Visokom Brdu kod Bilaja/ Snimio Marko Čuljat Lik@ press
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2012. u 16.30 sati

GOSPIĆ - U samome naslovu (zlo)namjerno smo se poslužili ratnom terminologijom IPD-ovaca kada su četnici granatama mlatili po Gospiću. Ovaj put radi se o (zlo)namjernom izazivanju bezbrojnih požara na otvorenom, kako netko nazva požare kada se zapali vatra na livadi pa plane i šuma. To treba smatrati kaznenim djelom i pritvarati i zatvarati sve sumnjivce uz dužnu ispriku nevinima, a koji su u blizini izoranih njiva i požara. Naime, seljaci pale i svoje u tuđe njive tobože sa svrhom da će imati bolju travu, a nisu ni svjesni kakve ekološke katastrofe izazivaju.
Naime, nakon svakog požara ostaje radioaktivni pepeo, a o otrovnim plinovima ne treba ni govoriti. Tako gospićko smetlište na istoku naselja u nekadašnjem naselju Počučića Brdo, a danas prozvanom Rakitovac, gori još od 1993. godine kada je zasnovano. Iz njega se ovih dana požari šire na sve strane. Tako je bilo i danas kada smo slučajno naišli na požar na Visokom Brdu, naselju i području na ulazu u Bilaj sjeveroistočno od ceste i pruge. Gorjeli su borovi stariji od pola stoljeća. O tome požari nitko nije izvijestio nikoga, a kada smo snimali uočili smo da nije ni pod nadzorom. Nema nikoga kod željezničkih mostova na Ličkoj pruzi preko Like u Bilaju. Požar je za nekoliko minuta progutao visoke borove tik lijeve obave Like i uz samu Ličku prugu. Na svu sreću da nije naišao nikakav vlak.
Ovih smo dana bili svjedokom u nekoliko navrata u verbalnom nadmudrivanju u čijoj su nadležnosti ovakvi požari na otvorenom. Od odgovornosti bježe svi, a ti isti zaboravljaju ustavnu obvezu informiranja javnosti o požaru koji se opasno približio kućama Gospića, Bilaja, Ribnika, Rastoke i drugih sela i naelja. Odgovorne u različitim službama nije briga ni kada se dignu kanaderi koji su nekoliko dana ličke požare gasili vodom iz Jadranskog mora. Taj posao nitko nikome neće naplatiti pa će se i dalje bjesomučno paliti na sve strane sve dok ne padne kiša, a morda i snig.
KASNIJE ĆEMO OBJAVITI I VIDEO ZAPIS Ličke televizije Gospić.


">

Hrvatski zavod za hitnu medicinu Zagreb

Edukacija djelatnika hitne medicinske službe

U Gospiću je u tijeku trodnevna radionica pripadnika hitne medicinske pomoći iz pet županija.

Detalj s radionica hitne u Gospiću/Snimio© Marko Čuljat, Lik@ press
Detalj s radionica hitne u Gospiću/Snimio© Marko Čuljat, Lik@ press
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2012. u 18.40 sati

GOSPIĆ - Za 24 pripadnike hitne medicinske pomoći s područja Istarske, Ličko - senjske, Požeško - slavonske, Primorsko - goranske, Splitsko - dalmatinske i Zadarske županije održava se trodnevna edukacija. Edukaciju liječnika, te medicinskih sestara i tehničara u županijskim zavodima provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu iz Zagreba. Ovo je drugi tečaj, a bit će ih ukupno 12. U Gospiću je radionica Trauma pregled, o čemu nam je govorila dr. Radmila Majhen-Ujević.
- Ovi su tečajevi standardizirani. Njihov je cilj da kod svih hitnih postupaka, da se dovedemo do razine da su zapravo svi postupci kod pacijenta budu standardizirani u cijeloj državi - izjavila je dr. Majhen - Ujević.

Pogledajte i video zapis Ličke televizije GFospić - LTVG-a:

">

Misno slavlje u gospićkoj prvostolnici

SUSRET BISKUPA

Povodom blagdana Blagovijsti U Gospiću je bio tradicionalni susret biskupa Riječke metropolije.

Pozdrav gospićkog biskupa msgr. Bogovića/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Pozdrav gospićkog biskupa msgr. Bogovića/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2012. u 18.10 sati

GOSPIĆ - Danas u 17 sati u gospićkoj katedrali slavljeno je Navještenje Gospodinovo ili Blagovijest. Svečanu svetu misu predvodio je porečko-pulski biskup koadjutor mons. Dražen Kutleša u koncelebraciji biskupa Riječke metropolije, susjednih biskupa i svećenika. Na svetoj misi je bio i nadbiskup msgr. Ivan Devčić.
Dobrodošlicu gostima i vjernicima zaželio je magsr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup koji je kratko govorio o gradnji gospićka župne crkve koja je uspostavom Gospićko-senjske katedrala podignuta na čast katedralne crkve. Početkom Domovinskog rata katedrala je bila gotovo razrušena ali je do 1999. obnovljena i sada još predstoji uređenje unutrašnjosti. Bogović je naglasio da se od osnutka Biskupije stvara nova tradicija u Gospiću pa je tako danas održan tradicionalni susret biskupa Riječne metropolije.
Na misi su bili brojni vjernici, mladež u ličkim narodnim nošnjama te Ivica Mataija, ličko-senjski dožupan i zamjenici gradonačelnika Gospića Marta Grgurić i Ivan Biljan.
Pogledajte video zapis Ličke televizije -LTV-a:
">

Varaždinsko gospićka inicijativa

PREVENCIJA RAKA PROSTATE

Program je podržalo Ministarstvo zdravstva i Zavod za zdravstveno osiguranje.

Doktorica ČAnić govori o stanju zdravlja u Lici/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Doktorica ČAnić govori o stanju zdravlja u Lici/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2012. u 14.20 sati

GOSPIĆ - U gospićkom Županijskom zavodu za javno zdravstvo danas je održana konferencija za novinare povodom početka provođenja programa prevencije protiv raka prostate. Inicijativa za ovaj program krenula je iz varaždinskog zavoda, a podržali su je Ministarstvo zdravstva i Zavod za zdravstveno osiguranje. Prema projektu iz Varaždina najprije će biti obrađene ove dvije hrvatske županije, i veliki su izgledi da se projekt proširi na cijelu državu i da postane nacionalni kao što su to programi prevencije protiv raka dojke i debelog crijeva.
Pored liječnika iz gospićkog i varaždinskog zavoda na današnjoj sjednici bili su i Milan Jurković, ličko-senjski župan, vlč. Mile Čančar, gospićki župnik i Mandica Pavelić, predsjednica novoosnovane Udruge oboljelih od malignoma Vila za Liku.
Dobrodošlicu novinarima i drugim sudionicima tiskovne konferencije poželjela je dr. Ružica Čanić, ravnateljica ZZJZ Ličko-senjske županije i koordinatorica za provedbu projekta.
Čanić je predstavljajući svoju ustanovu i zdravstvo u Ličko-senjskoj županiji istakla da najviše ljudi u tome dijelu države umire od kardio-vaskularnih bolesti te od malignoma ističući da se nada da će i program prevencije raka prostate postati nacionalni kao što su to postali programi zaštite od raka dojke i debelog crijeva koje provodi gospićki zavod.
Saznalo se da Zavod za jadno zdravstvo u Gospiću ima palijativni tim koji djeluje na području Gospića i Perušića i vodi brigu o 80 osoba oboljelih od malignoma, odnosno raka. U provođenju prevencije protiv raka izostala je aktivnost Lige za borbu protiv raka koja je svojevremeno dobro djelovala u Gospiću. Jedino Liga u Senju djeluje već devet godina i njeni članovi su povezani s Rijekom.

Gospićko-senjska biskupija

ZA BOLAGOVIJEST DOLAZE BISKUPI RIJEČKE METROPOLIJE


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. OŽUJKA 20121. U 23.10 SATI

GOSPIĆ - U ponedjeljak 26. ožujka gospićka katedrala će slaviti Navještenje Gospodinovo ili Blagovijest. Prema priopćenju msgr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa svečanu svetu misu u 17 sati predvodi porečko-pulski biskup koadjutor mons. Dražen Kutleša u koncelebraciji biskupa Riječke metropolije, susjednih biskupa i svećenika. (MAČ)

Nakon učestalih šumskih i poljskih požara

APEL VATROGASACA I ZAŠTITARA

Jučerašnji požar pod Velebitom/Snimio MArko Čuljat Lik@ press Gospić
Jučerašnji požar pod Velebitom/Snimio MArko Čuljat Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. OŽUJKA 2012. U 8.45 SATI

GOSPIĆ - Od Centra 112 dobili smo priopćenje s apelom građanima da pripaze prilikom proljetnih radova u polju i pri paljenju trave kako ne bi izazivale velike materijalne štete.
- Apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, kao i kod spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima te da poštuju županijsku Odluku o zabrani paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru na području Ličko-senjske županije (Županijski glasnik br. 7/10). Za nepridržavanje navedene Odluke propisane su novčane kazne koje se prema člancima 12., 13. i 14. kreću od 500,00 do 10.000,00 kuna.
Ukoliko bi zbog nepridržavanja ove Odluke nastale štetne posljedice po život ili imovinu većih razmjera to bi predstavljalo KAZNENA DJELA opisana u čl. 263. i 271. Kaznenog zakona za koje je predviđena kazna zatvora i do 10 godina - kaže se u priopćenju.
Svako zapažanje o neovlaštenom paljenju potrebno je prijaviti nadležnoj policijskoj postaji na telefonski broj 192.
U VREMENSKOM RAZDOBLJU OD 1. LIPNJA DO 30. RUJNA, TE U RAZDOBLJIMA KADA JE NA PODRUČJU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE PROGLAŠENA VELIKA I VRLO VELIKA OPASNOST OD POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU, ZABRANJENO JE SVAKO PALJENJE VATRE I DRVENOG UGLJENA NA OTVORENOM PROSTORU.

Razvoj elektorničkih Ličkih novina

PRIZNAT ELEKTRONIČKI MEDIJ U HRVATSKOJ

Ličke su novine jedine iz Like uvrštene na listu elektroničkih publikacija u Hrvatskoj.

Današnja naslovnica Ličkih novina - 18. ožujka 2012.
Današnja naslovnica Ličkih novina - 18. ožujka 2012.
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2012. u 22.00 sati

Piše Marko Čuljat

GOSPIĆ - Prije nekoliko dana na adresu našeg izdavača stigla je odluka AEM-a - Agencije za elektroničke medije Republike Hrvatske koja je Lik@ press upisala kao pružatelja elektroničke publikacije http://www.licke-novine.hr u Knjigu poslužitelja elektroničkih publikacija.
U ranijem periodu, od samih početaka, poduzimali smo niz radnji kako bi legalizirali rad sukladno svim mogućim propisima, u čemu smo uspijevali unatoč činjenici da nedostaju mnogi zakoni i propisi o ovoj djelatnosti u RH. Tako smo od samih početaka registrirali .hr. domenu jer smo smatrali, da u prvom redu, moramo zadovoljiti i te propise i ne kriti se iza nekih "stranih" domena. Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, kao administrator "hr" domene, početkom godine potvrdila nam je registraciju kod njih. Godinu dana ranije, negdje 2008. godine, dobili smo od Hrvatske i nacionalne knjižnice ISSN 1847-4241 broj kojim smo razvrstani po međunarodnoj klasifikaciji publikacija i jedini ga u Lici imamo.
U međuvremenu Ličke novine, koje bi se mogle slobodno nazvati i Nove ličke novine, su se profilirale u dnevne novine, odnosno dnevni portal s brojnim informacijama, vijestima i osvrtima ne samo iz Gospića i okolice. Poseban naglasak dajemo zapostavljenoj djelatnosti u sredstvima priopćavanja a to je kultura ovog dijela Hrvatske pa ponovno objavljujemo pjesme, priče i kritičke prikaze knjiga Ličana. Osim toga, posebnu pozornost pridajemo malim sportovima koji su u velikom usponu i bit će nam drago ako i mrvicu doprinesomo tim uspjesima Like i Ličana.
Do sada imamo registrirano 25 suradnika i pet stručnih suradnika na izradi i održavanju stranice. Dobivamo i priopćenja od desetak institucija, ministarstava i udruga, a jedna je čak i iz susjedne države.
Posljednjih nekoliko mjeseci prosječno dnevno, osim vikendom, bilježimo oko tisuću klikova na naše stranice. Mjesečno je težina pregledanih priloga oko 200 GB, što usporava rad stranice pa svako malo očistimo neku rubriku i sadržaj prebacimo u arhivu. Kao što smo to danas uradili s JDS od počeka godine. U toj se rubrici nakupilo se 255 objavljenih datoteka.
Prilično često moramo odgovarati niječno na pitanje kada će se obnoviti i tiskano izdanje. PA to ponavljamo i ovaj put, jedini su razlog - novci kojih nikada dosta, ili bolje rečeno izostanak partner za dokapitalizaciju Ličkih novina koje bi mogle pokrenuti i lokalnu televiziju za što ima velikog interesa kod naših čitatelja odnosno gledatelja. Od 17. kolovoza 2011. preko You Tubea http://www.youtube.com/user/mculjat?feature=mhee emitirali smo 129 priloga na koje je do danas bilo 56.150 klikova ili prosječno po jednom prilogu 435.
Od nedavno se nalazimo i na Facebooku te smo još dostupniji čitateljima diljem svijeta s kojima sklapamo i prijateljstva. Ponuda za neke druže mreže imamo bezbroj ali se na sve ne može, pa i ne treba stići.
Sada smo u prilici da biramo.

Branitelji Plitvičkih jezera

GRADNJA SPOMENIKA PLITVIČKIM DOMOLJUBIMA

Plitvički branitlji ponovnopreko novinara saznavaju o privatizaciji Nacionalnog parka.

Plitvički branitelji opustili su se na domjenku nakon Skupštine/Snimio Sabit Gaši
Plitvički branitelji opustili su se na domjenku nakon Skupštine/Snimio Sabit Gaši

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2012. u 10.15 sati

Piše Sabit Gaši

PLITVICE - U plitvičkom restoranu Poljana održana je redovna godišnja skupština udruge branitelja iz Domovinskog rata JUNP Plitvička jezera. Nakon, minutom šutnje, odavanja počasti svim poginulim braniteljima, predsjednik Udruge Mihovil Rosandić podnio je izvješće o radu u prošloj godini zahvaljujući se na potpori upravi Nacionalnaog parka i Općini Plitvička Jezera. Financijsko izvješće podnio je tajnik Udruge Milan Žafran.
- Na računu Udruge krajem prošle godine imali smo nešto više od 16.000 kuna. Iako je na Predsjedništvu bilo prijedloga, članarine se neće povećavati (15,00 kuna prim. aut.) jer za to nema potrebe, kazao je gospodin Žafran.
U planu rada za ovu godinu predviđeno je da se realizira gradnja spomenika svim domoljubima koji su dali život za Hrvatsku državu.
- Ravnatelj, Borislav Šutić i stručna voditeljica Antonija Dujmović dali su pozitivno mišljenje i predviđeno je da se spomenik sagradi na ulazu jedan (kod Ličke Kuće) - izvijestio je predsjednik Rosandić.
Bilo je riječi i o, preko medija najavljenim davanjima koncesije nad hotelima u Parku i iako su svi protiv koncesije, Udruga će svoj stav priopćiti kada i službeno bude donesena takva odluka.
Osim članova Udruge skupštini su nazočili i njihovi gosti, načelnik Općine Plitvička Jezera, Ivica Kukuruzović, zamjenik načelnice Općine Saborsko, Zvonko Conjar, predstavnik udruge branitelja iz Rakovice kao i članovi HVIDR-e. Po završetku službenog dijela skupštine organiziran je domjenak i druženje branitelja uz glazbu.