POČETNAARHIVA
TRENING POLICAJACA MOTORISTA
DOKRAJČEN URBANI VRT
POJAČANA KONTROLA NA GRANICI
POLICIJA U AKCIJI
KRADU SE DRVA I ŠVERCA DUHAN
LJETO JE POČELO
NOGOMETNA SAČEKUŠA
GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE U GOSPIĆU
ZNAJU STRANCI ŠTO VRIDI
TROŠILA TUĐE NOVCE
UTOPLJENIK IZ NOVČICE JE KORENIČANIN
GOLF I MRTVAC U NOVČICI
NEODGOVORNI LIČANI PALE TRAVU I KOROV
PREVENTIVOM ZA SIGURNIJI PROMET
PRONAĐENO TIJELO
DINAMIČAN POLICIJSKI VIKEND
PROVALE NE PRESTAJU
ILEGALNI PRELASCI I ŠVERC
LAŽNI POLICAJAC
PIJANCI ZA VOLANOM
PRONAĐENI KRADLJIVCI S AUTOCESTE
LAŽNA PRIJAVA KRAĐE VOZILA, ŠVERC DUHANA, PIJANCI ZA VOLANOM …
NIJE BILO VEĆIH PREKRŠAJA
PREDANE TRI BOMBE

U susret sve ljepšem vremenu

TRENING POLICAJACA MOTORISTA

POlicijski trening na poligonu/Foto PULS
POlicijski trening na poligonu/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. TRAVNJA 2017. U 19:45

GOSPIĆ - Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika započinje sezona intenzivnije vožnje mopeda i motocikala, odnosno, povećava se broj vozača mopeda i motocikala u prometu.

Upravo iz tog razloga Policijska uprava ličko-senjska i Policijska akademija organizirali su trening sigurne vožnje, koji je održan u Interventnoj jedinici policije u Gospiću. Trening su vodili instruktori vožnje Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije, a održan je s ciljem usvajanja potrebnih znanja za sigurno i odgovorno sudjelovanje motociklista u prometu, te njihovo što manje stradavanje.

Najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju:
- kreću se neprilagođenom i nedopuštenom brzinom,
- ne nose zaštitne kacige,
- kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila,
- precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu,
- obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera,
- voze sa neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike,
- upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim motociklima ili mopedima,
- upravljaju prije stjecanja prava. (LpS)

DOKRAJČEN URBANI VRT

Policijski očevid u urbanom vrtu
Policijski očevid u urbanom vrtu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2017. u 9:10 sati

GOSPIĆ - Prije par dana objavili smo informaciju sa fotografijama iz Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Pčelice da je oštećen inventar urbanog vrta koji se nalazi na komadiću nekad zapuštene zemlje između Osnovne škole, Biskupije i KIC-a koji je kultiviran. Jutros smo dobiti novu informaciju Pčelica - da je vrt dokrajčen preko vikenda.

-Sada je vrt u potpunosti uništen o čemu najbolje govore jutrošnje slike. Čak su od inventara zapalili i vatru. Ostali smo bez riječi na ovakvo ponašanje nemam riječi kojima bi opisali ovakvo događanje.- stoji u mailu Pčelica.

Saznajemo da je još prošlog tjedna policija pokrenula istragu. (LpS)

Priopćenje PULS-a

POJAČANA KONTROLA NA GRANICI

Granični prijelaz u Ličkom Petrovom Selu/Foto arhiva Lika pressa
Granični prijelaz u Ličkom Petrovom Selu/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. TRAVNJA 2017. U 20:20 SATI

GOSPIĆ - U skladu s izmjenama odredbi članka 8. Zakonika o schengenskim granicama, a koje se odnose na provedbu granične kontrole, Republika Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj (prema Republici Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj granici (svi ostali granični prijelazi), provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka.- stoji u današnjem priopćenju Policijske uprave.

Uredbom (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, koja stupa na snagu 7. travnja 2017. godine, izmijenjene su odredbe članka 8. Zakonika o schengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole.

Službenici granične policije će, prilikom obavljanja granične kontrole putnika, kako za vrijeme ulaska tako i za vrijeme izlaska s područja EU, provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka.

Do sada se nisu radile sustavne provjere osoba koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU (npr. državljani država članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru, članovi njihovih obitelji i sl.), tako da navedena izmjena znači da će se ubuduće sustavno provjeravati i te kategorije osoba. Za očekivati je da će putnici morati duže čekati na provedbu granične kontrole.

Državljani trećih zemalja moraju obratiti posebnu pozornost na uvjete koje moraju ispunjavati za ulazak u Republiku Hrvatsku:
- moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana unazad 10 godina,
- moraju opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribaviti,
- za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak,
- međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica.

Ostvarena je suradnja na operativnoj razini sa slovenskom i mađarskom policijom te su poduzete određene mjere i radnje za operacionalizaciju i povećanje protočnosti prometa. Hrvatska granična policija će poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi iskoristila sve postojeće kapacitete, u smislu ljudstva i tehnike, kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru na svim graničnim prijelazima, posebno u kritična vremena vikenda i praznika. (LpS)

Priopćenje iz PULS-a

POLICIJA U AKCIJI

Policija je u drugoj polovici travnja kontrolirati brzinu vožnje. Građani mogu predlagati lokacije.

I ovo je brzina za novčanu kaznu koja je izmjerena automatom u Kaniškoj ulici/Foto arhiva Lika pressa
I ovo je brzina za novčanu kaznu koja je izmjerena automatom u Kaniškoj ulici/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2017. u 21:15 sati

GOSPIĆ - Iz Policijske uprave ličko senjske dobili smo priopćenje da će se radi smanjenja broja prometnih nesreća, a pogotovo prometnih nesreća s poginulim osobama, provesti 24-satni nadzor brzine kretanja vozila.

Od 6 sati 19. travnja do 6 sati 20. travnja policija će pojačano kontrolirati brzinu vozila i prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine, primjenjivati sankcije propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Zbog nepropisne brzine kretanja događa se najviše prometnih nesreća u kojima ginu ljudi i nastaju teške tjelesne ozlijede. Vozači koji ne poštuju ograničenja brzine ugrožavaju svoje živote i živote ostalih sudionika prometa, koji voze primjerenim brzinama i poštuju prometne propise.

Policija poziva građane da predlože lokacije, na kojima žele da se nadzire brzina kretanja vozila. Svoje prijedloge mogu dostavljati od 5. do 10. travnja na adresu elektroničke pošte: licko-senjska@policija.hr

Prijedlozi za lokacije mogu se slati pismenim putem na adresu Policijska uprava Gospić, Ulica Hrvatskog sokola 2 ili na mobitel 099/239 62 73.

Nakon zaprimljenih prijedloga, analizirati će se predložene lokacije i odabrati najpogodnije za nadzor brzine. (LpS)

Pregled rada policije

KRADU SE DRVA I ŠVERCA DUHAN

Trojica prijavljena zbog zloporabe položaja.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2017. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Proteklog tjedna policija je ponovo imala dosta posla s brojnim prekršiteljima zakonskih propisa.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili kriminalističko istraživanje nad 72-godišnjakom s područja grada Otočca zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi u kojoj su pronađene dvije bombe, koje je neovlašteno posjedovao. Otočanin je dobio kaznenu prijavu.

Bilo je još kriminalističkih istraga i to jednog Perušićanina (47) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je tijekom veljače u šumskom predjelu Krš posjekao i otuđio 91 stablo graba. Kazneno je prijavljen;
- kriminalistički je "obrađen" jedan Gospićanin (30) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe. Sumnjiči se da je 15./16. ožujka u Gospiću, pokušao provaliti u trgovinu u vlasništvu pravne osobe sa sjedištem u Vrgorcu i kad nije u tome uspio, razbio je staklo na vratima trgovine, no nije ništa otuđio. Protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena nadopuna kaznene prijave;
- policija je obavila i kriminalističku istragu jednog državljanina BiH (40) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine. Njega je u plitvičkom selu Rastovača zatekla policija kako u osobnoj prtljazi nosi sitno rezani duhan pakiran u 20 vrećica, u ukupnoj količini od 9,9 kilograma, a koje nisu bile označene markicama Ministarstva financija RH. On je uhićen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojice Gospićana (57, 59 i 80) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Sumnjiče se da su u razdoblju od 1. studenog 2005. godine do 1. siječnja 2015. godine kao odgovorne osobe pravne osobe sa sjedištem u Zagrebu, iskoristili svoj položaj i prekoračili svoje ovlasti, na način da su s osam zaposlenika te pravne osobe u podružnici Gospić sklopili ugovore o radu, temeljem kojih su tim zaposlenicima suprotno Pravilniku o plaćama i Pravilniku o sistematizaciji poslova i radnih zadataka, od trenutka sklapanja ugovora isplaćivane veće plaće, čime su pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu oštetili u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Jedna Gospićanka predala je pušku i 200 komada streljiva.

Pomicanje sata

LJETO JE POČELO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2017. u 15:00 sati

GOSPIĆ - Ljetno računanje vremena započinje u noći 25./26. ožujka tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao da su tri sata- kaže se u priopćenju PULS-a

Policija podsjeća vozače da prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama tijekom ljetnog računanja vremena, na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

- Ljepše vrijeme i povoljne prilike znače i veće sudjelovanje vozača bicikla, mopeda i motocikla u prometu na cestama, stoga vozače ostalih vozila molimo na oprez prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom. Pozivamo na vođenje računa upravo o ovim kategorijama sudionika u prometu, kao i o tome da im se ne oduzima prednost prolaska na raskrižjima._kaže se u policijskom priopćenju.

Iz policije vozače mopeda i motocikla dodatno podsjećaju na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige. Biciklisti koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećaju da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti, koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 500 kuna u slučaju nepoštivanja odredbi o obveznom korištenju svjetla na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, dok je za nekorištenje svjetla na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće odjeće propisana kazna od 300 kuna.

I policija ima posla s navijačima

NOGOMETNA SAČEKUŠA

Ratnički navijači u policijskoj marici/Foto arhiva Lika pressa
Ratnički navijači u policijskoj marici/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2017. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Danas je PULS poslao priopćenje o najnovijem divljačkom obračunu nogometnih navijača Hajduka i Rijeke.

Nakon subotnje utakmice između Hajduka i Rijeke, koja je usput rečeno završila neriješeno u Splitu, jučer su u Bunici kod Senja navijači Hajduka koji sebe nazivaju Torcidom, odnosno po hrvatski rečeno bjesomučnim navijačima nekoga i za nešto, napustili utakmicu u Splitu i krenuli prema Rijeci da bi u sačekuši napali dio navijača Armade, odnosno Rijeke, što na hrvatskom znači, oružana sila. Veći dio armadaša kući je krenuo brodom i nisu imali problema.

Prema policijskom priopćenju došlo do fizičkog sukoba između pripadnika dviju navijačkih divljačkih skupina u kojem nije bilo ozlijeđenih osoba. U tijeku je kriminalističko istraživanje i utvrđivanje svih okolnosti vezanih uz događaj. Dio torcidaša, njih 15 je uhićeno u Karlobagu pri povratku u Split i nakon kraćeg ispitivanja je pušteno.

Kako saznajemo torcidaši su zasjedu napravili sa čak tri kombija i dva osobna automobila.

Nije to prvi put da se "ratničke" navijačke skupine sukobljavaju na području Ličko-senjske županije koja je na sredoteči između sjevera i juga Hrvatske. (MaČ)

Policijski tjedni pregled

GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. ožujka 2017. 11:40 sati

GOSPIĆ - Ovih dana glavni ravnatelj policije Marko Srdarević posjetio je Policijsku upravu ličko-senjsku, gdje je održao radne sastanke s rukovoditeljima i najistaknutijim policijskim službenicima. Po dolasku glavni ravnatelj policije odao je počast poginulim policijskim službenicima u Domovinskom ratu i zapalio svijeću ispred spomen zida u sjedištu Policijske uprave.

Na prvom radnom sastanku glavni ravnatelj policije upoznao je rukovoditelje Policijske uprave i načelnike policijskih postaja s prioritetima, planiranim projektima i glavnim smjernicama u daljnjem radu. U narednom razdoblju jedan od glavnih operativnih ciljeva je suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na svim razinama, a prioritet je podići kvalitetu rada i tehničku opremljenost policije. Rukovoditelji su glavnom ravnatelju policije iznijeli probleme s kojima se susreću u radu, kao i svoje prijedloge kojima bi u budućnosti mogli poboljšati rad.

Nakon održanog ovog sastanka ravnatelj Srdarević održao je sastanak s policijskim službenicima Policijske uprave ličko-senjske koji su se istaknuli savjesnim, profesionalnim i odgovornim postupanjem u službi, te zapaženim rezultatima rada. Tom sastanku prisustvovali su Mile Rupčić iz Policijske postaje Gospić, Milan Biljan iz Službe kriminalističke policije, Ante Gabelica iz Operativno komunikacijskog centra, Marijan Bešić iz Policijske postaje Gospić, Davor Kostelac iz Policijske postaje Otočac, Danijela Dražić iz Policijske postaje Donji Lapac, Branko Jurković i Mladen Bilen iz Policijske postaje Korenica, Marin Krmpotić iz Policijske postaje Senj, Inoslav Čanić iz Policijske postaje Karlobag, Ivica Bijelić iz Policijske postaje Novalja i Darko Vučetić iz Interventne jedinice policije.

Policijski službenici zahvalili su glavnom ravnatelju policije na mogućnosti sudjelovanja na ovom korisnom i konstruktivnom sastanku. Na kraju, glavni ravnatelj policije im je zaželio uspjeh u privatnom i profesionalnom životu i zahvalio na njihovom angažmanu i iznošenju prijedloga za rješavanje poteškoća u radu s kojima se susreću. (LpS)

Ljudikanje o lopovlucima

ZNAJU STRANCI ŠTO VRIDI

Policijoti su uvatili dvojicu stranaca di kradu dilove avijuna u Željavi.

Opljačkani avijun DC-3 u Željavi/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Opljačkani avijun DC-3 u Željavi/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2017. u 21:45 sati

Priredija Marko Čuljat i njegova arhva

GOSPIĆ - Iz pulicijskog priopćenja, nikidan su policijoti iz Korenice uvatili dva neobična lopova. Krali su dilove vojne avije u Željavi s une strane Plješevice.

Dilove su krala dva Belgijanca i nji su ličko-senjski policijoti kriminalistički istražili zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno dilo krađe. Uni se sumnjiče se da su na nekdašnjem vojnom aerodromu kod sela Željava s devastiranog, odnosno oštećenog, vojnog avijuna, skinuli metalnu galanteriju (što j' to pobogu?) i sklopove iz unutrašnjosti s namirom otuđenja u čemu su ih spričili policijoti iz obližnje Korenice. Protiv nji' će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Znaju ti strani lopovi što vridi na bilosvitskom tržištu, a mi samo pričamo i ništa ne radimo. Vidite li da su mam u Belgiji čuli za Željavu i pošli su krast dilove koji se mogu dobro prodat. Krali su s avijuna američke proizvodnje poznatog ka Douglas DC-3.
- To je propelerni avijun čija su brzina i obim razvoja napravili revoluciju u zračnom prometu 1930-ih, 1940-ih godina. Zbog trajnog učinaka na zrakoplovnu industriju i Drugi svjetski rat, općenito je smatran jednim od najznačajnijih transportnih zrakoplova ikad napravljenih. - proguglali smo na internetu.

Osim toga iz privatnog, ali veoma pouzdanog izvora, saznali smo da je to transportni avijun koje su Merikanci poklonili Jugoslaviji potlje rata jer su napravili jošte bolje. To je transportni avijun, a isti j' takizi na livadi kod Otočca, a un je već odavo opelješen i niko nije reagira ni odgovara. Svakako treba reći da je edan avijun bija i u Divoselu kod spomen-doma.

Ka novinar obiša sam dosta lokacija bivše vojske. Koju godinu potlje Domovinskog rata u Željavi je bila jedna postava Vukava i niko nije smija prismrdit, a kamo li što ukrast. Međutim vojne baze i nikizi drugi objekti bivše i vojske i države su potpuno uništeni. Tako j', primirice, uništena vila Izvor u selu Plitvica, uništena je baza na Velebitskoj Plješevici, u Gospiću propada sanitetsko skladište, a bome propada i vila u Lukovom Šugarju, a uništene su i zgrade iz kojih se kontrolirao radijski promet na Panosu. Ima tog jošte i niko ne odgovara.
Dobra je vist da je pulicija privela prve takve lopove.
Da ste mi zdravi i debeli, i do vidova.

TROŠILA TUĐE NOVCE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2017. u 21:00 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su više kriminalističkih istraživanja. Istražena jedna Karlobažanka (49) zbog osnova sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Sumnjiči se da je u razdoblju od 13. lipnja 2007. godine do 10. rujna 2013. godine u svojstvu bankarskog službenika zlouporabila svoj položaj i ovlasti na način da je u više navrata neovlašteno raspolagala sredstvima s računa četiri klijentice pribavivši sebi imovinsku korist u iznosu ne manjem od 51 tisuće kuna. Protiv nje će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Istražena je jedna Otočanka (34) zbog osnova sumnje da je počinila kazneno djelo teške krađe. Sumnjiči se da je 25. veljače tijekom prijevoza oštećenog 75-godišnjaka iz Zalužnice na relaciji Zagreb-Otočac, u svom osobnom automobilu krapinske registracijske oznake, iskoristila njegovu nepažnju, tj. spavanje i otuđila mu novac. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a protiv nje je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.
Dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjakom iz Zalužnice kod Vrhovina, zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi i pronađena je ručna bomba, stoga će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Osim toga, u pretrazi je pronađen i revolver, dva komada streljiva call. 9x17 mm, prazni spremnik za streljivo call. 9 mm za strojnicu, koje je neovlašteno posjedovao, te će zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju, nadležnom prekršajnom sudu biti podnijet optužni prijedlog.

Prema prošlotjednim izvješćima PULS-a provale u razne objekte u Ličko-senjskoj županiji ne prestaju. Tako je u tijekom veljače provaljeno u obiteljske kuće u Otočcu i Svetom Roku ali ništa nije nestalo. U Jezeranima je "planulo" suho meso iz dvorišne zgrade.

Policiji je jedna Otočanka predala ručnu bombu, a jedan Otočanin dvije puške, dok je jedan Karlobažanin predao 41 komad raznog streljiva, 3,5 metara sporogorećeg štapina i tri detonatorske kapisle. Oružje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske preuzeo i pohranio u skladište do uništenja. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni kazneni postupak. (LPS)

UTOPLJENIK IZ NOVČICE JE KORENIČANIN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2017. u 19:45 sati

GOSPIĆ - Iz Policijske uprave došlo je priopćenje o događajima proteklih nekoliko dana. Nakon što je 20. veljače u Novčici pronađen osobni i tijelo nepoznate osobe izvršenom identifikacijom utvrđeno je da se radi o 58-godišnjaku iz Korenice čiji je nestanak prijavljen 18. listopada 2016. godine u Policijskoj postaji Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalistička istraživanja petorice Otočana od kojih su četvorica maloljetnici zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela teške krađe. Oni se sumnjiče da su u razdoblju od 2. do 10. veljače u Otočcu provalili u prostoriju iz koje su otuđili trimer, te provalili i u jednu školu gdje su iz jedne tvrtke otuđili novac. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljaju se posebna izvješća kao nadopune kaznenih prijava. (LPS)

GOLF I MRTVAC U NOVČICI

Ovih dana potvrđen je rekord Ličanke od 258 kilometara na sat.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2017. u 22:40 sati

GOSPIĆ - Ovih dana u Novčici, u samome Gradu, pronađen je golf i u njemu mrtvac. Policija još ništa nije javila o čemu se radi - da li o utopljeniku ili je po srijedi ubojstvo i tko je ta nesretna osoba iz tragedije kakva nikad nije zabilježena u Gospiću.

Inače ovih dana policija širom Ličko-senjske županije ima i dalje problema s lopovlucima, krađama, provalama …Zbog ljetošnje tučnjave na Zrću kriminalistički su obradili dvojicu Zagrepčana koji su teško povrijedili trećeg Zagrepčanina. Protiv njih je državnom odvjetništvu dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Tijekom vikenda kontroliran je promet na Ličanci i kod odmorišta Jadova brzina jednog domaćeg vozača kome se žurilo u Dalmaciju izmjerena je od 258 kilometara na sat, a standardno je ograničenje upola manje. Time je potvrđen rekord Ličanke koji je od 20. travnja 2011. kod nadvožnjaka Ostrvica u traci za sjever držao jedan Konavljanin s Audijem A 6.
Za svaki slučaj neka se zna da je ženski rekord na Ličanci 256 kilometara. Neka se zna.
Vozač je fasova globu i mjesec dana neće smjeti za volan. (MaČ)

Proljeće stiže s tragedijama

NEODGOVORNI LIČANI PALE TRAVU I KOROV

Paljenje trave i korova uništava tlo, a izaziva i tragedije.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 20017. u 14:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovog vikenda, prema priopćenju PULSa- na autocesti A-1, smjer Split, na području općine Lovinac, dogodila se prometna nesreća jer odgovorna osoba koja je nadležna za održavanje ceste nije vodili brigu i poduzimali primjerene mjere kako bi omogućili odvijanje sigurnog i nesmetanog prometa.

Odnosno, nekoliko osoba nije pravovremeno zatvorilo autocestu zbog dima, zbog čega se na desnoj prometnoj traci zaustavilo teretno vozilo zagrebačke registracije, a na lijevoj prometnoj traci osobni automobil sisačke registracijske oznake nakon čega dolazi do sudara skupa vozila, odnosno serijskog sudara više vozila iz brojnih mjesta.
U ovoj prometnoj tragikomičnoj situaciji, koju je izazvalo (zlo)namjerno paljenje "korova" uz autocestu lakše je ozlijeđena jedna vozačica iz vozila sisačke registracije
Policija navodi da će protiv odgovornih osoba podnijet optužni prijedlog prekršajnom sudu.
U ovo doba godina mnoge "seljačine", odnosno ljenčine na njivama uz autocestu umjesto da održavaju svoje njive zarasle u korov i bujad radije potpale požar, travu i vrištinu i ne znajući da time uništavaju plodnost tla.
Otvoreno treba postaviti i pitanje da li se to ne radi (zlo)namjerno da ne nanese šteta hrvatskoj državi. Time je valjda sve rečeno, jer taj dio Like je naseljen Vlajima koji koji nikada nisu mogli smisliti hrvatsku državu pa ni ovu današnju, ali ipak su došli da im sae obnove kuće i da beru mirovine.
Svjestan sam odgovornosti ove tvrdnje, i ne bojim se tužbe kao nekih pokojnih Srba u Gospiću. To su činjenice koje se iz premisa izvode kao zaključak, a o tome se može pisati i u periodu od 1917. do danaska od kada su Vlaji, kako i' je nazivala moja baba Kata Markova iz Ričica, nazivala.
Svjestan sam da će ovaj moj tekstićak izazvati revolt kod Srba i Srbedna jebo ih optužujem, ali paljenje korova je dvostruka diverzija, najprvo se remeti prirodna ravnoteža, a u drugom redu i stabilnost hrvatske države jer sudari u dimu, a ne u magli, izazivaju tragedije i ogromne štete.
Postavlja se pitanje ko je guska u dimu paljevine???

Iz Udruge Sigurnost u prometu

PREVENTIVOM ZA SIGURNIJI PROMET

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2017. u 22:20 sati

ZAGREB - Udruga Sigurnost u prometu (SUP), u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, organizirala je okrugli stol naziva ''Aktualno stanje sigurnosti cestovnog prometa''.

U 2016. je prema podacima MUP-a bilo 32.757 prometnih nesreća, što je za 186 više u odnosu na 2015. Poginulo je 307 osoba, što je za 41 manje u odnosu na 2015. Zabilježeno je i povećanje smrtnog stradavanja pješaka, putnika na motociklima i u teretnim vozilima, a svi ostali trendovi su u opadanju.

Kroz argumentiranu stručnu raspravu, temeljem podataka Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosti cestovnog prometa za 2016. i prethodne godine, ocijenjeno je aktualno stanje i predlože su mjere i aktivnosti za poboljšanje stanja do kraja perioda implementacije Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. - 2020.

Okrugli stol, kojem su nazočili i pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić, dr.sc. Ingrid Bošan-Kilibarda iz Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu, Slobodan Čalić iz Ministarstva pravosuđa, predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i PU Zagrebačke, otvorio je Georg Davor Liscin, tajnik Udruge Sigurnost u prometu.

- Nakon pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih osoba od 2011. do 2014. godine u 2015. godini došlo je do značajnog pogoršanja stanja (348 poginulih), a 2016. broj poginulih u prometnim nesrećama identičan je onom iz 2014. (307) što ukazuje na stagnaciju, odnosno izostanak nastavka pozitivnog višegodišnjeg trenda smanjenja broja smrtno stradalih - rekao je Lisicin.

Ispred MUP-a je Darko Grac imao izlaganje. Najviše je osoba stradalo prilikom sudara iz vozila iz suprotnog smjera i slijetanja vozila s ceste, što čini više od polovice nesreća. (LPS)

Policijsko priopćenje

PRONAĐENO TIJELO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. veljače 2017. u 22:10 sati

GOSPIĆ - Danas popodne policijski službenici zaprimili su dojavu da je na zapornici jezera Gusić polje u Brlogu kod Otočca pronađeno muško tijelo.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske potvrdili su dojavu, te je uslijedio očevid i obdukcija u cilju utvrđivanja uzroka smrti i identifikacije. Potvrđeno je da se radi o 21-godišnjaku iz Švice čiji je nestanak prijavljen 22. prosinca 2016. godine, te je Policijska uprava ličko-senjska istoga dana raspisala potragu. (LPS)

DINAMIČAN POLICIJSKI VIKEND


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. veljače 2017. u 23:00

GOSPIĆ - Protekli vikend policija je imala pune ruke posla kako s lopovima tkao i s vozačima, a pretraživano je i Gusić jezero zbog nestanka jedne osobe.

Policija je kriminalistički obradila jednog Osičanina (20) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Sumnjiči se da je 11. veljače u ugostiteljskom objektu u Ličkom Osiku fizički napao drugog Osičanina (25) i teško ga ozlijedio. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.

U prvih desetak dana veljače u Otočcu su bile dvije provale s krađama te je planuo vrtni alat, televizor i računalo. U Ličkom Osiku iz ograđenog prostora bivše tvornice otuđio aparat za varenje i kompresor …

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Utvrđena su ukupno 102 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i sedam prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Krasnom i to 1,82 g/kg. Najveća utvrđena brzina kretanja od 246 km/h izmjerena je u subotu na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, između Gospića i Janča, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 64-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima "B" kategorije u trajanju od šest mjeseci.
Narušavanja javnog reda i mira počinjena su na području Gospića vrijeđanjem ili omalovažavanjem službene osobe, te svađom i vikom.

U nedjelju prije podne izvršena je pretraga Gusić jezera u Brlogu, vezano uz nestanak Josipa Majera koji je nestao 22. prosinca prošle godine. U pretrazi su sudjelovali policijski službenici Policijske postaje Otočac, Policijski službenici Interventne jedinice policije PU ličko-senjske, ronioci Specijalne policije Policijske uprave primorsko-goranske, te pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i to Stanice Gospić, Karlovac, Zadar i Zagreb.

PROVALE NE PRESTAJU

Predaje se oružje i streljivo koga ima sakrivenog po kućama.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. veljače 2017. u 10:40 sati

GOSPIĆ - I proteklog tjedna ličko-senjska policija imala je dosta poslova s lopovlucima. Bilo je više provala i krađa. Ali, poneki od lopova i dolija.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje dvojice mlađih Senjana zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe. Sumnjiče se da su u studenom 2016. godine provalili u vikend kuću u vlasništvu 67-godišnjaka iz Karlovca iz koje su otuđili akumulatorsku bušilicu. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavlja se posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.
Proteklih nekoliko mjesece izvršene su provale i razne krađe u Urijama, kod Ličkog Osika, i ukraden je razni alat i kućanski aparati. Ove godine kod Lovinca provaljeno je u jednu kuću u Štikadi nestale su tačke, a u drugu u Ričicama i nestao je razni alat.

U Korenici su predane tri puške i 103 komada vojnog streljiva. Policiji je u Karlobagu predano 20 metaka. (MaČ)

Događaji na granici

ILEGALNI PRELASCI I ŠVERC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. siječnja 2017. u 19:20 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda policija je imala nešto više posla na graničnom prijelazu u Ličkom Petrovom Selu.

Naime, u petak su zatekli trojicu državljana Kosova za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli granicu. Oni su uhićeni i uz optužni prijedlog dovedeni nadležnom prekršajnom sudu. Osim toga, u suradnji s djelatnicima Carine na ulazu u RH izvršili su više kontrola i u jednom francuskom vozilu pronašli 40 kutija raznih cigareta, 16 litara šljivovice i 30 teglica po 950 grama meda. Uz to jedna dubrovčanka je pokušala prošvercati 12 kilograma piletine, a druhi hrvatski državljanin u austrijskom vozilu sedam kilograma svježeg mesa i dva kilograma suhomesnatih proizvoda.

Kako ove stvari nisu bile prijavljene privremeno su oduzete, a djelatnici Carine su švercerima naplatili novčane kazne. (MaČ)

Ima i toga

LAŽNI POLICAJAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Zagrepčanina (26) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo utaje.

Zagrepčanin se sumnjiči da je u svibnju prošle godine na području grada Zagreba pronašao i neovlašteno zadržao tuđu policijsku značku, koja je kod njega pronađena 21. kolovoza 2016. godine u Novalji. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Iz rada policije vikendom

PIJANCI ZA VOLANOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2017. u 20:00 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju PULS-a i proteklog vikenda policija je imala dosta posla u kontroliranju prometa. Prometne nesreće su s materijalnom štetom dogodile su se dvije u Korenici i jedna u Novalji.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.Utvrđen je 21 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja i osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola je u subotu u Klancu kod Gospića kod 40-godišnjaka od 3.32 g/kg.
Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je tučnjavom na području Korenice, te će protiv počinitelja biti podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. (LPS)

PRONAĐENI KRADLJIVCI S AUTOCESTE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2017. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest muških osoba (trojica iz Doljana, dvojica iz Poduma, svi s otočkog područja jedne osobe iz Gline u dobi od 18 do 28 godina, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo krađe.

Sumnjiče se da su 1. kolovoza 2016. godine na autocesti A-1 s dva odmorišta otuđili četiri drvene klupe i dva stola. Protiv njih će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Kriminalu nikad kraja

LAŽNA PRIJAVA KRAĐE VOZILA, ŠVERC DUHANA, PIJANCI ZA VOLANOM …

Granični prijelaz u Ličkom Petrovom Selu/Arhiva Lika pressa Gospić
Granični prijelaz u Ličkom Petrovom Selu/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. STUDENOGA 2017. U 12:15 SATI

GOSPIĆ - Prema priopćenjima PULS-a dovršeno je kriminalističko istraživanje nad jednog Zagrepčanina (24) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela lažnog prijavljivanja kaznenog djela i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Sumnjiči se da je 1. siječnja u Otočcu upravljao automobilom u alkoholiziranom stanju (1.38 g/kg) i prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom, nakon čega je lažno prijavio da mu je prije prometne nesreće automobil otuđen od nepoznatog počinitelja u svezi s čim je u nadležnoj policijskoj postaji podnio kaznenu prijavu, dovevši nadležno tijelo u zabludu. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava.

Protekla dva vikenda bilo je 13 prometnih nezgoda s materijalnom štetom i top šest u Gospiću, tri u Otočcu, tri u Korenici i jedna u Senju. U jednoj nezgodi u Gospiću jedna je osoba lakše povrijeđena. Provede su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Utvrđeno je ukupno 44 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 13 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveće koncentracija alkohola izmjerene su u Ličkom Osiku kod jednog mladića i to 2,04 g/kg), te u Podumu (60) još i više čak- 2,14G/kg.

Ovih dana je jedan Donjolapčanin policiji predao dvije puške, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s djelatnicima Carine, na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Ličko Petrovo Selo, na ulazu u kod jednog Hrvata (67) su pronašli 11 kilograma suhomesnatih proizvoda, u slovenskom kamionu 19 ženskih torbica i šest lisnica, a kod jednog Bosanca (54) u automobilu slovenske registracije pronašli su kilogram sitno rezanog duhana i 400 komada ručno izrađenih cigareta. Te stvari nisu prijavljene prije pregleda te su privremeno oduzete, a djelatnici Carine su im naplatili novčane kazne. (MaČ)

Policijska akcija "Mir i dobro"

NIJE BILO VEĆIH PREKRŠAJA

U pucnjavi za blagdane ozlijeđene dvoje djece.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. siječnja 2017. u 19:00 sati

GOSPIĆ - Provodeći operativno-preventivnu akciju "Mir i dobro" od 15. prosinca 2016. godine do 8. siječnja 2017. godine, Policijska uprava ličko-senjska poduzela je niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja kaznenih djela i prekršaja, a posebno zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te improviziranih sredstava kućne izrade, u vezi sa čim je ostvarena suradnja s predstavnicima civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, predstavnicima župa i biskupskog ordinarijata, kao i s ravnateljima osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta, kako bi se građane upozoravalo na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade.

Tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, policija je pojačano kontrolirala neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom prometu, kao i prometu na granici posebna je pozornost posvećena većoj protočnosti prometa, kao i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza. Tijekom provođenja akcije privremeno je oduzet jedno oružje, 127 komada raznog streljiva, jedno pirotehničko sredstvo i jedno eksplozivno sredstvo. Za vrijeme provođenja akcije evidentirano je pet prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja, za što su prijavljene četiri punoljetne osobe, te jedno kazneno djelo za što je osumnjičena jedna punoljetna osoba.

Nije dolazilo do propucavanja stanova, kuća i slično, dok je u dva slučaja uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima došlo do lakšeg ozljeđivanja dviju maloljetnih osoba i to na području Gospića i Novalje.

- S obzirom da tijekom provođenja akcije nisu evidentirana kaznena djela i prekršaji s težim posljedicama, smatramo da je stanje sigurnosti bilo povoljno, zašto su zaslužni i predstavnici civilnih vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelji obrazovnih ustanova i predstavnici medija koji su se aktivno uključili u provođenje akcije.- kažese ne kraju današnjeg priopćenja PULS-a. (LPS)

Policijsko priopćenje

PREDANE TRI BOMBE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2016. U 11:05

GOSPIĆ - Svako malo u policijskom priopćenju daju se podaci o dobrovoljnoj predaju opasnih predmeta. Jučer je jedan Gospićanin prilikom čišćenja podruma našao ručnu bombu, zaostalu iz Domovinskog rata, a jedan Donjolapčanin dobrovoljno je predao dvije ručne bombe. Bombe je pirotehničar preuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

- I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji "Manje oružja - manje tragedija" kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.- kaže se u današnjem priopćenju. (MaČ)