POČETNAJDSDRUŠTVOGOSPODARSTVOCRKVALIKOVNI UMJETNICIARHIVA LN
Green City Project
SPORAZUM NACIONALNIH PARTIJA
DALMATINCI ODUŠEVILI LIČANE
ŽUPAN OSTAJE ŽUPAN
HDZ MORA PREUZETI ODGOVORNOST ZA HRVATSKU
POKLONI DJECI POGINULIH I UMRLIH BRANITELJA
UZ ZAHLAĐENJE I PRVI SNIJEG
ZAUSTAVLJEN RAST NEZAPOSLENOSTI
BLAGDANSKI UGOĐAJ NA SVAKOM KORAKU
PISMO PREDSJEDNIKU JOSIPOVIĆU
MISA I MOLITVA ZA PREDSJEDNIK TUĐMANA
SDP NEZADOVOLJAN ODGOVORIMA GRADONAČELNIKA
STIGLA TEHNIČKA POMOĆ OD SLUŽBE 112
USVOJENA ZAJEDNIČKA PLATFORMA MANJINA
LIKU OBIŠAO NJEMAČKI VELEPOSLANIK
GRADONAČELNIK I NE POMIŠLJA NA OSTAVKU
TRAŽE OSTAVKU GRADONAČELNIKA ZBOG KANALIZACIJE
OBRAČUN PREKO KANALIZACIJE
SJEĆANJE NA VUKOVAR
ISELJENI HRVATI O IZBORIMA U HRVATSKOJ
DRUŽENJE S BUDIŠOM
GOSPIĆKIH 1700 SVIJEĆA ZA VUKOVAR
OPORBU ZANIMALA KANALIZACIJA I DOMJENAK HDZ-A
HDZ ŠIROKE RUKE NA PLACI
MANJINE U SRBIJI TRAŽE POSLANIKE
STIŽE TESLA BANKA
RASPRAVA I U ARGENTINI
POČAST POGINULIMA
MILINOVIĆ NAJAVIO BORBU OD VRATA DO VRATA
DRAGOVOLJCI PODRŽAVAJU ZAKON O NIŠTETNOSTI
POČELO KIĆENJE
PROSLAVA 19. GODIŠNJICE USTROJA
ODLUČIO PODRŽATI HSS
Predstavljanje Plana 21 u Lici
KUKURIKU U LICI
NA PLACI DO BOŽIĆA
KOSOR: DRUG DADO MORA OTIĆI 4. PROSINCA
HDZ-EOVCI ČASTILI PRED IZBORE
NOVI SNIJEG U LICI
NOVI PREDSJEDNIK JE ANTE FRANIĆ
IZ SANDALA U BAKANDŽE
BILI SU TO DANI SLAVE I PONOSA
HRVATSKA MEĐU NAJBOLJIMA U SVIJETU
MILINOVIĆ SIGURAN U POBJEDU
SVE JE PREPUŠTENO STIHIJI I SLUČAJU
KOSOR OZNAČILA GRADNJU NOVE ZGRADE BOLNICE
HSP KRENUO IZ ČAVOGLAVA
IZLOŽBU OBIŠAO DRAŽEN BUDIŠA
POMOR RIBE U RIJECI LICI
RELATIVIZACIJA RATNE ODGOVORNOSTI U HRVATSKOJ
POLITIČARI IZAZVALI DODATNU GUŽVU NA PLACI

Eko akcija

Green City Project

Domaći elektroautomobil preći će 1415 kilometara od Dubrovnika preko Gospića do Ženeve u Švicarskoj. Hrvatska jedina ne podržava ovakva vozila. Ličke novine postale medijski pokroitelj.

Prvi hvratsku elekto automobil
Prvi hvratsku elekto automobil
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
25. prosinca 2011. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Tri godine za redom realizatori Green City Projecta, najvećeg eko projekta u regiji. dm Green City Project 2012 pod generalnim je pokroviteljstvom dm-a održava se tri mjeseca (travanj, svibanj, lipanj) i četiri glavna eventa kojima se obilježavaju važni datumi u ekologiji i zaštiti prirode, uz čitav niz popratnih ekoloških akcija i inicijativa.
dm Green City Project 2012 počinje u veljači dm zelenom turnejom. dm zelena turneja je inicijativa kojom će po prvi puta u Hrvatskoj jedan domaći električni automobil (DOK-ING XD) stići vožnjom iz Hrvatske (Dubrovnik) do Švicarske (Geneva) na sajam automobila te preći udaljenost od 1415km, uz niz popratnih zabavno edukativnih sadržaja.
Ciljevi dm zelene turneje su senzibilizirati širu hrvatsku javnost o manjku infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila, skrenuti pažnju hrvatske javnosti da je država Hrvatska jedina država u Europi koja ne subvencionira kupnju električnih vozila niti je na bilo koji način potiče te informirati i educirati širu hrvatsku javnost i potencijalne korisnike o prednostima električnih vozila, a na zabavan i ležeran način.
dm zelena turneja starta u Dubrovniku konferencijom za novinare, a uključuje dočeke u nekoliko hrvatskih gradova (Makarska, Split, Zadar, Gospić, Rijeka) ispred dm poslovnica uz informativni i zabavni program. DOK-ING XD električni automobil će se moći osvojiti u nagradnoj igri dm-a u sklopu dm Green City Projecta. dm zeleni tim koji će putovati XD električnim autom od Dubrovnika do Geneve činit će zagrebački raper
i organizator Green City Projecta Marko Lasić Nered, voditelj i komičar Mario Petreković te Tomislav Boško, generalni direktor DOK-ING-a. Cijela turneja će se konstantno snimati i oblikovati u dokumentarni film koji će obrađivati problematiku i aktualnosti vezane uz električni auto, a na primjeru iz prakse te će se premijerno prikazivati u kinu Europa u Zagrebu.
Više informacija možete pronaći na
www.greencity.hr.

Demokrtaska zajednica Hrvata u Vojvodini

SPORAZUM NACIONALNIH PARTIJA

Mađari, Hrvati, Slovaci, Makedonci i Romi potpisali S P O R A Z U M o zajedničkom djelovanju i afirmaciji položaja nacionalnih partija u Srbiji.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
23. prosinca 2011. u 8.20 sati

SUBOTICA -U protekle dvije decenije interesi pripadnika nacionalnih zajednica u Srbiji su na neadekvatan način zastupani od strane vladajućih stranaka i njihovih "koalicionih partnera pripadnika nacionalnih" prilepak-stranaka, što je dovelo do smanjenja i iseljavanja pripadnika nacionalnih zajednica.
U pomenutom periodu je potpuno zapostavljen ekonomski razvoj sredina u kojima nacionalne zajednice čine znatnu cjelinu, što je prouzrkovalo ogromnu nezaposlenost u ovim područjima, daleko veću nego u sredinama u kojima žive pripadnici većinskog naroda, a posledica i rezultat je bilo smanjenje brojnisti pripadnika nacionalnih zajednica. Također, u mnogim oblastima, bez suglasnoti nacionalnih zajednica, izvršena je i promjena etničke strukture stanovništva, na štetu pripadnika nacionalnih zajednica, pogotovo u Vojvodini, gdje je vekovima održavana ravnomjerna zastupljenost svih etnikuma. U navedenom periodu, bilježi se i ogroman broj slučajeva gdje je vršena diskriminacija prema pripadnicima nacionalnih zajednica, a što je i Savjet ministra EU potvrdio u svom izvještaju.
Radi očuvanja zajedničkih interesa pripadnika nacionalnih zajednica u Vojvodini, stranke nacionalnih zajednica, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska partija Makedonaca, Građanski savez Mađara, Pokret mađarske nade, Romska partija i Slovačka stranka su potpisale SPORAZUM u Subotici, čiji su osnovni ciljevi: očuvanje identiteta, kulture, autonomija nacionalnih zajednica, decentralizacija i regionalizacija, ekonomski prosperitet područja u kojim žive pripadnici nacionalnih zajednica, te integracija Srbije u Europsku Uniju.
21. decembra 2011. u Subotici u Domu DZH potpisan je SPORAZUM između 8 stranaka, što ujedno predstavlja i početak zajedničkog aktivnijeg nastupa i djelovanja u Republici Srbiji, na ostvarivanju boljitka i ciljeva nacionalnih zajednica.

HDZ-ov božićni koncert

DALMATINCI ODUŠEVILI LIČANE

Milinović ponovio da još nije odlučio o kandidaturi za predsjednika HDZ-a.

Gospićka dvorana je ponovno bila puna/Foto Lik@ press Gospić
Gospićka dvorana je ponovno bila puna/Foto Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
21. prosinca 2011. u 20.30 sati, video prilog u 22.05 sati

GOSPIĆ - Na tradicionalnom božićnom koncertu koji organizira Županijski odbor HDZ-a okupili su se stranački čelnici iz gotovo cijele Ličko-senjske županije. Gospićka sportska dvorana bila je puna članova i simpatizera HDZ-a. Došli su i hrvatski branitelji i izaslanici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na koncertu su nastupili zadarska klapa Intrade koja je otpjevala i Lijepu našu. Intrade često nastupa u Gospiću. Simpatije slušatelja i gledatelja pobrao je i kninski pjesnik Šutra za svoje pjesme, a posebno za Gospićanku, posvećenu jednoj prelijepoj Ličanki.
- I danas u Gospiću pokazujemo da smo najveća demokršćanska stranka, dio smo velike demokršćanske obitelji koja nam daje snagu. Kao predsjednik Županijskog odbora u ovo vrijeme blagdana, molimo oprost ako smo se ja ili stranka nekome zamjerili, sada je vrijeme da kažemo: oprostite. Želim reći skrušeno, ako imamo greške ispravit ćemo ih u narednom periodu. To je veličina HDZ-a - rekao je Milinović na početku svoga govora.
Osvrćući se na netom završene parlamentarne izbore istakao je da će možda biti kraće od četiri godine u oporbi u kojoj će biti odgovorni za hrvatsku državu.
- HDZ će istaknuti interes Hrvatske iznad stranačkog interesa, bit ćemo snaga koja će čuvati stabilnost države, bit ćemo otšri kritičari vlasti i konstruktivna oporba. Mnogo se špekulira o mojoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a. Napravit ćemo iskorak u demokratizaciji HDZ-a, bit ćemo još jači i preuzet ćemo kormilo države. Svoju ću odluku donijeti s velikom obitelji, a to je 10 tisuća članova u Ličko-senjskoj županiji, vi ćete o tome odlučiti. O tome mora odlučiti i 230 tisuća članova HDZ-a u Hrvatskoj - rekao je Milinovaić čestitajući nazočnima i njihovim obiteljima Božić i Novu godinu.

Pogledjte i poslušajte Šutrinu Gospićanku:

">

Konačna odluka ličko-senjskog župana Milana Jurkovića

ŽUPAN OSTAJE ŽUPAN

Milan Jurković izabran je u Hrvatski sabor kao šesti na listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici, ali ipak će mandat ličko-senjskog župana odraditi do kraja.

DAnašnji prijam djece hrvatskih branitelja u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
DAnašnji prijam djece hrvatskih branitelja u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
20. prosinca 2011. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Kada je 14. travnja 1993. godine konstituirana Skupština Ličko-senjske županije za prvog ličko-senjskog dožupana izabran je Milan Jurković (52) iz Otočca. Ni on sam, najvjerojatnije se nije nadao da će idućih 18 godina prevaliti tisuće i tisuće kilometara do svog radnog mjesta. Naime, nakon njegovog dožupanovanja u dva mandata, sada je ver treći mandat ličko-senjski župan. U šali i sam kaže: tri u jedan.
Nakon proteklih parlamentarnih izbora, na kojima je izabran u Hrvatski sabor kao šesti na HDZ-ovoj listi u 9. izbornoj jedinici, krenula su novinarsko-birtaška grobarska naklapanja što će sve biti s njim i što će on uraditi.
Danas, tijekom prijama djece poginulih i umrlih hrvatskih branitelja u Ličko-senjskoj županiji, govorio je djeci o ogromnom doprinosu njihovih roditelja novoj i slobodnoj Hrvatskoj, ponijet inspiracijom trenutka i Domovinskog rata u kome je i sam bio aktivni sudionik u otočkim postrojbama, izjavio je kako je jučer donio konačnu odluku o svojoj budućnosti. Službeno je odlučio da će zamrznuti svoj mandat u Hrvatskom saboru, i da će do kraja mandata biti župan u Ličko-senjskoj županiji.
Ovo izjavu je Lička televizija Ličkih novina jedina danas snimila i večeras je objavljujemo. Jest s malim vremenskim kašnjenjem, ali tome su urok tehnološke barijere i prijenos videa.
Da ne duljimo, pogledajte i poslušajte izjavu župana Milana Jurkovića:
">

MILINOVIĆEVA IZJAVA ZA NOVINARE

HDZ MORA PREUZETI ODGOVORNOST ZA HRVATSKU

Milinović na konferenciji za novinare/Foto Lik@ press Gospić
Milinović na konferenciji za novinare/Foto Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
20. prosinca 2011. u 17.10 sati

GOSPIĆ - Uz današnjih nekoliko događanja, Darko Milinović, predsjednik ŽO HDZ-a održao konferenciju za novinare. Milinović je dao izjavu o stavovima Odbora. Izrazio je zadovoljstvo rezultatima u Devetoj izbornoj jedinici jer je polučena pobjeda koju je i najavljivao.
- HDZ nije na koljenima, nije pokleknuo u Hrvatskoj, bio je to najlošiji rezultat na nacionalnoj razini. Županijski se odbor danas suprotstavio stavu da se za predsjednika kandidira samo jedan kandidat. To neće osigurati bolju budućnost. Ima pritisaka da se nekome da potpora županijskih odbora, što je blokovska podjela koja nije dobra. Tome ću se i osobno suprotstaviti - naglasio je Milinović, naglašavajući da je za demokratizaciju stranke.
Milinović je rekao da se unutar stranački izbori trebaju što prije održati te da HDZ i u oporbi mora preuzeti odgovornost kao i 1990. za stabilnost države za izlazak iz krize.

Uz božićne blagdane

POKLONI DJECI POGINULIH I UMRLIH BRANITELJA

Snimak za uspomenu na kraju prijama u Županiji/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
Snimak za uspomenu na kraju prijama u Županiji/Snimio Marko Čuljat, Lik@ press Gospić
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
20. prosinca 2011. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Tradicionalni božićni prijam za djecu poginulih i umrlih hrvatskih branitelja danas su priredili župan Milan Jurković i gradonačelnik Milan Kolić. Uz božićne blagdane oni su djecu darivali s 1400 kuna. Poklone su dobili Slavica Jovanović, Kristijan Luketić, Ana Pezelj, Tea Pezelj, Marija Vidmar, Marija Rukavina, Darian Stilinović, Karlo Stilinović i Iva Rukavina.
Jurković i Kolić istakli su veliku zahvalnost roditeljima djece koji su dali ogroman doprinos tijekom Domovinskog rata. Naglasili su da oni nikada neće biti zaboravljeni, a djeci su vrata Županija i Grada uvijek otvorena za svaku pomoć i razumijevanje.

Stigla je i zima

UZ ZAHLAĐENJE I PRVI SNIJEG

Gospićki krovovi pod snijegom
Gospićki krovovi pod snijegom
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
http://www.licke-novine.hr/
19. prosinca 2011. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Lička metropola jutros je osvanula pod dvadesetak centimetara snijega nakon jučerašnjeg zahlađenja. Ralice zimske službe tijekom noći očistile su snijeg s kolnika. U dežurnoj službi PULS-a saznajemo da je za prvu i drugu skupinu vozila zabranjen promet u cijeloj Lici uključujući i primorski dio na Jadranskoj magistrali. Za sav promet zatvorena je ceste između Bjelopolja i Donjeg Lapca. Snijeg i bura reguliraju promet i na Ličanki. Naime, zbog bure u Dalmaciji ličkim dijelom autoceste prometuju samo osobna vozila. Zimska oprema je obvezatna, a dobro ju je pojačati lopatom, dekom pa čak i komadom kruha i slanine.
Snijega je bilo i u Karlobagu
Evo i zapisa Ličke televizije - LTV-a:

">


Stanje na tržištu rada Ličko- senjske županije u studenom 2011.

ZAUSTAVLJEN RAST NEZAPOSLENOSTI

Lista je u studenom produžena sa samo dva imena i ima ukupno 2903 nezaposlene osobe.

http://www.licke-novine.hr/
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
15. prosinca 2011. u 18.50 sati

GOSPIĆ - Krajem studenog 2011. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područna služba Gospić evidentirane su 2.903 nezaposlene osobe što predstavlja samo za dvije osobe ili 0,1 posto više nego u listopadu. U odnosu na lanjski studeni lista je duža za 454 osobe ili 13 posto. U studenom je iz evidencije nezaposlenih izašlo 290 osoba. Od toga su zaposlene 174 osobe od čega 169 temeljem radnog odnosa. Istovremeno na listi su prijavljene 292 nove nezaposlene osobe što je za 14,4 manje nego u studenom prošle godine i 27,5 posto manje nego u listopadu ove godine. Korisnika novčane naknade je 630.
Od ukupnog broja nezaposlenih 1.553 su žene, a 1.350 su muškarci. Udio žena u ukupnim nezaposlenim osobama iznosi 53,5 posto, dok udio muškaraca u ukupnim nezaposlenim osobama iznosi 46,5 posto. U studenom je nezaposlenost povećanja u ispostavama u senju za sedam posto, Korenici i Novalji za preko tri posto i Otočcu nešto manje od tri posto. Do smanjenja broja nezaposlenih došlo u ispostavama u Gospiću i to za gotovo devet posto i Donjem Lapcu za 1,5 posto.

Usputnica iz Gospića

BLAGDANSKI UGOĐAJ NA SVAKOM KORAKU

Gradski oci ni ove godine nisu štedjeli pa je lička metropola zbilja metropola uz božićne blagdane.

Blagdanska noćna veduta s Novčice/Foto Lik@ press Gospić
Blagdanska noćna veduta s Novčice/Foto Lik@ press Gospić
http://www.licke-novine.hr/
15. prosinca 2011. 16.45 sati

GOSPIĆ - Proteklih nekoliko večeri, a i danas, prošetali smo se ili provozali gradom na tri rijeke - Lici, Bogdanici i Novčici. Najveći lički grad ovih božićnih blagdanskih dana zaista izgleda kao metropola. Gradski oci su odriješili kesu i kupili još koju tisuću žaruljica koje svjetlucaju u strogradskoj jezgri. I trgovci su počeli uređivati svoje izloge. Poneki su umjesto čestitke objavili velika sezonsko-blagdanska sniženja samo da privuku kupce, a među njima je i naš sponzor RT2 u Ulici Vile Velebita u Gospiću.
O svemu tome najbolje govore naše fotografije i filmić koji smo priredili pa pogledajte našu Božićnu bajku iz ličke metropole.

">

Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996. RH Đurđevac

PISMO PREDSJEDNIKU JOSIPOVIĆU


http://www.licke-novine.hr/
14. PROSINCA 2011. U 15.20 SATI

ĐURĐEVAC - Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996. uputila je danas otvoreno pismo predsjedniku RH Ivi Josipoviću:

Gospodine predsjedniče,
Sukladno Vašim dosadašnjim izjavama kako institucije trebaju raditi svoj posao i da su svi državljani i RH Vama jednaki, pozivamo Vas DA NAS PRIMITE još prije Božićnih blagdana, SASLUŠATE I ZAPRIMITE PRIKUPLJENU PETICIJU kojom od Vas tražimo da svojim utjecajem institucije Predsjednika Republike Hrvatske od Republike Srbije tražite izručenje našeg suborca Veljka Marića na izdržavanje kazne u hrvatskom zatvoru.
Da nije bilo nas hrvatskih branitelja i Veljka Marića, vjerujemo da nitko od Vas političara ne bi sjedio na mjestima i pozicijama na kojima sada sjedite, bez obzira na političku i ideološku orijentaciju. Sukladno tomu za razliku od institucija ove države koje ne čine sve što mogu mi iz Udruge Hrvatskih Branitelja 1990-1996 RH imamo obvezu prema našim suborcima i njihovim obiteljima, i mi ćemo tu obvezu održati pod svaku cijenu. Apeliramo na sve institucije vlasti, posebice na Vas, kao što smo to činili i ranije da aktiviraju svoje snage i resurse sa ciljem povratka Veljka Marića u Hrvatsku.
Prvi bi korak bio sastanak sa Vama prilikom kojeg bismo Vam uručili spomenutu peticiju, zatim sastanak sa nadležnim ministrom pravosuđa, državnim odvjetnikom i drugima koji mogu, trebaju i moraju štititi svakog državljana RH. Nakon toga će uslijediti naši zahtjevi prema međunarodnim institucijama, i moram Vam kazati gospodine Predsjedniče da mi nećemo stati niti odustati jer to nismo učinili niti za vrijeme Domovinskog rata. Borit ćemo se za našeg suborca Veljka Marića i ostale uhićene branitelje svim ustavom zagarantiranim sredstvima i tražimo od Vas da nam kao zaštitnik Ustava i svakog državljana RH u tome budete na raspolaganju, jer smo mi bili i jesmo na raspolaganju danas hrvatskoj Domovini i Narodu kao što smo bili kad je to bilo najpotrebnije.
S nadom u pravednost,
Na sastanku sa Vama bi nazočili: Marijana Marić, Mario Slaviček, Kristijan Fereža, Božidar Dumenčić, Dražen Šemovčan i Renato Šelj.
Pismo su potpisali koordinator Mario Maks Slaviček i predsjednik Kristijan Fereža.

12. godina od smrti predsjednika Franje Tuđmana

MISA I MOLITVA ZA PREDSJEDNIK TUĐMANA

Odavanje počasti predsjedniku Tuđmanu u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
Odavanje počasti predsjedniku Tuđmanu u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
10. prosinca 2011. u 18.55 sati

GOSPIĆ - Popodne je u gospićkoj prvostolnici vlč. Mile Čančar, gospićki župnik služio svetu misu za dušu pokojnog predsjednika Franje Tuđmana povodom 12. godišnjice njegove smrti. U katedrali su uz Darka Milinovića, potpredsjednika Vlade i HDZ-a, bili župan Milan Jurković, gradonačelnici Gospića, Otočca i Senja Milan Kolić, Mario Barković i Darko Nekić, te više općinskih načelnika, brojni vjernici, branitelji i obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Govoreći o liku i djelu predsjednika Tuđmana Čančar je istakao da će ga povijest analizirati.
- Govoriti o nekim prilikama i neprilikama nije ni vrijeme, ni mjesto, ni čas, ali vjerujemo da je učinio nešto veliko. Smijemo li to i da li to možemo zaboraviti, da li je bilo lako ili teško tko to može do kraja prosuditi. Ali jedno je sigurno - u tom trenutku prihvatio se odgovorne zadaće i za svoj narod, za našu domovinu, pa vjerujem i šire, i za Europu i za svijet. Iako smo, a to je puno puta tvrdio, mali narod, nipošto nismo nevažni. Zar nam braćo i sestre upravo to ne govori Kristovo rođenje, on mali koji se ponizio do kraja, tko ga je zamijetio, tko je na njega računao, ali učinio je čudesno i nama neshvatljivo - rekao je Čančar.
Na kraju svete mise vlč. Čančar čestitao je potpredsjedniku Milinoviću na pobjedi HDZ-a na parlamentarnim izborima.
Nakon svete mise položen je vijenac i zapaljene su svijeće na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, a zatim i na bisti predsjednika Tuđmana.
- Zahvaljujemo što se kroz patnje naučio poslušnosti i što je u mijenama ovog nestalnog života zavrijedio da ga poštujemo. Mi Te molimo ne daj da se izgubi išta od njegovih napora, ono što je živio i činio neka pridonese dobrobiti naše domovine, naroda i ovoga svijeta; daj da ljudi što za njim dolaze cijene sve što je njemu bilo sveto - istakao je tijekom molitve župnik Čančar.
Zatim je potpredsjednik Milinović na gospićkoj špici kod vodarice Marte zapalio treću adventsku svijeću.

23. sjednica Gradskog vijeća u Gospiću

SDP NEZADOVOLJAN ODGOVORIMA GRADONAČELNIKA

Nikola Maras je ponovno tražio ostavku gradonačelnika Kolića.

Pred početak sjednice Gradskog vijeća Gospića/Foto Lik@ press Gospić
Pred početak sjednice Gradskog vijeća Gospića/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2011. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Kao što je i do sada bio običaj nakon prozivke vijećnika, aktualni sat na 23. sjednici Gradskog vijeća počeo je istupom vijećnika Nikole Marasa (SDP). On je jutros dobio pismeni odgovor gradonačelnika Kolića u svezi gradske kanalizacije. Istakao je da odgovor mora proučiti, ali ga je ipak priupitao zašto je na protekle dvije sjednice tvrdio da kanalizacija ne završava u Novčici, što je sam demantirao na konferenciji za novinare.
- Iz svega što sam rekao ili napisao i dalje stojim - kratak je bio odgovor gradonačelnika Kolića.
- Govorite velike neistine - uzvratio je vijećnik Maras.
- U ovakvom tonu ne možemo nastaviti raditi. Ovo je već doza bahatosti nakon izbornih rezultata, za koju se nadam da će nestati - nastavio je Kolić.
Drugog vijećnika SDP-a Darka Banića, zanimalo je kada će za siromašne biti otvorena javna kuhinja kao u drugim hrvatskim gradovima i što je s POS-ovim stanovima.
- Uskoro se na Čardaku, gdje je bilo skladište CK, otvara, u suradnji s Lidlom trgovina za socijalno ugrožene, nadam se da će proraditi prije Božića - odgovorio je Kolić, dodajući da je za POS potpisano 16 ugovora za kupnju stanova i da je raspisan natječaj za izvođača radova na zgradi u pazariškoj vojarni.
Verbalni duel između Kolića i Marasa nastavljen je i po drugoj točki dnevnog reda kada je trebalo usvojiti zapisnik s prošle sjednice. Maras je imao primjedbe na sadržaj zapisnika jer nije dobro prenijeta njegova rasprava o kanalizaciji te je tražio da se to ispravi i nadopuni, a to mu je bio povod da opetuje svoj zahtjev za gradonačelnikovom ostavkom.
Na to je reagirao gradonačelnik Kolić, pozvavši Marasa da već jednom službeno podnese zahtjev za njegovom ostavkom, ali da mu to neće pomoći jer i ne pomišlja na ostavku jer ga je narod na posljednjim lokalnim izborima birao na tu funkciju.

Ublažavanje posljedica suše u Korenici i okolici

STIGLA TEHNIČKA POMOĆ OD SLUŽBE 112

Koreničanima vodu voze domaći vatrogasci
Koreničanima vodu voze domaći vatrogasci
www.licke-novine.hr
5. prosinca 2011. u 19.45 sati

KORENICA - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, njegov pomoćnik - zapovjednik civilne zaštite Republike Hrvatske Stjepan Huzjak, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić Joso Živković i tajnica Kabineta ravnatelja Marijana Klanac, posjetili su općinu Plitvička Jezera te održali sastanak s načelnikom općine Ivicom Kukuruzovićem i zapovjednikom općinskog stožera zaštite i spašavanja Mijom Vidovićem.
Sastanku su nazočili i predstavnici Crvenog križa, JVP Plitvička Jezera, PP Korenica i tvrtke Komunalac d.o.o. Razgovaralo se o funkcioniranju sustava zaštite i spašavanja, s naglaskom na stanje općine pogođene elementarnom nepogodom sušom, kao i o poduzetim aktivnostima za ublažavanje posljedica suše. Ravnatelj DUZS-a Damir Trut osvrnuo se na ovu izrazito sušnu godinu i na nezapamćeno pomanjkanje oborina, što je prouzročilo pojavu meteorološke i hidrološke suše. Suša je obuhvatila područje sedam županija u Republici Hrvatskoj.
Proglašenjem elementarne nepogode u studenom 2011. uzrokovane sušom u općini Plitvička Jezera, u aktivnosti pružanja pomoći stanovništvu uključila se i Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Temeljem zahtjeva iz Korenice na korištenje su ustupljene tri potopne pumpe za vodu, tri elektroagregata, 50 vatrogasnih cijevi za pumpanje vode i tri gumena rezervoara za vodu (kapaciteta po 10 "kubika"). Ravnateljstvo za robne zalihe općina je dobila na raspolaganje i tri autocisterne.
Ravnatelj Trut izrazio je zadovoljstvo poduzetim mjerama stožera zaštite i spašavanja općine Plitvička jezera, koje je ocijenio stručnim, kvalitetnim i pravovremenim, a koje su, uz pomoć državne razine, posljedice suše svele na najmanju moguću mjeru. Nakon sastanka ravnatelj DUZS-a sa suradnicima je obišao vodospremnik Korenica, naselje Šeganovac u kojem se nalazi spremnik vode Crvenog križa te Vrelo Koreničko, a potom je obišao i JVP Plitvička jezera.

Priopćenje Demokratske zajednice Hrvata Vojvodine

USVOJENA ZAJEDNIČKA PLATFORMA MANJINA

www.licke-novine.hr
2. prosinca 2011. u 21.00 sati

SUBOTICA - Temeljem inicijative i u organizaciji Demokratske zajednice Hrvata, održan je prvi zvanični sastanak predstavnika političkih partija nacionalnih manjina na kojem je konsenzusom usvojen: NACRT PLATFORME O SURADNJI i najavljeno organizirano i aktivno učešće predstavnika nacionalnih manjina u budućnosti na političkoj sceni Republike Srbije.
Skupu je prisustvovalo osam političkih stranaka, uz suglasnost i opravdanu odsutnih četiri predsjednika manjinskih stranaka, zbog ranije preuzetih, a neodložnih obveza.
Sastanak je održan u Domu DZH u Subotici, na kojima su predstavnici manjinskih partija nacionalnih manjina se pojedinačno izjasnili i argumentirali razloge o potrebi zajedničkog nastupa na sljedećim izborima, a koji će uskoro biti raspisani. Svi učesnici, jednoglasno su se složili i konstatirali da je veliki broj problema potpuno isti, uključujući i određene specifičnosti, što je na kraju sastanka i rezultiralo činjenicom da su se svi učesnici pozitivno izjasnili o prijedlogu nacrta platforme o suradnji.
Od uvođenja višestranačkog parlamentarizma politički predstavnici nacionalnih zajednica su redovito bili zapostavljani i marginalizirani. Danas, partije nacionalnih manjina upućuju snažnu poruku aktualnoj vlasti, da je vrijeme kada se sa glasovima nacionalnih manjina moglo trgovati, prošlost.
Predstavnici nacionalnih manjina predstavljaju snažan potencijal i one će na sljedećim izborima zasigurno predstavljati treću opciju na političkoj sceni, dajući tako mogućnost da građani-birači imaju alternativu i veću mogućnost kvalitetnog izbora na predstojećim izborima u Republici Srbiji. Na održanom sastanku, usuglašeno je da će koordinacija za naredni sastanak biti ponovo povjerena organizatoru i domaćinu, Demokratskoj zajednici Hrvata.

PLATFORMU O SURADNJI usvojile su sljedeće partije:

Bošnjačka demokratska zajednica Građanski savez Mađara
Crnogorska partija Demokratska partija Makedonaca
Demokratska stranka vojvođanskih Mađara Pokret mađarske nade
Demokratska zajednica Hrvata Romska partija
Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara Rusinska demokratska stranka
Demokratski savez Bugara Slovačka stranka

Razminiranje Like

LIKU OBIŠAO NJEMAČKI VELEPOSLANIK

Njemačka je razminiranje u Hrvatskoj do sada pomogla s 80 milijuna kuna.

Njemački veleposlanik u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
Njemački veleposlanik u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
1.prosinca 2011. u 13.45 sati, video nadopuna u 15.40 sati

GOSPIĆ - Jutros je u posjet Lici sa suradnicima stigao dr. Bernd Fischer i obišao je tri radilišta na uklanjanju mina prema projektima Područja zagađena NUS-om u gradu Gospiću i Poljoprivredne površine, kuće i okućnice u naselju Podklisa. Savezna Republika Njemačka kontinuirani je donator protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, putem humanitarne organizacije ASB s Uredom u Hrvatskoj. Do danas Vlada SR Njemačke donirala je ukupno više od 80 milijuna kuna.
Visokog gosta u Lipovskoj ulici, gdje je jedno od radilišta gdje se "beru" zvončići, dočekali su ličko-senjski župan Milan Jurković, gradonačelnik Gospića Milan Kolić, voditelj Ureda ASB-a u Republici Hrvatskoj Wolfgang Raschk i Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja HCR-a iz Siska.
-Kada pristupite Europskoj Uniji imat ćete ne raspolaganju jako velikim sredstvima za poljoprivredu jer ova polja godinama nisku koristila gnojiva te su time stvoreni uvjeti za ekološku proizvodnju. Nedavno smo s predsjednikom Savezne vlade zemlje Bandenburg isto tako završili razminiranje jednog poljoprivrednog područja u istočnoj Slavoniji. Najznačajniji zadatak našeg veleposlanstva je da pomogne u ovom razdoblju prije pristupanja EU, kako bi nakon pristupa Hrvatska mogla dobiti pa i zadnji cent koji je Brisl spreman dati kad se prijave zahtjevi koji su dobro napisani, a ne da se zahtjevi odbijaju kao do sada - izjavio je veleposlanik Fischer.
Gospić je zbog svih svoji obilježja i razaranja koja je pretrpio u ratu, te svojih geografskih obilježja, idealan za dobivanje sredstava iz Brisla za obnovu gradova u čemu bi se surađivalo sa Saveznom državom Saskom iz Njemačke.
- Kao što sam rekao, Brandenburg je idealan za povlačenje sredstava za poljoprivredu, jer je proteklih 20 godina nakon ujedinjenja Njemačke majstorski povlačio novac iz Brisla za sebe i jer je nakon ujedinjenja bio proglašen ugroženim područjem. Saska je vrlo uspješna na obnovi gradova koji su se morali obnoviti ne zbog rata nego vremena provedenog u komunizmu. Ne biste vjerovali kako danas izgledaju njihovi gradi. Ukoliko to želite Saska je spremna pomoći u obnovi Gospića, ali i drugih gradova u Hrvatskoj - rezimirao je veleposlanik Fischer.
Njemački veleposlanik se unatoč velikoj magli u pratnji pirotehničara i političara uputio u pravcu Divosela i Podklise gdje je u tijeku uklanjanje mina što financira Njemačka, a zatim je stigao u Kanišku ulici u Gospiću. Tu je nedaleko bolnice zastao da bi se upoznao s problemima zvončića iz raketnog sustava Orkan koje su četnici ispalili s položaja na Udbini i kojih još uvijek ima po okućnicama Gospićana.
U kraćem razgovoru se vidjelo kako veleposlanik Fischer odlično poznaje noviju povijest Hrvatske i zbivanja koja su prethodila konačnom oslobađanju od srpske okupacije i reintegraciji teritorija. Jedino nije mogao shvatiti namjere ispaljivanja dalekometnih raketa na Gospić tijekom vojno-redarstvene akcije Medački džep.
Video zapis o posjeti njemačkog veleposlanika Gospiću:
">


Tiskovna konferencija u gradskom komunalnom poduzeću u Gospiću

GRADONAČELNIK I NE POMIŠLJA NA OSTAVKU

Gradski čelnici na konferenciji u Usluzi/Foto Lik@ press Gospić
Gradski čelnici na konferenciji u Usluzi/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
23. STUDENOGA 2011. U 14.45 SATI

GOSPIĆ - Milan Kolić, gradonačelnik Gospića, saznao je na konferenciji za novinare koju je danas iza podneva održao u gradskom komunalnom poduzeću Usluga, da SDP- traži njegovu ostavku zbog neizgrađene kanalizacije.
- Ne bih htio komentirati. Maras ima problema sam sa sobom. Neka najprije razrješi svoje probleme, neka pomete ispred svoje kuće. Gradonačelnik grada Gospića je odgovoran građanima koji su mu dali povjerenje i to ćemo povjerenje pravdati 2013. i ponovno tražiti mandat - odgovorio je gradonačelnik Kolić.
Kolić je na tiskovnoj bio sa suradnicima pročelnikom Gradskog upravnog odjela za komunalnu djelatnost, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Pavlom Pavelićem, te direktorom komunalnog poduzeća Usluga Milanom Devčićem i njegovim tehničkim direktorom Milom Uremovićem. Upoznali su novinare s poviješću gradnje kanalizacije što je počelo još u prošlom stoljeću. Tada je bio planiran kapacitet od 15 tisuća jedinica, odnosno toliko stanovnika, što je poslije Domovinskog rata postalo nerealno, te je kapacitet pročistača smanjen na nešto više od pet tisuća jedinica.
Kompletni troškovi, odnosno investiranje u gospićku kanalizaciju: kolektor i pročistač, ostali su i dalje nepoznati. Čulo se da je samo posljednjih 7-8 godina u izgradnju uloženo, s Ličkim Osikom, 62 milijuna kuna. Na proljeće počinju radovi u Bilajskoj ulici gdje će se izgraditi oko sedam kilometara kolektora, odnosno u zemlju će biti položeno toliko cijevi što će prema planiranju stajati daljnjih 33 milijuna kuna. Radi se projekt i za 4 kilometra kanalizacije u Budačkoj.
- Prema važećoj građevinskoj dozvoli rok za završetak kanalizacije je 31. prosinca 2015. godine. Hrvatske vode su 24. veljače ove godine izdale vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda u rijeku Novčicu pod uvjetom da se redovito kontrolira voda - rekao je gradonačelnik Kolić.
Na gradskom području gdje je gotov kolektor, odnosno kanalizacija, ukupne dužine gotovo 20 kilometara, izvršeno je 60 posto priključaka po cijeni od oko osam tisuća kuna što se plaća u pet obroka. Za ostalih 40 posto priključaka pokrenut je upravi spor, pa će građane, priključak uz sudske troškove još više stajati.

Konferencija za novinare SDP-a u Gospiću

TRAŽE OSTAVKU GRADONAČELNIKA ZBOG KANALIZACIJE

Gospićki SDP tražit će ostavku gospićkog gradonačelnika zbog nezavršene kanalizacije.

Čelnici SDP-a pokazivali su i slike gospićke kanalizacije/Foto Lik@ press Gospić
Čelnici SDP-a pokazivali su i slike gospićke kanalizacije/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
23. studenoga 2011. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Prije podne je gradski SDP održao konferenciju za novinare. O problemima kanalizacije i zagađivanja okoliša novinarima su govorili Nikola Maras, potpredsjednik ŽO SDP-a, Vlado Orešković, predsjednik OO SDP-a Perušić i Darko Banić, predsjednik GO SDP Gospić.
Nikola Maras, koji je i vijećnik u Gradskom vijeću Gospića upoznao je novinare s nizom pitanja o kanalizaciji koje je proteklih nekoliko mjeseci postavljao na Gradskom vijeću, ustvrdivši da je dobivao odgovore da su krive Hrvatske vode, izvođači radova, da se suduje i slično.
- Ispuštanje kanalizacije u rijeku Novčicu već dugo vremena predstavlja problem Gospića i Ličko-senjske županije. Sve se to događa jer bivša i sadašnja vlast u razdoblju od nekoliko desetljeća nije uspjela završiti pročistač otpadnih voda. Danas svjedočimo direktnom ispuštanju fekalija u rijeku Novčicu. O svemu tome upozoravaju nas i građani te smo sve obišli i fotografirali - rekao je Maras novinarima.
- Za gradnju perušićke kanalizacije koriste se i europska sredstva. Dio kanalizacije je izgrađen prema Kvartama gdje je slaba naseljenost, a dio kanalizacije u pojedinim ulicama je samo djelomično napravljen, na početku i kraju ulice, ali ne i po sredini iako je kopan kanal. Kanalizacija Perušića završava u otvorenome kanalu kod osnovne škole. To godinama tišti Perušić. Nažalost, u cijeloj Lici, osim Otočca, ovaj problem nigdje nije riješen. Nije riješena ni odvodnja otpadnih voda iz objekata Nacionalnog parka Plitvička jezera pa se zagađuju vode u susjednoj Bosni i Hercegovini. Sva lička kanalizacija završava u nečijoj, pipi, odnosno slavini - rekao je Vlado Orešković, inače vijećnik u Općinskom vijeću Perušića.
- Mi nastavljamo s redovnim održavanjem tiskovnih konferencija kako bi preko medija upozorili na probleme koji se svakim danom sve više produbljuju, a kao što vidimo, za neke se uopće ne naziru rješenja. Mi nećemo posustati jer je ova vlast nesposobna za pronalaženje rješenja - rezimirao je na kraju Darko Banić, i sam vijećnik Gradskog vijeća u Gospiću.
Čelnici SDP-a su na kraju istakli da će zatražiti ostavku Milana Kolićagradonačelnika Gospića, koji je na toj funkciji već nekoliko mandata.

Životne predizborne teme ličke metropole

OBRAČUN PREKO KANALIZACIJE

SDP ne odustaje od zaštite okoliša, dok HDZ, koji je na vlasti tvrdi - kanalizacija je u funkciji.

Ovo je 17. lički slap, nalazi se u Gospiću, a ostali su na Plitvicama/Foto Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Ovo je 17. lički slap, nalazi se u Gospiću, a ostali su na Plitvicama/Foto Marko Čuljat Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
22. studenoga 2011. u 14.15 sati

Članak je prenijet na facebooku, pogledajte komentare na našoj stranici PIK:

GOSPIĆ - Za sutra su zakazane ček dvije konferencije za novinare na temu gospićke kanalizacije o kojoj autor ovih redaka piše već punih 40 godina upozoravajući svekoliku hrvatsku javnost i pučanstvo što se radi u ličkoj metropoli. Najprije je gospićki SDP za sutra, u srijedu, sazvao konferenciju za novinare na temu:
-Nedovršeni kanalizacijski pročistač otpadnih voda i odnos vlasti prema zaštiti voda i okoliša u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji. Na konferenciji će sudjelovati: Darko Banić, PREDSJEDNIK GO SDP GOSPIĆ, Nikola Maras, POTPREDSJEDNIK ŽO SDP LIČKO-SENJSKE i Vlado Orešković, PREDSJEDNIK OO SDP PERUŠIĆ.
Danas smo dobili poziv iz Grada Gospića za njihovu tiskovnu koja je zakazana za sutra nešto kasnije od one SDP-ove. Tema Tiskovne konferencije je: "ODGOVOR NA TISKOVNU KONFERENCIJU SDP-a "Nedovršeni kanalizacijski pročistač otpadnih voda i odnos vlasti prema zaštiti voda i okoliša u Gospiću i Ličko - senjskoj županiji " Na Tiskovnoj konferenciji će biti nazočni gradonačelnik Grada Gospića gospodin Milan Kolić, pročelnik Gradskog upravnog odjela za komunalnu djelatnost, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša gospodin Pavao Pavelić, dipl.ing., direktor komunalnog poduzeća "Usluga" d.o.o. gospodin Milan Devčić,ing. i tehnički direktor komunalnog poduzeća "Usluga" d.o.o gospodin Mile Uremović, dipl.ing.
Posljednjih nekoliko mjeseci SDP-ovi vijećnici u Gradskom vijeću Gospića, i članovi Županijske skupštine u Gospiću iz redova SDP-a višekratno su postavljali pitanja o gradnji gospićke kanalizacije upozoravajući da ona završava u rijeci Novčici na kojoj "spava" Gospić. U obadva slučaja ili su obećani pismeni odgovori, odgovori koji neće biti objelodanjeni u javnosti ili da je kanalizacija u savršenom redu.
O toj tvrdi lokalnih političara najbolje govore naše današnje fotografije, ali i video uradak, za koji je šteta što nije odnoramski. Naime, u tome slučaju bi i naši čitatelji osjetili smrdež rijeke Novčice i gospićka kanalizacije koji se osjeća i na Čardaku gdje stanuje, autor ovih redaka, ali i jedan od gospićkih gradskih pročelnika sudionika sutrašnje tiskovne, koji je inače novi stanovnik te gospićke zgrade. Usput rečeno, za gradnju tog izljeva kanalizacije u Novčicu ispred zgrade na Čaradku sasječene su i dvije tise stare više od 50 godina iako su zakonom zaštićene, na što je nadležni šumarski inspektor odmahnuo glavom da ne zna da li je tisa zaštićena, umjesto da podnese kaznene prijave protiv počinitelja.
Na kraju, da ponovimo, voda rijeke Novčice nakon nekoliko kilometara ulijeva se u rijeku Like, a dalje sustavim HEP-a za proizvodnju struje u Gornjem Kosinju, Otočcu, i Svetom Jurju, gdje se u nekim Hrmotinama voda uzima za vodoopskrbu Senja, južnog Primorja sve
do Karlobaga, a zatim podmorskim vodovodom odlazi na otok Pag, a kažu i na otok Rab. Zato se ne treba čuditi otkuda bakteriju u ledu u planetarno popularnoj plaži Žrče.
Pogledajte naš video zapis o kanalizaciji nastao ovih dana u sklopu priprema za tiskovnu konfrenciju SDPa-. Napravili smo ga u kratkim razmacima nakon višednevne jutarnje magle u ličkoj metropoli. Sami prosudite tko - laže u Gospiću i okolici.

">SJEĆANJE NA VUKOVAR

Gospićki križevi za Vukovar/Foto Lik@ press Gospić
Gospićki križevi za Vukovar/Foto Lik@ press Gospić

www.licke-novine.hr
18. studenoga 2011. u 22.00 sati

GOSPIĆ - Nakon večernje mise večeras su vjernici bili u procesiji sa svijećama do Trga Stjepana Radića. Povodom današnjeg Dana sjećanja na vukovar i njegov pad 1991. godine
gradska uprava je nabavila 1700 svijeća koje su zapaljene i složene u obliku 20 križeva. Uz to
složen je i natpis Hrabri ljudi. Na svetoj misi i u procesiji večeras su sudjelovali i lokalni političari te potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović.

Vijest iz Argentine

ISELJENI HRVATI O IZBORIMA U HRVATSKOJ

Simpatije iseljenika pobrao HRAST.


www.licke-novine.hr
16. studenoga 2011. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje Hrvatskog Doma iz daleke Argentine. Tamo je prošle subote održana rasprava stranačkih programa u susret parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.
- U subotu 12 studenoga 2011.(12.11.2011.) u 17 sati u prostorijama Hrvatskog Doma - calle Lugones 4936 - Caba Tel. 0054 11 4542 - 5927, e- mail: hrvatskidom@fibertel.com.ar sastali su se predstavnici raznih hrvatskih institucija u Buenos Airesu (Hrvatski Dom - Hrvatsko - Argentiski Kulturni Klub - Hrvatski Svjetski Sabor Dijaspore - Udruga Hrvatskih Umirovljenika - Caritas Croata "Cardenal Stepinac" - Zadruga "Villa Martelli" - Hrvatski Zbor "Jadran" - Hrvatski Domobran -¨Škola Hrvatskog Jezika) da se upoznaju s donesenim programima pojedinih stranaka (HDZ - SDP - HSP - HRAST ) povodom najavljenih izbora za zastupnike Hrvatskog sabora.
Nakon tri sata rasprave i razgovora izaslanici su se upoznali s pojedinim programima, a osobito ih je zainteresirao program nove mlade stranka "Hrast" s porukom "da nismo protiv bogatstva, ali jesmo protiv siromaštva" i koji postavlja " suverenost - gospodarski napredak i obitelj" kao tri stupa za upravljanje Hrvatskom. Nakon završene rasprave, svi prisutni pozvani na zakusku u blagovaonici Hrvatskog Doma - kaže se u priopćenju Uprave Hrvatskom Doma.

Predizborni skupovi u Gospiću

DRUŽENJE S BUDIŠOM

aKTIVISTI hsls-A NA GOSPIĆKOJ PLACI/fOTO lIK@ PRESS gOSPIĆ
aKTIVISTI hsls-A NA GOSPIĆKOJ PLACI/fOTO lIK@ PRESS gOSPIĆ

www.licke-novine.hr
16. studenoga 2011. u 20.45 sati, nadopuna 18, studenoga u 17.45 sati

GOSPIĆ - Predizborni javni skup HSLS-a zakazan je za nedjelju, 20. studenoga u 17 sati u gospićkom KIC-u. Lokalni čelnici HSLS-a najavljuju druženje s Draženom Budišom, koji je nositelj liste z 9. izbornu jedinicu, i kome će ovo biti drugi dolazak u Gospić u sklopu ovogodišnjih parlamentarnih izbora iu njegovog povratka u aktivnu politiku.
Dražen Budiša, nositelj izborne liste HSLS-a u 9. izbornoj jedinici održat će sutra, u subotu u 9.15 sati konferenciju za novinare, nakon čega će u 10.15 sati imati razgovor na Radio stanici Gospić. Zatim će otići u Korenicu da bi u 11.15 sati u središtu toga ličkog podplješevičkog gradića bio na susretu s građanima. U nedjelju će Dražen Budića korz podne biti na druženju s Perušićanima.
Aktivisti HSLS-a jučer su dijelili promidžbeni materijal na tjednom sajmu u Perušiću, danas su bili na placi u Gospiću a sutra će biti u Korenici na sajmu.

20. obljetnica pada Vukovara u Domovinskom ratu

GOSPIĆKIH 1700 SVIJEĆA ZA VUKOVAR

U petak navečer poslije svete mise zapalit će se svijeće za grad Vukovar.

Prošlogodišnje paljenje svijeća bilo je na Marti/Foto Lik@ press Gospić
Prošlogodišnje paljenje svijeća bilo je na Marti/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
16. studenoga 2011. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić i ove godine organizira obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar. NA smu 20. obljetnicu pada Vukovara, u petak u 18. studenoga u 18.00 sati služit će se sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Nakon mise u procesiji se kreće prema Trgu Stjepana Radića, gdje će biti zapaljeno 1 700 svijeća u obliku križeva i natpisa HRABRI LJUDI za sve nevine žrtve Vukovara grada simbola hrvatske slobode. Kako smo saznali u obavijesti gradskog protokola, svijeće je osigurao Grad Gospić, a dijelit će se ispred katedrale i na Trgu Stjepana Radića.

Sjednica Gradskog vijeća Gospić

OPORBU ZANIMALA KANALIZACIJA I DOMJENAK HDZ-A

Gospićki vijećnici na današnjoj sjednici/Foto Lik@ press Gospić
Gospićki vijećnici na današnjoj sjednici/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
14. STUDENOGA 2011. U 14.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je pod predsjedavanjem Petra Radoševića održana 22. sjednica Gradskog vijeća Gospića. Sjednica je počela pitanjima oporbenih vijećnika Nikole Marasa i Darka Banića, obadvojica iz SDP-a.
Maras je opetovao pitanje izgradnje i funkcioniranja gospićke kanalizacije. Zanimalo ga je kako se išlo u njenu izgradnju i građevinska dozvola za taj posao.
- Građanima se čak prijeti da moraju platiti veoma skupi priključak kanalizacije, a ona na nekoliko mjesta završava u rijeci Novčici - istakao je Maras koga je zanimalo i pripremanje hrane za stranačku promidžbu posljednja četiri petka na gospićkoj placi.
- Da li je istina da se koristi kuhinja Osnovne škole iz Gospića i radnici komunalnog poduzeća, i da li je to sukladno Zakonu o financiranju političkih stranaka - pitao je Maras.
Pitanja je zatim postavio Darko Banić koga je zanimalo zašto se sporo izgrađuje vodovod do sela Vrebac i kada će biti podnijeta izvješća o radu korisnika gradskog proračuna.
-Na pitanje o kanalizaciji bit će dostavljen pismen odgovor. Nije točno da se kanalizacija ulijeva u rijeku Novčicu - odgovorio je gradonačelnik Milan Kolić, dodajući da Marasove tvrdnje o promidžbi petkom nisu točne
- Nije to nikakva promidžbena kampanja stranke nego gotovo deset godina običaj da častimo građane u susret blagdanima. Rade aktivisti u vrijeme marende, ali uzimaju i slobodne sate i slobodne dane. Osnovnoj školi se plaća usluga i na nijedan način se ne krši nikakav zakon - naglasio je Kolić.
Na to je reagirao Maras govoreći da se kanalizacija ilegalno ispušta u rijeku Novčicu na više mjesta i da će i dalje štititi interese građana koji će uskoro presuditi kako se koriste gradske službe.
Kolić je s govornice Baniću poručio da ne iznosi neistine s te iste gradske govornice u vijećnici i da ima kontakte s Vrepčanima u Vrepcu gdje nema ni mjesnog odbora.
- Danas ćemo 150 tisuća kuna platiti dokumentaciju za izgradnju vodovoda Medak -Mogorić - Vrebac - rekao je na koncu aktualnog sata gradonačelnik Kolić, poručujući Baniću da će uskoro na dnevnom redu biti rad korisnika proračuna u prošloj godini.

U susret parlamentarnim izborima

HDZ ŠIROKE RUKE NA PLACI

Za Ličane je HDZ priredio ukusnu riblju marendu/Foto Lik@ press Gospić
Za Ličane je HDZ priredio ukusnu riblju marendu/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
11. studenoga 2011. u 12.10 sati, video dopuna u 14.20 sati

GOSPIĆ - Unatoč ledenoj buri štand HDZ-a na gospićkoj placi danas je bio dobro posjećen. Svraćali su ljudi kako bi se okrijepili kuvanim vinom, prženim lignjama ili slanim srdelama, a potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović dijelio je brojne stranačke suvenire - majice, šalove, upaljače, baterije, olovke … sve u plavoj boji s logotipom stranke. Uz Milinovića na placi su danas bili njegov državni tajnik Dražen jurković, župan i doupžan Milan Jurković i Ivica Mataija, te gradonačelnik Milan Kolić.
Ponovo je stiglo prilično dosta "stranih" novinara koji su inzistirali na Milinovićevoj izjavi. Dobili su redakcijske zadatke da se propitaju o sporazumu s Kerumom, o izborima ali i o nedavnom otkrivanju spomenika u Otočcu. Milinović je najprije odbijao dati bilo kakvu izjavu, ali novinari su bili uporni pa je na kraju popustio shvaćajući trenutak. Što se tiče Keruma Milinović je bio suzdržan i pozivao se na jučerašnje stavove predsjednice Kosor, a izlazak školske djece na svečanost otvaranja spomeniku u Otočcu smatra satom povijesti koji su trebali svi čuti jer će se tako širiti istina o Domovinskom ratu.

">

Demokratska zajednica Hrvata Subotica

MANJINE U SRBIJI TRAŽE POSLANIKE

Predsjednici šest stranaka koje predstavljaju nacionalne manjine uputili pismo premijeru Srbije u kom traže garanciju poslaničkih mjesta za manjine.

www.licke-novine.hr
9. STUDENOGA 2011. U 22.45 SATI

SUBOTICA - Pismo premijeru Republike Srbije potpisalo je šest stranaka nacionalnih manjina, a u njemu se traže i izmjene i dopune Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.
-Smatramo da ovaj zakon u mnogim segmentima nije ispunio očekivanja. Na to ukazuje i izjava Milana Markovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je Zakon o nacionalnim zajednicama loš i da na duži rok taj dokument neće dati rezultate, dok bi za promjenu bio potreban široki konsenzus - navodi se u pismu lidera Demokratske stranke vojvođanskih Mađara - Andraš Agošton, Demokratske zajednice Hrvata - Đorđa Čovića, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara - Aron Čonka, Građanskog saveza Mađara -Laslo Rac Szabo, Pokreta mađarske nade - Balint Laslo i Slovačke stranke - Jan Paul.
- Za izmjene i dopune zakona mogao bi da se uspostavi široki konsenzus, bar kad je riječ o nacionalnim manjinama, pa predlažemo da se otvori politička debata o mogućim pravcima prilagođavanja ovog dokumenta realnim potrebama društva u cjelini - pišu predsjednici šest manjinskih stranaka.
Oni traže i da se za izbor nacionalnih savjeta izrade manjinski birački spiskovi u obliku izvoda iz općeg biračkog spiska, ali i da stranke i grupe građana sa nacionalnim predznakom mogu da ističu kandidate za izbor članova nacionalnih savjeta, a ne da ih kandidiraju udruženja "i druge civilne organizacije". Potpisnici pisma od premijera Srbije Mirka Cvetkovića traže i veća ovlaštenja nacionalnih savjeta kada je riječ o očuvanju nacionalnog identiteta, veću zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima Republike Srbije i AP Vojvodine.
- Imajući u vidu opći materijalni položaj stranaka sa nacionalnim predznakom, mijenjanjem odgovarajućeg zakona treba stvoriti uvjete da ove stranke mogu da sudjeluju na općim parlamentarnim izborima, da bi birači sa spiska manjinskih birača mogli da izaberu svoje predstavnike u skupštinama republike i pokrajine - ističe se na kraju pisma.

Nova banka u Lici

STIŽE TESLA BANKA

www.licke-novine.hr
8. studenoga 2011. u 16.20 sati

VRHOVINE - Kako javlja Radio Vrhovine u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županije Tesla banka će predstaviti svoj rad na području Like. Sutra, u srijedu 9. studenoga u 11,00 sati bit će prezentacija Banke u Donjem Lapcu. U 14.00 sati čelni ljudi Banke svoj će rad, aktivnosti te mogućnosti kreditiranja predstaviti žiteljima Udbine. Za tjedan dana, iduće srijede Tesla banka će biti predstavljena žiteljima Vrhovina i Korenice. U Vijeću srpske nacionalne manjine ističu da je ovo još jedan korak u nizu u razvoju gospodarstva na povratničkim područjima.

Hrvatski parlamentarni izbori

RASPRAVA I U ARGENTINI

O izborima sa Hrvatski sabor bit će rasprava i u Hrvatskom domu u Buenos Airesu.


www.licke-novine.hr
7. studenoga 2911. u 8.40 sati

GOSPIĆ/BUENOS AIRES - U sitne sate tijekom prošle noći na naš mail stiglo je pismo iz daleke Argentine. U stvari, poziv je to i obavijest Hrvatima u dijaspori o javnoj raspravi povodom parlamentarnih izbor u Hrvatskoj koji će biti 4. prosinca ove godine. Rasprava će biti na temu "Izbori u Republici Hrvatskoj za saborske zastupnike".

HRVATI U DIJASPORI - BUENOS AIRES
Pozivamo Vas, na izbornu raspravu, koja će se održati:
U SUBOTU, 12. studenog 2011.(12. 11. 2011.) u 17 sati
u prostorijama Hrvatskog doma - calle Lugones 4936 - Ciudad de Buenos Aires.

Za upoznavanje pojedinih programa pozivamo Predstavnike političkih stranaka, da iznesu svoje programe, kako bi građani izabrali najbolji program i saborske zastupnike za dobrobit Republike Hrvatske.

Uprava Hrvatskog Doma

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Con motivo de las Elecciones para los Miembros del Parlamento Croata a celebrarse el 4 de diciembre de 2011,en Croacia, invitamos a Ud a participar de la charla para el analisis de los diferentes propuestas.Con tal motivo invitamos tambien a los delegados de los distintos partidos politicos a exponer sus programas. La misma se realizará en las instalaciones del Centro Croata Buenos Aires, L.Lugones 4936 a las 17 horas.

Comision Directiva

Las elecciones se llevaran a cabo en la Rep. Argentina en la sede de la Embajada de la Rep de Croacia en la ciudad de Buenos Aires, calle Gorostiaga 2104.Los ciudadanos registrados con domicilio en Croacia , con 15 dias de anticipacion deberan comunicar a la Embajada su asistencia.
================
PS: nadamo se da ćemo dobiti i izvješće s ove rasprave koje ćemo rado objaviti. Očekujemo i po koju fotografiju. Pozdrav svima Hrvatima u cilome svitu.

Uz 19. godišnjicu utemeljenja 9. gardijske brigade Vukovi u Gospiću

POČAST POGINULIMA

Odavanje počasti u gospićkoj vojarni/Foto Lik@ press Gospić
Odavanje počasti u gospićkoj vojarni/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
4. STUDENOGA 2011. U 12.45 SATI

Gospić - 1. studenoga navršilo se točno 19 godina od ustroja 6. odnosno 9. gardijske brigade HV-a u Gospiću. U znak sjećanja na taj događaj danas je održana prigodna manifestacija. Najprije je odana počast poginulim i umrlim Vukovima u krugu gospićke vojarne Eugena Kvaternika. Položeni su vijenci i zapaljenje svijeće podno velikog križa u vojarni. Nakon toga održana je u vojnoj kapelici sv. Franje Asiškog sveta misa. Danas su sve obitelji poginulih pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi dobile monografiju te slavne hrvatske postrojbe.
Pogledajte video zapis iz vojarne u Gospiću:
">

U susret parlamentarnim izborima

MILINOVIĆ NAJAVIO BORBU OD VRATA DO VRATA

Milinović na gospićkoj placi/Foto Lik@ press Gospić
Milinović na gospićkoj placi/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
4. studenoga 2011. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Na gospićkoj placi HDZ je danas ponovno držao štandove s kuvanim vinom i ribicama, a zamjenik predsjednice Darko Milinović, u društvo ličkog župana Milana Jurkovića i gradonačelnika Milana Kolića, jedno je vrijeme dijelio i nekoliko gutljaja kave u kesicama. Štand je izazvao još veću gužvu nego inače kada je u ličkoj metropoli tradicionalni sajmeni dan. U kratkoj izjavi novinarima uz trešteću glazbu razaznalo se od Milinovića da su za naredne izbore spremni ići u borbu od vrata do vrata u izbornim jedinicama.

">

Poruke čelnika hrvatskih dragovoljaca iz Gospića

DRAGOVOLJCI PODRŽAVAJU ZAKON O NIŠTETNOSTI

KAčinari (desno) na konferenciji za novinare/Foto Lik@ press Gospić
KAčinari (desno) na konferenciji za novinare/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
3. studenoga 2011. u 14.15 sati

GOSPIć - Danas su Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 1990-91. Ličko-senjske županije i njen predsjednik Ivica Ćaćić, bili domaćin redovne sjednice Glavnog odbora Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Sjednica je bila proširena i s drugim organima Zajednice. U Gospiću su danas bili čelnici svih udruga dragovoljaca iz cijele Hrvatske. Na kraju sjednice kratku i ekspeditivnu konferenciju za novinare održao je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice.
Kačinari se osvrnuo na najnoviju političku situaciju u zemlji i na predstojeće izbore. Izrazio je nezadovoljstvo prohtjevima iz Srbije i podržao zakon o ništetnosti njihovih propisa u Hrvatskoj.

Pogledajte video zapis s izjavom predsjednika Kačinarija:

">

Usputnica iz Gospića

POČELO KIĆENJE

Početak gospićkog blagdanskog uređenja/Foto Lik@ press Gospić
Početak gospićkog blagdanskog uređenja/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr

2. STUDENOGA 2011. U 22.00 SATI
GOSPIĆ - Danas su komunalni radnici započeli blagdansko uređenje ličke metropole. Do kraja godine po Gospiću će biti obješeno i u struju prikopčano nekoliko stotina tisuća žarulja i žaruljica koje će blještati noćima i danima i stvarati blagdanski ugođaj.

UDRUGA RATNIH VETERANA 9.GBR "VUKOVI" GOSPIĆ

PROSLAVA 19. GODIŠNJICE USTROJA

Slavna Deveta ustrojena je točno 1. studenoga 1992. godine

Terenska vježba ličkih Vukova/Snimio Marko Čuljat, foto arhiva Lik@ pressa Gospić
Terenska vježba ličkih Vukova/Snimio Marko Čuljat, foto arhiva Lik@ pressa Gospić
www.licke-novine.hr
31. listopada 2011. u 21.40 sati

GOSPIĆ - Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade Hrvatske vojske Vukovi .4. studenoga obilježit će 19. godišnjicu ustroja ove postrojbe. Obilježavanje počinje odavanje počasti poginulim i umrlim pripadnicima brigade ispred spomen-obilježja u vojarni Eugena Kvaternika u Gospiću u Kaniškoj ulici u vremenu od 10 do 10.20 sati. Nakon toga je sveta misa zadušnica za poginule i umrle pripadnike brigade u vojnoj kapelici Sv. Franje Asiškog koja će trajati do 11 sati. Uzvanici se zatim premještaju u KIC u Budačku ulici gdje će biti uručivanje monografije 9.gbr. obiteljima poginulih pripadnika. Nakon toga će biti otvorena izložba umirovljenog časničkog namjesnika Zlatka Franića "SVITLO HRVATSKOG KRIŽA".

HRVATSKI SELJAČKI SAVEZ UOČI IZBORA

ODLUČIO PODRŽATI HSS

Skupština Saveza seljaka u Korenici
Skupština Saveza seljaka u Korenici

www.licke-novine.hr
30. listopada 2011. u 13.15 SATI

KORENICA - Jučer je održana izvještajna skupština Hrvatskog seljačkog saveza općine Plitvička Jezera. Skupština je održana u prostorijama koreničke srednje škole. Na skupštini je jednoglasno usvojeno izvješće o radu predsjednika Tomislava Bačlije. Nakon izviješća je objavljena namjera Seljačkog saveza da se na turističkima kartama obilježe obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa svojom djelatnošću, kao i namjera Saveza da logotipom obilježi ugostiteljske objekte koji u svojoj ponudi imaju isključivo proizvode proizvedene u našoj županiji.
Na skupštini je dana podrška programu HSS-a kao političkoj opciji koja jedina u programu brani i zastupa interese sela u predstojećim izborima. Aktivnosti i program HSS-a je predstavio nositelj liste za devetu izbornu jedinicu Zoran Smolić i predsjednik Ličko senjske organizacije HSS-a Danijel Ropuš.

Kukuriku koalicija

Predstavljanje Plana 21 u Lici

www.licke-novine.hr
29. listopada 2011. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Saborski zastupnici SDP-a Ante Kotromanović i Mirando Mrsić te zapovjednik i umirovljeni general Veselko Gabričević danas su na javnoj tribini predstavili točke programa politike prema braniteljima Kukuriku koalicije.
- Branitelji su stvorili temeljne preduvjete za današnju Hrvatsku, a mi danas želimo predstaviti poteze koje je nužno napraviti kako bi se njihov položaj poboljšao -rekli su u uvodnom izlaganju sudionici tribine.
- Svakog dana u Hrvatskoj umiru dva do četiri branitelja, a njihova socijalno-zdravstvena zaštita nije prepoznata kao nacionalni problem - ustvrdio je Mirando Mrsić, dodajući da branitelje ne treba izdvajati u tzv. veteranske bolnice, već im u postojećem sustavu osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu.
To podrazumijeva uspostavu sustava praćenja zdravlja branitelja, uvođenje preventivnih pregleda, liječenje PTSP-a u mreži centara unutar domova zdravlja, te uspostavu regionalnih i središnjeg rehabilitacijskog centra za sveobuhvatnu skrb o braniteljima i ratnim veteranima, a koja će biti ponuđena i zemljama članicama NATO-a.
- Zadovoljni smo postojećim Zakonom o braniteljima, kazao je Kotromanović, ali prostora za poboljšanje brige o braniteljima još ima. Program za branitelje Plana 21 predviđa sređivanje registra branitelja, promjene sustava bodovanja kao i izdvajanje problematike branitelja u zasebno ministarstvo. Time bi ono bilo operativnije, a bila bi osigurana i izravna komunikacija s braniteljima. S obzirom na 25.000 nezaposlenih branitelja, politika njihova zapošljavanja i dalje će se provoditi kroz prekvalifikacije, osnivanje zadruga, ali i uz strogo poštivanje Zakona o braniteljima - istakao je Kotromanović.
Uoči današnje tribine u Gospiću saborski zastupnici SDP-a Ranko Ostojić i Ingrid Antičević Marinović održali su skup u Gračacu. Koordinator izbornih aktivnosti Kukuriku koalicije u IX.izbornoj jedinici Ostojić sa skupa je poručio kako vlast treba voditi zemlju, a ne ju trošiti. Dobijemo li povjerenje građana, kvalitetnim ćemo radom iskoristi postojeće potencijale ove zemlje i izvući je iz krize. Vlast treba proizlaziti iz naroda, a ne iz vreće, zaključila je saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

KUKURIKU U LICI

SDP bio s Brinjacima, Otočačanima i Vrhovljanima

 
 

www.licke-novine.hr
28. listopada 2011. u 18.25 sati

ZAGREB - Zastupnici Kukuriku koalicije boravit će sutra, u subotu, 29.listopada na području Zadarske i Ličko-senjske županije, točnije u Gračacu i Gospiću, prema sljedećem rasporedu:
U 12.00 sati u Gračacu se održava skup te druženje s članovima i simpatizerima stranke u prostorijama Općine Gračac (Park sv. Jurija 1) kojemu će nazočiti saborski zastupnik i koordinator izbornih aktivnosti SDP-a u IX. izbornoj jedinici Ranko Ostojić.
U 17.00 sati u hotelu "Ana" u Gospiću (Ulica Zagrebačka 18) održava se tribina na temu "Politika prema braniteljima - Branitelji nisu teret koji živi iznad društvenog standarda zajednice". Gosti tribine su zastupnici SDP-a u Hrvatskom saboru Ante Kotromanović i Mirando Mrsić.
oOo
Ranko Ostojić i Ingrid Antičević Marinović dan su proveli u Ličko-senjskoj županiji sa stanovnicima Brinja, Otočca i Vrhovina
- Ako smatrate da dobro živite - glasajte za HDZ, ako smatrate da ne živite dobro - izaberite program 21 - poručio je to na današnjem druženju sa stanovnicima Brinja koordinator izbornih aktivnosti u IX. izbornoj jedinici i saborski zastupnik Ranko Ostojić.
Na druženje s Brinjacima, Ostojić je stigao u pratnji predsjednika ŽO SDP-a Ličko-senjske županije Tomislava Zrinskog. Odlazak mladih i loša zdravstvena skrb značajni su problemi toga kraja, kazali su građani. SDP-ovo rješenje za kvalitetan sustav primarne zdravstvene zaštite u svakom dijelu Hrvatske su domovi zdravlja jer nije prihvatljivo da građani do najbližeg laboratorija putuju desetke kilometara. Nedopustivo je i da se pripadnošću stranci osiguravaju privilegije za pojedinca, komentirao je Ostojić tvrdnju jednog zaposlenika HAC-a kako je to slučaj u njegovoj tvrtci.
Istodobno u Otočcu, u organizaciji gradskog SDP-a i njegova čelnika Milana Tomića te Stranke umirovljenika, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović družila se s građanima uz kavu.
- Nije HDZ na križnom putu, kako tvrdi Jadranka Kosor, već je na njemu cijela Hrvatska i stoga je nužna uspostava socijalne demokracije i novih gospodarsko-društvenih promišljanja - kazala je Antičević-Marinović.
Osnovna zadaća SDP-a je da svaki radnik može živjeti od svoga rada, a za to je potrebno povećati rast BDP-a, ali i osigurati pravno i općenito društveno okruženje u skladu s europskim normama. Na kraju dana, Antičević-Marinović i Ostojić zajedno su otišli u Vrhovine u kojima su sa stranačkim kolegama i simpatizerima razgovarali o mogućnostima razvoja toga mjesta koje danas broji samo dvadeset zaposlenih stanovnika, od kojih je pet zaposleno u proizvodnji. Jedino što očekujemo od nove vlasti je da se vrate proizvodna radna mjesta, a sve drugo je naša briga, poručili su Vrhovljani
- Prednosti ovoga kraja čine ga gospodarski samodostatnim i zato je ta brojka nevjerojatna - kazao je Ostojić.
Za SDP nema nedoumica - zapošljavanje je prioritet.
- Moramo zaštititi rad i ohrabriti ljude - poručila je Antičević Marinović.
Priliku za otvaranje novih radnih mjesta Vrhovinama pružaju i fondovi Europske Unije, a u pripremi projekta svu logističku podršku im može osigurati SDP.


Političke akcije HDZ-a u Gospiću

NA PLACI DO BOŽIĆA

Brojni su se Ličani oslastili lignjama HDZ-a/Foto Lik@ press Gospić
Brojni su se Ličani oslastili lignjama HDZ-a/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
28. listopada 2011. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Danas je ponovno svoj štand na gospićkoj placi imao HDZ. Ovaj put građani su nuđeni kuvanim vinom i prženim lignjama te su aktivisti imali dosta posla. Zbog potresnih zbivanja u stranci danas je izostao Milinović, te je kratku izjavu brojnim novinarima, među kojima su dominirale TV kuće, dao Petar Krmpotić, tajnik ŽO HDZ-a. Krmpotić je ustvrdio da je danas više ljudi na njihovom štandu nego inače i da će na placu izlaziti sve do Božića.
Pogldajte i vedeo uradak:
">

Konferencija za novinare HSLS-a u Gospiću

KOSOR: DRUG DADO MORA OTIĆI 4. PROSINCA

Čelnici HSLS-a u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
Čelnici HSLS-a u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
22. listopada 2011. u 19.25 sati

GOSPIĆ - Vrijeme je da drug Milinović ode, ovih zadnjih 45 dana vlasti HDZ želi rasprodati Hrvatsku. Jučer su nas vratili 20 godina unazad, u komunizam iz kojeg dolazi Darko Milinović uvođenjem verbalnog delikta protiv čega ćemo mi kao liberali uvijek biti. HSLS želi biti nova politička snaga u Lici - istakao ne na početku večerašnje konferencije za novinare Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a s kim je u ličku metropoli stiglo i nekoliko drugih čelnika streanke tre Dražen Budiša, nositelj liste u 9. izbornoj jedinici.
Konferenciju je otvorio Ante Franić, predsjednik gospićkog ogranka HSLS-a i tom prilikom istakao da je koncept vladanja HDZ-a na čelu s Darkom Milinovićem ugrozio normalan život u Ličko-senjskoj županiji.
- Građani moraju shvatiti da je HDZ-ova politika omogućila dolazak SDP-a na vlast te kao takva propala, te da je Darko Milinović sa svojom strategijom politički istrošen. Takvom politikom u proteklih osam godina uništeno je sve što je svojim razvojem moglo ugroziti vlast, a gospodarstvo je na koljenima i vjerujte da će biti teško uspostaviti balans između nove vlasti i života na našem prostoru - istakao je Franić.
Na molbu da se prisjeti atmosfere u Gospiću 1997. godine i tadašnjih izbora Budiša je rekao:
- Bili su to teški dani za politički pluralizam u Lici i za oporbu u Lici. U političkom smislu Lika nije napredovala puno, a niti u gospodarskom pogledu. Ja vjerujem da je došao trenutak za bolje vremena i za Hrvatsku i za Liku. Mi smo optimisti na predstojećim izborima, doduše očekujemo nešto više glasova nego što pokazuju istraživanja, ali procjenjujemo, da ako se nastavi ova kampanja protiv HSLS-a koja se vodi zadnjih nekoliko tjedana na čelu s ministrom Milinovićem, da će nam to donijeti još više glasova nego što računamo u ovom tenutku.
Pogledajte video zapis i dio izjave Darinka Kosora u Gospiću:

">

Danas je petak u Gospiću

HDZ-EOVCI ČASTILI PRED IZBORE

Milinović dijeli kavu i pismo na gospićkoj placi/Foto Lik@ press Gospić
Milinović dijeli kavu i pismo na gospićkoj placi/Foto Lik@ press Gospić

www.licke-novine.hr
21. LISTOPADA 2011. U 12.15 SATI

GOSPIĆ - Za vrijeme današnje gospićke place HDZ je priredio domjenak - građanima su dijelili pečeno kestenje i vino kuhano s narančama. Aktivistima su se jedno vrijeme pridružili Darko Milinović, zamjenik predsjednice HDZ-a i Milan Kolić, gospićki gradonačelnik. Milinović je jedno vrijeme dijelio nekoliko variva kave i pismo predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.
- Hrvatska je demokratska zajednica vodila hrvatski narod u svim najsvjetlijim trenucima proteklih dvadeset godina. Hrvatsku sada vodimo u sigurnost i stabilnost te daljnji razvoj u okviru europske obitelji - ističe predsjednica Kosor u pismu.
Kakva je bila današnja atmosfera na gospićkoj placi malo pogledajte i u našem video zapisu:

">

NOVI SNIJEG U LICI

PAhulje su ponovno zalepršale u Gospiću
PAhulje su ponovno zalepršale u Gospiću

www.licke-novine.hr
20. listopada 2011. u 19.120 sati

GOSPIĆ - Po drugi put ove jeseni predvečer je nakon kiše praćen grmljavinom počeo padati snijeg. U PULS-u smo saznali da snijeg pada na cijelome ličkom području i da se promet odvija bez zastoja. Na Jadranskoj magistrali zbog bure između Senja i Sv. Marije Magdalene prometuju samo osobna vozila, a prestala je i plovidba trajekata za Pag i Rab.

Izborna Skupština HSLS-ovog ogranka Gospić

NOVI PREDSJEDNIK JE ANTE FRANIĆ

Novoizabrano predsjedništvo gospićkog HSLS-a s tajnicom Nikolić
Novoizabrano predsjedništvo gospićkog HSLS-a s tajnicom Nikolić
www.licke-novine.hr
13. listopada 2011. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Temeljem odluke predsjednika HSLS-a, a sukladno članku 51. Statuta HSLS-a, Dorica Nikolić, povjerenica za organizaciju Skupštine ogranka HSLS-a Gospić sazvala je Izbornu skupštinu ogranka HSLS-a Gospić koja je održana sinoć. Nakon otvaranja Skupštine i usvajanja poslovnika o radu te izvješća Verifikacijske komisije jednoglasno je izabrano novo Predsjedništvo. Za predsjednika gospićkoga HSLS-a izabran je Ante Franić, njegov dopredsjednik je Ivan Blažević, tajnik je Milan Pavičić, dok je za rizničara izabrana Sanja Rukavina.
-HDZ se u 9.izbornoj jedinici jako boji Dražena Budiše. Mi smo drugačiji od ostalih stranaka, niti smo lijevi niti desni, ne glavinjamo nego idemo naprijed. Naš je program za sve one koje misle drugačije, u gospodarskom smislu za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. To je jedina mogućnost za nova radna mjesta. Jedna od investicija u koju treba povećati ulaganje je u obrazovanje, da nam mladi i obrazovani ostanu u Hrvatskoj a ne da moraju ići van. HSLS će 22. listopada u Gospiću, kroz otvorenu konferenciju za tisak održati predstavljanje Gospodarskog programa za 8., 9. i 10. izbornu jedinicu - istaknula je Dorica Nikolić, glavna tajnica HSLS-a na izbornoj skupštini u Gospiću. (I.F.)

Iznenadni snijeg u Lici

IZ SANDALA U BAKANDŽE

Snježni motiv iz Gospića/Foto Lik@ press Gospić
Snježni motiv iz Gospića/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
7. listopada u 19.00 sati

GOSPIĆ - Danas popodne Ličani su uskočili iz sandala u bakandže. Naglo je prestalo ljeto i stigla je zima. Prognozama nitko nije vjerovao, ali su se ovaj put ipak obistinile. Danas prije podne vidjeli smo ganc novi žuti kamion Lika cesta s novim posipačom koji je proša kroz grad.
U dežurstvu PULS-a saznali smo da su zimski uvjeti vožnje proglašeni na svim cestama na koreničkom području, te da se promet na dionici Jadranske magistrale između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene odvija samo s malim automobilima jer puše jaka bura.
S Plitvica nam se javio naš suradnik Sabit Gaši. Tamo je snijega u 19 sati bilo oko pet centimetara.

Uz Dan neovisnosti

BILI SU TO DANI SLAVE I PONOSA

Jutrošnju misu predvodio je vlč. Mile Čančar.

Za mise u gospićkoj katedrali/Foto lik@ press Gospić
Za mise u gospićkoj katedrali/Foto lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
7. LISTOPADA 2011. U 10.55 sati

GOSPIĆ - Jutros je svetom misom u prvostolnici počelo obilježavanje sutrašnjeg praznika Dana neovisnosti. Uz gospićke vjernike na misi su bili i lokalni i županijski čelnici. Na početku svete mise svijeću je u katedrali zapalio Milan Kolić, gospićki gradonačelnik, a na slavne dane prije 20 godina podsjetio je vlč. Mile Čančar, gospićki župnik.
- Hrvatski sabor nas je jednostavno i jednoglasno razdružio. Želimo živjeti ne sami, u svojoj domovini, ali zajedno sa svima. I to su bili dani i slave i ponosa, ali to su bili dani koji su najavljivali ne baš ono lijepo i dobro što nitko nije, vjerujem, želio. Ali tako se dogodilo. U tim danima imali smo snagu - rekao je vlč. Čačnar, dodajući da se mole za prvog predsjednike i sve ljude dobre volje koji su u tim danima bili hrabri i odvažni započeti ono što će se kasnije i ostvariti, dakako ne bez znoja i krvi.
Nakon svete mise najprije su zapaljenje svijeće na spomenik dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednik RH, a zatim i na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Na kraju je vlč. Čančar sam prišao spomeniku bleženika Alojzija Stepinca i molio zagovor za grad Gospić.
Pogledajte video zapis:

">

UZ EUROPSKI DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA I TKIVA

HRVATSKA MEĐU NAJBOLJIMA U SVIJETU

Prema podacima Vijeća Europe Hrvatksa je vodeća u svijetu po transplatacijama bubrega i jetre.

www.licke-novine.hr

ZAGREB - Prema statističkom izvješću o broju donora i transplantacija u svijetu u 2010. što ga je objavilo Vijeće Europe u svojoj publikaciji Newsletter Transplant of the Council of Europe 2011., Republika Hrvatska u samom je svjetskom vrhu: prva je u svijetu po broju transplantaciju bubrega (na milijun stanovnika), po broju transplantacija jetri (na milijun stanovnika), a druga je u svijetu po broju darivatelja organa (na milijun stanovnika) i po broju transplantacija srca (na milijun stanovnika).
Hrvatska je do 3. listopada 2011. dosegnula rekordnih 113 darivatelja organa, porast u odnosu na prošlu godinu od 17,07 posto. Broj transplantacija je porastao u odnosu na prošlu godinu za 12,45 posto. Transplantirano je ukupno 317 organa te se u odnosu na prošlu godinu bilježi se porast ukupnog broja transplantiranih organa za gotovo deset posto. Zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (30) i jetre (96), gušterače (10) te bubrega (181). Liste čekanja smanjene su za 26 posto u odnosu na 2010.

U susret izborima

MILINOVIĆ SIGURAN U POBJEDU

Milinović govori na skupu u Gospiću/Foto Lik@ press
Milinović govori na skupu u Gospiću/Foto Lik@ press
www.licke-novine.hr
5. listopada 2011. u 18.00 sati

GOSPIć - Danas je HDZ predstavio svoj izborni program u devetoj izbornoj jedinici. Program su predstavili zamjenik predsjednice HDZ-a i predsjednik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije mr. Darko Milinović, dr.med., i potpredsjednik HDZ-a i predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta dipl.ing.
Na skupu koji je održan u domu kulture okupilo se mnogo članova i simpatizera stranke s cijelog područja izborne jedinice.
- Mladež koja je danas na skupu garantira da ćemo i četvrti put pobijediti na izborima i u našoj izbornoj jedinici, a na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor i u Hrvatskoj i iduće četiri godine voditi Hrvatsku tamo gdje smo ju poveli još 1990. godine - istakao je Milinović.
Milinović je istakao da HDZ ima pravo na još četiri godine, ali ima i što ponuditi građanima zahvaljujući i članovima i simpatizerima stranke i da je HDZ jedina demokršćanska stranka. Naglasio je da izborni program HDZ-a jamči još bolju Hrvatsku. Oporbi je poručio da nema razdora između njega i Kalmete, odnosno između Dade i Darija.
">

Novo stari kadrovi pomora ribe u rijeci Lici

SVE JE PREPUŠTENO STIHIJI I SLUČAJU

www.licke-novine.hr
4. LISTOPADA 2011. u 14.30 SATI

GOSPIĆ - Sinoć smo se provozali automobilom od novog do starog Budačkog mosta preko rijeke Like na sjeveru Gospića u selu Budak i njegovom Grackom Selu. Smrad ribe se još osjeća jer je korito suho. Vode ni kapi.
- A gdje je voda - pitala je jedna šestogodišnja curka iz Ličkog Osika.
Bilo joj je teško objasniti gdje je voda, briga nju za sušu, ali je i ona osjetila neizdrživi smrad. Šteta što nemamo ondoramski snimak. To vam je ona filmska tehnologija u suvremenim kinima koja uz sliku i ton, odnosno glazbu, prenosi i mirise. Svi biste vi istog momenta ugasili kompiće.
Priča se da je u tome suhom koritu, gdje se inače Gospićani i Budačani kupaju stoljećima i gdje love ribe, pronađeno više bomba i granata. Koje li vajde, kada policija o tome šuti ka' da ništa nije bilo. Nakon brojnih napisa ne reagiraju ni nadležne plaćene državne službe ka' što je to, na sliku i priliku sanitarna ili nedaj Bože marvinska, odnosno veterinarska, inšpekcija. Niko se nije aitija i oglasija daj' izvršija asanaciju terena tog dila rike Like kako bi se spričila zaraza među Budačanima i Gospićanima, ili, još šire, med Primorcima u njegovom južnom dilu uključujući naselja na potezu od Senja do Karlobaga, pa na susjednim otocima, koji piju vodu rike Like iz sustava hidroelektrane Senj u Svetom Jurju.
Pogledaj video zapis:

">

Premijerka Jadranka Kosor u Gospiću

KOSOR OZNAČILA GRADNJU NOVE ZGRADE BOLNICE

Za 270 dana izgradit će se objekt od gotovo dvije tisuće "kvadrata" za spesijalističke službe.

Premijerka Kosor bila pozdravila se s građevinarcima na radilištu/Foto Lik@ press Gospić
Premijerka Kosor bila pozdravila se s građevinarcima na radilištu/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
4. listopada 2011. u 12.40 sati

GOSPIĆ - U pratnji mnogih članova Vlade i suradnika danas je u ličkoj metropoli boravila premijerka Jadranka Kosor. Time je u krugu Opće bolnice označen početak radova na izgradnji nove bolničke zgrade površine gotovo dvije tisuće "kvadrata" što će stajati 8,4 milijuna kuna.
- Ulaganje u zdravstvo danas jest ulaganje u gospodarstvo. Ovaj objekt u Gospiću je i dodatno ulaganje u razvoj. Gospić je važan u potpori turizma. Turisti dolaze jer znaju da je Hrvatska lijepa stabilna i sigurna, ali i znaju da će dobiti medicinsku pomoć. Svi koji idu na more moraju proći ovim prelijepim krajem. U bolnici u Gospiću sve ono što trebaju moraju naći stanovnici ovog kraja ali i oni koji njime prolaze - rekla je premijerka Kosor.
Premijerka Kosor je istakla da se ovako ulaže i u sve ostale krajeve u Hrvatskoj. Istakla je kako je ponosna u posljednje dvije godine, u kojima je bilo mnogo odricanja i smanjivanja proračuna, jer se nije odustajalo od značajnih projekata.
- Nismo odustali od važnih gospodarskih projekata, a kao što vidite niti u zdravstvu. Ovom prilikom čestitam i zahvaljujem svim djelatnicima gospićke bolnice na nesebičnoj potpori i zalaganju tijekom Domovinskog rata i krvave agresije na Hrvatsku. Zaslužni ste i za dodatnu hrabrost hrvatskih branitelja koji su bili sigurnu u brzu liječničku pomoć - rekla je Kosor, dodajući da će se to posebno isticati kada se okupimo iduće godine za Dan domovinske zahvalnosti kada će ovaj objekt biti završen.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS:
">


U susret izborima

HSP KRENUO IZ ČAVOGLAVA

Čondić je proučio da ne treba puzati pre zlatnim teletom zvanom EU.

Čondić govori na današnjem skupu u Čavoglavama
Čondić govori na današnjem skupu u Čavoglavama
www.licke-novine.hr
2. listopada 2011. u 22.15 sati

ČAVOGLAVE - Danas je u Čavoglavama nakon svete mise HSP održao predizborni skup čime su započeli izbornu kampanju za 9. izbornu jedinicu. Na skupu je govorio Mirko Čondić, nositelj pravaške liste.
- Nije slučajno da Hrvatska stranka prava započinje svoju kampanju IX izborne jedinice baš u Čavoglavama. Jer Čavoglave su jedan od simbola otpora velikosrpskoj četničkoj agresiji, otpora paljenju, razaranju, ubijanju Hrvatske države. Na ovom mjestu 1991. godine hrvatski narod i hrvatski branitelji iskazali su spremnost i odlučnost u obrani tisućljetnog sna slobodne i neovisne države Hrvatske. Na ovome mjestu na najveći dan hrvatske povijesti 5. kolovoza okuplja se narod koji živi u duhu domoljublja, bogoljublja i rodoljublja usprkos svim zlodusima mraka i tame, usprkos neprijateljima svoje domovine i izdajicama svoga naroda i istakao je Čondić na početku skupa.
Pošto je istakao da i dva desetljeća nakon rata ima dosta nepravde i da krici Ovčare, Škabrnje, Vukovara, Široke Kule, Nadina, Voćina i drugih stratišta vape i odzvanjaju do neba za pravdom, Čondić je rekao:
- Danas svjedočimo Hrvatskoj u najdubljoj gospodarskoj, političkoj i moralnoj krizi. Danas svjedočimo opljačkanoj, poniženoj, izdanoj, pokorenoj, prevarenoj Hrvatskoj. Nije to Hrvatska za kakvu se stoljećima živjelo, sanjalo, ginulo, jer živjelo se, sanjalo i ginulo za slobodnu, neovisnu, suverenu državu, pravednu, pravnu i moralnu državu jasnih zakona, jasnih stavova i jasnih načela u temelju kršćanske vjere i tradicije. Nasuprot dosadašnjim politikama mi ne nudimo odanost, pokornost, gaženje i puzavost zlatnom teletu zvanom EU, već odanost Bogu i služenje hrvatskom narodu, jer kako kaže otac Domovine Ante Starčević: "Hrvati su se htjeli osloboditi jarma bilo čijega, a ne jarme mijenjati".

Jesen u Lici

IZLOŽBU OBIŠAO DRAŽEN BUDIŠA

Počasni predsjednik HSLS-a bio u Gospiću

Budiša i Dorica Nikolić dolaze na Jesen u Lici/Foto Lik@ press Gospić
Budiša i Dorica Nikolić dolaze na Jesen u Lici/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
2. listopada 2011. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Danas kroz podne izložbu Jesen u Lici posjetio je Dražen Budiša, počasni predsjednik HSLS-a i nositelj liste u 9. izbornoj jedinici. S njim u društvu bila je saborska zastupnica Dorica Nikolić i nekoliko aktivista HSLS-a iz Gospića i okolice. Budiša je počeo Jesen u Lici obilaziti od štanda do štanda interesirajući se za proizvode. Naročit interes je pokazao za domaće prehrambene proizvode. Bio je oduševljen ugledavši ličku šarenu i debelu slaninu koju je i pomirisao. Ljudi su ga prepoznavali i prilazili mu kako bi ga pozdravili.

Nezabilježena katastrofa u Budaku kod Gospića

POMOR RIBE U RIJECI LICI

Zbog nebrige ovih dana nastao je pomor ribe u koritu rijeke Like.

Pomor ličke ribe u Budaku/Foto Lik@ press Gospić
Pomor ličke ribe u Budaku/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
28. rujna 2011. u 14.30 sati

BUDAK - Rijeka Lika i njeno korito danas kroz podne užasno su djelovali. Kada smo se strmom obalom kod Budačkog mosta spustili do Like nismo mogli vjerovati. Mogli smo u niskim cipelama 'odati kuda smo želili. Od vode ni kapljice, ni lokvice. Svej' suvo ka pra. Kako bi rekli naši stari.
Uskomešali smo se ne znajući kuda bi krenuli, dal uzvodno il' nizvodno. Pa nam je na pamet tehničar, dabome građevinski, iz Industrogradnje di je dugo direktur bija Ličanin Mate Čop, Zdravko Rajković, Brinjak, koji je iljadudevetstodevedeset i druge gradija novi Budački most. Ubrzo smo u nekom bivšem dubljanku ugledali stravičan prizor: na tisuće i tisuće ribica i riba već se ucrvalo i usmrdjelo. Nažalost vidjeli smo i riječnog raka većeg pod rastrgljaja. Sve je neopisivo smrdjelo.
Lagano smo krenuli uzvodno prema novom mostu preko Like koji su Turci izgradili zbog autoceste. I naravno, nismo bili sami. Susreli smo još dvojicu Gospićana. Dražen Marković potegnuo je čak s Logorišta, to vam je na zapadnom dilu ličke metropole, bliže Smiljanu, da vidi to čudo o kome je čuo - Lika presušila. Upozorio nas je na ličke školjke duge pedalj. Nakon koju stotinu metara naišli smo na smrdljive lokve - ostatke Like u tome dijelu njenog korita. Susrićemo još jednog šetača po riječnom koritu. Bio je to Božidar Franić koji je iz Grada poša vidit dida u Budačkoj, pa je čuja za sušu i moraj' pogledati to čudo neviđeno kad je već doša. S novog mosta neki su nas gledali ka da smo poludili i pomanitali. U baricama dubljanjaka poneka je riba vapijući za kisikom skakala u ždrak. Našli smo još nikoliko lički rakova koji su krepali na stinama, nisu uspili pobić i zakopat se u obalu, kako bi dočekali kišu, bilo im je pritvrdo.
- Ne bude li kiša ovi dana i ovo će sve nestati - reče Dražen, inače strastveni lovac koji nam je nako usput priča kako su kod Udbine nikidan spašavali medvida koji je bija ožednija paj' pa u bunar.
Taman je i zazvonila budačanska crkvica. Znači biloj' podne, triba se nekako izvuć iz ovog korita dij' postalo sve vruće i vruće iako je uz korito Like puvala lagana burica. Vrag nam nije da mira malo smo proodali i osušenim koritom Balatina, a našli smo i misto dij' policija nikidan odnesla nekakvu bombu ili granatu iz zadnjeg, ovog Domovinsko rata. Ne triba zaboravit, ta Lika j' bila crta razdvajanja od četnika iz Ličkog Osijeka, odnos po njijovu Teslingrada, koju nikada nisu umili prić.
Penjemo se na obalu pored bio-diska koji su Turci ostavili nakon gradnje autoceste kroz Liku. Valjda čeka novi, treći dolazak Turaka, ovaj put kapitalista, da pomognu razvoj svog nekadašnjeg sandžaka???!!!!
Pogledaj video zapis iz Budaka:


PRIOPĆENJE MIRKA ČONDIČA, NOSITELJA LISTE HSP-A U 9. IZBORNOJ JEDINICI

RELATIVIZACIJA RATNE ODGOVORNOSTI U HRVATSKOJ

PRESUDA HRVATSKOM BRANITELJU VELJKU MARIĆU U BEOGRADU UDARAC JE PORAŽENIH HRVATSKOJ I HRVATSKIM BRANITELJIMA.

www.licke-novine.hr
24. TRAVNJA 2011. U 17.30 SATI

- Osuda hrvatskom branitelju i ocu petero djece, Veljku Mariću na Višem sudu u Beogradu na 12 godina zatvora za ratni zločin najizravniji je velikosrpski, memorandumski, pravosudni udar na temelj hrvatske države. Za drakonsku osudu hrvatskog branitelja Veljka Marića isključIvu krivnju i odgovornost snosi HDZ-ova Vlada na čelu sa Ivom Sanaderom te Jadrankom Kosor, državni odvjetnik Mladen Bajić te bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović - kaže se u današnjem priopćenju Mirka Čondića, nositelja izborne liste HSP-a u 9. izbornoj jedinici.
Potpisivanjem sporazuma Bajić - Vukčević (13. listopada 2006.) o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, te potpisivanjem trilateralnog pravosudnog sporazuma između RH, BiH i Srbije, koji je u ime Vlade RH potpisao Ivan Šimonović suspendiran je hrvatski zakon iz 1991. godine. Tim potpisivanjima rehabilitirane su optužnice kreirane na vojnom tužiteljstvu Vojnih sudova zločinačke armije agresorske države iz 1992. godine. Samim potpisivanjem sporazuma, hrvatska Vlada, svjesno ili nesvjesno, znajući ili ne znajući, daje Srbiji jurisdikciju nad hrvatskim braniteljima i teritorijem.
Osudom hrvatskog branitelja Veljka Marića i zaprimanjem 44 optužnice za ratni zločin i genocid je najbrutalniji revizionistički učinak relativiziranja krivnje za rat na ovim prostorima. Sluganstvo i nesposobnost hrvatskih vlasti rezultira nezabilježenim povijesnim presedanom da poražena agresorska vojska i država istražuje, uhićuje, procesuira i osuđuje žrtve te iste agresije. Sa žaljenjem i gorčinom tvrdim da su ova kao i sve dosadašnje Vlade od 2000. godine doživjele kapitulaciju na svim međunarodnim sporovima HAG - Beograd vezanih uz dignitet Domovinskog rata.
- Svi političari koji su sudjelovali u kriminalizaciji Domovinskog rata najmanje što zaslužuju jest prijezir i osuda hrvatskog naroda. HSP se zalaže za revidiranje Zakona o općem oprostu jer je nedopustivo da hrvatskom državom slobodno šeću isti oni koji su palili, pljačkali, silovali i ubijali, dok časni hrvatski branitelji trunu i umiru u hrvatskim i svjetskim tamnicama - ističe ČondićMirko Čondić

Uz Dan borbe protiv nasilja nad ženama u Gospiću

POLITIČARI IZAZVALI DODATNU GUŽVU NA PLACI

Čelnici SDP-a i HDZ-a su razmijenili prigodne poklone na svojim štandovima.

Današnja gužva na gospićkoj placi/Foto Lik@ press Gospić
www.licke-novine.hr
23. rujna 2011. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Današnju gospićku placu iskoristile su i dvije stranke kao bi izvršile predizbornu promidžbu i obilježile 22. rujan Dan borbe protiv nasilje među ženama u Hrvatskoj. U Smiljanskoj ulici gdje se inače održava tjedni sajam svoje štandove postavile su žene iz lokalnih stranaka SDP-a i HDZ-a. Žene obadvije stranke dijelile su prigodne suvenire prolaznicima što je izazvalo još veću gužvu u Smiljanskoj ulici pa je intervenirala i policija i kažnjavala krivo parkiranje. Policije je inače bilo jako mnogo na placi što nije uobičajeno za gospićki petak jer taj dan već desetljećima prolazi bez narušavanja javnog reda i mira.
Među gradskim službenicama koje su držale štand HDZ-a pojavili su se nakratko Darko Milinović, predsjednik ŽO HDZ i potpredsjednik HDZ-a, na štandu SDP-a bio je Ranko Ostojić, saborski zastupnik i koordinator izbora za 9. izbornu jedinicu. Premda su u izjavama političara frcale iskre na one druge, u međusobnom kontaktu, a prvi je Ostojić došao do štanda HDZ-a, bilo je sve na kolegijalnom nivou zajedničkim naglašavanjem da se u ovoj stvari trebaju zajedno zalagati bez obzira na stranačke boje.
- Ne mogu vjerovati da je to Milinović, da je došao među nas na placu - reče u prolazu jedan postariji Gospićanin prilazeći štandu HDZ-a.