ARHIVAjds ličke novine
POČETNAJDSDRUŠTVOGOSPODARSTVOCRKVALIKOVNI UMJETNICI


U SUDARU POVRIJEĐENA DJEVOJKA
EUROPSKIH DESET DANA
UVODNI SAT ZA NOVE PRIJATELJE
NOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA
SVI PUTOVI VODE U KRASNO
PLAN PLINOFIKACIJE LIKE
UZ SNIŽENJE STIGLA I METRAŽA
SJEDNICA 5. SVIBNJA
PARTIZANSKI ZLOČINI U GOSPIĆU NAKON PREOKRETA
HDZ ČASTIO RIBOM I VINOM
POSJETI STARCIMA U GOSPIĆKOM DOMU
HDZ-OVCI PREPRODAJU GRADSKE STANOVE
USKORO I KONCESIJE ZA POSAO
MARTA JE VOZILA NAGIBNI VLAK
SNIJEG POKRIO CVJETALO VOĆE
PLAŽE ODLIČNE KAKVOĆE
BENEFICIJE POMORCIMA
ZAVRŠENA DRUGA FAZA PLINOVODA
PROLJEĆE U GOSPIĆU I OKOLICI

Teška prometna u Gospiću

U SUDARU POVRIJEĐENA DJEVOJKA

www.licke-novine.hr
29. travnja 2011. u 18.45 sati

GOSPIĆ - U četvrtak iza 22 sata, prema današnjem priopćenju policije, nadržavnoj cesti 50 u Gospiću (Budačka ulica op. a.), dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. Do nesreće je došlo kada je 20-godišnjak iz Donjeg Kosinja, upravljajući teretnim vozilom marke Fiat Fiorino gospićke registracije ulazeći u grad započeo pretjecanje, a da se prethodno nije uvjerio da tu radnju može obaviti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu vodeći pri tom računa o položaju vozila te smjeru i brzini kretanja. Kosinjanin je prednjim desnim dijelom svojeg vozila udario u bočni dio osobnog vozila marke Fiat Tipo, gospićke registracije s kojim je upravljao 22-godišnjak iz Ličkog Osika, koji je skretao na benzinsku postaju. Od siline udara teretno vozilo se odbilo u lijevo i nastavilo kretanje po nogostupu i biciklističkoj stazi, gdje je udarilo u metalnu ogradu i kameni zid s metalnim vratima, koja uslijed jakog udara lomi, pri čemu se rotira i zaustavlja. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđena 18-godišnjakinja iz Gospića, putnica iz teretnog vozila, koja je zadržana u Općoj bolnici Gospić, dok su vozači zadobili lake tjelesne ozljede, te su nakon ukazane liječničke pomoći pušteni na kućnu njegu. Protiv vozača teretnog vozila biti će podnijeta kaznena prijava zbog izazivanje prometne nesreće nadležno državnom odvjetništvu.

Uz Europski tjedan u Ličko-senjskoj županiji

EUROPSKIH DESET DANA

www.licke-novine.hr
29. travnja 2011. u 9.20 sati

GOSPIĆ - Ličko-sesnjka županija donijela je program aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna koji će se obilježavati u periodu od 2. - 12. svibnja. Povodom Tjedna organizirane su i prigodne aktivnosti brojnih suradnika sudionika među kojima su škole, udruge civilnog društva, HGK Županijska komora Otočac, Razvojna agencija LIRA, Razvojna agencija Senj, Savjet mladih, Veleučilište Nikole Tesle Gospiću. (MaČ)

SVE VEĆE ZANIMANJE ZA UČENJE O BRUNI GROENINGU

UVODNI SAT ZA NOVE PRIJATELJE

www.licke-novine.hr
27. travnja 2011. u 21.20 sati

GOSPIĆ - U četvrtak, 28. travnja u prostorijama Kulturno informativnog centra (na katu) održati će se uvodno predavanje za potencijalne nove prijatelje Zajednice Bruno Groening, s početkom u 15 sati. Građani koji se odluče za redovna predavanja i sudjelovanje u radu Zajednice, dobivaju Uvodni spis o učenju Brune Groeninga, sliku iscjelitelja i CD o učenju. Predavanje i učenje je besplatno. Zajednica Bruno Groening u Gospiću sada broji 56 članova, pa će se uskoro razdijeliti u tri zajednice. Tako će se konstituirati Zajednica Gospić, Zajednica Otočac i Zajednica mladih. U 17 sati istog dana održava se redovan sat Zajednice. Za Uvodni sat 28. travnja najavljeno je šest novih članova, a posebno veliko zanimanje za učenje Brune Groeninga pokazali su građani Otočca koji će svoju Zajednicu dobiti već idućeg tjedna. Ove godine Zajednica Gospić biti će organizator planinarskog tjedna na Velebitu na kojem će sudjelovati preko 200 sljedbenika Brune Groeninga ponajviše iz Hrvatske i Slovenije, a bit će ih još iz Njemačke, Italije, BIH, Crne Gore i Makedonije. Boraviti će od 23. do 30. srpnja. /T. Čanić/

Izbori na području Gospića

NOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA

www.licke-novine.hr
27. TRAVNJA 2011. U 14.40 SATI

GOSPIĆ - Gospićki gradonačelnik Milan Kolić danas je donio odluku o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora na području grada Gospića. Prema toj odluci 29. svibnja birat će se po pet članova vijeća mjesnih odbora.

Uz Dan grada Senja i Dna planete Zemlja

SVI PUTOVI VODE U KRASNO

www.licke-novine.hr
27. travnja 2011. u 11.30 sati

KRASNO - Povodom proslave Dana grada Senja i obilježavanje Dana planeta Zemlje sutra, 28. travnja u ovome velebitskom selu organizirana je prezentaciji edukativnih programa NP Sjeverni Velebit - Mala zelena radionica. Svečanost počinje u 10 sati u Upravi Parka u Krasnu. Bit će i prezentacija knjižice Vremenske ćudi Zavižana izdane u suradnji s DHMZ-om povodom postavljanja meteorološke poučne staze na Zavižanu koja će biti otvorena u svibnju ove godine povodom obilježavanja Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana zaštite biološke raznolikosti.

uSKORO I PLINOFIKACIJA

PLAN PLINOFIKACIJE LIKE

Plin će najprije dobiti Gospić, Perušić i Otočac.

Karta plinofikacije Ličko-senjske županije/Snimio Marko ČULJAT, Lik@ press Gospić
Karta plinofikacije Ličko-senjske županije/Snimio Marko ČULJAT, Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
26. travnja 2011. u 18. sati
Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Energetski institut "Hrvoje Požar" iz Zagreba još je prije nekoliko godina izradio osnovne energetske i tehničke pokazatelje za plinofikaciju Ličko-senjske županije. Nakon nedavne sjednice Stručnog povjerenstva za plinofikaciju dalo se zaključiti da će prvi koraci na plinofikaciji biti napravljeni u središnjem dijelu Like i to na području Gospića, Perušića i Otočca. Izvršena je analiza energetskih potreba te detaljna analiza potrošnje toplinske energije i električne energije za netoplinske potrebe. Toplinske energetske potrebe u kućanstvima obuhvaćaju energiju potrebnu za kuhanje, pripremu tople sanitarne vode i grijanje. Ocjena toplinske energetske potrošnje izrađena je na temelju detaljne analize potrošnje energije u kućanstvima za 2007. godinu. Provedena je opsežna anketa kućanstava na reprezentativnom uzorku. Anketni je uzorak podijeljen u osam zona prema zemljopisnim klimatskim, infrastrukturnim, urbanističkim, gospodarskim i ostalim karakteristikama. Na temelju analize potrošnje energije u baznoj 2007. i energetske bilance za 2007. godinu izrađena je prognoza energetskih potreba za sve sektore potrošnje.
Ukupna toplinska potrošnja u kućanstvima cjelokupne Ličko-senjske županije, prikazana ekvivalentnom potrošnjom prirodnog plina, u 2007. godini iznosila je 33,9 milijuna prostornih metara prirodnog plina, dok se procjenjuje da će do 2030. godine porasti na 52,2 milijuna "kubika" prirodnog plina. Potencijalna potrošnja toplinske energije po kućanstvu u Gospiću i okolici porast će s 1890 "kubika" u 2007. na 1994 "kubika" u 2030. godini. Porasta potrošnje će biti nešto i na perušićkom području, dok će prema analizama, potrošnja energije na otočkom području smanjiti s 2.196 na 1955 prostornih metara prirodnog plina.
Ukupna toplinska potrošnja u industriji na području Ličko-senjske županije prikazana ekvivalentnom potrošnjom prirodnog plina u 2007. godini iznosila je oko 4,7 milijuna prostornih metara prirodnog plina, dok se procjenjuje da će do 2030. porasti na oko 16,3 milijuna "kubika".
Na gospićkom području očekuje se raspisivanje koncesije za naselja Budak, Gospić, Kaniža Gospićka, Lički Osik i Žabica. Na perušićkom području za naselja Bukovac Perušićki, Konjsko Brdo i Perušić, a na otočkom za Čoviće, Ličko Lešće, Otočac, Prozor i Sinac.
Za područje cijele Ličko-senjske županije izrađeno je idejno rješenje opskrbe plinom i na magistralnom plinovodu za Liku i Dalmaciju napravljene su dvije mjerno-redukcijske stanice (MRS)u okolici Gospića i Otočca. Od tih plinskih stanica treba izgraditi visokotlačni sustav do potrošača. Za Gospić u duljini od 4600 metara, za Lički Osik u duljini od 4900 i za Perušić u duljini od 7500 metara. Na ovom području ukupna duljina srednjotlačnog plinskog ustava iznosi oko 104.070 metara. Na otočkom području trebat će izgraditi do Otočca sedam tisuća metara visokotlačnog sustava, a do Ličkog Lešća 9500 metara, te 99 tisuća metara srednjotlačnog plinskog sustava.

U prodavaonici RT2 u Gospiću

UZ SNIŽENJE STIGLA I METRAŽA

Prodavaonica RT 2 u Gospiću
Prodavaonica RT 2 u Gospiću
www.licke-novine.hr
26. travnja 2011. u 13.30 sati

GOSPIĆ - U prodavaonici riječke tvrtke RT2 u tijeku je sniženje kupaćih kostima i muških odijela. Osim toga i prodaje na obroke, ovih dana prodavaonica u Ulici Vile Velebita snabdjevena je po prvi put metražnom robom i to štofovima i viskozom, a imaju i bezbroj saten traka u boji različitih širina pogodnih za zavjese ali i za ukrašavanje poklona.

Skupština Ličko-senjske županije

SJEDNICA 5. SVIBNJA

Donijet će se i odluke o ovogodišnjim županijskim javnim priznanjima

www.licke-novine.hr
26. travnja 2011. u 13.10 sati

GOSPIĆ - Petar Krmpotić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije sazvao je XIV. sjednicu za 5. svibnja u Gospiću. Na dnevnom redu je 12 točaka dnevnog reda. I ova će sjednica početi aktualnim satom, a zatim će se raspraviti izvješća o zapošljavanju u prošloj godini i o radu Hrvatskog radija Radio Gospića. Zatim će se razmotriti izmjene i dopune ovogodišnjeg županijskog proračuna, a pored kraj sjednice donijet će se i odluke o ovogodišnjim javnim priznanjima povodom Dana županije. Za nagrade su predloženi: Obiteljski centar Ličko-senjske županije Senj, Društvo za sportsku rekreaciju Sveto brdo Lovinac - Sveti Rok, tim hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Otočac, serijal HRT Lijepom našom, trgovačka društva Tušak i Lika svjetlo iz Gospića, Udruga malih sirara Ličko-senjske županije Lički škripavac iz Gospića, te DVD-i Velebit iz Lovinca, Pazarišta i Udbine. (MaČ)

Krvavi Uskrs 4. travnja 1945.

PARTIZANSKI ZLOČINI U GOSPIĆU NAKON PREOKRETA

Brojnim hrvatskim obiteljima u Gospiću i okolici u kolektivnom sjećanju ostat će tragedija koja ih je zadesila nakon ulaska partizana u Gospić i "oslobađanja" okolnih mjesta.

Ovogodišnja komemoracija hrvatskim žrtvama u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Ovogodišnja komemoracija hrvatskim žrtvama u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
PIŠE IVAN VUKIĆ

GOSPIĆ - Krajem Drugog svjetskog rata, 4. travnja 1945., dakle prije 66 godina osvanuo je Uskrs, sumoran i prohladan dan. Padala je susnježica. Partizani su u 6 sati teškom artiljerijskom paljbom istovremeno napali Perušić, Lički Osik i Gospić. Iz Perušića i Ličkog Osika hrvatski i nešto njemačkih vojnika s mnoštvom civila povlačili su se ispred pomahnitalih i podivljalih partizana preko Mušaluka i Malog Sela. Partizani su ih držali u okruženju, a rijeka Lika je bila nabujala i izlila se iz korita pa je još više otežavala povlačenje. Na opkoljeno mnoštvo pucalo se iz minobacača, topova, haubica, strojnica i ostalog naoružanja. Tenkovi su gazili po mnoštvu, velik broj utopio se i u nabujaloj Lici. Izvršen je pravi masakr. Na tisuće ljudi bilo je pobijeno, a zarobljeni su strijeljani kod Štimčeva bunara, Malog vrilca, Franićeve krči i na desetak mjesta od Mušaluka do Malog Sela. Mušalučani su danima u zaprežnim kolima prevozili pobijene i pokapali ih u zajedničke grobnice u rivinama-vododerinama.
Vojska i civili iz Gospića povlačili su se preko žitničkog mosta, Klanac, Vranovine, Sv. Ivan Aleksinica, Sv. Jakov Donje Pazarište, Jovanović Draga, Krasno, Sveti Juraj i Senj. S okolnih brda uz put povlačenja partizani su pucali po mnoštvu. Izginulo je puno ljudi, naročito oni koji su se povlačili kroz Senjskou Dragu. Do Senja nekako je funkcionirao vojni ustroj, a kasnije se raspao, pa je i to razlog što je izginulo silno mnoštvo.
Partizani predvođeni komunističkom partijom osnovali su Narodne odbore i u Gospiću VII. brigadu preko kojih su nadzirali sela i gradove. Oni su dostavljali svojima u šumi popise svih za koje su mislili da su njihovi protivnici. Po nalogu komunističke partije OZN-a je izradila detaljne planove za likvidaciju "neprijatelja naroda", a narod su oni, jer svi koji nisu s njima protiv njih su. Provedbu ovih planova vršila je OZN-a, KNOJ i JA (Jugoslavenska armija). Legalitet ovom suludom zločinačkom činu trebali su dati osnovani općinski, kotarski i okružni narodni sudovi, te Vrhovni sud, Prezidij Sabora Republike Hrvatske i Prezidij Narodne skupštine Jugoslavije. Vodstvo KPJ na čelu s Titom zaključilo je da bi im civilno sudstvo bilo presporo za likvidaciju neprijatelja pa su osnovali vojne sudove područja, pa tako za Liku, Vojni sud ličkog područja. Ovi sudovi imali su zadatak da odmah po zauzimanju nekog područja ubrzano masovno sude neprijatelju. Kazna je bila smrt ili rjeđe "puštanje" na dugogodišnje robijanje i gubitak građanskih prava.
Gospić je dodatno kažnjen jer su nakon ulaska partizana 4. travnja 1945. u Gospić vršena 24 sata ubijanja svih muškaraca starijih od 16 godina, koji se nisu uspjeli ili nisu htjeli povući, jer nisu osjećali nikakvu krivnju na sebi. Nažalost ubijali su žene i nedorasle mladiće i djevojke. Arhivska građa u Hrvatskoj uništena je. Ostalo je sačuvano oko dva posto, a i to je dobrim dijelom falsificirano. To kažu povjesničari koji proučavaju ovaj krvavi dio naše nedavne povijesti, primjerice profesori Jurčević, Dizdar, novinar Grbelja i drugi.
U sačuvanoj zatvorskoj knjizi Vojnog suda komande ličkog područja za 1945.i sudskim knjigama Okružnog suda u Gospiću od 19455. do 1953., koje se čuvaju u Državnom arhivu Gospić upisano je:
1945. - Vojni sud komande ličkog područja od 16. ožujka do 8. kolovoza 1945., osudio je 997 političkih uhićenika "narodnih neprijatelja" od čega, 392 na smrtnu kaznu, a za 135 nije upisan datum suđenja ni kakva je presuda. Za pretpostaviti je da je većina također ubijena, jer to potvrđuju drugi izvori. (KNJIGA-SPISAK ZATVORENIKA VOJNOG SUDA KOMANDE LIČKOG PODRUČJA g.1945. g.).
1945. - Također od 2. ožujka do 31. prosinca 1945.,osuđeno je 169 političkih uhićenika, od čega 26 na smrtnu kaznu. (Krivični upisnik "K" godina 1945.).
1946. - Okružni sud u Gospiću od 3. veljače do 27. prosinca 1946. osudio je 85 političkih uhićenika, od čega 18 na smrtnu kaznu, a za 3 nije upisano kakva je presuda. (Statistički upisnik za krivične predmete /stup/, započet 1. aprila 1946.).
1947. - Od 9. siječnja do 31. prosinca 1947., osudio je 89 političkih uhićenika od čega sedam na smrtnu kaznu, a za jednog nije upisana kakva je presuda. . (UPISNIK "K" za 1947. i 1948.godinu.
1948. - Od 2. siječnja do 29. prosinca 1948., osudio je 90 političkih uhićenika od čega osam na smrtnu kaznu, a za jednog nije upisano kakva je presuda. (UPISNIK "K" za 1947. i 1948.godinu).
1949. - Okružni sud u Gospiću od 25. siječnja do 18. lipnja 1949.,osudio je 48 političkih uhićenika. (K 1949.).
1951. - Okružni sud Gospić od 30. kolovoza do 18. listopada 1951., osudio je 2 politička uznika. (K upisnik za 1951., 1952. i 1953.).
1952. - Okružni sud Gospić od 5. ožujka do 27. prosinca 1952. osudio je 18 političkih uhićenika. (K upisnik za 1951., 1952. i 1953.).
1953. - Okružni sud Gospić od 8. siječnja do 23. listopada 1953. osudio je 10 političkih uznika, od čega za 2 nije upisano kakva je presuda. (K upisnik za 1951., 1952. i 1953.)

SAŽETAK

1. Na smrtnu kaznu osuđen je ………………………..451 politički uznik
2. Neupisan datum suđenja i kakva je presuda za … 142 politička uznika
3. Na vremenske kazne osuđeno je………………….. 915 političkih uznika
4. Ukupno je osuđeno ……………………………….1508 političkih uznika

Broj osuđenih na smrt višestruko je manji od stvarnog broja. U GOSPIĆKOM SPOMEN ZBORNIKU, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Gospiću, u kojem nisu upisane sve žrtve, na području Gospića, Karlobaga, Kosinja, Pazarišta i Perušića ubijena je 1991 osoba, a po navedenoj arhivskoj građi 451 žrtva. Najviše ljudi ubijeno je bez suđenja, dokazane krivnje i prava na obranu u suton i praskozorje što potvrđuju brojna svjedočenja očevidaca i sačuvana arhivska građa. Gospić i okolna naselja velike su grobnice. Evo nekih od poznatih stratišta i skupnih grobišta:
1.Vojni streljački opkopi "laufgrabe" oko Gospića
2.Veliko javno stratište s postavljenim vješalima na sjeverozapadnoj strani uz groblje Svete Marije Magdalene u Gospiću.
3.U plantaži kod tvornice baterija. Tu je pobijeno domaće pučanstvo i izbjeglice iz Podlopače
4.Kod ulaza u Gospić u Jasikovcu i kod pravoslavnog groblja.
5.U Lipovcu između tvornice šperploča i željezničke pruge. Tu su pobijeni Podlopčani,
žene, djeca i starci.
6. U Kaniži Tratina-financija i Jengić Draga (Brkljačić)
7.Čanić selo
8.U dragi desno od kuće Svetića i od groblja Svete Marije Magdalene do rasadnika Podružnice. Tu su pobijeni vojnici, đaci i civili.
9.Oko budačkog mosta i okolnih kuća.
10.U plantaži kod Smiljanskog Polja
11.Uz rijeku Novčicu kod Balinovca. Sada je to stratište i grobište zaraslo u grmlje i zatrpano zemljom iz iskopa po odobrenju gradske vlasti.
12.U Žabici u opkopu oko park šume Jasikovca na ulazu u Jasikovac kod streljane kod nogometnog igrališta.
13.U Žabičkoj ulici pobijeni su oružnici iz Sinja i njemačka vojna posada. Pokopani su u dvorištu Jose Brkljačića i u ''laufgrabi''.
14.Uz željezničku postaju Lički Osik prema Urijama. Pobijeni su mladi novaci.
15.U Mušaluku i Malom selu
16.Uz put povlačenja od Gospića prema Italiji i Austriji i natrag na križopućima.

Nastojali smo veliko javno stratište i grobište ispred groblja urediti kao "spomen obilježje" dostojno veličini žrtve. Našu nakanu podupirao je poznati hrvatski slikar svjetskog glasa Charls Bilich, koji bi prodajom svojih slika i prikupljanjem novčane pomoći od domoljuba iz iseljene Hrvatske sam podmirio troškove uređenja. Nažalost, nije bilo razumijevanja gradske vlasti. Eto, uzalud im protivljenje. Nema ulaska u EU bez istinske, a ne deklarativne osude zločinačkog komunističkog sustava. Hrvatski sabor izglasao je zakon da se sva stratišta i grobišta nevinih žrtava obilježe i čuvaju, te da budu utkana u hrvatsko povijesno pamćenje. Svaka nevina žrtva ima pravo na ime i grob.
Neka je vječna slava našim hrvatskim mučenicima. Neka počivaju u miru Božjem na poznatim i nepoznatim, pojedinačnim i skupnim grobištima ovdje i diljem Lijepe naše.

Gospić petkom

HDZ ČASTIO RIBOM I VINOM

MInistar Milinović na gospićkom štandu HDZ-a/Snimio Marko ČULJAT
MInistar Milinović na gospićkom štandu HDZ-a/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
22. travnja 2011. u 11.15 sati

GOSPIĆ - U susret Uskrsu Mladež HDZ-a danas je građane na tjednom sajmu častila kuhanim vinom i ribicama, a dijeljeni su i prigodni uskršnji pokloni. Vremena je našao i među njima je bio i ministar i potpredsjednik HDZ-a dr. Darko Milinović. Inače, na današnjoj placi bili su najtraženiji kapulica i škanjola te riba čega je bilo u izobilju. (MaČ)

USKRS I HDZ

POSJETI STARCIMA U GOSPIĆKOM DOMU

Posjet starcima u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Posjet starcima u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
21. TRAVNJA 2011. U 14.45 SATI

GOSPIĆ - Danas su gradski i županijski čelnici, koji su ujedno i čelnici HDZ-a u ovome dijelu Hrvatske, gradonačelnik Milan Kolić i dožupan Ivica Mataija, sa suradnicima bili u tradicionalnom posjetu Domu za stare i nemoćne u Gospiću. U domskoj blagovaonici goste je dočekao manji dio od bliže 200 korisnika doma koji je inače najstarija ustanova te vrste u Lici. Gosti su došli s prigodnim poklonima. Nakon blagdanskih čestitki uslijedili je i nekoliko pitanja korisnika doma. Gradonačelnik Kolić je obećao za dva korisnika doma koji su izgubili pravo na dopunsku zdravstvenu zaštitu snositi trošak, a na pitanja o navozu smeća u okolicu Doma obećao je brzu intervenciju idućeg tjedna. (MaČ)

Novinarska konferencija SDP-a u Gospiću

HDZ-OVCI PREPRODAJU GRADSKE STANOVE

SDP-ovci postavljaju pitanje jeftine prodaje tzv. gradskih stanova čelnicima HDZ-a u Gospiću koje oni danas skupo preprodaju kako bi kupili vikendice.

Čelnici SDP-a Darko Banić i Nikola Maras/Snimio Marko ČULJAT
Čelnici SDP-a Darko Banić i Nikola Maras/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
21. travnja 2011. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Jedina stranka koja održava konferencije za novinare u ličkoj metropoli već duže vrijeme je SDP i njihovi čelnici koji su inače gradski vijećnici u Gospiću Darko Banić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Gospić i Nikola Maras, potpredsjednik Županijskog odbora SDP-a Gospić. Na današnjoj konferenciji na kojoj je bilo nekoliko novinara govorili su o mogućem kriminalu u prodaji, odnosno preprodaji, stanova kojima je Graqd Gospić postao vlasnik, zatim o radu kamenoloma u Podoštri odnosno u brdu Oštra koji je sve donedavno bio u državnom vlasništvu, a na kraju je bilo riječi i o aktualnim zbivanjima u ovome dijelu Hrvatske.
- Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića potaknuti novinskim člankom o preprodaji stana aktualnog načelnika policije imali smo građansku, političku i svaku drugu moralnu odgovornost postaviti pitanja gradonačelniku Koliću kako bi nam bar dijelom objasnio o čemu se točno radi. Osobno kada sam vidio i pročitao članak nisam mogao vjerovati kako je danas nešto takvo uopće moguće, a da nijedna institucija odmah ne djeluje s glavnom zadaćom kako bi se utvrdila istina. Iz članka se nameće niz pitanja, koja traže odgovore iz više razloga. Naime, načelnik Željko Jurković i kako se navodi kum ministra Darka Milinovića priznaje kako je dobio povlaštene informacije o natječaju za prodaju gradskog stana u centru grada veličine 70 metara kvadratnih, te je te iste informacije iskoristio i kupio stan za svega 120.500,00 kn. Odgovor Jurkovića na pitanje autora članka je, citiram:" Morao sam nekako riješiti svoje stambeno pitanje. Dobio sam informaciju od Grada da su se na natječaj javili taj, taj i taj, da je onaj ponudio toliko, ovaj ovoliko, onaj onoliko. Ja sam ponudio najviše i pošto je moja ponuda bila najbolja iz Grada su me pozvali na sklapanje ugovora. Točno je, sada prodajem stan jer mi je previsoko, znate, na četvrtom katu. Nađem li kupca, možda bih kupio neki objekt na moru". Vidimo Jurković se izravno pohvalio iako i danas živi u obiteljskoj kući. Kao prvo, pošto se radi o načelniku PU ukoliko je on na takav način dobio informacije morao je u skladu sa svojom dužnosti sam pokrenuti i prijaviti slučaj nadležnim tijelima, a ne iskoristiti informaciju za vlastitu dobrobit. Na osnovu ovoga opravdano se moramo zapitati o stručnosti i profesionalnosti načelnika Jurkovića. U trenucima kada Hrvatska pokušava zatvoriti Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava i završiti pregovore sa EU čini se pomalo nestvarnim kako se u srcu Like i Gospića mogu događati ovakve stvari, a da nitko ne reagira. Nadalje u članku se spominje kako su na preuređivanju stana radili policijski domari. Ukoliko je i to istina, može li se postaviti i pitanje zlouporabe položaja i ovlasti? Trebaju li domari PU ličko-senjske raditi takve poslove? Ako je i to istina, radi se o još jednom iskorištavanju radnika u privatne svrhe, što bi bilo u najmanju ruku sramotno i tužno. Trebamo li zatvarati oči na takve pojave u društvu? Ne bi li pred zakonom trebali biti svi isti? - istakao je na konferenciji Nikola Maras i dodao:
- Saznajemo još kako je Grad Gospić prema podacima Državnog ureda za reviziju tijekom 2006. godine prodao ukupno 11 stanova u njegovu vlasništvu za 942 tisuće kuna, odnosno za prosječnih 85 tisuća kuna po stanu. I gotovo je nevjerojatno da su svi ti stanovi bili u toliko derutnom stanju da im je procijenjena vrijednost bila gotovo pet puta manja od tržišne, prema kojoj se već godinama cijena kvadratnog metra stana u Gospiću kreće između 900 i tisuću eura. Zgodno je napomenuti kako je do 2005. godine cijena metra kvadratnog stana bila do oko 500 eura, a dolaskom tzv. "POS-ovih stanova" cijena stanova u Gospiću počinje rasti prema gore. To je još jedan paradoks poticajne stanogradnje u Gospiću. Sljedeće pitanje koje se nameće je, ako je Jurković dobio informacije od Grada, od koga ih je dobio? Upravo zbog toga smo postavili pitanja gradonačelniku Koliću, koja su glasila:" Jeste li zloupotrijebili svoj položaj gradonačelnika i odali informacije o ponudama za navedeni natječaj, ako niste znate li tko je to učinio i što ste učinili po tom pitanju? Mi koji smo kupovali stan 2005. godine znamo kako je 2006. godine prosječna vrijednost kvadratnog metra stana već bila 900 eura. ste li gradonačelniče prodajom ovog stana i ostalih deset stanova oštetili proračun Grada Gospića za više milijunski iznos? Zašto se u Gospiću stanovi ne dodjeljuju socijalnim slučajevima kojima je nužno potreban, a ne politički podobnim, kako bi se lako obogatili? Molim Vas, gradonačelniče odgovor o kojih se točno 11 stanova radi, adresa, veličina stana, kupac i cijena po kojoj se prodao pojedini stan! Molim Vas, gradonačelniče odgovorite nam na ovaj članak!!!"
Maras je naglasio da je reakcija Kolića koji je već punih 14 godina na čelu ličke metropole bila iznenađujuća.
- Smatrali smo kako će on makar djelomično odgovoriti, što bi bila i njegova dužnost. Gradonačelnik nije ni na jedno pitanje konkretno odgovorio, nego je rekao kako će on mene tužiti i poručio kako se vidimo na ročištu. Ovakvo ponašanje gradonačelnika produbljuje još više našu sumnju u nezakonitosti, koje proizlaze iz ovog članka. Danas je u istim dnevnim novinama izašao veliki članak pod naslovom "Četverosoban stan u Gospiću Milinović platio 50.000 kuna", pa se također s pravom pitamo na koji način politički čelnici stranke na vlasti ovako povoljno pronalaze stanove, dok prosječni građani trebaju raditi dobar dio svoga života kako bi otplatili svoje nekretnine? U istom članku se ponovo spominje kum ministra Milinovića načelnik PU Željko Jurković, pa tako ne moramo dodatno objašnjavati kako se radi o velikoj političkoj nevjerodostojnosti čelnika stranke na vlasti. Hoće li netko ponovo kazati kako nema nedodirljivih? Teško možemo povjerovati u to! Podsjetio bih gradonačelnika Kolića da pročita Statut Grada Gospića gdje u članku 40. jasno pišu prava i dužnosti svakog vijećnika, koja su postavljati pitanja gradonačelniku, tražiti i dobiti podatke. Također bih ga podsjetio kako vijećnik ne može biti pozvan na kaznenu i prekršajnu odgovornost za izgovorene riječi. Očito bi gradonačelniku odgovaralo kada nitko od nas ne bi ništa pitao, nažalost on vidi demokraciju na takav način. To bi bio još jedan presedan u Gospiću. Jedan od logičnih zaključaka bi bio kada bi u Gradu Gospiću Komisija za provedbu natječaja bila sastavljena od pozicijskih, opozicijskih i nestranačkih stručnih članova. Taj način bi garantirao transparentnost svih natječaja, bez mogućnosti pogodovanja, bilo kome. SDP je to već predlagao, ali nije prihvaćeno od gradonačelnika Kolića. Isto tako zbog socijalne osjetljivosti potrebno je Socijalno vijeće Grada Gospića koje bi više vodilo računa o onima kojima je najteže, a takvih je danas sve više, pa bi možda i neki gradski stan pomogao i onima kojima je stvarno potreban. Na kraju pozivam nadležne državne institucije da ispitaju sve ove navode i isto tako obavijeste javnost o rezultatima.
- SDP Grada Gospića ovom tiskovnom konferencijom još jednom želi upozoriti na tromost i indolentnost gradske uprave kad je u pitanju razvoj našeg grada. Nema otvaranja novih radnih mjesta i više nas ništa ne može uvjeriti u obećanja o razvoju poslovne zone i zapošljavanju .- rekao je novinarima Banić i nastavio:
- Drugi dan nakon što prođu parlamentarni izbori, čiji rezultat više uopće nije upitan, uz potporu državne vlasti, pokrenuti ćemo akciju za dovođenje kvalitetnih investitora, koji su spremni uložiti u projekte koji neće biti poput sadašnjih pokušaja trenutne vlasti. Ti projekti će biti vezani na ukupni razvoja Gospića, u kojoj dominiraju riječi - turizam, proizvodnja hrane, obrtničke djelatnosti, a ne - cinčare, minsko-eksplozivna sredstva i slično. Čudno je zašto lokalna vlast nije iskoristila državnu vlast da uloži u razvoj gospodarstva na nivou grada. Imali su jako puno vremena, ali sve su bacili u vjetar. Ovom prilikom bih se još jednom osvrnuo na kamenolom i asfaltnu bazu u Podoštri. Mislim da je više dosta ljudima koji tamo žive, da im doslovno kamenje pada po kućama, da im se ugrožavaju životi od nečistog zraka koji se ispušta u procesu proizvodnje asfalta. Pozivamo državne inspekcije da prekinu sa latentnim ponašanjem i da napokon odrade posao za koji su plaćeni. Dovoljan je samo jedan članak zakona koji kaže da takve vrste gospodarske djelatnosti moraju biti udaljene minimalno 500 m zračne linije od prvih kuća, a ne ljudima u dvorištu.
-Tražimo da se hitno izvrši sanacija eksploatacijskog polja, te da se asfaltna baza, za koju imamo informacije, da je i ovih dana radila, zatvori. Također imamo informaciju da asfaltna baza radi bez uporabne dozvole. Najvjerojatnije je ne mogu niti isposlovati, ali opet ponavljam, sve to bi trebale odraditi službe koje su plaćane za provođenje zakonskih odredbi - naglasio je Banić dodajući da ima informaciju da je u Karlovcu izgrađena kanalizacija iz sredstava pretpristupnih fondova EU. (MaČ)

Uz plinofikaciju Like

USKORO I KONCESIJE ZA POSAO

Županijsko povjerenstvo za plinofikaciju, na čijem je čelu župan Jurković/Snimio Marko ČULJAT
Županijsko povjerenstvo za plinofikaciju, na čijem je čelu župan Jurković/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
19. travnja 2011. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem ličko-senjskog župana Milana Jurkovića danas je održana sjednica Stručnog povjerenstva za distribuciju plina. Članovi Povjerenstva su jednoglasno usvojili prijedlog projektnog zadatka za stručnu pomoć u postupku pripreme dokumentacije i provedbe postupka dodjele koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na području Ličko-senjske županije. Osim toga donijeta je i odluka o objavi javnog priopćenja o raspisivanju obavijesti o namjeri davanja koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na području Ličko-senjske županije. Župan Jurković je istakao da već ima zainteresiranih za plinsku koncesiju u Lici, a prvi će plin dobiti Otočac, Perušić i Gospić gdje je prošli tjedan otvorena i priključna postaja za lokalni plinovod.
Županijsko stručno povjerenstvo za plinofikaciju na području Ličko-senjske županije danas je izdalo priopćenje o objavi obavijesti o namjeri davanja koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu svoga područja i to za područje gradova Otočac i Gospić te općine Perušić, koje se inače nalaze tik trase plinovoda za Dalmaciju.
Ličko-senjska županija je još 2006. započela pripreme za početak plinofikacije i izrađene su dvije studije i istraženo je toplinsko tržište i određene su moguće smjernice razvoja županijskog plinskog sustava. Priprema se raspisivanje natječaja za davanje koncesije za prvu fazu plinofikacije u prvoj polovici ove godine.
(MAČ)

Neobičan susret na gospićkom kolodvoru

MARTA JE VOZILA NAGIBNI VLAK

Strojovođa Perica je Marti sve rastumačio što ju je zanimalo u kabini vlaka
Strojovođa Perica je Marti sve rastumačio što ju je zanimalo u kabini vlaka
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2011. u 19.40 sati

GOSPIĆ - Kako smo pronašli na stranicama HŽ-a, zbog strojnog rešetanja i proširivanja kolosijeka te profiliranja usjeka na pruzi Oštarije - Knin - Split Predgrađe, Lička pruga je bila zatvorena jučer i danas između kolodvora Gospić i Medak u vremenu između 6.20 i 20.00 sati, između kolodvora Medak i Lovinac u vremenu između 6.00 i 20.00 sati, a između kolodvora Lovinac i Gračac u vremenu između 6.00 i 20.00 sati. U vrijeme zatvora pruge putnike je na relacijama Gospić -Gračac i obrnuto te Gospić - Malovan i obrnuto prevozio autobus.
Ovi radovi omogućili su maloj Marti koja je predvečer dopratila dida i babu za Zagreb da malo bolje razgleda nagibni vlak. Na nagovor Dinka Perice, strojovođe vlaka, s kojim je brzo uspostavila kontakt se bezbroj pitanja, brzo se ušla u jedan od vagona i za njim se zaputila u prvi dio vagona. Iako su joj se vrata pred nosom zatvorila, brzo se snašla i pritisnula dugme i otvorila ih. Malo se nećkala sjesti na njegovo sjedalo, ali je bila razdragana sjedeći na udobnoj sjedalici koja se čak i vrtila.
Nakon toga smo obišli radnike koji popločavaju upravo završeni pothodnik na gospićkom kolodvoru, vidjeli smo i prelazak putnika iz autobusa na vlak za Zagreb te mahnuli didu i babi. (MaČ)

Proljetno (ne)vrijeme

SNIJEG POKRIO CVJETALO VOĆE

Jutrošnji snijeg u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Jutrošnji snijeg u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2011. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Nakon nekoliko neobično toplih tjedana, jutros je u Gospiću i okolici osvanuo snijeg. Bit će prava sreća ako temperatura idućih dana ne padne ispod ništice to bi unišptilo sav cvijet ranije cvijetalih voćaka. (MaČ)

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

PLAŽE ODLIČNE KAKVOĆE

Hrvatskoj me more izvrsne kakvoće, pa i ličko/Snimio Marko ČULJAT
Hrvatskoj me more izvrsne kakvoće, pa i ličko/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
11. travnja 2011. u 23.15 sati

ZAGREB – Polovicom travnja u Poreču će biti sastanak o provođenju programa praćenja kakvoće mora na plažama u RH. Program se provodi već dvadeset godina, a od 1. siječnja 2009. godine prema novoj Uredbi o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) kojom su u nacionalno zakonodavstvo prenesene odredbe Direktive br 2006/07/EZ o upravljanju vodom za kupanje.
- U sezoni 2010. ispitivanje je vršeno na 913 točaka ispitivanja. Ukupno je uzeto 9203 uzoraka, od čega je 8866 uzoraka ocjenjeno ocjenom izvrsno, 214 uzorka ocjenom dobro, 100 ocjenom zadovoljavajuće i 23 ocjenom nezadovoljavajuće. U pogledu godišnje ocjene: 93,54 posto točaka ispitivanja ocjenjeno je ocjenom izvrsno, 4,38 posto točaka ocjenom dobro, 1,53 posto točaka ocjenom zadovoljavajuće i samo 0,55 posto točaka ocjenom nezadovoljavajuće, što govori u prilog tvrdnji kako je more za kupanje u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina visoke kakvoće – ističe Kata Gojević, glasnogovornica u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. (MaČ)

Uz boravak premijerke Kosor u Gospiću

BENEFICIJE POMORCIMA

Premijerka Jadranka Kosor u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Premijerka Jadranka Kosor u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
11. travnja 2011. U 20.30 SATI

GOSPIĆ - Nakon otvaranja gospićke plinske stranice premijerka Kosor spremno je odgovarala na brojna novinarska pitanja. Jedno se odnosilo i na cijenu plina za gospodarstvo.
- Danas smo u Gospiću raspravljali i o paketu zakona koje moramo donijeti koji su gotovi i na kojima je radio Institut Hrvoje Požar. O svemu tome imat ćemo i javnu raspravu - odgovorila je premijerka Kosor.
Jedno od pitanja se odnosilo i na pregovore za ulazak u EU, ali u odgovoru premijerka nije bila decidirana OKO ROKA U LIPNJU, samo je ustvrdila da je utvrđen rok i da se na tome puno radi. Već danas popodne nakon povratka iz Gospića biti će sastanak s pravosuđem da bi se zatvorilo poglavlje 23.
- Vrlo smo ambiciozni u tome smislu. Zadali smo sebi još neke zadaće. Radimo punom snagom. Mislim da se svi ciljevi mogu dohvatiti ako se ne posustaje i odlučni smo raditi do kraja. Vrlo smo optimistični - rekla je premijerka Kosor.
Na pitanje o beneficiranom radnom stažu za pomorce premijerka je odgovorila:
- To je nešto o čemu se dosta govori i piše. Na tragu naših konzultacija mogu reći da će Vlada staviti na slijedeću sjednicu amandman kojim ćemo nastojati apsolutno uvažiti nastojanja pomoraca budući da je Hrvatska pomorska zemlja, da je poznato da je kruh pomoraca zaista kruh sa sedam kora i da tu činjenicu treba uzeti u obzir i mi ćemo olakšati mogućnosti za odlazak pomoraca u mirovinu uvažavajući sve argumente. Bilo je malih neusklađenosti među ministarstvima ali to će se otkloniti amandmanom - rekla je Kosor. (Mač)

PLINOFIKACIJA LIKE I DALMACIJE

ZAVRŠENA DRUGA FAZA PLINOVODA

Idućeg mjeseca završava se i treća faza izgradnje plinovoda u Benkovcu.

Premijerka Kosor s domaćinima u Deralama kod Gospića /Snimio Marko ČULJAT
Premijerka Kosor s domaćinima u Deralama kod Gospića /Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
11. travnja 2011. u 14.00 sati

PRIPREMIO MARKO ČULJAT

GOSPIĆ - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, danas je boravila u Gospiću i okolici. Po dolasku u županijsku palaču najprije je sudjelovala u radu Povjerenstva za provedbu plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava u Republici Hrvatskoj. Tim povodom, lička je metropola danas, barem nakratko, bila i hrvatska metropola jer je u Gospić stigla gotovo čitava vlada. Zamijetili smo niz ministara, ali i ministra domaćina dr. Darka Milinovića, koji je i potpredsjednik Vlade. Uz ličko-senjskog župana Milana Jurkovića, u Gospiću je bilo i nekoliko susjednih župana iz Dalmacije koji jedva očekuju završetak izgradnje magistralnog plinovoda kroz Liku. Po završetku sjednice, predsjednica Vlade uputila se zajedno s brojnim gostima i novinarima na istočno, nekada okupirano, područje grada Gospića. Kroz Lipe i novim mostom preko rijeke Like uz devastiranu sinjogojsku farmu stiglo se nešto južnije od gospićkog priključka na autocestu. Tu je izgrađena specijalna stanica za gospićki priključak na plinovod.
Premijerka Kosor je označila završenim drugi dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, što je dio opsežnog posla koji vodi državna tvrtka Plinacro. Ova je tvrtka osnovana točno prije deset godina.
- Ovo je novi poticaj za razvoj Ličko-senjske i drugih susjednih županija. Želimo da svaki energent i mogućnost rada budu jednako dostupni svima. Uskoro, u svibnju, slijedi otvaranje dionice u Benkovcu. Od 2005. godine izgradili smo 558 kilometara plinovoda i danas je u Hrvatskoj 2390 kilometara transportnog plinovoda. Stvaraju se mogućnosti i za poticanje turizma kako u Dalmaciji tako i na otocima izgradnjom otočne plinske mreže. Plinofikacija, za koju su zainteresirane i neke susjedne zemlje, omogućit će i realizaciju velikih gospodarskih projekata - istakla je premijerka Kosor, kod gospićke priključne postaje negdje u Deralama.
Ovim ličkim plinovodom vrijednim 185 milijuna eura godišnje će se transportirati 2,5 milijardi kubičnih metara plina. Druga dionica, između Josipdola i Gospića, duga je 84 kilometra i sve je u planiranom roku završeno. Novinari su čuli da u Zadru sutra počinju radovi na izgradnji lokalne mreže i da još neke županije već imaju koncesionare.

PEROM I KAMEROM

PROLJEĆE U GOSPIĆU I OKOLICI

Rascvjetala forzicija i šljiva u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Rascvjetala forzicija i šljiva u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
7. TRAVNJA 2011. U 21.15 SATI

GOSPIĆ - Ovih dana mnogo je zatopljelo, gotovo su ljetne temperature. Danas smo u sumrak snimili prve rascvjetane gospićke forzicije kod đačkog doma. Nisu uranile nego mjesec dana. Kako smo ovih dana lunjali okolicom u Smiljanu smo snimili lijepo uređeni šljivar, ali i nešto ovaca na cesti do Klanca. U Donjem Pazarištu napravili smo neobičan motiv na Tisovcu snimivši vjerojatno posljednju mlinicu u raspadanju. Možda ovaj podatak potakne nekoga da ju spasi i obnovi, a ne da propadne kao susjedna pilana koja je nekoć radila u susjedstvu. (MaČ)