POČETNAARHIVAWWW GOSPIĆ
BOŽIĆNI SAJAM
POČELO UREĐIVANJE GRADA
PRODUŽENI AKTUALNI SAT
ZABORAVLJENE GRACKE OBVEZE
POJAČAN VOZNI PARK
SJEDNICA 1. PROSINCA
NASTAVLJENA GRADNJA KANALIZACIJE
ZAPALJENO 1700 SVIJEĆA
GOSPIĆ ZA VUKOVAR
NA REDU MLINARSKA ULICA
RADE I U SUMRAK
NOVČICA POŽUTJELA
UOBIČAJEN POTOP U GOSPIĆU I OKOLICI
SAT POVIJESTI O DOMOVINSKOM RATU
ZAMKE NA SVAKOM KORAKU
GRAD POMAŽE ŠKOLE
POSAO ZA 23 POMOĆNIKA U NASTAVI
30. rujna
OPREZNO NA KRIŽANJU TUĐMANOVE U BUDAČKE ULICE
PLANINARI KOD KRMPOTIĆA
PAZARIŠTANI ODUŠEVILI
DIGLI NA NOGE PO GRADA
GRADILIŠTA NA SVE STRANE
IZNENAĐENJE OPREMOM I MOGUĆNOSTIMA HGSS-A
VRIJEDNE PČELICE NIKAD NE PRESTAJU
VRIJEDNI LIKOVNJACI
POTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE
NOVA TRŽNICA I SVLAČIONICA
AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI
VIŠE PRVAČIĆA U OSIKU I GOSPIĆU
KO BI REKO' DA J' TO BOLNICA
MALI UREĐAJ VELIKE MOGUĆNOSTI
POČINJE GRADNJA U BILAJSKOJ
KVALITETNIJE STANOVANJE UZ POMOĆ DRŽAVE
USKORO PLOČICE NA GLAVNOJ ALEJI
LAKŠI PRILAZ ŠKOLI I DVORANI
ŽIVJETI BOLJE I MANJE TROŠITI
SANACIJA GOSPIĆKOG DEPONIJA
KONAČNI OPROŠTAJ S GOSPIĆEM
NASTUP U KNINU ZA OBLJETNICE OLUJE
OŠTRA SVE POSJEĆENIJA
POVOLJNO STANJE SIGURNOSTI
POSLIDNJI RATNI DIM
KLONA PONOSA I SLAVE
DJECA IZVUKLA I STARIJE IZ KUĆA
OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE I DANA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I 20. OBLJETNICE VRO OLUJA
USPJEŠNE CVJEĆARKE
VELIKA PROSLAVA U LIČKOM OSIKU
ROVINJEŽI NA NOVČICI
POČAST POGINULIMA
NASTUP GOSTIJU IZ ROVINJA I PIROVCA
OTVORENA ZGRADA HGSS-A
MLADEN MARKAČ POČASNI GRAĐANIN
LIKA JE DALA DOPRINOS I HRVATSKOJ UMJETNOSTI
POHVALNICE NAJ UČENICIMA
POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA
POTPISAN UGOVOR O GRADNJI
OD VEČERAS U STARČEVIĆEVOJ PO NOVOM
PRVI NASTUP GOSPIĆKE ZDRMUŠE
BIT ĆE I DOBRE ZABAVE
TESLINA INSTALACIJA
IZLOŽBA KRPARA
SJEDNICA 10. SRPNJA
OD JESENI E-DNEVNICI
NAJAM BICIKLA
MLADO POJAČANJE POLICIJI
GOSPIĆ CIKLOTURISTIČKO ODREDIŠTE

Društvo naša djeca

BOŽIĆNI SAJAM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. PROSINCA 2015. U 17.40 SATI

GOSPIĆ - Društvo Naša djecau petak i subotu (11. i 12. prosinca) na Trgu Stjepana Radića u održava božićni sajam u vremenu od 9 do 16 sati.
- Već tradicionalno, volonteri i članovi DND-a u suradnji s Odsjekom za učiteljski studij u Gospiću pripremili su pregršt božićnih ukrasa, čestitki i aranžmana kako bi na taj način sakupili donacije za daljnji rad naše Udruge. Sve ponuđeno na sajmu nema cijenu, donira se prema želji i mogućnostima, a zauzvrat se izabire nešto od ponuđenog. Zahvaljujući našim sajmovima i donacijama građana udruga i dalje odrađuje aktivnosti za djecu u gradu Gospiću. - Sanja Puškarić, predsjednica DND-a Gospić. (MaČ)

U susret blagdanima

POČELO UREĐIVANJE GRADA

Blagdansko kićenje Gospića
Blagdansko kićenje Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2015. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Jučer je počelo blagdansko kićenje Grada, a danas je dizalica izazvala veliku gužvu na jednom križanju ulica. Za očekivati je da će grad ponovo zablištati ka' protekli godina u ovo blagdansko vrijeme. (MaČ)

18. sjednica Gradskog vijeća Gospić

PRODUŽENI AKTUALNI SAT

Pljuštala su vijećnička pitanja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.prosinca 2015.20.40 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Petra Radoševića danas popodne održana je 18. sjednica Gradskog vijeća, a na dnevnom r edu bilo je ukupno 26 točaka.

Po ustaljenom običaju sjednica je počela aktualnim satom koji je ova put trajao gotovo 90 minuta. Redoslijed postavljanja pitanja utvrđen je izvlačenjem brojeva. Prvi je pitanje postavio Marijan Rogić koje kritizirao zimsku službu jer neka sela i tri dana nisu bila okidana.
Ivicu Marića zanimalo je da li će se i dalje pomagati pripreme maturanata, a Nikolu Marasa je gradnja gospićke kanalizacije, obnova krovišta zgrada u Ličkom Osiku i poboljšanje komunalnog standarda. Ustvrdio je da nedostaje kontejnera za otpad, a zanimalo ga je i financiranje pojedinih portala.
Vijećnika Paju Brkljačića zanimalo je održavanja i naplata grobnih mjesta u gradskom groblju u Gospiću, a Antona Bunetu iskorištenost Poslovne zone Smiljansko polje. Sanja Rukavina je pitala da li će se u narednom proračunu osigurati bar dio sredstava za sklonište konja lutalica koji postaju sve veći problem. Za novu regulaciju prometa u Gospiću rekla je da se netko igrao s mišem na računalu jer se do nekih ulica ne može doći naglasivši da će vozikanje Gospićane stajati i do sto kuna više goriva mjesečno. Rukavinu je zanimalo da li će biti umanjena komunalna naknada za poslovne prostore na tržnici kojima je promet opao zbog radova na novoj tržnici.

I vijećnika Ivana Nekića zanimalo da li će ponovo početi raditi pošta u Ličkom Osiku, te u kojoj je fazi izrada mreže škola. Luku Matijevića zanimala je sanacija odlagališta otpada i mogućnost izbijanja požara na njemu.

Marijan Brkljačić zatražio je uvid u popis gradskih stanova i njihovih korisnika jer je znano da se stanovi nakon primopredaje iznajmljuju ili su prazni. Predložio je da se u samome Gospiću osnuje više mjesnih odbora. Zanimala ga je i ekshumacija žrtava komunizma.

Vijećnicima su odgovarali gradonačelnik Petar Krmpotić i zamjenici Marta Grgurić i Ivan Biljan, te Pavao Pavelić, pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost i tajnik Slaven Stilinović.

- Bilo je problema s pola metra snijega kojega po ugovoru čiste Lika ceste. Na našem je području ukupno 500 kilometara cesta koje treba čistiti, nedavno smo dobili novih 250 kilometara, ali nam je država uskratila šest milijuna kuna koje treba uštedjeti. Nitko nije bio zarobljen u kući.- odgovorio je Krmpotić na prvo pitanje.

- Pripreme državne mature se sufinanciraju već tri godine, a s idućim maturantima pripreme će početi još u siječnju.- rekla je zamjenica Grgurić.

- Gradnja gospićke kanalizacije projektirana je prije nekoliko godina. Portalima se sredstva dodjeljuju nakon javnog natječaja. U Ličkom Osiku je dvije tisuće stanovnika i uskoro ćemo tamo otvoriti jedan ured gdje će se moći platiti komunalije i gdje će biti socijalni radnik te policajac.- rekao je Krmpotić, a zamjenik Biljan je dodao da su nabavljene kante za otpad, a da se za Lički Osik razmatra mogućnost da na svakom ulazu budu kante za odvajanje po vrstama.
- Za Lički Osik gotovi su projekti za obnovu sedam zgrada što je financirano iz proračuna, ali oni sada stoje.- naglasio je Biljan.

Za gradsko groblje čulo se da je počela naplata naknade koja će se koristiti za održavanje zajedničkih dijelova, a da su cijene među najnižima u državi. U Poslovnoj zoni uskoro će početi realizacija petog programa vrijednog deset milijuna eura, a radi se o korištenju bio mase.
- Ovaj program je dobio građevinsku dozvolu i bit će gotov do kraja iduće godine. Za gradnju u Zoni zainteresirana je jedna mješovita tvrtka također uz korištenje obnovljive energije, a ostalo je još nekoliko manjih parcela i trebat će razmišljati o novoj zoni koja bi bila u Ostrvici.- rekao je Stilinović.

- Što se tiče regulacije prometa u Gospiću ona je dobila potrebnu suglasnost policije, a troškovi će biti manji. Radovi na novoj tržnici ne utječu negativno nikome na promet.-rekao je Krmpotić vijećnici Rukavina.
Na drugo pitanje o konjima vijećnike je s problematikom upoznao zamjenik Biljan ističući da je to kompleksno pitanje koje zadire u rad čak sedam ministarstva, te da je u izgledu sklonište na Udbini.
- Godišnje briga samo za pse i mačke stoji gradski proračun stotinu tisuća kuna.- zorno je pojasnio Biljan.

Vijećnici su od zamjenice Grgurić saznali da je mreža škola u Ličko-senjskoj županiji gotova i da čeka suglasnost u nadležnom ministarstvu.

Odgovarajući na pitanje o otpadu Pavelić nije krio zadovoljstvo do sada urađenim.
- U sanaciju i nabavku opreme do sada je uloženo preko 20 milijuna kuna. Završava se sanacija odlagališta u Rakitovcu, nabavljeno je reciklažno dvorište. Analize su pokazala da 20 posto otpada čini papir, a plastika 15 posto, i njihovim posebnim zbrinjavanjem znatno će se smanjiti količina otpada. - rekao je Pavelić i dodao da nema šanse da se gospićko odlagalište samo zapali.

Vijećnik M. Brkljačić je dobio informaciju da listu stanara Ličkog Osika može vidjeti na internetu, te da Grad nema utjecaja na dodjelu tamošnjih stanova. Uspostavljen je kontakt s nadležnim vladinim uredom poradi ekshumacije žrtava komunizma u Gospiću koje bi se zatim dostojno sahranile i obilježile kapelicom. Predložene su prve četiri lokacije u Gospiću i Ličkom Osiku. Osnivanje novih mjesnih odbora traži temeljitu raspravu i analizu.

Gracki problemi

ZABORAVLJENE GRACKE OBVEZE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. STUDENOGA 2015. U 21.45SATI

GOSPIĆ - Nikidan je pa snig pa su nastali novi gracki problemi. Stanovnici ličke metropole zaboravili su di žive i da imje je obveza čišćenje sniga s tratoara isprid kuće ili stana. Misle da će im gracke vlasti i to uraditi džabe. U grackom središtu angažirana je zimska služba da odveze snig ograckom trošku i tako napravi mista za -novi. (MaČ)

VLOG O SNIGU:

">

Iz Komunalca Gospić

POJAČAN VOZNI PARK

Isporučeno je vozilo za prijevoz razdvojenog otpada.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2015. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Danas je u krugu Komunalca izvršena primopredaja vozila za odvoženje razdvojenog kućnog otpada. Milanu Devčiću, direktoru Komunalca ključeve kamiona predao je Marko Host, komercijalist tvrtke Gradatin iz Sesveta koja je kamion isporučila nakon provedenog javnog natječaja.

Radio se o polovnom i servisiranom kamionu vrijednom 600 tisuća kuna. Veći dio sredstava, odnosno 80 osigurao je Fond za zaštitu okoliša a ostatak Grad Gospić i Komunalac.

Kamion će služiti za prijevoz otpada i dobro će doći u poslovima podizanja komunalnog standarda, jer će osim prijevoza papira i plastike, moći prevoziti i druge vrste otpada iz domaćinstava.-istakao je direktor Devčić.

Analize gospićkog otpada pokazale su da papir u ukupnim količinama sudjeluje s 22 posto za je za razdvajanje otpada po domaćinstvima do sada nabavljeno 1800 zelenih i 1650 plavih 120 litarskih plastičnih kanta. Građani se njima samo zadužuju, ne moraju ih plaćati. Iz Komunalca pozivaju građane da dođu preuzeti kante umjesto plastičnih vrećica koje danas koriste. Posebno se pozivaju Budačani, odnosno stanovnici Budačke ulice, od kojih su samo rijetki preuzeli potrebne kante.

Devčić se danas pohvali kako su građani prihvatili razdvajanje otpada i da mjesečno odveze i do sedam tona papira. Osim toga, tvrtke imaju direktne ugovore s drugom tvrtkom o odvozu papira. U mjesnim odborima je postavljeno 30 zelenih otoka, djeluje i pokretno reciklažno dvorište. (MaČ)

Gradsko vijeće Gospić

SJEDNICA 1. PROSINCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2015. u 9.10 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća sazvao j za 1. prosinca 18. sjednicu i predložio 25 točaka dnevnog reda.

Pred vijećnicima će se naći niz prijedloga odluka o raznim izmjenama počevši od Statuta Grada. (MaČ)

Zaštita okoliša u Gospiću

NASTAVLJENA GRADNJA KANALIZACIJE

Gradi se kanalizacija u Bilajskoj i sporednim ulicama.

Današnji radovi u Senjskoj ulici/©Marko Čuljat Lika press
Današnji radovi u Senjskoj ulici/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2015. u 21.40sati, video dopuna u 23.10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ove jeseni nastavljeni su opsežni radovi na daljnjoj izgradnji kanalizacije u istočnom dijelu grada. Naime, nakon priprema, odnosno izrade programa i projekata, te provođenje natječaja, posao je povjeren zagrebačkoj tvrtki Pionir, koju ovih dana nije omelo i zimsko (ne)vrijeme. Radi se punom parom u Senjskoj ulici.

Temu smo počeli pripremati prošlog tjedna, a završili danas te se javlja raskorak u (ne)vremenskom zbivanju. U više navrata obilazili smo gradilišta koje se nalaze na nekoliko lokacija. Naime, kanalizacija za fekalne i odvodne vode pravi se u još nekoliko ulica a izvođači su domaće tvrtke Obrt Nikaš iz Perušića i GS-Grdnja iz Gospića. U jednoj ulici snimili smo i postavljanje asfalta nakon završetka radova. Poslovi su ukupne vrijednosti oko 11 milijuna kuna.

U istočnom dijelu grada postavljena je kanalizacija u Lipovskoj ulici, Ribničkoj, Crikveničkoj i Riječkoj ulici. Ovih dana pravi se u Senjskoj ulici, a ukoliko vremenske prilike dozvole nastavit će se s radovima u Ulici 118. brigade HV-a, a u samoj Bilajskoj ulici počet će se kopati kada to dozvole vremenske (ne)prilike, odnosno na proljeće. Procjenjuje se da će ovim radovima biti omogućeno 250 priključaka.

Odvodnja je napravljena u ulicama popa Mašića i u Ulici Senjskih žrtava, te u Ulici Karla Brkljačića Kacana, poznatijoj kao Prijeki put. U ovim ulicama treba još sanirati kolnik.

Sredstva za investiciju osigurao je grad Gospić i Usluga d.o.o. u iznosu od oko 700 tisuća kuna, Hrvatske vode sudjeluju s oko šest milijuna, a Hrvatske ceste s 3,2 milijuna kuna.

VIDEO ZAPIS

">

GOSPIĆ ZA VUKOVAR

ZAPALJENO 1700 SVIJEĆA

Sveta misa za Vukovar u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Sveta misa za Vukovar u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2015. u 19.45 sati, video dopuna u 21.40 sati

GOSPIĆ - Večeras su i Gospićani obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Na središnjem gradskom trgu zapaljeno je 1700 svijeća u znak sjećanja na žrtve grada heroja - I u mom gradu Vukovar svijetli.

Obilježavanje je počelo svetom misom u katedrali koju je predvodio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, koji je danas misio i u Škrabrnji. Nakon svete mise brojni vjernici krenuli su središtem grada do trga gdje su zapaljene svijeće. (MaČ)

VLOG

">

Uz pad Vukovara

GOSPIĆ ZA VUKOVAR

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2015. u 8.40 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić i ove godine obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara paljenjem 1700 svijeća u znak sjećanja na 1700 nevinih žrtava grada heroja pod nazivom "I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI".

Sutra, u srijedu, 18. studenog najprije će u 17 sati biti sveta misa u gospićkoj prvostolnici. Nakon svete mise biti će procesija do Trga Stjepana Radića gdje će se zapaliti 1700 svijeća i izreći riječi molitve.

Radovi na uređenju Gospića

NA REDU MLINARSKA ULICA

Jedan od najstarijih ulica u starogradskoj jezgri konačno će dobiti asfalt.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. studenoga 2015. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Radnici i strojevi gospićke tvrtke GS-gradnja izvode opsežne radove na uređenju Mlinarske ulice, koja se nalazi u starogradskoj jezgri i jedina je bez - asfalta.

Kako smo saznali od Pavla Pavelića, pročelnika Odjela za komunalne djelatnosti, za oko trista tisuća kuna do Božića biti će postavljen asfalt i dio pločnika koji će biti na trasi šetnice uz Novčicu. Osim toga, bit će dograđena i javna rasvjeta. Dužina ulice je 160 metara. (MaČ)

Gradnja kanalizacije u Gospiću

RADE I U SUMRAK

Gradnja kanalizacije u Lipovskoj ulici/© Marko Čuljat Lika press
Gradnja kanalizacije u Lipovskoj ulici/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2015. u 20.00 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza potpisan je ugovor o daljnjoj izgradnji gradske kanalizacije. Nakon javnog natječaja posao je dobila zagrebačka građevinska tvrtka Pionir.

Radovi na gradnji kanalizacije u istočnom dijelu Grada brzo su započeli nakon potpisa ugovora, ali zbog turističke sezone, i privremenog premještanja benzinske postaje u Bilajsku ulicu, radovi su započeli u pokrajnjim ulicama. Pioniri su večeras, u sumrak, stigli do početka Lipovske ulice. Tu će pod zemljom izgraditi pumpu, i spojiti se na postojeću kanalizaciju u Ulici 118. brigade HV-a nedaleko Starog mosta. Po dolasku na križanje usporile su ih brojne podzemne instalacije - voda, struja, telefon … (MaČ)

Vodotopina ne prestaje

NOVČICA POŽUTJELA

Tijekom noći od slivne vode s Velebita Novčica je promijenila boju.

Nove boje ličke metropole/©Marko Čuljat Lika press
Nove boje ličke metropole/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2015. u 11.40 sati

GOSPIĆ - U protekla 24 sata na gospićkom području palo je još 30 litara kiše po četvornom metru. To su službeni podaci HMZ-a koje možete pronaći i na Ličkim novinama u ribrici Informacije.

Nove padaline izazvale su porast vodostaja rijeke Novčice na 437 centimetara i rijeka se razlila preko potpornog zida koji je izgrađen prije četrdesetak godina. Saznajemo da su poplavljeni i mostovi u Žabici. Jutros je Novčica osvanula u pravim jesenskim bojama. Naime, zbog erozije zemlje s Velebita i Ličkog polja voda je dobila ružnu žutu boju.

VLOG S NOVČICE

">

Nakon obilnih kiša

UOBIČAJEN POTOP U GOSPIĆU I OKOLICI

Protekle noći vode su poplavile brojne ceste i kuće u Gospiću i okolici.

Poplavljeni bent na Novčici/©Marko Čuljat Lika press
Poplavljeni bent na Novčici/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. listopada 2015. u 15.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Već nekoliko dana, što je uobičajeno tijekom jeseni jake su kiše. Prema podacima HDMZ u protekla 24 sata, odnosno do jutros u 8 sati u Gospiću je palo 128 milimetara kiše na četvorni metar. To je izazvalo znatan porast Novčice i njenih pritoka jer se voda s Ličkog Polja, ali i Velebita stuštila u Novčicu i njene pritoke.

Kroz podne smo bili na bentu gdje je vodomjerna letva pokazivala vodostaj od 4,3 metara koji je potopio bent i tutnjio nizvodno u pravcu Kosinja gdje će vodni val stići za koji dan i najvjerojatnije izazvati prve ovojesenske poplave Kosinjske doline.

Od Gospićana samo saznali i za poplave na području Grada. Lipovac je izlio i potopio vrtove, ali i kuće. Netko se našao pametan pa protok u Ulici 9. gardijske brigade sinoć pripriječio korpom rovokopača što je izazvalo porast Lipovca u južnom dijelu Grada, ali i nizvodno je sve plivalo. Iz jedne kuće u Ulici 118. brigade stanari morali biti iseljeni, a na vratima su ostale samo bijele vreće s pijeskom.

Od nadležnih organa službe za elementarne nepogode, službe 112, i stožera danas se nitko nije oglasio kao da je sve u najboljem redu, pitamo se čime su žurnijim bili zauzeti da nisu makar poslali priopćenje. Naime, saznali smo da su i brojne kuće na području Pazarišta poplavljene, a pitanje je kako je u Zdunić Varoši, Žabici, Ličkom Novom, Donjoj Kaniži ….?

Kanalizacijski smrad još jučer osjetio se na Novčici na Starom mostu, a danas i na Lipovcu, jer su velike vode isprale tisuće septičkih jama i sadržaj odnijele u Novčicu, te dalje u Liku i u sustav HEP-a za proizvodnju struje u Senju, a samim time i u vodoopskrbu otoka Pag i Rab, uključujući i Senj i Karlobag. Naime, poznato je da su u Gradu i okolici desetljećima građena crne jame koje ne drže sadržaj već on odlazi u podzemlje, a na ovoj način se temeljito ispire i doprinosi zagađivanju okoliša na velikom hrvatsko-ličko-primorsko-otočkom području što se već desetljećima događa.

PRVI LIČKI VLOG S NOVČICE

">

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

SAT POVIJESTI O DOMOVINSKOM RATU

Pismo pokojnoj Verici Nikšić, najmlađoj žrtvi iz Široke Kule.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. listopada 2015. u 23.30 sati

Javlja Iva Radošević, 7.b

Povodom 24. godišnjice stradanja civilnih žrtava Domovinskog rata iz Široke Kule i okolnih mjesta 13. listopada 2015. u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana održan je sat povijesti za učenike viših razreda.

Učenica 8. razreda Mihaela Baričević i učiteljica Andrijana Piasevoli Klarić su pojasnile povijesne okolnosti stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske počevši od pada Berlinskog zida i komunističke ideologije u istočnoj Europi do događanja na području bivše Jugoslavije. Čuli smo o prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj, osnivanju prvog višestranačkog Sabora, referendumu za neovisnost i povijesnim odlukama Hrvatskog sabora 25. lipnja i 8. listopada 1991., kao i o uzrocima i početku Domovinskog rata.

Održana je i komemoracija za ubijene mještane Široke Kule i okolnih mjesta. Posebno smo se prisjetili najmlađe žrtve, trinaestogodišnje Verice Nikšić koja je bila učenica naše Škole, a njezin je život ugasio rafal automatske puške 13. listopada 1991. u podrumu jedne kuće u Širokoj Kuli u naručju, također ubijene, njezine majke Mande. Sve nas je duboko ganuo literarni rad učenice 7. razreda Ive Radošević kojim se obraća pokojnoj Verici:

Draga Verice!
Željela bih da si ovdje s nama da se još jednom uvjerimo da si draga osoba puna ljubavi. Željela bih te upoznati, šetati zajedno s tobom Širokom Kulom. Žao mi je što si poginula, ne samo ti već i svi hrvatski anđeli koji su sada na oblacima i promatraju svoju milu Hrvatsku toplim očima, gledaju neke nove generacije, neke nove ljude koji koračaju ovom svetom zemljom.

Vjerojatno se spuste duhom duboko u noći na naše tlo pa posjećuju naše prozore i brane ih od zla. A ti? Što ti radiš? Pjevaš li s nebeskim pticama ili anđelima pišeš milozvučne sastavke? Eh,Verice, što god da radiš vrijedna si toga. Vrijedna si pričati s dragim Bogom, vrijedna si živjeti u miru svih ovih noći. Svake godine te se sjećamo, mali anđele. Neki zli ljudi otrgnuše ti djetinjstvo. Moje još traje. Žao mi je što je tvoje tako brutalno prekinuto. Ali voljela bih da uđeš u moje, i da zajedno pričamo o školi, o ocjenama, o čemu god želiš. Svake godine kada se sjećamo tebe, moje srce pusti suzu. Eh, da nije bilo tih krvavih godina, da nije bilo tih neizbrisivih tragova, da nije rata…bila bi s nama, doživjela bi i svoj prvi Uskrs, a možda bi imala i djecu s kojom bi se danas skupa igrali u parku…

Gracke usputnice

ZAMKE NA SVAKOM KORAKU

Gospićki prvi kočići na glavnom trgu ...
Gospićki prvi kočići na glavnom trgu ...
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2015. u 21.30 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Proteklih dana vrzmao sam se po grackim četvrtima pa sam i malo slikao. Još za JULa- mislim izložbe o jeseni u Lici naletio sam s autom na nekakve kočiće i nisam moga zaobići novi hotel koji je postao još noviji tržni centri obložen staklom što je adekvatno toplom podneblju Like.

Jučer mi reče jedna stanarka s Trga Stjepana Radića da je to postavio novi gazda novog hotela jer da mu auti uništavaju prilaz centru di naplaćuje stanarinu čak i Kinezima i da mora svako malo ponovo plaćati kockare, mislim majstore, koji veoma loše slažu kocke koje se prevrću i klopoću pod autima…Kočići se nalaze na pedalj od gracke komunalne uprave ...

Zalunja sam i u Prnjavorsku ulici, to građani znaju koja je ulica, a ja po novome bome i ne znam. I naletio na novu minu za vozače. Neko se usudio, kao vuk u šumi obilježiti željeznim kolcima svoju među do tratoara, a što će neko razbit karter to njega nije briga on vjerojatno i nema auto i ne zna što je to karter, ili mandžeta poluosovine, ka što sam sam naletija prid koji miseu u nekoj ulici koju zovu Perušićka, di je gazda novogradnje zabilježio svoj komadić Lijepe naše, odnosno njegove iako ima veletinu u drugome grackom dilu.

Popodne sam slikao dečke na Trupinovcu i kad sam se vraćao stao sam na semaforu. Iza mene su ubrzo počeli trubiti, i vikati što čekam, a ja sam na pokvarenom semaforu čekao zeleno....

Iz Starog hotela me nisu uspjeli prije rata istjerati ni četnici koji su njemu stolovali, ali su me istjerali novi vlasnici hotela iz NoveHrvatske, hotel je zatvoren, a ja sam naša novu birtiju. Ne lezi vraže, u grackoj kesi fali novaca pa preuređuju promet u stajanju kako bi tisućama turista, kojih i nema, naplatili parkiranje, a ja ispred moje birtije ne mogu otići s parkinga jer je druga polovica ulice obilježena plavim crtama za plaćanje… i ona moram dugo motati volanom ….????

Gospićka briga za mlade naraštaje

GRAD POMAŽE ŠKOLE

Danas je Petar Krmpotić posjetio gospićku Osnovnu školu dr. Jure Turića.

Dobrodošlica gostima gospićke osnovne škole/©Marko Čuljat Lika press
Dobrodošlica gostima gospićke osnovne škole/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. listopada 2015. u 12.35 sati, video dopuna u 20.40 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Osnovnu školu dr. jure Turića, jednu od tri osnovne škole na gospićkom području, danas je posjetio gradonačelnik Petar Krmpotić, a s njim je bila i Marta Grgurić, zamjenica zadužena za društvene djelatnosti.

U holu škole dočekao ih je ravnatelj Ivica Radošević sa suradnicima. Nakon kratkog pozdravljanja krenulo se u obilazak dijela škole. Najprije je posjećen razred s djecom koja imaju posebne potrebe, gosti su posjedili i jednu e-učionicu gdje se odvija digitalna nastava. Naime tu su se umjesto knjiga i instrumenata rabe tableti kojima se koristi stotinjak od ukupno 750 učenika što iznosi 30 posto e-nastave.

- Za rad osnovnih škola dio sredstava osigurava i Grad, a našu punu potporu imaju ravnatelji i osoblje osnovnih škola. Za gospićku školu godišnje izdvajamo oko 250 tisuća kuna za produženi boravak 30 učenika koji ne plaćaju roditelji, osigurali smo učešće za plaće 17 asistenata u nastavi za učenike s posebnim potrebama.- rekao je po dolasku u školu gradonačelnik Krmpotić.

- Naša je škola daleko iznad hrvatskog prosjeka, radimo u samo jednoj smjeni, a popodne su razvijene brojne aktivnosti. U našem sastavu je od 2011. glazbena škola koja ima 65 učenika. Uz pomoć Grada nalazimo se među prvih deset škola koja već tri godine ima e-dnevnike, a Grad nam je omogućio i nabavku tableta koje koristimo u nastavi.- kazao je Ivica Radošević, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića.

Za sve učenike osigurana je topla marenda koja roditelje stoji sedam kuna, a za 50 učenika taj obrok je besplatan.

VIDEO ZAPIS IZ ŠKOLE

">


Pomoć u odgojno-obrazovnom procesu

POSAO ZA 23 POMOĆNIKA U NASTAVI

U sve tri gospićke osnovne škole ponovo će raditi pomoćnici u nastavi, ali ovaj put s plaćenim doprinosima.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2015. u 15.00 sati

GOSPIĆ - U gradskoj vijećnici danas su 23 pomoćnika u nastavi u tri osnovne škole potpisali ugovore o radu do kraja ove školske godine. Vrijednost projekta je gotovo milijun kuna od čega je veći dio iz Europskog socijalnog fonda. Grad sudjeluje sa svega 73 tisuće kuna.

Oni će raditi s djecom s posebnim potrebama u osnovnim školama u Gospiću, Ličkom Osiku i Klancu. U Gospiću će raditi 17 pomoćnika, u Ličkom Osiku pet i u Klancu jedan pomoćnik u nastavi. Na natječaj se javila ukupno 47 kandidata koji su na listi nezaposlenih koja ima oko tri tisuće imena.

- Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i inkluzije u odgojno-obrazovne procese za 23 učenika s teškoćama na području Gospića, kroz omogućavanje boljeg pristupa obrazovanju kako bi se izjednačile njihove mogućnosti za potpuno uključivanje u odgojno-obraz
ovni sustav.- rekla je Marta Grgurić, dogradonačelnica Gospića, dodajući da je gospićki projekt ocijenjen sa 107,5 bodova od mogućih 110 bodova, odnosno sa 97,7 posto.

Pomoćnici u nastavi bit će plaćeni 25 kuna po satu, odnosno imati će plaću od oko 2500 kuna mjesečno, a po prvi put ove godine bit će im plaćeni i doprinosi što znači da će imati radni staž i zdravstvenu zaštitu. (MaČ)

Nova sjednica Gradskog vijeća

30. rujna

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2015. u 21.30sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća sazvao je 17. redovnu sjednicu za 30. rujna.

Nakon aktualnog sata na redu je još sedam točaka dnevnog reda. Pred vijećnicima će se naći polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, odluka o suglasnosti Komunalcu za nabavku novog vozila, ali i izmjene odluka o naplati parkiranja i o taksi usluga.

Nova regulacija prometa u Gospiću

OPREZNO NA KRIŽANJU TUĐMANOVE U BUDAČKE ULICE

Danas smo bili svjedoci brojnih prekršaja nove regulacije prometa.

Policijski automobil u prekršaju/© Marko Čuljat Lika press
Policijski automobil u prekršaju/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2015. u 19.00 sati

GOSPIĆ - Nedavno je konačno počela nova regulacija prometa o čijoj se potrebi godinama pričalo. Tako je dio Starčevićeve pretvoren u parkiralište s plavim crtama koje će se uskoro naplaćivati, pa je u tome dijelu automatizmom njen dio postao jednosmjeran u pravcu Centra grada.

Danas smo s kamerom bili svjedoci krkljanca na križanju Tuđmanove i Budačke ulice i to u dva navrata. Tu su se često događali prometni čepovi i zastoj, pa je utvrđen novi tok prometa. Postavljeni su novi znakovi, zabrane, obveznog smjera, ali to ništa ne pomaže protiv starih navika.

Tuđmanovom se više ne smije produžiti pored Budačke u pravcu kina, jer je to zabranjen smjer. Danas smo kamerom zabilježili u prekršaju i nekakvo policijsko vozilo, a o drugima ne treba ni govoriti. Ipak nisu ni dotjerani svi znakovi, na tome križanju u Tuđmanovoj ostao je smjer- putokaz za Smiljan. Negdje po završetku radnog vremena, još prije 15 sati, tu je bio krkljanac. Svi su vozili kuda su htjeli i kako su htjeli. Jedan se crveni stari golf našao parkiran na sred križanja, a od policije ni traga. Jedno je vrijeme s nama u društvu bio komunalni redar, ali je bio nemoćan. Naime, on nema mandat reguliranja prometa, njegova je nadležnost samo promet u mirovanju, odnosno na parkiralištima. (MaČ)

Prijem u Gradu

PLANINARI KOD KRMPOTIĆA

Zajedničkim snagama obnovit će se Gojtanov dom na Visočici.

Današnji sastanak kod gradonačelnika Krmpotića
Današnji sastanak kod gradonačelnika Krmpotića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2015. u 14.10 sati

GOSPIĆ - Petar Krmpotić, gradonačelnik i njegov zamjenik Ivan Biljan primili su danas čelne ljude Planinarskog društva Željezničar, Tomislava Rukavinu, predsjednik i Josipa Brozičevića, člana društva i pročelnika gospićke stanice HGSS-a.

Krmpotić se zahvalio planinarima na svemu učinjenom do sada na izgradnji skloništa na Visočici i na razvijanju i njegovanu tradicije planinarstva.

- Grad je preuzeo tehničke pripreme za obnovu planinarskog doma na Visočici i na tome radi već pune dvije godine. Izrađen je idejni projekt, s Hrvatskim šumama je dogovoreno o prijenosu vlasništva čestice gdje je Dom, a od Državne agencije za promet nekretninama zatraženo je pravo korištenja i obnove objekta. Nakon toga, početkom iduće godine, namjeravamo se kandidirati za korištenje europskih sredstava za obnovu jer objekt uz planinarstvo ima i velik turistički značaj.-istakao je Biljan.

- Naše društvo ima 180 članova, a na skloništu uz ruševinu Gojtanova doma na Visočici radimo već dvije godine i nadamo se njegovom otvaranju u lipnju iduće godine kada ćemo organizirati niz manifestacija. U planu je međunarodna trka 100 milja po Velebitu, a u tome svemu će nam se pridružiti i hrvatski branitelji koji su bili na Velebitu. U ovu nedjelju postavljat ćemo markacije na stazi od Visočice do Stajina na granici NP Paklenica. To je dio nekadašnjeg VPP-a - Velebitskog planinarskog puta, koji je zbog rata premješten na primorsku stranu, i koji želimo obnoviti.-rekao je Rukavina. (MaČ)

Smotra folklora u Viškovu

PAZARIŠTANI ODUŠEVILI

Pazarištani u Viškovu
Pazarištani u Viškovu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. rujna 2015. u 19.00 sati

VIŠKOVO - Drugo godinu za redom na smotri folklora Viškovsko prelo povodo Dana općine nastupila je Folklorna skupina Velebit Velebit iz Donjeg Pazarišta, o čemu nam je poslao izvješće naš čitatelj Luka Matanić.

Nakon svete mise u župnoj crkvi sv. Mateja koju je predvodio župnik msgr. Ivan Nikolić, na kojoj su bili svi KUD-ovi, među mnogobrojnim folklornim skupinama, FS Velebit je na poseban način predstavila ličko-senjsku županiju, grad Gospić, naše Pazarište i hrvatske ličke običaje. Kao Ličanin, ali i potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Viškovo, domaćina smotre folkora, zahvaljujem svim članovima Folklorne skupine Velebit, voditelju, roditeljima članova, sponzorima i svima koji ih podržavaju. Od srca zahvaljujem Gradu Gospiću. Aplauz publike koji je dobila folklorna grupa Velebit treba doživjeti. Stoga je na nama da dajemo potporu promotorima hrvatske ličke kulture i običaja, a poseban naglasak na ličku kapu s 12 resa.

Udruga Pčelice

DIGLI NA NOGE PO GRADA

Danas je uspješno provedena akcija uređenja dvorišta gospićke Uglovnice.

Prijatelji Ličkih novina bili su u akciji/©Marko Čuljat Lika press
Prijatelji Ličkih novina bili su u akciji/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2015. 13.50 sati

Priredija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ugodno topa dan izvuka je u organizacije Udruge Pčelice mnoge na dvorište Uglovnice, najveće zgrade u Gradu s mam stotinu stanova koja se proteže između Ulice Vile Velebita, Kaniške i kralja Petra Krešimira.

Pripreme za današnji dan trajale su nikolka dana ovog tidna, a danaska se u dvorištu našlo priko pedeset volontera. Bilo j tu dice svi uzrasta, ali i odrasli' koji su se odazvali pozivu. U akciji uređenje sudilovala je i Eko-škola Osnovne škole dr. Jure Turića. Među volonterima vridno je spomenut' planiku gradonačelnika Krmpotića, dogradonačelnika Ivana Bilana, pa grackog tajnika Slavena Stilinovića Kožunića i njegovu planinku Anu, koja j' nikakva pročelnica u Županiji, a inače su stanari tuteka u Uglovnici, JOKSU ili Ćoškari. Bijaj tu i Garbun iz Kaniže koji j' pomaga u natezanju nove žičane ograde okolo dičjeg igrališta ….

Nikolke curice su dotorivale bezličke šahtove slikajući srca, a niki dečkići koji su bili viška pa su ćulali loptu igrajuć' rukomet il' košarku. Uglavnom bija j' to vesel i razdragan gospićki vikend.

P.S.: Molim roditelje te babe i didove da svojoj dičici privedu ovaj tekst jer mnogi neće dosta toga razumit.

Da ste mi debeli i do vidova u novoj akciji Pčelice.

Kamerom po Gradu

GRADILIŠTA NA SVE STRANE

Brojna su gradilišta u glavnom ličkom Gradu, gradi se kanalizacija, placa, stanovi …

Pripravljanje Inine benzinske stanice/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Pripravljanje Inine benzinske stanice/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2015. u 22.00 sati

Pripremija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas sam se malkice provoza po Gradi iako j' bila neopisiva gužva, jerbo j' bija petak, a tija sam snimiti barem sedam slika za ovovečernji report. Snimija sam i' puno više i napravija izbor ka prava pravcata agencija za slikice koje nas obasipaju slikama izbjeglica koje u rpekama domaze u Rvacku.

Prve slike sam napravija na placi di smo se svi snalazili kako smo znali i umili i tražili svoje dobavljače sviže zelenjave. Otočačka pastrva je bila na istom miestu ka i protekli godina jerbo se prodavala živa. Mog dobavljača Šolu naša sam u oktogonu, a bijaj tu i Blaž iz Perušića, a Golubica iz Smiljana imala j' na zvizdanu novi novcati štand, mislim daske, a do sad j' bila u debelom ladu. Kupija sam njen sir, nešto zelenjave, pa na drugoj strani vrićicu kosinjski krumpira. Placa j' razbucana i srušena jerbo je krenula gradnja nove po nekakvom projektu. Nadajmo se da će biti bolja i jeftinija za svekolike pučane.

Kad sam zelenjavu bacija do kuće oša sam u Lipovsku di je počela gradnja kanalizacije, a potlje će kada završi sezona, počet kopat' i u susidnoj Bilajskoj ulici. Otuda sam oša u Budačku di INA pripravlja svoju benzinsku stanicu pa će opet nakon pola stolića bit' ka nova. Ne lezi vraže, nešto više u toj istoj ulici na Guginom kućištu, i nešto šire, a vi za vi kuće dida Make pravi se i edna privatna benziska pumpa.
Iz Budačke sam upopričija na Balinovac, snimija radilište svlačionice za nogometaše te na Gracko groblje di sezonci Komunalca popločavaju glavnu aleju. Nakon toga sam ponovo upopričija priko Zagrebačke u Pazarišku da sliknem gradnju pete zgrade POS-a u Gradu.
Na ideju za ovaj report doša sam jerbo se drigizi novinari libe povalno pisati o nečemu lipom u Gradu boje se da će im past server, valjda na glavu, vengo traže samo svinjarije…i već su postali kritizeri i pilaju granu na kojoj side, i pitam i' di će dočekat pemziju.


Gospić grad domaćin

IZNENAĐENJE OPREMOM I MOGUĆNOSTIMA HGSS-A

Jutros su bazu HGSS-a obišli članovi Skupštine Udruge Platforme gradova i županija iz cijele Hrvatske.

Gospićka oprema u bazi HGSS-a/© Marko Čuljat Lika press
Gospićka oprema u bazi HGSS-a/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 2015. u 19.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

KANIŽA - Članovi Skupštine Udruge Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa drugog dana boravka u Gospiću, u pratnji dogradonačelnika Ivana Biljana, jutros su posjetili bazu HGSS-a Stanice Gospić.

Bilo je očito da su svi bili iznenađeni po dolasku u nekadašnju Vojarnu Mile Frkovića Ćićova, koja je pod gradskom upravom već desetak godina. U međuvremenu tu je smještena služba 112, uprava Parka prirode Velebit, a ove godine završena je izgradnja baze gospićke stanice HGSS-a. Uskoro će im se pridružiti i Profesionalna vatrogasna jedinica.

Goste iz cijele Hrvatske jutros je dočekao karakteristični šator crvene boje HGSS-a, razni terenci i zapovjedno vozilo koje ima "samo" tri izvora energije kada se obavlja pretraživanje terena. U novoizgrađenoj bazi vidjela se skupocjena oprema gospićkih pripadnika HGSS-a koji je osnovan 1889. godine i čiji je prvi pročelnik bio gospićki planinar Ante Vujnović. Kako nam je danas izjavio Josip Brozičević, pročelnik gospićke stanice, oni danas imaju 26 članova, a u tijeku je utemeljenje ispostava u Otočcu i Korenici s desetak novih članova. Ove godine gospićki hagessovci imali su 15 intervencija, a inače ih godišnje imaju od 30 do 40.

S radom HGSS-a u Hrvatskoj gospićke goste upoznao je Alen Zorić, dugogodišnji gospićki pročelnik, a danas dopročelnik HGSS-a RH. Zorić i pripadnici gospićkog HGSS-a danas su primili brojne čestite za sve urađeno i viđeno. Njihova baza je prva nova baza službe u cijeloj Hrvatskoj koja je novogradnja, a stajala 1,5 milijun kuna.

Nakon obilaska baze predstavnici tvrtke EBC iz Varaždina demonstrirali su uređaj koji reže i buši sve vrste materijala na suhom i pod vodom. Uređaj razvija temperaturu od oko deset tisuća Celzija na vrhu svoje elektrode pred kojom gotovo sve nestaje.

Tijekom današnje demonstracije vidjeli smo kako lički vapnenac uređaj pretvara u tekuće stanje i u pravu pravcatu - lavu. Nakon termičke obrade s kamenom je lako obračunati malom macolom pod čijim se udarcima naprosto raspada. Uređaj se može koristiti u najzahtjevnijim radovima rezanja i bušenja zidova, betona, željeza, kamena … bez obzira na debljinu.

VIDEO VLOG O HGSS-u:

">

VLOG O BUŠENJU

">

Udruga Pčelice

VRIJEDNE PČELICE NIKAD NE PRESTAJU

U tijeku je veliko pospremanje dvorišta Uglovnice.

U akciji izrade namještaja sudjeluju i najmlađi/© Pčelice za Lika press
U akciji izrade namještaja sudjeluju i najmlađi/© Pčelice za Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2015. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Udruga Pčelice prijavila je građansku akciju pod nazivom Druženjem do jednakosti u sportu i igri u programskom području Naš doprinos zajednici Zaklade Kajo Dadić iz Splita.

Cilj natječaja je pružiti podršku građanskim akcijama u lokalnoj zajednici kojima se podiže razina kvalitete življenja kroz poticanje aktivnog građanstva i korištenje lokalnih potencijala.

- U lipnju smo dobili obavijest da je Upravni odbor Zaklade prihvatio zaključak Komisije za procjenu kvalitete građanskih akcija te da nam odobravaju financijsku podršku. Tako će se ova građanska akcija provesti zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade Kajo Dadić u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.-ističu u gospićkim Pčelicama.

Cilj akcije Druženjem do jednakosti u sportu i igri jest urediti dvorišno igralište stambene zgrade Uglovnica i samo dvorište kako bi djeca svoje slobodno vrijeme provodila u ljepšem prostoru. Upravo ta djeca koja se okupljaju u dvorištu i provode vrijeme u igri i vježbanju različitih sportova bili su poticaj za prijavu akcije.

Za samU dvorištu je planirano napraviti klupe i stolove od paleta, koševe za smeće, te oslikati vanjski zid, te postavljanje golova za rukomet, zamjena mrežica na košarkaškim koševima i zamjena žičane ogradu sportskog terena. U planu je i akcija čišćenja cijelog dvorišta. Akciju aktivno podržava Grad Gospić koji rješava eventualne probleme koji se nađu, a obećano je i postavljanje ljuljačku.

- Uz podršku dobrih ljudi našeg grada napravili smo slijedeće: na Peradarskoj farmi Lički Novi pripremili smo namještaj od paleta kojeg treba još dodatno bojati i zaštititi. Obitelj Jelača dala nam je na korištenje prostor i potrebne alate te su nam i sami jako pomogli prilikom obrade paleta i ovim im se putem od srca zahvaljujemo. Također nam je gospodin Matija iz Sklepaj.me nesebično davao precizne upute kako se radi s paletama. Golove za mini rukomet izradili su nam i pripremili radnici tvrtke N.S.B. d.o.o. i njima jedna velika hvala od srca. Također, tvrtka Vrkljan d.o.o. pruža nam nesebičnu podršku ne samo sada u ovoj akciji već kad god nam treba podrška u materijalu na njih možemo računati. Uređenje zida i njegovo likovno rješenje napravit će nam Marko Zdunić i vjerujemo da će odlično ispasti. Tako smo za sada pripremili golove za mini rukomet, namještaj od paleta, a koševi za smeće se izrađuju. Ovih danas su akcije bojanja namještaja i pripreme zida. - kažu u Pčelicama

U subotu, 19. rujna provest će se građanska akcija u samom dvorištu s početkom najkasnije u 11 sati. Sve što smo zamislili nastoje provesti uz veliku podršku Rukometnog kluba Gospić, Grada Gospića, članova Udruge Pčelice, Eko-grupe OŠ dr. Jure Turića i učenika, Udruge Ddruštva Naša djeca, te stanara Uglovnice i svih zainteresiranih građanki i građana.

- Smatramo da je na ovaj način i provođenjem ove akcije Udruga "Pčelice" dobila mogućnost na neki način vratiti lokalnoj zajednici podršku i pomoć koju joj lokalna zajednica pruža u njezinu radu. Nadamo se da će ova prva naša akcija doista biti jednokratna akcija koja potiče na aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici uz podršku pojedinaca u lokalnoj zajednici koji na prepoznati problem odgovaraju dobrovoljnim volonterskim radom, znanjem ili materijalnim dobrima kako to u Zakladi Kajo Dadić ističu.- kažu u Pčelici.

Kamerom u školi

VRIJEDNI LIKOVNJACI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 2015. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Danas smo slučajno bili u školi i u holu zatekli grupu učenika 8. c razreda i likovne grupe kako rade neku veliku sliku. S njima je bila učiteljica likovnog Neda Čačić, koja nam je rekla da se učenici pripremaju za manifestaciju povodom Dana ozonskog omotača.

Inače u školi se pripremaju za učenje šaha u čemu će im pomoći Tomislav Čanić, iskusni gospićki šahist. (MaČ)

Poslovni uzlet grada Gospića

POTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE

Saznajte na koji način se potiče prijelaz na ekološki prihvatljivu poljoprivrednu proizvodnju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. RUJNA 2015. u 19.30 sati

Kroz mjere Programa ruralnog razvoja potporu mogu ostvariti poljoprivredna gospodarstva, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća, ovisno o razini poljoprivredne proizvodnje.

Kako kažu iz Ministarstva poljoprivrede, koji će na Poslovnom uzletu grada Gospića , (pogledaj više na vezi www.poslovni.hr/events/gospic ) pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, 1. listopada 2015. u KIC-u u Gospiću održati besplatnu edukaciju na temu Kako plasirati poljoprivredne proizvode na tržište i za to dobiti novac iz EU fondova, mogućnosti koje fondovi nude su ogromne. Nema sumnje kako se potporom želi potaknuti i mlade poljoprivrednike unutar podmjere 6.1. Programa ruralnog razvoja, gdje je moguće ostvariti potporu u iznosu od 50.000 eura. Jednako tako, naglasak je na poticanju na prijelaz na ekološki prihvatljivu poljoprivrednu proizvodnju.

- Posebno važan je prijenos znanja i najbolje prakse iz ostalih država članica, koje se zatim preko aktera na regionalnoj i lokalnoj razini, te lokalnih akcijskih grupa prenose stanovništvu u ruralnim područjima. Kada je riječ o poduzetnicima i njihovim ulaganjima, treba naglasiti kako posebnu pozornost moraju usmjeriti na održivost vlastitih projekata, a moralna i financijska odgovornost neizbježni su faktori koji doprinose stvaranju dodane vrijednosti, odnosno modernizaciji i povećanju poljoprivredne proizvodnje.- kaže Davorka Hajduković, pomoćnica ministra i jedna od predavačica Poslovnog uzleta.

Kako kaže, poduzetnici se najčešće uplaše formalnosti i projektne dokumentacije koja prati određeni projekt, tako da subjektivno smatraju kako je apliciranje na projekt zapravo gubitak vlastitih financijskih sredstava i vremena, a nisu niti sigurni hoće li dobiti pozitivnu odluku o prihvatljivosti projekta.

- Kompliciranost pristupa samim sredstvima također je jedan od kamena spoticanja među poduzetnicima. Ministarstvo poljoprivrede je posredničko tijelo koje potiče zajedničku poljoprivrednu politiku s nadnacionalne razine kolokvijalno rečeno ''spušta'' na nacionalnu razinu i ima zadaću svim akterima unutar arene zajedničke poljoprivredne politike osigurati jednake pozicije i mogućnosti na zajedničkom tržištu Europske unije. Ministarstvo mora surađivati i djelovati s ostalim institucijama kako bi omogućilo primjerice lakši pristup financiranju poduzetnika, ili jednostavniji način pristupa aplikacije na mjere unutar Programa ruralnog razvoja.- poručila je Hajduković.

Na edukacije se možete prijaviti na ovoj vezi www.poslovni.hr/sponzorirani/poslovni-uzlet-grada-gospica-300870 , a program svih ostalih edukacija pogledajte na ovoj vezi www.poslovni.hr/media/forum-user-upload/files/87/8784ccfe8aad1ba0e350de89feecd8cc.pdf

Nove gradske investicije

NOVA TRŽNICA I SVLAČIONICA

U ova dva objekta bit će uloženo 8,5 milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2015. u 14.10 sati

GOSPIĆ - Danas je Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik, potpisao dva ugovora s Danijelom Kuzmanom, direktorom tvrtke Mešić com iz Zagreba o izgradnji dva nova gradska objekta.
- Ova je tvrtka nakon provedenih javnih natječaja dobila posao na izgradnji svlačionice na nogometnom igralištu na Balinovcu i izgradnji nove tržnice u Smiljanskoj ulici u što će biti investirano 8,5 milijuna sredstava iz gradskog proračuna. Ova je tvrtka izgradila prvu zgradu POS-a u Pazariškoj ulici.- rekao je prilikom potpisa Krmpotić.

- U dosadašnjem radu imamo dobro iskustvo u Gospiću, s poslom krećemo za desetak dana i ukoliko nas posluže vremenske prilike sve će biti završeno u rokovima.- rekao je Kuzman. (MaČ)

Gradsko društvo Crvenog križa

AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI

Odazvalo se dosta mladih višekratnih davatelja krvi.

Današnje davanje krvi u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Današnje davanje krvi u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2015. u 11.45 sati, dopuna u 14.10 sati

GOSPIĆ - Danas do 14 sati u KIC-u traje akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organiziralo Gradsko društvo CK u suradnji sa Zavodom za transfuziju krvi KBC-a iz Rijeke.

Ukoliko ste zainteresirani za davanje još uvijek možete stići i ujedno provjeriti svoje zdravstveno stanje, jer krv se uzima samo od zdravih osoba.

Na početku akcije jutros je bila prilična gužva. Došlo je sa svih strana dosta mlađih višekratnih davatelja krvi. Među njima je bio Tomica Starčević koji je dao krv 40 puta, ali i Damir Zorić koji je do sada dao 22 puta. Krv je taman davao Goran Pavelić kome je to bilo 57 davanje, počeo je 1992. godine u Hrvatskoj vojsci. Fabo Rupčić, MIle Došen, Zvonko Kovačić i drugi gospićki rekorderi ne trebaju se brinuti, dolaze mlađi nasljednjici njihovih rekorda.

Do 14sati akciji se odazvalo 78 davatelja, a krv je dalo njih 69. Gradsko društvo svim se davateljima i ovim putem najljepše zahvaljuje na odzivu akciji i na darovanoj krvi. (MaČ)

VIDEO ZAPIS

">

Uz početak nove školske godine

VIŠE PRVAČIĆA U OSIKU I GOSPIĆU

Danas smo bili na početku nove školske godine.

Dobrodošlica ravnatelja u Osiku/© Marko Čuljat Lika press
Dobrodošlica ravnatelja u Osiku/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. rujna 2015. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Jutros su kolone učenika krenule put svojih škola u novu školsku godinu. Uspjeli smo obići škole u Ličkom Osiku i Gospiću i pripremiti reportažu i video zapis.
U Ličkom Osiku ispred Osnovne škole dr. Franje Tuđmana vladala je velika gužva u osam sati. Došli su svi učenici, a oni koji polaze u školu došli su u pratnji roditelja. Najviše je bilo majki. Dobrodošlicu im je poželio ravnatelj Antonio Milinković.

- Ove školske godine u prvi razred upisali smo 27 učenika, od kojih su tri upisana u Širokoj Kuli. Lani su bila 23 učenika. Već danas startamo s e-dnevnicima u čemu smo potporu dobili od Grada Gospića. - izjavio je za Ličke novine ravnatelj Milinković.

Gospićki prvačići okupili su se u školi u 10 sati u Osnovnoj školi dr. Jure Turića. Školski hol je bio pun učenika i roditelja, ali i učenika drugog razreda koji su izveli priredbu za nove učenika.

- Upisali smo u centralnoj i područnim školama sveukupno 104 nova učenika u četiri odjeljenja, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 25 učenika. Danas naša škola ima sveukupno 750 učenika. - izjavio je za Ličke novine ravnatelj Ivica Radošević.

Učenici starijih razreda imali su molitvu u crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku i u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću. Sve učenike na klupama su dočekali prigodni pokloni. (MaČ)

VLOG O POČETKU NASTAVE
">

Fotoreportaža iz Bolnice

KO BI REKO' DA J' TO BOLNICA

Počeli su dani Otvorenih vrata i briga za zdravlje Ličana u Općoj bolnici u Gospiću.

Ležerni razgovor u gospićkoj bolnici/© Marko Čuljat Lika press
Ležerni razgovor u gospićkoj bolnici/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2015. u 13.55 sati

GOSPIĆ - Uz financijsku podršku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Opća bolnica je u sklopu brige o zdravlju Ličana, Podgoraca i otočana, tijekom rujna organizirala Dane otvorenih vrata, kada se u Bolnicu može doći bez uputnice i čekanja reda.

Danas smo s kamerom bili na Dječjem djelu, a otvorena je bila i kirurška ambulanta u kojoj nitko nije zatražio savjet doktora. Na Dječjem odjelu uz ravnateljicu Bolnice dr. Sandru Čubelić, inače specijalisticu pedijatrije, bila je dr. Linda Hibravi-Kosić, glavna sestra Manda Pavičić-Naglić, fizioterapeutkinja Danijela Barišić i sestra Marija Miljković.

Na Dječjem odjelu atmosfera nimalo nije bila bolnička, više je nalikovala na neko dječje zabavišta. Doktori gospićke bolnice upoznali su roditelje s bolestima dišnih putova koji su osjetljivi na podražaje okoline među kojima su kućna prašina i grinje, životinjske dlake kućnih ljubimaca, pelud tijekom cvatnje, pljesni na zidovima stanova, duhanski dim, jake emocije poput smijeha, plača i ljutnje, te prehrana u koju spadaju orasi, jagode brašno, mlijeko… i predavanje o skidanju povišene tjelesne temperature kao i prehrane u dječjoj dobi. (MaČ)

Novi vatrogasni uređaj

MALI UREĐAJ VELIKE MOGUĆNOSTI

Novi vatrogasni uređaj u Gospiću
Novi vatrogasni uređaj u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2015. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Danas je prva smjena Profesionalne javne vatrogasne postrojbe isprobavala novi uređaj za gašenje početnog požara. Radi se o njemačkoj nimalo jeftinoj napravi Specijalni vatrogasni sistem AFT 10.

- U uređaj stane deset litara vode i decilitar pjenila za gašenje krutina i zapaljivih tekućina, a funkcionira na komprimirani zrak pod pritiskom od 300 atmosferA. Idealan je za gašenje početnih požara bilo gdje, od vozila do stanova.- protumačio nam je Željko Došen, zamjenik zapovjednika gospićkih vatrogasaca.

Uređaj može pjenu raspoređivati na širokoj površini, al i na udaljenosti od desetak metara, ovisno o potrebi. Nakon uporabe ponovo će biti napunjen i spreman za novo gašenje. (MaČ)

Novi ugovor za kanalizaciju

POČINJE GRADNJA U BILAJSKOJ

Početkom rujna počinje izgradnja kanalizacije u Bilajskoj i nekim susjednim ulicama.

Potpisivanje ugovora za Bilajsku /©Lika press
Potpisivanje ugovora za Bilajsku /©Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2015. u 13.00 sati

GOSPIĆ- Molimo sugrađane da narednih nekoliko mjeseci imaju razumijevanja i strpljenja tijekom radova na izgradnji kanalizacije u Bilajskoj ulici. Investicija iznosi deset milijuna kuna, od čega su deset posto osigurali Grad i Komunalac, 30 posto Hrvatske ceste, a 60 posto Hrvatske vode.- istakao je na današnjem potpisivanju ugovora o gradnji Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića.

- Na početak radova čekalo se osam mjeseci jer je nakon javnog natječaja država rješavala jednu žalbu. Iduće godine u planu je izgradnja kanalizacije u Budačkoj ulici.- rekao je Milan Devčić, direktor Komunalca koji je s Rankom Predovićem, direktorom tvrtke Pionir iz Zagreba i potpisao ugovor o izgradnji.

Radovi trebaju biti gotovi do lipnja naredne godine, ali je danas direktor Predović obećao da će, kao i nedavno u Ogulinu gdje su gradili deset kilometara kanalizacije, biti završeni i prije ugovorenog roka. Ugovorena je gradnja 3633 metra kanalizacije u Bilajskoj ulici, u industrijskoj zoni i u Lipovskoj, Ribničkoj, Crikveničkoj i Riječkoj ulici. Na kanalizacijski sustav bit će omogućeno 300 novih priključaka. (MaČ)

U očuvanju okoliša

KVALITETNIJE STANOVANJE UZ POMOĆ DRŽAVE

Za prve dvije zgrade dobivena su sredstva za izradu dokumentacije.

Zgrada u Budačkoj koja je ušla u državni program energetske učinkovitosti
Zgrada u Budačkoj koja je ušla u državni program energetske učinkovitosti
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. kolovoza 2015. u 12.50 sati

GOSPIĆ - Danas je Ivan Biljan, zamjenik gradonačelnika održao radni sastanak s Milanom Devčićem, direktorom Komunalca koji je upravitelj stambenih zgrada na gradskom području.

Na sastanku su bili i predstavnici dvije zgrade koje su ušle u državni program energetske obnove, naime Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je sredstva za izradu projektne dokumentacije. Manja zgrada je dobila 35 tisuća a veća 90 tisuća kuna.

- Proučili smo program i sada nastojimo da iduće godine iskoristimo sredstva Fonda koja će se dodjeljivati samo do 2020. godine. Za program smo trebali dobiti potpise pola vlasnika stanova i poslovnog prostora u zgradama. Sad očekujemo i pozitivno rješenje za zgradu na Čardaku i za Uglovnicu u Kaniškoj ulici.- rekao je zamjenik Biljan, dodajući da će se iduće godine sve četiri zgrade kandidirati za sredstva koja mogu iznositi do milijun kuna.

- Dokumentacije za zgrade treba biti gotova u roku od tri mjeseca, u što se uključuje i energetski certifikat, a radovi trebaju biti obavljeni u roku od dvije godine, jer u protivnom treba vratiti sredstva. - rekao je Devčić.

- Stanari su bili dosta sumnjičavi, ali mi sami nikad ne bi mogli urediti zgradu.- rekla je Vesna Dević, stanarka zgrade na početku Budačke ulice koja je izgrađena prije dobrih pola stoljeća i pokrivena je najviše sa salonitom.

Druga zgrada za koju će se raditi dokumentacija je na Brionima, odnosno na adresi Antona Mihanovića broj šest i ima osam stanova. U Čardaku su 42 stana a u Uglovnici 98.

Nastavlja se uređenje gospićkog groblja

USKORO PLOČICE NA GLAVNOJ ALEJI

Detalj iz gospićkog gradskog groblja
Detalj iz gospićkog gradskog groblja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2015. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Danas je bilo malo neobično mjesto za održavanje konferencije za novinare. Ivan Biljan, zamjenik gradonačelnika i Milan Devčić, direktor Komunalca, sastali su se na groblju s novinarima i upoznali ih s budućim poslovima na uređenju Gradskog groblja sv. Marije Magdalene.

- Sve poslove oko dodjele grobnih mjesta, načina održavanja i uređivanja groblja, održavanja mrtvačnice i drugih objekata za ispraćaj i sahranu, te ukop pokojnika i plaćanje naknade povjereni su temeljen zakona Komunalcu.- rekao je novinarima zamjenik Biljan.

Biljan je istakao da je Grad svake godine izdvajao značajna sredstva za održavanje ne samo gospićkog groblja u kome je proteklih godina razvedena voda, uvedena javna rasvjeta i asfaltirane su staze. Do l. studenog postavit će se i pločice na glavnu aleju do kapelice sv. Marije Magdalene koja je spomenički objekt.

- Na Gradskom groblju je oko 2700 grobnih mjesta koji imaju oko 1700 vlasnika. Ukupno je ukopano 5038 osoba. Izvršili smo sve potrebne pripreme i uskoro ćemo kao posljednji hrvatski grad uvesti plaćanje grobnih mjesta. Za sada je bez vlasnika gotovo tisuću grobnih mjesta i na sve načine pokušavamo ih pronaći.- rekao je Milan Devčić. (MaČ)

VIDEO ZAPIS IZ GROBLJA

">

Do početka školske godine

LAKŠI PRILAZ ŠKOLI I DVORANI

Skidanje ploča kod gospićke osnovne škole
Skidanje ploča kod gospićke osnovne škole
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2015. u 11.50 sati

GOSPIĆ - Iz gradskog proračuna osigurano je 250 tisuća kuna kako bi se uredio prolaz između Osnovne škole dr. Jure Turića i Gradske sportske dvorane.

Taj prolaz je popločan betonskim pločama koje je zbog velikog prometa osobnih automobila korisnika i dvorane i škole, jer roditelji voze djecu na nastavu, znatno oštećen. Ploče će biti uklonjene i cijela površina će biti asfaltirana do početka nove školske godine. (MaČ)


Zajedno čuvajmo okoliš

ŽIVJETI BOLJE I MANJE TROŠITI

Pripremaju se projekti za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

POluobnovljena zgrada na Čardaku u Gospiću s 42 stana/© Arhiva Lika pressa
POluobnovljena zgrada na Čardaku u Gospiću s 42 stana/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2015. z 17.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo Graditeljska i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podupiru razne lokalne programe u zaštiti okoliša.

Tako se već nekoliko godina obavljaju opsežni i nimalo jeftini poslovi na sanaciji deponija smeća u Rakitovcu između Gospića i Bilaja gdje se otpad odlaže od 1993. godine i gdje ga je više tisuća tona. Proteklih godina posebno je uređena jedna površina na kuju se premješta otpad koji će na kraju biti pokriven humusom i - ozelenjen.

Već nekoliko mjeseci gradska uprava uz pomoć dobrovoljaca iz pojedinih većih stambenih zgrada prikuplja potpise kako bi se te zgrade mogle kandidirati za državna sredstva za energetsku učinkovitost. U sklopu tog procesa zgrade će dobiti certifikate nakon energetskog pregleda, radit će se projektna dokumentacija o svemu što treba popraviti od pročelja, vanjske stolarije pa ponegdje i - grijanja. Naime, mnoge gospićke zgrade imaju vlastite sustave centralnog grijanja koji su stanari sustavno zapostavili jer se snalaze na razne druge tradicionalne načine u što je neizostavno uključena i krađa državne ili privatne šume i gotovo besplatno grijanje.
Potreba su samo četiri koraka u obnovi zgrade. Prvi je svakako energetski pregled i izrada energetskog certifikata, što se u Gospiću i okolici može državnim sredstvima sufinancirati do 80 posto troškova. Maksimalan iznos po zahtjevu je 200 tisuća kuna, a natječaj je otvoren do kraja godine ili do utroška sredstava.

Drugi je korak izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade. Tu se opravdani trošak financira u potpunom iznosu, koji može iznositi do 200 tisuća kuna. I ovaj je javni poziv otvoren do kraja godine ili do utroška sredstava.

Treći je korak energetska obnova zgrade. Tu se može ostvariti sufinanciranje do 80 posto opravdanih troškova, a maksimalan iznos je 1,4 milijuna kuna. Natječaj je za ovu godinu završen.

Četvrti je korak ugradnja uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije što se može sufinancirati do 80 posto. Maksimalan iznos je dva milijuna kuna, a javni je poziv otvoren do kraja godine ili do utroška sredstava.

Višestambene, zgrade koje imaju više od tri stana, zgrade je potrebno obnoviti jer se u njima troši gotovo polovina utrošene energije, a obnovom potrošnja se može peterostruko smanjiti, što će stanarima značiti i jeftinije režije.

Jedna od gospićkih zgrada čiji je dobar dio stanara zainteresiran, jer su dali pismenu suglasnost za uređenje, svakako je Čardak. Zgrada je to koja je prije desetak godina loše obnovljena pa se u nju uselila vlaga i plijesan. Tadašnje ministarstvo obnove je odabralo i odobrilo uz pomoć nadzora ugradnju jeftinih, loših i slabih materijala, čak su ugrađivana i uža i niža vrata nego što su bila prije rata. Posebice je loša vanjska stolarija. Ti tzv stručnjaci iz Zagreba i tadašnje Vlade dali su odobrenje da se preko stare fasada prevuče samo plastika koja nije nikakav termički izolator. Obnova zgrade s 42 stana državu je stajalo 7,5 milijuna kuna ili tisuću maraka po "kvadratu", a od toga je 750 tisuća kuna potrošeno za novi kotao za centralno grijanje i novi dvoplošni i u beton zaliveni rezervoar za lož ulje. Osim toga stanari su morali platiti i tisuću kuna po radijatoru koji su sada hladni po zidovima ili su otpilani tako da je cjevovod uništen.

Za sve dodatne informacije, obratite se na besplatni info telefon 0800 /200 - 170, radnim danom od 9 do 15 sati ili na mail enuf@fzoeu.hr ili pogledajte www.fzoeu.hr

POSLOVI NA ZAŠTITI OKOLIŠA

SANACIJA GOSPIĆKOG DEPONIJA

Samo u zadnje dvije godine u sanaciju je uložene preko deset milijuna kuna.

Ruža na gospićkom Čardaku, u pozadini su kante za otpad/© M. Čuljat
Ruža na gospićkom Čardaku, u pozadini su kante za otpad/© M. Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. kolovoza 2015. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Ivan Biljan, zamjenik gospićkog gradonačelnika sa suradnicima obišao radilište na sanacija odlagališta otpada Rakitovac u istočnim predjelima Grada.

Tu se gospićki otpad odlaže od 1993. godine, odnosno od utemeljenja grada Gospića, a dotad je voženo nedaleko Perušića. Procjenjuje se da je u protekle 22 godine u Rakitovcu nakupljeno najmanje stotinjak tisuća tona otpada. On je premješten u specijalno uređen prostor u kome se valja strojem kako bi imao što manji volumen. U Rakitovcu će se otpad sakupljati još do početka 2018. kada će početi njegovo odvoženje u okolicu Zadra.

Tijekom današnjeg boravka u Rakitovcu osobno smo se uvjerili da otpad na odlagalištu više ne gori, aroma baš nije ugodna ali more se izdurati. Kamioni Komunalca svako malo dovezu nove količine koje baš i nisu sortirane. Vide se veliki plastični predmeti i kartonske kutije kojima je mjesto u posebnim posudama kojih će se još uskoro nabaviti. (MaČ)

VIDEO ZAPIS IZ RAKITOVCA

">

Četničkim tragovima po Gradu

KONAČNI OPROŠTAJ S GOSPIĆEM

Četničko zrakoplovstvo s u ime svih pobunjenih Srba zločinački oprostilo s Gradom.

Komšijski tragovi na gospićkoj Uglovnici/© Arhiva Lika pressa Gospić
Komšijski tragovi na gospićkoj Uglovnici/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2015. u 13.30 sati

Bilježi perom i kamerom Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Prvog dana Oluje 1995. popodne u pet sati i vrtalj, Grad su nadletila nikolka avijuna s Udbine i sasula smrtonosni teret po samome centru Grada. Srbo-četničke rakete su pogodile stambene obikte u Budačkoj Ulici, u Ulici 30. svibnja, Ulici Vile Velebita i u naselju Brijuni di je bilo i mrtvi…

U svim tim kućama bili su civili, "niđe" nije bilo vojnih ciljeva i to nije bilo prikomirno raketiranje i nitko za to nije odgovara ni dvacet godina nakon zločinačkog opraštanja od tobože voljenoga grada koji su svojatale velikosrbende iz Gospića i okolice i koji sadare žaluju za "svojim " Gradom iako su se domogli svoje "otadžbine".

Na žalost četnički tragovi iz Oluje i dansaka su vidljivi ne samo na Uglovnici, koja ima mam 97 stanova i jošte je najveća zgrada u Gradu. Ovakvih i sličnih četničkih tragova ima po cilome najvećemu ličkom gradu, da ne reknem - metropoli. Među njima je svakako i nekadašnja turska kula kod Starog mosta koja' postala rpeka kamena, uništena je trgovina Boje i lakovi na Trgu, a i Tekstil, novi hotel Lika … ednome su četnici granatirali placu u Smiljanskoj ulici i to točno u podne kada je polazija bus za Bag … Više se i ne vom prisićati takizi gadalina "nekadašnjije komšija".

FS Velebit Donje Pazarište

NASTUP U KNINU ZA OBLJETNICE OLUJE

Ličani su oduševili sudionike veličanstvene proslave Dana pobjede.

NAstup Pazarištana u Kninu za velike proslave/© FS Velebit
NAstup Pazarištana u Kninu za velike proslave/© FS Velebit
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. kolovoza 2015. u 12.45 sati

DONJE PAZARIŠTE - Sa zadovoljstvom Vam šaljemo nekoliko slika s nastupa naše Folklorne skupine Velebit u Kninu, a povodom obilježavanja 20. obljetnice vojno - redarstvene operacije 'Oluja' i sudjelovanja na 9. Smotri folklora 'Knin - 5. kolovoza. Naši folkloraši predstavili su se s izvornim lički napjevima Ličani smo i 'Ječam žela, te Ličkim tancem i Završnim kolom koje je nagrađeno velikim ovacijama publike na stadionu i čestitkama organizatora ovog svečanog programa.-kaže se u današnjem priopćenju iz Pazarišta, uz napomenu da su uz svoj izuzetno uspješan nastup i predstavljanje u Kninu bili i dio veličanstvenog i nezaboravnog koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Zabilježeno perom i kamerom

OŠTRA SVE POSJEĆENIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2015. u 19.00 sati

OŠTRA - Ovo gospićko brdo nakon što su je uredili planinari za svoj pohod Četiri godišnja doba, a Grad Gospić financirao postavljanje teleskopa, sve posjećenije. O tome svjedoči i fotografija snimljena ovih dana.
Zanimljivo je da je ova grupa mladih na čelu sa sedamnaest godišnjim Jurom donijela i svoj teleskop kako bi uživali u panorami voljenog grada. Trojici mališana, unucima poznatih Gospićana, ovo je bio prvi uspon na neko brdo u životu, ali izlet za pamćenje.
- Dide, di ćeš nas sutra voditi? - pitali su svog vođu puta.
- Sutra je na redu Visočica.- odgovorio je lakonski "did", koji će ovog vikenda na Triglav. (T.Č.)

Sjednica Vijeća za prevenciju

POVOLJNO STANJE SIGURNOSTI

U prvoj polovici godine na gospićkim cestama nije bilo poginulih.

Sjednica Vijeća za prevenciju
Sjednica Vijeća za prevenciju
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2015. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Na današnjoj sjednici Vijeća za prevenciju Grada Gospića, koja je održana pod predsjedavanjem Marte Grgurić, zamjenice gradonačelnika razmotrene su tri točke dnevnog reda.
- Na gradskom području sigurnosno stanje je zadovoljavajuće. Zabilježeno je osam raznih kaznenih djela, bile su 73 prometne nesreće u kojima nije bilo poginulih a šest je osoba teže povrijeđeno.- i stakla je Višnja Borčić, načelnica Policijske postaje u Gospiću.

Za prvih šest mjeseci ove godine policija je zabilježila 2565 prometnih prekršaja, 35 puta je prekršen javni red i mir, a bila su i 24 nasilja u obitelji. Policija je provela više preventivnih akcija. Između ostalog organizirali su i pošumljavanje s učenicima i u Metku je proljetos zasađeno tisuću sadnica bora u suradnji sa Šumarijom Gospić. U suradnji s Gradom ponovno je organizirana prometna jedinica mladeži koja daje znatan doprinos u radu policije.

O uvođenju nove regulacije prometa govorila je zamjenica Grgurić istakavši d će uskoro biti provedena i druga faza uređenja parkirališta nakon čega će početi i naplaćivanje.

Na kraju sjednice bilo je riječi o čestim prijevarama starijih osoba koje se upozoravaju da u dom ne puštaju nepoznate osobe bez obzira pod kojom izlikom već da svakog sumnjivca prijave policiji na telefon 192. (MaČ)

Točno u minutu prije dvacet godina

POSLIDNJI RATNI DIM

Četnički avijuni zapalili su uglovnicu od stotinu stanova/© Arhiva Lika pressa
Četnički avijuni zapalili su uglovnicu od stotinu stanova/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. kolovoza 2015. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Tog popodneva prije točno dvacet godina do mene i mojih svratio je jedan mladi policijot branitelj. Mama je taman bila svarila kavu. Pili smo ladne sokove, kad su se začuli zrakoplovi. I un je mislija da su to naši.
U zadnji tren smo ositili da dolaze iz pravca Budačke ulice. Došli su s okupirane Udbine i nji dva avijatičara sasuli od Budačke do Briona priko centra i uglovnice svoje smrtonosne rakete. Na taj način pobunjeni Srbi su se zauvik oprostili na zločinački način i podmuklo od tobože svoga Grada koji su podmuklo i podlački prvi puta napali 30. kolovoza 1991. nešto iza ponoći. (MaČ)

Uz obljetnicu Oluje

KLONA PONOSA I SLAVE

U proslavi Oluje danas su ponovo u Liku došli brojni Primorci i otočani.

General Markač s čelnicima Gospića/© Marko Čuljat Lika press
General Markač s čelnicima Gospića/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. kolovoza 2015. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Jutros su se hrvatski branitelji i braniteljice okupljali na Trgu Zrinskog i Frankopana kako bi u 9 sati zajednički krenuli put Ličkog Osika, Široke Kule i Ljubova gdje se danas cijeli dan slavi 20. obljetnica Oluje svih oluja.

Branitelji su stizali sa svih strana. Došlo je dosta Primoraca, posebice iz Rijeke, ali i Rabljana koji su za Oluje osvajali "gvozdeno" Ljubovo. Vijorile su se brojna i ličke i primorske ratne zastave, atmosfera je bila razdragana i u pobjedničkom duhu.

Naša kamera pronašla je i visokog gosta generala Mladena Markača koji se sa svojim specijalcima s Velebita uputio osvajajući Medak. Nisu tu stali već su s vojnicima krenuli u konačno oslobađanje Like sve do Donjeg Lapca i granice s Bosnom. S generalom Markačom bili su gospićki čelnici.

Hrvatskim braniteljima pridružila su se i izaslanstva domovinskih udruga. (MaČ)

Vrijedna akcija u Čanić Gaju

DJECA IZVUKLA I STARIJE IZ KUĆA

Danas su mnogi miševe zamijenili motikama i sikirama.

Sudionici akcije u Čanić Gaju /© Nikolina Jelača
Sudionici akcije u Čanić Gaju /© Nikolina Jelača
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. KOLOVOZA 2015. U 20.30 SATI

Pripremila za Ličke novine Nikolina Čanić Jelača

GOSPIĆ - Zadnjih par dana djeca iz Čanić Gaja i Kaniške ulice su bila zaokupljena čišćenjem nogometnog igrališta u Čanić Gaju.
Na tom igralištu su prije rata generacije i generacije igrale nogomet. Kada su odrasli (muški dio, s obzirom da su bili fizički radovi) vidjeli koliko su djeca uporna i sami su se priključili akciji! Danas je, nakon što su napravljeni improvizirani golovi, odigrana i prva utakmica "stari i mladi 2015. godine" i to nakon 25 godina!!

U susret obljetnici Oluje

OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE I DANA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I 20. OBLJETNICE VRO OLUJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2015. u 17.00 sati

GOSPIĆ - Od Koordinacije braniteljskih udruga grada Gospića, dobili smo priopćenje o skorašnjoj proslavi na Ljubovu u kome se kaže da s Gradom Gospićem organiziraju 5. kolovoza na Ljubovu kod spomenika poginulim braniteljima u VRO Oluja veličanstvenu proslavu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i 20. obljetnice VRO Oluja.

Program počinje 5. kolovoza u 9 sati okupljanjem branitelja i svih koji im se žele pridružiti na autobusnom kolodvoru u Gospiću odakle će se krenuti u defile s Hrvatskim barjacima u koloni vozila ulicama Gospića i Ličkog Osika.

U 9.50 je planiran dolazak u Široku Kulu gdje ćemo položiti vijenac i zapaliti svijeću za sve poginule hrvatske vojnike u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.
Dolazak na Ljubovo je u 10.15 sati kada ćemo položiti vijence i zapaliti svijeće na spomenicima poginulima u VRO Oluja.

U 11 sati počinje sveta misa, a u 12 sati skupu će se obratiti gosti i predstavnik branitelja.
Za sve prisutne osigurana je besplatna hrana i piće a do večernji sati uživat ćete u zabavnom programu.

U 20.30 sati planiran je povratak u koloni na Lički Osik gdje ćemo se nastaviti družiti uz KUD-ove i tamburaški sastav Mejaši.

Pozivamo sve građane županije, ali i šire, i sve ljude dobre volje da nam se pridruže u obilježavanju veličanstvene pobjede Hrvatske vojske.

Kamerom Ličkih novina

USPJEŠNE CVJEĆARKE

Vrijedne gospićke cvjećarke/© Marko Čuljat Lika press
Vrijedne gospićke cvjećarke/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2015. u 12.15 sati

GOSPIĆ - Unatoč nesnosnim vrućinama tisuće cvjetova po Gradu odlično se drži. Tome svakako doprinosi dobar rad cvjećarki Komunalca koji posao obavljaju i po najvećoj jari. Cvijeće njima i Gospićanima uzvraća svojom ljepotom. Cvjećarke smo danas snimili tijekom plijevljenja na Marti koja je također u cvijeću. (MaČ)

Proslava Oluje i Dana domovinske zahvalnosti

VELIKA PROSLAVA U LIČKOM OSIKU

Detalj s Prve smotre u Ličkom Osiku/© Arhiva Lika pressa
Detalj s Prve smotre u Ličkom Osiku/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2017. 9.00 sati

GOSPIĆ/LIČKI OSIK - Ovogodišnja dvadeseta obljetnice Oluje, po tradiciji bit će proslavljena u Ličkom Osiku koji je tijekom Domovinskog rata bio okupiran i oslobođen je prvog dana Oluje.


Proslava će biti 5. kolovoza na Ljubovu, Širokoj Kuli i u Ličkom Osiku i trajat će cijeli dan u organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga grada Gospića i Grada Gospića na Ljubovu kod spomenika poginulim braniteljima u VRO Oluja. Tog dana do 9 sati je okupljanje sudionika proslave i hrvatskih branitelja na autobusnom kolodvoru, a prije odlaska u Lički Osik bit će defile gradskim ulicama. Defile će biti i u Ličkom Osiku.
U 9.50 sati je polaganje vijenaca na spomenik hrvatskim žrtvama u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu u Širokoj Kuli, a u 10.15 sati je odavanje počasti kod spomenika na Ljubovu gdje će biti i sveta misa i prigodni govori. Proslava se nastavlja druženjem na Ljubovu, a povratak u Lički Osik je u 20.30 sati gdje je smotra folklora i nastup grupe Mejaši.

Iz HKUD-a Lika iz Ličkog Osika, dobili smo prilog od Romane Basarić da se tog dana održava 2. smotru folklora. Uz domaćine nastupit će i gosti, folklorna društva iz Like, Karlovačke i Splitsko-dalmatinske županije.

Prije same smotre od 17:00 sati održat će se prijateljsko natjecanje u starim sportovima, gdje će snage odmjeriti članovi kulturno-umjetničkih društava. Nakon mimohoda ulicama Ličkog Osika od 20:00 sati su predviđeni nastupi folklornih društava na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule. (MaČ)

Foto zanimljivost

ROVINJEŽI NA NOVČICI

Izaslanstvo Grada Rovinja boravilo je i na Novčici.

Rovinježi su uživali u Novčici/© Ivica Pavelić Kajak kanu klub Gospić
Rovinježi su uživali u Novčici/© Ivica Pavelić Kajak kanu klub Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2015. u 16.50 sati

Snimio Ivica Pavelić

GOSPIĆ - Već godinama na proslavu Dana Grada Gospića stiže izaslanstvo Grada prijatelja Rovinja. Tako je i ovaj put u gradu na tri rijeke bilo izaslanstvo na čijem je čelu bio gradonačelnik Giovanini Sponza.
Jučer su u društvu Pavla Pavelića, gradskog pročelnika, Rovinježi bili na Novčici gosti Kajak kanu kluba, od čijeg smo predsjednika danas i dobili fotografije s Novčice.
- Prije dvije godine naši gosti iz Rovinja kupali su se u jezeru Kruščica, jer svaki put kad nam dođu u goste želimo im pokazati neki dio naše okolice. Obožavaju se kupati u slatkoj vodi i mnogi su se prvi put kupali u slatkoj vodi, a ovaj put u Novčici. Veslali smo od Barica do Benta i natrag.- kaže Pavao Pavelić, dodajući da je u izaslanstvu bili i članovi Udruge Talijana Batana koja je prije nekoliko godina Gospiću poklonila barku batanu. (MaČ)

Proslava Dana grada i blagdana sv. Marije Magdalene

POČAST POGINULIMA

Današnja procesija u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Današnja procesija u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. SRPNJA 2015. U 11.30 SATI

GOSPIĆ - Prije podne su brojna izaslanstva povodom Dana Grada i blagdana sv. Marije Magdalene najprije na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene kod spomen-križa odala počast poginulima i umrlima.
Molitvu je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik, a nakon molitve krenulo se u procesiji do katedrale gdje je slavljena sveta misa. U koloni su bili brojni vjernici, lokalni čelnici, predstavnici domovinskih udruga, mažoretkinje, gradski glazbenici … Četiri gradska gardista nosili su sliku sv. Marije Magdalene.
U katedrali je misu predvodio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Inače, danas su u Grad došli i brojni Gospićani iz drugih gradova pa i iz inozemstva.
Nakon svete mise odana je počast poginulima kod spomenika na Trgu Alojzija stepinca, a odana je i počast kod biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. (MaČ)

Proslava Dana Grada

NASTUP GOSTIJU IZ ROVINJA I PIROVCA

Nastup gospićkih mažoretkinja/© Marko Čuljat Lika press
Nastup gospićkih mažoretkinja/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2015. u 23.00 sati

GOSPIĆ - Večeras, uoči Dana Grada bilo je svečanu u središtu. Na Korzu je bila velika gužva placara i djece koja su nemilice kupovala slatkiše i balone.

Na Trgu Stjepana Radića bio je promenadni koncert Puhačkog orkestra i Mažoretkinja iz Gospića s gostima iz Pirovca - glazbenici, i Rovinja -mažoretkinje. Na tribini su nastupili zajednički Gospićani i Pirovčani. Bilo je lijepo vidjeti i čuti 60 glazbenika. (MaČ)

VIDEO ZAPIS O PROMENADI


">

Proslava Dana Grada Gospića

OTVORENA ZGRADA HGSS-A

Goste pozdravlja Josip Brozičević, pročelnik gospićkog HGSS-a/© Tomislav Čanić
Goste pozdravlja Josip Brozičević, pročelnik gospićkog HGSS-a/© Tomislav Čanić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2015. u 18.00 sati

Pripremio Tomislav Čanić

KANIŽA - Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana Grada, na svečan način otvoren je objekt gospićke Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u koju je uloženo preko milijun i šesto tisuća kuna i velik broj sati dragovoljnog rada članova ove operativno humanitarne službe za uređenje primjerenog objekta.

O radu gospićkog HGSS-a govorio je njezin pročelnik Josip Brozičević koji je istakao brojne akcije u kojima su pripadnici stanice spasili velik broj ljudskih života, a isto tako i vrijedne imovine građana. O značenju HGSS-a na razini Hrvatske govorio je drugi čovjek te institucije također Gospićanin Alen Zorić, donedavni višegodišnji pročelnik Stanice. O potpori ovoj djelatnosti u Gospiću govorio je gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić, koji je i dalje obećao pomagati hvale vrijedne aktivnosti gospićkih spašavatelja, koji nesebično žrtvuju svoje vrijeme i sredstva da bi pomagali drugima.

Podijeljene su i brojne zahvalnice za požrtvovno djelovanje i doprinos razvoju HGSS-a Gospić, a velečasni Milan Čančar blagoslovio je kvalitetan i lijepo opremljen objekt.

Zahvalnicu je primila i Martina Vujnović, kćerka prvog pročelnika HGSS-a u Gospiću još 1989. godine pokojnog Ante Vujnovića.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Gospića

MLADEN MARKAČ POČASNI GRAĐANIN

Detalj sa svečane sjednice u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Detalj sa svečane sjednice u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2015. u 15.10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Današnja svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 22. srpnja Dana Grada i blagdana sv. Marije Magdalene koji je obilježavaju od ratne 1993. godine započela je državnom himnom u izvođenju Gradskog pjevačkog zbora.
Danas su u Gospić stigli brojni čelnici susjednih gradova i općina te gradova prijatelja i crkvenih velikodostojnika. Na sjednici je bio Giovanini Sponza, gradonačelnik Rovinja sa suradnicima s kojima Gospić već godinama odlično surađuje, ali i dobitnici ovogodišnjih javnih priznanja Grada Gospića među kojima i general Mladen Markač.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća, Petar Radošević. Pozdravljajući brojne goste i uzvanike Radošević je istakao da je Gospić sjedište lokalne samouprave i uprave te biskupijsko sjedište u kome su rođeni velikani Ante Starčević i Nikola Tesla.

- Prošlu godinu obilježila je negativna odluka Vlade i Gospić je izgubio neke statuse što je financijsko pogodilo i građane. Pokušali smo ne opterećivati građane novim davanjima i nismo dizali cijene i poreze. Proračun je umanjen za o sedam milijuna kuna od poreza na dohodak - istakao je Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića.
Zatim se osvrnuo na postignute rezultate posebno naglasivši važnost pročistača otpadnih voda u što je uloženo preko sedam milijuna kuna. Uskoro se nastavlja izgradnja kanalizacije u Bilajskoj i Budačkoj ulici, sanira se odlagalište otpada koje će prestati s radom za dvije godine i otpad će se voziti u Biljane. Grad Gospić j preuzeo i upravljanje s 250 kilometara ceste od ŽUC-a na svome podruju, ali mu je potpora prepolovljena za sedam milijuna kuna. Poslovna zona u Smiljanskom polju je prodana u potpunosti i uskoro počine gradnje kongregacijskog postrojenja uz investicije od 12 milijuna eura.
Nadalje, kako je istakao Krmpotić predstoji gradnja tržnice za gotovo sedam milijuna proračunskih sredstava, a od europskih sredstva očekuje potporu za 26 asistenata u osnovnim školama. U tijeku je izrada programa energetske zaštite zgrada a na obalama Novčice priprema se Božićni sajam.

- Čestitajući sugrađanima praznik župan Milan Kolić je istakao da se radi program poticanja zapošljavanja, te programi za razvojni centar i utemeljenje poduzetničkog inkubatora, a u srednje škole će se uvesti neki novi obrazovni programi.
- Osigurano je deset milijuna kuna kredita za poduzetnike s kamatom od dva do 3,5 posto. Sporo se provodi zakon o poljoprivrednom zemljištu što usporava realizaciju programa navodnjavanja na području Ornica i Ostrvice. Županije će i dalje biti snažan partner u razvoju.- rekao je župan Kolić.

- Naša predsjednica bila je ovdje već dva puta, i danas vam prenosim njene pozdrave. Mini porezna reforma je lokalnu samoupravu i građane stajala milijune kune. Hrvatska je kompozicija od 21 županije i Zagreba, i napustilo ju je stotinu tisuća mladih ljudi. Uvjeren sam da će nova vlada bolje premjestiti ovaj vlak.- rekao je Darko Milinović, izaslanik predsjednice RH Kolinde grabar Kitarović posebno se zahvaljujući hrvatskim braniteljima i generalu Mladenu Markaču koji su obranili ovaj dio Hrvatske.
Na sjednici su dodijeljena i ovogodišnja gradska javna priznanja. Za počasnog građanina proglašen je general Mladen Markač, priznanje su dobili Ekološka udruga Lea i LAG Lika.

PROMOCIJA NOVE KNJIGE O LICI

LIKA JE DALA DOPRINOS I HRVATSKOJ UMJETNOSTI

Večeras je promovirana knjiga Umjetnost Like u izdanju zagrebačke udruge Vila Velebita.

Detalj s večerašnje gospićke promocije/© Marko Čuljat Lika press
Detalj s večerašnje gospićke promocije/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2015. u 23.30 sati

GOSPIĆ - Nakon zagrebačke promocije knjige Umjetnost Like koju je izdala Udruga Ličana Vila Velebita iz Zagreba, knjiga je večeras promovirana i među Ličanima autora Vesne Bunčić i Stanka Špoljarića.

Na promociju, koja je organizirana povodom Dana Grada Gospića, stigli su umjetnici iz Perušića, Donjeg Lapca, Kaniže …, a dakako najbrojniji su bili Gospićani. Nekoliko pjesama tijekom promocije otpjevao je Gradski zbor Vile Velebita. Izaslanice su na bile Danijela Hećimović, ispred Ličko-senjske županije i Marta Grgurić, ispred Grada Gospića.

- U Udruzi smo shvatili da je loš ugled Like u ostalim dijelovima Hrvatske i da prevladavaju negativni stereotipi. U pripremi rukopisa za knjigu ustanovili smo velik doprinos Ličana hrvatskoj umjetnosti. Mahom su malo radili u Lici, ali su bili poznati slikari. - rekao je Željko Radošević, potpredsjednik Vile Velebita.

- Ova monografija kompozicijski je strukturirana od osam vrlo zanimljivih sastavnica - autori ih nazivaju osam međusobno upućenih segmenata. U knjizi je zastupljeno sto slikara, kipara, grafičara, keramičara i fotografa s 250 djela. - rekla je Anela Serdar Pašalić.

- Ovo je bio opsežan projekt, no bio mi je izazov, ali i čast imati priliku prihvatiti se rada na ovom pionirskom projektu. Nakon 25 godina rada u muzeju i prikupljenog znanja i poznanstava s umjetnicima, ali i mnoštva organiziranih izložbi. Samo možemo zamisliti koliko će biti od pomoći daljnjim generacijama studenata povijesti umjetnosti, zaljubljenicima u umjetnost, stručnjacima s polja likovnosti, no i svima nama koji želimo saznati nešto više o ličkoj umjetnosti.-rekla je Vesna Bunčić, jedna od autorica monografije i direktorica Muzeja Like u Gospiću.

- Pronašli smo brojne podatke o umjetnicima. Ima slikara koji nisu Ličani, ali su ovdje stvorili značajna djela. Na čelu kolone su Mašić i Kraljević. Ova će knjiga doprinijeti da se više cijena vrijednosti nastale u proteklo jedno i pol stoljeće. - rekao je Stanko Špoljarić, viši kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu. (MaČ)

Proslava Dana Grada Gospića

POHVALNICE NAJ UČENICIMA

Nagrađeni učenici i studenti iz Gospića
Nagrađeni učenici i studenti iz Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

20. srpnja 2015. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Danas su najbolji učenici i studenti s područja grada Gospića dobili Pohvalnice Nagrađeni su najbolji učenici osnovnih i srednjih škola te najbolji studenti.

Za gradsku pohvalnicu koja se tradicionalno dodjeljuje povodom Dana Grada Gospića uzeti su u obzir rezultati u učenju te sudjelovanje na školskim, županijskim i državnim natjecanjima. Ove godine dodijeljene su ukupno 33 pohvalnice koje je dobitnicima uručila zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić. (M. Nikšić)

Udruga građana Marakana

POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA

Izaslanstvo Marakane kod spomenika
Izaslanstvo Marakane kod spomenika
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2015. u 11.00 sati

GOSPIĆ - Izaslanstvo Udruge građana Marakana danas ima svoj dan. Naime, povodom Dana Grada Gospića danas su domaćini nekoliko sportskih turnira koji će se odvijati na Marakani, kod autobusnog kolodvora u popodnevnim i večernjim satima.

Izaslanstvo Udruge jutros je odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima. Najprije je položen vijena i zapaljen su svijeće na spomeniku u središtu grada, a zatim i kod velikog križa u Gradskom groblju. (MaČ)

Uskoro nova tržnica u Gospiću

POTPISAN UGOVOR O GRADNJI

Maketa gospićke nove place
Maketa gospićke nove place
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2015. u 15.45 sati

GOSPIĆ - U Uredu gradonačelnika Petra Krmpotića danas je potpisan je okvirni sporazum za izvođenje radova rekonstrukcije Gradske tržnice u Gospiću. Ugovor su potpisali ispred Grada gradonačelnik Petar Krmpotić i ispred tvrtke MEŠIĆ COM direktor Danijel Kuzman.

Vrijednost ugovora, odnosno ukupna vrijednost radova na uređenju rekonstrukcije gradske tržnice iznosi 6,8 milijuna kuna isključivo iz proračuna Grada Gospića. Radi se o jednom od najznačajnijih projekata Grada što govori i sama financijska vrijednost ovog projekta kojem je cilj rekonstrukcija sadašnje gradske tržnice na Trgu Zrinskog i Frankopana, odnosno na prostoru uz Autobusni kolodvor.

Što se tiče izgleda nove tržnice, djelomično će biti natkrivena, a djelomično će sadržavati uređeni poslovno-prodajni prostori prvenstveno poljoprivredno-prehrambenih i sličnih proizvoda. Sam projekt je koordiniran s LAG-om Lika gdje je zajednički cilj ideja vraćanja uloge domaće tržnice, odnosno privlačenje, zadržavanje te omogućavanje prodaje svježih domaćih proizvoda i domaćim proizvođačima omogućiti što lakši plasman proizvoda do kupaca. Samim time postići će se poticanje poljoprivredne proizvodnje, ali i turistički segment promocije gastro ponude specifične za Gospić i Liku, odnosno lokalnih poljoprivrednih proizvođača i održavanje popratnih manifestacija.

Radovi na rekonstrukciji tržnice kreću u kolovozu, a završetak radova planira se do proljeća iduće godine ovisno o vremenskim prilikama. Novom Tržnicom upravljat će poduzeće Komunalac Gospić. Važno je napomenuti da će se za vrijeme radova tržnica i dalje obavljati na privremenoj lokaciji - na parkiralištu nasuprot caffe bara Feniks. (M. N.)

USKORO

OD VEČERAS U STARČEVIĆEVOJ PO NOVOM

Neke ulice postaju jednosmjerne kako bi se osiguralo sigurnije prometovanje.

Detalj nove regulacije prometa u Gospiću
Detalj nove regulacije prometa u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2015. u 15.30 sati

GOSPIĆ - U uredu gradonačelnika Petra Krmpotića održana je konferencija za medije o noivoj regulaciji području grada Gospića. Na konferenciji su nazočili i načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar i načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić.

Analizama prometa Vijeće za prevenciju Grada Gospića, kojemu je cilj utvrđivanje problema i potreba zajednice, te predlaganje izmjena/dopuna javnih propisa kako bi se učinila pozitivna promjena u zajednici, formirana je radna skupina koja provodi aktivnosti vezane za uređenje prometa na području grada Gospića, a koju čine službe Grada i Ministarstva unutarnjih poslova.

Radi se o nastavku suradnje Grada i MUP-a, Policijske postaje Gospić s ciljem što kvalitetnijeg i sigurnijeg uređenja prometa na području Grada. Sam problem je nastao nedostatkom parkirališnih površina u užem dijelu grada, ali i tehničkim uvjetima na pojedinim prometnica. Sukladno analizama izrađen je Projekt nove regulacije prometnih tokova u užem dijelu grada kojim se utvrđuju nove jednosmjerne ulice, a u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg odvijanja prometa, uz suglasnost MUP-a.

Jednosmjerni promet odvijat će se u užem centru grada:
U Ulici dr. Ante Starčevića u smjeru od starog mosta prema katedrali (od križanja sa završetkom ulica Popa F. Biničkog i Senjskih žrtava do Kaniške ulice) i bočnog parkirališta s desne strane kolnika.

U ulici Senjskih žrtava u smjeru od križanja s ulicom Hrvatskog sokola do ulice Frana Kurelca, te od kraja ulice Senjskih žrtava (križanje s Ulicom dr. Ante Starčevića) do križanja s Ulicom Miroslava Kraljevića.

U Ulici popa Nikole Mašića (promjena smjera kretanja duž cijele ulice od križanja s Ulicom Senjskih žrtava do križanja s Ulicom dr. Franje Tuđmana) i kosog parkiranja s desne strane kolnika.

U Ulici Hrvatskog sokola od križanja sa Ulicom Senjskih žrtava i nastavka na dio ulice koji pripada Trgu Alojzija Stepnica prema Ulici dr. Franje Tuđmana.

Dio Ulice Miroslava Kraljevića, od križanja sa Ulicom Senjskih žrtava do križanja s ulicom Neznanih junaka.

U Ulici Eugena Kumičića od križanja s Ulicom Ivana Gojtana do križanja s ulicama dr. Ante Starčevića i Senjskih žrtava.

Raskrižje Budačke ulice s Ulicom dr. Franje Tuđmana.

Ovo je tek prva faza projekta koja bi krenula već idućeg tjedna postavljanjem horizontalne i vertikalne signalizacije, nakon koje će na jesen uslijediti druga faza kojom se planira uređenje parkirališnih površina, načina parkiranja i zabrane parkiranja, zone smirenog prometa, odnosno uređenje prometa u mirovanju. Sam projekt zahtijeva sustav novog tehničkog uređena prometa, postavu opreme i oznaka, prometnih znakova, oznaka na kolnicima i drugo kojom će se utvrditi regulacija i nadzor prometa, radi postizanja i održavanja sigurnosti svih sudionika u prometu.

Uvođenjem nove regulacije prometa namjera nije kažnjavanje, nego da se svi sudionici u prometu pridržavaju odredbi Zakona i Odluka Grada u vidu uređenja prometa. Sve ovo će zahtijevati određeno vrijeme provedbe i prilagodbe ali i najvažnije suradnju svih sudionika u prometu kako bi postigli zacrtane ciljeve. (M. N.)
=o=o=o=o
Danas popodne grupa radnika Lika cesta iz Gospića imala je pune ruke posla. U dijelu Starčevićeve mijenjali su prometne znakove i "pretvorili" glavnu gospiću ulicu u - jednosmjernu iz pravca centra, a s druge strane, iz smjera Starog mosta je zabranjeno prometovanje dok se ne završi posao, inače s te strane bit će jednosmjerni promet. Osim toga ispred stare gimnazije pa do Marte iscrtali su plava parking mjesta gdje će Grad naplaćivati parkiranje.

Preporučuje se vozačima krajnji oprez s novom regulacijom prometa koja će se nastaviti ovih dana da bi do ponedjeljka navečer bila u cijelosti - primijenjena prema projektu. Iz iskustva možemo ustvrditi da će biti problema, jer su mnogi gospićki vozači "zaboravili" zašto služe neke ručkice ispod volana, a nažalost, među njima su i policijska ophodarska vozila. (MaČ)

U susret Danu Grada Gospića

PRVI NASTUP GOSPIĆKE ZDRMUŠE

NAstup Zdrmuše i Nikice Stilinovića Garbuna/© Nikica Jelinić
NAstup Zdrmuše i Nikice Stilinovića Garbuna/© Nikica Jelinić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2015. u 22.30 sati

Piše Zvonimir Kos
Fotografije Nikica Jelić

GOSPIĆ - U sklopu proslave Dana Grada Gospića u KIC-u je održan prvi koncert Ansambla harmonika Zdrmuša koji je proistekao iz Orkestra harmonika Josipa Kajlera Gospićkog glazbenog centra.

Nastupili su Mile Hećimović, harmonika, Ivan Račić, harmonika, Safet Vikić, harmonika, Marko Krpan, harmonika, Zvonimir Kos, harmonika, Roko Jagar, konge i udaraljke i Nikica Stilinović Garbun, vokal.

Specifičnost ovog ansambla, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj, je raznolikost repertoara skladbi od klasike preko pop klasike (obrada grupe ABBA) do starogradskih pjesama, sevdalinki i uspješnica novijih hrvatskih skladatelja. Većina kvinteta harmonika, naime, izvodi samo klasičnu glazbu po programu glazbenih škola, a takvih je vrlo malo - od Zagreba do Dubrovnika samo ovaj gospićki. Drugo osebujnost je sljubljivanje zvuka pet harmonika s kongama i ostalim udaraljkama, te par izvedbi s vokalom.

Pored skladbi u izvedbi Zdrmuše, sole točke izveli su Jurica Romac i David Milković (harmonike) i Roko Jagar na klaviru.

Obilježavanje Dana Grada Gospića

BIT ĆE I DOBRE ZABAVE

Detalj iz Kanišpke ulice u Gospiću/Arhiva Lika pressa
Detalj iz Kanišpke ulice u Gospiću/Arhiva Lika pressa
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2015. u 17.10 sati

GOSPIĆ - Dan Grada Gospića 22. srpnja kada je i blagdan njegove nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene obilježava se gotovo cijeli srpanj. Svakako su najbrojnije sportske manifestacije od vode Novčice, preko livade Jasikovca do Gradske sportske dvorane, ali i na dijelu Trga Zrinskog i Frankopana gdje je angažirana Udruga Građana Marakana...

U ponedjeljak 20. srpnja u 20.30 sati je promocija monografije Umjetnost Like u organizaciji Muzeja Like Gospić, a koju je nedavno izdala Udruga Ličana Vila Velebita iz Zagreba. Promocija je u velikoj dvorani pučkog učilišta.

U utorak, 21. srpnja bit će svečana sjednica Gradskog vijeća koju su ovaj put zajednički sazvali Petar Radošević, predsjednik vijeća i Petar Krmpotić, gradonačelnik. Na sjednici će biti uručena ovogodišnja javna priznanja.

Svečano otvorenje objekta Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Gospić, bit će u 12.30 sati u Kaniži u nekadašnjoj Vojarni Mile Frkovića Ćićova.

Predvečer 20.30 sati na Trgu Stjepana Radića bit će promenadni koncert Puhačkog orkestra grada Gospića, na kome će nastupiti i mažoretkinje i njihovi gosti, svirači i plesači.

U srijedu 22. srpnja u 9.30 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, te zajednički odlazak u katedralu NBDM na Svetu misu. Nakon mise je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i kod biste prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu A. Stepinca

U 20.00 sati je na Trgu Stjepana Radića je tradicionalna kulturno etno-enogastronomska manifestacija - Gospić i prijatelji. Uz degustaciju brojnih domaćih jela i jela gostiju, nastupaju folklorna društva iz Gospića, Ličkog Osika, Široke Kule, Donjeg Pazarišta, tamburaških orkestara Gospića i Ličkog Osika i gostiju KUD Elizabeta iz Jalžabeta. Nastuit će i domać Gradski zbor Vile Velebita.
U 22.30 sati je koncert grupe Colonia.

Izložba u Smiljanu

TESLINA INSTALACIJA

ZA Teslin 159. rođendan priređena je likovna izložba.

Teslina instalacija © Ivana Brajković
Teslina instalacija © Ivana Brajković
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2015.u 23.30 sati

Snimila Ivana Brajković

SMILJAN - Danas, uoči sutrašnjem Teslinog 159. rođendana u prostorima njegovog memorijalnog centra postavljena izložba 4. humanitarne likovne koloniji Pogled, pokret, dodir, stisak koja je održana u Smiljanu krajem svibnja.

Koloniju je organizirao MK Crazy Wolf's, a pokrovitelj izložbe je Grad Gospić povodom Dana grada. Kustosica Ana Sekso ovom će izložbom predstaviti koncept ovogodišnje 4. humanitarne likovne kolonije te dvadesetak radova njezinih revnih sudionika (skulpture, slike, crteži, primijenjena umjetnost) u različitim likovnim tehnikama. Naizgled u potpunosti različita djela ljudi različitih umjetničkih životopisa imaju dvije poveznice- prva je pripadnost Lici: neki umjetnici su podrijetlom, rodom ili životom Ličani, neki slikaju prepoznatljive ličke motive, a neki pak stvaraju djela od autohtonih ličkih materijala. Druga poveznica jest zajednički cilj svih sudionika, kao i organizatora likovne kolonije i ove izložbe da pomognu potrebitim bližnjima. Naime, ova je izložba prodajnog karaktera, a kako je ovogodišnja smiljanska likovna kolonija bila posvećena oboljelima od multiple skleroze, sav prihod od prodaje radova bit će doniran Udruzi multiple skleroze Ličko-senjske županije.

Članovi likovne udruge Lika u izložili su instalaciju Skriveni Tesla.

Uz Dan grada Gospića

IZLOŽBA KRPARA

Demonstracija tkanja krpara/© Marko Čuljat Lika press
Demonstracija tkanja krpara/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2015. u 13.40 sati

GOSPIĆ - U prostorima Pučkog otvorenog učilišta dr. A. Starčevića danas je otvorena deveta izložba radova s etnografske radionice. Ovaj put bili su to reciklirani odjevni predmeti, odnosno krpare, koje se tkaju od stare robe.
Na svladanom umijeću stare tradicionalne vještine polaznicama je čestitao Ivan Biljan, zamjenik gradonačelnika ističući da se time čuva tradicija kraja. Na priredbi je tamburalo nekoliko svirača iz gospićkog tamburaškog orkestra. (MaČ)

Gradsko vijeće Gospić

SJEDNICA 10. SRPNJA

Na dnevnom redu je 16 točaka.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2015. u 20.00 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća sazvao je 16. redovnu sjednicu za 10. srpnja, petak, popodne.

Nakon izvješća mandatnog povjerenstva, i aktualnog sata na dnevnom redu but će izvješće o prošlogodišnjem gradskom proračunu koji je izvršen u iznosu od 67,4 milijuna kuna što je bilo za tri milijuna kuna manje od planiranog.
Na sjednici će vijećnici donijeti i odluku o ovogodišnjim nagradama koje će se dodijeliti za Dan grada. Povjerenstvo predlaže da se javno priznanje Počasni građanin grada Gospića dodjeli generalu Mladenu Markaču, za iznimne zasluge u obrani grada Gospića tijekom Domovinskog rata.
Nadalje, predlaže se jedno Javno priznanje grada Gospića dodjeli Lokalnoj akcijskoj grupi Lika, za osobit doprinos razvoju ruralnih područja grada Gospića, a drugo Udruzi Lika ekološka akcija, za osobit doprinos u očuvanju i zaštiti prirodnih bogatstava i ljepota Like. (MaČ)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

OD JESENI E-DNEVNICI

I u Ličkom se Osiku uvode nove tehnologije.

Obrazovanje učitelja za elektroničke dnevnike u Ličkom Osiku
Obrazovanje učitelja za elektroničke dnevnike u Ličkom Osiku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2015. u 13.15 sati

LIČKI OSIK - U Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana Lički Osik od iduće jeseni početi će korištenje e-dnevnika, odnosno web aplikacija za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku. Počele su i prve edukacije učitelja.

E-dnevnik u potpunosti zamjenjuje postojeću razrednu knjigu, a uz to olakšava nastavnicima vođenje administracije i izrade svih potrebnih izvještaja. Osim toga e-dnevnik omogućuje učenicima i roditeljima redovito praćenje ocjena i izostanaka učenika, kao i ostalih bilješki o učenju i vladanju.

Da bi se omogućilo uvođenje e- dnevnika trebalo je stvoriti potrebne preduvjete. Nabavljena je i instalirana potrebna oprema i omogućen pristup internetu iz svih učionica. U obavljanju poslova veliku ulogu je imao učitelj informatike prof. Ivan Nekić, koji organizirao i edukaciju učitelja. Financijska sredstva za nabavu opreme je osigurao Grad Gospić, koji je vlasnik osičke škole.

Prve reakcije učitelja su pozitivne. Za nadati se da će e-dnevnik unaprijediti odgojno-obrazovni rad u Školi, a poglavito bolju informiranost roditelja. Moramo naglasiti da pristup e-dnevniku ne može zamijeniti dosadašnju komunikaciju razrednika i učitelja s roditeljima - roditeljske sastanke i informacije - već je samo mogu poboljšati. (A. M.)

Novost u Gospiću

NAJAM BICIKLA

Godišnji najam starta sa 79 kuna.

Biciklistička postaja u Turićevoj ulici/© Marko Čuljat Lika press
Biciklistička postaja u Turićevoj ulici/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2015. u 15.00 sati

GOSPIĆ - Glavni lički grad je od jučer treći hrvatski grad koji ima javne bicikle koji se mogu unajmiti. Posao je ostvaren u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Nextbike.
Povodom jučerašnjeg otvaranja dviju postaja bicikla upriličena je i vožnja privatnim biciklima, a svaki je sudionik dobio poklon bon za besplatno korištenje bicikla koji se mogu preuzeti na Trgu Stjepana Radića i na uglu Budačke ulice i Ulice Jure Turića kod gradske palače.
Na ovoj drugoj lokaciji zatekli smo jutros jednu Pazarištanku koja je radoznalo promatrala, za nju, izložene bicikle i interesirala se gdje se mogu kupiti. Nije bila radosna kada smo joj priopćili da se ti bicikli mogu samo unajmiti za vožnju, a ne i - kupiti, da zato treba ići u neku od trgovina.
Pretplata za bicikl je godišnje 79 kuna i može se koristi u osamdesetak gradova u cijelome svijetu. Prvih pola sata korištenja se ne obračunava.
Najam bicikla obavlja se isključivo preko Internet stranice www.nextbike.Hr/hr/gospić/ .

Suradnje gradske vlasti i policije

MLADO POJAČANJE POLICIJI

Gospićke mlade policijske snage
Gospićke mlade policijske snage
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2015. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika, potpisala ugovore s desetak roditelja čija će djeca tijekom ljeta raditi zajedno s policijom na kontroli prometa u gradu.

Mladi, u bijelo obučeni, policajci radit će zajedno s policijom na kontroli prometa, što je tradicija duže od dvadeset godina. Sve je počelo još u Domovinskom ratu. Iz gradskog proračuna osigurana ja naknada za rad mladih.

Danas smo saznali da je jedna pripadnica te policije u bijelome, nakon srednje škole išla na policijsku akademiju i da radi u - policiji. I u Korenici je jedan mladić našao posao u policiji. Možda još netko krene tim stopama. (MaČ)

Novost za Gospićane

GOSPIĆ CIKLOTURISTIČKO ODREDIŠTE

Od danas i Gospićani mogu unajmljivati bacikline.

Start baciklista u Gospiću/©Marko Čuljat Lika press
Start baciklista u Gospiću/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2015. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Gospić je nakon Zagreba i Šibenika treći hrvatski grad koji je danas postao europsko cikloturističko odredište. Naime, otvorene su dvije stanice u kojima se može unajmiti bicikl.
Tim povodom organizirana je i vožnja biciklima s Trga Stjepana Radića gdje se nalazi jedna biciklistička stanica preko Klanca i rijeke Like, Ćojluka, Mušaluka i Ličkog Osika do Trga ukupne dužine 35 kilometara.
Među starijima, svakako, je bio Ivan Bašić poznatiji kao Bakan (74) povratnik iz Švicarske, koji je biciklističke utrke vozio i prije više pod pola stoljeća. I tada je osvajao žute majice. Start je bio ispred nekadašnjeg gospićkog doma kulture, a okretište u Razbojištu kod Perušića.
Današnju uživanciju vožnje baciklinima omogućili su Grad Gospić i zagrebački Nextbike koji je svim biciklistima poklonila jednogodišnju besplatnu vožnju njihovih bicikla. (MaČ)