POČETNA
CESTA TRAKTORSKO OKRETIŠTE
POGINULO DIJETE
DILER BEZ VOZAČKE
SENJSKI RAMBO
POGINULA OTOČANKA
UZ KOKOŠARENJE I BICIKLIZAM
MEĐUNARODNA POLICIJSKA SURADNJA
OSTAVLJENO DIJETE U AUTOMOBILU
PRONAŠLI PRIVATNI ARSENAL
OČIŠĆENA JAMA POD PAKLJOM
OD PONEDJELJKA NOVE ISKAZNICE
POŠLI U SPAŠAVANJE JEDNE OSOBE, A SPASILI JOŠ TRI
PRIJETILI POLICIJI PA ZAVRŠILI U ZATVORU
PRONAĐEN UBOJICA IZ RAPAJINA KLANCA
UBOJSTVO U RAPAINU KLANCU

Čitatelji javljaju

CESTA TRAKTORSKO OKRETIŠTE

Već godinama orači okreću traktore na asfaltiranim cestama.

Preorana ceste iz Perušića za Mezinovac
Preorana ceste iz Perušića za Mezinovac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. listopada 2021. u 13 sati, dopuna 29. listopada 2021. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Danas smo od jednog našeg čitatelja dobili jučerašnju fotografiju sa županijske ceste Perušić-Mezinovac. Neki orač se potrudio napraviti novi lički pejzaž orući svoju njivu do asfalta i preoravajući bankinu koja nikad i nije bila u njegovom vlasništvu. Nije mu to bilo dosta već je svog orača gasirajući okrenuo na asfaltu da istrese zemlju i da ga za koju kilu olakša za nove brazde. Zemlja je i danas na asfaltu. Ne daj Bože da padne kiša, mogao bi netko od vozača sa svojim limenim ljubimcem ponovo orati njegovu njivu. Nije ovo usamljen slučaj već pravilo ponašanja traktorista bez škole tijekom cijele godine. Reda radi ovakvo ponašanje i nekultura je prekršaj koji kažnjavaju policijski službenici.

Naš čitatelj nam je jutros javio da je od jučer na toj istoj cestici od jučer izorano još točno deset njiva. Po svemu sudeći cestu će očistiti jaka kiša ili ralike za snijeg. (Mač)

Teška prometna u Čoviću

POGINULO DIJETE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. listopada 2021. u 19 sati

GOSPIĆ - Danas kasno popodne od Policijske uprave dobili smo šturo priopćenje o teškoj prometnoj nesreći u selu Čović kraj Otočca u kojoj je poginulo jedno dijete (13), a drugo je teško povrijeđeno. Tragedija se dogodila, kako to policija precizno navodu, točno u 8.50 sati.

Jedan Otočanin (64) uključivao se u promet s lokalne na državnu cestu i pritom udario u automobil koji je prolazio državnom cestom kojim je upravljala Otočanka (37) i u njenom automobilu jedno je dijete poginulo a druge (12) je teško ozlijeđeno i prevezeno na liječenje u KBC Zagreb. Jedan Perušićanin (38), putnik iz automobila, lakše je povrijeđen.

Protiv Otočanina biti će podnijeta kaznena prijava. (Ln)

Ima i toga

DILER BEZ VOZAČKE

"Nagrada" od 15 dana zatvora.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 2021. u 13.45 sati

GOSPIĆ -Policija je jučer prije podne na Ličanki u pravcu Splita
Prije ulaska u tunel Sv. Rok zaustavila zadarski osobni automobil kojim je upravljao Zadranin (26). Utvrđeno je da ne posjeduje niti jedan dokument sa slikom kojim bi dokazao svoj identitet, te da upravlja automobilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Osim toga dobrovoljno je policiji dao 2,7 grama marihuane, dvije tablete "ecstasy" i 0,3 grama heroina što je ali je odbio testiranje na drogu.

S obzirom da su na automobilu uočene tehničke neispravnosti, na mjestu zaustavljanja obavljen je tehnički pregled te su utvrđeni opasni nedostaci jer je na automobilu razbijeno stražnje vjetrobransko staklo, nema ni unutarnje retrovizor, a prednja pozicijska svjetla su plave boje što je veći nedostatak uređaja za osvjetljavanje.

Zadranin je na kraju uhićen i podnijet je optužni prijedlog, a izdane mu obavijesti o počinjenom prekršaju i obvezni prekršajni nalog. Temeljem Rješenja nadležnog suda određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i predan je u Zatvor u Gospiću. (Ln)

SENJSKI RAMBO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. listopada 2021. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem policijskom priopćenju jučer je u kontroli prometa zaustavljen jedan Senjanin (32) na skuteru. Brzo je utvrđeno da skuter nije registriran, i da vozač nema ispita za tu kategoriju vozila. Osim toga bio je pijan (1,65 g/kg). Osim toga, zbog sumnje da posjeduje nedozvoljeno oružje u sjedalu skutera pronađena je ručna bomba M-50P3, koju civil ne smije imati. Zbog počinjenih prekršaja protiv njega će biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu. (Ln)

POGINULA OTOČANKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. LISTOPADA 2021. U 10.40 SATI

GOSPIĆ - Prošle noći nešto prije jedan sat došlo je do teške tragedije u Budačkoj ulici. Dvoje Otočana vraćali su se kući i vozač (26) je nepropisno pretjecao i sudario se s automobilom iz suprotnog smjera. Na mjestu događaja poginula je jedna maloljetna Otočanka, a vozač je teško povrijeđen i zadržan je u Općoj bolnici. (Ln)

Iz rada policije u gorskoj Hrvatskoj

UZ KOKOŠARENJE I BICIKLIZAM

Aman taman ličkoj pioliciji tribaju i nikakvi baciklisti, pa je pitanje što će biti s kokošarima i oće li se razvahati u krađicama i kakva će biti priopćenja.

Evo i policijotske specijalke za bicikliranje pa se snađite
Evo i policijotske specijalke za bicikliranje pa se snađite
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2021. u 15 sati

GOSPIĆ - Već nekoliko godina zbog nesposobnosti ličkih i senjskih policajaca njprvo je za glavnog šerifa doša policijot iz Šibenika čiji su policajci ubili 'ednog talijanskog zubara u Šibeniku. Potlje toga, edno je vriomje bije i 'edan veterinar kome su ubili haškog svidoka Milana Levara u Kaniškoj ulici u Gospiću, a nije ga ni mislija čuvat', pa je oša u školu za policijske pase i avansira do šerifa na policijskoj akademiji kojoj je jošte u bivšoj državi iniciranje osnivao Simo Rajić iz Donjega Lapaza.

Već nikole godine je šerif u Lici i okolici niki rođeni Gospićanin koji nije jošte nije svatija, ka i njegova glasnogovornica, da policijopti i novinari rade 30 sati na dan. Javljaju "priopšenja" stara čak 72 sata umisto za najviš ednu uru. Niš' ne rade vengo vataju kradiljice koje bukve, svakog dana javljaju o provalama u kućama i da nema štete, a valjda su barrm razbili edan prozor il' provalili vrata.

Vata ih' strava i užas jerbo sutra u Liku i okolicu dolaze bilosvitski baciklisti koji će se utrkivat mam do 3. listopada po ciloj Rvackoj. Radi se već o Šestoj CRO Race vožnjic, ma što to tznačilo na rvackom diavnu, i baciklina, koja je jedna od najznačajnijih baciklističkih trka u cilom' svitu i edan od najbitnijih sportskih događaja u Rvatskoj.

Ličkom magistralom dolaze u Liku 29. rujna i nastavljaju cestom Priboj-Borje pa iđu poriko Vrovina i Zalužnice u Otočac pa priko Švice u Donji Kosinj i Perušić di se okriću nazadar i u priko Karata i Ličkog Lešć edolaze u Otočac.

Za vrime bicikliranja biti će posebna regulacija cestovnog prometa od 12 do 17 sati što će kontrolirati policijski službenici, koje su inače sve donedadvno zvali policajcima, a sada su posti obične ćate sa slabim plaćama.

Ponovo u Liku dolaze 1. listopada iz Svete Marije Magdalene.čini naziom policija i ne zna sklanjati po padežima jer to se kod njih ne uči, pičit će Jadranskom magistralom koje više i nema u rvackom vakabularu i koja je edna od najopasnijic stestetina u svitu mam do Sibinja. (Marko Čuljat)

Karlobag

MEĐUNARODNA POLICIJSKA SURADNJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. KOLOVOZA 2021. U 1015 SATI

KARLOBAG - U sklopu projekta međunarodne policijske suradnje "Sigurna turistička destinacija" policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske i policijski službenici Policijske postaje Karlobag u suradnji s Turističkom zajednicom općine Karlobag su jučer na Trgu dr. Franje Tuđmana preventivne aktivnosti s inozemnim policijskim službenicima iz Ukrajine, Slovenije i Italije koji borave na području Ličko-senjske županije. Naime, na postavljenom info punktu su policijski službenici te djelatnici Turističke zajednice educirali i informirali turiste o mjerama samozaštite od kažnjivih radnji. Naglasak je stavljen na samozaštitno ponašanje s ciljem prevencije različitih imovinskih delikata, od provala u apartmane do provala u automobile i kampere.

Cilj ovih aktivnosti je podizanje razine samozaštitnog ponašanja građana i turista te njihove informiranosti kako bi smanjili mogućnost da postanu žrtvom kaznenog djela. Turisti su upoznati da se na letcima i brošurama osim savjeta, nalaze i važni telefonski brojevi na kojima se može zatražiti pomoć, ukoliko se kazneno djelo ipak dogodi. Ovakvim preventivnim aktivnostima nastojalo se doprinijeti većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i osigurati kvalitetniji život građana ne samo tijekom turističke sezone već i kroz cijelu godinu.

OSTAVLJENO DIJETE U AUTOMOBILU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. kolovoza 2021. u 20 sati

GOSPIĆ - Ovo je naslov današnjeg priopćenja PULS-a koji su objavili na svojoj stranici i novinarima poslali poveznicu:
Policija upozorava građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima

To je najava jučerašnjeg događaja na jednom parkiralištu u Gospiću koji se zbio nešto prije 16 sati kada je na osunčanom parkiralištu kuhao i zrak. Građani koji su dolazili na parkiralište primijetili su uda je u njemačkom automobilu zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti uslijed visoke temperature. Građani nisu čekali policiju već su samoinicijativno izvadili dijete iz uzavrelog auta. Pozvana je i hitna medicinska pomoć koja je nakon prve pomoći dijete odvezla na hitni prijam gospićke Bolnice. Dijete se brzo oporavilo, a kako se kaže u priopćenju majka Njemica (26) otvorila je kriminalističku istragu. (Ln)

Uspjeh otočke policije

PRONAŠLI PRIVATNI ARSENAL

Vlasnik s kaznenom prijavom pritvoren.

Brinjski privatni arsenal/Foto PP Otočac
Brinjski privatni arsenal/Foto PP Otočac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4, kolovoza 2021. u 17.15 sati

GOSPIĆ
- PULS je danas poslao priopćenje o novom uspjehu pripadnika PP Otočac gdje je dovršeno kriminalističko istraživanje jednog Brinjaka (52) zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Sumnjiči se da je u ponedjeljak, 2. kolovoza u Lučanima kraj Brinja prijetio ubojstvom 45-godišnjaku. Izvršena je pretraga prostorija koje koristi i pronađen je cijeli arsenal: sačmarica i lovačka puška i 1234 streljiva što je neovlašteno posjedovao. Brinjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske i podnijeta je kaznena prijava državnom odvjetništvu.

Priopćenje policije

OČIŠĆENA JAMA POD PAKLJOM

Policijski pirotehničari uklonili su odbačena eksplozivna sredstva iz jame.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2021. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Policijski pirotehničari policijskih uprava zagrebačke i ličko-senjske iz speleološkog objekta jame Pod Pakljom izvadili su tromblonsku minu, 298 komada raznog streljiva i upaljač ručne bombe. Nalaz je nakon vađenja pohranjen do uništenja.

Policija skrećemo pozornost na činjenicu da se odbačeni predmeti mogu zloupotrijebiti i da su posebno opasni za djecu i zato i dalje poziva svekoliko pučanstvo na dobrovoljno razoružavanje. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dobrovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. (Ln)

Policijska uprava Gospić

OD PONEDJELJKA NOVE ISKAZNICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2021. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Od Policijske uprave dobili smo obavijest da zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica druge generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu. Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica druge generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica prve generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice. (Ln)

Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

POŠLI U SPAŠAVANJE JEDNE OSOBE, A SPASILI JOŠ TRI

Pravovremena obavijest i ovaj put je spasila strane turiste u Velebitskom kanalu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2021.

ZAGREB - Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobili smo priopćenje o spašavanju na moru u Velebitskom kanalu.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer u popodnevnim satima, poziv o plivaču koji se zbog jake bure utapa nedaleko od Selina u Velebitskom kanalu. Brodica lučke ispostave Starigrad isplovljava svega pet minuta nakon poziva i na prijavljenoj poziciji spašavaju plivača, kao i dvije osobe u gumenoj brodici na vesla koje su se nalazile nedaleko spašenog plivača. Radi se o stranim državljanima.

Prilikom povratka u Starigrad nailaze na osobu (strani državljanin) koja pluta na madracu na napuhavanje i traži pomoć. Nakon ukrcaja četvrte osobe na brodicu, kapetan ispostave Starigrad i djelatnik ispostave privezuju brodicu u Starigradu.

Cijela akcija spašavanja, od poziva do privezivanja brodice, trajala je 45 minuta. Iako se inicijalno spašavalo jednu osobu, prilikom akcije spašene su još tri osobe. Ovakva akcija spašavanja naglašava koliko je važno podizanje svijesti o opasnostima koje su uvijek prisutne na moru, čak i najiskusnijim osobama te kako se potrebno dobro informirati o vremenskim prilikama prilikom izlaska na more.

PRIJETILI POLICIJI PA ZAVRŠILI U ZATVORU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2021. u 12.20 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje trojice Otočana (52,48 i 29) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Sumnjiče se da su jučer oko 1.40 sati u Otočcu, tijekom postupanja fizički napali i prijetili policijskim službenicima, pokušavajući ih spriječiti u obavljanju poslova iz nadležnosti policije. Svi su uhićeni, predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava protiv biti će podnesena nadležnom državnom odvjetništvu. (Ln)

PRONAĐEN UBOJICA IZ RAPAJINA KLANCA

Za ubojstvo je osumnjičen sin.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2021. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Predvečer je stiglo priopćenje PULS-a da je završeno kriminalističko istraživanje nedavnog ubojstva u Rapajinu Klancu Kraj Brinja. Ispitan je jedan mladić (20) zbog osnovane sumnje da je počinio teško ubojstvo na osobito okrutan ili krajnje podmukao način.

On se sumnjiči da je 8. srpnja 2021. u obiteljskoj kući s ciljem da usmrti svog oca (52) alatom zadao udarce u glavu dok je ovaj spavao i time mu nanio smrtonosne ozljede.
Osumnjičeni je uhićen, doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, te je protiv njega podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nadležno odvjetništvo je nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i radi neometanog odvijanja kaznenog postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške. (Ln)

UBOJSTVO U RAPAINU KLANCU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2021. u 19,45 sati

GOSPIĆ - Danas popodne dobili smo priopćenje iz PULS-a da je policija pod rukovođenjem Županijskog državnog odvjetništvu u Karlovcu provela očevid u selu Rapain Klanac, kraj Brinja mrtvog tijela 52-godišnjeg muškarca koji je preminuo nasilnom smrću. Očevidom je utvrđeno da je tijekom noći ili ranih jutarnjih sati 8. srpnja 2021. u obiteljskoj kući uporabom oruđa zadobio više udaraca po glavi od kojih je preminuo na mjestu događaja. Tijekom očevida izuzeti su tragovi s mjesta događaja, a Odvjetništvo je naložilo obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti, te su u tijeku izvidi radi utvrđivanja svih okolnosti događaja. (Ln)