Ličke novine Ličke novine Arhiva

 

RUKOMETNI KAMP

gospić

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2021. u 11.15 sati

Priredio Vanja Antić

GOSPIĆ – Jutros su gospićki mladi rukometaši svojim treninzima otvorili Rukometni kamp "Gospić". S njima su radili treneri Nenad Šoštarić, Boris Dvoršek, Iva Kanjugović i Alen Marošević, koje je sudionicima predstava Ivan Verzon. S vratarima će do nedjelje, kada se priključuje trener golmana Darko Jeličić, raditi Alen Marošević.

Kamp je organiziran isključivo za djecu gospićkog kluba od 2006. do 2011. godišta, a održavati se do 22. lipnja. Nešto više od 100 članova kluba podijeljenih u četiri uzrasne kategorije trenirati će dva puta dnevno u dvorani Osnovne škole dr. Jure Turića i na vanjskim terenima ispred. Organizirane su i rukometne utakmice, sportsko društvene igre i zajedničko druženje.

 
 

VATRENI POZDRAV IZ PERUŠIĆA

paral perušić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2021. u 16.20 sati

Snimio: Mario Paral

PERUŠIĆ - Uz podršku Turističke zajednice, Osnovna škola Perušić je na inicijativu učitelja Ivana Kolaka i suradnju svih djelatnika i učenika Škole, poslala poruku podrške Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Ovime je Perušić na slikovit način pokazao svoje veliko hrvatsko navijačko srce. (Ln)

 
 

Društvo "Naša djeca" Gospić

TRIBINA O BICIKLIZMU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2021. u 16.30 sati

bikikli

GOSPIĆ – Društvo "Naša djeca" priprema javnu tribinu „Biciklisti – sigurno u prometu“ koja će biti 10. lipnja s početkom u 17 sati u KIC-u, Trg Nikole Tesle bb.

Tribina je namijenjenu roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i svim zainteresiranim građanima. Tribina je organizirana u suradnji s Policijskom upravom ličko-senjskom, Biciklističkim klubom Gospić i liječnicom Slađanom Ratković, dr. med. specijalistom pedijatrije.
- Učešćem u tribini pomognite nam kako bi zajedno, kao aktivni članovi lokalne zajednice, našu djecu i mlade osvijestili o važnosti nošenja zaštitne opreme i pravilnog ponašanja u prometu, upravo radi njihove sigurnosti.- poručuje Sanja Puškarić-Delač, predsjednica Društva. (Ln)

 
 

Prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju

ODLIČAN NASTUP LIČANA

marof
Članovi AK Velebit 2001 na Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju na duge staze.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2021. u 20.15 sati

Pripremio M. Pražić

GOSPIĆ – Prošle subote održan je 2. brdski maraton "Ivanec - Novi Marof", a u sklopu utrke održano je i Prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju na duge staze.

Start utrke bio je u Ivancu, odakle se staza uspinje na vrh Ivanšice, dalje nastavljajući šumskim stazama prema Novom Marofu gdje je bio i cilj utrke. Dionica u dužini od 42 km s 1900 m n.v. predstavljala je veliki izazov svim trkačima zbog svoje konfiguracije i trena prekrivenog blatom koje je posljedica nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Muška ekipa AK Velebit ostvarila je odličan rezultat plasmanom na 7. mjesto od 15 ekipa, a pojedinačno su postigli sljedeće rezultate:
1. Marijan Butorac je utrku istrčao za 4:39 h osvojivši  22. mjesto,
2. Igor Šikić utrku je istrčao za 4:40 h, osvojivši  24. mjesto,
3. Mislav Krmpotić je utrku istrčao za 5:29 h osvojivši 52. mjesto,
4. Martin Mataić je utrku istrčao za 5:41 osvojivši 55. mjesto

Kao jedina žena iz AK Velebit 2001. nastupila je Dijana Butorac i ostvarila izvrsno vrijeme od 6:07 h što je bilo dovoljno za 20. mjesto u kategoriji žena.

Odlični rezultati predstavnika AK Velebit 2001. samo su potvrda kontinuiranog rada, odricanja i treninga.

 Absolute Biokovo Challenge

Zbog svoje zahtjevnosti, utrka je organizirana u dva dana. Prvi dan je održana teška i opasna Extreme Challenge dužine 45.5 km i 4490 mnv koju su mogli trčati samo iskusni trkači. Staza je iznimno fizički i tehnički zahtjevna te je zbog toga bio ograničen broj natjecatelja na 45, a da bi se moglo nastupiti na utrci potrebno je minimalno 420 ITRA performance bodova u dužinskoj kategoriji S ili dužoj.

Ovu ekstremno tešku utrku je trčao Marijan Butorac, koji je na cilj stigao za 9:28:29 h i osvojio odlično 11. mjesto u muškoj kategoriji.

Drugi dan je održana Sky Challenge utrka, dužine 27.3km, s 2930 mnv. koju je Dijana Butorac istrčala za nevjerojatnih 6:20:22 h te osvojila fenomenalno 3. mjesto u kategoriji žena.


AK "VELEBIT 2021." GOSPIĆ

ZAREDALE PROLJETNE UTRKE

Gospićki atletičari nastupili su u Brinju i na Biokovu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2021. u 11 sati

Pripremio: Marko Pražić

 

GOSPIĆ - Ovoga vikenda održane su dvije utrke na kojima su sudjelovali članovi AK Velebit 2001. Radilo se o 4. Brinje trailu te Absolute Biokovo Challenge.

U Brinju je nastupilo osam članova u različitim kategorijama: Plišani medo (5 km), Mali medo (18 km) i Veliki medo (29 km). Na stazi Mali medo (18 km) sudjelovalo 5 članova, a ono po čemu je ova utrka bila posebna je to što je, u sklopu ove dionice, održano i Prvenstvo Hrvatske u trailu za veteranke i veterane, odnosno za trkačice i trkače starije od 35 godina.

Posebno treba istaknuti nastup Igora Šikića koji je u ukupnom poretku bio drugi, zaostavši 30 sekundi za pobjednikom. Ovu zahtjevnu utrku Šikić je istrčao za 1:33:23 h i time donio zlato s Prvenstva Hrvatske u trailu za veterane jer je osvojio 1. mjesto u kategoriji M40.

U ovoj kategoriji nastupili su i:
- Josip Milinkovic (1:55:47 h) zauzevši 18. mjesto ukupno i 7. mjesto u kat. M 50+
- Matei Pervan (2:05:07 h), 24. mj. ukupno i 6. mjesto M30
- Joso Hećimović (2:21:06 h), 37. mj. ukupno i 15. mj. M50+
- Mile Vukelić (2:33:05 h), 51. mj. ukupno i 17. mj. M50+

Na dionici Veliki medo (29 km), kojoj samo ime govori da je velika i teška, nastupila su dva člana i postigla sljedeće rezultate:
- Martin Mataić je utrku istrčao za 3:11:21 h, zauzevši odlično 4. mjesto ukupno i u kategoriji M30 te
- Mislav Krmpotić istrčavši za 3:13:28 h zauzevši 5. mjesto ukupno i 1. mjesto u kategoriji M40.

Na utrci Plišani medo (5 km) nastupio je Milan Župan-Mića, koji je utrku istrčao za 1:02:04 h i zauzeo 26. mjesto ukupno i 8. mjesto u kategoriji M50+.

 

gospić

gospić
Atletski klub "Velebit 2021."

NASTUP NA WINGS FOR LIFE 2021. I BOROŠA 2021.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. svibnja 2021. u 12 sati

GOSPIĆ - Članovi Atletskog kluba Velebit 2001. u prošlu nedjelju su sudjelovali na humanitarnoj virtualnoj utrci Wings for Life 2021., koja se organizira svake godine u svrhu prikupljanja sredstava za pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine.

Start utrke, za 10 članova AK Velebit 2001. koji žive u Gospiću, je bio u 13 sati ispred spomenika Nikole Tesle, a njihov zadatak je bio trčati dok ih ne uhvati virtualno presretačko vozilo. Ostali članovi trčali su u Senju, Ogulinu i Ribarici. Trkači koji su sudjelovali u Wings for Life utrci su ukupno pretrčali 223 km, a pojedinačno kako slijedi:

Mislav Krmpotić 32,05 km, Zrinko Županić 31,35 km, Marko Pražić 21,2 km, Marija Frković 21,2 km, Dijana Butorac 17,5 km, Marija Pađen 17,05 km, Klara Prpić 16,3 km,             Joso Hećimović 13,5 km, Mirna Dasović 11,4 km, Ivana Tonković Pražić 11 km, Iverija Filipović 10 km, Dorota Rukavina 10 km i Josip Milinković 10 km

Osim članova AK-a Velebit 2001, posebno treba istaknuti nastup Marina Radmanovića i Danijela Mađarića na utrci Boroša 2021. u Zagrebu, koja je ujedno bila i prvenstvo Hrvatske na kratke staze u planinskom trčanju. Utrka je specifična jer kreće na glavnom gradskom zagrebačkom trgu i završava na Sljemenu. Duga je 11,8 km s 898 m visinske razlike. Iako je bilo jako vruće, dečki su odradili odličan posao i utrku završili sa sljedećim rezultatima:

Danijel Mađarić za 1:33:11 h zauzevši 40. mjesto u kategoriji M 40 i
Marin Radmanović za 2:10:20 h zauzevši 45. mjesto u kategoriji M 45. (M.P.)

gospić

gospić
jasikovac gospić
Detalj novog lica gospićkog Jasikovca

jasikovac jasikovac

Uz današnji Svjetski dan kretanja

OTVOREN JASIKOVAC S NOVIM SADRŽAJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2021. 13.15 sati

GOSPIĆ - Desetljećima se sporilo oko izletišta park Jasikovac na južnoj periferiji Grada. Pred rat je jedan sudac sredio da može napraviti prvi kuću u zoni Jasikovca, a to vam je nešto niže od glavnog ulaza. Tada je nastao problem bespravnog uzurpiranja Jasikovca za okućnice i počela je njegova devastacija koja je doživjela kulminaciju u Domovinskom ratu. U međuvremenu je Jasikovac mijenjao upravljača od Lovačkog društva Gospić, ugostiteljskog poduzeća, Šumskog gospodarstva Lika Gospić i na kraju je pripao Gradu Gospiću koji je uz europsku potporu promijenio lice Jasikovca.

Danas, na Svjetski dan kretanja, bilo je službeno otvaranje novoizgrađenih vježbališta, igrališta i staza za hodanje u sklopu projekta „Živjeti zdravo“. Na otvaranju su bili članovi Atletskog kluba "Velebit 2001." i Hrvačkog kluba.

- Danas smo došetali u Jasikovac od Trga Stjepana Radića, a ponovo se pripremamo za akciju Hodanjem do zdravlja koja će po peti put biti 5. lipnja. Do sada je svaki put na akcijama sudjelovalo preko 300 sudionika. – rekla je dr. Marija Vrkljan-Radošević, predsjednica Hrvatske liječničke komore, koja organizira Hodanje.

- Ovo je najljepši poklon za našu dvadesetu obljetnicu. Pozivam sve sugrađane da nema se pridruže u Jasikovcu.- poručio je Marko Pražić, predsjednik AK "Velebit 2021.".

I prije svečanog otvaranja ljubitelji prirode mogli su koristiti novoizgrađene objekte, staze, ali i napuniti mobitele. Stizali su dečki i cure, osnovnoškolci iz Ličkog Osika na biciklima i prevaljivali preko 20 kilometara bez ikakvih poteškoća. Za nadati se da će tako nastaviti i drugi. (MaČ)

atletičari
Gospićki atletičari

jasikovac
Gospićki hrvači
jasikovac
ak gospić
Ličani sudjelovali na prvenstvu Hrvatske na plolumaratonu u Osijeku
 

Atletski klub Velebit 20001. Gospić

TRČANJE NA OSJEČKOM POLUMARATONU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2021. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Članovi Atletskog kluba Velebit 2001. nastupili su u subotu na Ekipnom i Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u polumaratonu (21,1 km) u Osijeku na Osječkom Ferivi polumaratonu. Start utrke je bio u 10 sati na Trgu Ante Starčevića, a natjecatelji su trčali prema zapadnom dijelu grada, potom se šetnicom uz Dravu vraćali prema Trgu Ante Starčevića te cestom do Zelenog polja i natrag kroz Tvrđu na lijevu obalu Drave i povratkom šetnicom do početne točke utrke.
U ekipnom poretku seniorki AK Velebit 2001. zauzele su 16 mjesto u konkurenciji 19 ekipa, a u timu si bile: Marija Frković - 1:40:33; Dijana Butorac – 1:56:51 i Marija Pađen – 2:06:11.
U ekipnom poretku seniora AK Velebit 2001. je zauzeo 24 mjesto u konkurenciji 31 ekipe, a u njoj su trčali: Marijan Butorac - 1:30:45, Igor Šikić – 1:30: 45 i Marko Pražić – 1:34:42.
Na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za AK Velebit 2001. nastupili su Marija Frković, Dijana Butorac, Marija Pađen, Marijan Butorac, Igor Šikić, Marko Pražić, Josip Milinković, Ranko Brodić i Joso Hećimović.
Osim njih na utrci na 5 km Jel' trčiš lega? Sudjelovali su Ivana Tonković-Pražić i Milan Župan. (AKV)

ak gospić

AK Velebit 2001. Gospić

NASTUP NA PRVENSTVU HRVATSKE

Vikend na PH u polumaratonu u Osijeku.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2021. u 17.45 sati

GOSPIĆ - U subotu, 10. travnja, u Osijeku se održava 17. Osječki fetivi polumaraton. Na natjecanju, koje je ujedno i Prvenstvo Hrvatske u toj disciplini, nastupit će trkačice i trkači AK Velebit 2001. Žensku ekipu čine Marija Pađen, Dijana Butorac i Marija Frković, dok će u muškoj konkurenciji nastupiti Marko Pražić, Ranko Brodić, Igor Šikić, Josip Milinković, Joso Hećimović i Marijan Butorac. Na utrci 5 km "jel trčiš lega" nastupit će Milan Župan. (Ln)

velebit gospić

 
plitvice
Sudionici plitvičkom ultramaratona trčali su od Karlovca do Plitvica "samo" 11 sati
 

Atletskik klub Velebit 2001. Gospić

NASTUP NA ULTRAMARATONU KARLOVAC-PLITVICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. TRAVNJA 2021. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - Povodom 30. obljetnice Krvavog Uskrsa na Plitvicama i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića Udruga specijalne policije Grom iz Karlovca i Atletski klub Plitvice organizirali su 11. memorijalni ultramaraton Karlovac – Plitvice u dužini od 80 kilometara.

Start bio 30. ožujka u 22:00 sata u Karlovcu, a cilj na Plitvičkim jezerima 31. ožujka u 9 sati kod spomenika Josipu Joviću. Utrka je bila organizirana da sudionici nisu trebali trčati punu dužinu utrke, već tko koliko može ili želi, ali uvjet je bio da jedan od članova uvijek bude na stazi.

Članovi AK Velebit 2001. su uspješno i časno odradili utrku i ostvarili sljedeće rezultate:

1. Marijan Butorac – 75 km
2. Martin Mataić – 71 km
3. Dijana Butorac – 60 km
4. Marija Pađen – 53 km
5. Josip Milinković – 48 km
6. Joso Hećimović – 47 km (s umjetnim kukom)
7. Mile Vukelić – 20 km

plitvice
Startalo se u Karlovcu s majicama s likom Josipa Jovića
plitvice

 

Humanitarna trka kroz Dalmaciju

Zlatna vrpca prešla pola puta

Kristijan Sindik danas trči peti od sedam predviđenih humanitarnih maratona

sindik
Krisijan Sindik

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. veljače 2021. u 10.45 sati

Izvješćuje:Goran Turković

STON - Zadovoljan sam dosadašnjim uspjehom te zahvaljujem svima koji su se odazvali i prihvatili izazov. Jučerašnji maraton obilježio je polovicu našeg putovanja, a pokušat ćemo nastaviti istim tempom kao i do sada. Atmosfera na ruti je neopisiva, ljudi nas bodre uz glazbu i navijanje te nam daju dodatnu motivaciju za nastavak ovog putovanja. Započinjemo sad novi tjedan i krećemo u nove pobjede. Podsjećam također sve da ne zaborave donirati novce Dječjem onkološkom odjelu KBC-a Split zbog kojeg smo i krenuli u ovaj izazov.- izjavio je splitski maratonac Kristijan Sindik, koji je sa svojim timom krenuo u petu dionicu utrke “Zlatna vrpca - 7 maratona u 7 dana” u svrhu prikupljanja donacija za Odjel dječje onkologije KBC-a Split.

Na jučerašnjem startu četvrtog maratona u Pločama, Kristijanu i timu u trčanju pridružili su se nekadašnji igrač Hajduka Vik Lalić i članovi Triatlon kluba Šibenik Tomislav Lokas, Petar Petrović, Dino Belakušić, Šime Relja i Ivica Vranković, dok je u ime Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) potporu došao pružiti pročelnik njihove Komisije za informiranje i analitiku Jadran Kapović. Uzduž čitave rute od Ploča do Stona pridruživali su im se dodatni trkači koji su prepoznali akciju i ovim činom pomogli u povećanju svijesti o borbi protiv onkoloških bolesti kod djece. Između ostalih, Kristijanu se kod Opuzena pridružio i četrnaestogodišnji trkač Mario Tošić. Prosječna brzina kretanja trkača bila je 7,52 minuta po kilometru s elevacijom od 759 mnv i jaki vjetar koji je otežavao trčanje. Sveukupno je dosad istrčano 168 kilometara u četiri dana.

- Prijavila sam se na ovu utrku i trčim svaki dan iz humanitarnih razloga, ali i za svoju dobru prijateljicu Maru koja, nažalost, više nije s nama. Sigurna sam da nas sada od gore vidi i sluša. Ni sama ne vjerujem da smo ovoliko uspjeli dosad istrčati, ali ova atmosfera, ljudi i plemeniti cilj nas tjeraju dalje i više.- izjavila je Helena Bule, članica tima Zlatne vrpce koja će istrčati svih sedam maratona od Splita do Tivta.

Kristijan je jučerašnju rutu istrčao u dresu broj četiri preminulog košarkaškog velikana Dražena Petrovića, koji je njegov najveći sportski uzor i pokazatelj da se upornošću i radom može sve postići. Sam broj dresa simbolizira i redni broj maratona u sklopu akcije “Zlatna vrpca - 7 maratona u 7 dana”. Od početka akcije prošlog četvrtak pa do danas, Kristijanu i timu pridružilo se oko 200 trkača uzduž rute, kao i brojni navijači i ljudi dobre volje koji su na ovaj način pomogli u povećanju svijesti o borbi protiv onkoloških bolesti kod djece.

Riječ je o humanitarno-sportskoj akciji koja se trči sedam dana na dionici između Splita i Tivta u Crnoj Gori. Čitava ruta iznosi 295 kilometara te se sastoji od sedam dionica u kojoj svaka pojedina ruta iznosi 42 km. Zainteresirani donatori mogu kupovati kilometre, a minimalna cijena jednog od njih je 100 kuna ili 15 eura. Sredstva se direktno uplaćuju na račun Odjela dječje onkologije KBC-a Split putem IBAN-a HR1424070003106794371, otvorenog u OTP banci d.d. Split.

sindik

sindik
Kristijan Sindik, Vik Lalić, Mario Tošić, Tomislav Lokas

sindik

Sve detalje o akciji možete pratiti na Facebook stranici utrke Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana. (ln)

sindik
Neumorni maratonac Kristijan Sindik
sindik
Kristijan Sindik, Darko Krmek, Ivana Gudelj, Ljiljana Gudelj
sindik
Kristijan Sindik, Ivana Gudelj, Ljiljana Gudelj
Sindik

Sedmodnevni maraton za male bolesnike od raka u Splitu

ISTRČAN I DRUGI DAN

Kristijan Sindik i tim istrčali drugi od sedam maratona za Odjel dječje onkologije KBC-a Split.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. veljače 2021. u 20.45 sati, dopuna 6. veljače u 10.15 sati

Izvješćuje Goran Turković

DRAŠNICE - Jučer me je zaista pozitivno iznenadio broj trkača na startnoj liniji, a danas naprosto oduševio broj ljudi koji su za nas navijali dok smo prolazili rutu drugog maratona. Dali smo sve od sebe i dosad uspješno istrčali 84 kilometra. Ova akcija dokazuje da postoji velik broj nas koji smo željni pomoći djeci i omogućiti im kvalitetnije i brže liječenje. Na kraju krajeva, ona se trebaju igrati, a ne provoditi djetinjstvo u bolnici.- izjavio je splitski maratonac Kristijan Sindik, koji je danas u Drašnicama sa svojim timom zaključio drugu dionicu utrke “Zlatna vrpca - 7 maratona u 7 dana” u svrhu prikupljanja donacija za Odjel dječje onkologije KBC-a Split.

Nakon jučerašnje rute Split – Ruskamen, Kristijan Sindik i tim do cilja drugog maratona u Drašnicama došli su trčeći kroz Biliće, Mimice, Marušiće, Pisak, Brela, Bašku Vodu, Promajnu, Bratuš, Makarsku, Tučepe i Podgoru. Uz Helenu Bule, Rikarda Kuhara, Antu Bebića i Bruna Grgurevića, koji će s Kristijanom trčati sve do finalnog odredišta u Tivtu u Crnoj Gori. U ovoj su im se etapi pridružile i Tanja Topić te sestre Ivana i Ljiljana Gudelj koje su ovaj pothvat posvetile svom ujaku, prerano preminulom od karcinoma i svim ljudima koji se bore s ovom opakom bolešću. Prosječna brzina kretanja trkača bila je 7,22 minute po kilometru, a susreli su se i s elevacijom od 231 mnv, ujedno i najvećom tijekom ove akcije.

Noćenje je predviđeno u Drašnicama, a sutrašnji, treći od sedam maratona, trčat će se od Drašnica do Ploča s početkom u 9:00 sati. Pozivamo i ovim putem sve ljude dobre volje da poprate ovu plemenitu inicijativu i pridruže se Kristijanu i timu na ruti.

“Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana” je humanitarno-sportska akcija koja se trči na dionici između Splita i Tivta u Crnoj Gori. Čitava ruta iznosi 295 kilometara te se sastoji od sedam dionica u kojoj svaka pojedina ruta iznosi 42 km. Zainteresirani donatori mogu kupovati kilometre, a minimalna cijena jednog od njih je 100 kuna ili 15 eura. Sredstva se direktno uplaćuju na račun Odjela dječje onkologije KBC-a Split putem IBAN-a HR1424070003106794371, otvorenog u OTP banci d.d. Split.

Sve detalje o akciji možete pratiti na Facebook stranici utrke Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana, a kako je izgledala današnja utrka, pogledajte i preuzmite na poveznici https://fb.watch/3tlTqWUFtw. Izjave sestara Gudelj o razlozima pridruživanju Kristijanu na ovoj etapi možete pogledati na poveznici https://www.facebook.com/7maratona7dana/posts/128859689095545

sindik

 

DRAŠNICE – Jutros u 9 sati splitski maratonac Kristijan Sindik i njegov tim od četiri trkača i trkačica koji čine Helena Bule, Rikardo Kuhar, Ante Bebić i Bruno Grgurević nastavili su treću etapu akcije “Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana”. Trči se kroz Igrane, Živogošće, Drvenik, Cmilje, Kapec i Gradac sve do cilja u Pločama.

U prethodna dva dana trkači su istrčali 84 kilometra, a danas ih očekuju novih 42. Početna ruta humanitarne akcije Zlatna vrpca započeta je prekjučer u ranu zoru u Splitu, a jučer se od Ruskamena trčalo do Drašnica. Velik broj građana odazvao se na ovu lijepu inicijativu i dokazali da timski rad čini čuda.

Na završetku svake trkačke dnevne dionice koja se odvija od Splita preko Ruskamena, Drašnica, Ploča, Stona, Orašca, Čilipa te finala u Tivtu, predviđeno je noćenje kako bi se Kristijan i ostali trkači odmorili i skupili snage za sljedeći maraton.

split plivanje kristijan
Start plivačkog maratona za male onkološke bolesnike u Splitu, u žutoj majici gradonačelnik Andro Krstulović-Opara iu plavoj majici plivač Kristijan Sindik
Sindik
Plivač maratonac humanitarac Kristijan SindikSindik maraton
Logotip splitskog maratona

Ovaj humanitarno-sportski podvig zamišljen je tako da zainteresirani donatori kupuju kilometre na ruti, minimalna cijena jednog kilometra je 100 kuna ili 15 eura, a na raspolaganju je ukupno 295 kilometara. Svi zainteresirani sudionici ove akcije mogu donirati sredstva direktno uplatom na račun Odjela dječje onkologije KBC-a Split putem IBAN-a HR1424070003106794371, otvorenog u OTP banci d.d. Split.

Plivač Kristijan Sidik

TJEDAN DANA TRČANJA BOLESNU DJECU

Kristijan Sindik i tim službeno su jutros iz Splita krenuli na 295 kilometara dugu utrku za Odjel dječje onkologije KBC-a Split.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2021. u 13.15 sati

Izvješćuje Goran Turković, Split

 

SPLIT - Splitski maratonac Kristijan Sindik i njegov tim službeno su danas, točno u 7:00 sati, krenuli s Marjanskih vrata na sedmodnevnu utrku od Splita do Tivta u Boki Kotorskoj pod nazivom 7 maratona u 7 dana, a sve u svrhu prikupljanja donacija za Odjel dječje onkologije KBC-a Split. Na startu utrke Kristijanu su se pridružili brojni splitski trkači, maratonci i triatlonci, a na ruti preko park šume Marjan, trkačima se pridružio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je i sam bio onkološki bolesnik.

- Jako dugo želio sam ostvariti ovaj pothvat, i kada sam kao onkološki bolesnik prije par godina ležao u bolnici, samo sam razmišlja o tome. Sada kada vidim koliko je ljudi došlo dati potporu, mogu samo reći da nam je uspjeh jedina opcija! Pozivam sve još jednom da se uključe u ovu akciju i da doniraju sredstva za Odjel dječje onkologije KBC-a Split.- izjavio je Kristijan Sindik, tvorac akcije 7 maratona u 7 dana.

- Moja je dužnost i veliko zadovoljstvo pripomoći ovoj iznimnoj akciji, odati priznanje ovom hrabrom čovjeku i samom onkološkom bolesniku i sportašu, da skupljajući kilometre pomogne dječjoj onkologiji KBC-a Splita, ali i da zajednički pošaljemo poruku ohrabrenja svima koji se bore s ovom opakom bolešću. Iznimno je bitna moć u glavi, optimizam i odlučnost s kojom se može pobijediti bolest. Kristijan to ima i on je veliki uzor svima, pa i meni. On pobjeđuje i to na kakav način, taj čovjek je vrijedan divljenja i ova akcija također.-kazao je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović-Opara, pozvavši sve građane Splita, Hrvatske, a i šire da daju potporu akciji uplatom barem jednog kilometra u iznosu od 100 kuna na račun naših najmlađih koji se liječe u splitskoj bolnici.

Današnja, prva od sedam ruta od 42 kilometra, prolazi kroz Split, a odvijat će se preko Bačvica, prema Stobreču, Podstrani, Dugome Ratu, Omišu, Nemiri i Stanićima sa završetkom u Ruskamenu, gdje će se Kristijan i njegov tim odmoriti i sutradan nastaviti prema Makarskoj. Prosječna brzina kretanja trkača u ovoj utrci je oko šest minuta po kilometru, a završetak rute očekuje se u ranim popodnevnim satima.

Sve detalje i tijek akcije možete pratiti na Facebook stranici utrke Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana, a kako je izgledao današnji početak utrke pogledajte naše fotografije.

Sindik
Sindik i članovi MK Marijan na Marijanusindik
Helena Bule i Dorotea Bulić
sindik Zlatna vrpca
 

STOLJEĆE GOSPIĆKOG NOGOMETA

nogomet

Povijest nogometa znanstveno će se istražiti.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. prosinca 20202. u 16.15 sati

GOSPIĆ – Danas je potpisan ugovor za znanstveno-istraživački projekt između Nogometnog kluba Gospić ´91 i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a s ciljem izrade monografije Pivijest Nogometnog kluba Gospić '91.

Povod za ovas posao je će za dvije godine biti stota obljetnica prvog profesionalnog nogometa u Gospiću. Riječ je o izrazito dugoj povijesti igranja nogometa u Lici i Gospiću, koju su obilježili brojni igrači, klubovi, nogometni stručnjaci, entuzijasti i sportski i kulturni djelatnici. Povijest nogometa u Gospiću stoga predstavlja ne samo sportske uspjehe i neuspjehe, već i simbolizira određene društvene, kulturne i gospodarske promjene u ličkoj metropoli u kojoj su i nogometni klubovi imali višestruku ulogu.

Ugovor o provedbi projekta potpisali su tajnik Nogometnog kluba Gospić ´91 Velimir Štimac i Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac. Voditelj projekta kao i autor buduće monografije biti će doc. dr. sc. Ivan Brlić, povjesničar u Područnom centru Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Gospiću. Potpisivanju su također nazočili gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i potpredsjednik kluba NK Gospić '91 Milan Mataija.

Cilj ovog projekta jest znanstveno-popularna monografija koja u sebi objedinjuje turbulentnu sportsku prošlost grada, prikazujući time na zanimljiv način djelovanje brojnih osoba, važnih događaja i ponosnih trenutaka iz prošlosti jednog nogometnog kluba. Važnu ulogu na projektu imati će i gospićki nogometni stručnjaci koji će pomoći autoru u povijesnoj rekonstrukciji brojnih izazovnih godina koje je živio i preživio Nogometni klub Gospić ´91. Projekt je u potpunosti financiran od strane Grada Gospića.

Ovaj projekt još je jedna potvrda kvalitetne i uspješne suradnje Grada Gospića i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Gospić. Nakon monografije o Gradu Gospiću, Gackoj i dvotomnog zbornika o Lici, Gackoj i Gospiću na red je došla i bogata sportska prošlost grada. (GG)

 
štampar
Sudionici Prvog Štamparovog puta/Snimio Karlo Tomljenović
štampar
štampar

štampar

Aktivnost slavonskim planinara

OTVOREN ŠTAMPAROV PUT

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. STUDENOGA 2020. U 20.45 SATI

Fotografije: Karlo Tomljenović
Tekst: Franjo Memedović

ORIOVAC/BRODSKI DRENOVAC - U organizaciji HPD,,GOJZERICA" iz Požege, odnosno njene oriovačke podružnice, u nedjelju je organiziran Prvi izlet novom, srednje zahtjevnom, planinarskom stazom, jugo zapadnim padinama i vrhovima Dilj gore, dugoj 16 kilometara, pod znamenitim nazivom ,,ŠTAMPAROV PUT".

Početna, a i završna točka ove kružno-povratne staze, je u oriovačkoma parku, kod poznatog spomenika Turska česma, a okretna kod rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu. Planinarska staza ,,ŠTAMPAROV PUT" na nekoliko mjesta preklapa se s nedavno otvorenom  ,,PLANINARSKOM OBILAZNICOM DR. ANDRIJA ŠTAMPAR", što daje dodatnu vrijednost i težinu ovom lokalitetu, jer dokazuje koliki je veliki interes, značaj i potencijal za planinarenje i uživanje u prirodnim ljepotama, na ovom dijelu Dilj gore.

Šezdesetak planinara HPD-a ,,GOJZERICA" i njihovih prijatelja iz HPD ,,DILJ" iz Slavonskoga Broda, a bilo je među njima i nekoliko onih koji će tek planinari postati, prije polaska lijepim riječima pozdravio je načelnik općine Oriovac, Antun Pavetić. Nakon zajedničkog fotografiranja i paljenja svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima u oriovačkom parku, vesela družina uputila se, po za jesenske prilike lijepom vremenu, prema najvišem vrhu sjeverozapadnog dijela Dilj gore, onom Kasonjskom, (352 mnv), gdje je uslijedilo kraće zadržavanje i drugo zajedničko fotografiranje. Nakon kraćega odmora blagim spustom, bez većeg zamora, krenuli su prema drenovačkoj strani Dilja, u dolinu Vrhovci i Malenišće, a potom stiglo do Štamparove bašče, gdje ih je Karlo Tomeljenović upoznao sa značajem ovog lokaliteta. Obogaćeni spoznajama iz dijela života obitelji Štampar, laganim hodom izletnici su stigli do jednog od najstarijih spomenika kulture, nulte kategorije iz 14 st,, do crkve Sv. Demetrija u Brodskom Drenovcu. Nakon što su ovu kulturnu vrijednost pogledali izvana i iznutra, te se uvjerili u razloge zbog kojih ima najviši stupanj zaštićenosti, te nakon trećeg zajedničkog fotografiranja, uputili su se do rodne kuće dr. Andrije Štampara u središtu Drenovca. Upoznavši se sa mjestom i kućom u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetski znanstvenika i humanista, dr. Andrija Štampar, te nakon kraćega odmora i osvježenja na Štamparova bunaru, nešto izmijenjenom rutom uslijedio je povratak prema Oriovcu.

Ugodno iznenađenje na povratku, prije spuštanja u Oriovac, za pomalo umorne izletnike, na imanju Miroslava Medunića, pripremili su oriovački vatrogasci, koji su ih dočekali s pravim planinarskim grahom i čašicom raspoloženja. Zadovoljni i obogaćeni novim iskustvima i spoznajama, planinari-izletnici, razišli su se u popodnevnim satima, uz obećanje, da će ovaj doživljaj u skorom vremenu ponoviti.

Odličnu pripremu i organizaciju Prvog izleta planinarskom stazom ,,ŠTAMPAROV PUT" proveli su voditelj podružnice HPD ,,GOJZERICA" iz Oriovca, Zoran Ivezić i njegov zamjenik Jurica Sudar, te članovi Miroslav Medunić i Karlo Tomljenović. Stručni vodiči izleta bili su Višeslav Turković i Karlo Tomljenović.

I za kraj jedna zanimljivost, za one koji na ovom izletu bili nisu, a vezana je na novu planinarsku stazu, i odnosi se na Ambrozija Štampara oca dr. Andrije Štampara, koji je upravo ovom trasom, dok je bio učitelj u Oriovcu prije nešto više od stotinu godina, hodio do svog velikog voćnjaka i vinograda, (Štamparove bašče), podno drenovačkog brda Zekinac. Poznato je da je učitelj Štampar, od uroda iz voćnjaka i vinograda stvarao dodatni prihod i zaradu, s čime je lakše uzdržavao brojnu obitelj i školovao mladog Andriju na fakultetu u Beču, jer ni u ono vrijeme učiteljske plaće nisu, kao ni danas, bile baš nešto velike. Ovo je tek mali detalj iz bogatog  životnog mozaika poznate obitelji Štampar koja potječe iz Like, iz sela Čanka, i koja je zaslužna što je Brodski Drenovac svrstan na svjetsku kartu rodnih mjesta poznatih i velikih.

štampar
štampar
štampar
štampar

štampar
Odlazan na uređenje Štamparove planinarske staze/Snimio Karlo Tomljenović

štampar

štampar
Prema riječima predsjednik požeškoga HPD Gojzerica, Višeslava Turkovića, Planinarska staza Šzamparov put HPS će dodijeliti na upravljanje i održavanje ovom planinarskom društvu, odnosno njegovoj Podružnici iz Oriovca. U nedjelju, 15. studenog, prvi će stazu isprobati i pohoditi upravo članovi HPD Gojzerica pa je to prilika da im se pridruže i svi ostali zaljubljenici u prirodu i sve njene ljepote i blagodati. Drenovčani imaju svoju priliku, da se iskažu kao dobri i gostoljubivi domaćini i da toga dana dočekaju planinare ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara u svom selu.

Planinari Slavonije označavaju značajne ljude

PUT DR. ANDRIJE ŠTAMPARA

HPD Gojzerica uredili su na Dilj gori novu stazu posvećenu znamenitom liječniku čiji su djed i baba iz Čanka.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2020. u 19.30 sati

Piše Franjo Memedović
Fotografije Karlo Tomljenović

ORIOVAC/BRODSKI DRENOVAC - Članovi oriovačke podružnice HPD Gojzerica, predvođeni voditeljem Podružnice Zoranom Ivezićem, protekloga vikenda odradili su radnu akciju čišćenja i uređenja još jedne planinarske staze, koja će preko padina i vrhova Dilj gore povezati Oriovac i Brodski Drenovac, rodno mjesto znanstvenika svjetskog glasa a ličkih korijena dr. Andrije Štampara.

Naime, nova planinarska staza dobiti će ime Štamparov put imati će kružno-povratni sadržaj i biti će duga 16 kilometara. Polazna, a i povratna točka, biti će u Oriovačkom parku, odakle će ići južnim padinama Dilj gore do Kasonja vrh, 352 m, te se lagano sjeverozapadnom stranom spuštati prema Brodskom Drenovcu.

Trasa staze prolaziti će pokraj Štamparove bašče, gdje je poznata obitelj Štampar posjedovala veliki voćnjak i vinograd, ispod brda Zekinac. Prije izlaska u sam Drenovac planinarska staza prolazi pokraj znamenite drenovačke crkve sv. Demetrija, zaštićenog spomenika nulte kategorije iz 14.stoljeća.

Krajnja, ali i okretišna točka ove staze je u Brodskom Drenovcu ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara. Povratak prema Orivcu je nešto izmijenjenom rutom i kreće se od Štamparove rodne kuće, dijelom kroz Drenovac do Rukavina sokaka, Japage, te se blagim usponom penje prema zapadnim padinama Dilja, odakle se pruža prekrasan pogled prema Pleternici i Novoj Kapeli, a potom se kod bivšeg sela Kasonja spaja na trasu prema Oriovcu.
U Slavoniji očekuju u grupu ličkih planinara.

štampar

štampar

štampar


 

Veliki i nezapamćeni uspjeh gospićkog šaha

KONAČNO PRVOLIGAŠI

Bez ikakvih uvjeta mladi šahisti ostvarili briljantan uspjeh u ovoj drevnoj intelektualnoj igri.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2020. u 13.10 sati

Pripremio Krešimir Matijević

GOSPIĆ - Ovog vikenda i službeno je završeno kadetsko prvenstvo 2. lige zapad u šahu. Kadetska ekipa Šahovskog kluba Gospić u sastavu: Karlo Matijević, Mirko Pavletić, Igor Glumac i kapetanica Magdalena Matijević, svoj je posao na šahovskim pločama završila još početkom listopada ostavši neporažena i u posljednjem kolu.

Konačni poredak nije se znao do ovog vikenda zbog neodigranih susreta s ekipama koje nisu došle na pojedine turnire koji su sada administrativno riješeni u korist gospićkih kadeta. U konačnom poretku gospićki kadeti zauzeli su drugo mjesto bez poraza s 11 bodova koliko je ostvario i prvak ŠK Vodnjan koji je Gospićane pretekao samo za tri meč boda. S obzirom da su ovaj uspjeh mladi gospićki šahisti ostvarili bez vlastitih prostorija zbog čega nisu imali ni dana treninga od početka corona krize u ožujku, možemo se samo zapitati kakve bi uspjehe postizali da imaju uvjete kao njihovi suparnici.

Ovim putem mladi šahisti i ŠK „Gospić“ zahvaljuju se ravnatelju Osnovne škole dr. Jure Turića Ivici Radoševiću koji je prepoznao njihov potencijal i dok su to uvjeti dozvoljavali dao na korištenje učionicu škole mladim šahistima za trening. Na kraju, nadajmo se da će ovaj uspjeh mladih entuzijasta, usput rečeno i odličnih učenika, biti prepoznat i da u svojoj prvoligaškoj sezoni neće biti prepušteni entuzijazmu roditelja i pojedinaca te će moći dostojno predstavljati svoj grad i županiju u prvoligaškoj konkurenciji najboljih hrvatskih šahista u ovom uzrastu.

P,S, Treba se zapitati zašto u Gospiću nema mjesta i razumijevanja za ovakve super domaće talente kojima treba samo prostor jer imaju rekvizite i - pamet. (Urednik)

KONAČNI POREDAK:

…………………..Partije + = - TB1 TB2 TB3
1. ŠK Vodnjan, Vodnjan  7 4 3 0 11 22,0 66,5
2. ŠK Gospić, Gospić …. 7 4 3 0 11 19,0 68,0
3. ŠK V. Gortan, Poreč …7 3 3 1 9 16,0 56,8
4. ŠK Crikvenica-2, ……..7 3 1 3 7 15,0 34,3
5. ŠK Batana, Rovinj……7 3 1 3 7 13,0 37,0
6. ŠK Cres, Cres ……….7 2 2 3 6 11,5 31,0
7. ŠK Kastav, Kastav ….7 1 3 3 5 12,0 30,5
8. ŠK Lošinj, Mali Lošinj .7 0 0 7 0 3,5 0,0

šah gospić
Susret najboljih šahista lige: Ličanin i Istranin
šah gospić
sveto brdo
U nedjelkju je bilo 400 planinara na Svetom Brdu u Južnom Velebitu/Snimio Tomislav Čanić
sveto brdo
sveto brdo
sveto brdo

Planinari tragom Domovinskog rata na Velebitu

DOSTOJANSTVENO I LIJEPO NA SVETOM BRDU

U pohodu je bilo 400 sudionika.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. rujna 2020. u 18.45 sati

Pripremio Tomislav ČANIĆ

Oko 400 pripadnika Specijalnih jedinica policije iz Domovinskog rata i planinara na svečan i dostojanstven način obilježili su podno i na Svetom brdu sjećanje na poginule i preminule hrvatske branitelje na Velebitu u Domovinskom ratu i zbjeg hrvatskog življa sa šireg područja Lovinca koji se zbio 24. rujna 1991. godine.

Organizatori pohoda bili su HPD Gora iz Zagreba, Udruga SJP Grom iz Karlovca i Planinarsko društvo Željezničar iz Gospića. Suorganizator pohoda bila je Udruga žena Domovinskog rata iz Zadra. Ovim pohodom organizatori su htjeli još jednom zahvaliti svakom hrvatskom branitelju koji je braneći Velebit obranio našu domovinu, a posebno onima koji su dali ono najdragocjenije, a to je svoj život za ostvarenje dugogodišnjeg sna Hrvata. Sudionici pohoda posebno su se prisjetili staza i putova kojima su stanovnici Lovinca, Cerja, Ričica, Svetog Roka i ostalih zaselaka morali u zbjeg preko Velebita da bi spasili živu glavu od razularenih četnika potpomognutih vojskom JNA.

- Pripadnici planinarske satnije Velebit, satnije Ban Jelačić, SJP MUP-a Hrvatske, SJP Poskoci, Prve gardijske brigade Tigrovi, te postrojbe Hrvatske vojske i HOS-a, zaslužne su što danas slobodno možemo koračiti i planinariti našim Velebitom.- istakao je jedan od glavnih organizatora zajedničkog pohoda predsjednik planinarske Udruge „Gora“ Josip Lukinić-Jopa, nakon svete mise.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera sudionici pohoda krenuli su prema Svetom brdu iz više različitih pravaca. Tako su  gospićki, senjski, crikvenički i manje grupe drugih planinara krenuli iz pravca Bunovca. Mnoge druge braniteljske i planinarske grupe od Egeljca, a ponajviše od Malog Halana. Raspoloženje svih sudionika bilo je tako dobro da su pojedine grupice išle lagano pjevajući. Isti cilj bio je vrh Svetog brda koje ima specifično okruženje prirode koju nam može podariti samo dragi Bog, govorili su oni najpobožniji. A vrijeme? Samo za poželjeti o čemu svjedoče broje živopisne fotografije. Bilo je tu mladih i starih svih godišta. Na pohodu su sudjelovali mnogi umirovljeni pripadnici raznih postrojbi specijalne policije kao kutinski Risovci, bjelovarske Omege, šibenski Jastrebovi, osječki Orlovi, karlovački Gromovi, zagrebačke Alfe…. Bili su tu ratni veterani Vukova, Gromova i Tigrova. Uz spomenute planinare iz Gospića, Otočca, Crikvenice, Senja, Delnica, Karlovca i drugih mjesta Hrvatske.

Zanimljivo je napomenuti, da je prilog zajedničkom pohodu dalo još stotinjak planinara drugih društava koji nisu mogli nazočiti u subotu (19. rujna) kao Ivančani koji su proslavili svoju 10. obljetnicu postojanja i ujedno svog prvog organiziranog izleta koji su imali na trećem po redu pohodu Tragom zbjega lovinačkog kraja 2010. Ivanečkih planinara je došlo 30, a uz njih bili su još Kapelaši iz Zagreba, Zadrani i manje grupice predstavnika drugih udruga.

Posebno vrijedno spomena je sudjelovanje 35 katoličkih skauta iz Vodica od kojih je najstariji imao 13 godina. Skaute je predvodio Marko Jurčev-Martinčev koji je zajedno sa svojom suprugom na uspon poveo četvero svoje djece, pa čak i šestmjesečnu bebu. Zanimljivo je da su pripadnici kutinskih Risova došli dan ranije u Egeljac i kampirali na mjestu pogibije njihovog suborca. Iako mnogi pripadnici Risova, a bilo ih je i drugih, nisu aktivni planinari, uspeli su se na Sveto brdo koji je drugi po visini vrh Velebita (1753 m).

Nakon silaska sa Svetog brda vrhunac susreta bila je sveta misa na Jurjevića stanovima iznad Dušica, koja je održana po svim epidemiološkim propisima uz posebnu distancu na otvorenom. Svetu misu predvodio je velečasni Josip Šimatović, čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Služila se pjevana misa uz pratnju tamburice, violine i gitare. Bio je to vrlo prigodan nastup sastava Vila Velebita, koji je misi na otvorenom dao poseban štih. Vila Velebita je simbol hrvatske najveće planine. Za Vilu Velebita se stradavalo i ginulo. Ona je obranjena. Postoji puno udruga koje nose njezino ime od Zajednice ličko – senjskih zavičajnih društava u ratu, novina Vila Velebita, planinarskog doma…

- Iznimno sam ponosan na naše zajedništvo.- istakao je velečasni Šimatović, budući smo dva vrlo bitna pohoda objedinili u jedan. Osobno sam planinar, tako da mi nije bio problem hodati.

Ljudi koji dalje nisu mogli hodati došli su do Jurjevića stanova, šetali i razgledali ove živopisne pejzaže. Napravili smo prigodan vrtić za klince, a vladala je lijepa opuštena atmosfera u kojoj su svi uživali, svaki na svoj način.

Sve tri udruge koje su bile organizatori pohoda zahvalili su obitelji Jurjević na gostoprimstvu, koji su bili blagonakloni prema svim planinarima i posjetiteljima ovog kultnog mjesta već od prvog pohoda. Zahvalnicu tri udruge dodijelio je predstavniku obitelji Jurjevića, ratni zapovjednik Gromova Miro Palajsa. Po silasku prema Svetom Roku položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika u Egeljcu za sve poginule branitelje Velebita i civilne žrtve, onako kako je koja grupa dolazila.

Branitelje i njihove potomke, planinare i sve hodočasnike vodilo je i motiviralo glavno geslo ovog pohoda: Za njih se pomoli, nek mi braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju.

sveto brdo
sveto brdo
sveto brdo
sveto brdo
sveto brdo