POČETNA
PRVA KORONA PLJAČKA
STARE MINE U MORU
I PLJAČKE SU U PUNOM JEKU
MINA BILA U MORU 80 GODINA
KRADLJIVAC ŠUME IZ ZAGREBA
SVE VIŠE POSLA
Pritvoren Poljak, opljačkan Otešanin
LAŽNE DOJAVE I RANJENI PAKISTANAC
Podnijeto šest prijava
ZAREDALE PROVALE I KRAĐE
UHIĆENI KOSINJANI
POSJEDOVAO ARSENAL U MOGORIĆU, NAPAD NOŽEM U BUŽIMU
POGINUO MOTORIST
POBOLI SE VILAMA
SPAŠAVANJE TURISTE NA PLITVICAMA
DOLIJALA ČETIRI LOPOVA
RAKETA U BUNARU
ANKETIRANJE O PROBLEMIMA RANJENIH OSOBA
DOLIJAO ŠUMOKRADICA
15 DANA ZATVORA ZBOG PIJANSTVA
SPAŠAVANJE NA VELEBITU
UHIĆENO PETERO PLJAČKAŠA
KRAO ZEMLJU, SUDAR S VLAKOM
PRONAĐENA DROGA I BOMBE
UHIĆEN UBOJICA IZ SMOLJANCA
PRONAĐEN MRTVAC U PAZARIŠTU
Uništeni crkveni reflektori
MANJE POSLA ZA POLICIJU
OBRAČUN NOŽEVIMA
IMENOVAN PRIVREMENI NAČELNIK
Mladić prijetio starici nožem
SPRIJEČEN PIROMAN U MOGORIĆU
IZNENADA PREMINUO NAČELNIK BILJAN
KORISTITI TELEFON I ELEKTRONIČKU POŠTU
Uhićen zbog pucnjave, pijan vozio a Gospićanka se razoružala
PRIJAVA ZBOG KVAKE!
JEDAN KRAO DRUGI KUPOVAO
PRITVOREN KRADLJIVAC AUTOMOBILA
TRAŽI SE BRANKO BURIĆ
PRONAĐENO ORUŽJE NA VELEBITU
UKRAO POLA KUĆE, UBIO BIVOLA
PRIJETIO UBOJSTVOM
Posjedovao vojničku pušku i municiju
PRODAO UKRADENI AUTO
VOŽNJA BEZ REGISTRACIJE
JOŠ UVIJEK IMA KUĆNIH ARSENALA
ISPEGLALA SUSJEDA
NAIVNI LOPOV, NAŠAO BOMBE
LOPOVSKA ČESTITKA

Život s koronom

PRVA KORONA PLJAČKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2020. u 13.40

GOSPIĆ - Jučer su se i prevaranti i pljačkaši potrudili i bili kreativni. Dva prevaranta s higijenskim maskama, odnosno korona maskama, preko lica i lažno se predstavili kao radnici veterinarske stanice jednoj Lovinčanki da su saznali kako su novac od prodanih janjaca krivotvoreni. Uzeli su taj novac uz obrazloženje da ga idu pregledati u osobno vozilo te se udaljili u nepoznatom smjeru. (LN)

STARE MINE U MORU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2020. u 18,10 sati

GOSPIĆ
- Još u subotu ronilac je u moru u uvali Melnica kraj Jakišnica na otoku Pagu pronašao minsko-eksplozivna sredstva i javio se policiji u Novalji. U Melnicu su brzo stigli ronioci Specijalne jedinice policije Split i policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske te iz mora izvadili dvije protubrodske mine i jedno eksplozivno punjenje zaostalo iz Drugog svjetskog rata. (LPS)

Turistička sezona u punom jeku

I PLJAČKE SU U PUNOM JEKU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2020. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Prije par noći u Novalji je nepoznati počinitelj ušao kroz otvorena vrata vile u opljačkao jednom Talijana i jednog Austrijanca. Nadalje, jučer su lopovi opljačkali i župni stan u Perušiću, a na Plitvicama jednoj Čehinji opljačkan ruksak. (LPS)

Ima još i toga

MINA BILA U MORU 80 GODINA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. SRPNJA 2020. U 10 SATI

GOSPIĆ - Jučer je jedan Senjanin pronašao minobacačku minu kalibra 81 milimetar bez eksplozivnog punjenja. Policijski pirotehničar je uklonio minu koja je u bila u moru gotovo 80 godina. Naime, mina je iz Drugog svjetskog rata. (LPS)

KRIMINAL

KRADLJIVAC ŠUME IZ ZAGREBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2020. u 15 sati

GOSPIĆ Pripadnici Policijske postaje dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Zagrepčanina (51) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela krađe, teške krađe, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Sumnjiči se da je u vremenu od 19. siječnja 2018. godine do 13. rujna 2019. godine u šumskom predjelu mjesta Kik kraj Lovinca i mjesta Drenovac Radučki kraj Gospića posjekao ukupno 2236 "kubika" hrasta cera koji je preprodao, a za koje je kod podnošenja zahtjeva za doznaku stabala i zahtjeva za popratnice priložio krivotvorene punomoći. Podnijeta je kaznena prijava. (LPS)

Policija ima

SVE VIŠE POSLA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. srpnja 2020. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a gospićki policajci izvršili su kriminalističko istraživanje jednog Štikaćana (47)zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja. On se sumnjiči da je početkom lipnja u prizemlje svoje obiteljske kuće u Štikadi, zatvorio kuju koja je zatim oštenila četiri štenca, ali on nije vodio brigu o njima te su životinje uginule. Dobio je kaznenu prijavu.

U srijedu je u Visuću kraj Udbine netko ukrao 300 željeznih stupića u jednom Udbinjaninu (32) i oštetio žicu između tih stupića koji ma je bio ograđen pašnjak.

Jučer su policijski službenici u redovnoj kontroli prometa zatekli za volanom jednog pijanog Gospićanina (26) koji je imao 2,26 promila alkohola u krvi i zadržan je u policiji do otrežnjenja. Osim toga u Vidalićima kraj Novalje jedan Slovenac (48) je s 2.08 promila alkohola vozio četverocikl. (LPS)

Pritvoren Poljak, opljačkan Otešanin

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2020. u 8.20 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Novalja dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Poljaka (31) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo tjelesne ozljede. Sumnjiči se da je u ponedjeljak, 20. srpnja oko 22 sata na parkiralištu plaže Zrče fizički napao jednu Poljakinju (26) i lakše ju ozlijedio. Osumnjičenik je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Jučer popodne u Otešu kraj Gospića, dva nepoznata muškarca došla su u dvorište je3dnog Otešanina (87) i tražili ga da im razmjeni novac, i kad se on vratio iz kuće s lisnicom, oteli su mu lisnicu i pobjegli. (LPS)

LAŽNE DOJAVE I RANJENI PAKISTANAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2020. u 12.40 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Podumljanina (47) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo lažne uzbune. Naime, sumnjiči se da je 17. srpnja više puta nazivao policiju i lažno iskazivao potrebu za izlaskom policijskih službenika. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava.

Noću 16./17. srpnja na neutvrđenom mjestu, nepoznati počinitelj teško je ozlijedio jednog Pakistanca (30) koji je zatečen u Donjem Kosinju. Pakistanac je zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Gospiću. Kriminalističko istraživanje se nastavlja. (LPS)

Pooštrena kontrola na moru

Podnijeto šest prijava

Policija u ophodnji mora/Foto arhiv Lika pressa
Policija u ophodnji mora/Foto arhiv Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 20'20. u 8.15 sati

GOSPIĆ - Jučer su policijski službenici pomorske policije Policijske postaje Senj na više lokacija oko otoka Raba u nedozvoljenom glisiranju (unutar 300 metara od obale), zatekli čak šest osoba, jednog slovenskog i pet njemačkih državljana. Zbog utvrđenih prekršaja izdani su im obavezni prekršajni nalozi.

Zbog podizanja većeg stupnja opće sigurnosti na moru, službenici pomorske policije nastavit će kontinuirano provoditi nadzor i poduzimati sve potrebne mjere i radnje u cilju sprječavanja eventualnih ugroza i nesreća na moru. (LPS)

Dinamičan izborno-policijski vikend

ZAREDALE PROVALE I KRAĐE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. SRPNJA 2020. U 13 SATI

GOSPIĆ -Proteklog izbornog vikenda nisu mirovali lopovi i policija, a bilo je i pjanih vozača. Po posliratnom običaju lopovi sve češće prave inventure uređenih i zaključanih kuća, a ovaj vikend bili su i slobodniji jer su vlasnica bili u stalnom mjestu boravka poradi glasanja.

Krenimo redom. U Vrepcu je opljačkana kuća - odjeća, posteljina i escajg. U Gospiću je iz jedne kuće ukraden briktaš s pripadajućim sadržajem dviju osoba, a opljačkan je i edan automehaničar. U Korenici je iz podruma stambene zgrade ukraden bajs na kome su bile privezane i bakrene cijevi za centralno grijanje. I na ličkom dijelu Paga, u Škuncinim Stanovima kod Gajca, opljačkana je vila ednog Talijanca. Pa neka niko ne reče da Lika nije postala rvatska Korzika i Sicilija u ednom, jer vakizi pljački i krađa nikada nije bilo u ovom dilu Rvacke.

Priko vikenda u dvi prometne nesriće bilo je i mrtvaca. Edna je bila u ednim Selinama, unizium kod Senja, a ne kod Starigrada, kada je edan Zagrebčanac na svižem ždraku autinom tresnija ednog nesritnog Mađara, turistu, dabome, na motoru koji je bidnik i odma preminija, a suvozačica, virovato njegova divojka, je zadržana u bolnici na Sušaku. Zagrepčanin je uhićen. Druga tragedija je bila u Kijacu kad je edan Zadranin vozeći se bez dozvole na motoru sletija s kolnika i poginija. Bile su jošte četre prometne s ozliđenim osobama i to u Novoselu Bilajskom, Ličkom Petrovom Selu, u Takalicama na Velebitu. U nedjelju u 20 sati u Sincu je Sinčaranin (19) pod utjecajem alkohola (1,11 g/kg) vozio traktor i prilikom pretjecanja zaustavljenog traktora s desne strane istrčalo mu je dijete (10) kojeg je udario i pregazio. Dijete je teško ozlijeđeno i zadržano na liječenju u Općoj bolnici u Gospiću.

Policijoti su ovog izbornog vikenda na cestama utvrdili mam 61 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 11 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Najpijaniji je bija edan Ražančanin (39) koga je pulicija ujtila u Krivom Putu s mam 2,23 promila rakije u krvi. Mora da je edva staja na nogami.

I na kraju evo izvješća o JRM - javnom redu i miru u sklopu kojega je pulicija zabiližila tučnjavu u Otočcu i svađe u Gospiću i Novalji.

Sve u svemu more se zaključiti da se život s koronom vraća u standardne okvire, da se normalizira. (Priredija Marko ČULJAT)

Obnova sadnje konoplje

UHIĆENI KOSINJANI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2020. u 22 sata

GOSPIĆ - Gospićka policija obavila je kriminalističko istraživanje dvojice Donjokosinjana zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa droga. Sumnjiče se da su u Donjem Kosinju zasadili i uzgajali stabljike marihuane, te je obavljenom pretragom na parceli okućnice pronađeno 118 stabljika marihuane visine od 150 do 170 cm i u prostorijama koje koriste 44,5 grama marihuane.

Nekada se konoplja, ali neka druga vrsta, sadila u svim domaćinstvima jer je od toga ovisilo oblačenje Ličana i Ličkulja. Bila je to neka druga vrsta konoplje čija sadnja još nije legalizirana u Hrvatskoj, a ovaj kosinjski slučaj je dokaz da bi se u Lici mogla ponovo uzgajati industrijska konoplja u ogromnim količinama od koje se u ostatku svijeta proizvodi nekoliko tisuća različitih proizvoda. (LPS)

Kaznena djela

POSJEDOVAO ARSENAL U MOGORIĆU, NAPAD NOŽEM U BUŽIMU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. LIPNJA 2020. U 9.30 SATI

GOSPIĆ - Gospićka policija obavila je kriminalističko istraživanje jednog Riječanina (51) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Izvršena je i pretraga prostorija koje on koristi u Mogoriću u kojoj je pronađeno 600 grama eksploziva, 50 detonatorskih kapisli, 20 komada raznih vojnih metaka, četiri komada signalnih metaka za bestrzajni top i dvije improvizirane eksplozivne naprave, što je neovlašteno posjedovao. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Osim toga, policija je obradila još jedan kazneni slučaj. Jedan Gospićanin (81) osnovano se sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju - u nedjelju, 28. lipnja oko 21 sat došao je u dvorište obiteljske kuće 60-godišnjaka u Bužimu, gdje ga je nakon verbalne prepirke, napao nožem zadavši mu laku tjelesnu ozljedu u predjelu trbuha. Gospićanin je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava biti će dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu. (LPS)

GOSPIĆ:

POGINUO MOTORIST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2020. u 9.10 sati

GOSPIĆ - Sinoć nešto prije devet sati na državnoj cesti u selu Budak poginuo je jedan gospićki motorist (24). Mladić je prilikom kočenja pao s motocikla na kolnik i od povreda je preminu u Općoj bolnici u Gospiću. (LPS)

Mogorićki obračun

POBOLI SE VILAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2020. u 13.40 sati

GOSPIĆ - Kako javlja Policijska uprava gospićki policajci završili su kriminalističko istraživanje jednog Riječanina (46) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesna ozljeda nad 66-godišnjakom s područja Gospića zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo tjelesne ozljede.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je još u u petak, 26. lipnja, oko 19 sati, na otvorenom prostoru u Mogoriću nedaleko Gospića, između njih došlo do fizičkog sukoba, u kojem je 66-godišnjak vilama nanio lakše ozlijedio Riječaninu, nakon čega je ovo poljoprivredno oruđe promijenilo ruke i suparnika teže povrijedio. Policija ne navodi o kakvim se vilama radi, vjerojatno o drvenima jer je sada sezona košnje, a ne izvoza gnoja kada se koriste željezne vile.

Obojica su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku, te su protiv njih podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. Policija ne navodi da li je bar onaj teže povrijeđeni bio kod liječnika, a niti kako je utvrđen stupanj povrede. (M. Čuljat)

HGSS u akciji

SPAŠAVANJE TURISTE NA PLITVICAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2020. u 9.45 sati
Fotografija HGSS Gospić

PLITVICE - Jučer je predvečer na spašavanju jednog plitvičkog posjetitelja morala biti angažirana i gospićka služba Gorskog spašavanja. Naime, do unesrećenika koji je sa sedre jednog slapa otklizao u jezero nije mogao tim Hitne medicinske pomoći. Unesrećeni mladić je uz pomoć parkovskih čuvara izvučen iz vode te je imobiliziran, ali je put do sanitetskog vozila bio gotovo nesavladiv, a ranjenik se s nosila žalio na bolove u leđima i po dolasku gospićke ekipe HGSS-a brzo je dopremljen do vozila.

Ovakve se stvari ranijih godina nisu događale jer su posjetitelji bili oprezniji i nisu se odvajali od grupe i parkovskog vodiča, a svako napuštanje uređene i označe staze znači ogromne poteškoće pa čak i smrtnu opasanost. Zbog pomodarstva selfija prije koju godinu po jedna se strankinja strmoglavila sa stijene i poginula, a dvoje starijih gostiju iz veće grupe stranaca bez plitvičkog vodiča išlo je rubom veoma široke siroke staze i pali su u provaliju u Kaluđerovačko jezero i poginuli. (LPS)

Otočac

DOLIJALA ČETIRI LOPOVA

Izvršena je kriminalistička obrada lopova iz Poduma i Doljana.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. lipnja 2020. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave u Otočcu su završene čak četiri kriminalističke kradljivaca.

Jedan maloljetnik iz Poduma (18) sumnjiči se da je počinio dvije teške krađe i jednu krađu 16. veljače iz trgovačkog centra u Otočcu kad je otuđio dvije motorne pile. Nadalje, da je zajedno s drugom osobom iz Poduma (31) u vremenu od 14. do 16. ožujka provalio u dva skladišta u Otočcu iz kojih su otuđili 210 litara goriva, bušilicu, trimer, dvije motorne pile, tri kutne brusilice i dva akumulatora. Isti se maloljetnik sumnjiči da je 22. lipnja provalio u kuću iz koje je otuđio novac jednom Podumčanu (31).

Dvojica Doljančana ( 19 i 25) obrađeni su zbog sumnje da su počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. Oni se sumnjiče da su 28. svibnja u mjestu Škare teško ozlijedili jednu ženu (57) koju su izudarali rukama i nogama, te joj zadnjim kotačem automobila prešli preko lijeve noge. Ova ih je hrabra žena pokušala spriječiti da nakon što su joj ukrali uteknu automobilom. LPS)

Ima i toga

RAKETA U BUNARU

Pijanac za volanom u Krasnom Polju.

Jedno od bezbrojnih ličkih minskim polja koja su opasna za život
Jedno od bezbrojnih ličkih minskim polja koja su opasna za život
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2020. u 14.50 sati

GOSPIĆ - Kako javlja Policijska uprava u subotu je u Toliću kraj Udbine jedan seljak čisteći bunar pronašao ručni bacač raketa. Opasnu napravu uklonio je policijski pirotehničar. Sličnih nalaza diljem nekad okupiranog dijela Like ima gotovo svakodnevno i prava je sreća što nema većih tragedija. Iako se mine uklanjaju već četvrt stoljeća, po svemu sudeći bit će ih barem do kraja ovog stoljeća, a veći dio po Velebitu i neće biti uklonjen jer za to trebaju ogromna sredstva. Bezobzirni posjednici ovakvih opasnih sredstava, umjesto da se jave policiji, i dan danas odbacuju gdje stignu svoje prekomjerne kućne arsenale.

Prema podacima iz prvom, ovogodišnjeg, izdanja Likapedije u Lici su od 1991. godine od mina poginule 43 osobe, a do prošle godine seukupno je ranjenh 159. Radi se o pirotehničarima i civilima.

Vikendaški rekord pijanog vozača ovaj vikend pripao je jednom stanovniku Krasnog Polja na Velebitu kod koga je izmjereno samo 3.03 g/kg. (LPS)

ANKETIRANJE O PROBLEMIMA RANJENIH OSOBA

Mina je u Lici bilo na svakom koraku i mnogo je ranjenih koji nisu ostvarili nikakva prava
Mina je u Lici bilo na svakom koraku i mnogo je ranjenih koji nisu ostvarili nikakva prava
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. LIPNJA 2020. U 17.30 SATI

Ministarstva unutarnjih poslova provodi anketiranja "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija". Ravnateljstvo Civilne zaštite u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje provodi nacionalno istraživanje/anketu o aktualnim psihološkim i profesionalnim potrebama osoba stradalima od eksplozivnih ostataka rata na području cijele RH, a u svrhu poboljšanja kvalitete njihova života i socijalnih i ekonomskih uvjeta. Sudjelovanje u anketi je dobrovoljno i provodi se u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.
Više je podataka na poveznici:
civilna-zastita.gov.hr/vijesti/razminiranje-i-drustveno-gospodarska-integracija/2654

DOLIJAO ŠUMOKRADICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2020.

GOSPIĆ - Policija je u Otočcu obavila kriminalističku istragu jednog Otočanina (40) zbog osnovane sumnje da je počinio krađe. On se sumnjiči da je u vremenu od ožujka do 16. svibnja ove godine u državnoj šumi kod Doljana i Brinja posjekao i ukrao 75 kubnih metara bukve i graba.

15 DANA ZATVORA ZBOG PIJANSTVA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. lipnja 2020. u 13 sati

GOSPIĆ - Donjolapačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje jednog Donjolapčanina (37) zbog osnovane sumnje da je počinio krađu. Sumnjiči se da je u vremenu od 1. travnja do 20. svibnja u šumskom predjelu Srneća draga na Plješevici posjekao i ukrao 61 stablo graba u državnoj šumi. Dobio je kaznenu prijavu.

Noću 21./22. travnja u Krivom Putu na Senjskom bilu nepoznata je osoba vatrenim oružjem usmrtila kobilu i ždrijebe u vlasništvu jedne žene iz Novog Vinodolskog. Istraga je u tijeku.

Jedan je Brinjak prošle subote u šumi kod Križ Kamenice na obroncima Kapele pronašao pet ručnih bomba koje je pirotehničar pokupio. U Škarama kraj Otočca pronađena je jedna ručna bomba bez osigurača i uništena je na licu mjesta.

Ovog vikenda prometni policajci ustanovili su 81 prekršaj prekoračenja brzine i 16 vozača pod utjecajem alkohola. Jasno, radilo se o domaćim ljudima. Jedan Hrvat je pričio Ličankom brzinom od 248 kilometara na sat. Rekord Konavljanin s Audijem A 6 je 258 km/h postavljen prije devet godina i još nije srušen.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Švici kada je zaustavljen jedan Kuterevčanin (30) koji je bio totalno prijan s 3.23 g/kg. On je uhićen i uz optužni prijedlog doveden na nadležni sud, gdje mu je određeno zadržavanje u Zatvoru u Gospiću u trajanju od 15 dana. (LPS)

HGSS u akciji

SPAŠAVANJE NA VELEBITU

Na laganoj Premužićevoj stazi teško je povrijeđena jedna planinarka.

Imobilizirana planinarka bila je spremna za prijevoz helikopterom/Foto HGSS Gospić
Imobilizirana planinarka bila je spremna za prijevoz helikopterom/Foto HGSS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2020. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Jučer je HGSS stanica dobila dojavu o ozlijeđenoj planinarki na Premužićevoj stazi podno vrha Crkvina, na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Uslijed pada planinarka je zadobila teže povrede gležnja. Na teren je krenula ekipa od 21 pripadnika HGSS-a, a iz vojne zrakoplovne baze u Splitu uzlijeće helikopter s četiri letača spasioca Stanice HGSS-a Split.

Mjesto nesreće od najbliže HGSS-ove stanice bilo je udaljeno stotinu kilometara cestom i još za sedam kilometara hoda Premužićevom stazom. Spasioci Stanice HGSS iz Gospić su sanirali povredu i transportirali unesrećenu do mjesta gdje je helikopter mogao sigurno pristupiti i u 17sati bila je u helikopteru i prebačena je u Opću bolnicu u Zadru.

Već godinama neodgovorni i nesavjesni izletnici odlaze u Velebit u lošoj obući i odjeći. Inače gradnja Premužićeve staze završena je 1933., duga je 57 kilometara od Oštarijskih vrata na srednjem do Zavižana na sjevernom Velebitu. Prosječno je široka 120 centimetara i nagibna samo deset posto te je lako savladiva i neiskusnim planinarima. Inženjer Premužić je planirao da stazi proširi i da se može proći čak i - fijakerom. (LPS)

Koordinirana akcija više policijskih uprava

UHIĆENO PETERO PLJAČKAŠA

Grupa je pljačkala bankomate i krala automobile.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2020. u 2150 sati

GOSPIĆ - Danas je policija prezentirala zajedničku dvodnevnu akciju protiv grupe kriminalaca osumnjičenih za kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate.

Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju kojeg su nositelji bili policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s Policijskim upravama zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci. U dijelu kriminalističkog istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Senj.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su petorica hrvatskih državljana u dobi od 30 do 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o osobama koje su već ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela, a u počinjenju su iskazivali izuzetnu organiziranost, kako u pripremnim radnjama tako i prilikom uništavanja dokaza nakon počinjenja kaznenih djela. Protupravna imovinska korist nastala otuđenjem novca iz bankomata iznosi preko tri milijuna kuna za koliko su oštećene četiri bake u Rijeci i Zagrebu. Uz to, pljačkom su pričinili i materijalnu štetu od preko 600 tisuća kuna. Za izvođenje pljački četiri ukradena automobila, a uz to ukrali su još 12 vozila koja su pronađena.

Provalnici su kazneno su prijavljeni sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno djelo krivotvorenja isprava. Svi su predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja. (LPS)

Ima i toga

KRAO ZEMLJU, SUDAR S VLAKOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2020. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Današnje priopćenje Policijske uprave odnose se na dva bizarna slučaja.

Prvi se odnosi na završetak istrage krađe zemlje u Krivom Putu kraj Senja. Naime, jedan Senjanin (43) osnovano se sumnjiči za to kazneno djelo. On je tijekom ovog mjeseca s tuđeg pašnjaka iskopao i ukrao 120 prostornih metara zemlje. Dobio je kaznenu prijavu.

Jučer su se na ličkim cestama dogodile tri prometne nezgode s materijalnom štetom. U 11.25 sati u Štikadi kraj Lovinca kad se jedan Bibinjac (42) automobilom nije zaustavio na nezaštićenom pružnom prijelazu i zveknuo je u nagibni vlak Split-Zagreb. Ovo je jedinstven slučaj u prometovanju Ličkom prugom od njenog otvaranja prije gotovo stotinu godina. Promet prugom je bio obustavljen do 16.40 sati. (LPS)

PRONAĐENA DROGA I BOMBE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. SVIBNJA 2020. U 15.30 SATI

GOSPIĆ - Policija je u subotu u Gospiću u rutinskoj kontroli prometa, zatekla Gospićanku (43) kod koje je testiranjem utvrđena pozitivna reakcija na drogu. Nakon toga dama je predala i zalihe: više smotuljaka bijele praškaste materije ukupne težine 6,5 grama, karakterističnog izgleda za drogu tipa kokain, koja je uz potvrdu o oduzimanju predmeta od nje oduzeta.

U petak pronađena i dvije minsko-eksplozivne naprave. U podnožju brda Poprdljivac kraj Lovinca pronađena je mina PMR-2AS - protupješačka rasprskavajuća mina zvana kukuruzara, a u živici u Trnovačkom Novoselu pronađena je ručna bomba bez upaljača. (LPS

UHIĆEN UBOJICA IZ SMOLJANCA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2020. u 1.30 sati

GOSPIĆ - Iz šturog priopćenja policije od danas popodne da se zaključiti da je nakon sinoćnjeg zločina i očevida u selu Smoljanac kraj Plitvičkih jezera uhićen jedan Smoljančanin (70). On se sumnjiči da je za kazneno djelo ubojstva, odnosno da ubio jednu Smoljančanku (71). Zločin je počinjen nožem sinoć u obiteljskoj kući Smoljancu nakon svađe. (LPS)

PRONAĐEN MRTVAC U PAZARIŠTU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2020. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Večeras, nešto prije 22 sati iz Policijske uprave stiglo je kratko priopćenje da je još jutros oko 9.30 sati nakon dojave u Popovači Pazariškoj, kraj Gospića, pronađen mrtvac. Obavljenim očevidom utvrđeno je "da se radi o muškom tijelu (1953) s jednom ubodnom ranom i da slijedi obdukcija. Kriminalističko istraživanje je u tijeku. (LPS)

Uništeni crkveni reflektori

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
112. svibnja 2020. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a nepoznati je počinitelj tijekom noći proteklog vikenda oštetio četiri reflektora koji obasjavaju crkvu Sv. Velikomučenika Georgija u Otočcu. Reflektori su savijeni na nosačima što ih je uništilo. Šteta se procjenjuje na osam tisuća kuna.

U drugom dijelu Like u Postaji granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Koreničanina (24) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe. Sumnjiči se da je u periodu od 13. do 15. travnja iz pet parkiranih kamiona u Korenici i ukrao najmanje 300 litara nafte. Protiv osumnjičenika nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena je kaznena prijava.

Proteklog tjedna bilo je provala širom Like. Tako je provaljeno u jednu kuću u Kompolju kraj Korenice i ništa nije ukradeno. Vlasnik je u Srbiji. U Kuterevu najpoznatijem ličkom selu provaljeno je u tamošnju planinarsku kućicu i temeljito je opljačkana. "Planula" je plinska boca, agregat, te stolovi i klupe vlasništvo Planinarske udruge iz Kutereva. Ovo je rijetko zabilježen vandalizam na Velebitu jer su takvi objekti svetinja za planinare. Bila je i jedna krtađa u Barletama kraj Gospića. (LPS)

Sigurnosno stanje

MANJE POSLA ZA POLICIJU

Novi režim rada policije sa strankama.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2020. u 14 sati

GOSPIĆ - Kako javlja PULS proteklog vikenda bilo je prilično miro u ovome dijelu Hrvatske, čak i lopovi nisu išli u krađe jer koriste slobodne dane za planiranje.

Na prometnicama su bile četiri prometne nezgode a u jednoj su lakše ozlijeđene tri osobe. Policija je ulovila 12 trkača na cestama, a za volanom su bila i dva pijanca od kojih je onaj vozač iz Novalje (35) bio totalno pijan sa čak 2,47 g/kg. Za volanom je bio i jedan drogeraš bez prometne dozvole.

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su vikom na području Korenice i Senja, te tučnjavom na području Otočca.

Ako vas zanima nova odluka o načinu rada policije kliknite na donju poveznicu i vidite za svoje područje:

licko-senjska-policija.gov.hr/vijesti/obavijest-o-nacinu-rada-upravnih-poslova-u-policijskoj-upravi-licko-senjskoj/10437

Korona kriza popušta u Novalji

OBRAČUN NOŽEVIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2020. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a u Policijskoj postaji u Novalji obavljeno je kriminalističko istraživanje jednog mladića iz Novalje (28) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju. Sumnjiči se da se je 1. svibnja u 23,40 sati u Novalji fizički sukobio s drugim, mlađim, Novaljcem (27) i nožem mu zadao nekoliko ubodnih rana u prsa i leđa. Nastradali mladić je teško ozlijeđen i na liječenju je u Općoj bolnici u Zadru.

Policija ne navodi nikakve motive ovog zločina koji je gotovo nezapamćen u primorsko-otočkom dijelu županije, ako se izuzmu turistički međunarodni zločini na Zrću. Naime, sličan obračun nožem, prije nekih pola stoljeća, bio je i u Karlobagu. Tada su se poboli rođaci i jedan je rasparanog trbuha završio u Općoj bolnici u Gospiću i preživio. Iz ove dvije premise lako je zaključiti da korona kriza popušta i da se život vraća u normalne kolotečine druženja i razračunavanja. Treba znati da je u ovome otočkom gradiću u samoizolaciju bio pogodio cijeli Stožer za borbu protiv covida. (LPS)

Policijska uprava ličko-senjska

IMENOVAN PRIVREMENI NAČELNIK

Novi privremeni načelnik PULS-a Zoran Zdunić/Foto PULS
Novi privremeni načelnik PULS-a Zoran Zdunić/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2020. u 16.10 sati

GOSPIĆ - Nakon iznenadne smrti načelnika Josipa Biljana Policijska uprava ličko-senjska danas je dobila privremenog načelnika. Dužnost je preuzeo Zoran Zdunić, koji je u MUP-u od 1990. Obavljao je različite poslove kriminalističke i temeljene policije, a posljednjih 14 godina bio je načelnik VII. Policijske postaje Zagreb Policijske postaje Trešnjevka. (LPS)

Lopovluci unatoč zabrani kretanja

Mladić prijetio starici nožem

Maskirani razbojnik upao se u stan jedne starice u Senju.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Policija je u Senju dovršila kriminalističko istraživanje jednog Senjanina (19) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva. Sumnjiči se da je u utorak, 14. travnja oko 16 sati u Senju u stanu 90-godišnjakinje, s maramom preko lica i uz prijetnju nožem od nje zatražio novac, pri čemu ju je i odgurnuo, te dok je ona ležala na podu, osumnjičenik je ispremetao ladice i nakon što nije pronašao novac, udaljio se iz stana. Razbojnik je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, te će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ovih dana u Korenici je netko provalio u više teretnih vozila i ukradeno je 300 litara pogonskog goriva.

Jučer nakon je dojave o pronalasku minsko-eksplozivnog sredstva u Donjem Vagancu nedaleko Plitvica, na mjesto događaja izašao pirotehničar. Kad je utvrdio da radi o kumulativnoj mini od ručnog bacača M-57, zaostaloj iz Domovinskog rata i da je dosta mehanički oštećen mina je uništena na mjestu pronalaska. (LPS)

SPRIJEČEN PIROMAN U MOGORIĆU

Piromana je zaustavio do dolaska policije jedan susjed vidjevši što smjera.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2020. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Policija je završila kriminalističku obradu jednog starog Mogorićanina (86) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom. Naime, njega se sumnjiči da je u petak, 10. travnja kroz podne, namjerno htio izazvati požar na otvorenom. Tu policija daje detaljan opis i upotstvo za rad inkriminirane radnje koja, po našem mišljenju ne smije biti objavljena inije za javnost, jer može piromanima poslužiti kao inspiracija i naputak što napraviti da bi nastao požar ogromnih razmjera.

Do tragedije u tome dijelu grada Gospića u blizini autoceste nije došlo samo zahvaljujući prisebnosti jednog mlađeg čovjeka iz tog kraja koji ga je u zloj namjeri spriječio i zadržao do dolaska policije. Prema priopćenju policije požar su ugasili pripadnici DVD-a Lovinac. Piroman iz Mogorića dobio je kaznenu prijavu.

Proteklog produženog vikenda i lopovi su se vratili svojim starima običajima. Tako je u Počitelju provaljeno u jednu kuću i ukradeni su brusilica i pastir, a u Hrvatskom Polju pokradeni su janjci.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske nije evidentirana niti jedna prometna nesreća, ali su ipak bila 22 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i prekršaj upravljanja pod utjecajem alkohola.

Iako je zabranjeno okupljanje bilo je narušavanja javnog reda i mira tučnjavom u Gospiću i svađom u Karlobagu. (LPS)

POLICIJSKA UPRAVA LIČKO-SENJSKA

IZNENADA PREMINUO NAČELNIK BILJAN

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2020. u 22 sata

GOSPIĆ - Danas je iznenada preminuo Josip Biljan (58), načelnik Policijske uprave ličko-senjske. Na čelu Policijske uprave postavljen je 20. rujna 2017. U Ministarstvu unutarnjih poslova bio je od 1992. (LPS)

Iz policije poručuju

KORISTITI TELEFON I ELEKTRONIČKU POŠTU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. OŽUJKA 20320. U 11.15 SATI

GOSPIĆ - Iz Policijske uprave javljaju da radno vrijeme upravnih poslova u policiji za sada ostaje nepromijenjeno, no pozivaju se građani da u službene prostorije dolaze samo ukoliko postoji potreba za žurnim rješavanjem pojedinih upravnih poslova.

Građani se pozivaju da za pojedine upravne poslove koriste sustav e-Građani te da ne dolaze u službene prostorije ukoliko njihova prisutnost nije nužna nego da se za to obrate pismenim putem ili putem elektroničke pošte na adresu licko-senjska@policija.hr , odnosno telefonski radi dobivanja informacija.

Više detalja s telefonskim brojevima na poveznici:
licko-senjska-policija.gov.hr/vijesti/obavijest-gradjanima-u-svezi-obavljanja-upravnih-poslova/10384

Uhićen zbog pucnjave, pijan vozio a Gospićanka se razoružala

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2020. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Policija je obavila kriminalističko istraživanje jednog Podumljanina (26) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Sumnjiči se da je 5. veljače u večernjim satima u kući u Zalužnici ispalio hitac iz nepoznatog vatrenog oružja i doveo u opasnost svoju 20-godišnju suprugu i dvoje djece koji su bili prisutni. Podumljanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske uz kaznenu prijavu.

U kontroli prometa kod jednog hrvatskog vozača izmjerena je koncentracija alkohola od 2,49 g/kg.
U subotu je jedna Gospićanka policiji predala pušku i 62 komada streljiva (lps)

PRIJAVA ZBOG KVAKE!

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. ožujka 2020. u 10 sati

GOSPIĆ - Iz obilja policijskih priopćenja koja su nas zasula proteklih nekoliko dana izdvajamo jednu kvaku i dva krivotvorenja iz današnjeg priopćenja, redoslijed je urednički vidi se da policiju zovu kad treba, a bome kad i ne treba.

U vremenu 3./4. ožujka 2020. godine u Otočcu, nepoznati počinitelj oštetio je kvaku na (!) ulaznim vratima jednog stana. Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija je u Gospiću završila kriminalističko istraživanje jednog Zagrepčanke (33) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Sumnjiči se da je 12. srpnja 2019. u Gospiću bez znanja i odobrenja 44-godišnje vlasnice sačinila ugovor o kupoprodaji motornog vozila i potpisala vlasnicu, a zatim je tim krivotvorenim ugovorom dovela u zabludu djelatnike jedne ustanove gdje je to vozilo prepisala na 45-godišnjakinju iz Perušića. Protiv nje će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Korenička policija dovršila je kriminalističko istraživanje jednog Otočanina (51) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave. On se sumnjiči se da je na neregistrirano priključno vozilo stavio nepripadajuću registarsku pločicu, koju je koristio na u prometu. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. (LPS)

Dolijali lopovi iz Poduma

JEDAN KRAO DRUGI KUPOVAOlicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. veljače 2020. u 22.15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a u Otočcu je završena kriminalistička obrada dvojice stanovnika sela Podum kraj Otočca. Mlađi član tandema, maloljetnik, se sumnjiči za kazneno djelo teške krađe, a drugi Podumljanin (31) da je počinio kazneno djelo prikrivanja.

Maloljetnik se sumnjiči da je u vremenu od 16. do 19. studenog 2019. provalio u neko skladište u Otočcu, iz kojeg je otuđio građevinski materijal (232 vreće cementa, 10 gipsanih gips ploča, 319 paket laminata, 10 kaca zapremnine 500 litara, 34 vreće ljepila za gips ploče) u vrijednosti od preko 30 tisuća kuna. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje da je starija osoba kupila kace iako je znao da su ukradene.

PRITVOREN KRADLJIVAC AUTOMOBILA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. VELJAČE 2020. U 8.15 SATI

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Štikađana (23) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela teške krađe i krađe. Sumnjiči se da je noću 19./20. veljače 2020. godine u Gospiću provalio u jedan nakon čega je potrgao zaštitnu plastiku bravice i pokušao žicama upaliti automobil u čemu nije uspio. Nadalje, se sumnjiči da je istu noć otuđio osobni automobil u vlasništvu jednog Bilajčana (27) koji je bio otključan, a ključ je bio u automobilu, te ga je potom ostavio u Metak. Štikađanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena su posebna izvješća kao nadopune kaznenih prijava

TRAŽI SE BRANKO BURIĆ

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. VELJAČE 2020. U 14.45 SATI

GOSPIĆ - Iz PULS-a smo danas dobili fotografiju Branka Burića (55) iz Otočca i obavijest da je prijavljen njegov nestanak i da je pokrenuta potraga. Burić jevisok je 172 cm, jače tjelesne građe, prosijede kratke kose. U trenutku odlaska bio je odjeven u crnu trenirku i crno-plave tenisice broj 42. Policija moli građane za pomoć u njegovom traženju i ako što znaju da se jave na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju. (LPS

PRONAĐENO ORUŽJE NA VELEBITU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2020. u 12.15 sati

GOSPIĆ
- Policija je jučer obaviještena da je na Velebitu nedaleko Svetog Roka pronađena hrpa minsko-eksplozivnih sredstva. Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, po starome zvanju - pirotehničari, utvrdili su da se radi o sedam ručnih bacača raketa i tri minobacačke mine iz Domovinskog rata. Kako su ta sredstva bila vidno oštećena i nepodobna za prevoženje odmah su uništena.

NOVI VIDOVI KRIMINALA

UKRAO POLA KUĆE, UBIO BIVOLA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. veljače 2020. u 10 sati

GOSPIĆ - Samo je trebalo čekati trenutak kada će početi totalna krađa napuštenih ili zapuštenih kuća. U Doljanima, kaže policija ali ne i kojim, je nepoznati počinitelj iz obiteljske kuće u kojoj dulje vremena nitko ne živi i koja je bila otključana, ukrao kompletan namještaj, vrata, bojler i električnu peć. Nije mu to bilo dosta za osobno skućavanje već je imao vremena pa je srušio pregradne zidove i otuđio ciglu, čime je počinio kaznena djela krađe i narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora.

Nešto slično je autor ovih redaka vidio u Svračkovu Selu prije dvadesetak godina gdje je poznati počinitelj, odnosno vlasnik konja, porušio pregrade u zgradi nekadašnje svračkoseljanske škole i u nju uselio konje. Za pretpostaviti je da konji nisu sami srušili pregrade između razreda. Međutim nitko nije reagirao.

Novi gotovo nezapamćen vid zločina dogodio se tijekom noći 16./17. veljače Metku je počinjena nova vrsta kaznenog djelo ubijanja životinje - odnosno vatrenim oružjem ustrijeljen je bivola koji se nalazio na slobodnoj ispaši koja je posljednjih godina uobičajena u napuštenim predjelima Like.

Sličan zločin desio se prije dvadesetak godina u Ćukovcu kada je netko iz lovačke puške pucao i teško ranio cigansku kolibu na paši.

Udbina:

PRIJETIO UBOJSTVOM

Predaja oružja u Korenici i Gospiću.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2020. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednim Udbinjaninom (54) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Sumnjiči se da je 6. veljače prijetio telefonom ubojstvom drugom Udbinjaniu (38), te je u njegovoj podrumskoj prostoriji ostavio ručnu bombu s postavljenim osiguračem u kućištu bombe. Stariji Udbinjanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom vikenda je jedan Koreničanin dobrovoljno predao pušku nepoznate marke, dok je dvoje građana iz Gospića predalo pušku s užljebljenim cijevima, 1,9 kilograma privrednog eksploziva i kemijsku ručnu bombu. (LPS)

Udbina

Posjedovao vojničku pušku i municiju

Udbinsdki ratni arsenal koji se hvali lička policija/Foto Policija
Udbinsdki ratni arsenal koji se hvali lička policija/Foto Policija
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2020. u 14.15 sati

Piše Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Protekle nekolike godine Policijska uprava pokušava plasirati brojne nevažne i sporadične informacije preko sredstava javnog priopćavanja, na koje mnogi, tobože novinari, čitaj vlasnici kojekakvih portala, promtno nasjedaju punim turom i nasjedaju skupa s čitateljima.

Tako su danas poslali par redaka o nekom Udbinjaninu (65) koji je kriminalistički obrađen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Tako vjerojatno piše u nekakvom hrvatskom zakoniku pa su mu to i prikalemili u krimen. Vjerojatno je Udbinjanin imao nekakvu puščetinu zaostalu iz rata, nije bitni da li je Hrvat ili Srbi, jer je na slici vidljivo da je ruzinava (zarđala) i osobno procjenjujem da možda i ne može pucati municiju koja je bila s njom i čija se kartonska ambalaža raspada. A osim toga, prije nekoliko godina sam saznao da je municiji rok 50 godina i da se nakon toga sama aktivira. To je vjerojatno jugoslaneska proizvodnja i dobro da je pronađeno da ne izazove tragediju bez znanja okrivljenog tobože vlasnika.

Kao dokaz njegovog, malte ne zločina, poslali su i nekakvu sliku vojničke snajperske puške, 1145 komada vojničke municije i nekakve mine za koju ni policija ne zna kakva je. Udbinjanin je dobio kaznenu prijavu (?!), ali se nadam da zbog reda radi neće završiti u zatvoru ili na sudu kao - terorist.

Slično je bilo prije 15 godina u Mogoriću kada jedan povratnik policiji nije prijavio da je u njegom šljivaru nekakav sanduk pun municije pa su ga prijavili gospićki lovci, a kuća mu je stotinjak metara od centra sela. Niko nije postavio pitanje kakvu su to lovci divljač tražili u sred Mogorića s nabijenim puškama ???? Usput rečeno, za tu prigodu je iz MUP-a čak došao glasnogovornik da to priopći lokalnim novinarima, ali tada nije bilo ovoliko portala koji bez mjere i takte sve objavljuju samo da bi objavili koju reklamu više.

Postavlja se pitanje zašto policija zagljupljuje svekoliko pučanstvo sitim provalama i lopovlucima kojih je vazda bilo i biti će, a ne otkriva one velike lopove i organizirani kriminal u ovome dijelu Hrvatske.

Ovo za svaki slučaj namjerno pišem pod punim imenom i prezimenom da ne traže novinara koji objavljuje dezinformacije, neko ih se usudi komentirati kao i do sada u svojoj novinarskoj karijeri.

PRODAO UKRADENI AUTO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. SIJEČNJA 2020. U 18 SATI

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Lovinčanina (23) zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je noću 21./22. siječnja u Štikadi, iz dvorišta otuđio osobni automobil gospićke registracije i prodao ga za tri tisuće kuna. (LPS)

Snalažljivost

VOŽNJA BEZ REGISTRACIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2020. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Koreničanina (25) zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprava. On se sumnjiči da je na osobni automobil stavio nepripadajuće registracijske pločice, nakon čega je taj automobil koristio za sudjelovanje u prometu. Podnijeta je kaznena prijava, (LPS)

Predaja oružja

JOŠ UVIJEK IMA KUĆNIH ARSENALA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. SIJEČNJA 2020. U 10 SATI

GOSPIĆ
- Iako je predaja vojnog oružja i opasne opreme počela odmah nakon operacije Oluja, tih opasnih stvari još uvijek ima u kućnim arsenalima. Očevidan dokaz ove činjenice je i subotnja predaja opasnih stvari iz kuća u Otočcu i Gospiću.

Naime, kako javlja policija, proteklog vikenda jedan je Otočanin predao 62 komada metaka, a jedan Gospićanin predala tri ručne bombe i 743 komada razne municije.

Opasne stvari preuzela je policija i pohranjene su u posebno skladište do uništenja koje se obavlja više puta godišnje.

- Protiv građana koji prijave oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.- ističu u Policijskoj upravi, i još poručuju:
- Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije "Manje oružja - manje tragedija" i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost. (LPS)

LIČKI OSIK

ISPEGLALA SUSJEDA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. siječnja 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje jedne Ličkoosičanke (50) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela krađe i računalne prijevare. Sumnjiči se da je u svibnju 2019. godine prilikom posjete 89-godišnjaku iz Ličkog Osika u njegovoj obiteljskoj kući, iskoristila njegovu nepažnju i otuđila mu bankovnu karticu i pripadajući PIN, nakon čega je u više navrata na bankomatima podigla iznos od 48.000 kuna. Potom je u vremenu od 18. listopada do 21. studenog 2019. godine u kući oštećenog ponovno iskoristila njegovu nepažnju i vratila bankovnu karticu, ništa ne spominjući oštećenom.

NAIVNI LOPOV, NAŠAO BOMBE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. siječnja 2020. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojice Senjanina (43 i 35) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe i kazneno djelo prikrivanja.

Stariji je osumnjičen da je 31. prosinca 2019. godine u Senju provalio u obiteljsku kuću iz koje je otuđio novac, nakit i kameru te je potom 5. siječnja 2020. godine pokušao prodati ukradeni nakit u poslovnici za otkup zlata u Zagrebu, koristeći pritom osobnu iskaznicu mlađeg Senjanina koji je znao da će se stariji koristiti njegovom osobnom iskaznicom kod prodaje ukradenog nakita. Obadvojica su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu je dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Jučer je građanin prilikom šetnje u Budaku kraj Gospić, na otvorenom prostoru pronašao tri ručne bombe i deset metaka call. 7,9 mm, što je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja. (LPS)

Uz Novu godinu

LOPOVSKA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. SIJEČNJA 2020. U 9.20

GOSPIĆ
- Prema prvom ovogodišnjem policijskom priopćenju lopovi nisu mirovali ni u novogodišnjoj noći. Naime, pod okriljem noći od 31. prosinca na 1. siječnja u Senju je provaljeno u jednu kuću ukradeni su novci i nakit.

U priopćenju nema niti slova o pucnjavi i eventualnim posljedicama u novogodišnjoj noći. (LPS)