ARHIVAjds
POČETNAJDSDRUŠTVOGOSPODARSTVOCRKVALIKOVNI UMJETNICI
MLADI U OPHODNJI
DONIJETA ODLUKA O GODIŠNJIM NAGRADAMA
MALO NACIONALNIH MANJINA U LIČKOM PRAVOSUĐU
POSJET VLADAJUĆIMA U BERLINU
LIČANA SVE MANJE
LAKŠE BUDAČKOM ULICOM
SJEDNICA U PETAK
VOJVOĐANSKI HRVATI NEZADOVOLJNI REAGIRANJIMA NA DOLAZAK PAPE U HRVATSKU
U OBILAZAK STIGLI RODITELJI IZ DALMACIJE
TREĆE OVOGODIŠNJE ISPITIVANJE KAKVOĆE MORA
POČAST BRANITELJIMA
UBRZAVANJE PROCESA GRADNJE
POSJET ISTARSKJIH DOKTORA
ČESTITKA ŽUPANA JURKOVIĆA
BANKOM OBJEDINITI KAPITAL DIJASPORE I FONDOVE BRANITELJA
VIŠEDNEVNA PROSLAVA DANA ŽUPANIJE
NOVA TUČNJAVA TORCIDE I BBB NA ZIRU
MILINOVIĆ OTKRIO SPOMENIK PREDSJEDNIKU TUĐMANU U GOSPIĆU
BISTA PREDSJEDNIKA TUĐMANA
NESTALA MARIJA OREŠKOVIĆ
SJEĆANJE NA SENJSKE ŽRTVE
MEĐU NAGRAĐENIMA I TVRTKE TUŠAK I LIKA SVJETLO IZ GOSPIĆA
NAPAD NOŽEM U OTOČCU, PROVALA U PERUŠIĆU, POVREDA RADNIKA U BRINJU
HRVATSKI KIRURZI U GOSPIĆU
MILANOVIĆ DOLAZI U LAPAC
POLOVIČAN AKTUALNI SAT
BRUNO GROENING U OTOČCU
POČAST HRVATSKIM VITEZOVIMA
OPROŠTAJ OD HRVATSKOG VITEZA DRAGE SUDARA
SLETIO S MOTOROM
PRODUŽENA KOALICIJA STRANAKA NA VLASTI
U SUDARU POVRIJEĐENA DJEVOJKA
EUROPSKIH DESET DANA
UVODNI SAT ZA NOVE PRIJATELJE
NOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA
SVI PUTOVI VODE U KRASNO
PLAN PLINOFIKACIJE LIKE
UZ SNIŽENJE STIGLA I METRAŽA
SJEDNICA 5. SVIBNJA
PARTIZANSKI ZLOČINI U GOSPIĆU NAKON PREOKRETA
HDZ ČASTIO RIBOM I VINOM
POSJETI STARCIMA U GOSPIĆKOM DOMU
HDZ-OVCI PREPRODAJU GRADSKE STANOVE
USKORO I KONCESIJE ZA POSAO
MARTA JE VOZILA NAGIBNI VLAK
SNIJEG POKRIO CVJETALO VOĆE
PLAŽE ODLIČNE KAKVOĆE
BENEFICIJE POMORCIMA
ZAVRŠENA DRUGA FAZA PLINOVODA
PROLJEĆE U GOSPIĆU I OKOLICI

Sezonsko pojačanje policiji

MLADI U OPHODNJI

Sezonski policajci u ophodnji/Foto Lik@ press Gospić
Sezonski policajci u ophodnji/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2011. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Nakon što su jučer potpisali ugovore o djelu danas su na gospićke ulice stupili pripadnici jedinice prometne mladeži. Oni će prometnim policajcima pomagati u održavanju prometa na gospićkim ulicama. Mladi u tome imaju iskustva već generacijama. Naime, još u ljeto 1995. u Gospiću su bile ovakve ophodnje.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA U GOSPIĆU

DONIJETA ODLUKA O GODIŠNJIM NAGRADAMA

SDP-ovce je zanimao izbor dekana veleučilišta u Gospiću.

Gospićki vijećnici na današnjoj sjednici/Foto Lik@ press Gospić
Gospićki vijećnici na današnjoj sjednici/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2011. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Petra Radoševića danas je održana 19. sjednica Gradskog vijeća. Kao što je i uobičajeno, i ova je sjednica počela aktualnim satom koji je trajao svega desetak minuta. Najprije se od predsjedavajućeg čulo da su poslani pismeni odgovori na brojna vijećnička pitanja s prošlih sjednica. Nažalost, o tome ne možemo ništa izvijestiti jer su novinari uskraćeni za te odgovore kao i za nadopunu današnjeg dnevnog reda. Usput, rečeno, materijal za sjednicu novinarima, a bila su čak dvojica, uručen je koju minutu prije početka sjednice tako da su po uobičajenog gospićkom protokolu sjedili na sjednici kao prazne vriće buljeći u pojedine sudionike rasprave i izlagače materijala.
I aktualni sat je bio uobičajen. Otvorio ga je oporbeni vijećnik Nikola Maras (SDP) pitanjem kada će se imenovati dekan Veleučilišta Gospić jer postojeći vršilac dužnosti, po Marasu, ne zadovoljava ni moralne kriterije.
- Branislav Šutić, v.d. dekana se proteže po novinama nakon prometne tragedije u kojoj je izazvao smrt jednog čovjeka. Moralno o njemu ne mislim ništa dobro, za tu funkciju trebaju kompletni i stručni ljudi kakvih ima u Gospiću. Što je sa statusom Šutića? - pitao je Maras.
Djelomičan odgovor na to pitanje Marasu je dao gradonačelnik Milan Kolić.
- Tko o čemu govori, SDP uvijek o moralu. Šutić je privremeni ravnatelj, a na raspisani natječaj nije se nitko javio. Grad nije vlasnik Veleučilišta - naglasio je Kolić.
Marasa je zanimalo koliko je koštalo uređenje dijela Budačke ulice i tko je to platio i kuda će voditi nova ulica. Da je čitao naše i vaše Ličke novine, mogao je saznati da se tu probija nova ulica za gradsko groblje, a od Kolića smo saznali i mi i Maras da gradsku upravu to uređenje ne koštalo niti lipe jer je sve platio jedan trgovački lanac koji ima tu trgovinu.
Drugu oporbenu vijećnici Jovanku Pezelj (SDP) zanimalo je uređenje jasikovačkog groblja, odnosno pravoslavnog groblja u Jasikovačkoj ulici. Istakla je da ovo pitanje postavlja već po treći put i da nitko ništa ne poduzima na njegovu uređenju.
I treći oporbeni vijećnik, Darko Banić (SDP), postavio je pitanje broja novozaposlenih radnika u protekloj godini dana, zanima ga nalaz državne revizije i zapošljavanje unutarnjeg revizora. Dobio je odgovor da će odgovor dobiti naknadno u pismenom obliku.
Na današnjoj sjednici bilo je još deset točaka dnevnog reda, a kao jedinu zanimljivu za šire pučanstvo izdvajamo onu o nagradama. U susret Danu grada koji će se obilježiti 22. srpnja donijeta je odluka da se ovogodišnje javno priznanje dodijeli Gospićko-senjskoj biskupiji, a javna priznanja dobiti će Osnovna škola dr. Ante Starčevića u Klancu, ŽKK Gospić Croatia, Kata Novačić, dosadašnjoj ravnateljica gospićkog dječjeg vrtića, dr. sc. Đurđici Ugarković i Gospićki glazbeni festival.
Zanimljivo je da je nekoliko točaka dnevnog reda bilo posvećenu gospićkom dječjem vrtiću. Vijećnici su bili jednoglasni da se umjesto nagrađene Kate Novačić za novu ravnateljicu imenuje dosadašnja tajnica vrtića Marija Fajdić.

Okrugli stol Ministarstva pravosuđa u Gospiću

MALO NACIONALNIH MANJINA U LIČKOM PRAVOSUĐU

Nacionalna struktura ličkog pravosuđa ne odgovara strukturi stanovništva.

Okrugli stol o manjinama u pravosuđu/Foto Lik@ press Gospić
Okrugli stol o manjinama u pravosuđu/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2011. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Ministarstvo pravosuđa održalo je danas u gradskoj vijećnici okrugli stol na temu zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u pravosudnim tijelima, odnosno o primjeni članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u postupku prijema dužnosnika i službenika u pravosudna tijela.
Ovo je peti okrugli stol koji je organiziran u okviru provedbe mjere 8.9. novog Akcijskog plana za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2011. - 2013. Svrha okruglog stola je da se pripadnici nacionalnih manjina upoznaju s pravom koje im omogućava članak 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pri zapošljavanju u pravosudnim tijelima pod jednakim uvjetima. Na skupu su danas sudjelovali predstavnici vijeća nacionalnih manjina iz Ličko-senjske županije i bilo je usmjereno na informiranje osoba koje svoju profesionalnu karijeru žele graditi u pravosudnim sektoru, a posebice budućih sudskih savjetnika i vježbenika, državnoodvjetničkih savjetnika i vježbenika, te odvjetničkih vježbenika.
Sudionike skupa pozdravili su Marta Grgurić, dogradonačelnica Gospića i Nikola Lalić, ličko-senjski dožupan.
- Nema sumnje da sva manjinska prava pripadaju sferi ljudskih prava. To što su ona zakonskom regulativom propisana i zagarantirana, govori da ih u svakodnevnom životu manjine, za razliku od većinskih pripadnika, ne mogu konzumirati u potrebnoj mjeri. Međutim, drugo je pitanje, sasvim praktične naravi, a to je da li se zakonske odredbe u praksi provode. Bolje rečeno da li se u dovoljnoj mjeri provode. Ja bih rekao da ne - rekao je dožupan Lalić.
- Manjine svoja prava u svakodnevnom životu ne mogu konzumirati u punoj mjeri. Jedan od naših najvažnijih ciljeva je podizanje razine opće svijesti o potrebi zaštite nacionalnih manjina. Nacionalnoj strukturi Ličko-senjske županije ne odgovara nacionalna struktura u pravosuđu jer je u ukupnom broju stanovnika 12,4 posto nacionalna manjina, a u pravosuđu je zastupljena sa samo 2,01 posto što ne zadovoljava - rekla je na početku otvorenog stola Maja Gregurić, načelnica Odjela za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Ministarstvu pravosuđa.
Govornici na današnjem okruglom stolu u Gospiću bili su predstavnici Državnoodvjetničkog vijeća, Državnog sudbenog vijeća, Ureda za nacionalne manjine Vlade RH, Općinskog suda u Gospiću, Ministarstva uprave i Ministarstva pravosuđa.

Hrvatska čista stranka prava Zagreb

POSJET VLADAJUĆIMA U BERLINU

U Berlinu je u posjeti CDU-u bio predsjednik HČSP BiH

www.licke-novine.hr
29. lipnja 2011. u 22.30 sati

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske čiste stranke prava Bosne i Hercegovine (HČSP BIH)Tadija Ljubičić posjetio je središnjicu vladajuće njemačke stranke Christliche Demokratische Union (CDU) u Berlinu gdje je s savjetnikom kancelarke Dr. Angele Merkel za europsku sigurnost, Gertom Olavom Goehsom, razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ljubičić je veoma dobro informiranom stručnjaku za područje tzv. Zapadnog Balkana kazao da je hrvatski narod politički potpuno obespravljen uz pomoć visokog predstavnika Valentina Inzka koji podržava lažnog socijaldemokrata, koji je u stvari light verzija unitarističke politike kakvu je zagovarao Silajdžić. Čelnik HČSP BIH je kazao da neootomanske težnje turskog premijera Erdogana i njegova ministra vanjskih poslova Davutoglua izazivaju zebnju kod mnogih naroda na Balkanu, navlastito kod Hrvata i Srba u BIH.
Savjetnik Goehs je rekao da se njemačka vlada zalaže za donošenje novog ustava u BIH koji ne bi bio na štetu niti jednog naroda. CDU traži potpunu institucionalnu ravnopravnost, te da pojedini narodi imaju entitet u kojemu tvore većinu i isto se pravo mora dati Hrvatima. CDU odbacuje izborno preglasavanje na štetu Hrvata i ne smatra legitimnim izbor Željka Komšića i federalne vlade. Goehs zamjera suradnju najveće stranke hrvatskog naroda u BIH i Milorada Dodika koji pleše na rubu živaca međunarodne zajednice. Ljubičić je posjetio i zakladu "Konrad Adenauer" koja pripada CDU i čije ispostave djeluju u Sarajevu i Zagrebu.

Popis stanovništva u Hrvatskoj

LIČANA SVE MANJE

Prvi nezvanični rezultati potvrdili crne slutnje o daljnjem raseljavanju Like.

www.licke-novine.hr
29. lipnja 2011. u 16.15 sati

GOSPIĆ - Prvi nezvanični rezultati ovogodišnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj potvrdili su crne slutnje da je na području Like sve manje stanovnika. Prije deset godina Ličko-senjska županija imala je 53.677 stanovnika, a ove godine 51.022 stanovnika.
Na području grada Gospića prije deset godina bilo je 12.980 stanovnika, a danas ih je 12.729.

Regulacija prometa u Gospiću

LAKŠE BUDAČKOM ULICOM

Završetak signalizacije u Budačkoj ulici/Foto Lik@ press Gospić
Završetak signalizacije u Budačkoj ulici/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2011. u 21.05

GOSPIĆ - Danas su majstori domaćeg poduzeća Lika ceste završili postavljanje položene signalizacija na novome križanju u Budačkoj ulici. Nekoliko godina nakon izgradnje trgovačkih centara policija je naplaćivala kazne za krivo skretanje u toj Budačkoj ulici, a od danas će se moći skretati i u dosada zabranjenom smjeru. Naime, kod KIC-a je napravljena još jedna traka za neometano odvijanje prometa Budačkom koja će omogućiti i konačno otvaranje nove ulice iz Budačke u pravcu osnovne škole i Ulice Miroslava Kraljevića. U tome dijelu Budačke prije 15 godina srušena je jedna stara tradicijska lička brvnara u kojoj je nekada radio poznati šnjajder Marković.

Gradsko vijeće Gospić

SJEDNICA U PETAK

Donijet će se i odluka o ovogodišnjim gradskim priznanjima za Dan grada.

www.licke-novine.hr
27. lipnja 2011. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik gospićkog gradskog vijeća 19. redovnu sjednicu sazvao je za petak, 1. srpnja. Nakon aktualnog sata na dnevnom redu je donošenje nekoliko odluka o lokalnoj energetskoj politici i zaštiti okoliša. Pred vijećnicima će se naći i prijedlozi za ovogodišnja gradska priznanja povodom Dana grada. Bit će razmotreno nekoliko odluka o radu Dječjeg vrtića Pahuljica Gospić, a donijet će se i odluka o korištenju dijela boravišne pristojbe za prošlu i ovu godinu.

Otvoreno pismo Demokratske zajednica Hrvata

VOJVOĐANSKI HRVATI NEZADOVOLJNI REAGIRANJIMA NA DOLAZAK PAPE U HRVATSKU

Otvoreno pismo predsjedniku savjeta Republičke radiodifuzne agencije Srbije Episkopu jegarskom dr Porfiriju.

www.licke-novine.hr
27. lipnja 2011. u 17.30 sati

SUBOTICA - Vaše preosveštenstvo obraćamo Vam se prvenstveno kao predsjedniku RRA, (Republičke radiodifuzne agencije, op. u.) ali i kao poštovanom i visoko cijenjenom svešteniku Srpske pravoslavne crkve u ime Demokratske zajednice Hrvata, hrvatske nacionalne manjine u R.Srbiji i građana katoličke vjeroispovijesti koji dijele naše mišljenje, s zahtjevom da se televiziji "PRVA SRPSKA TV" oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju i emitiranje programa na teritoriji Vojvodine zbog izrečenih teških uvreda na račun Svetog Oca i katoličke crkve te svih katolika i govora mržnje prema hrvatskom narodu i hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Kao što i sami znate u Vojvodini i Srbiji živi veliki broj nacionalnih manjina te nam ovdje nije potreban govor mržnje, već mir i sloga među svim narodima. Konkretno, u emisijama od 29.travnja i 6. svibnja ove godine " Veče sa Ivanom Ivanovićem" niko drugi do voditelj emisije Ivan Ivanović teško i pogrdnim riječima govorio je o Ssvetom Ocu i svetoj nam katoličkoj crkvi, a istovremeno pozvao "Alkaidu da pričeka da Hrvatska uđe u Europsku uniju, pa da onda postavi atomsku bombu" uz jasne insinuacije gdje, i mnogo puta do tada je izjavio da mrzi Hrvate te bukvalno svojim stavovima poticao međunacionalnu mržnju.
Smatramo, da takva televizija i s takvom koncepcijom nema što da traži u medijskom prostoru Vojvodine i Srbije, jer ako neko gradi svoj imidž na nazadnim i pogrdnim riječima i insinuacijama upućenih spram uglednih i poznatih osoba ove zemlje, što onda ostali mogu da očekuju. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i Ivan Ivanović, ali se zna gdje i kada možete izreći svoje osobno mišljenje. U svojoj emisiji, 20.lipnja 2011. godine je otišao toliko daleko da je najpogrdnijim riječima nazvao sve katolike širom svijeta. I nije nam jasno da niko nije stao u zaštitu katolika kao što se to činilo u drugim slučajevima za druge. Pa čak i sraman poziv Alkaidi na ubijanje jednog naroda nije bio dovoljan da RRA-a, Ministarstvo za nacionalne manjine ili druga nadležna državna tijela kojima je to u opisu posla da reagiraju. Emisija "Veče sa Ivanom Ivanovićem smišljeno i ciljno namijenjena je uvredama i govoru mržnje, te Vas ovim otvorenim pismom molimo da stanete u zaštitu svih njenih građana u Republici Srbiji podjednako, bez obzira na njihovu pripadnost te koje nacionalnosti ili vjere oni bili. Neetičko i nemoralno ponašanje neodgovornih pojedinaca, te takva televizijska koncepcija neće nam donijeti ništa dobroga.
U nadi da ćete našu rezigniranost i opravdanu zabrinutost primiti k znanju te poduzeti odgovarajuće mjere koje su Vam na raspolaganju, srdačno Vas pozdravljamo.

Posjet Lici

U OBILAZAK STIGLI RODITELJI IZ DALMACIJE

Dalmatinci polažu vijenac na spomenik poginulim branitljima/Foto Lik@ press Gospić
Dalmatinci polažu vijenac na spomenik poginulim branitljima/Foto Lik@ press Gospić
http://www.licke-novine.hr/
27. LIPNJA 2011. U 11.30 SATI

GOSPIĆ - Jutros je u obilazak Like stiglo stotinjak roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Dalmacije. U dva autobusa i jednom mini busu stigli su roditelji iz županijskih udruga Zadarske i Šibensko-kninske županije. Oni su već nekoliko puta bili u Lici, gdje su tijekom Domovinskog rata ginuli njihovi najmiliju.
U Gospiću ih je dočekalo izaslanstvo Županijske udruge roditelja poginulih branitelja Ličko-senjske županije i dobrodošlicu im je poželio predsjednik Ivica Šimac. Dalmatinci su odmah po dolasku položili vijenac na Trgu Alojzija Stepinca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama. Nakon predaha u debelom hladu parka i u sjeni spomenika blaženika Stepinca put su brzo nastavili u pravcu sjevernog Velebita. Obići će Štirovaču i Alan.

TREĆE OVOGODIŠNJE ISPITIVANJE KAKVOĆE MORA

www.licke-novine.hr
25. lipnja 2011. u 22.00 sati

GOSPIĆ - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavljuje na web stranici http://www.izor.hr/kakvoca/ rezultate trećeg ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana. Dosad objavljeni rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 13. do 21. lipnja 2011. godine u kojem je obavljeno ispitivanje mora na 701 točci. Na 690 točaka (98,4%) more je bilo izvrsne kakvoće, na 7 dobre, dok je na 4 točke ocijenjeno zadovoljavajućim za kupanje. Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine broj 73/08) nisu prijeđene niti na jednoj točci ispitivanja, te shodno tome more niti na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

Uz sutrašnji Dan državnosti

POČAST BRANITELJIMA

Vjernici na jutrošnjoj misi za domovinu/Foto Lik@ press Gospić
Vjernici na jutrošnjoj misi za domovinu/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2011. u 13.15 sati

GOSPIĆ - U gospićkoj prvostolnicu jutrošnju svetu misu predvodio je vlč. Mile Čančar, gospićki župnik a bila je posvećena današnjem blagdanu Rođenja Sv. Ivana Krstitelja te domovini uz njenu 20-tu obljetnicu utemeljenja.
- Danas na početku ovoga misnog slavlja sjetimo se sv. Ivana Krstitelja koji je preteča Isusa Krista. Ne samo da je najavio nego je i dokazao onoga koji će obnoviti čovjeka i usmjeriti ga prema vječnoj domovini. Zahvaljujemo za dragu domovinu - istakao je tijekom propovijedi vlč. Čančar.
Nakon mise na kojoj su uz vjernike bili i lokalni čelnici Gospića i Ličko-senjske županije najprije je odana počast kod novopostavljene biste dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjednik RH, zatim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata na spomeniku na Trgu Alojzija Stepinca u središtu ličke metropole. Na kraju, počast je odana i kod velikog križa u Gradskom groblju Sv. marije Magdalene. Kod svih spomenika molitvu je vodio vlč. Čančar.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA

UBRZAVANJE PROCESA GRADNJE

OSNOVNI PODACI O PRIJEDLOGU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU I GRADNJI I NACRTU PRIJEDLOGA ZAKONA O POSTUPANJU S NEZAKONITIM ZGRADAMA

www.licke-novine.hr

18. lipnja 2011. u 21.00 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na svojoj 133. sjednici nacrt Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji i nacrt Prijedloga Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama i uputila ih u saborsku proceduru.
Prvenstvena namjera i svrha koja se želi postići donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji (Narodne novine br. 76/07, 38/09, 55/11), koji je nakon sveobuhvatnih konzultacija s udrugama urbanista, komorama građevinara, arhitekata i geodeta, Hrvatske udruge poslodavaca, sindikatima, udrugama gradova, općina i županija izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, pojednostavljenje je i ubrzavanje postupka izrade i donošenja prostorno-planskih dokumenta, te izdavanja akata za građenje. Naime, praćenjem postupaka donošenja dokumenata prostornog uređenja i rješavanja prvostupanjskih i drugostupanjskih upravno-pravnih postupaka u protekle četiri godine od kada je predmetni Zakon stupio na snagu, uočene su određene nedorečenosti, pravne praznine koje usložnjavaju proceduru donošenja prostornih dokumenta i izdavanja akata za građenje.
Analizom postupka donošenja približno 3.000 prostornih dokumenata na razini županija, gradova i općina usvojenih od stupanja Zakona na snagu, utvrđeno je da taj postupak traje od 450 do 510 dana, što će se prihvaćanjem ovih izmjena i dopuna skratiti za prosječno 210 dana, odnosno 40%. Također, skratiti će se procedura za dobivanje lokacijske i građevinske dozvole, te potvrde glavnog projekta.
Predloženim izmjenama i dopunama donošenje prostornih dokumenta učiniti će se jednostavnijim i fleksibilnijim, što će pridonijeti pokretanju brojnih investicija u Republici Hrvatskoj i provedbi Plana gospodarskog oporavka Vlade RH. Pritom se osnovni sustav i koncepcija upravljanja prostorom, kao jednim od najvažnijih hrvatskih resursa neće mijenjati, budući da ga postojeći model štiti na odgovarajući način.
U cilju konačnog rješavanja pitanja problema nezakonite gradnje, Vlada RH prihvatila je i Prijedlog Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama, kojim će se omogućiti legalizacija velikog broja od približno 150.000 objekata koji nemaju akt o građenju i rješavanje stambenog pitanja za približno isto toliki broj obitelji. Također, predviđa se i mogućnost legalizacije objekata koji posjeduje akt o građenju, ali su građeni protivno tom aktu. Pritom valja naglasiti da se ne radi o sveopćoj legalizaciji, već da postoje određeni izuzeci. Objekti izgrađeni u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, regionalnim parkovima, infrastrukturnim koridorima, na pomorskom i javnom dobru, područjima predviđenim u prostornim planovima za posve drugu namjenu neće se moći legalizirati. Isto tako, neće se moći legalizirati niti svi objekti građeni izvan građevnih područja, u zaštićenom obalnom području mora.
Zakonom je predviđeno da objekt mora biti izgrađen do 30. studenog 2009. godine kako bi mogao ući u postupak legalizacije. Budući da Državna geodetska uprava posjeduje ortofoto karte koje su izrađene na temelju aerofotogrametrijskog snimanja cijele Hrvatske, jednostavno će se utvrditi da li je pojedini objekt bio izgrađen u to vrijeme, te će se na taj način bitno pojednostaviti procedura utvrđivanja izgrađenosti pojedinog objekta.
Zahtjev za legalizaciju moći će se podnijeti do kraja 2012. godine uz prilaganje geodetskog elaborata, arhitektonskog snimka i mišljenja o mehaničkoj stabilnosti i otpornosti objekta. Podnositelj zahtjeva dužan je platiti jedinici lokalne samouprave komunalni doprinos, Hrvatskim vodama vodni doprinos i naknadu za zadržavanje u prostoru koja će predstavljati prihod jedinica lokalne samouprave u iznosu od 25% i prihod državnog proračunu u iznosu od 75%. Spomenuta naknada nije zamišljena kao kazna, već će se tako prikupljena sredstva iskoristiti za dodatno uređenje prostora u RH. Dio sredstava iskoristiti će se za novu geodetsku izmjeru teritorija Republike Hrvatske koja će omogućiti izradu novog katastra nekretnina i zemljišnih knjiga. Naime, jedan od bitnih razloga nelegalne gradnje je i nesređeni katastarski operat i nesređene zemljišne knjige. Drugi dio naknade koja će biti prihod državnog proračuna bi se usmjerio prema podizanju energetske učinkovitosti zgrada kroz uređenje pročelja. Planira se provođenje programa koji će omogućiti kreditiranje građanima koji nisu dovršili uređenje svojih objekata ili žele podignuti njihovu učinkovitost a time i standard stanovanje i izgled naselja. Posebne odredbe Zakona odnose se na poljoprivredne objekte, za koje će se olakšati postupak ishođenja rješenja o izvedenom stanju. Ovo ozakonjenje omogućiti će brojnim poljoprivrednim domaćinstvima aplikaciju za bespovratna sredstva europskih fondova i dobivanje subvencija koje će moći ostvariti ulaskom Republike

NAKON 20 GODINA PONOVNO U LICI

POSJET ISTARSKJIH DOKTORA

Dvadesetak liječnika Opće bolnice Pula koji su i 1991. godine bili u Lici obišli su nekadašnju crtu obrane Hrvatske.

Istarski liječnici u gospićkoj bolnici/Foto Lik@ press Gospić
Istarski liječnici u gospićkoj bolnici/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2011. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Danas iza podneva pred bolnicom je stao autobus s 22 liječnika Opće bolnice iz Pule. Oni su po prvi put nakon Domovinskog rata ponovno bili u Lici gdje su stigli 1991. godine u sastavu 119. pulske brigade HV-a. Veći dio njih djelovao je na području Brinja i Otočca, ali i na području Gospića. Prije dolaska u ličku metropolu, gdje ih je dočekala dr. Marija Vrkljan-Ilijevski, ravnateljica Opće bolnice Gospić, sa suradnicima, Puležani su u Otočcu položili vijence na mjestu djelovanja 119. brigade HV-a. Posjetili su i Ramljane i položili vijenac poginulim zdravstvenim djelatnicima
- Bez vaše pomoći i pomoći iz Rijeke ovaj kraj ne bi mogao opstati. Bila je velika hrabrost i domoljublje iz mirnog dijela doći na ratno područje u Otočac i Gospić. Naša bolnica stara je 150 godina, a danas imamo 220 radnika i 25 specijalista - rekla je ravnateljica Vrkljan-Ilijevski.
- Mnogi od nas su došli po prvi put nakon Domovinskog rata i emocije su proradile. Oprostite što smo kasnili. Doći ćemo ponovno. Danas želimo nešto reći o našem trudu i doprinosu u Domovinskom ratu - rekao je dr. Lems Jerina, ravnatelj Opće bolnice Pula otpočinjući i prvo predavanje o specifičnostima istarskog zdravstva u Domovinskom ratu gdje je prvi stupanj pripravnosti uveden 1. kolovoza 1991. godine.
Dr. Ivica Fedel je govorio o kirurškim ekipama pridodanim posebnim jedinicama u Lici 1992., dr. Nadomir Gusić o djelovanju sanitetskog voda koji je pokrivao bojnu I. brigade i 119. brigade HV-a. Dr. Marin Benazić govorio je o sanitetskom djelovanju I. bojne u ratnim djelovanjima 1992., a osvrt na obranu Hrvatske u Lici koja im je ostala u srcima dao je dr. Orijan Bulić.
Pred kraj boravka u Gospiću Puležani su položili vijenac na veliki križ u Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene u Gospiću i obišli su Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

Uz 23. svibnja Dan Ličko-senjske županije

ČESTITKA ŽUPANA JURKOVIĆA

Čestitka za 18. godišnjicu Ličko-senjske županije

Ličko-senjski župan Milan Jurković
Ličko-senjski župan Milan Jurković
www.licke-novine.hr
17. SVIBNJA 2011. U 14.30 SATI

GOSPIĆ - Povodom 18. godišnjice Dana Ličko-senjske županije 23. svibnja, a koja će s obilježiti svečanom sjednicom u petak, žiteljima je prigodnu čestitku uputio župan Milan Jurković.
- Poštovani žitelji Ličko-senjske županije, dragi sugrađani, povodom obilježavanja Dana županije, ujedno i rođendana Oca domovine, dr. Ante Starčevića, upućujem Vam riječi zahvale za doprinose, stremljenja i zalaganja, kao i nemjerljivu ulogu u kreiranju ovih prostora.
Ulaganja i planovi za budućnost jamče opstojnost ognjišta, ali i prilagodbu izazovima uklapanjem u okvire vremena u kojem živimo. Županija smo u koju se svi rado vraćaju, a iz koje mi sve manje odlazimo.
Svaki dan nam je poticaj da idemo dalje, upravo zato što ste Vi, dragi sugrađani, uz nas.
Stoga Vam od srca, u ime svih djelatnika županije i moje osobno, želim sretan Dan Ličko-senjske županije - kaže se u čestici župana Milana Jurkovića.

Prva godišnjica djelovanja Udruge hrvatskih branitelja Zavjet

BANKOM OBJEDINITI KAPITAL DIJASPORE I FONDOVE BRANITELJA

Sudionici svečane akademije Udruge Zavjet u Zagrebu
Sudionici svečane akademije Udruge Zavjet u Zagrebu
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2011. u 19.45 sati

ZAGREB - Udruga hrvatskih branitelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore Zavjet održala je svečanu akademiju povodom godišnjice osnutka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. U posebnom ambijentu svjedočili smo zajedništvu branitelja i hrvatskog naroda pri čemu su se na pozornici mijenjali nadahnuti govornici i glazbenici, sve s ciljem vračanja ponosa i dostojanstva hrvatskom narodu i svjedočenja istinom o domovinskom ratu. Na akademiji su bili brojni gosti i uzvanici. S akademije je poslana poruka da se ne rušiti nego gradi Hrvatska, očuva birokracija i da se rješavaju problemi daljnjeg razvoja gospodarstva.
U priopćenju koje je nakon akademije poslao brigadir Ivan Rašić, predsjednik Udruge Zavjet ističe se potreba utemeljenja banke hrvatskih branitelja i dijaspore, kao financijske institucije koja treba objediniti kapital dijaspore i braniteljskih fondova kao jedini mogući pokretački mehanizam za izlazak iz ove teške gospodarske, moralne i duhovne krize u kojoj se našla ne samo braniteljska populacija nego i cjelokupno stanje hrvatskog društva. Ovom prilikom zahvaljujem članovima Udruge Zavjet, posebno članovima iz BiH što su svojim dolaskom doprinijeli zajedničkoj atmosferi i svjedočili da se u godinu dana postojanja udruga razvila u jaku organizaciju sposobnu da djeluje na planu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, kao i konkretnih životnih braniteljskih problema.

Ličko-senjska županija slavi

VIŠEDNEVNA PROSLAVA DANA ŽUPANIJE

www.licke-novine.hr
15. svibnja 2011. u 14.00 sati

GOSPIĆ - 23. svibanj rođendan dr. Ante Starčevića utvrđen je kao Dan Ličko-senjske županije koji se, kako je već uobičajeno, obilježava nizom prigodnih i svečanih manifestacija. Svečana sjednica Županijske skupštine bit će 20. svibnja u gospićkom kinu Korzo s početkom u 12 sati. Na sjednici će biti podijeljena ovogodišnja županijska javna priznanja.
Prije sjednice, u 10 sati, bit će posjet i obilazak spomen-doma dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku, pola sata kasnije je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i polaganje vijenaca na križ u gradskom groblju u Gospiću.
U 10.45 sati je obilazak groba kraljevskog velikog župana ličko-krbavskog Baga i Senja Marka Kasumovića (1830-1880.) u glavnoj aleji gospićkog groblja. Zatim u 11 sati slijedi sveta misa u gospićkoj prvostolnici.
Navečer, u 20 sati u Otočcu u sklopu 13. Županijske smotre folklora bit će izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji.
Inače, obilježavanje Dana Ličko-senjske županije započelo je još 7. svibnja 11. taekwondo turnirom Gacka open 2011., a bit će nastavljeno 21. svibnja u 10 sati vježbom zaštite i spašavanja u novaljskom kampu Straško. U Otočcu je istog dana (subota) u 16 sati prijam folkloraša, a u 17 sati je mimohod otočkim ulicama nakon čega je u 18 sati u Gackom pučkom otvorenom učilištu otvaranje ovogodišnje smotre. U 20.30 sati je koncert na trgu ispred Pučkog u Otočcu.
U sklopu proslave je i 14. kup ribolovaca u Perušiću s početkom u 10 sati. (Marko Čuljat)

NOVA TUČNJAVA TORCIDE I BBB NA ZIRU

www.licke-novine.hr
15. SVIBNJA 2011. U 11.45 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje policije da je jučer nešto prije 18 sati na odmorištu Zir-zapad na autocesti A-1, došlo je do narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način od strane manje skupine navijača Torcide i BBB. Jedna je skupina Torcide počela prelaziti autocestu i napala jednog dvadesetjedogodišnjeg pripadnika navijačke skupine BBB i nanijeli su mu lakše tjelesne ozljede.
- Poduzetim mjerama i radnjama naknadno su pronađeni pripadnici navijačke skupine BBB, dok se za pripadnicima navijačke skupine Torcida još uvijek traga. Protiv počinitelja slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom prekršajnom sudu - kaže se u priopćenju PULS-a Gospić. (Lik@ press)

MILINOVIĆ OTKRIO SPOMENIK PREDSJEDNIKU TUĐMANU U GOSPIĆU

Spomenik je izradio kipar Petar Dolić, a danas ga je u Gospiću otkrio Darko Milinović, potpredsjednik Vlade.

Nakon otkrivanja biste dr. Franje Tuđmana u Gospiću: Darko Milinović, Milan Kolić, Milan Jurković, Đuro Perica i Emil Tomljanović/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Nakon otkrivanja biste dr. Franje Tuđmana u Gospiću: Darko Milinović, Milan Kolić, Milan Jurković, Đuro Perica i Emil Tomljanović/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2011. u 15.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT, Lik@ pres

GOSPIĆ - Na današnji dan prije 89 godina rođen je dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne Hrvatske i osnivač HDZ-a i njemu u čast danas je Darko Milinović, potpredsjednik Vlade i HDZ-a otkrio njegovu bistu rad akademskog kipara Petra Dolića.
Svečanosti na Trgu blaženika Alojzija Stepinca u središtu ličke metropole bili su prisutni lokalni čelnici HDZ-a te općina i gradova gdje ja ta stranka na vlasti. Spomenik je podignut na inicijativu gospićkog ogranka Družbe hrvatskog zmaja.
- U svijetu nema države koja ne štuje lik i djelovanje svog prvog predsjednika. Pozivam sve građane RH da štujemo lik i djelo prvog hrvatskog predsjednika. Veličanstveno je djelo Franje Tuđmana i najveća je ličnost u povijesti i najveći čovjek Hrvatske - rekao je Darko Milinović, izaslanik premijerke Kosor i potpredsjednik Vlade, prije nego što je otkrio spomenik.
Milinović se osvrnuo i na aktualno stanje u državi i rekao da se ne smije kloniti duhom ni u vrijeme krize i zatražio je povjerenje Vladi i premijerci Kosor. Milinović je na kraju istakao uvjerenje da će se pregovori s EU završiti u lipnju i na čast Franje Tuđmana.
Na skupu su govorili Milan Kolić, gospićki gradonačelnik i Milan Jurković, ličko-senjski župan. Kolić je istakao da je pod Tuđmanovim vodstvom ostvaren stoljetni san Hrvata o samostalnoj i slobodnoj državi.
- Gospić ponovno može biti ponosan. Ovo je primjer i za ostale u Ličko-senjskoj županiji. Da nije bilo vizionara koji je stvorio hrvatsku vojsku i policiju ne bi bilo niti hrvatske države. Ima onih koji ne priznaju djelo dr. Tuđmana, ali su srećom u manjini. Ličani znaju cijeniti sve dobro učinjeno za Hrvatsku. Vječno ćemo pamtiti lik dr. Franje Tuđmana - rekao je župan Jurković.
Nakon otkrivanja bistu je blagoslovio msgr. Tomislav Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije.

BISTA PREDSJEDNIKA TUĐMANA

Bista predsjednika Tuđmana u Gospiću snimljena večeras/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press
Bista predsjednika Tuđmana u Gospiću snimljena večeras/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press
www.licke-novine.hr
13. SVIBNJA 2011. U 22.30 sati

GOSPIĆ - Sutra točno u podne na Trgu Alojzija Stepinca u Gospiću održat će se svečanost otkrivanja biste Dr.Franje Tuđmana, utemeljitelja moderne hrvatske države, prvog predsjednika Republike Hrvatske i prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Bistu podiže Grad Gospić na inicijativu Družbe Braća hrvatskoga zmaja Zmajskog stola u Gospiću u znak zahvalnosti Dr. Franji Tuđmanu za sve ono što je učinio za Hrvatsku. Čovjeku koji je svojim djelima zadužio generacije, ostvarivši sa hrvatskim braniteljima vjekovni san svih Hrvata, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. Bistu će otkriti potpredsjednik Vlade RH i HDZ-a Darko Milinović.
Bista je danas popodne postavljena i već je izazivala velik interes Gospićana pa smo i snimili jednog dečka, dok su nas promatrale zadovoljna majka i baka (M. Čuljat)

Priopćenje gospićke policijske uprave

NESTALA MARIJA OREŠKOVIĆ

Od prosinca prošle godine na otočačkom području nestale su tri osobe.

Nestala MArija Orešković iz Ličkog Lešća
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2010. u 17.15 sati

GOSPIĆ - U četvrtak, 5. svibnja prijavljen je nestanak Marije Orešković, rođene 10. prosinca1942. godine. Ona se iz obiteljske kuće u Ličkom Lešću, grad Otočac, udaljila u nepoznatom pravcu 2. svibnja 2011. godine - kaže se u današnjem policijskom priopćenju.
Osobni opis: ženska osoba starosti 68 godina, srednje tjelesne građe, visine oko 160 cm, prosjede ravne kraće kose, s crnom maramom na glavi, plavih očiju. U trenutku odlaska bila je odjevena u majicu crne boje i tamno plavu tuniku sa cvjetićima bez rukava. Na nogama je imala crne šlape.
Dosadašnjim rezultatima potrage u koju su pored policijskih službenika PU ličko-senjske uključeni i pripadnici HGSS-a Gospić i mještani Ličkog Lešće, ona nije pronađena, stoga molimo objavljivanje fotografije u medijima. U slučaju posjedovanja informacije o ovoj osobi, građani mogu dati obavijest u najbližoj policijskoj postaji ili na besplatni telefon broj 192.
Ovo je već treća osoba nestala na otočačkom području od prosinca prošle godine.

SJEĆANJE NA SENJSKE ŽRTVE

Gospićka komemoracija senjskim žrtvama/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press
Gospićka komemoracija senjskim žrtvama/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press
www.licke-novine.hr
9. SVIBNJA 2011. U 13.45 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Milan Kolić, gradonačelnik Gospića sa suradnicima i Ivicom Mataijom, ličko-senjskim dožupanom položio je vijenac na zajednički spomenik Senjskim žrtvama u gospićkom katoličkom groblju. Vijence su položile i udruge iz Domovinskog rata, a molitvu je predvodio vlč. Mile Čančar, gospićki župnik.
9. svibnja 1937. u Senju su žandari kojima su zapovijedali kapetan Jovo Koprivica i podnarednik Maksim Besedić, pucali u hrvatsku mladež iz Gospića koja je bila na proslavi HSS-a. U Ulici Potok ubijeno je pet ljudi: Katica Tonković (24) iz Sinca, Nikola Bevandić (24) iz Gospića, Marko Smolčić (20) iz Cesarice, Tomo Nikšić (23) iz Gospića i Frane Jelača (20) iz Gospića. Od zadobivenih rana podlegli su Petar Frković (21) iz Ličkog Novog i Jakov Milković (23) iz Lukova Šugarja. Žandari su teško ranili Vladimira Adžiju (17) iz Lipa, Zlatka Vlahinića (21) iz Gospića, Milu Biljana (27) iz Mušaluka, Tomu Došena (19) iz Smiljana, te Branka Milinkovića (26) i Božu Markovića (35) iz Gospića.
Iz iskaza 65 preslušanih očevidaca, među njima aktivnih državnih činovnika, časnika, svećenika, stranih državljana itd., jasno se vidi s jedne strane potpuna nedužnost poubijanih hrvatskih omladinaca, a s druge strane unaprijed smišljena osnova za pokolj nedužnih ljudi.
Najsnažnija i najdjelotvornija četnička organizacija na velebitskom području u ono doba bila je u Gospiću, jer joj je duša i glavni vojvoda bio dr. Petar Zec, direktor Opće bolnice "Marton" u Gospiću, senator i zamjenik hrvatskog bana Ivana Perovića u Kraljevskom Namjesničkom Vijeću koje je Jugoslavijom upravljalo nakon pogibije kralja Aleksandra Karađorđevića.
Uzetim iskazima u Senju nepobitno je dokazano da nije postojao nikakav povod, da je zločin unaprijed pripremljen i organiziran i da kod ranjenih i ubijenih nije pronađeno nikakvo oružje. Tadašnja vlast je nastojala opravdati zločin pripadnošću ubijenih ili njihovih najbližih frankovcima ili komunistima.
Navečer 10. svibnja kad je cestom preko Krasna dovezena pobijena gospićka mladež, Gospićem je vladala velika žalost. Mladež je dovezao na svom kamionu gospićki trgovac Šimić. Šest pokojnika je idući dan iz kapelice Sv. Ivana Nepomuka veličanstveno ispraćeno na vječni počinak na gospićko Gradsko groblje sv. Marije Magdalene. Pokopani su jedan uz drugoga, onako kako su i zajednički pali od žandarskih plotuna, u istom dijelu groblja gdje su grobovi Martina Starčevića i Stjepana Žaje koje su također žandari ubili u Gospiću i Udbini prilikom izbora u svibnju 1935., osim zaručnika Nikole Bevnadića i Katice Tonković koji su sahranjeni u grobnici obitelji Bevandić.
Prve javne komemoracije u Gospiću i Senju održane su 1991. i nakon tog održavaju se redovito svake godine. U Gospiću i Senju podignute su spomen-poče. Na 60. obljetnicu Senjskih žrtava, 1997. podignut je novi spomenik u Gradskom groblju u Gospiću. Na spomeniku su imena Jose Markovića i Martina Starčevića, ubijenih 1935. u Gospiću

ODLUKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE GOSPIĆ

MEĐU NAGRAĐENIMA I TVRTKE TUŠAK I LIKA SVJETLO IZ GOSPIĆA

Ove gospićke tvrtke zapošljavaju šezdesetak radnika i grade nove tvornice u gospićkoj poslovnoj zoni.

Gradilište gospićkih tvrtaka Lika svjetlo i Tušak/ Snimio Marko ČULJAT, Lik@ press
Gradilište gospićkih tvrtaka Lika svjetlo i Tušak/ Snimio Marko ČULJAT, Lik@ press
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2011. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Na zadnjoj sjednici Skupštine Ličko-senjske županije skupštinari su usvojili i prijedlog o ovogodišnjim županijskim laueratima povodom Dana županije. Nagrade će dobiti slijedeći:
- Obiteljski centar Ličko-senjske županije Senj, Društvo za sportsku rekreaciju Sveto brdo Lovinac - Sveti Rok, tim hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Otočac, serijal HRT Lijepom našom, trgovačka društva Tušak i Lika svjetlo iz Gospića, Udruga malih sirara Ličko-senjske županije Lički škripavac iz Gospića, te DVD-i Velebit iz Lovinca, Pazarišta i Udbine.
Tvrtke Lika svjetlo i Tušak, obadvije iz Gospića, su mlade tvrtke u velikom razvoju. Tušak zapošljava tridesetak radnika na proizvodnji kruha i upravo privodi kraju izgradnju prve ličke tvornice kruha u gospićkoj poslovnoj zoni Smiljansko polje. Time će povećati asortiman svojih proizvoda a omogućit će i povećanje broja radnika. Tušak je do sada dobio nagradu Grada Gospića, a prošle godine i nagradu Ministarstva rada i poduzetništva kao najbolji hrvatski mladi poduzetnik.
Lika svjetlo, zapošljava dvadesetak radnika, posluje svega nekoliko godina i iz radničke menze u nekadašnjem MOL- u Ličkom Osiku uskoro će preseliti u novu vlastitu tvornicu za proizvodnju lustera u poslovnoj zoni u Smiljanskom polju. (Marko ČULJAT

IZ RADA POLICIJE

NAPAD NOŽEM U OTOČCU, PROVALA U PERUŠIĆU, POVREDA RADNIKA U BRINJUwww.licke-novine.hr
7. svibnja 2011. u 14.10 sati, nadopuna u 20.45 sati
GOSPIĆ - Kroz podne nam je stiglo priopćenje PULS-a (Policijske uprave u Gospiću) "da je prošle noći između 23.30 i 00.00 sati u Otočcu, ulica Nikole Tesle nakon verbalne prepirke 34-godišnjak iz Otočca je u alkoholiziranom stanju (2,38 g/kg), nožem zadao više ubodnih rana u predjelu prsa, 45-godišnjaku iz Otočca, kojom prilikom mu je nanio TTO opasne po život. Nakon ukazane liječničke pomoći 45 godišnjak je prevezen u OB Ogulin."
Jučer je u Perušiću, Kaniža, nepoznati počinitelj provalio u Župni ured crkve Sv. Križa, i otuđio za sada ne utvrđenu količinu novca.Protiv nepoznatog počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu,policijski službenici poduzimaju izvide u cilju otkrivanja počinitelja navedenog kaznenog djela.
Jutros u oko osam sati na auto cesti A-1, smjer jug kod 115. kilometra dogodila se prometna nesreća. Davor D. (42) iz Koprivnice u alkoholiziranom stanju (1,22 g/kg) upravljajući osobnim automobilom Ford escort, na dijelu kolnika gdje se izvode radovi udario je u marker za razdvajanje smjera vožnje, a potom radnika poduzeča TL Graditelj iz Zagreba Željka J. (51) iz Petrinje. Željko J. je prevezen u ogulinsku bolnicu jer je zaadobio teške tjelesne ozljede opasne po život. Očevid na mjesta događaja obavili su policijski službenici PULS-a i inspekcija zaštite na radu. Počinitelj će tijekom današnjeg dana, uz kaznenu prijavu biti doveden u Istražni centar Županijskog suda Karlovac.

HRVATSKI KIRURZI U GOSPIĆU

Hrvatski kirurzi na sastanku u Gospiću/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press
Hrvatski kirurzi na sastanku u Gospiću/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press
www.licke-novine.hr
7. svibnja 2011. u 12.00 sati

GOSPIĆ - Lička je metropola danas bila domaćin hrvatskim kirurzima. Naime, u Gospiću je održan stručni sastanak kirurške sekcije Hrvatskog društva liječnika koja ima običaj da skupove održava diljem Hrvatske. Kako je predsjednik sekcije prof. dr. sc. Mate Matan Majerović, inače rođeni Gospićanin, na red je došao i Gospić.
Dobrodošlicu stotini hrvatskih kirurga poželjeli su dr. Marija Vrkljan Ilijevski, ravnateljice gospićke bolnice, Milan Kolić, gospićki gradonačelnik i Milan Jurković, ličko-senjski župan, te Darko Milinović, aktualni ministar zdravstva. Prije stručnog dijela skupa nastupili su članovi KUD-a Perušić i oduševili hrvatske kirurge. Jedno od predavanja, s temom o zdravstvu u Gospiću održao je dr. Čedomil Vukelić Vuki, gospićki kirurg, a drugo Ivica Crnić, nekadašnji ministar pravosuđa, a danas zagrebački odvjetnik inače rođeni Gospićanin koji je govorio odgovornosti za štetu tijekom liječenja.
Tijekom današnjeg boravka u Gospiću kirurzi su obišli rodnu kuću NIkole Tesle u Smiljanu i spomen kuću dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku. (MaČ)

Predizborna kampanja SDP-a

MILANOVIĆ DOLAZI U LAPAC

www.licke-novine.hr
5. svibnja 2011. u 23.00 sati

ZAGREB - Iz stožera SDP-a Devete izborne jedinice najavili su za subotu boravak predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u Donjem Lapcu. Tijekom boravka u tome najistočnijem ličkog podplješevičkom gradiću na samoj granici s Bosnom, predsjednik Milanović će sudjelovati na skupu stranke koji će se održati u subotu, u kino dvorani u Donjem Lapcu s početkom u 18 sati. Prije stranačkog skupa, predsjednik SDP-a će se sastati s načelnikom Općine Donji Lapac u prostorijama općine.


ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA U GOSPIĆU

POLOVIČAN AKTUALNI SAT

Vijećničkih pitanja je na današnjoj sjednici Skupštine Ličko-senjske županije bilo malo pa je sat trajao samo po sata.

Neke skupštinare je i prije sjednice bolila glava/Snimio Marko ČULJAT, Lik@ press
Neke skupštinare je i prije sjednice bolila glava/Snimio Marko ČULJAT, Lik@ press
www.licke-novine.hr
5. travnja 2011. u 14.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - I današnja sjednica Skupštine Ličko-senjske županije kojom je predsjedavao predsjednik Petar Krmpotić počela je aktualnim satom. Kao i na dosadašnjim sjednicama, bilo je nešto pitanja iz redova oporbenih stranaka koje su se i danas međusobno pokušavale obračunavati zbog događanja na terenu. Međutim, to je predsjednik Krmpotić na vrijeme spriječio oduzimajući riječi i dijeleći crvene kartone.
Prvo pitanje, kao često puta proteklih godina, postavio je oporbenjak Stjepan Ćaćić iz Ličkog Osika (HNS). Ćaćić je najprije župana Jurkovića pitao zašto njegovi radnici u sportskom savez nemaju plaće jer je uskraćena dotacija iz županijskog proračuna. Po Ćaćiću nedostatak županijskih sredstava proteklih nekoliko mjeseci izazvao je i odgađanje nekih značajnih sportskih manifestacija u ovome dijelu Hrvatske.
- Da li je točno da Županija traži smjenu koordinatora igara mladih i time ucjenjuje isplatu sredstava - pitao je Ćaćić postavljajući i pitanje županu da li će sankcionirati svog dožupana koji je napao jednog hrvatskog premijera i da li postoji katalog devastiranih poduzeće na njegovom području.
Ličko-senjski župan Milan Jurković, bio je kratak u odgovorima Ćaćiću. Skupštinari su saznali da je sportski savez podnio tužbu protiv Županije zbog navodno neisplaćenih čak 900 tisuća kuna.
- Županija nije nikome dužna, a najmanje sportašima. Čekamo da sud donese presudu, a onda ćemo se ponašati sukladno proračunskim mogućnostima. Ovih mjeseci nismo priječili sportski rad jer smo društvima slali sredstva. Dok ne povučete neopravdanu tužbu neće biti sredstava. O smjeni koordinatora ne znam ništa- rekao je župan Jurković dodajući da imaju katalog tvrtki u županijskom vlasništvu ali ne i u državnom.
Župan Jurković je posebno istakao da ne namjerava kažnjavati svoga dožupana Nikolu Lalića jer izuzetno kvalitetno obavlja svoj posao.
Skupštinar Tomislav Zrinski (SDP) iz Senja je danas na govornici mahao kopijom pisma dožupanu Laliću u kome se neki stanovnici Krbavskog polja žale na teror Cigana i čobana koji imaju na tisuće konja i ovaca. Zrinski je pitao zašto Županija ništa ne poduzima u vezi terora stočara jer bi to sve moglo završiti krvoprolićem. Zrinski je postavio i pitanje odgovornosti župana Jurkovića zbog imenovanja ravnatelja osnovne škole u Korenici koji je opružen za maltretiranje učenice u Otočcu.
- Ne osjećam se odgovornim zbog ravnatelja u Korenici. Svoje će o ravnatelju Lončaru reći pravosudni organi. Drago mi je piranje za konje jer se to pitanje po nekom portalu povlači već duže vremena. Sve je to podla i prljava kampanja protiv mene na ovome terenu. Ovakvo ponašanje nitko ne može podržati. Župan i službenici nisu šerifi koji će loviti konje. Tražim od institucija sistema da rade svoj posao. Taj portal nije postavio župana, neće ga ni smijeniti, a neće ga ni ucjenjivati - poručio je župan Jurković vlasnicima i urednicim portala čije ime nije htio navesti.
Posljednji se s pitanjem javio Ilija Obradović iz Donjeg Lapca (SDSS) koji se zahvalio kolegi skupštinaru Zrinskom iz senjskog SDP-a i zamolio ga da više nikada i ni po koju cijenu ne zastupa interese građana Donjaga Lapca jer poslije svake njegove intervencije njima je svaki put gore i gore. Zbog te molbe Obradović je zaradio predsjednički crveni karton Krmpotića jer je promašio temu. Nakon kartona Obradović je zapitao župana kada će se već jednom konačno završiti državna cesta preko Plješevice između Donjeg Lapca i Bjelopolja.
Jurković je odgovorio da se već interesirao zašto se radovi ne završavaju i da se nada da će sve uskoro biti završeno i da će cesta biti predana u promet.

BRUNO GROENING U OTOČCU

www.licke-novine.hr
4. svibnja 2011. u 19.20 sati

OTOČAC - Sutra će se u hotelu Zvonimir održati predavanje o Zajednici sljedbenika velikog njemačkog iscjelitelja Brune Groeninga. Iako je kontraverzni Bruno Groening od njemačkih liječnika doživljavao progone, neosporno je da je za života iscijelio tisuće i tisuće ljudi, čak i od najtežih bolesti koje su tadašnji liječnici "otpisali" i proglašavali ih neizlječivim. Njegovo učenje i djelo nastavila je Zajednica koju je on još za života osnovao, rasprostranjena je u cijelom svijetu i bez njegove nazočnosti događaju se iscjeljenja. U Ličko-senjskoj županiji postoji Zajednica u Gospiću, koja je s Uskim krugom iz Karlovca organizator predavanja, svjedočenja iscijeljenih i suosnivač Zajednice u Otočcu.
Dođite i uvjerite se u moć duhovnog izlječenja, a misli Brune Groeninga s porukama: "U Boga vjerujete, a u mene imajte povjerenja", neizlječivo ne postoji"… dovesti će vas do novih spoznaja o značenju snage misli vjerovanja u ozdravljenje. Uvodni sat za buduće članove Zajednice koji to žele, bit će hotelu Zvonimir u 15 sati, a u 17 sati održati će se redovan sat Zajednice.

MEMORIJALNI MALONOGOMETNI TURNIR ''DAMIR TOMLJANOVIĆ - GAVRAN''

POČAST HRVATSKIM VITEZOVIMA

 
 
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2011. u 232.15 sati

SELINE - 7. i 8. svibnja 2011. godine u Selinama, općina Starigrad, s južne strane Velebit održava se Memorijalni malonogometni turnir u čast Damira Tomljanovića - Gavrana i svih poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Stožerni brigadir Damir Tomljanović - Gavran bio je uzor u mnogo čemu, zato poslije njegove smrti uvijek se iznova u raznim prilikama oživljavaju sjećanja na njega i njegove vrline, ali i uspomena na sve poginule hrvatske vitezove. Jednostavan i samozatajan ucrtavao je put iznimnog bojovnika i čovjeka, pokazao nam je kako se voli domovina za koju je i svoj život položio. Dokazivao se uvijek djelima, nikad riječima. Uvijek prvi, uvijek ispred, uvijek posljednji kada bi se trebalo privremeno povući. Svoje borce nikada nije ostavljao, jer od svega najviše je cijenio njih. Stoga je bio voljen kao čovjek,a cijenjen kao zapovjednik.
Imao je veliko srce, veliko kao Velebit.
Posljednji zadatak bio mu je obrana položaja u Zadarskom zaleđu. Jedan za njega sasvim uobičajen obilazak prve crte bojišnice bio je tragičan. Bilo je to 17. veljače 1994. godine. Crni dan za njegovu obitelj, 1. gardijsku brigadu, njegove Tigrove kao i za cijelu domovinu. Bio je i ostao legenda. Priča o Gavranu nikada neće završiti.
Organizacijski odbor na čelu sa Udrugom Tigar 90-91. Rakitje i Općinom Starigrad organizira tradicionalni Memorijalni malonogometni turnir ''Damir Tomljanović - Gavran''. Osim malonogometnih utakmica, u subotu 7. svibnja predviđen je i zabavno glazbeni program s početkom u 19.30 sati.

OPROŠTAJ OD HRVATSKOG VITEZA DRAGE SUDARA

Danas je u Brušanima sahranjen domoljub i povratnik Drago Sudar (82).

Posljednji ispraćaj Drage Sudara u Brušanima
Posljednji ispraćaj Drage Sudara u Brušanima
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2011. u 20.00 sati

Priredio: Ivan Vukić

BRUŠANE - U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica u 82-oj godini, u subotu 30. travnja umro je dugogodišnji politički uznik, politički emigrant i povratnik Drago Sudar. Danas je pokopan u rodnim Brušanima. Uz rodbinu, na vječni počinak ispratili su ga njegovi suseljani, politički uznici, brojni prijatelji i štovatelji. Misu s nadahnutom propovijedi i sprovod predvodio je vlč. Nikola Turkalj, biskupijski ekonom i brušanski župnik. U propovijedi je prenio pozdrave i zahvalnost preuzvišenog biskupa dr. Mile Bogovića za Dragino djelo na službi Bogu, domu i narodu. Biskup dr. Mile Bogović nije mogao predvoditi misu i sprovod, jer je ranije dogovorio služenje svete mise u Vukovaru. Od pokojnog u ime Hrvatskog društva političkih zatvorenika oprostio se Ivan Vukić, predsjednik Podružnice Gospić i politički uznik i Dragin prijatelj iz emigracije gospodin Buconjić.
- Okupili smo se ispratit brata Dragu na vječni počinak i reći mu posljednji zbogom. Drago je bio malen rastom, ali velik duhom, velik u svojoj skromnosti i samozatajnosti, čvrst, snažan i postojan kao Velebit u čijem okrilju je odrastao - istakao je Vukić.
Drago Sudar rođen je u Brušanima 11. listopada 1930. Nadahnut ozračjem domoljublja svojih rodnih ustaničkih Brušana, vrlo mlad s nepunih petnaest godina suprotstavio se krvavom srbokomunističkom nasilju. U svibnju 1945. osnovao je osloboditeljsku organizaciju " Hrvatski narodni otpor", kojom je uspješno rukovodio do uhićenja 8. studenog 1948. Optužen je 6. svibnja 1949. po Čl 3. točka 8. jugoslavenskog Zakona o krivičnom djelu protiv naroda i države, osuđen je na 13 godina lišenja slobode s prisilnim radom i dvije godine gubitka biračkih prava. Kaznu je odrobijao u zloglasnoj robijašnici u Staroj Gradiški.
- Svi, koji smo robijali u toj kaznionici živjeli smo u neljudskih uvjetima, a u vrijeme kada je on robijao, tamo je vladao pravi pakao. Nitko nije bio siguran kada omrkne hoće li i osvanuti - rekao je Vukić.
Nakon izlaska iz zatvora odlučio je pobjeći iz Hrvatske, jer je znao, da bi ostankom u Jugoslaviji ponovo radi svoga neslomljivog domoljublja dospio u zatvor. Uspio se prebaciti u Kanadu i zaposliti kao civil u vojnoj bazi. U Jugoslaviji je bio obilježen kao neprijatelj prve razine i UDBA je budno pazila na njega. Namjestila mu je klopku. Lažno ga je optužila kanadskom pravosuđu da izrađuje upaljače za mine namijenjene izvršenju terorističkih akcija. Uhićen je i nakon provedenog suđenja oslobođen krivnje. U njegovu korist svjedočio je zapovjednik baze koji je rekao da u 20 godina kako radi u njoj nije imao tako dobrog i savjesnog radnika. UDBA nije mirovala. Ponovno ga je optužili kanadskom pravosuđu i pravosuđu SAD-a podmećući lažne dokaze. Ponovno je uhićen. Iz kanadskog zatvora otela ga je američka tajna služba CIA. Ilegalno ga prebacila u SAD u New York, koristeći lažnu putovnicu za Dragu na ime Charli Braun. Osuđen je na 10 godina zatvora bez prava na pomilovanje. Kaznu je do zadnjeg dana izdržao u najzloglasnijem zatvoru u Alabami. Nakon izdržane kazne htjeli su ga ponovno osuditi na šest mjeseci zatvora radi desetogodišnjeg ilegalnog boravka u SAD. Ovaj put uspio se od američkog pravosudnog nasilja obraniti dokazavši da je otet i na silu doveden u SAD. Najplodnije godine svoga života proveo u američkom zatvoru. No, ni u zatvoru Drago nije tratio vrijeme. Iskoristio je mogućnost studiranja i diplomirao je političke znanosti.
Po izlasku iz zatvora nastanio se ponovo u Kanadi, gdje se uključio u rad hrvatske emigracije. Naročito je bilo zapaženo njegovo djelovanje u DRUŠTVU HRVATA LIKE-TORONTO. S predsjednikom društva Nikolom Milkovićem i ostalim domoljubima pokretač je prikupljanja novčanih darovnica za mnoga humanitarna djela. Posebno je bio zapažen njihov rad na promicanju u iseljeništvu ideje o izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i prikupljanje pozamašnog novčanog doprinosa za njenu izgradnju.
Kada je otpočeo osloboditeljski domovinski rat vratio se u Hrvatsku. Stavio se na raspolaganje na djelu za dom i narod. Svoje bogato znanje i veliko iskustvo prenio je na članove obavještajne zajednice. O svom robijanju napisao je knjigu na engleskom jeziku u kojoj je razgolitio svu bestijalnost Titovog srbokomunističkog sustava. Knjiga je ovih dana prevedena na hrvatski. Nažalost, pretekla ga je smrt i nije dočekao njeno hrvatsko izdanje.
- Dragi brate Drago, cijeli svoj život ostao si vjeran trima svojim ljubavima, ljubavi prema Bogu, ljubavi prema Hrvatskoj i ljubavi prema hrvatskom narodu. Uspravan, neslomljiv kročio si kroz život. Živio si za Hrvatsku, a ne od Hrvatske. Svojom ljubavi i odanosti pokazao si kako se voli i služi Bogu, domovini i hrvatskom narodu, a svojom žrtvom i viteštvom obvezao si nas da te slijedimo. Zapala me čast, da nad Tvojim grobom, po Tvojoj želji, u ime Hrvatskog društva političkih zatvorenika kratkom besjedom oprostim od Tebe. Tvoji i naši prijatelji iz Kanade posebice DRUŠTVO HRVATA LIKE-TORONTO preko mene opraštaju se od Tebe i izručuju izraz duboke sućuti Tvojoj rodbini i štovateljima. Dragi brate Drago, počivaj u sjeni Velebita i neka Vila Velebita bdije nad Tvojim grobom i čuva ga. Laka Ti tvrda hrvatska, lička, brušanska gruda, za koju si živio i koju si neizmjerno volio. Počivaj u miru Božjem. Amen - zaključio je Vukić


SLETIO S MOTOROM

www.licke-novine.hr
2. svibnja 2011. u 18.30 sati

GOSPIĆ - U nedjelju popodne nešto prije 17 sati na državnoj cesti D 8, između Karlobaga i Lukovog Šugarja, dogodila se prometna nesreća u kojoj su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede. Do nesreće je došlo kada je 52-godišnji slovenski državljanin upravljajući motociklom marke BMW slovenske registracije, ulaskom u oštri lijevi zavoj uslijed neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste izgubio kontrolu nad motociklom i sletio u desno gdje je prednjim dijelom motocikla udario u kameni zid uz desnu stranu kolnika, od kojeg se odbio i vratio na kolnik, gdje se zaustavio. U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobio je vozač motocikla i 48-godišnja slovenska državljanka, putnica na motociklu, koji su kolima Hitne medicinske pomoći prevezeni u Opću bolnicu Zadar, gdje su zadržani na liječenju. Protiv vozača motocikla podnijeta je kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće.

U susret izborima u Gospiću

PRODUŽENA KOALICIJA STRANAKA NA VLASTI

www.licke-novine.hr
2. svibnja 2011. u 13.40 sati
GOSPIĆ - Danas su čelnici lokalnih organizacija HDZ-a, HSS-a i HSP-a novim potpisom produljili koalicijski sporazum iz prošlih izbora. Time se pripremaju, ne samo za izbore za mjesne odbore koji su zakazani za 29. svibnja, već i za naredne lokalne izbore.
- Tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati. Ovo je još jedna rukavica onima koji se hvale anketama. Uvjereni smo da će ova demokršćanska opcija polučiti pobjedu u nizu, nagovještavam još jednu veličanstvenu pobjedu i bacam rukavicu SDP-u - rekao je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma Darko Milinović, potpredsjednik HDZ-a. (MaČ)