ličke novijne sport Ličke novine arhiva


 

USPJEH MLADIH GOSPIĆKIH ŠAHISTA

pavletić
Mirko Pavletić s medaljom

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2016. u 17:45 sati

GOSPIĆ - Dvojica kadeta Šahovskog kluba Gospić su proteklog vikenda ugodno iznenadili na kadetskom  prvenstvu Hrvatske.

Tako je Vid Šarić u konkurenciji kadeta do 16 godina osvojio vrlo dobro četvrto mjesto, a na svom prvom službenom nastupu osmogodišnji Mirko Pavletić između 60 šahista svog godišta bio jedanaesti.

Dok se Vid natjecao dva vikenda u Rijeci i Poreču, Mirko je nastupio ovog vikenda u Zadru i vratio se s brončanom medaljom za ostvarenih pet pobjeda i četiri poraza. Za četvrto mjesto među svojim vršnjacima, Vid je također osvojio preko 50 posto bodova, a i dvadeset bodova na reiting listi. Prema prikazanim igrama mladih ŠK Gospić ne mora strahovati za budućnost kluba iako dio seniora proživljava krizu uglavnom zbog neredovitog igranja i bavljenja šahom. (T. Č)

 
 

Skupština Paraglajding kluba Fenix Gospić

letači

IDEALNI UVJETI ZA LETENJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2016. u 20:30 sati

ŽABICA - U domu je održana skupština Paraglajding kluba Fenix. Uz rukovodstvo kluba nazočila je većina članova.

Uvodnu riječ  imao je predsjednik kluba Branislav Javorina u kojoj se osvrnuo na tekuću godinu i na dostignuća kluba, a posebni naglasak je bio na ostvarenoj velikoj želji kluba i njegovih članova na kupovini klupskog kombija.
- Kombi nam je bio prijeko potreban zbog sve većeg broja članova i količine oprema koju se teško uspijeva prebacivati do mjesta za trening ili za letenje. Za iduću godinu neki od planova je uređenje poletišta na vrhu Oštra. S tim bi dobili i mogućnost organiziranja natjecanja u neposrednoj blizini grada što bi svakako, uz određenu pomoć grada i turističke zajednice, izazvalo zanimanje i lokalnog stanovništva. Dolazak drugih letača bi svakako pomoglo i u samoj promociji regije kao i promociji ovoga sporta. Također je velika želja članova i Kluba je da se tijekom iduće godine završi uređenje klupskih prostorija.-istakao je Javornina.

Tajnik kluba Dragan Jagrić upoznao je članove sa promjenama koji se više tiču odgovornosti kluba prema članovima i obrnuto. Donesena su određena pravila ponašanja svih u klubu koja stupaju na snagu od iduće godine. Također bilo je riječi i o aktivnostima članova, odnosno na koji način popratiti svakog pojedinog člana na njegovom putu prema prvom visinskom letu. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog o povećanju članarine za iduću godinu. Razlog za podizanje članarine je kupovina kombija  i njegovo održavanje.

I na kraju, želja svih članova Klubu je približiti ovaj predivan sport što široj javnosti, a da bi to uspjeli potrebna im je pomoć lokalne sredine i grada. Ova sredina ima ogroman potencijal za razvitak ovog sporta zato što posjeduje sve ono što je bitno, a to su planine i vjetar, blizina mora koja se može vidjeti s nekih uzletišta mogla bi biti zanimljiva i turistima koji redovito dolaze na odmor u ovaj dio Hrvatske.

- Želimo se kao klub zahvaliti na dosadašnjoj pomoći Grada Gospića i Turističkoj zajednici na dosadašnjem razumijevanju i pomoći. Također veliko hvala i nesebičnoj pomoći donatorima, a posebno pivovari Ličanka iz Donjeg Pazarišta.-kaže predsjednik Javornina. (MaČ)

 
 

Osvrt na jednu rijetku sportsku knjigu

lika

LIKA U ZAGREBU

Posvećena je hrvačima, u prvom redu Ličanima.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2016. u 21:30 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Prilikom jednog hrvačkog turnira ove godine u dvorani smo zapazili poznati logotip Like iz Zagreba. Autor ga već dugo pamti, a pamte ga i brojne generacije ne samo hrvača Ličana zbog kojih je klub i osnovan prije pola stoljeća.

            Naime, raseljavanje Like i odlazak njenih stanovnika trbuvom za kruvom traje već stoljećima. Tako je bilo i šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su gospićki rvači otišli u Zagreb u neke druge klubove kako bi mogli nastaviti željeno školovanje poslije srednje škole.

            U hrvatskoj metropoli bilo je već bezbroj Ličana koji su bili spremni pomoći tim mladićima da se snađu u velegradu. Među prvima je bio poznati književnik Pero Budak, tada je već u Zagrebu bio i Anton Slavko Asić, gospićki nastavnik tjelovježbe, bilo je bome i drugi ljudi, među kojima i generala i novinara koji su se organizirali i osnovali TAK Liku - to vam znači teško atletski klub, kako se tad rvanje raspoređivalo u tešku atletiku. U ekipi je bio i nezaboravni Dragan Mirić iz Korenice koji je kašnje vodio klub i agenciju Lika sport turist, a bogme i neke druge manifestacije kao recimo koncerte poznatih pjevača u Jasikovcu, ne u unome u Korenici vengo u Gospiću.
Tadare su već u Zagrebu bili i hrvači poput Josipa Čorka i Milana Špalja, došao je i gospićki trener Šuper i ekipa je postajala sve veća i veća i čvršća na strunjačama.

            O svemu tome ove godine je uz zlatni jubilej objavljena i knjiga Milana Ilića "Lika u Zagrebu s podnaslovom rvački klub Lika". Nevelika je to knjiga od dvista stranica i s bezbroj fotografija rvača, ali i s podacima o njihovim rezultatima u raznim natjecanjima i osvajanjima medalja.

 
senj

KONJIČKI KLUB ANA SENJ

konji senj

UDRUGA ZA TERAPIJSKO JAHANJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. studenoga 2016. u 20:00 sati

SENJ - Osnovna ideja za nastanak i početak djelovanja Konjičkog kluba Ana od samog osnutka 2013. bilo je upravo organiziranje i provođenje terapijskog jahanja - ali terapijsko jahanje je i na dalje osnovna djelatnost Ane koju će provoditi kao kvalitetno i sigurno usvajanje jahaće vještine i djelotvorna, sigurna i stimulativna terapija djeci i osobama s oštećenjima koje značajno poboljšava njihovo fizičko i psihičko zdravlje te im omogućuje druženje i kretanje van uobičajenog zatvorenog obiteljskog kruga i boravak na čistom zraku u prirodnom okruženju.

- Kroz našu djelatnost nastojimo pomoći mladima i djeci da radeći s konjima nauče živjeti bez ovisnosti, da prihvaćaju osobe s invalidnošću kao sebi jednake, te da nauče cijeniti prirodu i druga živa bića.- kaže Jure Turina, predsjednik Kluba.

U terapijski programu primaju djecu, mlade i odrasle s raznim dijagnozama od cerebralne paralize, multiple skleroze, mišićne distrofije, spine bifide, s tjelesnim hendikepima izazvanih cerebralnom paralizom poput raznih plegija, pareza (tetra, di, para ili hemi), s posljedicama nakon preživljenog traumatskog oštećenja centralnog nervnog sistema, djecu s vizualnim, slušnim ili govornim smetnjama, djecu s mentalnom retardacijom, sindroma Down, pervazivnim razvojnim poremećajima: ADHD, autizmom, ali isto tako primaju i hiperaktivnu djecu i mlade i/ili odrasle s problemima u ponašanju ili emocionalnim problemima, ali isto tako primaju i odrasle nakon preboljenog moždanog inzulta ili nakon prometnih nesreća s neurološkim posljedicama.

Ana je novoosnovana udruga u gradu Senj zbog iznimne potrebe roditelja i djece da zajedničkim djelovanjem da se osmisle sadržaji i podigne kvaliteta života za djecu s teškoćama u razvoju

Konjicki Klub Ana je oraganzirao Drugu konjogojsku izložbu pod pokroviteljstvom predsjednice RH i Ministrastva poljoprivrede. Ova izložba od velikog je značaja za vlasnike konja gdje im se grla ocjenjuju .Cilj izložbe poziva otkupljivače konja da dođu pogledati grla kakvima raspolažu Ličko-senjska i Primorsko-goranska županija.

- Za iduću godinu Konjički klub Ana organizira izložbu pod pokroviteljstvom Europske unije po prvi put u Hrvatskoj hoćemo da se pasimana hrvatskog hladnokrvnjaka prepozna i u Brisselu s ciljem da seljaka zadržimo na selu i obogatimo nas kraj.-kaže Turina., i dodaje da se priprema i natjecanje u preponskom jahanju. (MaČ)

senj

senj

 

Šahisti Karlobagu u spomen

šah bag
Majstorski kandidat Čanić u srazu s Fide majstorom Savićem

NENAD LEVAR POBJEDNIK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. studenoga 2016. u 22:45 sati

KARLOBAG - Dvadeset šahista iz pet klubova okupilo se na turniru prigodom obilježavanja Dana općine Karlobag.

U dobroj organizaciji domaćina igralo se 13 kola, a najbolji je bio Fide majstor Nenad Levar, član Šahovskog kluba Karlobag s osvojenih 11,5 bodova ispred klupskog kolege Maroja Jerkovića, majstorskog kandidata koji je osvojio pol boda manje.

Dalje slijede Goran Tomljenović MK ŠK Velebit Senj s 10 bodova, Jadranko Baljak I kat. Velebit 9,5, Miroslav Savić Fide majstor, ŠK Karlobag 9,5, Miljenko Vukelić III. kat. Velebit, 8, Tomislav Čanić, MK, ŠK Gospić, 7,5, Ivan Bukovac I, ŠK Gospić 7, Ranko Glad, ŠK Rječina Dražice 6,5, zatim Senjani Drvar Miroslav, Dragoljub Gradišer, Ivan Prpić i Milan Prpić sa 6 bodova, Milan Kuga, ŠK Gospić, 5,5, Darko Jakešević, ŠK Gospić, 4,5, Silvio Franolić Kukina ŠK Gospić 4, Boris Smojver i Mladen Kukina Karlobag 3, Vid Šarić, ŠK Gospić 3 i Željko Vrban, Karlobag 2,5 osvojena boda.

Zamjenik načelnika općine Boris Smojver, koji je i sam sudjelovao na turniru pozdravio je sve šahiste i podijelio im nagrade. Prvoplasiranom Nenadu Levaru pripao je pobjednički pehar i diploma, a petorici prvoplasiranih uz diplomu i novčana nagrada. (T. Č.)

 
romana
Za vrijeme Romanine utakmice u Gospiću
romana
Pozdrav prije utakmice

(Ne)običnost s Balinovca

romana
Cvijeće za prvu nogometnu sutkinju

PO PRVI PUT NOGOMET SUDILA I DJEVOJKA

Pomoćni sudac na utakmici bila je mlada Romana Cindrić iz Otočca.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. listopada 2016. u 17:10 sati

GOSPIĆ - Pred malobrojnom publikom na stadionu Balinovac danas je odigrana nogometna prvenstvena utakmica osmog kola Županijske lige.

            Snage su odmjerili seniori Gospić 91. i Perušić (3:0).Dužnost drugom pomoćnog suca obavila je Romanda Cindrić (21) iz Otočca. To je prvi put u povijesti igranja nogometa u Lici i Ličko-senjskoj županiji da žena sudi na prvenstvenoj utakmici seniora.

            Romana je studentica i aktivna je košarkašica u otočkom klubu. Dobrodošlicu na utakmicu i u suđenju ispred Županijskog nogometnog saveza poželio joj je Josip Šuper, povjerenik za natjecanje i poklonio joj buket cvijeća. Šuper je poželio da ona postane i prvi ženski nogometni savezni sudac u Lici. (MaČ)

romana
Današnja sudačka trojka s utakmice

REZULTATI 8. KOLA

NK Velebit- Bunjevac Gavran - 3:0

Novlja-Sokolac 4:0

Croatia 92. - Lika 95 5:1

 

 

Rukometni turnir u Opatiji

opatija

GOSPIĆANI BLISTALI NA TURNIRU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2016. u 20:00 sati

Javlja Luka Matanić

OPATIJA - Protekle subote održano je 6. otvoreno prvenstvo Opatije u mini rukometu u kategorije dječaka i djevojčica 2006. i 2007. godište i mlađi uzrasti.

Turnir je održan u dvorani "Marinko Cvetković", sudjelovale su sudjelovale 32 ekipe i to 23 muške i 9 ženskih. RK Gospić nastupio je sa sedam ekipa s preko 50 mladih rukometašica i rukometaša, odigrali su veliki broj utakmica. Potrebno je istaknuti njihov uspjeh, ato je da su tri ekipe osvojile medalje. Dvije ekipe 2007. godište osvojile su prva dva mjesta.Ekipa trenera Zvonimira Knežević završila je turnir bez poraza, te je u razigravanju osvojila zlatnu medalju pobjedom protiv RK Viškovo rezultatom 14:0, a ekipa L. Osika koju predvodi trener Josip Štampar osvojila je odlično drugo mjesto.

U najbolju ekipu cijelog turnira uvršteni su igrači RK Gospić Matija Bukovac, Ivan Borovac, Emil Pavičić i Josip Dizdar.RK Gospić i njegova mladost dostojno prezentiraju svoj grad i našu hrvatsku Liku. Oni, njihovi treneri i vodstvo kluba, njihovi roditelji, navijači, grad Gospić i Lika mogu i trebaju biti ponosni na njih, a na nama je da ih prezentiramo i na ovakav način zahvalimo i čestitamo.

 
asić

asić

asić

Gospićki susret i razgovor

asić
Asić sa reketom s igrališta Mice Šimića u Žabičkoj ulici © Marko Čuljat Lika press Gospić

SVESTRANI ANTUN SLAVKO ASIĆ IZ ŽABIČKE

Desetljećima je ovaj Gospićanin bio izuzetni sportaš, glazbenik, fotograf …


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


2. listopada 2016. u 22:30 sati


Pribilježio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Povodom Jeseni u Lici iz Zagreba je sa sinovcem Dragom u rodni grad stigao ovih dana Antun Slavko Asić (92). S ovim vitalnim čovjekom ugodno smo porazgovarali najprvo u njegovom osobnom muzeju, bolje rečeno zbirci, u staroj kući u Žabičkoj ulici, a potom u novoj kući izgrađenoj u dvorištu.

            U Gospiću je ostao zapamćen kao Slavko. Rodio se kao treće od petero djece oca Jure Asića i majke Marije rođ. Pavelić. U rodnom gradu završio je četiri razreda pučke škole pa nižu gimnaziju, a u jesen 1942. odlazi u Zagreb. Vojska NDH-a je bila raspisala natječaj za prijem u domobransku zastavničku školu koju je upisalo još 14 mladih Gospićana. Slavko je uspješno završio školovanje 1945. ali nije uspio staviti čin jer je počelo povlačenje pred Titovom vojskom i završio je u Dravogradu s još 700 pitomaca. Tu su se predali i počeo je Križni put od tisuću kilometara koji je preživjelo samo 196 pitomaca i časnika. Slavko je završio u Osijeku gdje se teško razbolio i vratio se u Zagreb gdje je nakon saslušanja amnestiran.

            Ostao je u Zagrebu i upisao višu športsku školu i diplomirao za nastavnika tjelesnog vježbanja. Nije ni to išlo lako, nakon prve godine dekretom je poslan u Gospić i bio godinu dana na praksi, a školovanje je završio 1949. godine i ponovo stigao u svoj rodni grad. Na gimnaziju je donio prvu rukometnu loptu, a s učenicima je vježbao i trenirao uz rukomet i košarku, odbojku i rvanje. Pripremao je i sletove mladeži za Dan mladosti. Radio je i u DTO Partizanu, i autor ovih redaka bio je ne treninzima u tome domu. Tu su trenirali i gospićki hrvači. U Gospiću je bio puno desetljeće. Uz sport, bavio se i s glazbom. Vodio je tamburaški zbor u gimnaziji. Slavko je svirao više instrumenata i glazbenici su pod vodstvom Jende Kubičeka, profesora glazbe, održavali razne priredbe u Gospiću i okolici. Slavko je imao volje, vremena i znanja i za fotografiranje…

            - U Zagreb sam otišao nakon jednog seminara gdje me je upoznao jedan od čelnika općine Trnje. Zvao me je da dođem voditi sport i gradnju sportsko-rekreativnog centra. Ostao sam pune 32 godine, sve do mirovine.- kaže Asić.

            Prije točno pola stoljeća pridružio se grupi Ličana, na čelu s književnikom Perom Budakom i osnovan je Teško atletski klub (TAK) Lika koji je okupljao mlade talentirane hrvače iz Like, ali i drugih krajeva. Asić je bio i prvi tajnik kluba koji djeluje i danas. Klub je tri puta bio momčadski prvak Jugoslavije.

U njegovoj zbirci bezbroj je predmeta, fotografija, plakata …. između ostalog na zidu su i dva reketa za tenis. Jedan je bio od Mice Šimića iz Žabičke ulice koji je imao dva tenis terena na dnu svoje parcele do rijeke Novčice. Igralište je izgrađeno 1936./37. godine.

            - Mi smo dječaci rado dolazili na tenis, pobirali loptice za igrače, a znali smo dobiti koji dinara i po koju staru lopticu i s njom smo odlično igrali glavomet u mome dvorištu.-sjeća se Asić, koji kaže da su na tenis dolazili Punčec, Palada i Mitić, tadašnji vrhunski tenis igrači.
slavko
Priznanja i nagrade koje je osvojio Asić
asić


asić

asić
 

Šah u Gospiću

OVOG VIKENDA TRI KOLA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 20165. u 8:00 sati

GOSPIĆ - Ovog vikenda 1. i 2. listopada održavaju se posljednja tri kola IV. šahovske lige – zapad.

U subotu će se održati sedmo kolo u Hotelu Ante s početkom u 16,30 sati, a u nedjelju posljednja dva kola i to prije podne od 9 sati, a poslije podne od 16,30. Organizatori su domaći šahisti Šahovskog kluba Gospić kojima trebaju sve tri pobjede da se plasiraju u treću ligu.

Gospićani u subotu igraju s najjačom momčadi lige ekipom Kastava iz Rijeke, a u nedjelju nastupaju protiv ŠK Zrinski iz Novog Vinodolskog i Gacke iz Otočca. Iako će u prva dva kola igrati oslabljeni, Gospićani su optimisti i vjeruju da će u drugom pokušaju za plasman u viši rang uspjeti. (T. Čanić)

 
 

Planinarstvo

METLAČA

JESEN NA METLAČI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2016. u 23:45 sati

PERUŠIĆ - Nikad ljepša jesen nije bila na perušićkom brdu Metlači (800 m/nv) kao ovog vikenda na koju je tim povodom došlo preko 20 planinara.

Najviše ih je bilo u nedjelju kada se dvadesetak članova Planinarskog društva Željezničar, ponajviše perušićke podružnice, željelo fotografirati u pravcu panoramski privlačne rijeke Like, a naravno i ispred oznake vrha. Bilo je i onih kojima je to bilo četvrto godišnje doba utisnuto u dnevnik pa su dobili zasluženo priznanje. Nakon odmora i konzumiranja domaćih delicija, većina se planinara uputila prema jezeru Kruščici kako bi prošli buduću planinarsko-turističku stazu uz jezero i kanjon rijeke Like u trajanju od četiri sata. (TomiČan)

 
 

Županijski nogometni savez

nogomet

KAMERE ZA NOGOMETAŠE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2016. u 17:40 sati

GOSPIĆ - Na sjednici Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza predstavnici 11 nogometnih klubova danas su zaduženi s video kamerama. Kamere će od idućeg vikenda služiti za snimanje kompletnih nogometnih utakmica kako bi se imala na uvidu vjerodostojna dokumentacija o svim zbivanjima. Dio klubova dobio je i nove lopte za nogomet. (MaČ)

kamere

 

GOSPIĆKA ŠKOLA ŠAHA

Gospićka Šahovska škola počinje sutra, u utorak, 20. rujna s učenjem i to s početnicima koje će s osnovama šaha upoznati voditelj škole Tomislav Čanić.
Oni će se okupljati svakog utorka u 12, 30 u povijesnom kabinetu. Naprednija grupa koja je stekla neko predznanje protekle godine dogovoriti će se za termine sutra prije početka rada početnika u 12,30 zajedno s njihovim voditeljem Daliborom. Učenici koji su već nastupali za klub i školu na turnirima trenirati će sa srednjoškolcima utorkom i četvrtkom od 18,30 u sportskoj dvorani.

Govoreći o odgojno obrazovnoj ulozi šaha u školama, Čanić je, danas naglasio da šah potiče razvoj najboljih ljudskih osobina te pozitivno utječe na razvoj svakog djeteta. Baveći se šahom mladi šahisti razvijaju upornost, odgovornost, samokritičnost, objektivnost, korektnost, poštivanje pravila, marljivost, borbenost, mudrost, promišljanje, kolegijalnost, maštovitost, želju za napretkom...

Pozivaju se učenici cijele škole zainteresirani za šah da se pojave sutra na zadnji dogovor oko formiranja šahovskih grupa u 12.30 u povijesnom kabinetu.
Učenici srednjih se pozivaju na termin četvrtkom i utorkom od 18,30 u športskoj dvorani. (T. Čanić)

Šah u Osnovnoj školi u Gospiću

škola šaha

PRIJE DVIJE GODINE POČELO JE IGRANJE ŠAHA

Javilo se tridesetak učenika kako bi naučili igrati šah.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2016. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Danas je u Osnovnoj školi dr. Jure Turića počela, uvjetno nazvana i mala škola - šaha.

Za igranje šaha prijavilo se tridesetak učenika nižih uzrasta, a neki su došli i u društvu roditelja. Školu će voditi Tomislav Čanić, tajnik Šahovskog kluba Gospić, koji je osigurao i potporu Hrvatskog šahovskog saveza.

            - Želja nam je uvesti šah kao predmet u školu kao to imaju mnoge zemlje u svijetu u tome imama i potporu Hrvatskog šahovskog saveza. Šahovsku sekciju Čanić u našoj školi vodi već više od dvije godine, a prošle godine naši su učenici sudjelovali i na turnirima u Rijeci. (MaČ)

 
lopta
Lopte za Plitvičane

Uz početak sezone gombanja

lopta

SAVEZ PODIJELIO LOPTE

Nogometni su klubovi dobili simboličan poklon.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. rujna 2016. u 14:55 sati

GOSPIĆ - Danas je započelo nogometno kolo u ovome dijelu Hrvatske i županijski nogometni savez je klubovima prije početka utakmica poklonio "čak" po tri nogometne lopte za ćulanje u slobodno vrijeme.

Na utakmici na Balinovcu između Gospića i Plitvica lopte je predao Josip Šuper povjerenik natjecanja. Lopte su dobili i nogometni klubovi koji su danas igrali utakmice i to u Žabici Velebit i Sokolac, u Korenici Lika 95 i Bunjevac i u Ličkom Osiku Croatia i Perušić.

Lopte za gombanje dobili su i mlađi uzrasti, a klubovi su dobili i računala kako bi se mogli uključiti u sustav saveza, a uskoro će dobiti i video kamere za snimanje utakmica. (MaČ)


ŽNL-SENIORI- 1. kolo

Gospić: GOSPIĆ 91 – PLITVICE 5:

Žabica: VELEBIT – SOKOLAC 4:0

L. Osik: CROATIA 92 – PERUŠIĆ 7:0

Korenica: LIKA 95 - BUNJEVAC-GAVRAN 2:1

 

lopta
Lopte za Gospićane


 

Donacija opreme ličkim nogometašima

žabica
NK Velebit iz Žabice u novim dresovima KIK-e

KIK DONIRAO DRESOVE ZA ČETIRI KLUBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2016. u 22:15 sati

ŽABICA/GOSPIĆ - Ante Rimac, direktor trgovačke tvrtke Kik za Hrvatsku i Sloveniju donirao je danas vrijednim poklonima čak četiri lička nogometna kluba.

KiK Textilien, njemački tekstilni lanac, već tri godine donira dresove nogometnim klubovima u Hrvatskoj u sklopu akcije Maknimo djecu s ulice. Ova tvrtka u Hrvatskoj zapošljava 500, a sveukupno u Europi ima 22 tisuće radnika. Logo tvrtke u prijevodu znači Kupac je kralj. I u Gospiću imaju svoju trgovinu.

Rimac je danas najprije bio na Trupinovcu gdje su ga dočekali nogometaši Velebita. Oni su dobili donaciju od 104 kompletna dresa. Zatim je otišao na Balinovac gdje je nogometašima Gospića donirao 67 dresova. Rimac je nakon toga donirao nogometaše u Ličkom Osiku i Otočcu.

Ovo je drugi put da KiK donira ličke nogometaše. (MaČ)

gospić
NK Gospić u novim dresovima
 
 

Gospićki hrvači gostovali u Slatini

rvači

ČETIRI MEDALJE STIGLE U GOSPIĆ


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2016. u 18:45 sati

GOSPIĆ - Jučer su članovi HK Gospić gostovali na međunarodnom turniru u Slatini povodom proslave Dana grada.

Iz Gospića je otputovalo sedam hrvača od kojih su četvorica osvojili medalje i to:
SREBRO: Antonijo Rupčić i Kristijan Rupčić,
BRONCA: Mihael Alić i Nikola Župan.

Nastupili su još: Robert Petranović, Josip Rukavina i Boris Bubnjić, sva trojica zauzeli su 5. mjesto. Na turniru je nastupilo 200 hrvača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske.

- Zahvaljujemo se HK Slatina na pozivu te obiteljima kod kojih su naši hrvači bili smješteni. poručuju iz uprave gospićkog kluba. (M. R.)

 
 

PD Željezničar Gospić

triglav

S VISOČICE NA TRIGLAV

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. kolovoza 2016. u 21:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Nakon što je dvadesetak članova PD Željezničar od planinarske kuće na Visočici 15. kolovoza hodočastilo Gospi od Rujna, osmero ih se već tri dana kasnije popelo na jedan od najatraktivnijih vrhova Europe – slovenski Triglav visok 2.864 metra.

Na taj način su povećali broj članova osvajača Triglava na 20 od reaktiviranja Društva 1998. do danas. Grupu je predvodio Tihomir Crnković, uz kojeg su na Triglavu već bili Marijan Ilić i Karlo Jelinić, a novaci su bili Maja Radanović, Vedran Ilić, Stipe Kasumvić, Mile Milković i Stjepan Duić. Krenulo se iz Rudnog polja preko Vodnikovog doma do Planike (2.404 m) gdje se zanoćilo i u četvrtak u 6,20 sati počeo je uspon na Triglavske stijene. Već u 8 sati u Gospić su stigle prve SMS poruke da je Triglav „pao“.

Kako nas je informirao jedan od mlađih, ali po članstvu starijih željezničara Karlo Jelinić, na vrhu je vladalo oduševljenje, a radost s njima osim domaćih Slovenaca su podijelili planinari iz Rumunjske i Bugarske. Poslije uživanja u prekrasnim alpskim panoramama, grupa je krenula s vrha prema najvišem planinarskom domu u Sloveniji Kredarici (2.525 m).

Tako su gospićki planinari s radnog dijela uređenja planinarske kuće na Visočici krenuli aktivno i u planinarske pohode. Zadnjeg vikenda u kolovozu hodati će se Premužićevom stazom od Baških Oštarija do Zavižana, a ako prognoza vremena za prvi tjedan u rujnu bude povoljna još četvero ih planira na pohod na Triglav.


 
 

Olimpijada u Riju

rio

BOŽO STARČEVIĆ PETI

Zagrebački hrvač ličkog podrijetla došao do polufinala.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. kolovoza 2016. u 0:45, ,video dopuna u 3:20 SATI

GOSPIĆ - Nakon vijesti u TV dnevniku da je Božo Starčević hrvač zagrebačkog Metalca, inače ličkih korijena iz Oteša ušao u polufinale najavljena je njegova slijedeća borba nakon što je "izgubio" meč protiv rusa koga je savladao klasičnim tušem ali suci to nisu priznali.

            U polufinalu se Božo susreo s korejskih hrvačem i brzo poveo sa 4:2, ali je na kraju meč izgubio sa 6:4 i time zauzeo peto mjesto u svojoj kategoriji.

            Meč smo gledali u teretani gospićkog hrvačkog kluba s brojnim hrvačima a među nama je bio i Božin brat Nikola. Svi smo bili razočarani što Božo ne ide dalje. (MaČ)

rio

PRVI LIČKI VLOG O OLIMPIJADI

 

 

 
 

Planinarsko poigravanje riječima

ćisa

BALETAN NA BALERINI

Nećete valjda krivo shvati naslov!


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2015. u 0:20 sati

Pripremio Tomislav ČANIĆ

VISOČICA - Poznati gospićki gimnazijalac, pa baletan, pa glumac, pa nekadašnji pročelnik Podružnice PD Željezničar Gospić u Zagrebu, pa predsjednik Zavičajne udruge Vila Velebita i na kraju veliki zaljubljenik u svoj rodni kraj Gospić i Velebit, Drago Asić, generaciji poznatiji kao Ćisa, ovih je dana ostvario san da se nakon 45 godina ponovno popne do živopisnog vrha Visočice.

Prvi put se popeo sa svojim ocem popularnim Jojom Asićem, a posebnu snagu dobio je nakon što su mu tata i kolege „odvrtili“ janje na ražnju pa je gotovo odjurio do vrha visokog 1619 metara. Tvrdi da mu je balerina koja se ukazuje u punom sjaju za vrijeme snježnih mjeseci između glavnog i susjednog vrha Visočice bila inspiracija još u srednjoškolskim danima da se opredijeli za životni poziv baletnog umjetnika. Pokušao je s grebenskog dijela Visočice zaviriti prema balerini, ali se zbog prevelike strmine „lecnuo“ i odustao od naginjanja. Sunčano vrijeme bez ijednog oblačka pomogli su mu da doživi živopisne poglede s jednog od najljepših vidikovaca na Velebitu. Prema južnoj strani plavetnog Jadranskog mora iza otoka Paga nazire se talijanska obala, na ličkoj strani Gospić kao na dlanu. Dobro je vidio Bilaj i Ribnik, gdje je početkom Domovinskog rata na prvoj crti bojišnice sa svojim kolegama glumcima pružao moralnu potporu našim braniteljima. U daljini se nazire Ličko sredogorje do Plješevice, Ozeblina i Kremena, a Drago ponosno stoji usred velebitskog lanca vrhova u dužini 145 kilometara i uživa.

Sreći nema kraja, što su se osvjedočili mnogobrojni prijatelji koje je nazvao mobitelom. Nedugo zatim vijest se brzo proširila pa je morao odgovarati i na dolazne pozive.

- Svaka čast gospićkim planinarima koji su oplemenili područje Visočice izgradnjom planinarske kuće.- rekao nam je oduševljeni baletanski glumac Ćisa, dodajući da će najbolji promotor kraja biti kada dovede oveću grupu kolega iz Zagreba da zajedno podijele ugođaje krasota velebitskog raja.


 

 
 

ŠAHOVSKI TURNIR U SENJU ZA DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

kranjčević

MARIO KRANJČEVIĆ POBJEDNIK TURNIRA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

SENJ - Povodom Dana domovinske zahvalnosti Šahovski klub Velebit organizirao je šahovski turnir na kojem je sudjelovalo 13 šahista.

Uglavnom zbog velike bure nisu mogli doputovati šahisti iz Novog Vinodolskog, Crikvenice i Karlobaga, a iz kontinentalnog dijela županije iz Gospića su došla trojica šahista i jedan iz Otočca.

Nakon minute šutnje za poginule branitelje, šahisti su vodili bespoštedne borbe u kojima je najuspješniji bio majstorski kandidat Mario Kranjčević iz Otočca koji je osvojio 11 bodova ispred Senjana Ivana Prpića s 10 bodova, Gorana Tomljenovića s 8,5 i Miroslava Drvara s pola boda manje. Gospićki veteran Tomislav Čanić bio je peti sa 7,5 osvojenih bodova, a dalje slijede Senjani Milan Prpić 7, Miljenko Vukelić 6,5, Dragoljub Gradišer 6,5, Oliver Dignum 5, te mladi šahisti iz Gospića Vid Šarić 3,5 boda i Milan Kuga 3, a mladi Senjani Gabrijel Vesel i Marko Tomljanović s pol osvojena boda. (T. ČANIĆ 
 

Lički atletičar na proslavi Oluje

joso

HEĆIMOVIĆ ISTRČAO ULTRAMARATON

Sudionik ultramaratona od Šibenika do Knina bio je gospićki maratonac Joso Hećimović.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2016. u 11:30 sati

GOSPIĆ - Jučerašnjoj veličanstvenoj proslavi hrvatskih praznika u Kninu svoj doprinos dao je i jedan gospićki atletičar.

Naime, maratonac Joso Hećimović, uspješno je za oko šest sati, istrčao Četvrti ultramaraton od 56 kilometara posvećen Oluji od Šibenika do Knina. Hećimović je inače član AK Šibenik, te je branio boje Šibenika. Ne bi bilo ništa neobično, ali vas moramo podsjetiti da Joso ima jedan umjetni kuk i da trči sa štakama i bio je jedan od 11 sudionika trke. (MaČ)

 
hrvači gospić
Gospićki hrvači s Božom 2012. u Gospiću
božo
Detalj s meča protiv Gavrilovića iz Petrinje
božo
Božin plakat u dvorani

U susret Olimpijskim igrama

starčević
Božo Starčević, Frane Radošević i Anton Đok, hrvač Gospića, a danas trener juniorske reprezentacije u Gospiću 2012. /Foto arhiva Ličkog vjesnika Gospić

POSLJEDNJE PRIPREME U GOSPIĆU

Hrvač zagrebačkog Metalca Božo Starčević, kako sam voli istaknuti Pazarištan, protekla tri dana bio je na završnim pripremama u Gospiću i okolici.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2016. u 19:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nakon obnove i utemeljenja hrvačkog kluba koji je u povijesti dao brojne i velike hrvače u svim kategorijama, a Josip Čorak je u Minhenu 1972. godine osvojio srebro u HK Gospić hrvati je stigao Božo Starčević (28) napustivši na dvije godine matični Metalac kako bi pomogao i potakao obnovu hrvanja u najvećem ličkom gradu.
Rođen je u Zagrebu ali su mu roditelji iz Oteša i ponosno ističe da je Pazarištanin i Ličanin. otac mu je Tomo Starčević, a majka MAca Županm a nadimak obitelji je Grgičini. Matični mu je klub Metalac Zagreb, ali je 2011. i 2012. godine hrvao u Gospiću zajedno s bratom Nikolom kako bi dao doprinos obnovi hrvanja. Plan je uspio. Gospićki klub je sve bolji i bolji. Božo je za Gospić osvojio i jednu europsku medalju.
Brat Nikola se zaljubio u Liku i iz Zagreba došao s obitelji i dvoje djece živjeti u Lički Osik radi u Zagrebu. Supruga Martina je magistra farmacije i radi u nekoliko ličkih ljekarni i to u Ličkom Osiku, Karlobagu i Udbini. I Božo bi želio doći živjeti u Liku ako bi mogao osigurati posao.

- Drago mi je da je ovdje obnovljeno hrvanje kad je stigao mladi trener Ivan Karić. Djeca se sjećaju naši nastupa i borbi, nadam se da će Gospić uskoro imati dobru ekipa pa možda i ja dođem pomoći pod stare dane, a možda im neće ni trebati pojačanje jer bih vodio da budu jaka ekipa domaćih hrvača. Rado bih se sa suprugom došao ovdje kada bih dobio posao. - izjavo je za Ličke novine Božo Starčević.

- Joso Čorak je bio svojevremeno jedan od najboljih jugoslavenskih hrvača. Rođen je samo koji kilometar od kuće mojih roditelja u Rastoci. Ako bih ponovio uspjeh kao on to bi bilo izvanredno, samo što smo različite kategorije, on je bio u 96, a ja sam u 75. - rezimira Starčević ličko hrvanje i uspjehe.
Popodne smo s kamerama bili i na zadnjem treningu prije Olimpijade. Božo je trenirao s juniorskom reprezentacijom u dvorani OSnovne škole dr. Jure Turića.

Više o Boži pogledajte na linku:
http://www.bozostarcevic.com/cms/biografija

VLOG SA TRENINGA BOŽE I JUNIORSKE REPREZENTACIJE U GOSPIĆU

 

 

božo
Božo u ličkoj kapi na jednoj Jeseni u Lici

božo
Detalj s današnjeg treninga u Gospiću

Panoramske fotografije

LETOVI LIČKIH ORLOVA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2016. u 21:45 sati

GOSPIĆ - Prije tri godine utemeljen je Klub za slobodno i motorno letenje Fenix. U klubu je 26 članova. Ovih dana njegovi članovi su letjeli, kao pravi lički orlovi, s brda Basače u Baškim Oštarijama do Karlobaga.

Fotografije i film poslao nam je Branimir Javorina, predsjednik Kluba. (MaČ)

gospićPogles s Basače prije leta

  fenix

kalinovača
konji

Kalinovačko natjecanje

LISTE POBJEDNIKA

1.kolovoza 2016. u 19:30 sati

LAKA PAR
Bilo je pet natjecatelja.
1. Mile Mataija Brnjo - Pram (560kg ) i Pramić (529)
2. Mile Jurković - Brnjo (540) i Orkan (521)
3. Goran Amić - Brnjo (555) i Sivac (510)

LAKA SAMAC
bilo je devet natjecatelja.
1. Mile Jurković - Orkan (521)
2. Mile Jurković - Orkan (521)
3. Mario Udogovirć - Pram (554)

SREDNJA PAR
Bilo je osam natjecatelja.
1. Općina Karlobag - Cvjetan (643) i Sokol (630)
2. Mate Butorac - Jadran (613) i Riđo (645)
3. Ivica Velić - Vilan (620) i Cvetko (602)

SREDNJA SAMAC
Bilo je deset natjecatelja.
1. Općina Karlobag - Cvjetan (643)
2. Goran Amić - Brnjo (555)
3. Tomica Dundović Dundy - Brnjo (587)

TEŠKA PAR
Bilo je pet natjecatelja.
1. Mile Mataija Brnjo - Soko i Sivac (+650 kg)
2. Mate Butorac - Jadran (613) i Riđo (645)
3. Općina Karlobag- Senal (630) i Cvjetan (643)

TEŠKA SAMAC
Bilo je šest natjecatelja.
1. i 2.Mile Mataija Brnjo osvojio je prva dva mjesta s konjima Sivac i Soko (+600)
3. Ivica Velić - Vilan

Sponzori natjecanja bili su Ličko-senjska županija, Grad Gospić, TZ Karlobag, GS gradnja, Martinčić d.o.o., kafe bar Fenix, restoran Zlatna potkova, Mile Tomljenović Mima, FMI studio,  LD Oluja - Blaž Žarak Baja, auto radionica Dundy, restoran Prašina i OPG Butorac.

            U organizaciji su pomagali mnogi iz Gospića i Pazarišta.

kalinovača


kalinovača


 

PRVI LIČKI VLOG IZ KALINOVAČE

1. kolovoza 2016. u 10:00 sati

 
 

Vuča trupaca u Kalinovači

Šesta Dundyada u Kalinovači

Danas je dvadesetak dobro timarenih konja stiglo na šesto Dundiyevo natjecanje u vuči trupaca.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2016. u 15:30 sati

KALINOVAČA- Od ranog jutra u ovo pazariško selo nedaleko Gospića počeli su dolaziti konji i njihovi vlasnica iz raznih krajeva Hrvatske kako bi odmjerili snage konja u vuču trupaca čiji su sponzori Grad Gospić i Ličko-senjska županija.

Inače, od šlajsa trupaca, stoljećima su živjeli svi Ličani jer je to bio jedan od načina opstanka u ovome surovom kraju gdje za razliku od drugih, toplijih krajeva Hrvatske, treba po jednoj peći najmanje osam prostornih metara ogrijeva što je trošak od nekoliko tisuća kuna.

Stoljećima su Ličani zarađivali koricu kruha šlajsom trupaca iz Velebita, Plješevice ili Kapele, ali i s Rsenika, Ličkog sredogorja i brojnih glavica, kao bi zaradili za koricu kruha i prehranili obitelj. Za vrijeme tete Marije Terezije, carice i kraljice Austro-Ugarske, samo su Ličani imali pravo na besplatan klakter drva, to su vam četiri metra, odnosno prostorna, ogrijeva čija je danaska cijene oko 1500 kuna. A danas se niki Primorci bune kada moraju platiti stotinjak kuna za ribolovnu dozvolu da bi ulovili koji ribicu u plavom Jadranu koji je njijov, a ne državni, a ka da šume nisu od Ličana, Gorana …
Danaska se početak natjecanja malkice otega jerbo je kasnije edan važan sudionik sa svojim kunjima, kako bi rekli Bužimci. Na šestoj smotri u snazi konja koju je organizira poduzetnik Dundy iz Gospića danaska je bilo gotovo 20 konja i konjogojaca.

Zanimljivo je bili vidjeti među brojnim velikim konjima minijaturnog ponija koji je stigao iz jednog susjednog sela. Među današnjim natjecateljima bio je i Željko Ćaćić iz Jaruna, u Zagrebu, koji je stigao s dvoja dva ljubimca. Natjecanje će biti i sutra kroz podne. (MaČ)

konji
konji

konji
konji
konji
konji
konjiregata gospić
Gledatelji na Novčici

regata
Dolazak na start
regata
Bilo je i kupanja u čistoj Novčici

Kajak kanu klub Gospić

regata gospić
Start dvosjeda odraslih

DRUGA REGATA NOVČICA 2016.

Službeni rezultati.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. srpnja 2016. u 17:00 sati

Snimila Martha Miletić


GOSPIĆ - Povodom Dana grada održana je Druga regata Novčica 2016. i objavljujemo službene rezultate. Regata je okupila velik broj gledatelja i navijača na obali Novčice,. a neki su se i okupali u toploj i čistoj vodi.

KAJAK DVOSJED 2000 m (žensko-muško)

1. RIZVAN CITY
(MARTINA ŠUPER  I TOMISLAV KULAŠ)             12,43
2. TANJA MARIJIĆ I DRAŽEN SUKNAIĆ               12,48
3. RASTOČKI MLINARI (VANJA I JOSIP)               13,08

KAJAK DVOSJED 2000 m (muškarci)

1. NENAD PRPIĆ I IGOR BOŠNJAK                        11,45
2. BUBAŠ GYM  (ŠIMATOVIĆ I LISAC)                    12,07
3. RASTOČKI MLINARI (NIKICA I JOSIP)                12,20

KAJAK DVOSJED 1000 m  (žene)

1. TANJA MARIJIĆ I ELEONORA KOSOVIĆ            13,05
2. MARTINA ROMAC I MIRNA DASOVIĆ                 13,21
3. ELA PAVELIĆ I KLARA PRPIĆ                              13,33

KAJAK DVOSJED  1000 m (djeca)

1. MATEJ SUKNAIĆ I IVAN STARČEVIĆ                  06,12
2. ROKO STARČEVIĆ I PAVLE ŽUPAN                    06,28
3. KLARA PRPIĆ I ELA PAVELIĆ                              06,43

KAJAK JEDNOSJED 2000 m

1. JOSIP ŠTEFANEC                                               12,48
2. IVICA PAVELIĆ                                                    12,54
3. IGOR LJEVAR                                                      13,00

KANU ČETVEROSJED  2000 m

1. BUBAŠ GYM                                                         12,19
2. NENAD, IGOR, MISLAV, IVAN                             12,57
3. PLVK PERUŠIĆ                                                     14,38

regata gospić
Start dvosjeda dječaka
regata gospić
Turistička vožnja prije regate
regata
Gužva u lučici

 

PRVI LIČKI VLOG S DRUGE REGATE NA NOVČICI U GOSPIĆU

22. SVIBNJA 2016. U 23:10 SATI

 

 
 

 

Upisi u

NOGOMETNU AKADEMIJU U ZAGREBU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2016. 13:45 sati

ZAGREB - Nogometna akademija HNS, Ustanova za obrazovanje odraslih u sportu objavila je natječaj za upis na nastavni program osposobljavanja za voditelja nogometa C kategorije, po modelu i programu Nogometne akademije HNS (prema UEFA Trenerskoj konvenciji program edukacije za Grassroots trenere C).

Program organizira Nogometna akademija HNS u suradnji sa Županijskim nogometnim savezima u trajanju od 120 sati nastave.

1. UVJETI ZA UPIS
a) najmanje 18 godina života
b) najmanje 4 godine aktivnog igranja nogometa pri nekom od registriranih klubova
c) završena srednja škola (minimalno 3 godine trajanja)
d) liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za voditelja/icu nogometa C kategorije
e) programu mogu pristupiti samo državljani Republike Hrvatske
ili iznimno strani državljani koji imaju radnu dozvolu u Republici Hrvatskoj te dokažu aktivno poznavanje hrvatskog jezika.

2. PRIJAVE ZA UPIS
Prijave za upis se vrše isključivo putem PRIJAVNICE koja se nalazi u Županijskim nogometnim savezima dok se dokumentacija može predati osobno ili poštom u prijavljeni Županijski nogometni savez. Prijave se zaprimaju sa zaključno 1. kolovoza. Uz prijavu pristupnici prilažu:
a) Kratki sportski životopis (uz obavezno navedene adresu, kontakt telefon i mail)
b) Svjedodžbu o završnom ispitu srednje škole
c) potvrda kluba/ova o najmanje 4 godine igranja nogometa u nekom od registriranih klubova
d) liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova voditelja/ice u nogometu
e) domovnica
f) dvije fotografije za dokumente

3. UPISI
Po provjeri pristiglih prijava i dokumentacije izvršit će se selekcija nakon koje će biti objavljena lista upisanih kandidata (maksimalno 24 polaznika po upisanoj skupini).

4. OSTALE OBAVIJESTI
a) Predavači na Programu edukacije za voditelja u nogometa C kategorije su verificirani predavači Nogometne akademije HNS.
b) Nakon prijave u Županijskim nogometnim savezima, dokumentacija kandidata treba biti dostavljena u ured Nogometne akademije HNS najkasnije do 15. kolovoza. Svi kandidati koji do tog roka ne dostave dokumentaciju, bez obzira na izvršenu prijavu, smatrat će se da su odustali od upisa programa.
c) Cijena programa edukacije za voditelja u nogometa C kategorije iznosi 2100 kuna plativo u tri rate, a uplate moraju biti izvršene najkasnije 10 dana prije početka svakog dijela tečaja.
U cijenu programa edukacije za voditelja u nogometa C kategorije su uključeni:
- dio sportske opreme (majica i sportske hlačice)
- edukacijski materijali (priručnik za trenere ; materijali za praćenje nastave)
- polaganje ispita (tri ispitna roka)
- izdavanje uvjerenja o stručnoj osposobljenosti
- izdavanje diplome C
d) Obavijesti o kandidatima koji su upisani na program edukacije za voditelja u nogometa C kategorije, rasporedu programa te uvjetima i načinu plaćanja, kandidati će dobiti na dostavljenu e-mail adresu ili kućnu adresu.
e) Nastava na programu edukacije za voditelja u nogometa C kategorije bit će organizirana u okviru Županijskih nogometnih saveza a prisustvovanje je obavezno za sve polaznike
f) Troškove putovanja i smještaja kandidati snose sami.


 

 
 

BOĆANJE

16. srpnja 2016. u 22:40 sati

marakana
Sudionici turnira u boćanju na Marakani

GOSPIĆ - Danas je na boćalištu Marakane održano i natjecanje u boćanju. Pobjednička je bila ekipa - Marakane, druga je bila Gradina a treća CB Miro.

maarakana
Pobjednička ekipa Marakane
 
 

Malonogometni turnir Marakane

marakana

ZELENI VAL NAJBOLJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2016. u 20:15 sati

GOSPIĆ - Udruga građana Marakana organizirala je dvodnevne manifestacije povodom Dana grada a danas je održano nekoliko sportskih turnira. Kako je popodne zahladnjelo i padala je kiša, zbog zdravlja najmlađih sudionika Marakana je zamijenjena gradskom sportskom dvoranom.

U malonogometnom turniru pobjednik je Zeleni val, drugi je Perušić, a treći CB Miro. (MaČ)

 
grga
grga

Drugi šahovski turnir Grge Rupčića u Gospiću

grga rupčić turnir
Dio sudionika gospićkog šahovskog turnira

STIGLO 19 ŠAHISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2016. u 10:45 sati, dopuna u 22:50 sati

GOSPIĆ - Gospićki šahovski klub organizirao je povodom Dana grada Gospića Drugi šahovski turnir koji nosi ime prof. Grge Rupčića, književnika, pjesnika i šahiste iz Gospića.

            Tomislav Čanić je jutros zaprimio 19 prijava šahista  iz cijele Ličko-senjske županije, koji svojim dobrim odzivom doprinose da se ne zaboravi lik i djelo ovog značajnog Gospićanina. (MaČ)


Na memorijalu šahista

POBIJEDIO NENAD IVASČANIN

Pripremio Toimislav Čanić

Nakon vrlo žestokih i zanimljivih brzopoteznih partija u šahu na Drugom po redu Memorijalnom turniru Grga Rupčić pobjednički pehar pripao je Nenadu Ivasčaninu iz udbinskog šahovskog kluba „Krbava“.

Od 18 partija Nenad je ostvario 16 bodova ispred Maria Kranjčevića iz Otočca s pola boda manje i Dragoljuba Gradišara iz Senja koji je ostvario 14,5 bodova. Njima trojici kao i najbolje plasiranom kadetu Marinu Tomljanoviću pripali su zanimljivi šahovski trofeji koje im je uručila zamjenica gradonačelnika Gospića Marta Grgurić. Konačni plasman 19 šahista koji su igrali na memorijalu: Ivasčanin 16 bodova, Kranjčević 15,5, Gradišar 14,5, Ivan Prpić 13, Levar 12,5 Vujanić i Milan Prpić 12, Orešković i Drvar 11, Tomljanović 8,5, Borić i Jakešević 8, Kuga 6,5, Kukina 6, V. Šarić 5,5, Klobučar 5, Laslo i B. Ivasčanin 3 i I. Šarić 0,5 bodova.

grga rupčić turnir

Uz mlade šahiste Šarića, lijevo, i Tomljanovića, desno, nastupila su još dvojica mladih Lovre Klobučar i Vedran Laslo

 

grga
grga
 

Šesto natjecanje u vuči trupaca u Kalinovači

dundy
Ovogodišnji plakat natjecanja u Kalinovači

OČEKUJE SE DVADESETAK PARI KONJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2016. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Gospićki obrtnik Tomislav Dundović, poznati kao Dundy, i ove godine organizira natjecanje konja u vuči trupaca.

            - Posljednja dva dana ovog mjeseca u Kalinovači, u Donjem Pazarištu, očekujem dvadesetak pari konja u tri kategorije, lakoj, srednjoj i teškoj. Bit će to šesto natjecanje po redu. Nema prijava unaprijed nego se prijave obavljaju neposredno prije natjecanja koje će biti 30. i 31. srpnja.- izjavio je za Ličke novine Dundy.

            Ovogodišnji pokrovitelji natjecanja u Grad Gospić i Ličko-senjska županija. (MaČ)

 
 

VIJESTI IZ ŠAHA

DRUGI RUPČIĆEV TURNIR U GOSPIĆU

Marin Tomljanović najbolji ličko-senjski mladi šahist.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2016. u 23:50 sati

Pripremio Tomislav Čanić

MEMORIJALNI TURNIR GRGA RUPČIĆ U SUBOTU

šah
Lanjske prijave na Rupčićevu turniru

GOSPIĆ - U subotu, 16. srpnja povodom Dana Grada Gospića u prostorijama Kulturno-informacijskog centra održati će se drugi po redu Memorijalni turnir u čast dugogodišnjeg gospićkog šahiste prof. Grge Rupčića.

Očekuje se tridesetak igrača iz šest ličko-senjskih šahovskih klubova. Turnir počinje u 9 sati, igra se tempo 5 minuta po igraču, a turnir će trajati 5 do 6 sati. Na kraju turnira na prigodnom ručku najbolje plasiranim igračima podijeliti će se prigodni šahovski pehari i plakete.

 MARIN TOMLJANOVIĆ NAJBOLJI LIČKO-SENJSKI MLADI ŠAHIST

senjani
Marin Tomljanović, najbolji lički šahovski kadet i njegov trener Dragoljub Gradišar

SENJ - Na nedavno održanom prvenstvu najmlađih šahista Hrvatske posebno se istakao zasigurno jedan od najboljih ličko-senjskih kadeta Marin Tomljanović, član Šahovskog kluba „Velebit“ iz Senja.

On je u kategoriji do 13 godina osvojio izvrsno drugo mjesto sa 7 od 9 mogućih bodova i na taj način plasirao se na europsko prvenstvo koje će se odigrati najesen u Pragu, dok je pobjedniku turnira Stjepanu Dabiću iz Županje pripala čast da nastupi na svjetskom prvenstvu. Na kadetskom prvenstvu Hrvatske koje je bilo u Trogiru nastupila su još četiri kadeta iz ličko-senjske županije u kategoriji do 15 godina.

Prema svojim mogućnostima znatno su podbacili, pa se tako Oliver Dignum iz Senja s 4,5 osvojena boda (od 9) morao zadovoljiti sa 17. mjestom od 41 natjecatelja, Vid Šarić ŠK Gospić i Gabrijel Vesel Senj s 3,5 boda podijelili su 32. i 33. mjesto, dok je potpuno podbacio donedavni igrač Gospića Silvije Franolić Kukina koji je nastupio kao član ŠK Junior Rijeka. Višegodišnji plodovi rada s mladim šahistima Dragoljuba Gradišara iz Senja urodili su plodom, a od jeseni će se s mladim šahistima osim u Senju i Gospiću početi raditi u Otočcu, Korenici i Udbini.

 

 
visočica

Izložba planinarskih fotografija bila je na otvorenom na Velebitu

visočica

visočica

118. uspon na Visočicu

visočica
S planinarima je bio i Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića (na slici lijevo)

PLANINARSKA BAJKA ZA DIVLJENJE

Na Visočici je otvorena planinarska kuća s 25 postelja. U planu obnova Gojtanova doma.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2016. u 8.00 sati

Pripremio TOMILSV ČANIĆ


VISOČICA - Nakon samo tri godine vrijedni planinari gospićkog Željezničara uspješno su iz ruševnog skloništa, kojeg su gospićki planinari počeli raditi 1989. izgradili hvale vrijedan planinarski objekt kapaciteta 25 mjesta za noćenje.

Pred nekoliko stotina planinara iz cijele Hrvatske planinarsku kuću „Visočica“ otvorio je gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić. Predsjednik PD Željezničar Tomislav Rukavina upoznao je planinare s tijekom gradnje, problemima, i ogromnom entuzijazmu i trudu domaćih planinara koje su uložili u ovaj objekt, a on će privremeno zamijeniti nekadašnji Gojtanov dom. Naime, u tijeku je izrada projekta obnove u ratu srušenog Gojtanovog doma, čiju je izgradnju pokrenulo PD Željezničar, a realizaciju preuzeo Grad Gospić.

Veliki skup planinara podno jednog od najljepših vrhova na Velebitu pozdravio je u ime Hrvatskog planinarskog saveza predsjednik Izvršnog odbora krovne udruge Vlado Novak. Predstavnici mnogih planinarskih društava uručili su vrijednim domaćinima prigodne poklone.

Otvorenje planinarske kuće Visočica upriličeno je na Dan obilježavanja 43. obljetnice postojanja Društva i 118. obljetnice prvog organiziranog pohoda gospićkih planinara na Velebit. Tim povodom gospićki planinari su organizirali proteklog tjedna izložbu fotografija, koju su prenijeli na „okretište“ podno uspona na Visočicu gdje se nakon svečanosti otvorenja i uspona na vrh održalo cijelopopodnevno druženje uz planinarski ručak i glazbu.

visočica
visočica

visočica

visočica


 

Planinarske aktivnosti

crtanje
Likovna radionica gospićkih planinara

SVI NA VISOČICU

Očekuje se dolazak više stotina hrvatskih planinara.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2016. u 0:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić


GOSPIĆ - U subotu, 2. srpnja na dan kada je prije 118 godina organiziran prvi izlet Gospićana na Visočicu otvara se nova planinarska kuća na Velebitu.

Nakon što je 2012. pokrenuta dogradnju skloništa kojeg su gospićki planinari počeli graditi 1989. izvršena je kompletna rekonstrukcija objekta koji je bio u ruševnom stanju. Tijekom poslova zaključeno je da je objekt od površine veće od 50 četvornih metara prevelik da bi se tretirao kao sklonište pa se išlo na dodatna ulaganja i izgradnju. Istinski planinarski entuzijasti gospićkog PD-a Željezničar uložili su u izgradnju i opremanje objekta preko 100 tisuća kuna, a uloženi ogroman trud i rad izuzetno motiviranih planinara su nemjerljivi.

TJEDAN VISOČICE
Otvaranje planinarske kuće na Visočici održati će se u sklopu obilježavanja Dana društva, a tim povodom vodstvo Društva osmislilo je niz popratnih događanja pod nazivom Tjedan Visočice koji je počeo u ponedjeljak, 27. lipnja Dječjom radionicom – Izrada crteža pod vodstvom akademskog slikara Ivana Golca. Dan kasnije na svečan način planinarima, ljubiteljima Velebita i ostalim građanima Gospića prezentirana je prigodna izložba fotografija prije, za vrijeme i poslije rata Visočice i njezinog okruženja kao i mnoge fotografije izgradnje same kuće koje su u potpunosti ilustrirale uloženih trud gospićkih planinara i građana.

Na otvorenju izložbe prvi je govorio predsjednik PD Željezničara od 1998. do 2015. Tomislav Čanić o povijesnom razvoju planinarstva u južnom dijelu Velebita – za tako zvanog  Gojtanovog doba s osvrtom na izgradnju planinarskih objekata, a među ostalim i o dvije izgradnje i dva uništenja Gojtanovog doma.

Drugi govornik bio je pripadnik specijalne jedinice ALFA, Robert Hasija koja je obranila taj dio Velebita i naglasio vrlo teške uvijete i ljudske žrtve branitelja Velebita. Aktualni predsjednik Tomislav Rukavina govorio je o izgradnji planinarske kuće Visočica, a posebno naglasivši požrtvovnost i ljubav sudionika brojnih radnih akcija u protekle dvije i pol godine izgradnje.

Dogradonačelnik Gospića Ivan Biljan je istaknuo da je Grad prepoznao rad Društva koje je postalo jedna od najkvalitetnijih udruga Gospića i Ličko-senjske županije. Pohvalio je PD Željezničar kojeg Grad prati godinama i iza kojeg će stajati i dalje posebno oko realizacije projekta obnove Gojtanovog doma.

Preko 100 planinara i građana Gospića uz više stotina ilustriranih uspomena na panoima družilo se do kasno u noć.

Tjedan Visočice se nastavlja u petak također u KIC-u gdje će u 19,30 sati održati predavanje alpinist i dugogodišnji pročelnik HGSS-a dr Boris Aleraj iz Zagreba.

118. POHOD I OTVORENJE PLANINARSKE KUĆE VISOČICA
Subotnja planinarska manifestacija početi će okupljanjem planinara na kraju sela Rizvanuša u 8 sati uz pozdravnu riječ organizatora i registriranje sudionika pohoda.

U 8:30 je polazak prema Delukinom vrelu na početak redovne planinarske staze i nastavak uspona do planinarske kuće Visočica, gdje bi se u 12 sati trebala održati svečanost otvaranja novoizgrađenog objekta. U 12:30 polazak na vrh i povratak do okretišta gdje je organiziran zajednički ručak i prigodna zabava od 14 do 18 sati.

Očekuje se dolazak preko 400 planinara iz cijele Hrvatske i više od stotinu građana Gospića.

dom
Detalj planinarske izložbe o Visočici


 
 

118. pohod na Visočicu

pdž

OTVARA SE PLANINARSKA KUĆA

Gospićki PD Željezničar izgradio je novu kuću na Visočici.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

22. lipnja 2016. u 9.50 sati

GOSPIĆ - 118. tradicionalni pohod na Visočicu i Dan PD-a Željezničar sa svečanim otvaranjem nove planinarske kuće na Visočici biti će 2.srpnja.-kaže se u današnjem priopćenju iz PD-a Željezničar.

Do 8.00 sati je okupljanje i registracija planinara na kraju Rizvanuše (kraj izvora Pizdica), tu će ih pozdraviti organizator i upoznati s programom.
U 8:30 polazi se prema Delukinom vrelu i onda slijedi uspon starom stazom prema planinarskoj kući na Visočici. Na Jandrinoj poljani okrjepa (iz ruksaka).
U podne je svečanost otvaranja kuće, a nakon toga uspon na sam vrh Visočice. Ručak je planiran u 14 sati na okretištu a pripremit će se besplatni grah.
Predvečer planinari mogu birati noćenje na livadi pokraj planinarske kuće u vlastitim šatorima ili 17 sati povratak s vodičem.

Prijave na našoj e-mail adresi: tajnik@pdzeljeznicargospic.hr  ili kod tajnika Mile Milkovića na mobitel: 098/9223187 najkasnije do 26. lipnja 2016.

Noćenje na livadi ispod pl. kuće, po potrebi prilikom uspona članovi HGSS-a mogu povesti šatore do okretišta (30 min do doma). S autima će se moći isključivo do tkz. Cijevi. Noćenje u planinarskoj kući Vila Velebita u Baškim Oštarijama može se rezervirati kod voditelja kuće Josipa Serdara (098/1700529). Noćenje u planinarskoj kući Kugina kuća može se rezervirati kod voditelja kuće Tihomira Crnkovića (098/700 510).

Visočica (1.619 m) i ako ne najviši jedan je od planinarima najdražih vrhova Velebita, istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu i bez sumnje najljepši vidikovac s kojeg se pruža pogled na Liku te se vidi gotovo cijeli Velebit sa svojim vrhovima od Zavižana do Crnopca. Visočica predstavlja jednu od 20 kontrolnih točaka planinarske obilaznice Lički gorski biseri, koju je utemeljio PD Željezničar Gospić i jednu od moguće tri kontrolne točke Južnog Velebita popularne Hrvatske planinarske obilaznice. Dnevnik obilaznice Lički gorski biseri polaznici pohoda moći će kupiti prije uspona.

 
rvanje

IZ GOSPIĆA 27 HRVAČA

Ekipa HK Gospića nastupila je sa natjecatelja 27 natjecatelja i to:
1. mjesto Frane Radošević, Goran Petranović, Kristijan Ostović,
2. mjesto Mihael Alić, Josip Sokolić, Ivan Čulina,
3. mjesto Josip Rukavina, Kristijan Rupčic, Nikola Župan, Robert Petranović, Dominik Rudelić, Dominik Šaban, Marko Sudar, Mateo Serdar.

Nastupili su još: Romano Šarić, Luka Radošević, Luka Laktić, Luka Biskupic, Antonio Vukelić, Danijel Katić, Antonijo Rupčić, Antonio Rudelić, Ivan Serdar, Ivan Vrkljan, Adriano Alić, Domagoj Jurković i Karlo-Antonio Vukelić

- Kao i proteklih godina u pomoći i provedbi organizacije natjecanja uključili su se MORH (usluge smještaja natjecatelja), Pleter (prehrana natjecatelja), Grad Gospić, ZSLSŽ, Ministarstvo branitelja, Millem - inžinjering, Lika ceste, Općina Lovinac i Prima. Zahvala svim hrvačima Gospića na trudu i zalaganju, te predstavljanju svoga grada županije u najboljem mogućem izdanju također i zahvala svim donatorima. - stoji u priopćenju Predsjedništva HK Gospić.


RVANJE

Hrvanje

MEĐUNARODNI SUSRET U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. LIPNJA 2016. U 17.45 SATI, DOPUNA 19. LIPNJA U 18.00 SATI

GOSPIĆ - Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabara Kitarovuić održan je hrvački turnir Gospić open za dječake i kadete i to 13. po redu.

            U gradskoj dvorani našlo se oko 200 hrvača iz više europskih zemalja. Turnir je otvorila Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika Gospića. (MaČ)


REZULTATI

U Gospiću su u konkurenciji početnika bili najbolji natjecatelji HK Slatina, u konkurenciji mlađih dječaka HK Hrvatski dragovoljac, u konkurenciji starijih dječaka HK Vindija.

            U konkurenciji kadeta najbolji su bili domaćini HK Gospić.

Ukupni je pobjednik turnira HK Slatina, najuspješniji natjecatelj je Simon Levente HK Del Zselic iz Mađarska, a najuspješniji hrvač HK Gospića na turniru bio je Frane Radošević.

VIDEO ZAPIS O HRVAČIMA

 

RVANJE

RVANJE

 

Šah među učenicima Gospića

ZADNJI POTEZI U ŠKOLSKOJ GODINI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. lipnja 2016. u 23.45 sati

šah

GOSPIĆ - Mladih šahisti Osnovne škole dr. Jure Turića danas su imali posljednji sat u ovoj školskoj godini. Kao podsjetnik na ono što su učili i naučili i da ne zaborave dobili su skriptu koju je izradio voditelj Tomislav Čanić.

U završnoj riječi govorio je o uspjesima u protekloj godini dana kao što su nastupi kadeta na kadetskom prvenstvu Primorsko–goranske regije, dobar rezultat u međuškolskom natjecanju, a posebno veseli usvojeno znanje u prvim šahovskim koracima koji će jednog dana osigurati budućnost Šahovskom klubu Gospić.

- Posebno je vrijedilo početi rad s najmlađima u prvim i drugim razredima, jer je činjenica da učenici viših razreda pretežito opredjeljuju za druge atraktivnije sportove. Zato vam predlažem da se bavite nekim od sportova radi fizičke rekreacije, a šahom radi razvoja umnih i intelektualnih vrijednosti i sposobnosti. Uz to, šah je itekako sport. Mladi šahisti koji su osjetili žar šahovskog nadmetanja sigurno će se jednog dana opredijeliti ovoj drevnoj igri.- rekao je Čanić.

Za one mlade šahiste koji žele igrati šah i u ljetnim mjesecima, osiguran je termin u sportskoj dvorani srijedom i petkom od 18 sati.

Početkom nove školske godine šahovska grupa će startati sredinom rujna, a već u listopadu organizirati će se brojni turniri na kojima će najbolji moći osvojiti vrijedne nagrade u šahovskoj literaturi i opremi. Isto tako organizirati će se prijateljski međuškolski susreti s mladim šahistima iz Karlobaga, Senja, Perušića, Korenice i Udbine gdje se također počelo organizirano raditi s mladima. (MAČ)

 
maadarska

Planinarenje

madajari
Detalj sa susreta planinara u Mađarskoj

ŽELJEZNIČARI U MAĐARSKOJ

8. lipnja 2016. u 0.30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Proteklog vikenda osam članova PD Željezničar sudjelovalo je na međunarodnim susretima planinarskih društava željezničara u Mađarskoj.

Susret je bio u turističkom mjestu Revfulop na Balatonu, a odazvalo se deset planinarskih društava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske s preko 200 planinara. Planinari su iskoristili lijepo vrijeme i odradili planinarske ture po brdu Badascony.

Nedjeljno prijepodne iskorišteno je za tradicionalne športsko rekreativne igre. Najbolji rezultat za Gospićane postigao je mladi planinar Karlo Jelinić koji je u ličkoj disciplini bacanje kamena s ramena uvjerljivo pobijedio bacivši 9,45 metara što je bilo više za metar dalje od drugoplasiranog natjecatelja iz Slovenije. Solidne su bile i gospićke natjecateljke Lucija, Nada i Anđela u pikadu s osvojenim trećim mjestom, kao i skakači u dalj Kristjan, Milan i Karlo. Gospićani su slabije prošli u potezanju konopa i skakanju u vrećama.

Značajke ovogodišnjih susreta u Mađarskoj bili su izvrstan smještaj, dobra organizacija i gostoljubivost domaćina na čelu s predsjednikom Martinom Išpanovićem.

Na sastanku predstavnika društava dogovoreno je da se iduće godine susreti održe u Sloveniji u organizaciji PD Celje u Logarskoj dolini. Za organizaciju susreta 2018. godine nominaciju su dobili Gospićani koji te godine obilježavaju 45 godina postojanja.


  joso

HEĆIMOVIĆ ISTRČAO I PLITVICE

5. lipnja 2016. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Danas popodne nakon povratka s Plitvičkog maratona kratko nam se javio Josip Hećimović (56).

            Bio je radostan i veseo što je uz pomoć drugog gospićkog maratonca, Mile Vukelića, uspio preći cijelu stazu pravog maratona od 42,195 kilometara po plitvičkim šumskim cestama i stazama. Mile koji je i biciklista nije bio prijavljen kao trkač ali je kao logističar trčao cijelu stazu s Josom koju su prešli za oko 5,30 sati, a limit je 6 sati. Ne bi bilo ništa neobično da među oko dvije tisuće trkača Joso nije trčao na štakama jer je prošle godine ugradio u gospićkoj bolnici umjetni kuk.
- Maraton sam istrčao samo zahvaljujući Mili koji mi je cijelim putem bio potpora. Trčali smo i pomalo pričali. Imali smo u planu, ako bude trebalo, zvati i hitnu pomoć da nas pokupi sa staze da ne smetamo ostalim sudionicima trke. - izjavio je Joso za Ličke novine. (MaČ)

 
 

Prvenstvo Republike Hrvatske u sportskim plesovima


ples

GOSPIĆ DOMAĆIN


Nastupit će 80 plesnih parova.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2016. u 20.45 sati

ZAGREB - Pod pokroviteljstvom grada Gospića i Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića Hrvatski sportski plesni savez u nedjelju 19. lipnja 2016. godine organizira Prvenstvo Republike Hrvatske u deset sportskih plesova u Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću.

U sklopu strategije za razvoj sportskog plesa Hrvatski sportski plesni savez je odlučio domaćinstvo jednog od tri najveća natjecanja u natjecateljskog godini dati gradu Gospiću. Najbolji ambasadori sportskog plesa jesu sportski plesni parovi koji će gledateljima demonstrirati standardne i latino-američke plesove.

Na Prvenstvu će nastupiti 80 najboljih sportski plesnih parova koji će se boriti za titulu državnih prvaka u osam starosnih kategorija. Osim za naslov državnih prvaka, sportski plesni parovi bore se i za plasman na europska i svjetska prvenstva te kupove u 2016. godini.

Natjecatelji uzrasta od 6 do 56 godina svoj će sportski dana započeti kvalifikacijskim kolima od 15 sati, a najuspješniji će izboriti nastup u finalnom dijelu natjecanja s početkom u 19.00 sati. Prodaja ulaznica po cijeni 30,00 kuna biti će na dan natjecanja u dvorani. Djeca do osam godina starosti imaju besplatan ulaz.

- S vrhunskom sportskom i plesnom izvedbom te ugodnom glazbom, natjecanja u sportskom plesu izniman su umjetnički doživljaj te se nadamo da će građanke i građani Gospića svojim dolaskom uveličati ovaj prekrasan sportski događaj.- kaže Božidar Čavala, predsjednik HSPS-a. (MaČ)

 
 

Planinarska vijest

visočica

RADOVI NA VISOČICI PRI KRAJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2016. u 22.35 sati

Pripremio Tomislav Čanić

VISOČICA - Već dva mjeseca svakog vikenda planinari PD Željezničara finiširaju radove na svojoj planinarskoj kući na Visočici, čije otvorenje će se održati 2. srpnja na dan obilježavanja 43. godišnjice Društva. Taj datum nije slučajno određen kao, jer se upravo prvog vikenda u srpnju obilježava i prvi organiziran izlet građana Gospića na Velebit koji se dogodio daleke 1898. godine.

Ovog vikenda dopremljena je nova količina građevinskog materijala na samaricama koji će se koristiti za izgradnju skloništa uz planinarsku kuću i sanitarnog čvora. Istovremeno je desetak članova radilo na završnim radovima u objektu i uz objekt. Dobro vrijeme privuklo je na Visočicu i planinare iz drugih krajeva Hrvatske, pa su ovog vikenda na zasigurno najljepši vidikovac Velebita hodočastili planinari iz Zaboka, Krapine, Zadra, Zagreba.... Kada su vidjeli trud gospićkih entuzijasta oko uređenja planinarske kuće i još k tome bili srdačno počašćeni, najavili su svoj dolazak na otvorenje.

Taj 2. srpnja bit će najznačajniji dan za gospićko planinarstvo, jer će se otvoriti objekt kojeg su planinari izgradili u potpunosti svojim radom uz financijsku potporu Hrvatskog planinarskog saveza, Grada Gospića i planinara zaljubljenika u Velebit. Program otvorenja planinarske kuće Visočica na visini 1415 metara i Dan Društva bit će popraćen mnogim događanjima od velike planinarske izložbe, tradicionalnog pohoda na vrh, planinske trke i podjele planinarskih odlikovanja i priznanja zaslužnim planinarima.

 

trka
Na kraju trke u Murteru 2013.

hećimović
U Rimu s Milom Vukelićem nakon trke 2014.

hećimović
Uspomena s Plitvica

Susret sa gospićkim sportašem Josom Hećimovićem

trka
Joso Hećimović snimljan danas u Jasikovcu u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić

NAKON NOGOMETAŠA POSTAO MARATONAC

Hećimović je do sada istrčao tridesetak maratona, a trči i dalje - na štakama.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2016. u 20.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je održano nekoliko trka u parku Jasikovac, u jednoj od njih sudjelovao je i Josip Hećimović (56) iz Budačke ulice. Ne bi to bilo ništa neobično, Gospićani trče maratone već desetljećima, a prvi je svakako bio od Gospića do Plitvica, duži od 70 kilometara, s dva maratonca Briksom i Teklićem.

            Hećimović je specifičan maratonac, on od prošle godine trči sa štakama. Naime, u veljači prošle godine u gospićkoj bolnici ortoped dr. Danijel Lopac promijenio mu je desni kuk koji je bio znatno oštećen. Već nakon nekoliko mjeseci trčao je sa štakama svoja prvi tri kilometra na Plitvičkom maratonu gdje trči još od 2003. Lani je trčao 3,5 kilometra u Jasikovcu gdje je i danas trčao s brojem 14. Trčao je na bihaćkom maratonu. Ove je godine trčao u Maslenici, Splitu, Turopolju, Sinju i Dubrovniku. Današnju stazu od 3,5 kilometra prešao je za 22 minute što je njegovo uobičajeno vrijeme od prošle godine. Bio je to njegov posljednji trening pred Plitvički maraton do koga će odmarati tjedan dana.

hećimović

            Josip je do rata, a i poslije njega, igrao nogomet za klubove u Gospiću i okolici. O njegovom Velebitu iz Žabice pisao je i nekad ugledni Lički vjesnik kada su slavili 40. obljetnicu postojanja. Prije rata radio je u poznatom MOL-u, zatim je bio hrvatski branitelj. Bio je ranjen, ali mu komisije nisu priznale invaliditet, a poslije rata radi u GIP-u Uprave šuma Podružnica Gospić, s kojim obilazi cijelu Liku i njene šume.         

- Još prije Oluje 1995. bio sam član AK Veteran iz Zagreba, a zatim sam prešao u AK Šibenik. Za obadva kluba osvajao sam bodove na raznim natjecanjima. Šibenčani se u cestovnom trčanju natječu u prvoj ligi u kojoj je samo desetak klubova iz cijele države. - kaže Hećimović, pokazujući svoju i medicinsku i sportsku dokumentaciju i diplome.

PRVI LIČKI VOG O TRKAČU:


hrćimović
Prije današnjeg starta
hećimović


TRENING KOD LIKE

Hećimović već godinama trčanje trenira nedaleko kuće u Budačkoj ulici. Uputi se nešto ističnije prema rijeci Lici u predjele Murtače i Derala. Nakon treninga od prošle godine u Lici se i okupa jer je postala čista. Često puta i nije sam na kupanju kod Bićanićeva benta gdje dođu i stranci.
gospić

gospić
stol

Uz pomoć Županijskog nogometnog saveza

I U GOSPIĆU TEQABLL

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. SVIBNJA 2016. 21.30 sati

GOSPIĆ - Mario Kustić, predsjednik Županijskog nogometnog saveza i saborski zastupnik predao je na uporabu prvi teqball stol.

            Stol sa nogo-tenis, ili po lički glavonogomet nalazit će se nekoliko mjeseci u holu Osnovne škole dr. Jure Tutića u Gospiću, a zatim će krenuti na turneju po cijeloj županiji. Kod gospićkih dečki, ali i curka nova igra izazvala je velik interes i trebalo se čekati na red za odmjeravanje snaga.

            - Stol je vrijedan 20 tisuća kuna i služi za unapređenje nogometnih vještina svih uzrasta. Ovakvi stolovi nalaze se u prostorima i najvećih sportskih klubova. - izjavio je za Ličke novine predsjednik Kustić. (MaČ)

STOL GOSPIĆ

IGRANJE GLAVONOGOMETA U GOSPIĆU

 


 

Šahovski klub Gospić

PRVENSTVO MLADIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2016. u 22.10 sati

GOSPIĆ - Šahovski klub je prošli tjedan bio organizirao prvenstvo mladih šahista, ali je odziv bio slab, zato ponovno poziva na Prvi prvenstvo gospićke mladeži u šahu.

Pravo sudjelovanja imaju svi mladi do najviše 26 navršenih godina života. Zainteresirani se mogu javiti u prostoriji Športske dvorane (mala soba za šah) u ponedjeljak, 16. i srijedu 18. svibnja ili na mobitel 098 961 0042 kod tajnika Društva.

Propozicije će se dogovoriti u srijedu prilikom dolaska u Sportsku dvoranu Gospić, gdje će se turnir i odigravati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 do 21 sati. (T. Č.)

 
velebit
Željko nije mogao vidhjeti ali je osjetio more i miris otoka

 


ŠAHISTI

Zanimljivo je da smo sva trojica šahisti, da smo sva tri šahovski instruktori i trenutno radimo s mladim kadetima na osnovnim školama i klubovima. Naši afiniteti i ljubav prema prirodi i drevnoj šahovskoj igri su nas toliko zbližili da smo ipak nešto više tema posvetili šahu i vrijednostima ove misaone discipline u formiranju ljudskog intelekta i drugih čovječjih vrijednosti tijekom života i bavljenja ovom plemenitom igrom. Na kraju sva trojica smo otkrili da se bavimo i publicističkom djelatnosti, pa nam nije bilo teško dati naslov članku koji ćemo objaviti ŠAH-MAT NA VELIKOM STOLCU.PLANINARENJEI ŠAHISTI

matirani
Na vrhu Tomislav i Željko © Snimio Nikola Cetina

ŠAH – MAT NA VELIKOM STOLCU

Na Velebitu su bila tri planinara, tri šahista, a jedan je slijep.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. svibnja 2016. u 23.00 sati

Piše Tomislav Čanić
Fotografije Nikola Cetina


VELEBIT - Malo je poznato da se planinarenje i šah kao aktivnosti dosta dobro nadopunjuju. Nije mali broj šahista koji su fizičku kondiciju za svoje psihičke napore i stvaralaštvo za šahovskom pločom prikupljali u planinama.

Nerijetko su autor ovog napisa i pokojni Ante Rukavina, jedan od poznatijih ličkih planinara i šahista uspješno igrali šah i planinarili. Tako su u svibnju 1972. prigodom svečanosti imenovanja vrha Petra Zoranića u južnom Velebitu na visini 1702 metra odigrali šahovsku partiju.

Jučer iz pravca Jelove Ruje prema Velikom Stolcu (1406 m) iznad Šugarske uputila se zanimljiva planinarsko-šahovska tročlana grupica. Hrabru grupicu su činili autor ovog članka, slijepi planinar i šahist prof. Željko Brdal i njegov stalni vodič i pratitelj istih referenci Nikola Cetina. Ne znam da li sam bio više sretan ja što sam omogućio emotivnom Željku da se popne na jedan od zahtjevnijih vrhova šesnaestog područja Hrvatske planinarske obilaznice Veliki Stolac, ili on koji nije krio oduševljenje i svoje osjećaje posebno kada smo došli na sam vrh. Njegov pratitelj Nikola i ja pokušali smo mu slikovito opisati poglede prema našem bisernom moru, otoku Pagu, planinskim spletovima jugoistočno prema Panosu i Visočici i sjeverozapadu do Konjevače i Dabarskih kukova.

- Osjećam more, ćutim ljepote jadranskih otoka, osjećam miris velebitskog cvijeća, skrivenih životinjica... Posebno doživljavam surovost kamenitog tla, na čistinama busenova gustih velebitskih trava kojim hodamo i šumovitih prostranstava.- govorio je na vrhu Željko.

Od Lade nive koju smo ostavili na cesti između Jelove Ruje do vrha imali smo 3 sata i 35 minuta hodanja. Fascinirao me je njegov vjerni pratitelj Nikola koji je govorio za vrijeme hodanja:“malo veći kamen desno, balvan preko staze, grana lijevo u visini glave, dužim korakom prođi udubinu između kamena...Na kraju sam im priznao da smo mogli ići jednim duljim markiranim i blažim putem, međutim procijenio sam da možemo strmijim nemarkiranim grebenskim putem i tako uštedjeti oko sat vremena.


velebit
Na početku uspona

velebit
Predah na velebitskom vrhu
 

Nova akcija gospićkih šahista

ŠAHISTI

PRVO PRVENSTVO MLADEŽI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2016. u 22.20 sati

GOSPIĆ - Šahovski klub organizira Prvo prvenstvo gospićke mladeži koje počinje u srijedu 11. svibnja u 18 sati u bistrou Travel u Smiljanskoj ulici preko puta place.

Prvenstvo će se igrati ponedjeljkom, srijedom i petkom po tri kola svakog dana. Prijaviti se može Tomislavu Čaniću na mobitel o98/961-0042 ili prije početka samog turnira.

Očekuje se sudjelovanje šahista do 27 godina starosti iz Gospića i šire okolice. (MaČ)

 
 

Hrvanje

ludbreg

NOVA MEDALJE IZ LUDBREGA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2016. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Protekli vikend u Ludbregu je održan međunarodni turnir u hrvanju za žene i slobodni i grčko rimski stil pod nazivom Colluctatio Centrum Mundi OPEN 2016.

- Hrvački klub je sudjelovao sa sedam članova. Goran Petranović osvojio je brončanu medalju, Luka Radošević, Frane Radošević, Domagoj Jurković, Kristijan Rupčić, Dominik Rudelić i Josip Sokolić nažalost nisu uspjeli do medalje.- kaže Milan Radošević, predsjednik Hrvačkog kluba Gospić.

Na turniru je sudjelovalo 607 hrvačica i hrvača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Slovačke, Mađarske, Poljske, Nizozemske, Češke, Njemačke i Austrije. (Lp)

 
 

TURNIR REKREATIVACA U GOSPIĆU

turnir
Gospićka ženska ekipa

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. SVIBNJA 2016. U 20.15 SATI

GOSPIĆ - Društvo sportske rekreacije Lika-Lu organiziralo je pod pokroviteljstvom Grada Gospića Turnir druženja i prijateljstva. Turnir je otvorila Marta Grgurić, dogradonačelnica Gospića.

Turnir je bio u dvije kategorije, ženska i mješovita, a sudjelovalo je dvanaest ekipa iz Rijeke, Delnica, Ogulina, Otočca, Oklaja i Gospića.

Pobjednici turnira u obje kategorije bile su ekipe DŠR Lika-Lu. U mješovitoj kategoriji drugo i treće mjesto osvojila je ekipa DŠR Parejda iz Delnica koji su nastupili sa svoje dvije ekipe - ekipa Omega drugo mjesto, a ekipa Alfa treće mjesto. U mješovitoj kategoriji su još nastupili DŠR Oklaj, ekipa Gospić i ekipa Nas 6 iz Gospića.

U ženskoj kategoriji drugo mjesto osvojila je ekipa OK Otočac, a treće ekipa DŠR Otočac. U toj su kategoriji još nastupili ekipe DŠR Ogulin, ekipa Sestre iz Ogulina i ekipa Vatrene iz Rijeke.

Turnir se u Gospiću pod ovim nazivom organizira drugi put uz sudjelovanje oko 80 natjecatelja. Članovi DŠR Lika-Lu svojim su angažmanom doprinijeli uspješnosti turnira.

Idući turnir će biti za Dan grada Gospića ove godine. (LP)

turnir
Mješovita ekipa iz Gospića

 
 

Šah
mirko

USPJEŠAN NASTUP SEDMOGODIŠNJEG MIRKA PAVLETIĆA

Mladi gospićki šahisti iznenađenje na riječkom turniru.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2016. u 8.00 sati

Pipremio Tomislav Čanić

RIJEKA - Na svibanjskom turniru kadeta iz Ličko – senjske županije nastupili su po trojica kadeta iz Gospića i Senja.

U svom prvom nastupu ugodno je iznenadio sedmogodišnji Gospićanin Mirko Pavletić koji je od sedam partija pobijedio tri protivnika i zasluženo podijelio 17. do 20. mjesto od 27 igrača B grupe.

Gabrijel Vesel iz Senja podijelio je s 4,5 osvojena boda vrlo dobro 5. do 8. mjesto. Drugi Senjanin Marko Tomljanović bio je nešto slabiji od prethodnih kolega i podijelio 23. do 25 mjesto. U B grupi nastupaju kadeti između 7 i 12 godina što daje posebnu vrijednost nastupu Mirka Pavletić učenika OŠ Dr Jure Turić iz Gospića koji je bio najmlađi na turniru.

U A grupi nastupilo je 13 šahista od 12 do 20 godina, a od ličko – senjskih šahista nastupili su Branko Oliver Dignum koji je osvojio 8. mjesto, s 3,5 osvojena boda, Silvije Franolić Kukina iz Gospića bio je deseti, a donedavno jedan od ponajboljih ličkih kadeta Vid Šarić bio je jedanaesti.

Posljednje subote u svibnju odigrati će se turnir kadeta za lipanj, jer se u lipnju održava državno prvenstvo kadeta. Na tom turniru Gospićani planiraju nastupiti s još nekoliko talentiranih sedmogodišnjaka što su s posebnim oduševljenjem prihvatili riječki organizatori
kadetskih turnira.

mirko

 
rukomet Mladi gospićki rukometaši u kabinetu gradonačelnika Petra Krmpotića/© Marko Čuljat Lika press Gospić
rukomewt

rukomet
Mladi rukometaši

rukomet
Prijem u gradskoj upravi

PONOS GOSPIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2016. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Petar Krmpotić upriličio je danas prijem za male gospićke rukometaše koji su sudjelovali na završnici prvenstva Hrvatske koje se odigravalo u Umagu od 28. travnja do 1. svibnja. Na prvenstvu je sudjelovalo 20 najboljih ekipa Hrvatske u kategoriji dječaka 2004. godišta.

            - Vi ste naš ponos i zavrjeđujete da vas i financijski pratimo, znam da ste pravi i zdravi klub sportaša. Rukomet u našem gradu ima dugu tradiciju. - rekao je gradonačelnik Krmpotić.

            - Svi igrači, a ima ih s upravom gotovo 200, čine Skupštinu kluba, a neki su naši članovi završili i u prvoligaškim klubovima. Naša prva ekipa ima više od dvadeset igrača i imamo šansu za natjecanje u drugoj ligi.-rekao je Ivan Biljan, predsjednik Kluba i dogradonačelnik.

I samo sudjelovanje na državnom prvenstvu gospićke ekipe je povijesni uspjeh mladih sportaša, trenera i uprave jer im je to prvo sudjelovanje u takvom rangu, dečki su odradili odličan posao.

Gospićani su bili u grupi C zajedno s RK PPD Zagreb, RK Bjelovar, RK Đakovo i RK Ribola Kaštela te su ih milimetri ili manjak sreće dijelili od ulaska među 12 najboljih.

- Iako su po prvi puta u povijesti kluba sudjelovali na prvenstvu Hrvatske, s ponosom možemo reći da ih niti jedna ekipa nije uspjela nadigrati, osim RK PPD Zagreb – 9 golova razlike, porazi od Bjelovara od dva pogotka i Kaštele s jednim pogotkom razlike mogli su otići na bilo koju stranu i uvesti ih u borbu za 1/4 finale.- ističu u gospićkom Klubu.

Ekipu na državnom prvenstvu činili su:
Ivan Dasović (14 pogodaka), Ivan Rupčić (1), Borna Milković (6), Ivan Župan (3), Josip Klobučar (19), Ivan Vrban, Luka Maras (po 16 pogodaka), Nikola Kovačević (24) Ivan Starčević (21), Ante Stilinović, Jakov Starčević (5) i i Matija Vukelić.

Rukomet mladića krenuo je 2007. sa 70 igrača a danas ih je 174 od čega je 145 školaraca. Dečki su danas izrazili želju i pozvali svoje vršnjakinje da im se pridruže u ovoj igri i tako prošire mogućnosti kvalitetnog korištenje slobodnog vremena. (MaČ)


 

rukomet 

Velebitski školski dnevnik - treći dio

kiza
Školarci za uspona na Kizu čiji vrh nisu dosegli

SAVLADAVANJE TEORIJE U PRAKSI NA VELEBITU


Na Oštarijama je tri vikenda trajala velebitska planinarska škola koju smo pratili na našim stranicama zahvaljujući samim školarcima.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. travnja 2016. u 9.30 sati

Piše Maja Radanović

GOSPIĆ - Realizacijom trećeg vikenda planinarske škole u organizaciji PD Željezničar završio je ciklus školovanja polaznika koji su, savladavanjem teorijskih i praktičnih zadataka, stekli opća znanja i vještine iz planinarstva. Prethodna rečenica govori sve - kratko, jasno i pomalo suhoparno i upravo je suprotna svemu onome čime bi se mogao opisati protekli vikend.

Mjesto radnje – standardno – Vila Velebita na Baškim Oštarijama. Vremenska prognoza: subota loša, nedjelja još gora. Sudionici: 12 na sve spremnih polaznika, plus nezaobilazna podrška još spremnijih iskusnih članova Željezničara.

Kombinacija hladnoće i kiše, a s druge strane udobnosti planinarske kuće, zadržala nas je ovaj vikend većinu vremena u zatvorenom, na toplom i suhom. No to ne znači da smo gubili vrijeme, naprotiv – sve planirane teme odrađene su kroz predavanja, djelomično uz prikaz u praksi. Subotnje jutro započelo je upoznavanjem sa osnovama spašavanja, te radom i ustrojem HGSS-a, a prijepodne smo osvježili znanje iz područja prve pomoći (predavač Josip Brozičević ). Budući da u slučaju nesreće brza i pravilna reakcija može biti od presudnog (životnog ) značaja, ova izuzetno važna tema popraćena je praktičnom vježbom na unesrećenom, pri čemu smo ponovili dragocjena pravila i postupke pružanja prve pomoći.
Unatoč neumornoj kiši, a s namjerom da isprobamo i manje povoljne uvijete u planini, zaputili smo se na izlet prema Kizi, a vođa je bio Josip Brozičević. Staza mokra, mjestimično klizava, vidici u magli, nespretno kretanje u kišnim kabanicama i utrka s oblacima – izlet je bio relativno kratak, ali žešćeg tempa.

Neobični stjenoviti oblici povremeno su izranjali iz magle, dajući jedino mašti na volju jer je vidljivost bila toliko loša da nije bilo realnog doživljaja visine niti širine prostora koji nas okružuje. Vjerujem da smo, onako šareni, vijugajući u liniji, okruglasti u kabanicama, šiljatih kapuljača, izgledali kao krupnije verzije hobita i patuljaka Prstenove družine. Zaista je bila zanimljiva naknadna usporedba trenutnih fotografija s vidikovca u podnožju vrha samog grebena s onima izrađenim po lijepom vremenu. Ljepota nazubljenih okomitih kukova jednostavno nam se sakrila u gustoj magli, sve je djelovalo kao potopljeno u moru magle. Sam vrh Kize (1274 m ) nažalost nismo mogli osvojiti zbog sigurnosnih rizika uspinjanja po klizavoj stijeni, no to je samo razlog više za povratak. Iako izveden u kraćoj verziji od prvotno zamišljenog, izlet na Kizu donio je još jedno vrijedno iskustvo – poukom na terenu potvrđeno je ono što je više puta rečeno u teorijskom dijelu - u planinu ne planirati ići kada su prognoze vremena loše.

Kako to obično biva, posljedično - uzročna veza između hodanja po prirodi i otvaranja apetita još je jednom nedvojbeno dokazana. Isto tako, na sveopće oduševljenje prisutnih, još jednom su nedvojbeno dokazane kulinarske vještine naših Mile Bana i Zorana Starčevića. O ukusima se ne raspravlja, ali po mom skromnom mišljenju, a i sudeći po oblizanim tanjurima, Mile je nadmašio sam sebe subotnjim gulašom i njokama. Iako je bilo više detalja u konkurenciji, za lajtmotiv proteklog vikenda ipak bih odabrala hranu koja je bila jednom riječju vrhunska. Nakon famoznog gulaša slijedilo je predavanje kojim nas je predavač, predsjednik Speleološkog odsjeka PD Željezničar, Mile Milković, upoznao s osnovama speleologije. Svojim je izlaganjem vrlo slikovito prenio na nas entuzijazam i oduševljenje boravkom u spilji/jami, na način da smo poželjeli doživjeti ono o čemu smo čuli. Posljednje subotnje predavanje odnosilo se na zaštitu prirode - laganu, ali važnu temu koja je ustvari dio opće kulture i kućnog odgoja pojedinca.

Jedan od detalja vikenda je svakako i kvalitetan finalni tulum do sitnih noćnih sati, no, kako je općepoznato da su planinarske fešte redovito nezaboravne, nećemo se previše hvaliti proživljenim. Tko preživi, pričat će, preživjeli su svi.

Nedjeljno jutro izvuklo je sve (ranjene ) junake-planinare na posljednja predavanje; orijentaciju i osnove kartografije o čemu je govorio Tomislav Rukavina. Uslijedio je završni ispit kojim je obuhvaćeno sve o čemu smo slušali tijekom tri vikenda planinarske škole. Prolaznost je bila sto postotna i škola je zaključena, PD Željezničar postao je bogatiji za 12 novih školovanih članova. Sad već bivši školarci izrazili su isključivo pohvale organizatorima i svima koji su sudjelovali u održavanju opće planinarske škole.

Dragi naši predavači, mentori, logističari na svim područjima, neupitna vrijednost koju ćemo ponijeti sa sobom iz ove škole je svakako znanje, korisne informacije, upozorenja, praktične fore i trikovi. Hvala što ste nesebično podijelili s nama svoje bogato iskustvo, ali i onako ljudski – svoje iskrene doživljaje raznih situacija. Važno je reći da ste to učinili profesionalno, ali spontano i prijateljski i na način koji će nama bivšim školarcima ovu epizodu obrazovanja ostaviti u najpozitivnijoj uspomeni, baš kako to škola treba i biti. Pamtiti ćemo ne samo činjenice koje trebamo za planinu i zbog kojih smo objektivno odlučili pohađati školu, nego i ono jednako (ili više) vrijedno – zajedničke trenutke. Kada netko ubuduće spomene planinarsku školu, vidjet ću staze, smijeh, velebitske vrhove, osjećaj kad odbaciš ruksak i vreću za spavanje na pod sobe planinarske kuće, kuhanje kave u loncu, ležerna predavanja uz razgovor, dogovore pred pokret, zdravi umor nedjeljom poslijepodne, draga lica prije svega. Manje ili više namjerno pogurali ste nas u (izgleda) nepovrat gladi za planinom, za iskrenim življenjem planinarstva – ne samo na stazama, vrhovima i u planinarskim objektima, nego i inače u životu. Na to možete biti ponosni. Mi ćemo se potruditi da opravdamo vaše zalaganje.

Na kraju, zaista je točna uzrečica: sve što je lijepo, kratko traje. Škola je svakako završila, ali prave su stvari tek počele!

velebit

Zajednički snimak nakon završetka planinarske škole u Oštarijama
 

stipina rupica
Detalj iz novootkrivene Stipine rupice u Kvartama kod Perušića/© Đeni Barnjak
jama
Pripreme za zpuštanje u "rupicu"

jama

Prvi uspjeh gospićkih speleologa PD Željezničara

„Stipina rupica“- naša prva

U Kvartama kod Perušića pronađena prva jama mladih speleologa. Pomagali i Kvatračani.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. travnja 2015. u 8.15 sati


Pripremila Dubravka Rukavina
Fotografije Đeni Barnjak


GOSPIĆ - Speleološki odsjek PD Željezničar (SOŽ) osnovan je ove godine nakon speleološke škole održane za zainteresirane.

Gospićkim planinarima predavanja drže članovi Speleološkog društva Karlovac i vrijedno radi. Osim što se vrijedno istražuju jame pod Visočicom, koje se rade u kombinaciji s Speleološkim društvom Karlovac, ponosno ističemo da smo po prvi put odradili samostalno našu prvu „rupicu“, 20. travnja 2016. godine.

jama

U dobroj suradnji s drugim kolegama planinarima, kolega Stjepan Kasumović izvještava nas da je u mjestu Kvarte pronašao malu rupicu koja se otvorila u zemlji. Jama se nalazi uz cestu koja je frekventna i koju seljani koriste svakodnevno te bi ju bilo dobro pogledati zbog potencijalne opasnosti daljnjeg otvaranja, a i zbog činjenice da je svaka „rupa“ speleolozima zanimljiva, kažu speleolozi SOŽ-a.

Na teren u Kvarte su  otišli Mile Milković, Đenis Barnjak, Tomislav Rukavina, Boris Ratković i Dubravka Rukavina.

- S početnim razočaranjem pogledamo rupicu koja je jako mala, ali se ne odustaje. Priprema se rupica i kreće se s proširenjem ulaza, bar do te mjere da možemo gurnuti svijetlo i vidjeti što je ispod, huh… sretni smo... vidi se vertikala, unutra osigano. Napetost raste kopa se bez predaje. Nakon proširenja ulaza Đenis, postavlja se uže za napredovanje, pomaže joj Tomislav postavljanjem dodatnih osiguranja za što manje trenje užeta po stijeni i krećemo jedan po jedan- opisuju speleolozi svoj prvi pronalazak.

Nakon silaska od nekih 20-tak metara svi su oduševljeni, otvara se manja dvorana prekrasnih boja i osigana, s velikim stupom koji je otpao, a svojom veličinom govori o starosti naše rupice, otvara se mala dvoranica, koja je imala lažno dno pa nismo ni šetali previše. Nakon toga nailazimo na penj, isti postavljamo, napredujemo, kopamo, ostavljamo upitnik koji traži više vremena, slikamo i uživamo.

Naravno, sve otvore smo pregledali, sve što se dalo popeli, ostavili mali upitnik za slijedeću posjetu. Vraćamo se naravno, moramo nacrtati našu rupicu, ostaviti trag, dokumentirati potrebno jer osim što je to „naša prva“ to su i obveze koje se preuzeli osnivajući speleološki odsjek, zaključuju speleolozi SOŽ-a.

Uz ovaj tekst pogledajte i fotografije koje će opisati naš rad, druženje i uživanje pod zemljom, u nekoj drugoj dimenziji.
Dakle radi se o rupici, speleološkom objektu špilje s jamskim ulazom, koja ima 20-tak metara vertikalnog ulaza, te 50-tak metara horizontalnih kanala s potencijalnim nastavkom koji tek trebamo kopati.
-Ime speleološkog objekta je jasno odmah, ne dvoumimo se puno, Stipe je našao, rupica bila mala, mi smo zahvalni na pronalasku, dakle jednoglasno zaključujemo „Stipina rupica.- kažu speleolozi.

Važno za napomenuti da je Odsjek vrijedno sudjelovao i u planinarskoj školi PD Željezničar  i koristio je stečeno znanje. Speleolozi se nadaju da će ovim uspjehom, odnosno istraživanjem prve jame, te svojim oduševljenjem privući još kojeg „čudaka“ koji želi s njima (po)dijeliti emocije i dojmove, uživanje u novootkrivenom i posebnom iskustvu.

SOŽ PD Želježničar Gospić zahvalan kolegi planinaru Stjepanu Kasumoviću na ukazanim saznanjima kao i mještanima sela Kvarte koji su omogući korištenje alata za proširivanje rupe i koji su otkrili još potencijalnih i neistraženih speleoloških objekata.

jama
Proširivanja ulasa Stipine rupice
jama
Kopalo se i rukama

jama
Detalj ukrasa Stipine rupice

zrmanja
Kajakaši na Zrmanji/© WWF Adria
zrmanja

zrmanja

BALKAN RIVERS TOUR

zrmanja
Sudionici zrmanjskog kajakarenja

VESLIMA PROTIV BRANA NA ZRMANJI


Velika kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka stigla u Hrvatsku.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2016. u 21.00 sat

OBROVAC - Poslije Save i Soče u Sloveniji, Balkan Rivers Tour danas je stigao u Hrvatsku, na našu prekrasnu rijeku Zrmanju. Roku Rozmanu i ekipi Balkan Rivers Tour veslanjem po Zrmanji pridružilo se tridesetak veslača iz Hrvatske, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana.- javlja nam Bojan Stojanović, WWF Adria i dodaje da je Hrvatska jedinstvena po svom riječnom bogatstvu. Na relativno malom području ima očuvane iznimne prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije. Te činjenice trebamo postati svjesni, te je koristiti kao temelj budućeg razvoja.

- Sa svojim teško dostupnim kanjonima, Zrmanja je sigurno jedna od naših najljepših i tajanstvenih rijeka, koju odlikuje izuzetna biološka raznolikost sa 49 identificiranih vrsta riba, od kojih je osam endema jadranskog sliva. WWF već nekoliko godina provodi kampanju protiv novih hidroelektrana na Zrmanji, a Zrmanju je uvrstio i u `sedam riječnih čuda Hrvatske. Najveću prijetnju Zrmanji predstavljaju planirane hidroelektrane i regulacija toka, a slijede onečišćenje, uvođenje stranih vrsta i krivolov.- rekla je na spustu Zrmanjom Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Zrmanja se nalazi na najjužnijem dijelu Parka prirode Velebit, skrivena u kanjonima teško prohodnog kraja. Zasigurno jedna od najljepših rijeka jadranskog sliva koja spaja južne obronke Velebita, Liku, sjeverno-dalmatinske prostore, Dinaru i Novigradsko more u koje ova 69 kilometara duga rijeka i utječe. Iako ima šest kanjona, jedino je u kanjonu između Žegara i Ogara sačuvana njena iskonska priroda gdje rijeka tvori Visoki buk, 11 metara visoki i vjerojatno najljepši slap na Zrmanji.

- Zrmanja je sa svojim kanjonima i slapovima jedna od najspektakularnijih rijeka za kajakarenje u ovom dijelu Europe. Ukoliko Hrvatska dozvoli izgradnju novih hidroelektrana to bi bio završni udarac ovoj ljepotici, a Hrvatska i Europa izgubile bi jedan prirodni biser s ogromnim turističkim potencijalom.- rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

- Smatramo da je ključno odrediti znanstveni okvir svih eventualnih oblika iskorištavanja rijeke Zrmanje kao i Dinarida uopće, koji su zajedno s slovenskim, albanskim i crnogorskim kršem jedan od najpotentnijih krševa na svijetu, koji je sa svojim velikim potencijalom osnovni i glavni pokretač selektivnih oblika turizma, koji se danas u svijetu smatraju dodanom vrijednošću.- rekao je Đuro Župan, voditelj Rive rafting centra Zrmanja.

Iz Hrvatske se turneja Balkan Rivers Tour seli u Bosnu i Hercegovinu, na rijeke Sanu i Neretvu, a potom u Crnu Goru na Moraču i Taru.

zrmanja
zrmanja

zrmanja
velebit
Savladavanje Velebita
velebit

Školski dnevnik – vikend drugi ( 9. i 10. travanja 2016.)

velebit

TREBA ZNATI I UŽIVATI

Polaznici planinarske škole polagano upoznavaju vještine za boravak u planini.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2016. u 19.45 sati

Piše Maja Radanović

BAŠKE OŠTARIJE - Iako se vremenska prognoza, nažalost, pokazala pouzdanom (kiša, zahlađenje, magla), u rano subotnje jutro, a s voljom i na vrijeme, okupirali smo Vilu Velebitu te krenuli u avanturu drugog vikenda opće planinarske škole.

Budući da su nas vodiči odlučili poštedjeti akcije na otvorenom po lošem vremenu, subota je sve do poslijepodnevnih sati iskorištena za teorijsko usvajanje znanja (boravak u planinama- predavač Dubravka Rukavina, tehnička oprema za planinarenje – predavač: Tomislav Rukavina) ispresijecano u pauzama pozamašnim količinama jela i kave. Da ne bismo samo slušali, jeli i pili, jutarnja akcija podrazumijevala je postavljanje šatora (doduše, malo opuštenije u strogo kontroliranim uvjetima i udobnosti planinarske kuće).

Pokazni dio teme korištenje tehničke opreme ( upoznavanje s opremom, kretanje u feratama ) odradili smo po principima “snađi se” i “s čim imaš, s tim klimaš” na stepeništu. Čovjek bi na prvu rekao da rukohvat i 15-ak stepenica teško mogu zamijeniti neku strmu liticu. Međutim, u trenutku kada se prvi put u životu moraš pouzdati u tehniku (užad, čvorove, sponke ) i vjerovati da nećeš završiti skršen u dnu hodnika – stepenište više ne izgleda tako pitomo i bezopasno. Iako su sva predavanja koncipirana tako da nas kroz priču, fotografije i praktična iskustva drže zainteresiranima, tema korištenje tehničke opreme zaslužuje poseban osvrt.

Predavači su bili Tomislav Rukavina i Boris Ratković, najprije su nas upoznali s dijelovima opreme. Nešto što laik vidi kao hrpu šarenih konopa, eventualno prepozna karabiner, a ostatak su spravice nepoznate namjene naziva i porijekla, u spretnim rukama znalaca pretvara se u smislenu priču. Iako smo se, po riječima našeg predavača, od cijele te priče ovim predavanjem dotakli samo osnovnih slova, tema je izazvala velik interes i zadovoljstvo viđenim.

U poslijepodnevnim satima vrijeme se popravlja, što koristimo za kraću turu dijelom poučne staze Trezijane preko vrha Debela kosa pa na Kubus. Prethodno ohrabreni i poučeni iskustvom sa stepeništa, odlučili smo u stvarnim uvjetima na stijeni isprobati tehniku spuštanja pomoću užadi (tkz. abseil) Vjerujem da u ime većine polaznika mogu reći da je prvi spust ono što se pamti, ne samo zbog prevladanog straha i adrenalinskog šuta, nego i nečega s čime se mnogi od nas nisu imali prilike do sada susresti, a to je situacija u kojoj se prepuštaš i bezgranično vjeruješ osobi koja te osigurava, dok opremu podrazumijevaš sto posto pouzdanom. Svakako vrijedna lekcija i u širem smislu od planinarenja. Subotu privodimo kraju posljednjim predavanjem, tema priprema za odlazak u planinu (predavač Ivane Butorac Galac) te večernjim druženjem.

Koliko će biti dobra, nedjelja je najavila već od ranog jutra. Buđenje, proljepšanje vremena, dogovor i priprema za turu uz finu kavu i doručak. Oko 10 sati već gazimo srednjim Velebitom Premužićevom stazom put Visibabe (1160 m), a krajnji nam je cilj Bačića kuk (1304 m). Budući da prolazimo u blizini staništa poznatog velebitskog endema – Velebitske degenije – ne propuštamo prigodu prvi je put (za većinu) vidjeti uživo. Malo smo uranili pa još nije u cvatu, ali eto razloga za vratiti se kroz nekoliko tjedana. Naš nedjeljni vodič je Milan Klobučar, on koristi pauze za poduku o kretanju u planinama. A krećemo se živahnim tempom, planinarskim putem od Bačič kose prema podnožju Bačič kuka uglavnom kroz šumu. Staza nije zahtjevna, istinski uživamo svakim korakom.

Dolaskom u podnožje Bačić kuka, najvišeg u nizu Dabarskih kukova, postaje jasno da će se ne zahtjevna šetnja kroz par koraka pretvoriti u svladavanje uspona četveronoške. Ono o čemu smo slušali u teoriji i ono što je još jučer simulirao rukohvat stepeništa – sada je ferata na par desetaka metara visine. Jedan po jedan, pod budnim okom naših predavača/vodiča, uspješno svladavamo procjep pomoću sajle, glatke stijene rukama i nogama, a i metodom drži se zubima za zrak. Neki od nas su upravo na Bačić kuku shvatili koliko široko mogu zakoračiti i koliko grčevito se znaju držati i za najmanje pukotine i klinove. Dolaskom na vrh, svaki je korak višestruko nagrađen. Pogled neopisiv... pogledati fotografije.

Uska stijena vrha naglašava bogatstvo na sve strane u podnožju, duša puna. Nakon što smo primirili dojmove, upili ljepote koliko se može ponijeti u sjećanju, vrijeme je za spust. Mnogi šute, ali pogledi nedvojbeno govore: a kako sad?! Čini se strmije i višlje nego prije pola sata, a brdo definitivno nije moglo narasti. Trenuci u kojima opet dolazi do izražaja smirenost, kontrola i znanje naših vodiča, više vjeruješ njima nego sebi. Prije ili kasnije, spretnije ili manje spretno – svi smo se živi i zdravi spustili u podnožje. Odmor i okrjepa, utisci u zbor pa laganim tempom nazad bez puno priče, svatko sa svojim mislima.

Ponovno izbijamo na Premužićevu stazu, vijugav kameni put idealan je za posložiti misli i dojmove, smiriti tempo. Uživajući u pogledu na more i otoke stižemo do polazne točke odakle se vraćamo prema Vili Velebita. Poslije ručka, koje je pod budnim okom spremao Mile Ban uz pomoć Ivice Jelića Jenkya i Zorana Starčevića, i pospremanja kuće razilazimo se do slijedećeg susreta za dva tjedna – ne samo sa fenomenalnom prirodom, nego i sa izvrsnim društvom.

velebit
Radost na Visibabi

velebit


velebit
Planinarski školarci na Ljubičkom brdu na nadmorskoj visini od 1320 metara kod križa koji je donijet 1995.
velebit
Nastava u prirodi

Planinarski školski dnevnik - vikend prvi

ŠKOLARCI S VELEBITA KUĆI PONIJELI - ZADOVOLJSTVO

Protekli vikend počela je planinarska velebitska škola.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2016. u 23.30 sati

Piše Maja Radanović

BAŠKE OŠTARIJE - Rijetko se školarcima dogodi da se školi vesele i nestrpljivo čekaju da započne, posebno ako se odvija vikendom.

No prošli vikend na Baškim Oštarijama se dogodilo sasvim suprotno. Već u ranojutarnjim satima subote u planinarskoj kući Vila Velebita skupilo nas 13 polaznika opće planinarske škole. Domaćini i predavači  su bili Tomislav Rukavina, Tomislav Čanić, P. Fajdić Dundović i D. Rukavina, iskusni članovi PD Željezničar Gospić, toplo su dočekali polaznike. Nakon upoznavanja i uvodnih riječi Rukavine, predsjednika društva, uslijedila su tematska predavanja.

Zahtjevna i lako razumljiva teorija (opasnosti u planinama, povijest i organizacija planinarstva, planinarska etika) dopunjenu primjerima iz prakse sa zanimanjem je praćena, bez obzira na prethodno iskustvo kada su u pitanju planinarenje i planine općenito.

Planinarska tura Ljubičko brdo- Filipov Kuk – Baške Oštarije u kombinaciji sa sunčanim danom i odličnom ekipom, osim zabave i opuštanja poslužila je i za praktično usvajanje onoga o čemu se slušalo na predavanjima. Od naoko banalnih, ali vrlo bitnih, informacija, poput ritma disanja pri usponu, do snalaženja i što se uopće vidi oko sebe - vođa izleta i stariji članovi društva spremno i strpljivo su odgovarali, pojašnjavali, učili "školarce" doslovno u hodu.

Povratak u Vilu Velebitu, odmor i ručak, službena pohvala masterchefu Mili na gulašu , još jedno zanimljivo predavanje (o postanku planina) te večernje druženje zaključili su prvi dan planinarske škole.

Nedjelja je donijela vrijeme kao izmišljeno za planinarenje. Uvod u meteorologiju kao jutarnja tema pred polazak na izlet i već oko 10 sati kreće se put Sladovače i Sadikovca. Prethodno odslušana tema o pogodnim vremenskim uvjetima za planinarenje realizirala se i praktično zanimljivom turom u trajanju od oko četiri sata. Dinamična staza do vrhova s čarobnim pogledom na ličku i primorsku stranu Velebita, nešto je što će svaki posjetitelj sigurno zapamtiti.

Nagrada za svaki korak uspona je trenutak kad na vrhu, zavaljen u zavjetrini na toplom proljetnom suncu ne misliš na ništa, osjećaš sve. Apsolutni zen remeti znatiželja i gladne oči, pogled kradu obližnji i udaljeni vrhovi, kao da zovu. Gore stvarno nema ničeg - osim zapanjujućeg pogleda i neiscrpne pozitive. Odmaramo i uživamo, škola nikad nije zvučala bolje. Ispraznili smo ruksake, gore je klopa poseban gušt, lakim korakom spuštamo se prema planinarskoj kući, jedina prtljaga koju nosimo je zadovoljstvo. Kratko sređivanje dojmova uz ručak, pospremanje kuće i dogovori za slijedeći susret – prvi vikend planinarske škole završava više nego uspješno. Veselimo se idućem!

velebit
Predah na Velebitu


 

Letački klub Fenix Gospić

LET IZNAD MAJEROVA VRILA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2016. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Brane Javorina, predsjednik letačkog kluba Fenix poslao nam je vezu na jedan video zapis leta iznad Majerova vrile, jednog od vrela rijeke Gacke.

let

VIDEO ZAPIS

 

 
 

HK Gospić

sarajevo
Gospićani u sarajevskoj Zetri okićeni medaljama

NOVI USPJEH U SARAJEVU

Još jednu medalju osvojio je Frane Radošević.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2016. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Jučer je u Sarajevu i Olimpijskom kompleksu Zetra održan 10. Međunarodni turnir u hrvanju grčko rimskim načinom za dječake i kadete Kup Sarajevo 2016.
Na Kupu je bilo oko 200 mladih hrvača iz BiH, Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Srbije, Njemačke i Slovenije. Ekipu hrvačkog kluba Gospić predstavljali su Nikola Biškupić, Boris Bubnjić, Romano Šarić, Ivan Serdar, Josip Rukavina i Frane Radoševi, a voditelji su bili Ivan Karić i Milan Radošević.

Najviše uspjeha od Gospićana imali su Frane Radošević koji je osvojio prvo mjesto i Nikola Biškupić koji je osvojio treće mjesto. (M.R.)

 
 

Zajednica sportova ličko-senjske županije

nGRADE

NAGRADE ZA PROŠLU GODINU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2016. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Večeras je Zajednica sportova ličko-senjske županije uručila nagrade zaslužnim sportašima za prošlu godinu.

Na prigodnoj skromnoj svečanosti bili su uz sportaše i lokalni predstavnici, a među njima Marijan Kustić, saborski zastupnik i Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO za lokalni sport i Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika Gospića.

NAGRADE

Nagrade za doprinos razvoju sporta dobili su:
JANDRE JAMIČIĆ iz Gospića, koji se nogometom bavi od svoje 15 godine. Nastupao je za klubove Gospić, Croatia i Pazarište. Trenutno igra mali nogomet za veterane. Dva puta sa ekipom osvajao je veteransku ligu u Gospiću igrajući za Pekarnu Tušak.
STANKO ŠIMUNIĆ iz Gospića, koji se nogometom bavi od 1979.godine. Aktivno je igrao do 2003. Godine u NK Gospiću. Dvije sezone je igrao za NK Croatiu iz Ličkog Osika. Još uvijek aktivno igra za veterane NK Velebita iz Žabice.
DRAGAN ZEBA iz Gospića počeo je igrati nogomet u NK Croatia iz Ličkog Osika za koji je tada nastupao u izgnanstvu. Pozvan je u HNK Gospić koji je tada nastupao u višem rangu natjecanja, te s kojim je neko vrijeme nastupao u 2. hrvatskoj ligi. Iduće tri godine igrao je za NK Perušić koji je bio prvak županijske lige. Zadnjih 10 godina igra nogomet za NK Velebit iz Žabice.
NIKOLA ŽUPAN iz Gospića, počeo je igrati za NK Velebitu i bio je dugogodišnji igrač. Prelazi u tim iz Ličkog Osika, pa zatim u Pazarište, te se vraća u NK Velebit. Voditelj je ekipe veterana Pazarišta Velebit.
MARKO ŠIMIĆ iz Gospića, je jedan od organizatora Rukometnog kluba Gospić i nakon 18 godina još je uvijek iznimno bitan igrač seniorske ekipe. Velikim zalaganjem i potporom klubu postao je cijenjen i poštovan među igračima te je veliki uzor mladima.
TOMISLAV PETRLIĆ iz Gospića, nogometnu karijeru počinje u NK Perušić i s nepunih 17 godina je nastupa i za seniorsku momčad. Tijekom karijere nastupao je u više klubova, NK Požega, NK Croatia iz Mihaljevaca, NK Gospić, NK Dragovoljac iz Poličnika, a od 2014. godine nastupa za NK Velebit iz Žabice koji je nakon jednogodišnje stanke ponovno član 1. Županijske lige Ličko-senjske županije. Svojim obranama pomogao je stabiliziranju i učvršćivanju momčadi NK Velebita, te je klub u protekloj sezoni dostigao na 4. mjesto ljestvice. Tomislav je na golu NK Velebita uspio oboriti hrvatski rekord bez primljenog gola u 1190 minuta.
SINIŠA TROHA iz Gospića, iz Vinkovaca, počeo je igrati nogomet sa sedam godina u Graničaru iz Županje. Upisom srednju školo u Zagrebu nastavlja igrati za NK Maksimir, a zatim u NK Crikvenica gdje je igrao u sezoni 89/90. Dragovoljac je Domovinskog rata i odlazi na ratište i s 9. gardijskom brigadom kao časnik HV dočekuje oslobađajuću akciju Oluja. Ostaje u brigadi raditi kao časnik te se '98.g. vraća nogometu kao trener NK Perušić. Tu se od početka pokazao kao vođa i autoritet igračima, iste godine osvaja prvenstvo i dovodi klub u 3. ligu – zapad. U Perušiću je do 2001.g. kada zbog radnih obveza ima pauzu do 2005. kada prelazi u NK Velebit gdje se nalazi još i danas. U pauzi djelovanja kluba u sezoni 2013/2014 odlazi za trenera NK Croatie i MNK Lika šport kao trener seniora te osvaja 3. mjesto i Kup županije. S istom ekipom dolazi do šesnaestine kupa Hrvatske te porazom od NK Hajduk Split ispadaju iz daljnjeg natjecanja. U isto vrijeme s MNK Lika sport osvaja 5. mjesto u Državi. Sezone 2014/2015. vraća se u NK Velebit te s novom ekipom počinje stvarati spoj mladosti i iskustva s četvrtim mjestom u sezoni. Uz poslove treniranja obnaša i funkciju dopredsjednika kluba te je član skupštine Županijskog nogometnog saveza. U 2015. s novom ekipom obara državni rekord ne primivši gol 1190 minuta te nose naslov jesenskog prvaka.
MARIJO RUKAVINA iz Gospića, predsjednik Powerlifting kluba Rux, te jedan od glavnih pokretača kluba. Bavi se dizanjem utega od 2009. U 2015. godini nastupa na brojnim natjecanjima i osvaja medalje. Nastupom u Đurđevcu u kategoriji do 93 kg podiže bench press 191 kg, čime je srušio hrvatski rekord i postao nositelj najjačeg bench pressa u Hrvata ikad postavljen kod nas. Marijo se također okušao u organizaciji natjecanja u svom gradu pod nazivom Lika Rux Power 2015. Na tom natjecanju Marijo je također bio najbolji čime postaje apsolutni vladar bench pressa u Hrvatskoj. Svojim radom i dalje potiče druge za vježbanjem i bavljenjem sportom.
VLADIMIR ŽUNIĆ iz Senja, čitav život posvetio je sportu, dugogodišnji je igrač Rukometnog kluba Senj, kasnije trener prve ekipe. Sada je član uprave i klupski volonter u ženskom rukometnom klubu Senia, veliki je sportski animator i trener golmana i svim klupskim selekcijama. Aktivni je član planinarskog društva Zavižan.

BICIKLISTIČKI KLUB „BARKAN“ iz Otočca, prepoznat širom Hrvatske i Europe. Obnavlja sa članstvom biciklističke staze, obrazuje mlade članove u prometu te se natječe po programu Biciklističkog saveza Hrvatske. U 2015. g. najveći postignuti uspjesi su 7. mjesto na državnom prvenstvu planinske biciklističke utrke; 5 mjesto ekipno na natjecanju BMK Plitvice (natjecali su se Mudrovčić, Ružić, Cvitković i Mlađen), uspon na Zavižan „Barkanijada“, 3. mjesto veterani, također su bili organizator otočke Barkanijade 42 km, 17 km i mlađi uzrasti.

PRIZNANJE za medijsku promociju sporta „Grga Rupčić“
Ovo priznanje dobio je portal Glas Gacke koji redovno izvještava o sportskim zbivanjima.

Nagrada za najbolji dječji vrtić Ličko-senjske županije
Nagradu je dobio pobjednik dječje olimpijade 2015.godine Dječji vrtić Pahuljica iz Gospića.

Godišnje nagradu Ličko-senjske županije za 2015.:
Nagrada za najboljeg trenere dodijeljena je Ivanu Kariću iz hrvačkog kluba Gospić, perspektivnoj sportašici u mlađim uzrastima Nika Pavletić,igračici NK Gospić '91., perspektivni sportaš u mlađim uzrastima je Josip Sokolić, član Hrvački kluba Gospić, angradu je kao perspektivna ženska ekipa u mlađim uzrastima dobio je Ženski rukometni klub Senia iz Senja, djevojčice 2004. godište.
Perspektivna muška ekipa u mlađim uzrastima je RK Gospić, najbolji ženski sportski klub u 2015. godini je ŽRK Senia iz Senja, najbolji muški sportski klub KK Velebit.

Najboljom sportašicom do 18 godina starosti proglašena je Vesna Bićanić iz KK Gospić, a za sportaša Frane Radošević HK Gospić.

Najboljom sportašicom proglašena je MAtea Dujmović, Taekwondo klub Gacka Otočac, a za najboljeg sportaša Željko Odorčić, član KK Gacka Otočac.

Nagrada za životno djelo u sportu dodjeljuje se posthumno Zdeslavu Sariću hrvaču iz Gospića


 

 
 

Tragom gospićkih planinara

kudin most
Kudin most na krupi/© Milan Klobučar

KUDIN MOST

Jedinstveni most preko rijeke Krupe nalazi se u PP Velebit.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. ožujka 2016. u 20.40 sati

GOSPIĆ - Protekli vikend grupa gospićkih planinara posjetila je južni Velebit, a među njima je bio i naš čitatelj Milan Klobučar koji nam je poslao slike Kudina mosta na rijeci Krupi, koja se nalazi u sastavu Parka prirode Velebit.

Krupa je jedna od pritoka rijeke Zrmanje. Ova jedinstvena krška rijeka duga je 11 kilometara, ali se na njoj nalazi 19 slapova i razvedenošću i oblikom spadaju u najljepše slapove u Hrvatskoj. Tu je uređena Poučna staza Kudin most koja je najljepši dio rijeke Krupe s njenim raskošnim slapovima i sedrenim kaskadama. Posjetitelji mogu prošetati preko Kudinog mosta, najstarijeg očuvanog prijelaza preko Krupe. S poučne staze od Golubića do Kudinog mosta otvaraju se iznenađujući vidici na modro-zelenu Krupu i na Deveterac, njenu sedrenu barijeru. Deveterac je dobio ime po devet sedrenih kaskada koje završavaju visokim slapom preko kojeg vodi Kudin most.

Predaja kaže da je most izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Izgrađen je u suhozidu, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radišni i zaljubljeni majstor je u 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova spojio obje obale Krupe. Most je preventivno zaštićen kao spomenik kulture. (MaČ)

Kudin most
Pogled na Kudin most na Krupi
 


 

Skupština PD Željezničar Gospić

oštra
Podjela dnevnika nakon uspona na Oštru

ZAVRŠETAK PLANINARSKE KUĆE

Planinari se nadaju da će ove godine završiti kuću na Visočici.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2016. u 9.00 sati


Pripremio Tomislav Čanić


GOSPIĆ - Svestrane aktivnosti Planinarskog društva Željezničara naglašene su na izvještajnoj skupštini kojoj je nazočilo pedesetak članova jedne od najaktivnije i najorganiziranije udruge na području Ličko-senjske županije.

U izvješću o radu u protekloj godini kojeg je podnio predsjednik Tomislav Rukavina, posebno su naglašeni nebrojeni satovi radnih akcija na izgradnji planinarske kuće na Visočici. U akcijama je sudjelovalo preko 50 članova društva kojima su se pridruživali i drugi građani Gospića zainteresiranih da se kuća napravi. Veliku potporu pružio je Grad Gospić koji svoju priliku vidi u razvoju turizma upravo na ovom dijelu Velebita i podvelebitskih naselja, tako da se najozbiljnije radi na pripremi projekta obnove Gojtanovog u ratu razrušenog doma.

Osim na aktivnostima izgradnje kuće na Visočici koja će moći primiti na noćenje 25 planinara, PD Željezničar skrbi nad planinarskom kućom Vila Velebita na Baškim Oštarijama u čije se održavanje ulažu znatna financijska sredstva i dobrovoljni rad koji zasad mogu samo pravi entuzijasti kao što su planinari.

Tu je još i Kugina kuća, koju Društvo održava uglavnom zbog planinara iz cijele Hrvatske i nema posebnih svojih interesa. Od ostalih aktivnosti u 2015. godini istaknuti su organiziranje speleološke škole, sudjelovanje planinara na brojnim izletima i manifestacijama, školovanje kadrova, markiranje staza i mnoge druge.

U planu za 2016. posebno mjesto zauzima otvorenje kuće na Visočici, izgradnja stalnog skloništa uz planinarsku kuću i sanitarnog čvora, kao i obnova krovišta kuće Vila Velebita. Planirana su nova školovanja kadrova, jačanje aktivnosti podružnice Perušić, planinarske manifestacije i pohodi... Članovi su na kraju skupštine prihvatili ambiciozni plan rada, kao i financijski plan koji iznosi oko 100.000 kuna koliko treba osigurati za realiziranje svega zacrtanog.

Otvorenje planinarske kuće na Visočici bit će povijesni dan za gospićko planinarstvo, a organizirati će se prigodom obilježavanja Dana Društva 1. srpnja uz bogat prigodni program. Ujedno će to biti i obilježavanje 118. obljetnice prvog organiziranog uspona Gospićana upravo na Visočicu. Nova planinarska kuća je smještena tridesetak metara od nekadašnjeg Gojtanovog doma na nadmorskoj razini 1430 metara, posjeduje veliku blagavaonicu i spavaću sobu u donjem dijelu i dvije prostorije za noćenje u gornjem dijelu zgrade. Trenutno se koristi postojeća cisterna za vodu, koja će se također do otvorenja rekonstruirati. Uz samu kuću još će se izgraditi sklonište koje će biti stalno otvoreno upravo zbog teže dostupnosti i eventualno sklanjanja planinara u slučaju lošeg vremena. Inače se u srpnju i kolovozu planira uvesti dežurstva članova, koji za bilo koju aktivnost u Društvu nisu bili toliko „zagrijani“ kao za „svoju“ Visočicu.

Proljeće na Oštri

Da gospićki skeptici nisu bili u pravu kada su tvrdili da je iluzija da će zanimanje planinara iz drugih krajeva Hrvatske za Oštru biti sve veće najbolje svjedoči ovogodišnji proljetni pohod na koji se, uz domaćih stotinjak građana, ljubitelja prirode i planinara, odazvalo još toliko planinara iz Jastrebarskog, Ogulina, Senja, Crikvenice i Zagreba.

Bio je susret mnogih starijih planinara koji su razmijenili iskustva, ali i uspomene. Između ostalih tu su se nakon dugo vremena našli nekadašnji predsjednici planinarskih društava Klek – Puškarić i gospićkog Željezničara – Čanić. Prekrasno vrijeme „odvuklo“ je na Oštru i staro i mlado od sedam do sedamdeset sedam godina. I nisu se prevarili, jer su obećali da će ubuduće posjećivati Oštrin vidikovac prilikom mijene svakog solsticija – godišnjeg doba.


oštra
Na Oštru se uspinje i dosta mladih planinara

 

 
 

PD Željezničar Gospić

škola planinara

USKORO ŠKOLA PLANINARENJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
121. ožujka 2015. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Gospićki planinari Željezničara ponovo početkom travnja organiziraju planinarsku školu.

Školu će voditi iskusni planinari i temeljni je oblik obrazovanja za planinarenje. Polaznici će upoznati kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planini, učit će vještine koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje, ali će se upoznati s prirodom, posebice sa veličanstvenim Velebitom. Završena planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke itd.)

Škola se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela i program je usklađen s preporukama o izvođenju općih planinarskih škola Komisije za obrazovanje Hrvatskog planinarskog saveza (HPS-a). Predavanja će se održavati u planinarskoj kući Vila Velebita u Baškima Oštarijama od kud se ide na planinarske izlete. Škola se održava tri vikenda i to 1.-3.travnja, 8.-10. travnja i 22.-24. travnja ove godine.

Cijena škole iznosi 250 kuna s tim da je obvezno učlanjenje u planinarsko društvo i tekuća markica HPS-a, što je dodatnih 120 kuna za odrasle i 60 kuna za učenike, studente i umirovljenike. Za učlanjenje u društvo potrebna je fotografija, osobna iskaznica i OIB, a učlaniti se možete prilikom upisa u školu.

U troškove je uključeno šest noćenja u Vili Velebita, šest toplih obroka, troškovi predavača, korištenje tehničke opreme tijekom predavanja i diploma.

Upisi u planinarsku školu mogu se obaviti na redovnim sastancima svakog ponedjeljka koji se održavaju u Čitaoni u Kaniži, od 20 sati ili na mail tajnik@pdzeljeznicargospic.hr . Više informacija na telefon 098/ 922 31 87
Broj polaznika škole je ograničen.

 
 

PD Željezničar Gospić

dom
Ruševine Gojtanova doma na Visočici/© Foto arhiva PD Željezničar

ZA VISOČICU NEDOSTAJE MATERIJALA I NOVACA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2016. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Planinarsko društvo Željezničar i u ovoj će godini nastaviti radove na izgradnji planinarske kuće na Visočici, koja je na mjestu pored nekadašnjeg Gojtanovog doma izgrađenog 1929. godine. Ideja vraćanja Visočice Gospićanama je gotovo realizirana uz male finalne radove koje moramo završiti ove godine.-kaže Tomislav Rukavina, predsjednik Društva.

Prije dvije počeli su obnoviteljski radovi uz veliki napor i odricanje obnovljen je, velikim djelom vlastitim sredstvima i rukama, objekt do faze finalnog uređenja gdje i sada nedostaje sredstava.
- Uz opremanje potrebnim namještajem ove godine planiramo izgraditi zimsku sobu, završiti unutarnje radove, te sanitarni čvor i uređenje okoliš. U planu je i rekonstrukciju šterne za vodu uz samu kuću koja je jedinna voda u ovome dijelu Velebita. - kaže Rukavina.

Nakon svih radova,  gospićki planinare žele 2. srpnja upriliči svečanost otvaranja doma zajedno s 118. tradicionalnim usponom na Visočicu. Istog vikenda biti će treking utrka „100 milja Velebita“ gdje će planinarski objekt biti jedan od baznih logora za natjecatelje i pripadnike HGSS-a. Uz sam pohod i utrku ATJ Lučko će organizirati prigodnu izložbu slika iz Domovinskog rata s područja Velebita te će pokrenuti inicijativu uspostave memorijalne obilaznice „Tragom Velebitskih heroja“.

Tijekom trodnevnog programa očekuje se najmanje tisuća posjetitelja od kojih će barem polovica biti domaći i strani planinari.

Gospićki planinari su u akciji prikupljanja nedostatnih sredstava i traže partnere u obnovi ovog povijesnog simbola Gospića i Ličana!

Kako pomoći?
- Mi smo pripremili spisak materijala koji nam je potreban za završetak obnove doma, vi nam možete pomoći u materijalu, kupnjom materijala ili financijski uplatom na žiro račun HR5623400091100147419 u opisu plaćanje „Donacija Visočica 2016“. Za one koji će donirati materijal ili ga kupiti kupiti molimo da nas kontaktiraju na adresu tajnik@pdzeljeznicargospic.hr ili na mobitel. 098 922 31 87.

dom
Novogradnja na Visočici još nije završena

dom

 
 

USPJEH LIČKO-SENJSKIH ŠAHISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2016. u 0.30 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda počela su natjecanja u tri šahovske lige regije zapad prvenstva Hrvatske u šahu, u kojima se natječe pet ličko – senjskih klubova.

U Drugoj ligi se natječu šahisti Karlobaga koji su nakon tri kola zasjeli na vrh prvenstvene tablice s tri dobivena meča. Oni su dobili mečeve protiv Krka (4:2), Uljanika iz Pule 4,5:1,5 i Kraljevice 4:2 i tako najavili borbu za prvo mjesto koje ih vodi u prvu B ligu. Karlobažani su trenutno prvi s tri pobjede ili 6 bodova, ispred Buja koje imaju 5 meč bodova.

U Trećoj ligi natječe se momčad Velebita iz Senja, koja je također najavila borbu za najviši plasman. Senjani su slavili protiv Labina 4,5:1,5 i Maestrala iz Rijeke 4:2, dok su izgubili meč od Lošinja 2:4. Šahisti Senja zasad dijele prvo do petog mjesta zajedno s Rječinom, Pulom 2, Lošinjem i Crikvenicom sa po dvije pobjede i jednim porazom.

U Četvrtoj ligi se natječu šahisti Gacke iz Otočca, ŠK Gospić i ŠK Udbina. Najbolji rezultat postigli su Gospićani koji su igrali i dobili dva meča i to protiv Lošinja 4,5:1,5, te Cresa 5,5:0,5. Šahisti Gacke izgubili su od favorita turnira Kastava 2,5:3,5 i Zrinski Frankopana iz Novog Vinodolskog. Šahisti iz Ravne Gore istupili su s turnira, dok su se Udbinjani osramotili i nisu doputovali na prvi ciklus natjecanja. Gospićani ne kriju ambicije za osvajanje jednog od prva dva mjesta koje ih vodi direktno u viši rang. Zanimljivo je da ni jedan od gospićkih šahista nije izgubio partiju. Najbolji rezultat ostvario je Željko Žuvela koji je pobijedio obojicu protivnika, dok su Čanić, Rukavina, Jakešević i Bukovac ostvarili po jednu pobjedu i jedan remi, a ohrabruju rezultati dvojice najmlađih, Šarića i Kuge, koji su igrali po jednu partiju i dobili ih.

Trenutno na tablici vodi Kastav iz Rijeke s tri dobivena meča iz tri susreta, a Gospićani su na drugom mjestu s mečom manje.

Sljedeća tri kola igraju se za mjesec dana u Puli, dok će se posljednja tri kola Četvrte lige odigrati na jesen u Gospiću. (TomČ)

 
 

Novi uspjeh gospićkih hrvača

pijevac

USPJEH U KOPRIVNICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. ožujka 2016. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Jučer je u Koprivnici se održan 13. Međunarodni turnir u hrvanju grčko rimskim načinom za dječake Zlatni Pijetao - međunarodni turnir grada Koprivnice. Okupilo se 418 mladih hrvača iz desetak zemalja ovog dijela Europa.

Ekipu Hrvačkog kluba Gospić predstavljali su Antonio Kovačević, Robert Petranović, Romano Šarić, Karlo Antonio Vukelić, Frane Radošević i Antonijo Rupčić te voditelji Ivan Karić i Milan Radošević.

Od Gospićana najviše uspjeha imao je Frane Radošević koji je s četiri atraktivne pobjede zauzeo prvo mjesto, ostali natjecatelji su ispali u kvalifikacijama.
 
 

Ultramaratonac došao u Gospić

pjesak

PELCL PJEŠAČI OD ILOKA DO PREVLAKE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. ožujka 2016. u 21.30 sati

GOSPIĆ - U našu redakciju danas je stigao mail od Mirka Starčevića, tajnika županijske ZTK u kome nas izvješćuje da je danas u Gospić došao član Hrvatske zajednice tehničke kulture Đuka Pelcl koji je na maratonu pješačenja od 1400 kilometara.

Teh maraton počeo je 4. veljače u Iloku, a cilj mu je povezati Hrvatsku pješačenjem do Prevlake. Akcija ima za cilj obilježiti 70.-tu obljetnicu Hrvatske zajednice tehničke kulture i svih udruga i zajednica tehničke kulture koje su udružene u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture. Želja je ukazati na važnost tehničke kulture i obrazovanja za razvoj pojedinca ali i šire društvene zajednice.

Đuka Pelcl predsjednik je Hrvatskog saveza CB radio-klubova i osnivač građanskog CB radio-kluba Sokol iz Požege, a dnevno pješači 40-ak kilometara kako bi na cilj u Prevlaku stigao 14. ožujka.

U Gospiću su ga dočekali članovi Zajednice tehničke kulture Ličko-senjske županije, te Zajednice tehničke kulture Grada Gospića. Slijedeća točka na putu je Gračac gdje Pelcl kreće sutra u jutarnjim satima.

 
 

Skupština PD Željezničar Gospić

planinari

USKORO SVEČANOST NA VISOČICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

  1. ožujka 2016. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Svestrane aktivnosti Planinarskog društva Željezničar naglašene su na izvještajnoj skupštini kojoj je nazočilo pedesetak članova jedne od najaktivnije i najorganiziranije udruge na području Ličko-senjske županije.

U izvješću o radu u protekloj godini kojeg je podnio predsjednik Tomislav Rukavina, posebno su naglašeni nebrojeni satovi radnih akcija na izgradnji planinarske kuće na Visočici. U akcijama je sudjelovalo preko 50 članova društva kojima su se pridruživali i drugi građani Gospića zainteresiranih da se kuća napravi. Veliku potporu pružio je Grad Gospić koji svoju priliku vidi u razvoju turizma upravo na ovom dijelu Velebita i podvelebitskih naselja, tako da se najozbiljnije radi na pripremi projekta obnove Gojtanovog u ratu razrušenog doma. Osim na aktivnostima izgradnje kuće na Visočici koja će moći primiti na noćenje preko 25 planinara, PD Željezničar skrbi o planinarskoj kući Vila Velebita na Baškim Oštarijama. Od ostalih aktivnosti planinara su prošle godine imali speleološke škole, a sudjelovali su i na brojnim izletima i manifestacijama, bilo je školovanja, markiranja staza …

U ovogodišnjem planu posebno mjesto zauzima otvorenje kuće na Visočici, izgradnja stalnog skloništa uz planinarsku kuću, obnova krovišta kuće Vila Velebita, novo školovanje, jačanje aktivnosti podružnice Perušić, planinarske manifestacije i pohodi... Članovi su na kraju skupštine prihvatili ambiciozni plan rada, kao i financijski plan koji iznosi stotonjak tisuća kuna.
Otvorenje planinarske kuće na Visočici bit će povijesni dan za Društvo, a organizirati će se prigodom obilježavanja Dana Društva 1. srpnja uz bogat prigodni program. Ujedno će to biti i obilježavanje 118. obljetnice prvog organiziranog uspona Gospićana upravo na Visočicu. Kuća je smještena tridesetak metara nedaleko bivšeg Gojtanovog doma na nadmorskoj razini 1430 metara, posjeduje veliku blagavaonicu i spavaću sobu u donjem dijelu i dvije prostorije za noćenje u gornjem dijelu zgrade. (Z. Čanić)

 
 

PROGLAŠENI NAJ SPORTAŠI GOSPIĆA

spotici
Gospićki ponajbolji sportaši u gradskoj vijećnici

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. VELJAČE 2016. U 14.15 SATI

GOSPIĆ - Danas su gradsku vijećnicu popunili ponajbolji gospićki sportaši, jer je Športski savez organizirao podjelu priznanja najboljim sportašima za prošlu godinu.

Priznanja su uručili Marta Grgurić, dogradonačelnica Gospića i Anton Buneta, predsjednik Gradskog športskog saveza.

Najveća nada u sportu u ženskoj konkurenciji je VESNA BIĆANIĆ, ŽKK GOSPIĆ. Aktivni član ŽKK Gospić. U školi košarke počela trenirati od svoje desete godine. Drugu natjecateljsku sezonu nastupa u seniorskoj ekipi ŽKK Gospić. Vesna je sudjelovala na kontrolnom treningu za područje košarkaškog saveza Ličko-senjske županije u prosincu 2015.godine u Kostreni za perspektivne košarkašice koje će se okupiti na pripremama za mlađu kadetsku reprezentaciju Hrvatske u travnju 2016.godine.

U ženskoj konkurenciji NIKA PAVLETIĆ, NK GOSPIĆ '91., nogometni klub Gospić okuplja žensku ekipu od ožujka 2015. kojoj se priključuje i Nika Pavletić. Nakon par treninga priključuje se muškoj ekipi 2003. godišta, gdje se ubrzo izborila za mjesto u početnom sastavu. Paralelno je trenirala u muškoj i ženskoj ekipi. Početkom rujna 2015. godine prvi puta u povijesti županije ženska ekipa igra natjecanje u muškoj ligi i početkom listopada kreće ženska međužupanijska liga u kojoj cure na čelu s kapetanicom Nikom ostvaruju odličan rezultat i jesenski dio prvenstva zauzimaju prvo mjesto. Nakon odličnih igara u obje lige Nika Pavletić postaje reprezentativka Hrvatske U15 i odlazi na reprezentativni kamp u Rovinj gdje je ona najmlađa igračica sa samo 12 godina.

Najveća nada u sportu u muškoj konkurenciji je JOSIP SOKOLIĆ, HK GOSPIĆ. Aktivni je član HK Gospić već nekoliko godina. Josip je pokazivao cijelo vrijeme da je dobar hrvač i to se pokazalo prošle godine osvajanjem brojnih medalja - Međunarodni turnir Zlatni pijetao 2. mjesto, prvenstvo Like, Istre i Dalmacije 2. mjesto, prvenstvo RH grčko rimskim načinom 2. mjesto, Međunarodni turnir u Mađarskoj 3. mjesto, Međunarodni turnir Gospić open 1. mjesto i pobjeda na prvenstvu Hrvatske.

Najveća nada u sportu u muškoj konkurenciji je NIKOLA KOVAČEVIĆ, RK GOSPIĆ. Mladi rukometaš kojemu je u četiri godine treniranja rukomet postao način života i odrastanja. Svakodnevni treninzi i upornost rada postigao je da je Nikola izrastao u jednog od najperspektivnijih igrača u RK Gospić, ali i na području Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije pa i šire. U prilog tome idu i uspjesi koje njegova ekipa ostvaruje, a čiji je Nikola najbolji igrač i kolovođa kako na terenu tako i izvan njega. Prošle godine njegova ekipa 2004. godište se sa sedam turnira vraćala u Gospić s nagradama, a Nikola je gotovo redovito bio jedan od najboljih igrača na turnirima.

Najbolji sportaš do 18 godina u muškoj konkurenciji je FRANE RADOŠEVIĆ, HK GS I NK GS '91. Aktivni je član HK Gospić već godinama. Svake je godine osvajao medalje na natjecanjima, a njegov rad i zalaganje pokazuju i rezultati u prošloj godini kada osvaja brojne medalje. Frane je član i  Gospić '91. gdje također postiže zapažene rezultate. Kapetan je ekipe godišta 2001.-2002. koji trenutno zauzimaju 1. mjesto na tablici bez izgubljenog susreta. Njegova ekipa osvajač je turnira Joža Kurs. Njegovu kvalitetu prepoznati su i u upravi NK Rijeke te ga šalju u Umag na nogometni kamp za mlađe uzraste.

Najbolja sportašica je LARA ZEBA, ŽKK Gospić. Lara je aktivni član ŽKK Gospić već osam godina. Zadnje tri natjecateljske sezone u sastavu je seniorske ženske ekipe. Glavna je igračica u seniorskoj ekipi koja se natječe u A-2 ligi i kao takva je od velike pomoći ekipi. Prosječna minutaža je 40 minuta po utakmici i 15-20 koševa.

Najbolji sportaš ANTE DOŠEN, KK LIKA. Ante je dugogodišnji član i trener u KK Lika, gdje uz trenerski rad stigne i trenirati za svoja natjecanja. Uz brojne medalje i uspjehe djece svoga kluba, Ante je ostvario na službenim natjecanjima kategorija veterani u 2015.godini sljedeće rezultate: prvenstvo Hrvatske u katama 2. mjesto, prvenstvo Hrvatske ekipno kate 3. mjesto, međunarodno otvoreno prvenstvo Hrvatske 2. mjesto

Trener godine u je IVAN KARIĆ, HK GOSPIĆ, s djecom radi već godinama i djeca su osvojila veliki broj medalja. Prošle godine pokrenuo je grupu početnika koja ima pedesetak članova, a istovremeno završava višu trenersku školu.

Najbolji sportski klub u ženskoj konkurenciji je ŽKK GOSPIĆ. U prošloj sezoni natječe u A2 ženskoj košarkaškoj ligi skupina zapad. Klub okuplja pedesetak članica kroz školu košarke od mlađih kadetkinja do seniorki.

U muškoj konkurenciji najbolji je POWERLIFTING KLUB RUX GOSPIĆ, koji je osnovan početkom 2014. godine. Klub ima dvoranu i broji tridesetak članova koji se natječu na državnim i međunarodnim natjecanjima. Prošle godine osvajaju brojne medalje

Nagradu za poticaj i razvoj sporta dobio je DRAGAN ZEBA, koji je nakon dolaska u Gospić i u 9. gardijsku brigadu počeo igrati nogomet u NK Croatia Lički Osik koji je tada nastupao u izgnanstvu. Nakon toga pozvan je u HNK Gospić koji je nastupao u višem rangu natjecanja i s kojim sam neko vrijeme nastupao u 2. hrvatskoj ligi. Slijedeće tri godine igra u NK Perušić koji je bio prvak županijske lige tijekom tri godine. Posljednjih deset godina igra u NK Velebit.

Nagradu je dobio i JANDRE JAMIČIĆ, koji se nogometom dugo bavi. Nastupao je za mnoge nogometne klubove, Gospić, Croatiu i Pazarište. Trenutno igra mali nogomet za veterane s dosta uspjeha. Dva puta osvaja veteransku ligu u Gospiću.
Nagrađen je i STANKO ŠIMUNIĆ, koji se nogo baviti 1979. i bio je aktivan igrač sve do 2003. godine u NK Gospić. Dvije sezone igrao je za Croatiju iz Ličkog Osika. Još aktivno igra nogomet za veterane NK Velebita.

Nagrađen je i NIKOLA ŽUPAN, dugogodišnji nogometaš Velebita iz Žabice. Jedno je vrijeme igrao za ekipu iz Ličkog Osika, pa zatim iz Pazarišta i ponovno se vraća u NK Velebit. Voditelj je ekipe veterana Pazarišta Velebit.

Nagrađen je i MARKO ŠIMIĆ, jedan očelnih ljudi u RK Gospić. Godinama se bezuvjetno daje klubu i klupskim obavezama i potrebama te je i nakon 18 godina rukometa još uvijek iznimno bitan igrač seniorske ekipe. Svojim velikim zalaganjem i potporom klubu i rukometu postao je jako cijenjen i poštovan među igračima i drugim ljudima, te je veliki uzor mladim rukometašima, ali i ostalim nadolazećim sportašima što će ih sigurno zadržati u sportu i odvesti na pravi put.
Nije zaboravljen ni TOMISLAV PETRLIĆ, koji je spo u NK Perušić. Tijekom karijere nastupao je u više klubova, NK Požega, NK Croatia iz Mihaljevaca, NK Gospić, NK Dragovoljac iz Poličnika. A od 2014. godine nastupa za NK Velebit iz Žabice koji je nakon jednogodišnje stanke ponovno član 1. Županijske lige. Svojim obranama pomogao je stabiliziranju i učvršćivanju momčadi NK Velebita te je klub u protekloj sezoni dostigao na 4. mjesto ljestvice. Tomislav je na golu NK Velebita uspio oboriti hrvatski rekord bez primljenog gola u 1190 minuta. Time je srušio dotadašnji rekord kojeg je držao vratar NK Dinama iz Zagreba Ivan Kelava.

Nagrađen je i SINIŠA TROHA, koji je istrčao na tren daleke 1077. u NK Graničar iz Županje. U mlađim uzrastima igrao je za selekciju Slavonije i Baranje, a kasnije zbog u NK Maksimir Zagreb. Još je igrao za NK Crikvenicu i NK Orijent iz Rijeke. Stvaranjem samostalne Republike Hrvatske Siniša na desetak godina zanemaruje nogometne travnjake i posvećuje se pozivu hrvatskog policajca-vojnika u stvaranju Lijepe naše. Godine 1998. godine vraća se na travnjak kao trener u NK Perušić. Već u prvoj godini kao trener pokazuje dar, da se igračima nametne kao vođa i autoritet, te iste godine osvajaju prvenstvo i kup i odvodi NK Perušić u 3. ligu zapad. Zatim 2005.dolazi u NK Velebit gdje se nalazi i danas. Ali u pauzi ne igranja kluba sezona 2013/2014 odlazi za trenera u NK Croatia Lički Osik, gdje osvaja 3. mjesto i kup županije. Ponovo se vraća u Žabicu 2014. i počinje s novom ekipom stvarati spoj mladosti i iskustva. U sezoni 2015./2016. nastavlja se radom u klubu i s istom ekipom osvaja naslov jesenskog prvaka. Siniša uz poslove treniranja obnaša i funkciju dopredsjednika kluba te je član skupštine Županijskog nogometnog saveza.

8.         MARIJO RUKAVINA
Predsjednik kluba Pawerlifting kluba Rux, te je jedan od glavnih pokretača za osnivanje kluba. Bavi se dizanjem utega od 2009. U 2015.godini nastupa na brojnim natjecanjima i osvaja brojne medalje. Da bi u Đurđevcu nastupio u kategoriji do 93.kg, a u dizanju podignuo bench press 191kg, te je tako srušio hrvatski rekord i postao nositelj najjačeg bench presa u hrvata ikad postavljen kod nas. Marijo se također okušao u organizaciji natjecanja u svom gradu Gospiću pod nazivom natjecanja Lika Rux Power 2015 gdje su imali svi same pohvale organizaciji. Na tom natjecanju Marijo je također bio najbolji i tako trenutno postaje apsolutni vladar bench pressa u Hrvatskoj. Svojim radom i dalje potiče druge za vježbanjem i bavljenjem sporta.

Posthumna nagrada za životno djelo dodijeljena je  Zdeslavu Sariću. Hrvanjem se počeo baviti u nižim razredima osnovne škole, u HK Ličanin iz Gospića. Dominirao je u svojem uzrastu, te je osvojio više medalja u svim uzrastima na hrvačkim natjecanjima tadašnje Hrvatske i Jugoslavije. Najveći rezultat ostvario je u konkurenciji kadeta osvojivši 2. mjesto na prvenstvu bivše Jugoslavije održano u Sarajevu. Sudionik je domovinskog rata od samih početaka kao pripadnik HV-a, a kasnije 9.gbr. kao vojnik, dočasnik i časnik HV. Sudjelovao je na svim hrvačkim natjecanjima koja su se održavala na razini HV kao pripadnik 9.gbr gdje je isto tako polučio izvrsne rezultate u osvajanju medalja i priznanja za svoju postrojbu. Istovremeno je bio aktivan u radu HK Ban Jelačić Gospić kao hrvač, gdje je uz svoje profesionalne obveze u HV-u redovito trenirao, te se natjecao na pojedinačnim i ekipnim natjecanjima postigavši izvrsne rezultate.
 

Korenica

OSNOVAN ŠAHOVSKI KLUB

KORENICA - U subotu je održana osnivačka skupština šestog po redu šahovskog kluba u Ličko-senjskoj županiji. Hvale vrijedna inicijativa Hrvatskog šahovskog saveza da se u Lici afirmira misaona sportska igra naišla je na potporu u Općine Plitvička Jezera i mnogobrojnih ljubitelja ove drevne šahovske igre.

Za prvog predsjednika kluba izabran je Siniša Budimir, dok je tajnik je postao Željko Miljanović. Ukoliko na vrijeme srede dokumentaciju Koreničani će se prijaviti za redovno natjecanje u IV. ligi Zajednica županija zapad, u kojoj se još natječu ŠK Gospić, ŠK Gacka iz Otočca i ŠK Krbava iz Udbine. U Zajednici zapadnih županija još se natječu šahisti „Velebita“ iz Senja u trećoj ligi, dok su u drugoj ligi Karlobažani.

Uskoro će se održati i skupština Šahovskog saveza Ličko-senjske županije na kojoj će se utvrditi zajednički program rada i međusobna suradnja, a prvenstveno će se potencirati rad s mladima u klubovima i osmogodišnjim školama.

 

 

ŠAH

šah
Gospićki šahisti u Rijeci

BORNA MILKOVIĆ NAJBOLJI U RIJECI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2016. u 8.30 sati

Javlja Tomuislav Čanić

RIJEKA - U subotu je petorica mladih šahista iz Gospića nastupilo na mjesečnom prvenstvu kadeta Zajednice županija – zapad.

Najbolji je bio dvanaestogodišnji Borna Milković koji je u svom uzrastu sa osvojio četiri od sedam mogućih bodova, a u konačnom plasmanu od 24 kadeta starih između 10 i 18 godina osvojio odlično šesto mjesto.

U istoj konkurenciji Vlatko Perković je igrao ispod svojih mogućnosti i sa 2,5 osvojena boda podijelio 19. do 21. mjesto, dok je desetgodišnji Petar Milković osvojio bod i pol i bio 23. U nešto jačoj grupi A nastupio je Vid Šarić i od 21 igrača bio osamnaesti s 2,5 osvojena boda, dok je Silvio Franolić Kukina bio pretposljednji.

Šahovski klub „Gospić“ odlučio je objediniti svoje mlade šahovske nade i prijaviti ih za momčadsko natjecanje kadetske lige, koje će se igrati kvalitetnije s tempom igre od sata vremena po igraču i pisanjem partija. Igra se na četiri ploče, a pravo nastupa imaju kadeti koji do 1. siječnja 2016. godine nisu navršili 16 godina. Kadetska liga igrati će se subotama po dva kola i to 20. i 27. veljače, 12. ožujka, 23. travnja i 21. svibnja.

šah
Detalj igre u Rijeci

TRI KOLA ČETVRTE LIGE U GOSPIĆU

Na sastanku predstavnika klubova Zajednice županijskih liga zapad dogovoreno je da se organizacija posljednja tri kola prvenstva IV. lige povjeri Šahovskom klubu Gospić, koje će se održati 1. i 2. listopada ove godine. Zasad je za ligu prijavljeno devet klubova, a očekuje se da će im se pridružiti ŠK Korenica i Goranka II. iz Ravne Gore.

Prva tri kola svih šahovskih liga održati će se u Rijeci 5. i 6. ožujka, druga tri kola 9. i 10. travnja također u Rijeci, dok će se 1. i 2. listopada natjecanje druge i treće lige održati u Puli, a četvrte u Gospiću.

skola šah
šah

Šahovsko prvenstvo osnovnih škola

šag
Detalj sa natjecanja u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić

SENJANI PONOVO NAJBOLJI

3. veljače 2016. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Već dugi niz godina šahisti Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Senja dominiraju na šahovskom županijskom prvenstvu osnovnih škola, pa su tako i jučer osvojili prvo mjesto i plasirali se na državno prvenstvo.

U odlučujućem meču s gospićkim osnovcima Osnovne škole dr. Jure Turića pobijedili su zahvaljujući izvrsnom Marinu Tomljanoviću koji je gotovo izgubljenu partiju na prvoj ploči protiv Silvija Franolića uspio okrenuti u svoju korist i na taj način spriječio iznenađenje da Gospićani budu prvi.

Naime, Gospićani su pobijedili na drugoj ploči i izgubili na trećoj i četvrtoj, a da je Silvijo realizirao svoju materijalnu i pozicijsku prednost domaćini bi zbog boljeg rezultata na prvim pločama izborili plasman na razini države. Obje momčadi su prethodno pobijedili Karlobag s maksimalnim rezultatom od 4:0. Rezultati odlučujućeg meča: OŠ Slivije Strahimir Kranjčević – OŠ Dr Jure Turić 3:1 -Tomljanović – Franolić Kukina 1:0, Nikola Jurković – Vlatko Perković 0:1, Oliver Dignum – Borna Milković 1:0 i Gabrijel Vesel – Kris Isaković 1:0. Za Karlobag su igrali Lovro Farkaš, Andrija Kovačević, Antonio Bačić i Marko Smojver. U ime uspješnih organizatora OŠ dr. Jure Turića goste je pozdravio ravnatelj škole Ivica Radošević, a priznanja podijelio tajnik Zajednice školskih društava Dubravko Mesić. (T. Čanić)

škola šah
škola
 

SURADNJA SENJSKIH I GOSPIĆKIH ŠAHISTA

senj
Zajednički snimak na kraju turnira u Senju

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2016. u 20.00 sati

SENJ - Mladi šahisti Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića ugostili su svoje vršnjake iz  gospićke škole dr. Jure Turića u okviru priprema za županijsko prvenstvo koje će se odigrati u Gospiću 2. veljače.
U ime domaćina Gospićane je pozdravio predstavnik Šahovskog kluba Velebit Dragoljub Gradišer, a domaćinima se zahvalio tajnik Šahovskog kluba Gospić i voditelj sekcije mladih Tomislav Čanić. Gradišer je istaknuo suradnju dva kluba koja u školama animiranju mlade za šah, te na taj način vode brigu i o budućnosti svojih klubova.
Održan je turnir u sedam kola na kojem je sudjelovalo 15 šahista – osam domaćih i sedam iz Gospića. Pobijedio je Senjanin Marin Tomljanović sa svih sedam pobjeda ispred Vida Šarića (Gospić) koji je izgubio međusobni susret i tako osvojio 6 bodova, dalje slijede: Oliver Dignum 5 i Gabrijel Vesel 4,5 (oba Senj), Kris Isaković, Petar Milković i Frane Radošević 4 (sva tri iz Gospića), Natalija Vukelić (Senj) i Vlatko Perković (Gospić) 3 …

 
 

ŠAH

šah
Susret Isaković - Perković

GOSPIĆKE NADE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2016. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Da se sistematskim i stručnim radom s mladima mogu za kratko vrijeme ostvariti značajni rezultati najbolji je primjer Šahovskog kluba Gospić.

Za nešto manje od sedam mjeseci rada na Osnovnoj školi dr. Jure Turića s tridesetak učenika u vannastavnoj aktivnosti zaljubljenih u šahovsku igru, već se stvorila grupa od desetak naprednijih koje je njihov instruktor Tomislav Čanić izdvojio i usmjerio u klupske prostorije. Da se nije uzalud gubilo vrijeme najbolje govore rezultati koje su jučer ostvarila šestorica kadeta na kadetskom prvenstvu riječke regije koji su prvi put nastupili na ovakvom natjecanju.

Tako su u B skupini od 32-oje mladih šahista Kris Isaković i Frane Radošević od sedam partija postigli četiri pobjede i ostvarili plasman u prvoj trećini tablice, Vlatko Perković i Petar Milković su s dvije pobjede i dva remija podijelili 19 – 25 mjesto, dok se Borna Milković morao zadovoljiti s 26. mjestom s 2,5 osvojena boda. Istovremeno je Vid Šarić u najjačoj jakosnoj skupini ostvario 50 posto bodova i plasman u gornjem dijelu tablice. Ovo prvenstvo najperspektivnijih hrvatskih šahista Lige zapad igra se svake prve subote u mjesecu, pa će se njihovo daljnje napredovanje moći pratiti do kraja godine.

Proteklog tjedna počela raditi posebna grupa mladih među kojima se pojavio najmlađi Mirko Pavletić, učenik 1.a razreda s izuzetnim smislom i talentom za šahovsko umijeće. Već u svom prvom nastupu u Klubu mali Mirko je gotovo rutinski pobijedio dvojicu nekoliko godina starijih kolega.

- Ne pamtim da se u Gospiću pojavio tako nadaren šahist. Mislim da je na obzoru pravo ličko šahovsko čudo. - kaže Tomislav Čanić, njegov instruktor koji je za seniorsku momčad počeo nastupati kao četrnaestogodišnjak. (MaČ)

šah
Gospićki šahisti u Rijeci
 

Nika Pavletić i Petra Pezelj

Trenerski osvrt s Balinovca

LIKA EXSPRES

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. siječnja 2016. u 12.45 sati

Za ličke novine piše Zoran Mrkonjić Mrki

GOSPIĆ - Početkom 2013. vlak Lika expres počela je (raz)voziti nogometaše iz Grada u nove nogometne destinacije.

Prva koja je otišla bila je Petra Pezelj, kojoj je zadnja stanica bila Zagreb, i ŽNK Agram. Slijedeći koji su ušli u val za odlazak bila su braća Smolčić, Hrvoje i Ivan i Igor Nikšić, te Marin Ćaćić koji su u Oštarijama Ogulinskim skrenuli prema Rijeci u HNK Rijeka. Ivan Biškupović je zakasnio na taj, ali je ušao u slijedeći i istim putem završio u HNK Rijeka. Njih petorica sada se školuju u Rijeci i marljivo treniraju i igraju. Istom prugom danas se iz Umaga vraćaju, Kris Isaković i Frane Radošević vjerojatno novi igrači HNK Rijeka, sa priprema na kojima su bili na poziv Riječana.

Lika expres ih nije vozila ovaj put, ali svejedno su Igor Nikšić, Petra Pezelj i Nika Pavletić, završili na pripremama reprezentacije Hrvatske. Igor i Nika u reprezentaciji U15, Petra u reprezentaciji U17. Igor u Umagu, djevojke u Rovinju. Već sada se jedna njihova sličica mijenja za dvije od Messija, Ronalda, Modrića….

Kako se događaji odvijaju, morat će dodati još koji vagon u Lika expres.
Početna stanica Stadion Balinovac.


Igor Nikšić

Frane Radošević i Kris Isaković


 

Razvoj gospićkog šaha

NOVI USPJEH VIDA ŠARIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. SIJEČNJA 2016. U 22.45 SATI


Javlja Tomislav Čanić

 
 

GOSPIĆ - Nakon što je gospićki kadet Vid Šarić osvojio drugo mjesto u B grupi riječke regije u šahu te se tako plasirao u TOP 10 najboljih šahista Regije Rijeka u vrlo jakoj konkurenciji osvojio je osmo mjesto.

Na natjecanju su sudjelovali tri majstorska kandidata, jedan prvokategornik, tri drugokategornika, po jedan šahista s trećom i četvrtom kategorijom. Jedino je Vid bio igrač bez kategorije, ali je uspio osvojiti najveći broj rejting bodova (čak 32). U vrlo zanimljivim partijama uspio je pobijediti trećekategornika Ivana Trošelja, dok je remizirao s drugokategornicima braćom Gabrijelom i Leopoldom Mažuran. Poražen je od majstorskih kandidatkinja Anamarije Radikovac, koja je u konačnici bila treća i Lucije Batory, te od drugokateegornika Erika Haidingera.

Turnir je odigran u tri dana, a igralo se tempom sat vremena po igraču. Pobjednik turnira je majstorski kandidat Teo Tomulić iz Rijeke. Prigodom predaje nagrada i priznanja sudac Turnira Bojan Birk pohvalio je nastup Vida Šarića koji je pokazao vrlo dobru igru i naglasio da je bila daleko bolja nego što pokazuje plasman. Velika čast pripala je Vidu što je njegove partije posebno analizirao s komentarima poznati hrvatski velemajstor Ognjen Cvitan.

Šahovski klub Gospić koji sve svoje napore ulaže u mlade igrače, od 16. siječnja šalje u Rijeku na mjesečne turnire četiri nove šahovske nade koje će se natjecati u B skupini, dok će Vid Šarić nastupati u prvoj jakosnoj skupini A. Gospićkim kadetima će se u natjecanjima pridružiti i kadeti Šahovskog kluba Velebit iz Senja koji također na taj način ulaže u budućnost svog kluba.

 
  šahisti
Sudionici riječkog šahovskog turnira