POČETNA
ORUŽJA KAO U PRIČI
SAVJETI POLICIJE
NAPAD NA ŽIVOTINJE
Počast poginulima
PRIJAVILI GA VOZAČI
POČELE KRAĐE DRVA
UZ DOMAĆE LOPOVE IMA I STRANACA
SAVJETI TURISTIMA OD STRANIH POLICAJACA
GORI PLANTAŽA NA ZRĆU
NA USLUZI TURISTIMA
PUNO POSLA ZA POLICIJU
POKLALI SE MIGRANTI
OLAKŠAN ULAZAK U HRVATSKU
TEŠKO RANJEN PIROTEHNIČAR
PREDAO ARSENAL
GORIČANKA VARALA LIČANE
LOPOVI SVE TEMELJITIJI
U SLUČAJU NASILJE ZOVITE ZAGREB
ZBOG PRIJETNJE SMRĆU ZAVRŠIO U ZATVORU
LOPOVLUCI BEZ KRAJA I KONCA
Dolijao kradljivac
POGINUO MOTORIST
KOME JE U INTERESU DA STRAŠI NAROD I TURISTE?
OBILJEŽEN DAN PLANETE ZEMLJA
PREDAO OSOBNI ARSENAL POLICIJI
Policijsko kokošarenje
NOVO SPAŠAVANJE NA PLJEŠEVICI
KONTROLA BRZINE
U JAMI MRTVAC OKO SAME STRANCI
PRONAĐEN LEŠ

SPAŠAVANJE IZ SNIJEGA
IZAZOV ZA MLADE LIČANE
KONTROLA BRZINE I OTVORENA VRATA
ZA ČETIRI SATA 25 PREKRŠAJA
(NE)KORIŠTENJE ŽMIGAVACA
Natječaj za školovanje policajaca
INFORMATIČKI KOLAPS
PIJANI VOZAČI
DOLIJALE BANKARICE
GORI OTOČKI MIRNI KUTAK
IZGORJELE DVIJE OSOBE
DVIJE PRIJAVE ZBOG RATNOG ZLOČINA
SPAŠENO 15 OSOBA IZ SNIJEGA
DOLIJAO ZAGREPČANIN
CRNI VIKEND NA LIČKIM CESTAMA
DOLIJALI LOPOVI
PIJAN ZA VOLANOM
UKLONJENE 3 MINE
DOLIJAO KOPRIVNIČANIN
VOZAČ SLETIO S MOSTA
ČUVAJTE SE LOPOVA S INTERNETA
NAORUŽANI KRASNARSKI DILER
PRIJAVA ZA BESPRAVNO USELJENJE
NESTAO RIBNIČANIN
POLOCAJAC KRIMINALAC
SUDAR POD MALIGANIMA
ŽENE ČEŠĆE STRADAVAJU
POGINUO VOZAČ MIKSERA
KRIVOLOV I RAZBOJSTVO
TKO JE ODBACIO BOMBE I MUNICIJU?
ŠVERCERI LJUDIMA NE STIŽU DALEKO
SRBIJANAC ŠVERCAO LJUDE
ŠVERCAO LJUDE, PRONAĐENA DRUGA
OZLJEĐENJA FRANCUSKINJA
PUN POGODAK U - SMRT
NOŽEM NA POLICAJCA
Tragedija motoriste
NAPAD GOVEDA
MEĐUNARODNA POLICIJA
JOŠ UVIJEK IMA ORUŽJA PO KUĆAMA
Tragično slijetanje s ceste
UZ TURISTE STIGLI I POLICAJCI IZ KINE
Tko je nepoznati?
ŠVERCAO KOMBI PUN SMILJA
ŠVERCAO ILEGALCE
ŠVERCERI I PREVARANTI NE MIRUJU
UHIĆENI ŠVERCERI LJUDI
UHIĆEN RATNI ZLOČINAC
UBIJEN ENGLESKI TURIST
LUDA VOŽNJA BUDAČKOM
S LOPOVIMA NIKAD MIRA
TUČNJAVA I KRAĐA
OPERUŠANE ŠVABE
Plavci pišu motoristima
POLICIJA DAROVALA BICIKLE
PORAST PROMETNIH NESREĆA
POGINUO MOTORIST
Ispravnost motocikala
KONTROLA BRZINE

I 24 godine nakon rata

ORUŽJA KAO U PRIČI

Ličani se nikako ne mogu riješiti oružja zaostalog nakon rata.

Policijsko suvremeno oružje na jednoj izložbi
Policijsko suvremeno oružje na jednoj izložbi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2019. u 11 sati

GOSPIĆ - Otočačka policija je završila krim obradu jednog Švičanina (58) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je neovlašteno posjedovao 599 komada raznog streljiva, četiri bombe i spremnik za automatsku pušku. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U Otočcu je jedan Otočačanin predao policiji plinski pištolj i 16 raznih metaka. Na drugom kraju Like, na istoku, cestari su u Nebljusima pronašli ručni raketni bacač tzv. zolju, a jedan Doljančanin minu za minobacač. Sve je ovo preuzeo policijski pirotehničar i usklaadištio te će uskoro biti uništeno.

Policija zahvaljuje građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije "Manje oružja - manje tragedija" i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. - poručuju iz policije. (LPS)


U susret zimi

SAVJETI POLICIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. listopada 2019. u 14.30 sati

Na veznici: licko-senjska-policija.gov.hr/vijesti/upotreba-svjetala-u-prometu-na-cesti-i-savjeti-za-vozace/10266
Pročitajte savjete policije za naredni zimski period.
Sretno!

Ima i toga

NAPAD NA ŽIVOTINJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. listopada 2019. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda u Doljanima kraj Otočca netko je ozlijedio više domaćih životinja jednog Otočanina (30). Od ozljeda uginula su dva konja, dok su tri konja, dvije krave i jedno tele ozlijeđeni. Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Uz Dan policije

Počast poginulima

Pokazna vježba interventne policije/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Pokazna vježba interventne policije/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2019. u 21 sat

GOSPIĆ - Dan policije i 29. rujan blagdan nebeskog zaštitnika sv. Mihovila i ove će se godine obilježiti u Policijskoj upravi nekoliko dana ranije.

Obilježavanje počinje još u srijedu 25. rujna na središnjem trgu u oda 10 do 13 sati moći će se razgledati policijska oprema, u će 11 sati biti predstavljan preventivni projekta "Lily" Ministarstva unutarnjih poslova i obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,

26. rujan (četvrtak) u 10 sati planiran je prijem obitelji poginulih policijskih službenika u prostorijama Policijske uprave, a u 10.30 sati je odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim pripadnicima policije kod središnjeg križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, u 11 sati je sveta misa zadušnica za poginule policijske službenike u katedrali navještenja Blažene Djevice Marije, a u 12.30 sati dodjela zahvalnica i prigodnih nagrada u prostorijama Policijske uprave. (LPS)

Pijandura na Ličanki

PRIJAVILI GA VOZAČI

Brinjakinja predala puškostrojnicu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2019. u 14 sati, dopuna u 15.30 sati

GOSPIĆ - Otočkim policajcima jučer su brojni vozači na Ličanki prijavili jednoh pijanduru koji je divljao na cesti na zapadnoj traci. Za upravljačem automobila zagrebačke registracije bio je "neiskusni" vozač iz Vrbovca Posavskog (63) koga je policija zatekla na nekom odmorištu. Testiranjem je ustanovljeno količina alkohola od 3,06 g/kg. Smatra se da je smrtna doza koncentracija alkohola u krvi od 2,5-5 ‰ pa vi sada računajte i preračunavajte zdravstvene i policijske parametre ja to ne znam.

Iz istih stopa ovaj Vrbovac je uhićen, oduzeta mu je vozačka dozvola na samo dva dana, a danas je podnijet i opružni prijedlog protiv njega. Bilo bi zanimljivo saznati koliku će kaznu fasovati, o tome se u policijskom priopćenju šuti pa će vjerojatno proći glot ili je sada njegova sudbina u rukama pravosuđa.

Osim toga, jučer je na Vratniku senjska policija kontrolirala jedno teretno vozilo splitske registracije. Za upravljačem je bio mlađi Gospićanin (28) koji nije imao položen vozački ispit pa je dobio sudsku prijavu.

Jučer je jedna Brinjakinja policijskom pirotehničaru predala puškostrojnicu u korodiranom stanju i 471 komad raznog streljiva i time se riješila opasne kućne zalihe koja i nije bila dobro čuvana. (LPS)

P.S.: Nije imala baba mira pa kupila prase, tako i ja. Malo sam sprema užnu malo grunta o pijancima. Onaj s početka vijesti, Vrbovac, to sam naša u ednj mojoj knjizi di sam bija suradnik prije nikole godine a zove se Hrvatski mjesni rječnik, bija j' pijan ka tuka. Naime, imaj mam 3,06 promila alkohola u krvi, a edan Srbijanac drži svitski rekord s 14 promila.

Malo sam surfa poo internetu naša sam i kazne za jučerašnje divljake u prometu. Nžalost to nisam nana na službenim policijskim stranicama jerbo toga ne treba, neka ljudi idu u učilišta da se uče zakonima. NA ednoim lokalnom portalu sam naša raspone pa pogledajte:

Kazna za pijane vozače koji imaju od 1 do 1,5 promil alkohola je od 5 do 15 tisuća kuna (prije od 3000 do 5000 kn). Oni koji imaju više od 1,5 promil alkohola ili voze pod utjecajem droge ili lijekova kazna je od 10 do 20 tisuća kuna (prije 5 do 15 tisuća kn). Oni koji voze, a nemaju položen vozački ispit, suočavaju se s kaznom između 10 i 20 tisuća kuna (prije 5 do 15 tisuća kn).
Po svemu sudeci lička policija jučer je fasovala 40 iljadaa kuna globe. (MArko Čuljat)

Pripreme za zimu

POČELE KRAĐE DRVA

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. RUJNA 2019. U 11.30

GOSPIĆ - Nakon turističkih džeparenja i krađa organizirani kriminal i kriminalci brzo su se preorijentirali potrebama potražnje na svekolikom tržištu u Lici, Dalmaciji i Primorju gdje se vjekovima za grijanje troši lička bukva.

Jučer je policija u Širokoj Kuli zaustavila teretno vozilo bez registracijske oznake, kojim je upravljao jedan Kuljanin (40). Izvršenom provjerom utvrđeno je da vozilom upravlja za vrijeme dok mu je istekla prometna dozvola za više od 15 dana, te da u tovarnom prostoru prevozi pet prostornih metara ogrjevnog drveta za koje ne posjeduje dokumentaciju nadležne šumarije. Kuljanin je ostao bez drva i to samo privremeno.

I pazite sada birokratskog procesa koji je uslijedio ili će uslijediti, tako barem piše u današnjem priopćenju:
-Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o šumama Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva biti će dostavljena obavijest o počinjenom prekršaju, te mu je uručena obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o sigurnosti u cestovnom prometu.

Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakom s područja Otočca i 34-godišnjakom iz Vrhovina zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe. Sumnjiče se da su noću 10./11. srpnja 2019. godine provalili u pomoćno stovarište gospodarske jedinice Kalčić Vrh- Obljaj iz kojeg su otuđili četiri prostorna metra (prm) bukovog ogrijeva, te da su u vremenu od 13. do 15. srpnja 2019. godine provalili u stovarište gospodarske jedinice Križići iz kojeg su otuđili 10 prm bukovog ogrijeva, čime su oštetili pravnu osobu sa sjedištem u Perušiću.

Nadležnom državnom odvjetništvu biti će dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave. (LPS)

Dolijali turistički lopovi

UZ DOMAĆE LOPOVE IMA I STRANACA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2019. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Preko vikenda policija je imala dosta posla kako bi kriminalistički obradila nekolicinu pronađenih lopova diljem Ličko-senjske županije.

Jedna Hrvatica (52)osumnjičena je za krađu 26. srpnja u jednoj trgovini u Otočcu jer je drugoj Hrvatici (28) ukrala mobitel. Ima i Hrvata lopova (51) osumnjičen je da je 5. kolovoza drugom Hrvatu (40) telefonski prijetio smrću. Treći Hrvat (37) osumnjičen je za proizvodnju i prodaju droge. "On je dana 8. kolovoza, po policijskim službenicima Policijske postaje Novalja zatečen u posjedovanju 103 grama droge tipa marihuana namijenjene za daljnju preprodaju."- naglašava se u današnjem priopćenju,

Policija je jednog Talijana (33) obradili poradi sumnje da je počinio kazneno djelo povrede mira pokojnika. Sumnjiči se da je 10. kolovoza s arheološkog lokaliteta Jaz kod Novalje otuđio jednu ljudsku kost.Ni riječi o tome kako se Talijan domča kosti, da li kopanjem po groblju ili onako usput odajući poštu svojim precima koji su ti stigli pred jedno dvije tisuće i kusur godina.

Eto dragi čitatelji vidite i sami da policiji najviše posla preko vikenda Hrvatice i Hrvati razno razni lopovi za sitne krađe, prijetnje i slične trice i kučine o kojima i ne vrijedi trošiti tintu i papir.

Plitvice

SAVJETI TURISTIMA OD STRANIH POLICAJACA

Strani policajci i turisti na Plitvicama/Foto PULS
Strani policajci i turisti na Plitvicama/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. srpnja 2019. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a zajedničkim snagama s policijama nekoliko stranih zemalja pokušava se savjetima pomoći turistima da na Plitvicama u očuvanju njihove imovine od lopova i džeparoša što uzima sve više maha i ruši ugled Hrvatske kao sigurne zemlje.

Na infopunktu su uz domaće policajce bili i policajci iz Ukrajine, Kine i Slovenije. Njima su se pridružili i zaposlenici Parka i lokalne turističke zajednice. Strani turisti bili su oduševljeni što komunikaciju sa svojom policijom. (LPS)

GORI PLANTAŽA NA ZRĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2019. u 8 sati

GOSPIĆ - Prema noćašnjoj SMS poruci oko 1 sat iza ponoći buknuo je požar u borovoj plantaži na plaži Zrće. Posjetitelji su evakuirani, a u gašenju uz vatrogasce sudjeluju i dva kanadera.(LPS)

U jeku turističke sezone

NA USLUZI TURISTIMA

Usputnica iz nedilje.

Hravtske policajke i kineski policajci na Plitvicama/Foto PULS
Hravtske policajke i kineski policajci na Plitvicama/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2019. u 18.15 sati, dopuna nedilja u 15.30 sati

GOSPIĆ - PULS će do kraja sezone imati posebne punktove u turističkim središtim. Punktovi će biti u Novalji i na plaži Zrće, NP Plitvička jezera, Karlobagu i Senju. Na tim punktovima biti će i strani policajci i to iz Ukrajine, NR Kine i Slovenije i zajednički će informirati turiste o kaznenim djelima imovinskog kriminaliteta kao što su, provaljivanje, razbojništvo … Također će davati savjete kako samozaštitom povećati osobnu sigurnost i sigurnost svoje imovine.

Osim toga, na nivou države uspostavljene su i posebne telefonske linija za potrebe kineskih turista. Na pozive kineskih turista odgovarat će kineski policijski službenici, koji sudjeluje u Projektu. Brojevi telefona na koji će kineski policijski službenici odgovarati su:
Zagreb +385 99 386 0465;
Dubrovnik +385 99 386 0466;
Zadar +385 99 386 0467 i
Plitvička jezera +385 99 386 0468

Hot Line for Chinese tourists
"As part of the "Safe Tourist Season Project", a hot line has been introduced for the calls made by Chinese tourists. The Phone calls will be answered by
Chinese police officers participating in the Project. The phone numbers that Chinese police officers will answer the calls are as follows:

Zagreb: +385 99 386 0465
Dubrovnik: +385 99 386 0466
Zadar: +385 99 386 0467
Plitvice Lakes National Park : +385 99 386 0468

USPUTNICA,
Ljudi moju, upravo je državni krugoval javija da je u Rvacku došlo mam 90 policijota iz 19 svitski država. Koliko vidite u Lici je završilo nji' mam dva kineza i to na Plitvicama. Raniji godina u ovakizim slučajevima bile bi mam dvi konverencije za piskarala, a ne bi se odašiljala priopštenja. Znam da na Plitvicama nema ko sazvan novinare dok se ne sruši koja sedrena barijera od turista i bagera koji napadaju sa sviju strana, ali brte si ga moj što rade čelonje u njijovoj upravi u Gospiću, zar se boje izać prid lička piskarala i reć dvi suviskle ciči..
Pamernomu dosta! Nismo i' vidili već dvi godine, a i nismo i' se zaželili.
Hideout festival na Zrću

PUNO POSLA ZA POLICIJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2019. 21 SAT

GOSPIĆ - Policijski službenici su u vremenu od 28. lipnja do 7. srpnja 2019. za vrijeme trajanja Hideout festivala na plaži Zrće i u Novalji, provodili pojačane aktivnosti i postupanja usmjerena na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja, s naglaskom na suzbijanje zlouporabe droga.kaa-e se u priopćenju PULS-a.

Sve aktivnosti je koordinirao Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u Zadru, a tijekom pojačanih postupanja angažirani su policijski službenici temeljne, kriminalističke, prometne i interventne policije. Tijekom održavanja festivala, policija je otkrila i procesuirala sedam kaznenih djela nedozvoljene proizvodnje i prometa drogama, za koja je osam osoba kazneno prijavljeno državnom odvjetništvu i to: četiri državljana Velike Britanije, dva hrvatska i jedan australski državljanin te jedna državljanke Republike Srbije. Tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja policija je zaplijenila 2881 tabletu ecstasya, 866,45 grama ketamina, 541 gram marihuane, 156,40 grama amfetamina, 84,78 grama MDMA i 72,61 grama kokaina.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga policija je evidentirala i procesuirala 61 osobu: 51 državljanina Velike Britanije, po dva mađarska, irska i njemačka državljanina te po jednog švicarskog, velškog, australskog i hrvatskog državljanina. Od njih je oduzeto i zaplijenjeno 67 tableta ecstasya, 61,3 grama ketamina, 5,4 grama MDMA, četiri grama amfetamina, 4,3 grama kokaina i osam grama marihuane.

Od kaznenih djela iz drugih domena kriminaliteta evidentirano je jedno kazneno djelo razbojništva na štetu dvojice državljana Velike Britanije te jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Policijski službenici razriješili su kaznena djela u kratkom vremenu te je zbog razbojništva kazneno prijavila šest državljana Velike Britanije, a za nanošenje teške tjelesne ozljede kazneno su prijavljena dva državljana Velike Britanije. Policijski službenici Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje na temelju javno objavljene snimke tučnjave zaštitara i posjetitelja festivala te su zbog narušavanja javnog reda i mira prekršajno prijavljena dva hrvatska državljanina, a postupak utvrđivanja zakonitosti uporabe sredstava prisile djelatnika zaštitarske službe provest će nadležni inspektorat Ravnateljstva civilne zaštite.

Postupajući po suzbijanju prekršaja prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici prometne policije evidentirali su 163 prekršaja, od kojih najviše nekorištenje zaštitne kacige (61). Također, dogodilo se 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom i šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (osam osoba je lakše, a tri su teško ozlijeđene). Policijski službenici nastavljaju s provođenjem pojačanih aktivnosti s ciljem održavanja javnog reda i mira, odnosno očuvanja stanja sigurnosti u Novalji i samom otoku Pagu. (LPS)

Tragedije u Rudopolju kod Otočca

POKLALI SE MIGRANTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2019. u 13.40 sati

GOSPIĆ
- Otočački policijsku zaposlenici, prema današnjem priopćenju izgubili su cijeli vikend "obrađujući" koljačinu među migrantima u obližnjem kapelskom selu Rudopolje. Tamo je prošlog tjedna policija pronašla grupu migranata koji su se poklali noževima. Jedan je čak završio na teškoj operaciji u Zadru. Zaposlenici, čitaj policajci, su pronašli jednog migranta iz Afganistana (29) i osumnjičili ga za kazneno djelo razbojništva. On se sumnjiči da je 4. srpnja lakše ozlijedio jednog Pakistanca (20) i oteo mu novce. Afganistanac je završio u pritvoru.

Zbog počinjenja drugog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju na štetu jednog Pakistanca (27) zaposlenici su podnijeli prijavu protiv nepoznatog počinitelja. (LPS)

Migranitima iz Bosne

OLAKŠAN ULAZAK U HRVATSKU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2019. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Sinoć je policija u Gornjem Babinom Potoku zatekli muškarca bez osobnih dokumenata s vidljivim ozljedama po tijelu. Nešto kasnije i zapadnije, u Rudopolju nedaleko Ličke pruge kraj Vrhovina, zatekli su šest muškaraca bez osobnih dokumenata od kojih su trojica imali vidljive ozljede na tijelu. Prebačeni su u Opći bolnicu u Gospiću gdje je trojici lakše povrijeđenih pružena liječnička pomoć dok je četvrti prebačen na liječenje u Zadar.

S obzirom da je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu, u tijeku je utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu i kriminalističko istraživanje.

Za očekivati je veći broj migranata jer su Bosanci iz Bihaća premjestili njihov logor na Plješevicu u popaljena hrvatska sela i timed ih desetak kilometra približili hrvatskoj granice na što nitko nije reagiraju u Policijskoj upravi niti u Vladai RH. (LPS)

Ratne posljedice

TEŠKO RANJEN PIROTEHNIČAR

Ovo je promovka kakva je jutros eksplodirala kod Čanka
Ovo je promovka kakva je jutros eksplodirala kod Čanka
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2019. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Jutros ne nedaleko Čanka od promovke teže povrijeđen pirotehničar. On je brao mine na brdu Šiljevača. Od kraja rata na ovome području bilo je nekoliko stradavanja, pak i pogobli (čoban kod ovaca). Pirotehničar je zadržan na liječenju u KBC Rijeka.

Pirotehničar je, kako kaže policija i popodnevnom priopćenju, ranjen u eksploziji protupješačke rasprskavajuće odskočne mine Prom 1 jugoslavenske proizvodnje. Smrtonosna je i na udaljenosti od 50 metara.

Krajem kolovoza 2018. minski sumnjivo područje (MSP) u Ličko-senjskoj županiji bilo je površine 129 km2. Sumnjivog područje je najviše u ličkim šumama - 87,4 %. Od 1998. razminirana je površina od 66,2 km2 što je stajalo preko 600 milijuna kuna. U tome periodu od mina su poginule 24 osobe od kojih su četiri bili pirotehničari, a teško su ranjene 153 osobe (podaci iz rukopisa Likapedije). (MAĆ)

PREDAO ARSENAL

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2019. u 8 sati

GOSPIĆ - Jedan Otočanin policiji je predao svoj arsenal: 1157 komada raznog streljiva, sedam tromblonskih mina, 16 ručnih bombi, minobacačku minu, 15 detonirajućih kapisla i šest komada plastičnog eksploziva. Sve je preuzeo pirotehničar i biti će uskoro uništeno. (LPS)

GORIČANKA VARALA LIČANE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2019. u 10:40 sati

GOSPIĆ
- Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje nad Velikogoričanke (32) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela teške krađe i prijevare.

Sumnjiči se da se je 8. lipnja oko podneva u Smiljanu lažno predstavila Smiljančaninu (99) kao djelatnica katastra te mu rekla da zemlja u njegovom vlasništvu nije dobro uknjižena i da će morati platili tisuću kuna da se to popravi. Potom ga je zatražila i na uvid odrezak od mirovine ona je uzela lisnicu s 3000 kuna i pobjegla automobilom.

Osim toga, sumnjiči se da je 15. lipnja nakon 16 sati s automobilom koprivničke registracije došla u Podoštru do kuće jednog Podoštranjca (62) i lažno se predstavila kao djelatnica Grada Gospića i izjavila da ima pravo na novčanu naknadu od 5000 kuna, no da njoj mora dati 2000 kuna, nakon čega mu je ponudila da će ići s njim do bankomata, što je i Podoštranjac odbio. (LPS)

LOPOVI SVE TEMELJITIJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Policija je danas poslala priopćenje da je za proteklih devet mjeseci, koliko vjerojatno nije bilo vlasnika, temeljito opljačkana jedna kuća u Plitvičkom Ljeskovcu nedaleko Vrhovina. Bila je to rijetko temeljita pljačka jer su uz peć za centralno grijanje ukradeni svi radijatori, namještaj, televizor i - keramičke pločice. Policija ne navodi da li su pločice bile zalijepljene niti da li je u pljački bilo više sudionika, jer ormar i peć ne može nositi jedan čovjek. (LPS)

Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtvama nasilja

U SLUČAJU NASILJE ZOVITE ZAGREB

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2019. u 20:45 sati

ZAGREB - Inicijativa #SPASIME i SOLIDARNA - Zaklada za ljudska prava i solidarnost osnovale su Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Temeljna je svrha Fonda #SPASIME pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći. Žrtve često, nemajući dovoljno financijskih i drugih sredstava, ostaju u nasilničkim odnosima pa je svrha Fonda omogućiti im novi život bez nasilja i sprječavanje povratka u nasilničko okruženje. Naime, zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2018. godini prijavljeno 10.272 osoba, što je za 10,7 posto manje nego u 2017. godini. Ipak, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u 2018. godini zabilježeno je ukupno 3198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je 5,5 posto više nego u 2017. godini. Kazneno djelo nasilja u obitelji ukupno je počinjeno 623 puta te je, u usporedbi s 2017. godinom u porastu za 11 posto u odnosu na godinu prije. Ciljevi Fonda nastavljaju se na ciljeve inicijative - osvijestiti javnost o ovom problemu, potaknuti prepoznavanje i prijavljivanje nasilja te prikupljanje sredstava za konkretnu pomoć žrtvama nasilja.

Fond #SPASIME operativno vodi Ivan Blažević, ujedno i tajnik Zaklade SOLIDARNA, uz sudjelovanje članova Zakladnog vijeća Fonda koje čine članovi aktivistkinja Sanja Sarnavka, producentica Nerma Mehadžić, prof. dr. sc. Dean Ajduković, psihoterapeutkinja Biserka Tomljenović i doc. dr. sc. Antonija Petričušić.

Pomoć je dostupna pozivom na broj ureda 01/5544-722 i 060 9003 ili na e-maila fond.spasime@solidarna.hr

Telefon za podršku je 060 9003. .(LPS)

Senj

ZBOG PRIJETNJE SMRĆU ZAVRŠIO U ZATVORU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2019. u 12 sati

GOSPIĆ - Iz današnjeg policijskog priopćenja izdvajamo informaciju da je u Senju izvršena kriminalistička obrada jednog mladog Senjanina (21) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči se da je u nedjelju u poslijepodnevnim satima prijetio smrću čak tojici Senjana (43, 36 i 16). Nasilnik je uhićen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. (LPS)

LOPOVLUCI BEZ KRAJA I KONCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2019. u 12:45 sati

Policijsko priopćenje obradio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U Buniću je jučer više nepoznatih osoba ušlo u dom dvoje staraca. Dvije su žene ponudile nekakvu masažu a tko zna kako su se i predstavile jer su lopovi uvijek inventivni i smišljaju nove metode i trikove. Tijekom navodnog masiranja drugi dio lopova se potrudio da očisti kuću od vrijednih stvara a posebice novaca. Starci ne znaju koliko ih je bilo u kući , a lopovi su odmaglili s nekakvim zelenim automobilom.

Ovo nije prva organizirana pljačka na ličkom području po kome je sve više raznih prevaranata, razbojnika, poput ovih, i sličnih opskurnih osoba koje privlače brojna odredišta kao što je to Ličanka ili Plitvice, gdje dolazi dva milijuna ljud i gdje su usavršene razbojničke metode krađe i plačke vrijednih stvari iz rusaka, džepova i automobila koje tobože Park čuva i naplaćuje čuvanje.

Treba se zapitati što je tome uzrok: loš rad policije i društvene zajednice ili je ovaj dio Hrvatske nespremno zakoračio u majčicu Europu i saživljava se s kriminalom na vim razinama, od ovih sitnih prevaranata do državnika.

Treba se pitati da li je Lijepa naša postala lopovska i privatna prićija!!

Dolijao kradljivac

KOntrola prometa u Gospiću
KOntrola prometa u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2019. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Pripadnici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Kosinjana iz Donjeg Kosinja (54) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je 26. travnja iz dvorišta u Krasnu ukrao traktorsku prikolicu. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

I proteklog vikenda bilo su tri prometne nesreća, a jedna bomba je pronađena u Homoljcu nedaleko granice NP Plitvička jezera. (LPS

Promet na Ličanki

POGINUO MOTORIST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2019. u 16:30 sati

GOSPIĆ - Prema SMS poruci iz PULS-a oko 15 sati došlo je do lančanog sudara na Ličanki, odnosno autocesti broj 1 na 215 kilometru u pravcu sjevera. U sudaru je sudjelovalo šest vozila, a poginuo je jedan motorist. Ovakvi serijski sudari su dosta rijetki na Ličanki, ali eto se ipak događaju jer nju mnogi koriste za izživljavanje osobnih frustracija. (LPS)

Osvrt na novo priopćenje policije iz Gospića

KOME JE U INTERESU DA STRAŠI NAROD I TURISTE?


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. SVIBNJA 2019. U 12:30 SATI

Piše Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U današnjem novom kokošarskom priopćenju policije iz Gospića navodi se činjenica da je jučer, znači prije 24 sata, u selu Željava, gdje je bio podzemni aerodrom JNA na otvorenom prostoru u plastičnoj vrećici pronađeno čak sedam ručnih bombi, četiri tromblonske trenutne mine, topovsko zrno i 45 komada streljiva. Jasno, pirotehničar je to pobrao i biti će na tajnom mjestu nekad uništeno.

Ostaje nejasno kome je to u MUP-u ali i u PULS-u u interesu da širi ovakve zastarjele informacije i plaši stanovnike Like, a ponajviše milijune turista pred početak glavne turističke serzona u Hrvatskoj, koji prolaze ili dolaze u Liku. Naime, to hrvatsko selo Željava je tik državne granice s Bosnom i gotovo da se nalazi u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Lansirajući ovakve kakošarske informacije netko u policiji zlonamjerno sije strah da bi vladao narodom i da bi ga trajno zaglupljivao i rastjerao turiste iz cijeloga svijeta, to je kontraproduktivno. Nažalost, to autori priopćenja nisu kajderi shvatiti. U priopćenju nema ni riječi kakva je to poluvinilklorid (PVC) kesica, a objavljeni spisak jedino more stati u vriću od umita NPK, salitre i slično u koju staje 50 kilograma umjeta. Možda je i novijeg datuma iz nekog trgovačkog lanca, onda je znatno manja jer u nju to ne more stat, onda bi to značilo da je neki fanatik koji se sprema za dalnje ratovanje u Lici sveže očistio dom u hrvatskom selu!!! Ako je vrećica iz rata, mislim Domovinskog, morala je biti raspadnuta na neke sitnije komadiće. O tome ni riječi, a kamoli da se policija udostoji poslati fotografiju kao dokument. Ostatak informacije obradit će usmena predaja, odnosno radio Mileva, kad ne može glasnogovornik policije koji za to prima plaću vjerojatno nekoliko puta veću od radničke plaće u Hrvatskoj. Za nadati se da neće zbog ovakvih priopćenja nastati panika u Lici i okolici, ali ako tako nastave, što vjerno kopiraju neki samozvani novinari, more bit svašta.

U ovakvim i manje sličnim situacijama novinarima su u PULS-u prezentirani pronalasci na crvenom stolu i u crvenoj sobi. Danas to nikome nije palo na pamet jer nije svjestan ovakvih državnih informacija koje znače tragediju za turizam i za državu kao nekakvo turističko odredište, ili po hvatsko-engleski, umjesto hrvatskosrpski - destinaciju.
Živi bili pa vidili!


U Mukinjama prigodno

OBILJEŽEN DAN PLANETE ZEMLJA

Detalj plitvičke utrke na Mukinjama/ Foto PULS
Detalj plitvičke utrke na Mukinjama/ Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. TRAVNJA 2019. U 16:15 SATI

GOSPIĆ - Iz PULS-a smo dobili priopćenje da je kroz II. komponentu projekta "Zdrav za 5", a povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, danas je u Mukinjama organizirana 1. utrka Svetog Jurja.

Kroz ovu sportsku aktivnost nastojali smo ostvariti osnovne ciljeve projekta "Zdrav za 5", a to su aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti, aktivno mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja. Zajedničkom organizacijom ove utrke policije i partnera, nadamo se da smo potaknuli djecu na aktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Utrka je bila organizirana u pet kategorija, i to kategorija za predškolce i vrtić, 1. - 2. razred, 3. - 4. razred, 5. - 6. razred i 7. - 8. razred, te su se natjecali predškolci dječjeg vrtića "Slapić" iz Korenice i područnog vrtića "Vidra" iz Mukinja, učenici Osnovne škole Plitvička jezera iz Mukinja i Osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Korenice. U utrci je sudjelovao i dječak iz Atletskog kluba Šibenik, koji je uz svoju predškolsku kategoriju otrčao još dvije kategorije.

Uz dječju utrku u kojoj je sudjelovalo 250 djece, zainteresiranim posjetiteljima i sudionicima utrke, na parkirališnom prostoru u sklopu "Športsko rekreacijskog centra Mukinje", uz policiju i Službu civilne zaštite Gospić, svoju tehniku i opremu izložile su i ostale žurne službe - Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Gospić, Općinsko društvo Crvenog križa Plitvička jezera, Vatrogasna postrojba u gospodarstvu NP Plitvička jezera i Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije Ispostava Korenica.

Cijelu manifestaciju su organizirali Policijska uprava ličko-senjska uz pomoć suorganizatora Atletskog kluba Plitvice, Općine Plitvička Jezera, Javne ustanove NP Plitvička jezera, Javne ustanove Baračeve spilje, Turističke zajednice Općine Plitvička jezera, sponzora autoprijevoznika "Prijevoz Knežević" i turističke agencije "Natura turist".

Nakon podjele pehara, medalja i prigodnih nagrada, izvučen je sretni dobitnik tombole, jer svaki učesnik utrke je besplatno sudjelovao u tomboli, a nagradu-bicikl je osigurao Atletski klub Plitvice.

Ovo lijepo druženje završeno je uz čestitke svima povodom Dana planeta Zemlje i Dana Općine Plitvička Jezera, uz riječi Goethea: -Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja.

PREDAO OSOBNI ARSENAL POLICIJI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2019. u 12 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a jučer je jedan Gospićanin predao svoj privatni arsenal prikupljen u Domovinskom ratu.

Pravo je čudo što to nije dovelo do kakve tragedije. Naime, policijski pirotehničari odnijeli su čak 680 komada raznog streljiva, jednu ručnu bombu, četiri protupješačke mine i 380 upaljača za protupješačke mine.

Inače Ličani i dalje povremeno prijavljuju ratne viškove strekljiva i raznog oružja koje i ne smije biti po kućama. Sve se to prikuplja u specijalnom konstruiranom cilindričnom skladištu i kad se prikupi određena količina uništava se.

S vrha pera - još edno ljudikanje

Policijsko kokošarenje

Dolaskom terenski neiskusnog načelnika rad policije unazađen.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2019. u 14 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Maloprvo sam načisto popizdija, kako bi reka GG, jedan od bivši stranaca načelnika PULS-a odnosno Dalmoš Goran Grguričin, koji je apsio na sve strane, a sud na brzaka oslobađa njegove osumnjičenike i okrivljenike.

Primjerice, uapsio je Stipana Dujmovića iz Otočca, koji je prije rata po Plitvicama plaza geometarsku letvu, i koji je obuka ZNG odoru 1991. i nakon rata avancira mam na stolicu generalnog direktora Plitvica. S dujmovićem je Grguričin uapsio jošte plitvičkih direktora kojih Plitvice uopće nisu imale, na što sam ga ja osobno upozotija na konferenciji kod specijalaca u Poslovnoj zoni Smiljansko polja. Un mi nije virova da Plitvice imaji samo ednog direktura. Dujmović je sa sucem popija kunjak i kavu i pušća ge je kući u Otočac jee je zna da neće bižat u Ercegovinu ka neki iz Zagreba ili Rike. Dujmović i nije nikud uteka, ne znam da li je bilo suđenje al' sam kod tuzibabe vidija dva metra visok spis tobožnjih dokumenata o njegovoim zločinima u obnovi Parka. GG je sumnjao da je on poplaija 50 milijuna kunelica. Taj ravnatelj jopet plaza letvu po Plitvicama i svašta rada, ne smim reći što to sve radi. A žena mu je Antonija diplomirani inženjer za trovanje zemlje trebala biti nova direktorica poradi čega je Dado podnija ostavku i izbačen je iz HDZ-jota.

Kada je prid dvi godinice smijenjen domaći načelnik PULS-a magistar kriminalističkih znanosti izvjesni Ante Podnar, domaći čojek podrijetlom iz našeg Kosinja, koga sam moga na redovitim tiskovnim konferencijama debelo provocira pitanjima, čelonje iz MUP-a su dovele stranca rođenog u Mušaluku. Kažem stranca, jer je ljudi moji, un je bija komandant prihvatnog logora za migrante u Ježevu, a o Lici pojma nema, jerbo je navodno završija pravo u Zagrebu koje niko od moje generacije nije tija ić studirat. Morda je po polusirdnoj školi završija za kuvara, konobara, londinera ili u najbolju ruku za slastičara. Negov patron je tog momenta bija zblanut. Pravija se blentav govoreći pa to je vaš čojek Od ustoličenje današnjeg načelnjaka un do dana današnjeg nije nije se usudije održan konferenciju za novinare da se jopet vidimo i čujemo u četiri cveka.

Od svojega dolaska priko glasnogovornjače se trudi da svakog dana novinari dobiju priopćenje o policijskom kokošarenjima i fatanju i proganjanju sitnih i beznačajnih prekršitelja. Iako ima iskustva s migrantima, njegove migrante narod pronalazi duboko u Lici mam na Kapeli kod Vrovina, Javornika i Rudopolja di pogibaju u škrapama umisto da svojim znanjem i umićem i uz pomoć svojih veza u MUP-u to radi barem u Korenici.

Međutim, ne lezi vraže, sinoćka nešto kuckam u računalu i slušam edan dnevnik na TV-u jher mi i uni idu na ednu stvar sa svojim preseravanjima i bljutavim informacijama, kad li načelnikova glasnogovornjača u kameru tumači kako su se pomlatili pijani budući milicajci, stažisti i pripravnici u Korjenici. A danas dođe priopštenje.
Koga to interesira?
Samo statističare u MUP- i PULS-u da su informirali svekoliko pučanstvo.

NOVO SPAŠAVANJE NA PLJEŠEVICI

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Sinoć nešto prije ponoći Sinoć policijski službenici Postaje granične policije Korenica su prilikom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija na makadamskom putu u Šeganovcu zatekli dvojicu muškarca bez osobnih dokumenata. Neznanci su izjavili da se u Plješevici iznad sela nalazi muškarac koji se teško ozlijedio prilikom pada sa stijene. O svemu je odmah obaviještena i Hitna medicinska pomoć iz Korenice te se krenulo u potragu za osobom.

Policija je s pripadnicima Antiterorističke jedinice iz Lučkom i ekipom HMP nakon nekoliko propješačenih kilometara našli ozlijeđenog muškarca koji je ležao na tlu. Odmah mu je pružena prva pomoć, a potom su ga na nosilima donijeli do prve pristupačne ceste gdje ih je čekalo vozilo. Nakon pregleda u Općoj bolnicu u Gospiću utvrđeno je kako je teže ozlijeđen te je na daljnje liječenje upućen u KBC Rijeka gdje je i zadržan.

S obzirom da je utvrđeno da su svi muškarci nezakonito prešli državnu granicu, u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu

Nova akcija policije

KONTROLA BRZINE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2019. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Sutra će policija na području Ličko-senjske županije kontrolirati brzinu u cestovnom prometu. Kontrola počinje noćas iza ponoći i trajat će do iduće ponoći. Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava pozvala je građane da predlože lokacije za nadzor brzine te su odabrane one najpogodnije. Koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Kako bi se pokrio što veći teritorij, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata. (LPS)

U JAMI MRTVAC OKO SAME STRANCI


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.travnja 2019. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Jučer prije podne policiji je javljeno da je jedna osoba pala u Jamu nedaleko Rudopolja kraj Vrhovina. Dolaskom na mjesto događaja, te s obzirom na nepristupačan teren, zatražena je pomoć pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Gospić, koji su oko 16 sati iz jame dubine 70 metara izvukli beživotno tijelo muške osobe. Izvršenim očevidom utvrđeno je da je osoba preminula na mjestu događaja, te je nadležnom državnom odvjetništvu dostavljen zahtjev za obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti i izuzimanja uzoraka radi utvrđivanja identiteta osobe.
Policijski službenici su također na mjestu događaja zatekli devet muškaraca stranih državljana, a koji su nezakonito prešli državnu granicu, te se nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

PRONAĐEN LEŠ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. OŽUJKA 2019. U 17:40 SAT

GOSPIĆ - Od dežurstva u PULS-u dobili smo priopćenje da je danas u Rudopolju kraj Vrhovina u predjelu Javornik u vrtači pronađen leš muškarca. Tijelo su iz vrtače iznijeli članovi GSS-a. Očevid je u tijeku. (LPS)

DOLIJALI RAZNI LOPOVI


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. ožujka 2019. u 12 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad jednog čovjeka iz Oroslavlja zbor prevare trojice Udbinjana koji ih je olakšao za 460 tisuća kuna obećavajući im velike mirovine proteklih desetak mjeseci.

Policija je u Novalji dovršila kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom iz Duboševice, zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela krađe. Sumnjiči se da je u razdoblju od 2. do 25. ožujka 2019. godine u Novalji iz dva otvorena apartmana otuđio novac i nakit.

Policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom Senjana, te se 43-godišnjak sumnjiči da je jučer ispred ugostiteljskog objekta u Senju fizički napao 32-godišnjaka, i lakše ga ozlijedio, nakon čega je 32-godišnjak istome prijetio ubojstvom. Potom 32-godišnjak odlazi u restoran gdje razbija inventar, te prijeti drugome 43-godišnjaku iz Senja. Mlađi Senjanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, te će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljene kaznene prijave zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje i oštećenja tuđe stvari, dok će protiv 43-godišnjaka biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo tjelesne ozljede. (LpS)

USPJEŠNA AKCIJA SPAŠAVANJA NA PLJEŠEVICI

SPAŠAVANJE IZ SNIJEGA

Spašavanje iz ličkog snijega na Plješevici/Foto PULS Gospić
Spašavanje iz ličkog snijega na Plješevici/Foto PULS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. ožujka 2019. u 18:55 sati, DOPUNA U 20:10 SATI

GOSPIĆ - Danas popodne dobili smo priopćenje PULS-a o novoj akciji spašavanja na Plješevici kod Korenice a ova lička planina još je puna snijega. Pretragu terena policijski su službenici obavili pješice jer je nepristupačan.

U 13:30 sati Postaja granične policije Korenica zaprimila je dojavu da se na području Plješevice nalazi više osoba, te da se među njima nalazi i jedna žena u visokom stupnju trudnoće. U pretraživanje terena uz Koreničane i pripadnici Specijalne jedinice policije iz Splita, a pozvana je i Hitna medicinska pomoć. Nakon pola sata gaženja po snijegu pronađena je grupa ljudi: dijete, trudnica i 13 muškaraca koji su nezakonito prešli državnu granicu i na nedozvoljenom mjestu.

S obzirom da je trudnica bila u vrlo visokom stupnju trudnoće, te da je bila u lošem fizičkom stanju, pripadnici Specijalne policije Split na rukama su je donijeli do službenog vozila i odmah krenuli put Gospića kako bi se što prije susreli kola Hitne medicinske pomoći. Trudnica je za idućih pola sata prebačena u kola HMP i brzo je bila zbrinuta u gospićkoj bolnici.
Ostale osobe su zadržane u policijskim prostorijama radi utvrđivanje identiteta, te daljnjeg postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.
xxxx
Glasnogovornica PULS-a Maja Brozičević, večeras je poslala kratki mail iz koga saznajemo da žena nije bila trudna. (LpS)

Otvorena vrata policije u Gospiću

IZAZOV ZA MLADE LIČANE

Jedino je sigurno zaposlenje u Lici samo u policiji.

Gospićki tim za očevide svih vrsta/Snimio Marko ČULJAT Lika press
Gospićki tim za očevide svih vrsta/Snimio Marko ČULJAT Lika press


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2019. u 22 sata

GOSPIĆ - Danas je po drugi put održana policijska akcija Dan otvorenih vrata koju posebna ekipa MUP-a provodi ovih dana diljem Hrvatske. Cilj akcije je upoznavanje mladih i mlađih osoba kako bi se profesionalno uključili u ovaj odgovoran, zahtjevan ali i zanimljiv i dinamičan posao. Iz Zagreba su stigli načelnici policijskih škola uključujući i načelnika Akademije Dubrovka Novaka, koji je jedan mandat načelnika Uprave odgulio poslije rata i u Gospiću.

Mogućnost dodatnog policijskog školovanja, za mladiće, ali i djevojke, veliki je izazov jer osigurava i zaposlenje koje se teško pronalazi u ovome dijelu Hrvatske koji nazaduje u razvoju. Treba znati da u policiji može biti zaposleno 750 osoba, a svake godine trebat će ih sve više kakva je situacija na Balkanu. (MAČ)

Nove informacije iz policije

KONTROLA BRZINE I OTVORENA VRATA

Otvorena su vrata u ovaj četvrtak u 14 sati u sdvorani.

Prošle godine mladi su iskazali veliki interes/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Prošle godine mladi su iskazali veliki interes/Foto arhiva Lika pressa Gospić


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2019. u 18:10 sati

GOSPIĆ - Akcija kontrole brzine u Ličko-senjskoj županiji provest će se 3. travnja od 0 do 24 sati. Akcija se inače provodi na području Europske unije. Iz Policijske uprave
I ovaj put pozivamo građane da do 30. ožujka na e-mail adresu licko-senjska@policija.hr predlože lokacije na kojima bi željeli da policija mjeri brzinu.
Uključivanjem medija i građana želimo podići svijest javnosti o brzini, kao vodećem uzroku prometnih nesreća s najtežim posljedicama, te utjecati na vozače da se pridržavaju ograničenja brzine.

Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska akademija i Policijska škola Josipa Jovića organizirali su niz aktivnosti kako bi upoznali javnost s mogućnostima školovanja i zapošljavanja u policiji. U tome cilju u četvrtak, 21. ožujka s početkom u 14 sati u Gradskoj-školskoj športskoj dvorani u Gospiću Dan otvorenih vrata policije gdje će se građanima i zainteresiranima prikazati rad i djelatnost policije. (LpS)

Nakon današnje akcije žmigavaca

ZA ČETIRI SATA 25 PREKRŠAJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2019. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Policija je provela ciljanu akciju kontrole prometa i uporabe pokazivača smjera, odnosno žmigavaca. Cilj je ove preventivno represivne akcije bio smanjenje smanjio broja prometnih nesreća do kojih dolazi zbog činjenja raznih prekršaja od kojih je jedan i neuključivanje pokazivača smjera. Za četiri sata akcije utvrđeno je ukupno 25 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od toga je bilo devet prekršaja neuključivanja pokazivača smjera, tri prekršaja nevezanja sigurnosnim pojasom i dva prekršaja nepropisne brzine kretanja. (LpS)

KONAČNO PRAVA AKCIJA POLICIJE U PROMETU

(NE)KORIŠTENJE ŽMIGAVACA

Nekorisnicima ručkice pod volanom ponekad se pridružuje i sama policija.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2018. u 18 sati

GOSPIĆ - Kronična boljka svih sudionika u cestovnom prometu, kako se kaže birokratskim rječnikom, svakako je (ne)korištenje jedne od dvije ručkice pod volanom koju su konstruktori (zlo)namjerno stavili na dohvat svakih prsta na lijeve ruke. Koliko se ne koriste pokazivači smjera, ili narodski rečeno žmigavci, najbolje govori i podatak koji smo uočili - žmigavac ne daju ni policajci za volanom kod gospićke Marte. S druge strane, nesigurni vozači zmigavac daju i po - zavojima.

Sutra se na području cijele države u vremenu od 10 do 14 sati policija će provoditi ciljanu preventivno - represivnu akciju, prema vozačima koji ne uključuju pokazivač smjera. Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu vidljivo je da sudionici čine razne prekršaje, a kao posljedica dijela tih prekršaja dešavaju se lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od tih prekršaja je i neuključivanje pokazivača smjera, propisan odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Neuključivanje pokazivača smjera može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike prometa koji se kreću iza takvog vozila ili mu dolaze iz suprotnog ili s bočnih smjerova.

Osim toga, neuključivanje pokazivača smjera, iritira druge sudionike, kao što su pješaci, i prilikom radnji vozilom u prometu može dovesti i do teških prometnih nesreća. Akcije kreće sutra, ali će se svakodnevno provoditi u kontroli prometa pa i tijekom drugih aktivnosti u cilju poboljšanja sigurnosti na cestama i na ulicama.

I na krajiu skakako treb reći da će vozači fasovati i globu za ovu vrstu prekršaja od mam 300 kuna koliko stoji i više kila dobrih kobasica. (LPS)

MUP RASPISAO

Natječaj za školovanje policajaca

U planu je školovanje 750 policajaca.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. ožujka 2019. u 13:45 sati

GOSPIĆ - Iz PULS-a smo dobili obavijest da je MUP raspisao Natječaj za zanimanje policajac u 2019./2020. godini za upis polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajca. Planiran je upis 750 polaznika u program koji će započeti 9. rujna, a po završetku programa biti će zasnivanje radnog odnosa u policiji sukladno potrebama službe.
Natjecati se mogu državljani i državljanke Republike Hrvatske pod uvjetom da:
- imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju,
- nemaju navršenih 28 godina na dan 9. rujna 2019. godine,
- imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost,
- imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti,
- su osobno dostojni za obavljanje policijske službe,
- nisu članovi političke stranke.
Prijave za natječaj s potrebnom dokumentacijom podnose se na adresu: Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za pravne poslove i ljudske potencijale, Zagreb, Ulica grada Vukovara 33, s naznakom za natječaj.
Rok za podnošenje prijave je od danas do 31. srpnja ove godine.
Uvjeti natječaja, način natjecanja, prava i obveze možete pogledati na poveznici:
publisher.mup.hr/PublicData/Natjecaj-za-zanimanje-policajac_1_3-0955b5bd6f.pdf
(LPS)

Priopćenje iz MUP-a

INFORMATIČKI KOLAPS

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. VELJAČE 2019. U 14:45 SATI

GOSPIĆ - Preko PULS-a dobili smo priopćenje Ministarstvo unutarnjih poslova RH kojim se obavještavaju građani da je danas došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog. Stručne službe rade na vraćanju sustava u funkciju. Mole se građani, koji su se zatekli na graničnim prijelazima i u šalter salama upravnih poslova za razumijevanje i strpljenje. (LPS)

PIJANI VOZAČI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2019.

GOSPIĆ - Policija je prilikom kontrole prometa u Korenici zatekla jednog Rakovičana (52) za volanom pod utjecajem alkohola (2,14 g/kg). S obzirom da je iskazivao namjeru daljnjeg upravljanja automobilom, određena mu je mjera smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola, te će mu biti uručen obavezni prekršajni nalog.

Sinoć su policijski službenici Policijske postaje Otočac u Otočcu zatekli Jezerčanina (37) koji je upravljao osobnim automobilom s koncentracijom alkohola u krvi od 1,11 g/kg. On je isključen iz prometa, te mu je izdan obavezni prekršajni nalog. (LpS)

DOLIJALE BANKARICE

Dvije bankarice popalile milijun kuna u Gospiću.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. veljače 2019. u 15:15 sati

GOSPIĆ - Radnici PULS-a dovršili su kriminalističko istraživanje jedne Gospićanke (40) i jednom Otočankom (49). Postojala je osnovana sumnja da su da su počinile kaznena djela pronevjere. Prvoosumnjičena Gospićanka se sumnjiči da je u razdoblju od početka
prosinca 2018. do 28. siječnja 2019. kao voditeljica poslovnice banke sa sjedištem u Splitu, protupravno prisvojila gotov novac u iznosu od 1.074.670 kuna u čemu joj je pomogla Otočanka, također zaposlenica iste banke. Otočanka je potpisom ovjerila neistinito izvješće o stanju glavne blagajne znajući da stanje glavne blagajne ne odgovara podacima unesenim u izvješće. Bankarice su uhićene i predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske uz kaznenu prijavu. (LPS)

Posljednja vijest

GORI OTOČKI MIRNI KUTAK

Paljevina Plitvičke kuće/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Paljevina Plitvičke kuće/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2019. u 21:40 sati, dopuna 24. siječnja 2018. u 10:10 sati, druga dopuna u 17 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju policije u Gornoj Dubravi u Otočcu večeras se zapalio hotel Mirni kutak. Prema prvim podacima, gori krovište, a gosti su evakuirani na vrijeme. Vatrogasci imaju mnogo posla.

Nešto se čudno događa. Ovih godina u plamenu je čak treći ugostiteljski objekt. Najčudnije je što listu predvodi obnovljena državna Plitvička kuća koja je planula nakon obnove (?) pa je ponovo obnavljana. U dosadašnja dva slučaja uroci su bili nevjerojatni i prozaični - ostatak vatre.

xXxxxxx

Prema novom priopćenju PULS-a požar je buknuo jučer u 20 sati u krovištu i proširio se na veći dio hotela. Iz hotela su evakuirana 32 korejska turista od kojih nitko nije bio ozlijeđen. Jedino je lakše ozlijeđen jedan Otočačanin (44). Požar je u potpunosti ugašen su sudjelovanje vatrogasaca DVD Otočac, DVD Sinac, DVD Vrhovine, DVD Brinje i JVP Gospić.

xXxXxXx
Krajem policijskog radnog vremena dobili smo i rezultate vještačenja uzroka požare u čemu su sudjelovali i radnici i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba. Utvrđen je standardni prozaični razlog: do požara došlo zbog kvara na električnim instalacijama. (LpS)

Nezapamćena tragedija u Novalji

IZGORJELE DVIJE OSOBE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2019. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Policija je danas poslala i priopćenje o novoj nezapamćenoj tragediji u prometu. Naime, sinoć su u Novalju zbog slijetanja s ceste u požaru automobila izgorjele dvije nepoznate osobe.

Time se crna lista poginulih u prometu Ličko-senjske županije samo ove godine povećala na ukupno četiri smrtna slučaja. (LpS)

Konačno nakon 24 godine

DVIJE PRIJAVE ZBOG RATNOG ZLOČINA

Završila je obrada posljednjeg uništavanja Gospića 19995.

Posljednji gospićki dim posljednjeg dana rata 1995./ Arhiva Lika pressa Gospić snimio Marko Čuljat
Posljednji gospićki dim posljednjeg dana rata 1995./ Arhiva Lika pressa Gospić snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska završila je višegodišnje kriminalističko istraživanje jednog državljanina Srbije (62) i jednog državljanina Hrvatske (70) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. st.1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. - kaže se u današnjem policijskom priopćenju.

Ovaj zločinački tandem se sumnjiči da je tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja 4. kolovoza 1995., odnosno tijekom ratnog sukoba između regularnih snaga Hrvatske vojske te hrvatske policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, dogovorno donijeli odluku o neselektivnom zračnom napadu na naseljeno središte Grada Gospića, a znajući da će djelovanje razorih avionskih bombi po gusto naseljenom središtu Gospića usmrtiti i tjelesno ozlijediti civile te prouzročiti razaranje njihovih objekata. Radilo se o prelijetanju dva zločinačka ratna zrakoplova koji su raketama zasuli središte ličke metropole od Budačke ulice preko zgrade socijalnog uglovnice i naselja Brioni na desnoj obali Novčice.

Prvoosumnjičeni Srbijanac tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. zrakoplovne brigade tzv. Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, kao tada 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade tzv. Vojske Republike Srpske i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila.

Tog lijepog i sunčanog kolovoškog dana kada je konačno krenulo oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske, kada je već prva crte bojišta pomaknuta daleko od Gospića oko 17:20 sati, sukladno njihovoj naredbi, navodi se u priopćenju policije, "pobunjenički borbeni zrakoplov je s 11 avio bombi, bez odabira vojnog cilja, izvršio neselektivni napad po središtu Gospića. U avio napadu po Ulici Antuna Mihanovića smrtno je stradao 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak ozlijeđeni. U Ulici Vile Velebita ozlijeđeno je jednoipolmjesečno dijete, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske. Osumnjičenici su znali da će napad avio bombama prouzročiti i razaranje objekata koje koriste civili, a pored navedenog napadom je nastala materijalna šteta na zgradama Dječjeg vrtića i Dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i automobilima".

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske i raspisane su potrage. (LpS)

Žurne službe na Plješevici

SPAŠENO 15 OSOBA IZ SNIJEGA

Unatoč upozorenjima grupa migranata krenula je preko planine. Prijetila im bijela smrt.

Akcija spašavanja 15 migranata na Plješevici kraj Korenice/Foto PULS
Akcija spašavanja 15 migranata na Plješevici kraj Korenice/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. siječnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Iz PULSA smo danas dobili priopćenje i fotografije o jučerašnjem spašavanju grupe migranata na obroncima Plješevice. Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli grupu kojima je bila potrebna medicinska pomoć i druga pomoć

Teren je bio nepristupačan a snijeg visok u akciju su uz vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg. Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od jedne do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubokom snijegu koji je prelazio i pola metra. Odmah im je pružena liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske. I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata. (LpS)

Šverc duhana

DOLIJAO ZAGREPČANIN

Šverc preko 800 kila duhana.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. siječnja 2019. u 15 sati

GOSPIĆ - Prije podne sam zaustavija autinu blizu policije. Primitija san nikaki furgon. Dok sam pijucka kavicu i ljudika s prijateljem Josom, nešto se strefilo. Kad sam doša po autinu isprid policijske postaje bile su složene kartonske kutije. Pomislija sam da su to stigli pilići priko policijskog sindikata. Međutim, maloprvo sam na mailu naša priopćenje i slikice i pripozna sam kutije, bijaj u njima duvan. Evo što se govori u priopćenju:

- Danas u 6:50 sati na autocesti kod odmorišta Jadova, u smjeru Splita, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije zaustavili su kombi zagrebačke registracijske oznake kojim je upravljao Zagrepčanin (55). Policija je u tovarnom prostoru teretnog vozila pronašli više kutija rezanog duhana. Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Policijske postaje Gospić te su utvrdili da Zagrepčanin vozi 833,6 kilograma sitno rezanog duhana za koji nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, a kupio ga je radi daljnje preprodaje. Pronađeni duhan privremeno je oduzet uz kaznenu prijavu nedozvoljene trgovine. (LpS)

CRNI VIKEND NA LIČKIM CESTAMA

Ove godine već su poginule dvije osobe u prometu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2019. u 19 sati

GOSPIĆ - Prva dva tjedna nove godine počela su tragedijama na ličkim cestama. Najprije je jučer, u subotu, u Jelvici kraj Brinja na lokalnoj cesti smrtno stradalo dvogodišnje dijete, a danas je u Hrvatskom Polju kraj Otočca zbog izlijetanja s ceste i prevrtanja poginuo traktorista (85).

U posljednjih deset godina na cestama Ličko-senjske županije ukupno su u prometu poginule 194 osobe što čini godišnji prosjek od preko 14 poginulih. U Likapediji pronalazimo podatak da je 2007. bilo 33-oje poginulih. Ali i podatak iz 1981. da je u prometu na ličkim osobama poginule 32 osobe. (MaČ)

DOLIJALI LOPOVI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. SIJEČNJA 2019. U 20:45 SATI

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u počinju kaznenog djela teške krađe zatekli su jednog Ličkoosičanina (21) koji je uhićen. Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je s jednim Gospićaninom (22) prošle godine na području Ličkog Osika počinio dva kaznena djela teške krađe i dva kaznena djela krađe. Njih dvojica su iz konobe u Ličkom Osiku ukrali metar drva za ogrjev, ukrali motorku, provalili u jedan automobil provozali se i popalili radio iz dva automobila a iz jednom bateriju i set alata. Predani su pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.

PIJAN ZA VOLANOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2018. u 11 sati

GOSPIĆ - Policija je jučer tijekom redovne kontrole U Gospiću zaustavila osobno vozilo gospićke registracijske oznake, kojim je upravljao sredovječan NN čovjek. Davao znakove alkoholiziranosti i alkotestiranjem mu je očitana koncentracija od 3,03 g/kg.

Budući je pokazivao namjeru da će nastaviti s činjenjem prekršaja, određeno mu je zadržavanje do otrežnjenja, te će biti u zakonskom roku uz optužni prijedlog doveden nadležnom prekršajnom sudu

UKLONJENE 3 MINE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2018. u 8 sati

GOSPIĆ - U Kurjak u kraj Udbine jučer je jedan Kurjačanin na otvorenom prostoru pronašao tri svjetleće minobacačke mine, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.- kaže se u današnjem priopćenju PULS-a i pozivaju građane da se pridruže akciji JUP-a Manje oružja - manje tragedija kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Protiv osoba koje ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Šverc duhana

DOLIJAO KOPRIVNIČANIN

Izgleda da je duvan bija s kukurizima/Foto PULS
Izgleda da je duvan bija s kukurizima/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. STUDENOGA 2018. U 9:45 SATI

GOSPIĆ - IZ PULS-a smo dobili informaciju o još jednom uspjehu ličke policije. NAime, policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom iz Koprivnice zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Njega su u utorak, 27. studenog u Brinju, policijski službenici zatekli kako u teretnom vozilu koprivničke registracijske oznake prevozi više vreća rezanog duhana. Izvršenom pretragom temeljem naloga Županijskog suda u Karlovcu utvrđeno je da u vozilu prevozi 69 kg rezanog duhana. Koprivničanin je uhićen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. (LPS)

VOZAČ SLETIO S MOSTA

Ostaci olupine na obali Novčice
Ostaci olupine na obali Novčice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a jedna prometna nesreća je s ozlijeđenom osobom dogodila se jučer u 2:50 sati u Gospiću kada je 25-godišnjak upravljajući iz centra grada osobnim automobilom, uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad upravljačem i udario u betonsku pasicu pločnika kod Đačkog doma s lijeve strane kolnika, probio metalnu ogradu Starog mosta i sletio pod most i zaustavio se na kamenom podzidu lijeve obale Novčice. Vozač je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Gospiću.

Ovo je jedna od težih nesreća na gospićkom Starom mostu. Najteža je bila kada je sa suprotne strane mosta s kolnika u Novčicu sletio jedan policajac na motociklu i poginuo. Bilo je to pred nekih pola stoljeća. U međuvremenu brojni vozači su se uspjeli zaustaviti na ogradama mosta što je vidljivo zbog loše sanacije. (MaČ)

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

ČUVAJTE SE LOPOVA S INTERNETA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2018. u 13:20 SATI

GOSPIĆ - Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (European Cyber Security Month) je kampanja o podizanju svijesti koja potiče kibernetičku sigurnost među građanima i organizacijama, ističući jednostavne korake koji se mogu poduzeti radi zaštite vlastitih osobnih, financijskih i poslovnih podataka.

Glavni cilj kampanje, koja je prvi put održana u listopadu 2011. godine, je podizanje svijesti, promjena ponašanja i pružanje resursa svima koji se žele zaštititi. Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (E3), Europska bankarska federacija i njihovi partneri javnog i privatnog sektora pripremili su kampanju osvješćivanja #CyberScams kao dio programa European Cyber Security Month.

Policijske službe svih 28 država članica Europske unije, pet država koje nisu članice Europske unije, 24 nacionalnih bankovnih udruženja i banke te mnogo drugih dionika u borbi protiv kibernetičkog kriminala, podizat će svijest o tom fenomenu u kriminalu. Ovaj paneuropski pothvat bit će pokrenut komunikacijskom kampanjom putem kanala društvenih medija i nacionalnih policijskih službi, bankovnih udruženja i financijskih ustanova. U sklopu IOCTA 2018 preporuka, najučinkovitija obrana od društvenog inženjeringa je obrazovanje potencijalnih žrtava - a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima. (LPS)

Droga i oružje idu zajedno

NAORUŽANI KRASNARSKI DILER

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2018. u 10 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Krasnara (21) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama, omogućavanje trošenja droga i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

On je prilikom redovne kontrole u prometu zatečen s 33 grama marihuane i digitalnom vagom. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je droga namijenjena za daljnju prodaju. U sklopu istraživanja izvršena je i pretraga prostorija koje on koristi u kojoj su pronađen arsenal oružja: automatska i poluautomatska puška i vojnički karabin, te 395 komada raznog streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. Pronađena droga, puške i streljivo od njega su privremeno oduzeti. Krasnar je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Ima i toga

PRIJAVA ZA BESPRAVNO USELJENJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2018. u 8:40 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednim Gospićaninom (48) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora. Sumnjiči se da je 15. srpnja u Gospiću, zajedno s pet članova svoje obitelji, samovoljno i bespravno ušao i uselio u ograđeni dvorišni prostor i kuću u vlasništvu jedne udruge sa sjedištem u Zagrebu. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U Gospiću se ovakve pojave do sada nisu događale.

NESTAO RIBNIČANIN


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2018. u 10:10 sati

GOSPIĆ - U subotu, 6. listopada u Policijskoj postaji Gospić prijavljen je nestanak Mile Baste (79)iz Ličkiog Ribnika kbr. 15 kraj Gospića.

Nestala osoba evidentirana je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba www.nestali.hr , a visok je 163 cm, slabije tjelesne građe, ovalnog lica, potpune ćelavosti, zelenih očiju. U trenutku nestanka bio je obučen u plavu jaknu od radnog odijela, tamne hlače i crne gumene čizme.

Molimo građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim saznanjima o nestaloj osobi da to jave na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju.

Ima i toga

POLOCAJAC KRIMINALAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. listopada 2018. u 17 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad Zagrepčaninom (40) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

On je u petak, 5. listopada oko 14.50 sati upravljao kombijem zagrebačke registracijske oznake, te su ga u Koreničkoj Kapeli zaustavili policijski službenici koji su u tovarnom prostoru zatekli 18 državljana Pakistana, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli granicu.
Zagrepčanin je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je osumnjičenik, inače policijski službenik PU zagrebačke, zbog čega će načelnik policijske uprave donijeti rješenje o njegovom privremenom udaljenju iz službe do okončanja postupka. (LPS)

SUDAR POD MALIGANIMA

Očevid noćašnjeg sudara kod Starog mosta u Gospiću
Očevid noćašnjeg sudara kod Starog mosta u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2018. u 9 sati

GOSPIĆ - Noćas u 00.20 sati u Gospiću, na Starom mostu u Ulici dr. Ante Starčevića, došlo je do prometne nesreće kada je 19-godišnjak iz Gospića, upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake, pod utjecajem alkohola (0,90 g/kg), u smjeru centra, prešao na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera i prednjim lijevim bočnim dijelom automobila udario u prednju lijevu bočnu stranu osobnog automobila gospićke registracijske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 20-godišnjak iz Gospića.
Mlađi vozač je prebačen u bolnicu jer je zadobio lake tjelesne ozljede s mogućnošću prekvalifikacije. (LPS)

Akcija protiv naselja nad ženama

ŽENE ČEŠĆE STRADAVAJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Uoči sutrašnjeg Dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas su na tržnici bila koordinirana akcija dijeljeni crnih balona, crvenih ruža i letaka. Taj datum je uzet u spomen na tragediju u jednom zagrebačkom sudu kada su ubijene tri žene tijekom brakorazvodne parnice.
Na području odgovornosti Policijske uprave ličko-senjske za osam mjeseci ove godine evidentirano je 98 prekršaja nasilja u obitelji. Bilo je to smanjenje za 24 prekršaja u odnosu na prošlu godinu. Najviše ih je bilo na gospićkom području (38), pa na otočkom (26) i na koreničkom (12). Većinom su bile ozlijeđene žene. Policija ističe da su najčešće oštećene osobe u dobi između 31. i 50-te godine života. Osim toga, evidentirano je i osam nasilje u obitelji, a prošle ih je godine bilo sedam a samo jednom slučaju oštećenik je bio muškarac. (MaČ)

Janjče

POGINUO VOZAČ MIKSERA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2018. u 17 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz Policijske uprave na DC 50 u Janjču se dogodila teška prometna nesreća. Nešto poslije Razbojišta mikser se prevrnuo van kolnika i vozač je poginuo. Dionica ove državne ceste je zbog nesreća zatvorena za promet, a on se odvija obilazno preko Studenaca, a kako je ta cesta uska, treba biti pažljiv. (LPS)

Najnovije vijesti iz policije

KRIVOLOV I RAZBOJSTVO

Krivolovac je uhićen u Krasnu, a za razbojnikom sa Zrća policija traga.

Srna i srndać, srna je bila su meta krivolovca u selu Krasno/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Srna i srndać, srna je bila su meta krivolovca u selu Krasno/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Perušićanina (30) zbog osnovane sumnje da počinio kazneno djelo protuzakonitog lova. Sumnjiči se da je jučer po noći u Krasnu s puškom koju je nezakonito posjedovao, a koja ima ugrađeni optički ciljnik i baterijsku svjetiljku, odstrijelio srnu. Puška mu je oduzeta, a osim toga dobio je i kaznenu prijavu. Nesretnu srnu preuzeo je nadležni lovočuvar.

Prošle noći na plaži Zrće, nepoznati počinitelj je počinio razbojništvo nad jednim Nijemcem (25) kiji je ostao bez lančića i mobitela. (LpS)

Opasni pronalazak u rijeci Lici

TKO JE ODBACIO BOMBE I MUNICIJU?

Opasne stvari dobro i usčuvano izgledaju kao da su jučer odbačene(Foto PULS
Opasne stvari dobro i usčuvano izgledaju kao da su jučer odbačene(Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2018. u 15:30 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju PULS-a jučer je ispod Kaluđerovačkog mosta preko rijeke Like u Klancu pronađeno čak pet ručnih bomba i 2112 komada raznog streljiva. Opasne stvari pokupio je policijski pirotehničar koje će naknadno biti uništene. Iz policije sreću pozornost na činjenicu da se ostavljeni predmeti mogu zloupotrijebiti, te da neovlaštene osobe, a posebno djeca što za posljedicu može imati i stradavanje.

Nameće se pitanje, a to smo i pitali u PULS-u, tko je to odbacio opasne stvari iz svoga doma, tridesetak kilometara daleko od nekadašnje crte bojišta. Takvim osobama trebalo bi obući luđačke košulje jer neodgovornim ponašanjem dovode u opasnost živote nevinih osoba. (M. Čuljat)

Novi uspjeh koreničke policije

ŠVERCERI LJUDIMA NE STIŽU DALEKO

Ilegalci su otkriveni prije Korenice/Foto PULS Gospić
Ilegalci su otkriveni prije Korenice/Foto PULS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. kolovoza 2018. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Korenica provode kriminalističko istraživanje jednog Talijana (32) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. On je jučer vozio teretnim automobil (furgon) talijanske registracije Ličkom magistralom nedaleko Korenice. U selu Kapela policija ga je ustavila i u tovarnom prostoru zatekla 59 stranih državljana. Brzo je ustanovljeno da su nezakonito prešli hrvatsku državnu granicu koj bi trebala uskoro postati i šengenskom. Talijan je uhićen. Ovaj uspjeh ličke policije svakako je dokaz kvalitetno "dubinskog" čuvanja granice što je dokazano i pokazano ovog ljeta. (LpS)

Nov i unosan posao švercera

SRBIJANAC ŠVERCAO LJUDE

Gospićanka ostala bez zlatnine.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2018. u 9:50 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Korenica jučer su u Gornjem Vagancu kod Plitvica pokušali zaustaviti kombi srbijanske registracije zbog osnovane sumnje da prevozi strane državljane koji su nezakonito prešli državnu granicu.

Na dane znakove, vozač se nije zaustavio, te se nastavio kretati, a za njim i policijski službenici u dva službena vozila sa upaljenim rotirkama. U bijegu je kombi više puta udario u službeno policijsko vozilo i u ogradu uz jednu obiteljsku kuću. U Drežnik Gradu kod kanjona rijeke Korane, vozač kombija iskočio je iskočio i u bijegu od policijskih službenika pao u kanjon. Vozač je otpremljen u Opću bolnicu Karlovac, gdje okvalificirane teške tjelesne ozljede opasne po život. Pregledom tovarnog prostora kombija policijski službenici su zatekli 24-ro stranih državljana za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu, te će biti procesuirani sukladno Zakonu o strancima. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Oko blagdana Gospe lopovi nisu mirovali. U Novalji opljačkan apartman u kome je odsjeo jedan mlađi Indijac. Jučer su lopovi opljačkali i jednu kuću u Gospiću, što je prvi i rijedak slučaj u ličkoj metropoli. Kradljivac je preko balkona kroz otključana balkonska vrata i odni zlatninu jedne Gospićanke. (LpS)

ŠVERCAO LJUDE, PRONAĐENA DRUGA

Podnijete i kaznene prijave.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2018. u 12:35 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju policije završene su dvije kriminalističke istrage. Istražen je jedan državljanin Srbije (50) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj i krivotvorenja isprava. Osumnjičenog je policija zatekla u utorak, 7. kolovoza, u mjestu Bunić, Općina Udbina, kao vozača kombi vozila na kojem su se nalazile registracijske pločice slovenskih nacionalnih oznaka, dok je u tovarnom prostoru prevozio 38 državljana Pakistana, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno da je kombi vozilo njegovo vlasništvo i da je zbog izvršenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, na kombi vozilo stavio nepripadajuće registracijske oznake. Osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Pakistanski državljani procesuirani su sukladno Zakonu o strancima.

U drugoj istrazi dvojice iz Dugog Sela zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama pronađeno jučer je pronađeno i privremeno oduzet 21 paketić droge tipa "marihuana" ukupne mase 101,19 grama, 12 paketića droge MDMA ukupne mase 12,08 grama, tri paketića metadona ukupne mase 1,11 grama, koji su bili namijenjeni daljnjoj preprodaji. Pored droge od njih su privremeno oduzete i tri digitalne vage, te novac. Oni su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Nova tragedija na Plitvicama

OZLJEĐENJA FRANCUSKINJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. kolovoza 2018. u 13:10 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju policije jučer se dogodila nova teška nezgoda francuske turistkinje (23) na Plitvicama.

Ona je nešto iza 11 sati prilikom razgledavanja parka izišla izvan ograđenog dijela vidikovca kod jezera Okrugljak, te se poskliznula i pala u ponor dubok 30 metara. Nesretnu Francuskinju je Hitna medicinska pomoć prevezla do gospićke vojarne otkuda je vojnim helikopterom prebačena u KBC u Rijeci gdje su joj okvalificirane teške tjelesne ozlijede.

Već nekoliko godina zbog neopreznosti stradavaju turisti, ali tragedije i sa smrtnim posljedicama ne umanjuju broj dolazaka. Naprotiv, to izaziva adrenalin kod brojnih turista koji i zbog toga stižu na Plitvice jer hoće doživjeti nešđto što nigdje drugdmne je mogu doživjeti. (LpS)

TRAGEDIJA KOD OTOČCA

PUN POGODAK U - SMRT

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2018. u 19:25 sati

GOSPIĆ - Maloprvo smo od policije dobili SMS poruku da je na državnoj cesti 51 u selu Zalužnica između Otočca i Vrhovina bila teška prometna nesreća. Vozač je s autom sletio s ceste i pogodio u betonski stup od čega je poginuo. To je u dva tjedna indentična smrt, prva je bila isto pogodak u sridu betonskog stupa u Ribniku. (LPS)

Incident nedaleko državne granice

NOŽEM NA POLICAJCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. kolovoza 2018. u 15:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju ličke policijske uprave sinoć oko 22:45 sati policijski službenici su u mjestu Vaganac, kraj Plitvica, prilikom obavljanja zadaća zaštite i nadzora državne granice, uređajem za noćno promatranje uočili grupu od pet osoba kako prelaze državu granicu izvan graničnog prijelaza.

Nakon uočavanja osoba, policijski službenik, kako se na ružnom jeziku birokracije naziva policajac, za zaštitu državne granice prišao je skupini u namjeri utvrđivanja njihovog identiteta. Pri tome je jedna osoba iz skupine krenula prema njemu s nožem u ruci. Unatoč tome što je policijski službenik izdao zapovijed na hrvatskom i engleskom jeziku osobi da odbaci nož i zaustavi kretanje, osoba se oglušila i nastavila se kretati prema policajcu s nožem u ruci. Nakon drugog upozorenja, policajac je pucao u zrak iz službenog samokresa nakon čega je osoba odustala od napad i odbacila nož. Sve zatečene osobe dovedene su u službene prostorije te je u tijeku kriminalističko istraživanje. (LpS)

Karlobag:

Tragedija motoriste

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju policije na Jadranskoj magistrali (D8) danas je pet kilometara južnije od Karlobaga smrtno stradao motorist. Vozač je udario u zaštitnu ogradu, očevid je u tijeku i promet se odvija jedno kolničkom trakom. (LpS)

NAPAD GOVEDA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Na naš upit dobili smo slijedeće priopćenje iz Policijske uprave Gospić:
- Obavještavamo Vas da je dana 23. srpnja 2018. godine Policijska uprava ličko-senjska, zaprimila dojavu od 64-godišnjaka iz Gospića, da ga je na području mjesta Papuča, grad Gospić, napao bik, kojeg je u krajnjoj nuždi ustrijelio.

Očevidom je utvrđeno da je bik vlasništvo 73- godišnjakinje s područja Gospića. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Plaža Zrće

MEĐUNARODNA POLICIJA

Međunarodna policija na novaljskoj plaži Zrće/Foto PULS
Međunarodna policija na novaljskoj plaži Zrće/Foto PULS
Novost i na Zrću

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. SRPNJA 2018. U 19 SATI

GOSPIĆ - Policijske službenice za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske nastavile su s provođenjem preventivnih aktivnosti u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona", pa su tako danas na plaži Zrće zajedno sa slovenskim i ukrajinskim policijskim službenicima dijelili letke sa savjetima turistima.

Leci su izrađeni na stranim jezicima, koje je izradila Policijska uprava ličko-senjska u suradnji sa Gradom Novaljom, koji se pobrinuo i za kontejner postavljen na plaži Zrće kako bi policijski službenici u svakom trenutku bili dostupni turistima.

Policijski službenici skrenuli su turistima pažnju da zatvaraju vrata i prozore kada napuštaju apartmane ili sobe u kojima borave, da ne nose na plažu veće količine novca ili vrjednije predmete, te da novac mijenjaju u bankama, mjenjačnicama ili drugim ovlaštenim mjestima, a posebno su im naglasili da zabava na odmoru može biti vrlo ugodna i bez alkohola i droga. Turisti su bili oduševljeni što komunikaciju s policijom u Hrvatskoj mogu ostvariti s policajcem svoje matične zemlje, odnosno na jeziku svog govornog područja i pozitivno su ocijenili rad stranih policijskih službenika, ali i ovakav način preventivnog rada policije. (LpS)

Predaja otužja

JOŠ UVIJEK IMA ORUŽJA PO KUĆAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2018. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Ovih ljetnih dana policija ima prilično posla jer su lopovi i džeparoši neumorni i po vrućinama kradu sve do čega dođu pa makar to bio bicikl iz nezaključanog stubišta u Gospiću, provaljuje su u automobile, kuće, ima svađa i tučnjava ali i prometnih nesreća i brze vožnje.

Iako su od Oluje prošle 23 godine neki Ličani su još uvijek naoružani do ziba i teško se rastaju oo svojih arsenala koje kriju po kućama i stanovima. Ipak, oni savjesniji zovnu policiju da ih riješi te stalne opasnosti. Tako su ovih dana dvojica Gospićana predali 4,4 kilograma gospodarskog eksploziva, 26 trotilskih metaka i dva metra detonirajućeg štapina. Drugi je predao dvije automatske puške, vojni karabin i 511 komada raznog streljiva. Sve je to završilo u policijskom namjenskom skladištu i biti će uskoro uništeno.

Na cesti kod Bilaja

Tragično slijetanje s ceste

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. SRPNJA 2018. U 19:45 SATI, dopuna 19. srpnja 2018 u 8:20 sati

GOSPIĆ - Danas kasno popodne kroz grad su arlaukale vatrogasne sirene, i maloprvo smo dobili SMS poruku Policijske uprave o tragediji na DC 50 u Bilaju kod skladišta HEP-a. S ceste je sletjelo vozilo u kojoj je jedna osoba poginula. Očevid je u tijeku, a promet se odvija bez poteškoća.

Tragedija se dogodila u 16:50 sati. Z volanom je bio jedan Gračanin (58) i vozio je za Gospić, te iz za sada neutvrđenih razloga, skrenuo ulijevo van kolnika i prednjim dijelom automobila udario u betonski stup niskonaponske električne mreže. Vozač je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.
Ovo je druga istovjetna pogibija na tome dijelu ceste gdje su armirano-betonski stupovi tik ceste. (LPS)

Novost na Plitvičkim jezerima

UZ TURISTE STIGLI I POLICAJCI IZ KINE

Kineski policajci biti će na Plitvicama mjesec dana.

Zajednička slika iz Korenice/Foto PULS
Zajednička slika iz Korenice/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Od danas će kineski policijski službenici tijekom ljeta raditi na području NP Plitvička jezera. U sklopu projekta "Sigurna turistička sezona" kojeg Ministarstvo unutarnjih poslova provodi trinaestu godinu zaredom i to na način da se u značajnijim turističkim odredištima u policijske patrole uključuju i policijski službenici drugih zemalja, danas su na područje Policijske postaje Korenica stigla dva kineska policijska službenika koji će ovdje boraviti mjesec dana.

Naime, temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine, Kina je postala prva izvaneuropska država koja sudjeluje u ovom projektu. Voditelj izaslanstva Ministarstva javne sigurnosti NR Kine, zamjenik načelnika Uprave za međunarodnu suradnju Tian Lixiao, izjavio je da mu je vrlo drago što kineski policajci mogu sudjelovati u ovom međunarodnom projektu, a sve kako bi svojim sunarodnjacima učinili ugodniji boravak na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Nakon upoznavanja i kraćeg obilaska Policijske postaje Korenica, izaslanstvo se upoznalo i s ljepotama Nacionalnog parka, jer upravo će kineski policajci službu obavljati na tom području i to u odori, bez naoružanja u zajedničkim ophodnjama sa hrvatskim kolegama. (LpS)

Policijski poziv

Tko je nepoznati?

Nepoznati muškarac zatečen je kraj Otočca/Foto PULS
Nepoznati muškarac zatečen je kraj Otočca/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2018. u 17:40 sati

GOSPIĆ - Jučer u 14:35 sati u mjestu Čovići kraj Otočca, policijski službenici policija je zatekli muškarca za koga unatoč poduzetim mjerama nisu utvrdili identitet, a čovjek ne može ili ne želi ne želi iznositi podatke o sebi.

Zbog toga Policijska uprava ličko-senjska u svrhu utvrđivanja identiteta poziva građane da, ako imaju korisne informacije o identitetu muškarca s fotografija, o tome obavijeste najbližu policijsku postaju ili se jave na broj 192 ili na mail: licko-senjska@policija.hr.

Muškarac na sebi nosi majicu s crtežom tornja s riječkog Korza, za koju je zihericom zakopčan broj kakav dobivaju atletičari za sudjelovanja u natjecanju. (LpS)

Ličkoj policiji ništa ne promiče

ŠVERCAO KOMBI PUN SMILJA

Zadarasko smilje je otkriveno tek u Zalužnici/Foto PULS
Zadarasko smilje je otkriveno tek u Zalužnici/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2018. u 17:30 sati

GOSPIĆ - Danas iza podneva u Zalužnici je policija zaustavila kombi zagrebačke registracijske oznake kojim je upravljao 32-godišnjak iz Doljana. Pregledom vozila u tovarnom prostoru pronađeno je 12 vreća s ukupno 226,4 kilograma smilja, zaštićene biljne vrste. Pronađeno smilje, za koje je policija saznala da je neovlašteno brao na području Zadra, uz potvrdu je oduzeto. Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode vozaču je izdana obavijest o počinjenom prekršaju

ŠVERCAO ILEGALCE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2018. u 10:40 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Korenica u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom iz Zagreba zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. On je u srijedu, 4. srpnja, upravljao kombijem zagrebačke registracijske oznake, te su ga u Vranovači zaustavili policijski službenici koji su u tovarnom prostoru kombija zatekli 30 državljana Pakistana i jednog državljanina Indije, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Vozač je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

ŠVERCERI I PREVARANTI NE MIRUJU

Za eure dobio nešto kuna i bugarske stare leve.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2018. u 13:20 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem izvješću PULS-a Policijski službenici Policijske postaje Korenica u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. On je prekjučer upravljao osobnim automobilom slovenske nacionalne oznake, te ga je u Gornjem Vagancu zaustavila policija i u vozilu su zatekli četiri državljana Turske, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Vozač je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici Policijske postaje Otočac jučer su dovršili kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom iz Koprivničkog Brega zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine. Policijski službenici su u utorak, 3. srpnja na naplatnoj postaji autoceste A-1 u Otočcu, zaustavili teretno vozilo koprivničke registracijske oznake, u kojem se kao putnik nalazio 45-godišnjak koji je policijskim službenicima dragovoljno izručio 20 kilograma rezanog duhana. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Jučer oko 10.30 sati u Otočcu nepoznati je muškarac prevario je 60-godišnjeg belgijskog državljanina prilikom mijenjanja novca. Za 200 eura je strancu dao 250 kuna i 4000 bugarskih leva koji više nisu opticajna valuta.

Uspjeh ličke policije

UHIĆENI ŠVERCERI LJUDI

Ovog vikenda uhićeni su šverceri izbjeglicama.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2018. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Izgleda da je državna granica u Lici postala "meka" granica,ali mnogi su se prevarili. O kontroli šengenske granice u Lici najbolje govore podaci iz proteklog vikenda kada su dolijali krijumčari izbjeglica.

Policijski službenici policijskih postaja Otočac i Korenica u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma dovršili su kriminalistička istraživanja nad grupom hrvatskih državljana iz Šibenika, Opatije, Lovinca, Delnica i još tri osobe poradai šverca izbjeglicama. Koordiniranom akcijom u u Vrhovinama je zaustavljen kombi gospićke registracije kojim je upravljao Šibenčanin, a u njemu su zatečena čak 34 strana državljanina bez potrebnih papira. Radilo se o 24 Pakistanca, četiri Afganistanca i po tri Iranca i Indijca koji su nezakonito prešli državnu granicu. Osim vozača kombija uhićena je i trojica iz dva automobila prethodnice koji su pregledavali cestu da izbjegnu policiju. Oni su uhićeni, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Osim toga, u Homoljcu kod KOrenice uhićen je jedan Bosanac koji je u subotu koji je prevozio tri Turčina i dva Pakistanca u svom automobilu za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Bosanac je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu. (LpS)

LIČKO-PETROVO SELO

UHIĆEN RATNI ZLOČINAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2018. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Prema popodnevnom priopćenju Policijske uprave u suradnji sa zagrebačkom policijskom upravom zagrebačke danas, 30. lipnja, u 10,25 sati, na državnom graničnom prijelazu u Ličkom Petrovom Selu, uhićen je 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine. Radi se o nekadašnjem oficiru u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti sa sjedištem u Zagrebu. Uhićen je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 122. OKZ RH

Osumnjičeni je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je tijekom rujna 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika "Manjača" pored Banja Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja, u čemu je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine biti će u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu biti će podnesena odgovarajuća kaznena prijava. (LPS)

Tragedija na Zrću

UBIJEN ENGLESKI TURIST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. lipnja 2018.

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave jutros u 5:35 sati na novaljskoj plaži Zrće dogodilo se ubojstvo jednog engleskog državljanina. Ovečid će provesti Županijsko državno odvjetništvo iz Zadra. Ovo je prvo ubojstvo na planetarno popularnoj plaži desilo se nakon tučnjave i nesretni Englez je preminuo prije nego je iz Novalje stigla hitna medicinska pomoć.

Ima i toga

LUDA VOŽNJA BUDAČKOM

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2018. u 8:10 sati

GOSPIĆ - Tijekom kontrole prometa u naseljima ovih dana je najveća utvrđena brzina kretanja od 101.7 km/h izmjerena u petak u Budačkoj ulici u Gospiću, kada je 26-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake. Protiv njega slijedi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Ovih dana desile su se nove pljačke. Izgledfa da su se vratili učenice ajduka Laze Škundrića iz Popine. Na ugibalištu uz državnu cestu u Kaliću kod Senja, nepoznati počinitelj provalio je u osobni automobil, njemačke nacionalne oznake iz kojeg je otuđio lisnicu s novcima i osobnim dokumentima, vlasništvo jedne mlađe Njemice. Bila je pljačka i na Ličanki na parkiralištu. Nepoznati počinitelj je iz otključanog automobila otuđio više laptopa u vlasništvu jednog Hrvata. (LpS)

S LOPOVIMA NIKAD MIRA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2018.

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave ličko-senjske završena je kriminalisstička obrada više osoba drvokradica. Brložanin (45) koji se sumnjiči listopada prošle godine posjekao i ukrao tri državne bukve, a još tri Otočačanina sumnjiće se da su ukrali 15 privatnih grabića. Dobili su kaznene prijave.

Istovremeno policija je evidentirala nove krađe ovih dana u Lipicama i Zarinu. U Lipicama je ukradeno još prošle godine 19 državnih bukava, a u Zarinu prošlog mjeseca 13 bukava isto državnih. (LpS)

TUČNJAVA I KRAĐA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su dva kriminalistička istraživanja. Prvo je bilo nad 55-godišnjakom iz Lovinca zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Sumnjiči se da je 26. svibnja Gornjoj Ploči, fizički napao 48-godišnjaka iz Zagreba, teško ga ozlijedivši;

Drugo je bilo nad 18-godišnjakom iz Rovinja zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je u subotu, 26. svibnja na plaži Zrće otuđio mobitel vlasništvo 21-godišnje španjolske državljanke.

Lopovluci i kriminal na Ličanci

OPERUŠANE ŠVABE

Ličanka je idalna za razbojnike i danju i noću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličanka je idalna za razbojnike i danju i noću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SVIBNJA 2018. U 13:45 SATI

Policijotski tekst obrađuje i komentira glavom i bradom Marko Čuljat, za prijatelje Makica


GOSPIĆ - Danas je novinare policija izvijestila o jednoj bizarnoj i neobičnoj pljački. Naime, tijekom noći od petka na subotu četvorica Švaba koji su stali na odmorištu Ličanke su - opljačkani.

Čudno je što pedantni Nijemci spavaju u autu, a lopovi im voršibaju i pljačkaju kamper, odnosno prikolicu koja im je trebala poslužiti, najvjerojatnije, za divlje ljetovanje na plavome Jadranu. Možda i nije čudno, jer su Švabe poznate kao škrci veći od Škota i nekih naših ljudi. Tili su ušparat koji euro i da ne spavaju u nekom čvrstom objektu, kojih, istina, ima veoma malo na cijeloj autocesti pa treba slazit i tražit konak. Te noći Švabe su uspješno ostale bez love i dokumenata. Alal vjera nepoznatim lopovima. Javili su se tekar u subotu ujutro policiji. Kruže priče da se ti rvacko-europski depari, kako ih je kao najveći problem u Lici nedavno nazvao šef Policijske uprave, koriste omamljujućim sprejem i plinom. E bome svaka čast na patentu koji eto stiže i na brdoviti Balkan i unosi nemir među strendžerima, a bome i domaćim Likotama.

Ostaje nejasno kako su ti njemački škrci spavali tako tvrdim snom u autu da nisu ni čuli niti osjetili da se provaljuje u prikolicu. Pa nije valja ona bila otkačena od tegljača. Čudno je što nisu čuli lupu ili osjetili njihanje prikolice. Zar se ne može posumnjati da su oni to sve izmislili kako bi nešto drugo prikrili, recimo, koju kilu droge u automobilu ili kamperu. Sve to čini sve bolju i bolju sliku rvackog turizma i sigurnosti.

Policija veli da traga za lopovima i usput savjetuje građane na rvackom divanu:
- ne ostavljaju novac i druge vrijedne stvari na vidljivim mjestima u vozilu,
- u slučaju udaljavanja od vozila provjere da li su prozori na njihovom vozilu zatvoreni i vozilo zaključano,
- novac i druge vrijedne stvari uvijek budu uz njih, pa tako i za vrijeme odmaranja,
- u slučaju počinjenja takvog kaznenog djela, da ŽURNO izvijeste policiju pozivom na broj 192.

Za nadati se da će organi vlasti poduzeti sve da Ličanka ne postane kaubojska cesta iz Džon Fordovih filmova o pljačkama poštanskih deležanaca. Trebalo bi organizirati protjerivanje svih koji su zaastali i zaspali na odmorištima, ili ugibalištima, jer su ona predviđena samo za protezanje nogu i, da prostite pišanje, a ne spavanje, a tu se mogu upregnuti i neke druge dobrovoljačke snage rvackoj državi.

Edan pajdaš mi je priča da je grupica Rvata iz Prajske prije nikolke godine sa svojim pasima išla na natjecanje i izložbu u Švajcarsku, kako divanidu uni koji više nema u Lici, i da i' je upozorija da iz prikolica na odmorištu ne izvode svoje pase. Edan blentonja to nije svatija, pa ga je izveja pasa koji je popiša švicarsku, ali se s neba stvorija švicarski žandar i odrapija mu mandatnu kaznu, kako vele suci, od samo iljadu švicarski franaka. Edvo su skupili novce za kaznu za budalu i pasa kako bi išli na natjecanje. Ljudi moji, i u Rvackoj vršljaju bezbrojne inšpekcije i kontrole i protiravaju i kažnjavaju kampere koji se zaustave na mistu koje nije za to. Piitam se zašto se to ne mere i u Lici. Ne mere se, jerbo se neće. Triba radit.

Otvoreno pismo plavaca

Plavci pišu motoristima

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2018. u 18:40 sati

Poštovani zaljubljenici u motocikle,

potaknuti najnovijim nemilim događajima obraćamo se svima vama koji strastveno volite brzinu i vjetar u kosi, i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje. Sigurno vam nisu promakle crne statistike da je u zadnjih nekoliko dana čak osam vozača ili suvozača na motociklima i mopedima, poginulo!

Zato neumorno upozoravamo na opasnost koja prijeti vama, vozačima na dva kotača i savjetujemo kako ovakvu vožnju učiniti što sigurnijom, s ciljem da spasimo barem jedan ljudski život ili spriječimo neko drugo teško stradavanje. Na hrvatskim cestama, u zadnjih pet godina poginulo je 213 motociklista i 56 mopedista (vozači i putnici). Ove brojke znače da je najmanje 270 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadivog gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti dvoznamenkast broj poginulih motociklista i mopedista.

Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača, stoga apeliramo na sve vas koji uživate u vožnji motociklom da ne pridonosite crnim brojkama nego da poštujući propise, defenzivnom vožnjom i promišljanjem, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognete da svako vaše putovanje završi sretno na željenom odredištu.

Sretan i siguran put žele vam vaši plavci!

POLICIJA DAROVALA BICIKLE

Osnovne škole dobile su devet bicikla.

Školski bicikli za osnovnoškolce/Foto PULS
Školski bicikli za osnovnoškolce/Foto PULS
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2018. u 17 sati

GOSPIĆ - S ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla, Policijska uprava ličko-senjska u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011? 2020. osigurala je devet bicikala i 18 kaciga, koji su uručeni predstavnicima osnovnih škola s područja Policijske uprave ličko-senjske.

Po jedan bicikl i dvije kacige uručeni su predstavnicima osnovnih škola iz Lovinca, Novalje, Perušića, Udbine, Plitvičkih Jezera, Brinja, Karlobaga, Pazarišta-Klanca i Kosinja. Tom prilikom načelnik Uprave Josip Biljan istaknuo je kako je vrlo bitno djecu osposobiti za sigurno sudjelovanje u prometu, jer na području Ličko-senjske županije, pogotovo u manjim mjestima, djeca upravo s biciklima odlaze u školu, a ova donacija i edukacija učenika biti će kvalitetnija.

Predstavnici škola zahvalili su se na darovanim biciklima i zaštitnim kacigama, te izjavili da im je ovo veliki poticaj za daljnja sudjelovanja u natjecanjima "Sigurno u prometu". (LpS)

PORAST PROMETNIH NESREĆA

Nakon akcija po općinama i gradovima porasla predaja streljiva.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2018. 8:30 sati, dopuna u 9:35 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenjima Policijske uprave vidljiv je porast prometa na cestama Ličko-senjske županije jer je proteklih dana bilo više prometnih nezgoda a i poginuo je jedan strani motorist izletjevši iz zavoja kod Karlobaga.

I kriminalisti su imali dosta posla. Tako je otočka policija obradila jednog Jezeračanina (21) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči ga se da je u razdoblju od 15. listopada do 23. prosinca 2017. godine u državnom šumskom predjelu Jezerana posjekao i otuđio 142 stabla bukve, javora i graba. I karlobaški kriminalisti su obavili istraživanje 32-godišnjaka iz Konjščine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Sumnjiči se da je u kući u Lukovom Šugarju, fizički napao 46-godišnjaka iz Funtane, zadavši mu udarac šakom u glavu, od kojeg je 46-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede okvalificirane u Općoj bolnici u Gospiću. Protiv njih su podnijete kaznene prijave.

Tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije dragovoljne predaje streljiva. Jedan Gospićanin je pronašao sanduk sa 511 metaka, a Koreničanin je predao policiji 10 metaka. I u Donjem Lapcu policiji je predan 41 metak i lovačku pušku. Po svemu sudeći povećana predaja opasnih predmeta pojačana je nakon akcije po gradskim i općinskim središtima o opasanostima od minsko-eksplozivnih predmeta koja je organizirana i provedena u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje iz Siska. Opasne stvari preuzima policijski pirotehničar koje se uništavaju.

Prema priopćenju policije i jučer je stradao jedan strani motorist koji je zadržan na liječenju u Gospiću.

Danas smo dobili i ovu informaciju:
- Vezano uz događaj koji se dogodio 28. travnja 2018. godine u Širokoj Kuli oko 11.20 sati kada je više osoba fizički napalo 35-godišnjaka iz Široke Kule, 27-godišnjaka iz Gračaca, 43-godišnjaka i 40-godišnjakinju iz Štikade, koji su lakše ozlijeđeni, utvrđeno je da su 54-godišnjak, 32-godišnjak, dvojica 28-godišnjaka (svi iz Perušića), 48-godišnjak i 43-godišnjakinja (oboje iz Široke Kule) počinili prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Oni su uhićeni i danas će uz optužni prijedlog biti dovedeni na Prekršajni sud u Gospiću.


(MaČ)

POGINUO MOTORIST

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave jutros iza 10 sati na Jadranskoj magistrali u Mostini kod Karlobaga dogodila se teška prometna nesreća. Poginuo je jedan mađarski motorist. Cesta je zatvorena za promet. (LpS)

Nova tjedna akcija policije

Ispravnost motocikala

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. TRAVNJA 2018. U 8:15 SATI

GOSPIĆ - Iz policijske uprave dobili smo priopćenje o novoj akciji ovog tjedna. U organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, po peti put organizira se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018".

Akcija se provodi od danas 23. do 28. travnja (subota) na cijelom teritoriju Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila. Motocikli, mopedi i ostala vozila L kategorije (laki četverocikli, četverocikli, motocikli s bočnom prikolicom, motorni tricikli) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda u pogledu ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći radi uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima, te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati.

U spomenutom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

Policija ponovo u europskoj akciji

KONTROLA BRZINE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Temeljem plana TISPOL-a, mreže prometnih policija, na području država Europske unije, pa tako i na području Policijske uprave ličko-senjske, policijski će službenici provoditi pojačan nadzor brzine u razdoblju od srijede 18. travnja, od 6 sati do četvrtka 19. travnja, u 6 sati.

- Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama, te će se u cilju smanjenja stradavanja zbog brzine na području cijele Republike Hrvatske ponovno provesti 24-satni nadzor brzine. Cilj akcije je, osim represivnog, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega ovu akciju i unaprijed najavljujemo.- kaže se u današnjem policijskom priopćenju. (LpS)