POČETNAARHIVAwww. gospic
10. SVIBNJA
DRUGO NATJECANJE PJEVAČA
MISA ZA HUMANITARCE
ZAGAĐENA VODA ZAGAĐENA VODA
OSIČANI BOJKOTIRALI AKCIJU
MALA ALI SLATKA PLACA
NAKON RADOVA POPLAVA ULICE
NA REDU JE LIČKI OSIK
RASTE TRŽNICA
GOSPIĆKA VODA JE ISPRAVNA
STELAŽA KNJIGA NA GINEKOLOGIJI
RADIONICA O RAZVOJU UZ POMOĆ EURA
GOSTOVANJE U ZAGREBAČKOJ VIDRI
POSJET RAČUNOVODSTVENOM SERVISU ŠTROS
POSJET RODNOJ KUĆI ZNANSTVENIKA NIKOLE TESLE
PUŠTENI PLAVI BALONI
DAN AUTIZMA
GOSPIĆKO KLUPKO U ZAGREBAČKOJ VIDRI
GOTOVI PRVI ENERGETSKI CERTIFIKATI
KANTE ZA PSE
MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA
USPJEŠNO PREDSTAVLJANJE U ŽIVOTNOJ SREDINI
UGODNA ZABAVA POD RUKU S MODOM
KOCKA JE PALA
AKCIJA DJEČJIH UDRUGA
PRIPREMA MONOGRAFIJE


U SUBOTU MRAK NA TRGU
USKRSNI SAJAM
DVODNEVNI SAJAM I PRIREDBE
OBILAZAK LIČKE METROPOLE
MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE
POLEMIKA OKO ENERGANE
8. OŽUJKA
SVE JE POČELO PRIJE DVA DESETLJEĆA
INTERES ZA SANACIJU ZGRADA
ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA
KONCERT U KIC-U
NASTAVLJENI RADOVI U MLINARSKOJ
ZAHVALNICA GRADU GOSPIĆU
NOVI NASTUP ZDRMUŠE
PRIREDBA ZA VALENTINOVO
MAŠKARICE PROŠLE GRADOM
GOSPIĆKA e-GIMNAZIJA
S GRADNJOM STIGLI I PROBLEMI
GRADSKA POTPORA ZA SIRANU
BRZO SU PROŠLA DVA DESETLJEĆA
Za štednju energije
MASKENBAL U ŽABICI
OTEŽAN PROMET NA ČARDAKU
LIČKO PRELO, MALE MAŠKARE …
KOPANJE U ULICI 118. BRIGADE
RASTE NOVA PLACA
GOSPIĆKI DOČEK NOVE 2016.
DOČEK NOVE GODINE
ŠAROLIKA PITANJA VIJEĆNIKA
VEČERAS JE SJAJILO NA SVE STRANE
ODUŠEVLJENJE PAZARIŠKIM FOLKLOROM
21. PROSINCA
NASTUP MAŽORETKINJA I NOVO RUHO TRGA
ADVENT U GOSPIĆU
VOLONTERI U PUNOJ AKCIJI
PRVA GODINA HEMODIJALIZE
EURI ZA POMOĆNIKE U NASTAVI
Blagdanska čestitka iz Pazarišta
OBNOVA I IZGRADNJA NE PRESTAJU
DERATIZACIJA PODRUMA
BOŽIĆNI SAJAM

Nova sjednica Gradskog vijeća

10. SVIBNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2016. u 20.40 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević sazvao je novu, 21. po redu sjednicu, Gradskog vijeća za utorak 10. svibnja popodne.

Na dnevnom redu predložene su 22 točke ra za raspravu i usvajanje. Nakon aktualnog sata i usvajanja zapisnika vijećnici će trebati odlučiti o novom zaduživanju. Veći dio točaka odnosi se na prijedloge izmjena nekih postojećih dokumenata, te o izvješćima o radu u prošloj godini. (MAČ)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

DRUGO NATJECANJE PJEVAČA

Osičani su bili oduševljeni priredbom
Osičani su bili oduševljeni priredbom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2016. u 20.15 sati

LIČKI OSIK - Večeras je u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana održano drugo natjecanje učenika pjevača za Najljepši glas škole. Pokrovitelji i sponzori natjecanja su NP Plitvička jezera, te izdavačke kuće Školska knjiga, Alfa i Profil iz Zagreba.

Na natjecanju je nastupilo 19 mladih pjevača svih dobnih uzrasta, a oduševljenju u publici u kojoj su najbrojniji bili roditelji, nije bilo kraja, a i žiri je imao dosta posla.

U konkurenciji devet pjevača razredne nastave pobjedila je Antonia Pleša s pjesmom Hajde da ludujemo, a u konkurenciji deset pjevača predmetne nastave Lucija Kolak s pjesmom Halleluyah. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG IZ LIČKOG OSIKAUz blagdan sv. Florijana

MISA ZA HUMANITARCE

Lički vatrogasci u Gospiću
Lički vatrogasci u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2016. u 12.15 sati

GOSPIĆ - Danas, na blagdan sv. Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, brojni vatrogasci od Pazarišta preko Gospića do Lovinca okupili su se kod nekadašnjeg DVD doma u Kolakovcu.

Koju minutu prije 11 sati u svečanim odorama i sa zastavama krenuli su preko Trga blaženika Alojzija Stepinca do gospićke prvostolnice gdje su nazočili svetoj misi. U katedrali su bili i izaslanici lokalne vlasti i drugih službi spašavanja kao što su HGSS, služba 112, ali i čelnici policije.

Svetu misu je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik. (MaČ)

VLOG O PROSLAVI


Uz izgradnju kanalizacije u Gradu

ZAGAĐENA VODA ZAGAĐENA VODA

Današnja zagađena voda u Gospiću
Današnja zagađena voda u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. TRAVNJA 2016. U 15.00 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Proteklih nekoliko mjeseci posebne poteškoće i svinjarije imaju stanovnici Čardaka i Bilajske ulice.
ž
Naime, neka je tvrtka je dobila poslove na izgradnji gracke kanalizacije i usput narušava normalni život Gospićana u istočnom dijelu grada koji su svojatali četnički prvoborci 1991. godine. Proteklih mjeseci bilo je bezbroj problema u snabdIjevanju posebice s vodom. I danas na Čardaku nije bilo vode, a kada je stigla bila je mutna i zagađena i nije bila za piće.

Postavlja se pitanje ko je taj ko je dozvolio da neko pravi probleme u redovitoj vodoopskrbi ni manje ni više nego ličke metropole i biskupijskog sjedišta, z ar to nije sračunato da se konačno obračuna s Hrvatima u tome dijelu držabe????


Zelena čistka Ličkog Osika

OSIČANI BOJKOTIRALI AKCIJU

Premalo je stanovnika NLO-a danas čistio svoj okoliš, a imaju i nikolko gracki vijećnika.

Čistka Ličkog Osika - novog /© Marko Čuljat Lika press
Čistka Ličkog Osika - novog /© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2016. u 11.05 sati

Pripremio Marko Čuljat

LIČKI OSIK - Gradska uprava je danas organizirala i sprovela Zelenu čistku - akciju čišćenja NLO-a (Novog Ličkog Osika) da ne bi tko pomislio na neidentificirane leteće objekte u tome dijelu svita.

Prve smo ekologe zatrefili na nekadašnjem autobusnom kolodvoru. Niko je ispija rakijicu, a niko lopatom i rukama grabio i nosio otpad u kontejnere. Bilo je posla i za bagere. Naime, tu je u ratu uništena osička pekara od koje je ostala rpetina šute. Edan bager Likacesta je zapeja pa mu je mora u pomoć priteć bravar kako bi pripila armaturu…

NLO je napravljen polovicom prošlog stoljeća na rvackim oranicama, njivama Ličkoosičana, od koji' niko nikad nije dobija nikakvu naknadu. Tu je nikadašnja država izgradila mam 660 stanova na rvackim njivama i "fabriku" u kojoj je radilo priko iljadu radnika. Falili su se da je to Jugoslavija u malome.

Grupu radnika gracki javnih poduzeća i ustanova, gracke uprave, dičjeg vrtića, Učilišta… zatekli smo u malom dilu nekadašnjeg zaštitnog pojasa koji su održavali sami Osičani i učenici njijove škole do Domovinskog rata. Danaska je iz te prašume izvlačen razni golemi kućni otpad: fližidere, kauči, kreveti … dalje ne smiju ništa raditi kako bi uredili šikaru i spričili širenje zaraze jerbo je vlasnik toga komada NLO postalo državno poduzeće Hrvatske šume.

Ostaje nejasno na koji su se način uni upisali ko vlasnici dila gracke strukture, odnosno zaštitnog pojasa koji je izgrađen od pruge do "fabrike" kako bi se smanjili i ublažili udari bure i nameti sniga, a sve je izgrađeno tijekom gradnje NLO, po direktivi iz Beograda, kao jednog od dva projektirana naselja u Rvackoj???? Pada mi na pamet da bi trebalo podnit kaznenu prijavu pritiv Rvacki šuma jerbo ne održavaju svoju imovinu i dovode u opasnost živote stanovnika Ličkog Osika.

Edan Osičanin nam se požalija da su tili taj komad prašume o svome trošku kultivirat, sasić šipražje i uredit tartan stazu, al im to šumari nisu dozvolili. Zar to nije razlog da gracke vlasti pokrenu postupak za izvlaštenje sadašnjeg vlasnika zaštitnog pojasa???

Slično je bilo i sa spomen-park šumom Jasikovac u Gospiću koja je prominila vlasnika, a bome i izgled.

Video i foto zapis s gospićke place

MALA ALI SLATKA PLACA

NA štandu Nikole Kolačevića iz Kalinovače/© Marko Čuljat
NA štandu Nikole Kolačevića iz Kalinovače/© Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2016. u 13.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Proteklih pola godine izgradnja nove gospićke place poremetile je višestoljetni rat zelene tržnice u Smiljanskoj ulici.

Naime, još ljetos su radnici s pilama uklonili tko zna kada provizorno postavljene placarske štandove kako bi se izgradila nova tržnica uz ulaganja od osam milijuna kuna. Ovih dana radnici bosanske tvrtke Krivaja izvode radove na montaži krova na dijelu tržnice. Postavljaju se valovite grede dužine čak 50 metara. Nekima je to zanimljivo gledati uz jutarnju kavu na nekoj obližnjoj terasi, a drugi su kritizeri u udaljenim bircuzima nezadovoljni zašto se tako troši gradska lova, a da njih nitko ništa nije pita.

I danas je bilo malo placara. Šole su došle sa svojom zelenjavom, bilo je morske i slatkovodne ribe, a ponudu mliječnih proizvoda danas je bogato nadopunio Nikola Kolačević iz obližnje Kalinovače. Naime, ovaj diplomirani agronom sa suprugom prerađuje kozje i kravlje mlijeko u razne vrste sireva i drugih prerađevina kao što je mliječni namaz poznat ka basa…

Treba neznalice i kritizere podsjetiti na gospićku povijest koju očito nisu učili jer nisu ni išli u škole. Gospić je trgovište od 1746. dozvolom kraljice Marije Terezije. Posljednji sajam u gradu održan je 26. listopada 1962., a prvi u Smiljanskoj 28. studenog iste godine. Sajam (tržnica) je bio na današnjem Trgu Stjepana Radića, a preseljen je na stočno sajmište koje je preseljeno na kraj Smiljanske ulice.

Dakle nekakva austrijska kraljica, koja je inače voljela Likanere jer su bili odlični vojnici, prije 270 godina shvatila je što znači trgovina i razmjena proizvoda. To su znali i Japodi prije dvi iljade godina koji su za svoje proizvode iz Sibira uvozili jantar kako bi okitili svoje dragane.

Pametnome dosta.

VLOG S DANAŠNJE PLACE


Pismo čitateljice iz Bilajske ulice u Gospiću

NAKON RADOVA POPLAVA ULICE

Poplavljena Bilajska ulica u Gospiću
Poplavljena Bilajska ulica u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2016. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Danas popodne od naše čitateljice Vanje Valentine Vučković dobili prismo i priču o problemima u Bilajskoj ulici.

- Obraćam Vam se u nadi da bi Vam ova priča bila zgodna da malo uzdrmamo naslovnice, a meni bi uvelike pomogla da stanje na cesti ispred moje kuće vrate u prvobitno. Svi znamo da radovi u Bilajskoj teku mjesecima no uzalud moja borba i pričanje kad me nitko ne sluša. Prilikom kopanja bagerima upozorila sam ih da trgaju podzemne cijevi za odvod oborinskih voda koje ovdje postoje od bivše države, isto tako su pokidali rešetke u koje su se slivale oborinske vode prema tim podvodnim cijevima za odvod vode. Nakon takozvanih njihovih radova kojima bi nama trebalo biti bolje danas je stanje takvo da moram reagirati. Cesta je puna vode, više nema kud ta ista voda jer ne postoje više niti rešetke, niti cijevi za odvod te vode kao što su prije postojale, i mi sustavno plivamo u vodi jer su zanemarili naše želje i potrebe i sve su pokvarili.-kaže Vučković, i kaže da je zvala gradske čelnike jednog po jednog ali da je stanje sve gore i gore.

Vanja se žali da joj voda s državne ceste za Gračac preplavljuje dvorište i šalje nam sliku Bilajske ulice pod vodom što je danasa uslikala.
- Trebam Vašu pomoć jer jedino ću uspiti dok još rade, kad odu ostah ja plivati u vodi. - zaključuje susjeda iz Bilajske ulice.

Nova Zelena čistka

NA REDU JE LIČKI OSIK

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2016. u 10.10 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić, gradske ustanove i ekološka udruga LEA i ove godine će se uključit u najveću ekološku kampanji u Hrvatskoj Zelena čistka.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let's do it! (Učinimo to!), koji ima za cilj riješiti odlaganje otpada na lokalnoj i globalnoj razini. Globalna mreža okuplja 112 zemalja, što je angažiralo oko 14,5 milijuna sudionika u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Ove godine će sudionici kampanje provesti čišćenje naselja Lički Osik, u subotu 23. travnja od 9.00 do 14.00 sati.

Gradska investicija

RASTE TRŽNICA

Sastavljanje prve grede za tržnicu/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Sastavljanje prve grede za tržnicu/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2016. u 22.00 sati

GOSPIĆ - Danas smo imali jedinstvenu priliku vidjeti kako zajedničkim snagama radnici Mešić coma iz Zagreba i Krivaje iz Zavidovića u BiH sastavljaju prvu krovnu gredu.

Greda je iz tri lamelirana dijela i ukupne je dužine 50 metara, a izmotana je poput morskog vala. Gradnja tržnice u Smiljanskoj ulici gradsku će blagajnu stajati oko osam milijuna kuna. (MaČ)

VLOG O TRŽNICI


USLUGA D.O.O. Gospić

GOSPIĆKA VODA JE ISPRAVNA

Sanacija kvara u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
Sanacija kvara u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. TRAVNJA 2016. U 12.15 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jučer je Radio Mileva proširio vijest o zagađenosti gospićke vode, a pojedini "reporteri" su javljali čak i o vrstama bakterija u vodi tvrdeći da se ne smije piti.

Jutros smo nazvali Uslugu koja gospodari gospićkim vodovodima i za nekoliko sati dobili službeno priopćenje korisnicima vodoopskrbnog sustava.

- Analize uzoraka vode iz vodoopskrbnog sustava dale su sljedeće rezultate:
VODA JE ZDRAVSTVENO ISPRAVNA I PITKA NA CIJELOM PODRUČJU GRADA GOSPIĆA I OPĆINE PERUŠIĆ.- kaže se u priopćenju i nastavlja:
- S obzirom da nije prvi put da se šire dezinformacije o neispravnosti vode za piće, apeliramo na sve korisnike da su za kvalitetu vode iz vodoopskrbnog sustava jedino informacije koje dolaze iz Usluge d.o.o. mjerodavne i dajemo ih u javnost u suradnji s drugim nadležnim institucijama. Skrećemo pozornost dijelu potrošača koji pridonosi širenju dezinformacija da su sve mjere, postupci i radnje koje poduzimamo kako bi isporučili zdravstveno ispravnu vodu sukladne zakonskim propisima te molimo da se ubuduće suzdrže od takvog ponašanja.

Knjige za gospićku bolnicu

STELAŽA KNJIGA NA GINEKOLOGIJI

Marićka u razgovoru s ravnateljicom Čubelić/© Marko Čuljat
Marićka u razgovoru s ravnateljicom Čubelić/© Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2016. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Na Ginekološkom odjelu Opće bolnice danas je postavljena stelaža s knjigama koje je donijela Alis Marić.

- Jedna od mojih ideja i aktivnosti je opremiti bolnice policama za knjige. Opremila sam tako Kliniku za tumore u Zagrebu, a želja mi je to činiti i dalje. Želim da svaka bolnica ima polici u knjigama.
Ove su knjige u slobodnoj razmjeni. Naime, knjige se mogu slobodno uzimati, a neki sljedeći put donijeti knjigu. Ako knjiga nestane, sigurno će se brzo naći ljudi koji će rado donijeti višak svojih knjiga i uvijek se može napuniti polica s nekim novim naslovom. (MaČ)

Izrada gospićke strategije razvoja

RADIONICA O RAZVOJU UZ POMOĆ EURA

Pred početak radionice/© Marko Čuljat Lika press
Pred početak radionice/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2016. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Radna skupina za izradu Strategije razvoja Grada Gospića za razdoblje 2016.-2020. godine i tvrtka Logička matrica iz Zagreba do početka ljeta poslat će prijedlog strategije Gradskom vijeću na usvajanje.

Danas je u gradskoj vijećnici održana druga radionica radne skupine kako bi raspravljali o razvojnim projektima Grada Gospića te mogućnostima financiranja iz EU fondova.

- Sve je počelo krajem ožujka kada je održan prvi sastanak članovima radne skupine. Sve se aktivnosti odvijaju prema planu. Prikupljaju se podaci za osnovnu analizu, članovi radne skupine s mnogo volje sudjeluju u aktivnostima.- kaže Renata Šeperić Petak, direktorica Logička matrica. (MaČ)

Iz rada Amaterskog kazališta

GOSTOVANJE U ZAGREBAČKOJ VIDRI

Gospićki kazalištarci i ove godine idu na državnu smotru.

Predstava u Vidri/© Tihomir Marjanović Šima
Predstava u Vidri/© Tihomir Marjanović Šima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2016. u 16.45 sati, dopuna 10. travnja 2016. u 17.30 sati

Pripremila Anela Serdar Pašalić
Fotografije iz Vidre Tihomir Marjanović Šima

GOSPIĆ - Amatersko kazalište Pučkog učilišta dr. Ante Starčevića gostovalo u zagrebačkom kazalištu Vidra s predstavom Klupko nastalom prema književnom predlošku Pere Budaka, a povodom obilježavanja 25. obljetnice postojanja Udruge Vila Velebita, udruge Ličana u Zagrebu.

Prihod skupljen od ulaznica ide u humanitarne svrhe, a riječ je o izgradnji spomenika trojici hrvatskih jezikoslovaca u Gospiću. Pred gotovo punom dvoranom kazališta Vidra gospićko kazalište prigodnom izvedbom izazvalo je ovacije smijeha, razdraganosti, podsjećanja na autentični lički život, običaje, govor i na ono što posebno krasi naš kraj jest nevjerojatna duhovitost ličkoga čovjeka ispunjena toplinom, zajedništvom i pripadnošću.

Među brojnim Ličankama i Ličanima, našli su se i prijatelji Like koji nisu skrivali oduševljenost viđenim. I ovim nastupom gospićki kazalištarci pokazali su ozbiljnost, predanost i nevjerojatnu ljubav prema onome čime se bave, a to je kazalište kao trajni izvor inspiracije i predanosti.

Gospićko kazalište prošlog je mjeseca sudjelovalo na Smotri amaterskih kazališta Ličko - senjske županije u Gackom pučkom učilištu u Otočcu. I ove godine na programu su bile dvije predstave i to: kazališna predstava AK Arupium "Dok nas smrt ne rastavi" i predstava AK Gospić "Žena sa cvijetom u ustima". Selektor je bio kazališni kritičar Igor Ružić.

Na 56. Festival hrvatskih kazališta odlukom selektora upućena je predstava mladog gospićkog kazališta "Žena sa cvijetom u ustima". Izdvajamo zapažanja selektora Ružića:

Nastala obradom jednočinke "Čovjek sa cvijetom u ustima" Luigija Pirandella, predstava je prilagođena resursima gospićkog kazališta, pa izvorno muške uloge igraju žene. Možda (i) zbog toga, dramaturgija i režija, koje zajednički potpisuju Anela Serdar Pašalić i Dragica Uzelac, predstavlja neočekivan izazov ne samo za gledatelja nego, prvenstveno, za izvođačice jer riječ je o komornoj drami baziranoj na govoru, gdje je pokret sveden na minimum, a atmosfera najprije blazirana, a onda i nadrealna, sve dok se za to ne otkrije pravi razlog. Većinu vremena predstava zavodi svojom prividnom statičnošću temeljenoj na izostanku scenske aktivnosti, ali i naslućenoj dubokoj simbolici geste i glasa, dok tekst koji se izgovara tvori luk od neobaveznog ćaskanja u građanskoj, pomalo čak i aristokratskoj maniri, pa sve do potresnog ispovjednog tona, s patosom tragedije i puninom želje za životom. Koliko je riječ o režijskom izazovu, još je veći onaj glumački, jer vještina kojom se takav materijal iznosi mora biti na zavidnoj razini. Maja Brozičević u naslovnoj ulozi i Marija Šaban, čija je uloga istodobno i štit i medij i primatelj poruke upućene publici, vješto uspijevaju zadržati maksimalnu koncentraciju kroz cijelu predstavu, što je već samo po sebi glumačko postignuće, ali i minuciozno režiranim minimalnim pomacima u pogledu, gesti, posturi i intonaciji naznačiti binarne opreke dviju žena koje su na početku tek funkcije, da bi na prema kraju predstave postale istodobno i punokrvni likovi i refleksije različitih principa, najjednostavnije rečeno: Života i Smrti.

Od velike je važnosti napomenuti da gospićko kazalište djeluje svega tri godine i ovo im je druga godina zaredom da su u velikoj konkurenciji amaterskih kazališta s bogatom tradicijom i trajanjem, odabrani među 18 najboljih u Hrvatskoj.

Svojim relativno kratkim vremenskim trajanjem, a iznimnim rezultatima koji uključuju i šest premijerno izvedenih kazališnih predstava, različitih žanrovskih, redateljskih, scenskih i izvedbenih određenja, ova skupina entuzijasta koja uistinu zna živjeti život na kazališnim daskama, obećava bogatu, šaroliku i iznenađujuću budućnost kazališnog amaterizma u našem gradu.

Zorna nastava za ekonomiste

POSJET RAČUNOVODSTVENOM SERVISU ŠTROS

Maturanti ekonomske škole posjetili su ured Štros.

Budući ekonomisti u uredu tvrtke Štros u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Budući ekonomisti u uredu tvrtke Štros u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2016. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Jutros su maturanti ekonomskog usmjerenja Strukovne škole posjetili računovodstveni servis Štros d.o.o., kako bi zorno vidjeli sustav vođenje obrtničkog knjigovodstva.

Ova tvrtka u vlasništvu je ovlaštenog knjigovođe Anke Miletić, a stjecajem okolnosti našli smo se u uredu u vrijeme posjeta učenika i imali su priliku saznati brojne informacije iz prve ruke.

Naime, ova tvrtka vodi i računovodstvo Lika pressa, te su učenici saznali niz zanimljivih detalja iz prakse i načinu vođenja računovodstva obrtnika u Hrvatskoj. (MaČ)

VIDEO ZAPIS IZ ŠTROSAGimnazija Gospić

POSJET RODNOJ KUĆI ZNANSTVENIKA NIKOLE TESLE

Gospićki gimnazijalci ispred rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu
Gospićki gimnazijalci ispred rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2016. u 15.10 sati

SMILJAN - U sklopu međunarodnog projekta CCA to Sciences - Međukurikularni pristup matematici i drugim predmetima, učenici Gimnazije Gospić posjetili su Memorijalni centar Nikole Tesle.

Gimnazijalci su u Smiljanu bili s ciljem održavanja neformalnog sata - povezivanja fizike te hrvatskog i engleskog jezika na temu Nikola Tesla. Odlazak u Teslinu rodnu kuću organizirala je mr. sc. Edite Klobučar.

Osim što su razgledali Memorijalni centar, učenici su si dali truda i pripremili prezentacije na temu Nikola Tesla.

- Uz ugodno provedeno prijepodne u prirodi, te kroz prezentacije koje ćemo postaviti na različite diseminacijske platforme, omogućili smo i drugim učenicima i profesorima da ponešto nauče o svjetski poznatom znanstveniku rođenom nedaleko od našeg grada.- izjavila je za Ličke novine magistrica Klobučar. (MaČ)

Aktivnosti za djecu

PUŠTENI PLAVI BALONI

Obilježen je Dan autizma.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2016. u 23.40 sati

GOSPIĆ - Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Pčelice i Udruga Društvo naše djeca obilježile su 4. travanj Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji se održavao pod motom "Poštovanje, prihvaćanje, uključivanje".

Cilj obilježavanja ovog Dana je skrenuti javnosti pažnju na svjetski rastući problem autizma, te uputiti poruku o važnosti ranog dijagnosticiranja i rane intervencije u poremećajima iz autističnog spektra.

Također, rana dijagnoza i intervencija na svim poljima (senzorička terapija, rehabilitatorska terapija od kojih se ističu Floortime i ABA, logopedska terapija, fizikalna terapija, terapija nekih fizičkih stanja i poteškoća koja su obično vezana uz autizam) mogu znatno poboljšati kvalitetu života djeteta iz autističnog spektra.

- U ponedjeljak smo na Trgu Stjepana Radića pustili 300 svijetloplavih balona u zrak sa željom da se autistična djeca, ali i sva djeca koja imaju drugačije potrebe prihvate i uključe u život svoje zajednice. Da imaju podršku i poštovanje. Uvijek naglašavamo ono u što čvrsto vjerujemo, kada se djetetu s poteškoćom u razvoju ili jednostavno djetetu s drugačijim potrebama pruži kvalitetna podrška i kada osjeti iskreno prihvaćanje, ono u svom osobnom razvoju može jako puno postići. I postati punopravan član svoje zajednice. Ali treba početi što ranije, po mogućnosti odmah jer naša djeca nemaju baš vremena za čekanje. Vrijeme prolazi, a stručne podrške već neko duže vrijeme nema, i iskreno, ne znamo kako odgovoriti na sve potrebe koje djeca s poteškoćama u razvoju u našem gradu imaju.- ističu čelnice udruga Željka FArkaš Šikić i Sanja Puškarić Delač, koje su zahvalne organizatorima Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju na ustupanju dijela prostora na Trgu, strpljenju da provedu akciju i podršci na licu mjesta. Od srca se zahvaljuju djeci i djelatnicima Dječjeg vrtića Pahuljica i Osnovne škole dr. Jure Turića na podršci u našim akcijama i aktivnostima, a također i svim našim sugrađanima.

Nova akcija dječjih udruga

DAN AUTIZMA

Detalj s prošlogodišnje akcije u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
Detalj s prošlogodišnje akcije u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. TRAVNJA 2016. U 23.00 SATI

GOSPIĆ - Udruga Pčelice i Udruga Društvo naše djeca obilježit će u ponedjeljak, 4. travnja Svjetski dan svjesnosti o autizmu i tim povodom uputile su apel sugrađanima.

U 12 sati s Trga Stjepana Radića skupa sa sugrađanima, vrtićkom i osnovnoškolskom djecom pustit će se 600 svijetloplavih balona. Baloni će poletjeti u zrak s ciljem da prenesu poruku "Poštovanje, prihvaćanje, uključivanje" s naglaskom na prihvaćanje. Život djece s autizmom, kao i sve djece koja imaju drugačije potrebe može biti kvalitetan i dostojanstven uz primjereni cjeloživotni edukacijski pristup, podršku obitelji i stručnjacima koji rade s djetetom, te pružanje potrebnih i odgovarajućih usluga u okviru zajednice i poticanjem pozitivnog stava u društvu.

- Želja nam je da i naša djeca, a kasnije odrasli ljudi budu prihvaćeni od svakog sugrađanina, da budu aktivni i korisni u okviru mogućnosti u zajednici te da žive svoj život dostojan svakog čovjeka. Uz otvorenu komunikaciju svih aktera, aktivnu želju da se pomogne i kvalitetnu suradnju moguće je da zajednica našeg grada postane pozitivan primjer kvalitetnog života ljudi, svih ljudi od kojih niti jedan nije isti kao neki drugi. Svi smo različiti, a prihvaćanjem različitosti postajemo bogatiji i jednostavno bolji.- ističu u udrugama.

Dođite dakle sutra na središnji gradski trg i svijetloplavim balonom pošaljite poruku da poštujete, prihvaćate i uključujete svaku osobu. Naravno, kako je svijetloplava boja simbol autističnih osoba, obucite plavu (svijetloplavu) majicu na sebe! I ne zaboravite, svaki vaš osmijeh, svaki topli i iskren pogled prihvaćanja nekome znači puno i jedan je od trenutaka koji njegov život čini ljepšim.

LANJSKI VLOG DA SE PODSJETITE:


Rad gospićkih kazalištaraca

GOSPIĆKO KLUPKO U ZAGREBAČKOJ VIDRI

Scena iz Klupka s lanjske predstave/© Arhiva Lika pressa Gospić
Scena iz Klupka s lanjske predstave/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2016. u 20.40 sati

GOSPIĆ - U sklopu akcije izgradnje spomenika trojici jezikoslovaca i to Šimi Starčeviću, Anti Starčeviću i Franu Kurelcu Amatersko kazalište gostuje u Zagrebu s predstavom Klupko Pere Budaka.

Predstava se daje u srijedu 6. travnja u kazalištu Kerempuh scena Vidra, Draškovićeva 80, Zagreb s početkom u 19.30 sati.

Cijena ulaznice: 30 kn

Karte se mogu rezervirati i podići svaki dan od 10 do 17 sati od do dana predstave, informacije na broj telefona Vidre 01/ 4810-111.

Svojim dolaskom i kupnjom ulaznice pomažete izgradnji spomenika trojici jezikoslovaca u Gospiću!

VLOG S LANJSKE PREKSTAVE U GOSPIĆU:

Akcija za poboljšanje stanovanja

GOTOVI PRVI ENERGETSKI CERTIFIKATI

Napravljeni su certifikati za prvih sedamdesetak stanova.

Stambena zgrada na Čardaku u Gospiću
Stambena zgrada na Čardaku u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2016. u 19.50 sati

GOSPIĆ - Danas je Komunalac, koji prikuplja sredstva zajedničke pričuve na gospićkom području obavijestio stanare nekoliko zgrada da svrate k njima u Bužimsku ulici kako bi preuzeli energetske certifikate za svoje stanove.

Naime, za tri gospićke zgrade s oko 70 stanova gotovi su certifikati. Radi se o zgradi Čardak koja ima 42 stan i nekoliko poslovnih prostora, stambena zgrada na početku Budačke na broju 3,5,7 i jedna zgrada na Brionima Antuna Mihanovića 6.

U Komunalcu smo danas saznali da je u tijeku obrada 96 stanova i poslovnog prostora u Uglovnici. (MaČ)

Novost iz Komunalca d.o.o.

KANTE ZA PSE

Danas su postavljeni nosači za četiri kante za pse u Gradu.

Postavljanje postolja za pseću kantu na placi/©Marko Čuljat Lika press
Postavljanje postolja za pseću kantu na placi/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2016. u 11.35 sati

GOSPIĆ - Jutros je grupa radnika Komunalca d.o.o. postavila četiri nosača na kojima će biti posude za pse.

Naime, na te nosače će se idućeg tjedna postaviti posebne posude u koje će vlasnici pasa moći odlagati izmet svojih ljubimaca kako bi se spriječilo zagađivanje okoliša i širenje zaraza, recimo ehinokokoza - odnosno pseće trakavice i drugih brojnih bolesti.

Gospićani, al i Gospićanke s velikom radošću i uživanjem svoje ljubimce izvode na olakšanje po gospićkim parkovima i ulicama, a sada im se pruža šansa da pokažu brigu za sugrađane i uklone nepoželjne ostatke. Na posudama za pse bit će i poseban pretinac s čistim kesicama za izmet.

Ne nije ovo prvoaprilska, odnosno travanjska, aprilili šala nego živa istina. Nosači su postavljeni uz stazu na placi, odnosno na Trgu Zrinskog i Frankopana, na Brionima, na Čardaku i na Trgu Stjepana Radića. (MaČ)

NACIONALNA PREVENTIVNA KAMPANJA

MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA

U ponedjeljak je niz manifestacija o minama koje još uvijek prijete.

Čišćenje minskog polja kod Tesline kuće gdje je 2005.poginuo pirotehničar/© Arhiva Lika pressa Gospić
Čišćenje minskog polja kod Tesline kuće gdje je 2005.poginuo pirotehničar/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2016. u 15.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Međunarodni dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju bit će 4. travnja od 10 do 14 sati na Trgu Stjepana Radića, a u slučaju ružnog vremena koristit će se sportska dvorana.

Obilježavanje organiziraju Hrvatski centar za razminiranje iz Siska, Grad Gospić i Policijska uprava ličko-senjska i Ravnateljstvo policije MUP-a RH.

U Osnovnoj školi Plitvička jezera u Mukinjama bit će predavanje o opasnostima od oružja i minskoeksplozivnih sredstava namijenjeno učenicima nižih razreda i djeci predškolske dobi Dječjeg vrtića Vidra u Mukinjama. Program provode policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu i kontakt policajke Policijske uprave ličko-senjske.

U Gospiću se očekuje i izaslanik predsjednice RH.

U Gospiću će od 12,00 do 14,00 sati biti interaktivne informativno - edukativne radionice i sportska događanja i to pokazna vježba sa psom za detekciju minsko-eksplozivnih sredstava, dječja edukativna predstava "Bembo i prijatelji protiv mina" (glumac Kristijan Ugrina), utakmica sjedeće odbojke Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb i učenika Osnovne škole dr. Jure Turića Gospić, zatim interaktivna likovna radionica učenika gospićke osnovne škole o poznavanju minskoeksplozivnih sredstava.

Navečer od 19 do 20 sati u KIC-u je promocija knjige "Crveni fićo" autora Žarka Plevnika. Prihod od prodaje namijenjen je razminiranju minsko sumnjivih područja u Hrvatskoj - kupnjom knjige pomoći ćete razminiranju dva četvorna metra Hrvatske.

Na kraju evo i šokantnih podataka iz knjige Like iz bloka jednog novinara - Početkom 2016. godine na ličkom području pod minama je bilo 145 četvornih kilometara i za pet godina od mina su očišćeno sam pet četvornih kilometara, znači da će berba mina trajati još nekih tridesetak godina. U periodu od završetka Domovinskog rata u minskim poljima u Lici smrtno su stradale čak 42 osobe - pirotehničari, lovci, krivolovci, čobani, šumokradice, skitnice … a povrijeđeno je 158 osoba.

Nemino se postavlja pitanje koliko će žrtava još odnijeti mine iz Domovinskog rata??

O radu udruga za djecu u Gospiću

USPJEŠNO PREDSTAVLJANJE U ŽIVOTNOJ SREDINI

Već nekoliko godina uspješno djeluje dvije udruge za rad s djecom i za djecu - Pčelice i Društvo naša djeca.

Gospićke gracije na modnoj reviji/© Marko Čuljat Lika press
Gospićke gracije na modnoj reviji/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. ožujka 2016. u 23.30 sati

GOSPIĆ - U susret blagdanu Uskrsa prošli tjedan u svom pravom i zadivljujućem svjetlu pokazale su se čak dvije gospićke udruge koje vode brigo u najmlađim stanovnicima.

Jedna je udruga roditelja Pčelice koja radi s djecom s poteškoćama u razvoju, a druga je novo-stara udruga Društvo naša djeca. Udruge su u susret Uskrsu, najprije organizirale radionice za ručnu izradu raznih predmeta koji su sugrađanima ponuđeni na dvodnevnom sajmu proteklog vikenda. Bilo je lijepo vidjeti da su štandovi drugog dana Uskrsnog sajma bili - gotovo prazni, a baska s dobrovoljnim prilozima bila je sve punija.

- Ove godine sajam je trajao dva dana, koji su bili ispunjeni raznim aktivnostima i događajima, kako za djecu, tako i za odrasle. Samome održavanju sajma prethodile su radionice obiju udruga na kojima su se izrađivali ukrasi koje su građani mogli uzeti i u zamjenu donirati nešto za daljnji rad naših udruga. Održano je desetak radionica u svakoj udruzi i jedna velika otvorena zajednička radionica 12. ožujka, gdje su izrađivani ukrasi za štandove i Dječji odjel Opće bolnice Gospić, koji su potom uredili volonteri i članovi DND-a Gospić. Željeli smo da naši maleni pacijenti na Odjelu također osjete radost nadolazećih blagdana.- uglas kažu vrijedne predsjednice Sanja Puškarić Delač, DND i Želja Farkaš Šikić, Pčelice.

Na dvodnevnom sajmu bilo je organizirano fotografiranje "Umetni lice", s likom zečeva koje je za ovu prigodu izradio Marko Zdunić i njegova pomoćnica Maja. Fotografije je donirao studio FMI iz Gospića koji je i snimao cijelu manifestaciju. Nakon druženja s građanima na Trgu Stjepana Radić, organizirana je priredbu osnovnoškolske i vrtićke djece u Pučkom učilištu koju je vodila naša "teta" Marijana Pezer. Na žalost, vrtić je izostao s priredbe jer ih je "pokosila" viroza pa je velika šteta da nisu mogli pokazati sve što su pripremili. Priredba je bila prekrasna, a gledalište ispunjeno do zadnje stolice.

Drugog dana sajma, u subotu, ujutro građane su opet čekali nasmijani volonteri i štandovi puni ukrasa. Najmlađi su uživali u druženju s uskrsnim zečevima i u potrazi za uskrsnim jajima u parku. Društvo im je pravio i Zeko Zvecko (maskota Splitske banke), koji je djeci dijelio slatkiše, bojanke, bojice i balone. Na drugoj strani trga odigravao se veliki "Čovječe ne ljuti se", za malo stariju djecu. Pobjednici, ali i svi ostali sudionici nagrađeni su slatkim paketićima koje su pripremile Udruge. Igre su trajale do 14 sati, a u to vrijeme djecu i sve koji se tako osjećaju, čekao je i naš Franjo iz Foto-video studia FMI, koji je bio zadužen za fotografiranje "Umetni lice". Ljudi su za fotografije ostavljali preporučenu donaciju od 10 kuna, koja je također išla za daljnji rad udruga.

Finale Uskrsnog sajma bila je Humanitarna modna revija, održana u dvorani Pučkog. Prekrasne volonterke na modnoj pisti pokazale su preko 40 odjevnih predmeta sakupljenih po buticima iz cijele Hrvatske. Na modnoj reviji prvi puta nastupila je plesna skupina DND-a Gospić Ritmix sa svojom voditeljicom Anom, a imali smo priliku poslušati dvije pjesme u izvođenju Ivane i Dina. Nakon revije svi su se odjevni predmeti mogli uzeti po prihvatljivim preporučenim donacijama.

- Kroz ova dva dana za daljnji rad naših udruga sakupljeno je 10.809,45 kkuna. - kaže predsjednica Puškarić Delač, ne krijući zadovoljstvo "prometom", te dodaje da se ovim putem žele zahvaliti: Danijelu Čoriću (organizacija modne revije), Cvjećarni "Luna" (uređenje pozornice i donacija ukrasa za sajam), Gradu Gospiću (pomoć pri organizaciji), Gradskom odjelu za komunalnu djelatnost, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša (ustupanje korištenja javne površine), Komunalcu d.o.o. (ustupanje štandova), Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića (ustupanje prostora za održavanje priredbe i modne revije), Adela d.o.o. obrtu za brezove metle (na ustupanju materijala za rad i donaciji ukrasa), Foto-video studiju FMI (fotografiranje, snimanje priredbe i modne revije), salonu ljepote T-ART (Martini Jovanović Posaveci i Antoniji Pavlić), te Ani Šolaji (frizure i šminka za modnu reviju), Dječjem vrtiću Pahuljica (ravnateljici, djelatnicima i odgojnim skupinama "Bambići" i "Krijesnice"), Marijani Pezer (vođenje dječje priredbe), Osnovnoj školi dr. Jure Turića (ravnatelju, učiteljicama i učenicima na sudjelovanju u priredbi, kreativnoj skupini na sudjelovanju na radionicama i poklonjenim ukrasima), Područnoj školi Lički Novi (učiteljici Ani i učenicima na sudjelovanju u priredbi), Marku Zduniću (oslikavanje uskrsnih zečeva za fotografiranje), svim našim članovima i volonterima na sudjelovanju u organizaciji, dežurstvu na štandovima i nošenju revije (preko 40 ljudi koji su spremno sudjelovali u svim našim aktivnostima) i novinarima, koji nas uvijek prate i podržavaju naše akcije.

- Puno puta govorimo i zaista to i mislimo, da nema vas, ne bi bilo ni nas. Od srca vam svima hvala na podršci, pomoći i ljubavi koju nam pružate. Sretni smo jer se iz akcije u akciju uključuje sve više ljudi koji žele sudjelovati i pomoći. Zahvaljujemo svim našim građanima na donacijama, budite sigurni da ćemo sav novac utrošiti na bolji i kvalitetniji život naše i Vaše djece!- ističu predsjednice Puškarić Delač i Farkaš Šikić. (MaČ)

Modna revija gospićkih dječjih udruga

UGODNA ZABAVA POD RUKU S MODOM

Detalj s večerašnje revije/© Marko Čuljat Lika press
Detalj s večerašnje revije/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 21.05 sat

GOSPIĆ - Dvodnevne manifestacije udruga Društva naša djeca i Pčelica završile su večeras modnom revijom, koja je ujedno bila i ugodna zabava malih i velikih sugrađana.

Mnoge su bridjeli dlanovi od pljeskanja kako modelima na posebno načinjenoj pisti, tako pjevačima i glazbenicima, ali i najmlađima koji su plesali na pozornici.
U ime gospićkih udruga koje su organizirale Uskrsni sajam protekla dva dana na gradskom trgu, večeras je goste na reviji pozdravila Sanja Puškarić Delač, predsjednica Društva naša djeca.

- Iza naših brojnih aktivnosti, programa, organizacija i radionica nalaze se ljudi koji sve to pokreću i drže na okupu, ljudi koji poklanjaju samo ljubav i slobodno vrijeme, a zauzvrat ne očekuju i ne dobiju apsolutno ništa. Točnije, ništa materijalno, nikakvu drugu korist, osim one da su učinili nešto lijepo za nekoga drugoga i da su nekome pomogli.. To je neprocjenjivo, a samim time i nenaplativo. Dječji osmjeh je neprocjenjive vrijednosti, uvijek to imajte na umu!- rekla je predsjednica Puškarić Delač.

Večerašnji modeli prodavani su po pristupačnoj cijeni. (MaČ)

Susret djece u Gospiću

KOCKA JE PALA

Najmlađi Gospićani u lijepom danu uživali su u druženju i igranju na središnjem trgu.

"Kockanje" dice na gospićkom trgu/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2016. u 14.35 sati

GOSPIĆ - Drugog dana Uskršnjeg sajma koji su organizirale udruge Društvo naša djeca i Pčelice, ponovo je bilo živo na središnjem grackom trgu, Trgu Stjepana Radića.
Danas, pretposljednjeg dana kalendarske zime, bio je lijep i sunčan dan i na trg stiglo mnoštvo djece. Bili su u kolicima, ali i u onim invalidskim… Volonterke DND su organizirale uspješno igranje kockom u kome su radosna lica sudjelovali mnogi. Štandovi s prigodnim suvenirima bili su gotovo prazni, bilo je i dosta priloga u posebnoj buksi. Svježe kolače donosile su Gospićanke koje su pekle noćas ili jutros …. (MaČ)

U susret Uskrsu

AKCIJA DJEČJIH UDRUGA

Danas i sutra prodajom suvenira osigurava se rad za rad gospićkih udruga.

Detalj s uskrsnog sajma u Gospiću
Detalj s uskrsnog sajma u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2016. u 15.20 sati

GOSPIĆ - Gospićke udruge za brigu o djeci Pčelici i Društvo naša djeca su nakon više likovnih radionica ovaj su vikend organizirale dvodnevni Uskrsni sajam i "prodaju suvenira" koji su nastali na tim radionicama.

Prikupljena sredstva koristiti će se za novi kreativni rad članova i volontera u novim radionicama.

Na sajmu smo danas susreli i našu prijateljicu Karlu Butorac (12) koja ide u peti razred Osnovne škole dr. Jure Turića. Saznali smo da je njena učiteljica Ivona, a asistentica Jelena iz Bjelovara. Slikali smo iz za uspomenu i dokumentaciju Lika pressa.

Na sajmu je se danas i sutra bogata ponuda prigodnih suvenira koji nemaju cijene, a novčani prilog se stavlja u posebnu - basku. Sajam su kroz podne posjetili i gradski čelnici. (Mač)

Uz 70. obljetnicu LD Lika Gospić

PRIPREMA MONOGRAFIJE

Gospićki lovci ove godine će obilježiti značajan jubilej.

Gospićki lovci na dogovoru o jubilarnoj monografiji
Gospićki lovci na dogovoru o jubilarnoj monografiji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2016. u 22.00 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Marka Sokolića, predsjednika Lovačkog društva Lika, večeras je održana sjednica grupe članova za pripremu monografije. Na sjednici su bili stariji članovi Društva, kao što je dr. Anton Johman, te Mile Ugarković, tajnik Županijskog lovačkog saveza.
Kako se ove godine navršava 70. obljetnica utemeljenja Društva na nedavnoj Skupštini donijeta je odluka da se jubilej obilježi izdavanjem prigodne monografije. Večeras je prihvaćena koncepcija knjige, a već na prvim koracima prikupljanja materijala ustanovljene su još dvije godine.
Naime, u Državnom arhivu su pronađeni dokumenti o gospićkom lovačkom društvu koje je utemeljeno 1926, ali i o još jednom starijem - iz 1894. godine. Dakle, organizirano je lovstvu na gospićkom području bilo i prije 122. godine.
Lovci su podržali koncepciju knjige koju su predložila dva Ivana - Žarković i Ratković, i dogovorene su konkretne teme za obradu što će se raditi u grupama. Kako je oskudna državna arhiva pozivaju se sadašnji i nekadašnji članovi Lovačkog društva Lika, i članovi njihovih obitelji, da pregledaju svoje albume i Društvu dadu na uslugu objavljivanja obiteljske fotografije i druge dokumente vezane na lovstvo na području Gospića i okolice. U obzir dolaze svjedodžbe o polaganju ispita, povelje uz odlikovanja, uplatnice i dozvole za odstrel i slično.
Gospićki lovci htjeli bi sačuvati od zaborava za nova pokoljenje dio povijesti ove djelatnosti koja je nekada, u doba Japoda, osiguravala egzistenciju. (MaČ)

SAT PLANETE ZEMLJA


U SUBOTU MRAK NA TRGU
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2016. u 9.30 sati

GOSPIĆ - I ove će se godine, u subotu 19. ožujka u 20.30 do 21.30 sati, Grad Gospić po treći put za redom pridružiti akciji SAT ZA PLANET ZEMLJU.Javna rasvjeta biti će ugašena na Trgu Stjepana Radića.
Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike kako se mora početi voditi računa o resursima koji se troše. Isto tako pozivaju se svi građani da na sat vremena isključe rasvjetu u svojim domovima kako bi dali svoj doprinos ovoj akciji.


SAT PLANETE ZEMLJA

U SUBOTU MRAK NA TRGU

Lanjski mrak u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
Lanjski mrak u Gospiću/© Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2016. u 9.30 sati

GOSPIĆ - I ove će se godine, u subotu 19. ožujka u 20.30 do 21.30 sati, Grad Gospić po treći put za redom pridružiti akciji SAT ZA PLANET ZEMLJU.Javna rasvjeta biti će ugašena na Trgu Stjepana Radića.
Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike kako se mora početi voditi računa o resursima koji se troše. Isto tako pozivaju se svi građani da na sat vremena isključe rasvjetu u svojim domovima kako bi dali svoj doprinos ovoj akciji.

Pismo iz Pčelica

USKRSNI SAJAM

Likovna radionica djece u Gospiću/© Arhiva udruga
Likovna radionica djece u Gospiću/© Arhiva udruga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2016. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje iz Pčelica koje s radošću objavljujemo:

Dragi sugrađani,

članovi i volonteri Udruge DND grada Gospića i Udruge "Pčelice" bili su vrijedni pa su i ove godine organizirali Uskrsni sajam.

Sajam će se održati na našem središnjem trgu, Trgu Stjepana Radića, 18. i 19. ožujka od 10h do 17h. Sajam je humanitarnog karaktera. Posjetitelji će na štandovima moći odabrati unikatne uskrsne ukrase te tako svojom donacijom podržati rad udruga. Organizirat će se fotografiranje i igre za djecu.
U petak, 18. ožujka 2016. godine u 18.30h u POU dr. Ante Starčevića održati će se prigodna priredba u izvedbi vrtićke i osnovnoškolske djece.

Uskrsni sajam završava Fashion show-om, humanitarnom modnom revijom koja će se održati 19. ožujka 2016. godine u POU s početkom u 19h.

Kao i uvijek, ono što je vrijedno isticanja u ovakvim događajima podrška je lokalne zajednice. Odgojiteljice i djeca DV Pahuljica, te učenici i učiteljice OŠ dr. Jure Turića i PŠ Lički Novi i ove godine uveličat će Uskrsni sajam svojim veselim izvedbama na priredbi. Najbolju podršku i logistiku djeci pružaju njihovi roditelji te se udruge ovim putem od srca zahvaljuju djeci, učenicima, njihovim odgojiteljicama, učiteljicama i roditeljima na podršci kao i ravnateljima obiju ustanova.

Vrijedni volonteri i članovi obiju udruga marljivo su protekli mjesec izrađivali uskrsne ukrase koji će se izložiti na štandovima. Također su sudjelovali u organizaciji cijelog sajma i pripremi određenih aktivnosti, od uređenja pozornice do organiziranja završnog Fashion show-a. Velika većina aktivnosti odrađuje se volonterski i mora se istaknuti da su svaki trenutak i svaka pomoć naših volontera vrijedni poštovanja.

Naravno, u svakoj organizaciji ima sitnih prepreka, no u njihovom otklanjanju podršku uvijek pruža Grad Gospić, te djelatnici ustanova s kojima surađujemo - POU dr. Ante Starčevića, Komunalac Gospić d.o.o., KIC Gospić, DV Pahuljica, OŠ dr. Jure Turića.

Ono što organizatore uvijek oduševi je podrška lokalnih ljudi koji su bez razmišljanja spremni pomoći. Tako je npr. Škec Pec osmislio i oslikao likove za fotografiranje, djelatnici cvjećarnice Luna skupa s Danijelom preuzeli uređenje pozornice, Danijel Čorić volonterski odrađuje organizaciju Fashion show-a uz podršku djevojaka koje nose reviju, salon ljepote
T-Art koji se brine o frizurama i šminki, Dino Jelinić, Ivana Rukavina i plesna skupina DND-a nastupaju, a butici iz Zagreba, Varaždina, Gospića i Karlovca donirali su odjeću za reviju.

Iza ovog sajma i većine aktivnosti i događaja koje udruge DND grada Gospića i "Pčelice" organiziraju stoje ljudi koji svojim znanjem i mogućnostima pomažu u provedbi istih te im se ovim putem organizatori i predsjednice Sanja i Željka od srca zahvaljuju.
Ne zaboravite dakle posjetiti Uskrsni sajam, te provesti vrijeme u zajedničkim aktivnostima i druženju!

Dječji uskrsni sajam postao tradicijom

DVODNEVNI SAJAM I PRIREDBE

Detalj uskrsnog plakata koji su izradili voloneteri gospićkih udruga za djecu
Detalj uskrsnog plakata koji su izradili voloneteri gospićkih udruga za djecu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2016. u 20.55 sati

GOSPIĆ - Zajedničkim snagama udruga Društvo Naša djeca grada Gospića i Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Pčelice ponovno će biti organiziran uskrsni sajam, koji pomalo postaje gospićkom tradicijom.

- Uskrsni sajam je humanitarnoga karaktera i sve prikupljene donacije ići će za daljnji rad udruga.- ističu Sanja Puškarić Delač, predsjednica DND-a i Željka Šikić, predsjednica Pčelica.

Sajam će biti na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića 18. i 19. ožujka od 10.00 do 17.00 sati. Priređuje se prodajna izložba unikatnih ukrasa a bit će i igrica za djecu.

Osim toga, u petak, 18. ožujka u Pučkom učilištu s početkom u 18.30 sati održati će se priredba u izvedbi vrtićke i osnovnoškolske djece.

Uskrsni sajam završava Fashion show-om, humanitarnom modnom revijom koja će se održati 19. ožujka u Pučkom s početkom u 19 sati.

Izaberite na Trgu unikatni ukras ili na reviji koji komad odjeće i odjevnih predmeta za sebe. Prikupljene donacije utrošit će se na rad Udruga i aktivnosti koje provodimo s djecom u našem gradu. Dođite i svojom nazočnošću uveličajte naš Uskrsni sajam! - poručuju iz gospićkih udruga. (MaČ)

Gospićki Erasmus +

OBILAZAK LIČKE METROPOLE

Turci su podjelili majice i suvenire škole iz Izmira/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Turci su podjelili majice i suvenire škole iz Izmira/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2016. u 14.30 sati, video dopuna u 18.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ- Gimnazija je proteklih dana bila domaćin europskog srednjoškolskog programa Erasmus+ koji je proveden uz financijski potporu, kako Europe tako Grada Gospića i Ličko-senjske županije.

U ličko metropoli koja je po "kvadraturi" najveća u Europi, profesori i učenici iz Portugala, Španjolske, Italije, Rumunjske i Turske ugodno su se osjećali. Vidljivo je kako su se pripremili i unaprijed upoznali djelić Like i Hrvatske u koji su došli. Znali su za morske orgulje u Zadru, ali i za pazariško pivo koje su popodne otišli kušati nakon što su obišli Gospić, ali i Teslinu rodnu kuću i Smiljanu.

Danas su u društvu dr. sc. Ivana Brlića, povjesničara iz gospićkog Instituta Ivo Pilar obišli grad i upoz nali se s nekim zanimljivim podacima. Bili su iznenađeni da je lokalni pop pružio otpor francuskim okupatorima da u crkvu, koja je danas katedrala, smjesti konje. Nakon tog sukoba pop Šime Starčević je dobio zadatak od francuskog generala da napravi francusko-hrvatsku gramatiku i naredio je izvođenje nastave u školama i na hrvatskom jeziku.
Kroz podne su europske goste primile je zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić i Valentina Bublić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti.

VLOG O ERASMUSU+Komunalac Gospić

MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Reciklažno dvorište u Pazarištu
Reciklažno dvorište u Pazarištu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. OŽUJKA 2016. U 16.00

GOSPIĆ - Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica koja služi za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstva.

Odlaganje otpada u mobilno reciklažno dvorište omogućeno je neprekidno, 24 sata dnevno, zbog samostalne konstrukcije koja ne zahtijeva prisutnost osobe za rad. U njega se mogu odlagati sljedeće vrste otpada:

lijekovi, stare baterije, papir i karton, plastika, metal, staklo, odjeća, odbačena električna i elektronska oprema, fluorescentne i štedne žarulje, ambalaža koja je onečišćena opasnim tvarima, metalna ambalaža pod pritiskom.

Na području grada Gospić i njegovih mjesnih odbora određeno je ukupno 11 lokacija na kojima će se povremeno nalaziti mobilno reciklažno dvorište. Rasporedom je predviđeno da na svakom lokaciji dvorište radi tjedan dana, nakon čega se premješta na sljedeću lokaciju. (MaČ)

RASAPORED DOLASKA DVORIŠTA U OVOJ GODINI

licke-novine.hr/z_razno%20PDF/otpad_raspored.PDF

Sjednica Gradskog vijeća u Gospiću

POLEMIKA OKO ENERGANE

Gospićki vijećnici pred početak sjednice/© Marko Čuljat Lika press
Gospićki vijećnici pred početak sjednice/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2016. u 20.10 sati

GOSPIĆ - Današnja dvadeseta sjednica Gradskog vijeća pod predsjedavanjem Petra Radoševića počela je u znaku čestitanja Međunarodnog dana žena, ali i brojnim pitanjima vijećnika što je potrajalo 90 minuta.

Već u startu vijećnica HSLS-a Sanja Rukavina predložila je da se s dnevnog reda skine točka o promjenama urbanističkog plana jer vijećnici nisu dobili kartografske podloge. To je većinom glasova odbijeno i prije aktualnog sata prisegu je dao novi vijećnik HSP-a Josip Šaban umjesto Marijana Rogića koji je iz osobnih razloga podnio ostavku.

Nakon toga vijećnici su izvlačili brojeve redoslijeda postavljanja pitanja i prvi je večeras bio Marijan Brkljačić, koga je zanimalo zašto je ukop pokojnika poskupio sa 800 na 2600 kuna i što je s preseljenjem vatrogasaca.

Barišu Dejanovića zanimala je gradnja nove tržnice i energetska učinkovitost zgrada, a Nikolu Marasa 11 sudskih sporova za nekretnine koje je našao u reviziji poslovanja, te slučaj Benković u Turističkoj zajednici gdje se ne poštuju prava bolesnog djeteta i njegovih roditelja. Anelu Serdar Pašalić zanimao je rad asistenata u školama, a Sanju Rukavina gradnja enegrane u Mlinarskoj ulici tvrdeći da joj tamo nije mjesto, te kakvi su to planovi o gradnji kanalizacije u vrijednosti 280 milijuna na račun građana. Ivicu Marića zanimala je gradnja rotora u Ličkom Osiku, a Ivan Nekić je pitao da li su sustavi odvodnje zastarjeli kad se mora graditi nanovo.

Na veći dio pitanja odgovorio je Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića i njegovi zamjenici Marta Grgurić i Ivan Biljan.

Što se tiče grobne naknade radi se o zakonskim propisima, a za preseljenje vatrogasaca izrađena je dokumentacija za smještaj u Kaniži gdje će inače biti smještene sve žurne službe, ali program nije prošao prema europskim fondovima. Svi zainteresirani mogu dobiti uvid u dokumentaciju o gradnju tržnice koja se konačno gradi nakon stotinu godina.

- Ne treba aludirati na prljavi posao oko tržnice.- naglasio je Krmpotić.

U program energetske učinkovitosti ušle su četiri zgrade u Gospiću i uskoro će biti gotova potrebna dokumentacija.

- Revizija upravljanja nekretninama dala je najbolju moguću ocjenu - učinkovito. Nisam mrzitelj djece, Benković me čak vrijeđa da sam pijanac… Pozvat ću direktoricu da vidim o čemu se radi. Uvijek sam za zakonitost i prava djece. - rekao je Krmpotić odgovarajući vijećniku Marasu.

- U rujnu 2015. iz europskih fondova dobili smo sredstva za 23 asistenta u nastavi u iznosu od 912 tisuća kuna. Posljednja četiri mjeseca nije bilo dotacije Vlade, ali su njihovi troškovi podmireni iz gradskog proračuna. - odgovorila je zamjenica Grgurić.

Potrebnu dokumentaciju za gradnju imaju tri, a ne samo jedna toplana, čulo se u odgovoru na pitanje vijećnice Rukavina. U tome dijelu grada, između mostova na Novčici, uredit će se u suradnji s Hrvatskim vodama, i prvi dio šetnice. Energana je dobila pedesetak suglasnosti nadležnih tijela i neće biti nikakve štete.

- Uskoro kreće naplata parkiranja u gradu i u Ulici popa Frana Biničkog biti će zabranjeno parkiranje.-istakao je Krmpotić.

- Sve je u redu osim lokacije. Energana će biti na svakoj razglednici Gospića… što je stvarno smiješno jer se život pogoršava do nepodnošljivosti, sve su energane raspoređene i dirigirane. -rekla je vijećnica Rukavina, iskazujući svoje nezadovoljstvo ovim poslom.

Što se tiče gradnje rotora u Ličkom Osiku on je u planu i do sada su već riješeni imovinsko pravni poslovi, a oko gradnje kanalizaciji još se uvijek utvrđuje najpovoljnija, odnosno najjeftinija varijanta području Gospić-Lički Osik-Perušić. (MaČ)

Sjednica Gradskog vijeća

8. OŽUJKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. ožujka 2016. u 21.15 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća sazvao je 20. redovnu sjednicu za 8. ožujka.

Ova će sjednica započeti izvješćem Mandatnog povjerenstva, a zatim će uslijediti tradicionalni aktualni sat. Nakon toga na redu je razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja naselja Gospić - UPU 1, izvješće o obavljenoj reviziji Grada Gospića … Sveukupno je na dnevnom redu 12 točaka.

Jubilej gospićkog folklora

SVE JE POČELO PRIJE DVA DESETLJEĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2016. u 22.10 sati

GOSPIĆ - Idućeg petka, 26. veljače u 19.30 sati počet će u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića svečanost povodom 20. obljetnice postojanja folklornog ansambla.
Gosti će biti članovi Folklornog ansambla Broda iz Slavonskog Borda. (MaČ)

Za bolje uvjete stanovanja

INTERES ZA SANACIJU ZGRADA

Gospićani su večeras iskazali veliki interes za energetsku obnovu svojih stambenih zgrada.

Ekipa Speculuma u jednom gospićkom stanu/© Marko Čuljat Lika press
Ekipa Speculuma u jednom gospićkom stanu/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. veljače 2016. u 20.35 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U organizaciji gradske uprave večeras je održana prezentacija mogućnosti energetske obnove višestambenih zgrada. U tome cilju već su počele pripreme za kandidiranje pet zgrada, a sudeći prema večerašnjem odzivu, bit će još dosta posla.

Prednost pri korištenju državnih potpora i sanaciji koja će uživati potporu do 40 posto, imat će zgrade izgrađene prije 1987. godine, ali i one koje su oštećene u ratu, a nisu sanirane. Naime, i jedna i druga kategorija zgrada veliki su potrošači energije koja se gubi u prostoru.

Na prezentaciji su bili predstavnici zagrebačke tvrtke Speculum koja vrši energetski pregled i izradu ceritifikata koji će vlasnicima vrijediti narednih deset godina i u slučaju ako budu prodavali stan. Za ovaj prvi korak potrebna je pismena suglasnost vlasnika najmanje 51 posto prostora zgrade.

- Naša je tvrtka do sada odradila preko dvije tisuće ceritifikata, a sada radimo na preko 50 novih projekata.- rekao je na prezentacijo Joso Bevanda iz Spculuma.

O poslovima izrade potrebne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada po europskim standardima Gospićanima je večeras govorio Robert Stojković, voditelj inženjering odjela u Speculumu.

- Sve počinje energetskim pregledom zgrade koja se snima i termičkom kamerom. Tako se uspostavi dijagnoza, utvrdi se stanje svih instalacija i kategorija. Europa ima za cilj do 2050. zaštititi sve zgrade tako da budu u B kategoriji, jer se treba težiti što boljoj učinkovitosti. - rekao je Stojković, dodajući da tome udovoljavaju samo novogradnje.

Na području Hrvatske veoma su loše građevine podignute od 1960. do 1990., a ima ih oko pola milijuna. Starost zgrade će se uzimati u obzir prilikom odobravanja potpore istakli su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prezentacija je potrajala više od dva sata jer su građane zanimala brojna pitanja od toga kolike će biti kamate na kredit, kakve će trebati garancije, a pa do obnove spomeničkih objekata. Čulo se da nema parcijalne obnove zgrade, već se treba obnavljati cijela od krova do konobe. Jedini, ako stanar nije u financijskoj mogućnosti onda se neće mijenjati njegova stolarija, ali, upozorili su to može kasnije izazvati znate teškoće…

Za one zgrade čiji stanari uredno plaćaju pričuvu neće biti problema za odobravanje kredita jer će se vraćati iz pričuve, koju će u nekim slučajevima trebati povećati zbog sanacije, ali će se to uštedjeti na energentima.

Gospićani su bili večeras revoltirani jer je njihovo područje smanjena potrora Fonda za čak 50 posto. Naime, do sada se računalo s učešćem fonda u ovim poslovima od 80 posto, ali je to umanjeno na samo 40 posto.

Poziv iz gradske uprave

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA

Oronula Crna udovica na Brionima/©Marko Čuljat Lika press
Oronula Crna udovica na Brionima/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. veljače 2016. u 12.55 sati

Poštovani sugrađani,

pozivamo sve vas koji želite obnoviti svoju višestambenu zgradu na području grada Gospića ili imate pitanja i nejasnoća u vezi energetske obnove zgrada, da nam se pridružite na prezentaciji
ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA

koju organiziraju

Grad Gospić i Komunalac Gospić, u suradnji s tvrtkom Speculum d.o.o. i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prezentacija će se održati u četvrtak 18. veljače 2016.godine, u KIC-u s početkom u 17. sati.

ISKORISTITE DO 100 posto BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA ENERGETSKU OBNOVU VAŠE ZGRADE!

U cilju poticanja energetske učinkovitosti u stambenim zgradama te smanjenja režijskih troškova za energente dođite ne prezentaciju koja će obuhvatiti sljedeće teme:
1. Energetski pregledi i izrada energetskog certifikata zgrade (sufinanciranje od strane FZOEU do 80%)
2. Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade (sufinanciranje od strane FZOEU do 100%)
3. Energetska obnova zgrade (sufinanciranje od strane FZOEU do 80%)
4. Financiranje provedbe projekata (na sva pitanja odgovaraju predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i tvrtke Speculum d.o.o.)

Na prezentaciju su pozvani svi koji žele obnoviti svoju zgradu ili imaju pitanja i nejasnoća u vezi energetske obnove zgrada!


Valentivnovo u Gospiću

KONCERT U KIC-U

Članovi Zdrmuše na koncertu/© Marko Čuljat Lika press
Članovi Zdrmuše na koncertu/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. VELJAČE 2016. U 20.40 SATI

GOSPIĆ - KIC je povodom Valentina večeras priredio koncert na kome su nastupili harmonikaši gospićke Zdrmuše i Pjevački zbor mladih Josipa Kaplana iz Rijeke.

Gospićani su oduševili sugrađane svojom svirkom na harmonikama, a simpatije su pobrali i riječki gosti svojim pjesmama. Publika je bila više nego zadovoljna nastupom i ugodno provedenom večeri. (MaČ)

VLOG O SVIRCI ZDRMUŠE

">

Nakon zimske stanke

NASTAVLJENI RADOVI U MLINARSKOJ

Polaganjem ploča na kanal za odvodnju nastavljeni su radovi na uređenju ove gospićke ulice.

NAstavljeno je uređenje Mlinarske ulice /© Marko Čuljat Lika press
NAstavljeno je uređenje Mlinarske ulice /© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. veljače 2016. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Radnici i strojevi domaće GS Gradnje nastavili su radove na uređenju Mlinarske ulice. Kratka je to ulica s nekoliko stanara koji već dugo muku muče jer nemaju asfalta, pločnika, rasvjete …

Radovi su započeli kasno jesenas i prekinulo ih je loše vrijeme. Čak su oborine odnijele i dio nasipa donjeg stroja ulice. Danas smo ispod kuće Vezron koja je izgrađena 1849. zatekli radnike prilikom postavljanja armirano-betonskih ploča na stari i očišćeni kanal za odvodnju oborinske vode. Saznali smo da je kanal bio popločan kamenim pločama koje su imale slabu nosivost. (MaČ)

VIDEO NOVČICE IZ MLINARSKE ULICE

www.facebook.com/ricice/videos/1101001856617749/?pnref=storyUz današnji Dan službe 112

ZAHVALNICA GRADU GOSPIĆU

Gradonačelnik Petar Krmpotić primio je zahvalnici za promicanje službe 112.

Gradonačelnik Krmpotić (desno) prima zahvalnicu u Zagrebu
Gradonačelnik Krmpotić (desno) prima zahvalnicu u Zagrebu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. veljače 2016. u 18.30 sati

ZAGREB - Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, Gradu Gospiću je dodijeljena Zahvalnica Državne uprave za zaštitu i spašavanje za promicanje sustava 112.

Na svečanoj dodjeli u Državnoj upravi nazočili su gradonačelnik Petar Krmpotić i zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Gradonačelniku Krmpotiću Zahvalnicu je predao ravnatelj DUZS dr. sc. Jadran Perinić.

Od početka rada DUZS i njegovog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Gospiću, Grad Gospić pruža potporu Uredu, a sve sa ciljem što boljeg i efikasnijeg organiziranja pružanja pomoći stanovništvu u slučaju bilo koje vrste opasnosti. Grad Gospić je jedan od prvih gradova koji planira i realizira smještaj svih žurnih službi na jednom mjestu u Kaniži Gospićkoj.

Naime, tu su u bivšoj domobranskoj Vojarni Mile Frkovića Ćićova već smješteni Područni ured i HGSS Stanica Gospić koji su prošle godine izgradili i novu zgradu gdje je smještena oprema potrebna za spašavanje ljudi i imovine. I dalje se nastoji iz središta grada izmjestiti vatrogasce, kojima bi se novi dom napravio u Kaniži, a od države je zataraženo i nekadašnje sanitetsko skladište u Gospiću gdje bi se smjestila vozila Hitne medicinske pomoći, dio žurnih službi, gdje bi bilo skladište Hrvatskog crvenog križa te prihvatilište za smještaj stotinjak osoba u slučaju kakve elementarne ili prometne katastrofe.

Grad aktivno sudjeluje u promidžbi Sustava 112 kroz provedbu mjera civilne zaštite, edukaciju djece i stanovništva. Stožer Grada Gospića i žurne službe Grada Gospića dobitnici su priznanja za naročiti poduhvat u zaštiti i spašavanja u Republici Hrvatskoj u 2008. godini. U Gospiću će se 1. ožujka u organizaciji DUZS RH, Grada Gospića i Ličko-senjske županije upriličit središnja svečanost obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH, na kojoj će nazočiti visoki državni dužnosnici. (MaČ)

Gospićka gužva za Valentinovo

NOVI NASTUP ZDRMUŠE

Lanjski nastup Zdrmuše u Gospiću/©Foto arhiva Zdrmuše
Lanjski nastup Zdrmuše u Gospiću/©Foto arhiva Zdrmuše
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. veljače 2016. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Za blagdan zaljubljenih Gospićani neće znati kuda bi okrenuli. Nakon jutrošnje najave iz Pučkog dobili smo i najavu iz KIC-a - ista meta isto odstojanje.

Naime, ove gradske ustanove nimalo ne surađuju, kao da ne dobivaju novce iz iste kese, već jedna drugoj prave konkurenciju gotovo istovjetnim priredbama namijenjene zaljubljenima u nešto i nekoga. Samo prosudite njihov (ne)rad koji skupo košta porezne obveznike.

U KIC-u će u petak, 12. veljače 2015. godine u 19:00 sati - da nismo mijenjali godinu koju smo dobili u obavijesti kao ni dvotočku u vremenu, i može se smatrati da je to bilo mam lani, nastupaju Pjevački zbor mladih Josipa Kaplana iz Rijeke, pod vodstvom umjetničke voditeljice zbora Doris Kovačić, pobjednici prve sezone showa HRT-a Do posljednjeg zbora 2012. i Ansambl harmonika Zdrmuša iz Gospića, pod vodstvom umjetničkog voditelja ansambla Zvonimira Kosa.

Ansambl harmonika Zdrmuša nastao je prije dvije godine. Do sada su imali samo nekoliko samostalnih koncerata u Gospiću, Rijeci i Udbini. Svi članovi ansambla su članovi Gospićkog glazbenog centra. Ansambl harmonika Zdrmuša ujedno je jedini takav ansambl u Hrvatskoj. (MaČ)


Pučko učilište

PRIREDBA ZA VALENTINOVO

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. VELJAČE 2016. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište dr. A. Starčevića povodom Valentinova priređuje večer poezije, glazbe i plesa.

Na glasoviru će svirati Matea Vrkljan, a recitirat će Maja Brozičević i Tatjana Kolak. Nastupiti će i Blue Moon- Županja, izvedba: COMIC MAGIC SHOW QUIK CHANGE, SWING DANCE, INVISIBLE PARTNER-TANGO- ljubavne priče.

Priredba je u petak 12. veljače s početkom u 19 sati, ulaz je slobodan.

Sezona je maškara

MAŠKARICE PROŠLE GRADOM

Maškarice su iz kuća izvukle brojne Gospićane
Maškarice su iz kuća izvukle brojne Gospićane
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. veljače 2016. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Djeca iz vrtića Pahuljica danas su pod maskama prošetala grackim ulicama. Iz vrtića u Žabičkoj ulici krenuli su pod budnom paskom dvije policajke koje su prije njihovog izlaska na ulicu zaustavljale promet.

Na križanju Žabičke i Ulice 9. gardijske brigade brzo se stvorila dvostruka kolona vozila, ali nitko nije bio živčan, nitko nije legao na sirenu, vengo su svi uživali u prizoru gospićkih mališana. Maškarice su brzo i sigurno odmicale pločnikom, pa preko Novog mosta u Kanišku i u Ulicu Vile Velbita da bi stigle do glavnog gradskog trga gdje ih je dočekala pozornica.

Na trgu je bilo dosta gledatelja. Stigle su bake i djedovi, mame i tate i prijatelji kao bi vidjeli svoje ljubimce i miljenike koji baš i nisu mnogo obadirali na prozivke. Mališani su bili čak i preozbiljni, jer mnogima je to bio prvi javni nastup, a nadamo se ne i posljednji. (MaČ)

VIDEO ZAPIS

">

Korak u budućnost

GOSPIĆKA e-GIMNAZIJA

Danas je počeo dvodnevni seminar za gospićke gimnazijske profesore.

Gospićki profesori iz e-gimnazije/©Marko Čuljat Lika press
Gospićki profesori iz e-gimnazije/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. veljače 2016. u 21.35 sati, video dopuna u 23.00 sati

GOSPIĆ - S nekoliko mjeseci zakašnjenja danas je u Gimnaziji započeo dvodnevni seminar za profesore o e-školi.

Gospićka Gimnazija je jedina škola iz Ličko-senjske županije koja je uključena u pilot e-škole sustav razvoja digitalno zrelih škola koji provodi Carnet - hrvatska akademska istraživačka mreža, uz financijsku potporu Europske unije.

Dva stručnjaka iz tvrtke King ITC Zagreb danas su gospićke profesore obučavali u radu sa suvremenom opremom. U dvije učionice instalirana je najsuvremenija informatička oprema i danas su profesori savladavali osnove korištenja tableta i hibridnih računala koje su ranije dobili. (MaČ)

VLOG SA SEMINARA U e-GIMNAZIJI

">

Gradnja kanalizacije

S GRADNJOM STIGLI I PROBLEMI

Bile su česte nestašice, nenajavljene - vode.

Kopanje kanalizacije na Čardaku
Kopanje kanalizacije na Čardaku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. veljače 2016. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Već dva tjedna traje agonija dijela stanovnika Čardaka. Naime, 12. siječnja stigli su natječajem odabrani strojevi za gradnju kanalizacije u istočnom dijelu grada. Ovaj put stigla je i freza koja kopa kanal i uništava komunalne instalacije.

Takvi strojevi su efikasni na prostoru gdje nema podzemnih instalacija kao u naseljenom mjestu gdje se u pravilu rabi lopata i kamp da se ne izazivaju dodatni problemi. Posao obavlja zagrebačka tvrtka koja ima dobre preporuke iz Ogulina???!!!

Njihov nemaran odnos prema stanovnicima toga dijela ličke metropole očituje se u čestim i nenajavljenim prekidima vodoopskrbe. Naime, freza kopa i melje kamen i podzemne instalacije, a bezdušno ponašanje izvođača radova prema Gospićanima, koji imaju gracku suglasnost za takav rad, izaziva brojne probleme. Ponekad vode nije bilo od ranih jutarnjih sati pa do popodneva te je dolazilo u pitanje održavanje higijene. U poduzeću Usluga o tome nisu imali pojma jedino smo saznali da ta tvrtka sama otklanja izazvane kvarove na vodovodu.

Postavlja se pitanje tko će stanovnicima zgrade na Čardaku nadoknaditi štetu nastalu nakon poplave nekoliko stanova tijekom tih prekida vodoopskrbe. Pitanje je protiv koga treba podnijeti tužbu - izvođača radova ili gradske uprave koja je odobrila takav način rada u gradu.(Mač)

Poticanje gospićkog poduzetništva

GRADSKA POTPORA ZA SIRANU

Nikola Kolačević dobio je potporu Grada Gospića.

Nikola Kolačević u zrionici sira u Kalinovači/©Marko Čuljat Lika press
Nikola Kolačević u zrionici sira u Kalinovači/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. siječnja 2016. u 14.10 sati

GOSPIĆ/KALINOVAČA - Na javni natječaj Grada Gospića za bespovratne potpore u poljoprivredi javio se samo OPG Nikola Kolačevića iz Kalinovače, vlasnik Prve prave ličke sirane.

Ugovor o potpori danas je Nikola Kolačević svečano potpisao s gradonačelnikom Petrom Krmpotićem. Kolačević se jedini javio na gradski natječaj za potpore. Ovim ugovorom Kolačevići će iz gradskog proračuna dobiti bespovratno 30 tisuća kuna koje će uložiti u nabavku novog kotla za siranu vrijednog 80 tisuća kuna. Ostatak će osigurati iz vlastite zarade. Ova potpora će omogućiti veću i sigurniju proizvodnju jer neće ovisiti o čestim nestašicama struje te su često morali siriti i po noći.

Obitelj Nikole i Martine, koji imaju troje djece, vlasnici su stada od 70 koza, prošle jeseni su zametnuli prvu kravu i tele, a mlijeko za proizvodnju sira otkupljuju i od susjeda u Kalinovači. Prošle preradili su tridesetak tisuća litara mlijeka i napravili oko dvije tone raznih vrsta sira. Među njihovim proizvodima su basa, škripavac i više vrsta sira. Dobar dio prodaju na pragu jer im dolaze kupci iz cijele države i jedva čekaju otvaranje seljačke tržnice u Gospiću. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O LIČKOM SIRU


">

Uz jubilej gospićkog folklora

BRZO SU PROŠLA DVA DESETLJEĆA

Gospićki folklor je imao brojne uspješne nastupe u predstavljanju ličke tradicije.

Detalje večerašnjeg prela u Gospiću /© Marko Čuljat Lika press
Detalje večerašnjeg prela u Gospiću /© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. siječnja 2016. u 21.15 sati

GOSPIĆ - I večeras je u Pučkom bila popunjena dvorana jer po tko zna koji put davao se ličko prelo. U publici smo zatekli četverogodišnju Miu i to u narodnoj nošnji. Mia je izgledala veoma svečano, baš kao da je izašla na - koncert klasične glazbe.

Sve je počelo prije dvadeset godina kada je pri Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića osnovan folklorni ansambl. Za scenski prikaz ličkog prela koristi se rukopis dvojice Perušićana Blaža Baje Žarka i Mile Štimca koji je proteklih godina nadogradila Maja Rukavina, voditeljica folklora. S ovom predstavom Gospićani su nastupali diljem Hrvatske i svagdje pobrali simpatije gledatelja. Uskoro će pripremiti jubilarnu proslavu utemeljenja. (MaČ)

VLOG S PRELA:

">

Za štednju energije

Za štednju energije

Danas je stručna ekipa tvrtke Speculom započela ispitivanje energetske učinkovitosti na četiri gospićke stambeno-polovne zgrade.

Zagrebačka ekipa na Čardaku/©Marko Čuljat Lika press Gospić
Zagrebačka ekipa na Čardaku/©Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. siječnja 2016. u 13.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Još prošle godine Grad Gospić uključio se u izradu projekata energetske učinkovitosti stambenih zgrada poji podupire Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izradu projektne dokumentacije podržalo je dosta stanara u četiri gospićke stambene zgrade. Danas je stručna ekipa t vrtke Speculum iz Zagreba počela sa snimanje stanova i zgrada te će izraditi dio potrebne dokumentacije za poboljšanje stanovanja u Gospiću.

Energetska obnova u zgradarstvu ima za cilj smanjenje potrošnje energenata koje koristimo za grijanje i hlađenje. Energetska obnova se izvodi na bazi projekta energetske obnove, koji se opet bazira na energetskom pregledu kao polaznoj točki u dijagnostici svake pojedine zgrade. Gotovo 40 posto ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj otpada na potrošnju u kućanstvima. Prosječna energetska obnova ostvaruje od 30 do 80 posto ušteda u odnosu na stanje prije obnove.

Imali smo priliku nazočiti pregledu, odnosno dijagnosticiranju stanja, u dva stana na Čardaku, u kojima su sami stanari već investirali u zaštitu protiv vlage, i gljivica, odnosno pljesni, koje se javljaju, s ciljem da zaštite zdravlje.

Današnje termovizijsko snimanje (IC snimanje) pokazalo je poražavajuće rezultate samostalnih poduhvata koji znače samo bacanje novaca nakon loše obnove zgrade na Čardaku koja je "samo" 13 godina zjapila bez krova i prokišnjavala i u kojoj propada novoizgrađeni sustav centralnog grijanja koji je državu stajao samo stotinu tisuća eurića, što je desetina cjelokupne investicije i s kojim su se novcima mogli obnoviti deseci privatnih domova u razrušenoj Lici.

MASKENBAL U ŽABICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. siječnja 2016. u 9.40 sati

ŽABICA - Mjesni odbor i NK Velebit organiziraju tradicionalni maskenbal u subotu 30. siječnja s početkom u 20 sati.

Maskenbal je u Domu u Žabici. Priređena je bogata tombola, a biti će izbor naj maske i bogat glazbeno-zabavni program uz grupu Noćne ptice.
Ulaz 20,00 kn, za maske ulaz slobodan.

Usputnica

OTEŽAN PROMET NA ČARDAKU

Gradnja kanalizacije u Ulici 118. brigade HV-a u Gospiću
Gradnja kanalizacije u Ulici 118. brigade HV-a u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. SIJEČNJA 2016. U 20.45 SATI

GOSPIĆ - Jučer su radnici i strojevi zagrebačke tvrtke nastavili radove na izgradnji gradske kanalizacije u Lipovskoj i u Ulici 188. brigade HV-a ispod Doma zdravlja.

Danas se u tome dijelu grada promet odvijao otežano i s preusmjeravanjima. Teški strojevi jučer su počeli s kopanjem kanala i polaganjem cijevi. Materijal se frezom kopa i usitnjava, a nakon polaganja cijevi vraća se natrag, čime se ubrzava cijeli proces izgradnje. (MaČ)

Pučko otvoreno učilište dr. A. Starčevića Gospić

LIČKO PRELO, MALE MAŠKARE …

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. siječnja 2016. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića priređuje tradicionalnu kazališnu predstavu Ličko prelo.
Već godinama članovi Folklornog ansambla pučkog uspješno izvode i nadograđuju ovaj glazbeno-scenski prikaz starih ličkih običaja. Prelo se ovaj put održava u srijedu, 27. siječnja s početkom u 19.30 sati u velikoj dvorani.

Ulaznice po 20 kuna su u pretprodaji.

Grad Gospić i Pučko otvoreno organiziraju Dječje maškare 2016. i ples pod maskama, te izbor kraljice 2016., izbor naj maske i naj maškarane grupe. Osigurane su bogate nagrada.
Priredba će biti 6-veljače u 16 sati u Pučkom, očekuje se bogat zabavno - glazbeni program -klaunski show, animatori, face painting, izrade ludih frizura, besplatno digitalno slikanje i expres izrada slika …

Pored toga, Pučko organizira i učenje stranih jezika. Do 29. siječnja u tijeku je upis za učenje engleskog i njemačkog jezika po verificiranom programu stranih jezika za odrasle (CEF)- europski standard (pripremni i završni moduli A i B razine). Trajanje programa po modulu je 70 školskih sati, 2 x 2 školska sata tjedno (popodne), cijena je 2.200 kuna plus 220 kuna za literaturu. Mogućnost plaćanja u četiri obroka. Završni ispit stoji 400 kuna.

Nakon uspješno završenog pripremnog modula polaznik dobije uvjerenje, a nakon položenog ispita na kraju završnog modula polaznik stječe svjedodžbu o znanju stranog jezika po CEF-u (europski standard). Svjedodžba je javna isprava.

Pučko organizira i osnovni tečaj ovih stranih jezika od prvog do šestog stupnja (neverificirani program). Tečaj traje 60 školskih sati, i to dva puta po dva sata tjedno. Cijena je 1500 kuna i 200 kuna za literaturu, a može se platiti u tri obroka. (MaČ)

Gradnja gospićka kanalizacije

KOPANJE U ULICI 118. BRIGADE

Nastavak gradnje kanalizacije u Gospiću
Nastavak gradnje kanalizacije u Gospiću

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. siječnja 2016. u 15.00 sati

GOSPIĆ - Iako je sredina tradicionalno najžešće zime u Lici danas u Lipovksoj i u ulici 118. brigade nastavljeni radovi na gradnji kanalizacije.

Za upravljačem specijalnog stroja kakva su samo dva u Hrvatskoj zatekli smo Nedjeljka Arambašića iz tvrtke Braco kop iz Zagreba. On je upravljao jednim od dva stroja u Hrvatskoj snage čak 500 konjskih snaga koji je polagano ali sigurno drobio lički kamen u Ulici 118. brigade nedaleko Čardaka.

Inače, danas u nastavljeni radovi u istočnom dijelu garda na izgradnji kanalizacije koji su krajem prošle godine povjereni zagrebačko trvtki Pionir. (MaČ)

VIDEO ZAPIS

">

Gracke investicije

RASTE NOVA PLACA

Radilište nove tržnice na gospićkoj placi/©Marko Čuljat Lika press
Radilište nove tržnice na gospićkoj placi/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. SIJEČNJA 2016. U 12.45 SATI

GOSPIĆ - O trošku Grada nastavljeni su radovi na izgradnji tržnice na gospićkoj placi u Smiljanskoj ulici.

Radnici cigle lipe lipilom umisto žbukom, a u tržnici bi trebalo bit mista za brojne proizvođače autohtonih prehrambenih artikala ka što su to primirice basa, škripavac, bika, koraba, kumpir, zelje … bez koji' je nezamisliva lička, odnosno gospićka kujinja. (MaČ)

GOSPIĆKI DOČEK NOVE 2016.

Čestitke u ponoć /© Marko Čuljat Lika press
Čestitke u ponoć /© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. siječnja 2016. u 0.50 sati, video dopuna u 2.20 sati

GOSPIĆ - Tradicionalni doček Nove godine na otvorenom okupio je i večeras brojne građane iako je bnilo prilično hladno. Na pozornici su bili domaći izvođači, a o trošku grada bilo je i kuvanog vina. Pred ponoć na pozornicu su stupili župan Milan Kolić i gradonačelnik Petar Krmpotić sa suradnicima.

Čestitke i najbolje želje građanima je uputio Krmpotić. Sve je završilo vatrometom. (MaČ)

VLOG S DOČEKA

">

DOČEK NOVE GODINE

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. prosinca 2015. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Po ustaljenoj tradiciji i doček Nove 2016. godine bit će organiziran na otvorenom. Na Staru godinu počinje zabava u 21.45 kad nastupa DJ Heć, u 22.45 Glorija, a u 23.45 Tajno ime.
Zabava će potrajati sat iza ponoći. U ponoć će gradonačelnik Petar Krmpotić, uputiti čestitku.
Za doček će Grad častiti kobasicama i vinom, a ponovno će biti i vatromet.

19. sjednica Gradskog vijeća

ŠAROLIKA PITANJA VIJEĆNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2015. u 19.30sati

GOSPIĆ -Pod predsjedavanjem Petra Radoševića održana je 19. sjednica Gradskog vijeća. Na početku su vijećnici postavljali pitanja na koje je u pravilu odgovarao gradonačelnik Petar Krmpotić.

Prvo se pitanje odnosilo na poslovanje lokalne radijske postaje u Gospiću o kojoj se proširila vijest da je u stečaju. Krmpotić je odgovorio da je Grad Gospić u tome trgovačkom društvu vlasnik s 40 posto udjela kao i Županija i da za objavljivanje informacija Radio ispostavlja račune. Vijećnici su ponovo tražili izvješće o konjima bez nadzora, a izrazili su i nezadovoljstvo novom regulacijom prometa u Gospiću. Istaknuto je kako policija svojim automobilima priječi pješake ispred svoje postaje gdje se mora hodati po cesti.
Vijećnici su večeras saznali da doček Nove godine neće biti pod šatorom. Jednog vijećnika je zanimalo slabije kićenje Ličkog Osika te rad ureda za europske projekte. Čulo se da ovogodišnje kićenje stoji 247 tisuća kuna i da će se platiti u siječnju iduće godine. (MaČ)

Gospićki adventski sajam

VEČERAS JE SJAJILO NA SVE STRANE

Članovi HKUD-a Lika Lički Osik za nastupa u Gospiću/©Marko Čuljat Lika press
Članovi HKUD-a Lika Lički Osik za nastupa u Gospiću/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19.prosinca 2015. u 21.30 sati

GOSPIĆ - I danas je bilo živo na Trgu Stjepana Radića gdje je održava adventski sajam. Večeras je nastupio HKUD Lika izLičkog Osika. Bilo je plesa i uz ličku dangubicu. Grad je svijetlio na sve strane.

Ispred zagrade Hrvatskih šuma večeras je, četvrte nedjelje došašća, zasvijetlila prigodna rasvjeta s jaslicama u kojima su likovi napravljeni od slame. Dok smo obilazili grad zatekli smo i msgra. Milu Čančara, gospićkog župnika, u obilasku adventskih svijeća. Bilo je i nešto šetača koji su uživali u blagdanskom svjetlu. (MaČ)

VIDEO ZAPIS S TRGA


">

Blagdanski sajam

ODUŠEVLJENJE PAZARIŠKIM FOLKLOROM

Prvog dana prvog adventskog sajma oduševili su mladi Pazarištani svojim plesom i pjesmom.

Nova vizura gospićkog trga
Nova vizura gospićkog trga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. prosinca 2015. u 13.10 sati, VIDEO DOPUNA U 19.45 SATI

GOSPIĆ - Na Trgu Stjepana Radića danas je gradonačelnik Petar Krmpotić građanima čestitao nadolazeće blagdane čime i počeo prvi trodnevni adventski sajam.

Sajam je Grad organizirao uz pomoć obrtničkih komora, udruga i škola. U jednom šatoru bila je birtija Šangaj, kako su nekada zvali Bubaševu birtiju u Gospiću. Komunalcisu jučer podigli i dvije kućice, jedna je namijenjena za Djeda Božićnjaka, a druga za jaslice. Na sajmu će ovih danas nastupiti i brojni KUD-ovi. Danas je Gospićane oduševio nastup Folklorna skupina Velebit iz Pazarišta. (MaČ)

VLOG SA SAJMA
">

LIČKI PLESOVI

">

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

21. PROSINCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2015. u 9.00 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća sazvao je 19. redovnu sjednicu za ponedjeljak, 21. prosinca.

Za sjednicu je predložio 24 točke dnevnog reda koje se većinom odnose na financijsko poslovanje u idućoj godini. Naime, pred vijećnicima se nalaze planovi rada brojnih gradskih institucija koja koriste proračunska sredstva, te i sam prijedlog novog proračuna. Nov i proračun bit će "težak" 67,6 milijuna kuna. (MaČ)

U susret blagdanima

NASTUP MAŽORETKINJA I NOVO RUHO TRGA

Nastup mažoretkinja
Nastup mažoretkinja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2015. u 20.50 sati

GOSPIĆ - Danima je gradom zavladala blagdanska atmosfera. Učestali su nastupi raznih kulturnih skupina. Tako su večeras s gospićkim mažoretkinjama nastupile i gošće iz Velike Gorice.
Na Trgu Stjepana Radića komunalci za petak pripremaju objekte za žive jaslice koje će biti u sklopu obilježavanja blagdana. (MaČ)

U susret blagdanima

ADVENT U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2015. u 9.50 sati

GOSPIĆ - Ove godine po prvi put Grad Gospić organizira trodnevno događanje- Advent u Gospiću od 18. do 20. prosinca na središnjem Trgu Stjepana Radića.

Gospićki advent počinje u petak u 11 sati na tijekom tri dana bit će nastupi brojnih KUD-ova.

PROGRAM ADVENTA U GOSPIĆU

18. prosinca /petak/ od 11,00 sati do 21,00 sat
11,00 sati otvorenje ADVENTA
12,00 sati nastup Folklornog sastava Velebit Donje Pazarište
15,00 - 20,00 žive božićne jaslice
17,00 sati nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića
18,00 sati nastup HKUD-a Široka Kula

19. prosinca /subota / od 11,00 sati do 21,00 sat
15,00 - 20,00 žive božićne jaslice
12,00 sati nastup Gradskog zbor Vile Velebita
14,00 nastup Folklornog ansambla dr. Ante Starčevića Gospić
18,00 sati nastup HKUD-a Lika Lički Osik

20. prosinca /nedjelja / od 12,00 sati do 20,00 sati
15,00 - 20,00 žive božićne jaslice
13,00 sati nastup Folklornog sastava Degenija Gospić
15,00 sati doček Djeda Božićnjaka / slikanje /Amatersko kazalište POU Dr. Ante Starčević


(MaČ)

Božićni sajam

VOLONTERI U PUNOJ AKCIJI

Volonterski štand DND-a u Gospiću
Volonterski štand DND-a u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2015. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Danas i sutra vremenu od 9 do 16 dati aktivisti Društva Naša djeca na Trgu Stjepana Radića organizirali su tradicionalni božićni sajam.

Volonteri i članovi DND-a u suradnji s Odsjekom za učiteljski studij u Gospiću pripremili su pregršt božićnih ukrasa, čestitki i aranžmana kako bi na taj način sakupili donacije za daljnji rad Društva. (MaČ)

Opća bolnica Gospić

PRVA GODINA HEMODIJALIZE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. PROSINCA 2015. U 14.45 SATGI

GOSPIĆ - Već je prošla godina dana kako je gospićka bolnica preuzela dijalizu.

U toj godini broj pacijenata je povećan s 18 na 24 pacijenta. Istodobno je u Bolnici
omogućen besplatni internet za sve bolesnike na odjelima i ambulantama, odnosno popularno wi-fi free! Također kao doprinos sigurnosti bolesnika postavljen je na sve ulaze u Bolnicu video nadzor.

Korištenje europskih fondova u Gospiću

EURI ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

Osigurana su sredstva za 23 pomoćnika u gospićkim školama.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. prosinca 2015. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Danas je održana konferencija o radu pomoćnika u sredn jim i osnovnim školama na području grada.

Gradu je u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, temeljem Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama odobreno financiranje projekta Gradimo obrazovanje s pravom inkluzijom, odnosno uključenjem - prevladajmo teškoće u iznosu od 900 tisuća kuna.

Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda. Tim projektom zaposlene su 23 osobe koje su uključene (inkluzirane) u obrazovanje za pomoćnika učenicima s teškoćama u razvoju u školama kojima je Grad osnivač.

Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i inkluzije (uključivanje) u odgojno-obrazovne procese za 23 učenika s teškoćama s područja grada kroz omogućavanje boljeg pristupa obrazovanju kako bi se izjednačile njihove mogućnosti za potpuno uključivanje (inkluziranje) u odgojno obrazovni sustav. (MaČ)

Blagdanska čestitka iz Pazarišta

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2015. u 20.00 sati

DONJE PAZARIŠTE - Ekipa Folklorne skupine Velebit i ove je godine bila kreativna, te je osmislila, pripremila i snimila novu blagdansku čestitku, koju ćemo pokloniti vama i dragim čitateljima i gledateljima Vašeg portala i YouTube kanala.

U nadi da će naći mjesta za objavu, zahvaljujemo se na suradnji i prostoru kojeg nam omogućujete u Ličkim novinama. Svako dobro Vam želimo u nadolazećim blagdanima:

">

Perom i kamerom po Gospiću

OBNOVA I IZGRADNJA NE PRESTAJU

Iako je prosinac, blaga je zima pa su mogući i građevinski radovi.

Gradnja kanalizacije u Lipovskoj ulici u Gospičću /© MArko Čulajt Lika press
Gradnja kanalizacije u Lipovskoj ulici u Gospičću /© MArko Čulajt Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2015. u 1415 sati

GOSPIĆ - Ovih dana gospićkim ulicama polagano se širi blatno koje automobili raznose nakon prolaska nekim gospićkim ulicama u kojima su u punom jeku radovi na izgradnji gradske kanalizacije.

Kod Elektrolike u Lipovskoj ulici radnici zagrebačkog Pionira kopaju kanal za polaganje cijevi za otpadne vode. Mjestimično idu do dubine od ček šest metara. Prvi dio ulice, od Bilajske, je već završen s polaganjem cijeni ali je asfaltiranje onemogućeno zbog - hladnoće koji ipak asfalt ne podnosi.

Na jednoj obiteljskoj kući na Čardaku zatekli smo majstora pri postavljanju krova na dvorišnom objektu, a stambeni objekt je bio obložen debelim stiroporom po EU standardima što se čini predebelim i neuglednim. Pred kućom je još bilo drvene građe koju treba ugraditi.

Kroz podne smo na Čardaku zatekli i četveročlanu ekipu Usluge koja je u tome dijelu grada ispitivala vodovod. Imali su specijalni uređaj koji je mjerio svašta i pokazivao gubitke vode u vodovodu u tome dijelu grada koje su registrirali kontrolni uređaji. Zbog toga je možda u nekim dijelovima grada danas bilo i povremenih prekida u vodoopskrbi. (MaČ)

Iz gospićkog Komunalca

DERATIZACIJA PODRUMA

Deratizacija podruma na Čardaku
Deratizacija podruma na Čardaku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2015. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Danas su tri grupe radnika Komunalca i specijalizirane tvrtke AD libitum iz Zagreba obavljali deratizaciju podruma i potkrovlja.

U prije dvije godine postavljene deratizacijske kutije dva puta godišnje se zamjenjuju otrovni mamci protiv štetnih glodavaca - miša i štakora.

U Komunalcu smo saznali da se deratizacija obavlja na račun pričuve u svim gospićkim stambenim zgradama za koje oni vode pričuvu. Josip Krmpotić, voditelj pričuve ističe da je u zgradama osjetno smanjen broj glodavaca. (MaČ)

Društvo naša djeca

BOŽIĆNI SAJAM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. PROSINCA 2015. U 17.40 SATI

GOSPIĆ - Društvo Naša djecau petak i subotu (11. i 12. prosinca) na Trgu Stjepana Radića u održava božićni sajam u vremenu od 9 do 16 sati.
- Već tradicionalno, volonteri i članovi DND-a u suradnji s Odsjekom za učiteljski studij u Gospiću pripremili su pregršt božićnih ukrasa, čestitki i aranžmana kako bi na taj način sakupili donacije za daljnji rad naše Udruge. Sve ponuđeno na sajmu nema cijenu, donira se prema želji i mogućnostima, a zauzvrat se izabire nešto od ponuđenog. Zahvaljujući našim sajmovima i donacijama građana udruga i dalje odrađuje aktivnosti za djecu u gradu Gospiću. - Sanja Puškarić, predsjednica DND-a Gospić. (MaČ)