POČETNAARHIVA
19 ZARAZA U GOSPIĆU
ZARAZE SVE VIŠE
Pod nadzorom 598 osoba
14 novih zaraza
ŽUPAN U IZOLACIJI
POD NADZOROM 573 OSOBE
MASKE VRATITI U LOKALE
POČELO CIJEPLJENJE
OSAM NOVIH ZARAZA
POLA STOLJEĆA STARAČKOG DOMA U LICI
PONOVO ČETIRI ZARAZE
ČETIRI NOVE ZARAZE
U GOSPIĆU 150 ZARAZA
KORONA USPORILA
NARUČENO 5000 DOZA CJEPIVA GRIPE

19 ZARAZA U GOSPIĆU


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. LISTOPADA 2020. U 14.50 SATI

GOSPIĆ - Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 34 su novooboljele osobe od COVID-19 od kojih je čak 19 iz Gospića, jedna iz Otočca, pet iz Senja, dvije iz Novalje i jedna iz Perušića. Ukupni broj zaraženih se popeo na 521 osobu, od kojih je 195 aktivnih slučajeva, a pod nadzorom je čak 530 osoba. Testirano je 97 osoba. (Ln)

Pandemija korone

ZARAZE SVE VIŠE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. LISTOPADA 2020. U 15.10 SATI

GOSPIĆ - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata evidentirano je 29 novooboljelih osoba od COVID-19 i jedna osoba preminula. U Staračkom domu je najviše novooboljelih - 23. zaražena su četiri Senjanina te po jedan +Novaljac i Brinjak. Provedeno je testiranje 182 osobe te se može očekivati daljnje povećanje zaraze u ovome dijelu Hrvatske gdje je pod nadzorom 530 osoba a među njima je i ličko-senjski župan s obitelji. (Ln)

Pod nadzorom 598 osoba

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2020. u 10.50sati

GOSPIĆ - Na području Ličko-senjske županije virusom kovida zaraženo je još sedam osoba u Gospiću , a jedna je osoba umrla. Sveukupno je do sada oboljelo 458 osoba, aktivna je 161, izliječeno je 278 osoba, 19 osoba je preminulo. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je 597 osoba. (Ln)

Korone sve više i više

14 novih zaraza

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2020. u 13.45 sat

GOSPIĆ - Županijski stožer javlja od 14 novih zaraza, od kojih je šestero iz Gospića, četiri iz Novalje, dvije u Perušići i po jedna u u Otočcu i Udbini. Preminula je jedna stara osoba (90) iz staračkog doma.

Gospić:

ŽUPAN U IZOLACIJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. LISTOPADA 2020. U 22.20 SATI

GOSPIĆ - Večeras je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović poslao priopćenje da je od jutros u samoizolaciji budući mu je neki član uže obitelji COVID-19 pozitivan. Kaže da će se sutra testirati, ali nije otkazao danas sazvani prijem davatelja krvi koji misli održati u ponedjeljak. (Ln)

POD NADZOROM 573 OSOBE

DVIJE SU OSOBE UMRLE.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2020. u 17.10 sati

GOSPIĆ - Danas Županijski stožer javlja o 13 novih oboljelih osoba od kojih je sedam iz Gospića, četiri iz Senja i dvije u Otočcu. U gospićkoj bolnici preminule su dvije osobe starije osobe (77 i 82), jedna je iz Doma u Gospiću , a druga je iz Perušića. Testirane su 103 osobe, a pod nadzorom su 573. (Ln)

MASKE VRATITI U LOKALE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije kao nikada do sada i poslijepodne je poslao priopćenje da ne poštuje Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski u ugostiteljskim objektima, te moli građane da se pridržavaju donesenih odluka.

Pogotovo apeliraju na vlasnike ugostiteljskih objekata da upozoravaju goste na obvezu nošenja maski prilikom ulaska i izlaska što je i obveza vlasnika lokala kako bi dodatno smanjili širenje COVID-19 infekcije te kako ne bi došli u situaciju uvođenja dodatnih strožih mjera uključujući zatvaranja objekata.

POČELO CIJEPLJENJE

Ličani i dalje umiru od korone

Autoportret u Domu zdravlja
Autoportret u Domu zdravlja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2020. u 13.30 sati

GOSPIĆ
- Prema priopćenju Županijskog stožera CZ čiji je šef dožupan Vice Nekić, i koji se malo javlja u javnosti, jučer je 27 Ličana i Primoraca zaraženo kovidom, te je sveukupan broj znatno povećao na 424 zaražene i oboljele osobe na 50 iljada stanovnika. A broj umrlih je povećan za dvije osobe:
- prva umrla u gospićkoj bolnici neutvrđenog spola (73), a inače je iz staračkog doma, potvrđen joj je virus COVID-19 i po klasičnom priopćenju imala je i niz kroničnih bolesti.
- i druga osoba je neutvrđenog spola (79), a umrla je u ogulinskoj bolnici, ona je iz Otočca i bris je uzet posmrtno.

Pod aktivnim nadzorom policije nalazi se od jučer čak 515 osoba.

P.s.: neuobičajeno za novinarsko izvješćivanje evo mene i moga post scripta. Naime na nagovor jednog prijatelje i sveučilišnog profesora neurologije iz Rijeke proti gripe se cipam već priko dvacet godina. Te nike godine ima sam gripetinu i temperaturu nikolka dana mam 39,5 i nikako se nisam moga povratit po' godine. Tako j' i njemu bilo.
Dobar savit zlata vridi, i i kako se cipim do sada nikad nisam ima gripetinu. U moga doktura i medicinske sestre sam dobija nikuveče' termin i doša' sam na vakcinaciju. Najprvo sam mora oprat ruke na ulazu u Dom zdravlja, legitimirat se i napravit autoportret na daljinskom mirilu temperature koji prilažem uz ovaj post script ka dokaz da sam živ i zdrav i da u mene nisu ugradili nikaki čips da bi me kontrolirali sijači strave i užasa u svekolikoj okolici. Vakcinaciju naprosto smatram građanskom obvezom, ka primirice glasanje ne nekakvim izborima, da mi ne ukradedu glas.

Uvik viran vaš Marko ČULJAT, u iščekivanju novog cipiva za novu pošast od gripe.

OSAM NOVIH ZARAZA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2020. u 13.20 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Županijskog stožera korona se polagano ali sigurno širi. Zabilježeno su tri zaraze u Gospiću, gdje su sada zaražene 132 osobe, te po dvije zaraze u Novalji i Plitvičkim Jezerima, tradicionalnim turističkim centrima, te jedna zaraza na Udbini.

Iz korone u prošlost

POLA STOLJEĆA STARAČKOG DOMA U LICI

Često spominjanje tragične sudbine korisnika gospićkog doma ponukalo nas je na malo istraživanje povijesti…

Stari objekt staračkog doma u gospiću i ...
Stari objekt staračkog doma u gospiću i ...
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21.listopada 2020. u 14 sati

GOSPIĆ - Kako javlja Županijski stožer deset je osoba zaraženo virusom novog soja gripe, te ih je sveukupno 389. Osam je osoba zaraženo u Gospiću i po jedna u Otočcu i Senju. I jučer je umrla jedna osoba te ih je do danas zabilježeno 13. Umrla osoba (81) je bila korisnik staračkog doma u Gospiću a bila je na liječenju u gospićko bolnici, osim zaraze virusom imala je i kronične bolesti.

Ovih dana navršava se pola stoljeća kako je započeo radom prvi starački dom u Lici na lijevoj obali rijeke Novčice ispod Gradskog groblja na površinama gdje su nekada bile gredice i rasadnik poljoprivrednog tehnikuma. Izgrađena su dva objekta i otvoreni su 8. lipnja 1970. Najviše sredstava za izgradnju Doma osigurala je Suzana Rayder iz Engleske. Uz Dom je i sedam jutara obradive zemlje. Gđa. Rayder i i poslije Domovinskog rata bila u Hrvatskoj i interesirala se za gospićke objekte u kojima je jednom prilikom i prespavala.

Nije to sve, postojao je još stariji dom u sastavu prvog objekta Bolnice koji je izgrađen 1858. godine, dakle prije 162 godine.

PONOVO ČETIRI ZARAZE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2020. u 13.40 sati

GOSPIĆ - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata ponovo su četiri oboljele osobe od COVID-19. i sve su iz Gospića. Umrle su tir osobe, dvije u Bolnici (72 i 76), a treća (86) u Domu za starije i nemoćne osobe u Gospiću. Sve su osobe iz Doma, a inače su imele i kronične bolesti. Gospić je i dalje rekorder sa 132 zaraze od kojih je 77 iz Doma, u otočcu je pet zaraza, Perušiću tri, a po jedna u Brinju, Plitvičkim Jezerima i Novalji. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 475 osoba.

ČETIRI NOVE ZARAZE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2020. u 12.30 sati

GOSPIĆ - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su oboljele osobe s područja Gospića te po jedna s područja Novalje i Perušića. U Senju je potvrđen pozitivan jedan strani državljanin. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 375 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 152 aktivnih slučaja, 214 osoba je izliječeno te devet osoba preminulo. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 460 osoba. (Ln)

U GOSPIĆU 150 ZARAZA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. listopada 2020. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Poštovani čitatelji i čitateljice, oprostite što nešto kasnim, ali su petak mi je računalo doživjelo kibernetički upad s poznate adrese jedne domaće tvrtke, pa su mi i prijatelji imali pune ruke posla.

U protekla 24 sata zaraženo je sveukupno 21 osoba, a čak su tri stare osobe umrle u Bolnici (87, 88 i 92) korisnici staračkog doma a uz virus imali su i stare teške kronične bolesti.

Ukupno je oboljela 371 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 150 aktivnih slučajeva, 212 osoba je izliječeno, devet je umrlo. Gospić je i dalje na čelu sa 150 oboljelih od kojih je 80 iz staračkog doma, u Otočcu je šest, dva u Perušiću i po jedn osoba u Brinju i Plitvičkim Jezerima.

KORONA USPORILA

Deset oboljelih, ali i dvoje umrlih.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2020. u 15.10 sati

GOSPIĆ - U Lici je korona znatno usporila tempo širenje, spala je na samo deset zaraženih, ali nažalost, dvije su osobe umrle. Sve oboljele osobe su s područja Gospića i u tijeku je epidemiološka obrada.

Preminule osobe su štićenici Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije, starije životne dobi (91 i 82) kojima je potvrđen virus 4. i 15. listopada. Preminule osobe nisu imale respiratornih tegoba te se može reći da su preminule s virusom, a ne od COVID-19.

Ukupno je oboljelo 350 osoba, aktivno je 139 aktivnih slučaja, 205 osoba je izliječeno te je šest preminulih. Gospić je i dalje rekorder s 132 oboljele osobe, u otočcu su četiri, dvije u perušiću i jedna u Brinju.

Županijski zavod za javno zdravstvo Gospić

NARUČENO 5000 DOZA CJEPIVA GRIPE

Cijepljenje počinje u ponedjeljak od obiteljskog liječnika.

                                                              Detalj s jednog ranijeg cijepljenje
Detalj s jednog ranijeg cijepljenje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2020. u 15 sati

GOSPIĆ - Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u ponedjeljak 19. listopada 2020. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela.

Što se tiče Ličko-senjske županije, godišnje se u prosjeku cijepi oko 4000 osoba, te smo shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji za ovu godinu zatražili još dodatnih 1000 doza, sveukupno 5000. U prvoj smo distribuciji dobili 2000 doza koje smo poslali cjepiteljima na području naše županije.

- Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva. - poručuje Ivan Stanić, dr. med. spec. epidemiologije iz Odjel epidemiologije ZZJZ Ličko-senjske županije

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 Zavod za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina zbog čega smo veće količine cjepiva distribuirali u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije). Cijepljenje će ZZJZ Ličko-senjske županije osigurati samo za osobe s povećanim rizikom od komplikacija gripe koje nemaju svog izabranog liječnika na području Ličko-senjske županije.

Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe.

Termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:
- osobe životne dobi 65 godina i starije,
-štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
- osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
-odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),
- djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
- u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
-zdravstveni radnici,
-trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. (Ln)