POČETNAARHIVA
UTJECAJ NA EUROPSKU POLITIKU
ZABIJELILA LIKA
NAŠ SAN ZA NJIHOV OSMJEH
DRUGA STRANA RUBIKONA
MLADIĆU ZASLUŽENA DOŽIVOTNA ROBIJA
ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA
ZDRAVSTVENA REFORMA
PODLAPAC I RODOSLOVLJA
BURA REGULIRA PROMET
NOVI PREDSJEDNIK KRUNOSLAV TOMLJANOVIĆ IZ SENJA

HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

UTJECAJ NA EUROPSKU POLITIKU

Detalj sa šibenskom sastanka/Foto HZŽ
Detalj sa šibenskom sastanka/Foto HZŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2017. u 15:50 sati

ŠIBENIK - Jučer je održan sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministara s članovima Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Goranom Paukom.

Premijer Plenković uveo je praksu periodičnih sastanaka u ovome formatu u prosincu 2016. s ciljem suradnje svih razina vlasti u Hrvatskoj kako bi se što uspješnije realizirali projekti smanjivanja nejednakosti i poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja. Domaćin trećeg sastanka bila je Šibensko-kninska županija odnosno njezin župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Na sastanku su, uz župane, bili i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk i predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.

- Zalaganje za spuštanje nadležnosti s državne na županijsku razinu nastavljamo i dalje svjesni potrebe za promjenom upravljanja razvojem na jedan suvremen i europski način, a da pritom kao jedince ostanemo najbliže svojim građanima i potrebama lokalne zajednice.-istakao je Pauk.

- Republika Hrvatska po prvi puta od ulaska u Europsku uniju ima priliku utjecati na kreiranje Kohezijske politike i novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine, a samim time i snažnije promicati interese svojih građana. S obzirom na to da jedinice lokalne i regionalne samouprave najbolje poznaju potrebe "na terenu", Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija donio je u studenom odluku o pokretanju inicijative za snažnijim uključivanjem županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.- istakao je premijer Plenković.

Predsjednik Pauk premijeru i ministrima predstavio je ciljeve inicijative: "Želimo preuzeti odgovornost za pravovremeno, kvalitetno i stručno sudjelovanje u procesu pripreme i provedbe procesa izrade operativnih programa, želimo osigurati primjerenu zastupljenost interesa i potreba županija u definiranju prioriteta ulaganja za razdoblje nakon 2020 i želimo postati jedinstveni servis za djelotvorno sudjelovanje i podršku nacionalnim tijelima u procesu programiranja i planiranja aktivnosti u okviru kohezijske politike EU nakon 2020".
Prvi korak je intenziviranje odnosa s poljskim regijama koje su ulazak u EU dočekale spremne, uključujući svoje regije u programiranje operativnih programa zbog čega su u deset godina Poljaci povukli preko 82 milijarde eura. Premijer Plenković istaknuo je kako je Vlada RH u suradnji sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave projektom Slavonija, Baranja i Sijem već pokrenula procese smanjivanja nejednakosti u Hrvatskoj, a napori uloženi u učinkovitije korištenje prednosti članstva i korištenje bespovratnih sredstava EU dovest će do formiranja gospodarski snažnih i konkurentnih europskih regija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavila je aktivnosti Ministarstva usmjerene jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača i poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić županima je predstavio mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnju ribarskih luka, ali i reformske zakone u poljoprivredi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i Zakon o poljoprivredi. (LpS)

U susret blagdanima

ZABIJELILA LIKA

Jutros je osvanuo novi snijeg u Lici.

Čišćenje snijega u Gospiću
Čišćenje snijega u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2017. u 9:15 sati

GOSPIĆ - Jutros je ponovno zabijelilo u ličkoj metropoli. Naime, osvanulo je 23 centimetra novog snijega što je izmjerio Državni hidrometeorološki zavod. U Otočcu je palo svega sedam centimetara, a na Zavižanu nije padalo ali starog snijega ima 78 centimetara.

Napravili smo nekoliko fotografija s prozora naše redakcije, pa i vi pogledajte kako Grad izgleda pod snježnim pokrivačem.

U Policijskoj upravi saznajemo da je za prometovanje kroz Liku zabranjeno prikoličarima i tegljačima, a na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene mogu prometovati samo osobna vozila. Na autocesti, Ličanki, zbila je jedna prometna nezgoda koja je prošla sa materijalnim štetama. ZA sva ostala vozila obvezatna je zimska oprema. (MaČ)

Humanitarna udruga Pula

NAŠ SAN ZA NJIHOV OSMJEH

 
 
Istrani pomažu potrebitim Ličanima.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2017. u 12:00 sati

PULA - Prezentaciju aktivnosti ''BOŽIĆ U LICI'' u organizaciji Humanitarne udruge ''NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH'' - Podružnica Ličko-senjska koja će se održati u subotu, 9. prosinca s početkom u 12,00 sati u prostorijama Udruge ''GAČANKA'' na adresi Ulica Bana Josipa Jelačića 16, Otočac

PROGRAM:
12:00 sati- predstavljanje Humanitarne udruge Naš San Njihov Osmijeh te njihove podružnice u Ličko-senjskoj županiji
13:00 sati - zakuska i druženje s predstavnicima medija i građanima

Humanitarna udruga NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH nastala je 2010. godine s ciljem promicanja humanosti, dobrote i ljubavi prema čovjeku te potrebe volontiranja i humanitarnog djelovanja.
U nepunih osam godina djelovanja prikupljeno je i donirano preko 60 tona namirnica koje su podijeljene na preko tisuću obitelji u Republici Hrvatskoj, a sama Udruga nositelj je mnogih nagrada i priznanja poput Nagrade za humanitarni rad iz 2012. godine Republike Hrvatske, Ponos Hrvatske iz 2015. godine, te nagradu za Dobrotvorku godine iz 2016. godine koju je osvojila naša volonterka s down sindromom.

Početkom studenog, volonteri humanitarne udruge NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH, posjetili su u sklopu humanitarne akcije ''SLUŠAJ SVOJE SRCE'' Ličko-senjsku županiju gdje je od 3. do 5. studenoga u osam mjesta posjećeno 49 obitelji i donirano je preko 800 kilograma namirnica.

- Kako su s nama na terenu prisustvovale volonterke s područja Otočca i okolice, pokrenula se ideja o osnutku Podružnice Ličko-senjske za potrebite obitelji na tom području. Sukladno tome, aktivnost ''BOŽIĆ U LICI'' bila bi prva aktivnost volontera za područje Like koje bi imale za zadatak podjelu namirnica i higijenskih sredstava za potrebite obitelji te posjetu domu za starije i nemoćne.-kaže Igor Loparić, predsjednik Udruge. (LpS)

PROMOCIJA KNJIGE MIROSLAVA TUĐMANA

DRUGA STRANA RUBIKONA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. prosinca 2017. u 20:00

GOSPIĆ - U KIC- u, kako stoji na pozivnici Alena Zorića, pročelnika Zmajskog stola, 8. prosinca s početkom u 19 sati biti će predstavljanju knjige "Druga strana rubikona -politička strategija Alije Izetbegovića " autora Miroslava Tuđmana.

Neposredno prije predstavljanja knjige biti će paljenje svijeća kod biste prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na Trgu kardinala Alojza Stepinca i spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. (LpS)

Priopćene iz ureda Vlade RH

MLADIĆU ZASLUŽENA DOŽIVOTNA ROBIJA

šTETA ŠTO MU NIJE SUĐENO I ZA ZLOČINE U HRVATSKOJ.

Mladiću se nije sudilo za zločine u Škabrnji
Mladiću se nije sudilo za zločine u Škabrnji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. studenoga 2017. u 20:45 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske prvostupanjsku presudu, kojom je Raspravno vijeće MKSJ-a Ratku Mladiću izreklo najstrožu moguću kaznu doživotnog zatvora, smatra primjerenom.- u priopćenju koje je stiglo danas u redakciju Ličkih novina.

Podsjećamo kako je Ratko Mladić optužen i sada nepravomoćno osuđen za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka pothvata (tzv. sveobuhvatni; opsada Sarajeva; Srebrenica; uzimanje osoblja UN-a za taoce.) tijekom kojih su počinjena najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su zločin genocida, zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjeni u Srebrenici, Sarajevu, logorima Manjača, Omarska i nizu drugih.

Današnjom presudom još jednom je potvrđeno kako je u Srebrenici, u kojoj je ubijeno više od 7000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, počinjen zločin genocida. Mladić je osuđen i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na području Bosne i Hercegovine s ciljem da se bosanski Hrvati i bosanski Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao sudionici UZP navedeni svi najviši dužnosnici Republike Srpske (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić).

Izražavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog vijeća u dijelu u kojem nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, obzirom da su u optužnici bili navedeni. (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Željko Ražnjatović i Vojislav Šešelj).

Istodobno, Vlada RH izražava žaljenje što Ratko Mladić nije optužen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. Napominjemo da je u ovom predmetu Republika Hrvatska putem svojih nadležnih tijela pružala pomoć Tužiteljstvu MKSJ-a ispunjavanjem njihovih zahtjeva.


Europski dan svjesnosti o antibioticima

ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA

Razgovor s doktorifom Franolić u Gospiću
Razgovor s doktorifom Franolić u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2017. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Do 24. studenoga na području Ličko-senjske županije Županijski zavod za javno zdravstvo obilježavat će Svjetski dan svjesnosti o antibioticima. On se obilježava već nekoliko godina, ali ovaj put dr. Irena Franolić, specijalista epidemiologije Zavoda obilazi teren.

Tako je danas bila u Ljekarni Pablo i najprije magistre upoznala s najnovijim spoznajama o antibioticima. U Korenici je bila 14. studenoga, 20. studenoga će biti u senjskoj ljekarni, a u Otočcu 21. studenoga u obadvije njihove ljekarne.

Europski dan svjesnosti o antibioticima obilježava se 18. studenog. Cilj je ukazati javnosti da je gubitak djelotvornosti antibiotika jedan od vodećih problema suvremene medicine. U svim zemljama Europske unije vladine i stručne organizacije obilježavaju Dan svjesnosti o antibioticima održavanjem prikladnih znanstvenih skupova te promoviranjem javne kampanje za racionalnijom uporabom antibiotika.

Oko 90 posto antibiotika se troši izvan bolnica, s tim da se oko 75 posto antibiotika troši za infekcije dišnih putova koje su najčešće uzrokovane virusima i davanje antibiotika pri takvim indikacijama ne pomaže izlječenju, ali potiče razvoj mutanata otpornih na antibiotike među bakterijama koje prirodno nastanjuju ljudsko tijelo i okoliš - te se bakterije svakodnevno izmjenjuju među ljudima, a u mogu uzrokovati infekciju.- ističe dr. Franolić.

Hrvatska kao i zemlje jugoistočne Europe što zbog specifičnosti zdravstvenog sustava što zbog nekih tradicijskih osobitosti spadaju u zemlje visoke potrošnje antibiotika i zemlje s visokim postotkom rezistentnih sojeva bakterija. Opća bolnica Gospić je među bolnicama s najvišom potrošnjom antibiotika u Hrvatskoj., a tako je na cijelom županijskom području.

- Laboratorij ZZJZ ličko-senjske županije sudjeluje u praćenju otpornosti bakterija na lijekove (antibiotike). - naglašava dr. Franolić. (MaČ)

Hrvatska zajednica županija

ZDRAVSTVENA REFORMA

Goran Pauk: Jednaka i jednako dostupna zdravstvena zaštita cilj je cjelovite zdravstvene reforme

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2017. u 20 sati

ZAGREB - Problematika financiranja bolničkog sustava i javnih cesta bile su glavne teme kolegija župana održanog u utorak 14. studenog u Hrvatskoj zajednici županija. - kaže se u današnjem priopćenju koje je došlo u našu redakciju.ž

Prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti donosi promjene zdravstvenog sustava i odredbe koje neće dovesti do cjelovite reforme zdravstva, zbog čega se Hrvatska zajednica županija očitovala po pitanju uvođenja "modela ordinacija" umjesto koncesija, troškova specijalizacija, primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva te općih i specijalnih bolnica. Postupak sanacije općih bolnica dovršen 2016. godine nije polučio očekivane rezultate i povećao je dug bolnica za koji odgovaraju županije unatoč tome što ne sudjeluju u raspodjeli sredstava.

"Upravo zbog poznavanja situacije među građanima na terenu, županijama su potrebe i prava građana jako bliska i razumljiva. U situaciji u kojoj županije odgovaraju za gubitke bolnica, dok s druge strane nemaju mogućnost utjecati na bolničke troškove, potrebno je zalagati se za promjene koje će dovesti do jednake dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga za sve građane, pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

O važnosti isticanja problema s kojima se susreću opće bolnice govorio je i Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Koprivnica, koji je naglasio mogućnost traženja prilika u drugim izvorima financiranja, a prije svega onima iz Europske unije. Župani su razgovarali i o do sada izgrađenoj cestovnoj infrastrukturi koja će pravi smisao dobiti tek kada se krene s obnovom mreže županijskih i lokalnih cesta, osobito nakon izgradnje autoceste i obnove državnih cesta.

"Održavanju i obnovi županijskih i lokalnih cesta pristupamo na jednak način s obzirom na to da mreža od 18.630 kilometara županijskih i lokalnih cesta čini gotovo 70% mreže svih razvrstanih cesta u Republici Hrvatskoj. Smatramo kako bi se održiv sustav financiranja mreže cesta osigurao decentralizacijom sredstava prikupljenih osiguravanjem prihoda od 10 lipa od litre prodanog goriva, a taj bi se iznos raspoređivao onim Županijskim upravama za ceste čiji su prihodi ispod prosjeka", rekao je predsjednik Pauk. O problemima unapređenja modela financiranja javnih cesta pod upravljanjem Županijskih uprava za ceste izvijestio je Dragutin Guzalić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Križevci. Zaključeno je da je Pravilnik o godišnjoj naknadi za ceste potrebno prilagoditi propisima Europske unije, odnosno masi i snazi vozila, umjesto zapremnine u cm3.

Europska kohezijska politika trebala bi postati prioritetna tema hrvatske politike s obzirom na to da po prvi puta od ulaska u Europsku uniju imamo priliku utjecati na njezino kreiranje, osobito uzimajući u obzir novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine. Predsjednik Pauk predložio je pokretanje inicijative koja bi županijama omogućila sudjelovanje u pripremi i provedbi procesa izrade operativnih programa 2020.-2027. godine s ciljem zaštite interesa i potreba županija u definiranju prioriteta ulaganja za razdoblje nakon 2020. godine.


Nova knjiga o Lici

PODLAPAC I RODOSLOVLJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. STUDENOG 2017. u 21:40 sati

GOSPIĆ- Nakon udbinske i požeške promocije knjige Đure Mesića Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapače koju su komunisti promijenili, ime u srijedu 15- studenoga promocija knjige će biti u 18 sati u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod gradu i županiji u kojima živi puno Podlapačkih nasljednika. (LPS)

Zimske (ne)prilike

BURA REGULIRA PROMET

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2017. u 13:2O sati

GOSPIĆ - Danas je malo zabijelila Lika. Nekih većih problema u prometu nema, kako su nam rekli u dežurnoj službi Policijske uprave, izuzev na koreničkom i podgorskom dijelu gdje bura stvara probleme. Jadranska magistrala od Karlobaga u pravcu juga je zatvorena za sav promet, a zatvorena je i autoceste od Svetog Roka prema jugu. (MaČ)

Izbori u ŽO HNS-a

NOVI PREDSJEDNIK KRUNOSLAV TOMLJANOVIĆ IZ SENJA

Krunoslav Tomljanović, predsjednik ŽO HNS-a
Krunoslav Tomljanović, predsjednik ŽO HNS-a
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. LISTOPADA 2017. U 8:30 SATI

GOSPIĆ - Sukladno Statutu Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata u gospićkom hotelu Ana održana je redovita Izborna skupština Županijske organizacije HNS-a Ličko - senjske županije na kojoj su stranački delegati birali vodstvo za novi četverogodišnji mandat.

Za novog predsjednika Županijske organizacije HNS-a Ličko-senjske županije izabran je dosadašnji predsjednik HNS-a podružnice Senj Krunoslav Tomljanović, dok su za zamjenike izabrani Milan Kolak iz Perušića i Milan Vučetić iz Brinja. Skupština je za tajnicu jednoglasno potvrdila Martinu Gorušić Katalinić, za glasnogovornicu Maju Tomljanović, a za blagajnicu Katiju Loreto Prpić.

Održane su i izborne skupštine županijskih interesnih odbora, Ženske inicijative HNS-a i Mladih HNS-a, na kojima su izabrane Dubravka Pavelić Krmpotić, odnosno Sandra Halepović.

- HNS je u Ličko - senjskoj županiji jedina stranka političkog centra koja se zalaže za stvaranje jednakih mogućnosti za sve. Mi zasigurno prednjačimo u razumijevanju poduzetnika i u pogledu u budućnost bez ideoloških podjela s kvalitetnim odgojem i obrazovanjem i razvojem novih tehnologija.- istaknuo je u svom govoru novoizabrani predsjednik Krunoslav Tomljanović.

- HNS Ličko - senjske županije će i u budućnosti razgovarati sa svim političkim grupacijama, a sve na dobrobit naše zajednice i kako mladi više ne bi odlazili iz Like, nego kako bi se vraćali.- zaključno je poručio Tomljanović. (LpS)