POČETNAARHIVAGalerijawww LSŽ
U GOSPIĆU I OKOLICI
USPJEŠNA EVAKUACIJA ŽUPANIJE
POČAST ANTI STARČEVIĆU
BRIGA ZA OPSTANAK ŽUPANIJE I RADIO POSTAJE
VJEŽBA U GOSPIĆU
MINISTAR ROMIĆ BIO U GOSPIĆU
SJEDNICA 24. VELJAČE
ISPIT ZA ZAŠTITU BILJA
OBRAZOVANJE ZA UPORABU PESTICIDA
NOVA ZNANJA O RUKOVANJU PESTICIDIMA

Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture

U GOSPIĆU I OKOLICI

U planu su investicije od 235 milijuna kuna na području Gospića, Ličkog Osika i Perušića.

Gospićki sastanak o vodoopskrbi i odvodnji/©Marko Čuljat Lika press
Gospićki sastanak o vodoopskrbi i odvodnji/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. ožujka 2016. u 18.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - O programu izgradnje i dogradnje sustava javne odvodnje otpadnih voda te vodoopskrbe na području aglomeracije koja obuhvaća Gospić, Lički Osik i Perušić danas je najodgovornije čelnike s tog područja i predstavnike Hrvatskih vode informirao Josip Jozić, konzalting inženjer iz tvrtke WYG savjetovanje iz Zagreba, koja je izradila studiju izvodljivosti.

Ova studija je temeljni i jedan od najvažnijih dijelova studijsko - projektne dokumentacije koju je potrebno izraditi u cilju apliciranja, odnosno prijave, dogradnje sustava javne odvodnje za sufinanciranje iz fondova Europske unije. Studiju izvodljivosti izradila je zajednica tvrtki na čelu s WYG savjetovanje d.o.o. iz Zagreba. Njenu izradu sa studijom utjecaja na okoliš ugovorila je prošle godine gospićka komunalna tvrtka Usluga d.o.o. Vrijednost ovog posla je gotovo 1,5 milijuna kuna neto. Veći dio troška, 90 posto, snose Hrvatske vode, a ostatak Usluga Gospić.

- Nositelj posla je Usluga kao isporučitelj vodnih usluga, a partneri su Grad Gospić i Općina Perušić. Studija je dio projekta kojim će se zadovoljiti direktive o kakvoći vode za piće i pročišćavanju gradskih otpadnih voda što se treba realizirati kroz operativni program konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje Europske unije 2014-2020. čime će se postići dva specifična cilja. Prvi je razvoj sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja vode, a drugi je poboljšanje javnog vodoopskrbnog sustava sa svrhom osiguranja kvalitete i sigurnosti opskrbe pitkom vodom. - rekao je na početku sastanka Mile Uremović, tehnički rukovoditelj Usluge Gospić.

U suradnji s Hrvatskim vodama izrađena je studija izvedivosti izrade projektne dokumentacije i izradu aplikacije za prijavu projekta za sufinanciranje iz EU fondova. Nakon toga izvršen je postupak javne nabave za izradu studije izvedivosti temeljem kojeg je zaključen ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem tvrtkom WYG savjetovanje d.o.o. Realizacija ugovora će ukupno trajati godinu dana, a završetak je krajem travnja ove godine. O svemu tome je govorio Josip Jozić, konzalting inženjer iz tvrtke WYG.

Jozić je u svome izlaganju iznio više varijanti rješavanja kako vodoopskrbe tako i otpadnih voda na kome će području narednih nekoliko godina biti mnogo posla. Predložene varijante i analize sagledale su postojeće stanje vodnih usluga, procjenu budućeg kretanja broja stanovnika, razvoj turizma i industrije te zaštitu izvorišta, mora i okoliša. Utvrđene su i granice aglomeracije, a analiza treba dokazati opravdanost poslova na zaštiti voda. Na tome području najveće je izvorište Mrđenovac, ima ih još osam sveukupne izdašnosti 80 litara vode u sekundi. Međutim, dio tih izvora opreko ljeta - presuši. Izvorišta su na rubnim dijelovima i sama dobava je skupa.

- Na ovom je području 415 kilometara cjevovoda, od kojih je deset posto prilično staro i napravljeno je od azbestno-cementnih cijevi što treba zamijeniti. U tim dijelovima su i veliki gubici vode.- istakao je Jozić.

Čulo se da je godišnja "proizvodnja" vode 2,5 milijuna "kubika" i da se fakturira samo 800 tisuća kubika. Najveći je potrošač Opća bolnica Gospić, a zatim starački dom i okružni zatvor.

Što se tiče odvodnje najviše je napravljeno na gospićkom području gdje je proradio i pročistač, a i dalje se gradi kanalizacijski sustav. Međutim, dio je zastario, pa u najužem središtu treba graditi novi i to dva sustava, jedan za oborinske vode, a drugi za otpadne vode čime će se spriječiti širenje smrada kroz slivnike.

U Ličkom Osiku je ovih godina izgrađena nova mreža za odvodnju otpadnih voda, kao i u Perušiću gdje uskoro treba početi i pročišćavanje. Uskoro će trebati donijeti konačnu odluku kako riješiti otpadne vode. Naime, postoji nekoliko varijanti, a najpovoljnija je da se sve otpadne vode svedu u Gospić gdje bi se trebao pojačati kapacitet pročistača.

Ukupne investicije u do/gradnju odvodnje i vodoopskrbe procijenjene su na 235 milijuna kuna. Prema Jozićevim riječima 144 milijuna treba utrošiti u izgradnju odvodnje, te 13 kilometara vodovoda …, a jedan od problem koji još nije riješen je i zbrinjavanje mulja nakon pročišćavanja voda. Za godinu dana treba izraditi dokumentaciju za korištenje europskih sredstava koja u ovoj investiciji mogu sudjelovati sa 71 posto, a ostatak treba osigurati RH i lokalna samouprava na koju će otpasti samo desetak milijuna kuna investicije. U konačnici, procjenjuje se da će cijena "kubika" vode sa sadašnjih 13 kuna skočiti na 21 kunu za one korisnike koji budu priključeni i na odvodnju.

Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik zahvalio se Hrvatskim vodama na svemu učinjenom na dosadašnjoj izgradnji gospićkog ustava odvodnje. Dragana Hećimovića, zamjenika perušićkog načelnika zanimalo je što će biti s njihovim pročistačem ako se bude išlo na jedan zajednički…

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJEGospićka vježba civilne zaštite

USPJEŠNA EVAKUACIJA ŽUPANIJE

Vatrogasci spašavaju kotlovničara/©MArko Čuljat LIka press
Vatrogasci spašavaju kotlovničara/©MArko Čuljat LIka press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. veljače 2016. u 23.45 sati

GOSPIĆ - Danas iza podnevna održana je prva vježba civilne zaštite u kojoj su sudjelovale sve žurne službe.

Dogodila se eksplozija u županijskoj kotlovnici i povrijeđen je kotlovničar, a nakon evakuacije službenika, jedna je osoba ostala na gornjoj etaži koju je trebalo spasiti. Osim toga, trebalo je ugasiti požar na automobilu i pomaknuti ga da ne ometa spašavanje povrijeđenih.
Pripadnici gospićke vatrogasne postrojbe korektno su odradili zadaću i sve je završeno bez većih žrtava i štete. (MaČ)

Prvi lički vlog o vježbi civilne zaštite


Veliki Žitnik

POČAST ANTI STARČEVIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. VELJAČE 2016. U 22.45 SATI

VELIKI ŽITNIK - Povodom obilježavanja 120. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića
čiji rođendan 23. svibnja Ličko-senjska županija slavi kao svoj Dan izaslanstvo je danas posjetilo je Spomen-dom dr. Ante Starčevića i položilo vijenac i zapalilo svijeće kod njegove biste u znak zahvalnosti i vječnog spomena na velikog hrvatskog političara i ideologa.

Poseban značaj ovoj obljetnici iskazati će se postavljanjem izložbe posvećene životu i djelu dr. Ante Starčevića u izložbenom prostoru Autobusnog kolodvora u Zagrebu u organizaciji Državnog arhiva Gospić i suradnji s Ličko-senjskom županijom i Zagrebačkim holdingom d.o.o. Izložba čijem otvorenju će u nedjelju 28. veljače na dan smrti Starčevića. Za Hrvate, Otac Domovine, odnosno dr. Ante Starčević jest ponos hrvatskog naroda koji je nadahnuo buduće naraštaje vjerom i snagom u samostalnu i suverenu državu, u narod svjestan svojeg povijesnog identiteta i kulturne snage.

18. sjednica Županijske skupštine

BRIGA ZA OPSTANAK ŽUPANIJE I RADIO POSTAJE

Na aktualnom satu samo dva člana Skupštine postavila pitanje.

Pred početak sjednice u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Pred početak sjednice u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. veljače 2016. u 12.50 sati

GOSPIĆ - Točno u zakazano vrijeme na današnju 18. sjednicu Županijske skupštine došlo je 27 od 32 člana Skupštine. Sjednicu je otvorio predsjednik Darko Milinović, a rad je počeo pitanjima dvojice članova Skupštine iz redova oporbe.

Stipu Ćaćića zanimao je opstanak Županije s obzirom da ju je tvrtka Koning tužila za 20 milijuna kuna za radove u Stinici, a vodi se još sporova te će biti još troškova. Osim toga, naglasio je Ćaćić, Vlada se zalaže za ukidanje županija.

Odgovorio je župan Milan Kolić, rekavši da nije tužena Županija nego Lučka uprava Senj, ali da Koning, čiji je vlasnik bio donedavni potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, nije izveo ugovorene radove.
- Ukidanje županija nije stav ove Vlade, mi smo godinama statistički bili pri vrhu po brutoproduktu, a sada smo znatno niže. Prošla Vlada je smanjila investicije na našem području, a nije ni realizirala najavu izgradnje sustava HE u Kosinju. Ličko-senjska županije se na dovodi u upitnost, ova će aktualna vlast učiniti sve da ona opstane. Dogovaramo realizaciju programa koju su bili stopirani.- rekao je Kolić.
- Imam osjećaj da Županija puca po šavovima, izgubili ste dožupane, Radio Gospić. - odgovorio je Ćaćić Koliću.

Tomislava Zrinskog zanimalo je stanje na Županijskom radiju radio Gospiću za koji je čuo da je u stečaju i gdje je otišao novac, te zašto nije odobreno snimanje današnje sjednice.

- Danas je prije početka sjednice bio jedan snimatelj i netragom je nestao. Sjednice su javne.-odgovorio mu je predsjedavajući Milinović.

- Županijski radio je imao četiri vlasnika, a posljednja Vlada je zabranila doniranje informiranja i uvela PDV. Samo s osnova PDV-a radio ima obvezu od 600 tisuća kuna. Radio još nije u stečaju, a isplaćene su plaće za studeni. -odgovorio je Kolić. (MaČ)

U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU CIVILNE ZAŠTITE

VJEŽBA U GOSPIĆU

U petak je vježba spašavanja civilne zaštite.

Gospićki vatrogasci u akciji/©Arhiva Lika pressa Gospić
Gospićki vatrogasci u akciji/©Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
232. veljače 2016. u 12.55 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske DUZS Područni ured Gospić i Ličko-senjska županija s ciljem utvrđivanja spremnosti operativnih snaga civilne zaštite 26. veljače provode vježbu zaštite i spašavanja Županija 2016.

Tema vježbe jest angažiranje i koordinacija žurnih službi u slučaju požara u zgradi Ličko-senjske županije, dr. Franje Tuđmana 4., a predviđeno trajanje vježbe je od 13.30 do 14.30 sati u županijskom dvorištu do parka Kolakovac.

U izvođenju vježbe osim Ličko-senjske županije i PUZS Gospić sudjelovati će Javna vatrogasna postrojba Gospić, Hitna medicinska pomoć ličko-senjska, Policijska uprava ličko-senjska Policijska postaja Gospić, Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa i Stožer zaštite i spašavanja Grada Gospića.

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, koji je 1. ožujka Gospić će biti i domaćin smotre i svečane akademije na nacionalnoj razini. Tog dana u 10 sati na Trgu Stjepana Radić bit će smotra opreme operativnih snaga grada Gospića, a u 11 sati u kinu Korzo počet će svečana nacionalna akademije na kojoj se očekuju izaslanstva iz cijele države. (MaČ)

Razminiravanje

MINISTAR ROMIĆ BIO U GOSPIĆU

Na prvom službenom obilasku županije ministar poljoprivrede bio u Gospiću.

Ministar Romić (u sredini) na sastanku u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Ministar Romić (u sredini) na sastanku u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2016. u 14.40 sati

GOSPIĆ - Na prvom obilasku neke hrvatske županije danas je u Gospiću boravio ministar poljoprivrede Davor Romić.

Činom posjete minama najzagađenijom hrvatskoj županiji ministar Romić iskazao je značaj koji nova vlada pridaje proizvodnji hrane i smanjenju ovisnosti od uvoza. U Ličko-senjskoj županiji i 21 godinu nakon rata pod minama je još uvijek površina od 145 četvornih kilometara što je prepoznala i Europska unija koja je osigurala dio sredstava za razminiravanje u okolici Gospića, Otočca i Donjeg Lapca što je danas nastavljeno u Ribniku.

- Razminiravanje poljoprivrednih površina je od strateškog značaja za županiju u kojoj je 4600 OPG-va, a dvije tisuće gospodarstava ostvaruje potporu u proizvodnji hrene.- rekao je na sastanku župan Milan Kolić.

- Ovaj projekt ima iznimno značenje ne samo za Ličko-senjsku županiju, već i za Hrvatsku, ali i z Europsku uniju koja je osigurala sredstva za razminiravanje. Nažalost, poljoprivredne površine su napuštene i zapuštene, a one su prirodni resurs koji se mora koristiti. Lika može biti prepoznatljiva po svojim prehrambenim proizvodima.- rekao je danas u Gospiću ministar Romić.

Od čelnika HCR-a iz Siska čulo se da je Lika još uvijek najzagađenija minama u Hrvatskoj. Ovog proljeća na području Like mine će se pokupiti s 4,6 četvornih kilometara kod Gospića, na 1,8 četvornih kilometara kod Otočca, te u Gornjim Lulićima kod Perušića i u Oravcu kod Donjeg Lapca, što će stajati 52 milijuna kuna. (MaČ)

Županijska skupština Gospiću

SJEDNICA 24. VELJAČE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. veljače 2016. u 20.20 sati

GOSPIĆ - Predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Darko Milinović, sazvao je danas 18. sjednicu za 24. veljače.

Na dnevnom redu su, nakon uobičajenog aktualnog sata, 32 točke. Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, na dnevnom redu je županovo izviješće o radu u drugoj polovici prošle godine. Nakon toga raspravit će se prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Ličko-senjske županije.
Dobar dio dnevnog reda odnosi se na zaključke o suglasnostima na izmjenu školskih statuta u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija vlasnik. (MaČ)

Obrazovanje poljoprivrednika

ISPIT ZA ZAŠTITU BILJA

Oko 300 poljoprivrednika pristupilo je obrazovanju i polaganju ispita o zaštiti bilja.

Jutros je predavanje držao magistar Tomac
Jutros je predavanje držao magistar Tomac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2016. u 21.45 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Ličko-senjske županije, a uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, oko 300 poljoprivrednika pristupilo je dodatnom obrazovanju u zaštiti bilja, te polaganju ispita nakon tečaja o održivom razvoju.

Cijeli postao organiziran je poradi zaštite okoliša prilikom uporabe zaštitnih sredstava u proizvodnji hrane. Gospićki tečaj trajao je dva dana, a danas su polaznici polagali i ispit nakon koga će oni koji su zadovoljili dobiti certifikat i moći će kupovati i rabiti zaštitna sredstva za bilje.

Na početku današnjeg predavanja od mr. sc. Marijana Tomca, agronoma iz splitskog učilišta Viritus, polaznici su čuli da godišnje od pesticida u svijetu nastrada dva milijuna ljudi.

Ovaj gospićki tečaj bio je četvrti po redu, a kako je još ostalo sredstava za sufinanciranje polaznika u Ličko-senjskoj županiji razmotrit će se mogućnost organiziranja još jednog tečaja za oko 70 polaznika. (MaČ)

Pomoć poljoprivrednicima

OBRAZOVANJE ZA UPORABU PESTICIDA

Već nekoliko puta organizirano je grupno obrazovanje za uporabu u zaštiti bilja.

Tomac prati početak rada tečaja u Gospiću
Tomac prati početak rada tečaja u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. siječnja 2016. u 17.15 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Ličko-senjske županije, a uz potporu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održano je nekoliko stručnih seminara o zaštiti bilja od raznih bolesti. Danas i sutra održava se seminar u Gospiću, a do sada je bilo preko 300 polaznika.

Polaznici seminara na kraju polažu ispit i ukoliko zadovolje dobivaju certifikat s kojim će moći nabavljati zaštitna sredstva za bilje, što će prilikom kupnje i najmanje količine biti dokaz da su završili tečaj o uporabi pesticida.

- Polaznici tečaja o održivoj uporabi pesticida su svi poljoprivrednici bez obzira kakav status imaju, da li su vlasnici OPG-a, ili su mali proizvođači u poljoprivredi. Ovo se sve provodi prema direktivama Europske unije.-izjavio je za Ličke novine mr. sc. Marijan Tomac, voditelj tečaja. (MaČ)

VIDEO ZAPIS IZ GOSPIĆA

">

NOVA ZNANJA O RUKOVANJU PESTICIDIMA

NOVA ZNANJA O RUKOVANJU PESTICIDIMA

Seminare su do sada završila 222 poljoprivrednika s gospićkog, otočkog i brinjskog područja.

Sudionici savjetovanja u Otočcu
Sudionici savjetovanja u Otočcu

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. siječnja 2016. u 10.00 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala sredstva za sufinanciranje izobrazbe o sigurnom rukovanju pesticidima za 375 polaznika.

Cijena izobrazbe po polazniku je 360 kuna. Od tog iznosa Ličko-senjska županija sufinancira 160 kuna po polazniku. Razliku u cijeni od 200 kuna plaćaju sami polaznici. Ukupna sredstva za sufinanciranje projekta izobrazbe o sigurnom rukovanju pesticidima iznose 60.000 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 48.000 tisuća kuna što čini 80 posto sredstava, a Ličko-senjska županija osigurala je 12.000 što čini 20 posto sredstava.

Izobrazba se do sad bila u Gospiću gdje su sudjelovala 44 polaznika, Otočcu gdje je bilo 128 polaznika i Brinju gdje je bilo 50 polaznika. To znači da su do sada za pravilnu uporabu pesticidima u organizaciji Ličko-senjske županije ukupno educirana 222 poljoprivrednika.

Zbog velikog interesa poljoprivrednika 21. i 22. siječnja održati će se jedna izobrazba u Gospiću, budući su poljoprivrednici trebali do 25. studenog 2015. god ishoditi certifikate za pravilno rukovanje pesticidima. (S. D.)