<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Dijaspora_Ličke novine_Lički vjesnik_Glas dijaspore

arhiva
lll
glas


Pismo preko bare

KOROV TREBA IZ KORIJENA ISKORIJENITI

Iz Hrvatske treba iskorijeniti: komunizam, fašizam, nacizam, srbizam, srbopravoslavlje, jugoslavenstvo, kriminal, korupciju i petu kolonu, odnosno Hrvate neprijatelje Države Hrvatske.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. SVIBNJA 2017. U 22:45 SATI

Piše Rudi Tomić, Toronto

 

Mislio sam da će nam proljeće donijeti nove nade i bolju viziju budućnosti u političkom i gospodarskom pogledu u našoj prelijepoj domovini Hrvatskoj.

Mislio sam također napisati jedan osvrt s puno pozitivizma, jer su me obradovali neki događaji u domovini nakon Uskrsnuća Isusa Krista: Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 30. travnja, Sinjska alka u Vukovaru 6. svibnja i tradicionalna biciklijada diljem Hrvatske.

Ova tri događaja osnažili su trajnu vrijednost u vjerskom, nacionalnom i mladenačkom nadahnuću jer su na najvjerodostojniji način predstavili značaj Vukovara u Hrvatskoj - za Hrvatsku i Hrvate u dijaspori.

Mnoštvo razdragane hrvatske katoličke mladeži, u molitvama i pjesmama proslavili su svoje osjećaje (passion) i pokazali koliko je katolička vjera u Hrvata duboko usađena u nacionalne osjećaje i stoljećima se dnevno rabi u pozdravu: Bog i Hrvati!

Poruke okupljenoj mladeži u Vukovaru
Na početku misnog slavlja apostolski nuncij D'Errico s posebnom radosti obratio se nazočnima, kojih je bilo preko 30 tisuća: ''u kojima vidim sakupljene nade Crkve Božje u Hrvatskoj... ovih godina moje službe u Hrvatskoj mogao sam iskusiti što znači Vukovar ne samo za prošlost, nego i za budućnost, za Hrvatsku...''

Dočim đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u obraćanju nepreglednom puku hrvatske mladosti, počeo je s tužnim primjerom iz poruke u Evanđelju:  ''...nisu li dvojica žalosnih Isusovih učenika, koji napuštaju Jeruzalem te odlaze u Emaus, slika tolikih umornih mladića i djevojaka. Sjetimo se samo onih koji su se do sada prijavili na desetke natječaja za radno mjesto, ali bezuspješno, te su u rješavanju svojih životnih pitanja morali potražiti 'izlaz' odlaskom u inozemstvo. Znamo, ne odlazi se rado, nego žalosna srca, jer u zavičaju i domovini nastaje praznina. Tko će je i kako ispuniti? Nisu li dvojica učenika slika i tolikih vaših roditelja, žalosnih što vam ne uspijevaju pružiti ono što bi željeli; koji rade, ali ne primaju plaću; koji su zbog tuđe sebičnosti i neodgovornosti izgubili svoje radno mjesto?! Nisu li njih dvojica slika i onih poput mene, koji osjećaju da ne mogu ne govoriti i upućivati na zabrinjavajuće razmjere depopulacije Slavonije i naših hrvatskih sela i gradova?!''

Uzoriti nadbiskup Hranić je također zabrinut jer ''mnogi  u Hrvatskoj gube povjerenje u ljude, u institucije, u politiku te - puni gorčine i nezadovoljstva - tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe; koji od nesigurnosti, neuspjeha i promašaja bježe u alkohol, drogu, u destrukciju i agresivnost.''

Sinjska alka u Vukovaru
U tristoljetnoj povijesti Sinjske alke prvi put su alkari ugošćeni u Vukovaru, u gradu vitezova, gdje su uz nazočnost preko 20 tisuća gledatelja bili i predstavnici državne i lokalne vlasti.

''Ovo je vaša alka!'', najavio je Ante Vučić, alkarski vojvoda svih hrvatskih branitelja, posebice braniteljima Vukovara, u pozdravnom govoru i priopćenju predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, prije davanja zapovijedi alkarima za utrku, rekao je Vučić:
-U ovom trenutku spojile su se slavne bitke i junačka obrana Sinja od napadača iz Osmanijskog carstva u čiju čast alkari već 301 godinu trče alku, kao i herojska obrana Vukovara koja je postala sinonim hrvatske nepokolebljivosti i neslomljivosti.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović naglasila je u svom govoru da je ''Sinjska alka izraz našeg domoljublja i časne vojničke tradicije i ako je igdje treba trčati onda je to u Vukovaru. Dva su grada, dvije su bitke, ali jedno je junaštvo, domoljublje i Hrvatska. Kao što je obrana Sinja zaustavila posljednji pokušaj Osmanlija da prodru u Dalmaciju, tako je obrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA dublje u Hrvatsku u namjeri da se stvori Velika Srbija. Hrvatski branitelji časno su branili, obranili i oslobodili Hrvatsku na čemu smo im zahvalni i zbog čega smo na njih ponosni.''

Predsjednica Republike Hrvatske poslala je poruku Srbiji:
-'Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smijemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujem i od Srbije... Želim ići naprijed. Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi suradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa... Pri tome ne trebamo glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom... Pri tome mislim na rješenje pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebice Hrvata u Srbiji.- bile su poruke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Trebalo je također  naglasiti i vraćanje opljačkane nacionalne i privatne imovine, umjetnine i arhive.

Biciklijade u Hrvatskoj
Diljem Hrvatske organiziraju se biciklijade u gradovima, na dužim ili kraćim distancama, u kojima sudjeluju brojni biciklisti, a utrke su vrlo posjećene i pozdravljene od mještana kroz čija su naselje prolazili. Pobjednici na pojedinim utrkama dobivaju i trofeje uz poljubce lijepih djevojaka, velebne dočeke i veliku svečanost.

Ali, ne samo što je lijepo vidjeti povorku biciklista, ljepotu mladosti i njihovu tjelesnu snagu, nego još je veličanstvenije vidjeti krajolike uz njihove staze koji oslikavaju prirodne ljepotu Lijepe naše. Pjesnici i pisci stoljećima se trude da riječima opišu izgled kraja, prirodna bogatstva i ljudska stvaralaštva u Hrvatskoj, ali ne može se riječima dočarati ono što oko može vidjeti na ekranima.

Međutim, kad pogledamo otvorenih očiju što se zbiva u toj našoj lijepoj domovini Hrvatskoj, smuči nam se, pa i ono što je lijepo izgledalo gubi vrijednost. Naime, nakon spomenutih svečanosti u Vukovaru i onih velebnih krajolika koji su nas zanijeli, uznemiruju nas političke i gospodarske unakaze.

Agrokor vodi Hrvtasku u stečaj
Ivica Todorić je u želji za osobnim bogatstvom pohrlio kupovati hrvatske i svjetske tvrtke s čime je doveo Agrokor u stečaj i Hrvatsku na rub gospodarskog sloma, što će vjerojatno srušiti i Vladu u RH. Gula plures quam gladius peremit (Proždrljivost je više ljudi uništila nego mač.)

U međuvremenu premijer Plenković pokazao se odlučnim u izbacivanju partnerskih (mostovskih) ministara koji nisu podržali ministra financije Zdravka Marića, koji je došao iz Agrokora. Uklonio je također i Božu Petrova iz predsjedničke fotelje u Saboru i s tim činom otjerao koalicijskog partnera iz Vlade.

Istini za volju, Petrov je srušio Orešković-Karamarkovu vladu, ugradio je ''eksplozivni'' uređaj (unio nepovjerenje) u komunističku partiju tj. Milanovićev SDP, i na čelo partije došao je Titov jarčić Davor Bernadić. On je pravi Abdera! (Abderićani su u starom vijeku bili na glasu kao duševno ograničeni ljudi.)

Petrov je povukao ''ćilim'' ispod Todorića i izveo na čistac Agrokor, koji se već godinama guši u dugovima, a Todorić uzima nove milijarde eura kredita od europskih banaka - čak i iz Rusije. Agrokora čeka slična sudbini Ine.

Kakvo je (ne)pravosuđe u Hrvatskoj vjerojatno će Ivica Todorić izdržavati ''kaznu'' u svom dvorcu, a država će podmiriti dugove Agrokora iz proračuna. Ilijada zala!

- Koliko je uloženo nade, entuzijazma, truda, rada, ljudskih života, prolivene krvi, trauma, straha, suza, plača, patnje i da dalje ne nabrajamo, a sve da bi se stvorila demokratska i slobodna hrvatska nezavisna država, da bi narod živio u slobodi, da bi socijalno bio sređen, da bi mu se otvorile perspektive budućnosti. I kad bi tu cijelu akciju ocjenjivali kao školsku zadaću, po postignutom rezultatu nakon dvadeset pet godina - ocjena bi bila (minus dva). Što znači jedva dovoljno, jedva jedvite prolazno. (Mile Prpa: Hrvatska država - promašeni projekt, HRsvijet, 03.05.2017.)

Korov treba iz korijena istrijebiti. Dakle, iz Hrvatske treba iskorijeniti: komunizam, fašizam, nacizam, srbizam, srbopravoslavlje, jugoslavenstvo, kriminal, korupciju, privilegije i petu kolonu, odnosno Hrvate koji su neprijatelji Hrvatske. Za takav zadaću nije potreban ustanak naroda, treba samo primijeniti Alinsky rules (pravila) na one koji danas vladaju u Hrvatskoj. Potom izabrati državotvorne zastupnike u Hrvatski državni sabor, koji će donijeti izmjene zakona, u kojem neće biti privilegirane nacionalne manjine, kao što je srpska manjina i srpska crkva; zakon po kojem će svi žitelji u Hrvatskoj biti jednaki pred zakonom i Bogom.

Zaključna misao
Samo što smo se na trenutak obradovao dobrim događajima u Vukovaru, iz Zagreba dolaze loše vijesti: Predsjednik Plenković je skupio dovoljan broju zastupnika da postavi novog predsjednika Hrvatskog (državnog) sabora Gordana Jandrokovića, zastupnika iz redova HDZ-a. To je uredu.

Netom što je ''popio kavu'' izbacio je Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a jer je u stožeru Brune Esih koja se natječe u lokalnim izborima u Gradu Zagrebu. Ova nas odluka nije iznenadila, jer prvi potez kojeg je novoizabrani predsjednik HDZ-a i Vlade donio, bio je smjena ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića i imenovanje Nine Obuljen Koržinek i njezina prva odluka je bila poslati dva Srbina/Jugoslavena da predstavljaju hrvatsku književnost u Njemačkoj; druga je odluka bila poništavanje uredbi koje je potpisao ministar Hasanbegović. Što je po tom pitanju učinio Plenković? Ništa!

Zanimljivo je i politički upitno, da je predsjednik Plenković primio u HDZ političke disidente stranke i nagradio ih: Drago Prgomet, osnovao je svoju stranku i kandidirao se protiv HDZ-a, a sada je kandidat HDZ-a za gradonačelnika grada Zagreba. Dr. Milan Kujundžić, osnovao je svoju stranku i kandidirao se na predsjedničkim izborima protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a sada je postavljen za ministra zdravstva RH; disidentica Martina Dalić iz HDZ-a, postavljena je za potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Dalić i Obuljan aktivno pomažu Sandru Švaljek protiv HDZ-ovog kandidata Prgometa.

Dr. Andrija Hebrang posjetio je čitateljstvo na situaciju iz 2000. godine. ''Stranka je skrenula jako u lijevo tada i izgubila izbore, a ja sam s Miroslavom Tuđmanom osnovao udrugu HIP i s tom udrugom smo sudjelovali na lokalnim izborima i postigli jako dobre rezultate. Nikad nitko nije podnio zahtjev da se mene zbog toga isključi iz HDZ-a, Miroslav tada još nije bio član HDZ-a, jer se ta udruga, kao i sada gospodin Hasanbegović, kao i gospođa Esih, kao i general Glasnović, po svom programu uklapaju u program HDZ-a'' Zbog čega bi onda sada, upitao je Andrija Hebrang, bio izbačen Zlatko Hasanbegović '' koji ide na jednu nestranačku listu osobe koja je izabrana na listi HDZ-a'' (Direktno.hr, 08.05.2017.)

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, pita se: ''Zašto je gospodin Hasanbegović, bivši član Predsjedništva, koji je legitimno izabran na Saboru, poteže za novim instrumentima, da se kandidira na nezavisnoj listi bez suglasnosti stranke?''
Pitanje Brkiću: Zašto bi Drago Prgomet imao prednost ispred Brune Esih, koja je izabrana na listi HDZ-a, dok je Prgomet bio protiv HDZ-a? Milijane, neka bude Atiju kako Tetiju!

Zaključit ću s riječima prijatelja franjevca, koji za moje pošiljku/e poruka kaže: ''Kamo sreće da to dođe i do najmutnijih očiju, i do natupljih ušiju i do najtvrđih srdaca u krugovima najodgovornijih moćnika hrvatskog naroda.

Nama ostalima ostaje i dalje Bogu se moliti i u njega se uzdati. Ako smo izdržali i opstali 13. stoljeća, Bog će nam sigurno pomoći da izdržimo bar i ovo 21.
Tebi i svima koji bude tu nadu, želim ustrajnost.'' Amen!


Pismo iz Australije

BOGU VJERNI- ZA DOM SPREMNI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.svibnja 2017. u 10.30 sati

Dragi svi,

čovjek se mora rasplakati od sreće gledajuću ovu veličanstvenu sliku. Uzalud su neki mislili da nas neće biti. I DOK JE SRCA, BITI ĆE KROACIJE!

L.P. Marija Dubravac, Brisbane

BOGU VJERNI – ZA DOM SPREMNI!

 

Iz pepela, praha, iz krvi i rata,
Niklo sjeme novo, strah i trepet vraga:
Sinovi i kćeri junačkih Hrvata,
Uzdanice mlade, naš ponos i snaga.

Dušmanine, pamti: Očevi su mrli,
Zarad rodne grude poginuti vrijedi.
Kad ustreba opet, sinci naši vrli
Ginuti će rado, ko i njini djedi.

Dok je svetog Križa, stijega i trobojke,
Dokle žar Hrvatstva plamen ne izgubi,
Dok imamo hrabre mladiće, djevojke,
Za Dom spremni bit će, mladi domoljubi.


vukovar


Pismo iz Australije
USKRSNA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2017. u 17:40 sati

Dragi svi,
neka radost Uskrsa ispuni svako srce. Zahvaljuje na čestitkama i lijepim željama

uskrs
Marija Dubravac, Brisbane

JA SAM S VAMA

 

Pruži ruku, s križa ću te skinut,
O zašto mi žarku želju kratiš?
Htjela bih te u zagrljaj svinut,
Siđi dolje, za koga se patiš?
Čemu tijelo bičem izranjeno,
Krvlju svetom okupan si cijeli.
Zar Kralj Isus, janje bezazleno,
K’o razbojnik da se s dušom dijeli?

”Ostavi me,” glas se nježan čuo,
”Muku gorku podnijet ću do kraja.
Bez mog križa stvor bi istrunuo,
Nikad ne bi ugledao raja.
Nisam doš’o na svijet uživati
Kraljevstvo se ne mjeri po kruni.
Voljom Boga začela me Mati
Riječ proroka neka se ispuni:
Rodit će se dijete sred Betlema
Na drvo će prikovano biti,
Ruke, noge smrvljene posvema –
Kosti će mu ljudi prebrojiti.
Nek se vrši volja Oca moga
Ljubav njeg’va dublja je od mora.
Žrtvovao Sina jedinoga
Zarad grijeha okorjelog stvora.
U nedjelju, a u zoru ranu
U oblaku što k’o sunce blista,
Ugledat ćeš slavom ovjenčanu
Krasnu sliku – uskrsloga Krista.
Klikni snažno, čovječanstvo budi,
Nek odjekne sretni aleluja!
Krist uskrsnu, tako će i ljudi,
Patnja gorka bude i prohuja.
U spom moje teške Kalvarije
Nek se muka u srcu ponavlja.
Tijelo i Krv kad se jede, pije,
Nek vas sjeća uskrsnoga slavlja.”

Kriste, brate, spasu čovječanstva,
Blago onom koj’ te kraljem zove.
Tajno vjere ljudstva i božanstva,
Vođa si nam u vječne vjekove.
Sretan Uskrs Kroacijo draga,
Nek trobojka vije nadaleko.
Ne boj mi se Lucifera vraga,
– Ja sam s vama – Spasitelj je rek’o.


Pismo iz Kanade

DESETI TRAVANJ - nije samo kalendarski nadnevak!

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2017. u 19:30 sati


Piše: Rudi Tomić


Svi narodi u svijetu imaju nacionalno znakovlje vezano uz jedan nadnevak, koji simbolizira najznačajniji dan u povijesni dotičnih naroda. Najvelebnije proslave u svim državama u svijetu su – dan nacionalne nezavisnosti.

Hrvatski je narod izuzetak i u ovom pogledu, jer nema povijesno definirani datum o obilježavanju nacionalne (samobitnosti) državotvornosti. Okupatorski režimi su imali svoje nadnevke, koje su nametnuli u Hrvatskoj kao hrvatsko znakovlje i ''državni blagdan''. Hrvati su tobože slavili te nadnevke jer nije bio radni dan, pa su se upustili i opustili u takvim proslavama. Kako su se u Hrvatskoj mijenjali režimi tako su se mijenjali i nadnevci koji su bili prihvaćani kao početci nacionalnog osvješćenja i državotvornog oblikovanja. Ali, nikada nismo imali jedan zajednički nadnevak, koji bi bio prihvaćen od većine hrvatskog naroda. Dakle, u pitanju je (još uvijek!) jedan najznačajniji dan u hrvatskoj povijesti kojeg bismo mogli označiti i ozakoniti kao svehrvatski dan nacionalne nezavisnosti i državotvornosti. Mada u povijesti hrvatskog naroda imamo veliki broj nadnevaka koje bismo mogli uzeti i obilježiti najznačajnijim danom - od krunisanja Kralja Tomislava 925. godine do 25. lipnja 1991. godine. Kod mnogih Hrvata još je na ''snazi'' prvotni datum – 30. svibnja 1990. godine, kada je u Hrvatskom državotvornom saboru ustoličen dr. Franjo Tuđman za prvog predsjednika Republike Hrvatske.

Sporan je također i 25. lipnja 1991. godine, jer, i pored inauguracije u Saboru, međunarodna zajednica nameće tromjesečno čekanje, pa tek nakon isteka moratorija 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. Koji bi od ova tri datuma (30. svibnja, 25. lipnja i 8. listopada) mogao povijesno biti ''pravi''– Dan hrvatske državnosti? Hrvatski narod koji ima svoje ime, svoj jezik, svoju kulturu i obitava na istom zemljovidnom prostoru od početka prvog milenija; koji je u tom vremenskom razdoblju imao svoje kraljeve, banove, vladare, poglavare i vojskovođe svjetski priznate – ali tekom prije dvadesetak godina priznali smo sebe kao državotvoran narod!!!

Nismo još ni obrisali krmelje od suza u zagrljaju sa susjedima, evo nas opet, guramo se u multinacionalne zajednice (EU), koje su nacionalno državotvornije, gospodarski bogatije, kulturno nametljivije i međusobno snošljivi od snošljivosti koja vlada među Hrvatima. ''Tko imalo zna o hrvatskoj povijesti, tome danas mora biti jasno da ponoviti svoju razdvojenost ne smijemo, ako želimo opstati. Bili smo mi Hrvati na obje strane gotovo svih europskih ratova. Bili smo često, a toga se sjećaju i naši djedovi, za bocu rakije (u I. Svjetskom ratu). Živjeli smo stoljećima u uvjerenju da uzoriti i poglaviti laičkog eklezijalnog života na Zapadu vide i shvaćaju naše ispuštanje krvi za njihov račun i njihovu slobodu. Što smo dobili za uzvrat? Hrvati iz Istre znaju precizno i jasno da je sveti čovjek Papa Pio X. mirne savjesti dao počistiti glagoljaške natpise po crkvama u Istri i više od ovog primjera gotovo da i ne treba navoditi.'' (Z. Markus, HP, srpanj 1989.)
Neozbiljno je govoriti, a neznalački je pisati povijest hrvatskog naroda i optužiti Nezavisnu državu Hrvatsku, da je bila ''fašistička tvorevina'', kada je de facto hrvatski narod, i protiv volje Talijana i Nijemaca, ustao na obranu od srpskih četnika koji su ubijali i palili sve što je hrvatsko. NDH nije imala nacističku niti fašističku političku stranku nego je imala samo Ustaški pokret u kojem su četnici, partizani, komunisti i židovstvo uzurpirali revanšizam kojeg su Tito, Pijada i Churchil svrstali u nacizam i fašizmom, kako bi se što bilje osvetili ne samo hrvatskom savezniku (Njemačkoj) nego i Hrvatima, koji su im uvijek bili trn u oku. Poglavnik Nezavisne države Hrvatske dr. Ante Pavelić bio je bez imalo pristranosti vrhunski državnik, ne samo po izgledu nego po svojoj stručnoj spremi, nacionalnom osjećaju, vjerskom uvjerenju i predanosti za dobrobit hrvatskog naroda – i po cijenu života. Da je, kojim slučajem, Pavelić imao druge saveznike danas bismo imali više od 10 milijuna žitelja u Republici Hrvatskoj, koja ne bi bila ni ovoliko mala ni crvena kakvu nam je Tito omeđio.

DESETI TRAVANJ - nije samo kalendarski nadnevak, nego najsvjetlija točka u hrvatskoj povijesti, jer se toga dana hrvatski narod digao na ustanak, oslobodio se okupatorskog Karađorđevog četničkog režima i proglasio svoju Nezavisnu državu Hrvatsku na cjelovitom etničkom i povijesnom područja. Nema čovjek na svijetu koji ne bi pozdravio i podupirao takav pothvat za svoje nacionalno oslobođenje. Sve drugo je nacionalna izdaja. Za sve zločine vezane uz NDH i ustaše snose najvišu odgovornost srpsko četništvo i partizani u Hrvatskoj. Nakon 70 godina od uspostave NDH još se nije rasvijetlio niti jedan zločin ni četnika ni partizana u RH, a imamo Bleiburg, Križni put, Jazovku i još poznatih nekoliko stotina masovnih grobnica! Ali, još se nije otupila oštrica zločincima koji u oslobođenoj RH uništavaju hrvatsko nacionalno biće! Doduše, oni to danas ne čine s mačem i kamom u ruci, nego s perom u medijima, sa zakonskim odlukama u Saboru, s predsjedničkim dekretima, sudskim optužbama i međunarodnim sudom u Haagu. Stog stajališta mogli bismo donijeti i zaključak, da će opet hrvatski narod, nakon što se osvijesti od nostalgičnosti i zabluda, ponovo ustati u obranu svojih osobnih i nacionalnih interesa.

''U čemu je, međutim naš današnji i novootkriveni trenutak nadahnuća i prosvjetljenja? U ničem drugom doli u vjeri u sebe i Hrvatsku. U ničem drugom doli u spoznaji, da smo mi ti, koji se moraju boriti do kraja za svoju domovinu. U ničem drugom doli u reskoj spoznaji, da to umjesto nas nikad nitko ne će i ne može učiniti. I to je to viđenje u našim lucidnim intervalima.'' (Ibid.) Ili ćemo naći zajednički nadnevak za hrvatsku državotvornost, koji će ujediniti hrvatski narod, ne na političkom mimorazilaženju, nego na temeljima hrvatske državotvorne ideje, integralne slobode i nacionalne posebnosti, kako bismo ostavili novim naraštajnim u naslijeđe ljepšu Našu lijepu domovinu. Svim državotvornim Hrvatima u domovini i dijaspori želim čestit blagdan – Deseti travanj, jer, oni koji su dali svoje živote da imamo kakvu-takvu slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku, zaslužuju naše priznanje i čestitke, jer bili su vitezovi i mučenici, a po Božjem milosrđu – već su sveci!


Pismo-komentar preko bare

PUPOVCI PUPALI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. OŽUJKA 2017. U 12:45 SATI

Piše: Rudi Tomić

TORONTO - Prijedlogom o izmjenama i dopunama Statuta grada Zagreba namjera je ''vječnog'' gradonačelnika Milana Bandića uvesti u Gradsku skupštinu: tri pripadnika srpske manjine, dva pripadnika bošnjačke (muslimanske) manjine i jednog pripadnika albanske manjine. Slično, samo malo drugačije, dovesti Srbe u Gradsku skupštinu Zagreba po istom ključu kao i u Hrvatski (državni) sabor, dovodi do bljuvanja (usque ad nauseam!)

Iako u gradu Zagrebu po zadnjem popisu prebiva tek 2,22% pripadnika srpske manjine, 1,03% bošnjačke (muslimanske) manjine i 0.54% albanske manjine, iako Ustavni zakon o manjinama predviđa sudjelovanje u vlasti tek ako neka manjina ima preko 5% zastupljenosti, gradonačelnik Milan Bandić da bi osigurao glasove spreman je pogaziti cjelokupno hrvatsko dostojanstvo. (Guido Hornik, kamenjar.com)

Zanimljivo je da se Srbi prvi put na popisu stanovništva spominju tek 1913. godine s brojkom od 80 pripadnika. Zato se A. G. Matoš ruga Franji Supilu i njegovoj hrvatsko-srpskoj koaliciji kad piše: 'Supilova hrvatsko-srpska koalicija bez Srba'. Mlađi Pupovac na Sveučilištu zadužen je za brigu o srpskoj dijaspori i stvaranje ''SAO Rijeke'' koja je izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Sada slijedi intenzivno pretvaranje antičke i srednjovjekovne Rijeke u ''Reku''; u ''bre'' stari srpski grad... Ono što Srbima već desetljećima ne uspijeva sa ''srpskim Dubrovnikom'', pokušat će sa ''srpskom Rekom'', nije baš isto, ali može poslužiti svrsi. I cijeli će pothvat obilno poduprijeti i pokriti Ministarstvo kulture Plenkovićeve vlade...(F. Perić, hrsvijet.net)
Bekijaš Milan Bandić, koji je iz Donjih Mamića, nakon srednje škole dobio kredit od hercegovačke općine Grude i onda otišao na Sveučilište u Zagreb gdje je diplomirao politologiju. Početkom osamdesetih godina učlanio se u Savez komunista Hrvatske. Bandić nije mijenjao stranku već je ostao u njoj sve dok se nije preimenovala u SDP. Bandić se je ''osigurao'' i na drugoj strani, član je Družbe braće hrvatskog zmaja i nosi titulu Zmaj od Kamenitih vrata. Uz to počasni je predsjednik GNK ''Dinama'' (partizanski naslov) i počasni građanin Srebrenice.(hr.wikipedia.org)

Prvi gradonačelnički mandat dobiva na izvanrednim izborima 2000. godine, zatim se redom nastavljaju mandat za mandatom, ali Bandić ne mijenja ni dlaku ni ćud - ostao je komunista i titoista. Zadržao je komunističko i četničko znakovlje u Zagrebu !? Ako uspije Bandiću ugurati Srbe u Gradsku skupštinu , onda će vjerojatno postaviti i dvojezične pločice na ulice i uvesti ćirilicu u Zagreb. Naime, ''Srbi su u socijalističkoj (komunističkoj) Hrvatskoj bili konstitutivni narod. Srbi su u SR Hrvatskoj stvarno bili ravnopravni, jer je ta republika Ustavom bila definirana i kao država srpskog naroda, to jest Srbi nisu bili definirani kao manjina.'' (prevedeno sa srpskog iz glasila ''Nedeljnik''). Srbi se danas ponašaju, ne samo ravnopravni, već privilegirani u vlasti, u medijima, u društvenim ustanovama, na sveučilištima i u međunarodnoj politici. Srbi su u Hrvatskoj zaštićeni kao pande u Kini.

Može li Pupovac biti gradonačelnik  Zagreba?
Milorad Pupovac stalno se žali u Hrvtskoj i u svijetu da su ''Srbi ugroženi u RH''. Mediji u RH (izuzev malobrojnih državotvornih portala i glasila) svakodnevno donose njegovu fotografiju (sam ili s nekim ''uglednikom'') i njegove izjave kao da je Pupovac u najmanju ruku - američki predsjednik Donald J. Trump!

Dočim, Pupovac je profesionalni Srbin, četnik iz uvjerenja i pravoslavac zbog tradicije; obavljao je mnoge dužnosti u Vladi i Saboru u RH, još mu nedostaje jedna titula: gradonačelnik grada Zagreba. Milorad Pupovac ima promidžbeni udrugu: svoje četničke novine - ''Novosti'', Acu Stankovića na HTV-u, Zorana Jovanovića (Šprajca) na RTL-u, brojne novinare u Jutarnjem, Večernjem, Novom, Globusu, Nacionalu i drugdje. Napoleon je rekao:
''Četvere neprijateljski raspoložene novine su daleko opasnije od tisuću bajuneta.''

Pupovac ima znatan broj zastupnika srpske nacionalne manjine, koji su ušli direktno iz SDSS u Sabor, ili su se ugurali u Sabor kroz druge antihrvatske stranke: SDP, HNS, NZ, IDS. Primjera radi, nema razlike između četnika i (anti)fašista: Milenke Opačić i Arsena, ili Ranka Ostojića i Ivana Vrdoljaka, mogli bismo ih poredati u parove još nekoliko desetaka.

S obzirom na listu kandidata Pupovac bi ima šansu: prevrtljivi Drago Prgomet - HDZ-a, ubava Anka Mrak Taritaš - HNS, lunitik Ivan Pernar - Žz-a, (nezavisna) Sanadru Švaljek - HSLS-a, spominje se i Bruna Esih, trenutno nezavisna saborska zastupnica.

Građani grada Zagreba, koji su uzastopno birali kretena Bandića za gradonačelnika, nisu ništa bolji od njega. Bandić i Pupovac kao da su bliznaci, jer uvijek se nađu zajedno na svim četničkim dernecima. Ako u glavnom gradu Hrvatske, nakon četvrt stoljeća slobodne, samostalne i (ne još) demokratske države nema bolje osobe od Bandića, Taritaške i Pernara, eventualno i Pupovca, za gradonačelničku dužnost, koja je po rangu odgovornosti treća osoba u državi, nakon predsjedni(ka)ce RH i predsjedni(ka)ce Vlade RH. Takav postupak predstavljalo bi moralnu ništariju, katoličko besviješće i nacionalnu tragediju u državi hrvatskog naroda.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković ima veliku odgovornost za ovakvo antihrvatsko stanje u Hrvatskoj. Što je Plenković učinio u slučaju Milorada Pupovca, koji daje antihrvatske izjave stranim agencijama i sprda se s Hrvatskom u svijetu?; što je Plenković učinio s Pupovčevim četničkim novinama ''Novosti'', koje blate sve što nosi hrvatsko znakovlje?; što je Plenković učinio u povodu komentara Jovanovića (Šprajca) za Hrvate koji su poklani nakon 1945. godine?; što je Plenković poduzeo protiv antihrvatskih medija, koje koriste slobodu izražaja i slobodno poticanje mržnje, hinbenih optužbi, provokacija, te svekolike sprdanje s hrvatskim državnim ustanovama i državotvornim pojedincima? Plenković ne može poput Pilata-oprati ruke od odgovornosti za tragičnu sudbinu hrvatskog naroda.

Ne možemo kroz prste progledati ni HDZ-u, koji se kiti državotvornošću predsjednika dr. Franje Tuđmana, dočim mirno prate kako Hrvatska gospodarski propada; kako se mladež iseljava, a četnici i islamisti useljavaju.

Piše mi prijatelj, među ostalim:
Eno u Sisku, koji nosi naslov ''grad hrvatskih pobjeda'' sada živi 3500 muslimana. Arapske zemlje za te i druge koji će doći grade najprije islamski, centar a onda će džamije natkriliti sve katoličke crkve u Sisku. Htio sam poslati poruku da previše ljudi iseljava nepotrebno. Mnogi odlaze iako ovdje imaju kuće i stanove bez hipoteka i sigurne poslove. I k tome se još hvale kao da su napravili neko junačko djelo i da su pametniji od onih koji ostaju. Jedan piše kako je ''pobjegao''. Tebi je poznato kako se stvarno bježalo. Ovi pak odlaze s hrvatskim putovnicama zrakoplovom. Hrvatska obavještajna sredstva (vidi Jutarnji i Večernji) daju previše prostora pričama onih koji su tobože uspjeli, a kojima je Hrvatska, kako je jedan napisao, a Jutarnji prenio, ''fuj''. 

Zaključna misao
Ovdje je riječ o kućnom odgoju, školovanju i društvu koje nema ni ljudskog ni nacionalnog ponosa. Za ovakvo užasno stanje odgovoran je predsjednik vlade Andrej Plenković, koji je uklonio dr. Zlatka Hasanbegovića s ministarske zaduženosti za kulturu, makar o njemu neki pišu da je zaslužio dobru ocjenu!

Predsjednik Plenković je napravio još jednu, možda i presudnu pogrešku s formiranjem Komisije o suočavanju s prošlošću, u kojoj je većina njih koji veličaju zasluge Tita, partije i Jugoslavije. Umjesto da je imenovao poštene znanstvenike, kojima je stalo do istine - one istinite istine, opet ćemo dobiti ''našu'', umjesto hrvatsku povijest.

''Ali ovo znaj: u posljednje će doba nastati teška vremena, jer će ljudi biti samoživi, lakomi, umišljeni, oholi, psovači, nepokorni roditeljima, nezahvalni, bezvjernici, bez ljubavi, nepomirljivi, klevetnici, razuzdani, neotesani, neprijatelji dobra, izdajnici, naprasiti, bahati, ljubitelji požude mjesto ljubitelji Boga. Oni će sačuvati vanjski oblik pobožnosti iako su se odrekli njezine sile. I njih se kloni!'' (2 Tim: 3, 1-5)

Bruna Esih jedina dostojna mjesta Gradonačelnika Zagreba
Ako se doista kandidira Bruna Esih onda je ona jedna (i jedina) osoba koja bi mogla biti gradonačelnica svih građana grada Zagreba, odnosno treća nositeljica vlasti u RH. Hoće li se odazvati dobri hadezeovci, pobožni katolici, hrvatski branitelji i državotvorni građani grada Zagreba, te dati podršku Bruni Esih koja će s hrvatskom odanošću, dobrotom i ljepotom stručno upravljati hrvatskom metropolom, bijelim gradom Zagrebom. Ostali kandidati, uključujući i Pupovca, mogu biti počasni građani u Donjim Mamićima.


Pismo iz Kanade

TEŠKO MAGARCU OKO KOJEG SE KONJI TUKU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2017. u 21:45

Piše: Rudi Tomić


Naša stara hercegovačka domišljatost, izrečena u naslovu, ima praktično i političko značenje u odnosu na položaj hrvatskog naroda u BiH, jer i nakon četvrt stoljeća u ''slobodnoj i samostalnoj Republici Bosni i Hercegovini'', Hrvati su još i danas -  ''zadnja rupa na svirali''!?

Odlukom u Daytonu Srbi su dobili 49% BiH - za bh Srbe i Srbiju. Bošnjaci i Hrvati dobili su 51% BiH. Od toga Bošnjaci su nakon rata (Istiklal Harbi) dobili 33% u većoj polovici BiH za Bošnjake i - Tursku. Od srpskih agresora i bošnjačkih mudžahedina ostalo je dakle za hrvatske katolike tek 17% BiH, odnosno 5,88% od ukupne površine 51.129 četvornih kilometara Bosne i Hercegovine. Srbi i Bošnjaci su brojčajniji, te srpsko-bošnjačku, ili pravoslavno-muslimansku agresiju uz snažnu potporu svjetskog Islama i Pravoslavlja, vode preko hrvatskih leđa: ''Teško magarcu preko kojega se konji tuku!''

Član bošnjačkog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokrenuo je, na svoju ruku, proces revizije presude protiv Srbije za genocid, što je izazvalo revolt srpskog člana Predsjedništva. Izetbegovićeva odluka bez suglasnosti s druga dva člana Predsjedništva, razjarila je žeravu u srpskoj polovici BiH i u Srbiji. Hrvatska strana je zabrinuta, jer pitanje revizije presude za genocid u BiH mogla bi biti kočnica za brzi ulazak BiH u euro-atlanske strukture!

Bosanskohercegovački Srbi su samo s turom u BiH, a cijelom svojom nacionalnom i vjerskom posebnošću istovjetni s veliko-srpskom i veliko-ruskom ideologijom i ortodoksnom crkvom, koje imaju u svome sadržaju šovinističke tendencije. Srpski narod u BiH, Srbi općenito, nisu zabrinuti za stabilnost bh države, jer oni imaju svoju ''državu'' - Republiku Srpsku, koja se može odvojiti i samostalno opstati, ili se priključiti Srbiji; u svakom slučaju Srbi drže ključ (ne)stabilnosti u BiH.

Bošnjaci su u nedoumici, jer nisu u mogućnosti uspostaviti Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu, u kojoj bi nametnuli zakon: jedna osoba, jedan glas. Naime, Bošnjaci već sada imaju većinu - 51% sveukupnog pučanstva u BiH; u perspektivi je dolazak većeg broja imigranata iz arapskih zemalja, ne samo iz zemalja koji su ratom zahvaćene, nego i drugih islamskih država, što bi znatno umnožilo muslimansko pučanstvo u BiH.
>>>Je su li u BiH  jedno te isto - Muslimani, Bošnjaci, Turci i Islamisti?                                                                                                                             (9.12.2014.)

Uz Albaniju, Kosovo i BiH u Europskoj uniji bile bi tri homogene muslimanske države. Uzevši u obzir novopridošle imigrante s Bliskog Istoka, Azije i Afrike, te već oblikovane muslimanske zajednice u svim europskim državama - čine sklad koji zadovoljava određene uvjete za islamizaciju Europe.

Uskoro će biti 60 godina moje literalne djelatnosti u hrvatskoj političkoj emigraciji gdje sam objavio tisuće naslova, među kojima je bio veliki broj s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, moju užu domovinu. U tekstovima nisu bili samo osvrti o položaju bh Hrvata nego i o drugim narodima koji žive u toj umjetnoj državnoj zajednici, u kojoj se njezini žitelji ne bi pomiješali ''da se kuhaju u istom loncu''!

Ali svjetski čimbenici, međunarodne zajednice, posebice EU, na čelu sa Hrvatskom, žele održati BiH u današnjim granicama. Ne samo održati status quo, ovakvu kakva jest BiH, nego užurbano rade da se po kratkoj proceduri uključi u Europsku Uniju. Izvrsno! (Ačkosum!)

Hrvati u BiH su - piljak u opanku
Kardinal Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Vinko Puljić požalio se javno na političare i medije, koji su šutili o nacrtu preustroja BiH kojeg su bh biskupi predložili 2005. godine. Nakon 12 godina pojavili su se komentari i osvrt na prijedlog biskupa o preuređenju Bosne i Hercegovine na četiri regije. (!?)

''Biskupi su predložili taj modus, da oni (političari) stoje iza onog što govore, da žele multietničku državu Bosnu i Hercegovinu...! Nema dobre volje, jer svi ovi koji se sada, na neki način pripucavaju, imitiraju staru Jugoslaviju. I oni su govorili da su svi jednaki, samo su neki bili jednakopravniji. Odjednom smo mi i Hrvati krivi što smo tu.'' (Puljić)

Multietnička država BiH je iluzija, jer se konstutativni narodi ograđuju u svojim zaštićenim područjima. Oni koji su brojčajniji oni su i jači, ovo se odnosi samo na tako zvanu Federaciju BiH, gdje su Bošnjaci kadrije (božji službenici) i kadije (suci), stoga se mnogi Hrvati žale, jer ovakav zulum (nasilje) nije bilo ni u tursko doba. ''Despocije se ne popravljaju, nego propadaju.'' (Starčević)

Ne možemo optuživati i osuđivati bosanskohercegovačke biskupe, koji su izišli s prijedlogom o ustroju BiH u četiri multietničke regije, jer samo tako biskupi bi mogli zadržati i održati hrvatske katoličke župe i ostatke ostataka hrvatskog naroda u ''Republici Srpskoj'' i bošnjačkoj ''federaciji''. Prema podacima Katoličke zajednice u BiH, 269 crkava je potpuno uništeno, od toga u banjalučkoj biskupiji srušena je 81 katolička crkva.

Teško je nabrojiti sve zločine, materijalnu štetu, otimačinu, provokacije i uvođenje straha s čime se služe Bošnjaci u većinskim naseljima gdje tjeraju Hrvate na iseljavanje; kupuju ili otimaju njihova imanja da se oni usele ili da tamo nasele pridošle arapske obitelji. Primjera radi navest ću samo dva nedavna slučaja, jedan političkog i drugi vjerskog značenja. Na prošlim lokalnim izborima za gradonačelnike i vijećnike, u Stocu su bošnjački glasači vidjeli da će kandidati na hrvatskoj listi biti izabrani, onda su razbili glasačke kutije i izudarali Hrvate koji su bili nazočni. Što su učinile državne vlasti i (ne)pravosuđe u Sarajevu? Nisu dali bivšem kandidatu SDA da se kandidira za gradonačelnika na ponovnim izborima. I ''mirna Bosna''!

Drugi slučaj ima veću težinu. U naselju Volijak, u općini Jajce, počela je gradnja džamije. Ne bi to bila nova vijest, jer džamije niču kao gljive u BiH, ali ovdje se radi o mjestu u kojem su hrvatski katolici u većini. ''Taj objekt nema nikakve građevinske dozvole, jer tamo nije mjesto za džamiju. Hrvati su se žalili načelniku Edinu Hozanu koji je rekao da on ne može ništa uraditi po tom pitanju. To nije nikakvo čudo, jer je upravo Hozan tijekom predizborne kampanje bio jedan od glavnih koji je postavio kamen temeljac za tu džamiju. (Vecernji.ba 23.02.2017.)
Ovaj osvrt mogao bi biti puno opsežniji s argumentima glede hrvatskog identiteta BiH: porušeni samostani i crkve nakon turske okupacije bili su isključivo katolički; pravoslavnih manastira i crkava nije bilo s ove strane Drine; ni jedne džamije.

Čemu tolike džamije u BiH? Za potrebe vjernika ne treba graditi bogomolje na svakom pedlju zemlje. Džamije u BiH više imaju bošnjačko-tursku simboliku nego čitanje musafa (sveta knjiga).
>>>Muslimani su sastavni dio naše realnosti (9.12.2008.)

Dokle god budu zatajivane povijesne istine - tako dugo neće biti mirnog suživota na tim našim prostorima; niti će biti boljitka u životu, a nema nikakvih izgleda ni za bolju budućnost. Jer, u logici dokazivanja (Petitio principi) pretpostavljanje tvrdnje koja sama mora biti dokazana. Dakle, znači pogrešku u dokazivanju, jer  ono što treba dokazati uzima se kao osnova za dokazivanje.

Zaključna misao
Nedavna proslava Dana državnosti BiH pokazala je tko što slavi: Srbi slave Daytonski sporazum (21. studenog 1995.) jer su dobili svoju Srpsku Republiku; Hrvati slave obljetnicu opstanka Hrvatske zajednice Herceg Bosna (18. studenog), a Bošnjaci slave dan ZAVNOBIH (25. studenog 1943.) na kojem je donesena odluka: ''Republika Bosna i Hercegovina nije Srpska, nije Hrvatska, nije muslimanska, nego je Srpska, Hrvatska i muslimanska.''

Dakle, muslimani odnosno Bošnjaci (nisu svi muslimani - Bošnjaci) uzeli su komunistički termin sa zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnooslobodilačke borbe, koji nam je u konačnici donio genocid u Srebrenici i pokolje diljem BiH. Teško je razumnom čovjeku shvatiti da netko može slaviti nadnevak, kad je uvedena komunistička diktatura u zemlji, kao početak svoje državotvornosti, slobode i utemeljenje nacionalne posebnosti.

Zašto se Bošnjaci protive uspostavljanju hrvatskog entiteta - Herceg Bosna, kad je svima jasno da je Federacija farsa, jer za stvaranje federacije trebaju dogovori i ugovor dvije ili više država, što nije slučaj u BiH. Republika Srpska nije sastavni dio Federacije BiH, jer ona ima svoje granice i svoju vladu.

Bošnjaci bi trebali s Hrvatima biti u Federaciji, ali Bošnjaci ne daju Hrvatima ni minimum vlasti; na državnoj razini nisu prepoznatljive hrvatske posebnosti jezika, kulture, vjere i običaja; hrvatski narod nema ni radio-televiziju s hrvatskim kanalom!? Da li ovakva BiH, u kojoj se zapostavlja i progoni hrvatski narod ima nakanu uklopiti se u euro-atlantsko zajedništvo? Zabrinjavaju nas česte posjete potpredsjednika hrvatske vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ive Štiera Sarajevu, jer ne vidimo nikakvih signala dobrosusjedstva s Hrvatskom niti dobrog komšiluka sa sugrađanima - Hrvatima!

Republika Hrvatska sporazumom u Daytonu obvezna je za BiH, a moralno je odgovorna za hrvatski narod koji obitava u BiH, čija je populacija skoro prepolovljena nakon Daytona. Na žalost, moram naglasiti, da su u Hrvatskoj bolje primljeni Srbi nego Hrvati iz Hercegovine, a razlog  je tom apsurdu - što su u RH bili na vlasti komunisti, udbaši, petokolonaši i idioti, kojima su trn u oku Hrvati iz Herceg Bosne. Vlada RH osnovala je Vijeće za suočavanje s prošlošću, hoće li to iznjedriti dugo očekivanu lustraciju???

Prošla su vremena veleizdajničkih predstavnika vlasti u RH: predsjednika Stjepana Mesića, predsjednika Ive Josipovića, premijera Ive Sanadera, premijera Zorana Milanovića, ministrice Vesne Pusić i drugi, koji su iz mržnje naspram Hrvatima iz Hercegovine paktirali sa srpskim i bošnjačkim komunistima i udbašima u BiH.

Hrvatski narod u BiH treba i mora imati svoj kutak, jer samo se na taj način može zaustaviti bošnjačko-srpski šovinistički tsunami. Što je svojevremeno Otac Domovine dr. Ante Starčević rekao za Hrvatsku, sada je aktualno za Hrvate u BiH: Neka Herceg Bosna bude samo uru dugačka i uru široka, makar bilo samo pet Hrvata, neka ih tih pet bude slobodno.''
Hrvatski biskupi, papa Franjo, političari, mediji i međunarodna zajednica trebaju shvatiti stvarno stanje u BiH i prestati natezati politiku snošljivosti i suživota u loncu koji ključa i čeka pogodan trenutak da eksplodira. Čudi me: Kako malo njih može spoznati istinu! (Quam pauci possunt dignoscere verum!)


Pismo iz Toronta

SRBIJU SVRBI ZATIŠJE NA BALKANU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2017. u 19:45 sati

''Da su današnji ratni bubnjevi glavna glazba srpske
promidžbe jasno se vidi usporedbom  onoga što su
radili prije nego su napali sve oko sebe. ?ista kopija!
I onda i danas u Hrvatskoj vidjeli primarno ustaštvo                                                                i onda i danas su prijetili i oružjem.'' (T. Dujmović.)

Piše: Rudi Tomić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dokaziva hrvatskom narodu kako europski i svjetski čelnici prepoznaju da je  hrvatska politika okrenuta mirnom rješavanju otvorenih pitanja sa svim susjedima.

''Svima je jasno kako je Hrvatska na jugoistoku Europe sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Sjeveroatlanskom savezu, pouzdana članica i partner Europske unije... Osobno poznam sve ključne lidere i sve ključne čelnike međunarodnih organizacija. U tijesnom smo kontaktu... sa Stoltenbergom, Hahnom, Mogharini, Angelom, Gurriom, te sa  Schulzom,'' kaže Plenković. Dakle, trebali bismo njegovu popularnost ocijeniti s najvećom pohvalom!  Summa cum laude!                   
Ali, ako je Hrvatska na ''jugoistoku Europe sidro stabilnosti'' zašto se Srbija naoružava kao da će sutra udariti na susjede? Srbija je, kako javljaju iz Beograda, već kupila dva helikoptera ''mi-17'' od Rusije za 25 milijuna eura. Rusi će im također pokloniti šest borbenih zrakoplova ''mig-29''. Bjelorusija će, isto tako, Srbiji  pokloniti osam ''mig-29'' i dva ''buk'' raketna sustava protuzračna. Gospdine Plenkoviću nema ni govora o ''mirnom rješavanju otvorenih pitanja'' sa Srbijom!

Srbija će, vjerojatno, nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora poslati drugi vlak u Kosovo (prvi vlak je bio samo provokacija) u kojem će biti vojna oprema za Srbe u Mitrovici, gdje je poveća srpska nacionalna manjina,  koja se sprema na gradnju zida (ograde) od Kosova. Vlada Republike Kosova pojačala je osiguranje na sjevernoj granici države i zaustaviti će i drugi vlak iz Beograda, kao i gradnju zida u Kosovu. Razumije se, Srbija će oštro reagirati na ''represije'' Šiptara i poslati vojsku/četnike da ''brane srpski narod od pokolja'' u Kosovu.

U zajedničkom pismu Hrvatske i Albanije glavnom tajniku NATO-a izražena je potpora dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i uključivosti, no isto tako je izražena zabrinutost posljednjim događajima (ratna euforija u Srbiji) koji mogu utjecati na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu, stoji u priopćenju hrvatskog ministarstva  obrane.
Opet će početi ljudski udesi

Srbija ne može bez rata. Ratna će iskra iz Beograda vrcnut najprije na Kosovo, što će zapaliti ''balkansko bure baruta'' i potaknuti novi rat na Balkanu, u kojeg će se također uključiti i velesile: Rusi će stati uz Srbiju, s kojom su već obavili i vojne vježbe uz granicu Hrvatske, što je očevidno da se Srbija sprema ponovno za agresiju na Hrvatsku. Hrvatska je saveznik u NATO-u i članica Europske unije, oni će najprije posredovati s uvođenje primirja, možda bez duljeg  otezanja, kao u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH, prije četvrt stoljeća. 

U vremenu kraćeg primirja srpski će četnici iz Hrvatske i BiH pohrliti u borbu za obranu srpskog naroda na Kosovu.  Bošnjaci neće ostati po strani, jer su u pitanju braća muslimani; čak i izbjeglice iz islamskih država biti će mobilizirani u balkanski rat. Hrvatska će participirati u osloboditeljskom ratu protiv srpske agresije, bilo u Hrvatskoj ili u  Kosovu, također i u Istočnoj Europi protiv ruske agresije, zajedno s partnerima Europske unije i Sjeveroatlanskog saveza.

Nitko na Balkanu, nakon raspada Jugoslavije, ne pokazuje šovinističke inspiracije izuzev Srbije, koja stalno vidi ''ugroženost srpskog naroda'' u susjednim državama. Zemljovidna karta Srbije, kakvu imaju u Beogradu, uključuje Kosovo, Crnu Goru, još neke značajne prostore u većoj polovici Bosne i Hercegovine, i malo više od polovice današnje (avnojske) Hrvatske. Srpsko političko i vjersko vodstvo su nesretni slučaj na Balkanu. 

Srbija je nemirna u miru
Srpski političari i vjerski poglavari imaju duševni nemir u miru na Balkanu: bili su začetnici Prvog svjetskog rata; prvi su digli četnički ustanak u Hrvatskoj,  prije početka Drugog svjetskog rata; bili su agresori u nedavnom ratu u Hrvatskoj. Dakle, u dvadesetom stoljeću Srbija je odgovorna za tri rata u Hrvatskoj; za genocid hrvatskog naroda (Bleiburg), za razaranja gradova (Vukovar) i sela, te pljačku umjetnina i rušenje nacionalne baštine diljem Hrvatske.

Hrvatski narod i njegovi politički predstavnici moraju biti stalno u pripremnom stanju za obrambeni rat protiv Srbije. Ne treba izmišljati toplu vodu, nego treba samo otvoriti oči i sve će biti vidljivo s kojim sredstvima Srbija neprestano vodi rat protiv Hrvatske u Hrvatskoj. Tko nije čuo  kakve su izjave dali za Božić u Zagrebu srpski ministri: Vladimir Božović, Aleksandar Vulin, te vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, pred sveukupnim srpskim vodstvom u Hrvatskoj i gostima iz Srbije, te u nazočnosti punog sastava Vlade RH, gdje su se četnički čelnici prijetili oružjem ako bude ugrožena srpska manjina u Hrvatskoj.

Umjesto da su četnici/provokatori bili istjerani iz Hrvtaske s doživotnom zabranom dolaska, ili da su bili strpani u zatvor, njima je upriličena državnička počast (prije i nakon  prijetnje), srdačno  gostoprimstvo i ispraćaj!  Ne uzmiči pred zlom, već mu se još hrabrije odupri/ Tu ne cede  malis, sed contra audentior ito!

Kakve sve provokacije i optužbe naspram Hrvata čini srpsko političko vodstvo, Srpska pravoslavna crkva, srpski sportaši i pjevači/ce, ali samo mali broj hrvatskih političara,  medija i katolički dušobrižnika reagira na srpske uvrede, laži i izazove! U sportskom i kulturnom svijetu u Hrvatskoj ima govora i nagovaranja da se  takve aktivnosti (natjecanja) provode u hrvatsko-srpskom (srpsko-hrvatskom) ozračju, da se srpski huligani mogu što više iživljavati u paljenu hrvatskog stijega (zastave), razbijanja autobusa s hrvatskim znakovljem i ljudski glava. 

Nikako se nelustrirani Hrvati i ostatak četnika, kao i vodeći mediji, ne mogu  pomiriti s činjenicom da nema Jugoslavije, niti će je ikad više biti. Isti je slučaj u Americi, radikalni liberalni demokrati i njihove medije ne mogu progutati svoj poraz, odnosno pobjedu  Donald J. Trumpa na izborima za predsjednika SAD.
Vlada u Hrvatskoj treba biti odlučna, kada je riječ o Srbiji i izazovima iz Srbije, ili provokacijama Pupovčevih i Irinejovih  četnika u Hrvatskoj, ne samo  verbalno reagirati, nego treba zauzeti državnički stav: ograničiti službene susrete, poslovne odnosa i političke kontakte. Tako čine državnici u svijetu u odnosu na neprijateljske postupke i provokacije susjeda.

Odluka hrvatskog ministra Dovara Ive Štiera, kojom je odbio susret sa srbijanskim ministrom Ivicom Dačićem, jer je optužio Hrvatsku zbog podizanja spomenika blaženom Alojzu Stepincu u Osijeku. Učinilo ga je ''žalosnim'', da su Pavelić i Stepinac heroji mira; nazvao je Stepinca ''ratnim zločincem'' i kaže da je njegov spomenik poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv u Hrvatskoj! Za ministra Stiera kaže Dačić: ''Znam da je hrvatski ministar unuk ustaškog pukovnika...''  Aco Vulin je otišao još dalje, uz optužbu predsjednice Kolinde i ministra Davora, zaključio je: ''Sada znamo što misle ustaški sinovi!'' Aco. Vučič pak kaže, ''Srbija želi  bolje odnose s Hrvatskom, ali to teško ide jer spomenici Alojziju Stepincu niču kao gljive.'' Drugim riječima, Srbi se zgražaju na ''ustašku'' Hrvatsku!
Ministar Davor Ivo Stier donio je značajnu odluku kakvu nije nijedan političar učinio u Hrvatskoj: pokazao je zube srpskim šovinistima koji vrijeđaju hrvatske svetinje i svece! God bless you!

Stepinac je za Srbe ''zločinac''!
Hrvatski narod, posebice političari, ne bi se trebali braniti, odnosno ispričavati  srpskim zlotvorima koji spočitavanju da  su ''ustaški sinovi ili unuci'' na vlasti u Hrvatskoj, jer to neće nikoga uvjeriti niti ušutkati, s obzirom da je to retorika koja služi domaćim i vanjskim neprijateljima da ocrnjuju hrvatsku nacionalnu i državotvornu ideju u svijetu.

Hrvati su obožavali kardinala Alojzija Stepinca za vrijeme NDH, jer je bio u Crkvi i na ulici uz svoj narod. Na srbopartizansko-komunističkom sudu, uz cijenu života je rekao: ''Bio bih ništarija kada ne bih osjetio bilo svog naroda.'' Dakle, u njegovom srcu kucalo je bilo hrvatskog naroda za Nezavisnu državu hrvatsku, koja nije bila ni ustaška, ni fašistička, ni nacistička, ni partizanska, nego samo i jedino hrvatska - Hrvatska.

Kardinal Alojziji Stepinac mogao je na sudu, gdje ga je čekala smrtna kazna  (ne zbog toga što je bio vrhovni poglavar katoličke crkve u Hrvata, nego što je branio uspostavu i samostalnost Nezavisne države Hrvatske) reći da u njemu kuca bilo hrvatskog naroda.  Danas blaženi, a sutra sveti Stepinac dobio je blaženstvo i dobit će svetost upravo zbog svoje privrženosti Bogu i hrvatskom narodu.  Koliko ima danas u Hrvatskoj političkih predstavnika i vjerskih dostojanstvenika u čijim grudima kuca bilo hrvatskog naroda?

Papa Franjo je vjerojatno mislio da će s formiranjem zajedničke komisije hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca, uz njihovu suglasnost, proglasiti svecem blaženog Alojzija Stepinca, te stvoriti  temelje za ujedinjene katoličke i pravoslavne crkve. Papa je s ovim postupkom nanio veliku sramotu katoličkoj crkvi u Hrvata, blaženom Stepincu i vjeri općenito, jer nije shvatio da su srpsko pravoslavlje u Srbiji, i susjednim državama, političke ustanove u službi beogradskog režima za koje je blaženi Stepinac ''ratni zločinac''! Irinej je rekao: ''Mi preko naše Komisije pružamo povijesne činjenice koje su nepobitne (?), a njihovo je koliko će to uvažiti.'' Irinej u svojim govorima malo kad  izusti riječ - Hrvatska, nego govori o Srbima u hrvatskim pokrajinama koje redom nabraja

Zaključna misao
Neka Srbi srbuju u Srbiji do ludila. Međutim,  Srbi u Hrvatskoj, koji isto tako u bezumlju žele srbovati, neka se sele u Srbiju, jer u Hrvatskoj neće biti mjesta za četnike, srpske šoviniste, jugokomuniste i kriminalce.  Petoj koloni treba  zabraniti vatru i vodu. (Kod starih Rimljana značilo je to izgon iz države.)

Sa Srbijom se ne može razgovarati ni po pitanju ulaska u Europsku uniju, dok ne ispuni obveze naspram Hrvatske. Već su toliko puta u tisku i Hrvatskom (državnom) saboru nabrojene obveze Srbije, ali ništa se po tom pitanju nije poduzelo?  Naime, odlukom Haaga (23. 08. 1996., ?l. 7) Hrvatska ima pravo na 43,5 milijarde eura odštete od Srbije!  Što Vlada i Sabor čekaju, pitaju se čuvari Domovine?  Ako Srbija može dati tolike milijarde eura za nabavku oružje (koje  joj ne treba za obranu) onda može platiti odštetu Hrvatskoj, i vratiti kosti ubijenih hrvatski branitelja. ''Što se nestalih tiče, više je nestalo Srba nego Hrvata'', kaže Vučić.

Dočim,  Vlada u Hrvatskoj učinila je i čini, velike usluge Srbiji u svijetu i Srbima u Hrvatskoj, kojima su popravljene kuće i sagrađene nove s novcem iz proračuna. Ali istodobno veliki je boj hrvatskih branitelja koji jedva preživljavaju, u teškim su zdravstvenim i uzdržavajućim prilikama, a koliko je tek njih koji su izvršili samoubojstvo? Kakva je ta vlada i država, gdje se ubijaju oni koji su stvorili državu?

Isto tako, kakva je vlast u Hrvatskoj u kojoj ima toliko kriminalaca, koji  su pronevjerili, ukrali ili otuđili velika bogatstva, da su još na slobodi i da im se nije oduzeta imovina?  U drugim državama narod kažnjava vlastodršce i kriminalce, koji im uskraćuju normalan život. Ako bismo zbrojili novac kojeg  država daje antihrvatskim udrugama, neprijateljskim organizacijama, srpskim i projugoslavenskim medijima; novac kojeg su opljačkali političari i upravitelji u državnim ustanovama; novac kojeg su političari potrošili na bespotrebna putovanja i objede u najskupljim restoranima, mogli bismo mirne duše reći, da većina hrvatske mladeži, koji su se iselili u tuđinu, ne bi imali razloga napustiti svoju domovini, jer bi imali poslove i uvjete za stvaranje obitelji. Mnogi bi se čak vratili koji su već otišli, a vjerojatno bilo bi povratnika iz dijaspore.

''Mudro se vladajte prema onima koji su vani! Iskoristite prigodu! Neka vam riječ bude ljubazna, solju začinjena, da znadete odgovoriti svakome kako treba.'' (Kol. 4: 5,6)


Pismo preko bare

TRABUNJANJE O TRUMPU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. VELJAČE 2014.


Piše: Rudi Tomić


TORONTO - Većina medija u Americi ne prestaju omalovažavati, kritizirati, provocirati, prozivati, insinuirati i sprdati se s novoizabranim predsjednikom SAD. Nije samo što ne mogu podnijeti njegovu izbornu pobjedu, nego se teško snalaze u novom načinu vođenja pučke politike s domoljubnog stajališta i načelnog državničkog stava. Naime, predsjednik Trump je u prva tri tjedna uveo u administrativnu proceduru sva svoja predizborna obećanja!

U predizbornoj kampanji Trump je imao protiv sebe dvije neprijateljske stranke: Demokratsku stranku i ljevičarske medije, koji su s obožavanjem nosili demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Na veliko razočaranje otpora, oporbe i neprijatelja u SAD i drugim državama u svijetu, američki je narod izabrao Donalda J. Trumpa za predsjednika Sjedinjenih američkih država.

Ali s tim nije bio kraj neprijateljske kampanje. Clintonkina clique nije sustala s mržnjom i osvetom, dapače još su glasniji i ratoborniji u sputavanju predsjednika Trumpa u vršenju državničkih poslova. Kolegiji demokratskih senatora odugovlače s odlukama o ovjeravanju dosljednosti i sposobnosti predloženih kandidata u sastav Vlade; od 15 kandidata koje je Predsjednik predložio samo su procesuirali jednu trećinu. Većina Amerikanaca mišljenja su da je predsjednik Trump izabrao u svoju Vladu najbolje i najsposobnije ljude kakve nijedna prijašnja administracija  u SAD nije imala.

Napetost u Americi ne prestaje. Demokarska stranka je mobilizirala medije i sotonizirane ljevičarske skupine: liberalne sveučilišne profesore i studente, homoseksualce, lezbijke, ženski slobodarski pokret, ateiste, skoro cijeli Hollywood, drogaše i ostali ološ, koje su čelnici ''Novog svjetskog poredka'', Soroš &Co., radikalizirali i nude dnevnice ($50.00), da što vulgarnije i provokativnije urlaju gradskim ulicama, razbijaju izloge i uznemiruju pučanstvo. To čine iz mržnje i osvete, jer se ne mogu pomiriti s porazom, ali njihovo je geslo:  ''strah''  od - Trumpa!

Anti - Trump politička propaganda ima ratne konotacije i mogla bi dovesti do nepoželjnih posljedica, s obzirom da u Americi punoljetni građani imaju oružje pri ruci. Revoltirani američki prosvjednici motivirali su drogiranu mladež i doktrinirane ljevičare diljem svijeta da se solidariziraju s radikalnim buntovnicima u SAD, koji ne znaju što hoće, ali znaju što neće - neće Trumpa! Ovih dana vidjeli smo masovne prosvjede u Americi, u mnogim europskim državama i na drugim kontinentima - protiv predsjednika Trumpa. Narod kaže: ''Dobru konju stotinu mana, a lošem samo jedna - nevalja!''

Predsjednik Trump je nova politička pojavnost u svijetu, ne samo kao čovjek s unicus frizurom, ili velemilijarder, veliki kapitalista i kruti političar, koji je došao u Washington ''to drain the swamp'', nego državnik koji ima viziju budućnosti Amerike. Primio se ogromnog posla za godišnju plaću ($1.00) jedan dolar!

Govor istine je jednostavan, što je očitost predsjedničkih priopćenja koje su definirani izričaj američkog patriotizma, nacionalne politike, vojne sile i gospodarskog napredka. U svome govoru nakon prisege (01.20.2017.) kao Predsjednik SAD, Trump je između ostalog rekao: ''When you open your heart to patriotism, there is no room for prejudice! Ovo je novo i do danas nečuveno -  Novum et ad hunc diem non auditum.

Bog se vratio u Ameriku!
Bivši predsjednik SAD Barack Hussein Obama ''istjerao'' je Boga iz Amerike! Zbog ''političke korektnosti'' nema molitve u školama, izbačena su raspela iz škola, bolnica i državnih ustanova. Znakovito je da je homoseksualnost ''ponos''; da je pobačaj običaj, stoga u Americi godišnje majke pobačajem ubiju oko 58 milijuna djece. Obama je kršćansku Amerika unakazio, a američki kršćani čini velike ustupke izbjeglicama, posebna obzirnost je naspram onih koji dolaze iz islamski država. Ali, istodobno malo se zauzimaju za kršćane, što je Trump naglasio, koje se progoni u 50 država u svijetu u kojima su muslimani u većini!

Obama je otvorio širom vrata islamskim izbjeglicama u Ameriku, među kojima ima i terorista, koji su već počinili zločine diljem države. Učinio je mnoge ustupke islamskim državama, dao je Iranu milijarde dolara što je pomoglo da usavrši nuklearne rakete, koje su već isprobane. Naoružani Iran s nuklearnim raketama moglo bi potaknuti Ameriku, zbog sigurnosti Izraela, u još jedan novi rat, možda Zadnji svjetski rat. Ne daj Bože!

Nakon dolaska predsjednika Trumpa u Bijelu kuću, kao da se nebo razvedrilo; znakoviti osjećaj novog poimanja kulturnog, vjerskog i političkog ozračja. Dakle, Bog se vratio u Ameriku i ponovo će se oživotvoriti kršćanske vrednote. Kršćani će slobodno čestitati Božić i druge vjerske blagdane, te bez bojazni pred crkvama imati jaslice i druga vjerska obilježja.

Usprotivili se suci predsjedničkoj odluci
Predsjednik Trump zabranio je dolazak izbjeglicama i putnicima iz sedam arapskih država narednih 90 dana, dok se u State departmentu ne donesu nove odredbe o useljavanju. Netom je vodstvo Demokratske stranka putem lojalnih medija, pozvalo narod na uzbunu, prosvjed i nepoštivanje predsjedničke odluke - executive order. Gradonačelnici u više od 300 američkih gradova proglasili su slobodno utočište izbjeglicama i ilegalnim došljacima. Guverner Kalifornije proglasio je državu slobodnom oazom za ilegalce i izbjeglice.

Nekoliko se sudaca također usprotivilo predsjedničkoj odluci o privremenoj zabrani izbjeglica, tako da se trenutačno o autoritetu predsjednika SAD i njegovih odluka raspravljalo po američkim sudovima. Što na veliko krnji ugled predsjednika Trumpa u Americi i Amerike u svijetu.

Laž je da američki narod toliko poštuje Islam i da su majčinski zaljubljeni u izbjeglice. To je licemjerje. Dočim, riječ je o izljevu jala i mržnje naspram Trumpu. Ljevičari bi se i s vragom udružili samo da izbace predsjednika Trumpa iz Bijele kuće. Ima demokratskih senatora koji hoće tužiti predsjednika, drugi žele da mu nanesu što veću štetu i ocrne ugled, kako bi ga potpuno moralno i politički, pa i fizički uništili.

Zaključna misao
Dakle, i pored svih prepreka predsjednik Donald J. Trump je zacrtao nove smjernice Americi u 21. stoljeću, a postavio je i okvire u kojima će se oblikovati druge velesile u svijetu. No, male države, koje su ugrožene od ruskog imperijalizma, kineskog komercijalizma, islamskog terorizma i europskog šovinizma očekuju od predsjednika Trumpa pomoć u očuvanju svog nacionalnog i državnog suvereniteta.

Narod koji njeguje nacionalno zajedništvo, domoljubnu svijest, kulturne vrednote i privrženost Bogu, taj će narod imati saveznika u Americi u očuvanju svoje nacionalne neovisnosti, slobode i demokracije u povijesnim granicama. Trumpova Amerika će poštivati suverenitet i neovisnost država i s njima surađivati na obostranu dobrobit. Poruka je ovo i vladajućoj vrhušci u Hrvatskoj, Hrvatska prvo, a tek onda briga o europskim i balkanskim susjedima.

Donald Trump je utemeljio nacionalni pokret, koji će pobuditi nacionalno osvješćenje u Americi - Amerika First, nacionalni pokreti uzet će maha diljem svijeta, poput epidemije. Predsjednik Trump će po tome ostati poznat u povijesti isto kao što je poznat Maximilian Robespierre koji je bio vođa francuske revolucije.

''Neka se svatko pokorava višim vlastima, jer nema vlasti osim od Boga... Zato se treba pokoravati ne samo zbog straha od kazne nego i radi savjesti.'' (Rim. 13: 1, 2.)