POČETNAARHIVA
IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE
TEMELJAC PRVE ENERGANE
TRAŽI RADNIKA
ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

Investiranje u gospićkoj poslovnoj zoni

IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE

Energana će od sječke proizvoditi električnu i toplinsku energiju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2016. u 22:30 sati

GOSPIĆ - Jučer je na prigodnoj svečanosti položen kamen temeljac prve energane u Poslovnoj zoni Smiljansko polje.

Elektrana će imati 4,96 MW električne snage i 8 MW toplinske, a radit će na sječku tehnologijom direktnog spaljivanja u kotlu i parnoj turbini.

- Početak radova je 3. srpnja i završetak radova i uporabna dozvola do dozvola 2018. godine.
Investitor je hrvatska tvrtka Energana Gospić 1 d.o.o. kojoj je većinski vlasnik češka tvrtka GEEN FI dd. - kaže za Ličke novine dipl. ing. Vaclav Mleziva, predstavnik investitora.

Isporučitel opreme i tehnologije je češka tvrtka EKOL Brno, a građevinski dio izvesti će hrvatske tvrtke. U špici će na izgradnji raditi od 150 do 200 radnika.

Ovaj projekt, čija vrijednost iznosi oko 20 milijuna eura, u ovom trenutku predstavlja najveću greenfield investiciju na području Ličko-senjske županije. Priprema terena u vidu geodetskih radova već je završena, a gradilište su jučer obišli direktor Energane Gospić 1 Pavel Petlak i prokurist Vaclav Mleziva.

Razgovarajući s novinarima direktor Petlak ističe ekološku komponentu cijeloga projekta.

-Za proizvodnju električne struje i toplinske energije koristit ćemo isključivo šumsku sječku, bez emitiranja štetnih plinova u atmosferu. Struju ćemo prodavati HEP-u, a toplinsku energiju okolnim gospodarskim subjektima u Poslovnoj zoni. U pregovorima smo i sa MUP-om kako bi se na naš sustav priključila i obližnja Interventna policija.- ističe direktor Petlak.

Prokurist tvrtke Vaclav Mleziva u razgovoru s novinarima je zahvalio na odličnoj suradnji s Gradom Gospićem, pri čemu ih je ugodno iznenadila susretljivost i ekspeditivnost svih službi s kojima su imali brojne kontakte. Gospićka Energana proizvodit će 5 MW instalirane snage i zapošljavati od 20 do 30 radnika. Investitor i pokretač cijele priče je češka tvrtka GEEN, zajedno sa svojim slovačkim partnerima, a koja je u energetskom sektoru prisutna od 2009. godine te se do sada dokazala izgradnjom brojnih, sličnih postrojenja, s preko 30 MW instalirane snage, dok se zadnjih godina angažirala i kroz izgradnju hidrocentrala.

Novi temeljac u Poslovnoj zoni Smiljansko polje

TEMELJAC PRVE ENERGANE

Iz sječke će se proizvoditi električna i toplinska energija.

Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2017. u 23:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su njegova ekscelencija Vladimir Zavazal, veleposlanik Republičke češke u Zagrebu, Darko Milinović, ličko-senjski župan i Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića položili kamen temeljac za gradnju kongregacijskog energetskog postrojenja na drvnu bio masu Eg 1 snage pet megawata koja će se graditi u gospićkoj Poslovnoj zoni u Smiljanskom polju.

Investitor je češka tvrtka Energana Gospić 1 čije je sjedište u Korenici. Projektant energane je zagrebačka tvrtka EKOL koja će biti i izvođač radova, a očekuje se sudjelovanje i gospićkih građevinaraca raznih struka. Građevinska dozvola je izdana početkom ove godine, a do kraja iduće godine tu bi trebala izrasti električne energije pet megawata i toplinske osam megawata. Električna energija će se isporučivati HEP-u a toplinska će se moći koristiti u drugim pogonima u Poslovnoj zoni ali i za proizvodnju povrća u staklenicima tijekom cijele godine.
PRVI LIČKI VLOG O PRVOJ ENERGANI


OPG DEJANOVIĆ

TRAŽI RADNIKA

Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2017. u 18.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigla obivijest onosno oglas iz OPG-a Bariše Dejanovića kome nedostaje jedan radnik na farmi krava buša.

Dejanović traži radnika uz pristojnu plaću te osiguran besplatan smještaj i prehranu.
Farma OPG Bariša Dejanovic nalazi se u selu Visću kod Udbine.

Informacije na mob. 098/245-276. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

Sredstva su osigurana iz Programa ruralnog razvoja RH.

Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2017. u 14:20 sati

ZAGREB - Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo priopćenje da je izdala je 36 odluka kojima se korisnicima Mjere 8 Programa ruralnog razvoja "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma", dodjeljuju potpore u vrijednosti od gotovo 17 milijuna kuna.

Za prošlogodišnji natječaj koji se odnosio na podmjeru 8.5 "Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava", operaciju 8.5.1. "Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura" izdane su 34 odluke o prihvatljivosti u vrijednosti od 16,5 milijuna kuna. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika te trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske. Potpora iznosi do 100% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 do 700.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti.

Preostale dvije odluke o prihvatljivosti odnose se na podmjeru 8.6. "Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda", operaciju 8.6.3. "Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda" s iznosom od 286.459,00 kn. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te jedinice lokalne uprave i samouprave i njihova udruženja, a potpora iznosi do 50% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 - 30.000 EUR-a, u kunskoj protuvrijednosti.

- Naša zemlja ima jedne od najljepših i najočuvanijih šuma u Europi. Na nama je odgovornost da racionalnim upravljanjem tim resursom osiguramo da dobru praksa brige o šumama nastave i naraštaji koji dolaze. Šumarstvo nema jedinstvenu zajedničku politiku u Europskoj uniji, no za zaštitu šuma kao dio eko sustava i oplemenjivača okoliša uspjeli smo izboriti sredstva u Programu ruralnog razvoja.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)