POČETNA
FINIŠ AJVARA
BROŠURA KONTINENTALNOG TURIZMA
ZABINA PRILIKA ZA LIKU
ŠVEDSKA POTPORA
1903 NEZAPOSLENA
MODERNIZACIJA LOVINAČKIH CESTA

Iz OPG-a Majetić u Gospiću

FINIŠ AJVARA

Danas je počelo završno pravljenje ajvara.

Vlastita ajvaruša za ajvar OPG-a Majetić iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
Vlastita ajvaruša za ajvar OPG-a Majetić iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Marica i Darko Majetić već nekoliko godina imaju OPG i redovito izlažu na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici. Kupcima su poznati po svom specijalitetu - ajvar salati.

- Ove smo godina dvadesetak dana čekali da sazri naša crvena paprika kako bi završili pravljenje ajvara. Ljetos su noći bile hladne a to je usporilo zriobu.- govori Darko dok pažljivo čisti sjemenke iz prerezane paprike koju još treba dobro oprati i obariti i toplu samljeti.

Ove godine Majetići su uspjeli uzgojiti vlastitu ajvarušu od svog sjemena, i očekuju da će dogodine imati svpj prisad. Iz njihovog vrta ispod kuće u ajvari idu i drugi sastojci a to su patlidžani i luk. Dio paprike je danas ispečen ne pleji šparketa, a za ajvar koriste i neke druge začine i sol.

ZA posjetitelje svog štanda na Jeseni u Lici već je skoro gotov liker od gorkog i slatkog pelina a temeljac je bila domaća jabukovača. U likeru će još nekoliko dana stajati trave. (MaČ)

Hrvatska turistička zajednica

BROŠURA KONTINENTALNOG TURIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2020. u 18 sati

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica izradila je novu on line brošuru u potpunosti posvećenu promociji kontinentalnog turizma pod nazivom "Puna inspiracije - skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti" više na poveznici htz.hr/hr-HR/promo-materijali/brosure .

Brošura je prevedena na engleski i njemački jezik, a riječ je o svojevrsnoj šetnji prelijepom unutrašnjosti Hrvatske kroz turističke priče i atraktivne fotografije, a sve kako bi se turistima na što bolji i jednostavniji način približile ne samo prirodne ljepote unutrašnjosti Lijepe naše, već i njene posebnosti i znamenitosti.

Brošura obuhvaća turističku ponudu unutrašnjosti Hrvatske, počevši od Kopačkog rita pa sve do Vukovara i Iloka, a istok Hrvatske posebno je obrađen i kroz jedinstvenu i bogatu gastro ponudu. U brošuri su zatim predstavljeni parkovi prirode Papuk i Lonjsko polje, Požega, Moslavačka gora, ali i Međimurje kroz ponudu brojnih cikloturističkih staza. Svoje mjesto u brošuri pronašao je i barokni Varaždin, predstavljen kroz poznati Špancirfest te dvorci Zagorja poput Trakošćana i Velikog Tabora. Istaknute su i sve blagodati te raznolika ponuda zdravstvenog turizma u unutrašnjosti Hrvatske, a potom su predstavljeni Medvednica i grad Zagreb, ponajviše kroz zanimljive muzeje poput Muzeja prekinutih veza. Karlovac je predstavljen kroz svoje četiri rijeke i akvarij Aquatiku, a opisane su i prirodne ljepote bajkovitog Gorskog kotara te ljepote Učke i unutrašnjosti Istre, koja je također pogodna za cikloturiste. Posebno je obrađen i prostor oko rijeke Une, Lika, Velebit, zatim područje rijeke Zrmanje i Krupe, Sinj i Sinjska krajina, Imotski i Imotska krajina te dolina rijeke Neretve.

- Nakon ljetnog dijela turističke godine u kojem smo, s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom, ostvarili vrlo dobre rezultate, aktivnosti usmjeravamo na promociju posezone gdje nam je u prvom planu promidžba kontinentalnog turizma, eno-gastronomije, ali i nautike kao jednog od najtraženijih hrvatskih turističkih proizvoda.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako su tijekom posezone u fokusu kraća vikend putovanja s naglaskom na domaće tržište.

Dodajmo kako je i glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, koji se tradicionalno obilježava 27. rujna, upravo turizam u ruralnim područjima. (LN)

Putovi turizma u Lici

ZABINA PRILIKA ZA LIKU

Velika prilika za turističku promociju Like: Zaba projektom #prviput pomaže malim poduzetnicima u turizmu.

Lovinačka veduta/Snimio Marko Čuiljat
Lovinačka veduta/Snimio Marko Čuiljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2020. u 17.30 sati

ZAGREB - Zagrebačka banka pokrenula je projekt #prviput kojim želi dati podršku mikro i malim poduzetnicima u turizmu i stvoriti najveću online platformu za promociju neotkrivenih ljepota i unikatnih doživljaja Hrvatske. Projekt je velika prilika da se promoviraju neotkrivene ljepote i čari Like.

Projekt #prviput malim poduzetnicima s originalnim turističkim proizvodom osigurava snažnu stručnu i financijsku pomoć za promociju, a s druge strane, svima koji žele otkrivati ljepote domaćih destinacija, pruža jedinstveno mjesto sa svim informacijama o neotkrivenoj turističkoj ponudi Hrvatske. Partner projekta je Hrvatska turistička zajednica.

Prijaviti se mogu svi koji imaju ideju koja obogaćuje turističku ponudu Hrvatske Svi koji misle da njihova ideja, lokacija, projekt ili proizvod obogaćuje turističku ponudu Hrvatske, prijavom na natječaj u sklopu projekta #prviput imaju priliku osvojiti besplatnu i sveobuhvatnu marketinšku kampanju koja će im osigurati vidljivost kod široke javnosti i predstaviti njihove poduzetničke priče. Na natječaj se mogu prijaviti vlasnici smještaja, hotela, eko sela, OPG-ovi, turistički vodiči, instruktori ronjenja i brojni drugi poslovni subjekti s originalnom turističkom ponudom. Tako će se u prvom valu velike nacionalne kampanje promovirati mjesta za jesenski i zimski turizam, a kampanja se nastavlja i na iduću godinu, kako bi se dao dodatni poticaj turizmu uoči nove sezone.

Projekt će pratiti i online stranica prviput.24sata.hr kao svojevrsna platforma na kojoj se građani na jednom mjestu mogu informirati o jedinstvenim destinacijama i doživljajima u cijeloj Hrvatskoj, tijekom cijele godine. Ovom platformom Zagrebačka banka podupire razvoj domaćeg turizma kroz cijelu godinu.

Rok za prijavu na natječaj je 30. rujna, a prijave se primaju na mrežnoj stranici prviput.24sata.hr

Stručni žiri odabrat će 15 najboljih prijava, od kojih će dvoje osvojiti veliku marketinšku kampanju koja uključuje i TV spot, dok će ostali biti promovirani na digitalnim kanalima. Članovi stručnog žirija su Iva Barbarić (Zagrebačka banka), Kristina Mamić (HTZ), Ivana Crnić (Ministarstvo turizma i sporta), Iva Kaligarić (Senor), Goran Jović (fotograf), Sanja Čižmar (505 Savjetovanje), Iva Mihalić Krčmar (Putoholičari), Hrvoje Bujas (Glas poduzetnika) i David Skoko (chef). (LN)

Razvoj poduzetništva u Lici

ŠVEDSKA POTPORA

Predsjednica udruge GIF Mary Ann Rukavina-Cipetić otvara skup u Smiljanu/SNimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Predsjednica udruge GIF Mary Ann Rukavina-Cipetić otvara skup u Smiljanu/SNimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2020. u 12.15 sati

SMILJAN - Nakon godinu dana rada u Memorijalnom centru Nikole Tesle predstavljene su aktivnosti RAISE Youth projekta i projektnog tima o čemu je govorila Mary Ann Rukavina-Cipetić, predsjednica udruge GTF-Inicijativa za održivi rast i koordinatorica projekta RAISE Youth.

Uspješno je završena prva faza RAISE Youth projekta koji je sufinanciran s preko tri milijuna eura kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP). Od ukupno 27 izabranih projekata, RAISE Youth je jedini projekt s nositeljem iz Hrvatske. Uz nositelja udrugu GTF-Inicijativa za održivi rast Grad Gospić je također član projektnog konzorcija. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta za mlade u ruralnim područjima korištenjem socijalnih inovacija. Projekt razvija inovativni model (samo)zapošljavanja za pripadnike NEET skupine (mladi koji nisu zaposleni niti su u sustavu obrazovanja) koji se temelji na održivoj poljoprivredi i turizmu u sinergiji s razvojem digitalnih tehnologija.

Sudionike skupa pozdravio je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića naglasivši da je projekt bitan jer dolazi izvana, iz Amerike otkuda se iz iseljeništva vratila predsjednica. Istakao je nadu da će iz ove radionice i projekta izaći zadovoljni poduzetnici koji će stvarati novi dohodak jer Hrvatskoj treba milijun ljudi u proizvodnji. (MaČ)

Pogledajte i video prilog na poveznici:
www.youtube.com/watch?v=XNSvl_Tpsa4&feature=youtu.be

Tržište rada

1903 NEZAPOSLENAlicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na listi nezaposlenih bile su 1903 osobe. Lista je mjesec dana kraća za 15 osoba ali je u odnosu na lanjski kolovoz duža za čak 502 osobe ili gotovo 36 posto.

Tijekom kolovoza poslodavci su prijavili 144 slobodna radna mjesta što je bilo godišnje smanjenje od preko 33 posto. Najviše su se tražili učitelje za djecu s razvojnim teškoćama 40, zatim slijede radnici u održavanju 17, te po deset odgajatelja i konobara. Novčanu naknadu 406 nezaposlenih kojima je isplaćeno preko milijun kuna ili prosječno 2.500 kuna. Broj korisnika je povećan za 28 osoba, a u odnosu na lanjski bio je povećan za 123 osobe ili 43 posto. (LN)

MODERNIZACIJA LOVINAČKIH CESTA

Modernizacija se provodi hladnim asfaltom.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2020. u 12.45 sati

LOVINAC - Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Hrvatske prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice potiče razvoj područja koja su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju RH stekla status potpomognutog područja.

Cilj je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji tih područja u skladu s razvojnim posebnostima i u svrhu uravnoteženog regionalnog razvoja svih krajeva u državi.
Suhladno tome, Općina Lovinac je dostavila je Ministarstvu zahtjev za sufinanciranje projekata u ovoj godini i osigurano je 300 tisuća kuna za modernizacije dijela nerazvrstanih općinskih cesta što je čini 80 posto potrebnih sredstava,a Općina će uložiti ostatak.

Nakon provedenog natječaja sklopljen je ugovor s tvrtkom Colas d.o.o. iz Varaždina kao najpovoljnijim ponuđačem i ugovorena je modernizacija dijela nerazvrstanih općinskih cesta metodom hladnog asfaltiranja osam kraćih nerazvrstanih cesta koje se nalaze na području naselja Štikada, Ričice, Sveti Rok i Lovinac u ukupnoj dužini od 1690 metara i poslovi se privode kraju.