POČETNAARHIVA
TESLINA NOĆ U HRVATSKOJ
DOBRE ŽELJE GRADONAČELNIKA KRMPOTIĆA
GOSPIĆKI DOČEK NA TRGU
PRIJEM GOSPIĆKIH KADETA
OD RASVJETE DO TESLE
SJEDNICA 22. PROSINCA POPODNE
PRIREDBA ZA STARIJE U DOMU
PONOVO PREMALENA DVORANA
PRVI PLJESAK
GOSPIĆKI PROJEKT MEĐU PET NAJBOLJIH
PLJUŠTALA PITANJA O PROBLEMIMA
VRIJEDAN GRADSKI POKLON
KONCERT ZA PRVU GODIŠNJICU
3. PROSINCA
PREDAVANJE O OTPADU
BLAGDANSKO KIĆENJE
GOSPIĆKE SVIJEĆE ZA VUKOVAR
NA LISTI 137 VITEZOVA
GOSPIĆ PUN PONOSA I SUZA
DNEVNO PO STANOVNIKU KILOGRAM OTPADA
NEKE NOVE MAŽORETKINJE
POČAST MRTVIMA
MISA U GROBLJU
SANACIJA RAKITOVCA
PONOS GRADA
SVEČANI KONCERT
KOMEMORACIJA ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA
POKLONI I PRIJEMI DJECE
OPREMA ZA SORTIRANJE OTPADA
BLAGOSLOV ZASTAVA I NOVE CISTERNE
BLAGOSLOV VOZILA I ZASTAVA
DOBRO PUNJENJE PRORAČUNA
19. RUJNA
POTPORA ZA ZAMJENU SALONITA
BESPLATNO U ŠKOLU
POČAST POGINULIM BRANITELJIMA
USPJEŠNA OBRANA GOSPIĆA I OKOLICE
KONCERT RADIO LUKSEMBURGA
POČAST 71 POGINULOM BRANITELJU
23. GODIŠNJICA OSNIVANJA

NOĆ MUZEJA 30. siječnja

TESLINA NOĆ U HRVATSKOJ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. siječnja 2015. u 10.40 sati

GOSPIĆ - Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja pod nazivom "Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um", koja će se održati 30. siječnja od 18:00 sati do 1:00 sat sa slobodnim ulazom na sve programe.

Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici - gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom "Nikola Tesla" Smiljan kao glavnim partnerima.

Program događanja u Gospiću i Smiljanu
18.00 - 18.20 Uprizorenje događaja iz Teslinog djetinjstva s vatrogasnom crpkom (Murkovićev mlin na Novčici, Mlinarska ulica, Gospić). Slijedi priča uz kostimirane glumce do stana gdje je živio Nikola Tesla i zgrade gdje je pohađao školu.
18.30 - 18.40 Pjevački zbor "Degenija" Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru izvest će tri tradicijske pjesme. (Ispred zgrade Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Dr. Ante Starčevića 12)
19.00 - 19.30 Izložba predmeta iz fundusa Muzeja uz čitanje citata vezanih za Teslin život. (Mali salon Muzeja Like Gospić, Ulica dr. Franje Tuđmana 3)
20.00 - 20.20 Prikaz događaja iz Teslinog djetinjstva - skok s kišobranom sa staje. (Memorijalni centar "Nikola Tesla", Smiljan)
20.30 - 21.00 Laser harfa - glazbeno - scenski nastup koji glazbeni izričaj ostvaruje kroz igru svjetla i glazbe. (Memorijalni centar "Nikola Tesla", Smiljan)
19.00 - 19.15 i 22.00 -22.15 Prikazivanje animiranog filma "Tajni laboratorij Nikole Tesle" redatelja Bruna Razuma. (Kino Korzo, Ulica dr. Franje Tuđmana 12)
19.30 - 20.10 Predavanje prof. dr. sc. Tomislava Petkovića o Teslinim dostignućima i suvremenom razvoju elektromagnetizma. (Kulturno informativni centar, Budačka 12)
20.00 - 21.00 Prezentacije - Lički znanstvenici s posebnim osvrtom na Ferdinanda Kovačevića - funkcioniranje solara u RES / RUE tehnologiji (kabinet solara). (Strukovna škola Gospić i Gimnazija Gospić, Budačka 24, Gospić)
20.30 - 21.00 Književna večer - tematski posvećena obilježavanju Noći muzeja - kroz tekstove eminentnih književnika: Dubravke Ugrešić, Pavla Pavličića i Orhana Pamuka u izvedbi članica i članova Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića Gospić. (Samostalna narodna knjižnica, Budačka 12, Gospić)
21.00 - 21.30 Kreativna radionica za odrasle - izrada skulptura od elektroničkog i električnog otpada pod vodstvom prof. Milana Šarića. (Samostalna narodna knjižnica, Gospić)

Cjelovečernja događanja
18.00 - 01.00 Stalni postav Muzeja Like Gospić
18.00 - 01.00 Stalni postav Memorijalnog centra "Nikola Tesla" Smiljan
18.00 - 01.00 Izložba projektne dokumentacije i fotografija obnove Tesline kuće i crkve sv. apostola Petra i Pavla iz razdoblja 50-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. (Državni arhiv u Gospiću, Kaniška 17, Gospić)
18.00 - 01.00 Izložba Teslinih osobnih predmeta i dokumentarne građe u spomen-sobi Nikole Tesle. (Poštanski ured, Smiljan).

Dočekana Nova 2015. godina

DOBRE ŽELJE GRADONAČELNIKA KRMPOTIĆA

Razdragana atmosfera u gospićkom šatoru/© Marko Čuljat Lika press
Razdragana atmosfera u gospićkom šatoru/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. siječnja 2015. u 1.55 sati, video dopuna u 11.45 sati

GOSPIĆ - Na tradicionalnom dočeku Nove godine na središnjem gradskom trgu sve najbolje poželio je točno u ponoć gradonačelnik Petar Krmpotić. On je na pozornici šampanjcem počastio Darka Milinovića, saborskog zastupnika, župana Milana Kolića, supruge uzvanika i suradnike.
Trajalo je to svega nekoliko trenutaka da bi se nastavila narodna zabava uz domaće svirače i pjevače. Neki su Gospićani bili razočarani što nije bilo vatrometa, ali treba znati da su vremena štednje. U šatoru je bila razdragana atmosfera podgrijana gradskim kuvanim vinom, a van šatora je bila prava mala bitka s petardama. (MaČ)

VIDO ZAPIS O DOČEKU
">

GOSPIĆKI DOČEK NA TRGU

Gospićki skver u današnjem zlatnom satu/© Marko Čuljat
Gospićki skver u današnjem zlatnom satu/© Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2014. u 18.40 sati

GOSPIĆ - I ove godine doček Nove bit će pod grijanim šatorom na Trgu Stjepana Radića. Program počinje u 21 sat, a u novogodišnjoj noći nastupaju domaće snage - bendovi Tajno ime, GS Big Band i Starmali.

Grad Gospić će počastiti građane kuhanim vinom i kobasicama, a točno u ponoć građanima će uputiti čestitku gradonačelnik Petar Krmpotić sa suradnicima.

Novogodišnji prijem u vijećnici

PRIJEM GOSPIĆKIH KADETA

Na prijemu je bila i nogometašica Petra Pezelj.

Gospićki kadeti s gradonačelnikom Krmpotićem u vijećnici/© Marko Čuljat Lika press
Gospićki kadeti s gradonačelnikom Krmpotićem u vijećnici/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2014. u 18.20 sati

GOSPIĆ - Danas je Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića sa suradnicima primio u gradskoj vijećnici kadete NK Gospić koji su osvojili Županijski kup.
Među 18 kadeta, od ukupno 22, bila je Petra Pezelj, mlada nogometašica koja od ove jeseni igra za zagrebački prvoligaški klub Agram i koja je član je mlade reprezentacije U17, te Milan Devčić, tajnik NK Gospić i Elvis Asić, trener kadeta koji inače ima uefinu trenersku licencu.
Gradonačelnik je mlade nogometaše počastio sokovima i slatkišima, darivao prigodnim poklonima, a za klub je iz gradskog proračuna izdvojena nagrada od deset tisuća kuna. Kadetima je Krmpotić, koji je i sam nekad bio nogometaš, obećao izgradnju nove svlačionice na gospićkom stadionu Balinovac.
Gospićki nogometni klub okuplja 140 mladih aktivnih nogometaša koji su registrirani u HNS-u. Ove su godine gospićki kadeti sudjelovali i na Kupu Hrvatske u Labini i natjecali se među 32 najbolja hrvatska kadetska tima. (MaČ)

Aktualni sat na Gradskom vijeću Gospić

OD RASVJETE DO TESLE

Današnji aktualni sat trajao je nešto duže zbog brojnih oporbenjačkih pitanja.

Detalj s današnjeg Vijeća u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Detalj s današnjeg Vijeća u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. prosinca 2014. u 20.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Trinaesta sjednica Gradskog vijeća počela je s dvije primjedbe oporbenjaka. Najprije je Nikola Maras (SDP) pitao za zapisnik s prošle sjednice, a zatim je Sanja Rukavina (HSLS) predložila da se s dnevnog reda skine program lokalnog radija, a u svezi s tim i prijedlog proračuna za naredno godinu u kome je za radio planiran trošak od čak 600 tisuća kuna.
Marasu je odgovoreno da će zapisnik dobiti u materijalima za narednu sjednicu, a prijedlog Rukavinke nije prihvaćen, te je aktualni sat počeo izvlačenjem vijećničkog broja redoslijeda postavljanja pitanja. Pitanja su većinom podigli oporbeni vijećnici koje je zanimala raspodjela i korištenje stanova u Ličkom Osiku, javna rasvjeta u Metku, suvenirnica u Smiljanu…
Većinom je odgovorio gradonačelnik Petar Krmpotić. Za Lički je Osik rekao kako bi želio da bude naselje ugodnog življenja i da zna za probleme stanovanja. Za to područje iz gradskog proračuna su izdvojena sredstva za izradu projektne dokumentacije za obnovu zgrada. Istakao je potrebu da se u tome mnogo više angažira država.
- Obnovljene su zgrade u Ličkom Osiku, Korenici i Plitvicama u kojima su sada duhovi.- bio je slikovit Krmpotić.
Po njegovim riječima suvenirnica kod Tesle trebala bi preći u nadležnost Centra, a u tijeku su pregovori i dogovori s Ministarstvom kulture oko postavljanja spomenika Nikole Tesle koji treba biti ponos grada. Za vraćanje spomenika Grad je osigurao 250 tisuća kuna, ali se čeka učešće države.
Vijećnicu, inače profesoricu Gimnazije, Marijanu Musić Mašić (SDP) zanimalo je zašto nema klizališta za djecu, istakla je zapažanje iz učeničkih radova da ne žele ostati živjeti u Gospiću.
Krmpotić je njeno zapažanje s posla sveo na stranačko razmišljanje, i rekao da mladi odlaze iz cijele Hrvatske. Za klizalište je rekao da stoji 200 tisuća kuna i da se ti novci mogu u bolje stvari utrošiti. Vijećnike je zanimalo zašto se loše održavaju javne površine, korištenje naslijeđa u Budučkoj ulici, loše postavljen asfalt u groblju, parkirališta …

Gradsko vijeće

SJEDNICA 22. PROSINCA POPODNE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2014. u 10.00 sati

GOSPIĆ - Gradsko vijeće će po 13. put zasjedati u ponedjeljak popodne, 22. prosinca. Predsjednik Petar Radošević predložio je za dnevni red 21 točku.
Na ovoj posljednjoj sjednici razmotrit će se i usvojiti brojni programi rada za narednu godinu, a pred kraj sjednice bit će razmatran i proračun za narednu godinu koji je zacrtan na iznos od gotovo 72 milijuna kuna i manji je za 1,7 posto u odnosu na ovogodišnji.

Aktivnost osičkih osnovnoškolaca

PRIREDBA ZA STARIJE U DOMU

Osnovnoškolci su stigli pojačani HKUD-om Široka Kula.

OSički osnovnoškolci u gospićkom Domu za starije
OSički osnovnoškolci u gospićkom Domu za starije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. prosinca 2014. u 18.10 sati

Javlja Ivana Đapić

GOSPIĆ - Učenici i djelatnici Osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Ličkiog Osika i ove su godine, u suradnji s Caritasom Gospićko-senjske biskupije i HKUD-om Široka Kula, pripremili božićnu priredbu za korisnike Doma za starije i nemoćne osobe pod nazivom Mir u srcima.

U programu su sudjelovali učenici Karitativne i Vjeronaučne skupine, Školskog tamburaškog sastava, Učeničke zadruge i članovi dramske, folklorne i tamburaške sekcije kulskog HKUD-a. Želja svih sudionika programa bila je ista, a to je radost iščekivanja Božića podijeliti upravo s korisnicima Doma, željeli su ih obradovati pjesmom, plesom, scenskim prikazom, stiskom ruke i toplom riječi.

Ravnatelj Škole, Antonio Milinković i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe, Ivanka Vrkljan na početku su pozdravili korisnike, izvođače programa i ostale nazočne. Tijekom priredbe moglo se uživati u recitacijama učenika, pjesmi i svirci Tamburaškog sastava, ličkim plesovima u izvedbi HKUD-a. Posebne ovacije dobili su učenici nakon izvođenja igrokaza "Svakidašnji divani" te članovi dramske sekcije HKUD-a igrokazom "Košnja u docu".

Tijekom priredbe vidjelo se da su korisnici Doma dirnuti i da su ih učenici na trenutak vratili u njihovu mladost. Iako pritisnuti godinama, bolnih nogu poneki su se uhvatili i u kolo. Na kraju se u njihovo ime zahvalila korisnica, umirovljena učiteljica Manda Horvatović, poželjevši svima nama puno zdravlja i radnih uspjeha.

Dom smo napustili u večernjim satima. Na putu do kuće pratila nas je gusta magla. Ali razdragani osmijeh na staračkim licima nepovratno je zagrijao naša srca i probudio u nama želju da se što skorije ponovno susretnemo s tim dragim ljudima, potrebnima malih znakova naše pažnje. Mali smo im dar dali, a toliko smo primili zauzvrat…

Fotoreportaža s božićnog nastupa plesača

PONOVO PREMALENA DVORANA

Zaavršna slika zajedničkog nastupa mažoretkinja/© Marko Čuljat Lika press
Zaavršna slika zajedničkog nastupa mažoretkinja/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2014. u 22.40 sati, video dopuna 17. prosinca u 14.15 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta večeras je održan tradicionalni božićni nastup nekoliko grupa plesača. Najimpresivniji je bio nastup četiri različite grupe gospićkih mažoretkinja, a prepunu dvoranu oduševili su i mladi folkloraši gospićke osnovne škole i KUD-a iz Pazarišta.
Ponovo je dvorana bila premalena za sve zainteresirane Gospićane i stanovnike okolice. Možda bi nastup trebalo i ponoviti! (MaČ)

VIDEO ZAPIS:
">

PRVI PLJESAK

 
 

Projekt Nisi sam -pažnju ti dam

GOSPIĆKI PROJEKT MEĐU PET NAJBOLJIH

U Gospićkim školama financira se rad 18 pomoćnika u nastavi s preko milijun kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2014. u 19.20 sati

GOSPIĆ - Danas je održana početka konferencija na kojoj je tema bila kako pomoći učenicima s posebnim potrebama u gospićkim školama.

Gradu Gospiću je u sklopu Operativnog programa razvoja ljudskih potencijala osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama odobreno financiranje Projekta Nisi sam-pažnju ti dam u iznosu 1,1 milijun kuna, koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
- Tim projektom zaposleno je 18 nezaposlenih osoba koje su uključene u obrazovanje za pomoćnicu odnosno pomoćnika učenicima s teškoćama u razvoju.- kaže Nikolina Tonković Čorak, voditeljica Projekta, dodajući da su možda jedini Grad kome se u jednoj školi sufinancira 14 pomoćnika.

Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u redovite i posebne osnovnoškolske ustanove u mjestu prebivališta te pružiti podršku uspostavi sustava neposredne profesionalne potpore učenicima s teškoćama kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, te osposobljavanje nezaposlenih osoba za rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

Grad Gospić, kao Grad prijatelj djece, osiguravao je od 2009. godine pomoćnike u nastavi učenicima s teškoćama koje je financirao iz vlastitih sredstava. Nakon provedenog natječaja krajem rujna u Gospić je stigla odluka Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta da je od ukupno zaprimljene 43 prijave 26 odobreno te da se unutar njih Projektni prijedlog Grada Gospića nalazi na visokom petom mjestu.

Na današnjoj konferenciji bila je Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika koja je i pozdravila sudionice, te Željka Šikić predsjednica Udruge roditelja s poteškoćama u razvoju Pčelice iz Gospića.

Gospićki Projekt se odvija u osnovnim školama u Gospiću i Ličkom Osiku pod vodstvom njihovih stručnih službi, nastavnika i učitelja, pa su na konferenciji govorili i njihovi ravnatelji Ivica Radošević i Antonio Milinković.

Stručno izlaganje o inkluziji učenika u redovno školovanje na konferenciji je podnio prof. Darko Kobelić, poznati rehabilitator, renomirani stručnjak iz područja inkluzije, EU fondova te jačanja kapaciteta nevladinog sektora ali i jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave.
Prof. Kobelić je nakon provedenog osposobljavanja pomoćnica i pomoćnika u Gospiću obogatio i unio nova znanja, motivaciju i ideje u njihov rad, za sebe kaže kako se u Gospiću ne osjeća kao gost jer su kod njega edukaciju prošli mnogi nastavnici iz gospićke škole, ali i s Gradom Gospićem je u partnerstvu na projektima.
Odgovorna osoba i nositelj projekta "Nisi sam - pažnju ti dam" je Grad Gospić koji je osigurao kapacitete za razradu projektne aplikacije ali i provedbu projekta, u ime Grada Gospića nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika gđa. Marta Grgurić

Na kraju su nositelj i predstavnici partnera potpisali Sporazum o partnerstvu

12. redovna sjednica Gradskog vijeća Gospić

PLJUŠTALA PITANJA O PROBLEMIMA

Prisege dvojice novih vijećnika. Vijećnike je zanimala obnova Ličkog Osika, ali i refleksije novih zakona koji će uskoro na snagu.

Pred početak rada Vijeća u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Pred početak rada Vijeća u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2014. u 21.15 sati, video dopuna u 23.05 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas popodne, bilo se već smračilo, kada je počela 12. redovna sjednica Gradskog vijeća.
Prije početka sjednice zbog zahtjeva za stavljanje mandata u mirovanje vijećnika Andrije Benkovića iz Gospića i Karla Starčevića iz Pazarišta, koji su izabrani s liste koalicije HSP-HSLS, prisegu su položili kandidati s njihove liste Ivan Nekić, Lički Osik i Bariša Dejanović, Gospić.

Nakon toga vijećnici su pohitali do predsjedničkog stola kako bi izvukli brojeve s redoslijedom postavljanja pitanja na aktualnom satu koji je ovaj put potrajao dobrih 90 minuta. Bilo je dinamično. Pljuštala su brojna pitanja koja je i ovaj put otpočeo Nikola Maras, SDP, izražavanjem nezadovoljstva odgovorom o bežičnom internetu u Gospiću i pitanjem obnove stanova i zgrada u Ličkom Osiku, te stanju tamošnje hotelske ruševine, ali i o snižavanju cijene priključka za kanalizaciju. Druge je vijećnike interesirao početak rada pročistača otpadnih voda i daljnji plan izgradnje kolektora po gospićkim ulicama, o kantama i kesama za kućni otpad … Bilo je i pitanja o korištenju sredstava iz EU fondova, o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta, o izgradnji struje i vodovoda u Ćukovcu, te o refleksijama novog regionalnog zakona.

Na pitanja su odgovarali gradonačelnik Petar Krmpotić, i zamjenici Marta Grgurić i Ivan Biljan i drugi suradnici. Što se tiče bežičnog interneta vijećniku je dostavljen troškovnik radova, a u Osiku je zahvaljujući sufinanciranju iz gradskog proračuna u tijeku obnova šest zgrada, a nastavit će se na proljeće na još osam. Oporbeni vijećnici su zamoljeni da pomognu kod Vlade u rješavanju problema jer u agencijama u Zagrebu neće ni da čuju za Gospić. Gotov je projekt KIC-a i za njegov završetak trebaju dva milijuna kuna, a u agenciji DUDI neće ni da odgovore niti hoće nekoga primiti na razgovor.

Priključak kanalizacije je pojeftinio za dvije tisuće kuna jer je ukinuta naknada. Pročistač otpadnih voda je u probnom radu i uskoro će biti pušten u puni pogon, a bit će nastavljena gradnja kolektora u nekim ulicama. Bilo je interesa za značajnu obradu zemljišta, tražilo se u komadu 400 hektara, a jedva je pronađeno dva puta po sto hektara i investitor je odustao. Što se tiče EU fondova nedavno su povučena sredstva za financiranje rada 18 asistenata u osnovnim školama. Posljedice novog regionalnog zakona bit će tragične, kako je istakao gradonačelnik Krmpotić, bit će to posljednji čavao u lijes.

Video zapis s Vijeća:

">

Uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom

VRIJEDAN GRADSKI POKLON

Grad je ponovno darivao gospićke učenike s posebnom potrebama, stigao prvi tablet.

Marta  se pozdravlja s Anom/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Marta se pozdravlja s Anom/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2014. u 10.40 sati, viudeo dopuna u 15.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u posjeti Osnovnoj školi dr. Jure Turića bilo je gradsko izaslanstvo na čelu s Martom Grgurić, zamjenicom gradonačelnika.
I ovaj put Marta nije došla praznih ruku - grad je poslao platno i projektor za digitalnu sliku, ali i prvi - tablet. Bilo je lijepo vidjeti razdraganu i zadovoljnu djecu u razrednom odjelu posebnog programa za učenike s lakom mentalnom retardacijom i utjecajnim poteškoćama u razvoju.
Dogradonačelnicu djeca već dobro poznaju jer svaki put dobiju nešto što im pomaže u redovnoj nastavi. Grad Gospić je izradio kvalitetne programe koji su dobili i sredstva iz Europske unije te je osiguran rad tijekom ove godine 18 asistenata u nastavi u osnovnim školama.
Druženje je nastavljeno isprobavanjem tableta, ali i degustacijom kolača i sokova koji su pripremljeni za posjet gradskog izaslanstva.
Na poklonima se zahvalio ravnatelj Ivica Radošević.

VIDEO ZAPIS:

">

HKUD Široka Kula

KONCERT ZA PRVU GODIŠNJICU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.prosinca 2014. u 9.00 sati

ŠIROKA KULA - Prije godinu dana osnovan je HKUD Široka Kula i godinu dana rada i djelovanja obilježit će u subotu 6. prosinca u gospićkom kinu Korzo svečanim koncertom.

Koncert počinje u 19 sati, ulaz je besplatan a na programu su pjesme i plesovi Like, te pjesme iz svih folklornih zona Hrvatske. Imat ćete priliku poslušati izvedbe tamburaške sekcije, te pogledati igrokaze dramske sekcije. Kako bi program bio što zanimljiviju u goste je pozvan KUD Sveta Kata iz Zemunika kod kojih su Kuljani o ve godine bili u gostima na tamošnjoj večeri folklora.

Sjednica Gradskog vijeća Gospić

3. PROSINCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2014. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Za 3. prosinca Petar Radošević sazvao je 12. redovnu sjednicu Gradskog vijeća. Na dnevnom redu će se pred vijećnicima uz aktualni sat naći još 19 točaka.
Na početku sjednice saslušat će se izvješće Mandatnog povjerenstva o početku mirovanja mandata vijećnika i početku obnašanja mandata njihovih zamjenika u Gradskom vijeću. Vijeće bi o svemu tome trebalo donijeti zaključak.
Na ovoj sjednici vijećnici će donijeti odluku o ciljanim četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada Gospića te o urbanističkom planu uređenja turističke zone u Širokoj Kuli.
Nakon toga uslijedit će donošenje niza odluka o izmjenama programa korisnika proračunskih sredstava. Razmotrit će se i promjene ovogodišnjeg proračuna, odnosno o njegovom smanjenju u iznosu od 1,5 milijuna kuna ili za dva posto. Tako bi proračun bio "težak" 73,2 milijuna kuna.

Za čišći grad

PREDAVANJE O OTPADU

Sudionici današnjeg predavanja o otpadu/© Marko ČULJAT Lika press
Sudionici današnjeg predavanja o otpadu/© Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2014. u 16.30

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića danas je održano predavanje na temu Odvojeno sakupljanje otpada na području Grada Gospića.

Na predavanju je bilo govora o prednostima odvojenog sakupljanja otpada, zakonskoj regulativi na području zaštite okoliša, vrstama i klasifikaciji otpada, odvozu otpada, zelenim otocima, reciklažnim dvorištima, kompostiranju i ostalom s područja zaštite okoliša.

Posljednjih nekoliko godina u zaštitu okoliša i zbrinjavanja otpada, posebice onog kućnog, uz pomoć države u Gospiću je utrošeno dvadesetak milijuna kuna. Dobrim dijelom sanirano je odlagalište Rakitovac, a sada je velika akcija novoosnovane tvrtke Komunalac koja je nabavila i posebne posude za razne vrste otpada. One su već i raspoređene po Gospiću, a ima ih i u Ličkom Osiku. Tako je u Gospiću formirano 18 zelenih otoka, a u Ličkom Osiku su četiri. Bit će i dva reciklažna dvorišta.

Miješani komunalni otpad odvozit će se svakog tjedna, papir i plastika jednom mjesečno, a staklo jednom u dva mjeseca. Glomazni otpad odvozit će se na poziv građana. (MaČ)

Grad Gospić

BLAGDANSKO KIĆENJE

U subotu se pali prvi adventska svijeća.

Aadventske svijeća na Marti u Gospiću
Aadventske svijeća na Marti u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2014. u 16.00 sati

GOSPIĆ - Već nekoliko tjedana ekipe električara postavljaju blagdansku rasvjetu po Gradu. Danas smo iz tajništva Grada dobili priopćenje da će se povodom prve nedjelje Došašća uoči Božića, u duhu kršćanske vjere i tradicije u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u subotu 29. studenog služiti sveta misa s početkom u 18.00 sati.

Nakon mise kod kipa vodarice Marte u centru grada upriličit će se simbolično paljenje prve adventske svijeće čime će se najaviti vrijeme Došašća i iščekivanja Kristova rođenja.

SJEĆANJE NA RATNE LEGENDE

GOSPIĆKE SVIJEĆE ZA VUKOVAR

Mgr. Bogović misi u gospićkoj katedrali/© Marko Čuljat Lika press
Mgr. Bogović misi u gospićkoj katedrali/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2014. u 20.30 sati, video dopuna u 23.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas na 23. godišnjicu pada Vukovara, u grad na Vuki i Dunavu, otišlo je županijsko izaslanstvo i dio branitelja. Dio branitelja bio je na prosvjedu u Savskoj u Zagrebu.
Predvečer je u prvostolnici svetu misu za Vukovar, ali i ostala mjesta kao što su Gospić i Škabrnja služio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Tijekom propovijedi mladima je poručio da se mogu ponositi uspjehu svojih očeva koji su stvorili Hrvatsku za koju su bili spremni i život dati.
Katedrala je bila puna vjernika koji su stigli sa svijećama. Među njima su bili i županijski i gradski čelnici, i svi su se skupa nakon mise u procesiji uputili do Trga Stjepana Radića gdje su gradski službenici uz pomoć građana zapalili 1700 gradskih svijeća, a mnogi su donijeli i svoje svijeće i tako napravili simbol ratnog Vukovara - vukovarski vodotoranj.
Po dolasku procesije na Trgu je molitvu predvodio biskup msgr. Bogović.

REAKCIJE S FEJSA
www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/842213055829965/?type=1&comment_id=842628675788403&offset=0&total_comments=3

Goran Ostovic, Mile Stimac, Josipa Mrkonjić i 104 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Anka Vukman Di vas nema Ličani moji,treba vas izmisliti...
Jasna Saric Zupan Svaka čast Ličani moji!!!!!!!

1.688 Broj ljudi koji su vidjeli objavu
184 Likes, Comments & Shares


PRVI LIČKI VLOG O SVIJEĆAMA ZA VUKOVAR:

">SPOMEN-SOBA HRVATSKIH BRANITELJA

NA LISTI 137 VITEZOVA

Detalj s otvaranja spomen-sobe u Gospiću
Detalj s otvaranja spomen-sobe u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2014. u 9.45 sati

GOSPIĆ - U nedjelju je u KIC-u otvorena posebno uređena spomen-soba posvećena poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s područja grada Gospića i općina Perušić, Karlobag i Lovinac. U crnim okvirima slike su hrvatskih branitelja:

1. ALAR VLADIMIR
2. ANIĆ MILAN
3. ASANČAIĆ IVAN
4. ASIĆ DRAGAN
5. BILJAN IVAN
6. BLAŠKOVIĆ BENJAMIN
7. BORČIĆ MILE
8. BOROVAC IVAN
9. BOŠNJAK ANA
10. BRKIĆ TOMISLAV
11. BRKLJAČIĆ MILAN MARKOV
12. BRKLJAČIĆ MILAN NIKOLIN
13. BUBAŠ IVICA
14. BUNETA MLADEN
15. BUNETA DAMIR
16. BUTINA MILAN
17. BUTKOVIĆ JOSIP
18. CVITKOVIĆ ŽELJKO
19. ČAČIĆ TIHOMIR
20. ČANIĆ JOSO
21. ČANIĆ IVAN
22. ĆAĆIĆ PETAR
23. DELAČ JOSIP
24. DEVČIĆ STIPE
25. DOMAZET IVAN
26. DOMAZET MILE
27. DOŠEN IVAN
28. DRAGIČEVIĆ MILE
29. DRAŠKOVIĆ MILAN
30. DUNDOVIĆ IVICA
31. FAJDIĆ NINO
32. FARKAŠ MARTIN
33. FRKOVIĆ MILAN
34. FRKOVIĆ DRAGO
35. GRGURIĆ IVAN
36. GRŽAN MILAN
37. HEĆIMOVIĆ IVAN JURIN
38. HEĆIMOVIĆ IVAN MARKOV
39. HEĆIMOVIĆ JOSO
40. HRLE TOMISLAV
41. IVEZIĆ IVAN
42. JAKŠIĆ FRANJO
43. JELINIĆ IVAN
44. JELINIĆ ANTE
45. JOVANOVIĆ SLAVKO
46. JURČIĆ IVICA
47. JURIŠIĆ MILAN
48. KALUĐER ILIJA
49. KASUMOVIĆ NIKOLA
50. KATALINIĆ STJEPAN
51. KNEŽEVIĆ NIKOLA
52. KOLAK IVICA
53. KOSOVIĆ FRANJO
54. KRPAN NIKOLA
55. KULAŠ MILE
56. LOVRIĆ DOMINKO
57. MAHMUTOVIĆ MEHMED
58. MAJETIĆ MILAN
59. MARKOVIĆ JOSIP-MIHOVIL
60. MATAIJA MARIN
61. MATAIJA IVICA
62. MATANIĆ LUKA
63. MESIĆ IVICA
64. MESIĆ MILAN
65. MIHALJEVIĆ MILAN
66. MILINKOVIĆ JOSO
67. MILINKOVIĆ TOMO
68. MILKOVIĆ IVICA
69. MRAOVIĆ NIKOLA
70. MUDROVČIĆ JURE
71. MURGIĆ MILE
72. NIKŠIĆ PETAR
73. NIKŠIĆ IVICA
74. NIKŠIĆ JOSO
75. NIKŠIĆ NIKOLA
76. OBUĆINA NIKOLA
77. OREŠKOVIĆ NIKOLA
78. OREŠKOVIĆ MILE-ANTE
79. OREŠKOVIĆ ANTE
80. PAĐEN MILAN
81. PAVELIĆ TOMISLAV
82. PAVELIĆ LUKA
83. PAVELIĆ JOSO
84. PAVIČIĆ TOMO
85. PAVIČIĆ IVICA
86. PAVIČIĆ LUKA
87. PERKOVIĆ IVAN
88. PIRIĆ JUSO
89. PRŠA NIKOLA
90. RADOŠEVIĆ MILAN
91. RAKIĆ PREDRAG
92. RUBČIĆ BRANKO
93. RUKAVINA MILAN
94. RUKAVINA IVICA
95. RUKAVINA MATE
96. RUKAVINA IVAN
97. RUPČIĆ STJEPAN
98. RUŽIĆ ZDENKO
99. SEKULIĆ BLAŽENKA
100. SEKULIĆ JURAJ
101. SEKULIĆ MILAN
102. SERDAR IVAN
103. SMOJVER MILE
104. SOKOLIĆ IVICA
105. STARČEVIĆ DRAGAN
106. STILINOVIĆ IVICA
107. STILINOVIĆ JURE
108. SUKNAIĆ NIKOLA
109. SVETIĆ BOŽO
110. ŠABAN LUKA
111. ŠARIĆ JOSO
112. ŠARIĆ MARTIN
113. ŠIMAC MLADEN
114. ŠIMUNIĆ IVAN
115. ŠKRBINA JOSIP
116. ŠOP MILAN
117. ŠOP PAVE
118. ŠTAVLIĆ IVAN
119. ŠTIMAC IVAN IVANOV
120. ŠTIMAC IVAN ANTIN
121. ŠTIMAC IVAN MILIN
122. ŠTIMAC ŽELJKO
123. ŠTIMAC JOSIP
124. TILDER JOHANNES
125. TONKOVIĆ PETAR
126. TONKOVIĆ BOŽO
127. UZELAC TOMO
128. VESELIN BLAŽ
129. VLAINIĆ MIROSLAV
130. VOJVODIĆ MILE
131. VRBAN IVAN
132. VRKLJAN LUKA
133. VUKELIĆ ŽELJKO
134. VUKŠIĆ JURAJ
135. ŽARKOVIĆ JOSIP
136. ŽIVKOVIĆ JOSIP i
137. ŽUPAN MILAN

REAKCIJE S FEJSA:

www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/841954915855779/?type=1&theater

Dalibor Devčić, Mile Vuković i 10 ostalih se ovo sviđa.
910 Broj ljudi koji su vidjeli objavu
55 Likes, Comments & Shares

www.facebook.com/marko.culjat
Martin Jadranka Vujnovic, Jelena Jeca Butković, Jure Juksa Stanković i 33 drugih

Otvorena spomen-soba hrvatskih branitelja

GOSPIĆ PUN PONOSA I SUZA

Ponosni Gospićani sa suzama u očima obnovili su sjećanje na poginule i umrle hrvatske vitezove.

Sveta misa u Gospiću/© Marko Čuljat lika press Gospić
Sveta misa u Gospiću/© Marko Čuljat lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. studenoga 2014. u 15.10 sati, video dopuna u 22.05 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je najveći lički grad bio u znaku Domovinskog rata i žrtava koje su pale za slobodu. Naime, 19 godina nakon završetka Domovinskog rata završena je spomen-soba poginulih i umrlih hrvatskih branitelja.
Tim povodom najprije je u gospićkoj prvostolnici msgr. Mile Čančar, predvodio svetu misu, a zatim je na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima položen vijenac i zapaljene su brojne svijeće.
Kolona roditelja, obitelji poginulih i umrlih, lokalnih čelnika i udruga iz domovinskog rata uputila se zatim pješice do KIC-a gdje je otvorena spomen-soba branitelja. Skup je prvi pozdravio Ivica Šimac, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, ali zbog gušenja u suzama nije mogao završiti svoje izlaganje. Nakon toga skup je pozdravila Kata Brkljačić, predsjednica Udruge udovica, te Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića i Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine.
Do spomen-sobe koju je blagoslovio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik prve su se uputile obitelji poginulih s područja grada Gospića, te općina Perušić, Karlobag i Gospić. Za svaku ratnu godinu u zamračenoj prostoriji svijetlio je stup sa slikama i imenima poginulih i umrlih hrvatskih vitezova što je izazvalo suze kod njihovih najbližih dok su ih obilazili. Suze nisu ni drugi mogli suzdržati.

PRVI LIČKI VLOG O MLADIĆIMA U CRNOM OKVIRU:

">

REAKCIJE S FEJSA:
www.facebook.com/marko.culjat/posts/940045266024640?comment_id=940280782667755&offset=0&total_comments=5

Mario Marković, Jelena Jeca Butković, Marija Milinković Smiljanić i 26 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Heroji !!! Laka im Hrvatska gruda !
Damir Grivičić Svim nasima,tvom stricu mom Čarliju i tvom pokojnom tastu i svim ostalim mojim sugrađanima i ličanima! Bog i hrvati! Laka im Hvrvatska gruda.
Damir Grivičić Vidis kako je to lipo,kad ti tvoj gradonacelnik odma prepozna sto je dika i ponos tog naseg grada i ove drzave i sam borac i iskren gospican i on i njegova familija,to je nasa odlika i nikad nismo razjedinjeni.Svaka cast,mi imamo jednu ulicu i jedan ponos. GS grad koji nije izao,grad ponosnih i cestitih hrvata!
Marija Milinković Smiljanić Naš ponos,naši heroji

www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/841012392616698/?type=1&theater
Ivan Nekić, Dubravka Jakšetić, Renée Radosevic i 21 drugih su rekli da im se ovo sviđa. Darko Štuka R.I.P.
Marija Jelinić

2.076 Broj ljudi koji su vidjeli objavu
117 Likes, Comments & SharesGospodarenje otpadom u Gospiću

DNEVNO PO STANOVNIKU KILOGRAM OTPADA

Procijene govore da je prošle godine odloženo 4300 tona komunalnog otpada

Detalj iz Rakitovca 2003./Foto arhiva Lika pressa Gospić
Detalj iz Rakitovca 2003./Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2014. u 18.05 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posljednjih nekoliko godina mnogo se toga učinili na zaštiti okoliša.
U prvom redu pristupilo se uređenju tisuća i tisuća tona otpada na odlagalištu u Rakitovcu na istoku grada. Procjenjuje se da je samo prošle godine tamo odloženo oko 4300 tona komunalnog otpada ili po stanovniku 0,92 kilograma dnevno. Otpad nastaje u domaćinstvima, raznim javnim objektima, ali i na javnim površinama.
Komunalni otpad u domaćinstvima skuplja se na različite načine. Plastične vreće koristi 20 posto domaćinstava, 70 posto koristi kante volumena 80 litara, a dva posto kante od 120 litara. Osam posto domaćinstava koristi veće kante, odnosno kontejnere.
Dio otpada je i dosada prikupljan odvojeno uz pomoć 36 zelenih otoka na kojima su po tri spremnika od 1100 litara zapremine za papir, staklo i plastiku. Temeljem studije o zbrinjavanju otpada Fond je osigurao milijun kuna za nabavku nove komunalne opreme za prikupljanje otpada koje su ovih dana raspoređene diljem grada. Na tim novim kantama su i natpisi za kakvu su vrtu otpada. Većinom su plastični, jedino su za robu i odjeću željezni i svijetlo su smeđe boje. Dio sredstava je namaknut i iz gradskog proračuna.
U sklopu spomenute studije izvršena je analiza otpada. Udio kuhinjskog i biorazgradivog otpada iz vrtova je 16,8 posto. Papira i kartona je 14,8 posto, a plastike 19,2 posto. Udio staklene ambalaže se smanjuje čemu doprinosi organizirani otkup pa stakla u otpadu ima 2,5 posto. Udio pelena i sličnih proizvoda je pet posto, a tetrapaka 2,83 posto. PET ambalaža je smanjena zbog otkupa i iznosi 0,5 posto u otpadu. Ukupni udio tekstila i obuće je 6,8 posto.
Sitnice kao komponentu komunalnog otpada predstavlja smjesa voća, povrća, mesa i kože, te kruha, lišća, pepela, prašine, sitna plastike, metali i strugotine, baterije, lijekovi, zemlja i kamenje …do 40 milimetara veličine, one iznose 26,2 posto.
U sklopu sanacije odlagališta u Rakitovcu koje se koristi od 1992. godine izvršeni su pripremni radovi u vrijednosti od gotovo 700 tisuća kuna. Za drugu fazu radova Grad Gospić je u suradnji s Fondom proveo natječaj za drugu fazu sanacije i osigurana su sredstva veća od devet milijuna kuna. Predstoji još posljednja treća faza, zatvaranje Rakitovca što će stajati daljnjih sedam milijuna kuna.

U objektivu

NEKE NOVE MAŽORETKINJE

Nove gospićke mažoretkinje/Snimio © Marko Čuljat Lika press
Nove gospićke mažoretkinje/Snimio © Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. studenoga 2014. u 21.10 sati

GOSPIĆ - Mažoretkinje koje već godinama djeluju pri Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića dobile su ove jeseni pojačanje od 16 djevojčica koje uporno vježbaju. Pod budnim okom voditeljice Dragice Rogić prvi nastup koji će biti za Božić. (MaČ)

Uz blagdan Svih svetih

POČAST MRTVIMA

Detalj iz gospićkog groblja/©Marko Čuljat Lika press Gospić
Detalj iz gospićkog groblja/©Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. studenoga 2014. u 16.10 sati, video dopuna u 23.40 sati

GOSPIĆ - Proteklih nekoliko dana brojni Gospićani obilazili su Gradsko groblje sve. Marije Magdalene i uređivali posljednja počivališta svojih najmilijih, zapaljene su tisuće svijeća i položeno je cvijeće.
Brojna rodbina Hrvata koji su stradali nakon ulaska partizana u najveći lički grad 1945. nije zaboravila svoje najbliže. Zapaljene su svijeće na spomen-obilježje s vanjske strane groblja gdje se još uvijek nalaze posmrtni ostaci više tisuća nedužnih Gospićana Hrvata. Ima svijeća i cvijeća i na skupnome grobu preko dvadeset Hrvata iz Žabice i Kaniže koji su sve do Domovinskog rata bili sahranjeni u Magudovoj ogradi u Kaniži, i danas imaju skroman grob u gradskom groblju. Nažalost, još uvijek u okolici Grada ima neistraženih skupnih grobišta u kojima su stotine i stotine žrtava koje su likvidirali partizani i nove vlasti godinama poslije završetka Drugog svjetskog rata.
Danas je kod spomen-križa odana počast mrtvima i poginulima za Hrvatsku. Vijence su položila izaslanstva Grada Gospića, Ličko-senjske županije i domovinskih udruga. Molitvu je kod križa predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik koji je nakon toga predvodio i svetu misu u kapelici Svih svetih.

VLOG S GOSPIĆKOG GROBLJA:

">

Uz blagdan Svih svetih

MISA U GROBLJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. listopada 2014. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Povodom blagdana Svih svetih 1. studenog odavanje pošte umrlima i poginulima biti će u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u 14.30 sati molitvom i polaganjem vijenaca na spomen-križ. U 15 sati sveta misa biti će u kapelici Svih svetih na groblju.

Zaštita okoliša

SANACIJA RAKITOVCA

Posljednjih dvadesetak godina nakupilo se otpada na istoku Grada čija je sanacija u drugoj fazi.

Detalj iz Rakitovca/© Marko ČULJAT Lika press Gospić
Detalj iz Rakitovca/© Marko ČULJAT Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. listopada 2014. u 14.30 sati, video dopuna u 19.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Mnogi su Gospićani, a i Bilajčani bili nezadovoljni kada je počelo odlaganje otpada, ali samo onog kućnog, započelo u Rakitovcu, na istoku Grada a nedaleko Bilaja. Ubrzo su uslijedile i demonstacije Bilajčana koji je smrad dolazio do kuća.
Posljednjih godina u Hrvatskoj se sve više pozornosti poklanja zbrinjavanju svih vrsta otpada, pa je tako na red došao i gospićki Rakitovac.
- Prošle godine izvršena je prva faza sanacije odlagališta u što je uključena sanacija terena što je stajalo gotovo 700 tisuća kuna, a stigla je i potpora i iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: U drugoj fazi sanacije investirano je preko devet milijuna kuna u sanaciju. Sredstva su utrošena u oblikovanje tijela odlagališta s prometnicama, izgradnju raznih objekata, te reciklažno dvorište i hortikulturno rješenje. - kaže Ivan Bilja, zamjenik gospićkog gradonačelnika s kojim smo danas posjetili Rakitovac.
Za razliku od prijašnjih boravaka na toj lokaciji danas smo ga obišli u niskim cipelama jer su razni građevinski radovi pri kraju. Bilo bi i više napravljeno da nije bilo obilnih kiša. Prilazni put je gotov o pripremljen za asfaltiranje, bijeli se ploha na koju će se odlagati otpad, a bijela je zbog geo platna. S te plohe skupljat će se iscjedak u posebne spremnike kako se ne bi zagađivao okoliš. I danas je nekolicina radnika nešto radili na tim spremnicima, a bio je i nadzorni Jakov Burazin iz tvrtke IPZ uniprijekt terra Zagreb, koji je inače stigao i kao projektant cijelog posla.
Procjenjuje se da je samo prošle godine u Rakitovcu odloženo preko četiri tisuće tona kućnog otpada.
Jedno reciklažno dvorište nalazit će se iza gradskog groblja i iza Staračkog doma. Tu će građani moći ne samo predati već i prodati selekcionirani kućni otpad poput novina, plastike, željeza ...

VIDEO ZAPIS:

">

UZ DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI

PONOS GRADA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. listopada 2014. u 12.20 sati

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik i njegova zamjenica Marta Grgurić priredili su prijem za izaslanstvo Gradskog društva CK i dobrovoljne darivatelje krvi.
U izaslanstvu je bila Katica Prpić, predsjednica i Vlado Brkljačić, tajnik Gradskog društva CK, te nekolicina davatelja.
Gradonačelnik Krmpotić je istakao da su dobrovoljni darivatelji krvi ponos grada i da će Grad uvijek i financijski pratiti djelatnosti Crvenog križa.
Na prijemu se čulo da Crvenom križu nedostaje skladišnog i radnog prostora za razvoj novih djelatnosti, da se godišnje prikupi između 400 i 500 doza krvi, te da ima od 150 do 250 darivatelja krvi i da se podmiruju potrebe bolnice. Socijalnim programom obuhvaćeno je pedesetak osoba.
Za postignute rezultate ove je godine Gradsko društvo CK dobilo i Nagradu Grada Gospića. (MaČ)

85. godišnjica Gradske limene glazbe

SVEČANI KONCERT

Gosti pjevači bili su Željko Krušlin Kruška i Gospićanka Ivana Rukavina.

Gospićka limena glazba/Snimio © Marko Čuljat Lika press Gospić
Gospićka limena glazba/Snimio © Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. listopada 2014. u 22.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras je Gradska limena glazba svečanim koncertom obilježila svoju 85. godišnjicu rada i djelovanja. Glazba je osnovana daleke 1929. godine u sastavu tadašnjeg DVD-a Gospić.
Na koncertu gosti su bili popularni pjevač Željko Krušlin Kruška i Gospićanka Ivana Rukavina. Među brojnim publikom bio je i msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup i izaslanstva lokalne i regionalne samouprave. Dodijeljena su i brojna priznanja. Jedna je dodijelio Ivan Biljan, zamjenik gospićkog gradonačelnika, a druga Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture. Jedno od priznanja dobio je i Milan Ostović, ravnatelj Glazbe.

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ:

">

GOSTI KONCERTA U GOSPIĆU
">

Poziv za Široku Kulu

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. listopada 2014. u 20.20 sati

GOSPIĆ - Prema obavijesti koja je stigla u našu redakciju iz gradske uprave, u ponedjeljak, 13. listopada navršava se 23. godišnjica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinskom ratu.

Tim povodom u Širokoj Kuli će biti komemoracija pa će u 15.30 sati biti polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Širokoj Kuli. U 16 sati 16.00 sati u župnoj crkvi sv. Mateja bit će sveta misa. Nakon mise je prezentacija nastavnog sata Domovinskog rata u Područnoj školi u Širokoj Kuli.

Uz Dječji tjedan u Gospiću

POKLONI I PRIJEMI DJECE

Darovi u gospićkoj bolnici
Darovi u gospićkoj bolnici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2014. u 12.00 sati

GOSPIĆ - Povodom Dječjeg tjedna jutros je gradsko izaslanstvo na čelu s Martom Grgurić, zamjenicom gradonačelnika posjetilo dječji odjel Opće bolnice.
Nešto ranije stigle su i aktivistice Društva naša djeca, a svi su oni došli punih ruku. Darivali su dječji odjel knjigama kojima će se popuniti prostor boravka, zabave i igre djece na odjelu.
Sutra prije podne jedno vrijeme klupe u gradskoj vijećnici zauzet će najprvo klinci i klinceze Dječjeg vrtića Pahuljica, a nakon njih učenici Osnovne škole dr. Jure Turića. (MaČ)

Investicije u opremu za zaštitu okoliša

OPREMA ZA SORTIRANJE OTPADA

Građani će besplatno dobiti posude za otpad koje treba sortirati.

Novi gospićki kontejneri/©Marko Čuljat Lika press Gospić
Novi gospićki kontejneri/©Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

6. listopada 2014. u 16.00 sati, video dopuna u 23.20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Gradsko komunalno poduzeće Komunalac, koje je osnovano početkom ove godine i naslijedilo je dio posla od tvrtke Usluga, sve se više oprema.

Danas je novinarima predstavljena oprema za skupljanje gotovo svih vrsta kućnog otpada u što je uloženo dosta sredstava. Prema dokumentaciji koja nam je predočen do sada je u opremu investirano 4,5 milijuna kuna u čemu je uz Grad Gospić sudjelovao sa znatnim sredstvima i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novinarima su o svemu tome govorili Ivan Biljan, zamjenik gospićkog gradonačelnika, Pavao Pavelić, pročelnik za komunalije te čelni ljudi Komunalca Milan Devčić Brico i Mile Uremović.

Za prikupljanje otpada najviše je nabavljeno posuda od 120 litara zapremnine i to 1800 komada, nabavljeno je i 70 posuda zelene i plave boje ovisno o namjeni, te 50 velikih kontejnera za papir, plastiku i staklo. Nadalje, nabavljeno je i 12 polupodzemnih kontejnera, a nije zaboravljeno ni osam kontejnera za tekstil. Građanima će biti na raspolaganju, za sada, 230 minu kompostera za travu iz dvorišta ili vrta, a samo nabavka stroja za sabijanje otpada stajala je preko 2,5 milijuna kuna. I za vrtićare nabavljeni su specijalni kontejnerčići da se navikavaju na sortiranje otpada od malih novu.

REAKCIJE S FEJSA:
www.facebook.com/marko.culjat/posts/916152015080632?comment_id=916613361701164&offset=0&total_comments=2
Jasna Peitel, Maja Baburić Strilić, Martin Jadranka Vujnovic i 13 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Ivan Nekić još kad dođu i novi računi, bit će veselja...
Adela Butorac BAŠ TAKO....KOŠTAT ĆE NAS...


VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ LTVG-A.

">

Svečanost vatrogasaca u Gospiću

BLAGOSLOV ZASTAVA I NOVE CISTERNE

Skup vatrogasaca ispred DVD doma u Gospiću
Skup vatrogasaca ispred DVD doma u Gospiću

24. rujna 2014. u 16.30 sati

Pripremio M. Čuljat

GOSPIĆ - U sklopu obilježavanja 135. obljetnice postojanja vatrogastva danas je upriličena prigodna svečanost na kojoj su blagoslovljene nove zastave gospićkih i pazariških vatrogasaca i nova cisterna.
Svečanost je počela svetom misom u prvostolnici koju je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik. Na svetoj misi je bio general Mladen Markač, te čelnici Grada Gospića i izaslanstvo Ličko-senjske županije. Tijekom mise msgr. Čančar blagoslovio je nove vatrogasne zastave Javne vatrogasne postrojbe iz Gospića i DVD-a iz Pazarišta.
Nakon svete mise položen je vijenac i zapaljene su svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, a zatim je Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića uručio ključeve nove cisterne gospićkim vatrogascima, a ključeve stare cisterne pazariškim i tom prigodom iskazao zahvalnost vatrogascima na svemu učinjenom do sada. Novu cisternu blagoslovio je župnik Čančar.
- DVD je djelovao od 1879. do 1975. kada je osnovana profesionalna postrojba koja je jedno vrijeme djelovala pri MUP-u. Sada naša postrojba ima 24 pripadnika. - rekao je Mile Aasić, zapovjednik JVP Gospić.
- Posebno zahvaljujem gradonačelniku Krmpotiću na pomoći pri nabavki cistrne. Posebno se danas zahvaljujem vašim žurnim službama na pomoći prilikom poplava u Slavoniji. Dokazali smo da možemo odgovoriti na sve ugroze. S Hrvatskom vojskom i policijom pokazali smo da smo jaki. - rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske.

Javna vatrogasna postrojba Gospić

BLAGOSLOV VOZILA I ZASTAVA

Članovi DVD-a Pazarište često pute voze i pitku vodu/Foto arhiva ©Lik@ pressa
Članovi DVD-a Pazarište često pute voze i pitku vodu/Foto arhiva ©Lik@ pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. RUJNA 2014. U 9.45 SATI

GOSPIĆ - U organizaciji Javne vatrogasne postrojbe sutra će u 10 sati u prvostolnici biti sveta misa i polaganje vijenaca na spomenik Domovinskom ratu.
Nakon toga obavit će se blagoslov novog vatrogasnog vozila i zastava JVP i DVD-a Pazarište.

11. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

DOBRO PUNJENJE PRORAČUNA

Nakon šest mjeseci ostalo je nešto kuna viška.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2014. u 20.10 sati

Pripremio M. Čuljat

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Petra Radoševića, danas popodne održana je 11. sjednica Gradskog vijeća.
Prije samog početka oporbeni vijećnici su ili protiv proširenje dnevnog reda što je postala praksa posljednjih nekoliko sjednica, a što neće tolerirati jer nisu spremni za raspravu, primjerice, o prijedlogu za suce porotnike, a da nemaju životopis.
Na Aktualnom su se satu vijećnici, pretežito iz oporbenih redova, interesirali za investiranje u nove proizvodne objekte, o radu Radio Gospića, o obnovi zgrada u novom Ličkom Osiku, asistentima u osnovnim školama, obilaznici Gospića, odumiranju sela, refleksijama nove porezne politike i slično.
Najviše odgovora dao je gradonačelnik Petar Krmpotić, a dio i njegovi suradnici iz gradske uprave. Današnji dnevni red je nadopunjen kako bi se omogućio daljnji proces izmjene prostornih planova, a tiče se lokacija odlagališta i zbrinjavanja otpada, nakon ega će uslijediti i rasprave.
Radio Gospić se plaća po izvršenim uslugama, zapošljava devet radnika, a Grad je vlasnik četvrtine Radija. U Ličkom osiku za 145 radnih dana treba se završiti obnova prvih šest zgrada, a zatim slijedi obnova pročelja i krovova idućih osam objekata. Kako je istakla zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić, Grad je jedan od rijetkih koji ima gotovu dokumentaciju za aplikacije iz europskih fondova za područje Ličkog Osika. U osnovnim školama šest je asistenata u nastavi, a treba ih još, Grad je za njih osigurao 200 tisuća kuna, a treba gotovo dva milijuna kuna što se očekuje od ministarstava.
Grad će u suradnji s nadležnim institucijama osigurati pomoć poljodjelcima zbog šteta od prevelikih kiša. Proračun je zbog nove porezne politike smanjen za sedam milijuna kuna, ali će se pokušati zadržati cijene usluga za roditelje. Gradonačelnik je obećao da će do kraja mandata biti izgrađen novi dječji vrtić, te da će pomoći dežurstvo u jednoj od dvije ljekarne u Gospiću koje je nedavno ukinuto nakon uvođenja sanacijske uprave u Domu zdravlja.
Pavao Pavelić, pročelnik za komunalne djelatnosti, odgovorio je o (ne)plaćanju komunalne naknade za državne objekte. Najveći je dužnik vojarna čiji je mjesečni račun 15 tisuća kuna, nešto duguje i Carina. U tijeku su papirnato prepucavanje i ovrha za dvije ovogodišnje rate. U pitanju su komunalni prihodu od 300 tisuća kuna.

Za pola godine ostvaren je proračunskih prihod od 29,7 milijuna kuna i ostao je višak od 729 tisuća kuna. S prošlogodišnjim viškom ukupan je iznos od 1,7 milijuna kuna koji će se do kraja godine utrošiti za izradu projekata. Grad nije stvarao nova zaduženja tijekom ove godine.
Andrija Benković je u ime oporbenih vijećnika pročitao priopćenje s nizom primjedbi na proračun, i rekao da će oni biti suzdržani prilikom glasovanja.

Zasjedanje Gradskog vijeća

19. RUJNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2014. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Nova sjednica Gradskog vijeća sazvana je za petak 19. rujna. Predsjednik Petar Redošević predložio je dnevni red od samo sedam točaka.
Nakon aktualnog sata i usvajanja zapisnika s prošle sjednice razmotrit će se polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna, ali i izvješće o reviziji. Očekuje se da će vijećnici donijeti odluku o osnivanju Savjeta mladih.

KAKO DO NOVOG KROVA

POTPORA ZA ZAMJENU SALONITA

Država daje oko 16 kuna potpore po salonit ploči koja je opasna za zdravlje.

Salonitni krovovi u Budačkoj ulici/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press
Salonitni krovovi u Budačkoj ulici/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2014. u 20.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Protekla 24 sata čekali smo nekakvog šefa iz jedne firme koja jedina ima pravo da prodaje crijep u zamjenu salonitnog pokrova na privatnim kućama. I nisu se ponovno javili, te je to izaziva sumnju u čistoću cjelokupnog posla.Država daje potporu da se za zdravlje opasni salonit zamjeni i zbrine na odgovarajući način.

- Znaš to ti se baš i ne isplati, za iste novce i bez potpore možeš nabaviti kvalitetniji pokrov nego što se nudi. - riječi su jednog mladog trgovca.

Kako smo već ranije pisali, na gradskom odlagalištu otpada na istoku Grada uređuje se poseban prostor, kazeta, u koju će se odlagati salonit s gospićkih krovova, ali i salonitne cijevi od vodovoda, kanalizacije …

- Završena je izgradnja same kazete za odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest, nije u uporabi dok se ne popuni kazeta nedaleko Udbine što je dogovoreno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za kazetu treba još izraditi prilazni put i vagu jer se sav materijal prije odlaganja važe. - izjavio je za Ličke novine Ivan Biljan, zamjenik gospićkog gradonačelnika.

Od Biljana smo i saznali da se besplatnim odvozom azbestnog materijala na gospićkom području bavi tvrtka Metis i to njegova ispostava iz Otočca. Oni se mogu kontaktirati na telefon broj 771 - 323, a nalaze se u otočačkoj poslovnoj zoni na Špilniku. Vlasnik azbestnog krova dužan ga je uredno složiti na paletu koju može dobiti u Metisu ako se prije toga sam ne snađe, a kod njih se mogu dobiti i velike vreće za spremanje puknutih ploča i sitnih komada. Metis se priprema otvoriti ispostavu i u Gospiću.

Kod Martinčića, u prodavaonici građevinskog materijala, saznali smo da se za zamjenu salonita može iskoristiti samo jedva marka crijepa. Naime, državna subvencija koja iznosi kunu po kilogramu salonita ne može se ostvariti, primjerice, za neku drugu marku crijepa ili za pocinčani ili aluminijski pokrov. Od vlasnika tvrtke Martina Jelinića saznali smo da u ovoj kombinaciji salonit važe i odvozi tvrtka Ecooperativa koju se može kontaktirati na besplatni telefon broj 0800 / 805 - 815. Oni izdaju potvrdu temeljem koje se može osigurati državna potpora, odnosno potpora Fonda za zaštitu okoliša. Kod njega se novi pokrov uplaćuje u punom iznosu, a refundaciju vrši proizvođač crijepa temeljem potvrde o težini salonita. Saznali smo da sve relativno brzo bude obavljeno i isplaćeno.

Uz početak nove školske godine

BESPLATNO U ŠKOLU

I dalje besplatan prijevoz učenika srednjih škola!

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2014. u 15.00 sati

GOSPIĆ - U uredu gradonačelnika Petra Krmpotića danas je potpisan ugovor o sufinanciranju troškova prijevoza učenika srednjih škola s područja grada Gospića za razdoblje od rujna do prosinca ove godine.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Petar Krmpotić, a ispred Autotransa Krešimir Ban i Autoprijevoza Otočac Ivica Orešković. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prošle je godine smanjilo iznos sufinanciranja prijevoza učenika za 20 posto pa je Grad Gospić odlučio izdvojiti dodatna sredstva iz proračuna kako bi se nadoknadio taj iznos i tako olakšalo roditelje dodatnog mjesečnog troška.

Prijevoz u srednje škole danas koriste 164 učenika koji bi mjesečnu kartu morali plaćati i do 800 kuna, a ovom odlukom trošak preuzima Grad Gospić i time im je prijevoz u potpunosti besplatan. Kroz ovakve poteze Grad i dalje nastavlja trend ulaganja u školstvo. Napomenimo da godišnje oko milijun kuna odlazi samo na one programe i projekte (produženi boravak, prijevoz učenika, asistenti u nastavi …) koji nisu u zakonskoj obvezi financiranja Grada, ali Grad Gospić ta sredstva nastoji osigurati kako bi učenici imali uvjete za što bolje i kvalitetnije obrazovanje.

Na samom kraju gradonačelnik Krmpotić je iskazao zadovoljstvo dosadašnjim uslugama odabranih autoprijevoznika te izrazio nadu kako će se ovakva iznimno korektna suradnja nastaviti i dalje. (M. N.)

Prvi napad na Gospić

POČAST POGINULIM BRANITELJIMA

Riječki roditelji poginulih branitelja u Bilaju/Snimio ©Marko Čuljat Lika press Gospić
Riječki roditelji poginulih branitelja u Bilaju/Snimio ©Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2014. u 19.15 sati

BILAJ - Danas popodne, na 23. godišnjicu četničkog napada na Bilaj i Gospić, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima.
Vijenac je najprije položen na spomenik poginulim braniteljima iz Rijeke. Tu su vijenac položili i roditelji i rodbina poginulih branitelja. Ovaj put u izaslanstvu Udruge roditelja poginulih branitelja iz Rijeke stigli su Mate Antolas kome je ovdje poginuo sin Boris, Jela Stipanović kojoj je poginuo sin Ive, Ružica Šebalj kojoj je ovdje poginuo sin Mladen, Ivka Grbac čiji je sin Neven poginuo na Čanku i Ruža Salopek čiji je sin Nikola poginuo kod Otočca.
Počast poginulima za Hrvatsku odana je i kod spomen križa u mjesnom groblju. Molitvu je predvodio vlč. Zlatko Sušec.
Sveti misa održana je na ulazu u pećinu Sv. Stjepana gdje su tijekom Domovinskog rata nakon uništavanja župne crkve služene svete mise. Misu je danas vodio Josip Šimatović, duhovnik iz Gospića.
Na bilajskoj svečanosti danas je bio gradonačelnik Petar Krmpotić, izaslanstva brojnih udruga te Hrvatske vojske i policije. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O BILAJSKOJ MISI:

">

Datumi iz Domovinskog rata

USPJEŠNA OBRANA GOSPIĆA I OKOLICE

Ratni motiv iz Gospića/Foto arhiva© Lik@ pressa Gospić
Ratni motiv iz Gospića/Foto arhiva© Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2014. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Obilježavanje 23. godišnjice uspješne obrane od napada na Bilaj i Gospić upriličit će se u Bilaju u petak 29. kolovoza.
U 16.30 sati je polaganje vijenaca na spomenik poginulim pripadnicima HV-a s riječkog područja te na centralni križ u mjesnom groblju.
U 17.00 sati je sveta misa kod pećine Sv. Stjepana koja se služila je kao sklonište i svetište tijekom Domovinskog rata.

KIC GOSPIĆ

KONCERT RADIO LUKSEMBURGA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2014. u 19.00 sati

GOSPIĆ - U subotu 30. kolovoza s početkom u 23 sata održava se koncert grupe Radio Luksemburg. Ova zagrebačka pop-rock grupa, prepoznatljiva po jedinstvenom zvuku predstavit će se u punom sjaju u atriju KIC-a Gospić. Radio Luksemburg je, u malo više od tri godine djelovanja na glazbenoj sceni, izdao dva albuma s kojih je skinuto osam singlova koji imaju sedam prvih mjesta na top listama, objavio je osam spotova, održao četrdesetak nastupa te dobio glazbenu nagradu Porin.

Formiranje Zbora narodne garde u Gospiću 1991.

POČAST 71 POGINULOM BRANITELJU

Na današnji dan prije 23. godine na placi su postrojeni prvi pripadnici legendarnog ZNG-a.

Odavanje počasti na gospićkom groblju/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Odavanje počasti na gospićkom groblju/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2014. u 15.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Polaganjem vijenaca na spomen-križ u gradskom groblju, na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata te na bistu dr. Franje Tuđmana i svetom misom danas je obilježena 23. godišnjica utemeljena gospićkog Zbora narodne garde.

Tog dana na stočnoj placi u Smiljanskoj ulici okupili su se hrvatski sinovi spremni i goloruki krenuti protiv pobunjenih susjeda Srba, četnika i pripadnika bivše armije. Troprstaši su katolički Uskrs 30. travnja označili napadom na policijsku postaju na Plitvicama, a izrešetali su i talijanski autobus turista koji su bili tradicionalni gosti u tome dijelu Like. Usput su opljačkali i blagajnu hotela Jezero. Tad je i prva hrvatska žrtva Domovinskog rata redarstvenik Josip Jović.

Na placi, prilikom postrojavanja prvih pripadnika ZNG-a, nije bilo novinara, postrojili su se mahom civili s lovačkim puškama. Naoružanja tih dana gotovo i nije bilo. Kroz grad se vozikao jedan dvadeset milimetarski top, ali su zato danonoćno u zrak letjele kuće četnika koji su napustili Grad i koji su se spremali napasti ga i za tri dana u potpunosti zauzeti. Inače su bili za l. maj 1991. godine utvrdili granicu na Novčici i osnovali Mesnu zajednicu Istočni Gospić i pripojili ju Mesnoj zajednici Medak. Tada je glavni međju njima bio izvjesni zubar Vujnović zvani Štucko, koji danas pravi pseće proteze u Banjaluci.

Klub pripadnika 118. brigade Zbora narodne garde, a kasnije i domobranske pukovnije, a dobar dio tih branitelja činio je i okosnicu slavne 9. gardijske brigade, danas je skromno obilježio godišnjicu. S njima su bili i lokalni županijski i gradski čelnici, čelnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te izaslanstva Hrvatske vojske i policije. Na spomenku poginulim braniteljima svijeću je zapalilo i izaslanstvo gospićkog SDP-a.

Svetu misu u prvostolnici predvodio je gospićki župnik msgr. Mile Čančar, u koncelebraciji s vlč. Stjepanom Zebom, prvim vojnim kapelanom Hrvatske vojske u Hrvatskoj, a ne samo u Gospiću, i nekadašnjim gospićkim, a danas koreničkim župnikom. Stipe, kako su ga od milja zvali Gospićani, danas je iščitao imena 71 hrvatskog viteza koji je u redovima hrvatskim branitelja položio život na oltar domovine. Uskrsnu svijeću je prije početka svete mise zapalio Pajo Brkljačić, jedan od zapovjednika 118. brigade i predsjednik Luba.

KLUB BRANITELJA ZNG 118. BRIGADE

23. GODIŠNJICA OSNIVANJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. KOLOVOZA 2014. u 14.45 sati

GOSPIĆ - Klub branitelja ZNG 118. brigade HV-a obilježit će 23. godišnjicu povijesnog datuma ustrojavanja i formiranja ZNG 118. brigade.

Tim povodom 24. kolovoza u 16 sati održava se u kafeu Miro turnir u boćanju i malom nogometu. Polaganje vijenaca kod spomen-križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene bit će 25. kolovoza u 10.15 sati, a u 11 sati će biti sveta Misa u gospićkoj katedrali. Nakon svete mise bit će polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata i spomen-biste dr. Franje Tuđmana.