POČETNA
OPERUŠANE ŠVABE
Plavci pišu motoristima
POLICIJA DAROVALA BICIKLE
PORAST PROMETNIH NESREĆA
POGINUO MOTORIST
Ispravnost motocikala
KONTROLA BRZINE

Lopovluci i kriminal na Ličanci

OPERUŠANE ŠVABE

Ličanka je idalna za razbojnike i danju i noću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličanka je idalna za razbojnike i danju i noću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SVIBNJA 2018. U 13:45 SATI

Policijotski tekst obrađuje i komentira glavom i bradom Marko Čuljat, za prijatelje Makica


GOSPIĆ - Danas je novinare policija izvijestila o jednoj bizarnoj i neobičnoj pljački. Naime, tijekom noći od petka na subotu četvorica Švaba koji su stali na odmorištu Ličanke su - opljačkani.

Čudno je što pedantni Nijemci spavaju u autu, a lopovi im voršibaju i pljačkaju kamper, odnosno prikolicu koja im je trebala poslužiti, najvjerojatnije, za divlje ljetovanje na plavome Jadranu. Možda i nije čudno, jer su Švabe poznate kao škrci veći od Škota i nekih naših ljudi. Tili su ušparat koji euro i da ne spavaju u nekom čvrstom objektu, kojih, istina, ima veoma malo na cijeloj autocesti pa treba slazit i tražit konak. Te noći Švabe su uspješno ostale bez love i dokumenata. Alal vjera nepoznatim lopovima. Javili su se tekar u subotu ujutro policiji. Kruže priče da se ti rvacko-europski depari, kako ih je kao najveći problem u Lici nedavno nazvao šef Policijske uprave, koriste omamljujućim sprejem i plinom. E bome svaka čast na patentu koji eto stiže i na brdoviti Balkan i unosi nemir među strendžerima, a bome i domaćim Likotama.

Ostaje nejasno kako su ti njemački škrci spavali tako tvrdim snom u autu da nisu ni čuli niti osjetili da se provaljuje u prikolicu. Pa nije valja ona bila otkačena od tegljača. Čudno je što nisu čuli lupu ili osjetili njihanje prikolice. Zar se ne može posumnjati da su oni to sve izmislili kako bi nešto drugo prikrili, recimo, koju kilu droge u automobilu ili kamperu. Sve to čini sve bolju i bolju sliku rvackog turizma i sigurnosti.

Policija veli da traga za lopovima i usput savjetuje građane na rvackom divanu:
- ne ostavljaju novac i druge vrijedne stvari na vidljivim mjestima u vozilu,
- u slučaju udaljavanja od vozila provjere da li su prozori na njihovom vozilu zatvoreni i vozilo zaključano,
- novac i druge vrijedne stvari uvijek budu uz njih, pa tako i za vrijeme odmaranja,
- u slučaju počinjenja takvog kaznenog djela, da ŽURNO izvijeste policiju pozivom na broj 192.

Za nadati se da će organi vlasti poduzeti sve da Ličanka ne postane kaubojska cesta iz Džon Fordovih filmova o pljačkama poštanskih deležanaca. Trebalo bi organizirati protjerivanje svih koji su zaastali i zaspali na odmorištima, ili ugibalištima, jer su ona predviđena samo za protezanje nogu i, da prostite pišanje, a ne spavanje, a tu se mogu upregnuti i neke druge dobrovoljačke snage rvackoj državi.

Edan pajdaš mi je priča da je grupica Rvata iz Prajske prije nikolke godine sa svojim pasima išla na natjecanje i izložbu u Švajcarsku, kako divanidu uni koji više nema u Lici, i da i' je upozorija da iz prikolica na odmorištu ne izvode svoje pase. Edan blentonja to nije svatija, pa ga je izveja pasa koji je popiša švicarsku, ali se s neba stvorija švicarski žandar i odrapija mu mandatnu kaznu, kako vele suci, od samo iljadu švicarski franaka. Edvo su skupili novce za kaznu za budalu i pasa kako bi išli na natjecanje. Ljudi moji, i u Rvackoj vršljaju bezbrojne inšpekcije i kontrole i protiravaju i kažnjavaju kampere koji se zaustave na mistu koje nije za to. Piitam se zašto se to ne mere i u Lici. Ne mere se, jerbo se neće. Triba radit.

Otvoreno pismo plavaca

Plavci pišu motoristima

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2018. u 18:40 sati

Poštovani zaljubljenici u motocikle,

potaknuti najnovijim nemilim događajima obraćamo se svima vama koji strastveno volite brzinu i vjetar u kosi, i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje. Sigurno vam nisu promakle crne statistike da je u zadnjih nekoliko dana čak osam vozača ili suvozača na motociklima i mopedima, poginulo!

Zato neumorno upozoravamo na opasnost koja prijeti vama, vozačima na dva kotača i savjetujemo kako ovakvu vožnju učiniti što sigurnijom, s ciljem da spasimo barem jedan ljudski život ili spriječimo neko drugo teško stradavanje. Na hrvatskim cestama, u zadnjih pet godina poginulo je 213 motociklista i 56 mopedista (vozači i putnici). Ove brojke znače da je najmanje 270 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadivog gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti dvoznamenkast broj poginulih motociklista i mopedista.

Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača, stoga apeliramo na sve vas koji uživate u vožnji motociklom da ne pridonosite crnim brojkama nego da poštujući propise, defenzivnom vožnjom i promišljanjem, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognete da svako vaše putovanje završi sretno na željenom odredištu.

Sretan i siguran put žele vam vaši plavci!

POLICIJA DAROVALA BICIKLE

Osnovne škole dobile su devet bicikla.

Školski bicikli za osnovnoškolce/Foto PULS
Školski bicikli za osnovnoškolce/Foto PULS
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2018. u 17 sati

GOSPIĆ - S ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla, Policijska uprava ličko-senjska u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011? 2020. osigurala je devet bicikala i 18 kaciga, koji su uručeni predstavnicima osnovnih škola s područja Policijske uprave ličko-senjske.

Po jedan bicikl i dvije kacige uručeni su predstavnicima osnovnih škola iz Lovinca, Novalje, Perušića, Udbine, Plitvičkih Jezera, Brinja, Karlobaga, Pazarišta-Klanca i Kosinja. Tom prilikom načelnik Uprave Josip Biljan istaknuo je kako je vrlo bitno djecu osposobiti za sigurno sudjelovanje u prometu, jer na području Ličko-senjske županije, pogotovo u manjim mjestima, djeca upravo s biciklima odlaze u školu, a ova donacija i edukacija učenika biti će kvalitetnija.

Predstavnici škola zahvalili su se na darovanim biciklima i zaštitnim kacigama, te izjavili da im je ovo veliki poticaj za daljnja sudjelovanja u natjecanjima "Sigurno u prometu". (LpS)

PORAST PROMETNIH NESREĆA

Nakon akcija po općinama i gradovima porasla predaja streljiva.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2018. 8:30 sati, dopuna u 9:35 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenjima Policijske uprave vidljiv je porast prometa na cestama Ličko-senjske županije jer je proteklih dana bilo više prometnih nezgoda a i poginuo je jedan strani motorist izletjevši iz zavoja kod Karlobaga.

I kriminalisti su imali dosta posla. Tako je otočka policija obradila jednog Jezeračanina (21) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči ga se da je u razdoblju od 15. listopada do 23. prosinca 2017. godine u državnom šumskom predjelu Jezerana posjekao i otuđio 142 stabla bukve, javora i graba. I karlobaški kriminalisti su obavili istraživanje 32-godišnjaka iz Konjščine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Sumnjiči se da je u kući u Lukovom Šugarju, fizički napao 46-godišnjaka iz Funtane, zadavši mu udarac šakom u glavu, od kojeg je 46-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede okvalificirane u Općoj bolnici u Gospiću. Protiv njih su podnijete kaznene prijave.

Tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije dragovoljne predaje streljiva. Jedan Gospićanin je pronašao sanduk sa 511 metaka, a Koreničanin je predao policiji 10 metaka. I u Donjem Lapcu policiji je predan 41 metak i lovačku pušku. Po svemu sudeći povećana predaja opasnih predmeta pojačana je nakon akcije po gradskim i općinskim središtima o opasanostima od minsko-eksplozivnih predmeta koja je organizirana i provedena u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje iz Siska. Opasne stvari preuzima policijski pirotehničar koje se uništavaju.

Prema priopćenju policije i jučer je stradao jedan strani motorist koji je zadržan na liječenju u Gospiću.

Danas smo dobili i ovu informaciju:
- Vezano uz događaj koji se dogodio 28. travnja 2018. godine u Širokoj Kuli oko 11.20 sati kada je više osoba fizički napalo 35-godišnjaka iz Široke Kule, 27-godišnjaka iz Gračaca, 43-godišnjaka i 40-godišnjakinju iz Štikade, koji su lakše ozlijeđeni, utvrđeno je da su 54-godišnjak, 32-godišnjak, dvojica 28-godišnjaka (svi iz Perušića), 48-godišnjak i 43-godišnjakinja (oboje iz Široke Kule) počinili prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Oni su uhićeni i danas će uz optužni prijedlog biti dovedeni na Prekršajni sud u Gospiću.


(MaČ)

POGINUO MOTORIST

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave jutros iza 10 sati na Jadranskoj magistrali u Mostini kod Karlobaga dogodila se teška prometna nesreća. Poginuo je jedan mađarski motorist. Cesta je zatvorena za promet. (LpS)

Nova tjedna akcija policije

Ispravnost motocikala

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. TRAVNJA 2018. U 8:15 SATI

GOSPIĆ - Iz policijske uprave dobili smo priopćenje o novoj akciji ovog tjedna. U organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, po peti put organizira se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018".

Akcija se provodi od danas 23. do 28. travnja (subota) na cijelom teritoriju Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila. Motocikli, mopedi i ostala vozila L kategorije (laki četverocikli, četverocikli, motocikli s bočnom prikolicom, motorni tricikli) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda u pogledu ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći radi uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima, te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati.

U spomenutom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

Policija ponovo u europskoj akciji

KONTROLA BRZINE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Temeljem plana TISPOL-a, mreže prometnih policija, na području država Europske unije, pa tako i na području Policijske uprave ličko-senjske, policijski će službenici provoditi pojačan nadzor brzine u razdoblju od srijede 18. travnja, od 6 sati do četvrtka 19. travnja, u 6 sati.

- Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama, te će se u cilju smanjenja stradavanja zbog brzine na području cijele Republike Hrvatske ponovno provesti 24-satni nadzor brzine. Cilj akcije je, osim represivnog, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega ovu akciju i unaprijed najavljujemo.- kaže se u današnjem policijskom priopćenju. (LpS)