LIčke novine lzž ličke novine lzž ličke novine
      GALERIJA     ARHIVA


22. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

SMANJEN PRORAČUN, POVEĆAN PRIHOD OD DRŽAVE


Počelo je predizborno vrijeme lupetanja - ocijenio je pojedine izjave župan Milan Jurković.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

15. studenoga 2012. u 22.20 sati

GOSPIĆ - Kao što je to uobičajeno, pod predsjedavanjem Petra Krmpotića održana je 22, sjednica Skupštine Ličko-senjske županije, a započela je s nekoliko pitanja oporbenih vijećnika.

Uobičajeno, prva je pitanja postavio vijećnik Stjepan Ćaćić (HNS). On je kolege vijećnike upoznao s lošim sadržajem pismenog odgovora na jedno njegovo pitanje koje je svedeno na čisti jezični formalizam bez sadržaja, stekao se dojam da je Ćaćiću održan seminar iz hrvatskog jezika i jezikoslovlja. Ćaćića su zanimale tvrdnje jedne sporadične stranke da je Županija pred rasulom jer ima velika zaduženja što izaziva nemir u javnosti i zabrinutost svekolikog pučanstva.
-Nastavnici putnici s drugih područja u školama prave nered, o tom bi trebalo povesti računa i dati prednost domaćim kadrovima. Pokušava se dići halabuka oko mog nastojanja da Plitvice kupuju hranu na ličkom području, zanima me što o tome misli župan - pitao je Ćaćić.
- Došlo je predizborno vrijeme pa se može lupetati. Ličko-senjska županija nije prezadužena niti je pred raspadanjem. Jedino je zaduženje za prostor u senju. U odnosu na druge smo u boljem položaju. I Miškulin se ranije zalagao za kvalitetu nastave, a s nastavnicima koji putuju ima problema. Otkad sam na funkcijama uvijek se zalažem za otkup proizvodnje od seljaka jer se tako može utjecati na razvoj. Za proizvođače Park je sigurno tržište. Podržavam vašu ideju da se preko zadruga objedine resursi i da se pomogne plasman - rekao je župan Milan Jurković.
Milan se Miškulin (SDP) osvrnuo na nedavnu izložbu Jesen u Lici za koju reče da je preskupa za običnog čovjeka i da je to put prema njenom gašenju, a ne razvoju kao manifestacije. Zanimalo ga je da li se ukida bolnica u Gospiću.

ppp
Trenutak prije početka zasjedanja/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić

Odgovarajući na ta pitanja Jurković je rekao da su zadovoljni s ovogodišnjom izložbom jer je čak 30 izlagača ostalo bez mjesta pa se razmišlja o uvođenju ulaznica i naplaćivanju izložbenog prostora. U organizaciji je dobivena i pomoć nekoliko ministarstva. Organizacija izložbe stoji oko 700 tisuća kuna. Župan nema spoznaja o ukidanju bolnice.
Ilija Obradović (SDSS) je predložio da nadležne službe vide mogućnost da se u korištenju europskih fondova uključi i područje od posebne državne skrbi jer bi se time učešće fondova povećalo na čak 60 posto u pojedinim programima. Na toj sugestiji Obradoviću se zahvalio Jurković jer je prihvatljiva i pokušat će se realizirati u već dobroj suradnji s nadležnim ministarstvima.
Županijska skupština je danas bez rasprave prihvatila prijedlog izmjena i dopuna proračuna za ovu godinu. Obrazloženje je dao Mile Dešić, šef službe za financije. Proračun se smanjuje 3,1 milijun kuna što je smanjenje za pet posto i iznosit će 64 milijuna kuna. U planu je smanjivanje plaća za pet posto čime će se uštedjeti pola milijuna kuna. Značajno je da su povećane potpore iz državnog proračuna. Tako su gotovo dva milijuna kuna osigurana za besplatni prijevoz srednjoškolaca. Također je značajno da su vlastiti prihodi porasli za 1,33 posto i iznosit će gotovo 28 milijuna kuna.

krv

Uz Dan darivanja krvi

ŽUPANIJSKI PRIJAM DAVATELJA KRVI


Ličko-senjska županija sama podmiruje potrebe za krvlju tijekom cijele godine.

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. LISTOPADA 2012. U 14.10 SATI

GOSPIĆ - Dožupan ličko-senjski Milan Krmpotić, priredio je povodom današnjeg Dana dobrovoljnog darivanja krvi prijam za čelnike županijskog Hrvatskog Crvenog križa.
Na prijamu su uz čelnike gradskih i općinskih organizaciji bili Tihomir Šimunić i Vlado Brkljačić, predsjednik i ravnatelj županijske organizacije HCK, te višestruki davaoci krvi Fabijan Rupčić koji je krv dao 137 puta i Zvonko Kovačić sa 134 davanja krvi.
- Ovi ljudi postupaju humano i spašavaju živote. Dobro je što je sve više dobrovoljnih davatelja krvi i što se potrebe popunjavaju. Godišnje se prikupi preko tisuću doza krvi što podmiruje potrebe - istakao je na prijamu predsjednik Šimunić.
- Uvijek će biti bolesti i nesreća. Ovakva organizacija odražava ljudsku stranu čovjeka. Lijepo je čuti da ima dosta darivatelja krvi i možemo biti ponosni na vaš rad. Vi dajući krv, zapravo, dajete život - istakao je dožupan Krmpotić, zahvaljujući izasalanicima CK na svemu učinjenom.(MAČ)

Ličko-senjska Županijska skupština

SJEDNICA 15. STUDENOGA


Prvim izmjenama županijskog proračuna on će biti smanjen za 3,1 milijun kuna i iznosit će 64,7 milijuna kuna. Uzgoj morske pastrve preuzima druga tvrtka.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


8. studenoga 2012. u 14.50 sati

GOSPIĆ - Petar Krmpotić, predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije zakazao je 22. sjednicu za 15. studenoga i predloženo je 12 točaka dnevnog reda.
Nakon aktualnog sata, članovi Skupštine razmotrit će prve izmjene i dopune županijskog proračuna za ovu godinu koji bi trebao biti smanjen za 3,1 milijun kuna i iznosit će 64,7 milijuna kuna.
Zatim će uslijediti razmatranje i usvajanje niza odluka vezanih za financiranje školstva. Članovi skupštine razmotrit će i dati suglasnost za prijenos koncesije za uzgoj pastrve u moru. Naime, tom odlukom koncesija za korištenja mora u Lukovom Šugarju prenijet će se s tvrtke Jadran riba Karlobag na tvrtku Salmo- trota Čavle, čime će se nastaviti započeti tov pastrve u Podvelebitskom primorju.
Bit će razmotreno davanje novih koncesije za marikulturu na još nekoliko lokacija na području Velebitskog kanala kod Karlobaga i Senja. (MAČ)
sljepiDanašnji prijam sljepiuh u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić

Uz današnji Međunarodni dan bijelog štapa

DISKRIMINACIJA SLIJEPIH


Diskriminacija ima u obitelji, ali i na ulici, a udruga ima sve manje novaca za pomoć 208 članova.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. listopada 2012. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Na današnjem tradicionalnom prijamu u Ličko-senjskoj županiji dožupan Milan Krmpotić i dogradonačelnik Ivan Biljan primili su čelnike Županijskog saveza slijepih i slabovidnih koji danas ima 208 članova.
Čelnici Saveza, vlč. Jure Ladišić i tajnik Branko Ćujić govorili su o radu.
- Danas je u Zagrebu prosvjed pred Vladom jer nam je uzela 24 milijuna kuna sredstava od lutrije. Jučer smo imali svetu misu u Oštarijama koju je predvodio naš predsjednik vlč. Ladišić. Bili smo iznenađeni nazočnošću lokalnih i županijskih čelnika s kojima smo obavili razgovor. Počesto smo diskriminirani u obitelji i na ulici. Nadamo se da će diskriminacije nestati - istakao je Ćujić, dodavši da su u teškoj financijskoj krizi i da je Županija značajno smanjila prihode.
Savez slijepih je osigurao donaciju od 30 tisuća kuna i za božićne blagdane najpotrebitiji će biti darivani s paketima hrane vrijednim 400 kuna. Od grada Gospića očekuju pomoć za nabavku programa za čitanje kako bi se pomogle dvije učenice u Klancu.
Ivan Biljan je pohvalno govorio o njihovom radu i istakao da je 50 tisuća kuna iznos s kojim će Gospić pomoći njihov rad ove godine.
- Svjesni smo problema koje vi imate. Društvo mora sve poduzeti da čovjek umno i duhovno prevlada fizički hendikep. Vodi se rutinska politika i trebat će nova legislativa. Pomoći ćemo vas sa 65 tisuća kuna, nadajmo se boljoj situaciji u narednim godinama. - rekao je dožupan Krmpotić, i predložio da Gospić bude prvi grad koji će uz zvučne semafore postaviti i prometni znak bijelog štapa. (MAČ)

SREDIŠNJA PROSLAVA MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA
ZA BISKUPIJU GOSPIĆKO – SENJSKU BISKUPIJU

NOVE SPOZNAJE O SLIJEPIMA

 

Piše Branko Ćujić

OŠTARIJE - Jučer je održana svečana proslava obilježavanja međunarodnog Dana bijelog štapa, simbola slijepih osoba u Oštarijama za Gospićko – senjsku biskupiju.

Proslava je obilježena svetom misom koju je predvodio don Jure Ladišić dušebrižnik za slijepe i slabovidne osobe u Biskupiji. Misa je održana u župnoj crkvi uz koncelebraciju mjesnog župnika popa Ante Luketića. Mjesna crkva bila je popunjena do posljednjeg mjesta vjernicima iz Oštarija i članovima Udruge slijepih iz Ogulina. Na početku svete mise vjernicima se obratila tajnica Udruge slijepih Ogulin Zvjezdana Jurjević govoreći im o radu udruge i Danu bijelog štapa. Naglasila je da se međunarodni Dan bijelog štapa u Hrvatskoj obilježava od 1996 godine kada je Hrvatski sabor donio odluku na temelju Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Zatim se vjernicima obratio Branko Ćuić, tajnik Društva slijepih i slabovidnih Ličko – senjske županije koji je vjernicima govorio o životu slijepih nekad i danas. Naglasio je da je Gospodin Naš Isus Krist svojim poslanjem doprinio da se invalide počnu tretirati kao društveno prihvatljive i korisne osobe, te da zahvaljujući kršćanskoj nauci o danas osobe s invaliditetom uživaju blagodati koje nisu nekad ni sanjali.
Don Jure vrlo nadahnuto je propovijedao o invalidima i Godine vjere koja je započela upravo na današnji dan. Vlč Ante Luketić pročitao je poslanicu biskupa gospićko – senjskog vjernicima.

Uz veliki broj vjernika svetoj misi nazočio je župan karlovački Ivan Vučić, zamjenici gradonačelnika Grada Ogulina Tone Radočaj i Vladimir Kubelka, te načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević.

Po završetku svete mise vjernici su pljeskali jer su doživjeli jednu svetu misu koja im je proširila spoznaje o drugačijim osobama koje žive u njihovom okruženju. Nakon svete mise nekoliko vjernika mi je reklo da je iz don Jure Ladišića progovarao sam Sveti Duh i da ih je to oduševilo. Pop Ante Luketić je upriličio je mali domjenak za članove Udruge slijepih i uvaženih gostiju u župnom stanu.

JESEN U LICI

REZULTATI OCJENJIVANJA KVALITETE MEDA, RAKIJE I SIRA


Objavljujemo službene rezultate ocjenjivanja domaćih proizvoda.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


9. listopada 2012. u 12.15 sati

 

OCJENE U PDF_u

likovni

Jesen u Lici i mladi

DJEČJE RADIONICE

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. listopada 2012. u 20.10 sati

Piše Danijel Čorić

GOSPIĆ - Drugu godinu zaredom na poziv organizatora, Ličko-senjske županije na Jeseni u Lici sudjelovala je i Udruga Otvoreni atelier  iz Zagreba koja djeluje u Karlobagu.
Udruga, koju vode Marina i Sergije Mihić, svojim projektima aktivno djeluje na području likovnog i umjetničkog stvaralaštva s ciljem razvijanja i unapređivanja umjetničkih programa, likovnih simpozija i radionica, osobito za djecu i mlade. Posebno se bavi obnovom i očuvanjem kulturno-povijesnog nasljeđa, ali i ostalim aktivnostima koje su vezane uz ostvarenje ciljeva kulturnog i umjetničkog razvitka grada Karlobaga, Ličko-senjske regije i šire.
Jedan od projekata Udruge su i likovne radionice za djecu koje se unazad nekoliko godina održavaju  svako ljeto u Kalobagu. Prošle godine radionice su vodili afirmirani umjetnici, no ove godine Mihići su odlučili proširiti svoju suradnju sa Odjelom za nastavničke studije u Gospiću te su pozvali studente: Mariju Paušić, Lorenu Vuković, Tamaru Lujić i Danijela Čorića da vode radionice i time obogate svoje dosadašnje znanje i iskustvo za buduću profesiju. Na radionicama su sudjelovali učenici OŠ dr. Jure Turića iz Gospića koje je organizirala karlobaška učiteljica Verica Jelinić, dugogodišnja članica Udruge, u suradnji s učiteljicom Anom Niškić.

likovni

Radionice su se odvijale u dvije grupe. U prvoj grupi studenti su radili tehnikom kolaža (vjetrenjače, drveće i ruže), dok je druga grupa imala radionicu Arheolozi koju je vodio Sergije, u kojoj su djeca najprije u pijesku tražila komadiće koje su kasnije spajali u cjelinu. Radionice su završene izložbom radova. Nakon manifestacije radovi će biti izloženi u školi.

 


likovni

drugi dan
Članovi HKUD-a Perušić nastupili su drugog dana Jeseni u Lici 2012./Snimo © Marko Čuljat agencija Lik@ press Gospić
drugi
Jaužna Ivana Crnkovića Pavenke iz Kutereva/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić

Jesen u Lici 2012. - drugi dan

I IZLAGAČI SU JAUŽNALI


Izložba je po svemu sudeći jadno medijski popraćena, jer Lika, nažalost, nikome nije interesantna pa ni Ličanima urednicima u nikim redakcijama.

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


7. listopada 2012. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Drugog dana ovogodišnje 14. po redu izložbe Jesen u Lici jenjala je jučerašnja gužva s otvaranja. Lakše se disalo, odnosno lakše se i bolje vidjelo što je to svega izloženo iz Hrvatske i nekoliko susjednih država kojima je već nekoliko godina stalo da se pokažu i u Lici.
Lički šumari imali su svoj štand u posljednjoj zelenoj oazi nekadašnje gospićke place, odnosno Trga Stjepana Radića gdje je dječje igralište. Izložili su dio svoje proizvodnje, i to one rasadničarske iz Rasadnika Vujnović brdo u Gospiću. Izložili su sve moguće veste crnogorice, ali i ukrasnog grmlja koje se sve više sadi oko novih kuća kako u Gospiću tako i okolici. Nažalost nije bilo najavljenih lovačkih trofeja iz kataloga Izložbe za koju jedan šumar nije ni znao danas kada smo ga priupitali di su ti rogovi i kožurine od pobijene divljači.
Briks je i danas nudio kiselinu, a Tušak više kolača neg' kruva, a bilo j' svega u izobilju ka' i konkurencije iz drugih krajeva. Jedna baka iz Cerja tila je uzet edan cili obiteljski kruv dugačak priko metra. Međutim kada je bačen na vagu bij' j' težak mam dvi kile, uzela j' samo polak.
- Znate uzimamo vam mi kruv svagdi, a i misi se u kući jer ga kod nas nema za kupit - zbori baka, govoreći da je i ona iz Ričica.
Pekara, odnosno Prva lička tvornica kruha Tušak, koja je tvornicu kruva napravila u gospićkoj poslovnoj zoni, danas je nudila posititeljima 12 vrsta kolača i četiri vrste kruva i to bilu peku, obiteljski, a 'edan je bija dugačak mam dva metera i težak priko sedam kila, te mišani raženi i kukuruznu pogaču.
U velikačkom šatoru edan je medvid džaba grlija posititelje, a tekar posli smo vidili da je to bila edna štanja ženska plavuša nigdi iz Europe koja onorarno, odnosno džaba, radi u Kuterevu s medvidima kod unoga Pevenke. A on bidan, valjda j' slabo doručkova kod kuće pa je mora jaužnati i vatija se nožine i slaninčine, smočija je, jadan bija, fafarone, a uz to se ide kapuletina.
Vidili smo što j' napravila i likovna kolonija koju je vodija slikar Sergije Mihić iz Baga. Niki štandovi su bili poluprazni jer je svašta toga ova dva dana prodavano ili poklanjano u Gospiću.
Kroz podne na pozornicu, koju su podigli Karlovčani, sjatili su se članovi KUD-a Perušić, koji je inače najstariji u ciloj Liki. Ma ljudi moji, kada su uni zasvirali i zaplesali drmež stejdž se skorom strušija pod njima i njijovim nogama koje su letile ka lude i tabanale po podu da j' sve zvonilo kaj svi vrazi. Brpojna publika koj j' bila na političkim stocima bila je više neg oduševljena. Nažalost, niko iz publikuma se nije ufatio u kolo jer je to za nji špansko selo i blejali su ka tele u šarena vrata otvoreni ustiju iznenađeni dinamikom ličkog folklora i narodnih nošnji koje je pridvodila nika Marinka.
Dok smo snimali suvi drinak koji je dobro rodija šlapama i cokljama OPG Majetić, a u podnožju su bili razni imberi zasmeta nas je edan poznanik.
- Ma reci Ti meni, jučer su ode bila mam dva ministra, a u Dnevniku HTV-a o tome ni slovca - reče un.
Nismo mu imali što objašnjavati, ta njegova primjedba najbolje govori o Jesni u Lici, regionalnoj izložbi koja za nas ima velikački značaj, al ne i za nike urednike po nikim televizijama i novinama. Briga nji' za ovaj pedalj Rvacke jer ode nema ni čitatelja, a ni gledatelja koji bi im barem ništo značili financijski. Nema vajde ni od toga što su čak i glavni urednici iz Like, fale se da su Ličani, rođeni u Lapcu, Gospiću, Otočcu, nema vajde ni od komentatora koji su također Ličani, ne podritlom neg' rođenjem. Brzo su svi uni zaboravili ovaj dični i ponosni kraj, čak ga se i srame, ne znaju divan svojim matera očevi, baka i didova, i taje da su iz - Like te neke vukojebine u kojoj se, kako je to pisala edna novinarka (J. B.) u omladinskim novinama, vrata otvaraju sikirom, a svitlo pali nugom. E baš ti i taki provode organiziranu medijsku blokadu protivu Like i Ličana.
Za te stereotipe o Lici odnosno Liki i Ličanima sami smo krivi. Naime, niko se od današnji čelonja ne trudi okupiti ljude zvane Ličane da nešto organizirano naprave na svoj zavičaj, a da se ne gleda nika stranačka, i , ne daj bože, virska pripadnost. Zbor toga Lika je danas edina regija, ne smim reć' županija, da ne uvridim Senjane i Novljane une iz Novalje a ne iz Novog, koja nema svoje radio stanice, nema svoje televizije, a nema čak ni novina koje su nekada izlazile samo pola stoljeća. Nikidan je ostala i bez štamparije one koje se nekada zvala Ognjen Prica, pa Ličke novine pa kada je pohrvaćena zvala se Tiskara, pa se sada nikako ne zove jerbo je - nema ka ni nikakvog MOL-a. Kako onda da neko zna za kosinjsku tiskaru iz tamo neke live godine u kojoj je 22. veljače 1483. tiskan Kosinjski misal po zakonu rimskog dvora.

RAZDRAGANI LIČANI I LIČKULJE NA
JESENI U LICI

 

fejshttps://www.facebook.com/marko.culjat/posts/457762274267334

fejshttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=452726841445257&set=a.204007519650525.71360.203760166341927&type=1&comment_id=1577063

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=453206901397251&set=a.204007519650525.71360.203760166341927&type=1&comment_id=1577545

drugi
Ove su lipojke grlile posjetitelje izložbe u Gospiću

drugidrugi

bihać
Bihaćki suveniri od tise

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ LTVG-A
NA JESENI U LICI:

LIČKA JAUŽNA

PEKARA TUŠAK D.O.O GOSPIĆ NA JESENI U LICI

FEJS https://www.facebook.com/marko.culjat/posts/481771891844438

 

jul Panoramski snimak jeseni u Lici iz velikog šatora/© Marko Čuljat agencija Lik@ press Gospić
jul
Kolić, Jakovina, Maras i Jurković kucnuli su se u znak otvaranja Izložbe i drmnuli šljivovicu

tušak
Štand pekare Tušak iz Gospića

jul
Detalj štanda Hrvatskih šuma Gospić

jul
Niki su bili ćaći na ramenima da bi bolje vidili okolo sebe i ponešto grickali ka štoj to običaj bio na svakoj placi u Gospiću
jul
Uzvanici trenutak prije početka otvaranja Jeseni u Lici

14. Jesen u Lici

LIKA JE BISER U HRVATSKOJ


Prvi je put na izložbi preko 300 izlagača. Za deset godina Lika je utrostručila izvoz. Ostvareno gotovo dva milijuna noćenja u tirizmu.

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


6. listopada 2012. u 14.15 satisati

GOSPIĆ - 14. po redu izložba Jesen u Lici ovog je vikenda okupila preko 300 izlagača i tisuće zainteresiranih posjetitelja i kupaca domaćih proizvoda.

- Ova je izložba postala značajnim događajem koji predstavlja Ličko-senjsku županiju koja svoj razvoj može temeljiti na vlastitim prednostima i doprinijeti razvoju Hrvatske - rekao je na otvaranju Jeseni u Lici Milan Kolić, gradonačelnik Gospića.
- Izložba je potvrdila status najposjećenije izložbe regije. Posljednjih godina u Ličko-senjskoj županiji povećava se broj poduzeća i raste zaposlenost koja je za deset godina smanjenja za 23 posto. U tom periodu izvoz je utrostručen. Na našem području registrirano je 5300 poljoprivrednih proizvođača, 14 zadruga, 16 udruga i jedan klaster. U turizmu je 33.800 postelja i ostvaruje se 1,7 milijuna noćenja - istakao je ličko-senjski župan Milan Jurković i zahvalio ekipi koja je organizirala prvu izložbu.

Na otvaranju Jeseni govorila su i dva aktualna ministra hrvatske vlade obadvojica ličkog podrijetla što su s ponosom danas isticali i oni sami, ali i domaćini.
- Tržište hrane uvijek raste, siguran sam da ćemo u tom području napraviti veliki iskorak jer Hrvatska ima prirodne predispozicije - istakao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, čija je majka iz Lovinca od Sekulića i Mataića iz Svetog Roka.
- Ovo je bogatstvo, Lika mnogo toga može proizvesti. Lika je biser u Hrvatskoj i to ćemo slijedeće godine predstaviti i u Europi. Naše je ministarstvo ove godine osiguralo šest milijuna za poticaje, iduće će godine biti i više uz sredstva iz EU. Možemo biti sretni s ovime što imamo u Hrvatskoj i u Lici. Bit ću neuspješan ministar ako na kraju mandata u Lici ne bude više poduzeća i više zaposlenih - istakao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta prenoseći pozdrave Vlade RH, dodajući da je rođen u Zagrebu, ali da su mu djedovi u Lici i da jedva čeka da mu djeca porastu pa da ih upozna s Likom.kola Ličkom metropolom je još za magle proša fijaker s konjima Mate iz Smiljanske ulice a vozija j' Ličkulje u narodnim nošnjama

fejs https://www.facebook.com/photo.php?fbid=452726841445257&set=a.204007519650525.71360.203760166341927&type=1&theater

jul
Orginalni logotip Izložbe u kreaciji profesora i kipara Josipa Starčevića koji je izrađen na gubi koji bi mogao biti i službeni znak Izložbe zbog svoje orginalnosti koji rijetko tko iskazuje u ovakvom obliku. Starčević inače izlaže na našoj galeriji Ličkih slikara.
dasa
Ove Jeseni štand je imala i slikarica Ivana Dasović Dasa iz Smiljana koja inače izlaže na našoj galeriji Ličkih slikara


mliko
Ka' što j' i obeća' gospićki obrnik Nikola Baričević Briks u rukatki je donja kiselinu koju se moglo provati do mile volje.

jul
Dok su drugi fatali ministre mi smo ufatili slikara Stipu Golca i biskupa Milu Bogovića

jul
Štand OPG Svetić (MILKAN) s curetkom i imberom

Lički kauboj: Ifam i njegovi konjovi i kola

 

kapa
Razdragani gospićki rvači uoči značajnog meča/ © Marko Čuljat agencija Lik@ press Gospić
 

priprema

Tete iz vrtića uređivale su maskotu izložbe

Jesen u Lici

LIČKI HRVAČI ODUŠEVLJENI

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 20121. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Predvečer smo prošetali po gospićkoj staroj placi, odnosno današnjem Trgu Stjepana Radića gdje će se ovaj vikend ponovno - placariti, odnosno trgovati. Naime, večeras je dosta od nekoliko stotina izlagača koji će sutra osvanuti u ličkoj metropoli već postavilo svoje štandova. Ifan je izložio svoje konje i kola, bilo je zidnih satova ali i jelenskih rogova lustera iz Slavonije, izloženi su ručni radovi iz Perušića.
Među štandovima susreli smo oveselu grupu mladića. Jedna se izlagačica raspitivala da li su vojnici, pa se iznenadila kada su joj rekli da su oni - hrvači. Bili su to pripadnici gospićkoh hrvačkog kluba koji će se sutra natjecati u prvoligaškom meču. Na glavi Bože Starčevića bila je crljenkapa i svi su je počeli probaviti i pogledavati. Bože je ubrzo kupio i kopice.
 

jesen

U susret novoj Jeseni u Lici

IZLOŽBA 6. I 7. LISTOPADA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2012. u 22.45 sati, nadopuna 21. rujna 2012. u 18.10 sati

GOSPIĆ - Ovogodišnja tradicionalna 14. po redu izložba Jesen u Lici bit će 6. i 7. listopada na staro/novom mjestu na Trgu Stjepana Radića.
Izložbu organizira Ličko-senjska županija a prošle je godine okupila 285 izlagača s područja Ličko-senjske županije, 17 hrvatskih županija i tri zemlje iz regije - Bosna i Hercegovina, Mađarska i Srbija. Izložbu je u dva dana posjetilo preko 30.000 posjetitelja.
Cilj manifestacije Jeseni u Lici je prezentirati tradicijske proizvode i proizvodne potencijale malih poduzetnika ovog kraja te pojačati razmjenu i tržište domaćih proizvoda. Manifestaciju tradicionalno upotpunjuju prezentacije turističkih potencijala ovog kraja, izložbe umjetničkih radova i etnografskih zbirki s ovog područja, prezentacije starih zanata i demonstracije izrade nekih autohtonih proizvoda te nastupi kulturno-umjetničkih društava. Vrijednost ove manifestacije prepoznata je i priznata diljem Hrvatske i izvan njenih granica. Zbog svog značaja ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih i stranih izlagača i posjetitelja, čime ona postaje nezaobilazno odredište za sve one koji vole Liku, koji prepoznaju njenu ljepotu i jedinstvenost, ali i one koji ju žele bolje upoznati.
Zanimljivo je da na izložbu, koja je već postala i veliki sajam, da ne kažemo velesajam, stižu Ličani iz svih krajeva Hrvatske pa i iz bijelog svijeta. Iz Zagreba je proteklih godina vozio ili posebni vlak ili posebni autobus. (MAČ)
0=0=
Danas je župan Milan Jurković sa suradnicima održao konferenciju za novinare i najavio izložbu Jesen u Lici čiji su organizatori Ličko-senjska županija, Razvojna agencija Lira, a suorganizator Grad Gospić.
- Druga je godina da se izložba održava na Trgu Stjepana Radića i u subotu će biti dva sata duže, odnosno od 10 do 19 sati i u nedjelju od 10 do 17 sati na ukupno preko 4500 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora - istakao je župan Jurković, dodajući da je danas zadnji dan za prijave i da ih je pristiglo 240.
Uz već tradicionalna događanja prezentacije starih zanata - pečenje rakije, tkanje, izrada grnčarije, pletenje, predenje i slično ponovno će šumari imati svoj štand, a bit će i likovna radionica Udruge Otvoreni atelijer iz Karlobaga. Dodijelit će se nagrade za najbolje rakije, sireve i medove.
U kulturno-umjetničkom programu sudjelovat će 11 KUD-ova. Stižu Vinkovački mališani, a nastupit će puhači i mažoretkinje Gospića. U subotu, prvog dana, 6. listopada, nastupaju Bosutski bećari iz Vinkovaca, a u nedjelju 7. listopada Likote.
Iz Zagreba ponovno doze vlakovi Hrvatskih željeznica. Za sve zainteresirane posjetitelje bit će organiziran besplatan prijevoz s autobusnog kolodvora do Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu gdje će biti i snižena ulaznica na samo 20 kuna.
U subotu navečer bit će dodijeljene nagrade najboljem gostujućem izlagaču, te za najbolji nastup proizvođača i za najbolji etno nastup. Bit će i modna revija i predstavljanje košarice suvenira.
- Zadovoljstvo mi je kada se nađem s kojim kolegom županom ili ministrom i kada oni hvale našu izložbu. Ove godine očekujemo i dolazak predsjednika Ive Josipovića- rekao je na kraju tiskovne župan Jurković.
jesen Jedan od izlagača od samih početaka je i gospićki poduzetnik Nikola Bričević Briks/© Marko Čuljat agencija Lik@ press Gospić

 

jesen
Datalj s današnje konferencije za novinare


OČEKUJE SE DOLAZAK PREDSJEDNIKA IVE JOSIPOVIĆA.

gospić Župan Jurković (prvi s desna) sa zamjenicima bio je u prvom redu/Snimio ©Marko Čuljat

21. sjednica Skupštine Ličko-senjske županije u Gospiću

PRODUŽIO SE AKTUALNI SAT


Za novog načelnika policije jednoglasno Ante Podnar iz Gospića.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2012. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Točno ka' urica, u 11 sati, započela je radom 21. sjednica Županijske skupštine kojom je predsjedavao Petar Krmpotić. Kao što je uobičajeno počela je aktualnim satom koji se danas nešto produžio.
Prva pitanja postavio je Mile Miškulin (SDP). Njega je zanimala sramotna lista poreznih dužnika na kojoj se nalaze i prodana poduzeća u Gospiću. Pošto je naveo da je u požaru izgorjelo 1560 hektara pazariške i kosinjske šume ustvrdio je da su vatrogasne zemne i zračne snage prije vremena napustile požar, a nebeske su kasno stigle. Miškulin je očekivao da će se na dnevnom redu naći i odluka o prijevozu učenika, jer na njegovom području ima sela gdje dolaze dva autobusa. Jedan vozi djecu u Klanac, a drugi u Gospić, pa ga je zanimalo tko to sve plaća jer je klanačka škola s malo đaka.
U odgovoru Miškulinu na prvo pitanje župan Milan Jurković je rekao da ti porezi nisu županijska briga. Za požare je rekao da svim vatrogascima treba odati priznanje za naporan posao koji su obavili tijekom ljeta i da treba osuditi podmetače i izazivače požara.
O prijevozu učenika Miškulinu je odgovorio dožupan Ivica Mataija. On je istakao nadu da će prijevoz uskoro biti dogovoren i da će za roditelje biti besplatan. Problem je i trošak prijevoza nastavnika koji mjesečno iznosi 150 tisuća kuna. Organizacija prijevoza u gospićkim osnovnim školama je u gradskoj nadležnosti jer im je Grad i vlasnik.
- Raduje nas što je u Ledeniku jedan učenik za osnovnu školu. Za njegov prijevoz za prvo polugodište treba osigurati 75 tisuća kuna. S jedne strane smo radosni zbog povratka života u to selu, a s druge strane velike su obveze. Jedan roditelj u Mogoriću odlučio da mu djeca idu u školu na Udbinu, a ne u Gospić, i nema pravo na prijevoz. Dodijelili smo mu jednokratnu financijsku pomoć. Problemi Like ne mogu se rješavati po obrascima za druga područja. Tu imamo zajedničku odgovornost - rekao je Mataija.
Stipe Ćaćić (HNS) je izlazeći za govornicu rekao da je odustao od zahtjeva za označavanje kuće dr. Ante Starčevića jer će na proljeće biti smjena vlasti, ali je pitao župana da li je spreman za gradnju hidro-energetskih objekata u Kosinju kako se ne bi ponovile greške iz gradnja autoceste. Predložio je i posebnu tematsku sjednicu.Ćaćića je zanimalo da li se iz drugih županija dovozi smeće u Liku.
- Od označavanje Starčevića ja neću odustati. Posao je povjeren turističkoj zajednici i ako to ona ne uradi uradit će Županija i označiti spomen-dom dr. Ante Starčevića - odgovorio je dožupan Mataija Ćaćiću.
- Vi još morate dvadesetak godina odrastati da bi preuzeli vlast - otpovrnuo je Jurković Ćaćiću na drugo pitanje i dodao da su gradnju u Kosinju tražili od svih vlada i da je ona ucrtana u prostornu dokumentaciju.
- Želim vjerovati da Kosinj II ide u ožujku, želim vjerovati da će se do tata riješiti građevinska dozvola, imovinski odnosi, arheološka istraživanja i sve drugo kako bi se gradilo. Ličko-senjska županija daje punu podršku gradnji hidroelektrane u Kosinju - istakao je župan Jurković, dodajući o smeću da se možda na Udbinu dovozi salonit što je potvrdila i nadležna pročelnica Katica Prpić.
Naime, na Udbini je izgrađene i uređena posebna kaseta na smetlištu u Ćojluku za privremeno odlaganje salonita koji se skida s krovova jer je otrovan.

gospić

 


Na kraju je dva pitanja postavio i Tomislav Zrinski (SDP). Prvo se pitanje odnosilo na asfaltiranje 11 kilometara ceste između Čanka i Bunića, a drugo zašto nije proglašena elementarna nepogoda i za Donji Lapac.
- Sve ceste smo radili prema prioritetima koje su utvrdili u lokalnoj samoupravi. Elementarnu nepogodu sam proglasio temeljem zahtjeva Maria Barkovića, otočkog gradonačelnika što nisam imao pravo odbiti. Od nadležnih službi sam tražio da provjere stanje i na drugim područjima. Iz Gospića je stigao odgovor da čekaju procjenu štete. Iz Lapca nije bilo zahtjeva - rekao je Jurković.
Nakon toga Zrinski je ustvrdio da dopis nije ni stigao u Lapac i zatražio je da se sve to provjeri.
U daljnjem radu članovi Skupštine su jednoglasno prihvatili prijedlog i dali pozitivno mišljenje da se za novog načelnika Policijske uprave u Gospiću imenuje Ante Podnar, višegodišnji policijski radnik i nekadašnji rukovoditelj te jedan od desetak magistra kriminalistike u cijeloj državi.
Članovi Skupštine razmotrili su i brojna izvješća o radu zdravstvenih ustanova, odluku o osnivanju Ličke ljekarne u Gospiću, polugodišnji obračun proračuna, sveukupno 24 točke dnevnog reda.

 

 

gospić Milan Miškulin (SDP) često je izlazio za skupštinsku govornicu

Tragom pitanja na Županijskoj skupštini

"POVUČENA" 33 EUROPSKA MILIJUNA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2012. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Na posljednjoj sjednici Skupštine Milan Miškulin (SDP) se interesirao i korištenju europskih fondova.
Za iduću sjednici pismeni odgovor je stigao iz Lire i vidljivo je da su europska sredstva korištena za sedam projekata koji su ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna. U tome vanjsko sufinanciranje sudjeluje s 33,3 milijuna kuna.
Prema analizi kapaciteta za korištenje europskih fondova na županijskoj razini Instituta za međunarodne odnose Ličko-senjska županija se s 13 eura po stanovniku nalazi na 11. mjestu po ukupno ugovorenim sredstvima.
Nekoliko projekata je u provedbi u vrijednosti 28,2 milijuna kuna. U tim projektima su Lunjski vrtovi maslina, turistička valorizacija kulturno-povijesne baštine i javne infrastrukture Parka Nehaj i kanalizacija u naselju Trbušnjak te izgradnja komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni Udbine.

CALCIT IMA PAPIRE, SMEĆE S PRIVREMENIM PAPIRIMA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2012. u 7.50 sati

GOSPIĆ - Tomislava Zrinskog (SDP) zanimali su papiri za slovensku tvrtku Calcit u Gospiću, o čemu je pismeni odgovor stigao iz Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo.
Investitor Calcit Lika d.o.o. Ličko Lešće ima urednu lokacijsku dozvolu za proizvodnju kalcij - karbonatnih punila, a sastavni dio papira čini i elaborat zaštite okoliša.
Iz istog Odjela stigla je i informacija da Gradsko komunalno društvo Komunalac d.o.o. Senj ima privremenu dozvolu za gospodarenje otpadom na rok od 1. srpnja do 30. lipnja 2013.
 

Zakazana sjednica Županijske skupštine u Gospiću

OČEKUJE SE POZITIVNO MIŠLJENJE ZA NAČELNIKA POLICIJE


Kandidat za načelnika policije je Ante Podnar koji već godinama radi u gospićkoj policijskoj upravi.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2012. u 12.00 sati

GOSPIĆ - Petar Krmpotić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije 21. sjednicu zakazao je za 13. rujna u 11 sati u gradskoj vijećnici u Gospiću.

Na dnevnom redu su 23 točke, a prva je nakon aktualnog sata, davanje mišljenja o kandidatu za novog načelnika Policijske uprave ličko-senjske. Mišljenje je zatražio MUP prije imenovanja kandidata koga su izabrali, a to je Ante Podnar (43), višegodišnji radnik u istoj upravi. Očekuje se da će skupštinari dati pozitivno mišljenje za novog načelnika koji je već nekoliko puta bio načelnik odjela, a i nositelj je više državnih odličja.
Više točaka dnevnog reda bit će posvećeno problematici zdravstva u županiji.

podnar
Ante Podnar

zz
Zgrada Doma zdravlja u Gospiću/Snimio ©Marko Čuljat Lika press Gospić

U susret sjednici Županijske skupštine

GOMILANJE GUBITAKA U DOMU ZDRAVLJA GOSPIĆ


Predloženo je izdvajanje ljekarničke djelatnosti, pedijatar počeo raditi. Gospićki Dom najveći gubitaš s manjkom od 13,4 milijuna kuna.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2012. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Članovi Županijske skupštine već su dobili materijal za sjednicu koja je zakazana za 13. rujna. U tim materijalima su i izvješća o radu svih zdravstvenih ustanova na županijskom području.

Veći dio ustanova posluje pozitivno osim domova zdravlja u Gospiću i Otočcu.
- Radi se o višegodišnjim gubicima Doma zdravlja u Gospiću u iznosu od 13,4 milijuna kuna, i većinom se odnose na dug dobavljačima za lijekove. Ove je probleme ranijih godina saniralo nadležno ministarstvo. U Gospiću su povećani problemi privatizacijom primarne zdravstvene zaštite, a javio se i višak administrativnog osoblja - kaže Ivica Mataija, ličko-senjski dožupan zadužen za društvene djelatnosti.
Gospićko dom zdravlja ljetos je blokirala Oktalfarma zbog dugovanja za isporučenje lijekove i pristali su na deblokadu pod uvjetom da se restrukturira sustav koji stvara gubitke. Zbog toga je pred članovima Županijske skupštine i prijedlog o osnivanju nove tvrtke Ličke ljekarne.
- Ličke ljekarne bi se osnovale od ljekarni u Gospiću i Perušiću, s ciljem da se prošire na cijelo županijsko područje. Neće biti novog zapošljavanja, osim jednog farmaceuta za što je već ranije raspisan natječaj. Ostatak Doma zdravlja će se morati reorganizirati. Analize pokazuju da će Ličke ljekarne poslovati pozitivno unatoč postojećem dugu koji će preuzeti. Osim toga očekujemo da će u sanaciji gubitka sudjelovati i Ministarstvo zdravlja - kaže Mataija. ljekarna
Ljekarna Doma zdravlja u Gospiću

Saznajemo

NOVE DOKTORICE

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2012. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Gotovo od osnutka Ličko-senjske županije posvećuje se posebna briga mladim kadrovima. U periodu od 1995. do proljeća 2004. Ličko-senjska županija dodijelila je 216 stipendija. Tri studenta dobila su rektorove nagrade. Nakon 2007. godišnje je dodjeljivano po 70 stipendija.
Dosta diplomaca već se vratilo i radi negdje na županijskom području. Od dožupana Ivice Mataije saznali smo danas da je nedavno medicinu završilo čak pet studentica: Darija Čubelić, Josipa Kovačić, Nataša Margaretić, Milana Pezelj, Sonja Ilijevski i Kristina Rukavina.
Sve one očekuju posao u ličko-senjskom zdravstvu za čije su potrebe i stipendirane (MAČ)
Zanimao nas je i rad pedijatrijske ambulante u gospićkom domu zdravlja na što nas je upozorila i jedna naša čitateljica.

Na obavijest
od 12. listopada 2009. o davanju koncesije za tu djelatnost u Gospiću javila se dr. Nevenka Stanišić Ille koja je u travnju ove godine zatražila sporazumni raskid ugovora o koncesiji za pedijatrijsku ambulantu. Da bi se udovoljilo potrebama angažirani su liječnici opće prakse iz Gospić te sve tri pedijatrice iz Opće bolnice Gospić. Krajem lipnja ove godine raspisan je i natječaj koji još nije zatvoren za pedijatra u Gospiću. Međutim nitko se nije javio. -

Zbog toga
je Dom zdravlja Gospić početkom rujna potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s pedijatricom iz Otočca dr. Jadrankom Kazda Garković i koja je već počela raditi u ponedjeljak, dolazi i danas popodne, a radit će i jednu subotu u mjesecu - izjavio je za Ličke novine dožupan Mataija.

Saznajemo da
će ove jeseni biti riješen i privremeni smještaj pedijatrijske ambulante. Naime, ona će biti preseljena u novi objekt polikliničko-konzilijarne djelatnosti u Općoj bolnici koji je pri kraju izgradnje. Osim toga, na specijalizaciji pedijatrije nalazi se gospićka liječnica dr. Slađana Ratković, koja specijalizaciju završava idućeg ljeta. (MAČ)dr čubelić
Dr. Sandra Čubelić, bolnička pedijatrica, na poslu u gospićkoj ambulanti Doma zdravlja

fejs

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=440462189338389&set=a.204007519650525.71360.203760166341927&type=1&comment_id=1503525

https://www.facebook.com/marko.culjat/posts/219655704829972


kuruza
Suša je uništila i kukuruze u Gospiću/Foto arhiva ©Lika press Gospić

Odluka ličkog župana Milana Jurkovića

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZBOG SUŠE

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2012. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Popodne smo dobili priopćenje iz Ličko-senjske županije koje prenosimo u cijelosti:

Na temelju članka 6. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda („Narodne novine“, br. 73/97, 174/04) i članka 32. i 86. Statuta Ličko-senjske županije („Županijski glasnik“ broj 11/09, 13/09 - ispravak, 21/09, 9/10, 22/10 - pročišćeni tekst, 4/12), Župan Ličko-senjske županije dana 3. rujna 2012. godine donosi

O D L U K U
o proglašenju elementarne nepodgode izazvane dugotrajnom sušom na području grada Otočca te općina Brinje, Karlobag, Plitvička Jezera, Udbina i Vrhovine s pripadajućim naseljima i zaseocima.

Elementarna nepogoda suša uzrokovana je dugotrajnim razdobljem bez oborina, te je uzrokovala značajne štete u poljoprivrednoj proizvodnji i šumarstvu te smanjenje dotoka pitke vode do potrošača.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u «Županijskom glasniku» Ličko-senjske županije.

 

VIDEO ZAPIS O SUŠI LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ
LTVG - A

 

Prekogranična suradnja Gospića i Bihaća

NAKON SPORTA ARHIVA


Lički i krajiški sportaši prvi su obnovili i uspostavili kontakte, zatim gospodarstvenici, a od danas i arhivari. Očekuje se susret i političara i stvaranje euro regije.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

13. srpnja 2012. u 13.10 sati

GOSPIĆ - U županijskoj palači danas su bili neuobičajeni gosti, izaslanstvo Unsko-sanskog kantona iz Bihaća. Dobrodošlicom ih je dočekao ličko-senjski dožupan Ivica Mataija, koji je inače i ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću.

Iz Bihaća
je stiglo izaslanstvo u kome su bili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Dario Jurić, ministar zdravstva i socijalne politike Amir Murić, Ferid Mulić, predsjednik kadrovske politike Vlade Unsko sanskog kantona i Fikret Midžić, direktor Arhiva. S druge strane su nazočili, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Dražen Jurković, tajnica Ličko-senjske županije Ankica Blažević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Valentina Bublić, Stipe Ćaćić, tajnik Županijskog sportskog saveza i glasnogovornica županije Ivana Tomaš.
Prekograničnu suradnja ovih regija prvi su započeli sportaši Igrama prijateljstva koji su i u staroj državi surađivali i razvijali međurepubličke prijateljske odnose. Te igre su dobile status međunarodnih je su u njih uključeni i Slovenci i Mađari. Bišćani su bili i redoviti na prijeratnim Okama u Divoselu i na sletu Bratstva i jedinstva. Nakon sportskih uslijedio je dolazak bihaćkih gospodarstvenika na tradicijsku izložbu Jesen u Lici. Narod, ili po bosanski, raja, surađivali su na ovim prostorima tijekom više stoljeća te su i krvno vezani.
Čak dvojica izaslanika iz Bihaća imaju veze s Gospićem i okolicom. Jedan ima korijene u Širokoj Kuli, a drugi već pola stoljeća održava veze s jednom gospićkom obitelji. Suradnju su uspostavili i arhivi ove dvije regije, a danas su to i potvrdili potpisujući sporazum o suradnji između Državnog arhiva u Gospiću i Arhiva Unsko-sanskog kantona u Bihaću. Sporazum se temelji na bazi zajedničke želje i obostranog interesa da se nastave i dalje razvijaju tradicionalno dobri i prijateljski odnosi i kulturna suradnja. Tom prigodom gospićki DAG je dobio tri autorske knjige i nekoliko diskova na kojima su tisuće dokumenata iz doba Otomanskog carstva. Dobar dio tih dokumenata prije nekoliko dana je stigao iz Istambula u Bihać i mogao bi dobro poslužiti istraživačima ličke povijesti iz tog ropstva pod Osmalnijama.
Za očekivati je da će se nakon DAG-a kulturnoj suradnji pridružiti i neka druga kulturna lička institucija, jer ne treba zaboraviti d je nekoliko desetljeća prije rata u Bihaću redovni izlagan Lički likovni anale na kome su izlagali i bosanski autori.
Mataija je u uvodu istakao da su stvorene i prosvjetne veze i da Ličani idu studirati na jedan od fakulteta u Bihaću, a Bišćani bi mogli studirati na gospićkom veleučilištu koje radi po bolonjskom procesu i čije se diplome priznaju u Europi ili na učiteljskoj školi koja radi već gotovo cijelo stoljeće.
- Trebamo stvarati okvire za jednostavniju i lakšu suradnju na svim poljima - istakao je Mataija.
Od gostiju iz Bihaća čulo se da taj kanton koji ima 200 tisuća stanovnika, sveučilište s čak osam fakulteta, dvije bolnice s najsuvremenijom opremom, da se na magnet u bolnici ne čeka i da očekuju nogu generaciju uređaja. Zatim, da imaju interesa za korištenje zdravstvenih usluga u KBC-ima u Zagrebu jer im je Sarajevo udaljeno čak 350 kilometara i dosta novaca se troši na prijevoz. Zato će biti inicirana izmjena federalnih zakona o zdravstvu, ponudit ćemo i državljanima Hrvatske liječenje bihaćkom lječilištu. Naglašeno je da bi njihov Nacionalni park Una mogao ostvariti suradnju s NP Plitvička jezera i da bi mogli ponuditi zdravstveni turizam. Izaslanstvo je predložilo razvijanje suradnje i stvaranja uvjeta za stvaranje eoro regije tipa tri. Istakli su nedavni posjet poduzetnika Macole iz Korenice koji je iskazao interes za ulaganje u Bihaću i to u drvnu industriju.
bihać gospić

Potpisivanje sporazuma bihaćkog i gospićkog arhiva/ ©Marko Čuljat Lik@ press

OBILJEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2012. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje da će Ličko-senjska županija i Grad Gospić obilježiti svečanim programom Dan državnosti, blagdan kojim se obilježava 25. lipnja, dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.
Svečani program obilježavanja 21. obljetnice državnosti Republike Hrvatske upriličiti će se 23.lipnja / subota /  2012. godine
kako slijedi;
 1. u 7.00 sati svetom misom u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije
 2. u 7.45 sati  polaganjem vijenca i paljenjem svijeća  na bistu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata/ Trg Alojzija Stepinca /
 3.  u  8.15 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Spomen križ u Gradskom groblju Gospić.

Ličko-senjska županija

BESPOVRATNA POTICAJNA SREDSTVA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. SRPNJA 2012. U 13.20 SATI

GOSPIĆ - Upravni odjel za gospodarstvo Ličko-senjske županije raspisao je javni poziv za odobrenje bespovratnih potpora za poticanje razvoja udruga/zadruga na području Ličko-senjske županije. Županija će ove godine odobravati bespovratne potpore.
Osim toga, Županija će sufinancirat projekte udruga/zadruga sa sjedištem na županijskom području koji su namijenjeni poboljšanju proizvodnih uvjeta i promociji poljoprivrednih proizvoda. Sufinancirat će se 50 posto opravdanih troškova ili do 25.000,00 kuna po zahtjevu.
Upravni odjel za gospodarstvo objavio je i javni poziv za odobrenje bespovratnih potpora razvoju ekološke proizvodnje na području Ličko-senjske županije. Radi se o bespovratnim potporama razvoju ekološke proizvodnje. Županija će sufinancirati troškove stručnog nadzora i utvrđivanja sukladnosti poljoprivrednih gospodarstava koja na području Ličko-senjske županije prelaze ili su registrirana za ekološku proizvodnju.
Za projekte poticanja razvoja ekološke proizvodnje odobravat će se potpore u iznosu od 50 posto opravdanih troškova nadzora certificiranja, a najviše do 7.000,00 po zahtjevu. Rok za prijavu na oba javna poziva je dva mjeseca ili do iskorištenja sredstava.
Prijave se podnose Povjerenstvu za provedbu Programa mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje na području Ličko-senjske županije u 2012. i 2013. godini, putem propisanih obrazaca, a javni pozivi objavljeni su na web stranici Ličko-senjske županije, oglasnoj ploči Županije i oglasnoj ploči gradova/općina na području Ličko-senjske županije.
Više informacija o navedenom može se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Ličko-senjske županije i Razvojnoj agenciji Ličko-senjske županije – LIRA-i.

LALIĆ O ROMIMA

            Na temu problema Roma govorio je i zamjenik župana Nikola Lalić. On je bio nazočan tijekom boravka zastupnika Kajtazija i Pupovca u Lici, odnosno na Udbini i u Gospiću. Zbog paše stoke štete imaju svi na području Like, i Hrvati i Srbi i Romi koji su se legalno naselili ne nekim područjima.
- Radi se o nepoštivanju zakona od grupe ljudi romske nacionalnosti, štetu imaju svi na problematičnom području. Zauzet je stav da se u funkciju stave institucije sustava i uskoro će se to riješiti. Tijekom analize stanja Roma u Gospiću oni u ničemu nisu zaobiđeni, ali se slabo koriste mogućnostima. Tako se socijala koristi do maksimuma, a školstvo samo ono najosnovnije - rekao je Lalić.

POŠTE

Odgovarajući o zatvaranjima pošta župan Jurković je posebno naglasio da se radi o demagogiji Hrvatskih pošta koje naprosto ucjenjuju lokalnu samoupravu, a njihova obveza nije financiranje pošte.
Jurković je Miškulinu s govornice poručio da je na proslavi Dana županije mogao vidjeti tko je dobio nagrade i za povlačenje europskih sredstava, ali da će ipak dobiti i pismeni odgovor. Što se tiče stranačkog financiranja prije skupštine je potpisao virmanske naloge i sredstva će im sjesti do kraja mjeseca.

gospić Na brojna pitanja danas je odgovarao župan Milan Jurković/ © Marko Čuljat agencija Lik@ press

Aktualni sat Županijske skupštine u Gospiću

PITANJA POČELA I ZAVRŠILA SA SENJSKIM SMETLIŠTEM


Današnji aktualni sat zbog brojnih pitanja bio je nešto duži nego inače.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2012. u 19.40 sati

GOSPIĆ - I današnja 20. sjednica Županijske skupštine počela je aktualnim satom. Zbog brojnih pitanja skupštinara koji su u pravilu postavljali po tri pitanja. Sjednica je počela pitanjem Bruna Brozičevića, koji je potaknut člankom u novinama, o senjskom odlagalištu smeće u Sv. Jurju, a koje li slučajnosti, završila je pitanje, Tomislava Zrinskog, koji je na tu temu i progovorio danas u jednom dnevniku - od župana je tražio da zabrani odlaganje smeća na toj lokaciji.

Stipe Ćaćić je ponovno izrazio negodovanje što nema oznaka kuće dr. Ante Starčevića iako županijska turistička zajednica ima višak od 700 tisuća kuna. Predložio je županu da sazove sastanak stranačkih čelnika i da se razmotri problem odnosa s Romima o kome se piše na sve strane. Ćaćića je zanimala i gradnja nove elektrane u Kosinju, te primjena javnog privatnog partnerstva.
Milan Miškulin je pitao da li je točno da će se neke pošte zatvoriti i da li će rad pošte sufinancirati lokalna samouprava. Njega je zanimalo i korištenje sredstava iz predpristupnih fondova, a pitao je kada će biti isplaćene sredstva za rad stranaka.
Stanka Momčilovića je zanimalo korištenja šljunka iz majdana kod Udbine koji koristi Lika ceste iz Gospića.
Tomislava Zrinskog osim senjskog smeća zanimalo je da li će županija pomoći na uređenju ceste za Štrbački buk koji će biti zaštićeno područje, te da li Kalcit u Gospiću ima studiju zaštite okoliša.
Župan Milan Jurković imao je danas dosta posla, iako su neki vijećnici tražili i pismene odgovore.
- Brozičević je dobro konstatirao za otpad - to treba riješiti struka, a ane politika. Ministarstvo zaštite je do smjene ministrice Holy planiralo da se smeće odvozi van Like što je dobar potez. Hidroelektrana u Kosinju je jedan od najvećih projekata ne samo u Ličko-senjskoj županiji. Koliko se ne varam investicija je vrijedna oko četiri milijarde kuna. Želim da se prvi kramp u Kosinju zakopa već iduće godine - rekao je župan dodajući da će možda sazvati sastanak stranačkih čelnika na temu Roma. Na kraju je dodao da nije dobro da zastupnici i čelnici stranaka dolaze u Liku, a da se ne jave lokalnim čelnicima.
Što se tiče javnih privatnih partnerstva župan je izrazio sumnju da će biti nekih većih projekata jer i nema nekih većih poteškoća..

UDBINSKI MAJDAN

 

O Likacestama i korištenju pijeska na Udbini skupštinare je upoznao Dražen Peranić, županov savjetnik i predsjednik NO u Likacestama. Lika ceste imaju koncesiju na jedno istražno polje ali ga ne koriste. Polje je eksploatirano za gradnje autoceste kroz Liku, a i kasnije su ga koristili pojedinci. Likaceste su odustale od tog polja, ali ih je općina Udbina tužila za štetu od 400 tisuća kuna koja su s kamatama u međuvremenu porasla za još milijun kuna. Spor je još uvijek na sudu.


SMETLIŠTE

Jurković je Zrinskom obećao da će se zauzeti kako bi se uredila cesta do Štrbačkog buka, te da ne sumnja da li Kalcit u Gospiću ima i studiju zaštite okoliša jer u protivnom tvornica se ne bi ni gradila.
- Što se tiče smetlišta u Sv. Jurju župan se u zakonitost odluke o lokaciji neće miješati, nemate pravo, to je nonsens, tražiti neizdavanje odluke o lokaciji, to je politika - otpovrnuo je na kraju Jurković Zrinskome
 

Županijska skupština Gospić

SJEDNICA 15. LIPNJA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2012. u 11.55 sati

GOSPIĆ - Petar Krmpotić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije sazvao je 20. sjednicu za petak, 15. lipnja. Na dnevnom redu nakon aktualnog sata je 27 točaka dnevnog reda.
Skupštinari će razmotriti zapošljavanje i tržište rada tijekom prošle godine, izvješća o radu Hrvatskog radija Gospić, Županijske uprave za ceste, Županijskog turističkog ureda i Lire. Između ostalog, na dnevnom redu je prošlogodišnji obračun županijskog proračuna.
 
  županija gospić

ZGRADA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE U GOSPIĆU

 


Mogućnosti stručnog usavršavanja u uredima Ličko-senjske županije

JOŠ IMA MJESTA ZA 16 OSOBA


Gotovo dvije godine Ličko-senjska županija u suradnji sa zavodom za zapošljavanje vrši stručno osposobljavanje radnika, neki su već položili državni ispit. Sve manje nezaposlenih u Ličko-senjskoj županiji.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2012. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Milan Jurković, ličko-senjski župan donio je plan primanja na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Ličko-senjskoj županiji za ovu godinu kojim je planiran prijem 17 osoba. Odlukom je utvrđen i popis radnih mjesta za čije se poslove planira stručno osposobljavanje, broj osoba koje se planira primiti i potreban stupanj obrazovanja i struke koje moraju ispunjavati te osobe. Za svakog kandidata osiguran je i mentor.
- Stručno osposobljavanje započeli smo još prije godinu i pol dana i dvije su osobe položile državni ispit u studenom prošle godine. Na stručnom osposobljavanju kod nas se nalaze ukupno četiri osobe, tri su iz prošle, a jedna iz ove godine. Mjesta ima za još 16 kandidata u Gospiću i u ispostavama u Novalji, Senju, Otočcu i Korenici - izjavila je za Ličke novine Ankica Blažević, tajnica Ličko-senjske županije.
Upravni odjel za gospodarstvo treba dva viša stručna suradnika - magistar struke ili stručni specijalist ekonomske i poljoprivredne struke.
Upravni odjel za društvene djelatnosti treba jednog višeg stručnog suradnika - magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke.
Tajništvo treba po jednog stručnog suradnika i referenta koji trebaju imati obrazovanje:  sveučilišni ili stručni prvostupnik upravne ili ekonomske struke te srednju stručna sprema upravne ili ekonomske struke
Služba za financije treba jednog stručnog suradnika i jednog referenta - sveučilišni ili stručni prvostupnik ekonomske struke, odnosno srednja stručna sprema upravne struke.
Kabinet župana treba jednog višeg stručnog suradnika i jednog referenta - magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke, odnosno srednja stručna sprema ekonomske struke.
Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo treba tri viša stručna suradnika - magistar struke ili stručni specijalist građevinske ili pravne struke; četiri stručna suradnika -sveučilišni ili stručni prvostupnik građevinske ili upravne struke; i jednog referenta - srednja stručna sprema ekonomske struke.

Prema podacima Područne službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u Gospiću u Program za poticanje zapošljavanja uključeno je 168 osoba. Od toga šest osoba je dobilo potporu za zapošljavanje, 28 je iskoristilo mogućnost obrazovanja nezaposlenih, 121 osoba je zaposlena preko javnih radova, a 13 je na stručnom osposobljavanju za rad. Inače, krajem travnja na listi nezaposlenih u Gospiću je bilo 3.236 nezaposlenih osoba, što je za 226 osoba odnosno 6,5 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 46 osoba ili 1,4 posto manje nego u lanjskom travnju.


 

 
gospić nagrade
Dobitnmici javnih priznanja Ličko-senjske županije

žitnik
Posjet Velikom Žitniku


JAVNA PRIZNANJA

dodijeljena su:
1. Trgovačkom društvu Neda Senj d.o.o. Senj, dodjeljuje se javno priznanje Ličko-senjske županije za dugogodišnji doprinos u razvoju tekstilne proizvodnje i izvoza na području Ličko-senjske županije.
Tvornica trikotaže Neda, Senj svoje prve iskrojene artikle sašila je još davne. 1948. u prostorima nekadašnje tvornice duhana. Vremenom se Neda razvila u tvornicu od preko 500 zaposlenih u pogonima pletionice, bojaonice, krojačnice, šivaonice, pakirnice i skladišta. Slijede ratne godine i s njima problemi koji su rezultirali kratkim prekidom proizvodnje od 2000. do 2002. godine.
Nova Neda Senj d.o.o. započela je radom 2002. obnovom kompletnog strojnog pogona najmodernijim strojevima te je nastavila dugogodišnju tradiciju proizvodnje pamučnog pletiva, donjeg rublja, spavaćeg programa i majica. I današnja Neda nalazi se na prostoru gdje je još 1894. godine bila izgrađena tvornica duhana.
Trgovačko društvo proizvodi 100 posto hrvatski proizvod. Na jednom mjestu odvija se proces pletenja, bojanja, šivanja i pakiranja po najvišim europskim standardima, a svi proizvodi imaju oznaku Öko-Tex Standard 100 kao vjerodostojnu oznaku ekološke kvalitete.
Neda je izvozno orijentirana budući se 99 posto proizvodnje izvozi, te je jedan od najvećih izvoznika Ličko-senjske županije – godišnji izvoz tekstilne industrije u Ličko-senjskoj županiji kreće se oko 800 tisuća dolara. Prodaja cjelokupne proizvodnje je ugovorena do 2014. godine.
Neda trenutno zapošljava 50 djelatnika. U 2009. i 2010. poslovanje bilo s dobiti unatoč smanjenju prihoda od devet posto u 2010. godini u odnosu na 2009. godinu.


2. Trgovačkom društvu VRKLJAN d.o.o. Gospić, dodjeljuje se javno priznanje Ličko-senjske županije za izniman doprinos razvoju gospodarstva i zapošljavanja na području Ličko-senjske županije.
Trgovačko društvo VRKLJAN d.o.o. za trgovinu na veliko i malo Gospić, Nikole Tesle 8, osnovano je 1990. godine kao malo trgovačko društvo čiji osnivač je obitelj Vrkljan.
Osnovne djelatnosti su trgovina na veliko i posredovanje u trgovini, trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama, trgovina na malo željeznom robom, bojama i staklom te ostalim građevinskim materijalom kao i reciklaža metalnih i nematalnih ostataka i otpada.
Društvo uspješno posluje dugi niz godina s godišnjom dobiti nakon oporezivanja i do milijun kuna. Zapošljava preko 40 radnika. Ukupni prihod trgovačkog društva prosječno godišnje iznosi preko 30 milijuna kuna, i po visini ukupnog prihoda društvo je 2010. godine bilo među prvih deset najvećih poduzetnika u Županiji.
Njihovo dugogodišnje poslovanje primjer je uspješnog vođenja obiteljskog poduzeća, koje tijekom 2012. godine planira i realizaciju nove investicije u vrijednosti preko pet milijuna kuna u izgradnju tvornice peleta u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje koja bi se financirala do 50 posto iz vlastitih sredstava, a ostatak iz pretpristupnih fondova EU,  bit će posla za desetak radnika. Trgovačko društvo svojim prilozima često sudjeluje u humanitarnim akcijama organiziranim na području županije, a direktori bračni par Josica i Gordana Vrkljan ponosni su roditelji šestero djece.
3. Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda Otočac, dodjeljuje se javno priznanje Ličko-senjske županije za osobit doprinos razvoju gospodarstva, posebice turizma i zaštite prirode očuvanjem autohtonih vrsta na području Ličko-senjske županije.
Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda – Otočac osnovan je 2006., a počeo je radom 28. studenog 2008. u Otočcu. Osnivači Centra su Grad Otočac, Hrvatska gospodarska komora, Institut Ruđer Bošković i Gacka d.o.o. Otočac. Centar ima status samostalne udruge pravnih osoba, a trenutno zapošljava četiri radnika.
Centra se bavi znanstvenim i stručnim istraživanjem autohtonih vrsta riba i rakova krških voda posebice njihova genskog profila te njihov mrijest, uzgoj mlađi za poribljavanje krških voda, izrada projekata i programa komercijalnog uzgoja autohtonih vrsta riba i rakova krških voda te stvaranje robnih marki.
Centar je iznimno uspješan u korištenju pretpristupnih fondova Europske unije. Kroz uspješnu realizaciju Projekta Tourist&Trouts (turisti i pastrve) koji je financiran iz sredstava natječaja Phare 2005 (BRI – Business Related Infrastrukture) u vrijednosti 630.222,85 EUR obnovljena je zgrada Centra i bazeni za uzgoj riba i rakova, nabavljena oprema za potrebe Centra, provedena edukacija budućih zaposlenika, obavljena znanstvena istraživanja rijeke Gacke i njene autohtone potočne pastrve, izrađen plan promidžbe Centra i njegovo stavljanje na turističku kartu regije (sinergija znanosti i gospodarstva) te stvoren jedinstveni referentni Centar u Europi.
Za daljnje aktivnosti vezano za uzgoj i repopulaciju krških rijeka s autohtonim vrstama rakova, Centar je osigurao financiranje od strane programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koje uključuje nabavu opreme i stručno usavršavanje koje je potrebno za uspješan uzgoj riječnih rakova. Ovime će se doprinijeti očuvanju, poboljšanju uvjeta, kao i povećanju populacije u prirodnim staništima autohtonih europskih vrsta rakova (plemeniti i bjelonogi rak) koje su proglašene rijetkim i ugroženim vrstama te su zakonom zaštićene. Obnavljanje izvornih vrsta korisno je za okoliš, ali i za zaštitu prizora netaknute prirode koji bi trebao privući dolazak većeg broja turista u dolinu Gacke.
Centar se nalazi na izvoru rijeke Gacke koja je poznata po pastrvi i jedna je od najpoznatijih lokacija za lov pastrve u svijetu, postao je popularna turistička atrakcija koju je u 2011. godini posjetilo preko 2.000 turista. Organizirani su grupni i individualni programi posjeta Centru kao i škola mušičarenja na rijeci Gackoj.
gospić
Skupštinari i gosti za vrijeme svečane sjednice u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press

Proslavljen je Dan Ličko-senjske županije

ŽUPANIJA JE PODIGNUTA IZ PEPELA

- Naše pravo vrijeme tek dolazi - poručio je župan Milan Jurković.
mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2012. u 15.00 sati

GOSPIĆ - Nizom prigodnih sportskih, kulturnih i političkih manifestacija koje su trajale danima obilježen je i ove godine 23. svibnja Dan Ličko-senjske županije i rođendan dr. Ante Starčevića. Završne manifestacije počele su jutros kolektivnim posjetom spomen-domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku gdje su priredbu izveli učenici klanačke osnovne škole koja ima Dan škole i nosi Starčevićevo ime.
Zatim su na veliki križ u gradskom groblju položeni vijenci i zapaljene brojne svijeće, a u katedrali je msgr. Ivan Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije predvodio svetu misu. Nakon mise odana je počast prvom hrvatskom predsjednik dr. Franji Tuđmanu. Svečana sjednica Županijske skupštine održana je u Kinu Korzo, a uz vijećnike stigli su i brojni gosti iz cijele Hrvatske.
- Brojnim postojećim i budućim ulagačima kojima uz mogućnost razvoja bezrezervno otvaramo i mogućnost trajnog preseljenja u ove krajeve. Moji djelatnici su dio tima koji je ovu županiju podigao iz pepela ratnog vihora i uvrstio je u sam vrh destinacija čije pravo vrijeme tek dolazi - naglasio je na početku govora ličko-senjski župan Milan Jurković.
Jurković je zatim istakao kako je Ličko-senjska županija nekada bila na predzadnjem mjestu po razvoju hrvatskih županija, a danas je na visokom šestom mjestu sa 117 posto većim bruto društvenim proizvodom nego u 2001. godini koji iznosi preko osam tisuća eura po stanovniku i svega je 13 posto niži od republičkog prosjeka.
-Lani je stopa nezaposlenosti bila je 18 posto i jedna je od najnižih u Hrvatskoj. Nakon što smo brendirali krumpir, zaštitili ojkanje, pokrenuli revitalizaciju naših voda autohtonim vrstama riba i rakova, potaknuli proizvodnju visokokvalitetnih vrsta meda i rakija, zaštitit ćemo i ličku janjetinu - rekao je župan Jurković.
U ime gostiju čestitku je uputio zagrebački župan Stjepan Kožić posebno naglašavajući velike rezultate u razvoju i stvaranju uvjeta za bolji život i za dolazak investitora.
Čestitku je u Gospić uputio i predsjednik RH Ivo Josipović koji je istakao kako je Lika u prošlosti dala dosta uglednika među kojima je i Ante Starčević, i koja je, nažalost, zaostajala u razvoju.
Na svečanoj sjednici odjeljeno je i sedam ovogodišnjih javnih priznaja.

Na svečanoj sjednici uručena su i ovogodišnja javna priznanja, a prigodan kulturni program izveli su članovi otočkog tamburaškog orkestra koji je dobio jednu ovogodišnju nagradu.

POGLEDAJTE I ZAPIS
LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ - LTVG:

 


4. Razvojnoj agenciji Senj d.o.o. Senj, dodjeljuje se javno priznanje Ličko-senjske županije za doprinos razvoju gospodarstva te uspješno korištenje sredstava Europske unije na području Ličko-senjske županije.
Razvojnu agenciju Senj d.o.o. osnovao je Grad Senj odlukom Gradskog vijeća od 20. prosinca 2007. i Izjavom o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću od 2. svibnja 2008. godine. Agencija zapošljava tri djelatnika.
Cilj osnivanja Agencije je stvaranje institucionalnih uvjeta za poticanje razvoja poduzetništva na području grada Senja, a time i Ličko-senjske županije. Agencija se bavi osiguravanjem financijskih potpora poduzetnicima, razvijanjem poduzetničke infrastrukture, informiranjem postojećih i potencijalnih poduzetnika, savjetodavnim uslugama te edukacijom poduzetnika i stručnim usavršavanjem. Osim toga, Agencija pruža stručnu pomoć Gradu Senju u izradi i vođenju razvojnih projekata, kao i pripremi projekata za apliciranje na raspisane natječaje za korištenje sredstava Europske unije.
Senjska Agencija je uspješno aplicirala na više natječaja za korištenje predpristupnih sredstava Europske unije, kojih je nositelj Grad Senj. Tako je tijekom 2010. i 2011. godine Razvojna agencija grada Senja pripremila za natječaje europskih fondova slijedeće projekte:
Savjetodavni i obrazovni centar „Saznaj nešto novo i korisno“ u vrijednosti 73.485,63 EUR-a – sufinanciran iz programa IPA- Lokalna partnerstva za zapošljavanje – Faza 3 sa 70.000 EUR. Projekt obuhvaća individualne konzultacije nezaposlenih te promoviranje samozapošljavanja, a u sklopu projekta izvršeno je:
edukacija nezaposlenih za stjecanje ECDL diploma; održana radionica na temu Uzgoj i prerada ljekovitog bilja i izrađena brošura Uzgoj i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja; edukacija za zvanje Voditelj seoskog turizma i izdana brošura Ruralni turizam i izdana je brošura Vodič kroz poduzetništvo.
Prva faza izgradnje sanitarne i oborinske kanalizacije u naselju Trbušnjak u Senju u vrijednosti sedam milijuna kuna koji će biti financiran iz IPARD programa, a za koji je potpisan memorandum o realizaciji. To je ujedno i maksimalni iznos potpore za ovu vrstu ulaganja.
Turistička valorizacija kulturno-povijesne baštine i javne infrastrukture parka Nehaj u Senju u vrijednosti 990.000,00 EUR-a – koji će biti financiran iz programa IPA IIIC – razvoj poslovne infrastrukture u iznosu od 75 POSTO. Projekt je rezultat suradnje Grada Senja s partnerima, Turističkom zajednicom Senj, Gradskim muzejom Senj i Pučkim otvorenim učilištem M.C. Nehajeva Senj.
gospić

Odavanje počasti poginulima nagospićkom groblju kod velikog križa

GODIŠNJA NAGRADA

Obitelji Anite Vuković iz Donjeg Vaganca, općina Plitvička jezera, dodjeljuje se godišnja nagrada Ličko-senjske županije za doprinos u očuvanju obiteljskih vrijednosti (11.000,00 kn)
U Donjem Vagancu 31. siječnja oko 11.05 sati izbio je požar u prizemlju obiteljske kuće, koju je koristila peteročlana obitelj Vuković iz Donjeg Vaganca. Majka Enisa otišla je pomoći bolesnoj susjedi, otac Miroslav od jutra je radio na stočnoj farmi Sadilovac, a sedmogodišnja sestra J. K. bila je u školi.
Anita (4) i njezin brat Ante koji će uskoro napuniti dvije godine, ostali su se sami igrati u dnevnom boravku. U plastičnoj kutiji u kojoj su držali drva, naslonjenoj na vruću željeznu peć, izbio je požar.
Djevojčica je primijetila dim, koji je brzo ispunio prostorije skromnog doma. Uhvatila je brata za ruku, ponijela dekicu i odvela ga u kupaonicu. Polegla ga je i pokrila te pokušala otvoriti prozor popevši se na wc školjku. No nije uspjela doći do kvake. Dim je ubrzo ispunio i kupaonicu kroz odškrinuta vrata. Uskoro ih je omamio ugljični monoksid. Legli su na pod, dječačić potrbuške, a njegova starija sestra na leđa. Izgubili su svijest.
Tragedija je trebala uslijediti za koju sekundu, da nije bilo susjede Franke i Violete Krizmanić koje su primijetile požar. Violeta Krizmanić ušla je u dnevni boravak u kojem je sve bilo puno dima i pokušala naći djecu. Budući nije uspjela, istrčala je van, jer se nagutala dima. Vratila se i nakon traženja u kupaonici primijetila curicu, zgrabila je i u tom trenutku čula tihi kašalj, ili bolje rečeno glasni udah. Zaključila je da je to maleni, iako ga od dima nije vidjela. Iznijela je djecu iz kuće te pozvala policiju i hitnu pomoć.
Obitelji Vuković u požaru je izgorjelo skoro sve što su imali. Od minimalne plaće kojom otac Miroslav prehranjuje peteročlanu obitelj jedva su preživljavali, a gubitkom krova nad glavom našli su se u teškoj životnoj situaciji.

ZAHVALA Enise vuković preko FEJSA Ličkih novina:

Sretan Dan Zupanije svim Licanima od obitelji Vukovic.Ovim povodom zelimo se zahvaliti Zupanu i njegovim sasadnicima na dodjeli nagrade mojoj maloj Aniti Vukovic za ocuvanje porodicni vrednosti..i zahvaljujemo se svima koji su bili uz nas u nasem teskom trenutku.Hvala vam svima od srca od obitelji Vukovic.

 5. Udruzi Ličana župe Boričevac, dodjeljuje se javno priznanje Ličko-senjske županije za humanitarni rad i promicanje povijesnih vrijednosti Boričevca.
Udruga Ličana župe Boričevac zavičajna je udruga koja okuplja Boričevljane i prijatelje Boričevca i njeguje sjećanje na svoje mjesto koje je 1941. godine, ali i kasnijih desetljeća uništeno, stanovnici, kojih je tada bilo više od 2 300,  protjerani da bi ime se i danas, zbog različitih razloga, onemogućavao povratak na djedovska ognjišta. Tijekom godina mnogi su se bezuspješno nastojali vratiti. U nastojanjima da Boričevac opet ožive, Boričevljani su 13. siječnja 1998. godine u Bjelovaru osnovali Udrugu Ličana župe Boričevac. Danas je Udruga registrirana u Ličko-senjskoj županiji.
Udruga broji oko 400 članova i nastavlja svoju osnovnu misiju usmjerenu ispravljanju povijesnih nepravdi koje su zadesile  Boričevac, povrat nepravedno i nezakonito oduzete imovine i povratak što većeg broja ljudi u Boričevac. Udruga je uspjela pokrenuti i uz pomoć Ministarstva kulture dijelom obnoviti crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije koja je svjedok i simbol stradanja i želje za povratkom u Bboričevac.
Uporni članovi Udruge na čelu sa svojom predsjednicom Jadrankom Matašin nastoje selu Boričevcu vratiti mogućnost novog života i dio staroga sjaja brinući o sjećanju  na prošlost zametnutog i prekinutog života.
6. Tamburaškom orkestru Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac iz Otočca, dodjeljuje se javno priznanje Ličko-senjske županije za promoviranje nacionalne tradicijske i glazbene kulturne baštine, a osobito baštine Grada Otočca i Ličko-senjske županije.TAMBURAŠKI ORKESTAR GACKOG PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA OTOČAC iz Otočca osnovan je 2001. godine, a članovi tamburaškog orkestara proizašli su iz Glazbene škole pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac, odjela tambura koju vodi Darko Kranjčević.
Od 2001. godine do danas Tamburaški orkestar GPOU-a Otočac bilježi vrlo uspješne nastupe kako na lokalnoj razini tako i izvan granica Ličko-senjske županije te dostojno promiče ime Grada Otočca. Nastupali su na: Otočkom kulturnom ljetu, Obilježavanju Dana državnosti, Obilježavanju 45 godina postojanja Učilišta, Obilježavanju Dana Grada Otočca, Koncertu u Lisinskom u organizaciji  druge Vila Velebita, Koncertu u povodu obilježavanja Sv. Stošije zaštitnice Grada Biograda na Moru, Adventu u Otočcu, svim do sada održanim smotrama folklora Ličko-senjske županije, Danima Gacke u Biogradu na moru, Vinkovačkim jesenima, obilježavanju Dječjeg tjedna i u brojnim kulturno- umjetničkim programima raznih znanstvenih i drugih skupova koji su bili upriličeni u Gradu Otočcu. Također se tradicionalno održavaju novogodišnji koncerti Tamburaškog orkestra GPOU- a u Otočcu na kojima sudjeluju i gosti s hrvatske glazbene scene.
Danas tamburaški orkestar broji 45 aktivnih članova u dobi od 7 do 20 godina, ima i nekoliko starijih članova koji redovito dolaze na probe i aktivno sudjeluju na svim nastupima. tamburaši otočac

Dio tamburaša iz Otočca

 

Uz 23. svibnja Dan Ličko-senjske županije

NIZ MANIFESTACIJA DILJEM ŽUPANIJE

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2012. u 00.05 sati

GOSPIĆ - I ove godine nizom prigodnih manifestacija svečano će biti obilježen 23. svibanj Dan Ličko-senjske županije i rođendan dr. Ante Starčevića.
14. županijska smotra folklora održava se ovog vikenda u Otočcu.
U nedjelju 20. svibnja u Gospiću će se odvijati 15. kup ribolovaca.
U Korenici će u utorak 22. svibnja biti Olimpijski festival dječjih vrtića, a u srijedu 23. svibnja je finale nogometnog kupa u Gospiću.
Svečana sjednica Županijske skupštine bit će 23. svibnja, a prije nje bit će posjet spomen-domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku u 10 sati, zatim u 10.40 sati odavanje počasti poginulim braniteljima  kod spomen križa na gradskom groblju, te u 11 sati sveta misa. Nakon mise je polaganje vijenca na bistu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.
Na svečanoj sjednici bit će uručena ovogodišnja javna priznanja. Prigodni program izvest će Tamburaški orkestar Gackog pučkog otvorenog učilišta iz Otočca.
 
 

Uz Dan Ličko-senjske županije

ŽUPANOVA ČESTITKAjurković

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


18. SVIBNJA 2012. U 12.05 SATI

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo mail s čestitkom župana Milana Jurkovića povodom 23. svibnja - Dana Ličko-senjske županije koji u cijelosti objavljujemo:

"Poštovani žitelji Ličko-senjske županije!

    Ličko-senjska županija istinski je primjer sinergije ljudi i prostora; velebnost prostora kao da aludira na velika, poštena i gorda srca naših žitelja, njena ljepota ogledalo je duše, a postojanost i bremenitost odlika svih generacija koje su ukorijenjene u ovaj prostor.  Biti Ličanin oduvijek je značilo biti ponosan. Biti žitelj Ličko-senjske županije oduvijek znači biti domoljub spreman na sve žrtve da bi generacijama koje dolaze ostavili mjesto gdje vjetrovi s Velebita čuvaju povijest i grle budućnost.
    S nadom da ćemo iz ovih kriznih vremena upravo takvi - ponosni i uporni skupa zakoračiti u izazove koje donosi zajednica većine europskih zemalja, spremni na neke nove vjetrove i otvoreni za sve izazove na tom putu, u ime svih djelatnika, partnera i suradnika, kao i moje osobno čestitam Vam naš dan - dan rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića, Dan Ličko-senjske županije!

                                                                                       Vaš župan, Milan Jurković"


 

 
  gospić
Promocija novog udžbenika u gospiću/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić

Uz Dan Ličko-senjske županije

PROMOCIJA UDŽBENIKA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2012. u 19.10 sati

GOSPIĆ - U sklopu obilježavanja 23. svibnja Dana Ličko-senjske županije večeras je održana promocija knjige gospićke visokoškolske profesorice Dragice Husanović - Pejnović Održivi razvoj i izvanučionička nastava u zavičaju koja je izašla u izdanju Školske knjige Zagreb.

- Izvanučionička nastava lišena je ograničenja koja nužno nameće tradicionalno obrazovanje - istakla je na promociji Valentina Bublić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije u Gospiću.
O knjizi je govorila je Ana Brkljačić iz Uprave Parka prirode Velebit koja je bila i recenzentica knjiga. Brkljačić je istakla da su u knjizi posebno obrađene Baške Oštarije kao učionica pod vedrim nebom što bi se moglo iskoristiti za cjelogodišnju nastavu učenicima i studentima iz cijele države.
Tijekom promocije nekoliko puta je nastupio folklorni ansambl Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića pjevajući i plešući ličke narodne pisme i kola.gospić
Nastup mladih folkloraša na promociji knjige

 

 
 
maras gospić
Potpisivanje gospićkog sporazuma/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić

Lika na europskom putu

NOVI KORAK K INVESTITORIMA


Ministar Maras, župan Jurković i lokalni čelnici potpisali ugovor o lakšem investiranju u ovome dijelu Hrvatske koji ima sjajnu perspektivu.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2012. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Već odavno nisu se u ličkoj metropoli okupili svi lokalni čelnici kao danas nešto prije podne kada se potpisivao Provedbeni sporazum o osnivanju OSSC-a. Među njima bio je Gordan Maras, ministar obrtništva i poduzetništva sa suradnicima te Darko Liović, predsjednik HAMAGA.
Dobrodošlicu im je poželio župan Milan Jurković ističući da su sve oči uprte u ministra Marasa čiji su korijeni u Lici, po majci u Perušiću, a po ocu u Otočcu. Jurković je istakao da je danas bitan trenutak u razvoju Ličko-senjske županije.
- Mislim da smo jedna od najperspektivnijih županija. Spremi smo prihvatiti ulagače i želimo stvarati uvjete za privlačenje investitora jer se nadam da današnje nevolje neće dugo trajati. Naše poslovne zone nisu samo ledine. Ovime je naša županija još korak bliže ulagačima. I do sada su papiri bili gotovi za desetak dana što su investitori prepoznali. Tako imamo investiciju Kalcita iz Ličkog Lešća u Gospiću u vrijednosti od 15 milijuna eura gdje će biti 35 radnih mjesta. Na Udbini je u tijeku investicija od devet milijuna eura u tvrtki Lika energo eko, a investira se i u Moderatoru. U Lidlu u Perušiću uloženo je 24 milijuna eura i zaposleno 150 radnika. Na Udbini je u planu izgradnja vjetroelektrane od 12 megavata, a u Ličkom Osiku se uz investiciju od 12 milijuna eura završava počinčaonica - rekao je Jurković, naglašavajući da dolazak Marasa daje veliki značaj Ličko-senjskoj županiji.
- Rođeni sam Zagrepčanin, korijeni su mi Lički, ovdje mi žive bake i djedovi. Ovo je danas iskorak da budemo efikasniji i da se svi problemi otklone uz potporu države i javnih poduzeća. Kod nas su dramatično pale investicije, s četiri milijarde na samo 400 milijuna. Lani su iznosile 1,2 milijarde, a ove godine želimo da budu duplo veće - istakao je ministar Maras, dodajući da ge veseli uspjeh Ličko-senjske županije.
Maras je zatim istakao da Vlada ima želju dati podršku regijama koje su malo slabije razvijene i da smatra da se Lika može unaprijediti i napučiti u cilju ravnomjernog razvoja Hrvatske.
- Lika je autocestom dobila jako puno, ali treba još korak dalje. Za vjetroelektrane treba preko 60 dozvola što treba pojednostavniti zato što je to obnovljivi izvor energije. Moramo konkurirati u okruženju drugih država. Sada smo tek 76 po konkurentnosti i pali smo za dvadeset mjesta. Rado ću doći kada se budu otvarali novi pogoni jer ovdje 40 radnih mjesta vrijedi kao četiristo ili čak tisuću u Zagrebu - istakao je Maras naglašavajući da je spreman za suradnju i inicijative iz ovog dijela Hrvatske.
 
 

Na putu u Europu

TIM ZA PROMOCIJU ŽUPANIJE

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2012. u 14.15 sati

GOSPIĆ - U utorak, 24. travnja bit će potpisan Provedbeni sporazum za osnivanje One stop service centra u Ličko – senjskoj županiji. OSSC na županijskoj razini osniva se pri Razvojnoj agenciji Ličko – senjske županije i u sklopu EU-IPA projekta Razvoj investicijskog okruženja.
OSSC će se sastojati od tima za promociju regije kojeg čine predstavnici svih relevantnih organizacija na županijskoj razini, a glavni koordinator aktivnosti zadužen za davanje informacija ulagačima je Razvojna agencija Ličko – senjske županije – LIRA. Za provedbu cjelokupnog projekta te područje promocije i privlačenja investicija i poticanje ulaganja nadležno je Ministarstvo poduzetništva i obrta, dok je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG) uključena kao koordinator suradnje regionalnih i središnjih institucija vezano za promociju i privlačenje investicija. Očekuje se prisustvovanje Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta čiji je to prvi posjet Gospiću.
 

  stinica Članovi Županijske skupštine su jednoglasni kada je u pitanju trajaktno pristanište u Stinici/Snimio © Marko Čuljat, Lik@ press Gospić

19. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

JEDNOGLASNO ZA STINICU


Na telefonski sazvanoj sjednici Županijske skupštine donijeta je jednoglasno odluka koja je veliki korak ka završetku luke u Stinici.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2012. u 14.45 sati

 • GOSPIĆ - Po prvi put od postojanja Ličko-senjske županije od 1993. danas je održana žurna sjednica koja je jučer sazvana telefonom i mailovima. Odazvao se dovoljan broj vijećnika, a u roku pola sata jednoglasno je donijeta odluka o izmjeni i dopuni odluke o osnivanju Lučke uprave Senj.
  Na sjednici je vladala ugodna i opuštena atmosfera među svim vijećnicima. Župan Milan Jurković dao je kratko obrazloženje, a svoje je rekla i Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo. Iako je bio petak i 13 datum u mjesecu sve je glatko prošlo u nazočnosti samo dvojice novinara.
  Ovime je napravljen jedan od posljednjih velikih koraka kako bi se riješio višegodišnji problem trajektne luke u Jablancu. Naime, kako nam je ekskluzivno izjavio samo za Ličke novine, Predrag Dešić, ravnatelj Lučke uprave Senj, sada je na potezu Vlada RH i može se očekivati da će do kraja svibnja početi radom novizgrađena trajektna luka u obližnjoj Stinici.

 • Pogledajte i video zapis LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ -TVG-a

 

 

oce ličke novine
Podlapačke ovce na paši/Arhiva © Lik@ pressa Gospić

kosac

Kosac u Svetom Roku


VOĆARSTVO

 • Pod šljivama, jabukama i maslinama nalazi se 1361 hektar. Godine 2007. proizvedeno je 648 tona jabuka, 10.652 tone šljiva, 491 tona grožđa i 2266 hektolitara vina, i na kraju proizvedeno je od 94 tone maslina 109 hektolitara maslinova ulja.
šljivar lički
 

farama Farma muznih krava obitelji Holjevac u Mušaluku

Skupština Ličko-senjske županije

MALI ZNAČAJ POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE


Proizvodnja u poljoprivredi na području Ličko-senjske županije po kvantiteti nema značaja u odnosu na druge županije.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2012. u 17.oo sati

GOSPIĆ - Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je izvješće o poljoprivrednoj proizvodnji. U tome zaključku se ističe kako je iz prezentiranih podataka razvidno da poljoprivredna proizvodnja u Ličko-senjskoj županiji po kvantiteti nema velikog značaja u odnosu na druge županije u RH.
Zbog specifičnosti područja dobiveni poljoprivredni proizvodi mogu se plasirati i opstati na tržištu zahvaljujući svojoj kvaliteti, a ne kvantiteti. Naglašeno je da treba poticati poljoprivrednu proizvodnju koja će kapitalizirati te prednosti i to kroz ekološku proizvodnju i s oznakama izvornosti i zaštićenog podrijetla.

OBITELJSKA GOSPODARSTVA

            Jedinice lokalne samouprave zbog stvaranja preduvjeta za razvoj poljoprivrede moraju intenzivirati korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta u ovome dijelu države. Na ovome području se nalazi 37.256,65 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta, a na raspolaganje je dano samo 1.178,11 hektara što je oko tri posto površina. Prodana su 292 hektara, a 885 je dano u zakup
U Ličko-senjskoj županiji registrirano je 5267 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Pored toga tu se nalazi i 71 registrirana tvrtka iz poljoprivredne branše i to 23 obrta, 33 trgovačka društva i 14 poljoprivrednih zadruga. Ima i gospodarskog ribolova u formi 80 registriranih obrta s povlasticom i jedna pravna osoba.
Najviše je OPG-a registrirano na području Otočca - 1261, zatim slijedi Gospić s 1128 OPG-a, a iza njih su slijedećim redom: Brinje (705); Perušić (526); Novalja (298); Plitvička jezera (289); Senj (251); Donji Lapac (179); Karlobag (38); Lovinac (151); Udbina (260) i Vrhovine (180).
Prije tri godine provedena je anketa u 99 OPG-a. Njih 66 posto se izjasnilo da ima je poljoprivreda izvor prihoda, prosječna starost je 48 godina, prosječan broj članova je 3,3 koji obrađuju 17,12 ha koji su na 29 parcela. Stočara je 84,13 posto, a 79 posto ih namjerava povećati proizvodnju. Najveći im je problem prodaja i naplata proizvodnje. Njih 41 posto oslanja se na poljoprivrednu savjetodavnu službu, a gotovo ih četvrtina ocjenjuje da su stari za obrazovanje.

            MLJEKARSTVO

U županijskom izvješću se u poglavlju mljekarstva odmah na početku ističe kako se proizvodnja kravljeg mlijeka u periodu tranzicije nije prilagodila novonastalim uvjetima. Došlo je do kontinuiranog pada proizvodnje, a po kvaliteti ličko mlijeko je među najlošijima u državi. Prije tri godine europsku kvalitetu imalo je samo 38 posto količina mlijeka što je poboljšano prošle godine na 74 posto. Apsolutna isporučena količina mlijeka europske kvalitete povećala se s četiri na šest milijuna litara. Procjenjuje se da je prošle godine isporučeno preko osam milijuna litara.
Inače, s ovog područja značajno je smanjena proizvodnja mlijeka i to sa 16,2 milijuna litara 2006. na 9,2 milijuna 2010. godine. Smanjen je i broj krava muzara sa 6720 na 5855 komada.
Na županijskom području otkupljuje se i prerađuje samo 1,4 milijuna litara varenike, a ostatak proizvodnje se "izvozi" drugim mljekarama. Dvije tvrtke, sirane Runolist i eko Gacka iz Otočca prerađuju 1,1 milijun litara mlijeka od 136 proizvođača.
Po broju ovaca 63.197 županija je na visokom, trećem mjestu u državi. Uzgaja se lička i travnička pramenka te paška ovca. Količina ovčjeg mlijeka se polagano povećava od 2006. godine kada ga je bilo 189.990 litara na 268,839 litara prije dvije godine.

PROIZVODNJA KRUMPIRA

U izvješću stoji procjena kako je proizvodnja krumpira namijenjenog tržištu s nekadašnjih 70 tisuća tona spala na samo 800 tona godišnje. Površine pod krumpirom svake su godine sve manje i manje. Tako je još 2002. godine pod krumpirom bilo 4525 hektara, a 2007 godine samo 948 hektara.
Kako bi se potaknula proizvodnja i zaštitila kvaliteta ličkog krumpira Poljoprivredna zadruga Lovinac je 2005. inicirala zaštitu ličkog krumpira kao proizvoda s geografskim podrijetlom. Posao je konačno kraju privela prošle godine Udruga proizvođača ličkog krumpira iz Gospića i lički krumpir je postao prvi proizvod iz Like za zaštićenim imenom, odnosno markom koju nitko drugi ne smije rabiti u proizvodni i plasmanu krumpira bilo gdje u Hrvatskoj.

krabava

Krbavske ovce na paši


PČELARSTVO


 • Procjenjuje se da godišnja proizvodnja meda iznosi do 140 tona, što čini prinos od dvadesetak kilograma meda po košnici jer ih ima nešto više od sedam tisuća komada. Te košnice je 2010. godine imalo 105 pčelara čiji se broj iz godine u godinu polagano povećava. Pčelari su organizirani u četiri udruge. Županija potiče razvoj pčelarstva pa je prije šest godina sufinancirala pčelarsku školu, a od 2003. godine financira i ocjenjivanje kvalitete meda u sklopu izložbe Jesen u Lici.

lički med Pavičićev med iz Gospića dobitnik je nagrada
lička livada
Lička livada tijekom ljeta
 

ŽUPANOVA USKRŠNJA ČESTITKA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. TRAVNJA 2012. U 23.20 SATI

GOSPIĆ - Danas je pučanstvu Ličko-senjske županije blagdan Uskrsa čestitao župan Milan Jurković:
- Blagdan Uskrsa podsjeća nas da se cijela kršćanska zajednica, prema djelima apostolskim, zasniva, razvija i širi na činjenici Kristova uskrsnuća. Isus je znao da mu je Otac domovina i zato je stavio svoj život u Očeve ruke i po smrti se vratio Ocu da trajno pribiva kod njega. I ne samo da je to njegov osobiti životni put, već je svoj put ponudio ljudima za put. Bog uvodi mrtve u svoj život, stoga kršćani vjeruju u "uskrsnuće mrtvih" i ispovijedaju da je Bog vjeran čovjeku, usprkos smrti, jer preko nje uvodi one koji se u njega pouzdaju u puninu svoga života.
Obilje na stolovima, mir i radost u srcima, i oprost u duši dobili smo u nasljeđe od hrabrih vitezova koji su utkali živote u stvaranje Domovine u kojoj danas blagujemo. Njihov zalog budućnosti vodi nas ka zajedničkom cilju –razvijenoj i bogatoj županiji punoj ponosnih i zadovoljnih ljudi.
 

glasnik

Inicijativa stručne službe Ličko-senjske županije

NOVI KORAK U ELEKTRONIČKO DOBA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2012. u 21.00 sati

GOSPIĆ - Tajništvo Ličko-senjske županije iniciralo je da se članovi Županijske skupštine izjasne u kakvom obliku žele primati županijsko službeno glasilo. U vlastitoj režiji do sada se svaki broj Županijski glasnik umnažao u Tajništvu. Od 46 vijećnika Županijske skupštine samo su se njih trojica izjasnili da im treba tiskana verzija glasnika.
Službeno glasilo - Županijski glasnik sada ima 39 pretplatnika kojima će se i dalje slati analogno, odnosno u Gospiću će se otprintati i slati im se poštom kao i trojici članova Skupštine. U Glasniku se objavljuju i materijali pripadajuće samouprave. Ostali korisnici služit će se digitalnim izdanjem koje se redovno objavljuje na internetskoj službenoj stranici Ličko-senjske županije i gdje se nalaza sva izdanja iz proteklih godina. Pogledajte na adresi:

http://www.licko-senjska.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=172&Itemid=151


Računajući i obvezne primjerke Službenog glasnika, ubuduće će njegova papirnata naklada biti smanjena na samo pedesetak komada, što je upola manje nego do sada. Time će se uštedjeti velika sredstva počevši od nabavke papira do održavanja printera i službenika koji je vječno printao.

U protekle dvije godine članovi Skupštine, pa tako i novinari dobivali su samo povremeno digitalne materijale. Za očekivati je da će i oni uskoro kompletno biti digitalizirani što bi bio novi tehnološki iskorak.


Odluka Skupštine Ličko-senjske županije

DODJELIT ĆE SE SEDAM PRIZNANJA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2012. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Odbor za javna priznanja Ličko-senjske županije razmotrio je prijedloge i utvrdio konačni prijedlog za dodjelu priznanja Ličko-senjske županije u povodu obilježavanja Dana Ličko-senjske županije 23. svibnja. Taj prijedlog prihvatila je Županijska skupština na sjednici prošli tjedan, 20 ožujka.


Prema toj odluci  javna priznanja bit će dodijeljena:
1. Trgovačkom društvu Neda Senj d.o.o. Senj, za dugogodišnji doprinos u razvoju tekstilne proizvodnje i izvoza na području Ličko-senjske županije.
2. Trgovačkom društvu VRKLJAN d.o.o. Gospić, za izniman doprinos razvoju gospodarstva i zapošljavanja na području Ličko-senjske županije.
3. Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda Otočac, za osobit doprinos razvoju gospodarstva, posebice turizma i zaštite prirode očuvanjem autohtonih vrsta na području Ličko-senjske županije.
4. Razvojnoj agenciji Senj d.o.o. Senj,  za doprinos razvoju gospodarstva te uspješno korištenje sredstava Europske unije na području Ličko-senjske županije.
5. Udruzi Ličana župe Boričevac, za humanitarni rad i promicanje povijesnih vrijednosti Boričevca. i
6. Tamburaškom orkestru Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac iz Otočca, za promoviranje nacionalne tradicijske i glazbene kulturne baštine, a osobito baštine Grada Otočca i Ličko-senjske županije.


 GODIŠNJA NAGRADA bit će dodijeljena obitelji Anite Vukovića iz Donjeg Vaganca, Općina Plitvička jezera, za doprinos u očuvanju obiteljskih vrijednosti (11.000,00 kn)


XVIII. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

NA DNEVNOM REDU IZMJENE STATUTA


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2012. u 18.130 sati

GOSPIĆ - Petar Krmpotić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije zakazao je novu sjednicu za utorak 20. ožujka. Nakon aktualnog sata na dnevnom redu su izmjene županijskog statuta, te izmjena poslovnika. Pred članovima Skupštine će zatim biti izvješće o proizvodnji hrane prošle godine i njeno unapređenje. Posebnom odlukom će se utvrditi na kojim će se plažama pratiti kakvoća mora za kupanje. Raspravit će se i izvješće o radu župana i Zavoda za prostorno uređenje.

  led karlobag

Lički ledolomac u Bagu/Snimio Krešo Tomljenović


Odluka ličko-senjskog župana Milana Jurkovića

ELEMENTARNA NEPOGODAU KARLOBAGU i SENJU

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr/
13. veljače 2012. u 16.15 sati, nadopuna 15. veljače 2012. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan Milan Jurković donio odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje općine Karlobag. Jurković je proglasio elementarnu nepogodu zbog dugotrajne orkanske bure praćene snijegom i izrazito niskim temperaturama. Oštećeni su brojni objekti na tome području.

Istu odluku župan Jurković donio je dan kasnije i za senjsko područje.

NEPOGODA KARLOBAG

 
 

LIČKO SENJSKA ŽUPANIJA

mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr/
13. veljače 2012. u 9.30 sati

Temeljem članka 12. Odluke o javnim priznanjima Ličko-senjske županije («Županijski glasnik» br. 16/09), Odbor za javna priznanja Ličko-senjske županije na 5. sjednici održanoj 10. veljače 2012. godine objavljuje


J A V N I  P O Z I V

za dostavu prijedloga za dodjelu priznanja
Ličko-senjske županije za 2011. godinu


                                              

I. Proglašenje počasnim građaninom Ličko-senjske županije

            Počasnim građaninom može se proglasiti državljanin RH ili strani državljanin koji je svojim djelovanjem pridonio promicanju značaja i ugleda Ličko-senjske županije te ostvarenju i razvoju odnosa Županije s drugim županijama, gradovima i općinama u zemlji i inozemstvu.
 
II. Nagrade Ličko-senjske županije

Nagrade se dodjeljuju građanima i pravnim osobama za izuzetna postignuća u području znanosti, gospodarstva, kulture, zdravstvene i socijalne skrbi, umjetnosti, športa, tehničke kulture, zaštite prirode i okoliša te drugih oblasti gospodarskog i društvenog života.

            Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su dugogodišnjim radom ili određenim djelom dali izuzetan doprinos u razvitku određene ili više djelatnosti od značaja za Županiju i čiji rad i djelo predstavljaju trajno dobro od značaja za Županiju.
Nagrada za životno djelo može se dodijeliti pojedincu koji živi na području Županije ili je na njenom području proveo dio života tijekom kojega je postigao izuzetna ostvarenja trajne vrijednosti za Županiju.
            Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincu ili pravnoj osobi s područja Županije za stvaralački rad i postignuća tijekom prethodne godine.
                                              

Godišnja nagrada može se dodijeliti i grupi pojedinaca ili pravnih osoba ako je određeno ostvarenje rezultat njihovog  zajedničkog rada.

III. Javno priznanje i zahvala Ličko-senjske županije

Javno priznanje dodjeljuje se domaćoj ili stranoj, fizičkoj ili pravnoj osobi za doprinos u radu i promidžbi Županije.

Zahvala sedodjeljuje domaćoj ili stranoj, fizičkoj ili pravnoj osobi  za humanitarne ili slične pomoći te za uspješnu suradnju s ustanovama i tijelima Županije.

           
Prijedloge za dodjelu javnih priznanja iz točke I. i II. mogu dati članovi Županijske skupštine, Župan, Zamjenici župana, gradska i općinska vijeća s područja Županije, udruge građana i druge pravne osobe s područja Županije, a iz točke III. i pročelnici upravnih tijela Županije.

               Kriteriji za dodjelu priznanja:

 1. za fizičke osobe

- da se radi o istaknutim osobama koje su svojim kontinuiranim i značajnim znanstvenim, kulturno-umjetničkim, pedagoškim, športskim, humanitarnim ili drugim javnim radom dale trajni doprinos i ostvarile izuzetne rezultate trajne vrijednosti na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedine djelatnosti odnosno doprinos promidžbi Županije i Republike Hrvatske, koje u svojoj radnoj sredini uživaju ugled uzornih stručnjaka te čestitih i vrijednih ljudi.

 1. za pravne osobe

- da su ostvarile dobre poslovne i druge rezultate trajne vrijednosti u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Županije i Republike Hrvatske i dale doprinos međunarodnoj promidžbi Županije i Republike Hrvatske.

            Priznanja se mogu dodijeliti i posmrtno.
                       
Prijedlog obvezno sadrži:

 1. ime i prezime odnosno naziv podnositelja prijedloga,
 2. prebivalište i sjedište podnositelja prijedloga,
 3. osobno ime ili naziv osobe na koju se prijedlog odnosi uz navođenje osnovnih podataka,
 4. naziv priznanja i područje za koje se podnosi prijedlog,
 5. obrazloženje prijedloga s odgovarajućom dokumentacijom (popis objavljenih radova, analize, stručne kritike i ocjene, natjecateljski rezultati i sl.).

 

Prijedlozi s odgovarajućim obrazloženjem i dokumentacijom, podnose se Odboru za javna priznanja Ličko-senjska županije, ul. dr. Franje Tuđmana 4, 53 000 Gospić u  roku 30 dana od dana objave Javnog poziva.
Potrebne informacije mogu se dobiti u Tajništvu županije (tel.: 053/588-206., e- mail: nikoladosen@yahoo.com, fax: 053/572-436).

PREDSJEDNIK

Petar Krmpotić, dipl. politolog