ličke novine
Postavljeno 2015.
pp velebit
velebit@pp-velebit.hr www.velebit.hr

Kaniža Gospićka
53000 GOSPIĆ
Tel.: 053/560-450
Faks 053/560-451

pp velebit

 

Očuvanje risa u šumama Velebita

NAKON FOTO ZAMKI I TELEMETRIJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. veljače 2022. u 19 sati
ris josip Čuvar Velebita Josip Tomaić uz četveronožnog imenjaka

KRASNO - Suradnja Parka prirode Velebit i LIFE Lynx projekta na očuvanju risa u šumama Velebita dobila je novu dimenziju! Na Velebitu je uhvaćen jedan ris koji je dobio ime Josip koji se sa foto zamkama prati duže od godine dana, a kako je dobio telemetrijsku ogrlicu
Saznat će se i uvid u njegov život.

Josip će telemetrijsku ogrlicu nositi godinu dana, nakon čega će ona programirano otpasti. Pomoću ogrlice dobiti će se podaci o veličini Josipovog teritorija te potencijalne promjene u sezonskom načinu kretanja, a ti podatci pomoći unaprijediti praćenje populacije risa na području Parka prirode Velebit.

Naime, od početka 2018. godine na području parka je postavljena gusta mreža fotozamki, koja je pomogla u odabiru lokacija za ispuštanje risova naseljenih iz Karpata u sklopu LIFE Lynx projekta, a dala je i uvid u broj risova na Velebitu. (Ln)

 
 

In memoriam

JOSIP GOBAC-JOŽA (1932 - 2021)

Otišao je veliki ljubitelj planinarenja, novinar, urednik i dokumentarist rođen u Mušaluku.

Na putu do degenije na Solinama u Srednjem Velebitu, na ramenu je stativ za kameru, 2012./Arhiva obitelji Vince
Na putu do degenije na Solinama u Srednjem Velebitu, na ramenu je stativ za kameru, 2012./Arhiva obitelji Vince
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. studenoga 2021. u 21 sat

Priredija: Marko ČULJAT, iz rukopisa edne još neobjavljenje knjigice
Fotografije u vlasništvu obitelji Vince

ZAGREB/GOSPIĆ - 14. listopada od proklete korone preminuo je Josip Gobac-Joža, unatoč dvostrukoj vakcinaciji i ličkim korijenima. Joža je prije 90 godina rođen kod dida i babe u Mušaluku, gdje je živjela njegova majka Maća rođ. Blažetić. Otac mu je bio Nikola Gobac iz Vaganca Pazariškog, u kome su danas rijetku stanovnici ao uopće ima stalnih stanovnika kao i u većem dilu Like i okolice. Imali su i sina Baju.

Od malog ličkog dičaka dogura je na vrh profesionalne karijere o čemu čitajte drugi dio teksta.Meni kao novinaru u ovoj vukojebini, koji neki od sprdnje zovu Likom koja je na sreću političara bila i ostala pustara u srcu starice Europe, a uskoro će ona jopet bit zemlja vukova i medvida i uvoznih goveda i čobana, nije jasno kako je njegova smrt ostala nezabilježena u svekolikom rvackim medijama a posebice u tzv. katedrali rvackog duva, odnosno na dalekovidnici koja se kočoperi s tri slova - HTV. Nisu se ni udostojili dati dokumentarni prilog o njegovu životu, a kako ćete samo u Ličkim-novinama moć sada prolčitat, un je uz tantalove muke i bezbrojne kaznene prijave milicije i udbe, uspija završit une bajne obikte uz Kockicu CK na zagrebačkom Prisavlju. Nisu se udostojili ni objaviti njegov koji dokumentarac jer je u toj zgradurini bio nepodoban???!!
Nu da se vrnem na njegov životopis:
Uskoro nakon njegovog rođenja obitelj seli u Popovaču gdje je proveo prvih sedam godina života. Tu mu je otac bio kočijaš kod njemačke obitelji Getz pa su svi živjeli u njihovoj velikoj kući u Popovači. Krajem tridesetih sele u Kutinu u malu kuću u sadašnjoj ulici Ljudevita Posavskog. Odrastao je u siromaštvu, ali odrastanje mu je odredio i Drugi svjetski rat i okupacije Kutine. U djetinjstvu je svjedočio najgorem sunovratu ljudske vrste i do kraja je o tom vremenu govorio istinu, neovisno o tome kako se ona s vremenom zaboravljala ili namjerno iskrivljavala. Unucima je pričao o židovskim obiteljima koje su odvedene u logore smrti tokom noći, ali i o iskustvu života u multikulturalnoj sredini kakva je Kutina bila prije rata. Nosio je živa sjećanja na obitelji Feldbauer, Freidferd, Strauss i druge koje su predstavljale malu, ali značajnu židovsku zajednicu Kutine i okolice. Tek 2020. unuci su čuli njegovu poriču o tome kako je kao dijete pomagao susjedima pri održavanju službe za Šabat i Pesah.

Nakon rata poslan je u Gimnaziju u Krapinu. Sudjeluje u radnoj akciji izgradnje pruge Šamac-Sarajevo (1947). O radnim akcijama je uvijek rado pričao, a za njega su bile bitne iz dva razloga: prvo, nakon siromašnog djetinjstva i razornog rata, aktivno je sudjelovao u izgradnji i industrijalizaciji zemlje koja je bila, po njegovom opisu, "jedno zaostalo i nepismeno društvo". To ga je iskustvo zauvijek obilježilo. Drugo, na radnim akcijama pokazalo se da je talentiraniji, a vjerojatno i zainteresiraniji za pismeni rad nego za lopatu, pa je dobio svoje prve novinarske zadatke pišući propagandne materijale za vrijeme radnih akcija. Slijedećih godina nastavlja pisati za omladinske listove, a bio je i urednik Moslavačkog lista (1954 - 1956).
Školovanje je nastavio u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu uz koju je ostao jako vezan, s jedne strane kroz bliska prijateljstva s umjetnicima poput Miroslava Šuteja, kako bi rekao "šul kolegu", a s druge strane kroz iznimno izražen umjetnički sentiment koji je do kraja života kombinirao s jasnim novinarskim izražajem. Nakon toga diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi (1960) i započeo karijeru na TV Zagreb, danas HTV gdje je radio do prisilnog umirovljenja (1991). Urednik je Školske televizije od 1963. Školsku televiziju je smatrao svojim najvećim profesionalnim uspjehom. Vjerovao je u edukativni potencijal medija, a TVZ je razvijao školski program koji je postajao ključan element obrazovnog sustava i redovno je praćen u školskoj nastavi. Surađivao je i s drugim europskim javnim televizijama, te je bio član grupe Eurovizije za obrazovni program. Paralelno s radom nastavio je i studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao (1976), a dvije godine kasnije promaknut je na mjesto direktora TVZ (1978 - 1986). U ta dva mandata, koje nikad nije želio, izgradio je sve objekte TVZ na Prisavlju, nakon toga je radio u Dokumentarnom programu i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Bio je aktivan u NK Dinamu, a krajem sedamdesetih godina XX. stoljeća bio je u Stručnom odboru i organizirao izbor momčadi koja je 1980. i 1982. osvojila prvenstvo Jugoslavije.

I kao umirovljenik nastavio surađivati u Dokumentarno obrazovnom programu. Bio je suradnik Zagreb filma i Filmoteke 16. Autor je nekoliko obrazovnih filmova za osnovne škole i nekoliko namjenskih filmova o zaštiti prirode: Park prirode Žumberak, Velebit (koristio je filmsku dokumentaciju Dopisništva iz Gospića), Lonjsko polje i dr. Radio za OTV i Z1 televiziju.

U mirovini je imao više vremena za svoju staru ljubav - planinarenje. Učlanio se u PD Industrogradnje koja je imala hotel Velebno u Baškim Oštarijama i PD u Ravnom Dabru u obnovljenoj školskoj zgradi. U to doba razvija vrlo blizak odnos s akademikom i botaničarom Sergejem Forenbacherom, velikim planinarom i poznavaocem Velebita. Zajedno i snimaju dokumentarni film i priloge za Forenbacherovu istoimenu knjigu Velebit i njegov biljni svijet. Obilazi i snima Lonjsko polje, Gorski kotar, Žumberak… Kasnije je HTV objavljivao njegove dokumentarce koje je radio kao vanjski suradnik, a kad je to prestalo radio je filmove za Popovaču, te lokalne tvrtke i tvornice.

Bio je oženjen Slobodankom rođ. Trbojević, redovitom profesoricom na Ekonomskom fakultetu, s kojom je imao kćerku Iru.

DJELO: Dokumentarni film Velebit i njegov biljni svijet (2007) ? https://youtu.be/oZgMKtDhsf0

LIT.: Moslavački list br. 1453 lipanj 2007. ? Leksikon radija i televizije. Zagreb, 2016. str. 135. - Vince, Vlado: Sjećanje na Josipa Gopca, planinara i novinara https://vladovince.medium.com/sje%C4%87anje-na-josipa-gopca-planinara-i-novinara-df4db8f19e0b (posjećeno 4. studenoga 2021.)

IZV.: Osobni iskaz Josipa Gobca, Zagreb 16. ožujka 2018. - Osobni iskaz unuka Vladimira Vincea, Zagreb, 6. studenoga 2021.

Dobrotom njegovog unuka objavljujemo njegov dokumentarac o Velebitu:
youtu.be/oZgMKtDhsf0
 
 

Bijela vijest iz Južnog Velebita

USKORO STARO-NOVA ATRAKCIJA ZA TURISTE

Ljubitelji ličkog podzemlja dočekat će brojne novosti.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. studenoga 2021.
cerovac

CEROVAC - Predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u društvu župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja, župana Zadarske županije Božidara Longina, te predstavnika Parka prirode Velebit iz Gospića, Hrvatskih šuma i Općine Gračac obišli gradilište Centra izvrsnosti Cerovačke špilje.

Projekt se provodi u sastavu Konkurentnost i kohezija u vrijednosti od 68 milijuna kuna, veći dio sredstava je potpora Europskog fonda za regionalni razvoj i ostatak je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nositelj projekta je Park prirode „Velebit” u partnerstvu sa Zadarskom županijom, „Natura Jaderom” i Zagrebačkim speleološkim savezom.

Cerovačke špolje su najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj. Nalaze se četiri kilometra jugozapadno od Gračaca, na sjeveroistočnoj padini velebitskog brda Crnopac (1403 m), u južnom dijelu Parka prirode Velebit. Realizacijom i puštanjem u uporabu projekta očekuje se nova turistička top destinacija u ovome dijelu Like.

Prije domovinskog rata kada su Cerovačke pećine bile pod upravom Šumarije gračac godišnje su imale i do 30 tisuća posjetitelja. Za očekivati je da će novo-staro odredište ponovo privući brojne posjetitelje jer tamo se ima što vidjeti. Otkrio ih je inženjer Nikola Turkalj prilikom zemljanih radova na trasi Ličke pruge kod planirane Željezničke stanice Cerovac dvadesetih godina prošlog stoljeća. On se mimo plana potrudio da sačuva otkrivenu podzemnu ljepoticu za nove generacije. Jedno vrijeme Gornje špilje nosile su njegovo ime. (Ln)
cerovac

 
 

Novi stanovnik Velebita spašava dinarsku populaciju risa od izumiranja
ris krasno
Puštanje novog risa u Sjevernom Velebitu/ snimio Vedran Slijepčević

U SJEVERNI VELEBIT PUŠTEN SLOVAČKI RIS

Park prirode Velebit dobio je novog stanovnika! U petak ujutro ris Emil stigao je iz slovačkih Karpata, a dobrodošlicu su mu poželjeli učenici iz Osnovne škole Krasno

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2021. u 13 sati

Snimio: Vedran Slijepčević

KRASNO POLJE – Ris je najveća europska mačka, no opstanak vrste u dinarskim planinama je ugrožen zbog parenja u srodstvu. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, dinarska populacija risa ponovno je uspostavljena 1973. naseljavanjem šest životinja iz slovačkih Karpata u Sloveniju. Svi risovi koji su danas prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini potomci su tih šest risova. Gotovo 50 godina razmnožavanja bliskih srodnika bez kontakta s risovima iz drugih populacija, rezultiralo je genetskim poremećajima te je jedino rješenje za opstanak bio ponovni uvoz risova iz Karpata.

Upravo to provodi međunarodni tim stručnjaka okupljen u projekt LIFE Lynx, pod sufinanciranjem Europske komisije. U posljednje tri godine u Sloveniju i Hrvatsku je naseljeno ukupno 13 risova iz Slovačke i Rumunjske, a već su zabilježeni i prvi potomci naseljenih mužjaka i lokalnih ženki čime se zaustavlja parenje u srodstvu.

- Emil je treći ris kojeg ispuštamo na području Velebita. Prošle godine smo u Nacionalnom parku Paklenica ispustili Alojzija, koji je uspostavio teren na području općine Sveti Rok, te risa Pina, čija nam sudbina, nažalost, nije poznata. Na temelju podataka s fotozamki procjenjujemo da na Velebitu ima oko 40 odraslih risova, pa se nadamo da Emil neće imati problema s pronalaskom partnerice. – izjavila je ravnateljica Parka prirode Velebit Ana Brkljačić.

Odrasli mužjak risa, nazvan Emil, uhvaćen je u slovačkim Karpatima te je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi bili sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav i s potrebnim protutijelima na virus bjesnoće. Iz transportne kutije je pušten na Apatišanu kraj Krasna na Sjevernom Velebitu. U skladu s epidemiološkim mjerama ispratio ga je mali broj gledatelja, među kojima su posebno mjesto zauzeli učenici iz Osnovne škole Krasno.

- Osim risa Emila kojeg smo upravo ispratili u prostranstva Velebita, ove godine smo ispustili i pet risova u slovenske Alpe. Risovi u Alpama nisu zabilježeni od početka 20. stoljeća, te naseljavanjem tog područja nastojimo povezati našu populaciju s onima u zapadnim Alpama kako bi prekinuli izolacije tih populacija, te osigurali svjetlu budućnost risa u ovom dijelu Europe.- izjavila je doc. Magda Sindičić, koordinatorica hrvatskog djela LIFE Lynx projekta s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. (Lynx)

 
 

NAGRADA HRVATSKOG PLANINARSKOG SAVEZA

hps

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. siječnja 2021. 11 sati

ZAGREB – Izvršni odbor Hrvatski planinarski savez na kraju svake godine dodjeljuje godišnje nagrade udrugama, pojedincima i suradnicima koji su se istaknuli planinarskim radom i ostvarenjima u tekućoj godini.

Na 8. sjednici u studenom 2020. donijeta je odluku da se Javnoj ustanovi „Park prirode Velebit“ dodjeli godišnja nagrada u kategoriji Najbolji vanjski suradnik. Nagrada je dodijeljena zbog uzorne suradnje u provedbi svih planinarskih aktivnosti na području Parka, napose speleoloških istraživanja. (Ln)

 
 

ZAvratnica
Park prirode Velebit sudjeluje u akciji

TJEDAN ODMORA VRIJEDAN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2020. u 11.40 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Povodom promotivne akcije „Tjedan odmora vrijedan“ Javna ustanova „Park prirode Velebit“ osigurati će popust od 50 posto na cijenu individualne i grupne ulaznice u uvalu Zavratnicu u razdoblju provođenja akcije (od 16. do 25. listopada 2020.).

Tako će cijene za uvalu Zavratnicu u tom razdoblju biti slijedeće:
- organizirane izletničke grupe (agencijski dolazak, škole, taxi brod): 10,00 kn/osoba (redovna cijena: 20,00 kn/osoba)
- individualni posjeti: 15,00 kn/osoba (redovna cijena: 30,00 kn/osoba)

„Tjedan odmora vrijedan“ je promotivna akcija Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice koju je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Cilj ovog projekta je osigurati građanima Republike Hrvatske u pred i post sezoni povoljniju ponudu. (Ln)

 
velebit
HGSS-ovci u akciji čišćenja ednog bezimenog bezdana na Velebitu podno Visočice/Snimija Marko ČULJAT
velebit
Mario Šaban pri izlasku iz bezdana, u odori čuvara Parka prirode
velebit

Akcija čišćenja velebitskog podzemlja

NIŠTA BEZ HGSS-A

Pripadnici HGSS-a, u kojemu su i čuvari PP Velebit, spustili su se u 120 metara bezdan poradi otpada silnika.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2020. u 17 sati

Priredija: Marko ČULJAT

ZOBINOVAC/ZOVINOVAC – Kad sam bija klinac ćaća je ednom ubija srndaća u Zovinovcu, a danas mi rekošte da j' to Zobinoac, ka, rcimo od zobi. Porana božje prije b' ja reka daj od zov – zvati, zijati u šumi kada se izgubiš. Priskočimo tu dvoumicu, i recomo da se una nalazi oko četri kilometra uzbrdo od Rizvanuše, di je u tursko doba stolova niki Rizvan beg i tute ima periovoj (vidi ričnik strani riči). Moš mislit, im j' taj Turčin park i vodoskoke !? To mi je potlje gimnazije kazala moja profesorica Marija Tomljenović.

Eto opet ja zastranja u prošlost. Ne smim ni reć što se tu događalo prije koje desetljeće, ali mi ne ide u ovu moju tintaru sila koja j' tirala bidne kamiondžije da voze stare kamionske gune u Velebit. Osom toga da ih drkljaju od ceste istočno koji dvista meteri i da ih bace u bezdan. Bila j' tu i edna čelična sajla i plastični' karnistara bez edne strane kaki sam viđa kod stari mehaničara za vatanje starog ulja iz autina.

            Uprava javne ustanove Park prirode Velebit iz Kaniže Gospićke danaska j' organizirala akciju čišćenja te bezimene jama na po puta do Visočice, a povodom Svitskog dana čistih planina. U društvu s Ivanom Maras i Ivanom Svetić, damama iz Uprave Parka, krenili smo autinama uzbrdo Mario Kurevija, dopisničar HTV-ja i moja malenkost. Ja sam, snimajući, bija zabasrlja krivom cestom al' su to primite Ivane i pozvale me na klepku staujući da ne bi' zabasa u minsko polje. Nakon tri-četri kilometra kaldrme, jerbo j' voda odnila sitni pisak, došli smo do okuči di je bija i kamijun Komunalca s grajferom.

            Brzo smo došli do grotla da su bili čuvari Parka i HGSS-ovci, a bijaj tu i inžinjir. Mario Stilinović, glavni lički šumar Hrvatskih šuma. Priko grotla bezdanjače bilo ' je nikolsko štrikova debeli ka moj prst. Atmosfera j' bila ležerna. Čekani su samo novinari da počme finiš akcije. Tri čuvara, koji su i pripadnici HGSS-a i tri u crvenim odorama (HGSS) započeli su povlačenje, nisam sigur, ednog il' dva štrika. Ima sam osićaj da ga ima barem kilometar koliko su uni to dugo potezala i potezali. Dobro sam pazija da se ne strmeknom u strovaliju, ne bi me lako bome izvukli, triba bi barem traktor. Nakon dužeg potezanja i natezanja začuje se glas iz rupetine. Na kraju ednog štrika bijaj rabri Mario Šaban. Njega nije tribalo izvlačit on se sam pentra po svom posebnom štriku koji je bija svezana okolo bukvetine.

            Na ednom od štrikova visile su tri gumetine i nakon uspravnog izvlačenja iz rupe privučene su vodoravno da i' se more dovatit. Na kraju je to sve završilo na kamionu Komunalca.

            Od Ivana sam sazna da ovi godina po Velebitu ima sve manje i manje otpada i smeća, Više nema fližidera i autina ka štoj to bilo prije kojih desetak i više godina. Valjda je raja počela kuntat da sama sebi pravi problem, a ima i sakupljača takog otpada koji se nekad zva sekundarnom sirovinom i moglo se zaradit za kino.

velebit

velebit
Izvlačenje strukova iz bezdana

velebit
Kamiondžijski otpad među stoljetnim bukvićima i mladim jelkama na Velebitu

 

Pogledajte Prvi lički vlog s Velebita:

https://youtu.be/tifNKUMYAG0

 

Inicijativa iz Parka prirode Velebit

ČIŠĆENJE VELEBITA

velebit
Detalj šumske ceste za Visočicu

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2020. u 22 sata

KANIŽA GOSPIĆKA - Javna ustanova Park prirode Velebit partner je na Interreg ADRION projektu Adriaticaves kojeg  provodi u suradnji s partnerima iz Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Albanije.

Iako se fokus projekta temelji  na održivom razvoju i zajedničkoj promociji špilja koje su otvorene za turističko posjećivanje, velika pažnja polaže se zaštiti i očuvanju špilja i jama koje nisu otvorene i dostupne za posjećivanje. Cilj akcije, osim što predstavlja izravnu intervenciju u prostoru čime se osigurava očuvanje i zaštita jame, je potaknuti svijest građana i skrenuti pažnju koliko su krška staništa posebna, a ujedno vrlo ranjiva i osjetljiva na onečišćenje.

Ona su vrlo važni izvori pitke vode - značajan dio svjetskog stanovništva dobiva svoju pitku vodu upravo iz ovakvih sustava. Međutim krški sustavi mogu osigurati pitku vodu besplatno samo dotle, dok je stanje ekosustava dovoljno dobro da je može pročistiti. Zbog velike propusnosti naslaga smanjenja je mogućnost pročišćenja  zbog čega se zagađenje kroz krški sustav prenosi neizmijenjeno, na velike udaljenosti i u teško odredivim smjerovima što ima nesagledive i teško popravljive posljedice.

Unatoč neizmjernoj vrijednosti špiljskih staništa Hrvatske, mnogi još nisu prepoznali važnost njihova očuvanja, te se ta staništa neprestano uništavaju, a njihova se jedinstvena fauna nepovratno gubi.

Glavni razlozi ugroženosti špiljske faune Hrvatske i podzemnih staništa su uništavanje staništa zbog izgradnje hidroakumulacija, prometnica, kamenoloma, zatrpavanja špiljskih objekata otpadom, zatim zagađenja bilo odlaganjem komunalnog otpada ili povećanjem količine pesticida ili drugih otrova u podzemnim vodama, te zbog neprikladnog turističkog uređenja i korištenja špilja te ilegalnog sakupljanja špiljskih životinja.

Svjetski dan čistih planina je proglasila je Organizacija ujedinjenih naroda  i obilježava se 26. rujna s ciljem da podsjeti na značaj planina i njihovu sve veću devastaciju izazvanu ljudskim aktivnostima. Park prirode Velebit provesti će akciju čišćenja speleološkog objekta, jame duboke 120 metara na lokaciji Zobinovac podno Visočice. Akcija će se zbog vremenskih uvjeta provesti 1. listopada 2020. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Speleološkim odsjekom planinarskog društva Željezničar iz Gospića, komunalnim poduzećem Komunalac Gospić i Hrvatskim šumama Uprava šuma podružnica Gospić.

Akcija će početi u ranim jutarnjim satima i odvijati će se na lokaciji 15 km udaljenosti od Gospića, pokraj prometnice Gospić – Rizvanuša - Visočica.

 
dabar velebit
Panorama Dabra s kukovima/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
velebit
Tunel na cesti za Dabar

Novost iz Parka prirode Velebit

VIKEND INFO PUNKT

U Baškim Oštarijama preko vikenda radit će informativni punkt za posjetitelje Velebita.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2020. u 14.30 sati

KANIŽA GOSPIĆKA – Javna ustanova Park prirode Velebit će kroz ljetne mjesece, srpanj i kolovoz, vikendima, na Baškim Oštarijama imati info-punkt gdje će pružati informacije o Parku. Tu će se moći kupiti turistička i planinarska karta Parka, te knjige o Velebitu i suveniri.

Info punkt se nalazi na parkiralištu kod hostela.
Radno vrijeme info-punkta:
svaki vikend od 8  do 15 sati.

Info-punkt počinje raditi još ovog vikenda, 4. srpnja, a radnici Parka pozivaju čitatelje Ličkih novina i njihove prijatelje na besplatna edukativna vođenja prvog vikenda u srpnju:

U subotu, 4. srpnja u 8,30 sati - tura Baške Oštarije – Filipov kuk, polazak u Baškim Oštarijama kod župne crkve sv. Elizabete
- Molimo najaviti dolazak na: marija.maras@pp-velebit.hr

U nedjelju, 5. srpnja u 9 sati: kružna tura Terezijanom (Baške Oštarije - prijevoj Oštarijsko Ždrilo - Debela kosa - Kubus - Tanka kosa)
- Start je na Baškim Oštarijama kod info punkta Parka.
- Molimo najaviti dolazak na: ivana.svetic@pp-velebit.hr  

Očekivano trajanje oba vođenja: 2 h.
Vođenja će se održati ukoliko se javi minimalno šest osoba.
Grupa ne smije biti veća od 30 osoba.

na velebitskoj stazi u rano proljeće
Na jednoj velebitskoj stazi u proljeće
VELEBIT
Predah pod Filipovim kukom
crno vrilo
Crno jezero nastaje od izvora Crno vrilo koji je kaptiran za karlobagški vodovod 70-ih godina prošlog stoljeća/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
penjalište
PENJALIŠTE

Lički šumari iz gospićke Podružnice Hrvatskih šuma prepoznali su turistički potencijal srednjeg Velebita i kroz državni program razvoja sela i izradili dvije poučne staze: Pod Filipov kuk gdje je i malo jezero kaptaže Crnog vrila s klupama, sojenicom i roštiljarom i penjalištem za alpiniste, te staza Stupačinovo – Veliki Papratnjak. Na stazama su postavljene informativne ploče s najbitnijim podacima o lokaciji.

IZVJEŠĆE IZ STUPAČINOVA SA SREDNJEG VELEBITA

NOVOSTI ZA POSJETITELJE

Naporima Parka pridružili su se i lički šumari i uredili dvije poučne staze.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2020. u 21.10 sati, VIDEO DOPUNA U 23.30 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

STUPAČINOVO – Vjerojatno nikad do danas nije održao konferenciju za novinare u ovom oštarijskom zaselku koje ima samo nekoliko stanovnika. Konferenciju su održale tri dame, tri čelne žene Parka prirode Velebit koji ima sjedište u Kaniži kraj Gospića, to: Ana Brkljačić, ravnateljica, Ivana Svetić, voditeljica službe za marketing i komercijalne poslove i Marija Maras, stručna suradnica edukatorica.

Osim novinara, danas je na Velebitu boravila i grupa gospićkih studentica za učiteljice. Njih 50 stiglo je autobusom u Baške Oštarije, ali su dalje, u Stupačinovo i do Crnog vrila, išle pješice pristojno uređenim cestama za što su zaslužni lički šumari iz gospićke Podružnice Hrvatskih šuma.

Bez obzira na corona virus sezona posjeta velebitaša omiljenoj planini počela je ovih dana otvaranjem za posjete uvale Zavratnica kraj Jablanca Ovdje sezona posjeta traje od 1. ožujka do 31 listopada. Do Zavratnice je već poodavno izgrađen kilometar ugodne šetnice. Osim ove staze uređene su i tri poučne staze. U srednjem Velebitu uređena je Terezija, u južnom Kudin most, a na sjevernom Starigrad Senjski- Donja Klada. U sklopu priprema za novu sezonu posjeta sanira se  prometna signalizacijama na cestama do zanimljivih turističkih lokaliteta.

PP Velebit uključio se u promotivnu akciju "Tjedan odmora vrijedan" Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma od 10. do 19 travnja. U sklopu Tjedna domaćim posjetiteljima je omogućeno da posjete razna odredišta po pristupačnijim cijenama. Zbog toga je ovih dana cijena ulaznice u Zavratnicu upola jeftinija i stoji 10 ili 15 kuna, inače za djecu do 7 godina ulaz u pratnju je besplatan.

U sklopu klastera Lika destinacija dogovorena je jedinstvena ulaznica za nacionalne parkove Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni velebit, t za Zavrtnicu, Pećinski park Grabovača, Baračeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova te Memorijalni centar Nikole Tesle. Cerovačke špilje su još zatvorene zbog uređenja.

pp velebit
Dogovor za izjavu HTV-u i Ličkoj televiziji
velebit

STUDENTI

PP Velebit već godinama uspješno surađuje s Odjelom za nastavničke studije u Gospiću i dogovoreno je uređenje jedne drvene kućice u Baškim Oštarijama za posjete i edukaciju najmlađih posjetitelja Velebita. Osim toga, u suradnji s Općinom Karlobag, uskoro će jedan plitvički turistički vlak upotpuniti ponudu u tome dijelu Velebita.

PRVI LIČKI VLOG S VELEBITA O VELEBITU

https://youtu.be/BcwqhOo9X7k


ris
Sudionike skupa jutros je pozdravila Ana Brkljačić, ravnateljica PP Velebit/Snimio Marko Čuljat

ris
Izvnr. prof. Tomislav Odorčić

UZ KRIVOLOV I KRAĐU DRVA
KRADU I KAMERE

U veoma zanimljivoj raspravi koja je uslijedila poseban akcent je dan na negativan primjer vlasnika lovišta u Karlović koritima na Plješevici ponad Donjeg Lapca i Bjelopolja gdje čak sa sjevernog Velebita dolazi ris imena L6. Taj vlasnik već dugo mudruje i najzad je zabranio postavljanje kamera, odnosno foto zamki, kako bi se snimilo kretanje risa na području Plješevice između općina Plitvička jezera i Donji Lapac. To je jedinstven primjer lošeg upravljanja lovištem i protivljenja značajnoj međunarodnoj akciji, jedini je slučaj na obuhvaćenih devet tisuća četvornih kilometara Hrvatske.

Tijekom rasprave čulo se da cjelokupni program ugrožava balkanski lopovluk. Osobe koje neovlašteno ubijaju divljač - krivolovci, ili kradu drva ili oblovinu kradu dokaze o svojim lopovlucima, kradu kamere koje su vidno označene i na kojima piša i svrha. Tako je na plitvičkom području u posljednje vrijeme ukradeno okruglo 30 kamera, a neke su pronađene kod migranata.

Međunarodni program povratka risa na Dinaride

RIS IZUMIRE U HRVATSKIM ŠUMAMA

Ova zaštićena životinja u Hrvatskoj je ponovo postao ugrožena vrsta.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. prosinca 2019. u 13 sati

Pripremio Marko ČULJAT

KANIŽA GOSPIĆKA – Na našim stranicama i do sada ste imali priliku pratiti međunarodne aktivnosti na povratku risa u hrvatske i slovenske šume. Danas je Uprava Parka prirode Velebit bila domaćin tog programa pod nazivom Life Lynx.

U dvorani su se sakupili, uz domaćine, predstavnici nacionalnih parkova Sjeverni Velebit, Paklenica i Plitvička jezera čiji se podaci i koriste u ovome nimalo lakom poslu. Sastanak je održan u sastavu serije skupova koji će se održati na području Like i Gorskog kotora, odnosno na području Dinarida gdje ris, kao zaštićena vrsta, izumire silom prirode.

Na hrvatsku populaciju risa negativan utjecaj ima genetika. Naime, sedamdesetih godina prošlog stoljeća lovci i šumari primijetili su nestajanje risa i nabavljeno je nekoliko uvoznih jedinki što je tada bilo spasonosno za risa koji je populacijsku ekspanziju imao oko 1990. Nakon toga broj risova je počeo opadati. Nije tome na hrvatskom području bio uzrok u krivolovu ili u ratu već je uzrok bio u genetici.

- Risovi su u krvnom srodstvu i to izaziva 72 posto malformacije kod potomaka.- istakao je Tomislav Gomerčić, izvanredni profesor Veterinarskog fakulteta iz Zagreba koji proučava risove od 2010. godine.

Hrvatski ris dosegne težinu od 22 kilograma, a risica 18. Projekt povratka i očuvanja risa počeo je 2017. uz europsku potporu od 362 tisuće eura, a nekoliko puta više osigurano je iz domaćih izvora. U ovoj međunarodnoj akciji koja će trajati sedam godina uz Hrvatsku sudjeluje Slovenija, Italija te Slovačka i Rumunjska iz koje su ove godine nabavljena dva risa i puštena na područje Dinarida na granici Hrvatske i Slovenije.

Iz Rumunjske ili Slovačke očekuje se dolazak još jednog risa koji će biti pušten na području NP Paklenica u južnom Velebitu. Zanimljivo je da je danas rad pratila i jedna strana studentica koja ima risa za diplomski rad na Veterinarskom fakultetu.

rus
Sudionici kaniškog sastanka o risu
ris
Karta kretanja jaednog risa do Od Velebita do Plješevice

ris
Risa je snimio Alojzij Skvarča Life Lynx
  bbb

EU PROGRAM KORIŠTENJA BIOMASE U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2019. u 17:30 sati

Piše Robert Bogdanić

KANIŽA GOSPIĆKA -Park prirode Velebit, u suradnji sa Zadarskom županijom, održao sastanak: Local Community Event, u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas- ForBioEnergy. Local Community Event

Opći cilj projekta ForBioEnergy je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016., a trajat će do kraja lipnja ove godine. Sastanak je namijenjen lokalnom stanovništvu kako bi ga se informiralo o tijeku projekta i ukazalo što je sve postignuto tijekom njegove provedbe.

Predavanje je započela Marije Krnjajić, komunikacijski voditelj, koja je kroz prezentaciju predstavila glavne činjenice projekta i njegovom sufinanciranju preko programa transnacionalne suradnje Interreg Med 2014-2020 u kojem kao upravljačko tijelo stoji Regija Provence Provence-Alpes-Cote-d'Azur, Francuska.

Naglašeno je da se ne financiraju velike investicije, razvoj krupne infrastrukture niti znanstvena i tehnološka istraživanja već je temelj stavljen na ulaganje i infrastrukturu manjih razmjera u slučajevima pilot projekata i širenja teritorijalnih iskustava. Podržane su nematerijalne aktivnosti koje će imati dugoročni učinak te omogućiti bolju vidljivost Programa (studije i istraživanja, umrežavanje, širenje znanja i podataka).

Za financiranje projekta odobreno je nešto preko dva milijuna eura. Projektni partneri su bili s područja Italije, Hrvatske, Slovenije i Španjolske, s nositeljem projekta Regijom Sicilijom iz Italije. Teme koje su se procesuirale, analizirale, obrađivale i detaljno raspravljale bile su Planiranje održivog korištenja biomase u energetske svrhe u zaštićenim područjima, Identifikacija nedostataka I prednosti koje proizlaze iz povećanog korištenja biomase u zaštićenim područjima, Akcijski plan za novi regulatorni okvir i postupak osiguravanja dozvola vezanih za upotrebu biomase u zaštićenim područjima, Planiranje održivih šumsko-drvno-energetskih opskrbnih lanaca u zaštićenim područjima i Unapređenje znanja i kompetencija u proizvodnji energije iz biomase u zaštićenim područjima.

Ciljne skupine tijekom ovoga projekta bile su sektorske agencije (energetske agencije, agencije za zaštitu okoliša, lokalne/razvojne agencije), državna uprava/regionalna uprava (ministarstva, upravljačka tijela zaštićenih područja), ostala tijela javne vlasti (sveučilišta, Gospodarska komora, Obrtnička komora, istraživački instituti koji se bave zaštitom okoliša, stručni centri za obrazovanje i osposobljavanje i škole) privatni sektor (šumarska poduzeća, nevladine udruge koje se bave pitanjima vezanim uz energiju i okoliš, udruge potrošača), šira javnost (tehničari, inženjeri, znanstvenici), ostali (projektni i pridruženi partneri, horizontalni projekti), financijski partneri (banke, privatne zaklade).

Na samome početku projekta potrebno je bilo dobiti pregled trenutne situacije gdje su se morali utvrditi ključni nedostaci kako bi se dalje krenulo u rješavanje. Trenutnom situacijom utvrđen je nedostatak procesa planiranja dok su postojeći uglavnom usmjereni na pasivno očuvanje šumskog ekosustava, koji sprječava upotrebu energije iz biomase za koje se predlaže rješenje provedbom promocije procesa planiranja koji će biti usmjereni na održivu proizvodnju biomase u kontekstu multifunkcionalnog upravljanja mediteranskim šumama. Idući zatečen problem bio je neadekvatnost postojećeg regulatornog okvira i postupka osiguravanja dozvola u trenutnom sustavu upravljanja zaštićenim područjem gdje se u svrhu rješavanja predlažu Akcijski planovi za novi regulatorni okvir i postupak osiguravanja dozvola, koji će promovirati upotrebu energije iz biomase. Slijedeći uočeni nedostatak bio je manjak inovativnih projekata i nedovoljna uključenost ključnih lokalnih dionika u bioenergetskom sektoru za koje bi trebalo aktivirati učinkovite politike koje će ohrabriti uspostavljanje strateških i inovativnih projekata. Zadnji, ali ne i manje bitan, uočen je nedostatak participativnih procesa na lokalnoj razini u vezi potencijala koji nudi bioenergetski sektor i pogodovanje konfliktnim situacijama između lokalnih dionika koji sprječavaju realizaciju inovativnih projekata gdje je kao izazov kod rješavanja naglašena promocija učinkovite politike koje će jačati participativne procese na lokalnoj razini između glavnih dionika zainteresiranih za upotrebu energije iz šumske biomase.

Pripadnicima lokalne zajednice također je predstavljen cijeli tijek projekta po projektnim radnim paketima pa je stoga radni paket 1 predstavljao sve aktivnosti vezane za upravljanje projektom, radni paket 2 je označavao sve komunikacijske aktivnosti, radni paket 3 objedinjavao je sve aktivnosti testiranja, dok je radni paket 4 prenošenje imao cilj unaprijeđenije znanja i kompetencija u proizvodnji energije iz biomase u zaštićenim područjima. Preko tehničkih panela htjelo se postići aktivno uključivanje regionalnih i lokalnih ključnih aktera koji predlažu norme, propise i planove koji se bave pitanjima bioenergije i biološke raznolikosti; pružiti potporu i podršku u procjeni najboljeg izbora između mogućih rješenja; bolje razumijevanje teme i identificiranje zajedničkih odgovornih rješenja; povećanje svijesti o važnosti očuvanja zaštićenih područja i u skladu s načelima održivog gospodarenja šuma; blisku i dugotrajnu suradnju ključnih aktera te otvoreni i višesektorski dijalog; međusektorski integrirani pristup problemima.
bbb

ćele
Josip Starčević sa svpojim minijaturama
cele

Obično o neobičnom
cele tomaić

SUSRET NA IZLOŽBI DVOJICE JOSIPA

Jedan je s brda, a drugi ispod brda.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2019. u 19 sati

Zabiližija Marko ČULJAT

GOSPIĆKA KANIŽA – Danas sam bio iznenađen ušavši u upravnu zgradu Parka prirode Velebit, jer sam ugledao poznato lice – prof. Josipa Starčevića, generacijama gimnazijalaca poznatijeg po špic nametu – Ćele.

Bio je u društvu s drugim bradonjicom kao što je i on sam. U hodniku je bilo mirno, premirno.

- Zar su već počeli,-priupitah poluglasno i na vrhovima prstiju uđoh u dvoranu koja je bila više prazna nego puna, gdje se održavao sastanak o proizvodnje obnovljivih izvora energije. Malo sam poslušao, a kako ništa nisam moga uavertiti vratio sam se u hodnik.

            Na nekoliko stolova bile su izložene Starčevićeve skulpture koje je svako malo poriktavao na bijelom stolnjaku. Pozdravih se i s drugom osobom. Ka to Josip Tomaić, čuvar Parka prirode, čuvar sjevernog Velebita. I ne samo to, on je još poznatiji kao izvrstan snimatelj je na posao obilaska brda nosi i – foto aparat. Malo smo ljudikali, i spazih sovu. U prvi mah, zbog slaboh svitla nisam razaznao da nije preparirana već da je drvena. NA oduševljenje saznadoh da je to Tomaićev rad u drvetu i to u ednom edinom komadu i da ju je naporavija malom motorkom. Svaka čast. Na zidu iza skulptura bile su Tomaićeve kolor slike Velebita.

            Kako sam poprilično buta bija u Krasnom Polju, na svetkovini tamošnje Velike Gospi, bio sa i u svim godišnjim dobima, pa i zimi na Zavižanu i okolici, dotakli smo se i trećeg kipara, nezaobilaznog Blaža Devčića. Obavva umjetnika, Tomaić s brda iz Krasna, i Starčević, ispod brda, iz Pazarišta, počeše ga hvaliti. Ćele ga je upoznao jošte ka mlad profesor fiskulture u krasnarskoj osnovnoj školi. Devčić je poznat po svojim sakralnim radovima a radio je u raznim ateljeima od Meštrovića pa naniže. Saznadog da Tomaić pravi veliku skulpturu Devčića.

- Kako je svit malen, pomislio sam u sebi.

Kako Starčević ritko izlaže, a čini mi se Tomaić i manje, prava je šteta što ova zajednička izložbe ne bi bila duže otvorena u prikladnijem prostoru u Gospiću, ali i na Krasnu, to nji' dva čuvara prirode zaslužuju. Naime, ćele u obilasku šume skuplja suhe grane i korijenje od kojih čini skulpture.

tomaić
Josip Tomaić sa svojom sovom


tomaić


tomaić

bb
bb

Savjetovanje u Parku prirode Velebit u Kaniži Gospićkoj

ŠUMSKA BIO MASA NA ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2019. u 14:30 sati

KANIŽA GOSPIĆKA – Uprava Parko prirode Velebit dila je domaćin savjetovanja o korištenju šumske bio mase u energetske svrhe na zaštićenim šumama Mediterana. Savjetovanje je organizirano u suradnji sa Zadarskom županijom.

Šume na velebitskom području nalaze se na preko 114 tisuća hektara od čega je samo nešto preko četiri tisuće hektara privatno. Čulo se da su sume naročito u južnim predjelima devastirane, i šikare su koje treba uređivati. ZA takav posao iz europskih fondova se može dobiti potpora od  sedam tisuća eura po hektaru u što je uračunato i otvaranje šuma, odnosno izgradnja šumskih cesta.

U Kaniži su se čule i neke komparacije. Na proizvodnju energije od jednog megawata iz nafte radi samo devet ljudi i mogu grijati naselje od stotinjak stanova. Ekvivalent u bio masi, sječki, odnosno peletima i iverju je zapošljavanje čak stotinjak domaćih radnika. Kilowat iz iverja je jeftiniji od onog iz nafte. Kilogramu peleta je ekvivalentno pola litre nafte. Kako za uporabu iverja trebaju velike investicije u postrojenja tu bi trebalo osigurati subvencije kako bi se osigurala isplativost.

Uprogramu transnacionalne suradnje "Interreg med 2014-2020" koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) sudjeluje 57 regija iz deset država članica Europske unije - Hrvatska, Cipar, grčka, Malta, Slovenija, Francuska, Italija, Potugal, Španjolska i Velika Britanija.
Program podržava sudjelovanje privatnog sektora, mala i srednja poduzeća, te organizacija civilnog društva. Ukupan proračun programa računajući i nacionalna sufinanciranja iznosi 256 milijuna eura
(MaČ)

bb

bb


  Novi velebitski vodič
staza
Skup je pozdravila ravnateljica Ivana Maras

Premužić je stazu gradio tri godine, a vodič je pisan duplo duže

Objavljen je vodič bilja Premužićeve staze u svim godišnjim dobima.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2019. u 20:15 sati

GOSPIĆ – Povodom današnjeg Dana PP Velebit večeras je bila lička promocije nove knjige o Velebitu. Radio se o vodiču bilja na popularnoj Premužićevoj stazi. Dobrodošlicu posjetiteljima poželjela je ravnateljica PP Velebit Ivana Maras ističući da su radom počeli tek prije 20 godina i da su najveće zaštićeno hrvatsko područje.

O knjizi, vodiču, Biljni svijet na Premužićevoj stazi na Velebitu, a kako ona ima preko 700 sstranica, to i nije vodič nego enciklopedija, govorila je koautorica Ivana Brkljačić, koja je bila prva ravnateljica PP Velebit, kada su se nalazili u skučenom uredu u gradskoj palači u Budačkoj ulici broj 55 u Gospiću. Moglo se čuti da je slavonskom šumaru Anti Premužiću od ideje do realizacija 50 kilometara duge planinarske staze od Srednjeg do Sjevernog Velebita trebalo samo tri godine (1930 – 1933), a trojici autoru knjige da sve snime i opišu čak - šest godina.

Muzički intermeco na promociji izveli su Ivana i Dino. (MAČ)

staza

staza
O vodiču je govorila koautorica Ivana Brkljačić


staza


staza

  U izdanju PP Velebit i NP Sjeverni Velebit

NOVA KNJIGA O BILJNOM SVIJETU VELEBITA

Knjiga je namijenjena velebitolozima ali i velebitašima i ljubiteljima prirode.

GOSPIĆ - Nedavno je iz tiska izašla najnovija knjiga o Velebitu. Radi se o zajedničkom izdanju PP Velebit iz Kaniže Gospićke i NP Sjeverni Velebit iz Krasna Polja pod nazivom Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu. Vodič je to autora Daria Kremera, Ane Brkljačić i Marka Rendića sa 2750 fotografija opsega 744 stranice. Promocija knjige u Gospiću će biti 29. svibnja u Gospiću s početkom u 18:30 sati.

Knjiga je popularno-stručni ilustrirani vodič kroz biljni svijet vaskularnog bilja (crvotočine, paprati, zeljaste biljke, polugrmovi, grmovi, drveće) uz Premužićevu stazu na Velebitu. Namijenjena, prije svega, posjetiteljima Premužićeve staze koja prolazi dijelom Velebita kojim upravljaju izdavači. S obzirom na broj prikazanih biljnih vrsta, knjiga će poslužiti svim posjetiteljima Velebita u cjelini, ali i drugih gorskih područja u Hrvatskoj.

Pisana je tako da može služiti i dobrim poznavateljima biljnog svijeta (velebtilozima), ali i onima koji se s biljkama tek usputno susreću (velebitaši). Osnovicu knjige čine fotografije biljnih vrsta tako da bi i manje stručni korisnici vodiča trebali biljne vrste prepoznavati temeljem fotografija kojima je pojedina vrsta predstavljena. Na taj način željelo se dio velikog bogatstva biljnog svijeta Velebita približiti svima onima koji će posjetiti Velebit, ali i onima koji će samo prelistavati ovu knjigu.

Praktično nema osobe koja neće prepoznati barem nekoliko vrsta prikazanih u knjizi. Neke od njih poput prave rusomače (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.) ili običnog bršljana (Hedera helix L.) rastu posvuda oko nas. Plodove nekih od njih kao što je trešnja (Prunus avium (L.) L.) koristimo u prehrani, a listove drugih kao što je ljekovita kadulja (Salvia officinalis L.) pri liječenju.

Knjiga je nastala kao doprinos poznavanju biljnog svijeta Velebita i Hrvatske u cjelini, te kao poticaj razvoju društvene svijesti o vrijednosti biljnog svijeta, njegovom racionalnom korištenju, očuvanju i neophodnoj zaštiti prirodnih staništa. (LPS)

kkk

kkk
 

Trening prijenosa znanja i vještina o

PROIZVODNJI BIOENERGIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2018. u 14:05 sati

Piše Robert Bogdanić

ZADAR - Zadarska županija je u prostoru Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar održala Treći trening prije-nosa znanja i vještina u sklopu projekta For Bio Energy. Opći cilj ovog projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016. i traje do 30. travnja 2019. godine.

Trening je održan u suradnji s Parkom prirode Velebit. Sudionike su pozdravili Daniel Segarić, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije i Mario Šaban, voditelj projekta For Bio Energy zaposlen u Parku prirode Velebit.

Glavni cilj treninga bio je predstavljanje Akcijskog plana za novi regulatorni okvir korištenja šumske biomase u zaštićenim područjima te njego-va priprema, provedba i širenje. Dokument je izradila Zadarska županija za svoja odabrana pilot područja (PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica) te Park prirode Velebit za svoje pilot područje koje se nalazi na području Ličko-senjske županije.

Alen Berta iz Instituta za primijenjenu ekologiju Oikon prezentirao je dokument koji se odnosi na odabrana područja Zadarske županije. Ista-knuto je kako postoje tri prepreke za korištenje biomase. Prva prepreka je depopulacija ruralnih krajeva i manjak radnika što bi se moglo riješiti odobravanjem većih kvota za strane radnike, boljom informiranosti u vezi financiranja mjera za područje šumarstva te aktivnom pomoći pri izradi dokumentacije. Povećavanjem ulaganja u mehanizaciju u šumarstvu, kvalitetu šuma i otvorenost šuma kroz fondove Ruralnog razvoja i OKFŠ-a te uspostavom više manjih centara za biomasu mogla bi se riješiti druga detektirana prepreka, a to je nedostatak drvne mase. Poslje-dnja, odnosno treća prepreka je neažuriranost katastra, male čestice i posjedi - što bi se moglo riješiti usklađenjem katastra i gruntovnice no-vom geodetskom izmjerom, podizanjem svijesti vezano za potrebu ažuriranja katastra te uvođenjem dodatnih poticaja za održavanje zemljišta.

Robert Bogdanić, komunikacijski voditelj projekta u PP Velebit, predstavio glavne ciljeve Akcijskog plana za područje PP Velebit, odnosno pilot područja Ličko-senjske županije, a zatim je prezentaciju imao prof. Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Risović je spomenuo socijalne, ali i ekonomske prednosti korištenja šumske biomase kao energenta. Istaknuo je brojne primjere iz prakse s naglaskom da smatra kako Republika Hrvatska ima potencijal, ali da prvo mora ukloniti postojeće prepreke.

Nakon toga Bogdanić je istaknuo tri specifična cilja: prvi je povećanje otvorenosti državnih šuma, odnosno izgradnje cesta, drugi je unaprje-đenje upravljanja privatnim šumama, dok je treći povećanje sigurnosti ljudi i imovine uz očuvanje bioraznolikosti. Napomenuo je kako su sukobi na lokalnim područjima najčešće uzrokovani neriješenim zemljišno-knjižnim odnosima, ilegalnim sječama šuma i nefunkcioniranjem sustava identifikacije zemljišnih parcela.

 
kušec
Sustet Mladena Kušeca s gospićkim učenicima i školskom holu/Snimila Ivana Svetić PP Velebit
 

Obilježen Mjesec hrvatske knjige

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. listopada 2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Ove godine u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige uključio se i PP Velebit s temom „Velebit u književnom stvaralaštvu“.

U suradnji sa Samostalnom narodnom knjižnicom organizirano je gostovanje istaknutog novinara i omiljenog dječjeg književnika Mladena Kušeca u Osnovnoj školi dr. Jure Turića. Učenici trećih razreda su zajedno sa svojim nastavnicima i ravnateljem škole Ivicom Radoševićem imali priliku čuti zanimljive i šaljive priče i pjesmice o dječjim zgodama i nezgodama nakon čega su imali bezbroj pitanja za cijenjenog književnika. Posjetivši izložbeni postav nekadašnjeg izgleda školske učionice, Mladen Kušec se prisjetio kakav je to osjećaj biti ponovno u školskoj klupi.

Nakon druženja sa učenicima, Kušec se uputio na Baške Oštarije snimiti intervju sa poznatim planinarom Vladom Prpićem. (I. Svetić)

kušec
Razgovor s učenicima u Gospiću

Kušec
Kušec dijeli autograme učenicima kušec
Ponovo u staroj školskoj klupi što se može samo u Gospiću
kušec
Razgovor s Prpom na Velebitu

velebit
Simonović i prijatelji na planini Čemerno u Hercegovini
 

Velebit u prošlosti

HRVATSKA U OBJEKTIVU VOJVOĐANINA

Vojvođanski liječnik i fotograf ljeta je provodio po hrvatskim planinama.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2018. u 22:15 sata

GOSPIĆ – Osim svoje veličanstvenosti Velebit je zato, što je tako golem, pun neke specijalne ljepote i čara, kojih nema mala planina. – zapisao je Radivoj Simonović, vojvođanski liječnik rođen prije 160 godina u Ledenicama kraj Srijemske Kamenice. Osim što je bio liječnik bio je i strastveni planinar i fotograf koji je obožavao Velebit kao da je bio njegom dom. Rado je snimao i u drugim hrvatskim predjelima, i u Bosni, ljeta je provodio među dugogodišnjim prijateljima do svojih poznih godina.

    Večeras je u Muzeju Like otvorena izložba njegove dokumentarne fotografije iz gotovo cijele Hrvatske koju je najprije upoznao kao vojni pa civilni liječnik u Braču i u Lipiku do 1896. Posjetitelje je pozdravila ravnateljuca Muzeja Tatjana Kolak.

- Njegove fotografije bile su pohranjene u arhivi Samoborskog muzeja i s njih je samo trebalo skinuti višeslojnu prašinu.- rekla je večeras na otvaranju izložbe njena autorica Zrinka Kušer, naglašavajući da je bila očarana njihovom ljepotom.

Izložbu je otvorila Ivana Maras, ravnateljica Parka prirode Velebit uz čiju je koordinaciju i organizirana izložba u Gospiću. Istakla je kako Simonovićeve fotografije spašavaju dio velebitske prošlosti. (M. Čuljat)
ffo
foto
Stare fotografije zanimale su i najmlađe posjetiteljice, dečki se nisu htjeli slikati
velebit
Detalj otvaranja izložbe, tri dame: Maras, Kušer i Kolak
vvv
Posjetitelji na večerašnjoj izložbi o hrvatskoj prošlosti
  dan
Predavanje u Karlovcu

ZA UČENIKE U KARLOVCU, OTOČCU I GRAČACU

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2018. u 11 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Park prirode Velebit proglašen je 29. svibnja 1981. godine te predstavlja najveće zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se od 22. svibnja 1993. godine, čime se ukazuje na važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju.

Povodom obilježavanja Dana Parka prirode Velebit te Dana biološke raznolikosti, Javna ustanova Park prirode Velebit organizirala je predavanja u Karlovcu, Otočcu i Gračacu. U suradnji sa Gradskom knjižnicom Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu na temu „Zaštićene biljne vrste Parka prirode Velebit“, predavanje je održala dr. sc. Ana Brkljačić, dipl. ing.biologije.

Tematska predavanja u Otočcu i Gračacu održali su dr. sc.Jasnica Medak i stručni suradnik Parka prirode Velebit, Robert Bogdanić. Učenicima srednjih škola iz Otočca i Gračaca predstavljen je i nedavno objavljeni vodič kroz biljni svijet velebitskih šuma „Šume bukve“ koji je izdan u suradnji dr. sc.Jasnice Medak i JU PP Velebit. Učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola Otočca i Gračaca obuhvaćeni predavanjima polaznici su obrazovnih programa šumarski tehničar te tehničar zaštite prirode. (I. P.)

 
 

tjedan

Tjedan prirode u Hrvatskoj

Osmi „Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske“
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2018. u 22:10 sti

KANIŽA GOSPIĆKA - Tijekom nadolazećeg tjedna, od 14. do 20. svibnja, u Hrvatskoj će se održati niz događanja kojima će se obilježiti, osmi po redu, Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki. Javna ustanova „Park prirode Velebit“, treću godinu za redom, svojim sudjelovanjem podržava cijelotjedno slavlje botaničkih vrijednosti, biološke i krajobrazne raznolikosti zavičaja!

Središnja manifestacija otvorenja tjednih događanja, biti će upriličena u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, kao jednom od sudionika, a aktivnosti PP Velebit kreću od utorka, 15. svibnja.

Glavnina događanja vezana je za lokalitete u dijelu zaštićenog područja Velebita, koji teritorijalno pripada općini Karlobag (Baške Oštarije, Dabarski kukovi). Jedan dan će se se raditi u Gospiću nudeći šetnju i priču o vrijednostima starinskih živica, danas rijetkoj pojavi, a nekada sastavnim dijelom svih naših dvorišta.

Posjetiteljima se nude različiti sadržaji:

Utorak,15. svibnja 2018.
10,00-12,00            Ana Brkljačić (Javna ustanova „Park prirode Velebit“)„Starinske živice – bogatstvo raznolikosti koju zaboravljamo“šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Polazak ispred upravne zgrade Javne ustanove „Park prirode Velebit“, Kaniža Gospićka 23, Gospić

srijeda, 16. svibnja 2018.
15,30-19,00            Ana Brkljačić, Ivana Svetić (Javna ustanova „Park prirode Velebit“). Do Debele kose i stranputicama… -  upoznavanje florističkih osobitosti i kulturne baštine šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Okupljanje kod Ure, Baške Oštarije

četvrtak, 17. svibnja 2018.
10,00-13,00            Ana Brkljačić, Ivana Svetić (Javna ustanova „Park prirode Velebit“). Uloga edukativno-interpretativnog označavanja u promicanju prirodne i kulturne baštine kraja – primjer Baških Oštarija šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Polazak s parkirališta hostela u Baškim Oštarijama

petak, 18. svibnja 2018.
15,30-19,00 Ana Brkljačić, Ivana Svetić (Javna ustanova „Park prirode Velebit“). Kuk od Pećice - upoznavanje florističkih osobitosti šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Okupljanje kod Lovačkog doma u Stupačinovu, Baške Oštarije

subota, 19. svibnja 2018.
09,00-13,00 Ana Brkljačić, Ivana Svetić (Javna ustanova „Park prirode Velebit“). Premužićevom stazom preko Bačić kose do Prikinutog brda, upoznavanje florističkih osobitosti i kulturne baštine šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Polazak s Dabarske kose (iznad Ravnog Dabra)

nedjelja, 20. svibnja 2018.
09,00-13,00 Ana Brkljačić, Ivana Svetić (Javna ustanova „Park prirode Velebit“). Visibaba u Dabarskim kukovima, upoznavanje florističkih osobitosti i kulturne baštine šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Polazak iz Dabarskih kukova, kod alpinističke zone iznad Ravnog Dabra

Sva događanja su BESPLATNA!
NAJAVE za sva događanja obavezne - radnim danom od 9 do 14 sati na broj telefona 099/706 80 30 ili na e-mail ana.brkljacic@pp-velebit.hr

Potrebna oprema:
ugodna terenska obuća; pokrivalo za glavu; voda; rezervna majica; jakna (za svaki slučaj).

U slučaju loših vremenskih ili drugih objektivnih (ne)prilika, organizator će odgoditi ili promijeniti plan obilaska uz pravovremenu obavijest.

 
Centar izvrsnosti u njedrima Velebita

POTPISAN UGOVOR O ODRŽIVOSTI ŠPILJA U CEROVCU

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2018. u 23:15 sati

Priredio Ivan Petry

PAKLENICA - Potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Centar izvrsnosti Cerovačke špilje- održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem" u vrijednosti preko 60 tisuća kuna.

Ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Velebit“, Ivana Maras potpisala je s ministricom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Projekt će se provoditi u partnerstvu sa Zadarskom županijom, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Naturom Jaderom“ i Zagrebačkim speleološkim savezom.

Cerovačke špilje su 1961. godine zakonom zaštićene kao geološki spomenik prirode, a svojim uređenjem za turističko posjećivanje, 1951. godine, postaju turistička atrakcija. Špilje su posebno zanimljive zbog svoje morfologije kao i činjenice da su jedno od najvećih nalazišta ostataka špiljskog medvjeda. Projektom se poboljšava prezentacija jedne od primarnih turističkih atrakcija Parka prirode Velebit, Cerovačkih špilja izgradnjom suvremenog Prihvatnog centra za posjetitelje, rekonstrukcijom posjetiteljske infrastrukture, rekonstrukcijom šetnica do špilja i u špiljama u dijelu koji se već koristi u turističke svrhe. Osim toga uređene su pješačke staze za prihvat većeg broja posjetitelja. Uređeno je i veće parkiralište.

Cijeli će se prostor opremiti suvremenim interpretacijskim i edukativnim sadržajem tematski povezanim sa fenomenima Cerovačkih špilja, krša te prirodne i kulturne baštine Parka prirode Velebit. U sklopu Projekta provest će se i program uspostave Centra izvrsnosti- Regionalni speleološki referentni centar koji će omogućiti Ustanovi pružanje specijalističkih speleoloških istraživačkih usluga za različite gospodarske subjekte te će također razviti ponudu različitih edukacijskih, sportsko rekreacijskih i turističkih usluga namijenjenih speleolozima, turistima, sportašima te zaposlenima u zanimanjima kao što su vatrogasci, vojnici, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, specijalnoj policiji i drugima.
Planirano je financiranje i realizacija i drugih tzv. soft aktivnosti, koje se odnose na upravljanje projektom, njegovu vidljivost i komunikaciju s javnosti. U soft aktivnosti uključena je i izrada sustava održivog upravljanja destinacijom uključujući studiju upravljanja posjetiteljima, izradu sustava interpretacije fenomena Cerovačkih špilja te različitih edukacijskih programa namijenjenih učenicima. U konačnici Projekt će doprinijeti povećanju javne svijesti o važnosti zaštićene prirodne i kulturne vrijednosti područja. Doprinijeti će se povećanju privlačnosti obilaska, protočnosti posjetitelja, kao i mogućnosti prihvata većeg broja posjetitelja Cerovačkih špilja.

cerovac
Potpisivanje Ugovora za razvoja Cerovačkih špilja u južnom Velebitu

cerovac

cerovac
Djed mraz

POSJETE

Špilje su za posjetitelje otvorene u razdoblju od travnja do studenog uz najavu ukoliko se radi o grupnoj posjeti, ali i u zimskom periodu ukoliko se radi o grupi većoj od 15 osoba. Temperatura u špiljama je od pet do osam stupnjeva, stoga preporučamo topliju odjeću, pokrivalo za glavu i udobne cipele.

U razdoblju od 1. travnja do 30. travnja, te od 1.rujna do 31. listopade špilje možete razgledati u slijedeće sate:
10:00; 11:30; 13:00; 14:30 i 16:00 sati.
U razdoblju od 1. svibnja do 31. ožujka špilje možete razgledati u slijedeće sate:
10:00; 11:30; 13:00; 14:30; 16:00 i 17:30. Kontakt: 099/814-47-24; 053/560-450.
(PPV)

CEROVAČKE ŠPILJE
pećine
Kameni svatovi/Foto PPV

NOVA SEZONA

2. travnja počinje sezona posjeta utrobi južnog Velebita.
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2018. u 13 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Zadovoljstvo nam je najaviti početak nove sezone posjeta Cerovačkim špiljama. Špilje otvaraju svoja vrata na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja. Moći će se razgledati u slijedeće sate: 10:00; 11:30; 13:00; 14:30 i 16:00 sati.

Posjetite nas i otkrijte mističnu ljepotu ovih špilja u pratnji naših iskusnih vodiča!  Kontakt: 099/814-47-24; 053/560-450.

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode „Velebit“, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Nalaze se samo četiri kilometra južno od Gračaca, u smjeru Knina. Kompleks čine tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko sedam kilometara istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

 

cerovac
Cerovačko jezero

POVIJEST

Špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim arheoloških ostataka, također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Voda svojim stalnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem i ne diramo ukrase. Naime, samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut će se proces koji traje desetljećima.

 

cesta
Majstorska cesta i crkva Sv. Franje


cesta
Planinari na Terezijani

.

staza
Premužićeva staza

KULTURNA BAŠTINA VELEBITA

26. veljače 2018. u 12:40 sati

Pripremila Ivana Svetić

Stoljeća naseljavanja i aktivnog življenja na planini Velebit ostavili su tragove u arhitekturi, gradnji prometnica, sakralnih objekata i kulturnih spomenika. Oni danas svjedoče o životu minulih vremena, o običajima i načinima prilagodbe stanovništva teškim uvjetima života na ovoj planini. Uz prirodne resurse, Velebit nudi i bogato kulturno-povijesno nasljeđe koje je pretežno vezano uz nekada glavni izvor preživljavanja na Velebitu – stočarstvo.

Tradicijska arhitektura na Velebitu ogleda se u gradnji pastirskih stanova, stambenih objekata koji su zadovoljavali potrebe sezonskog ritma dolazaka i odlazaka stanovništva i stoke iz Primorja u planinu, te u gradnji sakralnih objekata koji su većinom građeni poput pastirskog stana tj. kao jednoprostorni objekti. U vrijedno kulturno i povijesno blago spadaju suhozidi koji su nastali krčenjem teško obradivih površina i vještim slaganjem kamena na kamen bez dodatnog vezivnog materijala.

Vezan uz stočarski život na Velebitu je i epigrafski spomenik iz antičkog doba, Pisani kamen, koji govori o rješenju spora oko korištenja vode između dva japodska plemena, kao i mirila (počivala), pogrebna spomen znamenja izgrađena u kamenu i smještena uz planinske putove.

Putem razmjene dobara raznovrsna roba je kolala između priobalja i zaleđa na tlu današnje Like. U tu svrhu napravljeno je u različitim vremenskim razdobljima nekoliko važnih povijesnih cesta preko velebitskih prijevoja. Zbog dobre očuvanosti i povijesne vrijednosti, neke od ovih cesta su zaštićene kao kulturno dobro Republike Hrvatske, poput Terezijane ceste Gospić-Baške Oštarije-Karlobag i Majstorske ceste Sveti Rok-Mali Alan-Obrovac.

Ostala poznatija registrirana, preventivno zaštićena i evidentirana kulturna dobra:
- Premužićeva staza od Zavižana–Baških Oštarija
- crkva Sv. Petra s grobljem u Starigrad-Paklenici
- crkva Sv. Marije Magdalene u Svetoj Mariji Magdaleni
- crkva Sv. Trojice u Tribanj Šibuljini
- crkva Sv. Jurja na groblju u Starigradu
- crkva Sv. Ante u Ljubotiću
- utvrda Paklarić
- Večka kula - Kulina u Starigradu
- crkva Sv. Frane u Podpragu
- Donji most u Kaštel Žegarskom
- Gornji most u Kaštel Žegarskom
- Kudin most na rijeci Krupi u selu Golubiću
- Manastir Krupa
- kapela Sv. Mihovila s fontanom i grobnicom u Majoriji
- Stari grad Fortica u Karlobag
- crkva Sv. Josipa s Kapucinskim samostanom u Karlobagu
- Kubus u Baškim Oštarijama
- crkva Sv. Filipa i Jakova u Svetom Jurju
- arheološka zona Stinica
- poluotok Malta u Lukovu
- župna crkva Sv. Jurja u Svetom Jurju
- župna crkva Sv. Antuna Padovanskog i župni dvor u Krasnom Polju.

velebit
Manastir Krupa

mirila
Velebitaska mirila

tlak
Crkva Sv. Petra
suhozid
Suhozid
rijeka krupa
Panorama rijeke Krupe i njenog korita/Fotografije arhiv PP Velebit
 

Upoznajte Velebit i okolinu

KUDIN MOST NA KRUPI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2018. u 16:20 sati

Piše Ivana Svetić, Marketing PP Velebit

KRUPA - Podno južnih padina Velebita teče rijeka Krupa - najduža pritoka Zrmanje. Na svom vijugavom toku kroz krški kanjon, Krupa obiluje brojnim kaskadama, brzacima, plićacima, slapovima.

Najljepši dio Krupe s raskošnim slapovima i sedrenim kaskadama može se doživjeti posjetom poučnoj stazi „Kudin most“.

Poučna staza počinje s vidikovcem na kanjon Krupe kod zadnjih kuća u selu Golubić. Odatle se staza u dužini od oko kilometra spušta do Kudinog mosta. S poučne staze se otvaraju  iznenađujući vidici na modro-zelenu Krupu i na njenu sedrenu barijeru zvanu Deveterac.

Deveterac je dobio ime po devet sedrenih kaskada koje završavaju visokim slapom preko kojeg vodi Kudin most. Ovaj most je najstariji očuvani prijelaz preko Krupe. Izgrađen je u suhozidu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Sastoji se od 12 lukova od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova.

Predaja kaže da je most izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove ljubljene Mande. Izgradio je most kako bi svatove i svoju dragu preveo preko rijeke. Kudin most i danas ponosno stoji kao spomen velikoj ljubavi i ljudskoj upornosti.

 

Kako doći:


S ceste Gračac-Obrovac (24 kilometra) skrenite u Obrovcu prema Golubiću i Kaštel Žegarskom. Nakon dolaska u Golubić, kod stare škole slijedeći oznaku skrenite cestom prema Kudinom mostu.

Novi panoi

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Velebit uz pomoć radnika na javnim radovima i djelatnika na stručnom usavršavanju, iskoristili su lijepo vrijeme u siječnju i stare, dotrajale edukativne panoe na poučnoj stazi Kudin most zamijenili novima. Tako je sada poučna staza spremna za novu turističku sezonu. Također je postavljen novi info panel sa turističkom kartom južnog dijela Parka prirode Velebit na vidikovcu kod skretanja prema Golubiću (uz cestu Gračac-Obrovac).

Pozivamo vas da izdvojite vrijeme za posjet i upoznavanje ovog dijela Parka prirode Velebit! Kanjon rijeke Zrmanje, izvor rijeke Krupe u istoimenom selu, vidikovac iznad Krnjeze, izletište u Muškovcima… samo su neke od zanimljivosti koje možete doživjeti i upoznati u ovom kraju.

kude most
Nošenja panoa do Kudina mosta

KAnjon Krupe
Kanjon Krupe
kude
Detalj Kudina mosta na Krupi

kudin most
Sudionici uređenja poučne staze uz pano na vidikovcu na glavnoj cesti ispod Prezida

kudin most
Inormativni pano za Krupu
table

velebit
Nove interpretacijske table

24. siječnja 2018. u 11:45 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Tijekom 2017. godine Javna ustanova „Park prirode Velebit“ radila je na izradi novih interpretacijskih tabli na poučnoj stazi „Terezijani“ kako bi se izmijenile stare, već dotrajale table. Nove table su također vizualno izmijenjene sukladno novom sustavu signalizacije u zaštićenim područjima.

Poučna staza je formirana na dijelu od Baških Oštarija do vidikovca iznad sela Konjsko. To je jedan od atraktivnijih i bolje očuvanih dijelova ove povijesne ceste koja je izgrađena 1786. godine za vrijeme cara Josipa II. Za one koji možda ne znaju, Terezijana je proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske 2007. godine.

Budući da su Baške Oštarije jedan od atraktivnijih i posjećenijih velebitskih prijevoja, pokazala se potreba za postavljanjem interpretacijskih tabli na još nekoliko lokaliteta. Vođeni idejom da posjetiteljima najrazličitijih interesa i dobnih skupina na najbolji način približimo vrijednosti područja koje posjećuju, odlučili smo se za tematsko predstavljanje florističkih osobitosti kojima ovo područje obiluje uključujući lokalitete Tanku kosu, Prpić polje, Stupačinovo...

Trenutno se na terenu postavljaju zadnje table. Već imamo i prve pozitivne reakcije iskusnih šetača i planinara. (I. Svetić)

table velebit

 

Osvrt na požare

POŽARI
HGSS GOSPIĆ BOLJI OD HELIKOPTERA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. studenoga 2017. u 12:45 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Danas je izvršena analiza ovogodišnjih šumskih požara na području Velebita što je organizirao Park prirode Velebit u suradnji sa županijskim vatrogasnim zajednicama Ličko-senjske i Zadarske županije.

Požari su na području Parka prirode Velebit prouzročili veliku štetu na flori i fauni ovoga zaštićenog područja, a izazivali su i  enormne napore gasitelja  vatrogasaca i radnika PP Velebit i NP Sjeverni Velebit.

Skup je otvorio voditelj službe protupožarne  zaštite :Mario Šaban, a sudionike je pozdravila i Ivana Maras Ravnateljica PP Velebit. Na skupu su bili predstavnici vatrogasaca koji su ovog ljeta sudjelovali u gašenju požara na Velebitu te Sanjin Rukavina, gradonačelnik Senja i Ivan Miletić, načelnik Općine Lovinac te predstavnici vatrogasaca koji su gasili požare.

O požarima je uvodno izlaganje podnio Hrvoje Ostović, županijski zapovjednik Ličko-senjske župane, a na skupu je bio i njegov kolega iz Zadarske županije Željko Šoša.

- Želimo se što bolje upoznati da bi bolje reagirali iduće godine ako bude potrebno. Ove je godine na Velebitu bilo najviše požara. Mi zapošljavamo 14 radnika od kojih sedam ima ispit za vatrogasca. Bilo je teško ovog ljeta jer su se požari istovremeno dogodili na sjevernom i na južnom Velebitu, a današnjim susretom želimo vam se zahvaliti na gašenju.-rekla je Ivana Maras, ravnateljica pp Velebit.

Na sastanku su bili čelni ljudi vatrogasaca iz Zadra, Gospića, Senja, Perušića, Starigrada Paklenice, Perušića, Krasna, Jasenica, Lovinca, Otočca te HGSS-a Gospić koji je po pri put primijenio dronom koje se pokazalo uspješnijim i kvalitetnijim od helikoptera.

- U gašenju požara na Velebitu ove je godine sudjelovalo 15 postrojbi. Požar na sjevernom Velebitu trajao je 16 dana, a pomogli su nam i vatrogasci iz Primorko-goranske županije. U gašenju je sudjelovalo dvjestotinjak vatrogasaca. Veliku pomoć davali su nam radnici PP Velebit koji znaju sve staze do pojedinih lokacija. U Gašenju su sudjelovale i vojne zračne postrojbe.-rekao je Hrvoje Ostović, županijski zapovjednik. (MaČ)
POŽAR

 
encijan
Encijan
degenija
Kompozicija s degenijom
vrt
Botanički vrt na sjevernom Velebitu

Novosti u ličkom gospodarstvu


Sudionici sastanka u upravi Parka u Kaniži Gospićkoj

BOTANIČKI TURIZAM

Velebit je idealan za botanički turizam u svjetskim okvirima.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7, SRPNJA 2017.20:45 SATI


Piše dr. sc. Ana Brkljačić, dipl. ing. biologije stručna voditeljica


Fotografije: PP Velebit i arhiva Lika presa Gospić


KANIŽA GOSPIĆKA - Uprava Parka prirode Velebit bila je domaćin druženja posvećenog botanici, ali na malo drugačiji način.

Mr. sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Sekcije botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, i dr.sc. Sanja Kovačić, stručna savjetnica u Botaničkom vrtu  Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bile su gošće i održale predavanja BOTANIČKI VRTOVI JUČER, DANAS, SUTRA – trebamo li botaničke vrtove u 21. stoljeću? (Mr.sc. Juretić Biserka) i BOTANIČKI TURIZAM – biljni svijet kao temeljni fenomen zaštićenog područja prirode (dr. sc. Kovačić Sanja)

Osim djelatnika Velebita predavanja su došli poslušati i kolege iz velebitskih nacionalnih parkova Paklenica i Sjeverni Velebit, te nekolicina zainteresiranih sugrađana. Tijekom i nakon predavanja razvila se interesantna diskusija, što ne iznenađuje s obzirom na životnost tema.

Velebit, botanički važno područje

Velebit je od davnina privlačio pažnju domaćih i stranih istraživača iz različitih prirodoslovnih područja. U povijesti botaničkih istraživanja Velebita zabilježena su imena uglednih intelektualaca, botaničara i prirodoslovaca iz Hrvatske (Ivo Horvat, Fran Kušan, Ljudevit Rossi, Ljudevit pl. Farkaš-Vukotinović, Stjepan Horvatić, Sergej Forenbacher i mnogi drugi), ali i iz zemalja bližeg regionalnog okruženja poput Austrije, Mađarske, Italije, Češke. Spomenimo se mađarskih botaničara Arpada von Degena, J. B. Kumerlea, Paula Kitaibela, Vincze von Borbas, austrijskih botaničara Augusta von Hayeka i Franza Waldstein-Wartenberga, te češkog botaničara Franza A. Waldsteina.

Na sjevernom dijelu Velebita, u neposrednoj blizini planinarskog doma na Zavižanu, od 1967. godine, postoji uređen botanički vrt. Osnovan je na inicijativu dr. Frana Kušana, profesora na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Do 1999. godine o vrtu su skrbili djelatnici Šumarije Krasno nakon čega prelazi u sastav, tada osnovanog, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

U Hrvatskoj su danas ustanovljena 94 botanički važna područja s ukupnom površinom od 9543 četvorna kilometra ili 16,86% kopnenog državnog teritorija. Površinom od 2067 četvornih kilometara Velebit čini njihov najveći dio.

Uspostavljanje oglednih botaničkih ploha na Velebitu

Nakon predavanja, s našim gošćama smo se zaputili u Baške Oštarije na terenski dio druženja. Posjetili smo lokalitete koje Javna ustanova Park prirode Velebit ima namjeru urediti kao ogledne botaničke plohe dostupne javnosti na uvid samostalno i uz stručnu pratnju. Na ovaj način bismo krenuli u proces sustavnog educiranja javnosti o vrijednostima biljnog svijeta Velebita, koji prema raspoloživim podacima čini oko 1850 biljnih vrsta, među kojima su brojne endemične (79), ugrožene ili zaštićene.
Za kraj podsjetimo da je Gospić rodni grad Vale Vouka (Gospić, 21. veljače 1886. – Zagreb, 27. studeni 1962.), botaničara koji potječe iz obitelji farmaceuta, porijeklom iz Slovenije. Maturirao je na gospićkoj gimnaziji 1909. godine, a diplomirao i doktorirao u Beču. Od 1913. do 1956. uz kraći prekid za vrijeme Drugog svjetskog rata, bio je profesor anatomije i fiziologije na Sveučilištu u Zagrebu te upravitelj Botaničkog zavoda i vrta. Pridonio je osnivanju Oceanografskog instituta u Splitu 1930., obnovi Instituta za biologiju mora u Rovinju i Dubrovniku te je organizirao arboretum u Trstenu. Bio je članom JAZU-a od 1920. godine.Valetov otac otvorio je prvu ljekarnu u Lici 1865. godine.

dabar

Motiv sa srednjeg Velebitadegenija
Degenija u punom cvatu
Uskolisna perunika ili po lički lirjesibirea
Sibireja u punom cvatu

dabar
Tunel za Dabar

 

Nova akcija

botaničari kaniža

DRUŽENJE BOTANIČARA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2017. u 21:15 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - U srijedu 5. srpnja s početkom u 1o sati Javna ustanova Park prirode Velebit biti će domaćin druženja posvećenog botanici, ali na malo drugačiji način.

Mr.sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Sekcije botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva i dr.sc. Sanja Kovačić, stručna savjetnica u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, biti će naše gošće i održati predavanja

BOTANIČKI VRTOVI JUČER, DANAS, SUTRA – trebamo li botaničke vrtove u 21. stoljeću? (Mr.sc. Juretić Biserka)

BOTANIČKI TURIZAM – biljni svijet kao temeljni fenomen zaštićenog područja prirode (dr. Kovačić Sanja)

Za sve zainteresirane, kako one iz velebitskog životnog i strukovnog okruženja, tako i slučajne prolaznike i putnike namjernike, ovo je poziv na dijalog o prirodnim vrijednostima koje nas okružuju, a koje možda ne doživljavamo kao – vrijednosti! (LpS)

 
 

Obilježavanje Tjedna parkova

velebit
Najnovija trasa Terezijane preko Velebita

Obilazak dijela Velebita

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2017. u 8:00 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Povodom Tjedna Parkova (20 - 28. svibnja 2017.godine) u kojem se obilježavaju Međunarodni dan bioraznolikosti, Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, te Dan Parka prirode Velebit, Javna ustanova Park prirode Velebit organizira slijedeće aktivnosti:

22. svibnja (ponedjeljak), uvala Zavratnica - Dan otvorenih vrata u uvali Zavratnica

23. svibnja (utorak), Baške Oštarije u 9:00 sati - besplatno vođenje o kulturnoj baštini i botaničkim osobitostima Baških Oštarija. Ograničenje je broja posjetitelja na 20 osoba. Najava za vođenje je obvezna radnim danom od 9 do 14 sati na slijedeće kontakte: ivana.svetic@pp-velebit.hr ; 099/2245-995. Polazak grupe s parkirališta hostela u Baškim Oštarijama.

27. svibnja (subota), Gračac, zgrada Općine Gračac u 10:00 sati - Predstavljanje projekta „Unapređenje sustava posjećivanja i interpretacije Cerovačkih špilja u Parku prirode Velebit“; Predavanje o rezultatima višegodišnjih mjerenja klimatskih faktora unutar Cerovačkih špilja (temperatura, vlaga i sl.).

 
tjedan velebit
Plakat Tjedna arboretuma

velebit
Velebitski karanfili U Baškim Oštarijama

Tjedan botaničkih vrtova

ZABORAVLJENI GOSPIĆKI BOTANIČAR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. SVIBNJA 2017. U 10:35 SATI

Pripremili Ivana Svetić i Marko Čuljat

KANIŽA GOSPIĆKA - Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima, organizira sedmi po redu Tjedan botaničkih vrtova arboretuma i botaničkih zbirki u periodu od 8. do 14. svibnja 2017.

Sva događanja toga Tjedna za javnost su besplatna  uz prethodne predbilježbe. Supokrovitelji Tjedna su Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo poljoprivrede.
Objavljujemo program Parka prirode Velebit povodom Tjedna.

U Gospiću 22. veljače 1886. rođen botaničar Valentin Vale Vouk, umro u Zagrebu 27. studenog 1962. Diplomirao je i doktorirao (1908) u Beču. Od 1913-56, uz kraći prekid za II svjetskog rata, bio profesor anatomije i fiziologije na Zagrebačkom sveučilištu te upravitelj Botaničkog zavoda i vrta. Pridonio osnivanju Oceanografskog instituta u Splitu (1930), obnovi Instituta za biologiju mora u Rovinju i takvog instituta u Dubrovniku te organizirao arboretum u Trstenom.

U Gospiću završava osnovnu školu, a gimnaziju je maturirao 1909., Vale je hrvatski botaničar slovenskog podrijetla. Potječe iz obitelji farmaceuta koji su u Gospiću 1865. otvorili prvu ljekarnu koja se zvala K crnom orlu. Nakon odlično položene mature slušao je Vale Vouk godinu dana prirodne znanosti na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu, a kasnije, je na nagovor starijeg brata Brune, prešao u Beč, gdje je na Filozofskom fakultetu od svih prirodnih znanosti najviše zavolio botaniku. Još kao student započeo je sa znanstvenim radom, doktorirao je 1908. te bio smjesta namješten kao asistent prof. Wiesnera i kasnije njegova sljedbenika prof. Molischa u Institutu za biljnu fiziologiju Univerziteta u Beču. Tu ostaje četiri godine. Član JAZU od 1920. Objavio je knjige: Nauka o životu bilja, Zagreb 1918; i Elementi botanike, Zagreb 1928.
pp velebit

 
terezijana
Velebitaši i velebitolozi u akciji na prvoj cesti priko Velebita za Bag/ Foto PP Velebit Kaniža Gospićka
terezijanaq

Volonteri na Velebitu

terezijana
Snimak za pamćenje sudionika akcije

UREĐENJE TEREZIJANE

Održana je volonterska akcija čišćenja povijesne velebitske ceste Terezijane na Baškim Oštarijama.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. travnja 2017. 22:40

Pripremila Ivana Svetić

BAŠKE OŠTARIJE - Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja  u organizaciji Javne ustanove Park prirode Velebit, održana je volonterska akcija čišćenja dijela poučne staze Terezijane. Nastavak je to akcije od rujna prošle godine kada se uz pomoć volontera očistio dio poučne staze počevši od prijevoja Oštarijsko Ždrilo.

I ove godine su nam se pridružili volonteri iz svih krajeva Hrvatske, različite dobi i profesija, ali sa zajedničkim ciljem – da doprinesu uređenju Terezijane. U dolasku ih nisu obeshrabrili niti pogoršani vremenski uvjeti sa snijegom koji su prethodili danu održavanja akcije. Zajedno a djelatnicima Parka, volonteri su vrijedno radili na uređivanju i čišćenju staze od zaraštanja, uklanjanju grmlja uz stazu, podrezivanju grana… Radni dan je završio pozitivnim umorom jer se uradilo nešto korisno za očuvanje kulturnog dobra, a ujedno se omogućilo budućim posjetiteljima lakši i sigurniji prolaz.

Općina Karlobag i Hostel Baške Oštarije su sponzoriranjem dva besplatna noćenja za volontere i obrocima na dan akcije potpomogli održavanju akcije.

U hrvatskim zaštićenim područjima počelo se sa aktivnim razvijanjem raznih volonterskih programa. Tako se na stranicama http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr mogu dobiti sve neophodne informacije o volonterskim programima koji se nude u hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode. Odabirom sudjelovanja na nekom od tih programa, osim što ćete pomoći na očuvanju, održavanju i promociji naših zaštićenih područja, ujedno ćete imati prilike i bolje upoznati dio njih.
terezijana

terezijana
 

Nova akcija na Velebitu
VOLONTERI NA TEREZIJANI

terezijana

Iduće subote bit će akcija uređenja stare velebitske ceste poznate Terezijane.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2017. u 22:00 sati

Fotografije s prošlogodišnje akcije na Velebitu iz arhive PP Velebit

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit i ove godine organizira volontersku akciju čišćenja poučne staze Terezijana. Čišćenje se organizira povodom Dana planeta Zemlje u subotu, 22. travnja.

Radit će se na podrezivanju grana i uklanjanju grmlja uz stazu, odnosno svemu onome što će ovu povijesnu cestu i vrijedno kulturno dobro učiniti zanimljivom i sigurnijom za prolazak svim ljubiteljima prirode, Velebita, kao i kulturne baštine ovog kraja. Volonteri dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a radit će pod budnim okom i zajedno sa djelatnicima Parka prirode Velebit.

Iz Parka pozivaju sve zainteresirane sugrađane, a i druge, da im se pridruže taj dan. Okupljanje je u 9 sati kod hostela na Baškim Oštarijama. Potrebno je ponijeti vlastiti alat (škare za podrezivanje grana) i rukavice. Planirano trajanje akcije od 9 do 17 sati. Organizator osigurava marendu i ručak.

Sudjelovanje na akciji najaviti na telefon 053/560-450, najkasnije do četvrtka (20. travnja do 15 sati. (Ivan Petry)

terezijana

 
 

Novi program PP Velebit

cerovac

UREĐENJE CEROVAČKIH ŠPILJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. STUDENOGA 2016. U 18:30 SATI

KANIŽA GOSPIĆKA - Javna ustanova Park prirode Velebit prijavila je projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje- održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem na Javni poziv Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u partnerstvu sa Zadarskom županijom, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Naturom Jaderom i Zagrebačkim speleološkim savezom.

- Planirano ulaganje iznosi preko 68 milijuna kuna. Predloženi projekt ima za cilj uspostaviti aktivni sustav zaštite resursne osnove, unaprijediti infrastrukturu te razviti model upravljanja Cerovačkim špiljama. Integralnim projektom definiraju se polazišta za uspostavu održivog modela gospodarenja i upravljanja područjem Cerovačkih špilja i Javne ustanove Park prirode Velebit, a koja su usmjerena očuvanju i trajnom vrednovanju bio-raznolikosti ekološke mreže i geomorfoloških fenomena, te osiguravaju ostvarenje zadaća od javnog interesa kroz poticanje i razvoj znanstveno-istraživačke, kulturne, odgojno-obrazovne i posjetiteljsko-rekreativne aktivnosti na području Parka prirode Velebit.- kaže Ivana Marasa, ravnateljica PP Velebit.

Najznačajnije aktivnosti na poboljšanju infrastrukture su izgradnja i opremanje centra za prihvat i informiranje posjetitelja, uređenje pješačko-kolne površine, uređenje šetnica od prihvatnog centra do Donje i Gornje špilje, izgradnja pješačkog prijelaza (mosta) preko željezničke pruge, uređenje Cerovačkih špilja za posjećivanje (izmjena rasvjete i uređenje staza u špiljama).
Bitan segment projekta su i aktivnosti vezane uz izradu i implementaciju edukacijsko-interpretacijskog programa Centra izvrsnosti Cerovačke špilje s dva ključna podprograma, Prvi je zaštita prirode i biološke raznolikosti te očuvanju okoliša šireg utjecajnog područja temeljnog fenomena Cerovačke špilje; a drugi jedinstveni edukacijsko-interpretacijski program za očuvanje krša i krškog podzemlja, kao i programa stručno-znanstvenih istraživanja, inventarizacije i valorizacije šireg područja. (LPs)

 
 

Cerovaćke špilje

NOĆ VJEŠTICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. LISTOPADA 2016. U 15:30 SATI

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit zadnjeg dana listopada povodom završetka sezone organizira događaj Druga noć vještica u Cerovačkim špiljama.

Početak noćnih vođenja je u 19 sati. Pozivaju se posjetitelj da dođu maskirani, a najbolje maske naknadno će biti nagrađene.

Ulaznicama tog dana ostvaruje se popust u restoranu Zvonimir (10% na hranu i piće) te u kafićima Marino i Rustikai na njihove party ponude za Noć vještica.

Više informacija o događaju možete dobiti pozivom na broj 053/ 560-450,  i na Facebook profilu Park prirode Velebit (@natureparkvelebit te upitom na e-mail adresu velebit@pp-velebit.hr  (N. Dasović)

 
velebit

VOLONTERI NA TEREZIJANI

velebit

27. rujna 2016. u 16:45 sati

KANIŽA - Održana je volonterska akcija čišćenja povijesne ceste Terezijane na Baškim Oštarijama.

U subotu u organizaciji Javne ustanove Park prirode Velebit održana je volonterska akcija čišćenja dijela poučne staze Terezijane. Nakon okupljanja u planinarskoj kući Vila Velebita i doručka u hostelu Baške Oštarije, volonteri koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, uputili su se zajedno s djelatnicima Parka na Terezijanu. Ovdje se radilo na uređivanju i čišćenju staze od zaraštanja, uklanjanju grmlja uz stazu, podrezivanju grana, odnosno uređivanju staze za lakši prolaz.

Radni dan je završio pozitivnim umorom jer se uradilo nešto korisno za očuvanje ovog kulturnog dobra, kao i s obećanjem da će se vratiti ponovno jer posla na stazi još uvijek ima.
Terezijana je izgrađena davne 1786. godine po nalogu tadašnjeg austrijskog cara, Josipa II. radi boljeg putničkog i trgovačkog povezivanja Gospića i Karlobaga. Zamijenila je tako postojeću, već zastarjelu, Karolinsku cestu. Ime je dobila po carici Mariji Tereziji.

Ministarstvo kulture ju je 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom. U hrvatskim zaštićenim područjima počelo se aktivnim razvijanjem volonterskih programa. Tako se na stranicama http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr mogu dobiti sve neophodne informacije o raznim volonterskim programima koji se nude u hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode.

Uz uvid u preglednu listu dostupnih programa po parkovima, volonteri preko ovog portala mogu rezervirati termin i prijaviti se za volontiranje. Sve veći broj građana zainteresirano je za ovaj način provođenja svog slobodnog vremena, gdje osim što rade koristan posao, ujedno upoznaju kraj kao i zanimljive ljude sličnih interesa. (I. S.)

velebit
 

VOLONTERSKA AKCIJA NA TEREZIJANI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2016. u 18:00 sati

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit organizira volontersku akciju, sutra, u subotu 24. rujna na dijelu poučne staze Terezijana od Baških Oštarija do iznad sela Konjsko.
Raditi će se na podrezivanju grana, uklanjanju grmlja uz stazu, uređivanju i čišćenju staze, odnosno svemu onome što će ovu povijesnu cestu i vrijedno kulturno dobro učiniti zanimljivom i sigurnijom za prolazak svim ljubiteljima prirode, Velebita, kao i kulturne baštine ovog kraja.
Volonteri dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a radit će pod budnim okom i zajedno sa djelatnicima Parka prirode Velebit.
Više o volonterskim akcijama hrvatskih parkova može se vidjeti na slijedećim stranicama: http://volonteri.parkovihrvatske.hr

 
noc

Park prirode Velebit

noc
Gračačka radionica o šišmišima

NOĆ ŠIŠMIŠA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. RUJNA 2016. U 21:45 SATI

KANIŽA - Povodom Međunarodne noći šišmiša Uprava Parka prirode Velebit u suradanji s Nacionalnim parkom Krka organizirao je edukativnu radionicu Dajmo više za šišmiše za učenike četvrtog razreda Osnovne škole Nikole Tesle iz Gračaca.

Kako su istakli u današnjem priopćenju, kroz zanimljivu prezentaciju, učenici su naučili nešto više o šišmišima i njihovoj povezanosti s ljudima, kao i važnosti šišmiša za cjelokupni ekosustav. Naučeno su potvrdili kroz nagradni kviz, likovnu radionicu i prigodne igre kroz koje su ih vodile edukatorice Silvija Čaleta, Nikolina Lučić i Marija Gundić.

šišmiši
noc
 

Život s prirodom

briks

BRIKSOVE VELEBITSKE MEDITACIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. SVIBNJA 2016. U 12.55 SATI

Javlja Ivana Svetić

BAŠKE OŠTARIJE - Povodom Dana Parka prirode Velebit i Tjedna parkova u nedjelju je održana grupna meditacija pod stručnim vodstvom Nikole Baričevića Briksa iz Sportskog centra Briks u Gospiću.

Zatvoreni prostor sportskih dvorana zamijenjen je velebitskom prirodom, čistim zrakom, umirujućim bojama i zvukovima prirode svuda oko sebe. Meditacijom se oslobađa svakodnevni nakupljeni stres, a još ako je meditacija u prirodi, onda ona može imati dodatni efekt.

Kako bi i ostali iskusili iskustvo meditacije zainteresirani neka posjete Sportski centar Nikole Baričevića Briksa tijekom ljeta i pridruže se njegovim meditacijama i vježbama yoge na mirnim lokacijama u Velebitu. Njegova je adresa: Ulica Lavoslava Vukelića 19, 53000 Gospić, telefon 099/824-03-07.


 
fotke

Otvaranje izložbe u Upravi Parka

Završen foto-natječaj

nagrade
Nagrađeni autori

NAGRADA IVICI JUREŠI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. svibnja 2016. u 19.30 sati

KANIŽA - Jučer je održana izložbe i dodijeljene su nagrade za najbolje fotografije prispjele na javni natječaj.

PP Velebit objavio je 21. ožujka foto-natječaj koji je trajao do 15. svibnja. Javila su se ukupno 42 kandidata sa 160 prijavljenih fotografija. Nakon što je napravljen uži izbor najboljih fotografija, izabrane su postavljene na mrežne stranice Parka gdje je omogućeno široj javnosti da izabere svoje favorite. Izabrane fotografije s najvećih brojem glasova su: 1. nagrada Apatišan (cvijet) autora Ivice Jureše, 2. nagrada Rascvjetani Velebit autorica Jelena Butković i 3. nagrada Krupa u svojoj ljepoti autorice Marije Maras. (I. Petry)

foto
Dio fotografija pristiglih na natječaj

  Suradnja PP Velebit i studenata u Gospiću botanikaŠESTI TJEDAN POSVEĆEN ZAŠTITI PRIRODE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2016. u 23.55

KANIŽA - Šesti put za redom od 9. do 15. svibnja održat će se Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske.

U program događanja Javne ustanove Park prirode Velebit uključeni su studenti s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Ponedjeljak 9. svibnja u 8.30:
Ana Brkljačić, PP Velebit - Utjecaj klimatskih osobitosti na biljni svijet Velebita. Terenski obilazak Gospić-Baške Oštarije-Karlobag za skupinu srednjoškolskih učenika iz gospićke gimnazije te gostiju iz Poljske, Španjolske i Litvanije sudionika projekta Climate and climate change. Influence of climate on human populations u sklopu programa Erasmus +.

Utorak 10. svibnja u 9,20 do11,10:
Ana Brkljačić PP Velebit - Velebit – botanički važno područje, predavanje u Osnovnoj školi Nikole Tesle u Gračacu, a zatim i predavanje na istu temu za srednjoškolce.

Srijeda 11. svibnja u12,00-13,30:
Ana Vivoda, profesorica Odjel za nastavničke studije Cvjetni trag Velebita – likovno-botanička radionica za učenike Osnovne škole dr. Jure Turića Gospić.

Četvrtak 12. svibnja u 9,00-11,00:
Ana Brkljačić, PP Velebit: Putinama Baških Oštarija - upoznavanje florističkih osobitosti Baških Oštarija - Terezijana i Prpić polje, šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Polazak s parkirališta hostela

Petak 13. svibnja u 9,20 do 11,10 sati
Ana Brkljačić PP Velebit predavanja o Velebitu u obrovačkim školama.

U Subotu i nedjelju 14. i 15. svibnja ponavlja se program od četvrtka.

Predbilježbe za šetnje uz stručnu pratnju Putinama Baških Oštarija obavezne! Radnim danom od 9 do 14 sati na broj telefona 099/706 80 30 ili na e-mail ana.brkljacic@pp-velebit.hr (MaČ)


 

 

velebit

 

STUDENTSKE GRAFIKE

velebit

TRAGOM VILE VELEBITA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2016. u 17.30 sati

Pripremio Ivan Petry

KANIŽA - Povodom Dana planete Zemlje i Festivala znanosti u zgradi Javne ustanove Park prirode Velebit otvorena je izložba Tragom Vile Velebita.

Prezentacija je to serije grafika koje su studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru izradili tijekom zimskog semestra tekuće akademske godine. Izložba je također i početak suradnje Odjela za nastavničke studije Parka prirode Velebit. U projektu su sudjelovali studenti druge godine učiteljskog studija pod mentorstvom doc. dr. art. Ane Vivoda. Izložba je također i početak suradnje Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru i Javne ustanove „Parka prirode Velebit“

Povezujući umjetnost i znanost – grafiku i botaniku, studenti su, nadahnuti inspirativnim predavanjem biologinje, više stručne savjetnice Parka prirode Velebit, dr. sc. Ane Brkljačić, posvetili nekoliko mjeseci istraživanju vizualnih osobitosti velebitske prirodne baštine. U sklopu kolegija Grafika, izradili su seriju crteža, oblikovali grafičke matrice i ručno otisnuli ciklus grafika visokog tiska motiviranih istraživanjem specifičnosti zaštićenih i endemskih biljaka velebitskog kraja. Slijedom inicijalne ideje osvještavanja bogatstva velebitske flore te potrebe snažnijeg razvijanja ekološke svijesti i aktivnije brige za zaštitu biološke raznolikosti, projekt se organski uklopio u Festival znanosti koji se ove godine tematski vezuje upravo uz znanost i umjetnost. Izložbom nastojimo približiti javnosti dio naših aktivnosti i rezultata te potaknuti mlade na istraživanje i proširivanje znanja.

S druge strane i termin prezentacije studentskih radova isto tako nije slučajno odabran, organizacijom izložbe na Dan planete zemlje, željelo se dodatno ukazati na potrebu očuvanja prirode i brige za okoliš.

Izložba je otvorena za javnost i može se pogledati do 10. lipnja u zgradi Parka prirode Velebit u terminu od 7 do 15 sati.

velbit vila

velebit

 

 

Uz jubileje Parka prirode Velebit

cerovac
Detalj iz Cerovačkih špilja u južnom Velebitu kod Gračaca/© PP Velebit Kaniža

POPUST ZA POSJET CEROVAČKIM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. travnja 2016. u 23.35 sati

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit ove godine obilježava dvije značajne obljetnice: 35 godina od proglašenja Velebita parkom prirode i 55 godina od proglašenja Cerovačkih špilja geomorfološkim spomenikom prirode.

Povodom ovih značajnih obljetnica planirano je niz aktivnosti tijekom cijele godine. Tako će posjetitelji za prvosvibanjskog vikenda, od 29. travnja do 1. svibnja moći posjetiti Cerovačke špilje uz 50 postotni popust ulaznica. Ovim putem se Park priključuje i obilježavanju manifestacije Proljeće na Zrmanji o kojoj više informacija možete pronaći na slijedećem linku: www.riva-rafting-centar.hr .


 
velebit
I bukve su listale

Volonteri u akciji

velebit
Uklanjanje bilja sa staze

UREĐENJE PREMUŽIĆEVE STAZE


Proteklog vikenda Premužićevu stazu uređivali su brojni Zagrepčani.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2016. u 14.15 sati

KANIŽA - Proteklog vikenda odrađeno je redovno periodičko čišćenje i održavanje Premužićeve staze na dionici od pet kilometara od lokaliteta Stupačinovo na Baškim Oštarijama do odvojka za Bačić kosu.

Akcija je odrađena u suradnji s djelatnicima tvrtke DPD Croatia d.o.o iz Zagreba, a u uz koordinaciju i logističku potporu agencije E-dizajn iz Zagreba. Oko 120 volontera djelatnika tvrtke DPD Croatia d.o.o. je marljivo i uz veliki elan po sunčanom danu odradilo čišćenje zaostalih grana iz zimskog perioda te uklanjalo kamenje sa staze koje je u tijekom zime palo na stazu. Nakon odrađenog terenskog dijela uslijedio je ručak i druženje na Baškim Oštarijama uz domaće specijalitete.

Ovo je još jedan primjer da je zaštita prirode usko povezana sa širom zajednicom, te zajedničkim angažmanom pridonosimo očuvanju tradicijske, kulture i prirodne baštine planine Velebit.

staza velebitska
Na križanju cesta kod Babić kuka
velebit
Velebitski ručak u Baškim Oštarijama
velebit

 

SUTRA SE OTVARAJU CEROVAČKE ŠPILJE
RADNO VRIJEME OD 10 DO 18 SATI

cerovac

 
velebit
Upravna zgrada Parka prirode Velebit u Kaniži Gospićkoj/© Marko Čuljat Lika press

RAD JE POČEO 1981.

Javna ustanova Parka prirode Velebit utemeljena je  1998., a Park je proglašen 29. svibnja 1981., uprava je u Kaniži od 2001. Najprije su bili u Kaniškoj čitaonici, a prije nekoliko godina izgrađena je nova zgrada u nekadašnjoj vojarni.

Ustanova danas zapošljava 15 radnika od kojih je šest čuvara prirode. Veći dio troškova financira se iz državnog proračuna.
Prošle godine na području Parka bilo je gotovo 40 tisuća posjetitelja. Na području Zavratnice bilo je 11.870 posjetitelja. Cerovačke špilje obišlo je 7426 posjetitelja, na zrmanjskom raftingu bilo je 10.239 sudionika, bio je 3231 planinar i 4436 turističkih vođenja koja su ostvarena uz pomoć devet turističkih agencija s kojima je sklopljen  koncesijski ugovor.


Velebit je 1978. uvršten u međunarodnu mrežu rezervata biosfere, koju vodi UNESCO, a 1981. cijela je planina, oko dvije tisuće četvornih kilometara proglašena parkom prirode (NN 24/81). Po prirodnim vrijednostima Velebit je daleko najznačajnija hrvatska planina.


Za ovu godinu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 1,5 milijuna kuna za izradu potrebne dokumentacije za obnovu, modernizaciju, sanaciju i rekonstrukciji svih sadržaja u selu Cerovac, u južnom Velebitu nedaleko Gračaca gdje se nalaze Cerovačke špilje.
- Uz investicije od oko 30 milijuna kuna uz pomoć europskih fondova u planu je obnova motela u Cerovcu, prilaznih staza do Špilja i staza u samim Špiljama, te postavljanje nove rasvjete.- kaže ravnateljica Maras.

velebit

Smreka na sjevernom Velebitu

OBILJEŽAVANJE VELEBITSKIH OBLJETNICA

kaniža velebit

NIZ PRIGODNIH MANIFESTACIJA

Bit će popusta za posjetitelje, ali i prosvjeda u korist prirode.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2016. u 18.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

KANIŽA GOSPIĆKA - Naredna dva mjeseca obilježit će se 35. obljetnice proglašenja Velebita parkom prirode i 55. obljetnice proglašenja Cerovačkih špilja geomorfološkim spomenikom prirode.

Tim povodom danas je raspisan nagradni natječaj za fotografiju, a bit će i niz drugih prigodnih manifestacija. Zato smo i imali razgovor s Ivanom Maras, ravnateljicom Javne ustanove Park Prirode Velebit.

            Još ranije dalo se primijetiti da njihovi čuvari prirode imaju nova terenska vozila, a tek danas smo bili ugodno iznenađeni vidjevši na punjenju akumulator toga jednog terenca.

            - Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavili smo još ljetos tri hibridna terenska vozila kao i ostali parkovi u Hrvatskoj.- kratko je odgovorila ravnateljica Maras, a zatim nas je upoznala s ovogodišnjim manifestacijama povodom jubileja.

Početak ovogodišnje sezone u Cerovačkim špiljama biti će uoči Uskrsa, 25 ožujka. Više detalja može se saznati na vezi www.pp-velebit.hr
Zatim će 14. travnja uslijediti čišćenje rijeke Zrmanje od Kaštela Žegarskog do Muškovaca.

U suradnji sa WWT-om 20. i 21. travnja organizira se Balkan Rivers Tour- kampanja protiv izgradnje hidroelektrana u sklopu Balkan River Tour kajakaši iz cijele Europe će veslati na više od 15 rijeka u šest država, počevši 16. travnja na Savi Bohinjki i Bohinjskom jezeru u Sloveniji. Iz Slovenije BRT se seli u Hrvatsku i želi skrenuti pozornost na rijeku Zrmanju, jednu od "Sedam riječnih čuda Hrvatske", kojoj prijeti izgradnja novih hidroelektrana. U Obrovcu će biti projekcija filma o Vjosi i Dam nation te diskusija o potrebi izgradnje HPP na Zrmanji kao i izložbu fotografija Zrmanje Gorana Šafareka.

Povodom Dana planete Zemlja 22. travanja je izložba likovnih radova studenata Odjela za nastavnički studij Gospić Sveučilišta u Zadru, te likovna  radionica s djecom iz osnovne škole pod mentorstvom profesorice Ane Viviode u Gospiću u JU PP Velebit.
Povodom praznika rada vikendom 30. i 31. travnja te 1. svibnja ulaznice će biti u pola cijene za posjet Cerovačkim špiljama. Tada će i u organizaciji turističke agencije Riva rafting centar biti organizirana manifestacija Proljeće na Zrmanji. Rafting, kajak, pješačke i traking staze, veslanje na dasci, vožnje brodom po Zrmanji, speleo objekti te biciklističke staze biti će ponuđene, po atraktivnim cijenama, ta tri dana svima, koji žele istražiti kršku ljepoticu.

Osim ponude aktivnog odmora, te dane biti će organizirane i karakteristične turnirske piknik aktivnosti kao što su odbojka na pijesku, streličarenje, ljudski stolni nogomet na prostorima uz rijeku Zrmanju, a sve to po atraktivnim cijenama uz 50 posto popusta za sve zainteresirane.

Tjedan botaničkih vrtova biti će od 9. do 13. svibnja uz organizirana stručna vođenja na području Velebit, a 14. svibnja biti će volonterska akcija čišćenja stare ceste Terezijane od Baških Oštarija do Konjskog iznad Karlobaga na Velebitu.

15. svibnja u suradnji s Briks spotom iz Gospića biti će autogeni trening, meditacija i vježbe disanja na Baškim Oštarijama s ciljem promocije Velebita i outdoor aktivnosti za koje Velebit pruža idealne uvjete čime se želi potaknuti ljude da što više vremena provode u prirodi.

Zadnji tjedan u svibnju- povodom dana Parka prirode Velebit i Dana biološke raznolikosti proglašenje rezultata foto natječaja i otvaranje izložbe najljepših fotografija.


kaniža
Punjenje akumulatora terenca za Velebit

cerovačke špilje
Detalj podzemlja južnog Velebita

oštarije
Mlinica u Oštarijama na srednjem Velebitu


velebit
 

Uz Svjetski dan šuma

NATJEČAJ ZA FOTOGRAFIJU


Park prirode Velebit u ponedjeljak će objaviti nagradni natječaj za fotografiju na temu Velebita.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2016. u 20.50 sati

KANIŽA - U ponedjeljak, 21. ožujka, na prvi dan proljeća, obilježava se Svjetski dan šuma. Povodom toga dana JU PP Velebit objavljuje foto natječaj i poziva sve zainteresirane da pošalju svoje fotografije koje su snimali na području Velebita.

- To će ujedno i početak obilježavanja 35. obljetnice od proglašenja Velebita parkom prirode. Povodom te važne obljetnice planiramo različita događanja tijekom cijele godine, a naročito tijekom travnja i svibnja bit će izložbe, predavanja, akcije čišćenja, stručna vođenja i drugo.-kaže dipl. ing. Ivana Maras, ravnateljica Parka Prirode Velebit.

NATJEČAJ

Javna ustanova Park prirode Velebit raspisuje foto natječaj pod nazivom „Velebit – planina inspiracije“.

Cilj natječaja je potaknuti sve zaljubljenike u ovu mitsku planinu da pošalju fotografije zanimljivih velebitskih motiva (pejzaži, biljni i životinjski svijet, kulturna baština, geologija). Svi motivi moraju biti snimljeni isključivo na području Parka prirode Velebit.

Trajanje natječaja: od 21. ožujka do 15. svibnja 2016. godine.
Prosudbeno povjerenstvo će odrediti tri najuspješnije fotografije čiji autori će biti nagrađeni novčanim nagradama.
Nagrade:
Prvo mjesto: 1.000,00 kn
Drugo mjesto: 500,00 kn
Treće mjesto:  500,00 kn.

Povjerenstvo će također izvršiti izbor fotografija za izložbu koja će biti postavljena krajem svibnja, povodom Dana Parka kada će uslijediti i dodjela nagrada dobitnicima. Dvanaest atraktivnih fotografija biti će uvršteno u kalendar Parka za 2017. godinu.

Uvjeti natječaja:
1. Pravo sudjelovanja imaju svi ljubitelji fotografije (fizičke osobe).
2. Autori mogu na natječaj prijaviti do četiri (4) fotografije.
3. Fotografije moraju biti u digitalnom obliku na CD-u u JPG formatu, minimalnih dimenzija 3500 x 2300 pixela.
4. Fotografije smiju biti obrađene u programima za uređivanje fotografije, ali do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
5. Fotografije ne smiju imati potpise, natpise, oznake, vodene žigove ili druga obilježja.
6. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Parka prirode Velebit, a svaki autor je odgovoran za snimljeni materijal i garantira da je fotografija snimljena na spomenutoj lokaciji.
7. Svojim sudjelovanjem korisnik potvrđuje da je vlasnik autorskih prava poslanih fotografija, te da time neograničeno raspolaže autorskim i drugim pravima na fotografijama.
8. Fotografije koje ne udovoljavaju tehničkim propozicijama neće biti prihvaćene.
9. Prijava na natječaj se ne naplaćuje.
10. Fotografije za izložbu i nagrađene autore utvrdit će prosudbeno Povjerenstvo.

Kako poslati fotografiju:
1. Fotografije u digitalnom obliku snimljene na CD-u, zajedno sa prijavnicom poslati poštom na adresu: JU Park prirode Velebit, Kaniža gospićka 4b, 53000 Gospić,  s napomenom: Za FOTO-NATJEČAJ
2. Fotografija mora biti u JPG formatu; ime datoteke npr. prezime_ime_broj fotografije.jpg (anic_ana_1.jpg)
Prijavnicu možete preuzeti - kopirati ispod ovog teksta.

Autorska prava, korištenje fotografija i odgovornost
Natjecatelj prepušta pravo reproduciranja, distribucije i predstavljanja javnosti fotografija poslanih na natječaj Javnoj ustanovi Park prirode Velebit vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno, u bilo kojem, elektroničkom, tiskovnom ili drugom mediju u svrhu promidžbe Parka prirode Velebit, te se za takvu potrebu odriče honorara u bilo kojem obliku i prava na potraživanje autorske naknade. U svim službenim publikacijama uz korištene fotografije bit će uvijek naznačeno ime i prezime njihovih autora.


PRIJAVNICA


FOTO NATJEČAJ
„VELEBIT – PLANINA INSPIRACIJE“ (Ličke novine)

PODACI O AUTORU:
Ime i prezime:   _____________________________________________________________________
Godina rođenja:  ____________________________________________________________________
Adresa:              ___________________________________________________________________________
Telefon:  ___________________________________________________________________________
E-mail:  ___________________________________________________________________________

PRIJAVLJENE FOTOGRAFIJE:
1. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

2. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

3. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

4. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

Potpisom prijavnice autor potvrđuje pravo reproduciranja, distribucije i predstavljanja javnosti fotografija poslanih na natječaj Javnoj ustanovi Park prirode Velebit vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno, u bilo kojem, elektronskom, tiskovnom ili drugom mediju u svrhu promidžbe Parka prirode Velebit, te se za takvu potrebnu odriče honorara u bilo kojem obliku i prava na potraživanje autorske naknade.

U ___________________, __________2016.g.                             

_____________________________________
(vlastoručni potpis autora)

 
 

Seminar u PP Velebit u Kaniži

velebit
Sudionici seminara u uprava PP Velebit

ZANIMANJE ZA DRŽAVNE POTPORE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2016. u 20.15 sati

KANIŽA - Danas je u upravi PP Velebit održan seminar na temu „Kako ostvariti potpore za poljoprivredno-okolišne mjere?“

Predavači su bili dr. sc. Darko Znaor i Sonja mag. ing. Karoglan Todorović. Istaknuli su da je zabilježen, do sada, najveći broj sudionika seminara, što dovoljno govori o zainteresiranosti za obrađenu temu na ovome području.

Cilj radionice je bio upoznati potencijalne korisnike s poljoprivredno-okolišnim mjerama i potporama za ove mjere u okviru Programa ruralnoga razvoja RH 2014-2020. Prisutni su aktivno sudjelovali na radionici postavljajući pitanja predavačima i međusobno diskutirajući. Potpore se dodjeljuju korisnicima koji, provodeći poljoprivredne prakse korisne za prirodu i okoliš, doprinose ublažavanju nepovoljnog učinka poljoprivrede na okoliš te potiču bioraznolikost i očuvanje genetskih resursa značajnih za poljoprivredu. Također, predavanje je dodatno učinila zanimljivijim i edukativnijim biologinja prof. dr. sc. Jasenka Topić, kao gost predavač.

velebit

 
 

U ponedjeljak savjetovanje

velebit
Proljetne ovce na Velebitu/© Arhiva Lika pressa Gospić

POTPORE POLJOPRIVREDI NA ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2016. u 20.10 sati

KANIŽA - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP) u suradnji s konzorcijem AVALON Foundation, Nizozemska; ÖKL, Austrija i Ecologica, Hrvatska te Javnom ustanovom Park prirode Velebit održavaju seminar “Kako ostvariti potpore za poljoprivredno-okolišne mjere?”

Seminar će se održati u ponedjeljak, 22. veljače s početkom u 10 sati u prezentacijskoj dvorani upravne zgrade Javne ustanove Park prirode Velebit u Gospiću, Kaniža Gospićka 4 b (nekadašnja vojarna).

Cilj radionice je upoznati potencijalne korisnike s poljoprivredno-okolišnim mjerama i potporama za ove mjere u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020. Potpore se dodjeljuju korisnicima koji provodeći poljoprivredne prakse korisne za prirodu i okoliš doprinose ublažavanju nepovoljnog učinka poljoprivrede na okoliš, te potiču bioraznolikost i očuvanje genetskih resursa značajnih za poljoprivredu.

Predavači su dr.sc. Darko Znaor i mag. ing. Sonja Karoglan Todorović.

 
perunika

Šarena perunika

degenija
Degenija u cvatu
bilje
Sjeme degenije

Park prirode Velebit

velebit
Detalj s predavanja u Gospiću

PREDAVANJE O ZAŠTIĆENIM BILJNIM VRSTAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


Pripremila Ivana Svetić
Fotogrfije bilja Ana Brkljačić i Marko Čuljat, Lika press Gospić


GOSPIĆ - Jučer je mr.sc. Ana Brkljačić na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru održala predavanje na temu „Zaštićene biljne vrste Parka prirode Velebit“.

O zainteresiranosti dovoljno govori prepuna dvorana u kojoj se tražilo mjesto više. Ovim predavanjem je mr.sc. Ana Brkljačić izuzetno zanimljivom i iscrpnom prezentacijom približila i slikovito prikazala zaštićene biljne vrste koje su zabilježene na području Parka prirode Velebit. Sudionicima predavanja su prikazani lokaliteti pronalaska pojedinih biljnih vrsta tj. staništa na kojima vrste rastu kao i fotografije vrsta u raznim razvojnim fazama (u cvatu, plodu...).

Predavanje je održano u okviru kolegija Grafika 1 na poziv voditeljice kolegija dr.sc. Ane Vivoda. Predavanju su prisustvovali studenti druge godine koji su kroz redovitu nastavu izučavali, analizirali i grafički interpretirali zaštićene biljne vrste, realiziravši niz grafika u tehnici linoreza, te svi ostali zainteresirani studenti i nastavnici Odjela za nastavničke studije u Gospiću.

Nakon završetka predavanja mr. sc. Ana Brkljačić je odgovarala na pitanja zainteresiranih. Na ovaj je način Park prirode Velebit, zajedno s mr.sc. Ana Brkljačić, napravio još jedan korak naprijed u svrhu zaštite prirode.


velebit
Studenti su bili pažljivi na predavanju
bilje
ljiljan
Katanijev ljiljan sibirea
Cvijet sibireje perunika
Oštarijska uskolisna perunika (lirje)
velebit
Predavanja su bila zanimljiva

Tečaj u Upravi Parka prirode Velebit u Kaniži

pp velebit
Sudionici tečaja u Upravi PP Velebit

BIT ĆE NOVIH TURISTIČKIH PRATITELJA

Danas je započeo trodnevni, završni, tečaj za velebitsko područje.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2'015. u 14.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U Upravi Parka prirode Velebit danas je počeo radom posljednji trodnevni tečaj za turističkog pratitelja na velebitskom području.

U sklopu projekta Pogled u divljinu, Udruga BIOM koja djeluje u Zagrebu i Sinju i Park prirode Velebit organizirali su tečaj za turističke pratitelje namijenjen djelatnicima i suradnicima projektnih partnera. Projektni partneri su Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Pećinski park Grabovača te Udruge LEA.

- Ovim tečajem će završiti niz od šest radionica koje su započele u ožujku. Kroz radionice i treninge polaznici su se upoznali s divljim vrstama biljaka i životinja koje su od interesa za zaštitu prirode, ali i za turizam na području Like i Velebita.- izjavio je za Ličke novine Vedran Lucić, iz Udruge BIOM.

Osnovni ciljevi projekta su ojačati ulogu organizacija civilnog društva, koje su u suradnji s javnim ustanovama uključene u održivo korištenje prirodnih dobara u zaštićenim područjima te osnažiti kapacitete nevladinih organizacija i javnih ustanova za obavljanje poslova zaštite prirode te za održivo korištenje prirodnih sastavnica i dobara u lokalnoj privredi Velebita i Like i Dalmacije.

Projektni partneri identificirali su najatraktivnija područja pogodna za turizam u prirodi te ih povezala s lokalnom ponudom smještaja i prehrane, a sve će biti objedinjeno mrežnom stranicom projekta koja će povezivati sudionike i promovirati Velebit i Liku kao turističku regiju. Na kraju kanižarskog tečaja polaznici će dobiti diplome turističkog pratitelja.

pp velebit

VIDEO ZAPIS

 

tunel u Dabru
Tunel kod Dabra