POČETNA
SPAŠAVANJE NA VELEBITU
UHIĆENO PETERO PLJAČKAŠA
KRAO ZEMLJU, SUDAR S VLAKOM
PRONAĐENA DROGA I BOMBE
UHIĆEN UBOJICA IZ SMOLJANCA
PRONAĐEN MRTVAC U PAZARIŠTU
Uništeni crkveni reflektori
MANJE POSLA ZA POLICIJU
OBRAČUN NOŽEVIMA
IMENOVAN PRIVREMENI NAČELNIK
Mladić prijetio starici nožem
SPRIJEČEN PIROMAN U MOGORIĆU
IZNENADA PREMINUO NAČELNIK BILJAN
KORISTITI TELEFON I ELEKTRONIČKU POŠTU
Uhićen zbog pucnjave, pijan vozio a Gospićanka se razoružala
PRIJAVA ZBOG KVAKE!
JEDAN KRAO DRUGI KUPOVAO
PRITVOREN KRADLJIVAC AUTOMOBILA
TRAŽI SE BRANKO BURIĆ
PRONAĐENO ORUŽJE NA VELEBITU
UKRAO POLA KUĆE, UBIO BIVOLA
PRIJETIO UBOJSTVOM
Posjedovao vojničku pušku i municiju
PRODAO UKRADENI AUTO
VOŽNJA BEZ REGISTRACIJE
JOŠ UVIJEK IMA KUĆNIH ARSENALA
ISPEGLALA SUSJEDA
NAIVNI LOPOV, NAŠAO BOMBE
LOPOVSKA ČESTITKA

HGSS u akciji

SPAŠAVANJE NA VELEBITU

Na laganoj Premužićevoj stazi teško je povrijeđena jedna planinarka.

Imobilizirana planinarka bila je spremna za prijevoz helikopterom/Foto HGSS Gospić
Imobilizirana planinarka bila je spremna za prijevoz helikopterom/Foto HGSS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2020. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Jučer je HGSS stanica dobila dojavu o ozlijeđenoj planinarki na Premužićevoj stazi podno vrha Crkvina, na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Uslijed pada planinarka je zadobila teže povrede gležnja. Na teren je krenula ekipa od 21 pripadnika HGSS-a, a iz vojne zrakoplovne baze u Splitu uzlijeće helikopter s četiri letača spasioca Stanice HGSS-a Split.

Mjesto nesreće od najbliže HGSS-ove stanice bilo je udaljeno stotinu kilometara cestom i još za sedam kilometara hoda Premužićevom stazom. Spasioci Stanice HGSS iz Gospić su sanirali povredu i transportirali unesrećenu do mjesta gdje je helikopter mogao sigurno pristupiti i u 17sati bila je u helikopteru i prebačena je u Opću bolnicu u Zadru.

Već godinama neodgovorni i nesavjesni izletnici odlaze u Velebit u lošoj obući i odjeći. Inače gradnja Premužićeve staze završena je 1933., duga je 57 kilometara od Oštarijskih vrata na srednjem do Zavižana na sjevernom Velebitu. Prosječno je široka 120 centimetara i nagibna samo deset posto te je lako savladiva i neiskusnim planinarima. Inženjer Premužić je planirao da stazi proširi i da se može proći čak i - fijakerom. (LPS)

Koordinirana akcija više policijskih uprava

UHIĆENO PETERO PLJAČKAŠA

Grupa je pljačkala bankomate i krala automobile.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2020. u 2150 sati

GOSPIĆ - Danas je policija prezentirala zajedničku dvodnevnu akciju protiv grupe kriminalaca osumnjičenih za kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate.

Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju kojeg su nositelji bili policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s Policijskim upravama zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci. U dijelu kriminalističkog istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Senj.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su petorica hrvatskih državljana u dobi od 30 do 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o osobama koje su već ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela, a u počinjenju su iskazivali izuzetnu organiziranost, kako u pripremnim radnjama tako i prilikom uništavanja dokaza nakon počinjenja kaznenih djela. Protupravna imovinska korist nastala otuđenjem novca iz bankomata iznosi preko tri milijuna kuna za koliko su oštećene četiri bake u Rijeci i Zagrebu. Uz to, pljačkom su pričinili i materijalnu štetu od preko 600 tisuća kuna. Za izvođenje pljački četiri ukradena automobila, a uz to ukrali su još 12 vozila koja su pronađena.

Provalnici su kazneno su prijavljeni sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno djelo krivotvorenja isprava. Svi su predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja. (LPS)

Ima i toga

KRAO ZEMLJU, SUDAR S VLAKOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2020. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Današnje priopćenje Policijske uprave odnose se na dva bizarna slučaja.

Prvi se odnosi na završetak istrage krađe zemlje u Krivom Putu kraj Senja. Naime, jedan Senjanin (43) osnovano se sumnjiči za to kazneno djelo. On je tijekom ovog mjeseca s tuđeg pašnjaka iskopao i ukrao 120 prostornih metara zemlje. Dobio je kaznenu prijavu.

Jučer su se na ličkim cestama dogodile tri prometne nezgode s materijalnom štetom. U 11.25 sati u Štikadi kraj Lovinca kad se jedan Bibinjac (42) automobilom nije zaustavio na nezaštićenom pružnom prijelazu i zveknuo je u nagibni vlak Split-Zagreb. Ovo je jedinstven slučaj u prometovanju Ličkom prugom od njenog otvaranja prije gotovo stotinu godina. Promet prugom je bio obustavljen do 16.40 sati. (LPS)

PRONAĐENA DROGA I BOMBE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. SVIBNJA 2020. U 15.30 SATI

GOSPIĆ - Policija je u subotu u Gospiću u rutinskoj kontroli prometa, zatekla Gospićanku (43) kod koje je testiranjem utvrđena pozitivna reakcija na drogu. Nakon toga dama je predala i zalihe: više smotuljaka bijele praškaste materije ukupne težine 6,5 grama, karakterističnog izgleda za drogu tipa kokain, koja je uz potvrdu o oduzimanju predmeta od nje oduzeta.

U petak pronađena i dvije minsko-eksplozivne naprave. U podnožju brda Poprdljivac kraj Lovinca pronađena je mina PMR-2AS - protupješačka rasprskavajuća mina zvana kukuruzara, a u živici u Trnovačkom Novoselu pronađena je ručna bomba bez upaljača. (LPS

UHIĆEN UBOJICA IZ SMOLJANCA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2020. u 1.30 sati

GOSPIĆ - Iz šturog priopćenja policije od danas popodne da se zaključiti da je nakon sinoćnjeg zločina i očevida u selu Smoljanac kraj Plitvičkih jezera uhićen jedan Smoljančanin (70). On se sumnjiči da je za kazneno djelo ubojstva, odnosno da ubio jednu Smoljančanku (71). Zločin je počinjen nožem sinoć u obiteljskoj kući Smoljancu nakon svađe. (LPS)

PRONAĐEN MRTVAC U PAZARIŠTU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2020. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Večeras, nešto prije 22 sati iz Policijske uprave stiglo je kratko priopćenje da je još jutros oko 9.30 sati nakon dojave u Popovači Pazariškoj, kraj Gospića, pronađen mrtvac. Obavljenim očevidom utvrđeno je "da se radi o muškom tijelu (1953) s jednom ubodnom ranom i da slijedi obdukcija. Kriminalističko istraživanje je u tijeku. (LPS)

Uništeni crkveni reflektori

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
112. svibnja 2020. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a nepoznati je počinitelj tijekom noći proteklog vikenda oštetio četiri reflektora koji obasjavaju crkvu Sv. Velikomučenika Georgija u Otočcu. Reflektori su savijeni na nosačima što ih je uništilo. Šteta se procjenjuje na osam tisuća kuna.

U drugom dijelu Like u Postaji granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Koreničanina (24) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe. Sumnjiči se da je u periodu od 13. do 15. travnja iz pet parkiranih kamiona u Korenici i ukrao najmanje 300 litara nafte. Protiv osumnjičenika nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena je kaznena prijava.

Proteklog tjedna bilo je provala širom Like. Tako je provaljeno u jednu kuću u Kompolju kraj Korenice i ništa nije ukradeno. Vlasnik je u Srbiji. U Kuterevu najpoznatijem ličkom selu provaljeno je u tamošnju planinarsku kućicu i temeljito je opljačkana. "Planula" je plinska boca, agregat, te stolovi i klupe vlasništvo Planinarske udruge iz Kutereva. Ovo je rijetko zabilježen vandalizam na Velebitu jer su takvi objekti svetinja za planinare. Bila je i jedna krtađa u Barletama kraj Gospića. (LPS)

Sigurnosno stanje

MANJE POSLA ZA POLICIJU

Novi režim rada policije sa strankama.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2020. u 14 sati

GOSPIĆ - Kako javlja PULS proteklog vikenda bilo je prilično miro u ovome dijelu Hrvatske, čak i lopovi nisu išli u krađe jer koriste slobodne dane za planiranje.

Na prometnicama su bile četiri prometne nezgode a u jednoj su lakše ozlijeđene tri osobe. Policija je ulovila 12 trkača na cestama, a za volanom su bila i dva pijanca od kojih je onaj vozač iz Novalje (35) bio totalno pijan sa čak 2,47 g/kg. Za volanom je bio i jedan drogeraš bez prometne dozvole.

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su vikom na području Korenice i Senja, te tučnjavom na području Otočca.

Ako vas zanima nova odluka o načinu rada policije kliknite na donju poveznicu i vidite za svoje područje:

licko-senjska-policija.gov.hr/vijesti/obavijest-o-nacinu-rada-upravnih-poslova-u-policijskoj-upravi-licko-senjskoj/10437

Korona kriza popušta u Novalji

OBRAČUN NOŽEVIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2020. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a u Policijskoj postaji u Novalji obavljeno je kriminalističko istraživanje jednog mladića iz Novalje (28) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju. Sumnjiči se da se je 1. svibnja u 23,40 sati u Novalji fizički sukobio s drugim, mlađim, Novaljcem (27) i nožem mu zadao nekoliko ubodnih rana u prsa i leđa. Nastradali mladić je teško ozlijeđen i na liječenju je u Općoj bolnici u Zadru.

Policija ne navodi nikakve motive ovog zločina koji je gotovo nezapamćen u primorsko-otočkom dijelu županije, ako se izuzmu turistički međunarodni zločini na Zrću. Naime, sličan obračun nožem, prije nekih pola stoljeća, bio je i u Karlobagu. Tada su se poboli rođaci i jedan je rasparanog trbuha završio u Općoj bolnici u Gospiću i preživio. Iz ove dvije premise lako je zaključiti da korona kriza popušta i da se život vraća u normalne kolotečine druženja i razračunavanja. Treba znati da je u ovome otočkom gradiću u samoizolaciju bio pogodio cijeli Stožer za borbu protiv covida. (LPS)

Policijska uprava ličko-senjska

IMENOVAN PRIVREMENI NAČELNIK

Novi privremeni načelnik PULS-a Zoran Zdunić/Foto PULS
Novi privremeni načelnik PULS-a Zoran Zdunić/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2020. u 16.10 sati

GOSPIĆ - Nakon iznenadne smrti načelnika Josipa Biljana Policijska uprava ličko-senjska danas je dobila privremenog načelnika. Dužnost je preuzeo Zoran Zdunić, koji je u MUP-u od 1990. Obavljao je različite poslove kriminalističke i temeljene policije, a posljednjih 14 godina bio je načelnik VII. Policijske postaje Zagreb Policijske postaje Trešnjevka. (LPS)

Lopovluci unatoč zabrani kretanja

Mladić prijetio starici nožem

Maskirani razbojnik upao se u stan jedne starice u Senju.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Policija je u Senju dovršila kriminalističko istraživanje jednog Senjanina (19) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva. Sumnjiči se da je u utorak, 14. travnja oko 16 sati u Senju u stanu 90-godišnjakinje, s maramom preko lica i uz prijetnju nožem od nje zatražio novac, pri čemu ju je i odgurnuo, te dok je ona ležala na podu, osumnjičenik je ispremetao ladice i nakon što nije pronašao novac, udaljio se iz stana. Razbojnik je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, te će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ovih dana u Korenici je netko provalio u više teretnih vozila i ukradeno je 300 litara pogonskog goriva.

Jučer nakon je dojave o pronalasku minsko-eksplozivnog sredstva u Donjem Vagancu nedaleko Plitvica, na mjesto događaja izašao pirotehničar. Kad je utvrdio da radi o kumulativnoj mini od ručnog bacača M-57, zaostaloj iz Domovinskog rata i da je dosta mehanički oštećen mina je uništena na mjestu pronalaska. (LPS)

SPRIJEČEN PIROMAN U MOGORIĆU

Piromana je zaustavio do dolaska policije jedan susjed vidjevši što smjera.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2020. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Policija je završila kriminalističku obradu jednog starog Mogorićanina (86) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom. Naime, njega se sumnjiči da je u petak, 10. travnja kroz podne, namjerno htio izazvati požar na otvorenom. Tu policija daje detaljan opis i upotstvo za rad inkriminirane radnje koja, po našem mišljenju ne smije biti objavljena inije za javnost, jer može piromanima poslužiti kao inspiracija i naputak što napraviti da bi nastao požar ogromnih razmjera.

Do tragedije u tome dijelu grada Gospića u blizini autoceste nije došlo samo zahvaljujući prisebnosti jednog mlađeg čovjeka iz tog kraja koji ga je u zloj namjeri spriječio i zadržao do dolaska policije. Prema priopćenju policije požar su ugasili pripadnici DVD-a Lovinac. Piroman iz Mogorića dobio je kaznenu prijavu.

Proteklog produženog vikenda i lopovi su se vratili svojim starima običajima. Tako je u Počitelju provaljeno u jednu kuću i ukradeni su brusilica i pastir, a u Hrvatskom Polju pokradeni su janjci.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske nije evidentirana niti jedna prometna nesreća, ali su ipak bila 22 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i prekršaj upravljanja pod utjecajem alkohola.

Iako je zabranjeno okupljanje bilo je narušavanja javnog reda i mira tučnjavom u Gospiću i svađom u Karlobagu. (LPS)

POLICIJSKA UPRAVA LIČKO-SENJSKA

IZNENADA PREMINUO NAČELNIK BILJAN

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2020. u 22 sata

GOSPIĆ - Danas je iznenada preminuo Josip Biljan (58), načelnik Policijske uprave ličko-senjske. Na čelu Policijske uprave postavljen je 20. rujna 2017. U Ministarstvu unutarnjih poslova bio je od 1992. (LPS)

Iz policije poručuju

KORISTITI TELEFON I ELEKTRONIČKU POŠTU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. OŽUJKA 20320. U 11.15 SATI

GOSPIĆ - Iz Policijske uprave javljaju da radno vrijeme upravnih poslova u policiji za sada ostaje nepromijenjeno, no pozivaju se građani da u službene prostorije dolaze samo ukoliko postoji potreba za žurnim rješavanjem pojedinih upravnih poslova.

Građani se pozivaju da za pojedine upravne poslove koriste sustav e-Građani te da ne dolaze u službene prostorije ukoliko njihova prisutnost nije nužna nego da se za to obrate pismenim putem ili putem elektroničke pošte na adresu licko-senjska@policija.hr , odnosno telefonski radi dobivanja informacija.

Više detalja s telefonskim brojevima na poveznici:
licko-senjska-policija.gov.hr/vijesti/obavijest-gradjanima-u-svezi-obavljanja-upravnih-poslova/10384

Uhićen zbog pucnjave, pijan vozio a Gospićanka se razoružala

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2020. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Policija je obavila kriminalističko istraživanje jednog Podumljanina (26) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Sumnjiči se da je 5. veljače u večernjim satima u kući u Zalužnici ispalio hitac iz nepoznatog vatrenog oružja i doveo u opasnost svoju 20-godišnju suprugu i dvoje djece koji su bili prisutni. Podumljanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske uz kaznenu prijavu.

U kontroli prometa kod jednog hrvatskog vozača izmjerena je koncentracija alkohola od 2,49 g/kg.
U subotu je jedna Gospićanka policiji predala pušku i 62 komada streljiva (lps)

PRIJAVA ZBOG KVAKE!

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. ožujka 2020. u 10 sati

GOSPIĆ - Iz obilja policijskih priopćenja koja su nas zasula proteklih nekoliko dana izdvajamo jednu kvaku i dva krivotvorenja iz današnjeg priopćenja, redoslijed je urednički vidi se da policiju zovu kad treba, a bome kad i ne treba.

U vremenu 3./4. ožujka 2020. godine u Otočcu, nepoznati počinitelj oštetio je kvaku na (!) ulaznim vratima jednog stana. Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija je u Gospiću završila kriminalističko istraživanje jednog Zagrepčanke (33) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Sumnjiči se da je 12. srpnja 2019. u Gospiću bez znanja i odobrenja 44-godišnje vlasnice sačinila ugovor o kupoprodaji motornog vozila i potpisala vlasnicu, a zatim je tim krivotvorenim ugovorom dovela u zabludu djelatnike jedne ustanove gdje je to vozilo prepisala na 45-godišnjakinju iz Perušića. Protiv nje će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Korenička policija dovršila je kriminalističko istraživanje jednog Otočanina (51) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave. On se sumnjiči se da je na neregistrirano priključno vozilo stavio nepripadajuću registarsku pločicu, koju je koristio na u prometu. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. (LPS)

Dolijali lopovi iz Poduma

JEDAN KRAO DRUGI KUPOVAOlicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. veljače 2020. u 22.15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a u Otočcu je završena kriminalistička obrada dvojice stanovnika sela Podum kraj Otočca. Mlađi član tandema, maloljetnik, se sumnjiči za kazneno djelo teške krađe, a drugi Podumljanin (31) da je počinio kazneno djelo prikrivanja.

Maloljetnik se sumnjiči da je u vremenu od 16. do 19. studenog 2019. provalio u neko skladište u Otočcu, iz kojeg je otuđio građevinski materijal (232 vreće cementa, 10 gipsanih gips ploča, 319 paket laminata, 10 kaca zapremnine 500 litara, 34 vreće ljepila za gips ploče) u vrijednosti od preko 30 tisuća kuna. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje da je starija osoba kupila kace iako je znao da su ukradene.

PRITVOREN KRADLJIVAC AUTOMOBILA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. VELJAČE 2020. U 8.15 SATI

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Štikađana (23) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela teške krađe i krađe. Sumnjiči se da je noću 19./20. veljače 2020. godine u Gospiću provalio u jedan nakon čega je potrgao zaštitnu plastiku bravice i pokušao žicama upaliti automobil u čemu nije uspio. Nadalje, se sumnjiči da je istu noć otuđio osobni automobil u vlasništvu jednog Bilajčana (27) koji je bio otključan, a ključ je bio u automobilu, te ga je potom ostavio u Metak. Štikađanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena su posebna izvješća kao nadopune kaznenih prijava

TRAŽI SE BRANKO BURIĆ

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. VELJAČE 2020. U 14.45 SATI

GOSPIĆ - Iz PULS-a smo danas dobili fotografiju Branka Burića (55) iz Otočca i obavijest da je prijavljen njegov nestanak i da je pokrenuta potraga. Burić jevisok je 172 cm, jače tjelesne građe, prosijede kratke kose. U trenutku odlaska bio je odjeven u crnu trenirku i crno-plave tenisice broj 42. Policija moli građane za pomoć u njegovom traženju i ako što znaju da se jave na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju. (LPS

PRONAĐENO ORUŽJE NA VELEBITU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2020. u 12.15 sati

GOSPIĆ
- Policija je jučer obaviještena da je na Velebitu nedaleko Svetog Roka pronađena hrpa minsko-eksplozivnih sredstva. Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, po starome zvanju - pirotehničari, utvrdili su da se radi o sedam ručnih bacača raketa i tri minobacačke mine iz Domovinskog rata. Kako su ta sredstva bila vidno oštećena i nepodobna za prevoženje odmah su uništena.

NOVI VIDOVI KRIMINALA

UKRAO POLA KUĆE, UBIO BIVOLA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. veljače 2020. u 10 sati

GOSPIĆ - Samo je trebalo čekati trenutak kada će početi totalna krađa napuštenih ili zapuštenih kuća. U Doljanima, kaže policija ali ne i kojim, je nepoznati počinitelj iz obiteljske kuće u kojoj dulje vremena nitko ne živi i koja je bila otključana, ukrao kompletan namještaj, vrata, bojler i električnu peć. Nije mu to bilo dosta za osobno skućavanje već je imao vremena pa je srušio pregradne zidove i otuđio ciglu, čime je počinio kaznena djela krađe i narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora.

Nešto slično je autor ovih redaka vidio u Svračkovu Selu prije dvadesetak godina gdje je poznati počinitelj, odnosno vlasnik konja, porušio pregrade u zgradi nekadašnje svračkoseljanske škole i u nju uselio konje. Za pretpostaviti je da konji nisu sami srušili pregrade između razreda. Međutim nitko nije reagirao.

Novi gotovo nezapamćen vid zločina dogodio se tijekom noći 16./17. veljače Metku je počinjena nova vrsta kaznenog djelo ubijanja životinje - odnosno vatrenim oružjem ustrijeljen je bivola koji se nalazio na slobodnoj ispaši koja je posljednjih godina uobičajena u napuštenim predjelima Like.

Sličan zločin desio se prije dvadesetak godina u Ćukovcu kada je netko iz lovačke puške pucao i teško ranio cigansku kolibu na paši.

Udbina:

PRIJETIO UBOJSTVOM

Predaja oružja u Korenici i Gospiću.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2020. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednim Udbinjaninom (54) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Sumnjiči se da je 6. veljače prijetio telefonom ubojstvom drugom Udbinjaniu (38), te je u njegovoj podrumskoj prostoriji ostavio ručnu bombu s postavljenim osiguračem u kućištu bombe. Stariji Udbinjanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom vikenda je jedan Koreničanin dobrovoljno predao pušku nepoznate marke, dok je dvoje građana iz Gospića predalo pušku s užljebljenim cijevima, 1,9 kilograma privrednog eksploziva i kemijsku ručnu bombu. (LPS)

Udbina

Posjedovao vojničku pušku i municiju

Udbinsdki ratni arsenal koji se hvali lička policija/Foto Policija
Udbinsdki ratni arsenal koji se hvali lička policija/Foto Policija
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2020. u 14.15 sati

Piše Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Protekle nekolike godine Policijska uprava pokušava plasirati brojne nevažne i sporadične informacije preko sredstava javnog priopćavanja, na koje mnogi, tobože novinari, čitaj vlasnici kojekakvih portala, promtno nasjedaju punim turom i nasjedaju skupa s čitateljima.

Tako su danas poslali par redaka o nekom Udbinjaninu (65) koji je kriminalistički obrađen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Tako vjerojatno piše u nekakvom hrvatskom zakoniku pa su mu to i prikalemili u krimen. Vjerojatno je Udbinjanin imao nekakvu puščetinu zaostalu iz rata, nije bitni da li je Hrvat ili Srbi, jer je na slici vidljivo da je ruzinava (zarđala) i osobno procjenjujem da možda i ne može pucati municiju koja je bila s njom i čija se kartonska ambalaža raspada. A osim toga, prije nekoliko godina sam saznao da je municiji rok 50 godina i da se nakon toga sama aktivira. To je vjerojatno jugoslaneska proizvodnja i dobro da je pronađeno da ne izazove tragediju bez znanja okrivljenog tobože vlasnika.

Kao dokaz njegovog, malte ne zločina, poslali su i nekakvu sliku vojničke snajperske puške, 1145 komada vojničke municije i nekakve mine za koju ni policija ne zna kakva je. Udbinjanin je dobio kaznenu prijavu (?!), ali se nadam da zbog reda radi neće završiti u zatvoru ili na sudu kao - terorist.

Slično je bilo prije 15 godina u Mogoriću kada jedan povratnik policiji nije prijavio da je u njegom šljivaru nekakav sanduk pun municije pa su ga prijavili gospićki lovci, a kuća mu je stotinjak metara od centra sela. Niko nije postavio pitanje kakvu su to lovci divljač tražili u sred Mogorića s nabijenim puškama ???? Usput rečeno, za tu prigodu je iz MUP-a čak došao glasnogovornik da to priopći lokalnim novinarima, ali tada nije bilo ovoliko portala koji bez mjere i takte sve objavljuju samo da bi objavili koju reklamu više.

Postavlja se pitanje zašto policija zagljupljuje svekoliko pučanstvo sitim provalama i lopovlucima kojih je vazda bilo i biti će, a ne otkriva one velike lopove i organizirani kriminal u ovome dijelu Hrvatske.

Ovo za svaki slučaj namjerno pišem pod punim imenom i prezimenom da ne traže novinara koji objavljuje dezinformacije, neko ih se usudi komentirati kao i do sada u svojoj novinarskoj karijeri.

PRODAO UKRADENI AUTO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. SIJEČNJA 2020. U 18 SATI

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Lovinčanina (23) zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je noću 21./22. siječnja u Štikadi, iz dvorišta otuđio osobni automobil gospićke registracije i prodao ga za tri tisuće kuna. (LPS)

Snalažljivost

VOŽNJA BEZ REGISTRACIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2020. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Koreničanina (25) zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprava. On se sumnjiči da je na osobni automobil stavio nepripadajuće registracijske pločice, nakon čega je taj automobil koristio za sudjelovanje u prometu. Podnijeta je kaznena prijava, (LPS)

Predaja oružja

JOŠ UVIJEK IMA KUĆNIH ARSENALA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. SIJEČNJA 2020. U 10 SATI

GOSPIĆ
- Iako je predaja vojnog oružja i opasne opreme počela odmah nakon operacije Oluja, tih opasnih stvari još uvijek ima u kućnim arsenalima. Očevidan dokaz ove činjenice je i subotnja predaja opasnih stvari iz kuća u Otočcu i Gospiću.

Naime, kako javlja policija, proteklog vikenda jedan je Otočanin predao 62 komada metaka, a jedan Gospićanin predala tri ručne bombe i 743 komada razne municije.

Opasne stvari preuzela je policija i pohranjene su u posebno skladište do uništenja koje se obavlja više puta godišnje.

- Protiv građana koji prijave oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.- ističu u Policijskoj upravi, i još poručuju:
- Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije "Manje oružja - manje tragedija" i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost. (LPS)

LIČKI OSIK

ISPEGLALA SUSJEDA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. siječnja 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje jedne Ličkoosičanke (50) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela krađe i računalne prijevare. Sumnjiči se da je u svibnju 2019. godine prilikom posjete 89-godišnjaku iz Ličkog Osika u njegovoj obiteljskoj kući, iskoristila njegovu nepažnju i otuđila mu bankovnu karticu i pripadajući PIN, nakon čega je u više navrata na bankomatima podigla iznos od 48.000 kuna. Potom je u vremenu od 18. listopada do 21. studenog 2019. godine u kući oštećenog ponovno iskoristila njegovu nepažnju i vratila bankovnu karticu, ništa ne spominjući oštećenom.

NAIVNI LOPOV, NAŠAO BOMBE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. siječnja 2020. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojice Senjanina (43 i 35) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe i kazneno djelo prikrivanja.

Stariji je osumnjičen da je 31. prosinca 2019. godine u Senju provalio u obiteljsku kuću iz koje je otuđio novac, nakit i kameru te je potom 5. siječnja 2020. godine pokušao prodati ukradeni nakit u poslovnici za otkup zlata u Zagrebu, koristeći pritom osobnu iskaznicu mlađeg Senjanina koji je znao da će se stariji koristiti njegovom osobnom iskaznicom kod prodaje ukradenog nakita. Obadvojica su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu je dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Jučer je građanin prilikom šetnje u Budaku kraj Gospić, na otvorenom prostoru pronašao tri ručne bombe i deset metaka call. 7,9 mm, što je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja. (LPS)

Uz Novu godinu

LOPOVSKA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. SIJEČNJA 2020. U 9.20

GOSPIĆ
- Prema prvom ovogodišnjem policijskom priopćenju lopovi nisu mirovali ni u novogodišnjoj noći. Naime, pod okriljem noći od 31. prosinca na 1. siječnja u Senju je provaljeno u jednu kuću ukradeni su novci i nakit.

U priopćenju nema niti slova o pucnjavi i eventualnim posljedicama u novogodišnjoj noći. (LPS)