POČETNAARHIVA
UKRAO AUTOMOBIL
KRAĐA ŠUME
OŠTETIO UDRUGU I KLUBOVE
TKO TO LAŽE???
OŠTEĆENO GROBLJE U SINCU
KRAO KUNE FIKTIVNIM PUTNIM NALOZIMA
PRONAĐEN PROVALNIK IZ URIJA
NADOGRADITE SVOJE MOBITELE
NE PRESTAJU ŠUMSKE KRAĐE
FILM ZA SENJANE
ZBOG POTHLAĐIVANJA U SMRT
OBVEZATNA ZIMSKA OPREMA NA CESTI
ŠVERC HRANE I PROVALE U KUĆE
POLICIJA NAŠLA VLASNIKA KONJA
SIRIJAC HTIO U LIKU
ŠILJKOM PROTIV TALIJANA
KRAĐE NE PRESTAJU
NOVE PRIJAVE ZA RATNI ZLOČIN U LIČKOM OSIKU I ŠIROKOJ KULI
SVE VIŠE POGINULIH
PRITVORENE ZBOG PRIJEVARE OD 355 TISUĆA KUNA
POGINUO U SUDARU S - KONJEM
UNIŠTAVAO PLITVICE
POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE
OTKAZANA PROSLAVA
PROSLAVA U CIJELOJ ŽUPANIJI
POLICIJA PODIGLA SIGURNOST PA STIŽU I GOSTI
NESTALE PAŠKE PČELE
KRAĐE NE JENJAVAJU
VIŠE PAŽNJE UČENICIMA U PROMETU
PONOVO HAJDUČIJA
NOĆNI POMOR RIBE
DOLIJALI LOPOVI IZ ČOVIĆA I KOZJANA
Francuz napao policajca

TRKE NA MORU I NA CESTI
POSLA PUNE RUKE NA SVIM PODRUČJIMA
LOPOVI RADE PREKOVREMENO
U PADU ZRAKOPLOVA POGINULA JEDNA OSOBA
POSJEČEN ŠLJIVAR
POGINUO MOTORIST
DOLIJAO LOPOV IZ OTOČCA
BROJNE PROMETNE NESREĆE
LOPOVI I PREVARANTI NE MIRUJU
LOPOVI I PREVARANTI SVE VRJEDNIJI
PROVALA U OTOČCU
LOPOVI RADE POLICIJA LUNJA
PLJAČKANJE TURISTA
Oružju nikad kraja
UČESTALE KRAĐE
PLJAČKANJE STARACA SE NASTAVLJA
STRANA ZASTAVA U LAPCU
ZBOG MOBITELA NOŽEM NA STRANOG TURISTU
S TURIZMOM STIŽE I DROGA
PREVRNUO SE KAMION
UZ KRAĐE I BATINANJE
POLICIJA JE PRONAŠLA
UDBINSKI VANDALI
ILEGALNI ČOBAN I ZIDARI
ORUŽANA PLJAČKA U GOSPIĆU
POLICIJA PREUZELA 688 METAKA
LOPOVI NE RADE SEZONSKI
IZORAO BOMBU STARU BAREM 70 GODINA
PRIJETNJE LIČANKAMA U GOSPIĆU I KORENICI
DOJAVE GRAĐANA O MINAMA
TRENING VOŽNJE MOTOCIKLA
HULIGANI PRIVEDENI PREKRŠAJNOM SUDU
HULIGANI NAPALI IZASLANSTVO HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA
ŠVERCAO DUHAN IZ BOSNE
POTKRADAO VLASTITU TVRTKU
UZ KOTAČE UKRAO I DISKOVE
PROVALE I PREDAJA ORUŽJA NE PRESTAJU
KRADLJIVAC STRUJE ILEGALNO NAORUŽAN
ORUŽJE I DALJE TRAŽENA ROBA
ĆIRILICA NA LAPAČKOM SPOMENIKU
PRIJETIO UBOJSTVOM PA UHAPŠEN
GOSPIĆANIN OČISTIO KUĆU OD METAKA
NESTALA SMILJANA SVALINA IZ OTOČCA
GLADNI KRADLJIVAC
LOPOVI NIKAD NE MIRUJU
KAZNENA PRIJAVA ZA TAJNO SNIMANJE POLICIJE
PRITVOREN GOSPIĆANIN
UHAPŠEN NAKON PRIJETNJE POLICAJCU
PRIJETIO SMRĆU, PA ZAVRŠIO U PRITVORU
GRAĐANI POMAŽU U OTKRIVANJU KORUPCIJE
MUNICIJE KO U PRIČI
PRONAĐEN MRTAV MUŠKARAC
POLICAJCI PRIMALI MITO
PONOVO SERIJA KRAĐA

UKRAO AUTOMOBIL


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog mladića iz Belišća zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je 1. siječnja oko 1 sat u Gospiću, ispred jednog ugostiteljskog objekta otuđio osobni automobil jednom Gospićaninu. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Noću 30./31. prosinca 2015. godine u Gospiću, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu u iz koje je otuđio zasad neutvrđenu količinu cigareta i čokolada. Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava.

U subotu, 2. siječnja u 14.45 sati na državnoj cesti broj 25 Baškim Oštarijama na Velebitu dogodila se prometna nesreća slijetanja s ceste i povrijeđeno je dvije starijih Talijana. (MaČ)

Iz rada policije

KRAĐA ŠUME

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. prosinca 2015. u 23.50 sati

GOSPIĆ - U redovitim priopćenjima PULs-a ponovno su izvješća o krađama u hrvatskim šumama. Tako je još jesenas nepoznati lopov/i u Štikadi ukrao 44 bukve, a ovog mjeseca u Dabru je posječeno 16 stabala jele i smreke.

U Otočcu je provaljeno u osobni automobil i ukradeni su električna gitara i lisnica. Ovog mjeseca lopovluka je bilo i u Perušiću - iz kamiona su ukradena dva akumulatora.

U Gospiću je jedan čovjek pronašao prazno tijelo svjetleće avionske bombe, a drugi u Donjem Lapcu topovsko zrno. Policijski pirotehničari uklonili su opasne predmete koji će biti uništeni. Jedan Perušićanin policiji je predao 44 detonatorske kapisle. (MaČ)

Nova istraga kriminala

OŠTETIO UDRUGU I KLUBOVE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. PROSINCA 2015. U 22.20 sati

GOSPIĆ - Danas smo iz PULS-a dobili priopćenje o jednom lopovluku koji je trajao čak pet godina.

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednim hrvatskim državljaninom (51) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, posebnog slučaja krivotvorenja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Sumnjiči se da je u razdoblju od travnja 2010. godine do 21. studenog 2012. godine kao odgovorna osoba jedne udruge sa sjedištem u Gospiću, sačinjavao neistinite putne naloge, po kojima je sebi neosnovano isplaćivao naknadu u iznosu ne manjem od 25 tisuća kuna. Također se sumnjiči da je namjenska sredstva kojima je raspolagala udruga koristio nezakonito i protivno njihovoj namjeni, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za jednu svoju pravnu osobu i jedan nogometni klub na području Ličko-senjske županije, oštetivši udrugu u kojoj je bio odgovorna osoba, te više klubova na području Ličko-senjske županije za najmanje 150 tisuća kuna. Biti će podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Vijesti iz policije

TKO TO LAŽE???

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14.prosinca 2015. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Prema policijskom izvješću ovog vikenda bilo je narušavanja javnog reda i mira.
Jedan je prekršaj u Gospiću počinjen vrijeđanjem ili omalovažavanjem službene osobe na, a drugi izmišljanjem ili širenjem lažnih vijesti kojima se remeti mir ili spokojstvo građana.
Svađe i vike bilo je u Donjem Lapcu i u Novalji, a jedna tučnjava u Otočcu. (MaČ)

Nezapamćen vandalizam

OŠTEĆENO GROBLJE U SINCU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2015. u 19.00 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a u razdoblju od 2. do 4. prosinca, nepoznati počinitelj u mjesnom groblju u Sincu s 49 grobnica otuđio je više predmeta od bakra i mesinga u vlasništvu 43 fizičke osobe. Ovo je nezapamćen vandalizam u Lici, policija traga za počiniteljem kome prijati kaznena prijava.

U razdoblju od 29. studenog do 6. prosinca u Bjelopolju kod Udbine nepoznati počinitelj provalio je u prostorije zgrade koja se koristi za vjerske obrede i ukradena je nešto novaca i alkoholnog pića.

Policijske istrage

KRAO KUNE FIKTIVNIM PUTNIM NALOZIMA

Splićanin koji je šef poljoprivrednog gospodarstva na Udbini izmislio 117 putovanja.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2015. u 17.40 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednog Splićanina (53) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sumnjiči se da je u razdoblju od 1. kolovoza 2011. godine do 1. svibnja 2013. godine kao direktor i odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva sa sjedištem u Udbini, ispostavio 117 putnih naloga za izvršena službena putovanja uz koje nije priložio isprave kojima se dokazuju nastali izdaci, te na taj način sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 338.395 kuna. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

U prvih dvadeset dana studenoga ove godine u šumi u Grabušiću kod Udbine nepoznati počinitelj posjekao je i ukrao 45 bukava. Proteklih mjeseci u Veljunu Primorskom kod Senja ukradena je iz garaže traktorska prikolica, a krajem studenog opljačkana je jedna kuća u Novalji.

Ovih je dana neki donjolapčanin policiji predao 51metak

Vijesti iz policije

PRONAĐEN PROVALNIK IZ URIJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2015. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednog Zagrepčanina (23) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela teške krađe. Sumnjiči se da je 12. studenog u Urijama kod Ličkog Osika, iskoristio odsutnost vlasnika i provalio u obiteljsku kuću u kojoj je zajedno sa maloljetnicom konzumirao hranu i piće. Nadalje, sumnjiči se da je 24. studenog u Urijama, provalio u drugu obiteljsku kuću u iz koje je otuđio dalekozore i ručnu bateriju. Zagrepčanin je priveden pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave dostavljene su nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje jednog Riječanke (43) zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo povrede tajnosti postupka. Sumnjiči se da je 14. listopada po izlasku iz službenih prostorija Policijske postaje Senj prijatelju ispričala detalje obavijesnog razgovora iako je bila upoznata kako je postupanje tijekom izvida tajno, te da je odavanje tajne kazneno djelo.

Novost iz policije

NADOGRADITE SVOJE MOBITELE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2015. u 17.50 sati

GOSPIĆ - Iz PULS-a smo dobili priopćenje o mogućnosti nadogradnje mobilne aplikacije MUP - Sigurnost i povjerenje, kojom građani, mobitelima mogu prijaviti kaznena djela, prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada hrvatske policije, unaprijeđena je na način da građani sada mogu slati i kratke video zapise.

Aplikacija je izrađena u sklopu projekta e-policija, može se instalirati na sva tri operativna sustava, Android, iOS i OS Windows Phone, a nadogradnjom mobilne aplikacije proširene su mogućnosti kojima građani policiji mogu dojaviti razne događaje kada možda iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obaviti poziv. Nadograđenu verziju aplikacije građani mogu instalirati preko poveznica objavljenih na internetskoj stranici MUP-a i Policijske uprave ličko-senjske www.licko-senjska.policija.hr

Građanima koji već imaju instaliranu aplikaciju, u centru za upravljanje (App store, Google Play, Windows Store) pojaviti će se obavijest o mogućnosti nadogradnje.

Korištenje aplikacija je vrlo jednostavan. Sastoji se od svega nekoliko koraka. Događaj treba uslikati ili snimiti događaj svojim telefonom. Poželjno je imati uključene geografske koordinate, nakon čega fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ukoliko se želi može se upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. Za svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi, ili je pak odbijaju kao nevažnu.

Iz policije

NE PRESTAJU ŠUMSKE KRAĐE

Još uvijek ima ilegalnog oružja po kućama Ličana.

Jedna prometna iz Gospića
Jedna prometna iz Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2015. u 16.15 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijski uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje triju osoba sa senjskog područja zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela krađe. "Obrađen" je Senjanin (36) koji se sumnjiči da je tijekom rujna u šumi kod Krivog Puta posjekao i otuđio 25 bukava, kao i drugi Senjanin (47) za krađu dvadeset bukava. Treći Senjanin (52) suminjiči se za krađu tri bukve.

U Škarama kod Otočca opljačkana je jedna obiteljska kuća, a u Novalji je ukraden skuter.

Proteklog vikenda na području Ličko-senjske županije zbilo se 12 prometnih nesreća. U rano jutro u Zubovićima kod Novalje teško je povrijeđen jedan mladić s Vira (25) kada je sletio s ceste. Na gospićkom području bilo je devet nesreća, te po jedna na otočačkom i karlobaškom području. Policija je zabilježila i četrdesetak brzih vožnji i dvije vožnje pod maliganima.

Jedan Koreničanin policiji je predao poluautomatsku pušku i devet komada streljiva, dok je u Gospiću građanin dragovoljno predao pištolj i 26 komada streljiva. U Glibodolu kod Brinja pronađen je ručni bacač raketa. Po dolasku policije on je na mjestu pronalaska uništen. (MaČ)

Policija u akciji

FILM ZA SENJANE

Senjani su vidjeli policijski film Živim život bez nasilja. Kradu se i harmonike.

Projekcija filma u Senju/© Foto PULS Gospić
Projekcija filma u Senju/© Foto PULS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2015. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Projekcijom igrano-dokumentarnog filma Živim život bez nasilja jučer je u Senju nastavljena kampanja Živim život bez nasilja koju od 2010. godine provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s organizacijama civilnog društva, umjetnicima i javnim osobama.

Upravo na temelju petogodišnje provedbe projekta nastao je jednosatni film posvećen Miroslavu Tunjiću (17) iz Požege, kojeg su 14. studenoga 2010. pretukla dva mladića, a Miroslav je od posljedica preminuo. U filmu su prikazana iskustva svih sudionika projekta primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. Osim toga, filmom se poziva javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju tolerancije, nediskriminacije i nenasilja.

Uz projekciju filma, učenici 5. b razreda osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića priredili su skeč kroz i izrazili svoje viđenje nasilja, dok su učenici od 5. do 8. razreda svoje mišljenje o nasilju općenito, kao i o izgradnji kulture nenasilja, izrazili kroz likovne i literarne radove.

Na kraju svečanosti, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Mladen Kranjčević uručio je zahvalnice za sudjelovanje u projektu Živim život bez nasilja Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića i Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva, dok je učenicima koji su kroz likovne, literarne i dramske uratke iskazali impresiju o nenasilju i tako aktivno sudjelovali u projektu Živim život bez nasilja uručio prigodne poklone.

Šumokradica je u Srednjoj Gori kod Udbine ukrao čak 52 stabla bukve, hrasta i graba, a u Ličkom Cerju kod Lovinca iz jedne kuće ukradena je - harmonika.

Jučer su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske na dijelu autoceste A-1, smjer Zagreb, gdje je brzina prometnim znakom bila ograničena na 130 km/h, zatekli Slovenku (37) u osobnom automobilu vozila brzinom od 247 km/h. Slovenka je kažnjena s dvije tisuće kuna, a dobila je i zaštitnu mjeru jednomjesečnog upravljanja vozilom u Hrvatskoj.

Neobičan događaj u Gospiću

ZBOG POTHLAĐIVANJA U SMRT

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. studenoga 2015. u 11.10 sati

GOSPIĆ - Gradom je brzo prozujala usmena vijest o smrti jednog čovjeka u dvorištu srednje škole u Budačkoj ulici.
Maja Brozičević, glasnogovornica PULS-a, izjavila na je da je jedan građanin u 6.45 sati javio policiji o mrtvom čovjeka u školskom dvorištu. Policija je izašla na teren i ustanovljeno je da se radi o jednom Gospićaninu (45) koji je umro prirodnom smrću uslijed pothlađivanja. (MaČ)

U susret zimi i snijegu

OBVEZATNA ZIMSKA OPREMA NA CESTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2015.

GOSPIĆ - U razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Dionice javnih cesta na području Ličko-senjske županije na kojima je obvezna zimska oprema od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, izuzev oružanih snaga RH su:
- autocesta A 1 - Zagreb (čvorište Lučko) - Karlovac - Bosiljevo - čvorište Maslenica,
- državna cesta D 23 - Josipdol (D42) - Senj (D8),
- državna cesta D 25 - Lički Osik (D50) - Gospić (D50),
- državna cesta D 50 - Žuta Lokva (D23) - Otočac - Gospić - Gračac (D27),
- državna cesta D 217 - Ličko Petrovo Selo (D1) - GP Ličko Petrovo Selo (gr. BiH).

Na svim ostalim cestama na području Ličko-senjske županije vozači su dužni imati propisanu zimsku opremu na motornim vozilima u vrijeme kad su nastupili zimski uvjeti na cestama. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti ("NN" br. 51/10., 84/10., 145/11., 140/13., 85/14. i 83/15.) propisano je:
- Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
- Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
- Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.
- Gume na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama što ih je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo s obzirom na svoje tehničke karakteristike može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirane da izdrže onaj dio najvećeg dopuštenog osovinskog opterećenja koje se na njih oslanja.

Članak 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama definira zimske uvjete na cestama kao:
(1) Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.
(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ministar nadležan za poslove prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obavezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira postoje li na tim mjestima zimski uvjeti.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.
(5) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Iz rada PULS-a

ŠVERC HRANE I PROVALE U KUĆE

Na Ličanci vozio 257 kilometara na sat, ali još nije srušen rekord, falio samo kilometar za potvrdu.

Granični prijelaz u Ličkom Petrovom Selu/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Granični prijelaz u Ličkom Petrovom Selu/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. STUDENOGA 2015. U 20.40 SATI

GOSPIĆ - Jučer ujutro policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su u suradnji s djelatnicima Carine na stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu u Ličkom Petrovom Selu, na ulazu u RH, izvršili su kontrolu osobnog automobila pulske registracijske oznake u kojem je kao vozač kontroliran 72-godišnji hrvatski državljanin.

Izvršenom kontrolom pronađeno je šest kilograma suhomesnatih proizvoda, šest kilograma svježeg sira, 11 kilograma vrhnja i dva kilograma svježeg mesa, koje nije prijavio prije početka pregleda. Pronađeni proizvodi su privremeno oduzeti, a djelatnici carine su mu naplatili novčanu kaznu.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad jednog stanovnika s područja Otočca zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da se neutvrđenog dana priključio na mrežu električne energije prije električnog brojila i do 6. studenog 2015. godine neovlašteno trošio električnu energiju. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.
U Otočcu je završeno još jedno krim istraživanje. Jednog čovjeka s područja Otočca sumniči se da je počinio kazneno djelo teške krađe. Naime, sumnjiči se da je u razdoblju od 30. siječnja do kolovoza 2015. u Vrhovinama, za vrijeme odsutnosti 74-godišnjeg vlasnika, iskoristio povjerenje vlasnika koji mu je dao ključ obiteljske kuće i iz nje otuđio nakit, tehničku opremu i razne druge predmete. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

U razdoblju od 7. do 9. studenog 2015. u Raduču, općina Lovinac, nepoznati počinitelj provalio je u radni stroj u iz kojeg je otuđio 15 litara pogonskog goriva i akumulatore. Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. U razdoblju od 1. do 6. studenog 2015. u Štikadi, općina Lovinac, nepoznati počinitelj provalio je u vikendicu u vlasništvu 42-godišnjakinje iz Zadra iz koje je otuđio razne aparate.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Utvrđeno je ukupno 96 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 13 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 257 km/h izmjerena je u subotu, 7. studenog na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h. Za volanom je bio Austrijanac (42). Kažnjen je novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije u trajanju od jednog mjeseca. To je samo za kilometar sporije od postojećeg rekorda na Ličanci.
Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju u Donjem Lapcu kod 44-godišnjeg državljana Bosne i Hercegovine (2,76 g/kg).

Konačno!

POLICIJA NAŠLA VLASNIKA KONJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. studenoga 2015. u 16.10 sati

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju PULS-a navodi se kako je završeno kriminalističko istraživanje nad jednog Perušićanina (68) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom.

Sumnjiči se da je 25. rujna u Gospiću ostavio bez nadzora svog konja koji se zadržavao i na državnoj cesti broj 534 (prilazna cesta autocesti A-1), uslijed čega je u 1.32 sati došlo do teške prometne nesreće u kojoj je jedna osoba smrtno stradala a druga je ozlijeđena. Državnom odvjetništvu dostavljena je kaznena prijava.

Na tragu našeg pitanja

SIRIJAC HTIO U LIKU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. listopada 2015. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Na nedavnoj redovnoj tromjesečnoj konferenciji za novinare čelnici policije nadopunili su temu istragom ratnih zločina na području Široke Kule, što je prva istraga nakon 1991. godine. Do sada je za ratni zločin u tome dijelu Like odgovarala samo jedna osoba koja se usudila doći na mjesto zločina i prijavio ga je sam narod.

Vaš novinar je na kraju tiskovne, postavio jednostavno, ali i zbunjujuće pitanje - da li je bilo ilegalnih pokušaja prelaska granice Sirijaca ili nekih drugih izbjeglica na nekom od dva "lička" prijelaza mislio sam na Užljebić i Ličko Petrovo Selo. Dobio sam negativan odgovor, ali u današnjem policijskom priopćenju lijepo stoji da je jučer u Melinovcu kod Donje Lapca policija u ilegalnom prelasku državne granice zatekla državljana Sirije.

Znači izbjeglice na svaki način žele i južnije prelaziti granicu. Uopće nije bitno kako je ova osoba došla do Like, bitno je da za njenim primjerom ne krenu i tisuće drugih. (MaČ)

Ima i toga

ŠILJKOM PROTIV TALIJANA

U Sincu prijetio smrću i završio u zatvoru.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2015. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a jučer je u udbinskom selu Grabušiću na zemljani put netko postavio ručno izrađeni šiljak. Taj je šiljak uništio gume na terencu jednog Talijana. Policija ne navodi što je taj Talijan lunjao po Lici seoskim putovima, ali je morao kupiti sve četiri gume.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Sinčarana (47) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči da je jučer prijetio smrću jednom mladiću također iz Sinca. On je uhićen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Iz rada policije

KRAĐE NE PRESTAJU

I četvrt stoljeća nakon rata oružja ko' u priči.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2015. u 21.15 sati

GOSPIĆ - NA ratom zahvaćenom području Like, iako je rat prestao prije četvrt stoljeća, još uvijek oružja ima ko' u priči. Policiji je jedna Bunićanka predala pet pušaka, 15 bombi, 15 tromblonskih mina i 2223 komada streljiva, a dok u obližnjim Poljicima je jedan radnik kopajući zemlju našao neeksplodirano topovsko zrno.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Otočačanina (32) zbog sumnje da je namjerno razbio staklo na tuđem automobilu. Iako je turistička sezona pri kraju i turista gotovo i nema iz jednog plitvičkog hotela neko je ukrao mobitel.

Policijska konferencija za novinare

NOVE PRIJAVE ZA RATNI ZLOČIN U LIČKOM OSIKU I ŠIROKOJ KULI

Policija za završila kriminalističku obradu za 18 pobijenih Kuljana iz 1991. godine.

Spomenik hrvatskim žrtvama u Širokoj Kuli
Spomenik hrvatskim žrtvama u Širokoj Kuli
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

14. listopada 2015. u 19.30 sati, video dopuna u 22.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Današnja redovna tromjesečna konferencija za novinare počela je pomalo neuobičajeno. Naime, Maja Brozičević je prije teme o stanju sigurnosti za devet mjeseci, najavila kako je završena kriminalistička obrada dijela ratnih zločina iz Široke Kule i okolica tijekom jeseni 1991.


- Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom državljana Republike Srbije (67, 51 i 49) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.- istakao je na početku Ante Podnar, načelnik Policijske uprave ličko-senjske.

Prvoosumnjičenom i drugoosumnjičenom stavlja se na teret da su u razdoblju od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. na području Ličkog Osika i Široke Kule, kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, zajednički sudjelovali u donošenju odluka i izdavanju naredbi kojima su pripadnici njihovih postrojbi odvodili i zatvarali civilno stanovništvo u podrumske prostorije Društvenog doma u Ličkom Osiku. Nakon zatvaranja u podrumske prostorije zatvorenici su psihički i fizički zlostavljani, te su ih 13. listopada 1991. godine usmrtili vatrenim oružjem i njihova tijela bacili u jame na području mjesta Ljubovo, nedaleko Ličkog Osika.

Trećeosumnjičeni kao zapovjednik tzv. Jedinice za posebne namjene, Odjeljenja milicije Teslingrad propustio je spriječiti da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara i ubija, što je bio dužan učiniti prema odredbama ratnih i humanitarnih propisa, kao i pravilima međunarodnog prava.

- Nadalje se isti sumnjiče, da su neutvrđenog dana u razdoblju od kraja rujna do 13. listopada 1991. godine kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti ubojstvo zarobljenog pripadnika Hrvatske vojske. Osumnjičeni su počinili kaznena djela na štetu 18 hrvatskih državljana, od čega 17 civilnih osoba i jednog pripadnika Hrvatske vojske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.-rekao je Podnar.

Treba reći da je za ratni zločin na tome području Like do sada odgovarala samo jedna jedina osoba, da je u Domovinskom ratu ubijeno 40 osoba i da se za još njih 11 traga.

Danas je Mladen Kranjčević, zamjenik načelnika novinarima govorio o novim aplikacijama koje će se moći koristiti na mobitelima od sutra a radi se o e-policiji i e-sigurnosti koje se mogu preuzeti na stranici MUP-a, a preko njih se u totalnoj anonimnosti može izvršiti dojava o nekom događanju s terena bilo gdje u Hrvatskoj. Svaka zlonamjerna uporaba aplikacija tretirat će se kao kazneno djelo, i ovisno o kvalifikaciji, pripriječena je i kazna do tri godine zatvora.

PRVI LIČKI VLOG O ZLOČINIMA


">

Crni dani na cesti

SVE VIŠE POGINULIH

Bišćanski automobil koji je sletio na Ljubovu/© PULS
Bišćanski automobil koji je sletio na Ljubovu/© PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. listopada 2015. u 22.00 sati, dopuna 9. listopada u 7.45 sati

GOSPIĆ - Ovih dana zaredale su teške prometne nesreće na ličko-senjskom području. Najprije je na Ljubovu nakon slijetanja s ceste poginuo jedan Bišćanin (73). U Gornjim Vrhovinama je jedan domaći vozač oduzeo prvenstvo prolaza na državnoj cesti riječkom autobusu. Teško su ozlijeđeni vozač i suvozačica iz vrhovljanskom vozila.
I na Ličkoj magistrali bila je ovih dana teška prometna nesreća u Grabušiću kod Udbine kada se jedan Grabušićanin (75) uklučio sa sporedne ceste na magistralu i tada ga je udario prikoličar gospićke registracije. U osobnom vozili poginule su dvije osobe.
Dok smo ovo obrađivali večeras dobili smo SMS iz PULS-a:
- Grad Novalja, Lunjski put, udar osobnog vozila u zid. smrtno stradala jedna muška osoba, slijedi očevid, OKCP-e PU ličko-senjske.

U Gospiću je policija dobila jednu novu zadaću - kontrolu prometa po novoj regulaciji na križanju Tuđmanove i Budačke ulice. Policajci kažu da imaju dosta posla jer rijetko tko od vozača poštuje novu signalizaciju. Još se kazne ne naplaćuju, samo se vozači usmeno upozoravaju.

Policija je ovih dana imala i posla s prijavama krađe šume. U Novoseliji kod Gospića još je proljetos, u travnju, posječeno i ukradeno 149 hrastova, a u Ćukovcu je u kolovozu posječeno i ukradeno 240 hrastova.

XXXX
Kako smo već javili, sinoć u 20 sati na županijskoj cesti broj 5151 u Novalji poginuo je Riječanin (61). Do tragedije je došlo kada je vozač, upravljajući prije stjecanja prava na upravljanje, osobnim automobilom riječke registracijske oznake kojem je isteklo važenje prometne dozvole, uslijed neprilagođene brzine kretanja udario u kameni zid u kružnom toku, te je od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja preminuo. (MaČ)

Uspjeh gospićke policije

PRITVORENE ZBOG PRIJEVARE OD 355 TISUĆA KUNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2015. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Jučer smo iz PULS-a dobili priopćenje da su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje jedne Perušićanke (36) i jedne Gospićanke (74) zbog osnovane sumnje da su počinile kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja isprava.

Prvoosumnjičena je kao porezna službenica u razdoblju od 4. veljače do 14. listopada 2014. vršila nedozvoljena i fiktivna knjiženja na poreznim karticama poreznih obveznika, na osnovu čega je izradila 31 gotovinski nalog s netočnim i neistinitim podacima. Osumnjičena je uporabila za podizanje gotovine, u čemu joj je u dva navrata pomogla drugoosumnjičena osoba tako da je kao vlasnica knjigovodstvenog obrta na traženje prvoosumnjičene krivotvorila potpise poreznih obveznica i temeljem takvih naloga podigla novac. Na taj način prvoosumnjičena je ostvarila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 355 tisuća kuna.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava, a osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke.

Neobična nesreća pod patronatom države

POGINUO U SUDARU S - KONJEM

Konačno se desila tragedija sa smrtnim posljedicama.

Nepoznati vlasnik školuje konje u jednoj ličkoj školi/© Arhiva Lika pressa Gospić
Nepoznati vlasnik školuje konje u jednoj ličkoj školi/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2015. u 12.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Konačno se noćas dogodila neobična tragedija na cesti koja se već godinama mogla očekivati.

Naime, u 1.32 sata na dionici državne ceste 534 (spojna cesta od Budačke ulice u Gospiću do naplatne postaje Gospić autoceste A-1), dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. Tragedija se dogodila kada je Senjanin (41) upravljajući osobnim automobilom, iz smjera naplatne postaje prema Budačkoj ulici, iz za sada neutvrđenog razloga prednjim dijelom automobila udario u konja nepoznatog vlasnika koji se nalazio na kolniku, uslijed čega je sletio van kolnika. Uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja Senjanin je preminuo, dok je suvozač iz Gospića (29) lakše ozlijeđen. Danas smo saznali da je poginuli bio cijenjeni građevinski inženjer u jednoj gospićkoj tvrtki.

Ovakva tragedija se očekuje već godinama na području Like gdje vršljaju tisuće konja tobože nepoznatih vlasnika. Krave i prasci u Lici već desetljećima u ušima imaju registarski broj po kome se mogu naći vlasnici, a i psi imaju čip gdje je podatak i o vlasniku. Nepojmljivo je da konji nisu nigdje evidentirani, i da država daje ogromne poticanje za njihov uzgoj. Mnogi za uzgoj konja okrivljuju Cigane, ali izgleda da cigana ima i u vrhu državne politike. Kada sam 2009. godine objavio sliku konja u jednoj osnovnoj školi niko od nadležnih organa nije reagirao. Mogla me je policija nazvati, moglo je prijavu dignuti državno odvjetništvo jer sam imao izjave svjedoka koji su oštećeni. Istovremeno, nadležni državni inspektor za stoku dirinčio je u jednoj birtiji u Lici s vlasnicima konja.

Stoga predlažem da se svi konji pohvataju i prodaju Talijanima za salamu i da se ljudi koji godinama trpe štete već jednom obeštete zbog terora konja koji podržava država i državne institucije koje ne reagiraju od policije do kojekakvih inspektora.

Zar i toga ima

UNIŠTAVAO PLITVICE

Na plitvičkim barijerama buja svekoliki život/© Arhiva Lika pressa Gospić
Na plitvičkim barijerama buja svekoliki život/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2015. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Plitvičanina (30) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i uništavanje staništa.

Njega se sumnjiči se da je u rujnu prošle godine kao odgovorna osoba u jednoj jedinici lokalne samouprave samovoljno donio odluku da se unutar zaštićene prirodne vrijednosti sruši sadrena barijera - stanište bez prethodno pribavljenog dopuštenja nadležnog ministarstva. Dobio je kaznenu prijavu.

Treba naglasiti da je fenomen plitvičke sadre, koje mjestimično ima i na drugim lokacijama u Lici, temelj nastanka Plitvičkih jezera, na barijerama buja svekoliki život. Uništavanjem barijera uništavaju se i - Plitvice. (MaČ)

Policija u akciji

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE

Učnici u posjeti gospićkoj policijskoj postaji/© foto PP Gospić
Učnici u posjeti gospićkoj policijskoj postaji/© foto PP Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. rujna 2015. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Danas je poveća grupa učenika nižih razreda Osnovne škole dr. Jure Turića "zauzela" cijelu policijsku postaju. Društvo su učenicima s njihovim učiteljicama pravili gospićki policajci na čelu s načelnicom Višnjom Borčić.

Bilo je to zorno terensko predavanje učenicima o radu policije u sklopu akcije za prvačiće Poštujte naše znakove. (MaČ)

Uz Dan policije

OTKAZANA PROSLAVA

Zbog izbjeglica otkazan veći dio proslave Dana policije.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2015. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Načelnik Policijske uprave ličko-senjske univ.spec.crim. Ante Podnar donio je odluku otkazivanju većeg dijela planiranih manifestacija povodom Dana policije. Razlog tomu je angažiranje oko izbjeglica koji proteklih dana dolaze u Hrvatsku. Proslava je bila planirana od danas do samog Dana odnosno do 29. rujna.

Otkazane su sve manifestacije osim središnje komemoracije u Gospiću koja će se održati u utorak, 29. rujna 2015. godine s početkom u 10,30 sati odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim pripadnicima policije kod Središnjeg križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću i u 11 sati svetom misom zadušnicom u gospićkoj prvostolnici. (MaČ)

U susret Danu policije

PROSLAVA U CIJELOJ ŽUPANIJI

Proslava počinje 21. rujna i trajat će do 29. rujna koliko i Dani otvorenih vrata policije.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2015. u 19.50 sati

GOSPIĆ - Ovogodišnja proslava Dana policije i 29. rujna blagdana sv. Mihaela počinje u ponedjeljak 21. rujna.

U ponedjeljak policija će imati obilježavanje u Donjem Lapcu na Trgu Ive Andrića, u utorak je proslava u Senju na Pavlinskom trgu, u srijedu 23. rujna u Otočcu na prostoru kod Pučkog učilišta, u četvrtak 24. rujna je u Korenici na Trgu sv. Jurja i u Gospiću u petak 25. rujna na Trgu Stjepana Radića.
Tih dana policija će organizirati u vremenu od 9 do 14 sati izložbu policijske tehnike i opreme uz prezentaciju rada prometne policije. Bit će poseban pult o sigurnosti u prometu na kome će se dijeliti promidžbeni materijal, bit će omogućen uvid u osobne negativne prekršajne bodove … Građani će moći vidjeti način rada uređaja za kontrolu brzine vozila, te ispitivanje prisutnosti alkohola i droga u organizmu.
U podne je pokazna vježba demo tima Interventne jedinice policije.

Osim toga, u srijedu 23. rujna u Gospiću u 10 sati bit će svečanost uručivanje spomen znački i pištolja umirovljenim policijskim službenicima Policijske uprave ličko-senjske, u sjedištu Policijske uprave, Hrvatskog sokola 2. U 15,00 sati je nogometna utakmica između ekipa Policijske uprave ličko-senjske i Državne granične policije BiH na gradskom nogometnom stadionu Balinovac.

U četvrtak 24. rujna u Gospiću je u 10 sati prijem obitelji poginulih policijskih službenika u prostorijama Policijske uprave i otkrivanje spomen-zida u znak sjećanja na poginule policajce u obrani suvereniteta RH u prostorijama Policijske uprave.

U petak 25. rujna u Gospiću u 10,30 sati je odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim pripadnicima policije kod središnjeg križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, u 11,00 sati je sveta misa zadušnica za poginule policijske službenike u katedrali navještenja Blažene Djevice Marije, u 13,00 sati je svečana akademija u prostorijama kina Korzo.

U subotu 26. rujna u 10,30 sati je odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulom prvom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću ispred spomen obilježja u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

U ponedjeljak, 28. rujna od 9,00 do 11,00 sati su svete mise zadušnice za poginule policijske službenike u sakralnim objektima u Otočcu, Senju, Novalji, Korenici, Donjem Lapcu i Karlobagu, te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Od ponedjeljka, 21. do utorka, 29. rujna su Dani otvorenih vrata policije.

Značajna policijska suradnja na otoku Pagu

POLICIJA PODIGLA SIGURNOST PA STIŽU I GOSTI

Već nekoliko godina hrvatska policija kontrolira događanja na otoku Pagu čime je povećala sigurnost, ali i dolaske gostiju.

Konferencija za novinare u gospićkom PULS-u/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Konferencija za novinare u gospićkom PULS-u/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2015. u 13.40 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Kao nikada do sada u Policijskoj upravi ličko-senjskoj održana je konferencije za novinare na kojoj su bili i čelnici Policijske uprave zadarske i Carine, te novaljski šef komunalnih redara.

Novinari su upoznati s rezultati provođenja ovogodišnje operativne akcije Insula na otoku Pagu. U sklopu akcije provedeno je niz aktivnosti koje su bile usmjerene na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja tijekom turističke sezone. Akcija je nastavak slične prošlogodišnje akcije.

Kratak rezime cijelog posla u kome su sudjelovali i policajci iz Slovenije, Ukrajine i Italije je - poboljšana je sigurnosna situacija i zbog toga ove je godine došlo još više turista nego prošle godine.

- Na ovome području je u sezoni znatno više gostiju od domicilnog stanovništva i bilježi se značajan porast protupravnih ponašanja što trži i veću aktivnost policije. Samo u Novalji je bilo nekoliko desetaka tisuća gostiju iz Velike Britanije. Stvoreni su dobri sigurnosni uvjeti za boravak turista.- istakao je Ante Podnar, načelnik PULS-a dajući uvodnu riječ o Insuli.

- Postignuti su zadovoljavajući rezultati s kojima se možemo ponositi u svijetu. U akciji su sudjelovali pripadnici dviju policijskih uprava. Podnijeto je 46 kaznenih prijava, otkrivena su 73 kaznena djela koja je počinilo 49 osoba. Kod 1045 osoba zaplijenjeno je droge u vrijednosti 550 tisuća kuna, izdana su 682 prekršajna naloga, i naplaćene su kazne u iznosu od 2,3 milijuna kuna. Općinskom sudu u Pagu podnijeta su 172 optužujuća prijedloga s kaznama u visini od 860 tisuća kuna. Policija je 25 puta upotrijebila silu, a jedan Slovenac je nakon dugog skrivanja uhićen temeljen europskog uhidbenog naloga. U državni proračun sveukupno je uplaćeno 4,2 milijuna kuna.-rekao je Tomislav Kristić, voditelj Kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, dodajući da se divi svim sudionicima akcije koji nisu mogli iskoristiti godišnji odmor sa svojim obiteljima.

Tijekom boravka na Pagu u jednoj akciji hvatanja drogeraša za vrijeme nevremena sudjelovali su bosonogi jer nije bilo vremena za pripreme i uspješno je privedeno nekoliko grupa.
- Nećemo se nikada umoriti, Hrvatske će biti sigurna zemlja.- poručuje Kristić.

- Zajednički smo 19 puta kontrolirali nepravilnosti nelegalne trgovine, taksi usluge i korištenje intelektualnog vlasništva. Otkrili smo brojne odjevne predmete, oduzeto je u Novalji i Kolnu šest automobila, a zaplijenili smo i ampule plina. Ukupna je vrijednost 200 tisuća kuna.- rekao je Zvonimir Zupčić, voditelj mobilne jedinice Carine iz Zadra kome su pomagale i kolege iz Varaždina.

- Svima nam je bio cilj osigurati ugodan odmor. Do kolovoza u Novalji je povećan broj dolazaka za osam posto i ostvareno je više od 1,2 milijuna noćenja. Stranaca je bilo 96 posto. Otkad surađujemo s MUP-om dolazi nam sve više turista koji traže sigurnost. Mislim da je ovo dobar primjer i za druge, i nadam se nastavku naše suradnje.-rekao je Miroslav Kolobari, voditelj Komunalnog redarstva Grada Novalje.

Sudionici konferencije za novinare odgovorili su i na nekoliko pitanja. Vašeg izvjestitelja je zanimala ocjena ovog posla od drugih europskih pa i svjetskih policija.

Akcija se provodi zbog stanovnika Hrvatske i njihovih sezonskih gostiju i održavanja visokog stupnja sigurnosti u cijeloj državi. Poneki gosti u Hrvatskoj imaju veću sigurnost nego u svojoj državi pa im nije jasno da ih nitko neće opljačkati na klupi u parku tijekom noći.

Zadarska policija ima sveukupno otkrivenost djela od 70 posto, a ubojstava 95 posto. Na otoku Pagu je oko pet tisuća stanovnika, a u sezoni ih je i po stotinjak tisuća. U ovogodišnjoj akciji u Zadru su otkrivena dva Slovaka koji su u Hrvatskoj ukupno počinili 16 provala u automobile jer su se služili uređajem za očitavanje šifre daljinskog zaključavanja. Neki od gostiju u svojim su zemljama uzorni građani, a ovdje bi si htjeli dati oduška. Na pokazivanje značke arogantno odgovaraju i spremni su se tući, ali to se treba suzbiti kako drugima ne bi smetali.

Čulo se da na Pagu nije bilo nikakve razlike u postupanju s prekršiteljima u odnosu na ostale europske policije i da je ostvarena dobra suradnja s gradskom upravom u Novalji.

Krađe na sve strane

NESTALE PAŠKE PČELE

U Bilaju poginuo mopedist.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2015. u 18.10 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda na odmorištu kod Gospića na Ličanki opljačkan je talijanski kamper - nestala je kamera, foto aparat i navigacija.
U razdoblju od 3. do 12. rujna u Počitelju kod Gospića ukradeno je više košnica sa pčelama i medom jednog paškog pčelara. U Karlobagu je jedan njemački turist ostao bez mobitela. U Vrhovinama su iz jedne kuće ukradeni televizori.
U subotu je u Kompolju Koreničkom jedan čovjek pronašao drveni sanduk u kojem se nalazilo 1120 komada vojničkih metaka.
Jučer popodne u Bilaju je poginuo jedan stariji Bilajčanin. On je vozio moped s prikolicom, prilikom uključivanja u promet na nerazvrstanu cestu Bilaj - Barlete u smjeru Barleta nije propustio sva vozila, uslijed čega je teretni automobil koji se kretao nerazvrstanom cestom, a kojim je upravljao nešto mlađi Bilajčanin prednjim dijelom udario u desnu stranu mopeda. Od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja je mopedist.

Iz rada policije

KRAĐE NE JENJAVAJU

Ima još vojničkih pušaka i municije.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. rujna 2015. u 21.00 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenjima PULS-a krađe i drugi lopovluci ne jenjavaju iako se primiče kraj ljeta. Za očekivati je da će biti intenzivnije krađe šume jer će početi završe pripreme spremanja drva za loženja.

U Ćojluku kod Udbine neki je lopov provalio u kuću jedne starice i ukrao rakiju, u Sv. Jurju kradljivac je odnio hidrauličnu pumpu sa nekog stroja. U Svetom Marku kod Perušića iz jedne kuće ukradeni su motorka i mobitel. Početkom rujna u Bjelopolju je nestao novac iz jedne kuće.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednog Gospićanina (41)zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči ga se da je u razdoblju od 1. lipnja do 1. srpnja u šumi kod Ličkog Novog posjekao 36 stabala bukve.

Jučer je Prozoru nedaleko Otočca pronađena torba s 210 komada raznog streljiva, a u Gospiću je jedna osoba predale dvije automatske puške, poluautomatsku pušku, 13 okvira za streljivo, tri tromblonske kumulativne mine i 1731 komada raznog streljiva.

Policijska uprava Gospić

VIŠE PAŽNJE UČENICIMA U PROMETU

Od ponedjeljka u blizini škola bit će pojačan policijski nadzor prometa.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2015. u 20.00 sati

GOSPIĆ - Ministarstvo unutarnjih poslova već deset godina u rujnu kad počinje školska godina provodi preventivnu akciju Poštujte naše znakove, te se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada se znatno smanjio. Akcijom se želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu - djecu, ali i podsjetiti odrasle, prvenstveno vozače da uvijek paze na njih.

Bez obzira na pozitivne pomake, u posljednjih deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205. Prošle godine na cestama Ličko-senjske županije u prometnim nesrećama stradalo 11 djece u dobi od 7 do 13 godina. Na svu sreću nije bilo smrtnog stradanja, jedno je dijete teže ostala su lakše ozlijeđena.

- Iako valja istaknuti smanjenje broja najtežih stradavanja, pogotovo kada je riječ o djeci, zabrinjava što se struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno promijenila. Dok su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Posebno zabrinjava to što su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je drugačija, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Stoga će se preventivno i represivno djelovanje policije usmjeravati upravo na taj problem.- ističu u Policijskoj upravi ličko-senjskoj.

Dosadašnja iskustava su pokazala kako prometni odgoj ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa. U tom cilju pregledane su prometnice u školskim zonama kako bi se otklonili nedostaci. Ovog mjeseca po školama će se održavati predavanja u prvim razredima kako bi djeca upoznala temeljna pravila sigurnog sudjelovanja u prometu.

Nadalje, svakog dana tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.

Izvanredna konferencija za novinare u policiji

PONOVO HAJDUČIJA

U Lici su se pored turističkih krađa i pljački turista javili neki novi ajduci koje sud pušta na slobodu.

Čelnici policije na današnjoj konferenciji za novinare
Čelnici policije na današnjoj konferenciji za novinare
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. kolovoza 2015. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Danas je u PULS-u održana izvanredna konferencija za novinare povodom završetka više kriminalističkih obrada na području Ličko-senjske županije. O tome su nekolicinu novinara upoznali Maja Brozičević, glasnogovornica, Ante Podnar, načelnik i Ivan Uremović, voditelj odsjeka za ispitivanje kriminaliteta Policijske uprave ličko-senjske.

Policija je u Otočcu "obradila" jednog mladića zbog sumnje da je počinio najmanje šest kaznenih djela teške krađe. Taj Otočačanin je pričinio materijalnu štetu veću od 80 tisuća kuna, priveden je državnom odvjetniku 17. kolovoza i sudac mu je odredio pritvor od mjesec dana.

Korenička policija kriminalistički je ispitala jednog Perušićanina (55) koji je na području Kozjana nedaleko Čanka posjekao, otuđio i preprodao najmanje 260 bukava mase 208 kubičnih metara i time pričinio državi štetu od 129 tisuća kuna. Perušićanina se sumnjiči da je ilegalno angažirao i trojicu Bosanaca za čuvanje stoke, sakupljanje sijena, sječu šume i utovar drva u minski sumnjivom području. Osumnjičenik je priveden u pritvor, ali ga je sudac pustio na slobodu.

Suradnjom policije iz Gospića, Korenice i Otočca "obrađeni" su novi lički ajduci iz Perušića, Široke Kule i Gospića poradi više krađa u Smiljanskom Polju, Podlapcu i Krbavi. Ovi ajduci su pod okriljem noći to provaljivali u štale i krali stoku koju su ilegalno prodavali u mesnice na području Omiša. Nešto je žive ukradene stoke pronađeno u Otočcu. Pričinjena je materijalna štete od 50 tisuća kuna. Oni su bili privedeni, ali ih je sudac pustio na slobodu.

Policija je u Novalji otkrila jednu djevojku iz Pitomače (21) koja je u nekoliko navrata u auto-kampu krala i vraćala karticu i podigla 5600 kuna. U Novalji je jedan Britanac (20) sakriven iza motorističke kacige opljačkao mjenjačnicu navečer 24. kolovoza. Iz blagajne je odnio 7600 eura i dvije tisuće čeških kruna. On je idućeg dana uhićen i pritvoren, te mu je određen jednomjesečni pritvor.

Jedan Gospićanin (59) je osumnjičen za kazneno djelo pronevjere jer je u svojoj firmi ukrao dvije bjanko zadužnice na ukupan iznos od 200 tisuća kuna koje su bile stigle na naplatu u Fini. On je u uspio dići 160 tisuća kuna, a za ostatak nije bilo keša.

U Karlobagu je uhićen Našičanin (19) koji je s jednim maloljetnim Karlobažaninom i još dvojicom nepoznatih osoba, 11. kolovoza ukrao u Lukovom Šugarju iz kuće jednog Lukovčana pet tisuća kuna i 130 eura. (MaČ)


Tragedija u Ličkom Lešću

NOĆNI POMOR RIBE

Detalj s ribnjaka na Kostelki u Ličkom Lešću/© Arhiva Lika pressa Gospić
Detalj s ribnjaka na Kostelki u Ličkom Lešću/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2015. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Da je još u punom jeku turistička sezona govore i brojne krađe u turističkim središtima o čemu javlja i PULS ovih dana.

Tijekom noći od 24. na 25. kolovoza u ribnjaku Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću, za sada na neutvrđen način došlo je do začepljenja dovoda vode travom uslijed čega je u bazenu došlo do manjka kisika i pomora oko 300 kilograma ribe. Policija poduzima mjere kako bi se utvrdio uzrok začepljenja dovoda vode u rječici Kostelki gdje se nalazi uzgajalište.

Ovakva havarija pomora ribe nikada nije zabilježena niti u jednom ličkom ribogojilištu počevši od onog najstarijeg u Brušanima na Suvaji, pa preko sinačkog na Gackoj do suvajskog na Uni gdje se desetljećima uzgajalo na tisuće tona pastrve. (MaČ)

Tjedni pregled

DOLIJALI LOPOVI IZ ČOVIĆA I KOZJANA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2015. u 19.00 sati

GOSPIĆ - Policija i dalje neumorno radi svoj posao diljem Ličko-senjske županije, a i negativci su veoma aktivni. Izdvajamo zanimljivije događaje.

Policija je kriminalistički obradila jednog Gospićanina (41) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare. Sumnjiči se da je od 1. listopada 2007. godine do 17. veljače 2011. godine lažno prikazao poslodavcu da je svakodnevno putovao na posao s adrese prebivališta, iako je stvarno putovao s druge adrese, čime je doveo u zabludu poslodavca i ostvario ne pripadajuću materijalnu korist.

Završeno je i kriminalističko istraživanje dvojice mladića, jednog iz Otočca a drugog iz Kutine zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe. Sumnjiče se da su noću 16./17. kolovoza u Čovićima provalili u trgovinu iz koje su otuđili 30 litara motornog ulja, 90 kutija raznih cigareta i 400 kuna.

Policija je provela i istragu jednog Čančana (60) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela krađe i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Sumnjiči se da je u šumskom predjelu Kozjan nedaleko Čanka posjekao 17 stabala bukve, ali ga je u krađi spriječila policija. U sklopu kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je ovaj Čančanin neovlašteno posjedovao lovačku pušku, dvije električne detonirajuće kapisle i 18 komada lovačkog streljiva.

Turistički lopovi su neumorni. U Plitvicama prošli tjedan provalili u čak tri strana automobila i bez dokumenata i novaca ostali su po jedan Francuz, Nijemac i Čeh. Oko blagdana Gospe u Krasnu je lopov provalio u župni stan i sakristiju ali ništa nije nestalo. Na Zrću je jedan Turčin ostao bez lisnice na plaži Zrće. U Senju je provaljeno u obiteljsku kuću i nestao je novac i nakit.

Ovih da dana jedan Gospićanin predao pušku, okvir za pušku i 51 komad streljiva call. 7.62 mm, a drugi je predao tri ručne bombe. U Ostrvici kod Gospića jedan je čovjek prilikom čišćenja okućnice pronašao ručni bacač raketa. (MaČ)

Ima i toga

Francuz napao policajca

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. kolovoza 2015. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Policija je prema priopćenjima PULS-a dovršila kriminalističko istraživanje mladog Francuza koji se sumnjiči 11. kolovoza na plaži Zrće fizički napao policajca pokušavajući ga spriječiti obavljanju posla. Francuz je priveden pritvorskom nadzorniku, a podnijeta je i kaznena prijava. Jučer je ispitan jedan i obrađen jedan mladi Švicarac zbog djela prijevare. Naime,. sumnjiči se da je u razdoblju od 7. do 12. kolovoza boravio u apartmanu u Novalji, da za uslugu smještaja nije platio. Ovih dana u Lukovu Šugarju opljačkana je kuća jedne Karlobažanke.

Pomorska lička policija je u nedozvoljenom glisiranju zatekla jednog Poljaka, a u Korenici je smetlar na ulici pronašao dvije ručne bombe koje je neka budala nedavno bacila iz kuće. Za razliku od Koreničanin jedan je Gospićanin policiji predao svoju ručnu bombu jer je shvatio da bi od nje prvi on mogao nastradati.

Ovih dana bile su brojne prometne nesreće s povrijeđenim osobama u Karlobagu, Novalji, Korenici, Gospiću, Senju i Otočcu

U Komarnicama kod Vrhovina na Kapeli lopov/isu posjekli i ukrali veliku količinu bukava. Lopovi i dalje neumorno rade. Na Zrću gdje se sakuplja bjelosvjetska drogeraška bogata krema, bez mobitela je ostala jedna Hrvatica, a opljačkana je i blagajna u Novalji. U Novalji se sjatila i lopovska krema te je ukraden i bicikl.

Jučer je u Plitvicama provaljeno u tri osobna vozila iz kojih je ukraden novac, osobni dokumenti, navigacijski uređaji i mobiteli posjetitelja. Opljačkano je pet Francuza, dva Nijemca i jedan Čeh. Na plaži Planjka u Novalji ukradena je torba s dva mobitela, ručnim satom, naočalama, te lisnica jedne Nizozemke.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola (3,12 g/kg) izmjerena je jučer kod jednog mladog Puljanina koji je zatečen da volanom u Otočcu. Pijanac je zadržan do otrežnjena, a usput mu je oduzeta vozačka dozvole i podnijet je optužni prijedlog. (MaČ)

,

Policijske vijesti

TRKE NA MORU I NA CESTI

Policijski brod u ophodnji obale/© Arhiva Lika pressa Gospić
Policijski brod u ophodnji obale/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. kolovoza 2015. u 21.40 sati

GOSPIĆ - Turistička je sezona u punom jeku te lopovi i lopovluci zadaju dosta posla policiji diljem Ličko-senjske županije. Samo tijekom vikenda policija je evidentirala pet kaznenih djela, 26 prometnih nesreća, šest narušavanja javnog reda i mira …Jučer su građevinarci koji u nekadašnjoj pazariškoj vojarni grade stambenu zgradu pronašli jedno topovsko zrno.

U Karlobagu je iz automobila ukraden mobitel u po bijela dana, a u Novalji tijekom noći nestaju mobiteli i lisnice a posebice na Zrću. Lopovi su nastavili krasti stoku nakon Krađe u Smiljanskom Polju stoka je neku noć nestala i u Podlapcu. U Senju je provaljeno u jednu kuću i nestali su novci i zlatnina. I u Novalji je bila provala u jednu kuću i opljačkana su dva strana gosta, a iz druge kuće je nestao novac, prijenosno računalo i navigacijski uređaj dviju Austrijanki. Jučer je na Udbini ukradena jedna krava. Za proteklih nekoliko dana u Vrhovinama je provaljeno u dva pružna radna vozila i nestala je nafta i razni alat. U Gospiću je ovih dana ukraden rakijsko kotao, a u Brinju je provaljeno u jednu birtiju i ukraden je novac, mobitel i prijenosno računalo. Jučer je bez lisnice s novcima i dokumentima ostala jedna starija Talijanka na Plitvicama.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Rumunja (48) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare. Sumnjiči se da je 7. kolovoza u jednoj mjenjačnici u Senju, prilikom konverzije eura u kune prevario djelatnicu mjenjačnice za iznos od tri tisuće kuna.

Stradanja motorista
U Baškim Oštarijama s ceste je sletio jedan mladi Slovenac na motoru nakon čega je, kako kaže policija - udario u stablo. Motorist je zadobio teške tjelesne povrede. Ko Senja je Požežanin (32) s motociklom sletio s ceste i sudario se s betonskim zidom. Nesretni Slavonac je preminuo u senjskoj ambulanti.
Inače policija je ovih dana ulovila još jednog trkača na autocesti koji je vozio čak 252 kilometra na sat.

Događaji na granici
Policajci i carinici imaju posla i na jednom od dva državna granična prijelaza, i to na onome u Ličkom Petrovom Selu. Zatekli su jednog Riječanina u švercu 1,5 kilograma rezanog duhana. U švercu mesa zatečen je Slovenac koji je pokušao prošvercati 13 kilograma zamrznutog mesa i tri kilograma sira. Jedan Zagrepčanin je u njemačkom automobilu pokušao prošvercati dva pršuta i šest kilograma sira.

Glisiranje
U petak su policijski službenici pomorske policije u luci Novalja u nedozvoljenom glisiranju (unutar 300 metara od obale), zatekli dvojicu mladih Nijemaca, a na otvorenom moru kod Novalje jednog Austrijanca koji je upravljao gliserom, a da nema dozvolu voditelja brodice. (MaČ)

Dinamičan rad ličke policije

POSLA PUNE RUKE NA SVIM PODRUČJIMA

Krađe i provale ne prestaju. Ilegalni prelazak državne granice…

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Krađe i provale se i dalje nastavljaju. Tako je jedan njemački turist u Svetom Jurju nakon provale u vozilo ostao bez novac i dokumenata. U Gajcu su tri talijanska turista ostali bez novaca kao i jedna Riječanka. U Gajcu je policija jučer otkrila uređaj za snimanje magnetnih traka bankovnih kartica.

U Gospiću je jedan čovjek predao dvije ručne bombe, a u Otočcu strojnicu i 786 metaka.

Policijski službenici pomorske policije Policijske uprave ličko-senjske su u akvatoriju kod rta Dolin, otok Rab, u nedozvoljenom glisiranju (unutar 300 metara od obale) jednog Nijemca (54).

Ovih dana u Prozoru kod Otočca u podrumu jedne obiteljske kuće došlo je eksplozije plina. zbog nekontroliranog istjecanja plina iz boce i stvaranja eksplozivne zapaljive smjese. Plin je eksplodirao nakon paljenja plamenika i vlasnik je teško ozlijeđen.

Jučer je policija na području bivšeg vojnog aerodroma Željava kod Ličkog Petrovog Sela u ilegalnom prelasku državne granice zatekli jednog Slovenca (55) i jednog Nijemca (20).

Dinamičan policijski vikend

LOPOVI RADE PREKOVREMENO

Pronađene tri bombe u Ćukovcu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2015. 20.45 sati

GOSPIĆ - Prema policijskom priopćenju proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je pet kaznenih djela, 21 prometna nesreća, šest narušavanja javnog reda i mira, pronalazak mina i predaja oružja.

Kriminalistički je obrađen jedan mladi Otočačanin zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje i oštećenja tuđe stvari. Sumnjiči se da je 2. kolovoza prijetio policijskim služnicima, a osim toga preko noći je oštetio jedan kafić. Uhićen je i doveden u pritvorsku jedincu. Policija je obavila i krim obradu jednog Zagrepčanina zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave - pravio je i ovjeravao lažne svjedodžbe.

Tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa i tri krađe. Na autocesti provaljeno je u dva parkirana strana kampera i oni su opljačkani, naime, lopov/i su odnijeli dokumente, mobitele i novce dvojici Austrijanaca i trojici Slovenaca. Na Plitvicama je bez lisnice ostao jedan njemački posjetitelj. U Novalji je planuo još jedan mobitel na Zrću.

U petak predvečer u Gajcu kod Novalje jedan je mladi Talijan sletio automobilom s ceste a vozilo se prevrnulo. Teško je ozlijeđena jedna osoba, a četiri su zadobile lake tjelesne ozlijede. U nedjelju ujutro na tzv. brzoj cesti od Ploče za Udbinu DC 522 kod sela Baste u 6 sati jedan Sisčanin (73) s vozilom je sletio s ceste i prevrnuo se. Jedna je osoba teško, a druga lakše povrijeđena.

Jedan Otočačanin predao je jedan protuavionski metak od 20 milimetara, a u Ćukovcu kod Ličkog Osika pronađene su tri ručne bombe.

Rijetka tragedija u Lici

U PADU ZRAKOPLOVA POGINULA JEDNA OSOBA

Ostaci velebitskeCesne iz 2009./© Arhiva Lika pressa Gospić
Ostaci velebitskeCesne iz 2009./© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2015. u 8.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Kratka, ali iznenađujuća jutrošnja poruka dežurstva PULS- glasila je: - Donji Lapac predio Kruge pad malog zrakoplova jedna osoba smrtno stradala očevid u tijeku.

Naknadno smo saznali da se radi o malom dvosjedu koji je pao nešto prije sedam sati desetak kilometara sjeveroistočno od Lapca u predjelu kod sela Kruge koje se ugnijezdilo u povelikoj dolini nedaleko rijeke Une.

Zrakoplovne nesreće su u Lici rijetke, ali eto ipak se događaju. Posljednja je bila 5. veljače 2009. kada je na Velebitu u predjelu Vaganskog vrha za ružnog vremena pala zagrebačka Cesna 303 i poginule su tri osobe. Predzadnji zrakoplovi su pali 13. kolovoza 2005. kod Plitvičkih jezera. Radilo se o dva mađarska zrakoplova u kojima su poginule četiri osobe. Jedan se avion zabio u brdo Oštri medvjeđak, a drugi na brdu Velika lisina.

Lopovi ne miriju

POSJEČEN ŠLJIVAR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2015. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju policije lopovluci i kriminalne radnje ne prestaju. Tako je netko u periodu od 1. travnja do 28. srpnja u selu Vedašiću kod Udbine posjekao i odvezao više stabala šljive u vlasništvu jedne Beograđanke (58). Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Iz rada policije

POGINUO MOTORIST

Zgrada Policijske uprave u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
Zgrada Policijske uprave u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2015. u 21.10 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog tjedna u Jurkuši kod Senja poginuo je jedan slovenski motociklist a drugi je Slovenac teško povrijeđen. Obadvojica su prebrzo vozila u zavoju. U Ramljanima na seoskoj cesti sudarila su se dva Ramljanina i jedan je završio s teškim povredama u zadarskoj bolnici. U vikend kontroli prometa policija je utvrdila 165 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i pet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća brzina bila je od 246 km/h na autocesti kod tunela Sv. Rok, a gasirao je neki Austrijanac hitajući na more. Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu u Gospiću i to 2,16 g/kg.
Bilo je nesreća i ovog tjedna. Na autocesti je sletio jedan poljski kombi. Teško je ozlijeđen vozač i dvije putnice, a dva putnika su lakše ozlijeđena. U Korenici je jedan Zagrepčanin sletio s ceste i udario u metalnu ogradu i teško se ozlijedio.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Otočačanina (56) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine. Sumnjiči se da je 14. srpnja u Zagrebu kupio četiri kilograma rezanog duhana, najvjerojatnije s namjerom daljnje preprodaje.

Proteklih nekoliko dana od vikenda, bilo je više krađa i provala. Na Zrće su po jednom Zagrepčaninu i Osječaninu nestali mobiteli, mobitel je ukraden u trgovini i jednom Novaljcu. Iz apartmana u Novalji ukradena su dva sata jednoj Slovakinji, a u jednom plitvičkom hotelu noge je dobila lisnica s novcima i dokumentima jedne Tajlanđanke, a u apartmanu je bez novaca ostao i jedan Novaljac. Pretprošle noći u Stinici kod Senja provaljeno je u trgovinu i nestale su cigarete i novac.

Predaji ili pronalaženju ilegalnog oružja i streljiva i mina izgleda nema nikad kraja. Ovih dana je jedna Senjanka predala 57 komada streljiva 7,62 mm. U Ćojluku nedaleko Perušića na obali rijeke Like pronađene su dvije mine, a u Ćukovcu kod Ličkog Osika dvije ručne bombe. Policija je završila kriminalističko istraživanje jednog Gospićanina (57) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Pretragom prostorija koje koristi pronađeno 199 komada raznog streljiva, 500 grama lovačkog crnog baruta, okvir za streljivo za automatski pištolj i zatvarač za pušku s užlijebljenim cijevima, koje je neovlašteno posjedovao. (MaČ)

Vijesti iz policije

DOLIJAO LOPOV IZ OTOČCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

24. srpnja 2015. u 15.25 sati

GOSPIĆ - Iz priopćenja PULS-a saznajemo da je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad jednog mladića iz Otočca zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe.

Otočačanina se sumnjiči da je od 8. do 13. srpnja u Prozoru kod Otočca iz dvorišne zgrade otuđio dvije motorne pile, a iz osobnog automobila bušilicu u vlasništvu jednog Prozoranina. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

U Čovićima kod Otočca provaljeno je u obiteljsku kuću iz koje je otuđen novac i pištolj koji je vlasnik legalno posjedovao. Bila je i provala u Starom Selu i ukradena je razna tehnička roba, alat i odjeća. Pretprošle noći bila je provala i u samom Otočcu i to u poslovni prostor i nestao je novac.

Lopovi ne biraju što će ukrasti. Tako su pretprošle noći u Smiljanskom Polju kod Gospića provalili u staju iz koje je otuđeno više domaćih životinja u vlasništvu dvojice Gospićana. (MaČ)

Ljetne gužve na cestama

BROJNE PROMETNE NESREĆE

Na autocesti poginuo vozač kamiona.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. srpnja 2015. u 18.00 sati

GOSPIĆ - U dnevnom izvješću PULS-a koje smo dobili danas brojni su podaci o zbivanjima u protekla 24 sata na području Ličko-senjske županije., dogodilo se i šest prometnih nesreća.

Prošle noći u 2.40 sati na dionici autoceste A1 u smjeru Zagreba, u visini Otočca, dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. Do tragedije je došlo kada je 24-godišnjak s područja općine Pokupsko, upravljajući skupom vozila zagrebačke registracije (vučno vozilo s dvije prikolice) u smjeru Zagreba, iz za sada neutvrđenih razloga prednjom stranom vučnog vozila udario u stražnju stranu priključnog vozila zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 58-godišnjak iz Siska, nakon čega su se vozila stala na zaustavnoj traci.

Uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja je preminuo 24-godišnji vozač. Tijekom očevida izdan je nalog za provođenje obdukcije poginulog, a skup vozila izuzet je radi vještačenja. Za očevida promet je na tom dijelu autoceste bio u prekidu od 5 do 13 sati, te se je odvijao alternativnim pravcima.

U Novalji su u prometnoj nesreći lakše ozlijeđene četiri osobe, a u dvije prometne nezgode u Gospiću i po jednoj u Otočcu i Donjem Lapcu zabilježena je samo materijalna šteta. (MaČ)

Iz rada policije

LOPOVI I PREVARANTI NE MIRUJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. SRPNJA 2015. U 18.10 SATI

GOSPIĆ - I proteklih dana unatoč nesnošljivim vrućinama lopovi i prevaranti nisu mirovali ni danji ni noću. Počinili su niz krađa.

Dvije teške krađe napravljeni su u tijekom noći. U jednoj su bez novaca u apartmanu u obiteljskoj kući ostala dvojica španjolskih turista. U drugoj krađi na Ličanci, autocesti A1, provaljeno je u kamper i ukraden je novac i osobni dokumenti.

U Novalji su evidentirane i četiri krađe u kojima je nepoznati počinitelj otuđio skuter u vlasništvu Novaljca, bez lisnice je u jednoj krađi ostao Zagrepčanin, bez ruksaka je ostao jedan Švicarac, a na plaži je jednom Zagrepčaninu nestala torbica s novcem, dokumentima i mobitelom.

Nekidan su se u 10 sati u Vranovini kod Gospića, a zatim iza podneva u Homoljcu kod Korenice nepoznati par, muškarac i žena, starijim ukućanima predstavili kao policijski službenici koji su došli pregledati novčanice zbog sumnje da su krivotvorene. Nakon čega su ih vlasnici pustili u kuće koje su pregledali, a potom se udaljili u nepoznatom smjeru ništa ne otuđivši. (MaČ)

Iz rada policije

LOPOVI I PREVARANTI SVE VRJEDNIJI

Kako je stigao turizam povećani su i lopovluci.

www.licke-novine.hr
15. srpnja 2015. u 10.40 sati

GOSPIĆ - Iako su nesnosne vrućine proteklih dana, a posebice tijekom proteklog vikenda osim pojačanog prometa pojačano su izgleda radili i provalnici, lopovi i prevaranti.

Kako stoji u izvješću PULS-a proteklog vikenda evidentirane su dvije teške krađe nepoznatih počinitelja. U Senju je provaljeno u automehaničarsku radionicu i ukraden je alat i nešto novaca. Druga je provala s krađom bila u Otočcu kad je jedan Otočačanin ostao bez više kilograma duhana iz svog skladišta.

Policija je zabilježila i četiri krađe u kojima je također bio nepoznati počinitelj, a u Gornjem Kosinju jedan Dalmatinac je ostao bez više košnica s pčelama i kosinjskim medom.

Nije to sve. U Novalji je bez mopeda ostao jedan domaći čovjek, a provaljeno je i u njemački automobil i ukraden je GPS. U Ribarici Švicarac ostao bez novaca i dokumenata.

U subotu je ponovno bila jedna prijevara. Ovaj put bez novaca je osao jedan starac iz Bjelopolja kod Korenice. Prevaranti i kradljivci su se nemoćnom djedici predstavili kao radnici HEP-a i rekli mu da trebaju izvršiti nadzor i slikanje brojila i utičnica, na što je vlasnik pristao i pustilo ih u kuću, gdje su iskoristili njegovu nepažnju i otuđili mu novac.

Zbog učestalih prijevara na području Ličko-senjske županije policija savjetuje građanima da u svoje stanove ili domove ne puštajte nepoznate osobe. Nepoznate treba pitati kako se zovu, otkud dolazi i što treba. Građanima preporučuju da ne nasjedaju na impresioniran nastup nepoznate osobe ili njenu titulu i zvanje. Također ne bi trebali nasjesti na trikove, nesvjestice, malaksalosti, nuđenje i prodaju predmeta, knjiga i slično, prosjačenja i sličnih rizika. Neregistrirano vozilo upućuje na prijevarno ponašanje. Građanima se preporučuje da zapišu registraciju vozila, marku, boju i koji drugi detalj automobila.
O kretanju sumnjivih osoba treba izvijesti policiju na telefon broj 192.

Crne vijesti

PROVALA U OTOČCU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2015. u 8.35 sati

GOSPIĆ - U jutrošnjem priopćenju PULS-a kaže se da je pretprošle noći u Otočcu, nepoznati počinitelj provalio je u jedan poslovni prostor. Ništa nije ukradeno.

U dvije prometne nesreće su na području Otočca i Korenice dvije su osobe lakše povrijeđene.

Najnovije lopovske vijesti

LOPOVI RADE POLICIJA LUNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. SRPNJA 2015. U 13.45 SATI

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Lička policija ponovno je pokazale nemoćnost pred organiziranim lopovima - kriminalcima i mafijašima koji u stižu u ovaj dio Hrvatske zajedno s turizmom. Lička policija samo nemoćno konstatira da su nepoznati lopovi provalili i ukrali.

Prošle noći provaljeno je u više soba u hotelima u Plitvicama i lopovi u pokrali novce i lisnice s dokumentima što je dobar predznak za hrvatski turizam. Policija je jučer zabilježila i jednu pljačku u Gospiću. U Novalji na plaži Zrće policija je evidentirala krađu mobitela, a u Vidalićima da je opljačkan novac jednog Brođanina. Kako kaže policija u današnjem priopćenju jučer je na plaži Zrće napadnut mladić koji je teško povrijeđen.

I na kraju priopćenja slijedi klasična policijska floskula da tragaju za počiniteljima, protiv kojih će nadležnim državnim odvjetništvima biti podnijete kaznene prijave.

Prije desetak godina zdesila se pljačka ednog Pazrištana u vrijednosti od mam dva milijuna eura, tako je un izjavija autoru ovih redaka, ali lička policija nikad nije pronašla počinitelja, a nije se ni potrudila jer tko to drži u kući toliku gotovinu koju triba držat u nikoliko banaka. Triba se nadati da tikvi pljačaka više neće nikad biti u demokratskom društvu u ovome dilu Rvacke. Ovakve visti prije prevrata nikada nisu bile u sredstvima javnog općenja.

Lopovluci i turizam

PLJAČKANJE TURISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2015. u 23.30 sati

GOSPIĆ - Ovog vikenda, prema izvješću PULS-a nastavljene su pljačke turista u Novalji. Lopovi su provalili u četiri apartmana i bez novaca je ostalo 20 britanskih državljana. Lopov nije mirovao ni u Senju pa je iz jedne kuće ukraden novac i računalo.

Naoružani Plitvičani

Oružju nikad kraja

I dalje se pronalazi ilegalno nedozvoljeno oružje.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2015. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Policija je kriminalistički obradila dvojcu Ličana s plitvičkog područja koji su ilegalno imali oružje.
Poljančanin (59) je obrađivan poradi osnovane sumnje da je počinio kaznena djela krađe i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Usput je obrađen i jedan Smoljančanin (32) jer se sumnjalo da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Osim toga Poljančanina policija sumnjiči da je prošlog mjeseca u šumi Rodić Poljane posjekao i odvezao čak 43 stabla bukve i jasena.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i da je Poljančanin neovlašteno posjedovao automatsku pušku koju je prodao Smoljančaninu. Puška je oduzeta, a obadvojica ljubitelja oružja dobila su kaznene prijave.

Vijesti iz policije

UČESTALE KRAĐE

Pojačana kontrola na Ličanki.

Lansjke jake policijske snage na Ličanki/© Arhiva Lika pressa
Lansjke jake policijske snage na Ličanki/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2015.

GOSPIĆ - U redovitom vikend izvješću policije nabrojano je mnoštvo sitnih krađa i lopovluka diljem Ličko-senjske županije. Zanimljivo je da se i dalje pljačkaju turisti koji dolaze na Plitvice, što je nekad bilo nezamislivo. Tako je jedna Švabica ostala bez GPRS uređaja, a druga je bez lisnice koja je bila u rancu. U Gospiću je iz nekakvog kamiona nestala lisnica vlasnika, a na Ličanki je jednom Švabi probušena guma na autu i razbijeno zadnje staklo.
Od prekosutra bit će značajno pojačana kontrola prometa na Ličanki, odnosno na autocesti. Naime, ponovno se sezonski otvara policijska postaja u Perušiću kojoj će isključiva zadaća biti kontrola promet na autocesti kao što je to bilo i lani kada je bio angažiran i zrakomlat. (MaČ)

PLJAČKANJE STARACA SE NASTAVLJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2015. u 19.10 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju policije još krajem svibnja u Debelom Brdu na istočnom dijelu Krbavskog polja nedaleko Udbine jedna je žena iz obiteljske kuće jedne starice (90) ukrala novce.

- Kazneno djelo počinila je tako što joj se je predstavila kao zdravstvena radnica i ponudila joj masažu, na što je ona pristala i pustila ju je u unutrašnjost kuće, gdje je iskoristila njenu nepažnju i otuđila joj novac.k navodi policija u priopćenju.

No, tu priča ne završava. K jadnoj starici je u utorak došao muškarac predstavljajući se kao policajac koji istražuje prethodni događaj koji oštećena tada nije ni bila prijavila policiji, te ju je tražio novac za troškove postupka, koji mu je oštećena i dala.

Priopćenje iz policije

STRANA ZASTAVA U LAPCU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2015. u 19.30 sati

GOSPIĆ - U kratkom vremenu s istoka Like, iz Donjeg Lapca stižu dvije informacije o srpsko-srbijanskim provokacijama u tome dijelu Like.

Najprije je "nepoznati počinitelj" na jednoj mjestopisnoj ploči zacrnio latinični naziv Donjeg Lapca, a sinoć je u jednoj birtiji stanovnik sela Gajine (32) nezakonito istakao zastavu strane države. Navodno se radilo o srbijanskoj zastavi.

Zbog počinjenog prekršaja iz članka 26. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, izdan mu je obavezni prekršajni nalog.

Vijesti iz policije

ZBOG MOBITELA NOŽEM NA STRANOG TURISTU

Još nije oboren rekord Ličanke. Oružja kao u priči. Oštećen državni grb.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2015. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Iz nekoliko policijskih priopćenja izdvajamo najzanimljivije dijelove.
Izvršena je krim obrada jednog mladog Zagrepčanina zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela teške krađe i ubojstva u pokušaju. Sumnjiči se da je jučer u Novalji na plaži Zrće, prišao njemačkom državljaninu koji je u tom trenutku razgovarao na mobilni telefon, te mu ga iz ruke istrgnuo, a potom se udaljio. Nakon kraćeg vremena njemački državljanin ge je i uzeo svoj mobitel, pri čemu ga je Zagrepčanin napao nožem zadavši mu dvije ubodne rane. Povrijeđeni Nijemac je odvezen na liječenje u zadarsku bolnicu. Osumnjičeni je priveden pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija je ovih dana dovršila kriminalističko istraživanje jednog Lapčanina (28) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske. Sumnjiči se da je 6. lipnja u noćnim satima u prostoriji jedne udruge s područja Donjeg Lapca oštetio grb Republike Hrvatske. Protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava.

U periodu od 3. do 8. lipnja u Zalužnici kod Vrhovine, nepoznati počinitelj oštetio je rasvjetna tijela jednog vjerskog objekta. U subotu je u Novalji na plaži kampa Straško ukraden mobitel jednog Zagrepčanki.

Na Ličanci, odnosno autocesti broj jedan jučer je policija izmjerila brzinu od 255 kilometara na sat. Inače je brzina na cijeloj cesti ograničena na 130 kilometara. Na dionici u smjeru juga između odmorišta Jadova i Zir mađar. Mađar je novčano kažnjena, izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od 1 mjeseca. Neslavni rekord brzine na Ličanci kod Ostrvice od 258 kilometara na sat i dalje od 2011. godine drži jedan vozač iz Konavala.

Da još uvijek po kućama Ličana ima mnogo oružja najbolje govore podaci o predajama oružja u proteklih nekoliko dana. U Otočcu je jedna osoba predala osam ručnih bombi, jednu tromblonsku minu i 357 komada raznog streljiva, a druga jednu ručnu bombu. U Gospiću je jedna osoba predala 284 komada raznog streljiva, a druga pušku M-48 i 137 komada pripadajućeg streljiva.

Nemirni policijski vikend

S TURIZMOM STIŽE I DROGA

Proteklog vikenda policija je imala dosta posla, što govori o skorom početku turističke sezone.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. lipnja 2015. u 13.20 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda policija je imala pune ruke posla. U Vrataruši gdje se nalazi vjetroelektrana opet su lopovi pokrali kabele. Kradljivci su bili aktivni i na Ličanci - ukrali su lisnicu s novcima i dokumentima iz jednog bosanskog kamiona, a iz njemačkog kampera žensku torbicu s novcima i dokumentima.

U Novalji su se ponovo počeli okupljati lopovi sa svih strana što je dobra znak da počinje turistička sezona. Na jednom parkiralištu ukraden je moped koji je unajmio neki Nijemac.

Policija je imala posla i na cestama. U četiri prometne nesreće četiri su osobe lakše povrijeđene. Dvije nesreće su se dogodile na području Korenice, te po jedna u Senju i Otočcu. Osim toga, zabilježeno je još osam nezgoda s materijalnom štetom. U kontroli prometa tijekom vikenda utvrđeno je 97 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 14 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola izmjerena je jučer u Otočcu od 2,64 g/kg.

U selu Željava, kod Ličkog Petrovog Sela, gdje je granični prijelaz, na području nekadašnje zrakoplovne baze, policija je u ilegalnom prelasku državne granice zatekla jednog hrvatskog državljanina. On je novčano kažnjen na prekršajnom sudu.

O početku turističke sezone dobar je pokazatelj i pronalazak droge. Kod pet stranaca u Novalji pronađeno je 5,9 grama marihuane i 2,8 grama amfetamina. Stranci su fasovali kazne.

U današnjem policijskom priopćenju našlo je mjesta i životinjsko narušavanje javnog reda i mira u Gospiću.

U Svetoj Jeleni kod Senja

PREVRNUO SE KAMION

Povrijeđeni vozač prebačen je u bolnicu Sušak.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2015. u 17.00 sati, dopuna u 18.45 sati

GOSPIĆ - Maloprvo smo iz PULS-a dobili SMS da je u Svetoj Jeleni na D 8 kod Senja u smjeru Rijeke došlo do prevrtanja kamiona s prikolicom. Kamion je prevozio staro željezno, a povrijeđeni vozač je prebačen u sušačku bolnicu.

Nezgoda se dogodila oko 15 sati, a nešto prije 17 sati u Sv. Jelenu, kako su nam rekli u policijskom dežurstvu, stigla je dizalica i može se očekivati otvaranje prometa na Jadranskoj magistrali. Međutim, i u Povilama je bila prometna nezgoda pa je D8 za promet zatvorena i sa sjeverne strane.

Dizalica je brzo isporavila kamion, još se bakće s prikolicom i rasutim metalnim otpadom koji treba sakupiti. Promet se odvija otežano jednom trakom magistrale. (MaČ)

Vijesti iz policije

UZ KRAĐE I BATINANJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. lipnja 2015. u 21.45 sati

GOSPIĆ - Policija je protiv jednog mlađen Senjana podnijela kaznenu prijavu zbog krađe mobitela drugom Senjaninu. U tome području kradu se i drva, odnosno ogrjev i to u Veljunu Primorskom.

Zbog krađe policija je izvršila kriminalističku obradu dvojice Zagrepčana i dvojca iz Gornjih Bogićevaca. Sumnjiče se da su jučer na području Frkašića kod Udbine demontirali i otuđili dijelove elektro-postrojenja u vlasništvu pravne osobe s područja Zagreba, te s predjela Željezno polje s druge strane Plješevice nedaleko Lapca otuđili osam ploča s natpisima upozorenja od mina.

U periodu od kolovoza 2014. godine do 31. svibnja 2015. godine, u Krbavi kod Udbine ukradeni su dijelovi s jednog poljoprivrednog stroja.

Jučer su ranim jutarnjim satima u Novalji, na plaži Zrće, huligani fizički mladog turistu Poljaka. koji je zadobio teške tjelesne ozlijede.

Ovih dana jedan je Gospićanin policiji predao 120 komada streljiva kalibra 7,9 mm.

Mine uvijek prijete

POLICIJA JE PRONAŠLA

Otočačke mine pronađene jučer/© Foto PULS Gospić
Otočačke mine pronađene jučer/© Foto PULS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2015. u 13.35 sati

GOSPIĆ - Policija je jučer u jednoj jami na brdu Vrčibrdo izvadila dvije protutenkovske mine bez upaljača, dva kilograma eksploziva TNT i jedan upaljač za protupješačku minu. Mine su uklonjene i bit će uskoro ništene.

Nered na Udbini

UDBINSKI VANDALI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2015. u 13.00 sati

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju PULS-a o kriminalu i sličnim protuzakonitim radnjama našli smo samo jednu zanimljivu informaciju s Udbine, gdje su kao i u ostalim hrvatskim mjestima odgojeni domaći - vandali.

Policija je provela kriminalističko istraživanje dvojice mladih udbinskih vandala, jedan je čak - maloljetan. Policija osnovano sumnja da su počinili kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Ovaj vandalski dvojac se sumnjiči da je jučer u noćnim satima, umjesto da su u kući i krevetu, jer punoljetnik ima samo 19 godina, u jednoj udbinskoj birtiji narušavali javni red i mir, te su razbili i oštetili vrata, stolove i stolice. Prije tog vandalskog čina JRM su narušavali divljačkom galamom i svađom.

Zbog ovog kaznenog djela protiv mladih udbinskih vandala je podnijeta kaznena prijava i optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira.

ILEGALNI ČOBAN I ZIDARI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2015. u 21.55 sati

GOSPIĆ - Policija je u Brezovcu Dobroselskom kod Donjeg Lapca na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu zatekla jednog mlađeg Bosanca koji je pastirske i ostale poslove na gospodarstvu obavljao bez dozvole za boravak i rad u Republici Hrvatskoj. Protiv njega je Prekršajnom sudu u Gospiću Stalnoj službi u Gračacu podnesen optužni prijedlog.

Prekršajnom obradom, utvrđeno je da ga je nezakonito zaposlio jedan Nijemac (51) na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj, koji je vlasnik OPG-a i protiv njega je podnijet optužni prijedlog.

Na tom OPG-u još su zatečena tri domaća radnika koji su obavljali građevinske poslove na pomoćnom objektu - staji, a za koje je utvrđeno da su radnici jedne zadarske tvrtke. ZA te radnike je utvrđeno da nemaju socijalno i mirovinsko osiguranje, o čemu je nadležnom inspektoratu dostavljena obavijest o počinjenom prekršaju zadarske tvrtke.

Policijske vijesti

ORUŽANA PLJAČKA U GOSPIĆU

Turisti sve nesigurniji od džepara.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2015. u 8.10 sati, dopuna u 10.10 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenjima PULS-a ovih dana nastavljene su krađe i džeparenje diljem Like.

U subotu su u Plitvičkim jezerima bez novaca i dokumenata ostale dvije gošće iz Japana, a u otočkom Dabru u šumi je provaljeno u stroj i ukraden je alat za njegovo održavanje.

Maloprvo smo dobili priopćenje policije da je jutros u ranim jutarnjim satima u Gospiću bila oružana pljačka. Iz Automat club nepoznati počinitelj je uz prijetnju oružjem otuđio novac.


POLICIJA PREUZELA 688 METAKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2015. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Diljem županije lopovi ne miruju. U Buševicu kod Lapca iz jedne kuće ukraden je agregat, a u Ličkom Lešću presječeni su i ukradeni bakreni kabeli.

Policija je u Otočcu primila od dvoje ludi 688 komada raznog streljiva. Policija se zahvaljuje građanima koji prepoznavaju akciju Manje oružja, manje tragedija i vraćaju oružje.

Cake iz policije

LOPOVI NE RADE SEZONSKI

Činilo se da kleptomani i slični sitni lopovi dolaze s turizmom. Gospićanin se potukao s Otočačanima.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2015. u 20.00 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a kriminalistički je obrađen jedan Novaljac (65) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je u razdoblju od 13. veljače do 13. ožujka u Novalji iz ostave za alat vlasništvo jednog Sisčanina (57) ukrao bušilicu za beton, stanicu za popravak elektronike i razni sitni alat.

U Rebiću kod Udbine ukraden je agregat iz garaže, a u četvrtak i subotu u Nacionalnom parku Plitvička jezera džepari ukrao mobitel i lisnicu jednoj Britanki, i mobitel jednom Nijemcu.

U sitne sate u nedjelju ujutro u jednoj birtiji u Otočcu zabilježeno je narušavanje javnom reda i mira. Jedan mladić iz Gospića (25) fizički je napao jednog Otočačanina (22) udarivši ga šakom u glavu. Nakon toga Gospićanin je izašao iz birtije i fizički se sukobio drugim Otočačaninom (20). Gospićaninu to nije bilo dosta pa je otišao do djedove kuće, uzeo pušku i vratio se do birtije i ispalio jedan hitac. U ovoj tučnjavi Gospićanina i Otočačana deblji su kraj izvukli Otočačani. Sva trojica su alkotestirani i utvrđeno je da samo mlađi Otočačanin nije bio pod utjecajem alkohola.

Policija je prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog protiv Gospićanina zbog tučnjave i neovlaštenog pucanja iz vatrenog oružja, protiv mlađeg Otočačanina, ali i protiv djeda Gospićanina (76) zbog neadekvatnog čuvanja oružja.

Vijesti iz policije

IZORAO BOMBU STARU BAREM 70 GODINA

Jedan je seljak izorao bombu iz Drugog svjetskog rata.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2015. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Jučer je jedan seljak u okolici Gospića orući njivu izorao ručnu bombu iz Drugog svjetskog rata koju su pirotehničari uništili na mjestu pronalaska.

Proteklih nekoliko mjeseci u Gornjem Vagancu kod Plitvica netko je provalio je u obiteljsku kuću vlasništvo jednog Vagančana (63) i pokraden je alat.

Dvoje Gospićana ovih je dana predalo 643 komada raznog streljiva, koje su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeli i pohranili u skladište do uništenja.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom iz Donjeg Kosinja, općina Perušić, zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči se da je jučer prijetio smrću 36-godišnjaku.

Iz rada policije

PRIJETNJE LIČANKAMA U GOSPIĆU I KORENICI

Nasilnici su dobili kaznene prijave, a jedan je i pritvoren.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2015. u 22.20 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a dovršeno je kriminalističko istraživanje jednog Vranovčanina (36) zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči se da je u četvrtak prijetio jednoj Gospićanki (44). On je uhićen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Drugo krim istraživanje izvršeno je nad jednim Homoljčaninom (58) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči se da je 2. travnja prijetio smrću jednoj Koreničanki (44). te je protiv njega podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U razdoblju od 26. travnja do 1. svibnja u Kršu kod Perušića provaljeno je u vikendicu i garažu jedne Riječanke (64) i ukradeni su razne kućanski predmeti i alkoholna pića. U Otočcu su lopovi u sklopu nadolazećih toplih dana ukrali kreme za sunčanje u jednoj trgovini. Bilo je još krađa i provala. Za prva četiri mjeseca ove godine u šumi kod Križpolja ukradene su čak 54 bukve. Nedavno je na jednom odmorištu autoceste ukradena jedna lisnica, a druga je ukradena gošći iz Francuske (80) u nedjelju na Plitvičkim jezerima.

Nikad kraja minama i municiji

DOJAVE GRAĐANA O MINAMA

U Brušanima nađena engleska mina iz Drugog svjetskog rata.

Velebitske mine/© policijska dokumentacija
Velebitske mine/© policijska dokumentacija
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. TRAVNJA 2015. U 22.30 SATI

GOSPIĆ - Na Velebitu u Markovcu jedan je čovjek pronašao pet minobacačkih mina i jednu kumulativnu minu za ručni bacač. Mine su iz Domovinskog rata i policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske uklonio ih je s Velebita i pohranio u skladište do uništenja.

U prošli petak jedan je Gospićanin predao 73 komada raznog streljiva, a jedna Brušanka je u Suvaji pronašla ručnu bombu engleskog podrijetla. Mina potječe iz Drugog svjetskog rata. Mina je uz poduzimanje mjera sigurnosti uništena kontroliranom eksplozijom na mjestu pronalaska, jer takva stare minsko eksplozivne naprave najbolje je ne dirati i ne pomicati. Nekoliko dana kasnije jedan je Gospićanin ručnu bombu iz Domovinskog rata. (MaČ)

Zanimljivost iz policije

TRENING VOŽNJE MOTOCIKLA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - O pripremama policajaca motorista za sezonu vožnje ovakvog prometala dobili smo danas priopćenje PULS-a.
Danas su imali trening vožnju pod budnim okom instruktora vožnje s Policijske akademije. Trening je održan poradi usvajanja znanja sigurnog i odgovornog sudjelovanja motociklista u prometu, te njihovog što manjeg stradavanje.
Prošle godine na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je 76 prometnih nesreća u kojim su sudjelovali vozači mopeda i motocikla i to tri prometne nesreće s poginulim osobama, 57 prometnih nesreća s ozlijeđenima i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Što se tiče korištenja zaštitne kacige na motociklima preko 13 posto sudionika prometnih nesreća nije ih koristilo.

Priopćenje policije o napadu huligana

HULIGANI PRIVEDENI PREKRŠAJNOM SUDU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. TRAVNJA 2015. U 12.45 SATI

GOSPIĆ - Policija se ponovno oglasila o nemilom događaju na odmorištu Zir Ličanke kad je došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane 12 državljana Republike Hrvatske (s područja Solina, Knina, Splita, Imotskog, Ramljana, Sutivana i Unešića) koji su verbalno napali delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza (sedam osoba), nakon čega su dvojica od njih (36-godišnjak iz Sutivana i maloljetnik iz Unešića) i fizički napali dvojicu članova Hrvatskog nogometnog saveza.

Po izlasku iz ugostiteljskog objekta ista grupa je oštetila automobil s kojim je delegacija Hrvatskog nogometnog saveza putovala. U sukobu nije bilo ozlijeđenih osoba.

Oni su uhićeni, te će tijekom današnjeg dana uz optužni prijedlog biti privedeni nadležnom prekršajnom sudu (36-godišnjak iz Sutivana i maloljetnik iz Unešića za prekršaj iz članka 6. Zakona protiv javnog reda i mira, a ostala desetorica zbog prekršaja iz članka 13. navedenog Zakona).

Novi huliganski ispad na Ličanci

HULIGANI NAPALI IZASLANSTVO HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. TRAVNJA 2015. U 21.00 SATI

GOSPIĆ - Na službenoj mrežnoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza objavljena je informacija kako je na odmorištu Zir na autocesti desetak huligana s obilježjima HNK Hajduk prvo verbalno, a potom i fizički napalo delegaciju HNS-a.

- Zahvaljujući smirenoj reakciji predstavnika HNS-a, incident je završen bez ozbiljnijih posljedica, uz manju štetu na službenom automobilu Saveza. U delegaciji HNS-a bili su izvršni predsjednik Damir Vrbanović, izbornik Niko Kovač, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, team managerica Iva Olivari, match manager Alan Balen, ticketing manager Nikša Martinac i glasnogovornik Tomislav Pacak. Na mjesto incidenta pozvana je policija koja je izvršila očevid uz punu suradnju predstavnika Saveza.

Hrvatski nogometni savez ponovno osuđuje svaki oblik navijačkog nasilja te će se nastaviti boriti protiv huliganizma svim sredstvima koje ima na raspolaganju. Usprkos ovakvom neugodnom incidentu, svjesni smo kako ovi huligani ne predstavljaju Hajduk, navijačku skupinu Torcidu ili grad Split i nećemo dopustiti da takvi huligani utječu na namjeru rukovodstva Saveza da reprezentacija boravi u Splitu za predstojeću utakmicu protiv Italije.

Građani Splita i Dalmacije zaslužuju utakmice reprezentacije, kao što svi ljubitelji nogometa u Hrvatskoj zaslužuju živjeti u državi bez huliganizma.- kaže se u toj informaciji HNS-a.

Večeras se kratkim priopćenjem oglasila i policija navodeći da je u 17 sati na odmorištu A-1 u smjeru juga napadnuta delegacija HNS-a u kojoj je bilo sedam osoba. Zbog napada u gospiću policijsku postaju privedeno je 12 osoba poradi kriminalističkog istraživanja. (MaČ)

KOMENTARI S FEJSA:
https://www.facebook.com/marko.culjat/posts/1035412686487897?comment_id=1035429286486237&offset=0&total_comments=4

Ivica Golić, Sergije Mihic, Radmila Vojnovic i 3 drugih su rekli da im se ovo sviđa.

Stjepan Milinkovic dokle ce ti ludjaci maltetirad narod....pa covjek nemoze ni odmoriti se od ti provunda..
Nenad Levar s obzirom da navedeni obavljaju prljave poslove za mamica u to spada da dobiju i batine
Stjepan Milinkovic Nenade dal ja kao stopostotni invalid ,neutralno zbog takvih nemogu stat na autoputu i odmorit se i kavu popit na miru takvim mangupima skupa s Mamicem zna se dije mjesto....
Stjepan Milinkovic mislim da si bolesna osoba kakvo nasilje ljudi trpe zbog takvih mangupa,obicni gradjanin nema sigurnost zbog huligana... ma zajebi to....


ŠVERCAO DUHAN IZ BOSNE

Švercerski duhan iz Bosne/Foto arhiva PULS-a
Švercerski duhan iz Bosne/Foto arhiva PULS-a
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2015. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a ove subotu policija je u suradnji s carinicima na graničnom prijelazu u Ličkom Petrovom Selu u jednom kamionu pronašla 40 kilograma rezanog lista duhana, poznatiji kao škija.
Duhan se nalazio u koprivničkom kamionu i nije bio prijavljen te je privremeno oduzet, a vozač je platio kaznu.

Lopovluka na sve strane

POTKRADAO VLASTITU TVRTKU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2015. u 20.55 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem policijskom priopćenju dovršena je krim obrada jednog mlađeg čovjeka iz Čovića kod Otočca zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela pronevjere i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.
Sumnjiči se da u razdoblju od 17. ožujka do 3. travnja kao zaposlenik trgovačkog društva na radnom mjestu prodavača nije predavao dnevni utržak gotovine već ga je prisvajao. Time je oštetio trgovačko društvo za 80 tisuća kuna.
U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje koristi i policija je pronašla 24 komada raznog streljiva, vojničku bajunetu, kilogram privrednog eksploziva i deset detonatorskih kapisli, koje je neovlašteno posjedovao.

Iz vikend rada policije

UZ KOTAČE UKRAO I DISKOVE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. 0ŽUJKA 2015. U 18.30 SATI

GOSPIĆ - Ovaj vikend policiji je počeo vatreno. Naime, pred vikend netko je zapalio lovačku čeku u Ramljanima. Tijekom noći s petka na subotu jedan lopov imao je petlje i sa slovenskog automobila ukrasti sva četiri kotača i - kočione diskove.

Iz priopćenja PULS-a vidljivo je kako je bilo nekoliko prometnih nezgoda s materijalnom štetom, a preko vikenda zabilježeno je 26 raznih prekoračenja dopuštene brzine kretanja i devet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveću brzinu je postigao jedan motorista u Barić Drazi koga je policija ustavila pri brzini od 148 kilometara na mjestu gdje je ograničenje na 60 kilometara. Naplaćena mu je novčana kazna i idući mjesec ne smije sjesti na motor. Jedna Otočanka bila je prilično pijana u krvi je imala 2,85 grama alkohola na kilogram težine.

Policijske informacije

PROVALE I PREDAJA ORUŽJA NE PRESTAJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2015. u 12.45 sati

GOSPIĆ - PULS revno šalje priopćenja iz kojih izvlačimo samo najzanimljivije događaje. Tako saznajemo da je jučer u Gospiću bilo narušavanje javnog reda i mira i da je počinjeno drskim ponašanjem, te da će protiv počinitelja biti podnijeta prekršajna prijava.

Inače, gotovo svakog dana događaju se prometne nesreće, provale i krađe. Jučer se u selu Klapavice, a ne Klapavica, kako to dojavljuje policija, dogodila teška prometna nesreća. Selo se nalazi na Ličkoj magistrali između Udbine i Gračaca i svojim imenom zbunjuje. Ime je sela u množini i izgovara se Kldpavice. Znam da to nije bitno za nesretnika koji je stradao u sudaru s drvetom van ceste i završio u gospićkoj bolnici. Ali, za očekivati je da lička policija zna nazive ličkih sela i da ne mijenja toponime jer bi i to ponekad moglo završiti tragično. Primjerice gdje je Rudo Polje, a gdje Rudopolje, pa neka tamo ode policija ili hitna pomoć!!
Proteklog vikenda policija je kontrolirala jednu pijanu Opatijku nakon što je napravila prometnu nesreću - imala je 2,19 grama po kilogramu alkohola.

U Jelvici kod Brinja neko je ukrao čak 40 bukava. U Sincu je opljačkan alat iz jedne kuće. U Novalji je opljačkano više apartmana, jedan gospićki birtaš ostao je bez tablet računala.

Ličani još uvijek imaju oružja kao u priču. Jedan Otočanin ovih je dana policiji predao 50 metaka, najvjerojatnije za vojničku pušku. U Senju je na tavanu jedne zgrade pronađene su 52 kapisle koje su uklonjene.

Zanimljivosti iz policije

KRADLJIVAC STRUJE ILEGALNO NAORUŽAN

Šuma se i dalje nemilice krade na sve strane.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2015. u 21.30 sati

GOSPIĆ - PULS je jučer bio vrijedan posao je čak dva priopćenja. Drugo je stiglo navečer a odnosi se na kriminalističko istraživanje jednog Vrhovljanina (62) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela teške krađe, sprječavanja dokazivanja i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.
Sumnjiči se da je u razdoblju od 12. prosinca 2014. godine do 11. ožujka 2015. godine u Doljanima gdje neprijavljeno boravi, neovlašteno priključio na sustav električne energije, a 12. ožujka u namjeri da oteža dokazivanje, sakrio kabele priključeni na nosač električnog vodiča.
Nije to sve, u sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje koristi pronađeno 28 komada raznog streljiva i tri spremnika za pištolj, koje je neovlašteno posjedovao. On je uhićen, doveden pritvorskom nadzorniku podnijeta je i kaznena prijava.

Policija je završila i krim obradu jednog Brinjaka zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe, odnosno da je razdoblju od 2. do 10. ožujka u šumskom posjekao 34 stabla i pripremio ih za izvlačenje iz šume. Kriminalistički je obrađena i jedna krađa dva stabla bukve u šumi kod Gospića za koju je sumnjiči jedan Gospićanin.

Ovih dana u Škarama kod Otočca pronađena je tromblonska mina i šest ručnih bombi. Bilo je i predaje oružja - Otočanin je predao automatsku pušku, 46 komada streljiva, te dva spremnika za automatsku pušku, Senjanin ručnu bombu i 80 komada streljiva, a jedan Gospićanin šest ručnih bombi i tromblonsku minu.

Nikad kraja nakon rata

ORUŽJE I DALJE TRAŽENA ROBA

Jednu imaju ilegalno oružje, drugi švercaju municiju, a treći predaju policiji opasne predmete iz kuće.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2015. u 20.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Iz tri policijska priopćenja koja su u redakciju stigla ovih dana izdvajamo one najzanimljivije dijelove.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su dva kriminalistička istraživanja zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.
U prvom slučaju kriminalističko istraživanje provedeno je nad jednim Brinjakom kod kojega je pretragom kuće pronađena puška i 14 komada streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. U drugom slučaju kriminalističko istraživanje provedeno je nad jednim Udbinjaninom kod kojega je pretragom obiteljske kuće pronađena puška i 15 komada raznog streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. Protiv njih su podnijete kaznene prijave.

U prošlu subotu policija je s carinicima u Ličkom Petrovom Selu kontrolom osobnog automobila zadarske registracije pronašla 50 neprijavljenih metaka. Municija je privremeno oduzeta a Zadranin je dobio prekršajni nalog.

Tijekom vikenda su evidentirane tri dragovoljne predaje oružja. Najprije je jedan Otočanin predao pušku M-48 i 356 komada raznog streljiva, a zatim je Senjanin predao 1072 komada raznog streljiva, a treća je predaja ponovo bila u Otočcu gdje je jedna Otočanka policiji predala 453 metka i tri spremnika za automatsku pušku.

U nedjelju je na livadi u Poljicima kod Otočca pronađeno je žensko tijelo. Potvrđeno je da se radi o 80-godišnjakinji iz Splita, za kojim je policija još 21. veljače raspisala potragu. Očevidom nisu pronađeni tragovi nasilne smrti.

Protiv jednog starijeg Otočanina policija je podnijela obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o humanitarnom razminiranju, zbog toga što je kod Zalužnice nedaleko Vrhovina ušao u minsko sumnjivo područje koje je vidno označeno posebnim pločama i natpisima "Opasnost od mine" i "Ne prilazite na ovom području je velika opasnost od mina". Otočanin je naišao na minsko-eksplozivna sredstva čiji je pronalazak prijavio nadležnoj policijskoj postaji.

Jučer je policija u Korenici u obavljanju građevinskih radova zatekla državljanina Bosne i Hercegovine koji nije imao ni radnu ni poslovnu dozvolu. Protiv Bosanca je podnijet optužni prijedlog te mu je izrečena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku u trajanju od tri mjeseca.

Vijesti iz policije

ĆIRILICA NA LAPAČKOM SPOMENIKU

Maloljetnici noćne ptice.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. ožujka 2015. u 21.00 sati

GOSPIĆ - U današnjem vikend izvješću PULS-a stoji da je u petak u Donjem Lapcu na podnožju spomeniku, nepoznati počinitelj crnom bojom ispisao grafit ćiriličnim slovima neprimjerenog sadržaja. Policija traga za počiniteljem.

Proteklog vikenda policija je provela operativno-preventivne aktivnosti u cilju suzbijanja generatora nasilja među djecom i mladima, policijski službenici zatekli su na području Policijske postaje Gospić pet osoba mlađih od 16 godina poslije 23 sata koji su bili bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe od povjerenja. Naglašavamo da su očekivanja policije u provedbi ovih aktivnosti da se i građani uključe i time kroz partnerski odnos proklamiran projektom "Policija u zajednici" doprinesu učinkovitosti mjera koje se provode na sveopće zadovoljstvo svih žitelja lokalne zajednice.

Udbina

PRIJETIO UBOJSTVOM PA UHAPŠEN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. veljače 2015. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Policija je jučer izvršila su kriminalističko istraživanje jednog Udbinjanina zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Sumnjiči se da je prijetio ubojstvom jednoj Udbinjanki. Tijekom istrage izvršena je pretraga prostorija koje je osumnjičenik koristio i pronađene dvije ilegalne puške i 131 metak.
Osumnjičenik je odmah uhićen odveden pritvorskom nadzorniku, a uslijedit će i kaznena prijava.

PULS javlja

GOSPIĆANIN OČISTIO KUĆU OD METAKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. veljače 2015. u 21.00 sati

GOSPIĆ - Jedan je Gospićanin ovih dana počistio kuću od opasnih stvarčica i policiji predao 90 metaka za pušku i okvir za strojnicu.

U Donjem Vagancu kod Plitvica policija je zatekla tri Bosanca koji su ilegalno ušli u Hrvatsku i oni su protjerani natrag. Policija je evidentirala provale u Senju, Žrnovnici i u Svetom Marku. Policija je "obradila" jednog Senjanina i kod njega pronašla ilegalni pištolj.

Jučer popodne je Općoj bolnici u Gospiću, u pomoćnoj prostoriji Odjela intenzivnog liječenja uslijed pregrijavanja prigušnice neonskog stropnog svjetla došlo je do požara plafonjere. Požar je ugasio dežurni liječnik i šteta je minimalna.

Policija javlja

NESTALA SMILJANA SVALINA IZ OTOČCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. VELJAČE 2015. U 18.00 SATI

GOSPIĆ - Maloprvo smo dobili priopćenje PULS-a da je danas Policijskoj postaji Otočac prijavljen nestanak Smiljane Svaline (80) s adrese Vladimira Nazora 16 Otočac.

Nestala osoba evidentirana je u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (www.nestali.hr ), a visoka je 180 cm, srednje tjelesne građe, sijede ravne kose. U trenutku odlaska bila je odjevena u sivu majicu s kapuljačom ispod koje je nosila bijelu majicu i crni donji dio trenirke.
Molimo građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim saznanjima o nestaloj osobi da to jave na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju.

Zanimljivi lopovluci

GLADNI KRADLJIVAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2015. u 12.50 sati

GOSPIĆ - Policija je kriminalistički obradila jednog gladnog Perušićanina zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe.

Sumnjiči ga se u razdoblju od 10. siječnja do 15. veljače u Kosinjskom Bakovcu provalio u obiteljsku kuću vlasništvo jednog starijeg Zagrepčanina, vjerojatno podrijetlom Bakovčana, iz koje je ukrao posik - kačicu s 50 kilograma kiselog kupusa, 15 litara rakije i šest komada dimljenih bunceka ili po lički ključeva. Protiv gladnog sladokusca podnijeta je kaznena prijava.

LOPOVI NIKAD NE MIRUJU

Perušićanin imao 1,5 kilogram eksploziva.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. veljače 2015. u 19.10 sati

GOSPIĆ - Proteklih dana policija je evidentirala provalu u Kosinjskom Bakovcu i prijevaru starice u Svetom Roku za nekoliko tisuća kuna.

Završeno je kriminalističko istraživanje jednog Perušićana zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Izvršena je pretraga prostorija koje on koristi i pronađen je 1,5 kilogram privrednog eksploziva, koji je neovlašteno posjedovao. Dobio je kaznenu prijavu.

Proteklog vikenda jedan Brinja pijan je vozio u Senju. Utvrđena mu je koncentracija alkohola u krvi od 2,8 grama na kilogram.

Zanimljivosti iz rada policije

KAZNENA PRIJAVA ZA TAJNO SNIMANJE POLICIJE

Snimak je objavljen na internetu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. veljače 2015. u 11.10 sati

GOSPIĆ - Iz jutrošnjeg priopćenja izdvajamo prvu informaciju, kao zanimljivost iz rada policije.

Naime PULS javlja da su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalistička istraživanja "nad jednim 63-godišnjakom s područja općine Vrhovine zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja i lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

Sumnjiči se da je 19. kolovoza 2014. godine neovlašteno snimio razgovor s policijskim službenicima, nakon čega je zvučnu snimku javno objavio na internet servisu koju je pogledalo više stotina osoba, a 28. kolovoza 2014. godine lažno je prijavio krađu prometne dozvole.

PRITVOREN GOSPIĆANIN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. veljače 2015. u 20.10 sati

GOSPIĆ - Policija danas izvijestila novinare da je završila kriminalističko istraživanje jednog Gospićanina zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Sumnjiči ge se da je prijetio ubojstvom jednom čovjeku s područja općine Brestovac. U sklopu istrage izvršena je pretraga prostorija koje koristi. Pronađena je puška, 21,5 metara sporogorećeg štapina, sedam ručnih bombi, četiri protupješačke nagazne mine, 22 komada detonatorskih kapisli, 750 grama baruta i 652 komada raznog streljiva što je neovlašteno posjedovao. Gospićanin je uhićen, te će biti doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava će biti podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.

IMA I TOGA

UHAPŠEN NAKON PRIJETNJE POLICAJCU

Potraga za jednim stanovnikom Krbave.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. veljače 2015. u 22.10 sati

GOSPIĆ - U nekoliko priopćenja ovih dana policija je obavijestila novinare da je dovršeno kriminalističko istraživanje jednog mladog Novaljca zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela prisile prema službenoj osobi i prijetnje.
Sumnjiči se da je u petak oko 22 sata u Novalji spriječio dvojicu policijskih službenika Policijske postaje Novalja u privođenju drugog mladića iz Novalje zbog narušavanja javnog reda i mira. Tijekom postupanja prijetio je policijskom službeniku da će ga tjelesno ozlijediti. On je doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a podnijeta je i kaznena prijava.

Od jučer je u tijeku potraga za Jovom Smiljanićem (64) iz Sela Krbava kod Udbine.
Nestali je evidentiran u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (www.nestali.hr ), a visok je 175 centimetara, slabe tjelesne građe, ovalnog lica, tjemene ćelavosti, zelenih očiju. Policija moli građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim saznanjima o nestaloj osobi da to jave na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju.

PRIJETIO SMRĆU, PA ZAVRŠIO U PRITVORU


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2.veljače 2015. u 10.20 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Sinčarana zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči se da je jučer prijetio smrću drugom Sinčaranu. Prvi je Sinčaranin uhićen i danas će biti doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske uz kaznena prijavu.

Konferencija za novinare u Policijskoj upravi Gospić

GRAĐANI POMAŽU U OTKRIVANJU KORUPCIJE

Prošle godine na cestama je bilo samo osmero poginulih.

Karić, Podnar, Dujmović i Matovinović s novinarima/©Marko Čuljat Lika press
Karić, Podnar, Dujmović i Matovinović s novinarima/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. SIJEČNJA 2015. U 21.15 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Za stanje kriminaliteta u 2014. godini, istaknuo bih da je broj evidentiranih kaznenih djela na razini 2013. godine i da su s obzirom na strukturu kaznenih djela najzastupljenija kaznena djela imovinskog karaktera. Najveći broj istih kaznenih djela počinjen je u vrijeme turističke sezone u priobalnom i otočnom dijelu naše županije, kada je broj osoba koje borave u pojedinim ljetnim mjesecima veći i nekoliko desetaka puta. Otkrivanju određenog broja kaznenih djela, naročito onih koruptivne prirode, u određenom broju pridonijeli su građani naše županije, te im ovom prilikom zahvaljujem. - rekao je danas na konferenciji za novinare Ante Podnar, načelnik Policijske uprave ličko-senjske.

Od njega i njegovih najbližih suradnika, odnosno voditelja pojedinih službi Nikole Karića, Josipa Dujmovića i Mladena Matovinovića čuli su se brojni zanimljivi detalji o kojima je javnost već izvješćena tijekom prošle godine.

Prošle godine policija je evidentirala 923 kaznena djela što je bilo za 29 djela manje u odnosu na preklanjsku godinu. Tim djelima pričinjena je materijalna šteta veća od šest milijuna kuna. Prijavljeno je 486 počinitelja.

Na cestama su se zbile 883 prometne nesreće što je bilo smanjenje za 13 nesreća. U prometu je lani poginulo osam osoba, što je upola manje nego preklani kada je bilo 16 poginulih. Najviše se nesreća događalo subotom, a najmanje četvrtkom. Najviše je bilo slijetanja s ceste - 284 puta i sudara iz suprotnih smjerova kojih je bilo 95. U najviše slučajeva uzrok nesreća bila je neprilagođena brzina što je zabilježeno u 328 nesreća. Policija je sveukupno u prometu poduzela 16.503 mjere. Samo na autocesti lani je bilo 227 prometnih nesreća što je četvrtina ukupnih nesreća na policijskom području. Na autocesti su poginule tri osobe, a najčešća greška, čak u 120 nesreća, je (pre)velika brzina vozila. Najčešće su se nesreće događale zbog slijetanja vozila - 112 puta.

Na dva državna granična prijelaza u Ličkom Petrovom Selu i u Užljebiću evidentirano je 1,7 milijuna prelazaka što je bilo povećanje za preko 16 posto. Policija je evidentirala samo 13 nezakonitih prelazaka granice u kojima je zatekla 26 osoba.

Akcija Manje oružja - manje tragedija

MUNICIJE KO U PRIČI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. SIJEČNJA 2015. U 10.30 SATI

GOSPIĆ - Prema policijskom priopćenju u protekla dva dana dvojica Gospićana predala su 275 komada raznih vrsta streljiva, odnosno municije, a jedan je predao i osam električnih detonatorskih kapisli.

Opasne predmete preuzeo je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske i pohranio u skladište do uništenja.

Građane pozivamo da nam se pridruže u akciji "Manje oružja - manje tragedija" kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Vijesti iz policije

PRONAĐEN MRTAV MUŠKARAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2015. u 9.50 sati

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko senjska uputila je jutros dnevno izvješće o jučerašnjim zbivanjima, u kome je između ostalog i informacija da je jučer kroz podne u mjestu Brloška Dubrava, predio Kavarići, kod Otočca, pronađeno muško tijelo u uznapredovanoj fazi raspadanja.
Policijski službenici izvršili su očevid, kojom prilikom nisu pronađeni vanjski tragovi nasilja, te je Županijsko državno odvjetništvo iz Karlovca naložilo vršenje obdukcije u cilju utvrđivanja uzroka smrti i identifikacije.

Policijsko priopćenje

POLICAJCI PRIMALI MITO

Uhićeno je šest osoba od kojih je pola policajaca.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SIJEČNJA 2015. U 13.20 SATI

GOSPIĆ - Danas je i u našu redakciju konačno stiglo policijsko priopćenje u svezi novih uhićenja, a među uhićenicima ima i policajaca, o čemu su neki mediji izvjšćivali još jučer.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje šestero državljana Republike Hrvatske (u dobi od 26 do 57 godina), od kojih su trojica policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske.

Evo i kopije dijela priopćenja pa se snalazite:

Prvoosumnjičeni 47-godišnji policijski službenik sumnjiči se da je na zahtjev četvrtoosumnjičenog 51-godišnjeg policijskog službenika i trećeosumnjičenog 42-godišnjaka iz Otočca, od drugoosumnjičenog 32-godišnjeg policijskog službenika zatražio nesankcioniranje prometnih prekršaja trećeosumnjičenom 42-godišnjaku iz Otočca, na što je drugoosumnjičeni i pristao. Istom prilikom 42-godišnjak mu je ponudio mito u vidu izvođenja građevinskih radova na uređenju okućnice i priključku vodovodne mreže, i besplatne konzumacije jela i pića, koje je on prihvatio.

Prvoosumnjičeni se također sumnjiči da je posredstvom petoosumnjičenog 26-godišnjaka iz Gospića zlouporabio svoju ovlast na način da je dana 30. lipnja 2014. godine propustio sankcionirati utvrđeni prometni prekršaj šestoosumnjičenog 57-godišnjaka iz Zadra, za što je zatražio i prihvatio obećanje mita, u vidu isporuke ogrjevnog drveta, višestruko iskazavši interes i ustrajnost za dobivanjem obećanog mita.

Prvoosumnjičeni se sumnjiči da je počinio kaznena djela trgovanje utjecajem, zlouporaba položaja i ovlasti, te primanje mita, drugoosumnjičeni se sumnjiči da je počinio kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti i primanje mita, trećeosumnjičeni se sumnjiči da je počinio kaznena djela davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem, četvrtoosumnjičeni se sumnjiči da je počinio kazneno djelo pomaganje u davanju mita za trgovanje utjecajem, petoosumnjičeni se sumnjiči da je počinio kaznena djela davanje mita i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a šestoosumnjičeni se sumnjiči da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Protiv svih osumnjičenika Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava.

Vikend rad policije

PONOVO SERIJA KRAĐA

Ostaci bliskog susreta auta i kuće u Gospiću
Ostaci bliskog susreta auta i kuće u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. siječnja 2015. u 22.15 sati

GOSPIĆ - Prema policijskom izvješću zabilježeno je više teških krađa na području Ličko-senjske županije. Kod Donjeg Lapca je u selu Melinovac iz jedne kuće nestalo posuđe i rakija, u Karlobagu je ukraden alat, a u Ličkom Novom iz kuće je "planuo"namještaj i televizor. U Štikadi je iz jedne kuće ukraden televizor i peć, a u Gospiću je za šankom, znači u birtiji, jedan Osičanin ostao bez lisnice i novaca, a lisnica i dokumenti nestali su i iz jednog gospićkog automobila.

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Korenice, Senja i Novalje, a tragove jedne snimili smo jutros na Čardaku u Gospiću. Ta vjerojatno nije ni ušla u evidenciju, jer se netko zabio u zid nenastanjene kuće i to tik ulaznih vrata.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Utvrđeno je ukupno 67 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 11 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 18. siječnja kod mjesta Prijeboj, kod 35-godišnjaka iz Smoljanca (2,13 g/kg).
Najveća utvrđena brzina kretanja od 222 km/h izmjerena je u nedjelju, 18. siječnja na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, kod odmorišta Janjče, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 43-godišnji slovenski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja "B" kategorijom na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od 1 mjeseca.

U petak, 16. siječnja 2015. godine na području bivšeg vojnog aerodroma Željava, općina Plitvička Jezera, policija je u ilegalnom prelasku državne granice zatekla dvojicu državljana Bosne i Hercegovine. Izrečena im je kazna zatvora u trajanju od 30 dana uvjetno na rok od godinu dana, te su im izdana rješenja o protjerivanju iz Republike Hrvatske.