POČETNAARHIVA
MILINOVIĆU I DALJE STIŽU PODRŠKE
I DALJE TRAŽE OSTAVKE ČELNIKA
KONAČNO PRORAČUN
Plenkovićev kontinuitet gubljenja glasova birača
I DALJE BEZ PRORAČUNA
PRIJEM U ŽUPANIJI
U VLADI TREBA ČVRSTA RUKA
DOGOVOR ZA NAREDNU SJEDNICU
ŽUPANOVA ČESTITKA
POVEĆANJE ZA 22 MILIJUNA KUNA
MILINOVIĆ RADI NOVI PRORAČUN
PONOVO ODGODA
HSP ZAHTIJEVA OSTAVKE KUSTIĆA I MILINOVIĆA
BEZ PRORAČUNA STALI NEKI PROJEKTI
RAZGOVOR S KORISNICIMA PRORAČUNA
Konzultacije za proračun
KUSTIĆ ODLOŽIO ODLUKE ZA TJEDAN DANA
PONOVO ODGODA
NOVA ELEKTRANA
POČAST POGINULIMA

Priopćene iz Ličko-senjske županije

MILINOVIĆU I DALJE STIŽU PODRŠKE

Današnji razgovor u Županiji/Foto LSŽ
Današnji razgovor u Županiji/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. srpnja 2019. u 21 sat

GOSPIĆ - Nakon radnog vremena iz Ličko-senjske županije dobili smo dva priopćenja. U prvome se župan dr. Darko Milinović zahvaljuje brojnim građanima na upućenim čestitkama i porukama podrške nakon prihvaćanja županijskog proračuna za ovu godinu.

U drugom priopćenju riječ je o današnjem sastanku s predstavnicima mjesnih odbora s gospićkog područja i upoznao ih sa proračunom te napomenuo kako je Županija sada financijski stabilna te da se nada daljnjoj dobroj suradnji na dobrobit Grada Gospića i Ličko-senjske županije. Nazočni su se zahvalili te napomenuli da im je i do sada Županija pokazala razumijevanje kada je bila u težoj financijskoj situaciji te se vesele daljnjoj uspješnoj suradnji. (LPS)

Priopćenje pravaša

I DALJE TRAŽE OSTAVKE ČELNIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2019. u 8 sati

GOSPIĆ - Karlo Starčević, predsjednik Podružnice HSP-a poslao je priopćenje o jučerašnjem usvajanju županijskog proračuna:

- Predstava oko usvajanja Proračuna Ličko-senjske županije je završila, maske su pale.
Vezano za jučerašnju, još jednu u nizu, "sjednica" Županijske skupštine na kojoj je usvojen Proračun Ličko-senjske županije od strane koalicije HDZ-HSS-HSU-HSP AS, SDSS-a, vijećnika nezavisnih lista Ante Dabe i Darka Milinovića na kojoj naši vijećnici nisu sudjelovali, ističemo slijedeće:

Smatramo da je usvajanjem Proračuna završila jedna nižerazredna predstava s političkim glumcima, amaterima, u režiji dvojca Kustić-Milinović. Očito je da je došlo do političke trgovine, političke prostitucije, koja za rezultat ima usvajanje Proračuna, istog dokumenta protiv kojega su samo prije osam dana glasovali vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSU-HSP AS i SDSS-a. Jasno je da se radi o političkoj trgovini čiji rezultati će biti vidljivi idućih dana i tjedana kao što smo mogli čuti i na samoj sjednici od predsjednika kluba vijećnika HDZ-HSS-HSU-HSP AS Željka Biondića koji je naglasio da će Proračun podržati uz određene uvjete županu Darku Milinoviću, a koji se tiču provedbe određenih odluka ali i povlačenja nekih kadrovskih rješenja koja je Župan proveo u proteklom periodu.

Mi ne znamo o kakvom sporazumu i dogovoru se radi, tko je što dobio i tko će što dobiti u tajnoj trgovini, ali želimo jasno naglasiti da jedini nismo u toj trgovini sudjelovali, niti smo što tražili niti smo što dobili, niti smo htjeli u tome sudjelovati. Svojim ne dolaskom ostali smo vjerodostojni jer na bilo koji način nismo htjeli dopustiti niti najmanju mogućnost sumnje da nas netko poveže s tim događanjima tj. nezabilježenoj obmani koja je trajala unatrag nekoliko mjeseci. Svoj rad nastavljamo u Županijskoj skupštini kao jedina oporba te ćemo se tako i ponašati u našem političkom djelovanju.

Zbog svega navedenog i dalje zahtijevamo ostavku predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Darka Milinovića zbog štete koju su svojim ponašanjem učinili proteklih mjeseci. (LPS)

Sedma sjednica Županijske skupštine u Gospiću

KONAČNO PRORAČUN

Proračun je danas jednoglasno prihvaćen.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2019. u 15.15 sati

GOSPIĆ - S četvrt sata zakašnjenja radi kvoruma koji je putovao počela je današnja sedma po redu sjednica Županijske skupštine na kojoj je ovaj put jednoglasno prihvaćen proračun za ovu godinu. Sa sjednice su treći put za redom izostali pravaši. Proračun iznosi 352 milijuna kuna.

Na početku sjednice predsjednik Skupštine Marijan Kustić je istakao da će donošenje proračuna značiti podršku Ličko-senjskoj županiji a ne podršku županu, dodajući i obećanja Vlade za nova značajna sredstva za razvitak cijelog područja. U raspšravoi su sudjelovala samo tri vijećnika, Milinović je na kraju rekao da neće likovati i zahvalio je predsjedniku što je zakazao sjednicu i pozvao da se zajedničkim snagama sustigne propušteni šestomjesečni period. (MaČ

Pismo čitatelja

Plenkovićev kontinuitet gubljenja glasova birača

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2019. u 23:45 sati

Piše Erih LESJAK

U državama s demokratskom političkom kulturom i tradicijom postoji i odgovarajuće standardizirano nazivlje za izbore i izborni proces, pa se stoga točno zna što je i tko pobjednik na izborima, a što je i tko onaj tko je osvojio relativnu većinu u predstavničkom tijelu.

Dakle, u apsolutnom većinskom izbornom sustavu pobjednik na izborima je kandidat koji je u prvom krugu izbora dobio glasove apsolutne većine (50 % + 1) birača u izbornoj jedinici, ili je u drugom krugu izbora dobio veći broj glasova birača od protukandidata. U relativnom pak većinskom izbornom sustavu, pobjednik je kandidat koji je dobio najveći broj glasova birača tj. većinu glasova u odnosu na sve ostale protukandidate u izbornoj jedinici.

U razmjernom pak izbornom sustavu pobjednikom se izbora naziva kandidacijska lista političke stranke ili izborne koalicije stranaka, grupe birača ili nezavisna lista koja je osvojila apsolutnu većinu (50 % + 1) mandata u predstavničkom tijelu. Za kandidacijsku listu koja je osvojila najveći broj mandata ali ne i apsolutnu većinu u predstavničkom tijelu, kaže se da je osvojila relativnu većinu zastupničkih mandata ali se ne naziva izbornim pobjednikom!

U ponedjeljak 27. svibnja 2019.g. nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a na kojem su analizirani rezultati izbora za Europski parlament, novinari su predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću postavili i pitanje hoće li zbog rezultata izbora dati ostavku na mjesto predsjednika stranke, na što je on odgovorio: "Kako da ja, koji sam pobijedio, dam ostavku?". No, u kontekstu prethodno navedenog standardnog demokratskog izbornog nazivlja, jesu li Andrej Plenković i njegova Stranka "pobjednik" na izborima, ili su samo osvojili jednaku brojku zastupničkih mandata kao kandidacijska lista SDP-a i najveću brojku glasova u odnosu na sve kandidacijske liste tj. relativnu većinu glasova birača u izbornoj jedinici Republika Hrvatska na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu?

U izbornoj jedinici koju je činila Republika Hrvatska, biralo se ukupno 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Kandidacijska lista HDZ-a osvojila je četiri, SDP-ova također četiri, te liste Hrvatskih suverenista, Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije po jedan mandat. Istina, HDZ-ova lista dobila je najveću brojku od 244.076 ili 22,72 posto glasova birača, no poglavito zbog "male" izborne jedinice tj. male brojke od samo 12 mandata u izbornoj jedinici i u odnosu na to relativno veliku brojku lista koje su prešle izborni prag i još nekih varijabli, D'Hondtova metoda pretvaranja glasova birača u mandate dala je jednaku brojku mandata listama HDZ-a i SDP-a unatoč manjoj brojki od 200.976 ili 18,69 posto glasova birača koje je dobila lista SDP-a. Neposredno nakon objave rezultata izbora na konferenciji za medije predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da je "HDZ-u za osvajanje petog mandata nedostajalo oko 1000 glasova" što nije točno, jer je u postupku pretvaranja glasova u mandate po D'Hondtovoj metodi na dvanaestom djelitelju (i mandatu) kvocijent SDP-a bio veći za oko 7000 glasova od HDZ-ova kvocijenta!

Stupanj razmjernosti (proporcionalnosti) kojim će D'Hondtova metoda pretvarati glasove u mandate na ovisi samo o scmoj metodi po sebi, nego i o svojevrsnom "inputu" tj. o nekim varijablama koje se da se tako kaže "unose" u izborni proces kao i varijablama u samom izbornom procesu od kojih su mnoge i nepredvidive, te poglavito o kvantitativnom odnosu između visine izbornog praga i broja mandata u izbornoj jedinici: što je izborni prag viši a broj mandata u izbornoj jedinici manji to D'Hondtova metoda kvantitatvno s manje razmjernosti (proporcionalnosti) pretvara glasove u mandate. I obrnuto, što je izborni prag niži, a broj mandata u izbornoj jedinici veći to D'Hondtova metoda kvantitativno razmjernije (proporcionalnije) pretvara glasove u mandate. A kao posljedica toga je i predstavljenost listi/stranaka u predstavničkom tijelu vjerniji odraz broja birača koji one imaju u biračkome tijelu, i mjerilo njihova izbornoga legitimiteta odnosno političke potpore birača. Logično, što je zastupnički sastav parlamenta vjernija kvantitativna "preslika" odnosno odraz biračkoga tijela to je društvo stabilnije, uz ograničenje da zastupnički sastav ne smije biti u toj i tolikoj mjeri stranački fragmentiran da se ne može formirati parlamentarna većina i izabrati učinkovita izvršna vlast. Što znači da je "stabilokracija" više birokratsko-tehnokratski konstrukt od birača i naroda otuđene političke nomenklature koja u pravilu nema i odgovarajući demokratski izbornog legitimitet, te više manipulacija nego demokratski i humanistički primjeren i prihvatljiv pojam i politička praksa u obnašanju vlasti!

Dakle, kvantitativne nerazmjernosti (disproporcije) koje se mogu javiti u postupku pretvaranja glasova u mandate nisu samo posljedica matematičko-metodološke "nesavršenosti" D'Hondtove metode, nego mogu biti još i više posljedica kvantitativnog odnosa između izbornog praga i broja mandata u izbornoj jedinici (i još nekih varijabli), a taj odnos ne određuje davno preminuli belgijski sveučilišni profesor prava i matematičar Victor D'Hondt (1841.-1901.) i njegova metoda nego oni koji pišu i u parlamentu donose zakon o izborima odnosno izbornome sustavu! Pa tako svaki razmjerni izborni sustav u kojem je izborni prag viši od 3 posto, a broj mandata u izbornoj jedinici manji od 20, jest razmjerni sustav samo po svom nazivu jer iznevjerava načelo predstavništva (politički i društveni formativni cilj) stvarnog razmjernog izbornoga sustava da osvojeni mandati budu kvantitativno što razmjerniji odraz broja glasova birača, i da što manji broj lista ostane ispod izbornog praga te da ti glasovi ne budu izgubljeni odnosno "propadnu", a ti birači ostanu bez svog zastupnika u predstavničkom tijelu! Te i takve samo nominalne i "invalidne" inačice razmjernog sustava, u izbornoj praksi ponašaju se velikim dijelom kao svoja metodološka i politička suprotnost tj. - većinski izborni sustav! Pa to nije slučajnost nego demokratska stečevina i uzor za ugledati se da se u njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu uz izborni prag od 5 posto dobivenih glasova po kandidacijskoj listi u jednoj izbornoj jedinici bira 350 zastupnika/mandata, a u Republici Srbiji (!) također se uz izborni prag od 5 posto dobivenih glasova po listi u jednoj izbornoj jedinici u parlament bira 250 zastupnika/mandata! Kao što je to dobro poznato, u Republici Hrvatskoj uz taj isti prag od 5 posto dobivenih glasova po listi bira se samo po 14 zastupnika/mandata u svakoj od deset izbornih jedinica u Hrvatski sabor, pa se tu stoga može govoriti samo i isključivo o "razmjeroidnosti" a nikako i nipošto o razmjernosti tog i takvog navodno razmjernog izbornog sustava. A takve "lažne" inačice razmjernog sustava služe da se političke oligarhije na fiktivno tj. lažno demokratski način održavaju na vlasti bez izbornog legitimiteta razmjernog i primjerenog demokratskim standardima, i protiv političke volje većine biračkoga tijela te na štetu ekonomskog standarda, mogućnosti da se zaposle i žive u domovini, kvalitete života, očekivanog trajanja života pa čak i samog biološkog opstanka naroda!

IZBORI ZA ZASTUPNIKE U EUROPSKOM PARLAMENTU 2014. I 2019. GODINE
Da bi se moglo objektivno ocijeniti je li neka politička stranka na izborima bila uspješna, manje uspješna ili neuspješna; nije dostatno da se njezini rezultati usporede odnosno kompariraju s izbornim rezultatima drugih stranaka, nego referentna odnosno relacijska točka trebaju biti i isti ili slični izbori odnosno izborni ciklusi iz prethodnih godina i usporedba s tada postignutim vlastitim rezultatima na izborima.

Na izborima za Europski parlament 25. svibnja 2014.g. u izbornoj jedinici Republika Hrvatska biralo se 11 zastupnika, a HDZ-ova koalicijska kandidacijska lista s HSS-om i HSP dr. AS dobila je 381.844 glasova ili 41,42 posto od 950.980 birača koji su glasovali, i što je 25,24 posto biračkoga tijela koje je činilo u popis birača upisanih 3.767.343 birača i osvojila šest zastupničkih mandata.

Na EU-izborima pak 26. svibnja 2019.g. biralo se 12 zastupnika - jedan više nego 2014. godine. HDZ-ova kandidacijska lista dobila je 244.076 glasova ili 22,72 posto od 1.103.551 birača koliko ih je glasovalo i što je 29,85 posto biračkoga tijela od 3.696.907 birača. A to znači da je u odnosu na izbore 2014.g. HDZ izgubio 137.768 glasova birača ili 22,72 posto, te dva ili jednu trećinu (1/3) odnosno 33,3 posto zastupničkih mandata!

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR TE PODRUČNI I MJESNI IZBORI
U studenom 2015.g. održani su izbori za 8. saziv Hrvatskoga sabora. Kandidacijska lista Domoljubne koalicije koju su činili HDZ predsjednika Tomislava Karamarka, HSP dr. AS, HSLS, Hrast, HDS, BUZ i ZDS dobila je u 11 izbornih jedinica ukupno 771.070 glasova birača ili 33,75 posto ukupne brojke od 2.284.266 birača koji su glasovali te što je 20,71 posto biračkoga tijela od 3.721.997 birača, i osvojila 59 zastupničkih mandata. U rujnu 2016.g. održani su prijevremeni izbori za 9. saziv Hrvatskoga sabora. Kandidacijska lista predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića dobila je u 11 izbornih jedinica ukupno 682.687 glasova birača ili 34,49 posto od 1.979.277 birača koliko ih je ukupno glasovalo, te što je 17,58 posto biračkoga tijela od 3.882.274 birača, i osvojila 61 mandat. Kao što se to može vidjeti iz prethodno navedenih rezultata, HDZ je na izborima 2016.g. osvojio dva mandata više, ali 88.687 ili 11,46 posto glasova manje nego na izborima 2015. godine!

Na područnim izborima za izbor zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba 19. svibnja 2013.g., kandidacijska lista HDZ-a nositelja Andrije Mikulića dobila je 42.905 ili 14,23 posto od 301.323 birača koji su glasovali, te što je 3,84 posto biračkoga tijela od 692.144 birača i osvojila 10 zastupničkih mandata. U svibnju 2017.g. na područnim izborima za zastupnike u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, HDZ-ova kandidacijska lista nositelja dr. sc. Drage Prgometa dobila je 26.628 glasova birača ili 8,23 posto od 329.605 birača koji su glasovali, te što je 3,84 posto biračkoga tijela od 692.144 birača i osvojila sedam mandata. Kada se usporede prethodno navedeni rezultati dvaju izbora u Zagrebu, vidi se da je HDZ na izborima 2017.g. dobio 16.277 ili 37,93 posto glasova manje i osvojio tri mandata manje u odnosu na izbore koji su održani 2013. godine!

U ožujku 2019.g. održani su prijevremeni područni izbori za Skupštinu Ličko-senjske županije te prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Grada Iloka, a koje je prijevremene izbore izazvao HDZ neizglasavanjem proračuna s političkim ciljem da sruši predstavnička tijela područne i mjesne samouprave. Na izborima u svibnju 2017.g. kandidacijska lista HDZ-a kojoj je nositelj bio dr. Darko Milinović dobila je 14.045 ili 55,30 posto glasova birača koji su glasovali, i osvojila 18 od ukupno 31 vijećničkih mjesta. Na prijevremenim pak izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije koji su održani 9. ožujka 2019.g., koalicijska kandidacijska lista koju su činili HDZ, HSU, HSP dr. AS, HSS i HBS nositelja Marijana Kustića dobila je 7.631 ili 35,42 posto glasova birača koji su glasovali i osvojila 13 od ukupno 31 vijećničkih mjesta. Što znači, da je u odnosu na izbore koji su održani 2017.g. HDZ dobio 6.414 ili 45,66 posto glasova manje, i pet, odnosno 27,77 posto manje vijećničkih mjesta!

Na mjesnim izborima za Gradsko vijeće Grada Iloka koji su održani u svibnju 2017.g., koalicijska kandidacijska lista koju su činili HDZ i HSLS dobila je 800 glasova ili 29,64 posto od brojke birača koji su glasovali i osvojila pet vijećničkih mjesta. U ožujku 2019.g. na prijevremenim izborima koalicijska kandidacijska lista HDZ i HSLS dobila je 663 ili 24,52 posto glasova birača koji su glasovali i osvojila četiri vijećničkih mjesta. Usporede li se prethodno navedeni rezultati dvaju izbora, vidi se da je na izborima 2019.g. HDZ dobio 137 ili 17,12 posto glasova manje i osvojio jedno vijećničko mjesto manje!

Dakle, kao što je to prethodno u članku predočeno izvornim podatcima o rezultatima na prijevremenim saborskim izborima održanim 2016.g., područnim izborima u Zagrebu 2017.g., prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije i Gradskog vijeća Grada Iloka 2019.g., te izborima za Europski parlament 2019.g.; na svim tim izborima kandidacijske liste HDZ-a Andreja Plenkovića dobile su manje brojke glasova u usporedbi na te i takve prethodne izbore, te s iznimkom saborskih izbora 2016.g. i manje brojke zastupničkih mandata odnosno vijećničkih mjesta, što sve pokazuje i dokazuje kontinuirani trend gubljenja povjerenja i političke potpore birača!


UMJESTO DEMOKRATSKE POLITIČKE KULTURE, PROJEKCIJE I NEOLITIK!
U početku članka bilo je govora i o demokratskoj političkoj kulturi i tradiciji u državama konsolidirane demokracije čija se stabilnost temelji na izgrađenim institucijama kao posrednicima između vlasti i građana, sustavu vrijednosti i standardima te pisanim i nepisanim pravilima i običajima; a ne na oligarhijsko-stabilokratskim manipulacijama, surogatima, floskulama i tipa "lažna zastava" obmanama i prijevarama svojstvenim arivistima i njihovim klanovima. U te standarde i dobre običaje ponašanja u cjelokupnom sustavu političkih, društvenih i moralnih vrijednosti je i obveza da vodeći političari samoinicijativno bez ikakvih analiza, dogovora i poticaja bezodvlačno nakon izbora na kojima je sa strankom doživio neuspjeh tj. nisu dobili ili su izgubili dotadašnje povjerenje i potporu birača - podnesu ostavku! Vidi se to i na aktualnom primjeru stranke Syriza u Grčkoj i predsjednika Vlade Alexisa Tsipratsa, koji je nakon neuspjeha na lokalnim i europskim izborima podnio ostavku i bit će raspisani parlamentarni izbori.

Na upravo održanim izborima za EU-parlament HDZ nije doživio samo neuspjeh nego pravi politički brodolom i - krah, jer je izgubio čak više od jedne trećine odnosno 37 posto glasova u odnosu na izbore održane 2014. godine! No, umjesto reagiranja i ponašanja očekivanih, primjerenih i obveznih demokratskom političaru i civiliziranom čovjeku; a to su introspekcija, autoanaliza, samokritičnost i ostavka, slijedi revival ponašanja i postupaka koji i kakvi su primjereni samo čovjeku iz mlađeg kamenog doba odnosno neolitika!? A što je to činio taj prapovijesni čovjek iz neolitika? U psihološkom funkcioniranju primjenjivao je često tome vremenu i primjereni mehanizam psihološke obrane danas poznat kao - projekcija. Projekcija je pak nesvjesni psihološki proces kojim se vlastiti nagoni, misli i nakane koji su svojim sadržajem osobno i društveno neprihvatljivi i stoga uznemiruju i stvaraju napetost; projiciraju u druge osobe. Po čemu je to svojevrsni proces konverzije kojim unutarnji, vlastiti i neprihvatljivi sadržaji; postaju vanjski, tuđi i prihvatljivi i u svijesti se prezentiraju kao iskrivljena percepcija vanjskog svijeta odnosno okoline. Logično, spada u primitivne obrane te je primjerena prapovijesnim epohama na putu ljudske vrste prema očovječenju, a ne suvremenom i civiliziranom čovjeku osim kod nekih psihičkih patoloških stanja te društveno devijantnih pojava. No, koje i kakve veze taj psihološki mehanizam obrane može imati općenito s XXI. stoljećem te suvremenim i civiliziranim čovjekom?
Može imati i ima i to zbog toga jer su u evoluciji čovjeka još uvijek ostali i ti primitivni i najvećim dijelom atavistički psihološki mehanizmi. Poglavito je projekcija česta u izoliranim i primitivnim ljudskim zajednicama, a velikim dijelom determinira i interpersonalne odnose i ponašanje u klasičnom ili "soft" totalitarnom političkom poretku i društvu u kojem su politički suparnici "neprijatelji", stranački suradnici "unutarnji neprijatelji", "opstruktori", "zavjerenici", kreatori urota i dobro poznate "teorije zavjere" i tome slično. Pa stoga umjesto demokratskoj političkoj kulturi i čovjeku XXI. stoljeća primjerenih, imanentnih i obveznih intrapsihičkih procesa, postupaka i reakcija introspekcije, autoanalize, samokritičnosti, suočavanja s činjenicama i odgovornošću te i ostavke; dominiraju projektivni procesi i obrasci reagiranja, percepcije, postupanja i ponašanja koji se na pojavnoj razini očituju "crnim labudovima", "opstrukcijom", "sabotažom", "zavjerom", "izdajom" i sličnim alibi-projekcijama primjerenim primitivnim zajednicama ili totalitarnom poretku i društvu te totalitarnom sviješću zasužnjenom umu.

Štioče, budi radoznao i aktivan pa vidi: Czeslaw Milosz: Zasužnjeni um. Kao metafora i kao politička i društvena stvarnost!

Šesta sjednica Županijske skupštine u Gospiću

I DALJE BEZ PRORAČUNA

Milinović je dobio malo ruku za modificirani proračun težak čak 350 milijuna kuna.

Milinoivićeva lista i Bura promjena glasuje za proračun
Milinoivićeva lista i Bura promjena glasuje za proračun
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Politička igra u Županijskoj skupštini nikako da prestane. Nastavljena je i danas na šestom pokušaju usvajanja proračuna za ovu godinu jer su protiv Milinovićeva prijedloga glasovali HDZ i koalicija, a izostali su po drugi put pravaši.

Valja reći da su se pravaši između sjednica javno izjašnjavali da će podržati proračun, a u međuvremenu je gospićka podružnica zatražila ostavke Marijana Kustića, predsjednika Županijske skupštine i Darka Milinovića, ličko-senjskog župana.

Sjednica je počela u zakazano vrije i trajala je 2.30 sati. Bila otvorena za novinare kojih je bilo preko 20, ali nitko od njih,m što je najnovije pravilo, nije imao materijale ni dnevni red. Samo su bile kamere šest televizija, što govori o interesu hrvatske javnosti. Odmah na početku počelo je nadmudrivanje predsjedavajućeg i članova oko sporednih tema, a glavna je tema - ovogodišnji proračun bila je tek na 17. mjestu dnevnog reda. Osim toga sjednica je u tri navrata prekidana.

Milinović se trudio iskazati s proračunom koji nazva razvojnim i najboljim u županijskoj povijesti jer je planiran višak od preko pet milijuna. Proračun je trebao iznositi čak 350 milijuna kuna. Planirane su investicije od 150 milijuna, a 120 milijuna iz Europe čeka 17 ličkih ruku. Uslijedila je kraća rasprava koju je otvorio Zlatko Fumić, načelnik Brinja, pitanjem što će biti s hitnom medicinskom pomoći u tome dijelu Like koje tamo gotovo i nema. Replicirao mu je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, upućujući ga da je trebao uputiti amandman. A ne da na takav način ruši proračun.

Nakon pauze bilo je ekspresno glasovanje bez rasprave i Milinovićev prijedlog proračuna dobio je samo 11 ruku njegove Nezavisne liste i Bure promjena, 14 je bilo protiv i dva suzdržana. Po svemu sudeći potrošit će se još koji milijun kuna za nove izbore a nema novaca za plaće u otočačkom domu zdravlja. (M. Čuljat)

MLADE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE U GOSPIĆU

PRIJEM U ŽUPANIJI

Za prijema košarkaša u Županiji/Snimio Marko Čuljat
Za prijema košarkaša u Županiji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2019. u 13.45 sati

GOSPIĆ
- Prije nekoliko dana na redovite pripreme stigli članovi mladih hrvatskih košarkaških reprezentacija i to djevojke U20 i momci U16. NA pripremama ostaju do 4. srpnja. Imao ih pedesetak i danas su bili na prijemu u Županiju kod župana Darka Milinovića koji je bio u društvu Milana Kolića, predsjednika ŽKK Gospić. (MAČ)

Lika i demografija

U VLADI TREBA ČVRSTA RUKA

Lika je jedna od pet nerazvijenih regija u Europskoj uniji.

Lička mrakača na ličkom tlu na području Europe
Lička mrakača na ličkom tlu na području Europe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. lipnja 2019. u 13.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Prije podne je u Pučkom učilištu održana radionica na temu Perspektive demografije i mladi u Hrvatskoj i EU. Radionicu su održali Mary Ann Rukavina-Cipetić, predsjednica Inicijative za održivi rast, Dragica Rogić, predsjednica Udruge Gačanka i dr. sc. Marin Strmota, docent na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Na sastanku nas je bilo slovom i brojkom 9 (devet) i niko više!

- Ako ne možemo ništa učiniti barem možemo razgovarati o ovom problemu kod nas i u EU. Na noćnom satelitskom snimku Lika je u mraku, a svijetli sjeverna Italije i zapad Europe. Posljednjih desetljeća pomiče se dob udaje žena na tridesetak godina, a time se skraćuje period rađanja pa je sve više starih, a sve manje djece. U Hrvatskoj je zbog izumiranja proteklih pet godina broj stanovnika smanjen za 17 tisuća. U Njemačkoj je prema njihovim podacima 232 tisuće Hrvata kojih je barem 200 tisuća iz Hrvatske. Odlaze cijele obitelji, mladi i obrazovani ljudi koji bi trebali razvijati Hrvatsku. Posljednjih godina slabi iseljavanje u Irsku. - rekao je docent Strmota.

U Hrvatskoj je drastičan problem što je smanjen omjer radnika i umirovljenika s 1:4 na 1:1, a u pretvorbi je politički kapitalizam uništio gospodarstvo pa je mladima lakše iseliti. Strmota je naglasio da u našem društvu nedostaje kohezije, da u državnoj upravi treba dobro platiti stručnjake koji će upravljati milijardama proračunskih sredstava jer državna uprava mora upravljati državnim politikama a ne da se u uredu igraju igrice.

- Na prepad treba izvršiti reformu državne uprave što je prvi korak za demografsku revitalizaciju. U Lici treba mladima dijeliti gradilišta i da gradnju kuća prati fond po demografskim, a ne mafijaškim kriterijima. Mediji bi trebali senzibilizirati javnost na obiteljske vrijednosti, a ne da služe za političke obračune i širenje defetizma. Za sve to postoje mehanizmi samo treba čvrsta ruka u Vladi. -rekao je Strmota.

- Ličko-senjska županija je jedna od pet nerazvijenih područja Europske unije, i pokušavali smo ostvariti kontakt na terenu ali nije išlo, slaba je suradnja, a postoji europski program za takva područja. - rekla je Rukavina-Cipetić.

Razgovor u Županiji

DOGOVOR ZA NAREDNU SJEDNICU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2019. u 16 sati

GOSPIĆ - Danas su se sastali župan Darko Milinović i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić. Razgovarali su o zakazanoj sjednici Skupštine na kojoj bi se u ponedjeljak, 1. srpnja, trebao donijeti proračun. U priopćenju se kaže:
- Što se tiče amandmana, koji su povezani s Vladom Republike Hrvatske, do petka će se pronaći modalitet na koji način će kao potpora razvojnim projektima Ličko-senjske županije biti uneseni u proračun. Župan Darko Milinović i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom. (LPS)

Uz Dan državnosti

ŽUPANOVA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. LIPNJA 2019. U 13 SATI

GOSPIĆ - Danas smo iz ureda ličko-senjskog župana Darka Milinovića dobili priopćenje:
- Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, simbola uspostave hrvatske države, slobode i demokracije, upućujem iskrene čestitke svim građankama i građanima Ličko-senjske županije.

NOVI PRIJEDLOG ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA

POVEĆANJE ZA 22 MILIJUNA KUNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2019. u 8:30 sati

GOSPIĆ - Kao što je i najavio župan Darko Milinović povukao je stari prijedlog proračuna te uputio novi koji je povećan za 22,4 milijuna kuna.

Najveće promjene se odnose na Opću bolnicu Gospić u iznosu od 20 milijuna kuna od čega su 19,2 milijuna nepovratna EU sredstva što je potrebno kako bi Opća bolnica Gospić mogla pristupiti postupku javne nabave.
Budući se svake godine na drugom mjestu obilježava 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, želja je Marka Perkovića Thompsona da ove godine to bude na Krbavskom polju te je u novom prijedlogu proračuna župan predložio 200.000 kuna za pokrivanje režijskih troškova i same organizacije proslave.
Za osnovne škole Senj, Korenica, Brinje, Lovinac u proračunu je predloženo novih pola milijuna kuna. Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u Zadru, odnosno sjednici Vlade RH župan je obećao da će učiniti sve sa svoje razine kako bi Ličko-senjska županija sudjelovala u projektu pomoći žrtvama obiteljskog nasilja. Zato je župan u novom proračunu predložio iznos od 100.000 kuna te će taj iznos poslužiti kao institucionalna pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.
Za napomenuti je kako županija nije isplatila uskrsnice te je zbog toga župan osigurao 200.000 kuna za regres za godišnji odmor što po zaposleniku iznosu 2500 kuna. Iznos je osiguran za zaposlenike županije, LIRA-e i Zavoda. Kako bi Dom za starije i nemoćne građanima treće životne dobi omogućio što kvalitetniji život i skrb, župan je u novom proračunu predložio preraspodjelu 380.000 kuna za fizioterapeute koji bi trebali skrbiti o najugroženijima.
Župan Milinović je o navedenim izmjenama obavijestio i predsjednika Skupštine Marijana Kustića koji je upoznat s njima te je dogovoreno da će se eventualne promjene u smislu amandmana i podrške Vlade RH projektima Ličko-senjske županije još definirati na sastanku koji je zakazan za ponedjeljak, 24. lipnja.

Sjednica Županijske skupštine zakazana je za 1. srpnja za 14,00 sati.

MILINOVIĆ RADI NOVI PRORAČUN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. LIPNJA 2019. U 18:30 SATI

GOSPIĆ - Danas poslije radnog vremena dobili smo priopćenje iz Ličko-senjske županije u kome se navodi izjava župana Milinovića da je nakon razgovora s premijerom Plenkovićem i Marijanom Kustićem, predsjednikom Županijske skupštine i šefom lokalnog HDZ-a, dogovoreno da se izradi novi prijedlog ovogodišnjeg proračuna. Naime, prema priopćenju proračun treba pojačati za čak 21 milijun kuna europske i državne potpore, ali se ne navodi koliko je to postotaka u odnosu aa postojeći prijedlog proračuna niti koliko će on iznositi sveukupno.

Radni sastanak oko proračuna održati će se do srijede 19. lipnja nakon čega će se skupštinarima na usvajanje uputiti novi proračun i novi termin sjednice. (LPS)

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA GOSPIĆ

PONOVO ODGODA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2019. u 11 sati, dopuna ua 17 sati

GOSPIĆ - Kao što je i bilo za očekivati za danas po četvrti put zakazan nastavak II. sjednice Županijske skupštine, odgođen je po peti puta. Koordinirani je to politički potez i pokušaj konačnog obračuna stranke na vlasti bez obzira na životne posljedice u ovome dijelu Hrvatske.

Dobili smo i priopćenje aktualnog župana Milinovića:
- Budući je danas po peti put došlo do odgode sjednice Županijske skupštine želim izvijestiti javnost kako sam zatražio hitan sastanak kod premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te hitno očitovanje Ministarstva uprave i Ministarstva financija kršim li Zakon ako donesem akt o nužnim financijskim rashodima radi isplate plaća, budući sam taj dokument mislio predložiti danas na Županijskoj skupštini kao nadopunu dnevnog reda.
Taj akt mogu donijeti kada je raspuštena Županijska skupština, novonastala situacija mi nalaže da oprezno pristupim tom problemu jer se razlikuju mišljenja pravnih stručnjaka. Naime, od kada je konstituirana Županijska skupština Ličko-senjske županije neki su mišljenja kako ja kao župan nemam pravo donijeti akt o financiranju nužnih troškova u što su uključene i plaće. Ukoliko dobijem vrlo jasan odgovor Ministarstva uprave i Ministarstva financija da ne kršim Zakon taj akt ću donijeti i plaće će biti isplaćene. Ukoliko ne dobijem decidirani odgovor da tim aktom ne kršim Zakon plaće neće biti isplaćene za oko 260 ljudi, korisnika Županijskog proračuna. (LPS)

POGLEDAJTE I VIDEO HINE IZ ZAGREBA:

youtu.be/af-giPrd3yE

Priopćenje pravaša

HSP ZAHTIJEVA OSTAVKE KUSTIĆA I MILINOVIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2019. u 8:15 sati

GOSPIĆ - U priopćenju gospićke Podružnice Hrvatske stranke prava, koje potpisuje predsjednik stranke Karlo Starčević kaže se:

- Dugotrajna politička kriza u Ličko-senjskoj županiji svakim danom postaje sve veća te se sve više prenosi na različite skupine našeg društva. Mi, HSP, kao odgovorna stranka prema svojim biračima i svim stanovnicima naše županije pratimo i analiziramo razvoj situacije za koju procjenjujemo da je kriza došla do svog vrhunca i poručujemo svim sugrađanima da u toj krizi nismo sudjelovali pa ne možemo za nju preuzeti odgovornost.

Ukoliko se najavljena, više puta prekinuta sjednica županijske skupštine, ne održi danas, 13. lipnja, pozivamo predsjednika skupštine i Ličko-senjskog HDZ-a Marijana Kustića i župana Darka Milinovića da podnesu neopozive ostavke na svoje dužnosti za dobrobit Županije.

Kao što je poznato, na prvoj konstituirajućoj sjednici je izabran predsjednik skupštine Marijan Kustić zahvaljujući dogovoru između HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera i nezavisnih lista Darka Milinovića i Ante Dabe uz suglasnost SDSS-a te je kao takav prezentiran javnosti uz obećanje da će i proračun biti prihvaćen do 18. travnja što nije do danas učinjeno. Na tom sastanku HSP nije sudjelovao niti se na bilo što obvezao. Na taj način obmanuta je cijela javnost kao i naši vijećnici, a danas vidimo da se tog sporazuma svi zajedno odriču optužujući jedni druge. U takvim odnosima nismo i ne želimo sudjelovati. HSP je odgovorna stranka, a njezini vijećnici se pridržavaju najviših moralnih načela, te nisu i ne žele sudjelovati u nikakvoj trgovini.

Iz svega navedenog zaključujemo da je sazrjelo vrijeme za odgovornost pojedinaca koji često u javnost iznose stav o potrebi deblokade županije, a očito je da su oni upravo taj uteg zbog kojih je i nastala kriza i blokada.

Zbog svega navedenog pozivamo župana i predsjednika županijske skupštine da hitno podnesu neopozivu ostavku te da se iduće vrijeme iskoristi za izbor novog, odgovornog predsjednika skupštine, da dožupani preuzmu vođenje županije, te usvoji proračun kako bi se razriješila kriza bez novih nepotrebnih političkih izbora.(LPS)

U susret Županijskoj skupštini

BEZ PRORAČUNA STALI NEKI PROJEKTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2019. u 17 sati

GOSPIĆ - Župan dr. Darko Milinović održao je konzultacije s predstavnicima političkih stranaka na temu ovogodišnjeg proračuna koji bi treba biti usvojen na odgođenoj sjednici zakazanoj za četvrtak.

Milinović je obavijestio je predstavnike kako će iz tehničkih razloga podnijeti dva amandmana ukupne vrijednosti od oko 1,3 milijuna kuna i to zbog izbora za EU parlament 950 tisuća kuna i zakonske obveze prema Domu za starije i nemoćne osobe u iznosu od 350 tisuća kuna.

Razlika između proračuna predloženog 2018. godine i sadašnjeg je 2,4 milijuna kuna zbog toga što su se morala osigurati financijska sredstva za prijevremene izbore u iznosu od 1,1 milijun kuna te je župan naglasio da su zbog toga zaustavljeni neki projekti. Milinović je govorio i o posljedicama ne donošenja proračuna te izrazio nadu da će se učiniti najbolje za Ličko-senjsku županiju. (LPS)

Sastanak u Županiji

RAZGOVOR S KORISNICIMA PRORAČUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2019. u 16:30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju koje smo danas dobili iz Županije župan dr. Darko Milinović je održao sastanak s korisnicima županijskog proračuna. Na sastanku su bili čelnici
udruga Domovinskog rata, Hrvatska gorska služba spašavanja, Lire, Crvenog križa, Zavoda za prostorno uređenje, Školski športski savez, Dom za starije i nemoćne osobe iu drugi.

Milinović ih je upoznao s trenutnom situacijom i izrazio nadu da bi županijski proračun za ovu godinu mogao biti donesen u četvrtak na Županijskoj skupštini. Obavijestio ih je kako sutra ima konzultacije s političkim strankama i izrazio uvjerenje kako će naći zajednički interes za dobrobit cijele Ličko-senjske županije.

Svi nazočni poduprli su županova nastojanja i nastojanja svih političkih subjekata da se donese proračun, ne samo zbog nastavka započetih projekata, već i zbog isplate plaća za 260 ljudi koji su korisnici proračunskih sredstava.

Milinović se zahvalio na odzivu i rekao kako će učiniti sve sa svoje strane, a uvjeren je i kako će svi drugi politički subjekti učiniti, kako bi u četvrtak bio donijet proračun te kako bi došlo do realizacije projekata i isplate plaća. (LPS)

PRIOPĆENJE IZ ŽUPANIJE

Konzultacije za proračun

Župan i zamjenici na zadnjoj Skupštini
Župan i zamjenici na zadnjoj Skupštini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. LIPNJA 2019. U 16 SATI

GOSPIĆ - Danas poslije radnog vremena dobili smo priopćenje iz Ličko-senjske županije, u kome se kaže da je župan dr. Darko Milinović, za utorak "pozvao političke aktere na konzultacije" o županijskom proračunu za ovu godinu koji još nije donijet, jer je jučer Skupština odgođena za točno tjedan dana. (LPS)

Nova odgoda Županijske skupštine

KUSTIĆ ODLOŽIO ODLUKE ZA TJEDAN DANA

Predsjednik Kustić i tajnik Krmpotić za vrijeme kratke sjednice
Predsjednik Kustić i tajnik Krmpotić za vrijeme kratke sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. LIPNJA 2019. U 14:30 SATI

GOSPIĆ - Nakon treće odgode, navodno zbog zdravlja Marijana Kustića, predsjednika Županijske skupštine, danas u 13 sati u gradsku vijećnicu stiglo je šezdesetak članova Skupštine, župan, dožupani, brojni novinari, gosti, pripremljena je video projekcija, po prvi put su na sjednici bili i veleučilištarci. Oni su danas vidjeli kako ne treba raditi u lokalnoj vlasti.

Naime, iako se proteklo više od pola godine, pojedini političari se zaklinju u nekakvo zajedništvo u ovome dijelu države, gdje je regionalni život u hladnom pogonu, danas je Kustić prekinuo sjednicu odgodivši donošenje važnih odluka, a među inima i proračuna, za samo tjedan dana koji njemu osobno vjerojatno ništa ne znače.

Na to je reagirao samo aktualni župan Milinović ustvrdivši da će 258 službenika od danas biti bez plaće jer ne smije potpisati naloge. Pored toga neće se moći prebaciti pet milijuna kuna primarnoj zdravstvenoj zaštiti i neće se iskoristiti 97 milijuna kuna europskih sredstava za razvojne programe. Valja reći da na današnju sjednicu nisu stigli izabranici HSP-a.

Novinaru izvjestitelju sa sjednice ostaje nejasan razlog današnje odgode, a javnost već otvoreno priča o sapunanju daske Milinoviću. (M. Čuljat)

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

PONOVO ODGODA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. SVIBNJA 2019. U 10:30 SATI, nadopuna u 14 sati

GOSPIĆ
- Iz Tajništva Ličko-senjske županije jutros smo dobili obavijest o novoj odgodi II. sjednice Županijske skupštine koja je trebala biti danas s početkom u 13 sati. Sjednica se odgađa iz zdravstvenih razloga (bolesti) predsjednika Županijske skupštine za narednih nekoliko dana. O novom danu održavanja sjednice izvijestit ćemo Vas naknadno.- kaže se u obavijesti.

Kasnije smo dobili dogovoreni termin: sjednica će biti u četvrtak, 6. lipnja u 13 sati. (MAČ)

Korištenje obnovljivih energenata

NOVA ELEKTRANA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2019. u 17:30 sati

GOSPIĆ - S ciljem poticanja razvoja lokalne zajednice na području Ličko-senjske županije kroz ostvarivanje projekta Vjetroelektrana Senj župan Darko Milinović danas je imao sastanak s investitorima.

Sastanku su nazočili Li Qiao, izvršni direktor tvrtke Energija Projekt d.d. koja je dio tvrtke NORINCO international i Weimin Ye, potpredsjednik Hrvatsko-kineskog kulturološkog društva te predstavnik za Europu China Poly Group Corporation. Radi se o tvrtkama iza kojih je već velik broj uspješnih projekata na području energetike, zaštite okoliša, prometa i komunikacija diljem svijeta.

Župan Milinović istaknuo je kako uživaju potpunu podršku Ličko-senjske županije koja uvijek nastoji potaknuti razvojne projekte. Zaključeno je da je riječ o izuzetno bitnoj i dugo očekivanoj investiciji na ovome području te da će nova energija predstavljati jedan od najznačajnijih greenfield projekata u vjetroenergiji na području Ličko-senjske županije. (LPS)

Dan Ličko-senjske županije

POČAST POGINULIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2019. u 13:30 sati

GOSPIĆ - Zbog političkih igara, kao nikad u prošlosti Ličko-senjske županije koja je ustrojena nakon izbora 1993., proslava Dana županije i rođendana dr. Ante Starčevića nije bila skromnija.

Nakon posjeta spomen-dom Starčevića u Velikom Žitniku, kod središnjeg križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene danas se okupilo samo nekoliko izaslanstava i nešto službenika iz Županije. Vijenac je na križ položilo županijsko izaslanstvo na čelu sa županom Darkom Milinovićem, a svijeće je zapalilo nekoliko izaslanstva domovinskih udruga. Nakon toga odana je počast na Trgu blaženika Stepinca žrtvama domovinskog rata i kod biste Franje Tuđmana, a župan je priredio prigodni prijem u svom ured. (MaČ)