POČETNAARHIVAwww.gospic
ZABIJELIO GOSPIĆ
OBAVIJEST O PROBLEMIMA VODOOPSKRBE
ČIŠĆENJE RATNE ŠUTE
POČELO KIĆENJE GRADA
DAN OTVORENIH VRATA GOSPIĆKOG SUDA
SVETA MISA NA GROBLJU
PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA KRMPOTIĆA
PROSLAVA U PROSINCU
BORAVAK U POLJSKOJ
PRAVI SE KRUŽNI TOK
JESEN NA NOVČICI
TRENING TRENERA UZ POMOĆ ERASMUSA+
URED UDRUZI HRVATA ROMSKE POPULACIJE
KOMEMORACIJA KULJANIMA
POČAST POGINULIMA I PREMINULIMA
POČAST POGINULIMA
KNJIGA JE NJEN PISANI SPOMENIK
BUDAKOV TEŠTAMENAT U GOSPIĆU
POSJET DJECE DJECI
LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA!!!
MINUTE RAZONODE
Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić
KRATKI DNEVNI RED
BESPLATNA MARENDA ZA DIO UČENIKA
NOVA KNJIGA: DOBRI DUH GOSPIĆA ...
POČELI SU U GOSPIĆU
VRIJEDNI MAJSTOR
LABIRINT FILANTROPIJE U GOSPIĆU
ALAROVI AKRILI
STOP NASILJU NAD ŽENAMA
DAN SJEĆANJA NA POGINULE U RIBNIKU
POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA
POČAST STOJANCU
SIMULACIJA POPLAVE
RODE STIGLE U GOSPIĆ
POPRAVAK LOŠEG POSLA
PRVE SONDE KOD GRADSKOG GROBLJA
POČELO JE U KANIŽI I ČANIĆ GAJU
PROBNA ISKAPANJA
DANAS POČELA 250. ŠKOLSKA GODINA
ŽIVNULA PLACA
OSIGURANA JE POMOĆ ZA UČENIKE
BESPLATNA PREHRANA ZA OSNOVNOŠKOLCA
USPJEŠNA OBRANA GOSPIĆA I OKOLICE
POČAST POGINULIMA
PROSLAVA JE U ČETVRTAK POPODNE
ISTRAŽIVANJE CRKVINE U SMILJANU
SRUŠIO SE SPOMENIK OBITELJI BEGIĆ
NASTUP NA PROSLAVI U KNINU
PROSLAVA U ŠIROKOJ KULI, NA LJUBOVU I U LIČKOM OSIKU
PONOVO U KNINU
POMOĆ TURISTIMA U SVAKOM TRENUTKU
PROSLAVA U ŠIROKOJ KULI I LIČKOM OSIKU
TREĆA OSIČKA SMOTRA FOLKLORA
POČAST MRTVIMA I POGINULIMA
PUHAČI, MAŽORETKINJE I GOŠĆE
GOSPIĆ JE POSTAO MODERAN GRAD
REGATA JE U PETAK POPODNE
KOLEKTORI SE PREGLEDAVAJU I KAMERAMA
PRIMORSKO-LIČKA GLAZBENE VEČER
UKORIČENA POVIJEST TENISA
RADE I VIKENDOM
KONCERT MARAKANE KOJA GORI
IZLOŽBA HRVATSKIH VEZOVA
POVIJEST TENISA U KNJIŽICI
MAGDALENA
SJEDNICA 7. SRPNJA
POZIV BIVŠIM UČENICIMA
U NAPUŠTENOJ ŠKOLI EDUKACIJSKI CENTAR
160. OBLJETNICA NIKOLE TESLE
POČELE PRIPREME ZA PROSLAVU
ZAVRŠILA ŠKOLSKA GODINA
"MARAKANA GORI"
UMJESTO RUŠEVNE ZGRADE - TOPLANA
UZ ŠKOLSKO VOĆE I MLIJEKO
NOVI KORAK U RAZVOJU
SLAVA PUNOLJETNOSTI
GLAS ZA NOVU TRŽNICU
POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA
10. SVIBNJA

Početak zime

ZABIJELIO GOSPIĆ

Jutarnji snijeg kroz moj prozor
Jutarnji snijeg kroz moj prozor
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2016. u 9:00 sati

GOSPIĆ - Nakon dvodnevne najave snijega jutros je počeo padati snijeg. Prije toga danima je bila obilna kiša koja je digla vodostaj Novčice i njenih pritoka, ali je sve prošlo bez većih problema. (MaČ)

Nova obavijest iz Usluge

OBAVIJEST O PROBLEMIMA VODOOPSKRBE

Voda nije za piće još samo u Trnovcu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. studenoga 2016. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Nakon obavijesti iz tvrtke Usluga d.o.o. od 7. studenoga koju smo objavili i obavijestili potrošače vode da na nekim područjima grada Gospića i općine Perušić voda nije za piće objavljujemo novu, današnju, obavijest:

- Voda u javnom vodoopskrbnom sustavu na području grada Gospića i općine Perušić je pitka u svim dijelovima sustava osim u naselju Trnovac gdje je i dalje na snazi obavijest koja je postavljena po naselju.
Ujedno obavještavamo potrošače da zbog kvarova na glavnom transportnom cjevovodu na dionici Medak - Bilaj neće biti vode ili će biti povremenih poremećaja u vodoopskrbi na području od Bilaja do Metka i na odmorištu ZIR na autocesti Zagreb - Split. Stabiliziranje vodoopskrbe planirano je tijekom popodneva. Stanje vodoopskrbnog sustava se nastavlja kontinuirano nadzirati i o svim bitnim promjenama javnost će na vrijeme biti informirana.- kaže se u priopćenju.

Za uredniju Novčicu

ČIŠĆENJE RATNE ŠUTE

Čisti se dio obale kod Starog mosta.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. studenoga 2016. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Ovih dana počelo je uklanjanje dijelova (šute) u ratu porušenih objekata na Starom mostu na Novčici.
Tu je nekad bila poznata trgovina gdje smo mi klinci kupovali dijelove za bicikline, a trgovac je bio Ante Dajo. Tu su se vodile borbe za Grad, a pala je i jedna krmača, avionska bomba, uz sam most. Dobar dio te ratne štete je saniran: most je popravljen, popravljene su podzemne instalacije, još malo pa će većim dijelom biti obnovljena i zgrada gdje je mlinar Murković imao svoju kuću, a od trgovine nema ni traga već je parkiralište. Dio tih objekata od detonacija je završio u Novčici ili na obali koja je bila uređena, odnosno podzidana i koja je bila dio željene gradske šetnice.
Građevinskim strojevima ovih dana se izvlače kameni blokovi od koji su bile sagrađene kuće i da se zaključiti da će se sanirati dio obale od nekadašnjeg Mataijinog mlina do Starog mosta.

Uređenje lijeve obale Novčice između mostova započelo još 1985., a nastavljeno uzvodno od Novog mosta 2004. u pravcu Barica. Bent koji je uzvodno od mosta obnovljen je 2009. kada je i počelo postavljanje željezne ograde na Brionima. Ove godine konačno je uređena i Mlinarska ulica - dobila je asfalt i javnu rasvjetu. (MaČ)

U SUSRET ADVENTU

POČELO KIĆENJE GRADA

Blagdansko uređenje ličke metropole
Blagdansko uređenje ličke metropole
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. studenoga 2016. u 14:00 sati

GOSPIĆ - Danas je naša kamera zatekla koncesionare javne rasvjete pri postavljanju prvih adventskih ukrasa u središtu ličke metropole. Kako saznajemo, ove godine priprema se poseban program, uključujući i doček Nove godine. (MaČ)

Uz europski Dan pravosuđa

DAN OTVORENIH VRATA GOSPIĆKOG SUDA

Pravosudna palača u Gospiću
Pravosudna palača u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2016. u 121:00 sati

GOSPIĆ - Iz Općinskog suda danas smo dobili obavijest da se povodom Europskog dana pravosuđa 3. studenog organizira Dan otvorenih vrata.

Tim povodom Sud pozivaju se zainteresirane osobe (građani, udruge, obrazovne ustanove, mediji…) da u vremenu od 9:00 do 10:00 i od 12:00 do 13:00 sati dođu u prostorije Suda kako bi se uz stručnu pratnju približio rad sudova u Republici Hrvatskoj, osobito organizacija i procesi rada, pri čemu će svi raspoloživi djelatnici suda biti na raspolaganju zainteresiranima u pružanju svih informacija u svezi njihova rada, izuzev rada koji se odnosi na konkretne predmete.

U cilju što lakše organizacije molimo da se skupni dolasci prethodno najave na telefon 658-882 ili e-mail: opcinski.sud@osgs.pravosudje.hr

Uz blagdan Svih svetih

SVETA MISA NA GROBLJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. listopada 2016. u 7:45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz gradske uprave sutra 1. studenoga povodom blagdana Svih svetih na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u 14.30 sati biti će polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-križa.

U 15 sati u kapelici Svih svetih na groblju služit će se sveta misa.

Dan darivatelja krvi

PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA KRMPOTIĆA

Prijem u uredu gradonačelnika Krmpotića
Prijem u uredu gradonačelnika Krmpotića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. LISTOPADA 2016. U 19:45 SATI

GOSPIĆ - Povodom današnjeg Dana dobrovoljnih darivatelja krvi izaslanstvo Gradske organizacije HCK primio je Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik sa suradnicima.

U izaslanstvu ove humanitarno-socijalne organizacije bilo je nekoliko višekratnih darivatelja krvi raznih godišta na čelu s ravnateljem Vladom Brkljačićem.

- Zahvaljujem vam na svim aktivnostima koje činite tijekom godine u brojnim djelatnostima. Crveni je križ svijetla točka i uvijek možete računati na našu podršku i pomoć. Primijetio sam već odavno da su darivatelji krvi dobre i plemenite osobe. Nažalost, sve više stanovnika traži pomoć zbog lošeg stanja i siromaštva.- rekao je Krmpotić.

- Iz godine u godinu broj darivatelja raste, a posebno nam je drago što se povećava broj mladih. Ove godine po akciji se odaziva više od stotinu osoba, a cilj nam je da taj broj još povećamo za 20 osoba. Sada na stotinu stanovnika imamo tri davatelja krvi, a hrvatski je prosjek 3,8 darivatelja. Na području naše županije povećane su potrebe za krvi s 1200 na 1500 doza godišnje, a u Gospiću s 400 na 600. Sve akcije prikupljanja obavljamo s riječkim zavodom za transfuziju koji pregledava krvi na sve moguće prijenosne bolesti.-rekao je Brkljačić.

- Zamjeram sredstvima informiranja što više pozornosti posvećuju kućnim ljubimcima, a nimalo darivateljima krvi, kojih bi u suprotnom bilo još više.-istakao je na prijemu Fabijan Rupčić (81) koji je krvi dao čak 137 puta. (MaČ)

Uz 250. obljetnicu školstva

PROSLAVA U PROSINCU

Jučer je zasjedao Odbor za obilježavanje školskog jubileja.

Detalj s jučerašnje sjednice
Detalj s jučerašnje sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. listopada 2016. u 8:30 sati

GOSPIĆ - Osnovna škola dr. Jure Turića osnovala je poseban odbor koji već nekoliko mjeseci radi na prikupljanju materijala kako bi se početkom prosinca svečano obilježila 250. obljetnica školstva u najvećem ličkom gradu. Jučer je održana radna sjednica Odbora i dogovoreni su neki detalji i zadaće pojedinih članova.

Već sada je vidljivo iz nekih dokumenata da su škole postojale i ranije, a tek će naknadna istraživanja baciti svjetlost na taj dio gospićke prošlosti. U poslu aktivno sudjeluje i Državni arhiv koji priprema izložbu o školstvu u Lici s posebnim naglaskom na Gospić.

Preko Ličkih novina i Fejsa pokrenuta je akcija prikupljanja dokumenata od nekadašnjih učenika i već je dosta toga nabavljeno, a posebno fotografija. Ova dokumentacija se prikuplja s ciljem da se priredi monografija o školstvu kako bi se napravo trajan dokument dostupan široj javnosti. Zanimljive se svjedodžbe stare pola stoljeća koje su ispisane krasopisom i crnom tintom što je bio propis za trajne dokumente.

U prosincu će biti organizirana prigodna svečanost, otvorit će se izložba Državnog arhiva i bit će nekoliko referata o povijesti, Domovinskom ratu i sadašnjosti gospićke osnovne škole. Na svečanosti će nastupiti i učenički zbor i folklor. (MaČ)

Gimnazijalci obilaze Europu

BORAVAK U POLJSKOJ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2016. u 21:45 sati

GOSPIĆ - Učenici i profesori Gimnazije u periodu od 8. do 15. listopada posjetili su gradić Somonino u Poljskoj u okviru Erasmus + projekta CCA to Mathematics and Sciences in Formal and Informal Context. Krajem prošle školske godine boravili su u Italiji.

- Bila je to prva mobilnost učenika u okviru ovoga projekta. Učenici su po aplikaciji projekta morali odraditi 30 sati u školi u Somoninu. To su bile radionice vezane za projekt iz matematike, biologije, engleskog jezika, IT, koje su provodili u formalnom i neformalnom kontekstu. Bili su podijeljeni u pet međunarodnih timova, a rezultate aktivnosti postavljali su zajednički na zadanu platformu Google classroom. - kaže mr. sc. Edita Klobučar, profesorica gospićke Gimnazije.

Gospićani su osim formalnog dijela imali priliku posjetiti znamenitosti obližnjih gradova Gdanjska i Sopota, upoznati učenika iz Poljske, Grčke, Španjolske, Turske, Rumunjske i Italije, te razmijeniti informacije o sličnostima i razlikama u kulturama svojih država, kao i započeti nova prijateljstva. (MaČ)

Rekonstrukcija križanja u Ličkom Osiku

PRAVI SE KRUŽNI TOK

Izmiču se komunalne instalacija van prometnice

Detalj raskižja u Ličkom Osiku © Marko Čuljat Lika press Gospić
Detalj raskižja u Ličkom Osiku © Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. listopada 2016. u 14:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

LIČKI OSIK - Već desetak dana, a prema službenim podacima "nevidljivi" radovi su počeli 12. rujna, u tijeku su radovi na križanju državnih cesta za Perušić, Gospić i Plitvice, na osičkoj lokaciji koja je nekada bila crta razdvajanja od pobunjenih Srba i Srbenda iz tzv. Teslingrada odnosno NLO - Novog Ličkog Osika koji je bio cijelo vrijeme Domovinskog rata pod okupacijom, a stari stanovnici NLO-a i okolnih sela su "uspješno" likvidirani metkom ili bacanjem u bezdanke.

U stvari, službeno, radi se o rekonstrukciji raskrižja državnih cesta DC 25 i DC 50 koja će trajati 120 kalendarskih dana ukoliko se ne upletu vremenske (ne)prilike jer skoro će ciča zima kada se ne more raditi, a najmanje betonirati ili asfaltirati. U to doba prestaju raditi i asfaltne baze u ovome dijelu Europe.

Ovih smo dana uspjeli saznati da su sredstva u iznosu od gotovo dva milijuna kuna osigurale Hrvatske ceste, i da je izvođač radova Colas Hrvatska (inače to je francuska tvrtka koja je kupila hrvatsko poduzeće Varaždinske ceste) iz Varaždina. Ovim radovima želi se podići razina sigurnosti i udobnosti vožnje, žele se poboljšati elementi trase, a bit će riješena i odvodnja oborina i otpadnih voda i poboljšati će se signalizacija. Da bi se udovoljilo ovim ciljevima jedino je rješenje bilo u gradnji rotor raskrižja. Usput rečeno, na tome raskrižju posljednjih pola stoljeća nikada nije bilo veće prometne nesreće, pa se postavlja pitanje da li je to bacanje novaca poreznih obveznika i vlasnika automobila.

Osički rotor će imati unutarnju radijus od deset metara, a vanjski od 18. Kolnik će imati jednu prometnu traku od 6,5 metara i prijelazni pojas od 1,5 metara izveden u glatkoj granitnoj kocki čime će se kroz rotor omogućiti nesmetano prometovanje. Za pješake i bicikliste izgradit će se staza široka 2,5 metara.

Uzduž ili u blizini rotora prolaze podzemne i nadzemne instalacije kao što su vodovod, struja, telefon… Te komunalne instalacije će biti zaštićene ili djelomično izmještene ili će biti izgrađene nove o čemu govore i naše jučerašnje slike s gradilišta koje smo napravili uz pomoć Ante Čubakovića iz gospićke građevinske tvrtke GS gradnja koja je kooperant u radovima.

Za nadati se da ovaj kružni tok neće biti negativan primjer studentima na prometnim fakultetima poput onoga u Čovićima kod Otočca, i da će biti završen do ljeta iduće godine. Dotad vozačima preostaje poštovanje semaforske signalizacije za savladavanje križanja i nastavak putovanja.


Prvi lički vlog

JESEN NA NOVČICI

Boje jeseni na Novčici/Snimio Marko Čuljat
Boje jeseni na Novčici/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. LISTOPADA 2016. U 20:00 SATI

GOSPIĆ - Proteklih nekoliko tjedana bilo je i smrzavice, odnosno mraza, pa je priroda počela dobivati nove, jesenje boje. Kako izgleda Novčica i njene obale pogledajte na nažem video zapisu koji je nastao kroz podne. (MaČ)

">

Edukacijski centar Hrvatske škole Outward Bound

TRENING TRENERA UZ POMOĆ ERASMUSA+

Veliki Žitnik i Škola i u jesen dišu punim plućima kroz Erasmus+ projekte!

Trening na stijeni u Otešu
Trening na stijeni u Otešu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. listopada 2016. u 8:40 sati

VELIKI ŽITNIK - Ovaj tjedan Outward Bound provodi trening za trenere "Love every challenge" uz potporu Erasmus+ programa Europske komisije.

S mladima iz osam zemalja rade 24 osobe. Sudionici su iz Portugala, Španjolske, Poljske, Rumunjske, Finske, Latvije, Nizozemske i Hrvatske, a edukatori i treneri iz raznih dijelova Europe, usavršavaju se u svojim vještinama rada s mladima koristeći metode "outdoor" edukacije - iskustvenog učenja kroz pustolovne aktivnosti u prirodi.

Razmjenjuju znanja i iskustva, uče nove vještine, razvijaju kompetencije, a sve uz podršku iskusnih Outward Bound instruktora i trenera.

- Dio programa provodi se u edukacijskom centru kroz niz radionica, no veliki dio programa provodi se vani u prirodi, uključujući ekspediciju preko Ključić brda do Čeline i Oteša, gdje su iskušali i penjanje na stijenu i abseil i upoznali se s čarima Ličkog kraja.-izjavljuje Lana Novosel, voditeljica projekta.

Nakon programa, inspirirani ovim iskustvom u Lici, sudionici će u svojim zemljama prenijeti glas o ovome projektu i razviti vlastite projekte, a rezultati će biti sažeti u priručniku koji će biti objavljen na portal SALTO-YOUTH za neformalnu edukaciju u Europi i šire.

Ovo ljeto i jesen preko 70 mladih iz cijele Europe, Outward Bound je uključio u različite projekte u Velikom Žitniku, te punom parom nastavljamo dalje. (LPS)

Grad pomaže

URED UDRUZI HRVATA ROMSKE POPULACIJE

Čelnici Udruge preuzeli su ured u samom središtu Gospića.

Pozdrav Brajkovića i Krmpotića u novom Uredu/Snimio Marko Čuljat Lika press
Pozdrav Brajkovića i Krmpotića u novom Uredu/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
112. listopada 2016. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Nedavno je utemeljena Udruga Hrvata romske populacije za područje Ličko-senjske županije koja ima 70 članova, a danas su od Grada Gospića dobili ured u samom središtu grada.

- Ova je tema značajna za zajednicu. Šaljemo poruku o odnosima i partnerstvu što će Grad i dalje podržavati i pomagati. Stalo nam je da se i ova populacija uklopi u zajednicu, da se obrazuje i zapošljava.-istakao je Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića.

- Zahvaljujem lokalnim vlastima na razumijevanju i na suradnji koju treba razvijati. Treba se riješiti loših predrasuda u društvu.- istakao je Josip Brajković, predsjednik Udruge, dodajući da je utemeljenje Udruge podržao i vlč. Josip Štefančić, perušićki župnik.

- Pastoral Hrvatske biskupske konferencije ide s ljudskom promocijom koja će se razvijati preko Udruge. Drago mi je da ste uspjeli naći modus suradnje kako treba raditi na integraciji Roma, treba raditi i s drugim populacijama.- istakla je sestra Karlolina Miljak, tajnica pastorala Roma u HBK, koja je na poklon donijela sliku blaženika Ceferina Roma iz Španjolske.

Na kraju je Ured blagoslovio vlč. Josip Štefančić, koji je povjerenik HBK za Gospićko-senjsku biskupiju. (MaČ)

KOMEMORACIJA KULJANIMA

Odavanje počasati Kuljanima/Arhiva Lika pressa Gospić
Odavanje počasati Kuljanima/Arhiva Lika pressa Gospić

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 20165. u 23:40 sati

ŠIROKA KULA - U četvrtak, 13. listopada obilježiti će se u 25. godišnjice stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinskom ratu.

U popodnevnim satima, 16:45 biti će polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika kulskim žrtvama, a zatim je u 17 sati sveta misa u župnoj crkvi sv. Mateja.

Godinama je Ivanka Vojvodić, kojoj su ubijeni roditelji u Š. Kuli, istraživala srpske i četničke zločine tijekom Domovinskog rata - kulske žrtve. Do 13. listopada 2005. je napravila listu 40 ubijenih i nestalih mještana Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice, Urija i Mušaluka. Najmlađa žrtva Verica Nikšić imala je 13 godina a najstarija Ivan Orešković 95. (MaČ)

Uz Dan neovisnosti

POČAST POGINULIMA I PREMINULIMA

Polaganje vijenca na gospićki spomenik/Snimio Marko Čuljat Lika press
Polaganje vijenca na gospićki spomenik/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. listopada 2016. u 9:15 sati

GOSPIĆ - Povodom sutrašnjeg praznika Dana neovisnosti, jutros je odana počast poginulima i preminulima. Vijenci su položeni i zapaljenje su svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata, te na bistu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Počast su odala izaslanstva Grada Gospića, Ličko-senjske županije, policije, Hrvatske vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu su zajednički predvodili Mile Čančar, gospićki župnik i Ivan Blaževac vojno-policijski kapelan. (MaČ)

Uz Dan neovisnosti

POČAST POGINULIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. LISTOPADA 2016. U 15:30 SATI

GOSPIĆ - Za Dan neovisnosti, 7. listopada Grad Gospić je organizirao odavanje počasti. Najprvo će u 8 sati biti polaganje vijenaca i molitva spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata i podno biste prvog hrvatskog predsjednika
dr. Franje Tuđmana na Trgu Alojzija Stepinca.

PROMOCIJA KNJIGE O PROFESORICI MANJI

KNJIGA JE NJEN PISANI SPOMENIK

Knjigu o popularnoj gospićkoj profesorici napisali su Ante Bežen i Vesna Grahovac Pražić.

Ana Lemić otvara promociju knjige o prof. Manji © Marko Čuljat Lika press
Ana Lemić otvara promociju knjige o prof. Manji © Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2016. u 22:20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras je predstavljena knjiga Ante Bežena i Vesne Grahovac Pražić - Dobri duh Gospića Život i djelo Manje Kovačević i njezin rod Frkovića koja je izašla u izdanju Ogranka Matice hrvatske Gospić i tvrtke Stajergraf iz Zagreba uz potporu Grada Gospića, Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije. Urednica knjige je Marijana Rukavina Jerkić, a knjiga je izdana uz petu obljetnici Manjine smrti.

Promociju je vodila Ana Lemić, predsjednica Ogranka u velikoj dvorani Pučkog učilišta.

- Čast i ponos da je i Grad Gospić sudjelovao u ovome projektu. Njen život izaziva divljenje, primjer je budućim naraštajima da se uz mukotrpan rad može uspjeti u životu.-istakao je gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić.

U ime župana Milana Kolića skup je pozdravila njegova izaslanica Dubravka Rukavina.

- Autori su uspjeli oblikovati knjigu kao pisani spomenik, o Manji koja je ostavila neizbrisiv trag u društvu.- istakla je Sanja Vrcić Mataija, recenzentica knjige koja je preuzela Manjino radno mjesto po njenom umirovljenju.

- Ova je knjiga dugo očekivana, ona je morala biti napisana. U njenom se životu odražavaju događanja u društvu. Imala je 1945. tešku hipoteku roda Frković. Savladavajući poteškoće očvrsnula je. Predstavljanje ove knjige izgleda mi kao otkrivanje spomenika. Divim se Manjinu liku pa onda načinu kako je ovdje predstavljena.- istakao je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u mirovini.

- Ostat će nam u sjećanju njena spremnost za razgovor u svakom trenutku. Nisam ni slutila da ću kolegij metodike hrvatskog jezika naslijediti od nje. Bila je aktivno uključena u kulturni i vjerski život grada, bila je poštovana u znanstvenim krugovima. Stručne radove počela je objavljivati šezdesetih godina. Obilježila je kulturni život Gospića i postala dio povijesti.- rekla je Vesna Grahovac Pražić.

- Ja sam Manjin bratić iz poznate obitelji Frkovića Gucinih iz Ličkog Novog. U knjizi je dio povijesti Novog. Djed Jure imao je dvadesetero djece od tri žene. Svi su bili iskreni rodoljubi. Troje Frkovića sudjelovalo je u Velebitskom ustanku, jedan je ubijen u Senju, a u Drugom svjetskom ratu bili su na raznim funkcijama i borili se za slobodu Hrvatske.- rekao je Ante Bežen.

- Sjećanje je prolazno i zato se pišu knjige. Za Gospić me vežu lijepa sjećanja, a tu dominira lik prof. Manje. U ovoj dvorani izveli smo 1984. predstavu Malog princa uz njenu pomoć. Bila nam je veliki uzor i treba njegovati sjećanje na njen lik.-rekao je Drago Krpina, nekadašnji gospićki student.

Na promociji su nastupili glazbenici Ivana Rukavina, mezosopran i gitarista Tvrtko Sarić.

Hrvatski sabor kulture

BUDAKOV TEŠTAMENAT U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. LISTOPADA 2016.

GOSPIĆ - U četvrtak, 6. listopada gospićku će publiku razveseliti urnebesna komedija Teštamenat književnika Pere Budaka u izvođenju vinkovačkog Kazališta Nova scena.

Budakov Teštamenat u režiji Andrijane Raguž na komičan način uz brojne karikatrne likove predstavlja sliku Like 60-ih godina prošloga stoljeća. Radnja je zasnovana na bizarnoj priči o lakrdijašu Ljudanu, koji se proglasi mrtvim zbog ugovora s televizijom koja snima narodne običaje kraja, a među kojima su i karmine.

Publici zasigurno neće nedostajati smijeha i zabave uz mladi ansambl vinkovačkog kazališta u četvrtak u Pučkom učilištu s početkom u 20 sati.

- Ovo gostovanje nastavak je suradnje Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma RH i Pučkog učilišta dr. Ante Starčevića u okviru programa gostovanja najboljih predstava hrvatskih amaterskih kazališta na područjima od posebne državne skrbi uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH. -kaže Martina Brumen, stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u Hrvatskom saboru kulture. (MaČ)

Uz Dječji tjedan

POSJET DJECE DJECI

Današnji obilazak Dječjeg odjela u Gospiću
Današnji obilazak Dječjeg odjela u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2016. u 14:30

GOSPIĆ - Društvo Naša djeca je danas povodom Dječjeg tjedna posjetilo je Dječji odjel Opće bolnice na čelu sa predsjednicom Sanjom Puškarić Delač.

Učenici Osnovne škole dr. Jure Turića donijela su prigodne darove za male bolesnike. Nastavak je dugogodišnje suradnje koja seže od 2005. godine, kad je Dječji odjel postao Odjel prijatelj djeteta.

Posjetu su se pridružili i Državna uprava za zaštitu i spašavanje na čelu s pročelnikom Josom Živkovićem, te Policijska uprava ličko-senjske županije edukativnim materijalom za djecu.

-Ovaj tjedan, dakle od 3. do 9. listopada su Dani otvorenih vrata, te svi koji to žele mogu obići Dječji odjel bolnice u Gospiću od 15 do 17 sati radnim danom.- ističe ravnateljica Opće bolnice Gospić mr. Sandra Čubelić, dr. med. (MaČ)

Dječji tjedan od 3. do 9. listopada

LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA!!!

Društvo Naša djeca priređuje brojna događanja za najmlađe.

Detalj s jedne likovne raadionice © Arhiva Lika pressa
Detalj s jedne likovne raadionice © Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2016. u 8:30 sati

GOSPIĆ - Iz Društva Naša djeca dobili smo raspored brojnih događanja povodfom Dječjeg tjedna koji će biti od 3. do 9. listopada.

PONEDJELJAK (3.10.2016.)
9:30 sati - RADIONICA "MOJA PRAVA I MOJE ODGOVORNOSTI" (ODGOJNE SKUPINE; LIMAČI, PČELICE I BUBAMARE), Dječji vrtić PAHULJICA, voditeljica: Ana Kovačević, pedagoginja
10:00 sati - Podizanje zastave Dječjeg tjedna na balkonu u središtu Gospića.

17:00 do 20:sati - LIKOVNA RADIONICA UDRUGE "PČELICE", voditelji: Ivan i Senka Golac, KIC


UTORAK (4.10.2016.)
9:00 sati - TRADICIONALNI POSJET DJECE I ČLANOVA DND-a GOSPIĆ DJEČJEM ODJELU Opće bolnice Gospić,
10:15 - UKRAŠAVANJE PLOČNIKA ISPRED VRTIĆA I SADNJA CVIJEĆA (ODGOJNE SKUPINE; MASLAČCI, BALONČIĆI I HRPICA) u Dječjem vrtiću nakon čega je OBILAZAK MUZEJA LIKE GOSPIĆ POLAZNIKA PRVIH RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE DR. JURE TURIĆA.

SRIJEDA (5.10.2016.)
10:00 sati - PREDSTAVA ZA DJECU "PUŽ" , izvodi KAZALIŠTE "MALA SCENA" iz Zagreba, Kino Korzo.

ČETVRTAK (6.10.2016.)
10:00 i 11:00 sati - POSJET DJECE IZ DV "PAHULJICA" I OŠ DR. JURE TURIĆA GRADONAČELNIKU GRADA GOSPIĆA, Gradska vijećnica
11:00 sati - PORUKE DJECE ODRASLIMA (DV "PAHULJICA"), početak Kaniške ulice.

PETAK (7.10.2016.)
10:00 sati -VREMENSKI TREZOR (SPREMANJE PISAMA UČENIKA 4. RAZREDA) u osnovnoj školi
17:00 sati - IGRAJMO SE ZAJEDNO (IGRANJE DRUŠTVENIH I GARA), hol osnovne škole

SUBOTA (8.10.2016.)
11:00 sati - IGRAMO SE I UČIMO U URBANOM VRTU (DND GOSPIĆ, UDRUGA "PČELICE", KIC GOSPIĆ, UDRUGA "ZIR"), Urbani vrt (iza zgrade KIC-a).

VAŽNA NAPOMENA!!!
- Tijekom Dječjeg tjedna Opća bolnica Gospić, Dječji odjel organizira Dane otvorenih vrata za sve zainteresirane! Dođite u što većem broju sa svojim roditeljima i pogledajte tko sve radi na odjelu, što sve tamo možete vidjeti i isprobati, a možete se i poigrati u igraonici! Dječji odjel možete posjetiti svaki dan poslije 15 sati.
- Crveni križ Gospić kroz Dječji tjedan donira žitarice socijalno ugroženim obiteljima, obiteljima s više djece i djeci u DV "Pahuljica".

Donacija dm-a

MINUTE RAZONODE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. RUJNA 2016. U 18:00 SATI

GOSPIĆ - Zahvaljujući inicijativi dm-a Jer sve smo to MI!, udruga Društvo Naša djeca grada Gospića od danas raspolaže materijalima i opremom koja će im omogućiti provedbu projekta Minute razonode.

Inicijativu je pokrenuo dm povodom 20. obljetnice poslovanja u Hrvatskoj, a donacija koju je dm predao udruzi Društvo Naša djeca Gospića omogućit će kvalitetniji nastavak provedbe projekta Minute razonode.

- Zahvaljujući dm-u na raspolaganju imamo opremu koja će djeci iz Gospića omogućiti da još više uživaju u projektu Minute razonode. Našim projektom djeci želimo omogućiti kvalitetno i sadržajno provođenje slobodnog vremena organiziranjem likovnih i plesnih radionica. Oprema nam je do sada predstavljala veliki problem, a donacija dm-a omogućit će da se naših 30 volontera još više posvete poticanju kreativnosti djece. U ime svih nas iz Društva Naša djeca, zahvaljujemo dm-u što je odabrao naš projekt i podržao nastavak njegove provedbe.-kazala je Sanja Puškarić Delač, predsjednica Društva.

Projekt Minute razonode provodi se od 2014. godine i uključuje likovnu radionicu, plesnu skupinu, aktivnosti za djecu koji su pacijenti dječjeg odjela Opće bolnice Gospić te Lutkarsku skupinu Maslačak i točkica koja okuplja odrasle članove i volontere koji osmišljavaju i izvode lutkarske predstave za djecu.

- Između u više od dvije tisuće projekata dm je odabrao 40 koje ćemo realizirati u sklopu inicijative. Projekt Minute razonode odabrali smo jer smo prepoznali potencijal da podrži sveobuhvatni razvoj zajednice.- izjavio je Davorin Popović, područni menadžer dm-a. (MaČ)

Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić

Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić

U Ličkom Novom bola je njiva krumpira osnovnoškolaca.

Učenici u berbi krumpira u Ličkom Novom/© Marko Čuljat Lika press
Učenici u berbi krumpira u Ličkom Novom/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2016. u 15:25 SATI

LIČKI NOVI - Danasj e s njive osnovnoškolaca lički krumpir proizveden prema ekološkim propisima. Kako nam je izjavio Ivica Radošević, ravnatelj Osnovne škole dr. jure Turića, krumpir je zasađen u lipnju.

- Projekt sadnje i branja krumpira odvija se prema Kurikulumu škole, odnosno zacrtanoj viziji na početku školske godine. U berbi krumpira sudjelovali su učenici iz područnih škola Bilaj, Smiljan, Brušane, Lički Novi, Eko grupa i učenici četvrtih i petih razreda. Iz matične škole u branju krumpira sudjelovali su učenici, učitelji, stručni suradnici, domari i roditelji. Na površini od 500 četvornih metara vrijedne ručice učenika područnih škola i učenika četvrtih i petih razreda matične škole krumpire su pobrali te ih spremili u vreće. Uz druženje, rad i veselje krumpiri su brzo pobrani te će se koristiti za pripremanje jela u školskoj kuhinji. (Novinarska grupa)


Sjednica Gradskog vijeća

KRATKI DNEVNI RED

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. rujna 2016. u 22:40 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća saznao je 23. sjednicu za sutra, srijeda, 28. rujna u 16 sati.

Nakon uobičajenog aktualnog sata na dnevnom redu je samo sedam točaka. Razmotrit će se izvješće Mandatnog povjerenstva, usvojiti zapisnik s prethodne sjednice, a razmotrit će se i polugodišnje izvršenje gradskog proračuna.

Na dnevnom redu je i izmjena Odluke o Dječjem gradskom vijeću, te nabavka imovine, izvješće o reviziji …(MaČ)

Odgoj i obrazovanje

BESPLATNA MARENDA ZA DIO UČENIKA

Marenda će biti besplatna za socijalno ugrožene učenike.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. rujna 2016. u 17:15 sati

GOSPIĆ - U uredu gradonačelnika Grada Gospića upriličeno potpisivanje Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta "U zagrljaju zdrave prehrane" s predstavnicima osnovnih škola kojima je Grad osnivač a to su Osnovne škole dr. Jure Turića Gospić dr. Franje Tuđmana Lički Osik i dr. Ante Starčević Pazarišta-Klanac.

Radi se o projektu koji je u srpnju ove godine Grad Gospić prijavio na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Gradu su za projekt "U zagrljaju zdrave prehrane" u školskoj godini 2016./2017. odobrena bespovratna sredstva u iznosu od preko 265 tisuća kuna iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.

Cilj projekta je pružanjem nefinancijske pomoći za 164 učenika iz socijalno ugroženih obitelji s područja Gospića kroz osiguravanje redovite i kvalitetne prehrane doprinijeti povećanju kvalitete života te smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti djece. Prema kriterijima, broj učenika koji u Gospiću ima pravo na besplatnu prehranu je 101, u Ličkom Osiku 45, i u Klancu 18 učenika. (M. B.)

Matica hrvatska Gospić

NOVA KNJIGA: DOBRI DUH GOSPIĆA ...

Knjigu o profesorici Manji Frković Kovačević napisali su Ante Bežen i Vesna Grahovac Pražić.

Detalj korice konjige u popularnoj Manji
Detalj korice konjige u popularnoj Manji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2016. u 13:30 sati

GOSPIĆ - Iz tiska je netom izašla knjiga, bolje reći monografija, o jednoj najpoznatijoj i najpopularnijoj osobi Gospića i okolice - profesorici Manji Frković Kovačević, koja je odgojila brojne generacije gimnazijalaca i studenata. Knjiga nosi naslov " Život i djelo Manje Kovačević i njezin rod Frkovića."

Kako se očekuje na promociji knjige govoriti će Petar Krmpotić, gradonačelnik grada Gospića, Milan Kolić, župan Ličko-senjske županije, a knjigu će predstaviti Ana Lemić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću koji je i nakladnik, recenzenti dr. sc. Sanja Vrcić Mataija i dr. sc. Željko Holjevac, te mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru i na kraju autori dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić i dr. sc. Ante Bežen.

U glazbenom dijelu nastupaju Ivana Rukavina, mezzosopran i Tvrtko Sarić, gitara.

Promocije je zakazana za 4. listopada u 19 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića. (MaČ)

Istarska Filantropija na putovanju

POČELI SU U GOSPIĆU

Jutrošnje postavljanje labirinta u Gospiću © Marko Čuljat Lika press
Jutrošnje postavljanje labirinta u Gospiću © Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2016. u 12:00 sati

GOSPIĆ - Na poligonu auto-škola na Trgu Zrinskog i Frankopana danas prije podne bila je postavljena neobična instalacija - Labirint filantropije.

Tema je put o Zemlje do Mjeseca hodanjem kroz labirint. Labirint su napravili aktivisti Zaklada za promicanje partnerstva razvoja civilnog društva Istarske županije uz brojne partnere.
Popodne je labirint otišao u Karlovac, u srijedu će biti postavljen u Umagu, u petak u Rijeci, u subotu u Puli i u srijedu idućeg mjeseca u Poreču. (MaČ)

Usputnica iz Grada

VRIJEDNI MAJSTOR

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2016. u 8:30 sati

GOSPIĆ - Ovih dana naša je kamera zatekla jednog vrsnog komunalnog majstora kako sam sanira neka manja oštećenja u Kaniškoj ulici, najčešće nastala tijekom čišćenja snijega. Sanirao je jedan manji šaht betoniravši poklopac umjesto gnjilih dasaka, a popravio je i granitne kocke u drvoredu i cvijetnjaku. (MaČ)

LABIRINT FILANTROPIJE U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

RIJEKA - U ponedjeljak, 26. rujna od 10:00 do 12:00 sati na Poligonu kod Autobusnog kolodvora u Gospiću, bit će postavljena instalacija pod nazivom "Labirint filantropije".

Tema labirinta je: Od Zemlje do Mjeseca i natrag hodanjem kroz Mjesečev labirint. "Labirint filantropije" izrađen je od kartonskih likova koji povezani čine sam labirint i na kojima su ispisane različite poruke kojima se promiče filantropija i dobročinstvo. Labirint je veličine 12 X 12 metara i najveće visine 1,60 metara. Kretanjem kroz labirint želi se istaknuti važnost filantropskog pristupa rješavanju problema i zadovoljavanju potreba u društvu i mogućnosti suradnje u lokalnim zajednicama.

"Labirint filantropije" izrađen je u okviru projekta "Filantropija - oslonac održivih zajednica", financiran od strane EU i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade RH kroz natječaj "IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva". Nositelj spomenutog projekta je Zaklada za promicanje partnerstva razvoja civilnog društva Istarske županije uz partnere: Centar za građanske inicijative Poreč, Udrugu za razvoj civilnog društva SMART, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Grad Umag i Pučko otvoreno učilište Buje. (MaČ)

Uz Jesen u Lici

ALAROVI AKRILI

Živković i Alar na otvaranju izložbe
Živković i Alar na otvaranju izložbe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. RUJNA 2016. u 20:30 sati

GOSPIĆ - Slikar Tomislav Alar (34), kako sam kaže, sklonost i ljubav prema crtanju pokazivao je od najranije mladosti. Premda je u olovci i ugljenu radio dugi niz godina, slikanjem u tehnici akrila na platnu počeo se baviti krajem 2014. godine.

- U tom razdoblju prolazio sam kroz mnoge teške trenutke, koji su mi pomogli da shvatim što je to što nam je u životu istinski bitno i bez čega je teško i zamisliti sreću, a kamoli uistinu biti sretan. Sloboda. Teško je shvatiti da jedna riječ može imati toliku težinu. Od tog trenutka promijenio se moj pogled na svijet što mi je omogućilo da uistinu vidim i doživim one prolazne trenutke koji ostavljaju neizbrisiv trag na promatrača. Želja da te trenutke ovjekovječim na platnu kao i želja za stjecanjem novih znanja tjerali su me dalje i nisu mi dali da odustanem.- kaže Alar, koji je nakon gospićkog školovanja završio gdje je završio Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

Premda je u olovci i ugljenu radio dugi niz godina, slikanjem u tehnici akrila na platnu počeo se baviti krajem 2014. godine i ti su rezultati bili večeras vidljivi. Kako je istakao, kad je počeo slikati više nije bio sam, pronašao je svoj unutarnji mir. Alar je član Likovne udruge Lika u Gospiću s kojom je dosad izlagao.

- Tome je talent koji je čekao da se izrazi što je počeo tek prije nekoliko godina. On je talent koji se uspješno razvija, a to se vidi i na ovoj prvoj samostalnoj izložbi. To je stil klasičnog slikarstva. Napravo je spoj tradicije i suvremenosti. Pejzaž mu služi da progovori o sebi, o odnosu čovjeka prema prirodi.- rekao je prof. Saša Živković otvarajući večeras izložbu u Muzeju Like. (MaČ)

Sutra Akcija Grada Gospića

STOP NASILJU NAD ŽENAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2016. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, u Gospiću će se organizirati informativni štand STOP nasilju nad ženama!

Informativni štand organizira Grad Gospić organizira sutra, 22. rujna ispred zgrade FINE s početkom u 10:30 sati, a s ciljem buđenja kolektivne svijesti kao doprinos borbi za promicanje prava žena i ravnopravnosti spolova. (MaČ)

Komemoracija u Ribniku

DAN SJEĆANJA NA POGINULE U RIBNIKU

Komemoracija u Ribniku
Komemoracija u Ribniku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2016. U 14:30 SATI

RIBNIK - U organizaciji Mjesnog odbora obilježen je Dan sjećanja na sve poginule u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.

Jučer popodne unatoč lošem vremenu odana je dužna počast poginulima za domovinu. Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu u mjesnom groblju. Žrtvama su se poklonili zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Stipe Mudrovčić, predsjednik Mjesnog odbora Ribnik Željko Dukovac, kao i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Riječi molitve predvodio je bilajski župnik velečasni Zlatko Sušić. Komemoracija je nastavljena kod mjesne crkve, kod spomenika podignutom na mjestu gdje su partizani 1942. godine bez suda i dokazane krivnje strijeljali 22 mještanina Ribnika. Tijekom Drugog svjetskog rata Ribnik je ostao bez više od 150 mještana, civila od 7 do 95 godina. Za sve žrtve služena je sveta misa u crkvi sv. Petra i Pavla u Ribniku. (GG)

MJESNI ODBOR RIBNIK

POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2016. u 8:00 sati

RIBNIK - Mjesni odbor Ribnik u ponedjeljak 19. rujna popodne obilježit će Dan sjećanja na sve poginule Ribničane tijekom Drugog svjetskog i Domovinskog rata.- stoji u pozivu Željka Dukovca, predsjednika Odbora.

U 16:00 sati je polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva kod Centralnog križa na groblju u Ribniku, a u 16.15 sati polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika žrtvama iz Drugog svjetskog rata kraj crkve sv. Petra i Pavla u Ribniku. U 16.30 sati je sveta misa. (MaČ)

Domovinski rat u Lici okolici

POČAST STOJANCU

Prva počast  Stojancu iz Rijek na Ošrri/Snimio Nikola Mraović
Prva počast Stojancu iz Rijek na Ošrri/Snimio Nikola Mraović

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. RUJNA 2016. U 14:OO SATI

Izvješćuje Hrvoje Matejčić, dopisnik HTVa-
Fotografija Nikola Mraović

GOSPIĆ - Hrvatska radiotelevizija, njen zbor ratnih izvjestitelja, obitelj te predstavnici Grada Gospića obišli su mjesto pogibije voditelja tehnike riječkoga televizijskoga centra Nikole Stojanca na Oštri kod koji je na današnji dan prije 25 godina smrtno stradao od raketiranja zrakoplova tzv JNA.
Od ranih jutarnjih sati krenuo je napad Hrvatske vojske na gospićku vojarnu koja je toga dana i osvojena. No u akciju su uključeni i avioni JNA koji su raketirali područje. Govori nam televizijski kolega iz riječkoga centra Stanko Čulina koji je bio dio istoga tima s pokojnim Stojancem

Dio ekipe sklonio se u šumu no nažalost na ovu poziciju je došao Nikola i tehničari. To je bio direktni raketni napad iz dva MIG.-a.

Danas je po povi put na Oštri položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće djelatnika HRT-a koji su se prisjetili dana pogibije Nikole, no emocije su dirnule ponajviše njegovog sina ii novinara Ranka Stojanca.


Priprema vježbe žurnih službi u Gospiću i okolici

SIMULACIJA POPLAVE

U subotu je vježba spašavanja od poplave na slivnom području rijeke Like.

Zasjedanje gospickog stožera
Zasjedanje gospickog stožera
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2016. u 11:00 sati, dopuna u 12:50 sati

GOSPIĆ - Na današnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Gospića razmatrani su detalji vježbe spašavanja od poplave na gospićkom području.

Uvodno je govorio Josi Živković, pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji je naglasio da će se temeljem dosadašnjih spoznaja iz realnih poplava uvježbavati svi pripadnici žurnih službi kako bi ubuduće bilo što manje problema na poplavljenom terenu. Vježba

U vježbi će sudjelovati pripadnici svih žurnih službi. U prvom redu Hrvatske vode koje će "dizati" vodostaje Like i njenih pritoka do kote od 555 metara u jezeru Kruščića kada i Gospiću prijeti poplava. U vježbi će sudjelovati vatrogasci, policajci, aktivisti HCK-a, pripadnici Hitne medicinske pomoći …

TERENSKA VJEŽBU CIVILNE ZAŠTITE "KRUŠČICA 2016"

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ličko-senjskom županijom, Gradom Gospićem i Općinom Perušić organizira terensku vježbu civilne zaštite "KRUŠČICA 2016".

Vježba će se provoditi na području Grada Gospića i Općine Perušić (akumulacijsko jezero Kruščica i rijeka Lika), u subotu 17. rujna s početkom u 9:30 sati. Na vježbi će biti predstavljene mogućnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite na pružanju pomoći i spašavanju ugroženog stanovništva i materijalnih dobara u slučaju poplave. Prezentirat će se spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih osoba i materijalnih dobara iz poplavama ugroženog područja te aktiviranje i mobilizacija operativnih snaga civilne zaštite s područja općine Perušić i grada Gospić te ličko-senjske županije putem Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić (Županijski centar 112).

U vježbi sudjelovati će postrojbe civilne zaštite opće namjene općine Perušić i grada Gospića, DVD-i Perušić i Pazarišta, JVP Gospić, HGSS Stanica Gospić, Gradsko društvo Crvenog križa Gospić, Vatrogasna zajednica ličko-senjske županije, PU ličko-senjska Policijska postaja Gospić, Zavod za HMP ličko-senjske županije, Dom zdravlja Gospić, Hrvatske vode Gospić, stožeri zaštite i spašavanja Ličko - senjske županije, Grada Gospića i Općine Perušić te djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Okupljanje promatrača i medija planirano je za subotu, 17. rujna u Društvenom domu u Klancu, s početkom u 9:30 sati. Programom za promatrače predviđeni su brifing o vježbi, obilazak radnih točki s prikazom rada operativnih snaga i opreme (vožnja na splavi).

(MaČ)

Usputnica iz Grada

RODE STIGLE U GOSPIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2016. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Već je drugi dan kako se na Čardaku, na krovovima Doma zdravlja i Čardaka, zadržavaju dvije rode. Ovo nisu uobičajene ličke ptice, već su u svom preletu na tupliju jug i odmaraju se za dugi let do odredišta. (MaČ)

Obnova i sanacija u Ličkom Osiku

POPRAVAK LOŠEG POSLA

Popravak loših poslova u Ličkom Osiku
Popravak loših poslova u Ličkom Osiku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2016. u 22:30 sati

LIČKI OSIK - Proteklih nekoliko dana oveća grupa raznih majstora sanira loše izvedene građevinske i ine radove na jednoj stambeno-poslovnoj zgradi na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule.

Naime, zbog loše izvedenih radova na adaptaciji i sanaciji nekadašnjeg kina od samog useljenja stanarima curi krov, a na dvorištu, odnosno parkiralištu, pravilo se jezero nakon kiše. Dio loših radova neki su stanari samoinicijativno riješili o svom trošku. Za očekivati je da stanari ubuduće neće imati sličnih problema, a trebalo bi postaviti pitanje odgovornosti izvođača radova i nadzornog organa koji je dozvolio i odobrio lošu obnovu. Međutim, to se nikada u prošlosti nije dogodilo, a posebice tijekom obnove nakon rata iako je bilo (MaČ)

Nastavljena potraga za žrtvama partizanskog terora

PRVE SONDE KOD GRADSKOG GROBLJA

Probna sonda kod gradskog stadioni i WC-a koji nikad nije upotrijebljen/© MArko Čuljat Lika press Gospić
Probna sonda kod gradskog stadioni i WC-a koji nikad nije upotrijebljen/© MArko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2016. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Jutros je istraživački tim Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja nastavio istraživanje stratišta Hrvata kod zapadne ograde Gradskog groblja sv. Marije Magdalene.

Kad smo ih jutros posjetili već su radili na dvije sonde kojima se kopanjem pokušavaju naći ostaci žrtava, a prije toga teren je pretražen drugim suvremenim metodama. Do 9 sati ništa nije pronađeno. (MaČ)

Istraživanja žrtava poratnog partizanskog terora u Gospiću

POČELO JE U KANIŽI I ČANIĆ GAJU

Ekipa Ministarstva branitelja ima najsuvremeniju svjetsku opremu za pronalaženje ljudskih ostataka.

Početak istraživanja u Kaniži/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Početak istraživanja u Kaniži/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. rujna 2016. u 22:45 sati, video dopuna 8. rujna 2016. u 1:00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ/KANIŽA/ČANIĆ GAJ - Nakon višegodišnjih rasprava i istraživanja hrvatskih žrtava koje su pobili partizani po "oslobađanju" Grada i okolice, konačno je danas u Kanižu stigle posebna ekipa Ministarstva branitelja kako bi počela s istraživanjima.

Započelo se u nekadašnjoj domobranskoj vojarni Mile Frkovića Ćićova u Kaniži gdje je danas služba 112 i upravna zgrada Parka prirode Velebit. Ekipa istražitelja Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja duže je vremena istraživala dio travnjaka u nekadašnjoj vojarni. Ni kopanje bagerom nije dalo rezultate. Kako nam je izjavio Denis Deković, savjetnik u upravi u obavještajnoj pripremi zemljišta upotrebljavaju se najsuvremenije svjetske metode istraživanju kao što su zračno snimanje, geo radar te kadaver psi koji su dresirani za pronalaženje ljudskih ostataka.

Jedno vrijeme u nekadašnjoj vojarni boravio je i msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru koji se godinama bavio istraživanjem hrvatskih žrtava i vodio je posebnu komisiju za martirologij Hrvatske biskupske konferencije, koga posebice zanima sudbina dvojice gospićkih svećenika koje su likvidirale partizanske vlasti u Gospiću.

Popodne se ekipa istražitelja premjestila preko rijeke Bogdanice u Čanić Gaj i brzo su našli ljudske ostatke, ali nam nisu dali nikakve činjenice. Posao se sutra, u četvrtak, nastavlja kod Gradskog groblja.

U knjizi Lika iz bloka jednog novinara pronalazimko o ovim žrtvama slijedeći tekst:

Gospićki spomen zbornik, u stvari žrtvoslov, koji je izdala Matica hrvatska 1995. godine, sadrži dio istine o velikosrpskom teroru nad hrvatskim domoljubima tijekom više od 70 godina na području bivše općine Gospić. Hrvatske žrtve evidentirane u Gospićkom spomen zborniku: ukupno 3.453, od toga na području Gospića 1.754, Karlobaga 246, Kosinja 225, Pazarišta 436 i Perušića 792.

Ivan Vukić, predsjednik gospićke podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika godinama je istraživao hrvatske partizanske žrtve u Gospiću i okolici. Godine 2011. imao je slijedeće podatke:
- Na Uskrs, dana 4. travnja 1945. partizani su u 6 sati teškom artiljerijskom paljbom istovremeno napali Perušić, Lički Osik i Gospić. Iz Perušića i Ličkog Osika hrvatski i nešto njemačkih vojnika s mnoštvom civila povlačili su se ispred pomahnitalih i podivljalih partizana preko Mušaluka i Malog Sela. Partizani su ih držali u okruženju, a rijeka Lika je bila nabujala i izlila se iz korita pa je još više otežavala povlačenje. Na opkoljeno mnoštvo pucalo se iz sveg oružja. Tenkovi su gazili po mnoštvu, velik broj utopio se i u nabujaloj Lici. Izvršen je pravi masakr. Na tisuće ljudi bilo je pobijeno, a zarobljeni su strijeljani kod Štimčeva bunara, Malog vrilca, Franićeve krči i na desetak mjesta od Mušaluka do Malog Sela. Mušalučani su danima u zaprežnim kolima prevozili pobijene i pokapali ih u zajedničke grobnice u rivinama -vododerine.
Vojska i civili iz Gospića povlačili su se preko žitničkog mosta, Klanca, Vranovine, Sv. Ivana Aleksinica, Sv. Jakova Donje Pazarište, Jovanović Drage, Krasna, Svetog Juraja i Senja. S okolnih brda uz put povlačenja partizani su pucali po mnoštvu. Izginulo je puno ljudi, naročito onih koji su se povlačili kroz Senjsku Dragu. Do Senja nekako je funkcionirao vojni ustroj, a kasnije se raspao, pa je i to razlog što je izginulo silno mnoštvo.
Gospić je dodatno kažnjen jer su nakon ulaska partizana dva dana ubijani muškarci stariji od 16 godina, koji se nisu uspjeli ili nisu htjeli povući, jer nisu osjećali nikakvu krivnju. Na žalost, ubijali su žene i nedorasle mladiće i djevojke. Arhivska građa u Hrvatskoj uništena je. Ostalo je sačuvano oko dva posto, a i to je dobrim dijelom falsificirano. Iz sačuvane zatvorske knjige Vojnog suda komande ličkog područja za 1945. i sudskih knjiga Okružnog suda u Gospiću od 1945. do 1953., koje se čuvaju u Državnom arhivu Gospić napisao sam brojčani izvod ubijenih:
Na smrtnu kaznu osuđen je 451 politički uznik, neupisan datum suđenja i kakva je presuda za 142 politička uznika, na vremenske kazne osuđeno je 915 političkih uznika. Ukupno je osuđeno 1508 političkih uznika.
Broj osuđenih na smrt popisanih u ovoj arhivskoj građi višestruko je manji od stvarnog broja. Najviše ljudi ubijeno je bez suđenja, dokazane krivnje i prava na obranu u suton i praskozorje što potvrđuju brojna svjedočenja očevidaca i sačuvana arhivska građa. Gospić i okolna naselja velike su grobnice. Evo nekih od poznatih stratišta i skupnih grobišta: Vojni streljački opkopi "laufgrabe" oko Gospića, veliko javno stratište s postavljenim vješalima na sjeverozapadnoj strani uz groblje sv. Marije Magdalene u Gospiću, u plantaži Imovina kod tvornice baterija. Tu je pobijeno domaće pučanstvo i izbjeglice iz Podlopače. Oni su pobijeni i u Lipovcu između tvornice šperploča i željezničke pruge. U Budačkoj ulici u dragi desno od kuće Svetića i od groblja sv. Marije Magdalene do rasadnika Podružnice - tu su pobijeni vojnici, đaci i civili. Stratište je bilo i na Balinovcu na Novčici. Sada je to stratište i grobište zaraslo u grmlje i zatrpano zemljom iz iskopa po odobrenju gradske vlasti. Stratište je kod Budačkog mosta na Lici i u plantaži kod Smiljanskog Polja. U Žabici u opkopu oko park šume Jasikovca na ulazu u Jasikovac kod streljane kod nogometnog igrališta i kod pravoslavnog groblja. U Žabičkoj ulici pobijeni su oružnici iz Sinja i njemačka vojna posada. Pokopani su u dvorištu Jose Brkljačića i u "laufgrabi". Stratište je bilo u Kaniži Tratina - financije i Jengić Draga (Brkljačić) i Čanić Gaj. Uz željezničku postaju Lički Osik prema Urijama pobijeni su mladi novaci.

Na širem području poznata su stratišta i grobišta u Uvali Moština kod Karlobaga, pobijene su bacili u more, na Baškim Oštarijama uz pristupni put do groblja i u groblju, u Brušanima, Bužimu, Smiljanu, Kosinju, Širokoj Kuli, Korenici, Divoselu, Ribniku Metku (prilikom izgradnje, nikad izgrađene tvornice trikotaže "Nada Dimić", otkrivena je velika grobnica pobijenih domobrana i civila. Po nalogu Ivana Vukića koji je bio zamjenik šefa gradilišta izrađena su dva sanduka od daske u koje su otkopane kosti pokupljene i krišom pokopane uz temelje građevine), Lovincu (velike skupne grobnice uz crkvu), Svetom Roku, Ričicama, Gračacu uz katoličko groblje - grobište je devastirano prilikom nedavnog neodgovornog izvođenja radova na uređenju groblja, na prijevoju Prezid na cesti Gračac - Zadar i na Udbini.

VIDEO ZAPIS IZ KANIŽE


Obavijest iz ureda gradonačelnika

PROBNA ISKAPANJA

Spomen na hrvatske žrtve iz 1945. godine na ogradi Gradskog groblja/Arhiva Lika pressa Gospić
Spomen na hrvatske žrtve iz 1945. godine na ogradi Gradskog groblja/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2016. u 18:45 sati

GOSPIĆ - Danas popodne, krajem radnog vremena iz ureda gradonačelnika Milana Krmpotića dobili smo obavijest koju u cijelosti prenosimo:

Poštovani sugrađani,
obavještavamo vas da će se provesti probna iskapanja u cilju istraživanja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na slijedeće dvije lokacije
- 7. rujna u vojarna u Kaniži i
8. rujna ispred groblja Sv. Marije Magdalene u Gospiću.
Pozivamo vas na dodatnu pažnju u prometu na navedenim lokacijama.

Veliki jubilej školstva u Gospiću

DANAS POČELA 250. ŠKOLSKA GODINA

Prije četvrt tisućljeća u Gospiću je otvorena osnovna škola za odgoj i obrazovanje djece.

Novi gospićki učenici u školi
Novi gospićki učenici u školi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. rujna 2016. u 13:00 SATI

GOSPIĆ - Jutros su bojni učenici Osnovne škole dr. Jure Turića krenuli na nastavu u novoj školskoj godini. Među njima je bilo i 111 učenika prvog razreda kojih ima u pet odjeljenja. Ništa ne bi bilo neobično da danas nije počela 250. školska godina u najvećem ličkom gradu.

U knjizi Lika iz bloka jednog novinara pronalazimo članak:
- Javne pučke škole javljaju se na području Like dosta kasno jer je to bilo područje koje je davalo dobre vojnike što je bilo najvažnije u to doba neprekidnih ratova i čarkanja na granici prema Turskoj. Dvorsko vojno vijeće čak zabranjuje 1723. osnivanje škola kao novotariju. Od te se zabrane međutim odustalo, pa je 1727. osnovana pučka škola u Otočcu. Škola je imala 78 učenika starosti od 6 do 20 godina koji su poučavani u čitanju, pisanju i, što je bilo na prvom mjestu, u vjeronauku.
Godine 1747. dolazi u Vojnoj krajini do reorganizacije, jer su te godine osnovane krajiške pukovnije. Pukovnije su nastojale otvarati škole radi toga da vojska dobije dobre podoficire. Učitelji su većinom bili Nijemci. Plaću su dobivali u naravi i novcu. Da je učitelj zavisio od župnika, vidimo i po tome što je župnik vodio brigu nad učiteljem i školskom djecom, a u svojim je rukama imao i školsku blagajnu.
Godine 1764. izašla je naredba da se u svakom mjestu, ili bar u svakoj kumpaniji, osnuje škola i namjesti učitelj (Schulmeister) njemačke narodnosti. Tako nalazimo 1765. pučku školu u Bagu (Karlobagu). Po izvještaju generalnog nadzornika Becka bile su 1766. njemačke škole u Gospiću i Otočcu, koje su polazila djeca krajiških činovnika i časnika.

Nastava za prvačiće počela je prijamom u školskom holu u nazočnosti roditelja, a prigodni program upriličili su prošlogodišnji prvačići, odnosno danas učenici drugog razreda. Nakon prozivke učenicima po razredima svi smo otišli obići razrede gdje su ih dočekali prigodni pokloni Društva naša djeca.

Ovaj značajan jubilej biti će posebno obilježen prigodnim manifestacijama. (MaČ)

Usputnica iz Gospića

ŽIVNULA PLACA

Landra bike na gospićkoj placi
Landra bike na gospićkoj placi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2016. u 8:10 sati

GOSPIĆ - Proteklog petka živnula je placa, iako uvjeti za placarenje baš i nisu najbolji. Naime, još je u tijeku gradnja novog objekta gradske tržnice te je velik dio prostora ograđeno gradilište.

Riba, ona iz Gacke i iz mora, prodaje se na djeliću autobusnog kolodvora, a ima tu i više vrsta kosinjskog krumpira. Tu je "otvoreno" i parkiralište za osobne automobile kupaca, jer su na parkingu štandovi. Štandovi su unutar starog objekta postavljeni tik jedan do drugog tako da se jedan uz drugi nalaze štandovi sa zelenjavom iz Dalmacijer i Ogulina gdje jedino ima korabe za juvu , te posik iz Perušića i sir iz Kalinovače…
Baja se hvali svojom landrom slanine od prasca koji je imao barem 300 kilograma iz vlastitog uzgoja. Inače Žarak ima i svoj gater u kome uzđaja divlje svinje, jelene, srne… Ponudu je nadopunio domaćim sokovima pa i od koprive. Dvije starije Gospićanke nudile su brojne ručne radove na svome omalenom štandu bilo je tu mini ličkih kapa, i bezbroj tebletića a na jednom je izštrikan i anđel.(MaČ)

Ponovo pomoćnici u nastavi

OSIGURANA JE POMOĆ ZA UČENIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2016. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Deset učenika s teškoćama u razvoju imat će osigurane pomoćnike u nastavi. Grad Gospić je na poziv Ministarstva prijavio projekt Unaprijedi jer vrijedi! kojim će se u školskoj idućoj godini 2016./17. osigurati deset pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama koji udovoljavaju kriterijima za dodjelu pomoćnika koje je postavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.- kaže se u današnjem priopćenju iz ureda gradonačelnika Gospića

Ukupna vrijednost projekta je preko 460 tisuća kuna od čega će se 91 posto financirati iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih osam posto iz gradskog proračuna.

Cilj projekta je pomoći učenicima s teškoćama te doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u redovite osnovnoškolske ustanove na području grada Gospića. Ugovor od dodjeli sredstava danas je u Ministarstvu potpisao gradonačelnik Petar Krmpotić.

Povlačenje europskih sredstava u Gospić

BESPLATNA PREHRANA ZA OSNOVNOŠKOLCA

Svi će učenici imati topli obrok.

Nakon potpisivanja ugovora u Zagrebu za učeničku marendu
Nakon potpisivanja ugovora u Zagrebu za učeničku marendu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2016. u 13:45 sati

GOSPIĆ - Iz Ureda gradonačelnika danas smo primili priopćenje o uspješnom povlačenju sredstava iz Europskih fondova, projektom "U zagrljaju zdrave prehrane" ukupne vrijednost preko 265 tisuća kuna.

Ta sredstva osiguravaju se u školskoj novoj godini 2016./17. i osnovnoškolci će imati besplatnu prehrana. Time je za 164 učenika lošijeg imovinskog stanja u tri osnovne škole na području Gospića i to u Osnovnoj školi dr. Jure Turića Gospić, OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik i OŠ dr. Ante Starčevića Pazarište Klanac.

Cilj ovog projekta je ublažavanje dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske potpore kroz podjelu hrane u školama. Gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić potpisao je danas u Zagrebu, u prostorijama Ministarstva socijalne politike i mladih, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

25. obljetnica početka obrane

USPJEŠNA OBRANA GOSPIĆA I OKOLICE

Tragovi rata u Bilaju
Tragovi rata u Bilaju
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2016. u 23:15 sat

GOSPIĆ - Grad Gospić i Mjesni odbor Bilaj obilježit će 25. obljetnicu uspješne obrane od napada na Bilaj i Gospić.

Obilježavanje počinje 29. kolovoza (ponedjeljak) u 16:30 sati polaganjem vijenaca na spomenik poginulim pripadnicima HV-a s riječkog područja, a nakon toga kod centralnog križa na groblju u Bilaju.

U 17:00 sati biti će sveta misa kod pećine sv. Stjepana u kojoj e tijekom rata sklanjao narod od četničkih granata i u kojoj su služene mise jer je crkva bila uništena. (Ln)

Uz 25. obljetnicu ustroja ZNG-a u Gospiću

POČAST POGINULIMA

Na spomen-križ položeni su i vijenci državnih čelnika.

Počasti poginulim braniteljima na gospićkom groblju © Marko Čuljat LIka press Gospić
Počasti poginulim braniteljima na gospićkom groblju © Marko Čuljat LIka press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2016. u19:45 sati

GOSPIĆ - Na današnji dan prije četvrt stoljeća na stočnoj placi postrojene su prve postrojbe dragovoljaca Zbora narodne garde. Mnogi su bili šareno odjeveni i bez naoružanja, ali spremni dati i život za domovinu što su i pokazali i dokazali narednih nekoliko godina.

Tog dana stvorena je obrambena jezgra ovog dijela Hrvatske iz koje je za koji mjesec nikla slavna 118. domobranska pukovnija pa brigada, a za godinu dana i još slavnija 9. gardijska brigada Vukovi u kojim su se redovima rame uz rame s Ličanima borili i Primorci i Istrani.

Danas popodne obilježen je srebrni jubilej ZNG-a. Njprije su položeni brojni vijenci na spomen-križ i zapaljene svijeće. Između ostalih položeni su vijenci predsjednice Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH. Ovaj put bilo je to uz pratnju pripadnika počasne zaštitne bojne Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske. ZAtim je održana sveta misa u gospićkoj prvostolnici i smotra pripadnika na Trgu Stjepana Radića. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG U JEDNOM KADRU


Četvrt stoljeća ZNG-a u Gospiću

PROSLAVA JE U ČETVRTAK POPODNE

Pripadnici ZNG-a na jednom ranijem mimohodu ulicama Gospića/Arhiva Lika pressa
Pripadnici ZNG-a na jednom ranijem mimohodu ulicama Gospića/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. kolovoza 2016. u 12:20 sati

GOSPIĆ - Pajo Brkljačić, predsjednik Kluba branitelja ZNG-a u našu je redakciju uputio poziv za svečanost obilježavanja 25. obljetnice povijesnog datuma ustrojavanja i formiranja ZNG 118. brigade Hrvatske vojske, što se dogodilo na stočnoj placi 1991. godine.

U programu je na sam dan ustroje ZNG-a 25. kolovoza, četvrtak u 16:30 sati polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen-križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, u 17:00 sati je sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, te u 17:45 sati polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata na Trgu Alozija Stepinca.

Nakon toga u 18,00 sati je formiranje ešalona i mimohod s nogometnog stadiona Balinovac, a u 19 sati je svečana proslava na Trgu Stjepana Radića. (MaČ)

Muzej Like Gospić

ISTRAŽIVANJE CRKVINE U SMILJANU

Ekipa istraživača na čelu s dr. sc. Tatjanom Kolak već drugi dan rada pronašla arheološki lokalitet.

Martha je rado slušala razgovor arheologa u Smiljanu
Martha je rado slušala razgovor arheologa u Smiljanu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2016. u 20:15 sati

Snimila Martha Miletić

SMILJAN - Prekjučer smo se Martha i ja dogovorili da posjetimo Muzej Like kako bi ona detaljnije upoznala ličku narodnu nošnju i ličke "taice".

Međutim, kako je jučer bio tmuran i kišovit dan u jednoj muzejskoj zgradi susreli smo dr. sc. Tatjanu Kolak, višu muzejsku savjetnicu i Taru Pivac, apsolventicu arheologije pri čišćenju ulomaka krovnih opeka iz nalazišta u Ribniku koje su stare oko dvije tisuće godine. Martha je sa zanimanjem pratila kako Tara četkicom čisti zemlju s crvenih komadića pečene gline koji su polagano mijenjali boju iz crne i smeđe u crvenkastu. Martha je bila oduševljena što je u rukama imala tako stare fragmente ličke prošlosti jer čula je za Japode i Rimljane, ali kako će tek u peti razred osnovne škole, o tome će tek učiti narednih godina.

Nakon obilaska ličke kuće i Marthinog opipavanja kožuna, prsluka, hlača, suknje, biljca … i dangubice na kojoj se dangubilo, tako ona reče, dogovorili smo današnji odlazak u Smiljan jer je bio predviđen lijep dan bez kiše, a tamo se istražuje lokalitet Crkvina.

Iz Gospića smo krenuli najprije Kaniškom ulicom u pravcu Karlobaga, a u Kaniži smo skrenuli u Rusov Put i na idućem većem križanju desno prema Kolakovičkom mostu na Bogdanici i kad smo ga prešli vidjeli smo bijeli suncobran arheologa. Krenuli smo preko njiva uz lagano ljuljanje automobila.
- Maka, ovo mi izgleda kao da jašem na konju.- zadovoljno je komentirala Martha.
Zastali smo dva puta da bi Martha napravila koju fotografiju pejzaža Ličkog polja s Oštrom i s brezama… U susret nam je stigla Tatjana i brzo smo se našli među istraživačima nedaleko Bogdanića iza koga se nalazi rodna kuća Nikole Tesle.

- Prije šest dana započeli smo probno istraživanje i odmah drugi dan pronađen je arheološki lokalitet srednjevjekovne crkve i istodobnog groblja. U trima sondama pronađeno je šest grobova starih Smiljančana, razni ulomci keramike, nešto kovanih čavala, dvije vitice - jednostavni prsteni i jedna kopča za pojas. Vlasnik parcele je Braja Serdar iz Gospića koji je vrlo rado dozvolio istraživanje nakon što je požeo žito.- izjavila je za Ličke novine savjetnica Kolak, koja vodi istraživanje.

Istraživanje će u Smiljanu potrajati još šest dana, a u planu je nastavak iduće godine na ovoj i nekim susjednim parcelama. TU su ljudi sahranbjivani prije nekih 500 godina.

Popodne je nalazište posjetio i msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u mirovini. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG IZ SMILJANA


Gradsko groblje sv. Marije Magdalene Gospić

SRUŠIO SE SPOMENIK OBITELJI BEGIĆ

U glavnoj aleji srušio se jedan spomenik i teško oštetio drugi, traže se nasljednici.

Srušeni spomenik obitelji Begić u Gospiću
Srušeni spomenik obitelji Begić u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. kolovoza 2016. u 9:00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Već je prošlo gotovo mjesec dana kako se u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene srušio spomenik obitelji Begić, a da se nitko od nasljednika nije javio u upravu Groblja.

Naime, zbog dotrajalosti, veliki betonsko spomenik, bez armature se srušio i komadi su se prevalili preko željezne ograde na spomenik obitelji Jelić i teško ga oštetio. Radi se o spomeniku u glavnoj aleji groblja kod stare kapelice. Spomenik je to obitelji Begić u četvrtom polju, 16 redu i ima broj 14 i četiri grobna mjesta.

Tu su sahranjeni članovi obitelji Begić i to Božidar (1860-1935), Josip (1831-1900) i Julka (1874-1896).

- Molimo nasljednike da nam se jave jer bez njih ne smijemo ništa poduzimati.- kratko je izjavio za Ličke novine Stipe Pavelić iz uprave Groblja.

Netko od nasljednika bi se trebao javiti u tvrtku Komunalac d.o.o. u Gospiću, Bužimska ulica ili na telefon 053/57 30 31 ili na mail usluga1@gs.t-com. hr

Autor ovih redaka ne pamti da se ovakvo nešto ikad dogodilo na groblju koje se iz godine u godinu sve bolje održava, a od lani i uz potporu vlasnika grobnih mjesta koji godišnju naknadu plaćaju u obrocima.

FS Velebit Donje Pazarište

NASTUP NA PROSLAVI U KNINU

Pazarištani u Kninu
Pazarištani u Kninu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2016. u 20:45 sati

DONJE PAZARIŠTE - Mlada, talentirana i afirmirana Folklorna skupina Velebit ima još jedan izuzetno gledan i od publike ovacijama nagrađen nastup u Kninu.
Naime, nastupili su po drugi put 5. kolovoza na veličanstvenoj proslavi Oluje u Kninu.

Na prepunom Trgu dr. Ante Starčevića, podno kninske tvrđave, velikim pljeskom publike popraćeno je predstavljanje pazariških folkloraša koji su zaplesali kukunješće, đikac i ličko kolo. Nije tomu bio kraj, odmah nakon nastupa, članovi i voditelj s mnogobrojnim pratiteljima bili su dio veličanstvenog humanitarnog koncerta za obnovu vukovarskog vodotornja, na kninskom stadionu NK Dinara.

- Ovom prilikom Folklorna skupina Velebit zahvaljuje pokroviteljima koji su ih bez razmišljanja podržali u putovanju za Knin - Gradu Gospiću, autoradionici i vučnoj službi Dundy, Limingu (Kundri), restaurantu 'Prašina, te Veri i Ivici Jovanović iz Donjeg Pazarišta. - ističe voditelj folkloraša Petar Tomljenović. (MaČ)

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

PROSLAVA U ŠIROKOJ KULI, NA LJUBOVU I U LIČKOM OSIKU

Danas je cijeli dana slavljena hrvatska pobjeda i oslobađanje okupiranih dijelova države.

Sveta misa u Širokoj Kuli
Sveta misa u Širokoj Kuli
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. kolovoza 2016. u 11:10 sati

GOSPIĆ - Današnji praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je nizom prigodnih manifestacija.

Najprije je jutros u župnoj crkvi sv. Mateja vlč. Luka Blažević predvodio svetu misu u prepunoj obnovljenoj crkvi koja je srušena u prošlome svjetskom ratu. Nakon mise položeni su vijenci i zapaljenje svijeće na spomeniku hrvatskim žrtvama Široke Kule, te na spomenike na legendarnom Ljubovu u čijem su oslobađanju uz Ličene ginuli i Primorci i Istrani.

Obilježavanje ovog najvećeg praznike iz novije hrvatske povijesti nasatavljeno je u popodnevnim satima u Ličkom osiku susretom u narodnim igrama i sportovima i smotrom folklora, a u večernjim satima nastupit će Stjepan Jeršek Štef uz pratnju tamburaškog sastava Patrioti te grupa Tajno ime. (MaČ)

KOMENTAR S FEJSA

KOMENTAR S FEJSA
Irena Badurina Sanko Crkva uz drage ljude bila je glavni oslonac našim braniteljima sa otoka nenaviklim na hladnoću, sad često uživamo u dugim šetnjama tim dragim krajem koji je mom suprugu ostao u dragom sjećanju usprkos okolnostima zbog kojih je morao upoznati liku i srdačne ličane!!


FS Velebit Donje Pazarište

PONOVO U KNINU

Pazariški folkloraši su sve popularniji u Hrvatskoj
Pazariški folkloraši su sve popularniji u Hrvatskoj
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2016. u 9:30 sati

DONJE PAZARIŠTE - Od folkloraša samo dobili priopćenje da će sutra već drugu godinu za redom nastupiti na proslavi Dana Oluje u Kninu.

Članovi FS 'VELEBIT' iz Donjeg Pazarišta s svojim voditeljem Petrom Tomljenovićem putuju u hrvatski kraljevski, Zvonimirov grad, Knin gdje su pozvani i sudjeluju u svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno - redarstvene operacije Oluja.

- Naši pazariški folkloraši tijekom poslijepodnevnih sati, oko 17:30 prodefilirati će uz ostale svečanim mimohodom ulicama Knina, sve do centralnog gradskog trga, gdje od 19 sati započinje glavni dio programa i njihovo predstavljanje. Vrijedi podsjetiti kako je folklorna skupina Velebit prošle godine u Kninu ostala zapažena i od strane publike velikim ovacijama nagrađena nakon izvedbe 'Završnog kola. Ne sumnjamo da će tako biti i na ovogodišnjem predstavljanju.- kaže voditelj Tomljenović. (MaČ)

Zajednička akcija na Ličanci

POMOĆ TURISTIMA U SVAKOM TRENUTKU

Siguran turista - zajednička preventivna akcija žurnih službi s područja grada Gospića.

Današnje dijeljenje letaka na Ličanci
Današnje dijeljenje letaka na Ličancilicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2016. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Ponukani sve većim brojem posjeta stranih i domaćih turista na području Ličko-senjske županije i grada Gospića, kao i povećanim brojem poziva u Županijski centar 112 Gospić, djelatnici Područne uprave za zaštitu i spašavanje su u suradnji sa Policijskom upravom ličko-senjskom odnosno Policijskom postajom Gospić, HGSS-om Stanica Gospić, Zavodom za hitnu medicinu Ličko-senjske županije i Parkom prirode Velebit danas su na autocesti A1, odnosno Ličanci, na odmorištu Zir dijelili turistima prigodne promotivne materijale s uputama žurnih službi kao i o brojevima koje mogu nazvati u slučaju hitnosti, te o destinacijama koje mogu posjetiti i kako se na istima ponašati i kako sigurno stići do planiranog odredišta.
Aktivnost Siguran turista - zajednička preventivna akcija žurnih službi s područja grada Gospića se nastavlja i slijedeći tjedan kad se očekuje povećan broj turista. (MaČ)

Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza

PROSLAVA U ŠIROKOJ KULI I LIČKOM OSIKU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2016.

GOSPIĆ - Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja biti će ponovno obilježen za gospićko područje u Širokoj KulI I Ličkom Osiku.

I to 5. kolovoza

9:00 sati sveta misa u župnoj župna crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli
9:50 sati polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Širokoj Kuli
10:30 sati središnje obilježavanje na ljubovu s polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Ljubovu gdje će biti i sveta misa
17:00 sati su prikazi starih sportova kod Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkim Osiku
19:30 sati je mimohod folklornih društava
20:00 sati nastup folklornih društava na Trgu žrtava Široke Kule
22:00 sata koncert Stjepana Jeršeka Štefa uz pratnju tamburaškog sastava Patrioti i koncert grupe Tajno ime.

HKUD Lika Lički Osik

TREĆA OSIČKA SMOTRA FOLKLORA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2016. u 13:00 sati

LIČKI OSIK - HKUD LIKA po treći put povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizira 5. kolovoza Smotru folklora.

Uz domaćine nastupiti će i gosti iz drugih dijelova Like, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije. Prije same smotre, od 17:00 sati održati će se prijateljsko natjecanje u starim sportovima, gdje će snage odmjeriti članovi kulturno-umjetničkih društava.

Nakon mimohoda ulicama Ličkog Osika od 20:00 sati su predviđeni nastupi folklornih društava na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule. (MaČ)

Proslava Dana grada

POČAST MRTVIMA I POGINULIMA

Počast je odana kod spomen-križa u groblju, te ne spomeniku poginulima i bisti dr. Franje Tuđmana.

Polaganje gradskog vijenca u groblju/© Marko Čuljat Lika press
Polaganje gradskog vijenca u groblju/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2016. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Današnji blagdan sv. Marije Magdalene nebeske zaštitnice najvećega ličkog grada i Dana grada počeo je odavanjem pošte mrtvima kod spomen-križa u Gradskom groblju.

Na križ je uz pomoć gradskih gardista položen vijenac, a svijeće su zapalila brojna izaslanstva. Nakon molitve koju je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik, krenula je procesija do prvostolnice gdje je održana sveta misa. Nakon mise položeni su vijenci i na spomenik poginulima u Domovinskom ratu i bistu dr. Franje Tuđmana. (MaČ)

Proslava Dana grada

PUHAČI, MAŽORETKINJE I GOŠĆE

Večerašnji izgled gospićkog trga
Večerašnji izgled gospićkog trga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2016. u 21:50 sati

GOSPIĆ - Na središnjem gradskom trgu, Trgu Stjepana Radića večeras su članovi Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića održali promenadni koncert.

Puhački orkestar je izvodio brojne kompozicije a mažoretkinje su pokazivale svoje znanje. Jedne su imale i nove odore, a bile su pojačane kolegicama iz Otočca i Ogulina. (MaČ)

VIDEO ZAPIS S PROMENADEProslava Dana grada Gospića

GOSPIĆ JE POSTAO MODERAN GRAD

Istako je gradonačelnik Petar Krmpotić, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Počast domovini na današnjoj sjednici u Gospiću
Počast domovini na današnjoj sjednici u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2016. u 13:20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je, uoči sutrašnjeg blagdana sv. Marije Magdalene nebeske zaštitnice najvećeg ličkog grada i Dana grada, održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Nakon što je Gradski zbor Vila Velebita otpjevao Lijepu našu, sjednicu je otvorio predsjednik Petar Radošević.

Pošto je pozdravio brojne goste i uzvanike među kojim su bili županijski i lokalni čelnici te izaslanici gradova prijatelja i obadva gospićko-senjska biskupa Zdenko Križić i Mile Bogović, i počasni građanin general Mladen Markač poručio je novoj Vladi koja će biti od jeseni da se nada poštenim izborima.

- Ne želimo privilegije nego pravilan odnos uz decentralizaciju sredstava koja se oprihoduju na ovome području. Očekujemo pravednost.-naglasio je Radošević.

- Od osnutka grad Gospić je postao moderan grad s kojim se ponosimo. Lani su nam smanjeni prihodi od poreza što je bio nerazuman potez Vlade Zorana Milanovića. U protekloj godini radili smo projekte za koje smo imali sredstva.- rekao je gradonačelnik Petar Krmpotić.

Najznačajniji projekt je svakako tržnica koja se gradi za sedam milijuna kuna iz proračuna uz učešće Ministarstva regionalnog razvoja s milijun kuna. Bit će to poticaj razvoju domaće proizvodnje. Nastavljena je gradnja kanalizacije u vrijednosti od deset milijuna kuna u Bilajskoj ulici gdje je ostvarena suradnja s Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama. Kanalizacija se iduće godine nastavlja u Budačkoj ulici. U sanaciju odlagališta otpada uloženo je 20 milijuna kuna, a gotova je i treća zgrada POS-a.

Na sjednici su dodijeljene i ovogodišnje gradske javne nagrade.

Kajak kanu klub Gospić

REGATA JE U PETAK POPODNE

Detalj s lanjske regate
Detalj s lanjske regate
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. SRPNJA 2016.u 18:15

GOSPIĆ - U petak, 22. srpnja s početkom u 15 sati održat će se regata Novčica.

Kategorije:
- kanu četverosjed 2000m
- kajak dvosjed (žene) 1000m
- kajak dvosjed (muškarci) 2000m
- kajak dvosjed mješovito (žena-muškarac) 2000m
- kajak jednosjed 2000m
- kajak djevojčice i dječaci od 5. do 8. razreda 1000m
- vuča čamaca

Kotizacija: 100 kn po osobi (za djecu 50kn po osobi) u kotizaciju uključeno promotivna majica, piće i hrana.

Nakon natjecanja do jutarnjih sati zabavljat će vas glazbeni sastav ALF Ogulin.

Prijave do petka do 14,00 sati

Održavanje odvodnje u Gospiću

KOLEKTORI SE PREGLEDAVAJU I KAMERAMA

Ovih dana dio kanalizacije čisti specijalizirana riječka tvrtka.

Čišćenje kanalizacije u Budačkoj ulici
Čišćenje kanalizacije u Budačkoj ulici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2016. u 12:45 sati

GOSPIĆ - U okviru redovitog održavanja kanalizacijskog sustava vrši se čišćenje te pregled starijih fekalnih kolektora izgrađenih tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, a uključuje kolektore u ulicama Budačka, Ivana Bana Karlovića, Nikole Tesle, dr. Franje Tuđmana, dio Smiljanske te Trg Stjepana Radića.

Budući se radi o vrlo složenom i zahtjevnom poslu, Usluga d.o.o. angažirala je firmu specijaliziranu za ovakve radove "IND-EKO" iz Rijeke.
- Višednevni radovi na terenu se obavljaju kroz dva procesa, te uz pomoć dva specijalna vozila. U prvoj fazi vrši se hidrodinamičko čišćenje revizijskih okana i cjevovoda vodenim mlazom pod visokim tlakom, te usisavanje muljevitog sadržaja uz pomoć kombiniranog tzv. "canal-jet" vozila. Nakon toga u proces se uključuje drugo specijalno vozilo opremljeno opremom za CCTV video inspekciju gdje se uz pomoć robot kamere provodi snimanje unaprijed očišćenog cjevovoda. Kao konačan rezultat dobija se detaljno očišćen kanalizacijski sustav, te uvid u njegovo stanje. Iako se radi o cjevovodima starim više i od 40 godina, dosadašnjim vizualnim pregledom utvrđeno je zadovoljavajuće stanje sustava. Podaci prikupljeni ovim radovima poslužit će za kompletiranje postojećeg digitalnog katastra (GIS) kanalizacijskog sustava. - izjavio je za Ličke novine Vladimir Šulentić, voditelj vodoopskrve i odvodnje u Usluzi. (MaČ)


Uz Dan grada

PRIMORSKO-LIČKA GLAZBENE VEČER

Nastup Zvonimira Kosa na večerašnjem koncertu
Nastup Zvonimira Kosa na večerašnjem koncertu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2016. u 23:45 sati, VIDEO DOPUNA 20. SRPNJA 2016. U 8:25

GOSPIĆ - Gospićki glazbeni centar i KIC priredili su večeras koncert ličko-primorskih glazbenika Hora & belcanto. Bila je to zanimljiva kombinacija mnogih vrsta glazbe.

Koncert je započeo svirkom na harmonici Jurice Romca, nastavio je Zvonimir Kos, kome se pridružio Mile Hećimović.

Nakon brojnih kompozicija od rumunjskog kola horo do glazbe iz Kuma i melodija američkih pjevača uz klavirsku pratnju Mladena Žmaka pjevao je Jiso Butorac, ovogodišnji pobjednik MIK-a.

Brojna publika u bašči KIC-a bila je oduševljena. (MaČ)

VIDEO ZAPIS S KONCERTA


Muzej Like Gospić

UKORIČENA POVIJEST TENISA

Tenis se u Gospiću počeo igrati početkom prošlog stoljeća.

Promocija Tenisa u Gospiću/© Martha Miletić Lika press Gospić
Promocija Tenisa u Gospiću/© Martha Miletić Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2016. 23:15 sati

Fotografije Martha Miletić

GOSPIĆ - U sastavu niza manifestacija povodom obilježavanja Dana grada večeras je u Muzeju Like održana promocije brošure, za muzej pomalo neobičnog naslova - Tenis u Gospiću.

Uz brojne Gospićane na promociji su bile Valentina Zdunić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti i Marta Grgurić, dogradonačelnica. O brošuri, koja je u stvari povijest tenisa u najvećem ličkom gradu, najprije je govorila autorica prof. Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja koji je izdao brošuru.

- I tema brošure je povijesna disciplina, a u njoj su važna svjedočanstva za budućnost o prošlosti našega grada. I prije Gospića tenis se igrao u Hrvatskoj, ali je nepobitna činjenica da je 21. srpnja 1900. u Gospiću osnovan tenis klub uz odobrenje tadašnje kraljevske vlade u Zagrebu čime je postao prvi službeni klub ne samo u Gospiću.- rekla je Bunčić.

- Tekst brošure je lagan i čitak, dokumentiran brojnim fotografijama. Sastavni dio brošure je prikaz građe koja je korištena s popisom literature što će dobo doći u daljnjim istraživanjima jer su objedinjeni podaci o tenisu.- rekla je doc. dr. sc. Jasminka Brala Mudrovčić, s Odsjeka učiteljskog studija, predstavljajući brošuru.

O radu na brošuri govorio je i urednik Marko Čuljat, koji je istakao plodonosnu suradnji s Muzejom, ali i grafičkom urednicom Ivanom Pavičić-Skalonjić, koja se potrudila da brošura bude suvremenog preloma sa starim štihom nekadašnjih albuma za slike, što je simbolično povezalo prošlost i sadašnjost, jer u knjizi ima i fotografija u boji suvremenih tenisača.

Za razliku od svih dosadašnjih promocija, večeras je Tenis u Gospiću svim sudionicima promocije dijeljen besplatno što je omogućeno zahvaljujući gradskoj potpori. (MaČ)

Izgradnja kanalizacije u Gospiću

RADE I VIKENDOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2016. u 18:10 sati

GOSPIĆ - Još prošle godine počela je gradnja kanalizacije u sporednim ulicama Bilajske ulice u istočnom dijelu grada. Još uvijek ima posla i preusmjeravanja prometa.

Ovaj vikend teški strojevi i radnici kopanje su započeli u petak dok je kišilo pilanjem gornjeg dijela asfalta. U subotu je strojno počelo kopanje kanala kako bi se nova kanalizacija iz Bilajske spojila na postojeću na početku Ulice 118. brigade HV-a na Čardaku. U subotu kada je bilo niz manifestacija povodom Dana grada, i kada je zbog bure bio kroz grad preusmjeren promet s Ličanke, u novi kanal počela je curiti voda iz gradskog vodovoda.

- Nije to ništa to curi iz mufa, što nas briga za to, preko toga ćemo postaviti kanalizaciju.- rekao je jedan od zagrebačkih radnika.
Čuvši to najprije sam zvao dežurnoga u Usluga, a zatim i jednog inženjera, i dok sam je objavio vijest o šahu ekipa Usluge je već stigla i sanirala curenje vode. (MaČ)

Mladi se zabavljali

KONCERT MARAKANE KOJA GORI

Detalj s koncerta Marakana gori/© Marko Čuljat Lika press
Detalj s koncerta Marakana gori/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. SRPNJA 2016. U 23:50 SATI, video dopuna 16. srpnja u 1:45 sati, dopuna 16. srpnja u 12:30 sati i u 13_55 sati

GOSPIĆ - Udruga građana Marakana organizirala je u sklopu proslave Dana grada koncert rok glazbe. Zbog lošeg vremena koncert nije bio na Marakani, na nekadašnjoj stočnoj placi u Smiljanskoj ulici već u jednom gospićkom kafiću - Pubu. Nastupilo je nekoliko lokalnih rokerskih grupa i veselju nije bilo kraja uz bučnu glazbu.
Na koncertu su nastupili sastavi Glorija i Baba Lujka.

Prije početka sportskih natjecanja izaslanstvo Marakane položilo je vijenac i zapalilo svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Popodne su započela sportska natjecanja. Prva nogometna utakmica odigrana je između muške ekipe Balinovac i ženske ekipe Torpedo.Utakmicu je sudio Ivica Radošević. Pobjedili su 2:0 Balinovčani.

Na početku turnira nazočio je i Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića. (MaČ)

Prvi Lički vlog na koncertu MarakaneIzložba u Pučkom učilištu

IZLOŽBA HRVATSKIH VEZOVA

Članice Udruge Tradicija iz Zagreba pokazale su i prikazale nastanak hrvatske čipke, a one su obukle i Piška u Brislu.

Detalj sa današnje izložbe u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Detalj sa današnje izložbe u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2016. u 14:45 sati, video dopuna u 19:45 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Uz Dan grada Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića, je nakon višegodišnje suradnje priredilo novu izložbu Udruge veza, čipkanja i tkanja grada Zagreba.

Čelnice Udruge predstavile su brojne hrvatske narodne vezove koji se mogu primijeniti i u suvremenom dizajnu odjeće kao modni detalj. Izložbu je otvorila Marta Grgurić, dogradonačelnica Gospića, a nazočne su pozdravili Milan Ostović, ravnatelj Pučkog te Ljiljana Ivanković, predsjednica i Ljubica Hrstić, voditeljica radionice.

Na današnjoj izložbi zvučnu kulisu dali su momci Tamburaškog orkestra Pučkog učilišta. Tijekom snimanja izložaka saznali smo da je Ljubica Krstić autorica hrvatske narodne nošnje koja se u prigodnim trenutcima oblači na planetarno poznatog Mannekena Pis (ili po hrvatski Piška) u Brislu.

- Po dobivenim mjerama iz Brisla izradila sam slavonsku narodnu nošnju iz Vinkovaca.- izjavila je za Ličke novine.- majstorica Hrstić.

LIČKI VLOG O HRVATSKOJ ČIPKI U GOSPIĆUIz prošlosti Gospića

POVIJEST TENISA U KNJIŽICI

Detalji knjige Tenis u Gospiću
Detalji knjige Tenis u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2016. u 20:30 sati

GOSPIĆ - Muzej Like izdao je knjižicu Tenis u Gospiću. Knjižica je nastala kao rezultat istraživačkog rada autorice Vesne Bunčić, inače ravnateljice Muzeja.

U njoj je na 38 stranica prikazana duga povijest tenisa u glavnom ličkom gradu gdje je njegovo igranje po engleskim pravilima počelo još 1900. godine. Autorica se potrudila i pronašla prilično dosta fotografija iz tih godina kada se tenis igrao u Jasikovcu, kod Šimića u Žabičkoj ulici ali i kod časničkog doma u Parku Kolakovac. Obuhvaćen je i noviji period igranja tenisa od 2000. godine kada je otvoreno novo, četvrto, igralište na Balinovcu, čemu je bio nazočan i engleski veleposlanik u Hrvatskoj.

U sklopu ovogodišnje proslave Dana grada Gospića, promocija publikacije biti će u ponedjeljak 18. srpnja u 20 sati u Muzeju Like. Ovu najnoviju publikaciju Muzeja Like predstaviti će autorica Vesna Bunčić, profesorica povijesti umjetnosti, doc. dr. sc. Jasminka Brala Mudrovčić, profesorica na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću i urednik Marko Čuljat.

Zanimljivo je da se posljednjih nekoliko godina na turnirima natječe don Anđelko Kaćunko, prvi svećenik tenisač u Hrvatskoj. (MaČ)

Pjesnička čestitka Gospićanima

MAGDALENA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2016. u 21:45 sati

Poštovane građanke i građani grada Gospića!
Želim Vam čestitati DAN GRADA GOSPIĆA sv. Mariju Magdalenu prigodnom pjesmom.

Vaš šumar i pjesnik Branimir Mikić.


MAGDALENA

U srpnju kad sunce peče
Hvataju se ljudi 'lada,
Dok Novčica sporo teče
Društvo malo, janjca svlada.

Stigli su nam dragi gosti
S kuta svakog lijepe naše,
Bit će pisme i radosti
Dizat će se u vis čaše.

Na trgu su igre razne
Mladi momci kolo vode,
Fontani je i Marta prišla
Zagrabiti malo vode.

Magdalena ruke širi
Lice joj se blago smije,
Molitva nam dušu smiri
Kad oprašta naše grije'.

Tako ćemo svakog lita
Gospiću našem počast dati,
Oko' balerine, puno svita
Dobre volje, svak' nek' svrati.

GRADSKO VIJEĆE GOSPIĆA

SJEDNICA 7. SRPNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2016. u 23.20 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća 22. sjednicu sazvao je za 7. strpnja.

Nakon aktualnog sata vijećnici će razmotriti i donijeti odluku o godišnjem izvješću o izvršenju lanjskog proračuna.

Na sjednici će se razmotriti i Odluka o odvodnji otpadnih voda na području Grada Gospića, a donijeti će se i odluke o dodjeli javnih priznanja povodom Dana grada. (MaČ)

Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić

POZIV BIVŠIM UČENICIMA

Odbor za proslavu 250. obljetnice škole prikuplja fotografije i druge dokumente iz rada škole.

Ljetno uređenje gospićke škole/© Arhiva Lika pressa Gospić
Ljetno uređenje gospićke škole/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2016. u 19.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT
Fotografije iz Arhive Lika pressa

GOSPIĆ - Ove se godine navršava 250 godina kako je počela radom osnovna škola. Tim povodom ovih je dana održana radna sjednica ravnatelja škole Ivice Radoševića, na kojoj su uz nekoliko nastavnika, bili i predstavnici gradskih institucija i javnog života.

Gospić je osnovnu školu dobio, kako je to istražio i još 1968. objavio ugledni gospićki profesor povijesti Ivan Šutija, 1766., tad je i Otočac dobio školu, a Bag, odnosno Karlobag, školu je dobio godinu dana ranije.

U gospićkoj školi i nemaju baš mnogo dokumentacije u njenom radu. Dosta je toga stradalo u ratnim zbivanjima. Zbog toga smo zamoljeni da objavimo poziv svim bivšim učenicima i nastavnicima da na e-mail škole:

ured@os-jturic-gospic.skole.hr

pošalju fotografije visoke rezolucije s kratkim opisom, ili da čak poštom pošalju fotografije vezane za rad škole - adresa je:

OŠ dr. Jure Turića, 53000 Gospić, Ulica Miroslava Kraljevića.

Očekuje se da će na taj način biti prikupljeno dosta fotografija jer je u školi godinama radila i foto-sekcija, učenici su se slikali na izletima, na kraju školske godine u svojim razredima, na školskim priredbama i akademijama, a sve bi to bio sjajan doprinos povijesti i obilježavanju 250. obljetnice rada škole što bi ostalo pohranjeno u školi ili bi bilo objavljeno u posebnom zborniku.

Veliki Žitnik

U NAPUŠTENOJ ŠKOLI EDUKACIJSKI CENTAR

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2016. u 14.50 sati

VELIKI ŽITNIK - Rodno selo dr. Anate Starčevića nedaleko ličke metrople iz dana je sve pustije.

Zgradu nekadašnje škole već nekoliko godina koristi Hrvatska škola Outward Bound koja je mnogo uložila u adaptaciju i održavanje zapuštenog objekta. Polovicom mjeseca, odnosno 16. srpnja u 16 sati proslavit će se otvorenje Edukacijskog centra.

- Došlo je vrijeme da Edukacijski centar Hrvatske škole Outward Bound postane mjesto iz kojeg će buduće generacije mladih kretati na ekspedicije u prirodi i otkrivati svoje kvalitete.-kaže se u današnjem priopćenju Hrvatske škole Outward Bound.

Muzej Like Gospić

160. OBLJETNICA NIKOLE TESLE

U Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu obilježit će se Teslina obljetnica. U nedjelju, na Teslin rođendan besplatan ulaz.

Posjetitelji Teslinog centra u Smiljanu/© Arhiva LIka pressa Gospić
Posjetitelji Teslinog centra u Smiljanu/© Arhiva LIka pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2016. u 13.30 sati

SMILJAN - Ove godine Memorijalni centar Nikole Tesle obilježit će 160. obljetnicu rođenja Nikole Tesle te desetu godinu postojanja Centra.

- Kako bi dostojno obilježili taj dan odlučili smo organizirati simpozij u suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva u Zagrebu.- ističu u Muzeju Like u Gospiću u čijem je sastavu smiljanski Centar.

Manifestacija će imati međunarodni karakter. Namjera je okupiti znanstvenike iz Hrvatske i svijeta koji su posvetili dio svog stvaralaštva životu i djelu Nikole Tesle. Obilježavanje će se
održati po programu kako slijedi:

SUBOTA, 9. srpnja grad Gospić u 20:00 Narodna knjižnica Gospić priređuje književna večer posvećena Nikoli Tesli, u 21:30 je rok koncert u vrtu KIC-a Gospić.

NEDJELJA, 10. srpnja u Smiljanu od 10:00 do 11:00 sati otvaranje simpozija i pozdravne riječi nakon čega će biti predavanja. Uvodnu riječ imat će Mislav Grgić, FER, a osvrnut će se i na i 60 godina samostalne povijesti FER-a.

Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja govorit će o prvih deset godina Memorijalnog centra. Tomislav Petković, FER imat će izlaganje na temu Teslino znanstveno djelo i nasljeđe između globalnog i lokalnog . Ivo Uglešić, FER govorit će na temu: Istraživanje visokog napona i munja na Teslinom tragu. Nedjeljko Perić, FER imat će izlaganje na temu: Smjerovi budućih istraživanja u elektrotehnici, računarstvu i informacijskoj tehnologiji u ICENT-u.

U 13:00 do 14:30 je radionica mladih istraživača eksperimentalne i/ili računalne prezentacije na tragu Teslinog nasljeđa te inovacije u elektrotehnici, fizici i računarstvu.

Ana Lemić, prof. fizike, i dr. sc. Krajcar Valter, dipl. ing. fizike imat će prezentaciju Teslinog pokusa što ga je napravio tijekom školovanja u Karlovcu. Luka Fućek (FER, ZARI, zavodski suradnik): Šesteronožni robot - hodač u okviru STEMI projekta u FER-u. Stjepan Frljić (FER, ZESA, student): primjena zakona sličnostiu projektiranju trofaznih kaveznih asinkronih motora. Bruno Jurišić (FER, ZVNE, vanjski suradnik): Modeliranje ponašanja transformatora pri visokim frekvencijama. Karlo Šepetanc (FER, ZOEM, student): Modeliranje luka u visokonaponskim prekidačima.

U 14:30 je dodjela nagrada mladim istraživačima nakon čega je u 15 sati zatvaranje simpozija.

Dana 10. srpnja, a na sam Teslin rođendan besplatan je ulaz i razgled stalnog postava za sve posjetitelje u Smiljanu. (MaČ)

Uz 250. obljetnicu osnovne škole u Gospiću

POČELE PRIPREME ZA PROSLAVU

Najesen će se svečano obilježiti četvrt tisućljeća gospićke osnovne škole.

Detalj sa sjednice o jubileju školstva u Gospiću
Detalj sa sjednice o jubileju školstva u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.srpnja 2016.

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Prvom sjednicom grupe predstavnika škole i institucija lokalne zajednice i institucija počelo je obilježavanje značajnog jubileja školstva u najvećem ličkom gradu.

Naime, ove godine navršava se 250. godina kako je daleke 1766. prema pisanju Ivana Šutije u Ličkom kalendaru iz 1968. godine u izdanju Matice hrvatske i Ličkih novina počela radom njemačka škola koju su polazila djeca krajiških činovnika i časnika. Prije tog doba austrougarske vlasti su čak zabranjivale osnivanje škola.

- Povijest ličkog školstva do XVII stoljeća obavita je tamom. Ipak se može utvrditi da su i ovdje, osobito prije dolaska Turaka, samostani gajili ne samo znanost nego i najnužniju elementarnu obuku. Uz svaki samostan postojala je i škola. U početku su u tim školama učili dječaci koje su poslije zaredili, kasnije su u te škole uzimali djecu izvana, koja su se spremala za svjetovna zanimanja.- piše Ivan Šutija.

Danas je na sjednici koja je održana u zbornici Osnovne škole dr. Jure Turića temeljito raspravljeno obilježavanje ovog značajnog jubileja, ne samo za školu, već i za širu zajednicu. Čulo se mnogo toga o osobama koje su završile gospićku školu ili su imale velik značaj u njenom radu kao što su to pop Šime Starčević, dr. Jure Turić, Ivan Šutija, Manja Kovačević Frković, Dragutin Rosandić i drugi…

Ivica Mataija, direktor Državnog arhiva je naglasio da je ovo vrijedna inicijativa i da se tiče cijeloga kraja. Ova se tematika i do sada izučavala, rekao je Mataija i naglasio da treba imenovati poseban odbor i vidjeti mogućnost za održavanje znanstvenog skupa. Arhiv ima gotovu izložbu o školstvu Like za koju bi trebalo samo izraditi katalog, a ima i dosta građe iz tog područja. Najstarija je knjiga iz 1904. godine.

Milan Štimac, ravnatelj Gimnazije i nekadašnji dugogodišnji ravnatelj Osnovne škole naglasio da iza svega treba postati pisani trag za budućnost u obliku knjige ili zbornika. Nekada su u samome Gospiću bile dvije osnovne škole i čak 12 područnih. Predložio je da se posebno obradi period Domovinskog rata kada je nastava bila premještena u okolicu i čak privatne kuće. Škole su tekar 1972. preseljene u današnju školsku zgradu.

Marta Grgurić, dogradonačelnica Gospića je istakla kako je ovo vrlo važna tema ne samo za školu već i z grad i da svakako treba organizirati znanstveni skup i da će gradska uprava podržati cijelu manifestaciju jer je Grad vlasnik Škole.

Ana Lemić, nekadašnja ravnateljica Gimnazije založila se za održavanje svečanosti, akademije, na kojoj bi bilo nekoliko referata iz povijesti škole uz prigodan program učenika, te za izdavanje knjige.

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

ZAVRŠILA ŠKOLSKA GODINA

Osički IV. b razred/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Osički IV. b razred/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2016. u 20.00 sati

GOSPIĆ - Danas su 203 učenika Osnovne škole dr. Franje Tuđmana koji su netom završene školske godine pohađali nastavu u Ličkim Osiku i Širokoj Kuli dobila svjedodžbe, a bilo je i pohvalnica za ocjene 5,00.
-U prvi razred upisali smo 18 učenika, i već nekoliko godina njihov je broj sve manji,-kaže Antonio Milinković, ravnatelj Škole.

Među učenicima je bilo i nešto roditelja. Na predaji svjedodžba bili smo u IV. a razredu. Učiteljica Ljuba Sorić je polagano prozivala svečano obučene učenike, a najsporije je išlo potpisivanje prijema ovog školskog dokumenta. Na kraju je uslijedilo i zajedničko slikanje za Ličke novine. Dva učenika dobila su i pohvalnicu za prosječnu ocjenu 5.00. (MaČ)

Aktivnosti na gospićkoj Marakani

"MARAKANA GORI"

Prezentacija Speed Badmintona kao relativno novog zabavnog sporta.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. LIPNJA 2016. U 23:00 SATI, dopuna 14. srpnja 2016. u 16:50

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja Dana Grada Gospića koji je 22. srpnja na blagdan gospićke nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene Udruga građana Marakana priprema poseban program za vikend 15. i 16. srpnja.

Prvog dana, u petak, 15. srpnja bit će rock koncert "MARAKANA GORI" na Trgu Zrinskih i Frankopana, kod autobusnog kolodvora. Planiran je početak u 21:00 sata, a završetak se očekuje iza ponoći oko 1:00 sat.- kaže Ernest Petry predsjednik Udruge Marakana.

Na koncertu će nastupiti Bombenhagel, Glorija i Baba Lujka. Uz koncerte će se održati i prezentacija Speed Badmintona kao relativno novog zabavnog sporta.

Drugog dana, 16. srpnja održat će se tradicionalni sportski turniri i to:
1. Malonogometni turnir za klince - godište starosti 2002. i mlađi - početak turnira u 13:00 sati (očekivani završetak do 16:00 sati)
2. Turnir u boćanju - početak turnira u 15:00 sati (očekivani završetak do 20:00 sati)
3. Turnir u košarci - početak turnira u 17:00 sati (očekivani završetak do 19:00 sati)
4. Memorijalni turnir i utakmice "oldtimera" Marakane - (očekivani završetak oko 22:00 sata).

Udruga građana Marakana obavještava pučanstvo da će se 15. srpnja sutra u petak s početkom u 21:00 sat najavljeni rock koncert u slučaju lošeg vremena i povećanih oborina umjesto na Trgu Zrinskih i Frankopana održati u The highlanders pubu. Nastupiti će svi najavljeni izvođači Bombenhagel, Gloria i Baba Lujka. (MaČ)

Uz gradnju druge gospićke toplane

UMJESTO RUŠEVNE ZGRADE - TOPLANA

Drugo gospićka toplana imat će snagu 2 MW.

Postavljanje izolacije temelja buduće toplane u Mlinarskoj ulici/© Marko Čuljat Lika press
Postavljanje izolacije temelja buduće toplane u Mlinarskoj ulici/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2016. u 20.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Korištenje otpada u preradi drveta u Lici započelo je još početkom druge polovice 19. stoljeća. Tako je zabilježeno da je iz energane DIP-a D. Lapac strujom snabdijevano 106 potrošača.

Tih godina u svakom DIP-u morala je biti izgrađena i energana za proizvodnju topline i struje za tehnološku preradu drveta, a za nju se koristio drvni otpad koga u proizvodnji ima i do 40 posto. DIP Perušić je 1984. imao energanu snage 6 MW i na nju je bila priključena osnovna škola s dječjim vrtićom.

Desetljećima kasnije taj otpad je nazvan biomasom i po prvi put je upotrijebljena za grijanje i u Gospiću 2006. u novoj šumarskoj upravnoj zgradi snage 1 MW. Na šumarsku toplanu koja koristi sjeckani otpad (sječku) priključena je osnovna škola, sportska dvorana i KIC u Budačkoj ulici, a šumari su toplinu nudili i drugima ali, nažalost nije bilo interesa.

Sada je u tijeku gradnja druge gospićke toplane u Mlinarskoj ulici, a investitor je gospićka tvrtka GM. Toplana će biti snage 2 MW i imat će toplovode do obližnjih zgrada i institucija koje iskažu interes za tim vidom topline kako bi zamijenili fosilna goriva koja zagađuju okolinu. Mogućnost priključenja imati će na trasi i građani za svoje stanove ili obiteljske kuće uz uvjet izgradnje podstanice koja košta oko dvije tisuće eura. Za građane će cijena biti kao da se griju na drva, odnosno 1 MW po cijeni l prm ogrijeva.

- Već nekoliko godina izučavam mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije. S HEP-om sam prije četiri godine sklopio ugovor za postavljanje fotonaponskih panela snage 40 KW na krovu obližnje obiteljske kuće, ali nažalost, još nema kvote za Gospić.- objašnjava Josip Joža Miškulin, vlasnik tvrtke GM koja u toplanu ulaže 450 tisuća eura.

Za gradnju ove druge gospićke toplane na obnovljive energente Miškulin je pribavio sve potrebne papire i valjanu građevinsku dozvolu. Toplana će moći zagrijavati oko 20 tisuća četvornih metara stambenog prostora na udaljenosti od oko kilometra, pod uvjetom da su objekti dobro toplinski izolirani. Za investiciju je Miškulin osigurao dio vlastitih sredstava, dio će biti od kredita poslovne banke, a postoji i mogućnost da koristi i sredstva Fonda za energentsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Želio bi da sve bude gotovo do nove sezone grijanja u Gospiću.

Toplana se pravi na lokaciji dosadašnje Miškulinove stare i ruševne gospodarske zgrade, s tim da su temelji na dubini od dva metra. Oblik će biti klasična lička kamena građevina, kako on sam kaže, poput obližnjeg Murkovića mlina.

Za energent koristit će se piljevina iz nekoliko obližnjih pilana, te sječka koja će se praviti mobilnim strojem od krupnog otpada na pilanama (okorci). Miškulin čak razmišlja da građanima koji imaju šumu omogući zamjenu ogrijeva s njegovom toplinom. Osim toga, poziva sve zainteresirane da mu se jave jer stvara mogućnost suinvestiranja u projekt uz dobru dividendu.

Dobra vijest za osnovnoškolce

UZ ŠKOLSKO VOĆE I MLIJEKO

Već tri godine gospićki osnovnoškolci dobivaju besplatno sezonsko voće. Iduće jeseni bit će voća i za srednjoškolce.

Detalj iz školskog parka u Gospiću
Detalj iz školskog parka u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2016. u 21.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Već je prošla treća školska godina kako učenici Osnovne škole dr. jure Turića, koji će ove godine obilježiti 250. obljetnicu početka rada, dobivaju besplatno sezonsko voće.

-Od 800 učenika 300 ih je protekle školske godine bilo pretplaćeno na školsku kuhinju, njih 250 kupuje sendviče, a svi dobivaju uz voće i besplatan čaj. Od iduće školske godine učenici će i jednom tjedno imati besplatno mlijeko.- izjavio je za Ličke novine ravnatelj Škole Ivica Radošević.

U školi je i četrdesetak učenika slabijeg imovinskog stanja za koje većim dijelom troškove podmiruje Gradsko društvo CK, a manjim dijelom Grad Gospić.

Praksa besplatnog voća za učenike bit će nastavljena i iduće jeseni. Prema današnjem priopćenju Agencije za plaćanja u poljoprivredi … (APPRRR) sljedeće školske godine biti će besplatno voće i povrće za sve učenike osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u Hrvatskoj.

Uključeni su svi učenici osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, ukupno 1393 škola, odnosno 503.236 učenika, kojima će se voće i povrće ponuditi kao obrok kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

Dobavljači koji ispunjavaju uvjete iz javnog poziva i škole koje mogu sudjelovati u Shemi školskog voća i povrća moraju sklopiti Ugovor o pristupanju Shemi školskog voća i povrća. Sklopljene Ugovore dobavljači moraju dostaviti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 20. srpnja 2016. godine. Procijenjeni iznos potpore po učeniku iznosi bez PDV-a 4,29 eura, odnosno 32,76 kune dok je iznos sa PDV-om 5,36 eura odnosno 40,95 kn obračunato prema tečaju Europske centralne banke na dan 31. prosinca 2015. godine. Procijenjeni iznos potpore po učeniku izračunat je na osnovi broja učenika upisanih u osnovnim, srednjim škola i učeničkim domovima 2015./2016. koji mogu sudjelovati u provedbi Sheme školskog voća i povrća iznosa planiranog za troškove za voće i povrće franco škola.

Uskoro - dani održivog razvoja u Gospiću

NOVI KORAK U RAZVOJU

Grad Gospić i općine Perušić, Karlobag i Lovinac idućeg vikenda predstavljaju novu manifestaciju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2016. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Danas je Petar Krmpotić sa suradnicima održao konferenciju za novinare u susret idućem vikendu, 27. svibnja, kada se održava dvodnevna manifestacija Dani održivog razvoja GORA (Gospićki održivi razvoj).

- Bit će to prezentacija održivog razvoja na ovome području što je prvi korak u idućem razvoju. Trebamo naći način suživota čovjeka i prirode. - istakao je Krmpotić.

- Ovaj projekt je dobar put za budućnost i prilika obrtnicima i drugim proizvođačima da prezentiraju svoj rad. Ovakve suradnje bi trebalo biti što više. - rekao je Marko Sokolić, predsjednik Županijske obrtničke komore.

- Održat će se i znanstvenu skup koji se po prvi put organizira u suradnji s nekim gradom. Bit će 19 predavača i šest institucije među kojima su sveučilišta iz Zagreba, Zadra i Splita.- rekla je Anita Tonković Bušljeta, iz Instituta za društvene djelatnosti Ivo Pilar.

O popratnim manifestacijama govorila je Marta Grgurić, dogradonačelnica i istakla da će biti organizirana biciklijada, izložba elektro automobila iz Gospića i Zadra, da će nastupiti glazbenici, te da će Gospićani moći obići i uvjeriti se u rad pročistača otpadnih voda u Gospiću.
NAkon ove konferencoije Krmpotić i suradnici pohitali su u Zagreb gdje će biti druga konferencija za novinare. (MaČ)

Više na vezi:
www.gospic.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1200:gora-manifestacija-odrivog-razvoja-u-gospiu&catid=43:obrazovanje&Itemid=52

Gospićka proslava

SLAVA PUNOLJETNOSTI

MAturanti u Budačkoj u pratnji policije/© Marko Čuoljat Lika press Gospić
MAturanti u Budačkoj u pratnji policije/© Marko Čuoljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. SVIBNJA 2016. U 14.45 SATI, VIDEO DOPUNA U 21.00 SATI

GOSPIĆ - Glavnim gradskim ulicama u pratnji policiji danas prije podne prošla je kolona mladića i djevojaka koji su svoju punoljetnost i maturu veselo obilježili.

Još u Budačkoj usporili su promet, ali to nikoga nije smetalo, dapače. Veselje je uz pomoć gradske uprave, koja je osigurala glazbu, nastavljeno na središnjem gradskom trgu. Tu se trefilo i nešto gledatelja raznih generacije. Na svu sreću, netko se dosjetio i fontana je bila suha tako da nije bilo ni kupanja ni pjena partijanja, a degenerična skulptura, za koju je jedan Gospićanin rekao da ju treba ograditi palasacima da se ne vidi, dobila je maturantsku majicu. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O MATURANTIMA U GOSPIĆU:Sjednica Gradskog vijeća

GLAS ZA NOVU TRŽNICU

Vijećnici su nakon rasprave prihvatili kreditno zaduženje kako bi se završila gradska tržnica.

Gospićki vijećnici na današnjoj sjednici
Gospićki vijećnici na današnjoj sjednici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2016. u 19.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Na prijedlog predsjednika Petra Radoševića na početku današnje 21. sjednice Gradskog vijeća prihvaćeno je proširenje dnevnog reda za dvije točke tako da su pred vijećnicima ukupno bile 24 točke. Na sjednici je od 17 bilo 15 vijećnika.

Nakon izvlačenje redoslijeda prva je pitanje postavila vijećnica Sanja Rukavina koja je zatražila pismeni odgovor nadležnog ministarstva i zavoda za zaštitu kulturne baštine o radovima u Mlinarskoj ulici. Zanimala ju je i obnova Ulice Vile Velebita gdje je gradski korzo, te je preložila da se otkupi privatna parcela koja je sada ograđena žicom.

- Mlinarska ulica se uređuje u sklopu programa pojačanog održavanja ulica, Vila nije u planu, a vlasnici za tu parcelu traže 200 tisuća eura.- odgovorio je Pavao Pavelić, pročelnik odjela za komunalne djelatnosti.

Bariša Dejanović je ponovo pitao za mogućnost uvida u prometnu studiju i zašto policija naplaćuje kazne, a ne redari, zamolio je da se zatraži proglašenje elementarne nepogode u poljoprivredi zbog nedavnog snijega i mraza.

- Nije nam cilj kažnjavati, prometna studija se još uvijek raspravlja i dogovara i mijenjat će se ono što nije dobro. Jedan je od zadnjih prijedloga da se prvih 15 minuta ne naplaćuje i da sat parkiranja stoji tri kune.- odgovorio je dogradonačelnik Ivan Biljan.

Marijana Brkljačića zanimalo je da li postoji lista devastiranih objekata i plan njihove sanacije, te je ponovno zatražio kalkulaciju ukopa u gradskom groblju. Odgovorio mu je pročelnik Pavelić da je u ovom trenutku deset predmeta u postupku i da vlasnika ima i izvan Europe. Jedan od tih objekata je i hotel Velebit u Ličkom Osiku.

Antu Bunetu zanimala je gradnja energane u Mlinarskoj, da li su papiri uredni i kako će se snabdijevati sirovinom. Od Pavelića se čulo da su svi papiri uredni i da je dozvolu izdao nadležni županijsku organ i da je ona sukladna energetskoj povelji koju je Grad potpisao prije nekoliko godina i obvezao se smanjivati CO2.

Nikola se Maras požalio da nije dobio izvještaj o problemima Krešimira Benkovića, radnika gospićke turističke zajednice poradi bolesnog djeteta, te istakao da će zaštitu tražiti i od nadležnih državnih institucija. I on je nezadovoljan stanjem prometa koji je u mini kaosu. Pitao je kada će proraditi kanalizacija.

Na prvi dio odgovorio mu je gradonačelnik ističući da rad Zajednice nije u nadležnosti Grada, a što se tiče kanalizacije pročistač je u funkciji, završava se kanalizacija u Bilajskoj i uskoro će početi gradnja u Budačkoj ulici.
- Mi smo dobra primjer suradnje s Hrvatskim vodama.- pohvalio se Krmpotić.

Luku Matijevića zanimala je gradnja nove zgrade POS-a jer je primijetio da su prestali radovi. Odgovorio mu je dogradonačelnik Biljan i saznalo se da su radovi u završnoj fazi, da je od 30 prodano 25 stanova po cijeni od 860 eura po "kvadratu" i da je u tijeku natječaj za prilaznu cestu.

Na večerašnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova nakon kraće rasprave prihvatili odluku da se Grad zaduži za četiri milijuna kuna kako bi se za tri mjeseca završila gradnja gradske tržnice koja će koštati sveukupno oko osam milijuna kuna. Za ovo zaduženje Grad je dobio i suglasnost nadležnih državnih organa. Mjesečna rata će narednih deset godina biti 40 tisuća kuna.

Sjećanje na žrtve veklikosbizma

POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA

Komemoracija Senjskim žrtvama u Gospiću
Komemoracija Senjskim žrtvama u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2016. u 15.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Danas u podne točno nakon 79 godina od masakra hrvatske mladeži u Senju održana je komemoracija na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene.

Kod zajedničke grobnice pet od sedam žrtava iz Senja iz 1937. godine okupili su se lokalni čelnici i čelnici domovinskih udruga i položili su vijenac i zapalili svijeće i pomen na njihovu nevinu žrtvu. Njih su tijekom proslave HSDS-a u Senju u Ulici Potok pobili starojugoslavenski žandari na čelu s Jovom Koprivicom i Maksimom Besedićem koji su napravili zasjedu s mitraljezom i dum-dum mecima i pucano je u mladiće i djevojke na otvorenim kamionima koji su pošli kućama u Liku. NA licu mjesta je ubijeno petero osoba, a kasnije su u senjskoj bolnici preminule još vije.

Živote u senju su izgubili Katica Tonković (24) iz Sinca, Nikola Bevandić (24) iz Gospića, inače zaručnici koji su sahranjeni u obiteljsku grobnicu Bevandića u Gospiću, te Marko Smolčić (20) iz Cesarice, Tomo Nikšić (23) iz Gospića i Frane Jelača (20) iz Gospića. Od zadobivenih rana podlegli su Petar Frković (21) iz Ličkog Novog i Jakov Milković (23) iz Lukova Šugarja. Žandari su teško ranili Vladimira Adžiju (17) iz Lipa, Zlatka Vlahinića (21) iz Gospića, Milu Biljana (27) iz Mušaluka, Tomu Došena (19) iz Smiljana, te Branka Milinkovića (26) i Božu Markovića (35) iz Gospića.

ZA ovaj zločin nitko nije nikad odgovarao.

Nova sjednica Gradskog vijeća

10. SVIBNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2016. u 20.40 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević sazvao je novu, 21. po redu sjednicu, Gradskog vijeća za utorak 10. svibnja popodne.

Na dnevnom redu predložene su 22 točke ra za raspravu i usvajanje. Nakon aktualnog sata i usvajanja zapisnika vijećnici će trebati odlučiti o novom zaduživanju. Veći dio točaka odnosi se na prijedloge izmjena nekih postojećih dokumenata, te o izvješćima o radu u prošloj godini. (MAČ)